Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Dit kan levensbedreigend zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Dit kan levensbedreigend zijn."

Transcriptie

1 WELOVERWOGEN BESLISSEN OF U EEN SCREENINGSMAMMOGRAFIE LAAT NEMEN. DE INFORMATIE IN DEZE FOLDER HELPT U DAARBIJ. 1. WAT IS BORSTKANKER? Borstkanker is een kwaadaardig gezwel in de borst. Dit kan levensbedreigend zijn. 2. WAT VERHOOGT DE KANS OP BORSTKANKER? Het is tot nu toe niet precies bekend hoe borstkanker ontstaat. Wel staat vast dat de volgende factoren het risico verhogen: Vrouw zijn Ouder worden Erfelijke of familiale belasting Borstkanker hebben of gehad hebben Sommige goedaardige borstafwijkingen Levensstijl (bv alcohol drinken, weinig lichaamsbeweging, overgewicht tijdens of na de menopauze) Hormonale factoren (bv Jonger dan 12 jaar bij de eerste menstruatie) Ouder dan 55 zijn bij het begin van de menopauze Hormonale behandelingen tegen menopauze klachten. Er is enkel een verhoogd risico tijdens deze behandeling Er zijn ook vrouwen die borstkanker krijgen zonder dat een bekende risicofactor aanwezig was! 3. KOMT BORSTKANKER VAAK VOOR IN VLAANDEREN? Borstkanker is de kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Driekwart van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar. Onder de leeftijd van 30 jaar is borstkanker erg zeldzaam. ¾ van de vrouwen overleeft borstkanker, toch is borstkanker is nog steeds de meest dodelijke kanker voor vrouwen. 4. WAAROM IS HET BELANGRIJK DAT BORSTKANKER VROEG WORDT OPGESPOORD? Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat borstkanker in een vroeg stadium kan opgespoord worden met een screeningsmammografie, lang voor u het zelf kan voelen of zien. Dankzij vroege opsporing en een degelijke behandeling zullen er minder vrouwen overlijden aan borstkanker. Als borstkanker vroeg ontdekt wordt, is de kans op volledige genezing hoger.

2 5. WAT IS HET BEVOLKINGSONDERZOEK NAAR BORSTKANKER? Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker is een initiatief van de Vlaamse overheid. De bedoeling is om borstkanker vroegtijdig op te sporen bij vrouwen die geen klachten hebben die wijzen op borstkanker. 6. VOOR WIE IS HET BEVOLKINGSONDERZOEK BEDOELD? Voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar: vanaf het jaar waarin zij 50 worden tot en met het kalenderjaar waarin zij 69 worden. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen. Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek wordt afgeraden: - tot 10 jaar na de diagnose van de borstkanker, - als u klachten heeft die kunnen wijzen op borstklieraandoeningen, - als u door erfelijke factoren een verhoogd risico op borstkanker heeft. U wordt dan beter individueel opgevolgd door uw arts. 7. WAAROM EEN SCREENINGSMAMMOGRAFIE ELKE TWEE JAAR? Het is niet voldoende één keer een screeningsmammografie te laten nemen. De screeningsmammografie is immers een momentopname en borstweefsel kan veranderen. Het is daarom belangrijk dat de vorige beelden telkens vergeleken worden met de nieuwe beelden. 8. IS HET ONDERZOEK GRATIS? Wie aangesloten is bij een Belgisch ziekenfonds hoeft geen remgeld te betalen. Voor hen is het onderzoek dus gratis. Als u niet aangesloten bent, kunt u ook deelnemen aan het bevolkingsonderzoek maar dan zult u hiervoor zelf moeten betalen. Informeer bij de instelling waar u verzekerd bent of u de kosten achteraf volledig of gedeeltelijk kunt terugkrijgen. 9. WAAROM MOET IK HET AANVRAAGFORMULIER ONDERTEKENEN? Uw toestemming en handtekening worden gevraagd om de gegevens van uw screeningsmammografie te registreren. Deze gegevens worden gebruikt om de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek goed te op te volgen. Als u uw toestemming geeft, worden de resultaten van eventuele vervolgonderzoeken opgevraagd bij uw behandelende arts en het kankerregister. Als u uw toestemming niet geeft, heeft dit geen invloed op de kwaliteit van de zorgen die u krijgt. De verzameling en verwerking van al deze gegevens gebeurt onder toezicht van een arts en valt onder het medisch beroepsgeheim. Ook de regels van de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer worden nageleefd.

