Betreft: consultatie NBA-handreiking 1113x Corruptierisico s: accountant, wat nu?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betreft: consultatie NBA-handreiking 1113x Corruptierisico s: accountant, wat nu?"

Transcriptie

1 Aan: Van: Marcel Pheijffer Betreft: consultatie NBA-handreiking 1113x Corruptierisico s: accountant, wat nu? Breukelen, 24 september 2015 Beste collega s, Hierbij mijn reactie ten aanzien van bovengenoemd consultatiedocument. Deze kan conform de procedure openbaar worden gemaakt. 1. In 2014 is door ondergetekende op verzoek van de NBA - voorlichting over corruptie, later dat jaar gevolgd door een webseminar over hetzelfde onderwerp. 2. Ik vraag mij af of de expertgroep die het consultatiedocument heeft vervaardigd lessen heeft getrokken uit de discussie tijdens die bijeenkomst en zo ja welke dan precies. 3. Met name als het gaat om het van toepassing zijn van artikel 26 WTA, NV COS 240 en NV COS In ieder geval herken ik in het consultatiedocument volstrekt niet hetgeen ik tijdens de onder 1 bedoelde evenementen daarover heb verkondigd. 5. Daarmee zeg ik nadrukkelijk niet dat de regelgevers mijn standpunten hoeven te volgen. Wel meen ik dat het fatsoenlijk is om mijn argumenten vanuit bovengenoemde bijeenkomsten te (over)wegen, eventueel te weerspreken en bij een niet-overname ervan te weerleggen. 6. Dat is tijdens genoemde bijeenkomsten niet gebeurd terwijl collega s die zijn betrokken bij de expertgroep wel degelijk van die bijeenkomsten kennis hebben genomen en kennis hebben kunnen nemen. Prima dus indien de door mij verkondigde standpunten niet worden gedeeld, maar breng het dan in in de discussie tijdens zo n evenement en bovenal: kom met overtuigende argumenten. Weerleg degene waar je het niet mee eens bent, maar negeer ze niet. 7. Temeer daar in met name de voorlichtingsbijeenkomst ook collega s van het Openbaar Ministerie en de FIOD aanwezig waren die tijdens en na de bijeenkomst ook in gesprekken met ondergetekende - op geen enkele wijze afstand hebben genomen van de door ondergetekende verkondigde standpunten.

2 8. Wel namen zij naar mijn mening zichtbaar afstand van de tijdens het evenement door prof. Wallage geponeerde visie inzake de toepassing van NV COS 240/250. Een visie die in het consultatiedocument lijkt te worden gevolgd, namelijk dat NV COS 250 prevaleert boven NV COS Het roept dan ook de vraag in hoeverre de expertgroep aandacht heeft geschonken aan andere zienswijzen. Hoe zijn mijn standpunten gewikt en gewogen? 10. Nog belangrijker is in dit verband de samenstelling van de expertgroep. Ik zou graag de samenstelling daarvan openbaar gemaakt zien opdat ook kan worden beoordeeld in hoeverre naast een vertegenwoordiging van accountantsorganisaties bijvoorbeeld de FIOD, het Openbaar Ministerie, het BFT, de wetenschap en niet te vergeten de AFM aan het document hebben bijgedragen. 11. Mochten zij niet hebben bijgedragen aan het opstellen van het consultatiedocument, dan verneem ik graag op welke wijze de mening van voornoemde instanties is verwerkt in het ter consultatie aangeboden document. 12. Los van het proces en de samenstelling van de expertgroep heb ik inhoudelijke punten van kritiek. 13. Ik zal niet alle punten van kritiek op het stuk behandelen. Dat vergt (te)veel tijd Mijn belangrijkste kritiekpunt betreft het feit dat het stuk ademt dat de toepassing van NV COS 250 (kort gezegd: inzake naleving van wet- en regelgeving) wordt gepropageerd boven de toepassing van NV COS 240 (kort gezegd: inzake fraude) én artikel 26 lid 2 WTA (nota bene de wettelijke meldplicht). Mijn eerste kritiekpunt loopt door tot en met punt Waarom NV COS 250 prevaleert boven de andere wet- en regelgeving wordt nergens in het stuk goed uitgelegd. Aan de verhouding tussen corruptie en fraude wordt nauwelijks aandacht geschonken. 16. Ronduit belachelijk is dat het onderwerp wetende dat hier visieverschillen kunnen bestaan tussen bijvoorbeeld FIOD/Openbaar Ministerie enerzijds en accountantsorganisaties anderzijds als volgt in feite door de volgende zin wordt afgeserveerd: Het voert te ver te spreken van een een-op-een-relatie tussen corruptie en fraude. 17. Hoezo het voert te ver? Het genoemde voorbeeld in paragraaf waarnaar door de expertgroep wordt verwezen,is strafrechtelijk bezien niet valide: ook daar is sprake van misleiding. Immers: ziet de overheid in het land waar de faciliterende betalingen worden ontvangen iets van de gelden? Wordt daar belasting betaald of worden de betalingen gewoon verzwegen?

