Overlegnotitie. Windmolenpark Scheerwolde INHOUD: Beantwoording overlegreacties Overlegbrieven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overlegnotitie. Windmolenpark Scheerwolde INHOUD: Beantwoording overlegreacties Overlegbrieven"

Transcriptie

1 Overlegnotitie Windmolenpark Scheerwolde INHOUD: Beantwoording overlegreacties Overlegbrieven

2 Reactie op zienswijzen Inleiding In het kader van het overleg als bedoeld in artikel 10 van het Besluit Ruimtelijke Ordening is het onderhavige bestemmingsplan Windmolenpark Scheerwolde toegezonden aan: 1. Provincie Overijssel (hoofd Eenheid Ruimte, Wonen en Bereikbaarheid); 2. VROM Inspectie Regio Oost; 3. Het Oversticht; 4. Waterschap Reest en Wieden; 5. Natuur en Milieu Overijssel; Deze instanties hebben alle gereageerd, waarbij Natuur en Milieu Overijssel aangeeft tevens te reageren namens Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. De ingekomen reacties zijn hieronder samengevat en zijn voorzien van een gemeentelijke reactie. Provincie Overijssel (hoofd Eenheid Ruimte, Wonen en Bereikbaarheid) De Provinciale commissie wijst op de Partiële herziening windenergie van het Streekplan Overijssel waarin is vastgelegd waar de Provincie mogelijkheden ziet voor plaatsing van windturbines. Het plangebied is aangegeven als zoekgebied met beperkingen voor windturbines. De beperkingen zijn gelegen in het feit, dat het gebied is aangeduid als weidevogel - en ganzengebied en/of gebied voor andere wintergasten. In deze gebieden kunnen windturbines alleen worden toegestaan langs infrastructuur, die al veel verstoring voor vogels geeft. Wanneer er belangrijke overwegingen zijn om hiervan af te wijken, kunnen ook elders in het gebied windturbines worden toegestaan. Ook ligt het plangebied in de buurt van natuurgebied De Weerribben. Uit de belangenafweging zal moeten blijken of de natuurwaarden niet wezenlijk worden aangetast. Beide punten (afwijking infrastructuur en geen wezenlijke aantasting natuurwaarden) komen hierna nog afzonderlijk aan de orde. De Provinciale commissie wijst verder op het uitvoeringskader waarin handvatten en aandachtspunten zijn geformuleerd om te komen tot een goed landschappelijk ontwerp en een goede beeldkwaliteit. Volgens de Provinciale commissie wordt dit beleid in de toelichting grotendeels goed weergegeven, alleen moet het woord tenminste toegevoegd worden bij 1500 MW en 30 MW in paragraaf 2.1. De plantoelichting wordt hierop aangepast.

3 Verder wordt gewezen op het feit dat figuur 2 een concept versie van de plankaart bevat. Verzocht wordt de definitieve kaart weer te geven, waarop ook de gearceerde gebieden rood gekleurd zijn. De betreffende figuur in de plantoelichting wordt vervangen door een fragment van de vastgestelde plankaart. Ook zal de tekst van de toelichting worden aangepast aan het vastgestelde beleid. De gebiedsindeling is ook veranderd. De Provinciale commissie geeft aan dat er een aantal onderzoeken zijn uitgevoerd met betrekking tot effecten op de omgeving. Vanuit een oogpunt van geluid, slagschaduw en lichthinder voldoet het plan aan de gestelde normen. Ten aanzien van natuurwaarden zijn beperkte nadelige effecten te verwachten. Dit betekent, volgens de Provinciale commissie, dat er weliswaar een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet aangevraagd moet worden, maar dat het reëel is te verwachten dat deze verleend kan worden. Deze verwachting is inmiddels ingelost. De vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet is inmiddels verleend op 18 juni In deze vergunning wordt de inschatting gemaakt dat de instandhoudingsdoelen van zowel de Wieden als de Weerribben niet in gevaar komen. De toelichting van het plan zal met dit gegeven worden aangevuld. Verder wordt gewezen op het volgende. In de toelichting wordt niet ingegaan op de volgende passage in het streekplan: In deze gebieden kunnen windturbines alleen worden toegestaan langs infrastructuur, die al veel verstoring voor vogels geeft. Wanneer er belangrijke overwegingen zijn om hiervan af te wijken, kunnen ook elders in het gebied windturbines worden toegestaan. In het rapport van Arcadis wordt hierover wel iets gezegd. De Provinciale commissie is van mening dat de afweging die door de gemeente ten aanzien van dit onderwerp gemaakt is, duidelijker in de toelichting tot uiting moet komen. De Provinciale commissie adviseert de afweging met betrekking tot de locatiekeuze, in het licht van het provinciale beleid, duidelijker in de toelichting te verwoorden. De toelichting wordt hierop aangepast. Conform het rapport van Arcadis zal worden aangegeven dat het vanuit landschappelijk oogpunt minder wenselijk is het windturbinepark te koppelen aan bestaande infrastructuur. De provinciale weg N333 is een landschappelijk element dat geen koppeling heeft met historische lijnen in de polder. De wegen met bebouwing komen niet in aanmerking door de afstandseisen. Ook zal een combinatie ertoe leiden dat de elementen niet meer als zelfstandige structuurelementen waargenomen worden. De wegen met schaarse bebouwing zoals de Ir. Luteynweg en de koningin Julianalaan vallen af omdat deze wegen dichtbij natuurgebieden liggen.

4 Met inachtneming van het vorenstaande kan dit plan, volgens de Provinciale Commissie, voor het college een basis vormen voor het verlenen van vrijstelling op grond van artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO), mits ook de VROM Inspectie oost dit heeft geadviseerd in haar advies over dit bestemmingsplan en mits de noodzakelijke vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet is verleend. Dit is in overeenstemming met het door het college van Gedeputeerde Staten geformuleerde (aangepaste) vrijstellingsbeleid zoals dit is vastgelegd op 12 december 2005, kenmerk RWB/2005/3581. Zoals hiervoor aangegeven is de Natuurbeschermingswetvergunning inmiddels verleend. De VROM-inspectie heeft dit plan nu ook aangemerkt als een categorie van gevallen als bedoeld in artikel 19 lid 2 WRO. Hiermee is er nu dus een basis ontstaan voor toepassing van een artikel 19-2 WRO procedure. VROM Inspectie Regio Oost Volgens de inspecteur kan het voorontwerp bestemmingsplan Windmolenpark Scheerwolde aangemerkt worden als categorie van gevallen zoals bedoeld in artikel 19 lid 2 van de WRO. Volledigheidshalve merkt hij op dat, voordat voor een project op grond van dit voorontwerp de vrijstellingsprocedure conform artikel 19 lid 2 WRO kan worden toegepast, er tevens een positief advies van de provincie vereist is. Dit positieve advies van de provincie is er nu, zodat desgewenst artikel 19-2 WRO kan worden toegepast. Het Oversticht Het genootschap heeft het initiatief van het plaatsen van windmolens bij Scheerwolde zowel getoetst aan het provinciale beleid van Overijssel en Flevoland als ook aan de ruimtelijke effecten voor het landschap van Scheerwolde en haar omgeving. Vanuit het gedachtegoed van het genootschap behoud en ontwikkeling van ruimtelijke kwaliteit en erfgoed van Overijssel vindt zij het van groot belang dat voor de ontwikkeling van een windmolenpark een zorgvuldige afweging gemaakt wordt die locatie- en regiooverschrijdend is. Aangesloten wordt bij de uitkomsten van het onderzoek Windenergie in Noordoost Overijssel van Royal Haskoning uit 2003, dat twee grootschalige windparken in Noordoost Overijssel (Dedemsvaart-zuid en Dalfserveld) wenselijk zijn. De rest van het buitengebied van Overijssel dient te worden uitgesloten. Het genootschap is van mening dat de plaatsing van een kleine cluster windmolens op deze locatie dan ook niet wenselijk is. Dat de rest van het buitengebied van Overijssel dient te worden uitgesloten is niet het beleid van de provincie, zoals neergelegd in de streekplanherziening. Dit zet in op een genuanceerder beleid. Voor de gemeente is dit een gegeven.

