Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens, Gouvernement aan de Maas op 2 januari [Gesproken woord geldt]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens, Gouvernement aan de Maas op 2 januari [Gesproken woord geldt]"

Transcriptie

1 1 Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens, Gouvernement aan de Maas op 2 januari 2017 [Gesproken woord geldt] Het is 2 januari 2017, dames en heren. dus laat mij u Limburg en ál haar bewoners een héél gelukkig nieuwjaar wensen. En ik beloof u: dit wordt een hoopvolle, optimistische toespraak met veel perspectief. Want ik geloof in de kracht van Limburg, in de kracht van Limburgers, in u. En u straks ook.. Maar dames en heren, u weet inmiddels dat u met mij als gouverneur geen nieuw jaar kunt beginnen, zonder eerst een duik in de geschiedenis te nemen. Geen grootse toekomst immers zonder een groots verleden! Dus bent u een beetje voorbereid? Dus als ik 1867 zeg, wat zegt u dan? Ja, in jaar geleden werd het toen nog Hertogdom Limburg op 11 mei om precies te zijn de 11e normale provincie van Nederland; werden we voorgoed onvoorwaardelijk verbonden met de rest van het land Werden we uniek van Nederland, werden we uniek binnen Nederland. En ja, ik weet het, twee jaar geleden vierden we al onze 200 e verjaardag. En drie jaar geleden onze 175 e verjaardag, omdat we toen gescheiden werden van Belgisch Limburg Maar wat u misschien niet of niet meer weet, is dat we toen - in als Hertogdom Limburg óók onder de Duitse Bond werden geschoven En in feite een dubbele nationaliteit kregen.. Tot dus Als die Duitse Bond uiteenspat en Limburg eindelijk in het echt verbonden wordt met Nederland. Niet dat Limburg en Holland elkaar toen hartstochtelijk in de armen vielen. Want zó groot was onze liefde voor Holland niet. De Hollandse munt, de Hollandse taal, de Hollandse gebruiken, we hadden er weinig mee

2 We werden in feite een migrant in eigen land 2 Een eigen land dat overigens óók niet echt hoog over ons opgaf. In 1887 als we al twintig jaar de 11 e provincie zijn schrijven ze nog over ons, ik citeer: Al is hij niet slechter dan de overigen tien, zeker is het, dat die tien hem meestal laten loopen, zoo ze hem niet uitlachen of erger.zulk een eigenaardig kind is in de Nederlandse familie de provincie Limburg Totdat, dames en heren, die overigen tien ontdekken dat het eigenaardige kind stinkend rijk aan kolen is En zo n kind wil je natuurlijk niet langer laten lopen. Niet zo lang je je letterlijk en figuurlijk aan zijn rijkdom kunt verwarmen totdat ook die tijd weer voorbijging Toch, dames en heren, durf ik nu op 2 januari de stelling aan dat 11 mei 2017 in feite niet enkel een Limburgse feestdag moet zijn, maar een nationale Een nationale feestdag omdat Nederland verheugd mag zijn, dat het op die dag voorgoed en onvoorwaardelijk aan ons werd verbonden. Dus, áls we die 150 jarige verbondenheid gaan vieren, dan doen we dat niet enkel in Limburg Nee, die viering beginnen we zelfs in Amsterdam, deze maand in de Amsterdamse stadschouwburg. Want zal ik dit jaar eens in variatie op mijn gebruikelijke historische quizzen een geografische quiz met u spelen? En vooruit, meteen wat voorspellingen doen? Laat ik met een makkelijke vraag beginnen. Waar zijn de snelste mannen van het land geboren? Op de fiets en in de auto?

3 3 Juist: In Limburg. Tom en Max. Respectievelijk Limburgs en Nederlands sportman van het jaar. En ik voorspel u: in 2017 zal er geen Nederlander sneller zijn dan die twee! Nog een makkelijke: Waar staat het beste café van Nederland? In Limburg: In de Karkol in Maastricht En ik voorspel u: de Limburgse gastvrijheid zal ook in 2017 in de top van de ranglijsten terug te vinden zijn. Want: waar schenken ze de allerlekkerste koffie van het land? In Limburg, in Coffee Mundo in Sittard; ga er gerust dit jaar 2017 heen! Waar bevindt zich de absolute logistieke hotspot van Nederland? Ja, ook in Limburg, regio Venlo om precies te zijn En dat zal óók in 2017 zo blijven! En waar bevindt zich het meest veelzijdige tuinbouwgebied van Nederland? Limburg, óók in Noord-Limburg; en al blijft het vreemd dat Nederland de water- en hagelschade in het oosten van Brabant en Limburg niet erkent, onze landbouwondernemers laten zich in 2017 zeker niet kisten. Volgende vraag: wáár ligt de beste wijngaard van Nederland én België? In Limburg! In het Zuid-Limburgs Vijlen, al 1000 en 1 jaar een hechte gemeenschap. En de wijn is in 2017 nog beter op dronk! En wat denkt u is de meest muzikale provincie van het land? Juist, Limburg, méér dan een kwart van álle Nederlandse muziekverenigingen bevinden zich hier in onze provincie, en laat ons vooral niet onze vele muzikale toppers vergeten. Bovendien vormt Kerkrade in 2017 het muzikale hart van de wereld bij het Wereld Muziek Concours, het WMC! En waar ligt de meest internationale universiteit van Nederland?

4 4 Ja, ook in Limburg, bijna de helft van alle studenten van de Universiteit Maastricht komen uit het buitenland; en bijna veertig procent van de academische staf En ik voorspel u verdere groei in 2017, bijvoorbeeld met Britten... En waar in Nederland openden Prins Constantijn en minister Kamp een paar maanden geleden in september - een topcampus voor slimme data en diensten? In Limburg, de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. De vierde Brightlandcampus naast die andere drie in Sittard-Geleen, Venlo en Maastricht, waar ook nieuwe gebouwen en instituten werden geopend. De groei zal in 2017 alleen maar nóg sneller gaan. Dus, welke provincie bevindt zich 150 jaar na die unieke aansluiting bij Nederland nu in de top 3 van de meest innovatieve provincies van het land? Juist, Limburg (met Noord-Brabant en Utrecht), en met de ontwikkelingen in de triple helix-clusters zie ik ons daarbinnen alleen maar stijgen.. En welke provincie behoort er nu ook tot de top drie met de laagste werkloosheidcijfers? Ja, ook Limburg. Wist u dat ook het aantal WW- uitkeringen hier met 8 procent stukken sneller daalt dan het landelijk gemiddelde van 4 procent? En de vraag naar arbeidskrachten groeit maar door. Volgende vraag: waar bloeit de Nederlandse auto-industrie als nooit tevoren? In Limburg. Bij Nedcar in Born groeit het aantal medewerkers van 1500 naar 4000! Dat is meer dan een verdubbeling Met andere VDL-bedrijven heeft ere-limburger Wim van der Leegte al meer mensen in Limburg dan in Brabant voor hem werken. Het is dus een kwestie van geduld, voordat heel VDL Limburgs. En waar ging in 2016 de hoogste toeristische onderscheiding ter wereld de Tourism for Tomorrow Award naar toe?

