Amsterdam, september 2003 Projectnummer: F419 drs. Annemieke Blok MBA drs. Maaike den Otter Pia van Kleef

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Amsterdam, september 2003 Projectnummer: F419 drs. Annemieke Blok MBA drs. Maaike den Otter Pia van Kleef"

Transcriptie

1 Amsterdam, september 2003 Projectnummer: F419 drs. Annemieke Blok MBA drs. Maaike den Otter Pia van Kleef

2 н Dagrecreatie in het algemeen н Attractiepunten н Musea н Vergelijking attractiepunten en musea н Amsterdam en Noord-Holland н Attracties en musea in Nederland н Chocolademusea in de wereld

3 Bij Rubinstein is het idee ontstaan om een attractiepark in de vorm van een chocoladefabriek te ontwikkelen. Het boek Sjakie en de Chocoladefabriek biedt inspiratie voor een concept waarin plezier voorop staat en daarnaast educatie wordt geboden over het maken van chocola. Inmiddels is de Stichting De Chocoladefabriek opgericht. Deze stichting heeft twee locaties voor ogen: н Amsterdam: pand aan de De Ruyterkade, locatie bij CS - Beschikbare ruimte: +/ m2, binnen incl. tunnel - Inschatting duur attractie: 2 uur (excl. reistijd) н Halfweg: de oude CSM fabriek - Beschikbare ruimte: +/ m2, binnen en buiten - Inschatting duur attractie: 4 uur (excl. reistijd)

4 Inzicht verschaffen in het potentieel van De Chocoladefabriek ten einde input te bieden voor het businessplan. Wat is bij benadering het te verwachten bezoekersaantal voor De Chocoladefabriek en wat zou een mogelijke toegangsprijs kunnen zijn?

5 Voor De Chocoladefabriek in Nederland lijkt een bezoekersaantal van circa bezoeken per jaar voor beide locaties haalbaar. Deze deskresearch laat zien dat de bezoekersaantallen voor vergelijkbare attracties en chocolademusea tenderen naar Bij voorgaande haalbaarheidsstudies is niet eerder een dergelijke consistentie naar voren gekomen. Indien het concept ingevuld wordt met de nadruk op museale elementen dan kan dit aantal terugzakken naar een ondergrens van circa bezoekers per jaar. Misschien dat het thema chocolade deze ondergrens kan verhogen (zie ook Imhoff Stollwerck in Keulen), maar op basis van de Nederlandse trendcijfers moeten we dit risico vermelden.

6 De top van bezoekersaantallen kan bij een langere bezoekduur verder uitlopen, terwijl bij een korte bezoekduur het plafond sneller is bereikt. Indien het concept een minimale bezoekduur van een dagdeel betreft, zijn uitschieters in potentie mogelijk richting de bovengrens van circa bezoekers per jaar. Voor de locatie Halfweg geldt dat deze bovengrens wellicht overschreden kan worden: de grootse opzet, de mogelijkheden voor buitenrecreatie en de langere bezoekduur verhogen het plafond voor bezoekersaantallen. De meest waarschijnlijke toegangsprijs ligt tussen de 10,- en 15,- euro. De exacte top in het bezoekersaantal valt moeilijk te bepalen aangezien dit afhankelijk is van de exacte opzet van De Chocoladefabriek en de Samenvatting haalbaarheidsstudie tijdsduur De Chocoladefabriek, van dit traktatiepark. fase1: Desk research, Motivaction F419

7 Tabel 15 rapportage: bandbreedte, bezoekduur, prijzen van aanverwante recreatiemogelijkheden , , , ,5-3 5,50-13

8 Door middel van deskresearch is een concurrentieanalyse gemaakt op basis van: н Karakteristieken van en trends in het attractie- en museumbezoek in Nederland en Noord-Holland, naar omvang en aard van de vraag en van het aanbod. н Bezoekersaantallen en toegangsprijzen van vergelijkbare musea en educatieve attracties in Nederland en van chocolademusea in het buitenland. Op basis van deze gegevens is een prognose gemaakt van de potentiële belangstelling voor dit type attractie en de mogelijke toegangsprijs. Uiteindelijk zijn de bezoekersaantallen en de toegangsprijzen van De Chocoladefabriek sterk afhankelijk van de exacte invulling van het concept. Deze gelden daarom als een voorlopige indicatie.

9 Vergelijkbare attractiepunten die edutainment bieden: - Archeon - Ecodrome - Industrion - Scheepvaartmuseum - Zuiderzeemuseum - Nemo Edutainment in attractiepunten met gericht- of combinatiebezoek: - Archeon - Scheepvaartmuseum - Ecodrome - Zuiderzeemuseum - Industrion - Nemo Uitgangspunt Halfweg Uitgangspunt Amsterdam

10 Tabel 13 rapportage : chocolademusea en attracties in de wereld in cijfers 2002 bezoekers 2002 prijs in Euro gem. duur bezoek Cadbury World (Birmingham, Groot- Brittannië) ,80 3 uur Imhoff Stollwerck Schokolademuseum (Keulen, Duitsland) ,50 1,5 uur Schokoland Alprose (Caslano, Zwitserland) ,95 45 min Ishiya Chocolate Museum (Japan) ,88 Le Musee du chocolat Jacques (Eupen Belgie) ,00 1 uur Valor (Villajoyosa Spanje) ,00 1 uur Museu Xocolata (Barcelona, Spanje) ,80 1,5 uur Musee du Cacao et du Chocolate (Brussel, Belgie) ,00 Schokoland Raüsch museum (Peine, Duitsland) ,50 1 uur Halloren museum (Halle, Duitsland) ,00 The Chocolate museum (St. Stephen, Canada) ,00 Musee art du chocolat (Lisle sur Tarn, Frankrijk) ,20 45 min Kalev Confectionery Museum (Talinn, Estland) ,70 1,5 uur

11 Bij tabel 13: Chocolademusea en attracties in de wereld: Alle chocolademusea en -attracties in de wereld waarvan adresgegevens beschikbaar waren, zijn benaderd (telefonisch en per ) met het verzoek om informatie te verschaffen. Er bestaan grote verschillen tussen de chocolademusea en -attracties in de wereld. н Een aantal grote hiervan heeft museum- en attractie-elementen gecombineerd, zoals bijvoorbeeld Cadbury World en Imhoff Stollwerck Schokolademuseum. Deze lijken in opzet het meeste op het concept voor De Chocoladefabriek. н Een groot aantal chocolademusea is erg klein van omvang. Deze maken vaak onderdeel uit van een bestaande chocolade- of snoepjesfabriek. Deze musea richten zich met name op de geschiedenis (en eventueel op het fabricageproces).

