Zilver. door drs. A. C. H. van Peski Polychrome Chemco Soestduinen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zilver. door drs. A. C. H. van Peski Polychrome Chemco Soestduinen"

Transcriptie

1 102 1 Zilver door drs. A. C. H. van Peski Polychrome Chemco Soestduinen 1. Inleiding Fysisch-chemische kenmerken Voorkomen, winning en bereiding Toepassingen Milieu en gezondheid Gezondheid Milieu Wetgeving Zilverterugwinning Analysemethoden Aanvullende literatuur

2 Inleiding Zilver is een metaal, dat in de gehele beschavingsgeschiedenis van de mensheid een eigen rol gespeeld heeft. Eerst vooral als betaalmiddel en edel metaal voor de vervaardiging van sieraden en gebruiksvoorwerpen, maar in de laatste eeuwen ook als grondstof voor industriële processen. Zilver is voor de fotografie en de elektronica een onontbeerlijk metaal. Zo n 3000 jaar voor Christus kende men zilver reeds in Egypte en het gebied van de Eufraat. De Feniciërs dolven het circa 1600 v.c. in Spaanse zilvermijnen, terwijl de Atheners circa 600 v.c. zilver wonnen in de mijnen van Laurion. Eind 15e eeuw gaf de ontdekking van Amerika toegang tot de enorme zilvervoorraden van Middenen Zuid-Amerika, in het bijzonder van Mexico en Peru. 2. Fysisch-chemische kenmerken Zilver is de Nederlandse naam voor het chemische element argentum (symbool Ag). Argentum is afgeleid van het Griekse woord voor zilver arguros. De herkomst van beide namen is onzeker, maar zilver heeft waarschijnlijk een Kleinaziatische oorsprong. Zilver is een vrij zacht, wit glanzend metaal. Atoomnummer: 47 Relatieve atoommassa: 107,868 Natuurlijke isotopen: 107 (51,8%), 109 (48,2%). Chemisch behoort zilver tot groep I-b van het periodiek systeem, samen met koper en goud. Elektronenconfiguratie: K-, L-, M-schil geheel bezet, 4s 2 4p 6 4d 10 5s 1 Dichtheid (20 C): kg/m 3 Smeltpunt: 961,93 C Kookpunt: 2212 C Zilver heeft van alle metalen de hoogste geleidbaarheid voor elektriciteit en voor warmte: soortelijke weerstand voor elektriciteit 0, Ω.m (20 C), warmtegeleidingscoëfficient 429 W.m 1.K 1 (25 C).

3 102 4 Zilver 3. Voorkomen, winning en bereiding De aardkorst bevat naar schatting gemiddeld 0,1 mg/kg zilver. Het wordt wijdverspreid in kleine hoeveelheden als gedegen element gevonden, waarbij het vaak wat goud of kwik bevat. Als zilvermineraal komt men onder meer zilversulfide of zilverglans (argentiet (α-ag 2 S) en akanthiet (β-ag 2 S)) tegen. De belangrijkste vindplaatsen bevinden zich in Mexico, Peru, de Verenigde Staten, Canada en China. Ook in Oost-Europa (Rusland, Polen, Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Roemenië) worden echter kleine hoeveelheden zilver gevonden. Omdat de eigenlijke zilverertsen zeldzaam zijn, wordt het meeste zilver verkregen als nevenprodukt bij de opwerking van bijvoorbeeld loodertsen. Er zijn diverse vrij ingewikkelde methoden ontwikkeld om het zilver uit erts af te scheiden. Zilver in lood/zink-ertsen wordt bijvoorbeeld gewonnen door het erts te verhitten, waarna het mengsel van gesmolten metalen wordt gekoeld en de ontstane korst van zink en zilver kan worden verwijderd. Het zink wordt vervolgens via destillatie afgescheiden. Het ruwe zilver wordt vervolgens in het Möbius-procédé in een polypropyleen-zak als anode in een zure zilvernitraat-oplossing gehangen. Bij de elektrolyse lost het zilver op en slaat het neer op een roestvrijstalen kathode. Op deze wijze kan zilver met een zuiverheid van 99,99 % verkregen worden. Tabel 1. De zilverproduktie in het Westelijk Halfrond (inclusief Australië) bedroeg in 1990 (in tonnen). mijnbouw terugwinning 3850 totaal 15770

4 102 5 Peru 1780 Verenigde Staten 2170 Mexico Canada 1380 Australië 1140 Overige landen 3100 Figuur 1. Zilverproduktie uit mijnbouw (tonnen in 1990). De prijs van zilver op de beurs van New York van 1950 tot heden is weergegeven in figuur 2. Opvallend is de enorme prijstoename in de jaren , veroorzaakt door speculatieve elementen. In 1980 hebben de Amerikaanse gebroeders Hunt getracht de zilvermarkt voor zich op te eisen, een actie die echter mislukt is. 25 Dollar/troy ounce Figuur 2. De zilverprijs op de beurs van New York van 1950 tot 1992 in dollars per troy ounce (= 31,1035 gram).

5 102 6 Zilver 4. Toepassingen De belangrijkste zilvertoepassing vindt men in de fotografie, waar zilverbromide- en zilverchloride-kristalletjes als lichtgevoelige stoffen worden toegepast. Bij de belichting wordt een uiterst klein deel van het zilverhalogenide tot zilver gereduceerd (latent beeld). Bij de daaropvolgende ontwikkelingsreactie worden slechts die kristalletjes, die een latent beeld bevatten, verder gereduceerd tot zilver. In het fixeerproces worden de niet-belichte kristallen omgezet in een wateroplosbaar zilvercomplex. Het zilver daarin kan uit het fixeerbad worden teruggewonnen. Een fotografische zwart/wit-ontwikkelaar bevat als belangrijkste bestanddelen: hydrochinon (1,4-dihydroxybenzeen) en 1-fenyl-3-pyrazolidon als ontwikkelstoffen, kaliumcarbonaat als alkalische stof, natriumsulfiet als oxidatie-beschermende stof en kaliumbromide als sluierwerende stof (ph 11-12). De chemische reacties bij het ontwikkelen zijn: Ionisatie (activering) van het hydrochinon-molecuul: OH O OH H 2 O OH Reductie van zilverbromide tot zilver en oxidatie van hydrochinon tot chinon: O - O - O + 2 AgBr + 2 Ag + 2 Br - O - Chinon reageert verder met sulfiet tot het kleurloze hydrochinon-monosulfonaat: O - + Na 2 SO 3 + H 2 O O OH SO 3 Na + NaOH O - OH

6 102 7 Het fixeerbad bestaat in hoofdzaak uit ammoniumthiosulfaat, natriumwaterstofsulfiet en azijnzuur (ph 4-5). De fixeerreactie verloopt als volgt: AgBr + S 2 O 2-3 [Ag S 2 O 3 ] - + Br - adsorptiecomplex [Ag S 2 O 3 ] - + S 2 O 2-3 [Ag( S 2 O 3 ) 2 ] 3- wateroplosbaar complex Andere toepassingen van zilver vindt men onder meer in de elektronica (elektrische geleidingen, contacten in schakelaars, zilver-alkali-batterijen), in de huishouding als luxe gebruiksvoorwerpen (bestek), in de persoonlijke sfeer als sieraden en als investeringsmiddel (gedenkmunten). Tabel 2. Zilvergebruik in 1990 (in tonnen). industrie officiële munten 1200 aanvulling tekort uit bestaande voorraden 220 in totaal (= zilverproduktie 1990) Zoals blijkt uit tabel 1 en 2 is de terugwinning van zilver een noodzaak; zonder recycling zou er een substantieel zilvertekort zijn. Vooral in de fotografie is de zilverrecycling zeer sterk ontwikkeld.