3 10. HOE WORDT EEN SCREENINGSMAMMOGRAFIE GENOMEN? Een screeningsmammografie wordt genomen in mammografische eenheid. Dit is een radiologische dienst die voor het bevolkingsonderzoek erkend is door de Vlaamse Overheid. Een verpleegkundige, of de radioloog, maakt de röntgenfoto s van uw borsten. Zij zullen u vragen uw bovenkledij uit te doen. Gebruik vooraleer u naar het onderzoek gaat beter geen deodorant, bodylotion, of talkpoeder. Dit kan soms de beoordeling van de foto s bemoeilijken. De verpleegkundige geeft eerst wat uitleg over het onderzoek en zal u enkele vragen stellen. U mag ook zelf vragen stellen! De verpleegkundige legt uw borst op de plaat van het mammografietoestel en drukt die samen met de andere plaat. Dat kan onaangenaam zijn, maar is noodzakelijk om scherpe foto s te maken. Er worden twee foto s van elke borst gemaakt. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Na afloop deelt de verpleegkundige u onmiddellijk mee of de foto s gelukt zijn. Het komt maar uitzonderlijk voor dat de foto s opnieuw genomen moeten worden. Het totale bezoek aan de radiologische dienst neemt ongeveer een half uurtje in beslag. 11. KEN IK ONMIDDELLIJK HET RESULTAAT? Neen, de radioloog bij wie de foto s genomen zijn, beoordeelt ze als eerste. Nadien gaan de screeningsmammografieën altijd naar een centrum voor borstkankeropsporing. Daar beoordeelt een tweede radioloog uw foto s. Wanneer hun beoordeling verschilt, wordt de mening van een derde radioloog gevraagd. Deze werkwijze verkleint het risico op een foutief resultaat. U en uw arts ontvangen na ongeveer drie weken per brief het resultaat. 12. WAT KAN HET RESULTAAT ZIJN? 1. De radiologen hebben geen afwijkingen gevonden die wijzen op borstkanker. Van de 100 vrouwen die een screeningsmammografie hebben laten nemen, zullen ongeveer 95 dit bericht ontvangen. De screeningsmammografie is betrouwbaar maar de uitslag geeft echter geen volledige zekerheid dat u geen borstkanker heeft. Daarom moet u waakzaam blijven voor veranderingen in uw borsten, zelfs als u pas een screeningsmammografie hebt laten maken. Neem zeker contact op met uw arts als u: een knobbeltje voelt een kuiltje of een intrekking in de borst opmerkt er bloed of ander vocht uit de tepel komt opmerkt dat de tepel sinds kort naar binnen trekt een verandering aan de tepel opmerkt zoal roodheid, schilfers of een plekje dat op eczeem lijkt Het is aangewezen/aangeraden het onderzoek om de twee jaar te herhalen.

4 2. De radiologen hebben afwijkingen gevonden die verder onderzocht moeten worden Van de 100 vrouwen die hebben deelgenomen aan het onderzoek, zullen er ongeveer 5 dit resultaat ontvangen. Dat een afwijking gevonden is, betekent nog niet dat er sprake is van borstkanker. Het betekent dat er bijkomende onderzoeken nodig zijn om na te gaan of het over een goedaardige verandering gaat, of een afwijking die op borstkanker kan wijzen. Uw arts bespreekt met u welke verdere onderzoeken voor u nodig zijn. Bij tien vrouwen die doorverwezen worden voor bijkomend onderzoek, zal er bij ongeveer één vrouw borstkanker ontdekt worden. 13. BELANGRIJK: U KAN ZELF BESLISSEN OF U OF U MEEDOET De beslissing om al dan niet deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, ligt helemaal bij u. De afweging tussen de voordelen en nadelen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek kan u zelf maken. Hieronder staan een aantal belangrijke punten opgesomd: De voordelen van het laten nemen van een screeningsmammografie kunnen zijn: Het onderzoek is gratis. Geen remgeld. De foto's worden nagekeken door minstens twee radiologen. De mammografie wordt enkel genomen in een door de Vlaamse Overheid erkende dienst. Dit gebeurt volgens strenge normen en met de beste apparatuur, bediend door ervaren personen. De kwaliteit van het nemen van de screeningsmammografie wordt zorgvuldig bewaakt. Door de combinatie van het bevolkingsonderzoek met een betere behandeling overlijden minder vrouwen aan borstkanker. Als borstkanker in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, is de kans op volledige genezing groter. Mogelijke nadelen van het laten nemen van een screeningsmammografie kunnen zijn: Het resultaat wordt niet onmiddellijk meegedeeld. De beoordeling door verschillende radiologen vraagt tijd. Het wachten kan onaangenaam zijn. Er zullen een aantal vrouwen zijn die onnodig doorverwezen worden voor vervolgonderzoeken zoals radiologische onderzoeken, een biopsie, Dit kan voor stress of angst zorgen. Het onderzoek biedt geen absolute zekerheid. Helaas zullen er vrouwen zijn die onterecht niet doorverwezen worden voor vervolgonderzoeken Het nemen van de foto kan pijnlijk zijn. Bij het nemen van de foto's wordt straling gebruikt. De stralingsdosis die gebruikt wordt bij het bevolkingsonderzoek is zeer laag en wordt streng gecontroleerd. Hieroor is het risico klein dat een borstkanker zou ontstaan door blootstelling aan straling. 14. IS HET NIET BETER OM TEGELIJKERTIJD OOK EEN ECHOGRAFIE TE LATEN NEMEN? Echografie is voor een bevolkingsonderzoek in de leeftijdsgroep van 50 tot en met 69 jaar veel minder geschikt dan de mammografie. Met een echografie kunnen meer afwijkingen vastgesteld

5 worden, die achteraf goedaardig blijken te zijn. Dit zou veel vrouwen onnodig ongerust maken. De systematische combinatie van een screeningsmammografie met een echografie is niet beter dan enkel een screeningsmammografie. 15. IK HEB BORSTPROTHESEN, KAN IK DEELNEMEN? Afhankelijk van het soort prothese worden röntgenstralen niet of slechts gedeeltelijk doorgelaten. Alleen op de delen van de borst die wel op de foto staan kan gekeken worden of er eventuele afwijkingen zijn. Zeg vóór het nemen van de foto s aan de medewerker in de radiologische dienst dat u prothese(n) heeft. Eventueel kan een speciale techniek gebruikt worden waardoor meer borstweefsel zichtbaar wordt. Het risico van lekkage van de prothese, door het samendrukken van de borsten tijden het nemen van de foto s, is heel klein. VOOR MEER INFORMATIE KAN U TERECHT: - bij uw huisarts of gynaecoloog - bij het centrum voor kankeropsporing, via het gratis nummer 0800/ op de website: (stempel huisarts/gynaecoloog/centrum borstkankeropsporing)

Bevolkingsonderzoek. borstkanker in Vlaanderen. Een antwoord op uw vragen...