5 5 Naar Limburg. Parkstad Limburg won deze als allereerste Nederlandse bestemming ooit. En met de vele investeringen in de toeristische sector - van Maasplassen tot leisure, van gastronomie tot verblijfsaccomodaties - blijft heel Limburg in 2017 gastvrijheid uitstralen. En welke provincie maakt Nederland ook echt letterlijk groter? Zonder enig wapengekletter? Ja, wederom Limburg. Omdat wij hier met België een aantal schiereilanden in de Maas ruilen, groeit Nederland met ruim 13 hectare. Per 1 januari En welke provincie maakt kans op de ondergrondse Einstein Telescope, de krachtigste ter wereld, om zwaartekrachtgolven te meten? Ja, Limburg, in het zuiden. En niet alleen vanwege onze unieke bodemsamenstelling, maar ook vanwege de nabijheid van zoveel universiteiten. Zo n telescoop is een enorme banenmagneet, en niet alleen voor de allergrootste breinen zal leren of die Telescope bij Limburg hoort En wáár en dat is dan ook meteen mijn laatste vraag - waar rijdt straks het eerste compleet elektrisch openbaar vervoer? Ja, in Limburg. Met de nieuwe OV-concessie die een paar weken geleden van start ging, rijden binnen tien jaar álle bussen en treinen elektrisch door onze prachtige provincie. Dus dames en heren, als deze quiz ons iets leert, is dat Nederland bijzonder blij mag zijn dat het zich in 1867 met Limburg heeft kunnen verbinden, heeft mógen verbinden. Limburg maakt Nederland zoals ik al een paar jaar achter elkaar beweer immers in alle opzichten écht groter 2017 wordt dus opnieuw een jaar vol mogelijkheden. Bovendien een jaar met een vandaag gestarte - nieuwe provinciebrede organisatie: het nieuwe Waterschap Limburg, opvolger van de waterschappen Roer en Overmaas en Peel en Maasvallei.

6 6 Mét een nieuwe dijkgraaf aan het roer: Patrick van der Broeck, tot gisteren gedeputeerde, die Limburg droog zal houden voor alle Nederlanders die een plek zoeken als de dijken doorbreken. U kunt Patrick vandaag feliciteren met zijn nieuwe baan, want deze receptie is voor alle doeleinden geschikt! En als u dan toch aan het feliciteren bent, dan kunt u óók Hubert Mackus de hand schudden, zijn opvolger als gedeputeerde wordt zijn jaar. Zie, hij blaakt van werklust, energie en plannen. Maar ook dames en heren, wordt 2017 het jaar van de start van Guido Derks, per 1 maart de nieuwe secretaris/algemeen directeur van de Provincie Limburg. U mag deze nieuwjaarsreceptie dus ook als een welkomstreceptie voor hem beschouwen. En dan verzoek ik u vandaag de huidige directeur Ad de Kroon met rust te laten. Hij gaat met volle kracht door tot de laatste dag voor zijn pensioen. Ik zie u graag op vrijdag 24 maart hier terug als we uit dank aan hem wederom een mooie receptie organiseren.. Dames en heren, ik heb het nu over onze successen gehad; u gewezen op mannen die een top-baan krijgen; en ik sta voor u die het over het algemeen ook niet slecht heeft getroffen in het leven Maar het leven onze samenleving bestaat niet enkel uit een aaneenrijging van successen. Natuurlijk streven we vanuit dit huis naar een goed draaiende economie. Niet voor niets blijven we daarin investeren. Met miljoenen. In de kenniseconomie met bijvoorbeeld de 4 Brightlands-campussen, maar net zo goed in de Maakindustrie, de Agro, de Zorg en de Logistiek. Maar het draait niet enkel om economische voorspoed. In deze tijden zou ik zelfs bijna zeggen: It s NOT (only) the Economy, stupid Het gaat anno 2017 ook en bovenal om het overbruggen van de vele en dieper geworden kloven; zoals die tussen mensen Limburgers die meer en minder van de welvaart kunnen profiteren.

7 7 Onze focus moet dan óók liggen op het verbinden en betrekken van álle Limburgers, die in veel meer gelijke mate toegang horen te krijgen tot onderwijs, arbeid en een goede gezondheid. Vandaar dat die miljoeneninvesteringen niet enkel en alleen die economie betreffen; maar net zo goed de Limburgse samenleving. De Limburgse samenleving waarvoor we een stevige Sociale Agenda in de stijgers hebben gezet. Samen met die samenleving Waarbij onze Limburgse samenleving in mijn ogen gelukkig een heel groot voordeel kent. En wel onze ingebakken kracht om te verenigen, te verbinden en te organiseren. Iedere Limburger bezit dat talent, al moet hij en zij daar af en toe wel aan herinnerd worden. Aan de gave om barmhartigheid te tonen. Ook nu het Jaar van de Barmhartigheid is afgesloten. Of misschien: juist nu. Juist nu, om te voorkomen dat 2017 een jaar van de hardvochtigheid wordt. Want ik zei het net al. In deze tijden hebben we te maken met groter en dieper wordende kloven. Kloven die we met man en macht moeten zien te overbruggen. Kloven, tussen meer en minder geslaagden; tussen oud en nieuwkomers; tussen burgers en politiek; en tussen wat nu ook de elite en het volk wordt genoemd. (Het Oekraïne-referendum in eigen land, de Brexit in het Verenigd Koninkrijk, de verkiezingen in de VS, alle drie legden deze laatste kloof genadeloos bloot.) Maar verbinding leggen, dames en heren, start met de wil om die verbinding aan te gaan. Het is niet alleen iets van rechten, maar ook van plichten én van kunnen.