5 Het genootschap geeft aan dat de provincie Flevoland zeer selectief is met het plaatsen van windmolens. Het beleid sluit de polders uit van plaatsing van solitairen, clusters en kleinschalige opstellingen. Slechts aan westzijde zijn grootschalige, reeds bestaande, opstellingen toegestaan. Hoewel deze nieuwe locatie niet direct grenst aan de polder, is er visueel wel een link. De nieuwe molens hebben door hun hoogte immers een enorme impact op het landschap. Plaatsing van de molens zal het zorgvuldige beleid van de provincie Flevoland te niet doen. De afstand tot de provinciegrens met Flevoland is km. Binnen deze afstand bevinden zich ook veel andere landschapselementen. Voorts is het beleid van de provincie Flevoland geen belemmering geweest voor de provincie Overijssel om het onderhavige gebied als zoekgebied aan te wijzen in de partiële herziening van het Streekplan. Verder wordt ingegaan op het beleid van de provincie Overijssel. Voor Overijssel zijn de zoekgebieden voor windenergie geprojecteerd in het veenontginningslandschap van Noordoost Overijssel. Destijds zijn twee kansrijke gebieden voorgesteld als ontwikkelingslocatie voor grootschalige parken. Het genootschap betreurt dat Provinciale Staten in 2004 ook de andere gebieden in Overijssel heeft vrijgelaten : gemeenten en initiatiefnemers zijn aan zet. Van een beleid van concentratie, waarmee het behoud en de ontwikkeling van landschappelijke kwaliteit gewaarborgd is, is volgens het genootschap dan ook geen sprake. Nieuwe aanvragen moeten ad hoc worden getoetst aan de impact van het landschap. Volgens het genootschap is dit een lastige opgave aangezien de impact veelal gemeentelijk en soms provinciaal overschrijdend is. Dat het genootschap betreurt dat ook andere gebieden dan de voorkeurslocaties in aanmerking komen voor windturbines doet niet af aan het feit dat het wel vastgesteld provinciaal beleid is. Voor de gemeente is dit een gegeven. In ieder geval is dit geen reden om deze locatie hierop af te wijzen. Wanneer het qua natuur en landschap en milieu past is er in principe geen reden om hieraan niet mee te werken. Het genootschap is van mening dat de ontwikkeling van een kleinschalige locatie als de onderhavige geen kwaliteit toevoegt aan het landschap en geen bijdrage levert aan het behoud en ontwikkeling van het landschap. Van een landschappelijke inpassing kan volgens hen geen sprake zijn, ook omdat de situering langs een sloot daaraan geen bijdrage levert. Het cluster op deze locatie is volgens het genootschap te klein om te kunnen spreken van een nieuw landschappelijk ontwerp. Uit de landschapsanalyse komt naar voren dat dit windmolenpark aanvaardbaar is. Het gaat hier niet om een kleinschalige locatie. Qua maatvoering en opgesteld vermogen voldoet het plan aan de streekplancriteria ter zake.

6 Het genootschap adviseert dan ook om een alternatieve locatie te zoeken voor het plaatsen van windmolens en is voorstander van grootschalige clustering waarbij sprake is van een nieuw landschappelijk ontwerp: ontwikkeling van ruimtelijke kwaliteit en (nieuw) erfgoed. Het mogelijk bestaan van alternatieven is geen reden om deze locatie af te wijzen, nu deze op zichzelf planologisch aanvaardbaar is. Waterschap Reest en Wieden Het waterschap heeft in de conceptfase een positief wateradvies verzonden. Volgens het waterschap is dit advies op goede wijze verwerkt in het voorontwerp bestemmingsplan. De procedure van de watertoets is daarmee goed verlopen. Het waterschap wijst de initiatiefnemer erop dat voor werkzaamheden binnen vijf meter van een watergang of keursloot de keur van het waterschap van toepassing is. Dat de watertoets goed verlopen is, is verheugend. De gemeente zal de initiatiefnemer nog eens wijzen op het bestaan van de waterschapskeur. Natuur en Milieu Overijssel mede namens Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten Natuur en Milieu Overijssel vindt het plaatsen van windturbines in de gemeente Steenwijkerland, gelet op de uitzonderlijke waarden van natuur en landschap in deze gemeente, niet wenselijk. Zo algemeen gesteld kan hier niet mee worden ingestemd. De waarden van natuur en landschap spelen een grote rol om wel of geen windmolens toe te staan, maar zijn geen reden om binnen de hele gemeente windmolens af te wijzen. Ook Steenwijkerland als een windrijke gemeente heeft een taak om aan de landelijke doelstellingen ten aanzien van windenergie bij te dragen. Natuur en Milieu Overijssel wijst erop dat zij als natuur en milieuorganisaties voor de realisatie van duurzame energieopwekking zijn, maar vanuit de zorg voor natuur en landschap én voor het behoud van draagvlak voor windenergie bij de bevolking vinden zij een zorgvuldige afweging van de locatiekeuze van windturbines zeer belangrijk. Op basis van het in opdracht van de provincie uitgevoerde onderzoek zijn zij voorstander van twee grootschalige windparken in Noordoost Overijssel (Dedemsvaart zuid en Dalfserveld), en de rest van het buitengebied in Overijssel uit te sluiten voor de plaatsing van windturbines. Zoals hiervoor aangegeven heeft de provincie een andere afweging gemaakt. Voor de gemeente is dit een gegeven. De wens van Natuur en Milieu Overijssel kan daarom geen reden zijn om deze locatie af te wijzen.

