SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE BORSTKLINIEK VOORKEMPEN EN DE HUISARTSEN UIT LOGO ANTWERPEN NOORD EEN TRANSMURAAL KLINISCH ZORGPAD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE BORSTKLINIEK VOORKEMPEN EN DE HUISARTSEN UIT LOGO ANTWERPEN NOORD EEN TRANSMURAAL KLINISCH ZORGPAD"

Transcriptie

1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE BORSTKLINIEK VOORKEMPEN EN DE HUISARTSEN UIT LOGO ANTWERPEN NOORD EEN TRANSMURAAL KLINISCH ZORGPAD Samenwerken voor betere kwaliteit Vrouwen eisen terecht een kwalitatieve hoogstaande borstkankeropsporing en behandeling. Dit vertaalt zich meer en meer in Europese 1, federale en Vlaamse regelgeving. Deze bezorgdheid wordt ook door de ziekenhuizen en huisartsen in onze regio gedeeld. Daarom hebben AZ St. Jozef en AZ Klina voor hun borstkliniek Voorkempen samen met de huisartsen en Logo Antwerpen Noord een transmuraal klinisch zorgpad uitgestippeld dat moet zorgen voor een vlotte samenwerking met heldere verwijs- en opvolgafspraken. Dit transmuraal klinisch zorgpad wil geen verplicht parcours zijn dat ten alle prijze moet gevolgd worden. Het spreekt voor zich dat de individuele behoefte van de patiënten primeren. Het wil een richtlijn zijn om de beste garantie te bieden op kwalitatieve hoogstaande borstkankerpreventie en zorg in onze Logoregio. Opmerking: De in deze overeenkomst afgesproken termijnen gelden enkel voor elektronische verslaggeving via Medibridge. Aanmelding We onderscheiden twee groepen vrouwen die zich in de borstkliniek kunnen aanmelden (via verwijzing of rechtstreeks). De grootste groep bestaat uit vrouwen met de diagnose borstkanker of met symptomen die kunnen wijzen op borstkanker Ongeveer 1/3 bestaat uit vrouwen tussen 50 en 69 met een verdachte screeningsmammo. Het verschil tussen beide groepen ligt in hun kans op borstkanker. De kans van de eerste groep op een positieve diagnose is veel groter dan deze bij vrouwen uit de screening. 1. Vrouwen met diagnose borstkanker of met verdachte symptomen. Deze vrouwen kunnen op verschillende manieren in de borstkliniek Noorderkempen terechtkomen: - Ze worden door de huisarts verwezen naar de gynaecoloog - Ze gaan rechtstreeks naar de gynaecoloog - Ze melden zich aan op het telefoonnummer van de borstkliniek. De borstverpleegkundige die de opvang doet, verwijst deze vrouw steeds naar de gynaecoloog-borstchirurg. 1 European guidelines for quality assurance in breast cancer screening and diagnosis fourth edition 2006 XVI, 416 pp. 21 x 29.7 cm

2 Deze gynaecoloog staat in voor de nodige afspraken om tot een uiteindelijke diagnose en behandeling te komen volgens het afgesproken multidisciplinaire traject in de borstkliniek 2. Vrouwen met een verdacht letsel op screeningsmammografie 80 à 90 % van deze vrouwen heeft geen borstkanker. Deze vrouwen hoeven niet allemaal verwezen te worden naar een borstkliniek. In veel gevallen volstaat bijkomende beeldvorming om duidelijkheid te brengen. De huisarts verwijst deze vrouwen volgens het advies op het screeningsprotocol. Er kunnen zich drie situaties voordoen: - Een vrouw heeft een waarschijnlijk beninge letsel op het screeningsprotocol en bijkomende beeldvorming wordt voorgesteld. De huisarts verwijst voor bijkomende beeldvorming (volgens het advies van het RSC). Bij deze verwijzing is het belangrijk dat de radioloog de oorspronkelijke screeningsmammografie heeft. Ofwel verwijst de huisarts naar de radioloog eerste lezer. Deze bewaart de screeningsmammografie. Ofwel verwijst de huisarts naar een andere radioloog ( bv. omdat de vrouw dit wil of de eerste lezer was de mammobiel). De huisarts zorgt er voor dat de screenignsmammo s die de eerste lezer bewaart, doorgegeven worden aan de radioloog naar wie hij verwijst. Een huisarts kan hiervoor ook de borstkliniek contacteren. Hij zal dan duidelijk melden dat deze vrouw enkel bijkomend diagnostisch onderzoek nodig heeft. De borstverpleegkundige zal voor deze vrouwen afspraken voor beeldvorming maken en niet doorverwijzen naar de gynaecoloog. - Een vrouw heeft een waarschijnlijk kwaadaardig letsel en bijkomende beeldvorming wordt voorgesteld. Omdat de kans op borstkanker veel groter is, raden we de huisartsen aan om voor bijkomende beeldvorming door te verwijzen naar de borstkliniek waar deze vrouw waarschijnlijk zal behandeld worden. Dit om gegevens- en tijdsverlies te beperken. De huisarts zorgt ervoor dat de oorspronkelijke screeningsmammografie bij deze borstkliniek terecht komen. De huisarts kan rechtstreeks naar de beeldvorming verwijzen of via het telefoonnummer van de borstkliniek. In dat laatste geval zal hij de borstverpleegkundige er op attent maken dat het enkel over beeldvorming gaat. - Een vrouw heeft een kwaadaardig letsel. Ofwel verwijst de huisarts rechtstreeks naar de gynaecoloog. De gynaecoloog staat in voor de nodige afspraken voor de diagnose en behandeling volgens het afgesproken multidisciplinaire traject in de borstkliniek. Ofwel verwijst de huisarts naar de borstkliniek. De borstverpleegkundige zorgt dat de patiënte na één werkdag bij de gynaecoloog terecht kan.