Bevolkingsonderzoek. borstkanker in Vlaanderen. Een antwoord op uw vragen... Bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Vlaanderen Een antwoord op uw vragen... Deze brochure werd gerealiseerd door de Vlaamse Liga tegen Kanker en is gebaseerd op de officiële communicatie van de werkgroep

Nadere informatie

Spreker Functie. Bevolkingsonderzoek Borstkanker Vlaanderen

Spreker Functie. Bevolkingsonderzoek Borstkanker Vlaanderen Spreker Functie Bevolkingsonderzoek Borstkanker Vlaanderen Inhoud 1. De borst en borstkanker 2. Preventie en vroege opsporing 3. Bevolkingsonderzoek 4. Bevolkingsonderzoek Borstkanker 5. Deelnemen: stap

Nadere informatie

Spreektekst bij PP BK verkort met het accent op het verloop_

Spreektekst bij PP BK verkort met het accent op het verloop_ Spreektekst bij PP BK verkort met het accent op het verloop_02082018 Situering Deze presentatie is opgesteld door het Centrum voor Kankeropsporing en is bedoeld om toelichting te geven bij het Bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

RX screeningsmammografie. Informatiebrochure

RX screeningsmammografie. Informatiebrochure RX screeningsmammografie Informatiebrochure Inhoud 1 Wat is een screeningsmammografie? 3 2 De mammografie 4 2.1 Voor het onderzoek 4 2.2 Tijdens het onderzoek 5 2.3 Na het onderzoek 6 2.4 Tips 7 2 RX screeningsmammografie

Nadere informatie

Spreker Functie. Bevolkingsonderzoek Borstkanker Vlaanderen

Spreker Functie. Bevolkingsonderzoek Borstkanker Vlaanderen Spreker Functie Bevolkingsonderzoek Borstkanker Vlaanderen Inhoud 1. Bevolkingsonderzoek 2. Bevolkingsonderzoek Borstkanker in Vlaanderen de uitnodiging de screeningsmammografie de beoordeling het resultaat

Nadere informatie

Onderzoek naar borstkanker

Onderzoek naar borstkanker Onderzoek naar borstkanker 2016 Bevolkingsonderzoek Waarom is er een bevolkingsonderzoek? Borstkanker komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. De meeste

Nadere informatie

Geef borstkanker minder kans. Verklein het risico en laat u tijdig onderzoeken

Geef borstkanker minder kans. Verklein het risico en laat u tijdig onderzoeken Geef borstkanker minder kans Verklein het risico en laat u tijdig onderzoeken Deze brochure vertelt hoe u uw risico op borstkanker kan verkleinen en hoe u borstkanker vroegtijdig kan opsporen. De informatie

Nadere informatie

Onderzoek naar borstkanker

Onderzoek naar borstkanker Onderzoek naar borstkanker 2017 Bevolkingsonderzoek Waarom is er een bevolkingsonderzoek? Borstkanker komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. De meeste

Nadere informatie

Informatie op te nemen in communicatie-instrumenten over borstkankeropsporing. bij vrouwen van 50 tot 59 jaar

Informatie op te nemen in communicatie-instrumenten over borstkankeropsporing. bij vrouwen van 50 tot 59 jaar Informatie op te nemen in communicatie-instrumenten over opsporing bij vrouwen van 50 tot 59 jaar Algemene informatie over opsporing Wat is opsporing? Hoe gebeurt het onderzoek bij opsporing? Borstkankeropsporing

Nadere informatie

Borstkankeropsporing in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC)

Borstkankeropsporing in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Borstkankeropsporing in de beleids- en beheerscyclus van gemeenten en OCMW s (BBC) Borstkankeropsporing in de BBC Situering Het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker is een initiatief van de Vlaamse

Nadere informatie

Informatie op te nemen in communicatie-instrumenten over borstkankeropsporing. bij vrouwen van 70 tot 79 jaar

Informatie op te nemen in communicatie-instrumenten over borstkankeropsporing. bij vrouwen van 70 tot 79 jaar Informatie op te nemen in communicatie-instrumenten over opsporing bij vrouwen van 70 tot 79 jaar Algemene informatie over opsporing Wat is opsporing? Hoe gebeurt het onderzoek bij opsporing? Borstkankeropsporing

Nadere informatie

Informatie op te nemen in communicatie-instrumenten over borstkankeropsporing. bij vrouwen van 40 tot 49 jaar

Informatie op te nemen in communicatie-instrumenten over borstkankeropsporing. bij vrouwen van 40 tot 49 jaar Informatie op te nemen in communicatie-instrumenten over opsporing bij vrouwen van 40 tot 49 jaar Algemene informatie over opsporing Wat is opsporing? Hoe gebeurt het onderzoek bij opsporing? Borstkankeropsporing

Nadere informatie

Belangrijk voor vrouwen

Belangrijk voor vrouwen Belangrijk voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar nederlands Vlaams Bevolkingsonderzoek naar borstkanker Wij laten elke twee jaar een screeningsmammografie nemen Gezond zijn is belangrijk voor iedereen.