3 18. Dan moge er in het stuk vervolgens wel zinnen staan zoals vetgedrukt en in een kader de volgende: Het is echter wel belangrijk bij aanwijzingen van onregelmatigheden op het gebied van corruptie altijd te evalueren of er ook aanwijzingen zijn voor fraude. 19. Maar vervolgens wordt nagelaten te benoemen wat er moet gebeuren in het geval er sprake is van fraude. Wat moet de accountant dan precies doen? Hoe is dan precies de verhouding tussen de wettelijke meldplichten, NV COS 240 en NV COS 250? 20. Helemaal lachwekkend wordt het overschaduwen van het belang van de meldplicht inzake fraude en NV COS 240 doordat expertgroep ongemotiveerd - zo graag NV COS 250 voorop willen stellen, waar men in paragraaf 5.3 zelf stelt: Vaak zal ook de accountant concluderen dat er sprake is van fraude volgens de NV COS/Wta, maar soms ook niet. Vaak? Soms? 21. En zoals altijd bij elementen van de verwachtingskloof, is het ook nu weer het maatschappelijk verkeer dat de accountants(regelgeving) niet begrijpt. Gesteld wordt immers: Voor het maatschappelijk verkeer is er nauwelijks onderscheid tussen fraude en corruptie. Het maatschappelijk begrip fraude wijkt echter af van de fraude waar de accountant aandacht aan moet besteden in het kader van zijn controle. 22. Wat is dan de definitie van fraude die het maatschappelijk verkeer hanteert? En was in de recente casuïstiek inzake corruptie de definitie van accountants beter dan de uitleg van het Openbaar Ministerie? Waarom zijn er in casu dan enorme schikkingen getroffen? 23. Een tweede kernpunt is dat het stuk juridisch zwak is, niet uitblinkt in concreetheid en daardoor collega-accountants niet de hand reikt die de titel van het document doet vermoeden. 24. Daar zijn vele voorbeelden van te noemen, maar ik beperk me er allereerst tot eentje: de verhouding met de (meldplicht) witwassen. Een voor en in de praktijk belangrijk onderwerp. In het consultatiedocument komen we niet verder dan een alinea over dit onderwerp. Met een weinig handvatten biedende conclusie: Bij corruptie is dan ook veelal sprake van witwassen, maar witwassen is echter een veel breder begrip dan corruptie. Ook van paragraaf worden we niet veel wijzer. 25. Een derde punt betreft de vaak zwakke en stigmatiserende zinnen. Bijvoorbeeld zin: Organisaties die actief zijn in deze sectoren doen frequent zaken met ambtenaren, wat het risico op corruptie vergroot. Dus ambtenaren vormen een verhoogd risico op corruptie? En is dat risico dan hoger dan bij inkopers en inkoopfraude/kick backs (overigens een thema waaraan nauwelijks aandacht wordt geschonken, maar dat voor accountants mogelijk nog meer van belang is dan ambtelijke corruptie)?

4 26. Bovendien: indien ambtelijke corruptie zo n gevaar is, waarom lezen we in het stuk dan zo weinig over corruptie in het openbaar bestuur? Over de gevaren van publiek-private samenwerking? Over de lessen inzake Hooijmaijers en Van Reij? 27. Een vierde punt is dat de zaken waar het echt om gaat en waar de grote dilemma s zitten niet worden uitgewerkt: het onderwerp aanbestedingen komt nauwelijks aan de orde. Een tweede voorbeeld betreft de problematiek van agenten: hetgeen waar het in de recente casuistiek inzake Ballast en SBM om is gegaan en waarvoor enorme schikkingen zijn getroffen wordt geplaatst in een voetnoot (nummer 6) en dan bovendien nog in het perspectief van faciliterende betalingen. Tsja. Een derde voorbeeld van onderbelichting betreft als gezegd inkoopfraude/kick backs. 28. Ten vijfde: in hoofdstuk 4 wordt het normenkader van de klant voorop gesteld. In paragraaf 2.5 idem dito voor de bedrijfscode. En ook in 5.2 lees ik een wonderlijke zin: de accountant zal in samenspraak met zijn client nagaan. Waarom in samenspraak? Is afstand houden tot de client in d egeschetste situatie niet gepaster/beter? 29. Maar wat nu indien de klant het beleid als wordt bedoeld in punt 3 van paragraaf niet heeft? Of het vier-ogen principe als wordt bedoeld in het daaropvolgende punt 4 niet heeft? Of de due diligence als wordt bedoeld in punt 7 niet is uitgevoerd? 30. Het antwoord is: gegevensgerichte controle: maar welke dan in welke situatie? En welke in de onder het vorige punt genoemde situaties? 31. Wat moeten collega s met geen hand reikende zinnen zoals: Het is aan de accountant bij dergelijke omstandigheden alert te zijn op het risico van corruptie en daar waar nodig extra controlewerkzaamheden uit te voeren? 32. Ten zesde: wat moet de accountant nu precies doen indien er bij de klant inof externe onderzoeken naar corruptie hebben gelopen? In paragraaf 4.5 staat dat er schriftelijke bevestigingen moeten worden opgevraagd die mede dit punt omvatten. Maar wat moet de accountant concreet doen met (rapporten over) alle bekende gevallen van niet-naleving of vermoede niet-naleving van wet- en regelgeving? 33. Ook de laatste alinea van paragraaf 5.2 schept in dit verband weinig concreets. Welke hand wordt collega s aangereikt in de zin: Er kunnen zich situaties voordoen waarbij aanvullende onderzoeken naar mogelijke corruptie nog niet zijn afgerond. Ja, en dan? 34. Dan moet de accountant evalueren, collegiaal overleg plegen en juridisch advies inwinnen. Dat kan iedereen bedenken: maar wat nu precies te doen in welke omstandigheden? Zijn dit niet de situaties waar het in de praktijk lastig is? Moet hier nu juist de niet echt de hand worden aangereikt?

