Grip op je geld Zorg voor een goede administratie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Grip op je geld Zorg voor een goede administratie"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief nummer 18 april 2014 In deze nieuwsbrief: Grip op je geld Liefkensplein Heteren Tips voor Het Gesprek Minimaregelingen Regelhulp Sociale Kernteams Column Mantelzorgcafé Nieuwe website STUW Ons antwoord op uw vraag Verbeteren OV Ontmoetingsmiddagen kernpunt Valburg Bijeenkomst huisbezoekproject Valburg Vrouwenvereniging Valburg Veranderende zorg Goede verlichting Wet Maatschappelijke Ondersteuning Grip op je geld Zorg voor een goede administratie Steeds meer mensen hebben problemen met hun fi nanciën. Daarom zijn de gemeente, STMG en Stuw in 2013 gestart met een nieuwe vorm van schulddienstverlening: hulp bij thuisadministratie. Administratie op orde brengen Getrainde vrijwilligers kunnen u helpen bij het op orde brengen van de administratie. Ze leren u alle papieren netjes te ordenen in een systeem. Zo krijgt u inzicht in uw inkomsten en uitgaven. En kunnen eventuele schulden sneller worden aangepakt. Gratis ondersteuning De vrijwilligers bieden u gratis ondersteuning zodat u meer grip krijgt op uw geldzaken. Voorwaarde is wel dat u zelf actief meewerkt. Als service vergoedt de gemeente de kosten van een map met index. Die neemt de vrijwilliger mee bij de start van de dienstverlening. Er zijn inmiddels al veel mensen met succes geholpen. Meld u aan Hebt u onvoldoende zicht op uw fi nanciële zaken en wilt u graag een goed systeem aanleren? Een telefoontje naar het Meldpunt Vrijwillige Thuiszorg of een is genoeg om ondersteuning in gang te zetten. Telefoon (0481) (ma-vr van 9-11 uur), schulddienstverlening@stuwwelzijn.nl.

2 2 Liefkensplein Heteren nodigt uit om mee te doen Sinds de nieuwbouw van Liefkenshoek is afgerond, is Heteren een hele fi jne en mooie ontmoetingsplek rijker. Mensen komen er graag en er ontstaan allerlei nieuwe initiatieven. Ook s avonds gastvrije ontvangst Een enthousiaste groep vrijwilligers is gestart om het Liefkensplein ook in de avonden van gastvrouwen/ gastheren te voorzien. De bewoners gaven aan dat ze dit veel gezelliger zouden vinden. Ze regelen met elkaar de planning. Zo wordt er ook inval geregeld als dat nodig is. Kom dus gerust een keer kijken. Creatief, bakken, muziek, film, lezen, internet etc. Een kleine greep uit waar iedereen aan mee kan doen (soms tegen een kleine vergoeding): Creatieve activiteiten zoals schilderen en vilten, of handwerken bij het Rode Kruis/Welfare. Een echte bakker komt lekkere koekjes of taart bakken. Elke donderdag is hij in Liefkenshoek. Al op afstand zijn de heerlijke geuren te ruiken. Muziekactiviteiten in de vorm van koren of gezelschappen starten. Film kijken, een boek uit onze huisbibliotheek of internet ondersteuning, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Kom eten! Elke woensdag is er een lekkere maaltijd waar u gewoon voor binnen kunt lopen. Er is voor ieder wat wils: een patatje met een snack, soep, een uitsmijter of een 3-gangenmenu. U bepaalt zelf wat u eet. De kosten van een volledig 3-gangenmenu zijn 9 (met een abonnement krijgt u korting). Tijd: tot uur in het restaurant op het Liefkensplein. Mee naar de markt Vanuit de buren is het aanbod mee te kunnen rijden op donderdag naar de markt in Elst. Even een berichtje naar de receptie van Liefkenshoek (telefoon ) en vervoer kan geregeld worden. Klusactiviteiten voor mannen Ook worden klusactiviteiten voor mannen opgezet. Speciaal voor mannen wordt een speciale ruimte ingericht. We zoeken nog gereedschap. Dus als u nog bruikbare spullen over heeft horen we dat graag. Ook als u handig/technisch bent en ervoor voelt hierbij te helpen bent u welkom. Vrijwilligers over Liefkenshoek Ik heb gereageerd op de vrijwilligersvacature voor chauffeur, maar ben inmiddels gastheer en begeleider bij de dagbesteding in de huiskamer en dat blijkt hartstikke leuk te zijn. Het geeft voldoening. Ik ben onder de mensen en fl eur ervan op. Mijn humeur is sterk verbeterd en ik voel me prettig. Voorheen duurden de dagen te lang. Het vrijwilligerswerk doorbreekt de week, waardoor ik actiever ben en ook meer onderneem op andere vlakken. Door mijn vrijwilligerswerk bij Liefkenshoek ben ik beter op de hoogte, omdat ik daar meer tegenkom aan wat er allemaal is in Heteren. Meer informatie Meer informatie vindt u op of bel of vraag meer informatie bij de receptie of op het Liefkensplein.

3 Tips voor Het Gesprek In gesprek met u over hulp vanuit de Wmo 3 U heeft een probleem en het lukt u niet zelf om dat op te lossen. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan u daarbij helpen. Om het voor u zo eenvoudig mogelijk te maken hoeft u alleen maar te bellen voor een afspraak. Eerst vindt er met u Het Gesprek plaats. Dit is om specifi ek voor uw situatie te bepalen waarbij u ondersteuning nodig heeft. In dit artikel leest u wat het inhoudt en hoe u zich erop kunt voorbereiden. Mogelijke oplossingen Bij elk gesprek staat de vraag centraal om na te denken over mogelijke oplossingen. Kent u mensen in uw omgeving die u kunnen helpen, een beroep op kan doen? Zijn er voorzieningen in de wijk of stad waar u hulp van kunt krijgen? Is er professionele hulp of een individuele voorziening nodig, zoals hulp in het huishouden of een vervoersvoorziening? Als u zelf geen oplossing weet, is dit geen probleem. U kunt dit verder met de Wmoconsulent onderzoeken. Voorbereiden op Het Gesprek Vraag iemand die u kent om bij Het Gesprek aanwezig te zijn. Dit kan uw zoon/ dochter, een familielid of vriend/kennis zijn. Voelt u zich niet zo goed op de dag van Het Gesprek? Dan kunt u vragen of het gesprek naar een ander moment kan worden verplaatst. Kunt u de vraag niet kunt beantwoorden? Dan geeft u aan dat u op dit moment geen antwoord kunt geven. Is de vraag voor u onduidelijk? Dan kunt u vragen naar uitleg. Het is belangrijk om een zo goed mogelijk beeld van uw situatie te krijgen. U kunt bijvoorbeeld een beschrijving geven van een goede als minder goede dag. Vraag de Wmo-consulent wat de vervolgstappen zijn. Door wie worden welke acties ondernomen en wanneer?