8 8 Daarmee spreek ik de hoop en de overtuiging uit dat wij juist in Limburg en juist in tijden van versnippering en voorspoed, de verbinding weten te leggen in die tweedeling in de samenleving Met aan de ene kant zij die, bij wijze van spreken het touwtje van Terlouw uit alle mogelijke brievenbussen willen laten hangen; en aan de andere kant zij, die alles potdicht willen gooien achter ratelende rolluiken Dames en heren, ik zeg: juist in Limburg, want één van onze grote troeven is en blijft onze grensligging. Onze grensligging die maakt dat we zo dichtbij onze Europese buren wonen. En wij over die open grenzen heen samen met die Europese buren kansen en mogelijkheden kunnen grijpen, waarmee we ons eigen land zozeer kunnen versterken. Ons eigen land een stukje groter maken. Weet u nog: Limburg maakt Nederland groter! Wie in Limburg zou er nu op zitten te wachten dat we opgesloten raken aan de rand van het land waarmee we 150 jaar geleden in het echt werden verbonden Dames en heren, ik begon met het geschiedenislesje over onze unieke verbinding met het Koninkrijk der Nederlanden 150 jaar geleden, maar natuurlijk kan ik ook niet heen om die andere verjaardag: De 25 e verjaardag van het Verdrag van Maastricht op 7 februari van dit jaar. Het geboortecertificaat van de Europese Unie. Juist omdat we hier aan de grens weten dat die Europese Unie niet perfect is; juist daarom grijpen wij de provincie Limburg en de gemeente Maastricht deze verjaardag aan om hier te laten sleutelen aan een beter Europa. Met dat sleutelen aan een beter Europa maakten we op de valreep van 2016 al een begin. Een begin met de herbeleving van de Eurotop van 25 jaar geleden. Die toen op 9 en 10 december hier plaats vond. Hier in deze Feestzaal waar 12 Europese regeringsleiders ooit besloten dat de tijd rijp was voor een meer verenigd Europa.

9 9 Wij hebben die top herbeleefd met mensen van toen en van vandaag, zoals Jean-Claude Juncker, Martin Schulz en Jeroen Dijsselbloem, en samen met vele criticasters geconstateerd dat het meer verenigde Europa niet heeft gebracht wat die 12 regeringsleiders toen voor ogen hadden... Op 7 februari op de 25 e verjaardag van het Verdrag is het dan de beurt aan de jongeren. Duizenden jongeren uit heel Europa komen dan naar Maastricht om hun toekomstvisie te delen. Hun toekomstvisie over het Europa dat zij La Génération Maastricht niet anders kennen dan het Verenigd Europa waarin zij zijn geboren en opgegroeid. Plus, speciaal voor de burgers van onze meest zuidelijke Euregio Maas-Rijn organiseren we op 6 mei een Burgertop. Waar Limburgers sámen met hun meest directe Europese buren in gesprek gaan over de toekomst van hun Europa Een Burgertop die wordt voorafgegaan met 5 zogenaamde regiotafels in Aken, Genk, Luik en Maastricht Regiotafels waaraan iedereen - ja dus óók u - kan aanschuiven om mee te praten hoe we Europa kunnen verbeteren en dichter bij de burger brengen Net zoals alle Limburgers ja dus óók u - kunnen meepraten over de Limburg Agenda, over hoe we onze provincie juist in dit 150 e jubileumjaar samen nóg beter kunnen maken. Dames en heren, u hoorde het al zachtjes op de achtergrond: het Ode an die Freude met die hoopvolle wens Alle Menschen werden Brüder. Laat ons dit ook blijven hopen voor dit jaar dat vandaag nog geen twee dagen oud is Dames en heren, ik rond af. U bent van mij ook een ander lied gewend.

10 10 Een lied dat net zo verbindt, en wel iedereen die zich in zijn hart en in zijn ziel verbonden voelt met deze provincie, centrum van het oude Europa, en al 150 jaar de uitgestoken hand van Nederland, die toegevoegde waarde heeft voor álle Nederlanders. Ik bedoel dus Limburg, waarin ik nu voor de 6 e keer, de laatste keer in deze benoemingsperiode, mijn vertrouwen en perspectief mag uitspreken. Al die Limburgers, zij die hier al generaties wonen, en zij die de afgelopen maanden hier hun thuis opbouwen, voelen zich verbonden in dat ene lied. (Limburgs volkslied gezongen door gelegenheidsensemble Syrische Limburgers) Dames en heren, Laat deze bijzondere uitvoering de toon zetten voor een prachtig Een bijzondere uitvoering, gezongen door ons allen, maar gespeeld door nieuwe Limburgers die ook hun uiterste best doen zich het Bronsgroen Eikenhout eigen te maken Niet iedereen kon Onze Lieve Heer hier geboren laten worden, maar als je er nu niet woont, dan is het je eigen schuld. Deze musici hebben de juiste keuze gemaakt! Zij wonen allen in Limburg van Venray tot Maastricht. Ik wens u allen opnieuw een mooi, gezond, en Zalig Nieuwjaar. Proost, santé! (Als epiloog: Dames en heren, deze verjaardag, de viering van deze unieke verbinding, vonden we overigens ook een eigen smoel verdienen. En dat leek ons wel een aardige uitdaging voor de studenten van Academie Beeldende Kunsten van de Hogeschool Zuyd. Uit de inzendingen hebben we er drie geselecteerd en ook u willen we vragen welke van die drie dit jaar het smoel gaat vormen voor deze unieke verjaardag. De stemkaarten liggen voor u klaar. Of u stemt later via onze website Dat kan nog tot 14 januari)

100 jaar Limburgse geschiedenis met de opkomst, neergang en revival van de mijnen.

100 jaar Limburgse geschiedenis met de opkomst, neergang en revival van de mijnen. 100 jaar Steenkolenmijn Valkenburg 21 juli 2017 te Valkenburg Dames en heren, 100 jaar steenkolenmijn Valkenburg is óók 100 jaar Limburgse geschiedenis. 100 jaar Limburgse geschiedenis met de opkomst,

Nadere informatie

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt 1 Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt Mevrouw de minister Crevits, Collega excellentie Reynders, Gedeputeerden, burgemeester,

Nadere informatie

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing.

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden nam mijn voorganger Léon Frissen afscheid met een Rijnlandlezing. 1 Inleiding Commissaris van de Koning Theo Bovens op Rijnlandlezing door pater Anselm Grün, op 15 mei 2014 in Statenzaal in Gouvernement aan de Maas te Maastricht Dames en heren, Ruim tweeëneenhalf jaar

Nadere informatie

[Gesproken woord geldt]

[Gesproken woord geldt] 1 Speech Wintercongres Jonge Democraten in Venlo op 4 februari 2017 [Gesproken woord geldt] Dames en heren, Laat mij jullie om meteen een toon te zetten als gouverneur van Limburg welkom heten in deze

Nadere informatie

Een instrument om onze samenleving echt te veranderen, zo noemt hij het vurig gewenste lidmaatschap.