5 35. Ten zevende: in paragraaf wordt gesproken over een laag risicoprofiel inzake corruptie. Daar zou in het MKB sprake van zijn. Wat is de basis voor een dergelijke opmerking? Is dat (wetenschappelijk) onderzocht? Is het feitelijk juist? Wellicht niet. Als gezegd heb ik niet al mijn punten genoemd. Maar de strekking van mijn betoog is helder: ik heb fundamentele kritiek op het document. De punten die in recente casuïstiek naar boven zijn gekomen worden nauwelijks adequaat geadresseerd. Sterker: ze worden uit de weg gegaan. Evenals een evenwichtige discussie over de toepassing van NV COS 240/250. Met vriendelijke groet, Marcel Pheijffer

Met veel belangstelling heeft SRA-Bureau Vaktechniek kennisgenomen van het consultatiedocument NBA Handreiking 1141 Data-analyse bij de controle.

Met veel belangstelling heeft SRA-Bureau Vaktechniek kennisgenomen van het consultatiedocument NBA Handreiking 1141 Data-analyse bij de controle. NBA Het Bestuur Postbus 7984 1008 AD Amsterdam Consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl Betreft: Reactie op Consultatie Handreiking 1141 Nieuwegein, 14 september 2018 Geachte collegae, Met veel belangstelling

Nadere informatie

De reactie van de NBA Young profs op het consultatiedocument Transparant over de controle' van 17 november 2014

De reactie van de NBA Young profs op het consultatiedocument Transparant over de controle' van 17 november 2014 Visie NBA Young Profs Aanleiding Op 26 juni 2015 publiceerde de NBA haar consultatiedocument rondom de aanpassing van de controleverklaring voor álle controles. Het consultatiedocument heeft betrekking

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden 30 juli 2015 Consultatieperiode loopt tot en met 21 september 2015

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen van Standaard 4410 en NBA-handreiking februari 2018

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen van Standaard 4410 en NBA-handreiking februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen van Standaard 4410 en NBA-handreiking 1136 09 februari 2018 Consultatieperiode loopt tot 30 maart 2018 Consultatiedocument Inhoudsopgave

Nadere informatie

De accountant en het bestuursverslag Visie NBA Young Profs

De accountant en het bestuursverslag Visie NBA Young Profs De accountant en het bestuursverslag Visie NBA Young Profs Aanleiding Op 13 november 2015 publiceerde de NBA haar consultatiedocument De accountant en het bestuursverslag: Verder kijken dan de jaarrekening.

Nadere informatie

T: +31 (0) E: Geachte heer Dieleman, beste Anton en overige leden van het ACB, SCE en NBA,

T: +31 (0) E:   Geachte heer Dieleman, beste Anton en overige leden van het ACB, SCE en NBA, T: +31 (0)13 466 62 22 E: BVT@bdo.nl www.bdo.nl BDO Audit & Assurance B.V. Bureau Vaktechniek Postbus 208, 5000 AE Tilburg Prof. Cobbenhagenlaan 95, 5037 DB Tilburg Nederland NBA, Adviescollege voor Beroepsreglementering

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Nadere voorschriften NOCLAR 9 februari 2018

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Nadere voorschriften NOCLAR 9 februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Nadere voorschriften NOCLAR 9 februari 2018 Consultatieperiode loopt tot 23 maart 2018 Consultatiedocument Inhoudsopgave 1 INLEIDING 3 1.1

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt

Nadere informatie

Hierna geven wij puntsgewijs onze reactie aangaande de in het consultatiedocument NV NOCLAR gestelde consultatie-vragen:

Hierna geven wij puntsgewijs onze reactie aangaande de in het consultatiedocument NV NOCLAR gestelde consultatie-vragen: ACCON AVM ACCOUNTANTS B.V. KVK NUMMER 91739260000 MEANDER 725 Consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl POSTBUS 5090 6802 EB ARNHEM TEL. 026-384 23 84 FAX 026-363 02 22 WWW.ACCONAVM.NL DATUM 23 maart 2018

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek Wet toezicht accountantsorganisaties

Burgerlijk Wetboek Wet toezicht accountantsorganisaties Transponeringstabel Richtlijn nr. 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Burgerlijk Wetboek Wet toezicht accountantsorganisaties Besluit toezicht accountantsorganisaties Wet RA en de Wet

Nadere informatie

Opzet beantwoording consultatievragen herziene NV COS editie 2014

Opzet beantwoording consultatievragen herziene NV COS editie 2014 1. Heeft u specifieke vragen of opmerkingen bij de aangepaste vertalingen van Standaarden 200-810 en 3402 (voor de nieuwe of herziene Standaarden zijn aparte vragen in hoofdstuk 2)? nee. 2. Kunt u zich

Nadere informatie

Consultatiedocument Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) 09 februari 2018

Consultatiedocument Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) 09 februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Aanpassingen vertaling Standaarden NV COS in verband met Non-Compliance with Laws and Regulations (NOCLAR) 09 februari 2018 Consultatieperiode

Nadere informatie

Discussienota Aanpakken en bestrijden van fraude

Discussienota Aanpakken en bestrijden van fraude NBA Per e-mail: consultatie@nba.nl Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. Laan der Continenten 160 Postbus 2259 2400 CG Alphen aan den Rijn T 088-676 90 00 www.gt.nl Alphen aan den Rijn, 19 juli

Nadere informatie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil uw aandacht vragen voor de integriteitsrisico s die accountantsorganisaties lopen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil uw aandacht vragen voor de integriteitsrisico s die accountantsorganisaties lopen. NeeV.J.M.MVtDr-17111938 - Aandacht voor integriteitsrisico's Datum 7 november 2017 Pagina 1 van 5 Email AOintegriteit@afm.nl Aandacht voor integriteitsrisico's Betreft Geacht bestuur, De Autoriteit Financiële

Nadere informatie

1. Is de standaard duidelijk over de werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd.? Zo nee, graag toelichten waarom niet.