7 Volgens Natuur en Milieu Overijssel vormen de natuur en het landschap een zeer belangrijke drager voor de economie van Steenwijkerland in wonen, werken en recreëren. De (objectieve) aantasting door plaatsing van windturbines, dient volgens hen door de gemeente te worden meegenomen in de afweging. Het gaat hier om een recreatief minder aantrekkelijk deel van de gemeente. Het gaat hier namelijk om een 20 e eeuws polderlandschap. Mogelijk dat recreanten in de toekomst hier juist komt kijken vanwege de windmolens. Natuur en Milieu Overijssel merkt op dat in het plan verschillende malen het oude provinciaal streekplanbeleid wordt aangehaald of is de informatie onvolledig of zelfs onjuist (Paragraaf 2.2. provinciaal beleid, landschapsanalyse). O.a. figuur 2, geen informatie over grootschalige windmolenparken, voorwaarden m.b.t. weidevogelgebieden etc. Voorzover nodig zal de toelichting op het actuele streekplanbeleid worden aangepast. In de beantwoording van de reactie van de provincie is dit ook al aangegeven. Het Windmolenpark Scheerwolde kan volgens Natuur en Milieu Overijssel niet aangemerkt worden als een grootschalig windmolenpark (pagina 4, 2.2.). Het streekplan biedt volgens hen alleen mogelijkheden voor grootschalige opstellingen in het buitengebied. Ook wordt gewezen op het Uitvoeringskader windenergie in de Handreiking en beoordeling voor ruimtelijke plannen, dat stelt ten aanzien van windturbines in het buitengebied: een grootschalige opstelling is volgens het streekplan een cluster of lijn van windturbines met een gezamenlijk vermogen van 10 MW of meer. Een dergelijke opstelling bestaat uit minimaal vijf turbines, aldus Natuur en Milieu. Het windmolenpark Scheerwolde bestaat uit vier turbines en is dus volgens Natuur en Milieu Overijssel geen grootschalig windmolenpark. Het gaat hier wel om een grootschalig windmolenpark. Het aantal van vijf molens is niet bepalend. Waar het om gaat is het opgesteld vermogen. Dit moet meer zijn dan 10 MW. Hier is het op te stellen vermogen 12 MW. Het gaat hier om windturbines met een vermogen van 3 MW per molen. Vier turbines is dus ruimschoots voldoende. Natuur en Milieu Overijssel deelt de conclusie dat het windmolenpark landschappelijk inpasbaar is, niet. De onderbouwing dat het goed landschappelijk inpasbaar is doordat gekozen is voor een koppeling met de Scholtensloot vinden zij erg zwak. Vanwege de enorme grootte van de windturbines valt de Scholtensloot op enige afstand hierbij volledig in het niet. Op lokaal niveau is de koppeling met de Scholtensloot wel degelijk aanwezig. Inderdaad op verdere afstand niet. Hier wordt evenwel in de landschapsanalyse ook op ingegaan. Door het geringe aantal turbines is de opstelling ook herkenbaar als zelfstandig element en past goed bij het grootschalige karakter van de polders. Ook is aangegeven waarom niet wordt

8 aangesloten bij de N333 als infrastructureel element. Zie hierboven bij de beantwoording van de reactie van de provincie. Naar aanleiding van deze reactie is er niettemin aanleiding de tekst van de toelichting op dit punt aan te passen ter verduidelijking. Bovendien voert Natuur en Milieu aan dat het Landschapsontwikkelingsplan Steenwijkerland richting wil geven aan de gewenste ontwikkelingen van het landschap en het handhaven en versterken van de landschappelijke karakteristieken. Natuur en Milieu vindt een windmolenpark daar niet in passen, vooral gelet op de nabijheid van omliggende landschappen en natuurgebieden. Het gaat hier om een open veenontginningslandschap De landschapsanalyse geeft aan dat door de plaatsing van het windturbinepark langs de Scholtensloot een landschappelijk lijn uit de periode van inpoldering wordt versterkt. Het windturbinepark voegt hiermee een nieuw lijnvormig landschapselement toe dat past binnen de rationele opzet van het polderlandschap en het zelfs versterkt. Met name dit laatste past goed in het landschapsontwikkelingsplan. Natuur en Milieu Overijssel wijst op het feit dat het beoogde windmolenpark Scheerwolde is gelegen in een weidevogel en ganzengebied en/of gebied voor andere wintergasten. Volgens het streekplan: In deze gebieden kunnen windturbines alleen worden toegestaan langs infrastructuur, die al veel verstoring voor vogels geeft. Wanneer er belangrijke overwegingen zijn om hiervan af te wijken, kunnen ook elders in het gebied windturbines worden toegestaan. Het windmolenpark Scheerwolde is niet gelegen langs infrastructuur die verstoring geeft. Volgens Natuur en Milieu Overijssel zijn er geen belangrijke overwegingen om elders in het gebied turbines toe te staan. Op deze overwegingen is hiervoor al ingegaan bij de beantwoording van de reactie van de provincie. kortheidshalve zij hiernaar verwezen. Zij vinden dat de belangen van twee initiatiefnemers en de bijdrage van duurzame energie opwekking, niet opwegen tegen de aantasting van het landschap en het ontbreken van maatschappelijk draagvlak voor windenergie in de gemeente Steenwijkerland. De provincie heeft een deel van de landelijke taakstelling ten aanzien van windenergie op zich genomen. De gemeente Steenwijkerland als windrijke gemeente moet hier ook aan bijdragen. Het gaat hier om een 20 e eeuws poldergebied dat een dergelijke ingreep relatief goed verdraagt. Verder wijzen zij op de brochure Alles in de wind (ECN/TU Delft), die aangeeft: om risico s te vermijden moeten turbines niet worden geplaatst in vogeltrekgebieden en in belangrijke broed voedselgebieden. Uit het als bijlage bij de plantoelichting gevoegde ecologische onderzoek blijkt dat het plan in dit opzicht aanvaardbaar is. Mede op basis hiervan is er een natuurbeschermingswetvergunning verleend door de provincie.

9 Natuur en Milieu Overijssel geeft aan commentaar te hebben met betrekking tot de ecologische onderzoeken uitgevoerd door Bureau Waardenburg. Zij delen de conclusie niet dat het windmolenpark geen significante effecten heeft. Volgens hen ontbreken hiervoor belangrijke gegevens. De uitgevoerde metingen zijn volgens hen te beperkt om hierover een gefundeerde uitspraak te doen. Deze stellingen zijn onvoldoende onderbouwd. De gegevens en metingen zijn in ieder geval voldoende geweest voor de provincie om een natuurbeschermingswetvergunning te verlenen. Verder wordt aangevoerd dat de berekening van de cumulatie te beperkt is. Andere plannen met betrekking tot windmolenparken, Beulakerpolder en Nieuwveense landen, zouden onvoldoende zijn meegenomen. Gelet op de grotere afstanden en het stadium waarin de plannen voor Beulakerpolder bij Giethoorn en Nieuwveense Landen bij verkeren is het verantwoord dat deze niet zijn meegenomen in de cumulatieve beoordeling. Het windmolenpark Baarlo bij Blokzijl is wel meegenomen in de beoordeling. Andere windmolenparken zijn vooralsnog niet aan de orde. De methodiek van Waardenburg waarbij wordt uitgegaan van achteruitgang is juridisch niet de juiste volgens Natuur en Milieu Overijssel. Deze algemene stelling kan niet goed worden begrepen. Het onderzoek sluit aan bij de wettelijke eisen die de Flora- en Faunawet en de Natuurbeschermingswet stellen. Verder zijn zij van mening dat plaatsing van windturbines tussen twee zeer belangrijke vogelrichtlijngebieden leidt op zijn minst niet tot verbetering en aannemelijk / aangetoond tot verslechtering. De ecologische verbinding tussen de Wieden en de Weerribben wordt vooral voorzien aan de westzijde van Wetering. Het plangebied heeft ook geen status als Natura2000 gebied. Aan de oostzijde worden andere projecten voorzien zoals het woon- en recreatiepark Scheerwolde. Dit kan dus geen reden zijn om dit windmolenpark af te wijzen. Natuur en Milieu Overijssel verzoekt de gemeente het plan af te wijzen met het oog op de aanwezige natuurwaarden en de te ontwikkelen economische lijn waarbij natuur en landschap de ruggengraat van de regionale economie kunnen en blijven vormen. Gelet op de voorgaande beantwoording van de reacties zal de gemeente het plan niet afwijzen. Natuur en landschap is niet de enige motor van de regionale economie.