Een instrument om onze samenleving echt te veranderen, zo noemt hij het vurig gewenste lidmaatschap. Speech voor de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Ingrid van Engelshoven, bij onthulling Erfgoedlabel Verdrag van Maastricht, op 9 mei 2018 Beste mensen, Pak je hier vanmiddag in Maastricht

Nadere informatie

Welkom gasten diner Price Waterhouse Coopers in Gouvernement aan de Maas op 11 maart 2015

Welkom gasten diner Price Waterhouse Coopers in Gouvernement aan de Maas op 11 maart 2015 1 Welkom gasten diner Price Waterhouse Coopers in Gouvernement aan de Maas op 11 maart 2015 Dames en heren, Van harte welkom in dit Gouvernement aan de Maas. Welkom in dit huis van de meest internationale

Nadere informatie

Neimed Krimpbericht. Ontgroening in Limburg. Maart 2014

Neimed Krimpbericht. Ontgroening in Limburg. Maart 2014 Maart 2014 Neimed Krimpbericht Ontgroening in Limburg Het aantal kinderen dat geboren wordt, is de afgelopen 50 jaar aanzienlijk gedaald, in Limburg in veel sterkere mate dan landelijk. Dat komt omdat

Nadere informatie

Toespraak Symposium Vijlen 1000 Jaar, laat de toekomst maar komen op 17 november 2016 te Vijlen

Toespraak Symposium Vijlen 1000 Jaar, laat de toekomst maar komen op 17 november 2016 te Vijlen 1 Toespraak Symposium Vijlen 1000 Jaar, laat de toekomst maar komen op 17 november 2016 te Vijlen Dames en heren, Dat gebeurt niet vaak. Dat ik het verzoek krijg te spreken op een millennium-verjaardag.

Nadere informatie

Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015

Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015 1 Welkomstwoord uitreiking Prins Bernard Cultuurfonds Inspiratieprijs 5 november 2015 Dames en heren, Beste Romy Roelofsen Beste Gable Roelofsen Het is vandaag de vijfde keer dat het Prins Bernard Cultuurfonds

Nadere informatie

Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus

Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus 1 Dames en heren, Heeft u dat artikel vorige week in de Limburger gelezen? Dat artikel over de nieuwe

Nadere informatie

Korte biografieën van de kandidaat-gedeputeerden

Korte biografieën van de kandidaat-gedeputeerden Korte biografieën van de kandidaat-gedeputeerden Joost van den Akker, 34 jaar, woonachtig te Maastricht. Achtergrond in onderwijs. Gepromoveerd aan de Universiteit Twente op onderzoek naar referenda in

Nadere informatie

Presentatie visie Zuid-Limburg. Economische samenwerking Zuid-Limburg. 15 maart 2018

Presentatie visie Zuid-Limburg. Economische samenwerking Zuid-Limburg. 15 maart 2018 Presentatie visie Zuid-Limburg Economische samenwerking Zuid-Limburg 15 maart 2018 Het programma 9.30 11.00 uur Economische samenwerking Welkomstwoord namens de 3 centrumgemeenten - John Aarts Huidige

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

Welkomsttoespraak Public Affairs Netwerk Limburg 14 december 2015 in Gouvernement aan de Maas

Welkomsttoespraak Public Affairs Netwerk Limburg 14 december 2015 in Gouvernement aan de Maas 1 Welkomsttoespraak Public Affairs Netwerk Limburg 14 december 2015 in Gouvernement aan de Maas Dames en heren, Net als mijn collega s van over de grens, heet ik u van harte welkom. Natuurlijk niet alleen

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens op 2 januari in Gouvernement aan de Maas. (alleen uitgesproken woord geldt)

Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens op 2 januari in Gouvernement aan de Maas. (alleen uitgesproken woord geldt) 1 Nieuwjaarstoespraak Gouverneur Theo Bovens op 2 januari in Gouvernement aan de Maas (alleen uitgesproken woord geldt) Dames en heren, Eigenlijk is het zonde dat ik nu onderbreek, waar u zo goed in bent.

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Opening nieuw gebouw en nieuw schooljaar Hogeschool Zuyd Sittard op 1 september 2016

Opening nieuw gebouw en nieuw schooljaar Hogeschool Zuyd Sittard op 1 september 2016 Opening nieuw gebouw en nieuw schooljaar Hogeschool Zuyd Sittard op 1 september 2016 1 Dames en heren, Proficiat met dit nieuwe huis. Het is werkelijk prachtig geworden: modern, duurzaam en groot. Groot

Nadere informatie

Dat beloofde een interessante ontmoeting te worden. En het werd een interessante ontmoeting. Of beter: het is nog steeds een interessante ontmoeting.

Dat beloofde een interessante ontmoeting te worden. En het werd een interessante ontmoeting. Of beter: het is nog steeds een interessante ontmoeting. 1 Toespraak voor Provinciale Staten Zeeland 21 maart 2014 Dames en heren, Het bronsgroen eikenhout ontmoet de blanke duinen. Dat beloofde een interessante ontmoeting te worden. En het werd een interessante

Nadere informatie

Een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Een gelukkig Nieuwjaar voor u; en natuurlijk een heel gelukkig Nieuwjaar voor heel Limburg.

Een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Een gelukkig Nieuwjaar voor u; en natuurlijk een heel gelukkig Nieuwjaar voor heel Limburg. Nieuwjaartoespraak 2015 gouverneur Theo Bovens Gouvernement aan de Maas 2 januari 2015 1 Dames en heren, Een Zalig en Gelukkig Nieuwjaar. Een gelukkig Nieuwjaar voor u; en natuurlijk een heel gelukkig

Nadere informatie

1 Symposium Limburgs industrieel erfgoed in euregionale context 12 juni 2018 Kerkrade

1 Symposium Limburgs industrieel erfgoed in euregionale context 12 juni 2018 Kerkrade 1 Symposium Limburgs industrieel erfgoed in euregionale context 12 juni 2018 Kerkrade Dames en heren, Laat mij beginnen u te feliciteren. U hier in Kerkrade te feliciteren met het zaadje dat hier 20 jaar

Nadere informatie

regelgeving gericht op decentrale energieopwekking of opslag van duurzame energie.