3 Diagnosestelling Bij al de vrouwen die naar de gynaecoloog zijn verwezen (rechtstreeks of via de borstverpleegkundige) wordt binnen de vijf werkdagen een diagnose gesteld. Deze diagnose komt altijd tot stand na intern informeel multidisciplinair overleg. De verslagen van alle uitgevoerde onderzoekingen die tot deze diagnose hebben geleid worden in kopie aan de huisarts bezorgd. De huisarts krijgt voor de geplande operatieve ingreep verslag van deze diagnose. De tijd tussen diagnose en eigenlijke operatie bedraagt maximaal 10 werkdagen. De huisarts wordt tijdig op de hoogte gebracht van het tijdstip van de ingreep. Het operatieverslag wordt binnen de drie dagen aan de huisarts bezorgd. Behandelingsplan Maximaal 10 werkdagen na de operatie wordt een formeel multidisciplinair oncologisch overleg (MOC) georganiseerd waarop de huisarts is uitgenodigd. In het operatieverslag wordt de huisarts ingelicht wanneer zijn patiënte op de MOC wordt besproken. De huisarts bevestigt zijn aanwezigheid aan de borstverpleegkundige. Zo wordt vermeden dat de patiënte al besproken is voor de huisarts arriveert. In de mate van het mogelijke zal een flashbericht via Medibridge verstuurd worden. In AZ Klina is er elke woensdagmiddag een MOC, in St. Jozef afwisselend maandag en dinsdag.om de veertien dagen, Tijdens de MOC wordt het behandelingsplan opgesteld. Vijf werkdagen na de MOC zal het verslag met behandelingsplan aan de huisarts worden bezorgd. De oncoloog stelt het behandelingsplan aan de patiënte voor. De patiënte wordt gevraagd 1 week na dit consult de huisarts te raadplegen voor eventuele verduidelijking en vragen. Behandelingsperiode De behandeling (radiotherapie en/of chemo) is zo intensief en de noodzakelijke contacten in het ziekenhuis zijn zo frequent dat tijdens deze periode geen extra huisartsencontacten worden ingebouwd. De begeleidende oncoloog wijst de patiënte er op dat ze voor acute problematiek tijdens de behandeling (koorts?braken ) steeds bij de huisarts terecht kan voor advies.

4 Follow-up De verantwoordelijkheid voor de follow-up is een gedeelde zorg tussen huisarts en specialist Afsluitconsultatie na de behandeling Een week na de behandeling bespreekt de oncoloog of gynaecoloog het verdere verloop met de patiënte. Vervolgconsulten De hierna volgende afspraken over de frequentie, inhoud en taakverdeling bij de follow-up moeten gezien worden als een werkkader. Het spreekt voor zich dat in het belang van de individuele noden van elke patiënte van dit werkkader afgeweken kan worden. Frequentie en duur De noodzakelijke frequentie en duur van de follow-up wordt op basis van het individuele risicoprofiel door de oncoloog bij het afsluiten van de behandeling (afsluitconsultatie) met de patiënte afgesproken en in de verwijsbrief aan de huisarts medegedeeld. Het volgende tijdsschema zal als uitgangspunt gebruikt worden. Tijd Laag/middenrisico Hoogrisico 0 tot 3 jaar 2 x huisarts 1 x gynaecoloog 1 x oncoloog 2 x huisarts 2 x gynaecoloog 2 x oncoloog 3 tot 5 jaar 1 x huisarts 1 x oncoloog 1 x gynaecoloog 1 x huisarts 1 x oncoloog 1 x gynaecoloog 5 tot 10 jaar 1 x onco- 1 x onco-/gynaecoloog /gynaecoloog 10 jaar Normale screening Huisarts Normale screening Huisarts Inhoud van het consult De oncoloog integreert in de eerste ontslagbrief na het einde van de behandeling (afsluitconsultatie) een standaard taakbeschrijving met checklist voor de huisarts (zie kader op het einde van dit document). Deze standaard is bovendien beschikbaar op de website oncologie. Hij wijst de huisarts op bijzondere aandachtpunten bij deze patiënte en vraagt om in het eerste consult een bloedname te doen om een eventuele anemie op te sporen. De borstverpleegkundige maakt voor de patiënte een afspraak bij haar huisarts die 1 maand na deze afsluitconsultatie gepland wordt.

5 Taken huisarts Tijdens deze eerste follow-upconsultatie evalueert de huisarts de status van de patiënte volgens de adviezen van de oncoloog. In de eerste consultatie spoort hij een eventuele anemie op. De huisarts stuurt verslag van deze consultaties en dubbel van het bloedonderzoek op anemie ( eerste consult) naar de oncoloog en/of gynaecoloog Bij het klinisch onderzoek en de anamnese wordt gefocust op klachten die wijzen op lokale recidieven of perifere metastasen. De huisarts heeft aandacht voor het psychosociaal functioneren, het voorkomen van cognitief deficit, vermoeidheid, overgewicht, osteoporose, seksuele functioneren en voor vaginaal bloeden bij Tamoxifentherapie. Taken oncoloog/gynaecoloog Naast anamnese en klinisch onderzoek zorgt de specialist voor de jaarlijkse mammografie. Hij regelt eventuele medicatie en hormoontherapie en volgt specifiek aan medicatie gebonden problemen mee op. (bv. herceptine en hartfalen) Bepaalde attesten en registratie zijn de verantwoordelijkheid van de specialist. Hij is verantwoordelijk voor eventuele klinische en wetenschappelijke studies. Communicatie Bij elke vervolgonderzoek uitgevoerd door huisarts, gynaecoloog of oncoloog wordt aan elkaar verslag uitgebracht over de bevindingen en eventuele uitgevoerde technische onderzoekingen. Taken huisarts: Van de huisarts wordt verwacht dat hij minimaal de ingevulde checklist en eerste bloedonderzoek naar anemie, terugstuurt naar de borstkliniek. De verantwoordelijke verpleegkundige zorgt voor doorstroming van deze informatie naar de oncoloog en gynaecoloog. Taken oncoloog en gynaecoloog Van de specialist wordt verwacht dat hij zijn bevindingen en adviezen rapporteert naar de huisarts.