4 Regelingen voor mensen met een laag inkomen 4 De gemeente Overbetuwe heeft regelingen voor inwoners met een bijstandsuitkering of een laag inkomen. Deze regelingen zijn er om ervoor te zorgen dat iedereen toch voldoende kan meedoen in onze maatschappij. Hieronder staat een samenvatting. Meer informatie staat op onderwijs en zorg/werk en inkomen. Wat is een laag inkomen? U kunt gebruik maken van de regelingen voor minima als u een laag inkomen heeft. U heeft een laag inkomen als u een inkomen heeft dat niet hoger is dan 110% van de voor u geldende bijstandsnorm zit. U mag ook niet te veel eigen vermogen hebben. Eigen vermogen is spaargeld en bijvoorbeeld ook een auto die u bezit. Wij tellen alles bij elkaar op. Vier minimaregelingen We hebben deze regelingen voor inwoners met een laag inkomen: 1. Algemene voorzieningen: a. Collectieve Zorgverzekering Minima b. Kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2. Het Persoonlijk MinimaBudget 3. Individuele bijzondere bijstand 4. GelrePas Hiernaast staat in het kort wat deze vier regelingen inhouden. 1a. Collectieve zorgverzekering U kunt deelnemen aan onze collectieve ziektekostenverzekering bij Menzis. Dan ontvangt u namelijk een korting op de premie van de basisverzekering én de aanvullende verzekeringen. Verder bent u extra verzekerd voor het GarantVerzorgd pakket. Dit betekent dat u meer kosten rechtstreeks door Menzis vergoed krijgt. De gemeente betaalt de premie voor het extra Garant- Verzorgd pakket. Bent u al bij Menzis verzekerd? Dan kunt u per direct overstappen naar de collectieve verzekering. 1b. Kwijtschelding gemeentelijke belasting U kunt mogelijk kwijtschelding krijgen voor de gemeentelijke belastingen. Dit houdt in dat u deze belastingen niet hoeft te betalen. Het gaat om de volgende belastingen: Vaste bedrag van de afvalstoffenheffi ng rioolheffi ng onroerende-zaakbelasting (OZB) Het aanvraagformulier kunt u aanvragen bij ons. Ook kunt u het formulier downloaden via 2. Persoonlijk MinimaBudget Eén keer per jaar kunt u een vast bedrag krijgen om noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. Dit bedrag kunt u bijvoorbeeld besteden aan schoolkosten voor uw kind(eren), een computer, een nieuwe eettafel of voor het vervangen van een kapotte wasmachine. Bekijk de voorwaarde en de hoogte van het bedrag op onze website. Voor sommige groepen is er nog een toelage op dit budget. Op onze website leest u daar meer over. School xtra School xtra is een onderdeel van het Persoonlijk MinimaBudget. Het is extra geld voor ouders en bedoeld om de kosten van schoolgaande kinderen tot 18 jaar te kunnen betalen.

5 Regelingen voor mensen met een laag inkomen (vervolg) 5 3. Individuele bijzondere bijstand Komt u door omstandigheden voor kosten te staan die u niet zelf kunt betalen? Dan kan de gemeente u mogelijk hulp bieden. De kosten moeten noodzakelijk zijn en door bijzondere omstandigheden zijn veroorzaakt. Belangrijk is ook dat u de kosten nergens anders vergoed krijgt. Het is niet mogelijk om vooraf precies aan te geven voor welke kosten u bijzondere bijstand kunt krijgen. Neemt u voor meer informatie contact op met ons op. 4. GelrePas Met de GelrePas kunt u gratis of met korting deelnemen aan sociaal-maatschappelijke activiteiten. U kunt bijvoorbeeld lid worden van een (sport)club, naar musea of het theater gaan, recreatief zwemmen, een cursus of muzieklessen volgen. Met uw Gelrepas kunt u ook in de gemeenten Arnhem, Duiven, Westervoort en Rheden terecht. Op staat meer informatie en het volledige aanbod. Regelhulp.nl wijst u de weg De zoektocht naar zorg en ondersteuning kan ingewikkeld zijn. Welke hulp is mogelijk, hoe lost u zelf problemen op, welke organisatie kan u verder helpen? Regelhulp.nl helpt u op weg bij vragen over onder meer wonen, werk en inkomen, vervoer, opvoeding, vrije tijd en de zorg voor anderen. Voor wie? Regelhulp.nl is bedoeld voor bijvoorbeeld mantelzorgers, ouders en opvoeders, mensen met een beperking of chronische ziekte, ouderen en zorgprofessionals. U kunt Regelhulp.nl gebruiken voor uzelf, voor uw gezin of iemand anders. Hoe werkt het? De persoonlijke situatie van mensen is het uitgangspunt. Regelhulp.nl heeft twee hoofdingangen: In Mijn situatie brengt u de situatie en hulpvraag in kaart en krijgt u een overzicht van mogelijke oplossingen. De ingang Informatie leidt direct naar een breder overzicht van relevante onderwerpen. Regelhulp.nl bevat een aantal digitale formulieren die u direct naar de juiste overheidsorganisaties kunt sturen. Regelhulp.nl is een webportaal van de overheid, Samenwerkende organisaties zijn onder andere gemeenten, CIZ, UWV, SVB, CAK en de ministeries van VWS en SZW.