1. Is de standaard duidelijk over de werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd.? Zo nee, graag toelichten waarom niet. Reactie op Consultatiedocument Standaard 4400N Met belangstelling heb ik kennis genomen van het consultatiedocument Standaard 4400N. Ik maak graag gebruik van de mogelijkheid om te reageren op dit document.

Nadere informatie

Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016

Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Nieuwe Nederlandse Standaard 3001N voor directe opdrachten 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt tot 27 september 2016 vóór 09.00 uur Consultatiedocument

Nadere informatie

Activiteitenplan 2019 Commissie MKB

Activiteitenplan 2019 Commissie MKB Activiteitenplan 2019 Commissie MKB Maart 2019 Colofon Dit document is vastgesteld door de Commissie MKB. Status Deze publicatie is samengesteld voor leden en dient ter ondersteuning van de praktijk. De

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4410 verduidelijking verplichtstelling 28 oktober 2016

Consultatiedocument Standaard 4410 verduidelijking verplichtstelling 28 oktober 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument 28 oktober 2016 Consultatieperiode loopt tot donderdag 1 december 2016, 09.00 uur Consultatiedocument Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Werkingssfeer

Nadere informatie

NBA Het Bestuur Postbus AD Amsterdam. Betreft: Reactie consultatiedocumenten NOCLAR

NBA Het Bestuur Postbus AD Amsterdam. Betreft: Reactie consultatiedocumenten NOCLAR NBA Het Bestuur Postbus 7984 1008 AD Amsterdam Betreft: Reactie consultatiedocumenten NOCLAR Consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl Nieuwegein, 23 maart 2018 Geachte collegae, Met veel belangstelling heeft

Nadere informatie

Curriculum Verplichte Permanente Educatie professioneel-kritische instelling

Curriculum Verplichte Permanente Educatie professioneel-kritische instelling Curriculum Verplichte Permanente Educatie professioneel-kritische instelling Verantwoording De NBA besteedt aandacht aan de bewustwording rond het thema professioneel-kritische instelling. Dit initiatief

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Gewijzigde Standaard 3000 en Stramien 4 juni 2015

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument Gewijzigde Standaard 3000 en Stramien 4 juni 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Consultatiedocument 4 juni 2015 Consultatieperiode loopt tot 1 september 2015 Consultatiedocument gewijzigde Standaard 3000 en Stramien Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument onafhankelijkheid en VGBA

Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument onafhankelijkheid en VGBA Aan de Nederlandse beroepsorganisatie van Accountants (NBA) Drs. H. Wieleman RA, voorzitter Postbus 7984 1008 AD Amsterdam Den Haag, 30 augustus 2013 Ref: B13.32 Betreft: Eumedion-reactie op NBA Consultatiedocument

Nadere informatie

Controleverklaringen verklaard

Controleverklaringen verklaard Controleverklaringen verklaard De strekking van de controleverklaring bij decentrale overheden Juni 2016 1 1. Wat is een controleverklaring? De accountantsverklaring of beter: de controleverklaring van

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1138 21-11-2017 NBA-handreiking 1138 NBA-handreiking 1138 Van toepassing op: Onderwerp: Vraag en antwoord Datum: 21 november 2017 Status: NBA-handreiking,

Nadere informatie

Consultatiedocument Voorstellen wijziging NV COS en NVKS n.a.v. rapport Tijdelijke commissie NVKS 9 februari 2018

Consultatiedocument Voorstellen wijziging NV COS en NVKS n.a.v. rapport Tijdelijke commissie NVKS 9 februari 2018 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Voorstellen wijziging NV COS en NVKS 9 februari 2018 Consultatieperiode loopt tot 7 april 2018 n.a.v. rapport Tijdelijke commissie NVKS Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

NBA Alert 35 Het overleg met de AFM bij een juridische procedure aangespannen door de verantwoordelijke partij Juni 2014

NBA Alert 35 Het overleg met de AFM bij een juridische procedure aangespannen door de verantwoordelijke partij Juni 2014 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 35 Het overleg met de AFM bij een juridische procedure aangespannen door de verantwoordelijke partij Juni 2014 Status NBA Alert Deze publicatie, die

Nadere informatie

AFM. Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. de heer drs. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus AD AMSTERDAM

AFM. Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. de heer drs. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus AD AMSTERDAM AFM Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. de heer drs. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM Onskemnerk MnOn-15122118 Pagina 1 van 5 Betreft Consultatiedocument De accountant

Nadere informatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht T.a.v. Voorzitter raad van bestuur Postbus GA UTRECHT. Datum 8 april 2016 Onderwerp VGR

Universitair Medisch Centrum Utrecht T.a.v. Voorzitter raad van bestuur Postbus GA UTRECHT. Datum 8 april 2016 Onderwerp VGR > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Universitair Medisch Centrum Utrecht T.a.v. Voorzitter raad van bestuur Postbus 85500 3508 GA UTRECHT Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR FINANCIËLE ASPECTEN BIJ STICHTING MEERWERF BASISSCHOLEN TE DEN HELDER (41858)

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR FINANCIËLE ASPECTEN BIJ STICHTING MEERWERF BASISSCHOLEN TE DEN HELDER (41858) RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR FINANCIËLE ASPECTEN BIJ STICHTING MEERWERF BASISSCHOLEN TE DEN HELDER (41858) Utrecht, juni 2013 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van een specifiek onderzoek

Nadere informatie

Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting. organisatie van de gemeente Heemskerk 2008

Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting. organisatie van de gemeente Heemskerk 2008 Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Heemskerk 2008 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss

Rekenkamercommissie. Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet effectuering aanbevelingen rekenkameronderzoeken rekenkamercommissie Oss 12 december 2008 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 3 3. DOELSTELLING

Nadere informatie

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 720 De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015

Consultatiedocument Vertaling herziene Standaard 720 De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument De verantwoordelijkheid van de accountant met betrekking tot andere informatie 19 november 2015 Consultatieperiode loopt tot en met 1 februari

Nadere informatie

Doorlopend toezicht ACAM

Doorlopend toezicht ACAM Doorlopend toezicht ACAM Rekenkamerbrief 2013 10 17 september 2013 Geachte leden van de gemeenteraad, De rekenkamer is op grond van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) toezichthouder op ACAM.