12 Grootse opzet met nadruk op attractie en recreatieve elementen biedt meeste potentie. Bereikbaarheid Halfweg en Amsterdam lijkt voldoende Meeste potentie indien opzet museale deels uniek. Combinatie attractie/museum biedt voor elk wat wils. Museumbezoek Noord-Holland biedt goede perspectieven. Buitenlandse toeristen behoren tot het marktpotentieel Locatie Amsterdam biedt meer mogelijkheden voor herhalingsbezoek. Korte bezoekduur geen negatief effect op bezoekersaantal. Kinderen zijn goedkoper uit. Thema chocolade kan grote bezoekersaantallen genereren. Beide locaties hebben potentie.

13 Attractiepunten trekken meer bezoekers dan musea. Het te verwachten bezoekersaantal van De Chocoladefabriek is groter indien er meer nadruk ligt op de attracties dan op de museale aspecten. Alleen de attractieparken en musea die veel bezoekers trekken (> ) kennen een stijgende trend in bezoekersaantallen. De Efteling is het enige succesvolle attractiepark van de afgelopen drie jaren Dit pleit voor een grootse opzet van De Chocoladefabriek. Recreatieve attractieparken kennen een stijgend bezoekersaantal. Educatieve attractieparken trekken steeds minder bezoekers. De aanwezigheid van voldoende recreatieve elementen helpt het potentieel van De Chocoladefabriek vergroten.

14 Attractiebezoekers trekken veelal een dag uit voor een bezoek aan De Chocoladefabriek. Dit maakt de omgeving en de mogelijkheden die de directe omgeving biedt voor recreatie minder van belang. Dit biedt potentie voor de locatie in Halfweg. Attractiebezoekers zijn geneigd om met de auto te komen (83%). De locatie Halfweg heeft op dit punt potentie indien voor goede parkeervoorzieningen wordt gezorgd. De locatie Amsterdam is voor automobilisten minder geschikt (door binnenstad, parkeerproblemen). Echter, tweederde van de dagbezoekers van Amsterdam laat de auto thuis en komt met het openbaar vervoer. Voor de locatie in Amsterdam zijn de beperkte parkeermogelijkheden niet problematisch.

15 De Chocoladefabriek kent onder de musea zeer veel concurrenten op het gebied van geschiedenis en bedrijf&techniek. Musea met thema s die aansluiten bij De Chocoladefabriek (geschiedenis en bedrijf & techniek) trekken relatief weinig bezoekers per instelling. De kans van slagen voor De Chocoladefabriek is groter wanneer het museale/educatieve aspect van De Chocoladefabriek de thema s geschiedenis en bedrijf & techniek overstijgt. Musea met het thema ambacht/erfgoed/industrie zijn veelal klein en hebben een korte gemiddelde bezoekduur. De opzet van de Chocoladefabriek is niet direct vergelijkbaar met deze musea ook al delen zij wel een gezamenlijk onderwerp. Het Zuiderzeemuseum biedt het beste Samenvatting haalbaarheidsstudie vergelijkingsmateriaal. De Chocoladefabriek, fase1: Desk research, Motivaction F419

16 Naturalis en Nemo weten als enige middelgrote musea de afgelopen drie jaren het bezoekersaantal te vergroten. Beide zijn musea met een hoog interactief gehalte. Interactie is van belang in de opzet van De Chocoladefabriek. Attractieparken trekken met name personen in de eerste helft van hun leven (met name jongeren). Musea trekken voornamelijk ouderen (v.a. 50 jaar) Indien De Chocoladefabriek een gemengd karakter kan realiseren (combinatie van kenmerken van een museum en van een pretpark) dan zou de fabriek zowel jongeren als ouderen kunnen trekken.

17 Noord-Holland heeft het grootste aantal museumbezoekers. Het is een redelijke veronderstelling om de duizend bezoeken in de provincie NoordнHolland als de primaire museummarkt voor De Chocoladefabriek te definiëren. We veronderstellen dat De Chocoladefabriek zich een marktaandeel in deze markt moet verwerven. Noord Holland trekt de meeste museumbezoekers. De inwoners van het Westen van Nederland zijn wat betreft museumbezoek vergelijkbaar met de inwoners van de overige regio's. Je mag veronderstellen dat de musea in Noord-Holland veel toeristen trekken.

18 25% van het aantal dagjesmensen in Amsterdam bestaat uit buitenlandse bezoekers. 26% van de bezoekers van musea in Noord-Holland bestaat uit buitenlandse toeristen. De (buitenlandse) toeristenstroom naar Noord-Holland biedt een potentiële markt voor De Chocoladefabriek. We veronderstellen dat het hoge bezoekersaantal van musea in Noord-Holland voor een groot deel bepaald wordt door de bezoeken aan het Rijksmuseum en het Van Gogh museum in Amsterdam. De Chocoladefabriek heeft niet dezelfde trekkracht als deze musea. Een bezoekersaantal met een kwart aan buitenlandse bezoekers is daarmee het maximaal haalbare voor De Chocoladefabriek.