6 6 Sociale Kernteams wijzen de weg Vanaf 13 januari 2014 is een Sociaal Kernteam actief in Elst-Noord en in Herveld- Andelst. Dit is één van de proeftuinen waarin de gemeente samen met inwoners en organisaties een nieuwe manier van werken uitprobeert. De Sociale Kernteams helpen u met het regelen van hulp, begeleiding, ontmoeting, welzijn, zorg en werk. Op onze website staat een fi lmpje waarin de kernteams zich voorstellen. Hieronder staat meer informatie. Voor wie is het Sociaal Kernteam er? Voor iedereen uit Herveld-Andelst of Elst- Noord die een steuntje in de rug wil óf zelf hulp kan bieden, kan terecht bij het Sociaal Kernteam. Bijvoorbeeld: Senioren die graag een nuttige dagbesteding willen. Ouderen die meer hulp nodig hebben vanwege hun leeftijd. Iemand met psychische problemen die de huishouding niet meer kan doen. Een jongere die geen betaald werk kan doen. Een mantelzorger die zich eenzaam voelt en er even tussen uit wil. Iemand met een verslaving die daardoor geen dagritme kan houden. Iemand die moeite heeft om rond te komen. Een jongere met een verstandelijke beperking en die iets wil doen. Ouders met een autistisch kind dat zelfstandig wil kunnen reizen. Enzovoort, enzovoort. Kortom, het Sociaal Kernteam is er voor iedereen! Vrijwilligers én professionals Professionals én inwoners uit de kern of de wijk vormen samen het Sociaal Kernteam. De professionals werken vaak al in de wijk, bijvoorbeeld als persoonlijk begeleider, wijkverpleegkundige, jongeren/ouderenwerker of maatschappelijk werker. Daarnaast zitten in elk Sociaal Kernteam een of twee inwoners die de buurt goed kennen en weten welke verenigingen, activiteiten en voorzieningen er zijn. Het Sociale Kernteam werkt intensief samen met alle organisaties in de buurt: scholen, huisartsen, organisaties voor welzijn, zorg en wonen, kerken, vrijwilligersorganisaties en het verenigingsleven. Door deze samenstelling en werkwijze kan het Sociaal kernteam professioneel en dicht bij de inwoners eenvoudige en meer complexe ondersteuning en zorg regelen. Werkwijze Sociaal Kernteam a. Het Kernteam beantwoord uw vraag direct OF b. Moeilijker probleem? Dan volgt een keukentafelgesprek met een consulent. Doel is samen in kaart brengen wat er speelt. Samen zoeken naar oplossingen: o Wat kunt u zelf nog doen? o Waar kunnen familieleden, kennissen of buren bijspringen? o Waarbij kunnen vrijwilligers of anderen uit de wijk helpen? Als het echt nodig is: professionele, specialistische zorg en/of hulpmiddelen regelen Centraal punt in de kern/wijk De Sociale Kernteams werken vanuit een locatie in de kern/wijk waar al veel andere activiteiten zijn. Het grootste gedeelte van de tijd zijn medewerkers van het team aan het werk bij mensen thuis. Contactgegevens Als u contact wilt met het Sociaal Kernteam, kunt u binnenlopen tijdens het inloopspreekuur op de locatie, bellen of mailen.

7 7 Sociale kernteams wijzen de weg (vervolg) De contactgegevens zijn: Sociaal Kernteam Elst-Noord Triadegebouw Prins Hendrikstraat 5a Inloopspreekuur: maandagochtend uur donderdagavond uur Sociaal Kernteam Herveld-Andelst De Hoendrik Het Dorpsplein Inloopspreekuur: vrijdagochtend uur Tijdens één van mijn eerste huisbezoeken gaf meneer mij een rondleiding door zijn woning. Hij vertelde over zijn inmiddels overleden echtgenote. Zij had grote beperkingen bij het bewegen. Vol trots liet hij zien welke oplossingen hij destijds voor haar had bedacht èn gemaakt. Zo had hij een knijper gemaakt, waarmee zij voorwerpen van de grond kon oprapen. Hij liet me zien hoe het in z n werk ging. Ook toonde mij hoe hij de toiletbril verhoogd had: gewoon door er kurkjes onder vast te maken (het zat echt goed vast, verzekerde hij mij). Ze hadden veel plezier beleefd aan de wijn die ze ervoor hadden moeten drinken, zei hij guitig. Het bed had meneer verhoogd door er houten klossen onder te maken. Terwijl hij zo alles liet zien en zijn verhaal vertelde, zag ik de vlammetjes in zijn ogen branden. Column Vlammetjes in de ogen Wat later kwam ik bij een mevrouw. Zij woonde alleen en kon niet zoveel. Zij zat vrij veel in huis. Dat vond ze niet zo erg, vertelde ze. Ze haakte namelijk waxinelichthoudertjes voor het verzorgingshuis. Dit kwam goed van pas met de naderende kerst. Ze liet me vol trots haar gehaakte verzameling zien. Het was een kleurrijk geheel, zo op de eetkamertafel. Toen ze vertelde dat ze het zo fi jn vond op deze manier iets voor anderen te kunnen betekenen, ondanks haar eigen beperkingen, zag ik ook bij haar vlammetjes in haar ogen. De overheid benadrukt steeds meer de zelfredzaamheid van mensen. Eerst kijken wat je zelf kunt doen, eventueel met hulp van anderen, voordat je een beroep doet op de overheid. Niet iedereen vindt dit prettig, merk ik tijdens huisbezoeken. Steeds als ik iets hoor of lees over de weg die de overheid is ingeslagen, moet ik weer denken aan die meneer en die mevrouw met de vlammetjes in de ogen. Dat geeft me hoop op een mooie samenleving, waarin ik nog veel vlammetjes in ogen mag zien. Monique, consulent

