Informatie over taalassistenten en assistentdocenten voor het vak Duits of Frans, schooljaar 2017/2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over taalassistenten en assistentdocenten voor het vak Duits of Frans, schooljaar 2017/2018"

Transcriptie

1 Informatie over taalassistenten en assistentdocenten voor het vak Duits of Frans, schooljaar 2017/2018 De deadline voor aanvragen is 1 februari 2017 (aanvragen die later binnen komen, zullen niet in behandeling worden genomen). Heeft u problemen met het invullen of opsturen van het digitale aanvraagformulier neem dan (telefonisch of per mail) contact op met een van onze medewerkers. Er zijn drie soorten assistentenprogramma s: Duits Assistent-Docent Duits 1e graads In het kader van het programma Van assistent tot docent Duits eerstegraads (VADD 1) Assistent-Docent Duits 2e graads In het kader van het programma Van assistent tot docent Duits of Frans tweedegraads (VAD 2) Frans Assistent-Docent Frans 2e graads In het kader van het programma Van assistent tot docent Frans of Duits tweedegraads (VAD 2) Taalassistent Frans Op de volgende pagina s vindt u een beschrijving van deze programma s. Leest u deze goed voordat u bepaalt voor welk type assistent u in aanmerking wilt komen.

2 Algemene beschrijving van het programma Van Assistent tot Docent Duits 1e graads In aanmerking komen: scholen voor voortgezet onderwijs Van assistent tot docent Duits 1e graads is een tweejarig programma van EP-Nuffic in samenwerking met de universitaire lerarenopleiding ICLON. In deze twee jaar worden native speakers opgeleid tot eerstegraads docent Duits. De sectie Duits begeleidt de assistent-docent gedurende één schooljaar. Het inzetten van een assistent-docent biedt uw leerlingen de mogelijkheid om in een authentieke situatie Duits te spreken en als het ware Landeskunde aan den lijve te ervaren, kortom een kans om het buitenland binnen uw leslokaal te halen. Voor het schooljaar 2017/2018 zoeken we scholen die dit programma verder met ons willen uitbouwen. Wat wij bieden Een native speaker assistent-docent voor 1 schooljaar (september t/m juli) voor maximaal 12 contacturen per week (0,4 0,5 fte) uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland, - die ervoor kiest om in Nederland in het onderwijs werkzaam te zijn; - met een afgeronde academische opleiding; - die is geselecteerd op motivatie voor het onderwijs en de bereidheid de Nederlandse maatschappij te leren kennen; - die creatief en leerlinggericht is. De assistent-docent ontvangt een beurs van 900,- per maand. De school ontvangt in twee termijnen geld van EP-Nuffic om maximaal 13 beurzen (augustus t/m augustus) en de afdrachten van de werkgeverslasten te kunnen betalen. De school ontvangt eenmalig een stimuleringssubsidie van voor de begeleiding van de assistent-docent. Intensieve begeleiding op maat, inclusief les- en schoolbezoeken. De financiering door EP-Nuffic van een intensieve cursus Nederlands voor de assistent-docent. Een serie inhoudelijke bijeenkomsten voor de assistent-docent. Wat wij vragen Secties die tijd vrij willen maken voor en het belang inzien van een goede begeleiding. Secties die ondersteuning bieden bij het vinden van geschikte huisvesting en die (tijdelijke) huisvesting regelen indien de assistent-docent bij begin van zijn werkzaamheden nog geen woonruimte heeft; Secties die de eventuele reiskosten woon-werkverkeer vergoeden. Secties Duits die in samenwerking met de externe begeleiding in staat zijn om binnen één jaar een native speaker op te leiden tot beginnend docent.

3 Secties die - enthousiast en positief ingesteld zijn; - openstaan voor vernieuwingen; - het principe doeltaal = voertaal op alle niveaus onderschrijven; - het belang van Landeskunde onderkennen; - communicatief onderwijs hoog in het vaandel hebben staan. Steun van de schoolleiding die inziet hoe belangrijk en waardevol versterking van het talenonderwijs Frans/Duits binnen een school is. Aanwijzen van een begeleider/mentor, die voor de vakinhoudelijke en persoonlijke begeleiding verantwoordelijk is. Deelname van de begeleider aan twee bijeenkomsten en samenwerking met de lerarenopleiding. Na het eerste jaar zoeken de docenten in opleiding zelf een baan van ongeveer 12 uur per week op een school in Nederland. In het tweede jaar zijn zij dus zelfstandig werkzaam in het Nederlandse onderwijs. Daarnaast volgen zij de eerstegraads lerarenopleiding om uiteindelijk hun eerstegraads lesbevoegdheid te halen.