19 Amsterdam trekt de meeste dagjesbezoekers uit Noord-Holland. Daarna volgen de overige randstedelijke provincies. De randstad kan als het primaire verzorgingsgebied worden gezien van De Chocoladefabriek in Amsterdam. Amsterdam kent een zeer hoog percentage herhalingsbezoeken. Het grote herhalingsbezoek aan de stad biedt potentie voor het bezoekersaantal van De Chocoladefabriek: н De kans is groot dat men op één van de dagbezoekjes aan Amsterdam ook een keer De Chocoladefabriek bezoekt. н De kans bestaat dat men meerdere malen De Chocoladefabriek bezoekt; Als men toch in Amsterdam is, is het leuk om De Chocoladefabriek nogmaals te bezoeken.

20 Tijdens een dagbezoek aan Amsterdam worden veelal verschillende recreatiemogelijkheden gecombineerd. Madurodam kent de hoogste bezoekersaantallen als het gaat om attractiepunten die geschikt zijn om gecombineerd te worden met overige recreatiemogelijkheden. Madurodam heeft een relatief korte gemiddelde bezoekduur van 3 uur. Je ziet een aantal attracties met een korte bezoekduur die toch erg veel bezoekers trekken. Er bestaat geen lineair verband tussen de bezoekduur en het aantal bezoekers. Het is redelijk te veronderstellen dat de beperkte bezoekduur van De Chocoladefabriek in Amsterdam (circa 2 uur) geen negatief effect hoeft te hebben op het bezoekersaantal.

21 Van slechts enkele recreatiepunten hebben we gespecificeerde bezoekersgegevens ontvangen ten aanzien van volwassenen en kinderen. Op basis van deze beperkte gegevens blijkt dat van het totaal aantal bezoekers 1/3 tot 1/2 uit kinderen bestaat en 1/2 tot 2/3 uit volwassenen*. Een vergelijking van de toegangsprijzen toont aan dat de prijzen voor kinderen variëren van 1/2 tot 2/3 van de prijs voor een toegangskaartje voor een volwassene*. Voor een aantal attracties geldt geen verschil in de toegangsprijs voor kinderen en volwassenen: Safaripark Beekse Bergen, Efteling, Sprookjesland Wonderland. De gehanteerde leeftijdsgrenzen variëren van 6-17 jaar. In de meeste gevallen wordt echter een leeftijd van 11 of 12 jaar aangehouden. * Het gaat hier om individuele bezoekers, groepsbezoek en bezoek door scholen zijn buiten beschouwing gelaten.

22 De chocolademusea en -attracties met hoge bezoekersaantallen boven de per jaar kennen een zeer korte gemiddelde bezoekduur (45 minuten voor Schokoland Alprose tot 3 uur voor Cadbury World) In Nederland zie je dit niet vaak; alleen voor Madurodam en Madame Tussaud. Als je de bezoekersaantallen laat spreken, blijkt dat het thema chocolade werkt in het buitenland. Dit biedt potentie voor een Nederlandse chocolade attractie. Imhoff Stollwerck trekt jaarlijks evenveel kinderen als volwassene bezoekers. Zowel kinderen als volwassenen worden aangetrokken tot het thema chocolade en behoren tot het potentieel van De Chocoladefabriek.

23 11. Tabel 14 rapportage: Sterke en zwakke punten locaties Halfweg en Amsterdam Goed bereikbaar per auto Niet goed bereikbaar met OV Goed bereikbaar met OV Niet goed bereikbaar per auto Lange bezoekduur maakt omgeving ondergeschikt; minder behoefte aan overige recreatie Mogelijkheid tot combinatiebezoek = korte bezoekduur geen belemmering In druk bezochte provincie In druk bezochte provincie Meer attractiemogelijkheden = aantrekkelijk voor kinderen Mogelijkheid tot grootste opzet = langere bezoekduur Combinatiebezoek = aantrekkelijk Trekt mogelijk meer herhalingsbezoek door hoog herhalingsbezoek A dam Actief museumbezoek Samenvatting haalbaarheidsstudie De Chocoladefabriek, fase1: Amsterdammers Desk research, Motivaction F419

24 Op basis van referentiemateriaal uit binnen en buitenland is een eerste schatting gemaakt van de mogelijke bezoekersaantallen en de mogelijke toegangsprijs van De Chocoladefabriek. Als je de musea waar ambacht/erfgoed/industrie centraal staan als uitgangspunt neemt, zie je een bandbreedte van tot bezoekers per jaar. Hierbij zijn de echt kleine musea buiten beschouwing gelaten. Alleen de musea die attractie-elementen hebben opgenomen komen boven de bezoekers per jaar uit. De toegangsprijs ligt tussen de 5-10 euro voor een bezoek van 2-4 uur. Als attracties het vergelijkingsmateriaal zijn, dan zie je bezoekersaantallen tussen de en per jaar. De Efteling stijgt hier bovenuit met bijna bezoekers per jaar. Veel Nederlandse attracties zitten rond de circa bezoekers per jaar. De toegang varieert van euro bij een duur van 2-8 uur.

25 Als je kijkt naar recreatiepunten die voornamelijk bezocht worden in combinatie met andere uitjes dan heb je te maken een bandbreedte van bezoekers per jaar. Madurodam stijgt hier bovenuit met een bezoekersaantal van circa per jaar. De combinatie-recreatiepunten kennen een korte bezoekduur van 2 tot 4 uur en hebben een prijsrange van 7,50-20 euro. Als je de recreatiepunten die voornamelijk gericht bezoek trekken als uitgangpunt neemt zie je een bandbreedte van bezoekers per jaar. De Efteling stijgt hier bovenuit met circa bezoekers. De bezoekduur ligt hier hoger dan bij combinatiebezoek, namelijk tussen de 4 en 8 uur. De toegangsprijs varieert van 10-16,50 euro.

26 De recreatiepunten waar edutainment centraal staat laten een bandbreedte zien van tot bezoekers per jaar: н Mogelijkheid tot gecombineerd bezoek leidt tot een bandbreedte van bezoekers per jaar. De toegangsprijs kent een bandbreedte van 7-10 euro bij een duur van 2-4 uur. н Gericht bezoek kent een bandbreedte van bezoekers per jaar. Bij een bezoek van 4 uur varieert de prijs van 5-13,50 euro. Als je het thema chocolade als uitgangspunt neemt en je richt op de grootste concepten zoals Cadbury World en Imhoff Stollwerck dan zie je dat deze circa bezoekers per jaar trekken. Dit aantal wordt bereikt bij een een korte bezoekduur van 1,5н3 uur een een toegangsprijs van 5,50-13 euro. Korte bezoekduur is hierbij geen belemmering voor het bezoekersaantal.

27 Tabel 15 rapportage: bandbreedte, bezoekduur, prijzen van aanverwante recreatiemogelijkheden , , , ,5-3 5,50-13

28 Voor De Chocoladefabriek in Nederland lijkt een bezoekersaantal van circa bezoeken per jaar voor beide locaties haalbaar. Deze deskresearch laat zien dat de bezoekersaantallen voor vergelijkbare attracties en chocolademusea tenderen naar Bij voorgaande haalbaarheidsstudies is niet eerder een dergelijke consistentie naar voren gekomen. Indien het concept ingevuld wordt met de nadruk op museale elementen dan kan dit aantal terugzakken naar een ondergrens van circa bezoekers per jaar. Misschien dat het thema chocolade deze ondergrens kan verhogen (zie ook Imhoff Stollwerck in Keulen), maar op basis van de Nederlandse trendcijfers moeten we dit risico vermelden.

29 De top van bezoekersaantallen kan bij een langere bezoekduur verder uitlopen, terwijl bij een korte bezoekduur het plafond sneller is bereikt. Indien het concept een minimale bezoekduur van een dagdeel betreft, zijn uitschieters in potentie mogelijk richting de bovengrens van circa bezoekers per jaar. Voor de locatie Halfweg geldt dat deze bovengrens wellicht overschreden kan worden: de grootse opzet, de mogelijkheden voor buitenrecreatie en de langere bezoekduur verhogen het plafond voor bezoekersaantallen. De meest waarschijnlijke toegangsprijs ligt tussen de 10,- en 15,- euro. De exacte top in het bezoekersaantal valt moeilijk te bepalen aangezien dit afhankelijk is van de exacte opzet van De Chocoladefabriek en de Samenvatting haalbaarheidsstudie tijdsduur De Chocoladefabriek, van dit traktatiepark. fase1: Desk research, Motivaction F419

Amsterdam Toerisme & Congres Bureau. Samenvatting rapport februari 2004

Amsterdam Toerisme & Congres Bureau. Samenvatting rapport februari 2004 Amsterdam Toerisme & Congres Bureau Samenvatting rapport februari 24 Inhoud Toerisme in Amsterdam Huidige situatie en prognose Verdeling binnen- en buitenlandse bezoekers Trends in vraag en aanbod Locatieonderzoek

Nadere informatie

TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN

TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN Kerncijfers TOERISME EN RECREATIE ALGEMEEN Vakanties van Nederlanders Ontwikkeling vakantieparticipatie* (%) van de Nederlandse bevolking 81% 82% 81% 4 28% 29% 28% 31% 33% 33% 21% 21% Alleen in buitenland

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update NH Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update NH Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update NH Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Inhoud Deze S.M.A.R.T Update bevat de volgende gegevens: Overzicht totaal logies overnachtingen Noord-holland Overzicht verblijfs-recreatieve

Nadere informatie

Het attractiepuntenonderzoek 2012. Actuele en praktische informatie voor uw marketing en promotie

Het attractiepuntenonderzoek 2012. Actuele en praktische informatie voor uw marketing en promotie Het attractiepuntenonderzoek 2012 Actuele en praktische informatie voor uw marketing en promotie Index 1. Aanleiding p. 3 2. Onderzoeksaanpak p. 5 3. Eigen vragen opnemen p. 10 4. Planning p. 12 5. Deelname

Nadere informatie

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research

Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme. Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Trends en ontwikkeling in (cultuur) toerisme Evelien Jonker - projectleider NBTC-NIPO Research Inkomend versus binnenlands (cultuur) toerisme 2 Binnenlandse (cultuur) toerisme 3 Binnenlands toerisme ontwikkeling

Nadere informatie

Ondernemerschap in Zuidoost-Brabant in perspectief

Ondernemerschap in Zuidoost-Brabant in perspectief M201208 Ondernemerschap in in perspectief Ondernemerschap in vergeleken met en de rest van Ro Braaksma Nicolette Tiggeloove Zoetermeer, februari 2012 Ondernemerschap in in perspectief In zijn er meer nieuwe

Nadere informatie

Monitor Toerisme en Recreatie Flevoland 2014. Samenvatting economische effectberekening, cijfers 2013

Monitor Toerisme en Recreatie Flevoland 2014. Samenvatting economische effectberekening, cijfers 2013 Monitor Toerisme en Recreatie Flevoland 2014 Samenvatting economische effectberekening, cijfers 2013 MONITOR TOERISME EN RECREATIE FLEVOLAND 2014 2 Monitor Toerisme en Recreatie Aanleiding en doel Deze

Nadere informatie

PROJECT VLAAMSE MEESTERS MEER INTERNATIONALE BEZOEKERS MET INTERESSE IN DE VLAAMSE MEESTERS. VISITFLANDERS flemishmasters.com

PROJECT VLAAMSE MEESTERS MEER INTERNATIONALE BEZOEKERS MET INTERESSE IN DE VLAAMSE MEESTERS. VISITFLANDERS flemishmasters.com PROJECT VLAAMSE MEESTERS MEER INTERNATIONALE BEZOEKERS MET INTERESSE IN DE VLAAMSE MEESTERS VISITFLANDERS flemishmasters.com PROJECTDOELSTELLINGEN DOESTELLING 1 Het Vlaamse Meesters aanbod biedt binnen-

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. 35,0% 30,0% 25,0% Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2013, 2014 tm ytd juli 2015 2013 2014 2015 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0%

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. 35,0% 30,0% 25,0% Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013 tm ytd augustus 2014 2012 2013 2014 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0%

Nadere informatie

5,1. Praktische-opdracht door een scholier 1728 woorden 30 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde

5,1. Praktische-opdracht door een scholier 1728 woorden 30 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde Praktische-opdracht door een scholier 1728 woorden 30 maart 2004 5,1 96 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdvraag : wat is het verschil in toerisme tussen België en Nederland? Deelvragen : - Waar en

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2008

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2008 Augustus 2009 ugu Feitenblad 2009/1b Toeristisch bezoek aan in 2008 Sinds vijf jaar doet mee aan het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), een samenwerking tussen het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. 35,0% 30,0% 25,0% Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2013, 2014 tm ytd juli 2015 2013 2014 2015 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0%

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013 tm ytd maart 2014 50,0% 40,0% 2012 2013 2014 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% Jan Feb Mrt Apr

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2013, 2014 tm ytd april 2015 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 2013 2014 2015 0,0% -5,0%

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013 tm ytd september 2014 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0% -10,0% 2012

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013 tm ytd juni 2014 50,0% 40,0% 2012 2013 2014 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% JanFeb Mrt Apr Mei

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013, 2014 tm ytd februari 2015 35,0% 30,0% 2012 2013 2014 2015 25,0% 20,0% 15,0% 10,0%

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. 35,0% 30,0% Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013 tm ytd oktober 2014 2012 2013 2014 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% Sep Okt

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt

Nadere informatie

Evenementenmonitor Enschede 2013

Evenementenmonitor Enschede 2013 Evenementenmonitor Enschede 2013 Inventarisatie van bezoekersaantallen, bezoekerspeiling en inwonerspeiling Belangrijkste resultaten Februari 2014 Evenementenmonitor Enschede 2013 Inventarisatie van bezoekersaantallen,

Nadere informatie

Prijsbeleid en eigen inkomsten Musea. Ocker van Munster Thessa Syderius Arjan Verhoeven

Prijsbeleid en eigen inkomsten Musea. Ocker van Munster Thessa Syderius Arjan Verhoeven Prijsbeleid en eigen inkomsten Musea Ocker van Munster Thessa Syderius Arjan Verhoeven 29 januari 2008 35863 Prijsbeleid en eigen inkomsten Musea Inhoud Pagina 1. Inleiding 1 2. Toegangsprijzen musea 2

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. 35,0% 30,0% Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013 tm ytd december 2014 2012 2013 2014 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% Nov Dec

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2009

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2009 April 2010 ugu Toeristisch bezoek aan in 2009 Al zes jaar doet mee aan het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), een samenwerking tussen het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en TNS- NIPO: NBTC-NIPO

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Overzicht overnachtingen Metropool Amsterdam Overnachtingen Metropool (INCL Adam) % verandering 2013, 2014 tm ytd oktober 2015 20% 2013

Nadere informatie

Het attractiepuntenonderzoek 2015

Het attractiepuntenonderzoek 2015 Het attractiepuntenonderzoek 2015 Inhoudsopgave 1. Waarom een attractiepuntenonderzoek? p. 3 2. Welke inzichten bieden wij u? p. 4 3. Hoe pakken wij het onderzoek aan? p. 5 4. Vraagpunten p. 6 5. Planning

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013 tm ytd april 2014 50,0% 40,0% 2012 2013 2014 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% Jan Feb Mrt Apr

Nadere informatie

FACTS & FIGURES

FACTS & FIGURES FACTS & FIGURES - 2016 Toerisme in de stad TOERISTISCH DAGBEZOEK DAGBEZOEK VAN NEDERLANDSE BEZOEKERS AAN UTRECHT 2015 NBTC NIPO TOERISTISCH BEZOEK AAN STEDEN 2013 aantal bezoeken: 4.528.000 (positie 4

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Overzicht overnachtingen Metropool Amsterdam 2 Overnachtingen Metropool (INCL Adam) % verandering 2014, 2015 tm ytd november 2016 2016 2014

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juni

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juni Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juni 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Overzicht overnachtingen Metropool Amsterdam 2 Overnachtingen Metropool (INCL Adam) % verandering 2014, 2015 tm ytd januari 2016 20% 2016

Nadere informatie

Toerisme in perspectief

Toerisme in perspectief Toerisme in perspectief NBTC afdeling Research Leidschendam 30-1-2012 Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en

Nadere informatie

Barometer van de Musea en Attracties Juli 2014

Barometer van de Musea en Attracties Juli 2014 Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Barometer van de Musea en Attracties Juli 2014 Juli 2014 laat een stijging optekenen in vergelijking met vorig jaar. 206.778 bezoekers hebben de musea

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

TOERISME en RECREATIE. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 3 e editie. Opzet en inhoud

TOERISME en RECREATIE. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 3 e editie. Opzet en inhoud 3 e editie TOERISME en RECREATIE 2017 Voorne PutteN Opzet en inhoud Recreatie en toerisme is voor de Voorne- Putten een belangrijke bedrijfstak. De sector levert niet alleen een bijdrage aan de regionale

Nadere informatie

Nationaal Park Oostvaardersplassen

Nationaal Park Oostvaardersplassen Nationaal Park Oostvaardersplassen Stand van Zaken Project in samenwerking met Door: IJ. Zwart senior adviseur De presentatie bestaat uit Toelichting op processen (sheet 2-5) Behandeling van uw vragen

Nadere informatie

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2010

Toeristisch bezoek aan Leiden in 2010 April 2011 ugu Toeristisch bezoek aan in 2010 Al zeven jaar doet mee aan Toeristisch bezoek aan steden, onderdeel van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO). Het CVO is een panelonderzoek waarbij Nederlanders

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013 tm ytd juni 2014 50,0% 40,0% 2012 2013 2014 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% JanFeb Mrt Apr Mei

Nadere informatie

NL.IMRO.0173.BP16045-on01 201

NL.IMRO.0173.BP16045-on01 201 Bijlage 5 Haalbaarheidsstudie bestemmingsplan Het Hulsbeek 1e partiële herziening NL.IMRO.0173.BP16045-on01 201 04 februari 2017 v1 HAALBAARHEID [samengevat] AERODIUM INDOOR SKYDIVE OLDENZAAL HET HULSBEEK

Nadere informatie

RECREATIE EN TOERISME. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud

RECREATIE EN TOERISME. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 4 e editie. Opzet en inhoud 4 e editie RECREATIE EN TOERISME 2018 Voorne PutteN Opzet en inhoud Recreatie en toerisme is voor Voorne- Putten een belangrijke bedrijfstak. De sector levert niet alleen een bijdrage aan de regionale

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Research Department NBTC Juli, 2011 Dit hoofdstuk gaat in

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapport 2015/2016: Resultaten Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Den Haag, juli 2016 Aanleiding & doel onderzoek Per jaar komen

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Overzicht overnachtingen Metropool Amsterdam 2 Overnachtingen Metropool (INCL Adam) % verandering 2014, 2015 tm ytd april 2016 20% 2016

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-april

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-april Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-april 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Rapportage Publieksonderzoek. De Helderse Duinen

Rapportage Publieksonderzoek. De Helderse Duinen Rapportage Publieksonderzoek De Helderse Duinen 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding: wat was de opdracht? 5 2. Wat hebben we gedaan? 9 3. Conclusies 13 4. Bijlagen 23 Rapportage Publieksonderzoek - De Helderse

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Overzicht overnachtingen Metropool Amsterdam 2 Overnachtingen Metropool (INCL Adam) % verandering 2014, 2015 tm ytd oktober 2016 20% 2014

Nadere informatie

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T. update. Statistics. Market Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T. update Statistics. Market Analysis. Research. Trends. Ontwikkeling musea, attracties & schiphol 2012, 2013 tm ytd april 2014 50,0% 40,0% 2012 2013 2014 30,0% 20,0% 10,0% 0,0% Jan Feb Mrt Apr

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-augustus

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-augustus Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-augustus 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Parkeertarieven binnensteden Parkeertarieven en attractiewaarde binnensteden redelijk in evenwicht

Parkeertarieven binnensteden Parkeertarieven en attractiewaarde binnensteden redelijk in evenwicht Parkeertarieven binnensteden Parkeertarieven en attractiewaarde binnensteden redelijk in evenwicht Stijgende parkeertarieven maken binnensteden minder aantrekkelijk voor consumenten en ondernemers, stelde

Nadere informatie

Rembrandt 400. Rapport. Priscilla van der Plaats, Hidde Moerman en Judith van den Bos. april 2007. Consumer & Media

Rembrandt 400. Rapport. Priscilla van der Plaats, Hidde Moerman en Judith van den Bos. april 2007. Consumer & Media Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Consumer & Media Rapport Rembrandt 400 Priscilla van der Plaats,

Nadere informatie

Kunst en geld. Economische effecten van de tentoonstelling Van Gogh en Gauguin. Amsterdam, 15 oktober Karin Schaafsma Paul van Soomeren

Kunst en geld. Economische effecten van de tentoonstelling Van Gogh en Gauguin. Amsterdam, 15 oktober Karin Schaafsma Paul van Soomeren Kunst en geld Economische effecten van de tentoonstelling Van Gogh en Gauguin Amsterdam, 15 oktober 00 Karin Schaafsma Paul van Soomeren Inhoudsopgave 1 Inleiding Methode Economische effecten/bestedingen.1

Nadere informatie

ANWB Kiezen voor mobiliteit 0-meting. conclusies

ANWB Kiezen voor mobiliteit 0-meting. conclusies ANWB Kiezen voor mobiliteit 0-meting conclusies Amsterdam, 21 maart 2005 Projectnummer: H870 Nanda Deen BA Tamara Deprez MA Drs. Annemieke Blok MBA 1 Motivaction International B.V. Inhoudsopgave Conclusies

Nadere informatie

Buurtenquête hostel Leidsche Maan

Buurtenquête hostel Leidsche Maan Buurtenquête hostel Leidsche Maan tussenmeting 2013 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Utrecht (GG&GD) DIMENSUS beleidsonderzoek April 2013 Projectnummer 527 Inhoud Samenvatting 3 Inleiding

Nadere informatie

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België Meander Samenvatting groep 7 Thema 1 Onderweg Samenvatting Vakantie en vervoer Reizen kun je met verschillende vervoermiddelen: de fiets, de auto, de bus, de trein, de boot of het vliegtuig. Als je op

Nadere informatie

Memo potentiebepaling Fietsbrug Nigtevecht

Memo potentiebepaling Fietsbrug Nigtevecht Memo potentiebepaling Fietsbrug Nigtevecht van Koen van Neerven aan Petra Muskens (Provincie Noord-Holland) datum 13 juni 2013 Inleiding SOAB heeft een spoedverzoek ontvangen van de provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Toerisme in perspectief

Toerisme in perspectief Toerisme in perspectief NBTC afdeling Research Leidschendam 10-7-2012 Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en

Nadere informatie

Onderzoek Tikata zomer 2019

Onderzoek Tikata zomer 2019 Onderzoek Tikata zomer 209 Input voor het onderzoek De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op twee bronnen: de prijsdata die Tikata sinds begin 207 verzamelt voor meer dan 50 uitjes in Nederland,

Nadere informatie

Toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers

Toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers Toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers MUSEA ANWB Museumcheck door ANWB Vrijwilligers ANWB Toegankelijkheid en gastvrijheid Museumcheck Inleiding De ANWB heeft de ambitie om haar

Nadere informatie

Stand van zaken op de energiemarkt

Stand van zaken op de energiemarkt Stand van zaken op de energiemarkt Onderzoek energiemarkt consumenten Rapportage kerncijfers Tweede halfjaar 12 Majka van Doorn, research consultant Thijs Hendrix, senior research consultant 14 uari 13

Nadere informatie

Onderzoek Tikata zomer 2018

Onderzoek Tikata zomer 2018 Onderzoek Tikata zomer 2018 Input voor het onderzoek De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op twee bronnen: een enquête die we in mei/juni 2018 online hebben gehouden via SurveyMonkey en de ticketprijs-

Nadere informatie

Toerisme en recreatie in zicht. Toeristisch-recreatief beleid gemeenten, tweede meting (2010)

Toerisme en recreatie in zicht. Toeristisch-recreatief beleid gemeenten, tweede meting (2010) Toerisme en recreatie in zicht Toeristisch-recreatief beleid gemeenten, tweede meting (2010) Colofon Uitgever: Kronenburgsingel 525 Postbus 9292 6800 KZ Arnhem internet: www.arnhem.kvk.nl Auteurs: Drs.

Nadere informatie

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Movin Westerlaan 51 8011 CA Zwolle t. +31 (0)85 20 30 010 movin e. info@movin.io DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Inspireer je bezoekers door ze een geweldige, persoonlijke

Nadere informatie

KWART NEDERLANDSE BEVOLKING BEZOEKT FOC

KWART NEDERLANDSE BEVOLKING BEZOEKT FOC KWART NEDERLANDSE BEVOLKING BEZOEKT FOC Trekkracht van Factory Outlet Centres uiteenlopend Veel gemeenten en winkeliersverenigingen staan voor de uitdaging om hun winkelgebieden op peil te houden en winkelsluitingen

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Overzicht overnachtingen Metropool Amsterdam 2 Overnachtingen Metropool (INCL Adam) % verandering 2014, 2015 tm ytd november 2016 2016 2014

Nadere informatie

Onderzoek effecten Wind op Zee op recreatie en toerisme

Onderzoek effecten Wind op Zee op recreatie en toerisme Onderzoek effecten Wind op Zee op recreatie en toerisme Rapportage in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 19 november 2013 Projectnummer 13.092

Nadere informatie

toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010

toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010 toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010 Toerisme in Vlaanderen Aantal overnachtingen en aankomsten in België (2010) overnachtingen % aankomsten % gemiddelde verblijfsduur (nachten) Vlaamse Gewest

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Overzicht overnachtingen Metropool Amsterdam 2 Overnachtingen Metropool (INCL Adam) % verandering 2014, 2015 tm ytd juni 2016 2016 2014

Nadere informatie

paradox van de ideale stad

paradox van de ideale stad paradox van de ideale stad Voor elke toerist die in 1990 door Amsterdam rondliep, lopen er twintig in 2020 Het is de paradox van de ideale stad: de aantrekkingskracht is van levensbelang voor een vitale,

Nadere informatie

Attractie- barometer

Attractie- barometer Attractiebarometer Attractiebarometer Inlichtingen Sofie.wauters@toerismevlaanderen.be Marketing Office Tel +32 ()2 54 4 9 Verantwoordelijke uitgever: Peter De Wilde - TOERISMEVLAANDEREN Grasmarkt 61,

Nadere informatie

PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011

PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011 PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011 In opdracht van de Stichting Plaswijckpark uitgevoerd door: 1. INLEIDING Het Plaswijckpark is een familiepark in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update Statistics. Market Analyis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update Statistics. Market Analyis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update Statistics. Market Analyis. Research. Trends. Overzicht overnachtingen Metropool Amsterdam Overnachtingen Metropool (INCL Adam) % verandering 2013, 2014 tm ytd augustus 2015 2013 2014

Nadere informatie

Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven naar land en delictgroep (per 100 respondenten) en onveiligheidsgevoelens per land, 2004

Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven naar land en delictgroep (per 100 respondenten) en onveiligheidsgevoelens per land, 2004 Bijlage 4 543 Tabellen bij hoofdstuk 11 Tabel 11.1 Aantal ondervonden misdrijven naar land en delictgroep (per 100 respondenten) en onveiligheidsgevoelens per land, 2004 Autodiefstal Diefstal uit auto

Nadere informatie

Toerisme in perspectief

Toerisme in perspectief Toerisme in perspectief NBTC afdeling Research Den Haag 18-1-2013 Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668

logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 12 september 2006 OWB/AI-2006/12668 Onderwerp Uitvoering motie 249, Nationaal Historisch

Nadere informatie

Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2013. Van Gogh Museum 1.448.997 De Mesdag Collectie 8.815 Bibliotheek en Documentatie 415

Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2013. Van Gogh Museum 1.448.997 De Mesdag Collectie 8.815 Bibliotheek en Documentatie 415 1 Bezoekcijfers Totaal aantal bezoeken 2013 Van Gogh Museum 1.448.997 De Mesdag Collectie 8.815 Bibliotheek en Documentatie 415 De bezoekcijfers van De Mesdag Collectie zijn op een andere wijze geregistreerd

Nadere informatie

10 oktober 2013: Tweede wonen groeit tijdens crisis

10 oktober 2013: Tweede wonen groeit tijdens crisis 10 oktober 2013: Tweede wonen groeit tijdens crisis Geurt Keers RIGO Research en Advies Geurt.Keers@rigo.nl De groei van het tweede woningbezit van Nederlanders gaat door ondanks de crisis. Het aantal

Nadere informatie

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Projectnummer: 10203 In opdracht van: Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer drs. Merijn Heijnen dr. Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni 2016 Diede van Delft Diede.vandelft@samr.nl 0683792609 Favoriete culturele uitstapjes + deze zomer ondernemen Museumbezoek over algemeen meest favoriete

Nadere informatie

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016 LANDELIJKE FACTSHEET Beter Benutten Gedragsmeting 2016 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid De tabel op de volgende pagina toont de belangrijkste uitkomsten van de Gedragsmeting 2016, een landelijk mobiliteitsonderzoek

Nadere informatie

De leukste uitjes van Nederland

De leukste uitjes van Nederland in de 2009 Ook dit jaar trokken weer duizenden mensen door Nederland om mee te doen aan de Nationale Uitjestest. De tweede editie alweer, met dit keer nog meer testers. Bijna 50.000 dagjesmensen lieten

Nadere informatie

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken

Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Meer inzicht in Duitse vakantiegangers Rapportage multicliëntonderzoek Duitsland 2017 voor Nationale Parken Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Nederland algemeen 4 1.1 Nederland als bestemming voor vakantie

Nadere informatie

Gezinsuitje(s) Projectplan 2014

Gezinsuitje(s) Projectplan 2014 Gezinsuitje(s) Projectplan 2014 Vastgesteld op 1 maart 2014 Enkhuizen, 1 maart 2014 Geachte lezer, Hulpverleners kunnen alleen goed functioneren, wanneer zij voldoende ondersteuning en support krijgen

Nadere informatie

Factsheet toerisme Vergelijking Utrecht met de G4 en Maastricht

Factsheet toerisme Vergelijking Utrecht met de G4 en Maastricht Foto: Renzo Gerritsen. Het wed, binnenstad Utrecht. Factsheet toerisme Vergelijking Utrecht met de G en Maastricht Utrecht.nl/onderzoek 1 13 1 15 16 17 1 13 1 15 16 17 Hotelgasten & overnachtingen Ontwikkeling

Nadere informatie

Bijlage II Beoordeling evenement op de gemeentelijke doelstellingen

Bijlage II Beoordeling evenement op de gemeentelijke doelstellingen Bijlage II Beoordeling evenement op de gemeentelijke doelstellingen Genre Editie 2010 Organisator : Stadsfestijn, muziek, jazz/ blues : 13 e editie : Stichting Big Rivers Aantal bezoeken 2009 : 100.000

Nadere informatie

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe tging 12 resentatie meerjarenplan 18 iiii111111111ilt 11111111, 1 ne e. campabne mee op landelijke pub Save, A-Nexe, NDiate).

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Samenvatting Regionaal Archief Leiden Eén op de vijf Leidenaren heeft het afgelopen jaar informatie gezocht over de geschiedenis van Leiden en omgeving

Nadere informatie

Betreft: Onderbouwing van bezoekersaantallen en prijsstelling voor een nieuw overdekt pretpark in Roermond.

Betreft: Onderbouwing van bezoekersaantallen en prijsstelling voor een nieuw overdekt pretpark in Roermond. Daan BV Ter attentie van de heer ir. D.S. de Kruijk J. Manger Catslaan 1 3971 JM DRIEBERGEN RIJSENBURG Betreft: Onderbouwing van bezoekersaantallen en prijsstelling voor een nieuw overdekt pretpark in

Nadere informatie

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie?

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? MEMO/11/406 Brussel, 16 juni 2011 Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? Vakantie verwacht het onverwachte. Gaat u binnenkort op reis in de EU of naar IJsland, Liechtenstein,

Nadere informatie

Onderzoek Metropoolregio

Onderzoek Metropoolregio Onderzoek Metropoolregio April 2012 Gemeente Schiedam Onderzoek & Statistiek O n d e r z o e k M e t r o p o o l r e g i o P a g i n a 1 Inleiding Belangrijke items in de samenwerking binnen de metropoolregio

Nadere informatie

versie: 16 februari 2015

versie: 16 februari 2015 1 versie: 16 februari 2015 2 Inhoud Introductie... 4 Meten om te weten... 5 Techniek... 6 Werking van de sensoren... 6 Privacy... 6 Bezoekers... 7 Unieke bezoekers per dag... 7 Bezoekduur... 9 Gemiddelde

Nadere informatie

erratum gegevens economisch effect dagrecreatie

erratum gegevens economisch effect dagrecreatie erratum gegevens economisch effect dagrecreatie April 2010 1. Aanleiding van het erratum: gegevens economisch effect dagrecreatie onjuist De Twente Toerisme Monitor is een onderzoek dat beoogd representatieve

Nadere informatie

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 Geen bedreiging voor koopcentrum Winschoten Nieuw bloed voor de Winschoter bloedsomloop WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 WINSCHOTER WERELDBAZAR Overdekte markt 550 units inpandig van 30, 40 en 50m2

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied november 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten in Nederland is een strijd gaande

Nadere informatie

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends.

S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. S.M.A.R.T Update Statistics. Market. Analysis. Research. Trends. Overzicht overnachtingen Metropool Amsterdam 2 Overnachtingen Metropool (INCL Adam) % verandering 2014, 2015 tm ytd mei 2016 2016 2014 2015

Nadere informatie

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100% 19 LUCHTKWALITEIT In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de luchtkwaliteit in Leiden. Gevraagd is in hoeverre men zich hier zorgen over maakt. De gemeente heeft diverse maatregelen genomen om de luchtkwaliteit

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2014. Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371

JAARVERSLAG 2014. Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken 2014. Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371 1 Bezoekcijfers Totaal aantal bezoeken 2014 Van Gogh Museum 1.608.849 De Mesdag Collectie 8.076 Bibliotheek en Documentatie 371 2 De bezoekers Met een top aantal bezoekers, een spectaculair vormgegeven

Nadere informatie