8 8 Mantelzorgcafé voor mantelzorgers Overbetuwe Meldpunt/Steunpunt Mantelzorg Overbetuwe organiseert op maandag 16 juni van tot uur een mantelzorgcafé in De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. Vanaf uur staat de koffi e voor u klaar. Het thema van deze avond is omgaan met verlies. Diverse vormen van verlies Tijdens het mantelzorgcafé vertelt een gastspreker over de diverse vormen van verlies onder andere door een ziekte (karakterveranderingen bij bijvoorbeeld Alzheimer, autisme etc). Ook hoort u op welke manier de mantelzorger op zowel fysiek als psychisch vlak ondersteund kan worden. Bereikbaarheid Meldpunt/Steunpunt Mantelzorg Overbetuwe is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en uur per telefoon (0481) of aan het loket: Prinses Irenestraat 49 in Elst of per info@meldpuntoverbetuwe. nl. Nieuwe website Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe De website van Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe is vernieuwd Vacatures beheren Als u al ingeschreven staat, heeft u een e- mail met gebruikersnaam en wachtwoord ontvangen. Nieuwe organisaties kunnen zich ook inschrijven, waardoor zij zelf organisatiegegevens en vacatures kunnen beheren. Het adres van de website blijft Welke voordelen biedt de nieuwe website/vacaturebank? Direct inzicht in uw vacatures. Mogelijkheid om uw vacatures zelf aan te passen. Mogelijkheid om te kijken hoeveel mensen er gereageerd hebben op uw vacature. Er is een betere zoekfunctie en de vacatures kunnen ook beter in beeld gebracht worden. kunnen vinden in de vacaturebank. Vervolgens kunnen vrijwilligersorganisaties in de talentenbank zelf op zoek naar een potentiële vrijwilliger voor hun organisatie. De talentenbank is nu nog niet online, maar wij hopen dit zo snel mogelijk te realiseren. Meer informatie Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met het Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe, onderdeel van Stuw Stichting Welzijn en Maatschappelijke Ondersteuning: vrijwilligerssteunpunt@stuwwelzijn.nl, of Talentenbank Ook is er een talentenbank in ontwikkelingen. Via de talentenbank kunnen mensen zich inschrijven die vrijwilligerswerk willen verrichten maar geen passende vacature

9 Ons antwoord op uw vraag 9 Vraag: Hoe wordt de eigen bijdrage voor de hulp bij het huishouden voor 2014 vastgesteld? Antwoord: Het Centraal Administratief Kantoor (CAK) stelt de maximale eigen bijdrage vast. Zij kijken hierbij naar het verzamelinkomen van twee jaar geleden. Het verzamelinkomen is het inkomen uit loon, pensioenen, aandelen en eigen vermogen. De informatie hiervoor komt van de Belastingdienst. Dit kan soms even duren. Meestal krijgt u daarom in januari geen rekening van het CAK. U kunt dus het beste zelf geld reserveren, zodat u dit later aan het CAK kunt betalen. Meer informatie staat op de website van Het gratis telefoonnummer is op werkdagen te bereiken tussen 8.00 en uur. Verbeteren Openbaar Vervoer Stadsregio Arnhem Nijmegen en Breng zijn voortdurend bezig met het verbeteren van het openbaar vervoer (OV). Zo proberen ze het OV voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en te houden. Er is in de afgelopen tijd hard gewerkt aan het aanpassen van bushaltes. Ook aan bussen is een heleboel veranderd. Kijk op bij de haltescan welke haltes in de regio voor u toegankelijk zijn. Bent u slecht ter been? U kunt gelijkvloers instappen. Bussen hebben voorin een vlakke vloer zonder obstakels. Er zijn speciale zitplaatsen dicht bij de ingang. Gebruikt u een rolstoel of rollator? Er zijn speciale opritten bij de meeste haltes. De meeste haltes zijn verhoogd. Alle bussen hebben een elektrische rolstoelplank (sommige oudere trolleybussen hebben een plank met handbediening) en een brede doorgang. Indien nodig kan de chauffeur u helpen. Er zijn opstelplaatsen voor uw rollator. Er is een speciale rolstoelplek in de bus met een gordel. Een speedy, handbike of scootmobiel passen helaas niet in de bus. Heeft u een visuele beperking? In de bus krijgt u audioinformatie over de haltes. Er lopen geleidelijnen over de haltes met duidelijke markering van het begin en eind. Er zijn opvallend gekleurde handgrepen en stangen aangebracht. Er zijn speciale vervoerbewijzen voor mensen met een visuele beperking.

10 10 Ontmoetingsmiddagen in Kernpunt Valburg Sinds oktober vorig jaar is Valburg een ontmoetingsplek rijker. En wel het Kernpunt Valburg, gevestigd in basisschool St. Jacobus. Een Kernpunt is een plek waar jong en oud elkaar ontmoet en waar van alles georganiseerd wordt. Ontmoetingsmiddagen Zo organiseert Kernpunt Valburg in samenwerking met de St. Jacobusschool iedere vrijdagmiddag tussen uur ontmoetingsmiddagen. Welkom U bent van harte welkom bij het Kernpunt als u zin heeft om een kop koffie te drinken, een boek te lenen of een praatje te maken. Ook als u vragen heeft op het gebied van wonen, zorg en welzijn, kunt bij ze terecht. Spelregels Aan deze ontmoetingsmiddagen zijn geen kosten verbonden. Alleen voor de koffi e of thee betaalt u 1 euro. De boeken mag u tijdens de ontmoetingsmiddag lezen, maar ook mee naar huis nemen. Voor meer informatie kunt u bellen met mw. Trudy Bartelink, telefoon (0488) Bijeenkomst in Valburg over huisbezoekproject Vrouwenvereniging Valburg In 2013 zijn door vrijwilligers huisbezoeken afgelegd in Valburg en Homoet bij 75-plussers en een deel van de cliënten van de Wmo. Door deze bezoeken willen de gemeente en STUW Stichting Welzijn en Maatschappelijke Ondersteuning te weten komen wat de behoeften en knelpunten zijn van deze groepen en hoe zij nog beter kunnen worden ondersteund. Alle rapportages zijn inmiddels verwerkt. Dorpsgesprek De volgende stap was een dorpsgesprek afgelopen 2 april over de resultaten. De aanwezigen waren onder andere degenen die hebben meegewerkt aan het onderzoek. Ook gingen ze met elkaar in gesprek om verder door te praten over enkele onderwerpen, onder andere wat u van de gemeente verwacht. Driel, Zetten en Randwijk Ook worden bezoeken afgelegd in Driel en Zetten. De bezoeken in Randwijk zijn afgerond. Ook in deze kernen wordt te zijner tijd een bijeenkomst gehouden. Woont u in een van de genoemde kernen en wilt u alsnog/ook meedoen met het huisbezoekproject, neem dan contact op met Stuw, via telefoon (0481) , of stuur een naar huisbezoeken@stuwwelzijn.nl. Op 13 januari was er een informatieavond AWBZ/ Wmo en minimabeleid in het Wapen van Valburg. De gemeente beantwoordde vragen. Ook kregen de aanwezigen de gelegenheid hun zorgen te uiten over de zorg in de toekomst. De geeltjes geven een goed beeld wat de zorgen van inwoners zijn over de zorg in de toekomst.