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Inhoudsopgave Regels Bookmark not defined. 3 Error! Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels Artikel

Nadere informatie

Onderwerp Advies PCFL en standpunt NMO over Windenergie Noordoost-Overijssel en partiële herziening streekplan.

Onderwerp Advies PCFL en standpunt NMO over Windenergie Noordoost-Overijssel en partiële herziening streekplan. www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 73 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum RWB/2004/226 02 02

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Nota van Inspraak en Overleg bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21

Nota van Inspraak en Overleg bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21 Nota van Inspraak en Overleg bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21 Het voorontwerp bestemmingsplan Westergeest-Bumawei 21 heeft met de bijbehorende stukken met ingang van donderdag 3 oktober 2013 gedurende

Nadere informatie

De paragrafen en worden in het kader van deze partiële herziening als volgt gewijzigd;

De paragrafen en worden in het kader van deze partiële herziening als volgt gewijzigd; Partiële herziening Omgevingsplan Flevoland 2006 Beleidsaanpassing windenergie inzake vrijwaring van de gemeenten Noordoostpolder en Urk en Markermeer, IJmeer en IJsselmeer. De paragrafen 5.7.1 en 7.3.4

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN VERWIJDEREN WINDTURBINE NABIJ VROUWENPAROCHIE

BESTEMMINGSPLAN VERWIJDEREN WINDTURBINE NABIJ VROUWENPAROCHIE BESTEMMINGSPLAN VERWIJDEREN WINDTURBINE NABIJ VROUWENPAROCHIE Vastgesteld op 15 december 2011 BESTEMMINGSPLAN VERWIJDEREN WINDTURBINE NABIJ VROUWENPAROCHIE CODE 110505 / 15-12-11 GEMEENTE HET BILDT 110505

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12b. Onderwerp: Bestemmingsplan Windturbines Netterden-Azewijn. Portefeuillehouder: wethouder F.S.A.

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12b. Onderwerp: Bestemmingsplan Windturbines Netterden-Azewijn. Portefeuillehouder: wethouder F.S.A. Raadsvoorstel Agendapunt: 12b Onderwerp: Bestemmingsplan Windturbines Netterden-Azewijn Portefeuillehouder: wethouder F.S.A. Wissink Samenvatting: In april 2008 heeft uw raad besloten in te stemmen met

Nadere informatie

Beleidskader windenergie

Beleidskader windenergie Bijlage 1 Beleidskader windenergie Europese richtlijn 2009/28/EG De Europese richtlijn 2009/28/EG verplicht Nederland om in 2020 14 procent van het totale bruto-eindverbruik aan energie afkomstig te laten

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2004/41

Statenvoorstel nr. PS/2004/41 Statenvoorstel nr. PS/2004/41 Het Presidium stelt voor Statenvoorstel nr. PS/2004/41 te behandelen in: de Statencommissie Ruimte en groen op: 4 februari 2004 om 09.30 uur de vergadering van Provinciale

Nadere informatie

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines 4. Toetsingskader kleinschalige windturbines In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op het toetsingskader. In het toetsingskader zijn de criteria opgenomen voor de plaatsing van een kleinschalige windturbine.

Nadere informatie

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer 489015306 {DOS-2007-0015748) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Windturbinepark Hogezandse Polder, gemeente Cromstrijen

Windturbinepark Hogezandse Polder, gemeente Cromstrijen Windturbinepark Hogezandse Polder, gemeente Cromstrijen Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 30 oktober 2015/ rapportnummer 3070 1. Oordeel over het milieueffectrapport De gemeente Cromstrijen

Nadere informatie

dhr. E. Goldsteen - Ruimtelijke ordening en bouwzaken 3. Beheer openbare ruimte

dhr. E. Goldsteen - Ruimtelijke ordening en bouwzaken 3. Beheer openbare ruimte Agendapunt: 6 Onderwerp: Windenergie (bijlage bij raadsvoorstel 23 april 2007) Commissie: 10-3-2008, nr. 6 Raadsvoorstel: 20-2-2008, nr. 258 Portefeuillehouder : Beleidsterrein: Programma: dhr. E. Goldsteen

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland. Haarlem, 14 april Vragen nr. 27

Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland. Haarlem, 14 april Vragen nr. 27 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 14 april 2015 Vragen nr. 27 Vragen van de heer mr. J.M. Bruggeman (SP) over de toepassing van de "overgangsregeling" als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Gemeente Boekel AB/ Z/

Gemeente Boekel AB/ Z/ Nota van Zienswijzen behorende bij bestemmingsplan Burgt 15 d.d. 29 maart 2012 Gemeente Boekel Ontwerpbesluit d.d. 13 september 2011 Ontwerp bestemmingsplan d.d. 14 september 2011 Ter visie van 21 september

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Midden-Drenthe

Bestemmingsplan Buitengebied Midden-Drenthe Bestemmingsplan Buitengebied Midden-Drenthe Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 9 maart 2011 / rapportnummer 2382 81 1. Oordeel over het MER De gemeente Midden-Drenthe is van plan een nieuw bestemmingsplan

Nadere informatie

GEMEENTE HALDERBERGE Bestemmingsplan Kom Hoeven Herziening 1

GEMEENTE HALDERBERGE Bestemmingsplan Kom Hoeven Herziening 1 GEMEENTE HALDERBERGE Bestemmingsplan Kom Hoeven Herziening 1 Toelichting NL.IMRO.1655.BP2008-C001 / vastgesteld Projectnr. 015-030 / 4 februari 2016 INHOUD BLZ 1. INLEIDING... 3 1.1. Aanleiding... 3 1.2.

Nadere informatie

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3

Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Nota behandeling zienswijzen en ambtelijke aanpassingen (procesnota) bestemmingsplan Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Bestemmingsplan : Aalst, Prins Hendrikstraat naast 3 Datum vaststelling raad : 29

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: Onderwerp: Verzoek vrijstelling bestemmingsplanvoorschriften ten behoeve van vervangen recreatieve woonboot te Muggenbeet Conceptbesluit:

Nadere informatie

Oegstgeest Bestemmingsplan Poelgeest

Oegstgeest Bestemmingsplan Poelgeest Oegstgeest Bestemmingsplan Poelgeest Nota beantwoording overlegreacties zaaknummer: datum: Z 16 15850 9 januari 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Overlegreacties 5 2.1. Provincie

Nadere informatie

Waarom windenergie op land?