7 102 8 Zilver fotgrafie munten/sieraden 3540 elektronische produkten 2450 overig 1680 legeringen/soldeer 730 Figuur 3. Zilvergebruik per bedrijfstak (tonnen in 1990). Europa overige landen 1020 Noord-Amerika 3930 Japan 3400 Figuur 4. Zilvergebruik per geografische eenheid (tonnen in 1990).

8 Milieu en gezondheid 5.1. Gezondheid Van zilver in metallieke vorm zijn geen schadelijke effecten op de gezondheid bekend, met uitzondering van colloïdaal zilver bevattende preparaten. Voor colloïdaal zilver (Argentum crede, Collargol) is de volgende waarde gevonden: LD50 (oraal, muis) 100 mg/kg Een zilververbinding als zilvernitraat (helse steen, AgNO 3 ) is duidelijk minder onschadelijk. Hiervoor kan men in de literatuur de volgende gegevens vinden: Verdacht tumorverwekkend (gezwellen, die echter beperkt blijven tot de plek van toepassing) oogirritatie: matig tot ernstig LDLo (mens) 29 mg/kg LD50 (oraal, muis) 50 mg/kg LD = lethale dosis LD50 = een dosis die dodelijk werkt op 50 % van de proefdieren LC50 = een concentratie die dodelijk werkt op 50 % van de proefdieren LDLo = minimum lethale dosis Voor een interpretatie van genoemde gegevens is het nuttig deze waarden te vergelijken met de EG-criteria voor de indeling van gevaarlijke stoffen : een stof is zeer giftig als de LD50 (oraal, rat) < 25 mg/kg lichaamsgewicht is, giftig als de LD50 ligt tussen 25 en 200 mg/kg, en schadelijk als de LD50 ligt tussen 200 en 2000 mg/kg. Zilvernitraat kan derhalve als relatief schadelijk worden aangemerkt. Er zijn geen aanwijzingen dat zilver of zilververbindingen carcinogeen zijn voor de mens. Zilverzouten hebben ook geneeskundige toepassingen: Zilvernitraat werd in het verleden gebruikt om gonorroe bij pasgeboren kinderen te bestrijden, terwijl zilversulfadiazine toepassing vond in brandzalven. En ook nu nog wordt zilveracetaat in antirookpastilles toegepast.

9 Zilver Het gebruik van zilverzouten heeft echter als neveneffect, dat sommige delen van de huid grijs of blauwgrijs kunnen kleuren, een fenomeen, dat argyria genoemd wordt Milieu Voor de aquatoxiciteit van het zilverion (afkomstig van zilvernitraat) worden de volgende waarden in de literatuur gevonden: LC50 (96 h) voor de Amerikaanse oesterlarve 25 µg/l LC50 (96 h) voor de regenboogforel in zacht water 6,5 µg/l in hard water 13 µg/l LC50 (96 h) voor de fathead minnows µg/l LC50 (96 h) voor guppies 4,3 µg/l Zodra het zilver complex gebonden is, is de schadelijkheid veel geringer. Een goed voorbeeld hiervan is het zilverthiosulfaatcomplex [Ag(S 2 O 3 ) 2 ] 3 met een dissociatieconstante van 3,5x10 14 : LC50 (96 h) voor de fathead minnows 250 mg/l In de praktijk zal de toxiciteit daarom sterk afhankelijk zijn van de aanwezigheid van chloride- en sulfideionen, waarmee complexvorming op kan treden in het natuurlijke leefmilieu. Voor een interpretatie van bovenstaande gegevens is het nuttig deze waarden te vergelijken met de EG-criteria voor de indeling van gevaarlijke stoffen : een stof is zeer giftig als de LC50 (96 h, vis) < 1 mg/l is, giftig als de LC50 ligt tussen 1 en 10 mg/kg, en schadelijk als de LC50 ligt tussen 10 en 100 mg/kg. Overigens is het interessant te zien, dat het zilverthiosulfaat-complex ook een nuttige functie kan vervullen bij het verlengen van de levensduur van bepaalde snijbloemen (anti-etheen werking). Samenstelling van de aanbevolen oplossing: 35 mg/l zilvernitraat, 400 mg/l natriumthiosulfaat. Opname per bloem 1,5 ml. Concluderend kan gesteld worden dat zilververbindingen geen milieubelasting van enige betekenis vormen, te meer daar de meeste gebruikers toch wel zilverterugwinning toepassen.

10 Wetgeving In Amerika gold dat in drinkwater maximaal 0,05 mg/l = 50 ppb zilver mocht voorkomen. In 1991 is deze grens opgetrokken tot 0,1 mg/l, omdat de schadelijkheid van zilver niet bevestigd kon worden. Er is echter een grenswaarde gehandhaafd om het publiek te beschermen tegen het cosmetische argyria-effect. In het Nederlandse Waterleidingbesluit wordt een maximumconcentratie van 10 µg/l aangegeven. Ook in de Europese Richtlijn betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water (80/778/EEG) wordt deze waarde van 10 µg/l Ag als maximaal toelaatbare concentratie genoemd. In de meeste Europese landen geldt dat in het afvalwater maximaal 1 mg/l = 1 ppm mag voorkomen. In Zwitserland werd in 1975 zelfs een grenswaarde van 0,1 mg/l vastgesteld. In 1991 is deze grens echter opgetrokken tot 5 mg/l. 6. Zilverterugwinning Vooral in de fotografie wordt op grote schaal zilver teruggewonnen. Met name de zilverterugwinning uit het fixeerbad is van groot belang. Er zijn zes methoden te onderscheiden: 1. De belangrijkste wijze van zilverterugwinning is die via elektrolyse. Het zilverthiosulfaat-ion is gedeeltelijk gedissocieerd in zilver- en thiosulfaat-ionen: [Ag(S 2 O 3 ) 2 ] 3 O Ag + +2S 2 O 3 2 Aan de kathode wordt het zilverion gereduceerd tot zilver: Ag + +e Ag Maar onder ongunstige omstandigheden (bijvoorbeeld te hoge stroomsterkte) wordt ook het thiosulfaat-ion gereduceerd tot sulfiet- en sulfide-ionen: S 2 O e SO 3 2 +S 2