6 Checklist 2 - Klinisch onderzoek o De borsten o De regionale lymfeknopen o De borstwand o De longen o Het abdomen o De armen (lymfoedeem) o Gewichtsbewaking: Overgewicht wordt bij alle borstkankerpatiënten bewaakt. Adequate behandeling met inschakeling een diëtiste is aangewezen - Bijzondere aandacht voor o Cognitief functioneren: effecten van chemotherapie op cognitieve functie nagaan. o Vermoeidheid: Vermoeidheid wordt nagevraagd. Fysiologische oorzaken opgespoord of uitgesloten. Depressie en pijn zijn mogelijke onderliggende oorzaken. o Osteoporose: - Patiënte krijgt advies over inname calcium en vitamine D en lichaamsbeweging wordt gestimuleerd. - Botdensiteitsmeting is aan te raden bij postmenopauzale vrouwen, bij premenopauzale vrouwen met andere risicofactoren en bij patiënten die aromatase-inhibitoren nemen. - Behandeling van osteoporose omvat ook bifosfonaten o Seksuele functioneren wordt bevraagd. o Vaginaal bloeden wordt nagevraagd worden bij vrouwen op Tamoxifen - Geen routine bloed-of radiologisch onderzoek voor het opsporen van metastasen. - Patiënte erop wijzen om bij blijvende klachten onmiddellijk te raadplegen zonder de volgende afspraak af te wachten. - Zelfonderzoek aanleren bij vrouwen die dit willen doen. - Psychologische ondersteuning aanmoedigen. - Communicatie met de borstkliniek verzorgen (minimaal terugsturen checklist)zodat dubbele of vergeten onderzoeken zoveel mogelijk worden vermeden 2 Naar hoofdstuk 9 Clinical practice guidelines for care and treatment of breast cancer, update 2005 van de Canadian Task force

HANDBOEK ONCOLOGIE SENOLOGIE. Inleiding

HANDBOEK ONCOLOGIE SENOLOGIE. Inleiding HANDBOEK ONCOLOGIE SENOLOGIE Inleiding Handboek senologie Associatie «Borstkliniek Voorkempen» September 2007 Dr.D.Verhoeven, voorzitter, mmv Borstkliniek Voorkempen Laatste aanpassing 1.1.2008 medewerkers

Nadere informatie

Integratie van de eerstelijns en regionale gezondheidszorg bij patiënten met borstkanker

Integratie van de eerstelijns en regionale gezondheidszorg bij patiënten met borstkanker Borstkliniek Voorkempen Integratie van de eerstelijns en regionale gezondheidszorg bij patiënten met borstkanker Didier Verhoeven,MD,PhD Herman Roelants 15-16 juni 2011 Verschillend uitgangspunt Het ziekenhuis

Nadere informatie

Informatieavond borstkanker ism Borstkliniek Voorkempen, LOGO Antwerpen-Noord, en de gemeenten Malle en Zoersel

Informatieavond borstkanker ism Borstkliniek Voorkempen, LOGO Antwerpen-Noord, en de gemeenten Malle en Zoersel Borstkliniek Voorkempen Informatieavond borstkanker ism Borstkliniek Voorkempen, LOGO Antwerpen-Noord, en de gemeenten Malle en Zoersel Dr. Didier Verhoeven 9-12-2008 1 Programma Waarom borstklinieken?

Nadere informatie

KWALITEITSINDICATOREN BORSTKANKER AZ KLINA

KWALITEITSINDICATOREN BORSTKANKER AZ KLINA KWALITEITSINDICATOREN BORSTKANKER AZ KLINA AZ Klina legt hierbij de resultaten voor van de tweede kwaliteitsmeting van onze borstkankerzorg. Deze resultaten werden in januari 2015 meegedeeld door het Kankerregister

Nadere informatie

Borstkanker indicatoren - Resultaten voor

Borstkanker indicatoren - Resultaten voor Borstkanker indicatoren - Resultaten voor 2009-2011 AZ Sint-Jozef Malle maakt samen met AZ Klina Brasschaat deel uit van de Borstkliniek Voorkempen. Recent werden vanuit het Vlaams Indicatoren Project

Nadere informatie

Senologie voor de huisarts 26.04.2012

Senologie voor de huisarts 26.04.2012 Senologie voor de huisarts 26.04.2012 Organogram zorgprogramma Multidisciplinaire oncologie Commisie Oncologie Apotheek Communicatie Stuurgroep Oncologie * Voorzitter MCO * Artsen grote oncol. Domeinen

Nadere informatie

Zorgprogramma oncologie

Zorgprogramma oncologie Borstkliniek Voorkempen informatiebrochure Zorgprogramma oncologie Borstkliniek Voorkempen is een samenwerking tussen AZ Klina vzw en AZ Sint-Jozef Malle. Borstkliniek Voorkempen is Eusoma geaccrediteerd

Nadere informatie

Zorgprogramma oncologie

Zorgprogramma oncologie borstkliniek informatiebrochure Zorgprogramma oncologie Borstkliniek Voorkempen is een samenwerking tussen AZ Klina vzw en AZ Sint-Jozef Malle. Deze folder werd dan ook opgemaakt in samenwerking met AZ

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP²

Vlaams Indicatoren Project VIP² Vlaams Indicatoren Project VIP² Op initiatief van de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, Icuro, Zorgnet Vlaanderen en de Vlaamse overheid, is het Vlaamse VIP 2 -indicatorenproject opgericht. Samen met

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP²: borstkankerindicatoren

Vlaams Indicatoren Project VIP²: borstkankerindicatoren Vlaams Indicatoren Project VIP²: borstkankerindicatoren Op initiatief van de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, Icuro, Zorgnet Vlaanderen en de Vlaamse overheid, is het Vlaamse VIP 2 -indicatorenproject

Nadere informatie

De borstverpleegkundige

De borstverpleegkundige De borstverpleegkundige INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Wanneer je te horen krijgt dat je borstkanker hebt en een borstingreep moet ondergaan is dat even schrikken. Je wordt overspoeld met vragen en twijfels.

Nadere informatie

BORSTKANKER INDICATOREN

BORSTKANKER INDICATOREN BORSTKANKER INDICATOREN Deze set van indicatoren geven de resultaten over borstkankerpatiëntes voor diagnose, behandeling en overleving. Het betreft geaggregeerde cijfers van 2007+2008 voor GZA Ziekenhuizen.