Nadere informatie

Mammografie. Informatiebrochure

Mammografie. Informatiebrochure Mammografie Informatiebrochure 1 2 Geachte mevrouw, meneer Deze brochure is een uitgave van de dienst radiologie van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. Hiermee willen we u graag wat meer informatie geven

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek. borstkanker 15 feiten

Bevolkingsonderzoek. borstkanker 15 feiten Bevolkingsonderzoek borstkanker 15 feiten Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging om zich gratis te laten onderzoeken op borstkanker. Er worden dan röntgenfoto s gemaakt

Nadere informatie

Belangrijk voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar

Belangrijk voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar Belangrijk voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar Vlaams Bevolkingsonderzoek naar borstkanker Gezond zijn is belangrijk voor iedereen. Ook voor jou! Draag zorg voor jezelf en geniet van het leven. Maak

Nadere informatie

U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van het SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de

U bent doorverwezen naar de mammapoli (mamma betekent borst) van het SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de 00 De Mammapoli U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van het SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de mammapoli en over de onderzoeken die worden

Nadere informatie

Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen

Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld

Nadere informatie

Een borstafwijking: het stellen van een diagnose

Een borstafwijking: het stellen van een diagnose Een borstafwijking: het stellen van een diagnose Als u een verdachte knobbel voelt, moeten verdere onderzoeken uitgevoerd worden om meer informatie te krijgen over de soort en de ernst van het gezwel.

Nadere informatie

Borstkanker tijdig opsporen

Borstkanker tijdig opsporen Borstkanker tijdig opsporen Borstkanker tijdig opsporen Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In Vlaanderen zijn er jaarlijks meer dan 5 000 nieuwe patiënten. De precieze

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek borstkanker Uitnodiging

Bevolkingsonderzoek borstkanker Uitnodiging Bevolkingsonderzoek borstkanker Uitnodiging Wat is het bevolkingsonderzoek borstkanker? Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een onderzoek naar borstkanker. Alle vrouwen in Nederland van 50 tot en met

Nadere informatie

Infobrochure. Mammografie. Röntgenonderzoek van de borsten. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Mammografie. Röntgenonderzoek van de borsten. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Mammografie Röntgenonderzoek van de borsten mensen zorgen voor mensen 2 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het röntgenonderzoek van de borsten, de mammografie. Het is belangrijk

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek borstkanker Uitnodiging

Bevolkingsonderzoek borstkanker Uitnodiging Bevolkingsonderzoek borstkanker Uitnodiging Wat is het bevolkingsonderzoek borstkanker? Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een onderzoek naar borstkanker. Alle vrouwen in Nederland van 50 tot en met

Nadere informatie

Mammapoli. Poli chirurgie

Mammapoli. Poli chirurgie Mammapoli Poli chirurgie De mammapoli Inleiding U bent doorverwezen naar de mammapoli (mamma=borst) van het Diaconessenhuis Meppel, omdat u een verandering hebt bemerkt aan uw borst, bijvoorbeeld een zwelling,

Nadere informatie

EEN BORSTAFWIJKING: HET STELLEN VAN EEN DIAGNOSE

EEN BORSTAFWIJKING: HET STELLEN VAN EEN DIAGNOSE EEN BORSTAFWIJKING: HET STELLEN VAN EEN DIAGNOSE KANKERCENTRUM Onco_seno_003 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE 01 Inleiding 3 02 Mammografie 3 03 Echografie van de borst 4 04 NMR 4 05 PUNCTIE (FNAC) 5

Nadere informatie

Een afwijking in de borst

Een afwijking in de borst Een afwijking in de borst EEN AFWIJKING IN DE BORST Borstafwijkingen komen veel voor bij vrouwen. Vaak gaat het om een onschuldige afwijking. Bij een minderheid van de vrouwen blijkt de afwijking kwaadaardig

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een afwijking in de borst

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een afwijking in de borst Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Een afwijking in de borst EEN AFWIJKING IN DE BORST INLEIDING U heeft van uw huisarts of via het bevolkingsonderzoek het advies gekregen om u verder te laten onderzoeken op

Nadere informatie

De mammotest. Project voor opsporing van borstkanker in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De mammotest. Project voor opsporing van borstkanker in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest De mammotest Project voor opsporing van borstkanker in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Wat is een mammotest? Hoe verloopt de mammotest? Wat moet u doen? Hoe krijgt u de resultaten? En tussen 2 mammotests?

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstonderzoek mammografie

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstonderzoek mammografie PATIËNTEN INFORMATIE Borstonderzoek mammografie Afspraak Jouw afspraak is op... /... /... om... uur Ben je verhinderd? Bel de dienst medische beeldvorming voor een nieuwe afspraak, zo kan iemand anders

Nadere informatie

Knobbeltje in de borst

Knobbeltje in de borst Knobbeltje in de borst Deze brochure informeert u over de gang van zaken bij een afwijking (knobbeltje) in de borst. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

INLEIDING 1 september tot en met 31 december 2013 A.Z. St.-Dimpna (nr )

INLEIDING 1 september tot en met 31 december 2013 A.Z. St.-Dimpna (nr ) INLEIDING Na aanbevelingen van Europa loopt sinds juni 2001 een Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker op basis van Europese wetenschappelijke richtlijnen. Concreet wil dat zeggen dat in Vlaanderen

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Onderzoek naar een borstafwijking P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Verwijzing door huisarts of via het bevolkingsonderzoek Uw huisarts heeft u verwezen naar de locatie Delfzicht van de Ommelander