regelgeving gericht op decentrale energieopwekking of opslag van duurzame energie. Toespraak van commissaris van de Koning en voorzitter Raad van Toezicht Energy Valley Max van den Berg, nieuwjaarsreceptie Energy Valley, Groningen, 9 januari 2014 Dames en heren, Mooi dat we vandaag weer

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Afscheid Collegevoorzitter Zuyd Karel van Rosmalen op 13 juli 2017 te Heerlen. Zuyd in de Regio

Afscheid Collegevoorzitter Zuyd Karel van Rosmalen op 13 juli 2017 te Heerlen. Zuyd in de Regio 1 Afscheid Collegevoorzitter Zuyd Karel van Rosmalen op 13 juli 2017 te Heerlen Zuyd in de Regio Beste Karel, beste Maaike Dames en heren, Mij is hier op het afscheid van Karel van Rosmalen gevraagd te

Nadere informatie

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 KIESWIJZER 2019 Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 Inhoud Onderwerp Bladzijde Inleiding 3 De talenkeuze 4 Frans 4 Spaans 5 Duits 6 De kunst, media en techniek keuze 7 Kieswijzer St.

Nadere informatie

Welkom viering 100 jaar vrouwenkiesrecht in Gouvernement aan de Maas op 8 maart 2019

Welkom viering 100 jaar vrouwenkiesrecht in Gouvernement aan de Maas op 8 maart 2019 1 Welkom viering 100 jaar vrouwenkiesrecht in Gouvernement aan de Maas op 8 maart 2019 Beste dames, Welkom in het Gouvernement aan de Maas. Wat goed dat u op de internationale vrouwendag juist hier in

Nadere informatie

Herinnert u zich nog mijn woorden, die ik sprak voor aanvang van het OLS in het Roermondse Maasniel?

Herinnert u zich nog mijn woorden, die ik sprak voor aanvang van het OLS in het Roermondse Maasniel? 1 Huldiging OLS-winnaar 2015 Sint Monulphus en Gondulphus op in Gouvernement in Hasselt Gewaardeerde collega-gouverneur Dames en heren, Herinnert u zich nog mijn woorden, die ik sprak voor aanvang van

Nadere informatie

In een gezin van elf kinderen loopt er allicht één onder, dat wat uit den aard slaat

In een gezin van elf kinderen loopt er allicht één onder, dat wat uit den aard slaat 1 Opening speciale Statenvergadering Limburg 150 jaar 11 mei 2017, Gouvernement aan de Maas In een gezin van elf kinderen loopt er allicht één onder, dat wat uit den aard slaat Zonder dat het hem aan verstandelijke

Nadere informatie

Bijlage 6. Kaart met ligging TOP- en Natura 2000-gebieden

Bijlage 6. Kaart met ligging TOP- en Natura 2000-gebieden Bijlage 6 Kaart met ligging TOP- en Natura 2000-gebieden Rapport bij de Verdrogingsgevoelige Vegetatiekaart Limburg 2013 127 Bijlage 7 de VVL limburg in zes kaarten 128 VVL-Kaart 1 Noord-Limburg Bergen

Nadere informatie

Speech bij nieuwjaarsbijeenkomst Vereniging Hogescholen (17 januari 2018)

Speech bij nieuwjaarsbijeenkomst Vereniging Hogescholen (17 januari 2018) Speech bij nieuwjaarsbijeenkomst Vereniging Hogescholen (17 januari 2018) Beste mensen, Ver buiten ons land vierde ik het kerstreces samen met mijn man en dochter. En zo rond de jaarwisseling liep ik tegen

Nadere informatie

Dagthema: Op Nieuw Overweging 31 december 2017 Jan Meijer

Dagthema: Op Nieuw Overweging 31 december 2017 Jan Meijer Dagthema: Op Nieuw Overweging 31 december 2017 Jan Meijer Lector: Francesca Emma... We bedoelen toch allemaal hetzelfde, hebben ook de behoefte om ergens bij te horen en in liefdevolle vriendelijkheid

Nadere informatie

Wat drijft mij nu en wat maakt Limburg nu de provincie om voor aan de slag te gaan?

Wat drijft mij nu en wat maakt Limburg nu de provincie om voor aan de slag te gaan? Roermond, 15 november 2014 Democraten, Wat was het spannend, die lijsttrekkersverkiezing in de regio! Zoals het D66 betaamt waren het bepaald geen Noord-Koreaanse uitslagen Thom de Graaf, onze lijsttrekker

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Uit een enquête onder bedrijven die actief zijn in Duitsland

Nadere informatie

2 Ontwikkelingen. 2.1 Grijze en groene druk

2 Ontwikkelingen. 2.1 Grijze en groene druk 2 Ontwikkelingen Nederland vergrijst en ontgroent. Ook in arbeidsorganisaties zal de gemiddelde leeftijd van medewerkers steeds meer omhoog gaan. Oudere medewerkers zullen een steeds groter deel van het

Nadere informatie

Eerste helft 2018 & Q Graydon kwartaal monitor

Eerste helft 2018 & Q Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 Graydon kwartaal monitor Eerste helft & Q2 1 Eerste helft & Q2 Inhoud Inleiding 3 Persbericht 4 Faillissementen per branche 23 Opheffingen per branche 24 Netto-groei per branche 25 Overzicht

Nadere informatie

Neimed Krimpbericht. Veel Westerse en weinig niet-westerse allochtonen in Limburg SEPTEMBER 2015

Neimed Krimpbericht. Veel Westerse en weinig niet-westerse allochtonen in Limburg SEPTEMBER 2015 SEPTEMBER 2015 Neimed Krimpbericht Veel Westerse en weinig niet-westerse allochtonen in Limburg In Limburg wonen relatief veel Westerse allochtonen en weinig niet-westerse allochtonen. Evenals landelijk

Nadere informatie

Eminenties, excellenties, edelachtbaren, monseigneurs, Dames en heren,

Eminenties, excellenties, edelachtbaren, monseigneurs, Dames en heren, 1 Welkomstwoord derde Rijnlandlezing 31 mei 2018, Statenzaal Gouvernement Eminenties, excellenties, edelachtbaren, monseigneurs, Dames en heren, Welkom in dit Gouvernement aan de Maas; welkom in dit huis

Nadere informatie

A Station Maastricht Maastricht V Station Maastricht Lijn 57 > Gulpen Maastricht 12.05

A Station Maastricht Maastricht V Station Maastricht Lijn 57 > Gulpen Maastricht 12.05 Route ROODTrip V Personeelsingang VDL Born 7.00 uur A Bushalte Holtummermarkt Holtum 7.35 uur Vanuit PvdA Sittard-Geleen hebben we een klacht doorgespeeld gekregen over de bereikbaarheid van VDL Nedcar

Nadere informatie

'Klimaatverandering is meer dan alleen een milieuprobleem' - België

'Klimaatverandering is meer dan alleen een milieuprobleem' - België 1 van 5 31-07-17 08:54 knack.be 'Klimaatverandering is meer dan alleen een milieuprobleem' - België 7-10 minuten Klimaatverandering is in veel opzichten meer een rechtvaardigheidsprobleem dan een milieuprobleem.