11 Zilver Het nadeel hiervan is, dat het fixeerbad door de sulfide-vorming ongeschikt wordt voor hergebruik. Aan de anode worden het thiosulfaat en het sulfiet geoxideerd: 2S 2 O 3 2 S 4 O e SO 3 2 +H 2 O SO H + +2e 2. Zilver kan ook worden teruggewonnen door het zilver te vervangen door metalen zoals ijzer (staalwol), koper, zink, aluminium en magnesium. Als voorbeeld de reactie van zink met het zilver-thiosulfaation, waarbij zilvermetaal en zink- en thiosulfaationen ontstaan. Zn + 2 [Ag(S 2 O 3 ) 2 ] 3 2Ag +Zn 2+ +4S 2 O Reductie van het zilverthiosulfaation met natriumdithioniet of natriumboorhydride, levert ook zilvermetaal en thiosulfaation op, maar tevens zwaveldioxide, bijbvoorbeeld: S 2 O [Ag(S 2 O 3 ) 2 ] 3 2Ag +4S 2 O SO 2 4. Met natriumsulfide of Degussa TMT-15 (trimercaptotriazine) reageert het zilverthiosulfaat, waarbij een zilververbinding neerslaat en thiosulfaat in de oplossing achterblijft: 2 [Ag(S 2 O 3 ) 2 ] 3 +S 2 Ag 2 S +4S 2 O [Ag(S 2 O 3 ) 2 ] 3 + TMT 3 Ag 3 TMT +6S 2 O Ook met ionenwisselaars, bijvoorbeeld Rohm & Haas Amberlite IRC-718 of Amberlite IRA-420 kan zilver worden teruggewonnen. 6. Zilver wordt ook teruggewonnen door oxidatie van zilvercomplexen met waterstofperoxide (H 2 O 2 ). Het zilver wordt daarbij neergeslagen als een mengsel van onoplosbare zilververbindingen, zoals het oxide, sulfide en bromide.

12 Analysemethoden Om de zilverconcentratie in bijvoorbeeld een fotografisch fixeerbad semi-kwantitatief vast te stellen, zijn er zogenaamde zilverteststrookjes verkrijgbaar (Merck Silver Test Strips en Johnson Silver Estimating Papers). Via een verkleuring kan een zilvergehalte van 1-10 g/l vastgesteld worden. Natuurlijk kan het zilvergehalte ook met gravimetrische en titrimetrische methoden worden bepaald. Wil men veel nauwkeuriger te werk gaan, dan is er de atoomabsorptiespectroscopie, bijvoorbeeld FAAS: atoomabsorptie spectroscopie met vlamatomisatie (328,1 nm resonantielijn). De detectiegrens hierbij is ongeveer 0,5 µg/ml monster. 8. Aanvullende literatuur A. Butts (ed.), Silver. Economics, Metallurgy, and Use. D. Van Nostrand Company, Inc., Princeton, N.J. (1967). H. Willems, Zilver. In: Cahier 4 Grondstoffen. Hun probleem? Ons probleem?, BIJEEN-publikaties (1976). W. J. Streeter, The Silver Mania. An Exposé of the Causes of High Price Volatility of Silver. Reidel Publishing Company, Dordrecht (1984), ISBN Edelmetall-Taschenbuch. Degussa, Frankfurt am Main (1967).

Fotochemicaliën. Inleiding

Fotochemicaliën. Inleiding 014 1 Fotochemicaliën Inleiding Fotografie is voor menigeen een activiteit die men professioneel beoefent, of waar men beroepsmatig mee in aanraking komt; voor anderen is fotografie een hobby waaraan veel

Nadere informatie

universele gasconstante: R = 8,314 J K -1 mol -1 Avogadroconstante: N A = 6,022 x 10 23 mol -1 normomstandigheden:

universele gasconstante: R = 8,314 J K -1 mol -1 Avogadroconstante: N A = 6,022 x 10 23 mol -1 normomstandigheden: Nuttige gegevens: universele gasconstante: R = 8,314 J K -1 mol -1 vogadroconstante: N = 6,022 x 10 23 mol -1 normomstandigheden: θ = 0 p = 1013 hpa molair volume van een ideaal gas onder normomstandigheden:

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 8 Samenvatting door Dylan 748 woorden 30 december 2016 5,8 4 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Scheikunde Paragraaf 1 Gemeenschappelijke eigenschappen metalen:

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door K. 1077 woorden 22 maart 2016 6,1 9 keer beoordeeld Vak Scheikunde Impact 3 vwo Scheikunde hoofdstuk 1 + 2 Paragraaf 1: Stoffen bijv. Glas en hout,

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat uit twintig vragen

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat uit twintig vragen MAVO -C I EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1985 MAVO -C Vrijdag 10 mei, 9.00-11.00 uur SCHEIKUNDE- meerkeuzevragen Dit examen bestaat uit twintig vragen Bij het examen scheikunde wordt

Nadere informatie

4. In een bakje met natriumjodide-oplossing worden 2 loden elektroden gehangen. Deze twee elektroden worden aangesloten op een batterij.

4. In een bakje met natriumjodide-oplossing worden 2 loden elektroden gehangen. Deze twee elektroden worden aangesloten op een batterij. Test Scheikunde Havo 5 Periode 1 Geef voor de volgende redoxreacties de halfreacties: a Mg + S MgS b Na + Cl NaCl c Zn + O ZnO Geef de halfreacties en de reactievergelijking voor de volgende redoxreacties:

Nadere informatie

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media Hoofdstuk 13 Redoxreacties bladzijde 1 Opgave 1 In de volgende halfreacties zijn de elektronen weggelaten. Zet zelf de elektronen erbij en vermeld of het deeltje geoxideerd of gereduceerd wordt. Links

Nadere informatie

Scheikunde Samenvatting H4+H5

Scheikunde Samenvatting H4+H5 Scheikunde Samenvatting H4+H5 Hoofdstuk 4 4.2 Stoffen worden ingedeeld op grond van hun eigenschappen. Er zijn niet-ontleedbare stoffen en ontleedbare stoffen. De niet-ontleedbare stoffen zijn verdeeld

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 15 Elektrochemie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 15 Elektrochemie bladzijde 1 Hoofdstuk 15 Elektrochemie bladzijde 1 Opgave 1 Welke halfreactie kan men verwachten in de volgende gevallen? a Br ionen bij een positieve elektrode Br kan gemakkelijk elektronen afstaan, is dan reductor:

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 8 OPGAVEN

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 8 OPGAVEN MAVO-4 I EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1973 MAVO-4 Woensdag 9 mei, 9.00 11.00 NATUUR-EN SCHEIKUNDE II (Scheikunde) OPEN VRAGEN Dit examen bestaat voor iedere kandidaat uit 8 OPGAVEN

Nadere informatie

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 5 Argentometrie bladzijde 1