4 Algemene beschrijving van het programma Van assistent tot docent Duits of Frans 2e graads In aanmerking komen: scholen voor voortgezet onderwijs Van assistent tot docent Duits of Frans 2e graads is een tweejarig programma van EP-Nuffic in samenwerking met de Hogeschool INHOLLAND in Amstelveen (lerarenopleiding tweedegraads voor Duits resp. Frans). Het inzetten van een assistent-docent biedt leerlingen de mogelijkheid om in een authentieke situatie Duits of Frans te spreken en als het ware Landeskunde/Civilisation aan den lijve te ervaren, kortom: een kans om het buitenland binnen uw leslokaal te halen. Voor het schooljaar 2016/2017 zoeken we scholen voor voortgezet onderwijs die dit programma verder met ons willen uitbouwen. Wat wij bieden Een native speaker assistent-docent voor één schooljaar (september t/m juli) voor maximaal 12 contacturen (0,4 0,5 fte) per week uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of België, - die ervoor kiest om in Nederland in het onderwijs werkzaam te zijn; - met minimaal een Bachelor in een relevant vak en / of ervaring in DaF (Deutsch als Fremdsprache) of FLE (Français Langue Étrangère); - die wordt geselecteerd op motivatie voor het onderwijs en de bereidheid de Nederlandse maatschappij te leren kennen; - die creatief en leerlingengericht is. De assistent-docent ontvangt een beurs van 900,- per maand. De scholen ontvangen in twee termijnen geld van EP-Nuffic om maximaal 13 beurzen (augustus t/m augustus), de afdrachten van de werkgeverslasten en enkele eenmalige bedragen te kunnen betalen, die de assistentdocenten mogen declareren. De school ontvangt eenmalig een stimuleringssubsidie van voor de begeleiding van de assistent-docent. Intensieve begeleiding op maat, inclusief les- en schoolbezoeken, door de Hogeschool INHOLLAND. Financiering door EP-Nuffic van een intensieve zomercursus Nederlands voor de assistentdocent. Een deeltijd 2e graads lerarenopleiding voor de assistent-docent aan de Hogeschool INHOLLAND. Wat wij vragen Secties die tijd willen vrijmaken voor en het belang inzien van een goede begeleiding. Deelname van de begeleider aan drie bijeenkomsten. Secties die willen bemiddelen bij de huisvesting.

5 Secties die de eventuele reiskosten woon-werkverkeer vergoeden. Secties Duits/Frans die in samenwerking met de Hogeschool INHOLLAND in staat zijn om binnen één jaar een native speaker op te leiden tot beginnend docent. Secties die: - enthousiast en positief ingesteld zijn; - openstaan voor vernieuwingen; - het principe doeltaal = voertaal op alle niveaus onderschrijven; - het belang van Landeskunde/Civilisation onderkennen; - communicatief onderwijs hoog in het vaandel hebben staan. Steun van de schoolleiding die inziet hoe belangrijk en waardevol versterking van het talenonderwijs Frans/Duits binnen een school is. Na het eerste jaar zoeken de net opgeleide docenten zelf een baan van ongeveer 12 uur aan een school in Nederland. In het tweede jaar zijn zij dan zelfstandig werkzaam in het Nederlandse onderwijs. Daarnaast volgen zij de tweedegraads lerarenopleiding aan de Hogeschool INHOLLAND om uiteindelijk hun tweedegraads lesbevoegdheid te halen.

6 Algemene beschrijving van het programma Taalassistenten Frans In aanmerking komen: scholen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en lerarenopleidingen Doel van het programma Taalassistenten Frans is een positieve bijdrage te leveren aan de positie van de Franse taal in het onderwijs, in het kader van internationalisering. Scholen voor basis-, of voortgezet onderwijs met een aanbod Franse taal en cultuur of lerarenopleidingen Frans, kunnen een aanvraag indienen voor een taalassistent Frans (m/v) voor één schooljaar (tien maanden). Wat wij bieden Een native speaker taalassistent voor één schooljaar (september t/m juni) voor maximaal 12 contacturen (0,4 0,5 fte) per week uit Frankrijk of België; - die ervoor kiest om (tijdelijk) in Nederland in het onderwijs werkzaam te zijn; - die een student of afgestudeerde is van een lerarenopleiding of talenstudie in Frankrijk of België; - die geselecteerd is op motivatie voor het onderwijs en de bereidheid de Nederlandse maatschappij te leren kennen; - die creatief en leerlingengericht is. De taalassistent ontvangt een beurs van 800,- per maand. De scholen ontvangen in twee termijnen geld van het EP-Nuffic om de 10 beurzen ( 800,- netto), de afdrachten van de werkgeverslasten en enkele kleinere bedragen te kunnen betalen, die de taalassistenten mogen declareren. Financiering van een intensieve taaltraining Nederlands voor de taalassistent. Een serie inhoudelijke groepsbijeenkomsten voor de taalassistent. Wat wij vragen Secties die tijd vrij willen maken voor en het belang inzien van een goede begeleiding. Deelname van de begeleider aan twee à drie bijeenkomsten. Secties die ondersteuning bieden bij het vinden van geschikte huisvesting en die (tijdelijke) huisvesting regelen indien de assistent bij begin van zijn werkzaamheden nog geen woonruimte heeft. Secties die de eventuele reiskosten woon-werkverkeer vergoeden. Secties die: - enthousiast en positief ingesteld zijn; - openstaan voor vernieuwingen; - het principe doeltaal = voertaal op alle niveaus onderschrijven;

7 - het belang van de kennis van land en cultuur onderkennen; - communicatief onderwijs hoog in het vaandel hebben staan. Steun van de schoolleiding die inziet hoe belangrijk en waardevol internationalisering binnen een school is. De taalassistent geeft niet zelfstandig les. Hij of zij ondersteunt de sectie Frans op school bij verschillende activiteiten, zoals spreekvaardigheidstraining met kleine groepjes leerlingen of het helpen opzetten en begeleiden van uitwisselingsprogramma's met een Franse partnerschool. De taalassistent kan belast worden met een taak die vergelijkbaar is met twaalf contacturen (0,4 0,5 fte), verdeeld over drie (maximaal vier) dagen per week.