11 11 Veranderende zorg Nederland verandert. We gaan van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Wat kunnen inwoners voor elkaar betekenen? Wat kunnen mensen doen om hun eigen problemen op te lossen samen met hun omgeving? Dat worden in de toekomst belangrijke uitgangspunten bij het regelen van ondersteuning en zorg. De gemeente heeft dan niet meer de taak om te zorgen voor, maar te zorgen dat inwoners ondersteund worden als dat nodig is. Daardoor wordt de werkwijze wezenlijk anders. Oud en nieuw Van beperkingen Mogelijkheden Van hulp vragen Hulp bieden en vragen Van recht op Eigen initiatief en verantwoordelijkheid Van zelfredzaam Samen redzaam Van indicatiestelling Het samen vinden van een oplossing Het systeem centraal Het leven van de inwoner centraal Van aanbod Inwoners creëren zelf Van een sturende gemeente Een faciliterende gemeente Van zorgen voor Zorgen dat en zorgen met Van eigen beleid en uitvoering Van eigen organisatie Van centraal en ver af Benutten initiatieven lokale gemeenschap Netwerken en cocreatie Lokaal en dicht bij Gevolgen voor iedereen Wezenlijk anders werken heeft gevolgen voor iedereen: inwoners, medewerkers van de gemeente en medewerkers van organisaties en instellingen. De cultuur en de manier van omgaan met elkaar verandert. Andere waardes worden belangrijk en de gemeente en organisaties voor wonen, zorg, welzijn en werk gaan anders werken. Voorbereiden op nieuwe taken De gemeente heeft 2014 nog om zich voor te bereiden op haar nieuwe verantwoordelijkheden en taken. Immers, op 1 januari 2015 gaan de nieuwe wetten in. Die voorbereidingen gebeuren op twee manieren: 1. Aan de ene kant het goed verkennen van de nieuwe situatie, de nieuwe doelgroepen, de nieuwe budgetten en de consequenties van de nieuwe wetten voor nieuw beleid. 2. Aan de andere kant het bedenken van nieuw beleid en het uitproberen van een nieuwe werkwijze. Wat werkt goed en wat (nog) niet? Dat gebeurt in zogenoemde proeftuinen. Die proeftuinen zijn er niet alleen in Overbetuwe, maar op veel plaatsen in de regio Arnhem. Zo kunnen gemeentes van elkaar leren. Meer informatie Informatie over veranderingen in (jeugd)zorg en (arbeids)participatie vanaf 1 januari 2015:

12 12 Goede verlichting Kleinere kans op vallen Jaarlijks worden er senioren medisch behandeld voor de gevolgen van een val. Dit betekent dat iedere 4 minuten een senior zodanig ernstig valt dat een medische behandeling noodzakelijk is. Bij het ouder worden gaan ogen vaak achteruit. Minder goed zien verhoogt de kans op vallen aanzienlijk. Het gezichtsvermogen speelt namelijk een belangrijke rol in het behouden van het evenwicht. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een ongeval in huis te voorkomen. Het blijkt dat verlichting in huis een grote rol speelt. Veel ongevallen in het donker Veel ongevallen gebeuren in het donker, vooral bij het nachtelijk toiletbezoek. Een lampje op uw nachtkastje, dat u vanuit uw bed aan kunt doen, zorgt ervoor dat u niet in het donker door uw slaapkamer (en verder) hoeft te lopen. Daarna zou een automatische lamp op de overloop de rest kunnen verlichten zonder dat u opzoek hoeft naar de lichtknop of voorwerpen over het hoofd ziet. Verlichting in huis is belangrijk als u wilt voorkomen dat u valt. Vooral op plaatsen en tijden waar de gevolgen het grootst zijn. Denk daarbij aan: trappen overloop (met een trap naar beneden) slaapkamers (plaatsing onder het bed) garage/berging (voor het zoeken naar de lichtknop). Buitenruimte zoals een terras of een tuin. Om deze plaatsen veiliger te maken volgt hieronder een aantal tips. Buitenverlichting Een lamp met bewegingsmelder: deze gaat aan als er iemand in de buurt van de lamp komt. Gemakkelijk voor uzelf en voor anderen. Prijsindicatie: tussen 25,00 en 100,00. Buitenlamp met lichtsensor. De lamp gaat aan als het donker wordt en uit als het licht wordt. Voor energiezuinigheid is een spaarlamp aan te raden. Prijsindicatie tussen: 25,00 en 100,00. Deze buitenlampen zijn te vinden bij doehet-zelf-zaken, de lampenwinkel of online te bestellen. Binnenverlichting Lamp met bewegingsmelder: zodra iemand in de buurt van de lamp komt gaat deze aan als het donker is. Dit kan heel handig zijn in een badkamer, gang of toilet. De lamp gaat uit als er geen beweging meer is. Prijsindicatie: ongeveer 30,00. Lampen met afstandsbediening: afzonderlijke lampen uit of aan doen kan gemakkelijk zijn met een afstandsbediening, omdat schakelaars of stopcontacten soms op lastige plekken zitten. Prijsindicatie: tussen 30,00 en 100,00. Ook de binnenlampen zijn te vinden bij doehet-zelf-zaken, de lampenwinkel of online te bestellen. Meer informatie Meer informatie staat op veiligheid.nl. Wilt u persoonlijk advies? Neem dan contact op met de ergotherapeut. Niemand in uw omgeving die u kan helpen? Er zijn vrijwilligers beschikbaar. Neem contact op met het meldpunt vrijwillige thuishulp. Bereikbaar van ma t/m vr. van 9-11uur op (0481) Mailen kan naar info@meldpuntoverbetuwe.nl. Openingstijden Loket Samenleven Balie (zonder afspraak) Gemeentehuis locatie Elst maandag t/m vrijdag van 8.30 tot uur U kunt ook bellen met de gemeente op telefoonnummer (0481) op werkdagen van 8.30 tot uur. Op vrijdagmiddag zijn we gesloten.

