INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID. Els Tobback"

Transcriptie

1 INFO VOOR PATIËNTEN PIJN EN VERMOEIDHEID Els Tobback

2

3 INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnostisch traject 5 03 Aanmelding 6 04 Multidisciplinair onderzoek 7 05 Wetenschappenlijk onderzoek 9 06 Contact 9

4 4 / 01 INLEIDING Het UZ Gent heeft een multidisciplinair expertisecentrum voor patiënten met aanslepende lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijke medische verklaring of behandeling kon gevonden worden: de eenheid voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Het centrum maakt deel uit van de dienst Algemene inwendige ziekten en werkt nauw samen met de dienst Fysische geneeskunde en revalidatie. Patiënten komen met uiteenlopende klachten naar het centrum. Vaak voorkomende symptomen zijn moeheid, pijn, algemeen onwel zijn. We nemen de klachten steeds ernstig en bekijken ze vanuit een biopsychosociaal model. Dit betekent dat we aandacht besteden aan de lichamelijke maar ook aan de psychologische en sociale factoren die de ziekte en het genezingsproces kunnen bepalen of beïnvloeden. We benaderen de problematiek vanuit een samenhang van factoren, eerder dan vanuit louter biologische verklaringen: voorbeschikkende factoren: overactief zijn, een voorgeschiedenis van psychische problemen, perfectionisme, uitlokkende factoren: infecties, stress, onderhoudende factoren: biologische veranderingen, langdurige bedrust, niet-helpende ziekteovertuigingen die de ernst van de vermoeidheid mee bepalen, In de zoektocht naar een juiste diagnose plannen we onderzoeken en consultaties om de rol van deze beïnvloedende factoren te omschrijven. Vaak gaat het om een samenspel van verschillende zaken (slechte slaapkwaliteit, neerslachtigheid, matige lichamelijke conditie,...). De behandeling streeft naar de verlichting van de lichamelijke symptomen en anders leren omgaan met de klachten. Elke patiënt stellen we een behandelplan op maat voor.

5 02 DIAGNOSTISCH TRAJECT Wie kan bij ons terecht? PIJN EN VERMOEIDHEID / 5 yypatiënten met langdurige lichamelijke klachten (meer dan zes maanden) waarvoor geen duidelijke medische verklaring of behandeling kon gevonden worden. yyin het bijzonder: patiënten met ernstige vermoeidheid of pijn die minstens zes maanden aansleept en die een belangrijke weerslag heeft op het persoonlijk, sociaal en professioneel leven. yyna verwijzing door de huisarts. Aanpak We werken multidisciplinair. Het team bestaat uit: yyinternisten yyartsen fysische geneeskunde en revalidatie yypsychiater yypsychologen yyslaapspecialisten (somnologen) yywetenschappelijk medewerkers yyverpleegkundigen yysecretariaatsmedewerkers We streven naar een correcte aanpak, diagnose en behandeling van de klachten. Het doel is om de symptomen te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren. Om dit proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, werken we vanuit een diagnostisch traject. Op basis van standaard vragenlijsten en vroegere medische verslagen krijgen de artsen een globaal beeld van het probleem en beslissen ze of u al dan niet in het diagnostisch traject voor somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten opgenomen wordt of stellen ze u eventueel een andere behandeling voor. Hierdoor kan het intakegesprek efficiënter verlopen en worden bijkomende onderzoeken sneller en beter op elkaar afgestemd. Diagnose en behandeling De diagnose en het behandelplan worden multidisciplinair uitgewerkt. Tijdens de consultatie op het einde van het traject bespreken we met u de voorgestelde behandeling. Voor de verdere opvolging van de behandeling verwijzen we u door naar hulpverleners buiten onze afdeling. We geven u daarvoor de nodige documenten en informatie.

6 6 / 03 AANMELDING U kunt zich aanmelden op onze afdeling via het verwijsformulier dat u kunt downloaden op Vul het eerste gedeelte van het standaardverwijsformulier zelf in en laat het tweede gedeelte invullen door uw huisarts. Het is cruciaal dat het document grondig en correct wordt ingevuld. Stuur het ingevulde document binnen de maand terug via (solk@uzgent.be) of per post. Vervolgens sturen we u per mail de volgende documenten: yyinformatie over het zorgtraject en psychodiagnostisch onderzoek yyinformatiebrochure over het diagnostisch traject Als u die documenten liever op papier krijgt, bel dan de dienst op Voor een vlot verloop van de diagnosestelling en behandeling is het van groot belang dat u deze documenten en vragenlijsten grondig en correct invult. Gelieve een kopie van eerder opgestelde medische verslagen (vb. Globaal Medisch Dossier van de huisarts, specialistische verslagen van onderzoeken) mee te brengen tijdens de eerste consultatie. Deze documenten blijven op onze afdeling. De aangeleverde informatie helpt de arts om nodeloze herhaling van onderzoeken te vermijden, het intakegesprek sneller te laten verlopen en bijkomende onderzoeken sneller te plannen. Opgelet: als we niet over de ingevulde documenten beschikken, kunnen we niet de nodige zorgverlening bieden en worden de afspraken geannuleerd. Het is ook belangrijk dat u stipt op alle afspraken aanwezig bent, zo niet moeten we de andere afspraken annuleren.