INFORMATIEBOEK VOOR BEGELEIDERS VAN

INFORMATIEBOEK VOOR BEGELEIDERS VAN INFORMATIEBOEK VOOR BEGELEIDERS VAN BUITENLANDSE TAALASSISTENTEN Sinds begin jaren 90 biedt het Europees Platform de mogelijkheid om Duitse of Franse taalassistenten aan Nederlandse scholen te bemiddelen.

Nadere informatie

Beurs voor zomercursus van de

Beurs voor zomercursus van de Beurs voor zomercursus van de Zomercursus aan Duitse universiteit: 850 euro Officiële titel: Hochschulsommerkurse in Deutschland für ausländische Studierende und Graduierte Studenten van bachelor- en masterprogramma

Nadere informatie

Studiebeurs van de. Deadline: 1 december 2016 voor begin studie in Duitsland in sept/okt Meer beurzen? studereninduitsland.

Studiebeurs van de. Deadline: 1 december 2016 voor begin studie in Duitsland in sept/okt Meer beurzen? studereninduitsland. Studiebeurs van de (Deel van) masterstudie in Duitsland: 750 euro per maand Officiële titel: Studienstipendien für Graduierte aller wissenschaftlichen Fächer Zeer goed gekwalificeerde afgestudeerden met

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

Monitor Haagse Lerarenbeurs. peildatum januari 2015

Monitor Haagse Lerarenbeurs. peildatum januari 2015 Monitor Haagse Lerarenbeurs peildatum januari 2015 Den Haag, april 2015 1 Introductie In december 2011 deed De Rode Loper onderzoek naar het percentage onbevoegd gegeven lessen in de Haagse regio. 1 Uit

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 7-1 5 9 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen het bestuur van Faculteit der Geesteswetenschappen, verweerder

Nadere informatie

WilWeg Hét startpunt om verder te studeren in het buitenland. 30 November 2017 Inge Schouten

WilWeg Hét startpunt om verder te studeren in het buitenland. 30 November 2017 Inge Schouten WilWeg Hét startpunt om verder te studeren in het buitenland 30 November 2017 Inge Schouten Waarom naar het buitenland Academische uitdaging Persoonlijke groei Voordeel bij het betreden van de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Lerarenopleiding Geesteswetenschappen. Masterdag 16 mrt. 2018

Lerarenopleiding Geesteswetenschappen. Masterdag 16 mrt. 2018 Lerarenopleiding Geesteswetenschappen Masterdag 16 mrt. 2018 1 Inhoud Leraar worden? Opleidingstrajecten Curriculum Vakken Praktijk Toelatingseisen en informatie Individuele vragen 2 Waarom zou je leraar

Nadere informatie

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017 Lerarenopleiding Toke Egberts 10 nov. 2017 1 Even voorstellen Toke Egberts 2 Inhoud Leraar worden? Opleidingsvarianten Curriculum Vakken Praktijk Toelatingseisen en informatie Individuele vragen 3 Waarom

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur word je opgeleid

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een allround classicus met een brede blik én diepgang. Ik wist al vroeg in mijn middelbareschooltijd dat ik Grieks en Latijn wilde studeren. Het feit dat twee

Nadere informatie

Informatiebrief voor scholen

Informatiebrief voor scholen Informatiebrief voor scholen Aan: Van : Datum: Onderwerp: Scholen die informatie willen over werkplekleren/begeleiding van deeltijdstudenten van Instituut Archimedes Bureau Ondersteuning Leerlijnen, Instituut

Nadere informatie

1. Welke routes tot leraar zijn er in het hoger onderwijs?

1. Welke routes tot leraar zijn er in het hoger onderwijs? 1 1. Welke routes tot leraar zijn er in het hoger onderwijs? Het hoger onderwijs kent routes tot leraar in het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs: HBO Het hoger beroepsonderwijs kent

Nadere informatie

Bijzonder Masterprogramma Leraar Duits

Bijzonder Masterprogramma Leraar Duits Bijzonder Masterprogramma Leraar Duits Simone Wolff Vrijdag 27 november 2015 Maatschappelijke trend Groeiend tekort aan eerstegraads leraren Duits in het voortgezet onderwijs: Vanaf 2016 zullen de tekorten

Nadere informatie

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs 1. Naam: 25 2. School: 25 3. Welk(e) vak(ken) doceert u momenteel? Engels 60,0% 15 Frans 24,0% 6 Duits 12,0% 3 Spaans 4,0% 1 1 of 14 4. Welke graad

Nadere informatie

Kaderregeling Vierslagleren in het voortgezet onderwijs

Kaderregeling Vierslagleren in het voortgezet onderwijs Kaderregeling Vierslagleren in het voortgezet onderwijs... Inleiding Voor het voorgezet onderwijs (vo) is de verwachting dat het huidige lerarentekort, dat zich vooral voordoet in een aantal vakken, de

Nadere informatie

Van overschotvak naar tekortvak. Nieuwe doelgroepen. voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs

Van overschotvak naar tekortvak. Nieuwe doelgroepen. voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs Van overschotvak naar tekortvak Nieuwe doelgroepen voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs De komende jaren zal het tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs toenemen en zelfs oplopen tot

Nadere informatie

Mogelijkheden. Internationalisering van A tot Z voor het basisonderwijs. 1. Prins Filipfonds. 2. Buurlandenbeleid

Mogelijkheden. Internationalisering van A tot Z voor het basisonderwijs. 1. Prins Filipfonds. 2. Buurlandenbeleid Mogelijkheden Internationalisering van A tot Z voor het basisonderwijs Leuven, 29 februari 2012 Prins Filipfonds Buurlandenbeleid Een Leven Lang Leren programma Comenius Study Visits Raad van Europa Ryckevelde

Nadere informatie

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen.