Stap maar in! Breng wordt steeds toegankelijker. Ook als je een beperking hebt. Contact, informatie, vragen of klachten?

Stap maar in! Breng wordt steeds toegankelijker. Ook als je een beperking hebt. Contact, informatie, vragen of klachten? Contact, informatie, vragen of klachten? Breng Klantenservice Openbaar Vervoer Antwoordnummer 2125 8270 WB IJsselmuiden U kunt ons ook volgen via Twitter: @Brengov Telefoon: 0900-266 63 99 (lokaal tarief)

Nadere informatie

Handige Websites. ZorgbelangGelderland.nl Dè consumentenorganisatie voor gebruikers van zorg en welzijn. http://www.zorgbelanggelderland.

Handige Websites. ZorgbelangGelderland.nl Dè consumentenorganisatie voor gebruikers van zorg en welzijn. http://www.zorgbelanggelderland. Handige Websites Rijksoverheid www.dezorgverandertmee.nl, Het Informatiepunt langdurige zorg en jeugdhulp is via het telefoonnummer 0800 0126 bereikbaar voor vragen. Als u belt, houdt u dan uw indicatiebesluit

Nadere informatie

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag De gemeente Den Haag wil graag dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. En

Nadere informatie

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Meedoen in Den Haag. Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag Informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Meedoen in Den Haag De gemeente Den Haag wil graag dat alle inwoners de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. En

Nadere informatie

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012

De Wmo en de inkomensondersteuning. mei 2012 De Wmo en de inkomensondersteuning Zorgpoort mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven

Nadere informatie

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bladel > De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bladel De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren. Weet u hoe u een bijdrage kunt krijgen voor de kosten die u maakt? Verschillende vergoedingen van de gemeente zijn mogelijk als de kosten voor u te hoog oplopen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd lastig.

Nadere informatie

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018

Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen. Juli 2018 Juli 2018 Inkomensondersteuning Regelingen voor mensen met een laag inkomen Juli 2018 2 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 4 2. Bijzondere bijstand 7 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 9 4. Collectieve

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Zorgvoorzieningen vallen deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorgverzekering. Dit maakt het lastig

Nadere informatie

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u?

Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk. Wat doet het Sociaal Plein voor u? Sociaal Plein voor inkomen, zorg en werk Wat doet het Sociaal Plein voor u? Wat kan het Sociaal Plein voor u doen? Het Sociaal Plein is er voor alle inwoners in Hilversum. U kunt bij ons terecht met élke

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning regelen we samen

Zorg en ondersteuning regelen we samen Zorg en ondersteuning regelen we samen Hebt u zorg of ondersteuning nodig? De gemeente kan u helpen. Zorg en ondersteuning die bij u past De gemeente helpt u om zo lang mogelijk thuis te wonen. Samen met

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Ambthuis Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in het Ambthuis In het centrum van het stadje Bredevoort staat het Ambthuis. Wonen in het Ambthuis betekent

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

Zorg of ondersteuning nodig? Kom naar het raadhuis!

Zorg of ondersteuning nodig? Kom naar het raadhuis! Zorg of ondersteuning nodig? Kom naar het raadhuis! De weg naar zorg en ondersteuning loopt altijd via het raadhuis Als u vragen heeft of hulp kunt gebruiken, betrek dan eerst de mensen om u heen. Misschien

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg Wet maatschappelijke ondersteuning inwoudenberg Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! INHOUD pag. Voorwoord 3 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 4 Waarom wordt de Wmo ingevoerd? 5 Wat betekent de

Nadere informatie

Samenwerking in zorg en welzijn t.b.v. leefbaarheid kleine kernen in Overbetuwe. Esther Jansen / Akram Ghorbani

Samenwerking in zorg en welzijn t.b.v. leefbaarheid kleine kernen in Overbetuwe. Esther Jansen / Akram Ghorbani Samenwerking in zorg en welzijn t.b.v. leefbaarheid kleine kernen in Overbetuwe Esther Jansen / Akram Ghorbani 2 Welzijn Nieuwe Stijl: 8 bakens (1) 1. Gericht op de vraag achter de vraag Samen met de bewoners

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN

1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN 1 NU WEET IK WELKE EXTRA S IK KAN AANVRAGEN. Regelingen voor minima op een rij. HOUTEN IJSSELSTEIN LOPIK NIEUWEGEIN VIANEN DE REGELINGEN VOOR MINIMA OP EEN RIJ Heeft u bijzondere kosten waar u niet voor

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

De Deel. Alle info op een rij. Voor informatie en vragen op het gebied van opvoeding, welzijn, zorg, werk en inkomen.

De Deel. Alle info op een rij. Voor informatie en vragen op het gebied van opvoeding, welzijn, zorg, werk en inkomen. De Deel Voor informatie en vragen op het gebied van opvoeding, welzijn, zorg, werk en inkomen. Alle info op een rij De Deel, kom gerust eens langs voor: uw opvoedingsvragen en het consultatiebureau uw

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016

Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016 Bijzondere bijstand en minimaregelingen 2016 De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen

Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen Hieronder staan de antwoorden op de digitale enquête van de Burger Advies Raad (BAR) over het Wmo-beleid in de gemeente Heumen. Dit zijn alleen de antwoorden

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna niet meer de deur uit Wat kunt u doen om dit

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Samen zoeken naar een oplossing Kunt u dingen niet meer die u vroeger wel deed? Heeft u moeite met het schoonhouden van uw huis? U wilt familie bezoeken maar u weet niet hoe? Lukt staand douchen niet meer?

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTEN RAAD ALMELO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2016 uitgave 1 januari 2016 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl info@almelosociaal.nl 0546-45 69

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Assen Versie 16, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP?