Uitwerkingen van de opgaven uit: CHEMISCHE ANALYSE ISBN , 1 e druk, Uitgeverij Syntax Media Hoofdstuk 5 Argentometrie bladzijde 1 Hoofdstuk 5 Argentometrie bladzijde 1 Opgave 1 Bereken met behulp van het oplosbaarheidsproduct de oplosbaarheid (g/l) in zuiver water bij kamertemperatuur, van: a CuBr K s = 5,2 x 10-9 CuBr Cu + + Br

Nadere informatie

Oefenopgaven CHEMISCHE INDUSTRIE

Oefenopgaven CHEMISCHE INDUSTRIE Oefenopgaven CEMISCE INDUSTRIE havo OPGAVE 1 Een bereidingswijze van fosfor, P 4, kan men als volgt weergeven: Ca 3 (PO 4 ) 2 + SiO 2 + C P 4 + CO + CaSiO 3 01 Neem bovenstaande reactievergelijking over

Nadere informatie

In het dagelijks leven - Mooi om te weten

In het dagelijks leven - Mooi om te weten In het dagelijks leven - Mooi om te weten Zoek het eens op. Je kan hiertoe gebruiken: www.periodictableonline.org of CD-rom Een elementaire wereld (EOS- mei 2002). 1 Rangschikking volgens % voorkomen in

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens Verordening (EG) Nr. 1907/2006

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens Verordening (EG) Nr. 1907/2006 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Herzieningsdatum 30.06.2010 1. Identificatie van de stof of het mengsel en van de onderneming Productinformatie Gebruik van de stof of het mengsel Cosmetische grondstof Firma:

Nadere informatie

1) Stoffen, moleculen en atomen

1) Stoffen, moleculen en atomen Herhaling leerstof klas 3 1) Stoffen, moleculen en atomen Scheikundigen houden zich bezig met stoffen. Betekenissen van stof zijn onder andere: - Het materiaal waar kleding van gemaakt is; - Fijne vuildeeltjes;

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad

Veiligheidsinformatieblad Pagina 1 van 5 RUBRIEK 1: Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming 1.1. Productidentificatie 1.2. Relevant geïdentificeerd gebruik van de stof of het mengsel en ontraden

Nadere informatie

Werkstuk Scheikunde Zilver

Werkstuk Scheikunde Zilver Werkstuk Scheikunde Zilver Werkstuk door een scholier 2004 woorden 9 april 2001 6,6 251 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inleiding Zilver is een edelmetaal. Het is één van de enkele metalen die als niet

Nadere informatie

5 Formules en reactievergelijkingen

5 Formules en reactievergelijkingen 5 Formules en reactievergelijkingen Stoffen bestaan uit moleculen en moleculen uit atomen (5.1) Stoffen bestaan uit moleculen. Een zuivere stof bestaat uit één soort moleculen. Een molecuul is een groepje

Nadere informatie

Tip-It Siliconenpakking Zwart

Tip-It Siliconenpakking Zwart 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Productnaam : Artikelnummer : - Firma naam : Tippoint Trading BV Straat : Hogebrinkerweg 27 Postcode : 3871 KM Plaats : Hoevelaken Tel.

Nadere informatie

UITWERKING TOELICHTING OP DE ANTWOORDEN VAN HET EXAMEN 2001-I VAK: SCHEIKUNDE 1,2 EXAMEN: 2001-I

UITWERKING TOELICHTING OP DE ANTWOORDEN VAN HET EXAMEN 2001-I VAK: SCHEIKUNDE 1,2 EXAMEN: 2001-I UITWERKING TOELICHTING OP DE ANTWOORDEN VAN HET EXAMEN 2001-I VAK: SCHEIKUNDE 1,2 NIVEAU: VWO EXAMEN: 2001-I De uitgever heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen.

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad

Veiligheidsinformatieblad Veiligheidsinformatieblad Opgesteld in overeenstemming met Datum: 13-03-2006 richtlijn 91/155/EEG 1. IDENTIFICATIE 1.1 Identificatie van de stof Productnaam : Agrichim Glyfosaat 360 Chemische omschrijving

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde havo 2006-II

Eindexamen scheikunde havo 2006-II 4 Beoordelingsmodel Element 115 1 Calcium heeft atoomnummer 20 en americium heeft atoomnummer 95. Dus samen hebben ze 115 protonen. calcium heeft atoomnummer 20 en americium heeft atoomnummer 95 1 2 Een

Nadere informatie

Winnen en bleken van papiergrondstoffen

Winnen en bleken van papiergrondstoffen 119 1 Winnen en bleken van papiergrondstoffen door M. Jennekens KNP Leykam 1. Inleiding 119 3 2. Naaldhout en loofhout 119 3 3. Winning van papiervezels 119 4 4. Secundaire vezelbron 119 5 5. Mechanische

Nadere informatie

Gegeven is volgende niet-uitgebalanceerde reactievergelijking waarin X de formule van een verbinding voorstelt:

Gegeven is volgende niet-uitgebalanceerde reactievergelijking waarin X de formule van een verbinding voorstelt: Chemie Vraag 1 Gegeven is volgende niet-uitgebalanceerde reactievergelijking waarin X de formule van een verbinding voorstelt: CS2 + X + KOH K2SO4 + K2CO3 + KCl + H2O De hoeveelheden (in mol) van de betrokken

Nadere informatie

Curie Hoofdstuk 11 HAVO 5

Curie Hoofdstuk 11 HAVO 5 Redoxreacties Curie Hoofdstuk 11 HAVO 5 11.11 Wat zijn redoxreacties? 11.2 Voorspellen van redoxreacties 11.3 Elektrische stroom uit reacties 114Corrosie 11.4 11.5 Elektrolyse 11.6 Metaalwinning 11.1 Wat

Nadere informatie

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2 Toetstermen Hout (H1) Stofeigenschappen 5 soorten hout onderscheiden in kleur, structuur en toepasbaarheid 5 verschillende houtsoorten herkennen 5 verschillende houtsoorten - wisselw. mens, dier Gebruik

Nadere informatie

Hoofdstuk 17 Redoxreacties

Hoofdstuk 17 Redoxreacties Hoofdstuk 17 Redoxreacties bladzijde 1 Opgave 1 Bepaal de oxidatiegetallen van alle atomen in: Waterstof H: altijd +1 Zuurstof O: altijd 2 Som ladingen steeds 0 a H 2O H: +1 O: 2 2 x +1 + 2 = 0 b SO 2

Nadere informatie

1. Elementaire chemie en chemisch rekenen

1. Elementaire chemie en chemisch rekenen In onderstaande zelftest zijn de vragen gebundeld die als voorbeeldvragen zijn opgenomen in het bijhorend overzicht van de verwachte voorkennis chemie 1. Elementaire chemie en chemisch rekenen 1.1 Grootheden

Nadere informatie

Productspecificatie AEC-bodemas, Verbrandingsassen en Slakken

Productspecificatie AEC-bodemas, Verbrandingsassen en Slakken Productspecificatie AEC-bodemas, Verbrandingsassen en Slakken AEC-bodemas is de as die resteert na verbranding in een roosteroven of wervelbedoven binnen een inrichting die uitsluitend of in hoofdzaak

Nadere informatie

ZUIVERE STOF één stof, gekenmerkt door welbepaalde fysische constanten zoals kooktemperatuur, massadichtheid,.