Nadere informatie

Project Kwaliteitsindicatoren Borstkanker 2007-2008

Project Kwaliteitsindicatoren Borstkanker 2007-2008 Project Kwaliteitsindicatoren 2007-2008 De borstkliniek: Iedere nieuwe diagnose van een borsttumor dient door de borstkliniek te worden geregistreerd bij het Nationaal Kankerregister. Het Project Kwaliteitsindicatoren

Nadere informatie

De indicatoren over borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn:

De indicatoren over borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn: Indicatoren VIP²-project Oncologie In België is, net als in Europa, borstkanker de meest voorkomende oorzaak van overlijden door kanker bij vrouwen (20,6 % van alle overlijdens ingevolge kanker). In 2009

Nadere informatie

Hoe draagt een borstkliniek bij in de QOL van een. borstkankerpatiënt?

Hoe draagt een borstkliniek bij in de QOL van een. borstkankerpatiënt? Hoe draagt een borstkliniek bij in de QOL van een http://www.zorg-engezondheid.be/v2_default.aspx?id=22273 borstkankerpatiënt? Rita De Coninck Borstverpleegkundige AZ Sint-Lucas Gent 11/06/2015 Overzicht

Nadere informatie

Zorgpad MEN1 syndroom. Informatie voor patiënten

Zorgpad MEN1 syndroom. Informatie voor patiënten Zorgpad MEN1 syndroom Informatie voor patiënten Dit Zorgpad MEN1 syndroom, informatie voor patiënten, is tot stand gekomen met medewerking van: Belangengroep M.E.N. drs. C.R.C. Pieterman, M. Aarts bestuur

Nadere informatie

informatie over uw zorgpad borstkanker

informatie over uw zorgpad borstkanker informatie over uw zorgpad borstkanker Oncologisch Centrum Amsterdam Oncologisch Centrum Amsterdam is het grootste oncologisch samenwerkingsverband van Amsterdam, een initiatief van BovenIJ ziekenhuis,

Nadere informatie

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Dit kan levensbedreigend zijn.

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Dit kan levensbedreigend zijn. WELOVERWOGEN BESLISSEN OF U EEN SCREENINGSMAMMOGRAFIE LAAT NEMEN. DE INFORMATIE IN DEZE FOLDER HELPT U DAARBIJ. 1. WAT IS BORSTKANKER? Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Dit kan levensbedreigend

Nadere informatie

HET ZORGTRAJECT COGNITIE. Vroegtijdige diagnosestelling van geheugenproblemen bij ouderen

HET ZORGTRAJECT COGNITIE. Vroegtijdige diagnosestelling van geheugenproblemen bij ouderen HET ZORGTRAJECT COGNITIE Vroegtijdige diagnosestelling van geheugenproblemen bij ouderen HET ZORGTRAJECT COGNITIE Vroegtijdige diagnosestelling van geheugenproblemen bij ouderen Doelstelling Het zorgtraject

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie

Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie Het verpleegkundig spreekuur hormonale therapie Voor patiënten met borstkanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

Borstkliniek. Informatiebrochure

Borstkliniek. Informatiebrochure Borstkliniek Informatiebrochure 2 Mevrouw, U wordt opgenomen voor een heelkundige ingreep aan de borst. Wij zijn ons bewust van de spanning die dit met zich meebrengt en willen u via deze folder meer informatie

Nadere informatie

Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw zorgverlener.

Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw zorgverlener. Borstkliniek Az Damiaan vzw, oktober 2018. Niets uit deze brochure mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming. Deze brochure bevat algemene informatie en is bedoeld als aanvulling op het

Nadere informatie

Wat is een borstkliniek?

Wat is een borstkliniek? Wat is een borstkliniek? Een borstkliniek bestaat uit een multidisciplinair team van gespecialiseerde artsen, borst verpleegkundigen, borst psychologen, sociale assistenten die zich bezighouden met de

Nadere informatie

RX screeningsmammografie. Informatiebrochure

RX screeningsmammografie. Informatiebrochure RX screeningsmammografie Informatiebrochure Inhoud 1 Wat is een screeningsmammografie? 3 2 De mammografie 4 2.1 Voor het onderzoek 4 2.2 Tijdens het onderzoek 5 2.3 Na het onderzoek 6 2.4 Tips 7 2 RX screeningsmammografie

Nadere informatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie

Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Chemotherapie voorafgaand aan de borstoperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft samen met de chirurg of verpleegkundig specialist gekozen om de behandeling

Nadere informatie

Vlaams Indicatorenproject VIP²: Kwaliteitsindicatoren Borstkanker

Vlaams Indicatorenproject VIP²: Kwaliteitsindicatoren Borstkanker Vlaams Indicatorenproject VIP²: Kwaliteitsindicatoren Borstkanker INDICATOR B1 Proportie van patiënten gediagnosticeerd met invasieve borstkanker bij wie een systeembehandeling voorafgegaan werd door ER/PR-

Nadere informatie

Kwaliteitsindicatoren inzake borstkanker

Kwaliteitsindicatoren inzake borstkanker Kwaliteitsindicatoren inzake borstkanker Hieronder vindt u de resultaten van de Borstkliniek van az Sint-Blasius. De Borstkliniek werd opgestart in 2002 en behandelt jaarlijks ruim 200 nieuwe patiënten

Nadere informatie

Deel 1: Overzicht van het zorgpad dementie

Deel 1: Overzicht van het zorgpad dementie Deel 1: Overzicht van het zorgpad dementie 1. Korte omschrijving Het Zorgpad Dementie staat voor een gestructureerde, multidisciplinaire, transmurale samenwerking voor betere afstemming van vraaggestuurde

Nadere informatie

Charlotte Penders, Verpleegkundig Specialist Marc Kamps, Medisch Maatschappelijk Werker 17 december 2014

Charlotte Penders, Verpleegkundig Specialist Marc Kamps, Medisch Maatschappelijk Werker 17 december 2014 Charlotte Penders, Verpleegkundig Specialist Marc Kamps, Medisch Maatschappelijk Werker 17 december 2014 Zorgpad Casus Cervixcarcinoom Follow up Supportive care Soorten zorg in de psychosociale ondersteuning