Nadere informatie

Neimed Krimpbericht. Potentiële beroepsbevolking Limburg MEI 2014

Neimed Krimpbericht. Potentiële beroepsbevolking Limburg MEI 2014 MEI 214 Neimed Krimpbericht Potentiële beroepsbevolking Voor de ontwikkeling van het aanbod van arbeidskrachten is de potentiële beroepsbevolking van belang. Deze leeftijdsgroep daalt in al sinds 1995.

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018

Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018 Toespraak staatssecretaris Van Ark, symposium over inclusief ondernemen ( Iedereen doet mee ), Asito, Den Haag, 28 mei 2018 Dames en Heren. Ik ben ontzettend blij met dit symposium over inclusief ondernemen,

Nadere informatie

Mensen die een beroep hebben waarbij ze voedsel direct uit de natuur halen. Zoals fruittelers, boeren en vissers.

Mensen die een beroep hebben waarbij ze voedsel direct uit de natuur halen. Zoals fruittelers, boeren en vissers. Meander Samenvatting groep 6 Thema 2 Werk en energie Samenvatting Beroepen Beroepen kun je verdelen in drie groepen. Mensen in de eerste groep (landbouw, tuinbouw en visserij) halen producten rechtstreeks

Nadere informatie

Young European Talent

Young European Talent NL Young European Talent Young European Talent Voor het eerst dit jaar worden toptalenten zoals jij uitgenodigd om een drie dagen durend exclusief programma bij te wonen. Je ontmoet andere high potentials

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Op Gymles bij Jezus Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Waarom deze avond? Het was toch altijd zo dat? Ja, het was toch altijd zo, maar dat is dus niet meer. Dat wat was, moet als de tijd daarvoor

Nadere informatie

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010 FORUM Maart Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt 9-8e monitor: effecten van de economische crisis In steeg de totale werkloosheid in Nederland met % naar 26 duizend personen. Het werkloosheidspercentage

Nadere informatie

Mensen die een beroep hebben waarbij ze voedsel direct uit de natuur halen. Zoals fruittelers, boeren en vissers.

Mensen die een beroep hebben waarbij ze voedsel direct uit de natuur halen. Zoals fruittelers, boeren en vissers. Meander Samenvatting groep 6 Thema 2 Werk en energie Samenvatting Beroepen Beroepen kun je verdelen in drie groepen. Mensen in de eerste groep (landbouw, tuinbouw en visserij) halen producten rechtstreeks

Nadere informatie

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden.

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden. 1: Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Clemens Cornielje Arnhem, 8 januari 2019 Alles stroomt en niets blijft. Dat is een oude filosofische gedachte, waarbij vaak het beeld van de rivier wordt

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël, geachte familie, geachte aanwezigen

Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël, geachte familie, geachte aanwezigen Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de beëdiging en installatie van burgemeester Sijbom op 23 september 2011 Losser Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël,

Nadere informatie

Woord bij de Dag van het Jodendom in Statenzaal in Gouvernement aan de Maas op donderdag 22 januari 2015

Woord bij de Dag van het Jodendom in Statenzaal in Gouvernement aan de Maas op donderdag 22 januari 2015 1 Woord bij de Dag van het Jodendom in Statenzaal in Gouvernement aan de Maas op donderdag 22 januari 2015 Dames en heren, Het is met genoegen dat ik vandaag uw gastheer mag zijn. Met name hier in de Statenzaal;

Nadere informatie

Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 21 november 2017

Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 21 november 2017 Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 21 november 2017 Dames en heren, Het volk spreekt het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Euro

Praktische opdracht Economie Euro Praktische opdracht Economie Euro Praktische-opdracht door een scholier 1619 woorden 17 februari 2003 6,7 12 keer beoordeeld Vak Economie 1 Onderzoeksvraag. Mijn onderzoeksvraag is: Wat zijn de voor- en

Nadere informatie

Toespraak 175-jarig bestaan Wijnhuis Robbers en Van den Hoogen

Toespraak 175-jarig bestaan Wijnhuis Robbers en Van den Hoogen Toespraak 175-jarig bestaan Wijnhuis Robbers en Van den Hoogen 1 7 september 2017 Geachte familie Donders, beste medewerkers, wijnliefhebbers, want, dat durf ik wel te veronderstellen, hier zijn veel wijnliefhebbers

Nadere informatie

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Dames en heren, Dit is de langste dag van het jaar. Vandaag begint

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2010-2011, Grootegast, 31 augustus 2010 Er was eens een boerin die twee emmers verse, romige melk buiten zette. Vlakbij

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel.

Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel. Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel. Dames en heren, Allereerst natuurlijk alle goeds voor het nieuwe jaar gewenst! Fijn dat u er allemaal bent

Nadere informatie

Een veteraan zei ooit tegen mij Als je er niet geweest bent, weet je ook niet wat het is, hoe het voelt. Hij heeft natuurlijk gelijk.

Een veteraan zei ooit tegen mij Als je er niet geweest bent, weet je ook niet wat het is, hoe het voelt. Hij heeft natuurlijk gelijk. Toespraak staatssecretaris Van der Knaap ter gelegenheid van de Opening van de veteranententoonstelling Veteranen. Ingezet in dienst van de vrede. Maandag 7 mei 2007, Stadskantoor Eindhoven. U weet ongetwijfeld

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hans Martijn Ostendorp, 3 januari Heel hartelijk welkom, hier in uw gemeentehuis.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hans Martijn Ostendorp, 3 januari Heel hartelijk welkom, hier in uw gemeentehuis. Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hans Martijn Ostendorp, 3 januari 2017 Dames en heren, Heel hartelijk welkom, hier in uw gemeentehuis. Een heel warm woord van welkom voor u allen, en daarnaast een bijzonder

Nadere informatie

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA- 28-8-2016 Heel houden Deze vaas is een erfstuk. Ik vind hem niet direct mooi, maar hij zou best wel eens heel wat waard kunnen zijn. De vaas staat een beetje gevaarlijk bij ons