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen. EASY LANGUAGES Verblijf bij een privéleraar - Totale onderdompeling U wilt graag een taalprogramma volgen en een verbluffend resultaat behalen? Een verblijf bij een privé leraar is ideaal om binnen een

Nadere informatie

Land Focus: Nederland

Land Focus: Nederland - Een kort overzicht van intercultureel leren - in de initiële lerarenopleiding en de professionele ontwikkeling van leerkrachten in het middelbaar onderwijs - in curricula van het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Inzet van hbo- en wo-studenten. Nieuwe doelgroepen. voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs

Inzet van hbo- en wo-studenten. Nieuwe doelgroepen. voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs Inzet van hbo- en wo-studenten Nieuwe doelgroepen voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs De komende jaren zal het tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs toenemen en zelfs oplopen tot

Nadere informatie

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: PIETER TROOST

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: PIETER TROOST Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum 2015 CHRISTELIJK LYCEUM ZEIST Bilingual Education FOTO: PIETER TROOST Introductie leerjaar 1 FOTO: FOTO: JEROEN JEROEN SOETENS SOETENS Waarom tweetalig onderwijs?

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

LERAREN- OPLEIDINGEN Voorlichtingsbijeenkomst 26 mei 2015

LERAREN- OPLEIDINGEN Voorlichtingsbijeenkomst 26 mei 2015 LERAREN- OPLEIDINGEN Voorlichtingsbijeenkomst 26 mei 2015 Science Education and Communication Leraar vho maatschappijleer en maatschappijwetenschappen PROGRAMMA 3TU M-SEC: eerstegraads lerarenopleidingen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond ILO

Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 Didactief Special december 2016 3 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk eerstegraads

Nadere informatie

Aantal instromende studenten tussen 2010 2014 gedaald. Figuur 1: Ontwikkeling instroom lerarenopleidingen 2010 2014. 1

Aantal instromende studenten tussen 2010 2014 gedaald. Figuur 1: Ontwikkeling instroom lerarenopleidingen 2010 2014. 1 Het aantal studenten dat start met een opleiding tot leraar basisonderwijs, leraar speciaal onderwijs of leraar voortgezet onderwijs is tussen en afgenomen. Bij de tweedegraads en eerstegraads hbo-lerarenopleidingen

Nadere informatie

Partnerschap. en scholen werken op basis van een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen met studenten aan hun ontwikkeling tot professional.

Partnerschap. en scholen werken op basis van een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen met studenten aan hun ontwikkeling tot professional. Sinds een tiental jaren hebben we opleidingsvormen ontwikkeld die recht doen aan zowel vakbekwaamheid als praktijkkennis van aanstaande leraren. In toenemende mate doen we dat op basis van opleiden in

Nadere informatie

Bachelor Duitslandstudies. uva.nl/ba-duits

Bachelor Duitslandstudies. uva.nl/ba-duits Bachelor 2018-2019 Duitslandstudies uva.nl/ba-duits De bachelor Duitslandstudies leidt je op tot academisch geschoolde Duitslanddeskundige met vloeiende beheersing van het Duits. In deze bachelor combineer

Nadere informatie

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum 2012 CHRISTELIJK LYCEUM ZEIST Bilingual Education Waarom tweetalig onderwijs? Engels is één van de belangrijkste talen. Bij bedrijven, universiteiten, hogescholen

Nadere informatie

SCHOLIERENPROJECTEN VOOR DE DUITSE TAAL. Programma`s en wedstrijden voor Nederlandse leerlingen

SCHOLIERENPROJECTEN VOOR DE DUITSE TAAL. Programma`s en wedstrijden voor Nederlandse leerlingen SCHOLIERENPROJECTEN VOOR DE DUITSE TAAL Programma`s en wedstrijden voor Nederlandse leerlingen Deutscholympiade pagina 4 Examenservice pagina 14 Deze brochure geeft een overzicht over programma`s en wedstrijden

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO

Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 3 Didactief Special december 2016 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk 5 eerstegraads

Nadere informatie

LERAREN- OPLEIDINGEN OPEN DAG

LERAREN- OPLEIDINGEN OPEN DAG LERAREN- OPLEIDINGEN OPEN DAG Science Education and Communication Leraar vho maatschappijleer en maatschappijwetenschappen PRESENTATIE DIGITAAL www.utwente.nl/master/sec/powerpoint www.utwente.nl/master/lvhom/powerpoint

Nadere informatie

Tevredenheid over docenten

Tevredenheid over docenten Studenten in sector tevredener dan in totale hoger onderwijs... 2 Studenten tevreden over docenten bij niet-bekostigde tweedegraads lerarenopleidingen hbo... 3 Pabo-studenten minder tevreden over docenten

Nadere informatie

Kenmerken van de opleidingsvarianten in de OSR

Kenmerken van de opleidingsvarianten in de OSR Kenmerken van de opleidingsvarianten in de OSR Versie 3-12 september 2012 In onderstaande tabellen zijn de belangrijkste kenmerken weergegeven van de varianten van Opleiden in de school (OidS) waarop de

Nadere informatie

Baan op niveau en in richting

Baan op niveau en in richting Baan op niveau en in richting Studenten Onderwijs meer kans op baan gemiddeld... 2 Pabo had sterkste terugloop baankansen in 2012... 3 Hbo-studenten in sector vaker baan op niveau en in richting... 4 Voltijd