Nadere informatie

KWALITEITSINDICATOREN VOOR ONCOLOGIE: INVASIEVE BORSTKANKER

KWALITEITSINDICATOREN VOOR ONCOLOGIE: INVASIEVE BORSTKANKER KWALITEITSINDICATOREN VOOR ONCOLOGIE: INVASIEVE BORSTKANKER Inleiding Op initiatief van de Vlaamse Overheid, de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, Zorgnet Vlaanderen en ICURO (de koepel van Vlaamse ziekenhuizen

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback

INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID Els Tobback INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnostisch traject 5 03 Aanmelding 6 04 Multidisciplinair onderzoek 7 05 Wetenschappenlijk onderzoek 9 06 Contact 9 4 /

Nadere informatie

Zorgpad MEN1 syndroom Informatie voor patiënten

Zorgpad MEN1 syndroom Informatie voor patiënten Zorgpad MEN1 syndroom Informatie voor patiënten Inhoudsopgaven Hoofdstuk 1: Inleiding blz. 3 Hoofdstuk 2: Wat is het MEN1 syndroom? blz. 4 Hoofdstuk 3: Diagnostiek naar het MEN1 syndroom blz. 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Borstkliniek UZ Gent

Borstkliniek UZ Gent Borstkliniek UZ Gent De Borstkliniek van UZ Gent werd in 2007 erkend door de Belgische overheid als multidisciplinaire Borstkliniek. Waarvoor kan u terecht in de Borstkliniek? 1 U kan er terecht voor allerhande

Nadere informatie

Toelichting bij de resultaten van het Vlaams Indicatoren Project (VIP²)

Toelichting bij de resultaten van het Vlaams Indicatoren Project (VIP²) Toelichting bij de resultaten van het Vlaams Indicatoren Project (VIP²) Resultaten behandeling borstkanker Recent werden de resultaten van het Vlaams Indicatoren Project (VIP²) gepubliceerd met betrekking

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP²

Vlaams Indicatoren Project VIP² Vlaams Indicatoren Project VIP² Het initiatief voor het Vlaams Indicatoren Project VIP² gaat uit van de Vlaamse overheid, de Vlaamse vereniging van hoofdartsen en de ziekenhuiskoepels Zorgnet en Icuro.

Nadere informatie

J. Mamma aandoeningen. Inhoudsopgave 01 J 02 J 03 J 04 J 05 J 06 J 07 J 08 J 09 J 10 J 11 J 12 J 13 J 14 J 15 J 16 J 17 J 18 J 19 J

J. Mamma aandoeningen. Inhoudsopgave 01 J 02 J 03 J 04 J 05 J 06 J 07 J 08 J 09 J 10 J 11 J 12 J 13 J 14 J 15 J 16 J 17 J 18 J 19 J J. Mamma aandoeningen nhoudsopgave 1 J 2 J 3 J 4 J 5 J 6 J 7 J 8 J 9 J 1 J 11 J 12 J 13 J 14 J 15 J 16 J 17 J 18 J 19 J Screening: vrouwen jonger dan 4 jaar zonder genetisch risico... 1 Screening: vrouwen

Nadere informatie

Vraag: Hoe is de zorg rond anti hormonale therapie in jouw ziekenhuis georganiseerd?

Vraag: Hoe is de zorg rond anti hormonale therapie in jouw ziekenhuis georganiseerd? Samenvatting Anti-hormonale therapie bij mammacarcinoom: Vraag: Hoe is de zorg rond anti hormonale therapie in jouw ziekenhuis georganiseerd? Vraagsteller: Marieke Schreuder-Cats Verpleegkundig specialist

Nadere informatie

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker z Chirurg en verpleegkundig specialist 1 Medische ontrole Na een borstsparende

Nadere informatie

Multidisciplinair pijncentrum

Multidisciplinair pijncentrum Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Multidisciplinair pijncentrum Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Het nazorgtraject. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven

Het nazorgtraject. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Het nazorgtraject Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven In de afgelopen periode bent u behandeld voor borstkanker. Nu uw behandeltraject is afgesloten begint het nazorgtraject. Hieronder vindt u informatie

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Behandeling van kanker Het Onco-traject

Behandeling van kanker Het Onco-traject Behandeling van kanker Het Onco-traject 1 Complexiteit en verscheidenheid van kanker maakt Multidisciplinariteit noodzakelijk 2 Focus op interactie tussen de eerste en de tweede lijn Duopresentatie Eerste

Nadere informatie

222 - Hoofdproces zorgpad ondervoeding eerstelijn (versie: 2) Processchema. Schema 1: Pagina-1. Pagina 1 van 6

222 - Hoofdproces zorgpad ondervoeding eerstelijn (versie: 2) Processchema. Schema 1: Pagina-1. Pagina 1 van 6 Processchema Schema 1: Pagina-1 Pagina 1 van 6 START Patiënt meldt zich bij eerste lijn De huisarts / POH / assistente / wijkverpleegkundige screent risicopatiënten op ondervoeding met de MUST of de SNAQ.

Nadere informatie

Informatiebrochure Geriatrisch dagziekenhuis De valkliniek

Informatiebrochure Geriatrisch dagziekenhuis De valkliniek Informatiebrochure Geriatrisch dagziekenhuis De valkliniek 1 Inleiding Naarmate je ouder wordt verandert je lichamelijke conditie: bewegingen en reacties worden trager. Vallen is een vaak voorkomend probleem

Nadere informatie

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong COP-zorg Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg Hein Visser, Mira Jong Wie, wat, waar is COP zorg COP zorg: consultteam ondersteunende en palliatief zorg Nurse based team: verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom

Kwaliteitsnormen. Blaascarcinoom Kwaliteitsnormen Blaascarcinoom Versie 6 September 2018 Achtergrond herziening 2017 De NVU heeft eind 2010 de eerste kwaliteitsnormen blaascarcinoom openbaar gemaakt en deze in 2012 en 2014 herzien. Sinds

Nadere informatie

Medische Beeldvorming. Informatiebrochure

Medische Beeldvorming. Informatiebrochure Medische Beeldvorming Informatiebrochure Inhoud 1 Artsen en medewerkers 4 2 Voor het onderzoek 4 3 De dag van het onderzoek 5 3.1 Wat brengt u zeker mee? 5 3.2 Inschrijving 5 3.3 Het onderzoek 6 3.4 Na