7 04 MULTIDISCIPLINAIR ONDERZOEK PIJN EN VERMOEIDHEID / 7 Internistisch en fysiek onderzoek Het internistisch en fysiek onderzoek spoort de lichamelijke oorzaken van de somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (moeheid, pijn ) op een grondige wijze op en/of sluit ze uit. Eventueel moeten bijkomende onderzoeken gepland worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de internist en de arts fysische geneeskunde en revalidatie. Psychodiagnostisch onderzoek Het psychodiagnostisch onderzoek bestaat uit een gesprek met de psycholoog, het invullen van gestandaardiseerde psychologische testen via elektronische vragenlijsten (Meplis) en een evaluatiegesprek. Bij een psychodiagnostisch onderzoek worden verschillende elektronische vragenlijsten afgenomen. De testen helpen ons om de aard en de ernst van de klachten in kaart te brengen. We bekijken hoe u met de klachten omgaat. We vergelijken de resultaten met die van normgroepen. Dit onderzoek kan bijdragen tot het opsporen van mogelijke onderliggende of instandhoudende factoren. Een psychodiagnostisch onderzoek kost (onder voorbehoud van prijswijzigingen) ongeveer 250 euro. Dit bedrag wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds. Slaaponderzoek Via een slaaponderzoek of polysomnografie gecombineerd met een studie van dutjes overdag (Multiple Sleep Latency Test, MSLT) kunnen we de slaapkwaliteit en -kwantiteit beoordelen om onderliggende slaapstoornissen op te sporen. Voor het slaaponderzoek moet u 1 of 2 nachten in de slaapkliniek overnachten. Voor de MSLT zal u op de volgende studiedag een aantal dutjes moeten doen. Dit onderzoek wordt slechts één keer om de 12 maanden terugbetaald door het ziekenfonds. Psychiatrisch/somnologisch onderzoek Het psychiatrisch onderzoek bestaat uit een diagnostisch gesprek met een psychiater die gespecialiseerd is in lichamelijk onvoldoende verklaarde klachten en slaapstoornissen. Dit gesprek stelt ons samen met het psychodiagnostisch onderzoek in staat om al dan niet bijkomende psychiatrische en/ of slaapproblemen op te sporen die bijdragen tot de abnormale moeheid.

8 8 / Multidisciplinaire bespreking De resultaten van bovenstaande onderzoeken worden besproken op een multidisciplinaire teamvergadering. Ook uw verwijzende arts of huisarts kunnen daarbij aanwezig zijn. Op deze vergadering wordt een diagnose geformuleerd en een op maat gemaakt behandelplan opgesteld. Multidisciplinaire feedback Na de multidisciplinaire bespreking wordt u uitgenodigd voor feedbackgesprekken bij de arts en de psycholoog. Tijdens deze consultaties, die in de mate van het mogelijke zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd, worden de resultaten van de verschillende onderzoeken met u besproken en leggen we u het behandelplan voor.

9 PIJN EN VERMOEIDHEID / 9 05 WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK Het UZ Gent is een universitaire instelling die aan wetenschappelijk onderzoek doet. Onderzoek is erg belangrijk, maar ondergeschikt aan onze hoofdtaak, namelijk de best mogelijke geneeskunde en zorg aanbieden. De bedoeling van wetenschappelijk onderzoek is onze kennis te vergroten om de zorgverlening te verbeteren. Gegevens die gebruikt worden voor onderzoek worden steeds geanonimiseerd. Alle wetenschappelijke onderzoeken en studies die op onze eenheid worden uitgevoerd, worden steeds goedgekeurd door het Ethisch comité van het UZ Gent en verlopen volgens de geldende (inter) nationale richtlijnen. Gegevens uit uw dossier worden alleen gebruikt voor onderzoek als u hiervoor schriftelijk toestemming geeft. Onze vraag tot deelname aan onderzoek is vrijblijvend. Als u weigert om deel te nemen, heeft dat geen invloed op uw verdere behandeling. Als u er bezwaar tegen hebt dat de gegevens gebruikt worden, kunt u dit steeds melden aan uw behandelend arts. Voor onderzoeken waarbij extra procedures moeten gebeuren, krijgt u steeds bijkomende informatie en wordt uw uitdrukkelijke toestemming gevraagd. 06 CONTACT Op de achterzijde van deze brochure vindt u onze contactgegevens (voor meer informatie en om de ingevulde documenten terug te sturen). Om snel een elektronisch patiëntendossier voor u aan te leggen stuurt u ons de documenten het best elektronisch via solk@uzgent.be.

10 10 / NOTA S

11 NOTA S / 11

12 v.u.: Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder UZ Gent, C. Heymanslaan 10, 9000 Gent Nevelland Graphics cvba-so Maart 2018 versie 4 Dienst Algemene inwendige ziekten Ingang 69, route 690 T +32 (0) F +32 (0) solk@uzgent.be Deze brochure werd enkel ontwikkeld voor gebruik binnen het UZ Gent. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het UZ Gent. Universitair Ziekenhuis Gent C. Heymanslaan 10 B 9000 Gent T +32 (0) E info@uzgent.be Volg ons op

INFO VOOR PATIËNTEN POLIKLINISCHE CONSULTATIE GERIATRIE

INFO VOOR PATIËNTEN POLIKLINISCHE CONSULTATIE GERIATRIE INFO VOOR PATIËNTEN POLIKLINISCHE CONSULTATIE GERIATRIE INHOUD 01 Doelstelling 4 02 Doelgroep 4 03 Locatie 4 04 Openingsuren 4 05 Verloop van de consultatie 5 06 Multidisciplinair team 6 4 / 01 DOELSTELLING

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN CARDIOGENETISCHE CONSULTATIE

INFO VOOR PATIËNTEN CARDIOGENETISCHE CONSULTATIE INFO VOOR PATIËNTEN CARDIOGENETISCHE CONSULTATIE INHOUD 01 Inleiding 4 02 Hartaandoening 5 03 Erfelijkheidsonderzoek 6 04 Genetische counseling 6 05 Wie komt in aanmerking 7 06 (Preventieve) behandeling

Nadere informatie

INFO VOOR PATI ËNTEN PSYCHOLOGISCHE BEGELEIDING BIJ ERFELIJKHEIDSONDERZOEK

INFO VOOR PATI ËNTEN PSYCHOLOGISCHE BEGELEIDING BIJ ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INFO VOOR PATI ËNTEN PSYCHOLOGISCHE BEGELEIDING BIJ ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INHOUD 01 Wat is erfelijkheidsonderzoek? 4 02 Wat kan de psycholoog voor u doen? 5 03 Hoe en wanneer kunt u de psycholoog inschakelen?