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 De ILO leidt op voor eerstegraads leraar in 23 verschillende vakken. Je kunt voor de meeste opleidingen zowel in augustus als in februari beginnen. Voor Arabisch, Hebreeuws,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 16: SUCCESVOLLE MINOR INGENIEUR ÈN DOCENT WORDT VOORTGEZET

NIEUWSBRIEF 16: SUCCESVOLLE MINOR INGENIEUR ÈN DOCENT WORDT VOORTGEZET NIEUWSBRIEF 16: SUCCESVOLLE MINOR INGENIEUR ÈN DOCENT WORDT VOORTGEZET SUCCESVOLLE MINOR INGENIEUR ÉN DOCENT WORDT VOORTGEZET De regiegroep van De Rode Loper heeft begin september besloten geld te reserveren

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 3 Opleidingsdeel LVO

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 3 Opleidingsdeel LVO Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 3 Opleidingsdeel LVO 2018-2019 Opleidingsdeel voor de bachelor lerarenopleidingen voortgezet onderwijs van Driestar hogeschool (onderdeel van Driestar educatief)

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken over ontvlechting van de Educatieve Faculteit Amsterdam

Bestuurlijke afspraken over ontvlechting van de Educatieve Faculteit Amsterdam Bestuurlijke afspraken over ontvlechting van de Educatieve Faculteit Amsterdam Bijlage bij brief HO/BL/2005/6586 1. Preambule Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam en het College van

Nadere informatie

De hbo er aan het werk

De hbo er aan het werk De hbo er aan het werk Hogescholen leiden op voor de arbeidsmarkt. Dat doen zij met succes. Het overgrote deel van de studenten vindt binnen 3 maanden een baan op minimaal hbo-niveau. Beroepen en functies

Nadere informatie

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: JEROEN SOETENS

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: JEROEN SOETENS Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum Bilingual Education FOTO: JEROEN SOETENS CHRISTELIJK LYCEUM ZEIST 2013 Introductie leerjaar 1 FOTO: FOTO: JEROEN JEROEN SOETENS SOETENS Waarom tweetalig onderwijs?

Nadere informatie

1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU

1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU 1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU school Schooltype: PO, SO, VO, VSO, MBO Adres Telefoon werkplekbegeleider E-mail (Werkplekbegeleider)

Nadere informatie

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap

Ryckevelde vzw. Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs. Programma. Mogelijkheden. Beweging voor Europees burgerschap Internationalisering van A tot Z voor het secundair onderwijs Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap Gent, 25 april 2012 Ryckevelde vzw, beweging voor Europees burgerschap Ryckevelde vzw, beweging

Nadere informatie

Tevredenheid over start en ontwikkeling op de arbeidsmarkt

Tevredenheid over start en ontwikkeling op de arbeidsmarkt Tevredenheid over start en ontwikkeling op de arbeidsmarkt Hbo ers uit sector Onderwijs vaker tevreden... 2 Tweedegraads lerarenopleidingen hbo en lerarenopleidingen kunst/lo het vaakst tevreden... 4 Afgestudeerden

Nadere informatie

master leraar voortgezet onderwijs

master leraar voortgezet onderwijs DEEL JE KENNIS! master leraar voortgezet onderwijs JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Leraar voortgezet onderwijs van de VU is een eenjarige master (voltijd*) waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid

Nadere informatie

Inductietraject koppelen aan werkplekleren

Inductietraject koppelen aan werkplekleren Inductietraject koppelen aan werkplekleren Marcelle Hobma Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk In-Zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Werkgroepen 6

Nadere informatie

Het Fulbright English Teaching Assistants Program

Het Fulbright English Teaching Assistants Program Het Fulbright English Teaching Assistants Program Het Fulbright Center kan met ingang van het schooljaar 2017-2018 een maximum van tien Amerikaanse afgestudeerden plaatsen op Nederlandse scholen als onderwijsassistent.

Nadere informatie

Protocol ECD. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC)

Protocol ECD. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Protocol ECD Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Versie juli 2011 1 Protocol ECD Inleiding Om het werkplekleren zo soepel mogelijk te laten verlopen worden in dit protocol de richtlijnen,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Wat en voor wie is de junioracademie?

Wat en voor wie is de junioracademie? Wat en voor wie is de junioracademie? De junioracademie is bedoeld voor slimme leerlingen uit groep 7 en 8 die graag dingen weten en uitzoeken. Het is een tweejaarlijks programma, zodat je in groep 7 èn

Nadere informatie

ENGELS als Tweede Taal

ENGELS als Tweede Taal ENGELS als Tweede Taal o.b.s. De Drift de Pol 4a 9444 XE Grolloo 0592-501480 drift@primah.org Inhoudsopgave Inhoud: 1. Inleiding 2. Keuze voor de Engelse taal (Why English?) 3. Vroeg vreemde talenonderwijs

Nadere informatie

Het vak leraar is een vak waar heel veel mensen wel iets over denken, zeggen of weten. Iedereen heeft zelf op school gezeten, en veel mensen hebben

Het vak leraar is een vak waar heel veel mensen wel iets over denken, zeggen of weten. Iedereen heeft zelf op school gezeten, en veel mensen hebben 1 2 Het vak leraar is een vak waar heel veel mensen wel iets over denken, zeggen of weten. Iedereen heeft zelf op school gezeten, en veel mensen hebben ook weer zelf kinderen op school heeft. Het is ook