Waarom windenergie op land? Waarom windenergie op land? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Basis vormt de Europese doelstelling van 14% duurzame

Nadere informatie

Bedrijvenpark IBF Heerenveen

Bedrijvenpark IBF Heerenveen Bedrijvenpark IBF Heerenveen Toetsingsadvies over het planmer voor de 2 e partiële herziening van het bestemmingsplan 11 juli 2013 / rapportnummer 2120 110 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER)

Nadere informatie

Skuniadyk 14 te Bakhuizen

Skuniadyk 14 te Bakhuizen 28 e Ontwerp-wijzigingsplan ex artikel 3.6 lid 1 onder a Wro van het Bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Gaasterlân-Sleat Skuniadyk 14 te Bakhuizen G E M E E N T E G A A S T E R L Â N - S L E

Nadere informatie

899824/ Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Groetpolder

899824/ Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Groetpolder 899824/917890 Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Groetpolder Dit memo bevat de motivering voor het afgeven van een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen ex artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht

Nadere informatie

De vormvrije m.e.r.-beoordeling: vereisten

De vormvrije m.e.r.-beoordeling: vereisten Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu vereisten In gevallen dat een be sluit of plan betrekking heeft op activiteiten die voorkomen op de D-lijst kent de vormvrije m.e.r.-beoordeling

Nadere informatie

Hoor- en adviescommissie

Hoor- en adviescommissie A D V I E S AAN GEDEPUTEERDE STATEN naar aanleiding van de behandeling van de bezwaarschriften ingevolge artikel 7:1 van de Awb van Gemeente Zijpe te Schagerbrug (bezwaarde) en B. Schuijt te Sint Maartensbrug

Nadere informatie

Toelichting Wijzigingsplan Glastuinbouw Nieuwe Dijk 7 Artikel 3.6 Wro

Toelichting Wijzigingsplan Glastuinbouw Nieuwe Dijk 7 Artikel 3.6 Wro Toelichting Wijzigingsplan Artikel 3.6 Wro INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1. Gegevens initiatiefnemer...3 1.2. Glastuinbouw Het Grootslag...3 2. Bestemmingsplan Glastuinbouwgebied Het Grootslag 2003

Nadere informatie

INSPRAAK- EN OVERLEGNOTA Bestemmingsplan Schipsweg, Hattem

INSPRAAK- EN OVERLEGNOTA Bestemmingsplan Schipsweg, Hattem INSPRAAK- EN OVERLEGNOTA Bestemmingsplan Schipsweg, Hattem Het ontwerpbestemmingsplan Schipsweg, Hattem heeft gedurende de termijn van 10 december 2009 tot en met 21 januari 2010 voor een ieder terinzage

Nadere informatie

Nota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan "Recreatieve Poort 2015" Behoort bij het besluit van de raad van de gemeente Goirle van 9 juni 2015 Mij bekend, De griffier Gemeente Goirle Afdeling Ontwikkeling

Nadere informatie

Ontwerp wijziging PRVS

Ontwerp wijziging PRVS Model bekendmaking regeling provinciale staten 1 8 Ontwerp wijziging PRVS Ontwerp besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van [..], tot wijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Binnenmaas Postbus ZH Maasdam. Ontheffing Verordening ruimte 2014 Windpark Oude Maas

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Binnenmaas Postbus ZH Maasdam. Ontheffing Verordening ruimte 2014 Windpark Oude Maas Gedeputeerde Staten Contact T. de Vries - van Kalsbeek T 070-441 63 81 t.de.vries@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN WESTELIJK BUITENGEBIED, PARTIËLE HERZIENING NIJKERKERSTRAAT 35 - BIJZONDERE PARTICULIERE BEGRAAFPLAATS LANDGOED BIJSTEIN

BESTEMMINGSPLAN WESTELIJK BUITENGEBIED, PARTIËLE HERZIENING NIJKERKERSTRAAT 35 - BIJZONDERE PARTICULIERE BEGRAAFPLAATS LANDGOED BIJSTEIN Zaaknummer *190812* BESTEMMINGSPLAN WESTELIJK BUITENGEBIED, PARTIËLE HERZIENING NIJKERKERSTRAAT 35 - BIJZONDERE PARTICULIERE BEGRAAFPLAATS LANDGOED BIJSTEIN VASTGESTELD TOELICHTING Inleiding In 2007 heeft

Nadere informatie

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT Het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied Sandelingen Ambacht heeft vanaf 19 april 2012, gedurende een periode

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

Bestemmingsplan windturbinepark Scholtersloot, gemeente Steenwijkerland

Bestemmingsplan windturbinepark Scholtersloot, gemeente Steenwijkerland Bestemmingsplan windturbinepark Scholtersloot, gemeente Steenwijkerland Advies over reikwijdte en detailniveau van het milieueffectrapport 07 juli 2008 / rapportnummer 2099-54 1. HOOFDPUNTEN VOOR HET

Nadere informatie

6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid 6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid 6.1 Inspraak en overleg Het voorontwerp bestemmingsplan "Landgoed de Pirk" voorziet in de juridisch-planologische regeling voor de realisatie van het nieuwe landgoed

Nadere informatie

Notitie Inspraak Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied 2012, De Heimolen te Rucphen (identificatienummer: NL.IMRO.0840.

Notitie Inspraak Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied 2012, De Heimolen te Rucphen (identificatienummer: NL.IMRO.0840. Notitie Inspraak Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied 2012, De Heimolen te Rucphen (identificatienummer: NL.IMRO.0840.9000B0010-ON01) Inspraak Ingevolgde artikel 7 van de inspraakverordening van de

Nadere informatie

Nota zienswijzen en commentaar plan-mer buitengebied Delfzijl

Nota zienswijzen en commentaar plan-mer buitengebied Delfzijl Nota zienswijzen en commentaar plan-mer buitengebied Delfzijl Partiële hervaststelling bestemmingsplannen Buitengebied Noord Buitengebied Zuid Delfzijl, 18 november 2013 G. Nienhuis (afdeling Ontwikkeling)

Nadere informatie

Voorontwerp bestemmingsplan. Hoog Dalem, herziening zuidelijke eilanden. Commentaarnota Wettelijk Vooroverleg

Voorontwerp bestemmingsplan. Hoog Dalem, herziening zuidelijke eilanden. Commentaarnota Wettelijk Vooroverleg Voorontwerp bestemmingsplan Hoog Dalem, herziening zuidelijke eilanden Commentaarnota Wettelijk Vooroverleg Gemeente Gorinchem d.d. 2 november 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Reacties vooroverleg. 4

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan. Aan de Gemeenteraad Raad Status 14 mei 2009 Besluitvormend Onderwerp Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan Punt no. 10 Te besluiten om 1. de voorbereiding/procedure

Nadere informatie

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013

FRYSLÂN FOAR DE WYN. Plan van aanpak. Finale versie, 14 november 2013 FRYSLÂN FOAR DE WYN Plan van aanpak Finale versie, 14 november 2013 Albert Koers, Comité Hou Friesland Mooi Hans van der Werf, Friese Milieu Federatie Johannes Houtsma, Platform Duurzaam Friesland FRYSLÂN