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN DIABETESVOET CONVENTIE

INFO VOOR PATIËNTEN DIABETESVOET CONVENTIE INFO VOOR PATIËNTEN DIABETESVOET CONVENTIE INHOUD 01 Diabetesvoetconventie 4 02 Doel van de diabetesvoetconventie 4 03 Wie komt in aanmerking? 4 04 Team 5 05 Aanbod van de diabetesvoetkliniek 5 06 Aanvraag

Nadere informatie

Abnormale moeheid: als het chronisch dreigt te worden. Dr. An Bouwen KOLK AZ Sint-Jan Brugge

Abnormale moeheid: als het chronisch dreigt te worden. Dr. An Bouwen KOLK AZ Sint-Jan Brugge Abnormale moeheid: als het chronisch dreigt te worden. Dr. An Bouwen KOLK AZ Sint-Jan Brugge .. En na 6 maanden.. Evolutie naar gecompliceerde CVS patiënten door niet adequate opvang van in het begin.

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN EN MANTELZORGERS GEHEUGENPROBLEMEN BIJ OUDEREN BEGELEIDING VAN PATIËNTEN EN MANTELZORGERS

INFO VOOR PATIËNTEN EN MANTELZORGERS GEHEUGENPROBLEMEN BIJ OUDEREN BEGELEIDING VAN PATIËNTEN EN MANTELZORGERS INFO VOOR PATIËNTEN EN MANTELZORGERS GEHEUGENPROBLEMEN BIJ OUDEREN BEGELEIDING VAN PATIËNTEN EN MANTELZORGERS Laura Van Biervliet, LUCA 2012 INHOUD 01 Begeleidingsprogramma 4 02 Opvolging 5 03 Praktisch

Nadere informatie

INFO VOOR FAMILIE GERIATRISCHE GEDRAGSOBSERVATIE- EENHEID (GGOE)

INFO VOOR FAMILIE GERIATRISCHE GEDRAGSOBSERVATIE- EENHEID (GGOE) INFO VOOR FAMILIE GERIATRISCHE GEDRAGSOBSERVATIE- EENHEID (GGOE) INHOUD 01 Inleiding 4 02 Werking 5 03 Onthaalgesprek 6 04 Bezoekregeling 7 05 Informatie over de zorg en behandeling 7 06 Wat meebrengen?

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GERIATRISCH DAGZIEKENHUIS

INFO VOOR PATIËNTEN GERIATRISCH DAGZIEKENHUIS INFO VOOR PATIËNTEN GERIATRISCH DAGZIEKENHUIS INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat doen we? 4 03 Onderzoeken 5 04 Praktisch 5 05 Onthaal 6 06 Opname en verblijf 6 07 Wat brengt u mee bij opname? 7 08 Vervoer

Nadere informatie

Zorgpad prostaat TEAM EU REKA

Zorgpad prostaat TEAM EU REKA info voor patiënten Zorgpad prostt TEAM EU REKA Inhoud 01 Inleiding 04 02 Wie kan n het zorgpad prostt TEAM EU REKA deelnemen? 04 03 Wat houdt het zorgpad in? 04 04 Fysieke training: praktische informatie

Nadere informatie

Transitie met een hart

Transitie met een hart info voor jongeren en hun ouders/verzorgers Transitie met een hart Inhoud 01 Opgroeien en zelfstandig worden... 04 02 Transitie, wat is dat?... 04 03 Transitie in het ziekenhuis... 04 04 Transitie met

Nadere informatie

Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de ouders Consultatie Kinder- en Jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Hoe werkt de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN KLEINE GESTALTE ERFELIJKHEIDSONDERZOEK

INFO VOOR PATIËNTEN KLEINE GESTALTE ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INFO VOOR PATIËNTEN KLEINE GESTALTE ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INHOUD 01 Wat is een kleine gestalte? 4 02 Wat bepaalt de uiteindelijke gestalte? 4 03 Inschatting uiteindelijke gestalte 5 04 Verklaring voor

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan EU REKA deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?...

Nadere informatie

info voor patiënten Afdeling Geriatrie

info voor patiënten Afdeling Geriatrie info voor patiënten Afdeling Geriatrie 01. Inleiding Welkom op de afdeling Geriatrie van het UZ Gent. U bereikt de afdeling via ingang 50, route 575. Deze brochure bevat praktische informatie voor uw opname

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN VERPLEEGAFDELING GERIATRIE

INFO VOOR PATIËNTEN VERPLEEGAFDELING GERIATRIE INFO VOOR PATIËNTEN VERPLEEGAFDELING GERIATRIE INHOUD 01 Welkom 4 02 Wat brengt u mee bij opname? 5 03 Opnamedocument invullen 6 04 Praktisch 6 05 Informatie over het ziekteproces 7 06 Ontslag 8 4 / 01

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN KEGELVORMIG HOORNVLIES KERATOCONUS

INFO VOOR PATIËNTEN KEGELVORMIG HOORNVLIES KERATOCONUS INFO VOOR PATIËNTEN KEGELVORMIG HOORNVLIES KERATOCONUS INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnose 5 03 Klachten 5 04 Behandeling 6 05 Hoornvliestransplantatie 7 06 Meer info 7 4 / 01 INLEIDING Deze brochure geeft

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN BORSTKANKER ERFELIJKHEIDSONDERZOEK

INFO VOOR PATIËNTEN BORSTKANKER ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INFO VOOR PATIËNTEN BORSTKANKER ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INHOUD 01 Erfelijke belasting voor borstkanker 4 02 Erfelijkheidsonderzoek 4 03 Verloop van een erfelijkheidsonderzoek 5 04 Resultaten 6 05 Psychologische

Nadere informatie

info voor de ouders Consultatie Kinder- en jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak

info voor de ouders Consultatie Kinder- en jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak info voor de ouders Consultatie Kinder- en jeugdpsychiatrie Alles wat u moet weten voor een eerste afspraak Inhoud 01 Voorwoord... 04 02 Hoe werkt de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie van het UZ Gent?...