Assen Versie 16, februari Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? Assen Versie 16, februari 2017 Extra financiële ondersteuning nodig? Kijk waarvoor u bij Werkplein Drentsche Aa terecht kunt. WAAR HEB IK RECHT OP? AANVRAGEN U kunt onderstaande financiële vergoedingen

Nadere informatie

GARANTWONINGEN WZH Hoge Veld

GARANTWONINGEN WZH Hoge Veld GARANTWONINGEN WZH Hoge Veld Zelfstandig wonen met zorg, service en gemak WZH Hoge Veld gelegen aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag, tussen Rijswijk en Wateringen, biedt Garantwoningen voor ouderen

Nadere informatie

Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden

Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden Zo werkt het. Zelfstandig wonen en leven in de Drechtsteden Zelfstandig wonen en leven 3 manieren om hulp te vinden 1 Zoek het dichtbij In uw omgeving zijn er vaak mensen die graag een handje helpen, zoals

Nadere informatie

Eenvoudig overzien en combineren.

Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 0 Begeleiding (flexibel) Begeleiding (binnen arrangement) 1 Thuisadministratie 2 Dagbesteding 3 Maaltijden aan huis 4 Fier 5 Financiëel cafe 6

Nadere informatie

Beth San. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen. Uitleenbalie hulpmiddelen

Beth San. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen. Uitleenbalie hulpmiddelen Beth San Dagcentrum Woonzorgcentrum Groepswonen Uitleenbalie hulpmiddelen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Beth San Op loopafstand van het centrum van Aalten, vlakbij het station, ligt Beth

Nadere informatie

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Hoge kosten - Laag inkomen?

Hoge kosten - Laag inkomen? Hoge kosten - Laag inkomen? Financiële tegemoetkomingen gemeente Olst-Wijhe juni 2017 Hoge kosten Eten en drinken, wonen en kleding. Het zijn normale uitgaven die we allemaal hebben. Maar soms krijgt u

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Tevredenheidsonderzoek. Beperkte dienstverlening tijdens feestdagen

Nieuwsbrief. Tevredenheidsonderzoek. Beperkte dienstverlening tijdens feestdagen Nieuwsbrief DECEMBER 2016 Alle medewerkers van de IASZ wensen u prettige feestdagen en een goed 2017! Wijzigingen beleid bijzondere bijstand Tevredenheidsonderzoek In dit nummer: Collectieve zorgverzekering

Nadere informatie

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij!

Minimaregelingen 2012. Geld(t) voor mij! Minimaregelingen 2012 Geld(t) voor mij! Veranderingen In 2012 gelden nieuwe regels. Het gezin wordt heel belangrijk voor de bijstand én regelingen voor mensen met een laag inkomen. U vormt een gezin als

Nadere informatie

De Papierwinkel Steenwijkerland

De Papierwinkel Steenwijkerland De Papierwinkel Hulp nodig bij het invullen van papieren? De Papierwinkel Steenwijkerland In de gemeente Steenwijkerland zijn diverse organisaties actief die kostenloze ondersteuning bieden aan burgers

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Extramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied

Extramurale Zorg. Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Extramurale Zorg Gastvrij - Aandacht - Vertrouwen - Eerbied Extramurale zorg Zorgcentrum Mennistenerf Meer dan wat ook is van belang dat elke cliënt zich welkom, thuis en goed verzorgd voelt. Daarom zet

Nadere informatie

De Wmo en vervoersvoorzieningen. mei 2012

De Wmo en vervoersvoorzieningen. mei 2012 De Wmo en vervoersvoorzieningen mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning(wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en actief

Nadere informatie

Extra s voor Zandvoorters met een laag inkomen

Extra s voor Zandvoorters met een laag inkomen Extra s voor Zandvoorters met een laag inkomen ID-kaart 0-18 jaar gratis Kinderopvang & peuterspeelzaal gratis Jeugdfonds Sport & Cultuur vergoeding Jeugdfonds cultuur max 450 vergoeding Jeugdfonds sport

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD april 2017 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden natuurlijk

Nadere informatie

Mobiel blijven. óók met een beperking

Mobiel blijven. óók met een beperking Servicepunt Zorg Mobiel blijven óók met een beperking Door ouderdom, ziekte of een handicap kan het soms moeilijk zijn om u te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld niet meer lopend naar de winkels of reizen

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Wonen als thuis. Bernlef, Antaresstraat 45 Paddepoel - Groningen

Wonen als thuis. Bernlef, Antaresstraat 45 Paddepoel - Groningen Wonen als thuis Bernlef, Antaresstraat 45 Paddepoel - Groningen Wonen als thuis Het is belangrijk om - als u ouder wordt - na te denken over de toekomst. Stel dat u kleiner wilt gaan wonen? Of als u in

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo

Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo Woonzorgcentrum Humanitas Hengelo 2 Welkom! Prettig wonen is je thuis voelen. Met de spullen waar u aan hecht, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving, waar alles aanwezig is om zo zelfstandig

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl Inhoud

Nadere informatie

Eigen bijdrage Wmo voorzieningen

Eigen bijdrage Wmo voorzieningen Eigen bijdrage Wmo voorzieningen Ondersteuning vanuit de Wmo foto: Welzorg De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen zo lang mogelijk zelfstandig mee te laten doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl CAK

Nadere informatie

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Regelingen voor mensen met een laag inkomen In de Peelgemeenten willen we graag dat iedereen

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum De Verbinding ACTIVITEITENAANBOD JUNI 2016. Ontmoetingscentrum De Verbinding. Stationsstraat 1 6671 AW Zetten 0488 453187

Ontmoetingscentrum De Verbinding ACTIVITEITENAANBOD JUNI 2016. Ontmoetingscentrum De Verbinding. Stationsstraat 1 6671 AW Zetten 0488 453187 Ontmoetingscentrum De Verbinding O T M ACTIVITITAABOD JUI 2016 O T O O T W I K K L L T S P A Ontmoetingscentrum De Verbinding Stationsstraat 1 6671 AW Zetten 0488 453187 deverbinding@stgsamenzorgen.nl

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen

Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen Laag inkomen? Er kan meer dan je denkt! Minimaregelingen GEMEENTE LOPIK 1 De gemeente Lopik heeft speciale minimaregelingen voor mensen met een laag inkomen. Zoals het kindpakket voor bijvoorbeeld schoolkosten

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Zelfstandig leven en wonen Heeft u ondersteuning nodig? Zo werkt het

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT Van bijstand naar Participatiewet WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT >>> VANAF 1 januari 2015 TREEDT DE PARTIcIPATIEWET IN WERKING. DEZE VERVANGT DE WET WERK EN BIjSTAND (WWB), DE IOAW EN