Nadere informatie

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: mastectomie

Nadere informatie

Handreiking Kiesgerust

Handreiking Kiesgerust Handreiking Kiesgerust Begeleiding bij het maken van een bewust keuze Quirine van Rossum, internist-oncoloog Vlietland ziekenhuis Ingeborg Mares, chirurg Vlietland ziekenhuis Jorien van den Doel, huisarts

Nadere informatie

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg Borstcentrum Bernhoven Yvonne Paquay Chirurg Klachten van de borst? Verwijzing naar het borstcentrum voor analyse en zonodig behandeling 2 3 4 Verwijsredenen: > Knobbeltje voelbaar > BOBZ (de bus) > Controle

Nadere informatie

Echografie + biopsie

Echografie + biopsie Proces Chirurg/verpleegkundige anamnese en lichamelijk onderzoek Mammacare verpleegkundige geeft uitleg over de gang van zaken en begeleidt Mammografie/ echografie en zo nodig direct echogeleid histologisch

Nadere informatie

Meet Joe Caruso. Happily ever after

Meet Joe Caruso. Happily ever after 22 mei 2007 Jaarbeurs Utrecht Verhalen Programma s Strategieën Renée den Haring, MANP verpleegkundig specialist oncologie Kennemer Gasthuis Meet Joe Caruso Happily ever after Begripsverheldering Meer dan

Nadere informatie

Nazorg bij borstkanker

Nazorg bij borstkanker Nazorg bij borstkanker Persoonlijke gegevens Naam: Adres: Man/vrouw Geboortedatum:. -. -. Telefoon:... E-mail:... Contactgegevens Naam hoofdbehandelaar:. Medebehandelaars:........ Naam eerste contactpersoon:..

Nadere informatie

communicatie indicatoren borstkanker

communicatie indicatoren borstkanker communicatie indicatoren borstkanker Dr. Stevens Ellen De Vos 8/1/2015 De Sint-Jozefkliniek neemt zoveel mogelijk deel aan nationale en internationale initiatieven om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Nadere informatie

Mammapolikliniek. Chirurgie

Mammapolikliniek. Chirurgie Mammapolikliniek Chirurgie Wat is een mammapoli? De mammapoli is een polikliniek gespecialiseerd in borstafwijkingen. Mamma is het Latijnse woord voor borst. Wanneer u een klacht heeft aan uw borst, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

11 april Annemarie Haverhals Leider programma

11 april Annemarie Haverhals Leider programma 11 april 2017 VBHC@Santeon Annemarie Haverhals Leider VBHC@Santeon programma Santeon: zeven topklinische ziekenhuizen 2 Samen circa 13% van nationale zorg 2,56 miljard omzet 26.600 werknemers 1580 medisch

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GYNAECOLOGISCH ONDERZOEK

INFO VOOR PATIËNTEN GYNAECOLOGISCH ONDERZOEK INFO VOOR PATIËNTEN GYNAECOLOGISCH ONDERZOEK INHOUD 01 Verloop van het onderzoek 4 02 Baarmoederhalsuitstrijkje 6 03 Echografie 7 04 Preventief gynaecologisch onderzoek 7 05 Gynaecologisch onderzoek bij

Nadere informatie

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: segmentectomie

Nadere informatie

informatie over uw zorgpad borstkanker

informatie over uw zorgpad borstkanker informatie over uw zorgpad borstkanker Oncologisch Centrum Amsterdam Oncologisch Centrum Amsterdam is het grootste oncologisch samenwerkingsverband van Amsterdam, een initiatief van BovenIJ ziekenhuis,

Nadere informatie

10. Overzicht activiteiten Senologische oncologie

10. Overzicht activiteiten Senologische oncologie 10. Overzicht activiteiten Senologische oncologie Het borstcentrum in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) werd opgericht in 1999 naar aanleiding van nieuwe Europese richtlijnen waarin kwantitatieve en kwalitatieve

Nadere informatie

Brigitte Slangen gynaecologisch oncoloog MUMC + Maastricht

Brigitte Slangen gynaecologisch oncoloog MUMC + Maastricht Brigitte Slangen gynaecologisch oncoloog MUMC + Maastricht Nazorg Evidence van follow up, welke nazorg en door wie Indeling presentatie Take home messages Advies Gezondheidsraad Richtlijn herstel na kanker

Nadere informatie

borstkliniek informatiebrochure Anti-hormoontherapie

borstkliniek informatiebrochure Anti-hormoontherapie borstkliniek informatiebrochure Anti-hormoontherapie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Verschillende soorten behandelingen 5 3. Contactgegevens 7 3 1. Inleiding Graag duiden wij u op het belang van een goede

Nadere informatie

PROs in de praktijk 1: Wat doen we ermee?

PROs in de praktijk 1: Wat doen we ermee? PROs in de praktijk 1: Wat doen we ermee? Prof. dr Jolanda de Vries Hoogleraar Kwaliteit van leven in de medische setting GZ-psycholoog en Medisch manager afdeling medische psychologie St Elisabeth ziekenhuis

Nadere informatie

Geriatrie. Valpolikliniek. Patiëntensticker: Datum: Melden bij: Klinisch geriater:

Geriatrie. Valpolikliniek. Patiëntensticker: Datum: Melden bij: Klinisch geriater: Geriatrie Valpolikliniek Patiëntensticker: Datum: Melden bij: Van tot uur Klinisch geriater: Voor wie is de valpolikliniek De valpolikliniek is voor mensen van 65 jaar en ouder die recent voor de eerste

Nadere informatie

Psychosociale begeleiding

Psychosociale begeleiding Borstkliniek Voorkempen Psychosociale begeleiding Borstkliniek Voorkempen Sofie Eelen psychologe AZ St Jozef Malle 9-12-2008 1 Diagnose van kanker Schokkende gebeurtenis Roept verschillende gevoelens en

Nadere informatie

behandelingen-bij-borstkanker/

behandelingen-bij-borstkanker/ https://www.isala.nl/patientenfolders/6682-borstkanker-pid-h3- behandelingen-bij-borstkanker/ Borstkanker (PID): H3 Behandelingen bij borstkanker Als borstkanker is vastgesteld, bespreekt een team van