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN DROGE OGEN

INFO VOOR PATIËNTEN DROGE OGEN INFO VOOR PATIËNTEN DROGE OGEN INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnose 4 03 Klachten 5 04 Oorzaken 5 05 Behandeling 6 06 Wat kunt u zelf doen? 7 07 Meer info 7 4 / 01 INLEIDING In deze brochure krijgt u uitleg

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN PTERYGIUM VLEUGELTJE

INFO VOOR PATIËNTEN PTERYGIUM VLEUGELTJE INFO VOOR PATIËNTEN PTERYGIUM VLEUGELTJE INHOUD 01 Inleiding 4 02 Slijmvlies 4 03 Pterygium 4 04 Klachten 5 05 Behandeling 5 06 Voorbereiding op de operatie 5 07 Verdoving 6 08 Tijdens de operatie 6 09

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING

INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING INFO VOOR PATIËNTEN SLIJMVLIES - OVER HECHTING INHOUD 01 Inleiding 4 02 Het slijmvlies 4 03 Doel van de ingreep 4 04 Preoperatieve anesthesieconsultatie 4 05 Voorbereiding op de operatie 5 06 Verdoving

Nadere informatie

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Pijnbehandeling Multidisciplinaire screening T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN PIPAC VERNEVELING VAN CHEMOTHERAPIE IN DE BUIKHOLTE

INFO VOOR PATIËNTEN PIPAC VERNEVELING VAN CHEMOTHERAPIE IN DE BUIKHOLTE INFO VOOR PATIËNTEN PIPAC VERNEVELING VAN CHEMOTHERAPIE IN DE BUIKHOLTE INHOUD 01 Inleiding 4 02 Behandeling met PIPAC 4 03 Verloop van de behandeling 5 04 Kosten 5 05 Contact 6 4 / 01 INLEIDING U wordt

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN HOORNVLIES TRANSPLANTATIE VIA PENETRERENDE KERATOPLASTIEK

INFO VOOR PATIËNTEN HOORNVLIES TRANSPLANTATIE VIA PENETRERENDE KERATOPLASTIEK INFO VOOR PATIËNTEN HOORNVLIES TRANSPLANTATIE VIA PENETRERENDE KERATOPLASTIEK INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnose 4 03 Behandeling 4 04 Preoperatieve anesthesieconsultatie 5 05 Voor de operatie 5 06 Verloop

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN STEUNZOLEN EN ORTHOPEDISCHE SCHOENEN

INFO VOOR PATIËNTEN STEUNZOLEN EN ORTHOPEDISCHE SCHOENEN INFO VOOR PATIËNTEN STEUNZOLEN EN ORTHOPEDISCHE SCHOENEN INHOUD 01 Diabetesvoet 4 02 Steunzolen 5 03 Semi-orthopedische schoenen 7 04 Orthopedische schoenen 8 4 / 01 DIABETESVOET Mensen met diabetes hebben

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GYNAECOLOGISCH ONDERZOEK

INFO VOOR PATIËNTEN GYNAECOLOGISCH ONDERZOEK INFO VOOR PATIËNTEN GYNAECOLOGISCH ONDERZOEK INHOUD 01 Verloop van het onderzoek 4 02 Baarmoederhalsuitstrijkje 6 03 Echografie 7 04 Preventief gynaecologisch onderzoek 7 05 Gynaecologisch onderzoek bij

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN DARMKANKER ERFELIJKHEIDSONDERZOEK

INFO VOOR PATIËNTEN DARMKANKER ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INFO VOOR PATIËNTEN DARMKANKER ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INHOUD 01 Erfelijke belasting voor darmkanker 4 02 Erfelijkheidsonderzoek 4 03 Verloop van een erfelijkheidsonderzoek 5 04 Resultaten 6 05 Psychologische

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN UV CROSS- LINKING

INFO VOOR PATIËNTEN UV CROSS- LINKING INFO VOOR PATIËNTEN UV CROSS- LINKING INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnose 4 03 Behandeling 5 04 Voor de behandeling 5 05 Verloop van de behandeling 6 06 Na de behandeling 7 07 Leefregels 7 08 Medicatie

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Intern Liaisonteam Geriatrie Zorg voor 75-plussers

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Intern Liaisonteam Geriatrie Zorg voor 75-plussers metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Intern Liaisonteam Geriatrie Zorg voor 75-plussers 01. Wat is het Intern Liaisonteam Geriatrie ()? Om de zorg voor ouderen op alle diensten

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE

INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE INFO VOOR PATIËNTEN VALPREVENTIE INHOUD 01 Voorwoord 4 02 Beweging en evenwicht 4 03 Medicatiegebruik 5 04 Bloeddrukproblemen 6 05 Gezichtsvermogen 6 06 Schoenen en voeten 6 07 Omgeving en gedrag 7 08

Nadere informatie

RAF GAAT EEN KIJKJE NEMEN OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORG

RAF GAAT EEN KIJKJE NEMEN OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORG INFO VOOR KINDEREN DIE OP BEZOEK KOMEN RAF GAAT EEN KIJKJE NEMEN OP DE AFDELING INTENSIEVE ZORG GA JE MEE? INHOUD 01 Voorwoord 4 02 Even kennismaken 5 03 Intensieve zorg 6 04 Fotozoektocht 7 05 Jouw opdrachten

Nadere informatie

Wat na cochleaire implantatie?