Nadere informatie

Nieuwe subsidieregeling nationale programma s voor internationalisering in het primair en voortgezet onderwijs

Nieuwe subsidieregeling nationale programma s voor internationalisering in het primair en voortgezet onderwijs primair en voortgezet onderwijs OCenW-Regelingen Bestemd voor: scholen voor primair onderwijs; scholen en instellingen voor (voortgezet) speciaal onderwijs; scholen voor voortgezet onderwijs; lerarenopleidingen;

Nadere informatie

Saxion Open Hengelo Woensdag 1 april 2015

Saxion Open Hengelo Woensdag 1 april 2015 Het gebouw aan de M.A. de Ruyterstraat 3 in Hengelo is geopend tussen 17.00 21.00 uur. Je kunt je de laten informeren over de opleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) van Saxion. Workshop/voorlichtingsronde

Nadere informatie

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven

A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven 10 SPECIFIEKE FACULTAIRE BEPALINGEN Faculteit Educatie A. Hieronder is voor zover van toepassing nadere facultaire invulling per artikel gegeven Artikel 32 Inschrijving voor cursussen 3A De student is

Nadere informatie

Nog dit kalenderjaar besluit het ministerie van OCW of er in de regio Den Haag een opleidingsschool

Nog dit kalenderjaar besluit het ministerie van OCW of er in de regio Den Haag een opleidingsschool Nieuwsbrief 25.09.2009 nieuwsbrief 8: Entree uit de startblokken Haagse opleidingsschool aangevraagd VOOR SCHOOLLEIDERS Nog dit kalenderjaar besluit het ministerie van OCW of er in de regio Den Haag een

Nadere informatie

Tevredenheid over praktijkgerichtheid/contact beroepspraktijk

Tevredenheid over praktijkgerichtheid/contact beroepspraktijk Tevredenheid over praktijkgerichtheid/contact beroepspraktijk Studenten in sector vaker tevreden dan in totale hoger onderwijs... 2 Wisselende tevredenheid over praktijkgerichtheid... 3 Pabo-studenten

Nadere informatie

U I T S P R A A K 1 5 1 0 5

U I T S P R A A K 1 5 1 0 5 U I T S P R A A K 1 5 1 0 5 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen de Bestuursraad van het ICLON, verweerder 1. Ontstaan en

Nadere informatie

Projectdag LinQ 12 mei - Workshopprogramma

Projectdag LinQ 12 mei - Workshopprogramma Projectdag LinQ 12 mei - Workshopprogramma Ronde 1 10.45 uur 11.45 uur a. Speelse werkvormen in de Duitse les Workshopleider(s): Hans Roordink en Martin van der Vecht, OBS Roombeek, Enschede Doelgroep:

Nadere informatie

Selectie en intake lerarenopleidingen Landelijk kwantitatief onderzoek

Selectie en intake lerarenopleidingen Landelijk kwantitatief onderzoek Selectie en intake lerarenopleidingen Landelijk kwantitatief onderzoek Presentatie op Congres voor Lerarenopleiders 2017 Opleiden voor Diversiteit en Verbinding Amsterdam, 16 maart 2017 Arjan Heyma www.seo.nl

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Trainees in onderwijs

Algemene voorwaarden Trainees in onderwijs Algemene voorwaarden Trainees in onderwijs Het traject om trainee te worden binnen het traineeship: Trainees in onderwijs, begint met de aanmelding via het aanmeldformulier op www.traineesinonderwijs.nl.

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktanalyse voortgezet onderwijs 2018

Regionale arbeidsmarktanalyse voortgezet onderwijs 2018 De arbeidsmarkt in het voortgezet onderwijs is in belangrijke mate een regionale arbeidsmarkt. Dit betekent dat ontwikkelingen in de ene regio niet per definitie hetzelfde zijn als in een andere regio.

Nadere informatie

Begeleiding Startende Leraren

Begeleiding Startende Leraren Begeleiding Startende Leraren Afgestudeerd en minder dan twee jaar bevoegd (2015 2017) Melanchthon christelijke scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs Rotterdam en Lansingerland Postbus 28211 3003

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over tto ( tweetalig onderwijs )

Veelgestelde vragen over tto ( tweetalig onderwijs ) Veelgestelde vragen over tto ( tweetalig onderwijs ) 1. Waar staat de afkorting tto voor? Tweetalig Onderwijs. Tweetalig onderwijs wordt nu gegeven op ongeveer 135 scholen in Nederland. 2. Wat houdt tweetalig

Nadere informatie

DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO)

DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO) DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO) DOELSTELLING Het DIA-Stipendium-programma wordt financieel mogelijk gemaakt door de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) en het ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC)

Protocol Werkplekleren Student ESoE. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Protocol Werkplekleren Student ESoE Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Versie juli 2011 1 Protocol Werkplekleren Master SEC Inleiding Om het werkplekleren zo soepel mogelijk te laten

Nadere informatie

LERAREN- OPLEIDINGEN OPEN DAG

LERAREN- OPLEIDINGEN OPEN DAG LERAREN- OPLEIDINGEN O OPEN DAG Science Education and Communication Leraar vho in zaakvakken maatschappijleer en maatschappijwetenschappen UT-LERARENOPLEIDINGEN M-SEC: eerstegraads lerarenopleidingen Informatica,