Nadere informatie

Zorgprogramma borstkliniek. Bespreking AZ Groeninge RZJ Yperman Ziekenhuis OLV Lourdes

Zorgprogramma borstkliniek. Bespreking AZ Groeninge RZJ Yperman Ziekenhuis OLV Lourdes Zorgprogramma borstkliniek Bespreking AZ Groeninge RZJ Yperman Ziekenhuis OLV Lourdes Belgisch staatsblad 20.07.2007 ed 02 Koninklijk besluit houdende vaststelling van de normen waaraan het gespecialiseerd

Nadere informatie

Borstkankerscreening

Borstkankerscreening Borstkankerscreening uit KCE reports vol.11a Voordelen en nadelen van de systematische screening Voordelen De ontwikkeling van borstkankerscreeningsprogramma s steunt op twee argumenten: o de behandeling

Nadere informatie

BORSTKLINIEK UZ GENT KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_005

BORSTKLINIEK UZ GENT KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_005 BORSTKLINIEK UZ GENT KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_005 INHOUDSTAFEL 01 Waarvoor kunt u terecht in de borstkliniek? 3 02 Wat kunnen we voor u betekenen? 3 03 Hoe kunt u ons bereiken? 4 04 Wie zijn uw

Nadere informatie

az groeninge scoort zeer goed op de borstkankerindicatoren uit VIP²

az groeninge scoort zeer goed op de borstkankerindicatoren uit VIP² az groeninge scoort zeer goed op de borstkankerindicatoren uit VIP² We zijn als ziekenhuis trots op onze goede resultaten, maar we hebben ook aandacht voor enkele punten waar we minder dan gemiddeld lijken

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Chirurgie Mammapoli

Patiënteninformatie. Chirurgie Mammapoli Patiënteninformatie Chirurgie Mammapoli Inleiding Onlangs bent u doorverwezen naar de mammapoli van de Reinier de Graaf Groep. Het team van de mammapoli is gespecialiseerd in het onderzoeken van borstafwijkingen.

Nadere informatie

Wat brengt 2015 voor de borstkliniek? Dr. Hetty Sonnemans Gynaecoloog 28-02-2015

Wat brengt 2015 voor de borstkliniek? Dr. Hetty Sonnemans Gynaecoloog 28-02-2015 Wat brengt 2015 voor de borstkliniek? Dr. Hetty Sonnemans Gynaecoloog 28-02-2015 Huisartsensymposium Borstkanker 35% van kankers bij vrouwen 1989-1993 5 jaars overleving borstkanker: 77% inmiddels 5 jaars

Nadere informatie

Keeping the clinical path Primary Operable Breast Cancer alive. Evolutie Multidisciplinair team Borstkliniek Sint-Augustinus Antwerpen

Keeping the clinical path Primary Operable Breast Cancer alive. Evolutie Multidisciplinair team Borstkliniek Sint-Augustinus Antwerpen Keeping the clinical path Primary Operable Breast Cancer alive. Evolutie 2002-2009. Multidisciplinair team Borstkliniek Sint-Augustinus Antwerpen Sint-Augustinusziekenhuis Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat

Nadere informatie

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan Nieuw Cardicare St. Antonius Cardicare Gooi en Vechtstreek St. Antonius Cardicare, locatie Gooi en Vechtstreek is een nieuwe kliniek op het gebied van hart- en

Nadere informatie

Transmurale werkafspraak Informatieoverdracht mammacarcinoom (regio Helmond)

Transmurale werkafspraak Informatieoverdracht mammacarcinoom (regio Helmond) Transmurale werkafspraak Informatieoverdracht mammacarcinoom (regio Helmond) Aanleiding Door de vergrijzing, vroege opsporing van kanker en effectievere behandelingen zal het aantal patiënten met kanker

Nadere informatie

ZORGPAD ORALE ANTITUMORALE THERAPIE. - Patiëntinformatie -

ZORGPAD ORALE ANTITUMORALE THERAPIE. - Patiëntinformatie - ZORGPAD ORALE ANTITUMORALE THERAPIE - Patiëntinformatie - Inhoudsopgave Inleiding Zorgpad Multidisciplinair team Bij problemen of vragen 1 Inleiding Uw arts heeft samen met u besloten om een antitumorale

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Palliatieve zorg. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Palliatieve zorg Ondersteuning als genezing niet meer mogelijk is Informatie voor patiënten F1023-1163 oktober 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

J. Mamma aandoeningen

J. Mamma aandoeningen Asymptomatische patiënten Screening: vrouwen jonger dan 4 jaar zonder genetisch risico 1 J Screening: vrouwen tussen 4-49 jaar zonder genetisch risico 2 J Screening: vrouwen tussen 5-69 jaar 3 J Screening:

Nadere informatie

Alliantie Regionale TopZorg. Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland

Alliantie Regionale TopZorg. Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland Alliantie Regionale TopZorg Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland Inhoud Alliantie Regionale TopZorg Drie ziekenhuizen werken samen aan topzorg in Gelderland De kwaliteitswinst van samenwerking

Nadere informatie

BORSTCENTRUM DIEST. Tel. 013/31 39 40

BORSTCENTRUM DIEST. Tel. 013/31 39 40 Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 f 013 31 34 53 post@azdiest.be www.azdiest.be BORSTCENTRUM DIEST Tel. 013/31 39 40 Mevrouw, mijnheer, Er werd bij u een mammografie en/of

Nadere informatie

Aspecten van het zorgpad hersentumor. Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige

Aspecten van het zorgpad hersentumor. Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige Aspecten van het zorgpad hersentumor Fenna Hummel, Neuro-oncologieverpleegkundige Aspecten van het zorgpad hersentumor Het zorgpad; wie doet wat/ wanneer/ toegangstijden Neuro-oncologisch verpleegkundige

Nadere informatie

Spreker Functie. Bevolkingsonderzoek Borstkanker Vlaanderen

Spreker Functie. Bevolkingsonderzoek Borstkanker Vlaanderen Spreker Functie Bevolkingsonderzoek Borstkanker Vlaanderen Inhoud 1. De borst en borstkanker 2. Preventie en vroege opsporing 3. Bevolkingsonderzoek 4. Bevolkingsonderzoek Borstkanker 5. Deelnemen: stap