Wat na cochleaire implantatie? hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Wat na cochleaire implantatie? UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Wat na cochleaire implantatie: praktisch Revalidatie Medische revalidatie Na

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN BLAASFUNCTIE- ONDERZOEK

INFO VOOR PATIËNTEN BLAASFUNCTIE- ONDERZOEK INFO VOOR PATIËNTEN BLAASFUNCTIE- ONDERZOEK INHOUD 01 Blaasfunctieonderzoek 4 02 Voorbereiding 4 03 Onderzoek 5 04 Nazorg 6 05 Bijwerkingen 6 06 Praktisch 7 07 Samenvatting 7 4 / 01 BLAASFUNCTIEONDERZOEK

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN TRANSITIE IN DE KINDERNEFROLOGIE

INFO VOOR PATIËNTEN TRANSITIE IN DE KINDERNEFROLOGIE INFO VOOR PATIËNTEN TRANSITIE IN DE KINDERNEFROLOGIE INHOUD 01 Wat is een transitie? 4 02 Zorg bij kinderen en volwassenen: wat verschilt er? 5 03 Start van de transitie 5 04 Verloop van de transitie

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN KATHETERABLATIE VAN VOORKAMER FIBRILLATIE

INFO VOOR PATIËNTEN KATHETERABLATIE VAN VOORKAMER FIBRILLATIE INFO VOOR PATIËNTEN KATHETERABLATIE VAN VOORKAMER FIBRILLATIE INHOUD 01 Wat is voorkamerfibrillatie? 4 02 Behandeling 4 03 Ablatie 9 04 Na de ablatie 10 05 Complicaties 10 06 Resultaat 10 07 Besluit 10

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN TENS-THERAPIE PIJNBEHANDELING

INFO VOOR PATIËNTEN TENS-THERAPIE PIJNBEHANDELING INFO VOOR PATIËNTEN TENS-THERAPIE PIJNBEHANDELING INHOUD 01 Inleiding 4 02 Hoe werkt TENS? 4 03 Bij welke pijnklachten werkt TENS? 5 04 De behandeling 5 05 Aantal sessies per dag 5 06 Voordeel 6 07 Contra-indicaties

Nadere informatie

Centrum voor Sportgeneeskunde

Centrum voor Sportgeneeskunde bewegingsstelsel info voor de sporter Centrum voor Sportgeneeskunde UZ Gent, dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie Centrum voor Sportgeneeskunde Ons aanbod Het Centrum voor Sportgeneeskunde van het

Nadere informatie

Geriatrisch dagziekenhuis

Geriatrisch dagziekenhuis info voor patiënten Geriatrisch dagziekenhuis 01. Geriatrisch dagziekenhuis Het Geriatrisch dagziekenhuis richt zich tot personen ouder dan 75 jaar met acute of chronische aandoeningen, toenemende inactiviteit,

Nadere informatie

Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en ablatie

Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en ablatie info voor patiënten Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en ablatie Inhoud 01 Het elektrofysiologisch onderzoek (EFO)... 04 02 Aanmelden... 04 03 Verloop van het onderzoek... 09 04 Mogelijke complicaties...

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE

INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE INFO VOOR PATIËNTEN GALBLAAS- OPERATIE INHOUD 01 Inleiding 4 02 De galblaas 4 03 Redenen om de galblaas te laten verwijderen 5 04 De operatie 6 05 Mogelijke complicaties 8 06 Pijn 9 07 Verloop van de

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN RADIO - SYNOVIOR THESIS

INFO VOOR PATIËNTEN RADIO - SYNOVIOR THESIS INFO VOOR PATIËNTEN RADIO - SYNOVIOR THESIS INHOUD 01 Inleiding 4 02 Radiosynoviorthesis 4 03 Verloop van de behandeling 4 04 Maatregelen na de behandeling 5 05 Resultaten 6 06 Vragen? 6 4 / 01 INLEIDING

Nadere informatie

Info. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Slaap-Waakcentrum SEIN Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde 1. Slaap-Waakcentrum SEIN SLAAP-waakCENTRUM Deze brochure is bedoeld om u te informeren over het Slaap-Waakcentrum van Stichting

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

Ambulante hysteroscopie

Ambulante hysteroscopie info voor patiënten Ambulante hysteroscopie Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een ambulante hysteroscopie?... 04 03 Waarom een ambulante hysteroscopie?... 05 04 Het onderzoek... 06 05 Na het onderzoek...

Nadere informatie

info voor jongeren en hun ouders/verzorgers man, vrouw en kind Transitie met een hart

info voor jongeren en hun ouders/verzorgers man, vrouw en kind Transitie met een hart info voor jongeren en hun ouders/verzorgers man, vrouw en kind Transitie met een hart Inhoud 01 Opgroeien en zelfstandig worden... 04 02 Transitie, wat is dat?... 04 03 Transitie in het ziekenhuis... 04

Nadere informatie

TEAM PELVIENE ONCOLOGIE

TEAM PELVIENE ONCOLOGIE TEAM PELVIENE ONCOLOGIE KANKERCENTRUM Onco_pelv_013 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE / INHOUD(SOPGAVE) 01 Waarvoor kan u terecht bij het team Pelviene Oncologie? 3 02 Hoe kunt u ons bereiken? 4 04 Wie

Nadere informatie

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Ga je mee?

info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Ga je mee? info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Ga je mee? Inhoud 01 Welkomstwoordje van Raf......................... 3 02 Stel jezelf even voor...................................