Nadere informatie

Onderzoek naar een borstafwijking

Onderzoek naar een borstafwijking Onderzoek naar een borstafwijking Inleiding Uw huisarts heeft u verwezen naar de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) in verband met een afwijking in uw borst. Het kan ook zijn dat u via het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Een afwijking in de borst

Een afwijking in de borst Een afwijking in de borst Een afwijking in de borst Borstafwijkingen komen veel voor bij vrouwen. Vaak gaat het om een onschuldige afwijking. Bij een minderheid van de vrouwen blijkt de afwijking kwaadaardig

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Mammografie

Patiënteninformatie. Mammografie Patiënteninformatie Mammografie 2 Inhoud Inleiding... 4 Praktische informatie... 4 Omschrijving en doel van het onderzoek... 5 Mammografie... 5 Screening... 5 Voorbereiding op het onderzoek... 5 Verloop

Nadere informatie

Borstkanker? meander medisch centrum. Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen. www.meandermedischcentrum.

Borstkanker? meander medisch centrum. Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen. www.meandermedischcentrum. Borstkanker? Snel duidelijkheid door gespecialiseerd onderzoek van borstafwijkingen meander medisch centrum www.meandermedischcentrum.nl Inleiding Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de mammapoli van

Nadere informatie

Spreektekst bij PP BK_

Spreektekst bij PP BK_ Spreektekst bij PP BK_13112017 Situering Deze presentatie is opgesteld door het Centrum voor Kankeropsporing en is bedoeld om toelichting te geven bij het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Deze presentatie

Nadere informatie

U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de

U bent doorverwezen naar de mammapoli (mamma betekent borst) van SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de 00 De Mammapoli 1 U bent doorverwezen naar de "mammapoli" ("mamma" betekent borst) van SJG Weert. In deze folder staat informatie over de gang van zaken op de mammapoli en over de onderzoeken die worden

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Chirurgie Mammapoli

Patiënteninformatie. Chirurgie Mammapoli Patiënteninformatie Chirurgie Mammapoli Inleiding Onlangs bent u doorverwezen naar de mammapoli van de Reinier de Graaf Groep. Het team van de mammapoli is gespecialiseerd in het onderzoeken van borstafwijkingen.

Nadere informatie

Knobbeltje in de borst

Knobbeltje in de borst Knobbeltje in de borst Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de gebruikelijke gang van zaken bij een knobbeltje in de borst. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een

Nadere informatie

Vanaf het moment dat het vermoeden bestaat dat u borstkanker heeft Hoe ontdek ik of ik borstkanker heb

Vanaf het moment dat het vermoeden bestaat dat u borstkanker heeft Hoe ontdek ik of ik borstkanker heb Vanaf het moment dat het vermoeden bestaat dat u borstkanker heeft Hoe ontdek ik of ik borstkanker heb Inleiding Zoals bij alle soorten kanker, is er bij borstkanker sprake van cellen met een ontregelde

Nadere informatie

MAMMOGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS

MAMMOGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS MAMMOGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip U kunt zich melden bij de Röntgenafdeling op de eerste verdieping, bij balie 105. Denkt u eraan uw gegevens ieder kalenderjaar

Nadere informatie

Chirurgie. Mammacentrum.

Chirurgie. Mammacentrum. Chirurgie Mammacentrum www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het Mammacentrum... 3 Uw eerste afspraak op het Mammacentrum... 3 Wat is een nurse practitioner mammacare?... 4 Eéndagsdiagnostiek... 5 Verder onderzoek...

Nadere informatie

KNOBBELTJE IN DE BORST

KNOBBELTJE IN DE BORST KNOBBELTJE IN DE BORST Inleiding Deze folder informeert u over de gang van zaken bij een afwijking (knobbeltje) in de borst. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Knobbeltje in de borst

Knobbeltje in de borst Knobbeltje in de borst Vooraf Borstafwijkingen bij vrouwen komen veel voor. Vaak zijn dit onschuldige afwijkingen, slechts in een minderheid van de gevallen hebben we met kwaadaardige gezwellen te maken.

Nadere informatie

De mammapoli onderzoek bij een afwijking in de borst. IJsselland Ziekenhuis

De mammapoli onderzoek bij een afwijking in de borst. IJsselland Ziekenhuis De mammapoli onderzoek bij een afwijking in de borst IJsselland Ziekenhuis Inleiding U ontvangt deze folder omdat u door uw huisarts bent doorverwezen naar de mammapoli van het IJsselland Ziekenhuis. De

Nadere informatie

Mammografie Onderzoek van de borsten

Mammografie Onderzoek van de borsten Mammografie Onderzoek van de borsten Afdeling radiologie Locatie Eindhoven De mammografie vindt plaats op: Datum:. Dag/tijdstip: dag uur locatie Eindhoven, afdeling radiologie, eerste etage, route 180

Nadere informatie

Mammografie Röntgenonderzoek van de borsten

Mammografie Röntgenonderzoek van de borsten Mammografie Röntgenonderzoek van de borsten U heeft een afspraak voor een mammografie. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie. Deze folder informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoeken. baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker naar kanker

Bevolkingsonderzoeken. baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker naar kanker Bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker naar kanker In deze algemene folder leest u over de bevolkings onderzoeken baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Wat is

Nadere informatie

Mammacare poli. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Mammacare poli. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Mammacare poli Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de mammacare poli (mamma = borst). Deze poli is er op gericht zo snel en goed mogelijk uit te zoeken of u een borstafwijking heeft waarvoor behandeling