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Rucphen, 7 november 2012 INHOUD; 1. Procedure 2. Ingediende zienswijzen 3. Inhoud zienswijzen en inhoudelijke

Nadere informatie

Bedrijvenpark IBF Heerenveen

Bedrijvenpark IBF Heerenveen Bedrijvenpark IBF Heerenveen Toetsingsadvies over het PlanMER voor de 1 e partiële herziening van het bestemmingsplan 4 februari 2013 / rapportnummer 2120 93 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER)

Nadere informatie

Buitengebied e wijziging (Broekstraat 23 Wehl)

Buitengebied e wijziging (Broekstraat 23 Wehl) Buitengebied 2002 23e wijziging (Broekstraat 23 Wehl) Inhoudsopgave Toelichting 3 Hoofdstuk 1 Aanleiding en doel 3 Hoofdstuk 2 Plangebied 4 Hoofdstuk 3 Ruimtelijke - en milieuaspecten 5 Hoofdstuk 4 Landschappelijke

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Leveroyseweg 14, Heythuysen

Ruimtelijke onderbouwing Leveroyseweg 14, Heythuysen Ruimtelijke onderbouwing Leveroyseweg 14, Heythuysen Inleiding Initiatiefnemer heeft een agrarisch bouwvlak aan Leveroyseweg 14 te Heythuysen. Op deze locatie worden varkens gehouden op extensieve wijze.

Nadere informatie

Gemeente Purmerend. 16 december Dit is een automatisch gegenereerd document.

Gemeente Purmerend. 16 december Dit is een automatisch gegenereerd document. Gemeente Purmerend 16 december 2015 Dit is een automatisch gegenereerd document. 1. Inleiding In Nederland zijn flora en fauna beschermd door de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet 1998. Initiatiefnemers

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Sector: Stad Kerkrade, 23 maart 2011. Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr. 11it00170. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing aan een ontwerpbesluit, nr. 11Rb012, betreffende de verklaring van geen

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 10 februari 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2015-014970 - gemeente Oude IJsselstreek Activiteit

Nadere informatie

Dit geeft ons aanleiding om de volgende op en aanmerkingen bij het initiatief te plaatsen:

Dit geeft ons aanleiding om de volgende op en aanmerkingen bij het initiatief te plaatsen: Gemeente Lelystad Ingekomen DVU Gemeente Lelystad 2 6 FEB 2016 Kopie aan: College van Burgemeester en Wethouders Postbus 91 8200 AB Lelystad Lelystad, 24 februari 2016 Kenmerk: 160166 160005660 Stichting

Nadere informatie

VOOROVERLEGNOTITIE 150 KV-VERBINDING DINTELOORD-ROOSENDAAL

VOOROVERLEGNOTITIE 150 KV-VERBINDING DINTELOORD-ROOSENDAAL VOOROVERLEGNOTITIE 150 KV-VERBINDING DINTELOORD-ROOSENDAAL PROVINCIE NOORD-BRABANT 4 juni 2012 076445727:0.8 - Definitief B01055.000582.0100 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Overzicht reacties... 3 2 s in

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Omgevingsvergunning Hollewandsweg 28

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Omgevingsvergunning Hollewandsweg 28 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Omgevingsvergunning Hollewandsweg 28 2/11 Inhoudsopgave RUIMTELIJKE ONDERBOUWING 5 Hoofdstuk 1 Inleiding 5 Hoofdstuk 2 Aanvraag omgevingsvergunning 5 Hoofdstuk 3 Geldende planologische

Nadere informatie

Streekplan Overijssel 2000+, uitwerkingsplan recreatiepark Scheerwolde Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Streekplan Overijssel 2000+, uitwerkingsplan recreatiepark Scheerwolde Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Streekplan Overijssel 2000+, uitwerkingsplan recreatiepark Scheerwolde Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 16 januari 2008 / rapportnummer 1999-38 1. OORDEEL OVER HET MER Bij Scheerwolde, in

Nadere informatie

Windpark de Hoevensche Beemden te Halderberge Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Windpark de Hoevensche Beemden te Halderberge Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Windpark de Hoevensche Beemden te Halderberge Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 27 augustus 2009 / rapportnummer 2130-60 1. OORDEEL OVER HET MER ENECO heeft het voornemen om een windpark in

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Er is een aanvraag om omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van een kunstwerk

Nadere informatie

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN "CORRECTIEVE HERZIENING OP HERZIENING 4 - GEBIED TEN ZUIDEN VAN OOSTEIND (GOOTHOOGTE GLASTUINBOUW)"

REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN CORRECTIEVE HERZIENING OP HERZIENING 4 - GEBIED TEN ZUIDEN VAN OOSTEIND (GOOTHOOGTE GLASTUINBOUW) WW nte *T I HľN11IIIIIIII III I Oosterhout REACTIENOTA ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN "CORRECTIEVE HERZIENING OP HERZIENING 4 - GEBIED TEN ZUIDEN VAN OOSTEIND (GOOTHOOGTE GLASTUINBOUW)" Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Provinciale Staten. Partiële streekplan herziening Windenergie. Wij hebben de partiële streekplanherziening windenergie in ontwerp vastgesteld.

Provinciale Staten. Partiële streekplan herziening Windenergie. Wij hebben de partiële streekplanherziening windenergie in ontwerp vastgesteld. www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 48 30 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum RWB/2005/143 18 01

Nadere informatie

Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging

Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging Ruimtelijke Onderbouwing Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging Gemeente Tynaarlo September 2012 NL.IMRO.1730.ABYdermade3depunt-0301 Inhoudsopgave 2.1 Beschrijving van het projectgebied,

Nadere informatie

Bijgevoegd is een kopie van de brief welke verzonden is naar Gedeputeerde Staten van Zuid- Holland.

Bijgevoegd is een kopie van de brief welke verzonden is naar Gedeputeerde Staten van Zuid- Holland. Aetiegroep Windmolens-nee p/a C.M. van Houwelingweg 5 3381 KD Giessenburg NGBCOMEN 2 * APR. Provinciate Staten van Zuid-Holland Postbus 90602 2596 LP Den Haag Datum: 20 april 2009 Betreft: Bezwaar tegen

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Wijziging Verordening ruimte i.v.m. bp Broeksche Erven, Nuenen Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Bijlage(n) 3 - gelezen het verzoek van

Nadere informatie

Bestemmingsplan 1e partiële herziening BP Oosteindsepolder en Warmoeziersweg (caravanstalling Oosteindseweg 155b)

Bestemmingsplan 1e partiële herziening BP Oosteindsepolder en Warmoeziersweg (caravanstalling Oosteindseweg 155b) Bestemmingsplan 1e partiële herziening BP Oosteindsepolder en Warmoeziersweg (caravanstalling Oosteindseweg 155b) 29 juli 2014 ontwerp Gemeente Lansingerland Bestemmingsplan 1e partiële herziening BP

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikelen 2.7 lid 2 en lid 3, 2.8 leden 3 en 9 en 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit natuurbescherming