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

MULTIDISCIPLINAIRE SCREENING

MULTIDISCIPLINAIRE SCREENING MPC MULTIDISCIPLINAIRE SCREENING Samen brengen we uw pijnprobleem grondig in kaart Brochure multidisciplinaire screening l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 3 2. Wat is een multidisciplinaire

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN AUTISME

INFO VOOR PATIËNTEN AUTISME INFO VOOR PATIËNTEN AUTISME INHOUD 01 Wat is autisme? 4 02 Autisme herkennen 4 03 Autismespectrum 6 04 Oorzaak van autisme 7 05 Rol van het Centrum voor medische genetica 8 06 Behandeling 9 07 Afspraken

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET RADIOACTIEF SAMARIUM QUADRAMET

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET RADIOACTIEF SAMARIUM QUADRAMET INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET RADIOACTIEF SAMARIUM QUADRAMET INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat is Quadramet? 4 03 Voorbereiding 5 04 Verloop van de behandeling 6 05 Resultaten 7 06 Maatregelen na het

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Van snurken tot apnoe s

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Van snurken tot apnoe s bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Van snurken tot apnoe s Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Van snurken tot obstructief... slaapapnoesyndroom (OSAS)... 05 03 Hoe wordt de diagnose gesteld?...

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN HYPERTROFE CARDIOMYOPATHIE ERFELIJKHEIDSONDERZOEK

INFO VOOR PATIËNTEN HYPERTROFE CARDIOMYOPATHIE ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INFO VOOR PATIËNTEN HYPERTROFE CARDIOMYOPATHIE ERFELIJKHEIDSONDERZOEK INHOUD 01 Inleiding 4 02 Behandeling 4 03 Erfelijkheid en erfelijkheidsonderzoek 5 04 Prenataal onderzoek 6 05 Praktisch 7 4 / 01

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN HOORNVLIES TRANSPLANTATIE VIA POSTERIEURE LAMELLAIRE KERATOPLASTIEK

INFO VOOR PATIËNTEN HOORNVLIES TRANSPLANTATIE VIA POSTERIEURE LAMELLAIRE KERATOPLASTIEK INFO VOOR PATIËNTEN HOORNVLIES TRANSPLANTATIE VIA POSTERIEURE LAMELLAIRE KERATOPLASTIEK INHOUD 01 Inleiding 4 02 Behandeling 4 03 Laserbehandeling 4 04 Preoperatieve anesthesieconsultatie 5 05 Voor de

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN BLEPHARITIS

INFO VOOR PATIËNTEN BLEPHARITIS INFO VOOR PATIËNTEN BLEPHARITIS INHOUD 01 Inleiding 4 02 Diagnose 4 03 Behandeling 5 04 Warme oogkompressen 5 05 Ooglidranden reinigen 6 06 Talgkliertjes leegstrijken 7 07 Oogzalf 7 08 Meer info 7 4 /

Nadere informatie

De medisch psycholoog

De medisch psycholoog De medisch psycholoog U bent verwezen naar de afdeling Medische Psychologie. In deze folder leest u voor welke klachten u doorverwezen kunt worden en wat een psychologisch onderzoek of behandeling inhoudt.

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN SLAAPONDERZOEK MET ZIEKENHUISOPNAME

INFO VOOR PATIËNTEN SLAAPONDERZOEK MET ZIEKENHUISOPNAME INFO VOOR PATIËNTEN SLAAPONDERZOEK MET ZIEKENHUISOPNAME INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat kunt u verwachten? 5 03 Wat meten we bij een slaaponderzoek? 7 04 Multipele slaaplatentietijden test 8 05 Hoe bereidt

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN HERPES KERATITIS

INFO VOOR PATIËNTEN HERPES KERATITIS INFO VOOR PATIËNTEN HERPES KERATITIS INHOUD 01 Inleiding 4 02 Het hoornvlies 4 03 Herpesvirus 5 04 Diagnose 6 05 Oorzaak 6 06 Klachten en gevolgen 7 07 Onderzoeken 7 08 Behandeling 8 09 Leefregels 10

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP

Patiënteninformatie. Welkom in het MDCCP Patiënteninformatie Welkom in het MDCCP Inhoud Inhoud... 2 Welkom in het multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn... 3 Het multidisciplinair centrum (MDCCP)... 4 Informatieve sessies...

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor patiënten Lichamelijke

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Van snurken tot apnoe s

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Van snurken tot apnoe s bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Van snurken tot apnoe s Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Van snurken tot obstructief... slaapapnoesyndroom (OSAS)... 05 03 Hoe wordt de diagnose gesteld?...

Nadere informatie

SOLK Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

SOLK Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten SOLK Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper 92.035 N 20170706 www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net 1 Zorgpad Somatisch

Nadere informatie

Multidisciplinair pijncentrum

Multidisciplinair pijncentrum Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Multidisciplinair pijncentrum Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 30 81 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET Y-90 MICROSFEREN

INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET Y-90 MICROSFEREN INFO VOOR PATIËNTEN BEHANDELING MET Y-90 MICROSFEREN INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat zijn Yttrium-microsferen? 4 03 Toediening 4 04 Voorbereiding 5 05 Verloop van de behandeling 6 06 Voor- en nadelen van

Nadere informatie

Echo-endoscopie onder narcose

Echo-endoscopie onder narcose info voor patiënten Echo-endoscopie onder narcose Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een echo-endoscopie?... 05 03 Welke voorbereiding is nodig?... 05 04 Welke bijwerkingen kunnen optreden?... 06 05

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN CENTRUM VOOR VISUELE REVALIDATIE EN LOW VISION

INFO VOOR PATIËNTEN CENTRUM VOOR VISUELE REVALIDATIE EN LOW VISION INFO VOOR PATIËNTEN CENTRUM VOOR VISUELE REVALIDATIE EN LOW VISION INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wie kan bij ons terecht? 5 03 Aanpak 6 04 Samenwerking 8 05 Team 8 06 Bereikbaarheid 9 4 / 01 INLEIDING Het