Nadere informatie

Echografie van de borst. Informatiebrochure

Echografie van de borst. Informatiebrochure Echografie van de borst Informatiebrochure 1 2 Geachte mevrouw, meneer Deze brochure is een uitgave van de dienst radiologie van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. Hiermee willen we u graag wat meer informatie

Nadere informatie

Mammapolikliniek. Chirurgie

Mammapolikliniek. Chirurgie Mammapolikliniek Chirurgie Wat is een mammapoli? De mammapoli is een polikliniek gespecialiseerd in borstafwijkingen. Mamma is het Latijnse woord voor borst. Wanneer u een klacht heeft aan uw borst, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Mammacare Borstafwijkingen

Mammacare Borstafwijkingen Mammacare Borstafwijkingen Voor wie is deze brochure Deze brochure is bedoeld voor vrouwen die zelf een verandering in of aan hun borst hebben ontdekt. En voor vrouwen bij wie uit het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

INSPIRATIEGIDS. voor lokale besturen VERSIE JANUARI 2016. UITGAVE VAN HET CvKO, VIGeZ EN DE VLAAMSE LOGO S

INSPIRATIEGIDS. voor lokale besturen VERSIE JANUARI 2016. UITGAVE VAN HET CvKO, VIGeZ EN DE VLAAMSE LOGO S INSPIRATIEGIDS voor lokale besturen VERSIE JANUARI 2016 UITGAVE VAN HET CvKO, VIGeZ EN DE VLAAMSE LOGO S DE BEVOLKINGSONDERZOEKEN NAAR KANKER Borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker kunnen

Nadere informatie

Mastopathie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Mastopathie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Mastopathie Uw arts heeft bij u de diagnose mastopathie gesteld. In het Grieks betekent mastos borst en pathos aandoening. Mastopathie is een verzamelnaam voor allerlei goedaardige klachten aan uw borsten.

Nadere informatie

Beste mevrouw. dr. T. De Schrijver tel dr. P. Dekimpe fax

Beste mevrouw. dr. T. De Schrijver tel dr. P. Dekimpe fax Mammografie Beste mevrouw U bent op onze dienst om een mammografie te laten nemen. Deze brochure is in de eerste plaats bedoeld om u op uw gemak te stellen. We proberen een duidelijk antwoord te geven

Nadere informatie

MEDISCH Borstzelfonderzoek

MEDISCH Borstzelfonderzoek STUDENTENGEZONDHEIDSCENTRUM MEDISCH Borstzelfonderzoek September 2012 Copyright Studentenvoorzieningen KU Leuven Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

Mammografie Onderzoek van de borsten

Mammografie Onderzoek van de borsten Mammografie Onderzoek van de borsten Afdeling radiologie Locatie Eindhoven De mammografie vindt plaats op: Datum:. Dag/tijdstip: dag uur locatie Eindhoven, afdeling radiologie, eerste etage, route 180

Nadere informatie

Mammografie borstonderzoek

Mammografie borstonderzoek Mammografie borstonderzoek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voor het onderzoek... 1 4 Tijdens het onderzoek... 2 5 Uitslag... 2 6 Tot slot... 3 Belangrijk Röntgenstralen kunnen

Nadere informatie

Samenvatting. Nut van borstkankerscreening

Samenvatting. Nut van borstkankerscreening Samenvatting Tussen 1989 en 1998 werd in Nederland een landelijk bevolkingsonderzoek ingevoerd om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Wanneer via screening de diagnose vroeger wordt gesteld,

Nadere informatie

Borstzelfonderzoek. Voor wie is deze brochure? Wanneer borstzelfonderzoek? Menstruatie

Borstzelfonderzoek. Voor wie is deze brochure? Wanneer borstzelfonderzoek? Menstruatie Borstzelfonderzoek Voor wie is deze brochure? Borstkanker openbaart zich in veel gevallen door een knobbeltje in de borst. Veel vrouwen ontdekken zo n knobbeltje bij toeval. Anderen doordat zij regelmatig

Nadere informatie

Mammografie i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m

Mammografie i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m Mammografie imelda omringt u met zorg Inhoud Inleiding 3 Borstonderzoeken Mammografie, echografie en MRI 2 Wat is een mammografie? 5 Wat is digitale tomosynthese van de borst? 8 Kan ik borstkanker krijgen

Nadere informatie

St. Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Borstzorg (mammapoli) St. Anna Borstzorg (mammapoli) Uw huisarts heeft u doorverwezen naar St. Anna Borstzorg (mammapoli), van het St. Anna Ziekenhuis. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen St.

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker Bevolkingsonderzoek darmkanker 2014 Bevolkingsonderzoek darmkanker In deze folder leest u meer over het bevolkingsonderzoek darmkanker en wat dit voor u kan betekenen. Waarom een bevolkingsonderzoek? Darmkanker

Nadere informatie

behandelingen-bij-borstkanker/

behandelingen-bij-borstkanker/ https://www.isala.nl/patientenfolders/6682-borstkanker-pid-h3- behandelingen-bij-borstkanker/ Borstkanker (PID): H3 Behandelingen bij borstkanker Als borstkanker is vastgesteld, bespreekt een team van

Nadere informatie

De Mammapolikliniek (polikliniek voor borstafwijkingen)

De Mammapolikliniek (polikliniek voor borstafwijkingen) De Mammapolikliniek (polikliniek voor borstafwijkingen) Inleiding Deze brochure informeert u over de gang van zaken op de mammapoli (mamma is de medische term voor borst ). U bent hier naar verwezen omdat

Nadere informatie

Bijlagen bij het draaiboek Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Bijlagen bij het draaiboek Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker Bijlage 4. Formulieren en brieven BIJLAGE 4. FORMULIEREN EN BRIEVEN... 1 4.1 Uitnodigingsbrief (Ivu)... 1 4.2 Bijlage bij de uitnodigingsbrief (Ivub)... 3 4.3 Aanvraagformulier (Fa)... 7 4.4 Registratieformulieren...