ZUIVERE STOF één stof, gekenmerkt door welbepaalde fysische constanten zoals kooktemperatuur, massadichtheid,. PARATE KENNIS CHEMIE 4 e JAAR SCHEMA ZUIVERE STOF één stof, gekenmerkt door welbepaalde fysische constanten zoals kooktemperatuur, massadichtheid,. MENGSEL bestaat uit meerdere zuivere stoffen, de kooktemperatuur,

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties. 3 de jaar. Hoe verlopen chemische reacties? A Tekst leerlingen: leerwerkboek

Onderzoekscompetenties. 3 de jaar. Hoe verlopen chemische reacties? A Tekst leerlingen: leerwerkboek Onderzoekscompetenties 3 de jaar Hfdst 4 Hoe verlopen chemische reacties? A Tekst leerlingen: leerwerkboek Onderzoek: het behoud van atoomsoorten in een reactiereeks Werkmethode 1. Wat onderzoeken? Probleemstelling

Nadere informatie

{loadposition Plus500-grafiek-zilver} BEKIJK HIER DE TECHNISCHE ANALYSE VAN ZILVER. Prijs van Zilver

{loadposition Plus500-grafiek-zilver} BEKIJK HIER DE TECHNISCHE ANALYSE VAN ZILVER. Prijs van Zilver {loadposition Plus500-grafiek-zilver} BEKIJK HIER DE TECHNISCHE ANALYSE VAN ZILVER Prijs van Zilver Zilver is een edelmetaal wat zich mag verheugen in een toenemende populariteit onder beleggers. Als beleggingsobject

Nadere informatie

EXAMEN VWO SCHEIKUNDE 1980, TWEEDE TIJDVAK, opgaven

EXAMEN VWO SCHEIKUNDE 1980, TWEEDE TIJDVAK, opgaven EXAMEN VWO SCHEIKUNDE 1980, TWEEDE TIJDVAK, opgaven Jood en propanon 1980-II(I) Jood lost goed op in een oplossing van kaliumjodide in water. De verkregen oplossing noemt men joodwater. In zuur milieu

Nadere informatie

Toxicologie enkele begrippen

Toxicologie enkele begrippen 009 1 Toxicologie enkele begrippen Regelmatig worden wij geconfronteerd met begrippen als zeer giftige stof, of de zeer gevaarlijke chemische stof-x. Vaak zijn deze begrippen niet nader omschreven en is

Nadere informatie

1. Elementaire chemie en chemisch rekenen

1. Elementaire chemie en chemisch rekenen In onderstaande zelftest zijn de vragen gebundeld die als voorbeeldvragen zijn opgenomen in het bijhorend overzicht van de verwachte voorkennis chemie. 1. Elementaire chemie en chemisch rekenen 1.1 Grootheden

Nadere informatie

12.1 Indeling volgens NEN-EN 1008

12.1 Indeling volgens NEN-EN 1008 12 Aanmaakwater 12 Aanmaakwater is een essentiële grondstof voor beton; zonder water geen hydratatie. Het is daarom belangrijk dat het aanmaakwater geen verontreinigingen bevat die: het hydratatieproces

Nadere informatie

Redoxreacties; een aanvulling op hoofdstuk 13

Redoxreacties; een aanvulling op hoofdstuk 13 Redoxreacties; een aanvulling op hoofdstuk 13 1. Elektronenoverdracht In dit hoofdstuk maken we kennis met zogenaamde redoxreacties. Dit zijn reacties waarbij elektronenoverdracht plaatsvindt. De naam

Nadere informatie

Vraag en Aanbod in de Goudmarkt

Vraag en Aanbod in de Goudmarkt Vraag en Aanbod in de Goudmarkt Beleggen in goud is een populair onderwerp sinds de financiële crisis zijn intrede heeft gedaan. In 2011 bereikte de goudprijs een all time high van $1900 per troy ounce.

Nadere informatie

Bijlage I Milieukwaliteiteisen en streefwaarden voor oppervlaktewater bestemd voor de bereiding van voor menselijke consumptie bestemd water...

Bijlage I Milieukwaliteiteisen en streefwaarden voor oppervlaktewater bestemd voor de bereiding van voor menselijke consumptie bestemd water... Bijlage I Milieukwaliteiteisen en streefwaarden voor oppervlaktewater bestemd voor de bereiding van voor menselijke consumptie bestemd water...............................................................

Nadere informatie

Oefen opgaven rekenen 4 HAVO bladzijde 1

Oefen opgaven rekenen 4 HAVO bladzijde 1 Oefen opgaven rekenen 4 HAVO bladzijde 1 Opgave 1 uitrekenen en afronden Bij +/- rond je af op het kleinste aantal DECIMALEN, bij x/ rond je af op het kleinste aantal SIGNIFICANTE CIJFERS. Bij gecombineerde

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Print datum 04-04-2008 10.150.00 - Brake Cleaner AL 1 Van 6

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Print datum 04-04-2008 10.150.00 - Brake Cleaner AL 1 Van 6 Print datum 04-04-2008 10.150.00 - Brake Cleaner AL 1 Van 6 A.P. Logistics Labradordreef 6 3565 AN Utrecht 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING 01. Productcode en naam 10.150.00

Nadere informatie

Fosfor kan met waterstof reageren. d Geef de vergelijking van de reactie van fosfor met waterstof.

Fosfor kan met waterstof reageren. d Geef de vergelijking van de reactie van fosfor met waterstof. 1 Een oplossing van zwavelzuur en een oplossing van bariumhydroxide geladen beide elektriciteit. Wordt bij de zwavelzuuroplossing een oplossing van bariumhydroxide gedruppeld, dan neemt het elektrisch

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD pagina 1/6 1. Identificatie van de stof/het mengsel en van het bedrijf/de onderneming 1.1 Productidentificatie Handelsnaam: HY-Bond Zinc Phosphate Cement "VLOEISTOF" 1.2 Relevant geïdentificeerd gebruik

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Pagina: 1 Samenstellingsdatum: 22-07-2015 Revisie nr. 1 Rubriek 1: Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming 1.1. Productidentificatie Produktnaam: Codenummer: RM6092160

Nadere informatie

Heavy metal. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Heavy metal. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Dick Naafs 11 February 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/57859 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens Verordening (EG) Nr. 1907/2006

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens Verordening (EG) Nr. 1907/2006 Pagina 1 van 5 10.000237 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens Verordening (EG) Nr. 1907/2006 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET MENGSEL EN VAN DE ONDERNEMING Productidentificatie Productnummer: : 10.000237

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4 Samenvatting door een scholier 1714 woorden 3 oktober 2010 6 10 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Pulsar chemie 1.1 Scheikunde Bron 1 scheikunde Door

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1, 2, 3

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1, 2, 3 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1, 2, 3 4 Samenvatting door Syb 1176 woorden 4 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Scheikunde Methode Chemie overal Scheikunde H1/H2/H3 Samenvatting PARAGRAAF 1.1 Een stof