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN ACANTHAMOEBE KERATITIS

INFO VOOR PATIËNTEN ACANTHAMOEBE KERATITIS INFO VOOR PATIËNTEN ACANTHAMOEBE KERATITIS INHOUD 01 Inleiding 4 02 Het hoornvlies 5 03 Acanthamoebe 6 04 Diagnose 6 05 Oorzaak 7 06 Klachten en gevolgen 7 07 Vooronderzoeken 8 08 Behandeling 9 09 Leefregels

Nadere informatie

INFO. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

INFO. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde INFO Slaap-Waakcentrum SEIN Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde 1. Slaap-Waakcentrum SEIN SLAAP-WAAKCENTRUM Deze brochure is bedoeld om u te informeren over het Slaap-Waakcentrum van Stichting

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN VIDEO-EEG- MONITORING

INFO VOOR PATIËNTEN VIDEO-EEG- MONITORING INFO VOOR PATIËNTEN VIDEO-EEG- MONITORING INHOUD 01 Inleiding 4 02 Aanmelden en inschrijven 5 03 Aankomst op de afdeling 6 04 Start van de monitoring 7 05 Verloop van de monitoring 8 06 Verblijf 9 07

Nadere informatie

Van snurken tot apnoe s

Van snurken tot apnoe s info voor patiënten Van snurken tot apnoe s Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Van snurken tot obstructief... slaapapnoesyndroom (OSAS)... 05 03 Hoe wordt de diagnose gesteld?... 06 04 Gevolgen van snurken

Nadere informatie

Radiosynovior thesis

Radiosynovior thesis info voor patiënten Radiosynovior thesis Inhoud 01 Inleiding 04 02 Radiosynoviorthesis 04 03 Hoe verloopt deze behandeling? 05 04 Mtregelen na de behandeling 06 05 Resultaten 07 06 Vragen? 07 01. Inleiding

Nadere informatie

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Pijnbehandeling. Multidisciplinaire screening. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Pijnbehandeling Multidisciplinaire screening T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch

Nadere informatie

Cochleair implantaat

Cochleair implantaat hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Cochleair implantaat Vooronderzoeken UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Cochleair implantaat: vooronderzoeken Voor de beslissing wordt genomen

Nadere informatie

INFO VOOR NABESTAANDEN. Arne Reynaert TUSSENKOMST GERECHTELIJKE OVERHEDEN

INFO VOOR NABESTAANDEN. Arne Reynaert TUSSENKOMST GERECHTELIJKE OVERHEDEN INFO VOOR NABESTAANDEN Arne Reynaert TUSSENKOMST GERECHTELIJKE OVERHEDEN INHOUD 01 Inleiding 4 02 Waarom is de politie opgeroepen? 4 03 Rol van het parket 5 04 Wanneer inbeslagname? 5 05 Mag ik bij een

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Impedantiemeting

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Impedantiemeting bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Impedantiemeting Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een impedantiemeting?... 04 03 Hoe gebeurt de meting?...04 04 Wat wordt van u verwacht?...05

Nadere informatie

INHOUD. 01 Inleiding 4 02 Voorbereiding 4 03 Aandachtspunten 6 04 Kleding 6 05 Het onderzoek 6 06 Wachttijden 7 07 Diagnose 7 08 Kostprijs/betaling 7

INHOUD. 01 Inleiding 4 02 Voorbereiding 4 03 Aandachtspunten 6 04 Kleding 6 05 Het onderzoek 6 06 Wachttijden 7 07 Diagnose 7 08 Kostprijs/betaling 7 CT-ONDERZOEK INHOUD 01 Inleiding 4 02 Voorbereiding 4 03 Aandachtspunten 6 04 Kleding 6 05 Het onderzoek 6 06 Wachttijden 7 07 Diagnose 7 08 Kostprijs/betaling 7 4 / 01 INLEIDING Uw arts heeft u voor

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN ZIEKTE VAN HUNTINGTON GENETISCHE TESTEN

INFO VOOR PATIËNTEN ZIEKTE VAN HUNTINGTON GENETISCHE TESTEN INFO VOOR PATIËNTEN ZIEKTE VAN HUNTINGTON GENETISCHE TESTEN INHOUD 01 De ziekte van Huntington 4 02 Erfelijkheid 5 03 Behandeling 6 04 Hoe weet ik of ik de ziekte heb? 6 05 Kan ik mij laten testen als

Nadere informatie

Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee?

Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? info voor kinderen die op bezoek komen Raf gaat een kijkje nemen op de afdeling Intensieve zorg Ga je mee? Inhoud 01 Welkomstwoordje van Raf... 2 02 Stel jezelf even voor... 4 03 De afdeling Intensieve

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling bij de. medisch psycholoog

Onderzoek en behandeling bij de. medisch psycholoog Onderzoek en behandeling bij de medisch psycholoog De medische psychologie is een vak met kennis en kunde op het grensgebied van psychologie en geneeskunde. De psychologen werkzaam op deze afdeling zijn

Nadere informatie

INFO. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

INFO. Slaap-Waakcentrum SEIN. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde INFO Slaap-Waakcentrum SEIN Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde 1. Slaap-Waakcentrum SEIN SLAAP-WAAKCENTRUM Deze brochure is bedoeld om u te informeren over het Slaap-Waakcentrum van Stichting

Nadere informatie

INFO VOOR DE OUDERS. Playmobil UW KIND KRIJGT EEN HARTOPERATIE

INFO VOOR DE OUDERS. Playmobil UW KIND KRIJGT EEN HARTOPERATIE INFO VOOR DE OUDERS Playmobil UW KIND KRIJGT EEN HARTOPERATIE INHOUD 01 Opname 4 02 Operatie en intensieve zorg 5 03 Herstel en verblijf in het kinderziekenhuis 6 04 Ontslag 7 05 Broers en zussen 8 06