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoeken naar kanker: stand van zaken in Tremelo

Bevolkingsonderzoeken naar kanker: stand van zaken in Tremelo Bevolkingsonderzoeken naar kanker: stand van zaken in Tremelo Dit rapport bundelt informatie over de bevolkingsonderzoeken naar kanker. Je vindt er de participatiegraad van Tremelo in terug. Ter vergelijking

Nadere informatie

Beste mevrouw. dr. T. De Schrijver tel dr. P. Dekimpe fax

Beste mevrouw. dr. T. De Schrijver tel dr. P. Dekimpe fax Mammografie Beste mevrouw U bent op onze dienst om een mammografie te laten nemen. Deze brochure is in de eerste plaats bedoeld om u op uw gemak te stellen. We proberen een duidelijk antwoord te geven

Nadere informatie

Mastopathie Goedaardige aandoening van de borst

Mastopathie Goedaardige aandoening van de borst Mastopathie Goedaardige aandoening van de borst Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Wat is mastopathie? Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel

Nadere informatie

Fabels en Feiten over Borstkanker

Fabels en Feiten over Borstkanker Fabels en Feiten over Borstkanker Rianne Oosterkamp, internist-oncoloog Mariek Straver, oncologisch chirurg 16 oktober 2018 In Nederland wordt er ieder jaar bij 8000 vrouwen borstkanker vastgesteld Fabel?

Nadere informatie

Borstonderzoek op de Mammapoli

Borstonderzoek op de Mammapoli Borstonderzoek op de Mammapoli Inhoud Inleiding 3 1. Mammateam polikliniek 3 2. Zorgpad fase 1-3: Sneldiagnostiek 5 3. Fase 1: Verwijzing naar de Mammapoli 6 4. Fase 2: Onderzoeken op de Mammapoli 8 5.

Nadere informatie

BORSTCENTRUM DIEST. Tel. 013/31 39 40

BORSTCENTRUM DIEST. Tel. 013/31 39 40 Algemeen Ziekenhuis Diest Statiestraat 65 3290 Diest t 013 35 40 11 f 013 31 34 53 post@azdiest.be www.azdiest.be BORSTCENTRUM DIEST Tel. 013/31 39 40 Mevrouw, mijnheer, Er werd bij u een mammografie en/of

Nadere informatie

Borstonderzoek. Mammografie met tomosynthese

Borstonderzoek. Mammografie met tomosynthese Borstonderzoek Mammografie met tomosynthese Inleiding U heeft van de arts gehoord dat er mogelijk een afwijking in uw borst aanwezig is. Dit moet verder onderzocht worden. De arts heeft daarom een borstonderzoek

Nadere informatie

Mammografie. informatie voor patiënten

Mammografie. informatie voor patiënten Mammografie informatie voor patiënten 2 WAT IS EEN MAMMOGRAFIE? Een mammografie is een röntgenfoto van de borst. TER VOORBEREIDING Een mammografie wordt steeds uitgevoerd tijdens de vijfde tot tiende dag

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de borsten (mammografie)

Röntgenonderzoek van de borsten (mammografie) Röntgenonderzoek van de borsten (mammografie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een röntgenonderzoek van de borsten (mammografie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie

Nadere informatie

Hoe borstkanker opsporen?

Hoe borstkanker opsporen? Borstkliniek Hoe borstkanker opsporen? Inhoud 1 Zelfonderzoek... 3 2 Klinisch onderzoek... 3 3 Beeldvorming... 4 3.1 Mammografie... 4 3.1.1 Het onderzoek... 4 3.1.2 Screeningsmammografie voor vrouwen tussen

Nadere informatie

Preventie en vroegtijdige opsporing van darmkanker

Preventie en vroegtijdige opsporing van darmkanker Preventie en vroegtijdige opsporing van darmkanker Oncologisch centrum Preventie en vroegtijdige opsporing van darmkanker Inhoud Screening...4 Wie heeft een verhoogd risico?...5 Is dikkedarmkanker erfelijk?...5

Nadere informatie

Borstkanker. Celdeling

Borstkanker. Celdeling Borstkanker In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 vrouwen borstkanker (mammacarcinoom) ontdekt. Daarnaast wordt bij ongeveer 1.300 vrouwen in Nederland een voorstadium van borstkanker (ductaal

Nadere informatie

Borstkankerscreening

Borstkankerscreening Borstkankerscreening uit KCE reports vol.11a Voordelen en nadelen van de systematische screening Voordelen De ontwikkeling van borstkankerscreeningsprogramma s steunt op twee argumenten: o de behandeling

Nadere informatie

Borstzelfonderzoek Borstkanker in de familie Veranderingen van de borst

Borstzelfonderzoek Borstkanker in de familie Veranderingen van de borst Borstzelfonderzoek Borstzelfonderzoek Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat borstzelfonderzoek niet leidt tot minder sterfte aan borstkanker. Ook wordt borstkanker bij vrouwen die regelmatig hun borsten

Nadere informatie

Borstonderzoek op de mammapolikliniek

Borstonderzoek op de mammapolikliniek Borstonderzoek op de mammapolikliniek Oktober 2014 Inleiding U bent verwezen naar de mammapolikliniek ( mamma is de Latijnse benaming voor borst ) voor verder onderzoek naar een afwijking in uw borst.