Nadere informatie

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media Hoofdstuk 14 Chemische processen bladzijde 1 Opgave 1 Wat denk je, zijn de volgende processen continuprocessen of batch-processen? a productie van verschillende soorten medicijnen b productie van verschillende

Nadere informatie

Algemeen Zoek medische hulp in alle gevallen van twijfel of indien de verschijnselen voortduren. Inademing niet van toepassing

Algemeen Zoek medische hulp in alle gevallen van twijfel of indien de verschijnselen voortduren. Inademing niet van toepassing 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING Chemische identiteit Sodium chloride / Magnesium sulphate Leverancier Akzo Nobel Salt bv Stationsstraat 77 PO Box 247 NL-3800

Nadere informatie

Stoffen, structuur en bindingen

Stoffen, structuur en bindingen Hoofdstuk 1: Stoffen, structuur en bindingen Scheikunde vwo 2011/2012 www.lyceo.nl Onderwerpen Scheikunde 2011 2012 Stoffen, structuur en binding Kenmerken van Reacties Zuren en base Redox Chemische technieken

Nadere informatie

Stoffen en Reacties 2

Stoffen en Reacties 2 Stoffen en Reacties 2 Practicum Metalen Naam student 1. Naam student2..... Pagina 2 van 13 Inleiding Reageert metaal met zuurstof? Sinds de mensheid metalen kent worden ze voor allerlei toepassingen gebruikt

Nadere informatie

Wat is ARIE? Hoe werkt de webapplicatie ARIE aanwijzing? Ga naar www.rivm.nl/arie, u krijgt dan het volgende scherm:

Wat is ARIE? Hoe werkt de webapplicatie ARIE aanwijzing? Ga naar www.rivm.nl/arie, u krijgt dan het volgende scherm: Wat is ARIE? Bedrijven die vallen onder de ARIE-regeling hebben veel gevaarlijke stoffen in huis, maar de effecten van een ongeval met een gevaarlijke stof blijven binnen de poort. Dit betekent dat vooral

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 2 stoffen en reacties Samenvatting door F. 1622 woorden 22 mei 2015 6,1 40 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Paragraaf 1 Gloeien, smelten en verdampen Als je

Nadere informatie

Circulair met E-Waste

Circulair met E-Waste Circulair met E-Waste Gemakkelijk Elektronica Recyclen Ernest de Weert Sims Metal Management Werelds grootste metaal recycler Beursgenoteerd in Australië 8,7 miljoen ton jaarlijks Wereldwijd beschikbaar

Nadere informatie

Oefenvragen Hoofdstuk 7 Een indeling van stoffen. moleculaire stoffen zouten metalen

Oefenvragen Hoofdstuk 7 Een indeling van stoffen. moleculaire stoffen zouten metalen Oefenvragen oofdstuk 7 Een indeling van stoffen Vraag 1 Kruis bij de onderstaande stoffen de juiste groep aan. NaCl C612O6 CO2 Pb Fe Cl2 KNO3 CaBr2 moleculaire stoffen zouten metalen Vraag 2 Maak de volgende

Nadere informatie

Oefenopgaven REDOXREACTIES vwo Reactievergelijkingen en halfreacties

Oefenopgaven REDOXREACTIES vwo Reactievergelijkingen en halfreacties Oefenopgaven REDOXREACTIES vwo Reactievergelijkingen en halfreacties OPGAVE 1 Geef de halfreactie waarbij 01 P 2 O 5 wordt omgezet in PH 3. 02 Jodaat, IO 3 - in neutraal milieu wordt omgezet in H 5 IO

Nadere informatie

Oplossingen oefeningenreeks 1

Oplossingen oefeningenreeks 1 Oplossingen oefeningenreeks 1 4. Door diffractie van X-stralen in natriumchloride-kristallen stelt men vast dat de eenheidscel van dit zout een kubus is waarvan de ribbe een lengte heeft van 5.64 10-10

Nadere informatie

Het smelten van tin is géén reactie.

Het smelten van tin is géén reactie. 3 Reacties Reacties herkennen (3.1 en 3.2 ) Een chemische reactie is een gebeurtenis waarbij stoffen verdwijnen en nieuwe stoffen ontstaan. Bij een reactie verdwijnen de beginstoffen. Er ontstaan nieuwe

Nadere informatie

SYNONIEMEN: 2-Propeennitril, Acrylnitril, Vinylcyanide EINECS nr:203-466-5 CAS nr: 107-13-1 EEG nr: 608-003-00-4

SYNONIEMEN: 2-Propeennitril, Acrylnitril, Vinylcyanide EINECS nr:203-466-5 CAS nr: 107-13-1 EEG nr: 608-003-00-4 BEHANDELINGSKAART CHEMISCHE PRODUKTEN NAAM: ACRYLONITRIL FORMULE: CH 2 =CHCN SYNONIEMEN: 2-Propeennitril, Acrylnitril, Vinylcyanide EINECS nr:203-466-5 CAS nr: 107-13-1 EEG nr: 608-003-00-4 ALGEMENE GEGEVENS:

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens Verordening (EG) Nr. 1907/2006 Amid Thin W Versie 3 (België) Datum van uitgifte: 2009/04/09

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens Verordening (EG) Nr. 1907/2006 Amid Thin W Versie 3 (België) Datum van uitgifte: 2009/04/09 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Productinformatie Handelsnaam : Gebruik : Groeiregulator Firma : Nufarm Postbus 51 9200 Dendermonde Telefoon: 052 / 428.115 Telefax:

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Redoxreacties. Chemie 6 (2u)

Hoofdstuk 8. Redoxreacties. Chemie 6 (2u) Hoofdstuk 8 Redoxreacties Chemie 6 (2u) Deze slides voor de lesbegeleiding worden ter beschikking gesteld, maar ze zijn te beperkt om als samenvatting van de cursus te kunnen dienen. Oxidatie / Reductie

Nadere informatie

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media Zie Basisscheikunde voor het hbo bij https://www.syntaxmedia.nl/basisscheikunde-voor-het-hbo Uitwerkingen van de opgaven uit: Hoofdstuk 15 Milieu en veiligheid bladzijde 1 Opgave 1 Welke schade veroorzaakt

Nadere informatie

door gebruik van de smaak en van indicatoren een oplossing karakteriseren als zuur, neutraal of basisch;

door gebruik van de smaak en van indicatoren een oplossing karakteriseren als zuur, neutraal of basisch; Leergebied: oplossing Leerplannen LP Chemie 2e gr KSO GO 1.4.1 - met een voorbeeld uitleggen wat een oplossing is; 5.3 - de elektrolyse van een natriumchloride-oplossing voorstellen op het elektrisch schema

Nadere informatie

1. Elementaire chemie en chemisch rekenen

1. Elementaire chemie en chemisch rekenen In onderstaande zelftest zijn de vragen gebundeld die als voorbeeldvragen zijn opgenomen in het bijhorend overzicht van de verwachte voorkennis chemie. 1. Elementaire chemie en chemisch rekenen 1.1 Grootheden

Nadere informatie

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt.