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

Carintreggeland Huis t Gerbrand Hengelo

Carintreggeland Huis t Gerbrand Hengelo Verzorgd Als Thuis Carintreggeland Huis t Gerbrand Hengelo 2 Welkom! Prettig wonen is u thuis voelen. Met de spullen waar u aan gehecht bent, tussen de mensen die u kent. In een vertrouwde omgeving, waar

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2

INHOUD. Werk Inschrijven bij UWV WERKbedrijf 2 Een uitkering en vrijwilligerswerk? 2 September 2011 Naam Adres Woonplaats Voor u ligt de tweede nieuwsbrief van Sociale Zaken van dit jaar. In elke nieuwsbrief behandelen we onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn. Hieronder vindt u

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EIGEN KRACHT, SAMEN STERK DE GEMEENTE DENKT MET U MEE

WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EIGEN KRACHT, SAMEN STERK DE GEMEENTE DENKT MET U MEE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING EIGEN KRACHT, SAMEN STERK DE GEMEENTE DENKT MET U MEE EIGEN KRACHT, SAMEN STERK DE GEMEENTE DENKT MET U MEE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Het doel van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen

Informatie over minimaregelingen Informatie over minimaregelingen 2017 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het inkomen

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente stimuleert inwoners om langer

Nadere informatie

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Kennismaking met Woonzorgcentrum

Kennismaking met Woonzorgcentrum Kennismaking met Woonzorgcentrum Hof van Batenstein Hof van Batenstein, dicht bij u in de buurt In Vianen kunt u zorg krijgen die bij u past. Dit kan bij u thuis zijn of in Hof van Batenstein, in uw eigen

Nadere informatie

Stegemanhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Verpleeghuiszorg in eigen appartement

Stegemanhof. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Verpleeghuiszorg in eigen appartement Stegemanhof Woonzorgcentrum Appartementen te huur Verpleeghuiszorg in eigen appartement Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Stegemanhof Op loopafstand van het centrum van Aalten ligt Stegemanhof.

Nadere informatie

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder

Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? informatiefolder Wat is bijzondere bijstand? Bijzondere bijstand is een uitkering die bedoeld is om extra of hoge kosten mee te kunnen betalen. U kunt recht hebben op bijzondere

Nadere informatie

Het gesprek met het Wijkteam

Het gesprek met het Wijkteam Het gesprek met het Wijkteam Stad met een hart Het gesprek met het Wijkteam (keukentafelgesprek) U heeft zich aangemeld bij het Wijkteam. Binnenkort heeft u een gesprek met een medewerker van het Wijkteam.

Nadere informatie

Zo lang mogelijk zelfstandig

Zo lang mogelijk zelfstandig Zo lang mogelijk zelfstandig Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dat lukt u goed. Toch kan

Nadere informatie

Proteion is er voor u in Bergen

Proteion is er voor u in Bergen Proteion is er voor u in Bergen U heeft een prettig leven en wil dat graag zo houden. Soms heeft u daarbij ondersteuning nodig. Als professional in welzijn en zorg wil Proteion dienstbaar en ondersteunend

Nadere informatie

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen

Informatieblad. Ondersteuning bij een laag inkomen Informatieblad Ondersteuning bij een laag inkomen November 2016 Inhoud 1. Heeft u een laag inkomen? 3 2. Bijzondere bijstand 5 3. Bijdrageregeling Sociale Activiteiten 6 4. Collectieve verzekering ziektekosten

Nadere informatie

Zo lang mogelijk zelfstandig

Zo lang mogelijk zelfstandig Zo lang mogelijk zelfstandig Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Dat lukt u goed. Toch kan

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid. Dienst Oost Achterhoek. Sociale Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Sociale Dienst Oost Achterhoek 03-2015 Deze brochure geeft de belangrijkste informatie maar is natuurlijk niet volledig. Voor meer informatie

Nadere informatie

Weener XL voor werk en inkomen

Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL voor werk en inkomen Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente s-hertogenbosch. Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We

Nadere informatie

Wegwijzer naar ondersteuning bij laag inkomen

Wegwijzer naar ondersteuning bij laag inkomen Wegwijzer naar ondersteuning bij laag inkomen Iedereen mag meedoen De meeste mensen wonen prettig in de gemeente Uden. Een gezellige plek om te wonen, waar iedereen mag meedoen. Maar dat is niet voor iedereen

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning NIEUWE MANIER VAN DENKEN... EEN ANDERE MANIER VAN DOEN

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning NIEUWE MANIER VAN DENKEN... EEN ANDERE MANIER VAN DOEN Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning NIEUWE MANIER VAN DENKEN... EEN ANDERE MANIER VAN DOEN NB aan deze folder kunt u geen rechten ontlenen Gemeente Schouwen-Duiveland, februari 2013 Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Servicepunt Z Almere Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig leven, wonen en meedoen in de samenleving. Dit geldt

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Voor wie is deze folder?

Voor wie is deze folder? Wie betaalt wat? Voor wie is deze folder? > Woon je in een huis van BinG!? Heb je een indicatie verblijf inclusief behandeling? Dan is deze folder voor jou. Weet je niet welke indicatie je hebt? Vraag

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid

Meer Mee-Doen. Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid Meer Mee-Doen Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid 072011 uitgave 07-2011 Regelingen bijzondere bijstand en minimabeleid pagina 3 Noodzakelijke uitgaven kunnen doen en meedoen met maatschappelijke

Nadere informatie

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE

Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE Uw eigen plek in Florastate FLORASTATE VANUIT MIJN WOONKAMER MAAK IK ELKE WEEK EEN RADIO PROGRAMMA VAN EEN UUR, SAMEN MET MIJN ZOON. In Florastate staan zelfstandigheid, privacy en eigen regie voorop.

Nadere informatie

De Berkhof. Wonen Welzijn Zorg. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen

De Berkhof. Wonen Welzijn Zorg. Dagcentrum. Woonzorgcentrum. Groepswonen De Berkhof Dagcentrum Woonzorgcentrum Groepswonen Wonen Welzijn Zorg Welkom in De Berkhof Nabij het centrum van Winterswijk en landelijk gelegen door het aangrenzende park ligt woonzorgcentrum De Berkhof.

Nadere informatie