Nadere informatie

St. Antonius Borstkankercentrum

St. Antonius Borstkankercentrum St. Antonius Borstkankercentrum St. Antonius Borstkankercentrum Bij u is een afwijking op een borstfoto gezien of omdat uzelf in uw borst iets heeft gevoeld wat verder onderzocht moet worden. Hiervoor

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Het uitstrijkje. van de baarmoederhals

PATIËNTEN INFORMATIE. Het uitstrijkje. van de baarmoederhals PATIËNTEN INFORMATIE Het uitstrijkje van de baarmoederhals 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het uitstrijkje van de baarmoederhals.

Nadere informatie

Borstonderzoek op de mammapolikliniek

Borstonderzoek op de mammapolikliniek Borstonderzoek op de mammapolikliniek HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC).

Nadere informatie

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Informatie voor patiënten MB0009-1500 oktober 2014 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

Mastopathie, een goedaardige aandoening van de borsten

Mastopathie, een goedaardige aandoening van de borsten Chirurgie Mastopathie, een goedaardige aandoening van de borsten www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is mastopathie?... 3 Pijn... 3 Vormen van mastopathie... 4 Cyclische mastopathie... 4 Niet-cyclische

Nadere informatie

Polikliniek mammacare

Polikliniek mammacare Polikliniek mammacare Afspraak polikliniek mammacare Datum: Tijd: Poli nummer: 16 Inleiding U bent door de huisarts of specialist verwezen naar de polikliniek mammacare van het Gemini Ziekenhuis, omdat

Nadere informatie

Afwijking in de borst

Afwijking in de borst 1/6 Chirurgie / mammacare Afwijking in de borst Inleiding U bent voor nader onderzoek van een afwijking in de borst verwezen naar het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Het kan zijn dat u zelf een knobbeltje

Nadere informatie

Gezond omgaan met de menopauze. 20 vragen, 20 antwoorden over hormoongebruik

Gezond omgaan met de menopauze. 20 vragen, 20 antwoorden over hormoongebruik Gezond omgaan met de menopauze 20 vragen, 20 antwoorden over hormoongebruik In deze brochure leest u antwoorden op de meest gestelde vragen over hormoongebruik tijdens de menopauze. Als voorbereiding op

Nadere informatie

Gemaakt door: Gerdy Castelein en Anne Griet Adema Klas: 4A

Gemaakt door: Gerdy Castelein en Anne Griet Adema Klas: 4A Gemaakt door: Gerdy Castelein en Anne Griet Adema Klas: 4A 1 -Voorkant -inhoudsopgave - Uitwerking deelvragen: - Wat is borstkanker? - Hoe ontdek je borstkanker? - Als je erachter komt, wat gebeurt er

Nadere informatie

patiënteninformatie medische beeldvorming Mammografie

patiënteninformatie medische beeldvorming Mammografie patiënteninformatie medische beeldvorming Mammografie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be Dit

Nadere informatie

Afwijking in de borst

Afwijking in de borst 1/7 Chirurgie / mammacare Afwijking in de borst Inhoudsopgave pagina Inleiding 2 Mammasneldiagnostiek 2 Procedure mammasneldiagnostiek 3 Achtergrond informatie 4 Onderzoeken 5 Adviezen voor thuis 6 Adressen

Nadere informatie

Weefselonderzoek bij een afwijking in de borst. Stereotactische biopsie

Weefselonderzoek bij een afwijking in de borst. Stereotactische biopsie Weefselonderzoek bij een afwijking in de borst Stereotactische biopsie Inleiding Onlangs is er een mammografie bij u gemaakt. Naar aanleiding van dit onderzoek is er in overleg met u besloten om een stereotactische

Nadere informatie

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek

Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Borstonderzoek op de Mammapolikliniek Belangrijkste punten van deze folder: U bent verwezen naar de mammapolikliniek voor borstonderzoek. De duur van het bezoek aan de mammapolikliniek hangt af van welke

Nadere informatie

Mastopathie, een goedaardige aandoening van de borsten

Mastopathie, een goedaardige aandoening van de borsten Chirurgie Mastopathie, een goedaardige aandoening van de borsten www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is mastopathie?... 3 Pijn... 3 Vormen van mastopathie... 4 Cyclische mastopathie... 4 Niet-cyclische

Nadere informatie

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede)

Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Uw kans op een kind met cystic fibrosis (taaislijmziekte) of sikkelcelziekte en thalassemie (erfelijke bloedarmoede) Deze folder is bedoeld voor mensen die samen met hun partner een kind willen krijgen

Nadere informatie

borstafwijkingen waar moet je op letten?

borstafwijkingen waar moet je op letten? borstafwijkingen waar moet je op letten? Inhoud Voor wie is deze brochure? pagina 3 Wat is normaal aan de borsten? pagina 4 Veranderingen in de borsten pagina 6 Overmatige celdeling pagina 7 Goedaardige

Nadere informatie

Darmkanker opsporen? Poepsimpel!

Darmkanker opsporen? Poepsimpel! Darmkanker opsporen? Poepsimpel! Dokter Luc Colemont was enkele maanden geleden te gast bij LM Limburg om zijn missie uit te dragen. Want de missie van de liberale mutualiteit en de dokter is dezelfde.

Nadere informatie