Nadere informatie

Beleidsnota Misbruik en Oneigenlijk gebruik. Gemeente Velsen

Beleidsnota Misbruik en Oneigenlijk gebruik. Gemeente Velsen Beleidsnota Misbruik en Oneigenlijk gebruik Gemeente Velsen 2 Inhoudsopgave Inleiding blz. 4 Definities blz. 5 Kader gemeente Velsen blz. 7 Beleidsuitgangspunten blz. 7 Aandachtspunten voor de uitvoering

Nadere informatie

De met u gemaakte afspraken, bedoeld in de vorige alinea, houden het volgende in:

De met u gemaakte afspraken, bedoeld in de vorige alinea, houden het volgende in: 1 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.nctv.nl Contactpersoon 427619 17 september 2013 Onderwerp Derde deelbesluit Wob-verzoek

Nadere informatie

Betreft Behandeld door Datum Consultatiedocument voorgestelde. G I de Vries 19 november 2015 wijzigingen Standaard 4410H

Betreft Behandeld door Datum Consultatiedocument voorgestelde. G I de Vries 19 november 2015 wijzigingen Standaard 4410H Aan: Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM Betreft Behandeld door Datum Consultatiedocument voorgestelde G I de Vries 19 november

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GE- MEENTE VENRAY

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GE- MEENTE VENRAY CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING VAN DE GE- MEENTE VENRAY 2016-2019 1 Inleiding Op grond van artikel 213 van de Gemeentewet dient er een accountantscontrole plaats te vinden

Nadere informatie

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Maart 2017 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Betreft: Reactie PricewaterhouseCoopers op consultatie ontwerp Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties

Betreft: Reactie PricewaterhouseCoopers op consultatie ontwerp Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties T.a.v. de heer ir. J.R.V.A. Dijsselbloem Postbus 20201 2500 EE Den Haag 10 augustus 2015 Betreft: Reactie PricewaterhouseCoopers op consultatie ontwerp Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties

Nadere informatie

Herziene Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten

Herziene Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten Herziene Standaard 4410 Samenstellingsopdrachten Charles Kock Lid Adviescollege beroepsreglementering NBA Vakdirecteur Accountancy Flynth Carel Verdiesen Vice-voorzitter Adviescollege beroepsreglementering

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

De beste prijs-kwaliteit verhouding?

De beste prijs-kwaliteit verhouding? De beste prijs-kwaliteit verhouding? Prof. dr. Jan Telgen, Universiteit Twente Inkopers hebben nogal eens de neiging zich een Calimero rol aan te meten: zij zijn groot en ik ben klein. Dat gebeurt dan

Nadere informatie

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2015 COS 4400 Juni 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 5 juni 2014 Antwoorden Kamervragen met kenmerk 2014Z07915

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 5 juni 2014 Antwoorden Kamervragen met kenmerk 2014Z07915 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Directie Arbeidszaken

Nadere informatie

Tekst inspreekbeurt voor de Commissie Samen Wonen, 7 september 2017

Tekst inspreekbeurt voor de Commissie Samen Wonen, 7 september 2017 Tekst inspreekbeurt voor de Commissie Samen Wonen, 7 september 2017 Geachte commissie, Stichting Bescherming Leefomgeving Ridderkerk Zuid-Oost wil u graag opmerkzaam maken op het volgende. Sympathisanten

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14

Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009. Ingetrokken per dec '14 Praktijkhandreiking 1106 INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Vastgesteld in de bestuursvergadering van 16 december 2009 1 PRAKTIJKHANDREIKING INTERNE ROULATIE BIJ NIET-OOB S Praktijkhandreiking 1106 Datum:

Nadere informatie

Kadernota Voorkoming misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O-beleid)

Kadernota Voorkoming misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O-beleid) Kadernota Voorkoming misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O-beleid) Inhoud pagina - Inleiding 2 1. - Doel van de nota 2 2. - Verantwoordelijkheden en bevoegdheden 2 3. - Definities en begrippenkader 2 4.

Nadere informatie

Aanvulling op. Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016

Aanvulling op. Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Aanvulling op Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Inzake administratiekantoren 28 april 2016 Consultatieperiode loopt tot 7 juni 2016

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20544 30 december 2009 Verordening tot wijziging van de Verordening gedragscode Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands

Nadere informatie

De beroepsmatige attitude die een vragende geest en een kritische beoordeling van bewijsmateriaal omvat.

De beroepsmatige attitude die een vragende geest en een kritische beoordeling van bewijsmateriaal omvat. Zakboekje Een professioneel-kritische accountant, wat is dat eigenlijk? Iedere accountant is gedegen opgeleid voor zijn of haar vak. Maar toch is er regelmatig kritiek op het functioneren van accountants.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 936 Wijziging van de Wet werk en bijstand in verband met aanpassing van het recht op bijstand bij verblijf buiten Nederland Nr. 4 ADVIES RAAD

Nadere informatie

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant?

Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Kan ik procesbijstand verlenen bij een fiscale procedure van een audit cliënt van een geassocieerde accountant? Juli 2018 Commissie Beroepszaken Inhoud 1. Inleiding 3 2. Samenwerken met accountants in

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte leden van de oudervereniging, Plaats, Datum

Nadere informatie

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) Antonio Vivaldistraat HP AMSTERDAM.

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) Antonio Vivaldistraat HP AMSTERDAM. Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) Antonio Vivaldistraat 2-8 1083 HP AMSTERDAM Per e-mail: consultatie-wet-en-regelgeving@nba.nl Consultatie De accountant en het bestuursverslag Reactie

Nadere informatie

Protocol Aanvraag vergoeding frictiekosten Landelijke Publieke Media-Instellingen en Overige Media-instellingen (versie: 31 oktober 2012)

Protocol Aanvraag vergoeding frictiekosten Landelijke Publieke Media-Instellingen en Overige Media-instellingen (versie: 31 oktober 2012) Annex 1 Copro 12137 Protocol Aanvraag vergoeding frictiekosten Landelijke Publieke Media-Instellingen en Overige Media-instellingen (versie: 31 oktober 2012) - t 1. Inleiding Het regeerakkoord van het

Nadere informatie

CONCEPT FRAUDE PROTOCOL

CONCEPT FRAUDE PROTOCOL CONCEPT FRAUDE PROTOCOL WAT JE VAN DE CONTROLEREND ACCOUNTANT MAG VERWACHTEN ALS HET GAAT OM FRAUDE OKTOBER 2018 NBA WERKGROEP FRAUDE Sander Kranenburg (partner PWC) - voorzitter Yvonne Vlasman (EY) Valentijn

Nadere informatie

Ministerie van Financiën. t.a.v. de heer ir. J.R.V.A. Dijsselbloem. Postbus 20201 2500 EE S-GRAVENHAGE. Datum 10 augustus 2015

Ministerie van Financiën. t.a.v. de heer ir. J.R.V.A. Dijsselbloem. Postbus 20201 2500 EE S-GRAVENHAGE. Datum 10 augustus 2015 Ministerie van Financiën Postbus 20201 2500 EE S-GRAVENHAGE t.a.v. de heer ir. J.R.V.A. Dijsselbloem Stichting Autoriteit Financiele Markten Bezoekadres Vijzelgraclit 50 Kamer van Koophandel Amsterdam,

Nadere informatie

PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR. Nederlands Compliance Instituut

PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR. Nederlands Compliance Instituut PROFESSIONEEL INTEGER DIENSTBAAR Nederlands Compliance Instituut MISSIE VAN HET NEDERLANDS COMPLIANCE INSTITUUT We helpen organisaties met kennis, opleidingen, advies en detachering, om compliance en integriteit

Nadere informatie

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties C2.ľ3b bö Provincie Noord-Brabant Gedeputeerde Staten Postbus 90151 5200 MC Den Bosch Ingekomen -6 DEC 2016 Provincie Nnnrd-Brabanţ 4120019 DIV.STAN

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Lezen h 1.2 t/m 5.2 2

Samenvatting Nederlands Lezen h 1.2 t/m 5.2 2 Samenvatting Nederlands Lezen h 1.2 t/m 5.2 2 Samenvatting door Ive 1045 woorden 27 juni 2018 5,3 3 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Talent Samenvatting Nederlands 1.2 t/m 5.2 1.2 Leesstrategieën

Nadere informatie

De handreiking Gegevensuitwisseling in het kader van Bemoeizorg ( 2005) biedt een helder kader voor besluitvorming binnen netwerken.

De handreiking Gegevensuitwisseling in het kader van Bemoeizorg ( 2005) biedt een helder kader voor besluitvorming binnen netwerken. Juridisch zakmes ( bron Jolanda van Boven) Naast een contextuele analyse is het toepassen van het juridische kader van groot belang. Bij OGGZ problematiek en het toepassen van dwang en drang nemen de coördinator

Nadere informatie

HANDREIKING TEAMGERICHTE ANALYSE VAN AGRESSIE-INCIDENTEN T A V A

HANDREIKING TEAMGERICHTE ANALYSE VAN AGRESSIE-INCIDENTEN T A V A HANDREIKING TEAMGERICHTE ANALYSE VAN AGRESSIE-INCIDENTEN T A V A VEILIGEZORG DEN HAAG, SEPTEMBER 2016 1 WAT IS TAVA Teamgerichte analyse van agressie-incidenten (TAvA) houdt in dat u tijdens een teamoverleg,

Nadere informatie

Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl)

Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl) Nederlands, leesvaardigheid (oude stijl) en Nederlands (nieuwe stijl) Examen VWO Vragenboekje Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 16 mei 9.00 12.00 uur 20 01 Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Commissie MKB. Januari 2019

Jaarverslag 2018 Commissie MKB. Januari 2019 Jaarverslag 2018 Commissie MKB Januari 2019 Colofon Dit document is vastgesteld door de Commissie MKB. Status Deze publicatie is samengesteld voor leden. De publicatie heeft geen status in het kader van

Nadere informatie

Controleverklaringen verklaard. De strekking van de controleverklaring bij decentrale overheden. Juni Controleverklaringen verklaard

Controleverklaringen verklaard. De strekking van de controleverklaring bij decentrale overheden. Juni Controleverklaringen verklaard Controleverklaringen verklaard De strekking van de controleverklaring bij decentrale overheden Juni 2016 1 De leden van de Koninklijke NBA vormen een brede, pluriforme beroepsgroep van ruim 20.000 professionals

Nadere informatie

onderzoeksopzet handhaving

onderzoeksopzet handhaving onderzoeksopzet handhaving Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Handhaving rekenkamercommissie Oss 29 april 2009 1 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. AFBAKENING... 4 3. DOELSTELLING EN ONDERZOEKSVRAGEN...