Nadere informatie

Concept-omgevingsvergunning voor het wijzigen van de kavelindeling op het perceel Kadijkweg tegenover 39 in Andijk

Concept-omgevingsvergunning voor het wijzigen van de kavelindeling op het perceel Kadijkweg tegenover 39 in Andijk Omgevingsvergunning Voor het wijzigen van de kavelindeling op het perceel Kadijkweg tegenover 39 in Andijk Inhoudsopgave 1. FEITEN 2. WETTELIJK KADER 3. VERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN 4. INGEKOMEN REACTIES

Nadere informatie

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied 1 inleiding Windturbines dragen bij aan een schoner milieu en hebben een moderne, hightech uitstraling. Windturbines hebben grote

Nadere informatie

Gelet op artikel 32, zesde lid, van de Provinciale Ruimtelijke Verordening,

Gelet op artikel 32, zesde lid, van de Provinciale Ruimtelijke Verordening, Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 8 december 2015, nr. 717771-720123, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling verdeelprocedure herstructurering Wind op Land. Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Daarnaast is op p. 18 de geluidslijn m.b.t. de boegkavel niet juist weergegeven.

Daarnaast is op p. 18 de geluidslijn m.b.t. de boegkavel niet juist weergegeven. 1 Reclamant 1 Gedateerd 19-01-2013 Ontvangen 22-01-2013 1. Aangegeven wordt het niet eens te zijn met de manier waarop de boegkavel en Brouwhuisse Heide is weergegeven op p. 11 van de toelichting van het

Nadere informatie

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45 2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex Houtensewetering naast 45 2 Toelichting 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Vigerend bestemmingsplan 1.3 Bestemmingsplan 2 Gebieds- en projectbeschrijving

Nadere informatie

: beslissing op bezwaarschrift afwijzing verzoek inpassingsplan Lage Weide, gemeente Utrecht. Besluit pag. 4. Toelichting pag. 5

: beslissing op bezwaarschrift afwijzing verzoek inpassingsplan Lage Weide, gemeente Utrecht. Besluit pag. 4. Toelichting pag. 5 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 12 mei 2015 NUMMER PS PS2015RGW06 AFDELING FLO/ MEC COMMISSIE RGW STELLER Dorien van Cooten & Henk de Vries DOORKIESNUMMER DOCUMENTUMNUMMER 8150FBF3

Nadere informatie

Nota inspraak Beheersverordening De Haar Oost

Nota inspraak Beheersverordening De Haar Oost 1 Nota inspraak Beheersverordening De Haar Oost Inhoudsopgave 1. Inleiding en juridische procedure... 3 1.1 Aanleiding...3 1.2 Procedure...4 2. Inspraakreacties en commentaar... 4 2.1 Waterschap Hunze

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Ankeveen, wijziging Stichtse Kade 47a en c, Ankeveen Toelichting

Bestemmingsplan Buitengebied Ankeveen, wijziging Stichtse Kade 47a en c, Ankeveen Toelichting Bestemmingsplan Buitengebied Ankeveen, wijziging Stichtse Kade 47a en c, Ankeveen Toelichting Pos Service Holland BV 19 februari 2013 Ontwerp A COMPANY OF HASKONING NEDERLAND B.V. PLANNING & TRANSPORT

Nadere informatie

NOTA INSPRAAK EN VOOROVERLEG: BESTEMMINGSPLAN. Bennekom-Centrum

NOTA INSPRAAK EN VOOROVERLEG: BESTEMMINGSPLAN. Bennekom-Centrum NOTA INSPRAAK EN VOOROVERLEG: BESTEMMINGSPLAN Bennekom-Centrum december 2011 1 Inleiding Het voorontwerpbestemmingsplan Bennekom-Centrum heeft van donderdag 13 oktober tot en met woensdag 26 oktober 2011

Nadere informatie

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer Windvisie Gelderland Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 21 augustus 2014 / rapportnummer 2934 28 1. Oordeel over het MER en de aanvulling daarop De provincie Gelderland

Nadere informatie

1 6 DEC Streekplanafwijkingsprocedure School Eerde, Kasteellaanl te Ommen (gemeente Ommen).

1 6 DEC Streekplanafwijkingsprocedure School Eerde, Kasteellaanl te Ommen (gemeente Ommen). VAN Reg.nr. pr v * Dat. ontv.: 1 6 DEC 2008 i a.d. Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 provincie.overijssel.nl postbus@overijssel.nl Routing Bijh: RABO

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/62

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/62 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/62 Voor raadsvergadering d.d.: 29-09-2015 Agendapunt: Onderwerp: Vaststelling

Nadere informatie

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015)

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) 4.2 Natuur en landschap in Gelderland De provincie en haar partners streven samen naar een compact en hoogwaardig stelsel van onderling verbonden natuurgebieden

Nadere informatie

Westvoorne. Vogelwerende voorziening Trafostation Ommeloopweg Tinte. Ruimtelijke onderbouwing. 101502.17477.00 31-10-2012 definitief

Westvoorne. Vogelwerende voorziening Trafostation Ommeloopweg Tinte. Ruimtelijke onderbouwing. 101502.17477.00 31-10-2012 definitief Westvoorne Vogelwerende voorziening Trafostation Ommeloopweg Tinte Ruimtelijke onderbouwing identificatie planstatus projectnummer: datum: status: 101502.17477.00 31-10-2012 definitief projectleider: opdrachtgever:

Nadere informatie

Wijziging Verordening ruimte ivm plan Locht 125, Veldhoven. vastgesteld

Wijziging Verordening ruimte ivm plan Locht 125, Veldhoven. vastgesteld Wijziging Verordening ruimte ivm plan Locht 125, Veldhoven vastgesteld Inhoudsopgave Regels 5 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 5 Artikel 1 Begripsbepaling 5 Hoofdstuk 2 Algemene regels 5 Artikel 2 Wijzigingen

Nadere informatie

Ontwerp Wijzigingsplan. Ballumerweg 23 te Nes Ameland

Ontwerp Wijzigingsplan. Ballumerweg 23 te Nes Ameland Ontwerp Wijzigingsplan Ballumerweg 23 te Nes Ameland Ontwerp Wijzigingsplan Ballumerweg 23 te Nes Ameland Inhoud Toelichting op wijzigingsplan 1. Beschrijving van het plan 2. Beleidskader 3. Omgevingsaspecten

Nadere informatie

Univé Rechtshulp Windmolenpark

Univé Rechtshulp Windmolenpark Univé Rechtshulp Windmolenpark 0156.07/18 Wij zijn er voor u! Door heel Nederland worden windmolenparken gerealiseerd of heeft de overheid de komst hiervan aangekondigd. Zo ook in uw omgeving. Waarom worden

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Nieuwkuikseweg 2, Helvoirt. Gemeente Haaren

Ruimtelijke onderbouwing Nieuwkuikseweg 2, Helvoirt. Gemeente Haaren Ruimtelijke onderbouwing Nieuwkuikseweg 2, Helvoirt Ruimtelijke onderbouwing Nieuwkuikseweg 2, Helvoirt Toelichting Bijlagen Verbeelding Schaal 1:1.000 Datum: April 2011 Datum vaststelling: 4 april 2011