Nadere informatie

UZ Leuven: zie bijlage 2 UZ Antwerpen: zie bijlage 3 UZ Brussel: zie bijlage 4

UZ Leuven: zie bijlage 2 UZ Antwerpen: zie bijlage 3 UZ Brussel: zie bijlage 4 Aanmelding voor de functie zeldzame ziekten versie d.d. 02/06/2016 validatie projectgroep d.d. 02/06/2016 goedkeuring begeleidingscomité d.d. 06/06/2016 Situering Deze procedure is gebaseerd op bestaande

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN ZONNEBESCHERMING

INFO VOOR PATIËNTEN ZONNEBESCHERMING INFO VOOR PATIËNTEN ZONNEBESCHERMING INHOUD 01 Zonnebescherming 4 02 Natuurlijke bescherming 4 03 Sneeuw, water, zand en kledij 5 04 Wat kunt u zelf doen? 6 4 / 01 ZONNEBESCHERMING Onze huid wordt continu

Nadere informatie

De afdeling Medische Psychologie

De afdeling Medische Psychologie De afdeling Medische Psychologie U bent verwezen naar een psycholoog van de afdeling Medische Psychologie. In deze folder leest u met welke klachten u een verwijzing naar de psycholoog kunt krijgen. In

Nadere informatie

Verpleegafdeling. Algemene en hepatobiliaire heelkunde Gastro-intestinale heelkunde. info voor de patiënt en de bezoeker

Verpleegafdeling. Algemene en hepatobiliaire heelkunde Gastro-intestinale heelkunde. info voor de patiënt en de bezoeker info voor de patiënt en de bezoeker bloed, ademhaling & spijsvertering Verpleegafdeling Algemene en hepatobiliaire heelkunde Gastro-intestinale heelkunde Verpleegafdeling Voorstelling De verpleegafdeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire revalidatie: fibromyalgie Fibro move

Patiënteninformatie. Multidisciplinaire revalidatie: fibromyalgie Fibro move Patiënteninformatie Multidisciplinaire revalidatie: fibromyalgie Fibro move 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 5 Algemene informatie... 5 Voor wie is deze revalidatie bedoeld?... 5 Hoe kan je deelnemen?...

Nadere informatie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie

De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum. Medische Psychologie De psycholoog in Zuyderland Medisch Centrum Medische Psychologie In deze folder informeren we u over de manier van werken van de psycholoog, verbonden aan de afdeling Medische psychologie van Zuyderland

Nadere informatie

k ana ctief Revalidatie KanActief na oncologische aandoeningen informatie voor patiënten

k ana ctief Revalidatie KanActief na oncologische aandoeningen informatie voor patiënten k ana ctief Revalidatie KanActief na oncologische aandoeningen informatie voor patiënten HET KAN ACTIEF NA ONCOLOGISCHE AANDOENINGEN! Een behandeling met chemotherapie of radiotherapie heeft een grote

Nadere informatie

SOLK Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten

SOLK Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten SOLK Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net 1 Zorgpad Somatisch Onvoldoende verklaarde

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Behandeling bij psychose Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Verpleegafdeling Spoedpsychiatrie

Verpleegafdeling Spoedpsychiatrie info voor patiënten Verpleegafdeling Spoedpsychiatrie Inhoud 01 Welkom... 4 02 Team... 4 03 Doelgroep... 4 04 Doelstelling... 5 05 Werking van de afdeling... 5 06 Dagstructuur... 5 07 Nuttige informatie...

Nadere informatie

info voor volwassen patiënten Ziekenhuisopname slaaponderzoek

info voor volwassen patiënten Ziekenhuisopname slaaponderzoek info voor volwassen patiënten Ziekenhuisopname voor slaaponderzoek 01. Inleiding De zorg voor patiënten met slaapstoornissen start bij een raadpleging op de polikliniek. Daar wordt een inventaris van het

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN BRONCHOSCOPIE ONDERZOEK VAN DE LUCHTWEGEN

INFO VOOR PATIËNTEN BRONCHOSCOPIE ONDERZOEK VAN DE LUCHTWEGEN INFO VOOR PATIËNTEN BRONCHOSCOPIE ONDERZOEK VAN DE LUCHTWEGEN INHOUD 01 Afspraak 4 02 Wat is een bronchoscopie? 5 03 Waarom een bronchoscopie? 5 04 Voorbereiding 6 05 Verloop 7 06 Na het onderzoek 8 07

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten combinatie van psychische en lichamelijke klachten Informatie voor cliënten

Nadere informatie

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018

UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT. Dermato_onco_018 UW ZORGVERLENERS KANKERCENTRUM UZ GENT Dermato_onco_018 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Ons team voor patiënten met een bot- en weke delen tumor 3 03 Bereikbaarheid van de poli, de hospitalisatie en de

Nadere informatie

Downsyndroomscreening

Downsyndroomscreening info voor de ouders Downsyndroomscreening 01. Wat is het syndroom van Down? Het syndroom van Down (trisomie 21) is een afwijking in het erfelijk materiaal van de baby (de chromosomen). Een baby met het

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen door de medische psycholoog

Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen door de medische psycholoog Onderzoek en behandeling van kinderen en jeugdigen door de medische psycholoog Uw kind is door een specialist van het ziekenhuis verwezen naar de afdeling kinderpsychologie. In deze folder kunt u lezen

Nadere informatie

Uw kind krijgt een hartoperatie

Uw kind krijgt een hartoperatie man, vrouw en kind info voor de ouders Uw kind krijgt een hartoperatie UZ Gent, Afdeling Kindercardiologie - Cardiochirurgie Uw kind krijgt een hartoperatie We vragen u aanwezig te zijn tussen 10u00 en

Nadere informatie

man, vrouw en kind info voor patiënten Ambulante hysteroscopie

man, vrouw en kind info voor patiënten Ambulante hysteroscopie man, vrouw en kind info voor patiënten Ambulante hysteroscopie Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een ambulante hysteroscopie?... 04 03 Waarom een ambulante hysteroscopie?... 05 04 Het onderzoek... 06

Nadere informatie