Nadere informatie

PH Presentatie 28 mei 2018

PH Presentatie 28 mei 2018 PH 1104 Presentatie 28 mei 2018 1 AGENDA 1. Inleiding vernieuwing PH 1104 2. Meldingsplicht 3. Verantwoordelijkheid accountant in relatie tot COS 250 4. Mogelijke gevolgen niet naleven wet- en regelgeving

Nadere informatie

Datum 24 april 2015 Onderwerp Antwoorden kamervragen over de rol van advocaten en accountants bij fraudeonderzoeken

Datum 24 april 2015 Onderwerp Antwoorden kamervragen over de rol van advocaten en accountants bij fraudeonderzoeken 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Internetconsultatie Besluit Bekendmaking niet-financiële informatie door organisaties van openbaar belang

Internetconsultatie Besluit Bekendmaking niet-financiële informatie door organisaties van openbaar belang Ministerie van Veiligheid en Justitie Internetconsultatie Besluit Bekendmaking niet-financiële informatie door organisaties van openbaar belang Reactie van: VERENIGING VAN EFFECTENBEZITTERS Contactpersoon:

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarverantwoording zorginstellingen 2011

Controleprotocol Jaarverantwoording zorginstellingen 2011 > Postadres Postbus 16114 2500 BC Den Haag Controleprotocol Jaarverantwoording zorginstellingen 2011 Bezoekadres: Wijnhaven 16 2511 GA Den Haag T 070 340 54 87 F 070 340 65 35 www.jaarverslagenzorg. nl

Nadere informatie

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 550 VERBONDEN PARTIJEN

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 550 VERBONDEN PARTIJEN INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 550 VERBONDEN PARTIJEN INHOUDSOPGAVE Paragrafen Inleiding... 1-6 Bestaan en toelichting van verbonden partijen... 7-8 Transacties tussen verbonden partijen... 9-12 Onderzoek

Nadere informatie

FIOD Anti Corruptie Centre.

FIOD Anti Corruptie Centre. FIOD Anti Corruptie Centre FIOD.ACC@belastingdienst.nl!1 FIOD NBA LEDENGROEP INTERN & OVERHEIDSACCOUNTANTS Thema: FRAUDE 14 november 2018 2 Peter van Leusden FIOD ACC Utrecht Anti-Corruptie Centrum hét

Nadere informatie

Accountant moet op zijn tellen passen bij begeleiding inkeer van zijn cliënt

Accountant moet op zijn tellen passen bij begeleiding inkeer van zijn cliënt Accountant moet op zijn tellen passen bij begeleiding inkeer van zijn cliënt Het bankgeheim staat onder druk. Diverse staten, waaronder Zwitserland en Liechtenstein, verklaarden zich recent bereid om internationale

Nadere informatie

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 34 definitie van gelieerde entiteiten Juni 2014 Status NBA Alert Deze publicatie, die tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van de NBA, beoogt

Nadere informatie

Geachte, Met vriendelijke groet, LijstvanDamme. Ombudsdienst

Geachte, Met vriendelijke groet, LijstvanDamme. Ombudsdienst Geachte, In aansluiting op ons eerder ingezonden stuk R20190409, d.d. 9 april 2019 aan uw gemeenteraad zend ik u hierbij - aanvullend ter kennisname - bijgaande email uitwisseling (geanonimiseerd) tussen

Nadere informatie

DSM Alert: - Regeling en procedure inzake het melden van vermeende ernstige misstanden

DSM Alert: - Regeling en procedure inzake het melden van vermeende ernstige misstanden DSM Alert: - Regeling en procedure inzake het melden van vermeende ernstige misstanden Dit document beschrijft het beleid dat DSM geformuleerd heeft om medewerkers te ondersteunen die aandacht vragen voor

Nadere informatie

- de NBA haar leden helpt hun bijzondere rol in de maatschappij te vervullen;

- de NBA haar leden helpt hun bijzondere rol in de maatschappij te vervullen; Reglement Commissie Vertrouwenspersonen NBA Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants, gelet op de artikelen 3, onderdeel a en 11, eerste lid van de Wet op het accountantsberoep;

Nadere informatie

Circulaire gerechtsdeurwaarders Geachte mevrouw, heer,

Circulaire gerechtsdeurwaarders Geachte mevrouw, heer, BUREAU FINANCIEEL TOEZICHT Geachte mevrouw, heer, Met deze circulaire informeert het Bureau Financieel Toezicht (BFT) u over de procedure met betrekking tot de indiening van de jaargegevens over 2017 en

Nadere informatie

Consultatiedocument: Beleidsregel incident Wft / BGfo. Wat vindt de AFM een incident?

Consultatiedocument: Beleidsregel incident Wft / BGfo. Wat vindt de AFM een incident? Consultatiedocument: Beleidsregel incident Wft / BGfo Wat vindt de AFM een incident? Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handhavingsbeleid Bureau Financieel Toezicht

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handhavingsbeleid Bureau Financieel Toezicht STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36066 11 december 2014 Handhavingsbeleid Bureau Financieel Toezicht Het bestuur van het Bureau Financieel Toezicht (BFT),

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i Aan: de aandeelhouders en de raad van commissarissen van... (naam entiteit(en)) A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 201X

Nadere informatie

NBA t.a.v. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD Amsterdam 19 april 2016. Betreft: Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen

NBA t.a.v. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD Amsterdam 19 april 2016. Betreft: Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen NBA t.a.v. P.J.A.M. Jongstra RA Postbus 7984 1008 AD Amsterdam 19 april 2016 Betreft: Consultatiedocument Nadere Voorschriften Kwaliteitssystemen Geachte heer Jongstra, beste Pieter, Het bestuur van IIA