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt. Meerkeuzevragen Naast koolstofdioxide en waterdamp komen bij verbranding van steenkool nog flinke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. Dit komt doordat steenkool ook zwavel- en stikstofatomen bevat,

Nadere informatie

5-1 Moleculen en atomen

5-1 Moleculen en atomen 5-1 Moleculen en atomen Vraag 1. Uit hoeveel soorten moleculen bestaat een zuivere stof? Vraag 2. Wat is een molecuul? Vraag 3. Wat is een atoom? Vraag 4. Van welke heb je er het meeste: moleculen of atomen?

Nadere informatie

Rekenen aan reacties (de mol)

Rekenen aan reacties (de mol) Rekenen aan reacties (de mol) 1. Reactievergelijkingen oefenen: Scheikunde Deze opgaven zijn bedoeld voor diegenen die moeite hebben met rekenen aan reacties 1. Reactievergelijkingen http://www.nassau-sg.nl/scheikunde/tutorials/deeltjes/deeltjes.html

Nadere informatie

Bedankt voor uw vertrouwen in SUBESTA en tot ziens. Pagina 1 van 6

Bedankt voor uw vertrouwen in SUBESTA en tot ziens. Pagina 1 van 6 V E I L I G H E I D S I N F O R M A T I E B L A D 9 1 / 1 5 5 / C E E SUBESTA REINIGINGSPRODUCTEN 1. IDENTIFICATIE Product benaming: SUBESTA 25 Leverancier: SUBESTA Toby Verkerk 2406 GA ALPHEN AAN DEN

Nadere informatie

coördinatiecommissie uitvoering wet verontreiniging oppervlaktewateren werkgroep VI cuwvo februari 1987

coördinatiecommissie uitvoering wet verontreiniging oppervlaktewateren werkgroep VI cuwvo februari 1987 EJ r- coördinatiecommissie uitvoering wet verontreiniging oppervlaktewateren werkgroep VI af valwaterproblemat iek fotografische industrie aanbevelingen met betrekking tot de beperking van de lozingen

Nadere informatie

29ste VLAAMSE CHEMIE OLYMPIADE EERSTE RONDE

29ste VLAAMSE CHEMIE OLYMPIADE EERSTE RONDE Actieve steun Vlaamse Chemie Olympiade UAntwerpen K.U.Leuven K.U.Leuven Kulak UGent UHasselt VUB BNV KVCV VOB KBIN VeLeWe 29ste VLAAMSE CHEMIE OLYMPIADE EERSTE RONDE Sponsors 16 november 2011 Gewest Brussel

Nadere informatie

OEFENOPGAVEN VWO EVENWICHTEN

OEFENOPGAVEN VWO EVENWICHTEN OPGAVE 1 OEFENOPGAVEN VWO EVENWICHTEN In een ruimte van 5,00 liter brengt men 9,50 mol HCl(g) en 2,60 mol O 2 (g). Na evenwichtsinstelling is 40,0% van de beginstoffen omgezet en is er Cl 2 (g) en H 2

Nadere informatie

Oefenopgaven REDOX vwo

Oefenopgaven REDOX vwo Oefenopgaven REDOX vwo OPGAVE 1 Geef de halfreactie waarbij 01 P 2 O 5 wordt omgezet in PH 3. 02 Jodaat, IO 3 - in neutraal milieu wordt omgezet in H 5 IO 6. 03 Methanol in zuur milieu wordt omgezet in

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens Verordening (EG) Nr. 1907/2006

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens Verordening (EG) Nr. 1907/2006 Herzieningsdatum 07.09.2011 Versie 1.2 RUBRIEK 1. Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming 1.1 Productidentificatie REACH registratienummer Dit product is een mengsel.

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad

Veiligheidsinformatieblad Veiligheidsinformatieblad Opgesteld in overeenstemming met Datum: 08-05-2006 richtlijn 91/155/EEG 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING 1.1 Identificatie van

Nadere informatie

Document number First issued Revised date Revision Issued by Page 1796900-DUT-02 2007-12-19 2009-02-20 1 Jeanette Hasseson 1 of 5.

Document number First issued Revised date Revision Issued by Page 1796900-DUT-02 2007-12-19 2009-02-20 1 Jeanette Hasseson 1 of 5. Veligheidsinformatieblad Document number First issued Revised date Revision Issued by Page 1796900-DUT-02 2007-12-19 2009-02-20 1 Jeanette Hasseson 1 of 5 1. Identificatie van de stof of het preparaat

Nadere informatie

Samenvatting 3.1, 3.2 en 3.3 (2)

Samenvatting 3.1, 3.2 en 3.3 (2) Samenvatting 3.1, 3.2 en 3.3 (1) Kenmerkend voor het optreden van een chemische reactie is dat de stofeigenschappen veranderen. Als stofeigenschappen veranderen, dan zijn er dus nieuwe ontstaan.. Deze

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting door een scholier 1193 woorden 30 oktober 2012 5,8 23 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Samenvatting Scheikunde

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING Pagina 1 van 6 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING 1.1 Identificatie van het preparaat: 250 ml 1.2 Identificatie van de vennootschap/onderneming:

Nadere informatie

Dinoseb. Inleiding. Dinoseb

Dinoseb. Inleiding. Dinoseb 076 1 Dinoseb Inleiding De toenmalige minister Braks van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft op 19 maart 1990 de Tweede Kamer een plan van aanpak gezonden dat moet leiden tot een aanzienlijke vermindering

Nadere informatie

Cursus Chemie 5-1. Hoofdstuk 5: KWANTITATIEVE ASPECTEN VAN CHEMISCHE REACTIES 1. BELANGRIJKE BEGRIPPEN. 1.1. Relatieve Atoommassa (A r)

Cursus Chemie 5-1. Hoofdstuk 5: KWANTITATIEVE ASPECTEN VAN CHEMISCHE REACTIES 1. BELANGRIJKE BEGRIPPEN. 1.1. Relatieve Atoommassa (A r) Cursus Chemie 5-1 Hoofdstuk 5: KWANTITATIEVE ASPECTEN VAN CHEMISCHE REACTIES 1. BELANGRIJKE BEGRIPPEN 1.1. Relatieve Atoommassa (A r) A r = een onbenoemd getal dat de verhouding weergeeft van de atoommassa

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING Pagina 1 van 5 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING 1.1 Identificatie van het preparaat: 4 x 1 kg en 2 kg 1.2 Identificatie van de

Nadere informatie

Irriterend voor de ademhalingswegen Zeer irriterend voor de ogen (gevaar voor oogletsel) Buikpijn, diarree, braken