Nadere informatie

Het Fulbright English Teaching Assistants Program

Het Fulbright English Teaching Assistants Program Het Fulbright English Teaching Assistants Program Het Fulbright Center treft voorbereidingen om met ingang van het schooljaar 2017-2018 tien Amerikaanse studenten te plaatsen op Nederlandse scholen. Dit

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens

A. Persoonlijke gegevens Windesheim, Gesprek op afstand Zelfevalutie/feedbackformulier Beste (aankomende) student, Hartelijk dank voor het invullen en versturen van het Intakeformulier Afstandsleren School of Education. Per e-mail

Nadere informatie

programmamanager van De Rode Loper, zullen de projectleiding op zich nemen. De risicoregio

programmamanager van De Rode Loper, zullen de projectleiding op zich nemen. De risicoregio Nieuwsbrief 10.02.2010 Nieuwsbrief 9: Nog geen groen licht voor opleidingsschool Haaglanden Nog geen groen licht voor opleidingsschool VOOR SCHOOLLEIDERS Het ministerie van OCW heeft het besluit over de

Nadere informatie

Zorg in België en Duitsland

Zorg in België en Duitsland Zorg in België en Duitsland Inhoudsopgave Wat is geplande zorg? 3 CZ bemiddelt en begeleidt u 3 Gecontracteerde zorg 3 Afspraken met ziekenhuizen in België en Duitsland 4 Afspraken met medisch specialisten

Nadere informatie

5-stappenplan verbetering examenresultaten op sectieniveau

5-stappenplan verbetering examenresultaten op sectieniveau 5-stappenplan verbetering examenresultaten op sectieniveau Aanbod dbp-onderwijs 2012 Ritzema Boskade 7 2101 GL Heemstede 023 5314459 info@dbp-onderwijs.nl www.dbp-onderwijs.nl Overzicht in één pagina dbp-onderwijs

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2012

Nieuwsbrief najaar 2012 Nieuwsbrief najaar 2012 In deze nieuwsbrief aandacht voor afgestudeerden binnen de OSH en voor de lerarenopleidingen die participeren binnen de OSH. Door Willem van der Wolk, ICLON Binnen de OSH zijn vier

Nadere informatie

bij aan een hogere kwaliteit van het onderwijs. Daar hebben ook je leerlingen profijt van.

bij aan een hogere kwaliteit van het onderwijs. Daar hebben ook je leerlingen profijt van. 14 De Lerarenbeurs. Be Door gebruik te maken van de Lerarenbeurs verhoog je als docent je professionele niveau. Hierdoor verbeteren je lessen, word je breder inzetbaar en draag je bij aan een hogere kwaliteit

Nadere informatie

U kunt leraar worden?!

U kunt leraar worden?! Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Afdeling Hoger Onderwijs Afdeling Voortgezet Onderwijs Bestuursbureau/HRM U kunt leraar worden?! Universiteit Leiden. Universiteit

Nadere informatie

9 Vragen Die Je Jezelf Moet Stellen Voor Een Killer Motivatie Voor De Vsb Fonds Beurs

9 Vragen Die Je Jezelf Moet Stellen Voor Een Killer Motivatie Voor De Vsb Fonds Beurs 9 Vragen Die Je Jezelf Moet Stellen Voor Een Killer Motivatie Voor De Vsb Fonds Beurs Hoi Ik ben Kim. Dit is een foto van mij in Zweden. Het land waar ik succesvol mijn gehele masterstudie heb gedaan +

Nadere informatie

U-Talent. Verrijking en verdieping van onderwijs

U-Talent. Verrijking en verdieping van onderwijs U-Talent Verrijking en verdieping van onderwijs U-Talent Binnen U-Talent werken de Universiteit Utrecht (UU), de Hogeschool Utrecht (HU) en meer dan 40 partnerscholen uit de regio Utrecht samen aan het

Nadere informatie

De indeling van de sector Onderwijs

De indeling van de sector Onderwijs De indeling van de sector Onderwijs Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in acht subsectoren: 1 Lerarenopleiding basisonderwijs 2 Tweedegraads lerarenopleiding

Nadere informatie

DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO)

DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO) DIA-STIPENDIUM VOOR STUDENTEN (WO/HBO) DOELSTELLING Het DIA-Stipendium-programma wordt financieel mogelijk gemaakt door de DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) en het ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

topklas randstad. human forward.

topklas randstad. human forward. topklas randstad. human forward. traineeship voor ondernemende docenten. Je bent docent, net afgestudeerd of juist ervaren. Je bent een ondernemend type. En je vindt het werken met leerlingen geweldig.

Nadere informatie

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 Cambridge Engels VWO www.staring.nl 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 19-01-16 13:33 Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse

Nadere informatie

Leraar worden in de Haagse regio. Informatie voor potentiële zij-instromers met een vooropleiding in het hoger onderwijs

Leraar worden in de Haagse regio. Informatie voor potentiële zij-instromers met een vooropleiding in het hoger onderwijs Leraar worden in de Haagse regio Informatie voor potentiële zij-instromers met een vooropleiding in het hoger onderwijs Wil jij je vakkennis overbrengen? Kun je goed omgaan met tieners? Trekt het werken

Nadere informatie

Dienst Studieadvies. PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober Infosessie: Financiering van je buitenlandse studies

Dienst Studieadvies. PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober Infosessie: Financiering van je buitenlandse studies Dienst Studieadvies PROJECT GO INTERNATIONAL 26 oktober 2016 Infosessie: Financiering van je buitenlandse studies Inhoud van deze sessie De troeven van een buitenlandse studie De uitdagingen van een buitenlandse

Nadere informatie

Je moet echt heel wat in huis hebben als je leraar wordt. En het is ook niet voor iedereen weggelegd. Waar kies je voor als je leraar wordt?