Nadere informatie

Toespraak business meeting Het nieuwe bouwen: Limburg in transitie tijdens Tefaf op 22 maart 2013 te Maastricht

Toespraak business meeting Het nieuwe bouwen: Limburg in transitie tijdens Tefaf op 22 maart 2013 te Maastricht 1 Toespraak business meeting Het nieuwe bouwen: Limburg in transitie tijdens Tefaf op 22 maart 2013 te Maastricht Dames en heren, Limburg bouwt; en dat doen we al eeuwen. Het is zelfs al zo n zestig eeuwen

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

19 augustus 2014 Toespraak van gouverneur Theo Bovens Cultuurconferentie Limburg Festival 2014, Roermond

19 augustus 2014 Toespraak van gouverneur Theo Bovens Cultuurconferentie Limburg Festival 2014, Roermond 19 augustus 2014 Toespraak van gouverneur Theo Bovens Cultuurconferentie Limburg Festival 2014, Roermond 1 Ik mag hier een verhaal komen houden over cultuursponsoring. Logisch, zult u wellicht denken.

Nadere informatie

Opening Horst aan de Maas 800 jaar in de Mèrthal te Horst op 4 januari 2019

Opening Horst aan de Maas 800 jaar in de Mèrthal te Horst op 4 januari 2019 1 Opening Horst aan de Maas 800 jaar in de Mèrthal te Horst op 4 januari 2019 Beste mensen van Horst aan de Maas, Mag ik u allereerst een gelukkig en een zalig nieuwjaar toewensen? En samen wordt dat een

Nadere informatie

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi "" ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi  ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Grenzen verdwijnen De schutting in jouw tuin is de grens tussen jouw tuin en die van de buren. Tussen woonwijken, gemeenten, provincies en landen zijn ook grenzen. Die grenzen

Nadere informatie

Deventer zoekt een nieuwe burgemeester

Deventer zoekt een nieuwe burgemeester Deventer zoekt een nieuwe 2 Deventer zoekt een nieuwe, een bestuurder die doortastend en met durf eraan bijdraagt dat onze gemeente een volgende stap zet. In het benutten van economische mogelijkheden,

Nadere informatie

Excellence Programme Brightlands. Versterking van de verbinding in Limburg

Excellence Programme Brightlands. Versterking van de verbinding in Limburg Excellence Programme Brightlands Versterking van de verbinding in Limburg Excellence Programme Brightlands In de ontwikkeling van de Limburgse economie speelt de samenwerking tussen bedrijven, overheid

Nadere informatie

Druk bezocht politiek café over Oekraïne referendum

Druk bezocht politiek café over Oekraïne referendum vrijdag 1 april 2016 Lees voor Druk bezocht politiek café over Oekraïne referendum door Heleen Hupkens, D666 Zeist Er moesten extra stoelen aangesleept worden. De tuinzaal van Antropia zal vol met D66

Nadere informatie

Toespraak tijdens afsluitende bijeenkomst over 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland, 19 april in Arnhem

Toespraak tijdens afsluitende bijeenkomst over 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland, 19 april in Arnhem Toespraak tijdens afsluitende bijeenkomst over 400 jaar handelsbetrekkingen Turkije-Nederland, 19 april in Arnhem Dames en heren, Er wordt tegenwoordig veel gefeest in Nederland. We vieren 100 jaar Vredespaleis,

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Onderzoek wijst uit dat 86 procent van de Nederlandse ondernemers

Nadere informatie

De opkomst van structurele bevolkingsdaling

De opkomst van structurele bevolkingsdaling Dit is het laatste Neimed Krimpbericht van de hand van Wim Derks. Na twee jaar komt er een einde aan de boeiende serie van deze auteur. De serie verscheen maandelijks op de website van Neimed. De hele

Nadere informatie

Sociale innovaties Limburg

Sociale innovaties Limburg Sociale innovaties Limburg Verkenners Vereniging Limburg Anita Bastiaans, Ben van Essen, Ellen Janssen, Wil Rutten, Tjeu Seeverens, Bart Temme Sociale Agenda Limburg 2025 > opdracht Verkenners 2015: Sociale

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

TOESPRAAK JOHAN REMKES, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN IN NOORD-HOLLAND, TIJDENS HET SYMPOSIUM GROEN GAS IN ZICHT, OP 25 NOVEMBER 2010, TE ALKMAAR

TOESPRAAK JOHAN REMKES, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN IN NOORD-HOLLAND, TIJDENS HET SYMPOSIUM GROEN GAS IN ZICHT, OP 25 NOVEMBER 2010, TE ALKMAAR TOESPRAAK JOHAN REMKES, COMMISSARIS VAN DE KONINGIN IN NOORD-HOLLAND, TIJDENS HET SYMPOSIUM GROEN GAS IN ZICHT, OP 25 NOVEMBER 2010, TE ALKMAAR Groen Gas als kans voor Noord-Holland Dames en heren, Kansen

Nadere informatie

Vlak voor kerst vierde Het Gelders Orkest zijn verjaardag. Het werd 125 en trakteerde ons op de 9e van Beethoven.

Vlak voor kerst vierde Het Gelders Orkest zijn verjaardag. Het werd 125 en trakteerde ons op de 9e van Beethoven. 1 Dames en heren, Hartelijk welkom in uw Huis der Provincie. Vlak voor kerst vierde Het Gelders Orkest zijn verjaardag. Het werd 125 en trakteerde ons op de 9e van Beethoven. Een geweldige symfonie, waarin

Nadere informatie

Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?)

Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?) Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?) Toelichting op de opdracht Tijdens deze opdracht gaan jullie in kleine groepjes in onderhandeling met elkaar over een pakket

Nadere informatie

Inhoud toespraak burgemeester 20 minuten

Inhoud toespraak burgemeester 20 minuten Inhoud toespraak burgemeester 20 minuten Dames en heren, Mede namens het bestuur van de gemeente Goeree- Overflakkee heet ik alle inwoners, ondernemers, bezoekers,relaties, raadsleden, collegeleden en

Nadere informatie

De Droom Van Een Onafhankelijk Limburg: Zin Of Onzin?

De Droom Van Een Onafhankelijk Limburg: Zin Of Onzin? De Droom Van Een Onafhankelijk Limburg: Zin Of Onzin? Henri Smeets 5 6 De Droom Van Een Onafhankelijk Limburg: Zin Of Onzin? Henri Smeets 7 9 Schrijver: Henri Smeets Coverontwerp: Henri Smeets Uitgegeven

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat.