Irriterend voor de ademhalingswegen Zeer irriterend voor de ogen (gevaar voor oogletsel) Buikpijn, diarree, braken Bladzijde : 1 Verantwoordelijke verdeler : Telefoon noodgevallen EURO TABS s.c.r.i.s. Route de la Barrière 24 a Antigif centrum België B 6970 TENNEVILLE Tel : 084 / 45.70.91 070 / 245.245 Fax : 084 / 45.70.89

Nadere informatie

VEILIGHEIDS INFORMATIE BLAD

VEILIGHEIDS INFORMATIE BLAD VEILIGHEIDS INFORMATIE BLAD BLEEKWATER 10 CL Revisie datum: 04/06/2007 Vervangt: 08/06/2004 VERANTWOORDELIJK BEDRIJF: LODA NV Ambachtstraat 20 2390 Westmalle Tel:03.312.01.19 Fax:03.309.27.73 Tel noodgevallen:

Nadere informatie

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : donderdag 29 juli 2010

CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE. datum : donderdag 29 juli 2010 CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN SCHEIKUNDE TENTAMEN SCHEIKUNDE datum : donderdag 29 juli 2010 tijd : 14.00 tot 17.00 uur aantal opgaven : 6 Iedere opgave dient op een afzonderlijk vel te worden gemaakt

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD overeenkomstig EG-richtlijn 2001/58/EG SAPHIRA VIOLET PHOTOPOLYMER PLAT DEV.

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD overeenkomstig EG-richtlijn 2001/58/EG SAPHIRA VIOLET PHOTOPOLYMER PLAT DEV. SAPHIRA VIOLET PHOTOPOLYMER PLAT DEV. Datum van herziening 21.12.2005 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING Identificatie van de stof of het preparaat Productbenaming

Nadere informatie

Newtec in de tuinbouw

Newtec in de tuinbouw Newtec in de tuinbouw waterbehandeling Newtec Water Systems Elektrolytische water desinfectie met een uitgebreide productlijn: on-site desinfectie nt e-dis = inline desinfectie nt Blue Box = bufferoplossing

Nadere informatie

INTRODUCTIECURSUS BOUWCHEMIE HOOFDSTUK 1: INLEIDING MOLECULEN EN ATOMEN

INTRODUCTIECURSUS BOUWCHEMIE HOOFDSTUK 1: INLEIDING MOLECULEN EN ATOMEN INTRODUCTIECURSUS BOUWCHEMIE HOOFDSTUK 1: INLEIDING MOLECULEN EN ATOMEN 1 OVERZICHT 1. Zuivere stof, moleculen en atomen 1. Moleculeformules 2. Elementen 3. Atoomtheorie 4. Atoommassa 5. Moleculemassa

Nadere informatie

Chocolade: de zilverspiegel

Chocolade: de zilverspiegel Chocolade: de zilverspiegel 1. Onderzoeksvraag oe reageert chocolade met Tollensreagens? 2. Voorbereiding a. Begrippen als achtergrond voor experiment Redoxreacties+begrippen b. Materiaal + stoffen AgNO

Nadere informatie

1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING

1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Productnaam : Artikelnummer : - Firma naam : Tippoint Trading BV Straat : Hogebrinkerweg 27 Postcode : 3871 KM Plaats : Hoevelaken Tel.

Nadere informatie

Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving

Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving Fipronil in eieren Ruth Bouwstra DVM PhD en vele anderen 24 augustus 2017 Poultry Expertise Centre Wat is Fipronil? Log

Nadere informatie

www.samengevat.nl voorbeeldhoofdstuk havo scheikunde

www.samengevat.nl voorbeeldhoofdstuk havo scheikunde www.samengevat.nl voorbeeldhoofdstuk havo scheikunde www.samengevat.nl havo scheikunde Dr. J.R. van der Vecht Dr. C. Ris Voorwoord Beste docent, Voor u ligt een deel van de nieuwe Samengevat havo scheikunde.

Nadere informatie

Eindexamen scheikunde havo 2000-I

Eindexamen scheikunde havo 2000-I 4 Antwoordmodel et goud der dwazen aantal protonen: 3 aantal elektronen: 34 aantal protonen: 3 aantal elektronen: aantal protonen plus Voorbeelden van juiste antwoorden zijn: de geleidbaarheid bepalen,

Nadere informatie

PROEFVERSIE HOCUS POCUS... BOEM DE CHEMISCHE REACTIE. WEZO4_1u_ChemischeReacties.indd 3

PROEFVERSIE HOCUS POCUS... BOEM DE CHEMISCHE REACTIE. WEZO4_1u_ChemischeReacties.indd 3 HOCUS POCUS... BOEM VERSIE PR O EF DE CHEMISCHE REACTIE WEZO4_1u_ChemischeReacties.indd 3 14/04/16 20:53 HOOFDSTUK 1 CHEMISCHE REACTIES EN FYSISCHE VERSCHIJNSELEN 1.1 Chemische reactie en fysisch verschijnsel

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad

Veiligheidsinformatieblad 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING Productidentificatie Leverancier Akzo Nobel Functional Chemicals bv Stationsstraat 77 PO Box 247 NL-3800 AE Amersfoort Tel.:

Nadere informatie

VAN OMGEVINGSLUCHT NAAR MEDICINALE ZUURSTOF. Denise Daems Verpleegkundig specialiste ventilatie Pneumologie

VAN OMGEVINGSLUCHT NAAR MEDICINALE ZUURSTOF. Denise Daems Verpleegkundig specialiste ventilatie Pneumologie VAN OMGEVINGSLUCHT NAAR MEDICINALE ZUURSTOF Denise Daems Verpleegkundig specialiste ventilatie Pneumologie Gas Lucht Zuurstof Inhoud 1. Algemeenheden 2. Fysische en chemische eigenschappen 3. Toepassingen

Nadere informatie

4. Van twee stoffen is hieronder de structuurformule weergegeven.

4. Van twee stoffen is hieronder de structuurformule weergegeven. MAVO Herexamen 1976 1. Beantwoord de volgende vragen over het element calcium. a. Hoeveel protonen bevat een atoom van dit element? Licht het antwoord toe. b. Hoe zijn de elektronen over de schillen verdeeld?

Nadere informatie

Samenvatting scheikunde hoofdstuk 1 stoffen 1 tm 7 (hele hoofdstuk) + aantekeningen h3a 1.1 zwart goud (herhaling) Fossiele

Samenvatting scheikunde hoofdstuk 1 stoffen 1 tm 7 (hele hoofdstuk) + aantekeningen h3a 1.1 zwart goud (herhaling) Fossiele Samenvatting scheikunde hoofdstuk 1 stoffen 1 tm 7 (hele hoofdstuk) + aantekeningen h3a 1.1 zwart goud (herhaling) Fossiele Aardgas, aardolie en steenkool heten ook wel fossiele brandstoffen brandstoffen

Nadere informatie

H7 werken met stoffen

H7 werken met stoffen H7 werken met stoffen Stofeigenschappen Faseovergangen Veilig werken met stoffen Chemische reacties Stoffen Zuivere stoffen mengsels legeringen één soort moleculen opgebouwd uit een aantal verschillende

Nadere informatie