Nadere informatie

Vragenlijst. Ervaringen met zorg rondom een borstafwijking

Vragenlijst. Ervaringen met zorg rondom een borstafwijking Vragenlijst Ervaringen met zorg rondom een borstafwijking Bestemd voor personen van 18 jaar en ouder die onderzoek en/ of een behandeling voor een borstafwijking hebben gehad PREM oncologie, module Mammacare

Nadere informatie

Hersentumorcentrum Amsterdam

Hersentumorcentrum Amsterdam Cancer Center Amsterdam Locatie VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam De polikliniek 2 Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam Inleiding Neuro-oncologie is het specialisme dat zich concentreert op ziekten van

Nadere informatie

Spreektekst bij PP BK verkort met het accent op het verloop_

Spreektekst bij PP BK verkort met het accent op het verloop_ Spreektekst bij PP BK verkort met het accent op het verloop_02082018 Situering Deze presentatie is opgesteld door het Centrum voor Kankeropsporing en is bedoeld om toelichting te geven bij het Bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg

Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Simplificatie ontwerp KB oncologisch zorgprogramma: Hoofdstuk II. zorgprogramma voor oncologische basiszorg Afdeling 1. Doelgroep aard en inhoud Artikel 2 1 Elk ziekenhuis dient te beschikken over programma

Nadere informatie

Landelijk Doorverwijzen

Landelijk Doorverwijzen Landelijk Doorverwijzen Inhoud 1. Doelstelling Landelijk Doorverwijzen 2. Huidige status verwijzingen in Nederland 3. Praktijkervaring doorverwijzen 4. Ideaalproces en verbeterruimte 5. Functionaliteiten

Nadere informatie

Het project Brielle. Dr. Paul van der Velden, oncoloog Karin Bokelaar, oncologieverpleegkundige

Het project Brielle. Dr. Paul van der Velden, oncoloog Karin Bokelaar, oncologieverpleegkundige Het project Brielle Dr. Paul van der Velden, oncoloog Karin Bokelaar, oncologieverpleegkundige Aanleiding 1: Prioriteit zal worden gegeven aan de ontwikkeling van anderhalvelijnszorg waaronder verstaan

Nadere informatie

KWALITEITSINDICATOREN VOOR ONCOLOGIE: INVASIEVE BORSTKANKER VERGELIJKING 2007-2008 met 2009-2011

KWALITEITSINDICATOREN VOOR ONCOLOGIE: INVASIEVE BORSTKANKER VERGELIJKING 2007-2008 met 2009-2011 KWALITEITSINDICATOREN VOOR ONCOLOGIE: INVASIEVE BORSTKANKER VERGELIJKING 2007-2008 met 2009-2011 Algemene informatie In dit rapport vindt U de resultaten van de kwaliteitsindicatoren voor borstkankertumoren

Nadere informatie

Geef borstkanker minder kans. Verklein het risico en laat u tijdig onderzoeken

Geef borstkanker minder kans. Verklein het risico en laat u tijdig onderzoeken Geef borstkanker minder kans Verklein het risico en laat u tijdig onderzoeken Deze brochure vertelt hoe u uw risico op borstkanker kan verkleinen en hoe u borstkanker vroegtijdig kan opsporen. De informatie

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek. borstkanker in Vlaanderen. Een antwoord op uw vragen...

Bevolkingsonderzoek. borstkanker in Vlaanderen. Een antwoord op uw vragen... Bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Vlaanderen Een antwoord op uw vragen... Deze brochure werd gerealiseerd door de Vlaamse Liga tegen Kanker en is gebaseerd op de officiële communicatie van de werkgroep

Nadere informatie

Galwegcarcinoom: ontwikkeling van een multidisciplinair, ziekenhuis overstijgend zorgpad 7 oktober 2016

Galwegcarcinoom: ontwikkeling van een multidisciplinair, ziekenhuis overstijgend zorgpad 7 oktober 2016 Galwegcarcinoom: ontwikkeling van een multidisciplinair, ziekenhuis overstijgend zorgpad 7 oktober 2016 Annuska Schoorlemmer, Verpleegkundig Specialist Academisch Medisch Centrum, Amsterdam Inhoud Het

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP²

Vlaams Indicatoren Project VIP² Vlaams Indicatoren Project VIP² Het initiatief voor het Vlaams Indicatoren Project VIP² gaat uit van de Vlaamse overheid, de Vlaamse vereniging van hoofdartsen en de ziekenhuiskoepels Zorgnet en Icuro.

Nadere informatie

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE Zorgpad: Melanoom Algemene informatie U bent door uw huisarts verwezen naar de dermatoloog op verdenking van huidkanker (melanoom). Indien u al onder behandeling bent bij de chirurg, komt u bij de chirurg

Nadere informatie

De indicatoren omtrent borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn :

De indicatoren omtrent borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn : Indicatoren VIP²-project Oncologie In België is, net als in Europa, borstkanker de meest voorkomende oorzaak van overlijden door kanker bij vrouwen (20,6 % van alle overlijdens ingevolge kanker). In 2009

Nadere informatie

Chirurgie. Operatie voor borstkanker

Chirurgie. Operatie voor borstkanker Chirurgie Operatie voor borstkanker 1 Inleiding Wanneer u deze folder ontvangt heeft u zojuist een gesprek met de chirurg/ verpleegkundig specialist gehad. Uit onderzoeken is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Dagziekenhuis geriatrie. Informatiebrochure

Dagziekenhuis geriatrie. Informatiebrochure Dagziekenhuis geriatrie Informatiebrochure 2 Inhoud Opname in het dagziekenhuis geriatrie Doelstelling Praktische informatie Wat meebrengen voor uw verblijf? Vervoer Ontslag Samenstelling van het multidisciplinair

Nadere informatie

U heeft een afspraak bij de Franciscus Borstkliniek, locatie:

U heeft een afspraak bij de Franciscus Borstkliniek, locatie: MAMAPOLI U heeft een afspraak bij de Franciscus Borstkliniek, locatie: Franciscus Gasthuis Kleiweg 500 3045PM Rotterdam Balie 126, eerste verdieping Franciscus Vlietland Vlietlandplein 2 3118JH Schiedam

Nadere informatie