Je moet echt heel wat in huis hebben als je leraar wordt. En het is ook niet voor iedereen weggelegd. Waar kies je voor als je leraar wordt? 1 2 Je moet echt heel wat in huis hebben als je leraar wordt. En het is ook niet voor iedereen weggelegd. Waar kies je voor als je leraar wordt? Ik wil daarvoor graag starten met dit beeld, deze visualisatie.

Nadere informatie

Link met het secundair onderwijs

Link met het secundair onderwijs Link met het secundair onderwijs 1. Instroomprojecten 'Tutoraat' en 'Klimop' De moeizame doorstroom in het secundair onderwijs en de instroom naar het hoger onderwijs van kansarme en allochtone jongeren

Nadere informatie

AANBOD BLACKBOARD VOOR

AANBOD BLACKBOARD VOOR AANBOD BLACKBOARD VOOR VO UNIVERSITAIR ONDERWIJSCENTRUM GRONINGEN Rijksuniversiteit Groningen Brainbox voor voortgezet onderwijs, aanbod 2005-2007, pagina 1 Brainbox Sinds de zomer 2002 verzorgt de Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Professionalisering van de werkplekbegeleider

Professionalisering van de werkplekbegeleider Professionalisering van de werkplekbegeleider Kwaliteitsreeks opleidingsscholen Praktijk in zicht STEUNPUNT OPLEIDINGSSCHOLEN PO-R A AD VO-R A AD Inhoudsopgave Inleiding 5 1. Waarom professionalisering

Nadere informatie

Samen in de klas. Voor iedereen die onderwijs assistent wil worden

Samen in de klas. Voor iedereen die onderwijs assistent wil worden Samen in de klas Voor iedereen die onderwijs assistent wil worden Samen in de klas Heb je altijd al met kinderen willen werken? Vind je het belangrijk dat elk kind de aandacht krijgt die het nodig heeft?

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktanalyse voortgezet onderwijs 2018

Regionale arbeidsmarktanalyse voortgezet onderwijs 2018 De arbeidsmarkt in het voortgezet onderwijs is in belangrijke mate een regionale arbeidsmarkt. Dit betekent dat ontwikkelingen in de ene regio niet per definitie hetzelfde zijn als in een andere regio.

Nadere informatie

Voor meer en beter gekwalificeerde academische leraren

Voor meer en beter gekwalificeerde academische leraren Voor meer en beter gekwalificeerde academische leraren Conferentie 14 november 2013 Olympisch Stadion Amsterdam Vereniging van Universiteiten VSNU i.s.m. de universitaire lerarenopleidingen PROGRAMMA 09:30

Nadere informatie

TU/e Lerarenopleiding. Chantal Brans - Coördinator lerarenopleiding Ruurd Taconis Opleidingsdirecteur

TU/e Lerarenopleiding. Chantal Brans - Coördinator lerarenopleiding Ruurd Taconis Opleidingsdirecteur TU/e Lerarenopleiding Chantal Brans - Coördinator lerarenopleiding Ruurd Taconis Opleidingsdirecteur Opbouw presentatie Filmpje Tweedegraads lerarenopleiding Uitstroomprofiel 1e graads lerarenopleiding

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 24-11-2016 Tegemoetkoming studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanvragen en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

Standaard Europees Platform Elos grensverleggend onderwijs-vmbo

Standaard Europees Platform Elos grensverleggend onderwijs-vmbo Standaard Europees Platform Elos grensverleggend onderwijs-vmbo Kwaliteit Elos voor internationalisering in het vmbo in Nederland Elos is een internationale leerroute voor scholen in het Nederlands voorgezet

Nadere informatie

HANDLEIDING MINOR LEREN LESGEVEN

HANDLEIDING MINOR LEREN LESGEVEN FACULTY OF BEHAVIOURAL, MANAGEMENT AND SOCIAL SCIENCES HANDLEIDING MINOR LEREN LESGEVEN UT LERARENOPLEIDING ELAN 2015/2016 Inhoud 1. De Minor Leren Lesgeven... 3 2. Studieprogramma van de 15 en 30 EC

Nadere informatie

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom. 1 Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.// 2 Maar er is meer. Het gaat om opgroeiende jongeren die op hun

Nadere informatie

Studeren en onderzoek in Duitsland De beursprogramma s van de DAAD. Universiteit Hasselt 7 oktober 2013

Studeren en onderzoek in Duitsland De beursprogramma s van de DAAD. Universiteit Hasselt 7 oktober 2013 Studeren en onderzoek in Duitsland De beursprogramma s van de DAAD Universiteit Hasselt 7 oktober 2013 Dorien Schroyen dorien.schroyen@diplo.de Florence Lamand florence.lamand@diplo.de DAAD: werkterrein

Nadere informatie

Agenda. Verbetering inductiefase beginnende leraren NIEUWSBRIEF, APRIL 2013

Agenda. Verbetering inductiefase beginnende leraren NIEUWSBRIEF, APRIL 2013 NIEUWSBRIEF, APRIL 2013 Agenda 23 april 2013: Informatiebijeenkomst Tweedegraads PLUS Op dinsdag 23 april 2013 is er van 15.30 17.30 uur een informatieve bijeenkomst voor geïnteresseerde docenten. Locatie:

Nadere informatie