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat. Toespraak bij het Nieuwjaarsontbijt van de Building Society, door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op 10 januari 2012 te Delden. Dames en heren, Allereerst wil ik u een gezegend,

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Korte zinnen. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig.

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Korte zinnen. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com Korte zinnen 046-451 23 86 Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij Maar ik geloof, ik geloof in jou en mij 046-451 23 86 Het

Nadere informatie

Eigenlijk is er in 60 jaar dus niet zoveel veranderd.

Eigenlijk is er in 60 jaar dus niet zoveel veranderd. Welkomstwoord Gouverneur Bovens woensdag 2 oktober 2013 60 jaar Limburgse vlag De Limburgse vlag. Ze is zo vertrouwd in het Limburgse straatbeeld, dat je er eigenlijk niet bij stilstaat dat er heel wat

Nadere informatie

26 december Onderzoek:

26 december Onderzoek: 26 december 2016 Onderzoek: Verwachtingen 2017 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Start nieuw Europees innovatieprogramma OP-Zuid uitgesproken als voorzitter Comité van Toezicht in Gouvernement aan de Maas, 29 oktober 2014

Start nieuw Europees innovatieprogramma OP-Zuid uitgesproken als voorzitter Comité van Toezicht in Gouvernement aan de Maas, 29 oktober 2014 Start nieuw Europees innovatieprogramma OP-Zuid 2014-2020 uitgesproken als voorzitter Comité van Toezicht in Gouvernement aan de Maas, 29 oktober 2014 1 Dames en heren, Ik heette u welkom als gouverneur

Nadere informatie

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.»

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.» BOORTMEERBEEK DE WEG VOORUIT Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek. Een open bestuur ten dienste van de inwoners. Communicatie en dialoog zijn enorm belangrijk in de moderne maatschappij. Wij vinden

Nadere informatie

Miljoenennota in begrijpelijke taal

Miljoenennota in begrijpelijke taal Samenvatting Miljoenennota in begrijpelijke taal D66 krijgt het voor elkaar 20180920102008_1837.adpro.indd 1 9/20/2018 10:20:25 AM Wat is de Miljoenennota? 2 Elk jaar presenteert de minister van Financiën

Nadere informatie

Module 7. Oefening 22

Module 7. Oefening 22 Module 7 Volgende sleutels uit deel II van het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: Sleutel 9: Jij bent machtig. Blz. 64 Sleutel 10: Je bent hier en nu aanwezig Blz. 68 Sleutel 11, B: Wat

Nadere informatie

Carrouseldiensten Peel en Kempenland

Carrouseldiensten Peel en Kempenland Carrouseldiensten Peel en Kempenland Orde van dienst voor de zondagen 28 januari, 4 februari en 11 februari 2018 Thema: Stroomopwaarts. Over geloof, hoop en liefde M.m.v. de voorgangers uit de werkgemeenschap

Nadere informatie

Vrijdag 30 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Vrijdag 30 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 30 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Viering Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Tielrode Dames en heren Vandaag start de paasvakantie. Voor

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT DE EUROPESE UNIE JANUARI 2016 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 EERSTE EN WAT HEB JE NODIG Grote letters A, B en C Aftelklok (op digibord) 50 sterren, uitgeprint op geel papier Circa 4 grote enveloppen Een prijsje

Nadere informatie

HOMILIE KERKENPLAN januari 2019

HOMILIE KERKENPLAN januari 2019 HOMILIE KERKENPLAN - 12-13 januari 2019 (Bij het evangelie: Lucas 3, 15-16; 21-22) In het evangelie van vandaag staan twee figuren centraal, ook een beetje tegenover elkaar: Johannes de Doper en Jezus

Nadere informatie

MODULE V. Ben jij nou Europees?

MODULE V. Ben jij nou Europees? MODULE V Ben jij nou Europees? V.I Wat is Europees? Wat vind jij typisch Europees? En wie vind jij typisch Europees? Dat zijn moeilijke vragen, waarop de meeste mensen niet gelijk een antwoord hebben.

Nadere informatie

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus?

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus? INLEIDING Inleiding Beste cursist, Waarom deze cursus? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt leren noten lezen: Misschien ben je een zanger(es) die het fijn vindt om mee te kunnen lezen tijdens

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de Wensbus. Gemeenten Limburg per Mook en Middelaar. Gennep. Bergen. Venray. Horst a/d Maas. Venlo.

Vragen en antwoorden over de Wensbus. Gemeenten Limburg per Mook en Middelaar. Gennep. Bergen. Venray. Horst a/d Maas. Venlo. Gemeenten Limburg per 1-1-2011 Mook en Middelaar Gennep Bergen Vragen en antwoorden over de Wensbus Nederweert Venray Horst a/d Maas Peel en Maas Beesel Venlo Weert Leudal Roermond Maasgouw Roerdalen Echt-Susteren

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie

Opdracht Maatschappijleer Integratie en immigratie Opdracht Maatschappijleer Integ en immig Opdracht door een scholier 1899 woorden 21 januari 2004 6,6 90 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Integ en immig 1. Wat is het probleem? -Historische schets Tussen

Nadere informatie

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur

Zondag 14 oktober Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Zondag 14 oktober 2018 Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Liederen in deze dienst: Psalm 33 : 2 en 8 Lied 8b Lied 316 : 1 en 4 Lied 20 Lied 564 : 1, 2 en 3 (Hemelhoog) Lied 416 Lied 912

Nadere informatie

De Morgenster Prediker 3 Tijd!

De Morgenster Prediker 3 Tijd! De Morgenster 25-9-2016 Prediker 3 Tijd! Waarvoor het is vandaag de tijd? 2x Er is zo veel gaande op dit moment. En velen van ons verwart dat. Ik heb er eigenlijk niets van gezien, wel een en ander van

Nadere informatie

1. Met andere ogen. Wetenschap en levensbeschouwing. De wereld achter de feiten

1. Met andere ogen. Wetenschap en levensbeschouwing. De wereld achter de feiten 1. Met andere ogen Wetenschap en levensbeschouwing De wereld achter de feiten Dit boek gaat over economie. Dat is de wetenschap die mensen bestudeert in hun streven naar welvaart. Het lijkt wel of economie

Nadere informatie

JAARMONITOR 2016 JANUARI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

JAARMONITOR 2016 JANUARI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland JAARMONITOR 2016 JANUARI 2017 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 FREELANCERS GEBAAT BIJ ONRUST OP ARBEIDSMARKT 4 BEDRIJVEN MAKEN MEER GEBRUIK VAN FREELANCERS EN FLEXWERKERS

Nadere informatie