Nadere informatie

NBA handreiking xxxx. Opdrachten uitgevoerd ter ondersteuning van een standpunt bij (potentiële) geschillen 7 oktober 2013

NBA handreiking xxxx. Opdrachten uitgevoerd ter ondersteuning van een standpunt bij (potentiële) geschillen 7 oktober 2013 NBA handreiking xxxx een standpunt bij (potentiële) geschillen 7 oktober 2013 Consultatieperiode loopt tot 15 november 2013 NBA-handreiking xxxx NBA-handreiking nr. Van toepassing op: Onderwerp een standpunt

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR480763_1. Controleverordening Rotterdam 2017

CVDR. Nr. CVDR480763_1. Controleverordening Rotterdam 2017 CVDR Officiële uitgave van Rotterdam. Nr. CVDR480763_1 3 juli 2018 Controleverordening Rotterdam 2017 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 november

Nadere informatie

Samenvatting door Manou 656 woorden 24 mei keer beoordeeld. Nederlands. Samenvatting Nederlands leesvaardigheid.

Samenvatting door Manou 656 woorden 24 mei keer beoordeeld. Nederlands. Samenvatting Nederlands leesvaardigheid. Samenvatting door Manou 656 woorden 24 mei 2016 6 24 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Samenvatting Nederlands leesvaardigheid Leesvaardigheid Schrijfdoelen en Tekstsoorten Er zijn

Nadere informatie

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V.

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

RICHTSNOEREN AANWIJZING AANMERKELIJKE MACHT OP DE MARKT

RICHTSNOEREN AANWIJZING AANMERKELIJKE MACHT OP DE MARKT RICHTSNOEREN AANWIJZING AANMERKELIJKE MACHT OP DE MARKT I Inleiding 1. Het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) publiceert hierbij richtsnoeren die aangeven

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector - afdeling cs steller Esther Schilt onderwerp Normenkader rechtmatigheidscontrole telefoon 8537 voorstelnummer 132 8 november 2005 iz-nummer

Nadere informatie

Toenemende aandacht voor toezicht niet-oob accountantskantoren

Toenemende aandacht voor toezicht niet-oob accountantskantoren Toenemende aandacht voor toezicht niet-oob accountantskantoren De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt sinds 2006 toezicht op accountantsorganisaties. De niet-oob vergunninghouders voeren uitsluitend

Nadere informatie

Belang van het wetgevend kader voor accountants (COS 250 / Handreiking 1104) Jeroen Preijde Partner EY Accountants

Belang van het wetgevend kader voor accountants (COS 250 / Handreiking 1104) Jeroen Preijde Partner EY Accountants Belang van het wetgevend kader voor accountants (COS 250 / Handreiking 1104) Jeroen Preijde Partner EY Accountants Agenda Het wetgevend kader COS 250 Handreiking 1104 Voorbeeld organisatorische en engagement

Nadere informatie

Vaststellingsovereenkomsten in de zorg. Utrecht, juni 2016

Vaststellingsovereenkomsten in de zorg. Utrecht, juni 2016 Vaststellingsovereenkomsten in de zorg Utrecht, juni 2016 1 Inhoud 1 Inhoud... 3 2 Samenvatting... 5 3 Wanneer belemmeren vaststellingsovereenkomsten transparantie en openheid?... 6 3.1 Wat is een zwijgcontract?...

Nadere informatie

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw,

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw, Amsterdam, 3 juli 2015 Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II Geachte heer, mevrouw, Namens de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) willen wij graag van de gelegenheid

Nadere informatie

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: 17.003816 Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe 2017-2021 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijze en beantwoording Nota zienswijzen Detailhandelsvisie 2017-2021

Nadere informatie

Speech Marco van der Vegte (voorzitter NBA) Nieuwjaarsreceptie 2019, Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Speech Marco van der Vegte (voorzitter NBA) Nieuwjaarsreceptie 2019, Scheepvaartmuseum, Amsterdam 1 Speech Marco van der Vegte (voorzitter NBA) Nieuwjaarsreceptie 2019, Scheepvaartmuseum, Amsterdam Dank u wel professor Camfferman, voor uw boeiende en inspirerende betoog. Ik aarzel niet om het boeiend

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 Rapport Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 2 Klacht Verzoeker klaagt er namens de Buurtvereniging Bieberglaan over dat de gemeente Breda niet of niet adequaat heeft gereageerd op door de buurtvereniging

Nadere informatie

FRAUDE PROTOCOL WAT JE VAN DE CONTROLEREND ACCOUNTANT MAG VERWACHTEN ALS HET GAAT OM FRAUDE

FRAUDE PROTOCOL WAT JE VAN DE CONTROLEREND ACCOUNTANT MAG VERWACHTEN ALS HET GAAT OM FRAUDE FRAUDE PROTOCOL WAT JE VAN DE CONTROLEREND ACCOUNTANT MAG VERWACHTEN ALS HET GAAT OM FRAUDE DECEMBER 2018 STUURGROEP PUBLIEK BELANG Marco van der Vegte (voorzitter) (NBA-bestuur) Bert Albers (Deloitte)

Nadere informatie

Regeling Incidenten InleIdIng Vastned directie Regeling Incidenten Raad van Commissarissen

Regeling Incidenten InleIdIng Vastned directie Regeling Incidenten Raad van Commissarissen Regeling Incidenten Vastgesteld door de directie op 26 oktober 2015 en goedgekeurd door de raad van commissarissen op 2 november 2015. In werking getreden op 1 januari 2016. Inleiding Vastned Retail N.V.

Nadere informatie