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2005:AU8440

ECLI:NL:RVS:2005:AU8440 ECLI:NL:RVS:2005:AU8440 Instantie Raad van State Datum uitspraak 21-12-2005 Datum publicatie 21-12-2005 Zaaknummer 200502884/1 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142)

Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142) Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Rossum herziening 2016, Burgemeester van Randwijckstraat 21b (BP1142) Geanonimiseerde versie Beleid & Regie 16 januari 2018 Inleiding Het ontwerp bestemmingsplan

Nadere informatie

Gelet op het collegebesluit van 22 januari 2019, gelet op de Wet ruimtelijke ordening en het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op het collegebesluit van 22 januari 2019, gelet op de Wet ruimtelijke ordening en het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht; venlo Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Vaststellen bestemmingsplan 'Vilgert 47 Velden' raadsnummer 2019 14 collegevergadering d.d. 22-01-2019 raadsvergadering d.d. 27-02-2019 fatale termijn programma

Nadere informatie

Inspraakverslag en verslag vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Stadsrandgebied Almelo Noord-Oost

Inspraakverslag en verslag vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Stadsrandgebied Almelo Noord-Oost Inspraakverslag en verslag vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Stadsrandgebied Almelo Noord-Oost Inleiding Het voorontwerpbestemmingsplan Stadsrandgebied Almelo Noord-0ost en de bijbehorende stukken

Nadere informatie

Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014

Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Aan Dorpsbelangen Zoutkamp, Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Onderwerp: Windmolenpark(en) in de gemeente Kollumerland c.a. Geachte Dorpsbelangen Zoutkamp, Er zijn bij Fryslân foar de Wyn (FfdW) plannen voor

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem GEMEENTE BUREN Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem Projectnr. 061-076 / 27 januari 2016 INHOUD BLZ 1 INLEIDING... 3 1.1 Aanleiding en doelstelling... 3 1.2 Plangebied... 4 1.3 Geldend

Nadere informatie

GEMEENTE SLIEDRECHT. Bestemmingsplan Westwijk II Vastgesteld door de raad van de gemeente Sliedrecht op 29 september 2008

GEMEENTE SLIEDRECHT. Bestemmingsplan Westwijk II Vastgesteld door de raad van de gemeente Sliedrecht op 29 september 2008 GEMEENTE SLIEDRECHT Bestemmingsplan Westwijk II 1969 2 e Partiele herziening Vastgesteld door de raad van de gemeente Sliedrecht op 29 september 2008 Vollmer & Partners Bureau voor stedebouw en landschapsplanning

Nadere informatie

Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Buitengebied: Loswal Schellevis Beton

Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Buitengebied: Loswal Schellevis Beton Nota van zienswijzen Ontwerp bestemmingsplan Buitengebied: Loswal Schellevis Beton 1 2 1. Inleiding Toelichting Vanaf 7 december 2012 heeft het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Schellevis Beton gedurende

Nadere informatie

Bestemmingsplan Indische Buurt, 1 e Partiële herziening

Bestemmingsplan Indische Buurt, 1 e Partiële herziening Bestemmingsplan Indische Buurt, 1 e Partiële herziening Dienst Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Almere 2 Inhoudsopgave Toelichting 5 Hoofdstuk 1 Onthouding goedkeuring horeca-iii 7 Hoofdstuk 2 Begrenzing

Nadere informatie

Wijziging Verordening ruimte 2014, actualisatie 2017

Wijziging Verordening ruimte 2014, actualisatie 2017 Wijziging Verordening ruimte 2014, actualisatie 2017 Nota van wijzigingen Vastgesteld Gedeputeerde Staten Datum 13 juni 2017 1 Inleiding Voor u ligt de Nota van wijzigingen behorende bij de Wijziging

Nadere informatie

*Z E79* Registratienummer: Z / 46235

*Z E79* Registratienummer: Z / 46235 *Z0502439E79* Registratienummer: Z -14-29221 / 46235 In de periode 2010 2014 zijn binnen de gemeente Goeree-Overflakkee vele bestemmingsplannen herzien. Bestemmingsplannen gaan vaak over grote grondgebieden

Nadere informatie

Omgevingsvisie provincie Groningen

Omgevingsvisie provincie Groningen Omgevingsvisie provincie Groningen 2016-2020 Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 24 maart 2016 / projectnummer: 2980 1. Oordeel over de aanvulling op het milieueffectrapport

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 31 mei 2011 Nummer voorstel: 2011/55

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 31 mei 2011 Nummer voorstel: 2011/55 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 31 mei 2011 Nummer voorstel: 2011/55 Voor raadsvergadering d.d.: 21-06-2011 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree Ruimtelijke onderbouwing Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree 16-08-2011 1. Inleiding Algemeen De heer Wijnen heeft het verzoek gedaan om een loods op het perceel

Nadere informatie

Toelichting. Wijzigingsplan Glastuinbouw Nieuwe Dijk 2, 4, 6, 8. Artikel 3.6 Wro

Toelichting. Wijzigingsplan Glastuinbouw Nieuwe Dijk 2, 4, 6, 8. Artikel 3.6 Wro Toelichting Wijzigingsplan Artikel 3.6 Wro INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1. Gegevens initiatiefnemer... 3 1.2. Glastuinbouw Het Grootslag... 3 2. Bestemmingsplan Glastuinbouwgebied Het Grootslag 2003,

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing. t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik)

Ruimtelijke Onderbouwing. t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik) Ruimtelijke Onderbouwing t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik) Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1. Aanleiding Stichting Spurd heeft een aanvraag om omgevingsvergunning

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van de gemeente Kollumerland c.a., Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014

Aan de gemeenteraad van de gemeente Kollumerland c.a., Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Aan de gemeenteraad van de gemeente Kollumerland c.a., Wehe-den Hoorn, 16 juni 2014 Onderwerp: Windmolenpark(en) in de gemeente Kollumerland c.a. Geachte gemeenteraad, Er zijn bij Fryslân foar de Wyn (FfdW)

Nadere informatie

Wijzigingsplan BUITENGEBIED MIDDEN 1 E WIJZIGING. toelichting. Juni 2016

Wijzigingsplan BUITENGEBIED MIDDEN 1 E WIJZIGING. toelichting. Juni 2016 Wijzigingsplan BUITENGEBIED MIDDEN 1 E WIJZIGING toelichting Juni 2016 Cluster Ruimtelijke Ontwikkeling 2016 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1: INLEIDING... 1 1.1. AANLEIDING... 1 1.2. DOEL EN PLANVORM... 1 1.3.

Nadere informatie

Windturbines A15 Nijmegen

Windturbines A15 Nijmegen Windturbines A15 Nijmegen Voorlopig toetsingsadvies over het milieueffectrapport 6 juni 2014 / rapportnummer 2848 57 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De gemeente Nijmegen wil in 2045 in zijn

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Bestemmingsplan Windpark Synergie Nieuwleusen Datum: 16 januari 2018 Portefeuillehouder: dhr. A. Schuurman Decosnummer:

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie