Polderparade Inleiding. Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Polderparade Inleiding. Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst"

Transcriptie

1 Polderparade 2007 Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst De Polderparade is er weer, vanaf dit jaar in het nieuwe digitale tijdschrift TPEdigitaal in plaats van Economisch Statistische Berichten (ESB). Net zoals voorgaande jaren blijft Lans Bovenberg uit Tilburg ongenaakbaar aan de top. Daaronder is echter sprake van een sterke dynamiek. Inleiding De 2007-editie laat de veertig hedendaagse 1 Nederlandse en Belgische economen zien die in de jaren de meeste citaties hebben gehaald in zeven Nederlandstalige economische tijdschriften (zie Telregels). Op de ECRi-website ( kan een uitgebreide lijst met de top-100 worden bekeken. Omdat de Polderparade 2005 (de laatste Polderparade die verschenen is) de jaren omvat, betekent het dat de top-40 van de jaren overgeslagen wordt. Om het jaar 2004 toch in beeld te laten komen, hebben we voor de top-40 economen het aantal citatiepunten voor zowel 2004 als 2005 opgenomen. Ook worden de jaarlijsten (de top- 20 van een afzonderlijk jaar) van beide jaren vermeld. 1 Op zondag 26 augustus jongstleden (kort na de definitieve opmaak van de Polderparade) is Martijn van de Ven overleden aan de gevolgen van een noodlottig fietsongeluk. Martijn was een gedegen en perfectionistisch ingesteld econoom en een alom gewaardeerde specialist op het gebied van pensioenen, zowel binnen als buiten het CPB waar hij werkzaam was. Door het nog recente karakter van zijn overlijden is besloten in zijn geval van de regel af te wijken dat alleen nog levende economen in de Polderparade worden meegenomen (van de redactie van TPEdigitaal en de auteurs). TPEdigitaal 2007 jaargang 1(1)

2 120 Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst Telregels Voor de Polderparade worden de citaties van levende Nederlandse en Belgische economen in de volgende Nederlandse tijdschriften geteld: Economisch Statistische Berichten, De Economist, Financiële en Monetaire Studies, Kwartaalschrift Economie, Tijdschrift voor Openbare Financien, Tijdschrift voor Politieke Ekonomie en de Preadviezen van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde. Bij meerdere auteurs krijgt iedere auteur dezelfde fractie van een citatie toebedeeld. Verwijzingen naar artikelen in bundels leveren alleen punten aan de auteurs van de artikelen en niet aan de redacteurs van de bundel. Als er naar de hele bundel wordt verwezen, dan krijgen de redacteurs wel punten. Citaties uit biografische artikelen, zelfcitaties en citaties uit artikelen waarbij de auteursnaam ontbreekt, worden niet meegeteld. Bovenberg vergroot voorsprong De eerste plaats wordt evenals in de afgelopen jaren ingenomen door Lans Bovenberg van de Universiteit van Tilburg (zie tabel 1). De afstand tussen hem en de nummer twee op de lijst is sinds de vorige editie (Van der Geest en Varkevisser 2005) toegenomen, van bijna 20 naar meer dan 30 citatiepunten. Vooral Bovenbergs publicaties over levensloop en pensioenstelsel worden regelmatig geciteerd; niet verrassend heeft het ESB-dossier over levensloopbeleid (ESB van 26 februari 2004, nr. 4427) aan zijn puntenaantal flink bijgedragen. Daarnaast heeft ook het in 2003 verschenen boek De calculus van het publieke belang, dat Bovenberg samen met Coen Teulings en Harry van Dalen geschreven heeft, een aardig aantal citatiepunten opgeleverd. Overigens zijn de citaties die deze econoom haalt, over veel van zijn verschillende publicaties verspreid, wat op de veelzijdigheid en innovativiteit van zijn werk duidt. Het wordt daarom voor anderen ook de komende jaren niet gemakkelijk om de Tilburgse econoom in te halen. Meer beweging in de polder De top van de Polderparade 2007 is minder stabiel dan die van de voorgaande editie. Emeritus-hoogleraar Martin Fase is van de tweede plaats verdrongen door Alfred Kleinknecht van de TU Delft, die in 2005 de vijfde positie bekleedde. Van deze Delftse hoogleraar werden verschillende werken over innovatie geciteerd. Kleinknecht heeft geprofiteerd van de discussie die in 2004 in ESB gevoerd is over zijn in Tijdschrift voor Politieke Ekonomie gepubliceerde stelling dat er een negatieve relatie tussen loonmatiging en productiviteitsontwikkeling bestaat (Kleinknecht 1994).

3 Polderparade Tabel 1 Polderparade Naam Huidige werkgever 2001 t/m (1) A.L. Bovenberg UvT/Netspar (5) A.H. Kleinknecht TU Delft (3) C.N. Teulings CPB (2) M.M.G. Fase emeritus (6) F.J.H. Don EUR (9) E.E.C. van Damme UvT (7) J.W. Oosterwijk EUR (-) B. Jacobs UvT/UvA (22) C. van Ewijk CPB/UvA (4) C.A. de Kam RuG (19) B. Nooteboom UvT/WRR (10) H.P. van der Wiel CPB (-) R.A. de Mooij CPB/EUR (23) J.J.M. Theeuwes UvA/SEO (11) J. de Haan RuG (15) J.J. Graafland UvT (12) J.C. van Ours UvT (33) B. van Ark RuG (-) F.H. Huizinga CPB (-) H. Oosterbeek UvA (16) A.W.A. Boot UvA (17) S.C.W. Eijffinger UvT/EUR (25) J.A. Bikker DNB (30) F.W. Rutten emeritus (-) W.J. Jansen SZW (29) F.A.G. den Butter VU (-) E.H.M. Ponds ABP/UvT/Netspar (-) G. Zalm DSB (-) M.E.A.J van de Ven CPB (24) P. de Grauwe KU Leuven (14) P.T. de Beer UvA (8) G. Hofstede emeritus (-) P.J.G. Tang Tweede Kamer (-) E. Leuven UvA (-) H. Schenk UU (-) M.A. Allers RuG (-) M.F. Cornet MinFin (-) J.H. Garretsen UU (30) J. van Sinderen NMa/EUR (-) D.P. Broer CPB/UvT/Netspar Toelichting: Tussen haakjes staat de plaats in de Polderparade 2005 vermeld.

4 122 Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst De aanzwengelaar van deze discussie, Jos Jansen, heeft er ook garen bij gesponnen. Deze econoom, toen werkzaam bij de DNB en momenteel bij SZW, heeft onder meer door zijn ESB-artikel (Jansen 2004) de top-40 weten binnen te dringen. Verder is Flip de Kam van de vierde naar de tiende plaats gezakt. Zijn plaats bij de eerste vijf is ingenomen door Henk Don die tot 1 februari 2006 directeur van het CPB was. Momenteel is Don bijzonder hoogleraar Econometrie en Economisch Beleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Don behoorde tot de grootste stijgers van de Polderparade 2005 en hij heeft zijn hoge positie op de lijst weten vast te houden. Casper van Ewijk en Bart van Ark hebben de grootste sprong naar boven gemaakt (afgezien van een aantal nieuwkomers waarop wij later terugkomen). Van Ewijk (onderdirecteur van het CPB) is van de tweeëntwintigste naar de negende plaats gegaan, vooral dankzij zijn publicaties over pensioenen die in 2005 veel geciteerd werden, terwijl Van Ark met name in 2004 scoorde op zijn publicaties over innovatie en productiviteitsgroei. Opmerkelijk is de stijging van voormalig SG Frans Rutten met zeven plaatsen ondanks het feit dat hij in 2004 en 2005 geen citatiepunten kreeg. De reden hiervoor is dat alle citatiepunten die hij in de vorige editie had, uit de jaren 2001 t/m 2003 kwamen en hij dus geen punten verliest nu de voorafgaande jaren niet meer meegeteld worden, terwijl een aantal andere economen die juist in de jaren 1999 en 2000 veel citaties hadden hun totale aantal citatiepunten hebben zien dalen. Wat verder opvalt is dat economen aan de Universiteiten van Tilburg en Amsterdam en aan het Centraal Planbureau goed vertegenwoordigd zijn in de Polderparade. De economen van andere instellingen hebben een kleinere impact op het economendebat. Nieuwkomers en terugkomers In de Polderparade 2007 staan ten opzichte van 2005 vijftien nieuwe namen, die de plaats van zestien anderen hebben ingenomen (de Polderparade 2005 telde 41 namen). Verdwenen uit de lijst zijn Ad Geelhoed (13 in 2005), Sweder van Wijnbergen (17), Willem Boeschoten (19), Joop Hartog (21), Theo van de Klundert (26), Willem Buiter (27), Jan Luiten van Zanden (28), Dany Jacobs (30), Roel Jansweijer (34), Ad Kolnaar (34), Luc Soete (34), Robert Haffner (37), Bert Scholtens (37), Ivo Arnold (39), Hugo Keuzenkamp (39) en Jan de Vries (39). De meest spectaculaire nieuwkomer is Bas Jacobs: hij komt met stip binnen op plaats acht. Vooral de KVS-Preadviezen 2004 over innovatie in

5 Polderparade Nederland waarvan hij samen met Jules Theeuwes redacteur was, was wat citaties betreft een groot succes: in 2005 werden de Preadviezen maar liefst acht keer geciteerd. De andere nieuwe namen in de Polderparade zijn: Ruud de Mooij, Free Huizinga, Hessel Oosterbeek, Jos Jansen, Eduard Ponds, Gerrit Zalm, Martijn van de Ven, Paul Tang, Edwin Leuven, Hans Schenk, Maarten Allers, Maarten Cornet, Harry Garretsen en Peter Broer. Dat zijn echter niet allemaal echte nieuwkomers: Gerrit Zalm, Ruud de Mooij, Hessel Oosterbeek en Hans Schenk kwamen in eerdere edities voor en ze komen nu terug na een kortere of langere afwezigheid. Bij de Polderparade hanteren wij de regel dat alleen levende economen meegenomen worden. We willen hier echter toch twee onlangs overleden economen vermelden. Richard Nahuis zou op de dertigste plaats in de Polderparade hebben gestaan en op de negende plaats op de Jaarlijst 2004 als hij niet in december 2005 op 34-jarige leeftijd na een kort ziekbed zou zijn overleden. Richard was verbonden aan het CPB en de Universiteit Utrecht en publiceerde over diverse onderwerpen, zoals technologische vooruitgang en economische groei, de economie van de media - hij was mederedacteur van de KVS-Preadviezen 2005 over dit onderwerp (Dolfsma en Nahuis 2005) - en de Europese integratie. De citaties die hij in de afgelopen jaren heeft gehaald waren ook over al die onderwerpen verspreid. Nederland heeft in hem een veelzijdige en veelbelovende jonge econoom verloren. Ad Geelhoed, oud-topambtenaar (op AZ en EZ) en tot voor kort advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, is in april 2007 op 64-jarige leeftijd overleden. In de Polderparade 2007 zou hij net zoals in de Polderparade 2005 op een dertiende plaats zijn geëindigd. Jaarlijsten 2004 en 2005 De jaarlijsten (tabel 2 en 3) laten de top-20 economen zien die in 2004 respectievelijk 2005 de meeste citatiepunten hebben behaald. In 2004 was het goud voor Kleinknecht en het zilver voor Bovenberg; in 2005 heroverde Bovenberg het goud en Kleinknecht zakte terug naar plaats negentien. De jaarlijsten vertonen niet veel overeenkomsten: er zijn maar zes namen die op beide lijsten staan. De overlap tussen de jaarlijsten 2004 en 2003 is ook niet groot; het gaat in dit geval om acht namen. Dit geeft aan dat voor veel economen het aantal citaties van jaar tot jaar flink schommelt en dat een aantal jaartop-20 economen eendagsvliegen zijn.

6 124 Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst De (veranderingen in de) Polderparade 2007 en de jaarlijsten 2004 en 2005 illustreren de (veranderingen in de) onderwerpen waarover Nederlandse economen in die jaren discussieerden. In beide jaren kwam technologische ontwikkeling en gerelateerde onderwerpen zoals productiviteitsgroei en onderwijs vaak aan de orde, waartoe het verschijnen van de KVS- Preadviezen 2004 (Jacobs en Theeuwes 2004) heeft bijgedragen. Ook de levensloopregeling bleef een discussieonderwerp. In 2004 was verder naar aanleiding van de EU-uitbreiding met tien nieuwe lidstaten de interesse in Europese zaken licht toegenomen. In 2005 stond het pensioenstelsel prominent in de belangstelling. De grote thema s van de vorige Polderparade - economische groei en vergrijzing - blijven dus actueel. Net zoals in de voorafgaande jaren is er geen vrouw in de top 40 te vinden. In 2004 heeft een vrouw echter wel de jaarlijst weten te halen. Anneke van der Giezen (plaats tien in 2004) is momenteel werkzaam bij SZW (vroeger bij het College van Toezicht Sociale Verzekeringen). Zij heeft onderzoek verricht naar arbeidsongeschiktheid; in 2000 heeft zij een onderzoeksrapport gepubliceerd waaruit onder andere bleek dat vrouwen vaker dan mannen in de WAO terechtkomen (Van der Giezen 2000). In 2004 hebben nieuwe onderzoeken de interesse voor dit onderwerp doen opleven, wat Van der Giezen een aardig aantal citaties heeft opgeleverd. Tabel 2 Jaarlijst 2004 Naam Huidige werkgever A.H. Kleinknecht A.L. Bovenberg TU Delft UvT/Netspar M.M.G. Fase W.J. Jansen emeritus SZW D.P. Broer F.H. Huizinga CPB/UvT/Netspar CPB P.J.G. Tang H. Oosterbeek Tweede Kamer UvA M.F. Cornet R.A. de Mooij MinFin CPB/EUR A.M. van der Giezen B. Nooteboom SZW UvT/WRR C.N. Teulings B. van Ark CPB RuG B. Jacobs H. Priemus UvT/UvA TU Delft C.C. Koopmans J.J. Graafland UvA/MinV&W UvT P. den Hartog J. de Haan Dialogic RuG E. Leuven J.C. van Ours UvA UvT

7 Polderparade Tabel 3 Jaarlijst 2005 Naam Huidige werkgever A.L. Bovenberg UvT/Netspar B. Jacobs UvT/UvA E.E.C. van Damme UvT C. van Ewijk CPB/UvA C.N. Teulings CPB R.A. de Mooij CPB/EUR J.J.M. Theeuwes UvA/SEO C.A. de Kam RuG W.W. Boonstra Rabobank/VU 6.00 E.H.M. Ponds ABP/UvT/Netspar M.E.A.J. van de Ven CPB C.E. Kortleve PGGM Pensioenfonds 5.00 J.W. Oosterwijk EUR M.A. Allers RuG A. Heertje emeritus 4.50 L.G.M. Stevens emeritus E.W.M.T. Westerhout CPB J.J. Graafland UvT A.H. Kleinknecht TU Delft 4.00 J. Pen emeritus 4.00 Conclusie In de Polderparade 2007 heeft de winnaar van de vorige edities, Lans Bovenberg uit Tilburg, zijn positie ten opzichte van de andere toppers versterkt, en hij blijft de komende jaren waarschijnlijk moeilijk te evenaren. In tegenstelling tot 2005 is er nu veel dynamiek in de polder: de top-5 is veranderd en meer dan een derde van de top-40 is vervangen, waarbij de meeste van de nieuwe namen ook voor het eerst in de Polderparade staan. De technologische vooruitgang en het pensioenstelsel gelden als de meest door de Nederlandse economen besproken onderwerpen in 2004 en Auteurs Emiel Maasland ( emaasland@few.eur.nl) en Ewa Mendys- Kamphorst ( mendys@few.eur.nl) zijn als onderzoeker verbonden aan SEOR bv en het Erasmus Competition and Regulation Institute (ECRI) in Rotterdam. Zij zijn Connie Sintnicolaas en Mostafa Zeriouh zeer veel dank verschuldigd voor het invoeren van de benodigde gegevens.

8 126 Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst Literatuur Bovenberg, A.L., C.N. Teulings en H.P. van Dalen, 2003, De calculus van het publieke belang. Kenniscentrum voor Ordeningsvraagstukken, Ministerie van Economische Zaken, Den Haag. Geest, S.A. van der en M. Varkevisser, 2005, Weinig dynamiek in de polder. Economisch Statistische Berichten, vol. 90: Jacobs, B. en J.J.M. Theeuwes (eds), 2004, Innovatie in Nederland; De markt draalt en de overheid faalt. Preadviezen van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde 2004, Utrecht: Lemma. Jansen, W.J., 2004, Loonmatiging schaadt productiviteitsontwikkeling niet. Economisch Statistische Berichten, vol. 89: Kleinknecht, A.H., 1994, Heeft Nederland een loongolf nodig? Een neo- Schumpeteriaans verhaal over bedrijfswinsten, werkgelegenheid en export. Tijdschrift voor Politieke Ekonomie, vol. 17 nr. 2: Dolfsma, W.A. en R. Nahuis (eds), 2005, Media & Economie; Markten in beweging en een overheid die stuurt zonder kompas. Preadviezen van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde 2005, Utecht: Lemma. Van der Giezen, A.M., 2000, Vrouwen, (werk)omstandigheden en arbeidsongeschiktheid. LISV, Amsterdam.

20 van een afzonderlijk jaar) van het jaar 2006 vermeld.

20 van een afzonderlijk jaar) van het jaar 2006 vermeld. Polderparade 2008 Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst Een nieuwe traditie is geboren: De Polderparade in het decembernummer van TPEdigitaal! Rotsvast op plaats één blijft Lans Bovenberg (Universiteit

Nadere informatie

Op de SEOR-website (www.seor.nl) en de ECRi-website (www.ecri.nl) kan een uitgebreide lijst met de top 100 worden bekeken. 2

Op de SEOR-website (www.seor.nl) en de ECRi-website (www.ecri.nl) kan een uitgebreide lijst met de top 100 worden bekeken. 2 Polderparade 2009 Emiel Maasland Voor het derde achtereenvolgende jaar de Polderparade in TPEdigitaal...een ware traditie! Lijstaanvoerder is, evenals voorgaande jaren, Lans Bovenberg (Universiteit van

Nadere informatie

Op de homepage van de auteur (www.emielmaasland.com) is een uitgebreide lijst met de Top-100 te vinden. 2

Op de homepage van de auteur (www.emielmaasland.com) is een uitgebreide lijst met de Top-100 te vinden. 2 Polderparade 2014 Emiel Maasland Lans Bovenberg (UvT) is op basis van de jaren 2009-2013 de meest geciteerde econoom binnen Nederland en België. Voormalig CPB-directeur Coen Teulings volgt met een minieme

Nadere informatie

TPEdigitaal Jaargang 2 nr. 4 December 2008. In memoriam: Joeri Gorter... Polderparade 2008...1 Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst

TPEdigitaal Jaargang 2 nr. 4 December 2008. In memoriam: Joeri Gorter... Polderparade 2008...1 Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst TPEdigitaal Jaargang 2 nr. 4 December 2008 Thema: Kinderopvang, fusies, handel In memoriam: Joeri Gorter... Polderparade 2008...1 Emiel Maasland en Ewa Mendys-Kamphorst Aanpassen kinderopvangtoeslag is

Nadere informatie

Jaaroverzicht TPEdigitaal 1(1) - 2(4)

Jaaroverzicht TPEdigitaal 1(1) - 2(4) Jaaroverzicht TPEdigitaal 1(1) - 2(4) Inhoudsopgave 1(1) De economie van ontslagbescherming: Lessen voor Nederland...1 Anja Deelen, Egbert Jongen, Ruud de Mooij en Sabine Visser Een soepel ontslagrecht

Nadere informatie

Serie Research Memoranda

Serie Research Memoranda C^q. OU ET Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie 58 Serie Research Memoranda Economen Top-: Schijn of Werkelijkheid? Erik Brouwer Jan C. van Ours Research Memorandum 99- maart/ april 99

Nadere informatie

s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie.

s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie. s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie. Gastvrije Stad blijkt dat het verschil van s-hertogenbosch met Breda in 2012 iets kleiner

Nadere informatie

Cover Informatie over... Flitscongres over de Algemene Pensioen Instelling. API: overbodig, onmisbaar

Cover Informatie over... Flitscongres over de Algemene Pensioen Instelling. API: overbodig, onmisbaar Cover Informatie over... Flitscongres over de Algemene Pensioen Instelling API: overbodig, onmisbaar of ongewenst? 20 juni 2008 Programma Het flitscongres gaat in op het nut en de noodzaak van de Algemene

Nadere informatie

Werkende migrant betaalt zichzelf terug

Werkende migrant betaalt zichzelf terug DINSDAG 6 FEBRUARI 2018 - BINNENLAND Werkende migrant betaalt zichzelf terug België is zowat het meest mislukte migratieland in de rijke wereld. Met die stelling trok Ive Marx, hoogleraar en columnist

Nadere informatie

Atlas voor gemeenten 2013: de positie van Utrecht. notitie van Onderzoek.

Atlas voor gemeenten 2013: de positie van Utrecht. notitie van Onderzoek. Atlas voor gemeenten 2013: de positie van Utrecht notitie van Onderzoek www.onderzoek.utrecht.nl mei 2013 Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl internet

Nadere informatie

Aanbestedende diensten vaak de winnaar in rechtszaken over aanbestedingen

Aanbestedende diensten vaak de winnaar in rechtszaken over aanbestedingen ARTIKELEN Aanbestedende diensten vaak de winnaar in rechtszaken over aanbestedingen Theo van der Linden 1 Aanbestedende diensten zijn in 56% van de gevallen de winnende partij in rechtszaken over aanbestedingen.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie Algemene Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

IDnummer Naam Bedrijf Adres Bevoegdheid Expiratie Taal. NL Geenjaar, De heer E.P. (Edsel) Zelfstandig ERTMS NL

IDnummer Naam Bedrijf Adres Bevoegdheid Expiratie Taal. NL Geenjaar, De heer E.P. (Edsel) Zelfstandig ERTMS NL IDnummer Naam Bedrijf Adres Bevoegdheid Expiratie Taal NL.2014.0331 Geenjaar, De heer E.P. (Edsel) Zelfstandig ERTMS 31-12-2019 NL NL.2013.0094 Grinsven, De heer F.G.B. van (Frans) Strukton Maarssen ERTMS

Nadere informatie

Belangstelling voor maatschappelijke problemen,

Belangstelling voor maatschappelijke problemen, Indicator 3 december 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De belangstelling van stemgerechtigden

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Commissie bachelor-master. Robel Michael

Onderzoeksrapport. Commissie bachelor-master. Robel Michael Onderzoeksrapport Commissie bachelor-master Robel Michael 1 Rogier Butter Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. KNMG Studentenplatform 3. Methode 4. Resultaten 4.1. Enquête algemeen 4.2. Bachelor-master: Wisselen

Nadere informatie

Tilburg University. Economen en de tucht van de aandachtseconomie van Dalen, Harry; Klamer, A. Published in: Media & economie. Publication date: 2005

Tilburg University. Economen en de tucht van de aandachtseconomie van Dalen, Harry; Klamer, A. Published in: Media & economie. Publication date: 2005 Tilburg University Economen en de tucht van de aandachtseconomie van Dalen, Harry; Klamer, A. Published in: Media & economie Publication date: 2005 Link to publication Citation for published version (APA):

Nadere informatie

Naar een modernere arbeidsmarkt

Naar een modernere arbeidsmarkt Naar een modernere arbeidsmarkt Bas van der Klaauw De arbeidsmarkt is de afgelopen twee decennia sterk veranderd. De instituties hebben die veranderingen niet bij kunnen houden. Ze ontmoedigen mobiliteit.

Nadere informatie

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar Aantal per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar 2015-2016 Bron: VSNU 1. Per instelling bachelor, studiejaar 2015-2016 +ENG Erasmus Universiteit Rotterdam 27,27% 3658 54,55% 7184 18,18% 3184 14026

Nadere informatie

13 Economen en de tucht van de aandachtseconomie

13 Economen en de tucht van de aandachtseconomie 13 Economen en de tucht van de aandachtseconomie Harry van Dalen & Arjo Klamer 13.1 Inleiding In de economie gaat het steeds meer om aandacht. Of iemand nu een film maakt of pindakaas, aandacht is een

Nadere informatie

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Kwartaalbericht 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015 Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Dekkingsgraad: 111,5% Beleidsdekkingsgraad: 112,6% Belegd vermogen: 19,6 miljard Rendement 2014: 27,6%

Nadere informatie

Loonmatiging gunstig voor economische groei?

Loonmatiging gunstig voor economische groei? 1 Loonmatiging gunstig voor economische groei? A.B.T.M. van Schaik Universiteit van Tilburg schaik@uvt.nl 1 november 2004 De discussie over de gevolgen van loonmatiging voor economische groei laait met

Nadere informatie

Merkpresentatie ESB 2017

Merkpresentatie ESB 2017 Merkpresentatie ESB 2017 Voorwoord Wie wil begrijpen hoe de economie in elkaar steekt, vindt in ESB (Economisch Statistische Berichten) de ideale informatiebron. Al meer dan honderd jaar biedt ESB inzicht

Nadere informatie

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden DATUM 18-7-2016 AANTAL PER OPLEIDING TELMETHODE ONGEWOGEN 21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam Onderdeel Faculteit Opleiding Opl. vorm Gezondheidszorg Erasmus MC 56551 - B Geneeskunde Voltijd 670 528

Nadere informatie

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden DATUM 6-6-2016 AANTAL PER OPLEIDING TELMETHODE ONGEWOGEN 21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam Onderdeel Faculteit Opleiding Opl. vorm Gezondheidszorg Erasmus MC 56551 - B Geneeskunde Voltijd 762 573 898

Nadere informatie

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden DATUM 11-7-2016 AANTAL PER OPLEIDING TELMETHODE ONGEWOGEN 21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam Onderdeel Faculteit Opleiding Opl. vorm Gezondheidszorg Erasmus MC 56551 - B Geneeskunde Voltijd 679 534

Nadere informatie

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden DATUM 4-4-2016 AANTAL PER OPLEIDING TELMETHODE ONGEWOGEN 21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam Onderdeel Faculteit Opleiding Opl. vorm Gezondheidszorg Erasmus MC 56551 - B Geneeskunde Voltijd 779 608 940

Nadere informatie

Valorisatie Performance 2015 van de Nederlandse Universiteiten

Valorisatie Performance 2015 van de Nederlandse Universiteiten Valorisatie Performance 2015 van de Nederlandse Universiteiten Presentatie ScienceWorks Frank Zwetsloot Mauritskade 5 2514 HC Den Haag T: +31 70 346 2505 info@scienceworks.nl www.scienceworks.nl Waarom

Nadere informatie

Veranderingen in arbeidsparticipatie en zorggebruik. Een beschrijving van ontwikkelingen van 1997 tot 2008

Veranderingen in arbeidsparticipatie en zorggebruik. Een beschrijving van ontwikkelingen van 1997 tot 2008 Veranderingen in arbeidsparticipatie en zorggebruik. Een beschrijving van ontwikkelingen van 1997 tot 2008 Niels Schenk en Pearl Dykstra Erasmus Universiteit Rotterdam Mei 2013 INTRODUCTIE Onderzoek naar

Nadere informatie

alternatieve datum alternatieve datum alternatieve datum alternatieve datum ingedeeld op x alternatieve datum

alternatieve datum alternatieve datum alternatieve datum alternatieve datum ingedeeld op x alternatieve datum WSV Burghsluis X = indelingsvoorstel bestuur Voorlopige indeling zelfwerkzaamheid O = alt. indelingsvoorstel lid voorseizoen naseizoen maand maart april mei sept. oktober Aantal Naam/Voornaam Ligplaats

Nadere informatie

Europese toppositie voor Management onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam

Europese toppositie voor Management onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam Persbericht Europese toppositie voor Management onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam Belang van managementonderzoek In een onlangs verschenen rapport*) van de Rijksuniversiteit Leiden is de kwaliteit

Nadere informatie

Fout van CPB bij berekening remgeldeffect eigen risico

Fout van CPB bij berekening remgeldeffect eigen risico Fout van CPB bij berekening remgeldeffect eigen risico Wynand van de Ven en Erik Schut Wederreactie op Douven en Mannaerts In ons artikel in TPEdigitaal (Van de Ven en Schut 2010) hebben wij uiteengezet

Nadere informatie

CPB Notitie 16 augustus Houdbaarheidsberekeningen. Uitgevoerd op verzoek van Flip de Kam

CPB Notitie 16 augustus Houdbaarheidsberekeningen. Uitgevoerd op verzoek van Flip de Kam CPB Notitie 16 augustus 2013 Houdbaarheidsberekeningen Uitgevoerd op verzoek van Flip de Kam. CPB Notitie Aan: Flip de Kam Centraal Planbureau Van Stolkweg 14 Postbus 80510 2508 GM Den Haag T (070)3383

Nadere informatie

Programmaboek

Programmaboek Programmaboek 2013 www.overloonsbiljartkampioenschap.nl Dinsdag 2 April Poule E1 Poule E2 Poule D1 Poule D2 Lange de Gerda 18 Peeters Theo 12 Dinnissen Erik 19 Goossens Karel 22 Kuenen Roel 17 Franken

Nadere informatie

Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1

Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1 Goudzwaard School of Fair and Green Economics 1 Comité van Aanbeveling: Prof. Dr. H.H.F. (Herman) Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering (Universiteit Utrecht) en oprichter Sustainable

Nadere informatie

Verbondscourse Programma

Verbondscourse Programma Verbondscourse 2016 Programma Het Verbond organiseert ieder jaar voor de leden een Verbondscourse voor veelbelovende, talentvolle managers en jonge directieleden van verzekeringsmaatschappijen. Het Verbond

Nadere informatie

Revisie Keuzegids Universiteiten 2015

Revisie Keuzegids Universiteiten 2015 Revisie Keuzegids Universiteiten 2015 Voor u ligt een nieuwe analyse Keuzegids 2015 d.d. 5-11-2014. Deze vernieuwde analyse is tot stand gekomen wegens een grote rectificatie op de Keuzegids 2015 d.d.

Nadere informatie

Raad van Toezicht SEO Economisch Onderzoek. Jaarverslag 2016

Raad van Toezicht SEO Economisch Onderzoek. Jaarverslag 2016 Raad van Toezicht SEO Economisch Onderzoek Jaarverslag 2016 De Raad van Toezicht (RvT) van de stichting SEO Economisch Onderzoek is, net als in voorgaande jaren, in het verslagjaar 2016 twee keer bij elkaar

Nadere informatie

Aan lage lonen heeft niemand iets. Intermediair 42, 17 oktober 2002

Aan lage lonen heeft niemand iets. Intermediair 42, 17 oktober 2002 Aan lage lonen heeft niemand iets Intermediair 42, 17 oktober 2002 1 Loonmatiging zou zorgen voor een betere concurrentiepositie, maar het Nederlandse aandeel in de wereldhandel is alleen maar gedaald.

Nadere informatie

Rapportage Toplijsten

Rapportage Toplijsten Rapportage Toplijsten www.qompas.nl December 2014 - januari 2015 - februari 2015 Qompas StudieKeuze favoriete studies Surrounded by Talent Inleiding In deze nieuwsbrief laten we verschillende top-10 lijstjes

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 6 in de media

Nieuwsmonitor 6 in de media Nieuwsmonitor 6 in de media Juni 2011 Nieuws - Europa kent geen watchdog ANTWERPEN/BRUSSEL - Het Europese beleidsniveau krijgt in de Vlaamse TV-journaals gemiddeld een half uur aandacht per maand. Dat

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden

21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam. 21PB - Universiteit Leiden DATUM 22-08-16 AANTAL PER OPLEIDING TELMETHODE ONGEWOGEN 21PE - Erasmus Universiteit Rotterdam Onderdeel Faculteit Opleiding Opl. vorm Gezondheidszorg Erasmus MC 56551 - B Geneeskunde Voltijd 449 361 523

Nadere informatie

Ondernemen aan de onderkant

Ondernemen aan de onderkant Ondernemen aan de onderkant Parttime zelfstandigheid als re-integratie-instrument? Divosa, 1 juli 2014, De Pionier, Utrecht Intro Ronald Dekker Arbeidseconoom Econometrie, EUR Arbeidsmarktvraagstukken,

Nadere informatie

Toelichting CPB-onderzoek opbrengsten introductie euro Voor de minister van Economische Zaken

Toelichting CPB-onderzoek opbrengsten introductie euro Voor de minister van Economische Zaken CPB Notitie 21 mei 2014 Toelichting CPB-onderzoek opbrengsten introductie euro Voor de minister van Economische Zaken CPB Notitie Aan: De minister van Economische Zaken Centraal Planbureau Van Stolkweg

Nadere informatie

Geen tekort aan technisch opgeleiden

Geen tekort aan technisch opgeleiden Geen tekort aan technisch opgeleiden Auteur(s): Groot, W. (auteur) Maassen van den Brink, H. (auteur) Plug, E. (auteur) De auteurs zijn allen verbonden aan 'Scholar', Faculteit der Economische Wetenschappen

Nadere informatie

'Gratis' mantelzorg (m/v)

'Gratis' mantelzorg (m/v) 'Gratis' mantelzorg (m/v) Presentatie Eelco Wierda bij NVR-expertmeeting 'Gendersensitief beleid bij gemeenten' 11 juni 2015 Vorig jaar ben ik mij vanuit Atria als Kenniscentrum voor Emancipatie verder

Nadere informatie

Politieke participatie

Politieke participatie 12 Politieke participatie De Tweede Kamerverkiezingen van 17 hebben voor grote verschuivingen gezorgd in Amsterdam. De uitkomsten van deze verkiezingen komen uitgebreid aan bod in dit hoofdstuk. Verder

Nadere informatie

CENTRALE ONDERNEMINGSRAAD TATA STEEL NEDERLAND

CENTRALE ONDERNEMINGSRAAD TATA STEEL NEDERLAND CENTRALE ONDERNEMINGSRAAD TATA STEEL NEDERLAND Verkiezings- en IJmuiden, 1 december 2016 Reglementencommissie Nadere inlichtingen: 93674 MEDEDELING AAN HET PERSONEEL (VOORLOPIGE) UITSLAG VAN DE VERKIEZINGEN

Nadere informatie

Studenten aan lerarenopleidingen

Studenten aan lerarenopleidingen Studenten aan lerarenopleidingen Factsheet januari 219 In de afgelopen vijf jaar is het aantal Amsterdamse studenten dat een lerarenopleiding volgt met ruim 9% afgenomen. Deze daling is het sterkst voor

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 12 augustus 2015

PERSBERICHT Brussel, 12 augustus 2015 PERSBERICHT Brussel, 12 augustus 2015 Steeds meer verschillende voornamen, maar Emma en Louis houden stand In 2014 was Emma voor het twaalfde jaar op rij de meest gekozen voornaam bij meisjes, bij jongens

Nadere informatie

10. Veel ouderen in de bijstand

10. Veel ouderen in de bijstand 10. Veel ouderen in de bijstand Niet-westerse allochtonen ontvangen 2,5 keer zo vaak een uitkering als autochtonen. Ze hebben het vaakst een bijstandsuitkering. Verder was eind 2002 bijna de helft van

Nadere informatie

Financiële deskundigheid Examennummer: 69675 Datum: 24 maart 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Financiële deskundigheid Examennummer: 69675 Datum: 24 maart 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Financiële deskundigheid Examennummer: 69675 Datum: 24 maart 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 5 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 open vragen (maximaal 70 punten)

Nadere informatie

22 augustus Onderzoek:

22 augustus Onderzoek: 22 augustus 2014 Onderzoek: EenVandaag Economische Monitor 2014 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Uitnodiging. Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie

Uitnodiging. Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie Uitnodiging Democratie in crisistijd: vernieuwing of verval? Donderdag 20 juni 2013 Slotcongres van het NWO-onderzoeksprogramma Omstreden Democratie Hoezo democratie?! Onze democratische rechtsstaat lijkt

Nadere informatie

Kempische Biljart Bond. maart 2018

Kempische Biljart Bond. maart 2018 Kempische Biljart Bond. maart 2018 Nieuwsbrief Bestuur Voorzitter : Jos Adriaans Zeelst 040-2051939 Secretaris : Henk Lemmens Hapert 0497-386269 info@kempischebiljartbond.nl Penningmeester : Ed Haneveer

Nadere informatie

Kosten-batenanalyse onder Teulings

Kosten-batenanalyse onder Teulings Kosten-batenanalyse onder Teulings Carl Koopmans In de afgelopen jaren is het CPB zich intensief met kosten-batenanalyses blijven bezighouden. Dit heeft megalomane plannen voorkomen, zoals een verhoging

Nadere informatie

Literatuur verantwoorden

Literatuur verantwoorden Literatuur verantwoorden Hieronder staan regels voor de literatuurlijst. Ze zijn voor een groot deel gebaseerd op de apa-normen: de American Psychological Association. Speciale kenmerken van de apa-methode,

Nadere informatie

De Nederlandsche Bank. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V.

De Nederlandsche Bank. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. - Deltacommissaris - Voorzitter raad van toezicht Stichting VU - Lid raad van commissarissen Woningbouwcorporatie Stadgenoot

Nadere informatie

Publications by Harry ter Rele

Publications by Harry ter Rele Publications by Harry ter Rele In refereed journals: The Ability to Pay for Long Term Care in the Netherlands: a Life Cycle Perspective, 2016, De Economist, pp. 209-234. (with Arjen Hussem, Casper van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde wo bedrijfskunde Goede managers komen altijd aan de bak, ook in tijden van crisis. Maar nu het herstel tegen lijkt te vallen moet je wel voorbereid zijn op verrassingen. Veel bedrijfskunde-opleidingen

Nadere informatie

Bronvermelding figuren & tabellen Overheidsfinanciën 13de druk

Bronvermelding figuren & tabellen Overheidsfinanciën 13de druk Bronvermelding figuren & tabellen Overheidsfinanciën 13de druk Figuren Figuur 2.1 (blz. 35): OESO, Economic Outlook (diverse afleveringen) Figuur 2.2 (blz. 36): Frits Bos (2007), The Dutch fiscal framework.

Nadere informatie

Onderzoeksflits. Atlas voor gemeenten 2015 Erfgoed positie van Utrecht uitgelicht. IB Onderzoek, 29 mei 2015. Utrecht.nl/onderzoek

Onderzoeksflits. Atlas voor gemeenten 2015 Erfgoed positie van Utrecht uitgelicht. IB Onderzoek, 29 mei 2015. Utrecht.nl/onderzoek Onderzoeksflits Atlas voor gemeenten 015 Erfgoed positie van Utrecht uitgelicht IB Onderzoek, 9 mei 015 Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 86 1350 onderzoek@utrecht.nl

Nadere informatie

MODERN WERKNEMERSCHAP

MODERN WERKNEMERSCHAP STECR Werkwijzer MODERN WERKNEMERSCHAP Een actuele kijk op werknemerschap 2 stecr WerkWijzer stecr WerkWijzer 3 - - - stecr WerkWijzer 4 5 stecr WerkWijzer 1 stecr WerkWijzer 2 1 Evers, G. en T. Wilthagen

Nadere informatie

Trendrapportage Economie Arnhem

Trendrapportage Economie Arnhem Trendrapportage Economie Arnhem Onderzoek en Statistiek Augustus 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Samenvatting 4 3 Vraag 5 3.1 Werkgelegenheid in Arnhem 5 3.2 Ontwikkelingen in de tijd 6 3.3 Arnhem in

Nadere informatie

Datum Wedstrijd Plaats 17 en 18 januari Abdijcross / NK Cross Kerkrade 01 februari Mastboscross Breda 14 en 15 februari NK Indoor masters / meerkamp

Datum Wedstrijd Plaats 17 en 18 januari Abdijcross / NK Cross Kerkrade 01 februari Mastboscross Breda 14 en 15 februari NK Indoor masters / meerkamp Datum Wedstrijd Plaats 17 en 18 januari Abdijcross / NK Cross Kerkrade 01 februari Mastboscross Breda 14 en 15 februari NK Indoor masters / meerkamp Apeldoorn (Omnisport) 21 en 22 februari NK Indoor senioren

Nadere informatie

Advies van de Wetenschappelijke Commissie Wijkaanpak

Advies van de Wetenschappelijke Commissie Wijkaanpak Advies van de Wetenschappelijke Commissie Wijkaanpak De Wetenschappelijke Commissie Wijkaanpak is in 2010 ingesteld door de Minister van Wonen, Wijken en Integratie met als opdracht de Minister te adviseren

Nadere informatie

Archivalia P.A. Blaisse

Archivalia P.A. Blaisse Plaatsingslijst Archivalia P.A. Blaisse Archiefnummer: 784 Archiefnaam: BLAI Sector: Politiek Soort archief: Archivalia van persoon Datering: 1935-1979 Katholiek Documentatie Centrum 2011 1 Verslag van

Nadere informatie

INFOSESSIES PENSIOENEN - 20, 22 en 26 november Infosessies PENSIOENEN en 26 november door Peter Boonen en Jan Lodewijks

INFOSESSIES PENSIOENEN - 20, 22 en 26 november Infosessies PENSIOENEN en 26 november door Peter Boonen en Jan Lodewijks Infosessies PENSIOENEN 2012 20-22 en 26 november 2012 door Peter Boonen en Jan Lodewijks 1 AGENDA Toelichting huidige situatie Septemberpakket en Regeerakkoord Overleg met vakorganisaties Communicatie

Nadere informatie

Hier een reddingsplan voor

Hier een reddingsplan voor Page 1 of 5 trefferslijst Hier een reddingsplan voor de economie Recessie Moet de overheid bezuinigen of de economie stimuleren? Antwoord: het moet allebei artikel Dinsdag 24-02-2009 Sectie: Overig Pagina:

Nadere informatie

Veldhovens Driebanden Toernooi Uitslagen Ronde 1

Veldhovens Driebanden Toernooi Uitslagen Ronde 1 Veldhovens Driebanden Toernooi 2017-2018 Uitslagen Ronde 1 Eindstand Poule - 1 Datum: 30-08-17 1 Mark Faassen ** 36 38 90 3 0.422 31.66 4.00 35.66 105.500% 2 Joop van Baren ** 42 42 90 4 0.467 30.00 6.00

Nadere informatie

Toereikendheid van het pensioen: Onderzoek & Beleid

Toereikendheid van het pensioen: Onderzoek & Beleid Toereikendheid van het pensioen: Onderzoek & Beleid Jim Been (UL) & Leendert Klokkenburg (MinSZW) Instituut Gak, Amsterdam 12 december, 2016 Discover thediscover world at the Leiden world University at

Nadere informatie

Dalende beurs maakt eind aan herstel pensioenfondsen

Dalende beurs maakt eind aan herstel pensioenfondsen o Dalende beurs maakt eind aan herstel pensioenfondsen De goede en slechte berichten rond de positie van de pensioenfondsen wisselen elkaar in snel tempo af. Meldde het ABP kortgeleden een verbetering

Nadere informatie

Kwetsbaar alleen. De toename van het aantal kwetsbare alleenwonende ouderen tot 2030

Kwetsbaar alleen. De toename van het aantal kwetsbare alleenwonende ouderen tot 2030 Kwetsbaar alleen De toename van het aantal kwetsbare alleenwonende ouderen tot 2030 Kwetsbaar alleen De toename van het aantal kwetsbare alleenwonende ouderen tot 2030 Cretien van Campen m.m.v. Maaike

Nadere informatie

Atlas voor gemeenten 2012:

Atlas voor gemeenten 2012: BestuursBestuurs- en Concerndienst Atlas voor gemeenten 2012: de positie van Utrecht notitie van Bestuursinformatie www.onderzoek.utrecht.nl Mei 2012 Colofon uitgave Afdeling Bestuursinformatie Bestuurs-

Nadere informatie

PENSIOENBAROMETER 2012 Onderzoek van GfK Panel Services in opdracht van Montae

PENSIOENBAROMETER 2012 Onderzoek van GfK Panel Services in opdracht van Montae PENSIOENBAROMETER 2012 Onderzoek van GfK Panel Services in opdracht van Montae Op macroniveau begrijpt de grote meerderheid van de Nederlandse werknemers dat ingrepen in het pensioenstelsel noodzakelijk

Nadere informatie

De arbeidsmarkt klimt uit het dal

De arbeidsmarkt klimt uit het dal Trends en ontwikkelingen arbeidsmarkt en onderwijs De arbeidsmarkt klimt uit het dal Het gaat weer beter met de arbeidsmarkt in, ofschoon de werkgelegenheid wederom flink daalde. De werkloosheid ligt nog

Nadere informatie

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2014

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2014 1 Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2014 Fact sheet juni 2015 De werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is voor het eerst sinds enkele jaren weer gedaald. Van de bijna 140.000 Amsterdamse jongeren

Nadere informatie

Amsterdam. Thans is hij als socioloog verbonden aan de Hogeschool Haarlem en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Amsterdam. Thans is hij als socioloog verbonden aan de Hogeschool Haarlem en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Over de auteurs Ton Bevers (1948) is socioloog en verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Jaap Boerdam (1948) studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Thans is hij als socioloog

Nadere informatie

Rapportage Toplijsten

Rapportage Toplijsten Rapportage Toplijsten www.qompas.nl Januari 2015 - februari 2015 - maart 2105 Qompas StudieKeuze favoriete studies Surrounded by Talent Inleiding In deze nieuwsbrief laten we verschillende top-10 lijstjes

Nadere informatie

drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V.

drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. - Deltacommissaris - Voorzitter raad van toezicht Stichting VU-VUmc - Lid raad van commissarissen Woningbouwcorporatie

Nadere informatie

Wat doet Den Haag met mijn geld?

Wat doet Den Haag met mijn geld? 65 jaar begroten PRINSJESDAG SPECIAL Wat doet Den Haag met mijn geld? Er lijkt jaar na jaar maar weinig te veranderen in de rijksbegroting. Tot je al die Miljoenennota s naast elkaar legt Tekst: Paul Scheer

Nadere informatie

Maatschappij en Musea; de maatschappelijke betekenis van musea (voortgang)

Maatschappij en Musea; de maatschappelijke betekenis van musea (voortgang) Maatschappij en Musea; de maatschappelijke betekenis van musea (voortgang) Algemene Ledenvergadering 31 januari 2011 Bert Boer, hoofd Marketing & Communicatie Opbouw 1. Kader: 1. Model positie maatschappelijke

Nadere informatie

Employability in Nederland

Employability in Nederland Employability in Nederland Auteur(s): Grip, A. de (auteur) Loo, J. van (auteur) Sanders, J. (auteur) Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), Universiteit Maastricht. V erschenen in: ESB,

Nadere informatie

Samenvatting Twente Index 2016

Samenvatting Twente Index 2016 Samenvatting Twente Index 2016 Kijk voor regionale en lokale data op www.twenteindex.nl INLEIDING De Twente Index wordt door Kennispunt Twente samengesteld in opdracht van de Twente Board. De Board wil

Nadere informatie

2 APRIL. Wim, Edmond en Willem staan klaar om op blauw twee af te slaan. Dik hoort er ook bij, maar moest even dit plaatje schieten.

2 APRIL. Wim, Edmond en Willem staan klaar om op blauw twee af te slaan. Dik hoort er ook bij, maar moest even dit plaatje schieten. 2 APRIL 48 deelnemers kwamen opdagen op deze seniorendag. Niemand ondervond kennelijk naweeën van een 1 april-grap. Het was druk aan de wedstrijdtafel van Edmond. De eerste qualifyingwedstrijd van dit

Nadere informatie

Het gaat goed met de Werkgroep

Het gaat goed met de Werkgroep Het gaat goed met de Werkgroep De Werkgroep bestaat inmiddels ruim 3 jaar en mede dankzij de nieuwe website die we in september hebben gelanceerd is het voor ons een stuk makkelijker geworden om te communiceren

Nadere informatie

CPB Notitie 8 mei 2012. Actualiteit WLO scenario s

CPB Notitie 8 mei 2012. Actualiteit WLO scenario s CPB Notitie 8 mei 2012 Actualiteit WLO scenario s. CPB Notitie Aan: De Deltacommissaris Drs. W.J. Kuijken Postbus 90653 2509 LR Den Haag Datum: 8 mei 2012 Betreft: Actualiteit WLO scenario's Centraal

Nadere informatie

omslag FORUM #01/

omslag FORUM #01/ Kabinet-Rutte-Verhagen 10 populair bij ondernemers Rutte heeft in oktober een sterke ploeg op het bordes gezet, vinden ondernemers. Ministers én beleid krijgen een dikke voldoende in de Nieuwjaarsenquête

Nadere informatie

CPB Memorandum. Raming van het bijstandsvolume in CEP 2007

CPB Memorandum. Raming van het bijstandsvolume in CEP 2007 CPB Memorandum Sector : 2 Afdeling/Project : Sociale Zekerheid Samensteller(s) : Frans Suijker en Bart Verbeet Nummer : 178 Datum : 4 april 2007 Raming van het bijstandsvolume in CEP 2007 In het CEP 2007

Nadere informatie

Neimed Krimpbericht. Potentiële beroepsbevolking Limburg MEI 2014

Neimed Krimpbericht. Potentiële beroepsbevolking Limburg MEI 2014 MEI 214 Neimed Krimpbericht Potentiële beroepsbevolking Voor de ontwikkeling van het aanbod van arbeidskrachten is de potentiële beroepsbevolking van belang. Deze leeftijdsgroep daalt in al sinds 1995.

Nadere informatie

SEMafoor. Studiekring Eerste Millennium. Pseudocartografie. Pausen en Keizers. Caesar in de Lage Landen. Oud-Friese verblijfplaatsen

SEMafoor. Studiekring Eerste Millennium. Pseudocartografie. Pausen en Keizers. Caesar in de Lage Landen. Oud-Friese verblijfplaatsen jaargang 19 nummer 3 SEMafoor Pseudocartografie augustus 2018 Pausen en Keizers Caesar in de Lage Landen Oud-Friese verblijfplaatsen SEMafoor ISSN 1567-5203 Kwartaalblad van SEM De studiekring beoogt met

Nadere informatie

Meer zelfdoding bij militairen die op missie zijn geweest? Onderzoek naar zelfdoding onder mannelijke militairen op basis van sterftecijfers

Meer zelfdoding bij militairen die op missie zijn geweest? Onderzoek naar zelfdoding onder mannelijke militairen op basis van sterftecijfers Meer zelfdoding bij militairen die op missie zijn geweest? Onderzoek naar zelfdoding onder mannelijke militairen op basis van sterftecijfers In de Verenigde Staten is onderzoek gepubliceerd dat suggereert

Nadere informatie

Dutch Masters Cup IJsbaan Twente - Enschede Thialf - Heerenveen Elfstedenhal - Leeuwarden Heren Punten Punten Punten Punten Naam

Dutch Masters Cup IJsbaan Twente - Enschede Thialf - Heerenveen Elfstedenhal - Leeuwarden Heren Punten Punten Punten Punten Naam 1 John van der Vlugt H60 NED 100,99% 175 175 2 Bart Seffinga H35 NED 97,08% 100 98,13% 70 170 3 Rein van Luunen H65 NED 95,27% 60 95,68% 50 110 4 Sandro Cara H45 NED 96,69% 80 94,45% 24 104 5 Leo Schoenmeijer

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Europese Commissie - Persbericht Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Brussel, 21 december 2018 Uit een nieuwe Eurobarometer-enquête

Nadere informatie

13 Economen en de tucht van de aandachtseconomie

13 Economen en de tucht van de aandachtseconomie Harry van Dalen en Arjo Klamer 141 13 Economen en de tucht van de aandachtseconomie Harry van Dalen en Arjo Klamer 13.1 Inleiding In de economie gaat het steeds meer om aandacht. Of iemand nu een film

Nadere informatie

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Uitgebreide Pilot Nominaal = Normaal aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Tussenrapportage onderzoek (februari 2013) Dr. Gerard Baars Dr. Brian Godor Ing. Peter Hermus Drs. Rick Wolff In samenwerking

Nadere informatie

4,9. Praktische-opdracht door een scholier 2318 woorden 28 januari keer beoordeeld

4,9. Praktische-opdracht door een scholier 2318 woorden 28 januari keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 2318 woorden 28 januari 2003 4,9 45 keer beoordeeld Vak Economie Inhoud 1 Inleiding 2 Sociale uitkeringen 3 Hoe heeft de WAO zich de afgelopen 15 jaar ontwikkeld 4

Nadere informatie

Clipit whitepaper. Onderzoek online en social media berichten over steden. 1 september 2012 1 november 2012

Clipit whitepaper. Onderzoek online en social media berichten over steden. 1 september 2012 1 november 2012 Clipit whitepaper Onderzoek online en social media berichten over steden 1 september 2012 1 november 2012 Voor het derde jaar op een rij onderzoekt Clipit de online berichtgeving over steden. In het onderzoek

Nadere informatie