Preek over Ruth 3. Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167. Gemeente van Christus, gasten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over Ruth 3. Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167. Gemeente van Christus, gasten"

Transcriptie

1 Preek over Ruth 3 Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167 Gemeente van Christus, gasten Bij het begin van hoofdstuk 3, maar ook dat van hoofdstuk 2, moest ik even denken aan al die televisieprogramma s waarin meestal vrouwen een man zoeken. Zoals een tijdje terug: marry a millionaire. Vrouwen maken zich mooi voor een man die er knap uitziet en veel geld heeft. Of wat te denken van Boer zoekt Vrouw? Of eigenlijk is het dan, als je het bijbelboek Ruth leest andersom: Vrouw zoekt Boer. In Hoofdstuk 3 maakt Ruth zich, aangezet door Naömi, mooi voor Boaz. Boaz is, hij werd in hoofdstuk 2 vers 1 geïntroduceerd, een rijke en belangrijke boer. De openingscene van hoofdstuk 3 spreekt tot de verbeelding. Je kunt je zo voorstellen dat iemand er een film van maakt. Het is spannend, het gaat over een mooie vrouw en een rijke man. Dat zijn de ingrediënten voor een mooi verhaal op het witte doek. Maar het zijn ook de ingrediënten voor de preek van vanmiddag. Laten we eens kijken hoe dit verhaal begint. Wat opvalt, is dat Naömi, in tegenstelling tot hoe hoofdstuk 2 begon, hier het initiatief neemt. Naömi was bitter (hoofdstuk 1), maar er is iets bij haar veranderd op het moment dat zij de naam hoorde van de eigenaar van het land waarop Ruth werkte. Hoofdstuk 2 vers 19 en 20. Gezegend de man die zo goed voor jou geweest is. Wie is het? Boaz. Moge de HEER hem zegenen. Hij is familie en kan daarom iets betekenen voor ons.

2 Naömi begon dus bitter. God was aan het werk, maar ze zag het niet. Maar ze begint weer mogelijkheden te zien. Laten we eens kijken wat voor mogelijkheden Naömi hier eigenlijk ziet. Wat is er met die Boaz dat ze weer enthousiast wordt? In hoofdstuk 2 vers 20 zegt Naömi dat deze Boaz zijn rechten als losser kan laten gelden. Wat is dat, een losser? Ik denk dat veel van jullie hier wel eens van gehoord hebben, en dan misschien meteen ook denken aan Boaz, die Ruth, weduwe van Machlon, trouwt en er zo voor zorgt dat het nagelacht van Elimelech niet uitsterft. Maar de zaken liggen hier iets subtieler. [dia 1 titel] Een losser is iemand die: - [dia 1.1] een stuk land van een familielid kon terugkopen, als dit familielid in tijden van armoede zijn land verkocht had. (Leviticus 25:23-28; :25). Het idee hierachter was, dat land in de eerste plaats van God is, [dia 2] en dat Hij het aan mensen in pacht heeft gegeven. God had bepaald dat het in het bezit moest blijven van de familie die het had gekregen. Om armoede te voorkomen. Dat gold trouwens ook in het groot: land mocht niet aan niet-joden worden verkocht. Hier leren we ook iets over hoe God wil dat wij omgaan met wat wij van God hebben gekregen. Geld bijvoorbeeld. God geeft het mensen. De één krijgt meer dan de ander. Maar je krijgt het wel om het goed te gebruiken. Denk aan de gelijkenis van de talenten. Hoe ga je om met geld? Van wie is het? Waar gebruik je het voor? - [dia 3] Een losser kon ook iemand uit de familie die zich uit armoede als slaaf had verkocht, vrijkopen (Leviticus 25:47-49);

3 - Een losser [dia 4] mocht ook bloedwraak toepassen als iemand uit de familie was vermoord. - Let erop dat God zichzelf losser noemt. Uit Egypte. Maar bijvoorbeeld ook in: Jes. 49:7 [dia 5]. God is dus [dia 6] Israëls bevrijder, en wreker! [dia 7 leeg scherm] Boaz was familie. Uit de clan van Elimelech. En kon daarom optreden als losser. Maar Boaz doet meer dan wat van een losser verwacht mag worden. Naömi ziet in hem een potentiële huwelijkskandidaat voor Ruth. Ik zei net al, Naömi ziet weer mogelijkheden. Ze ziet mogelijkheden voor haar schoondochter Ruth. Die is nog alleen en heeft geen toekomst. Naömi wil wat terugdoen voor Ruth. Het is dus goed om te weten dat Boaz als losser niet verplicht was met Ruth te trouwen. Er was bovendien nog iemand anders die voor lossing in aanmerking kwam, iemand die dichterbij familie was. Maar die ziet het niet zitten (we komen daar volgende week op terug). Hij hoefde ook niet te trouwen met Ruth. Want ook hij was geen broer. Het zogenaamde leviraatshuwelijk (Deut. 25) verplichtte alleen iemands broer om een weduwe te trouwen en zo ervoor te zorgen dat het nageslacht niet uitsterft. We zien hier dus weer, dat God aan het werk is. Hij is een God die zich het lot van mensen aantrekt. Hij wekt verwachtingen bij Naömi. Zij verwacht van Boaz, wat hij op grond van de wet niet eens verplicht was! En Hij maakt Boaz bereid om zich hiervoor in te spannen. Zo is God. Hij is trouw. En Hij overtreft menselijke verwachtingen. Altijd. We gaan ontdekken hoe God dit doet bij Naömi.

4 Naömi bedenkt een gewaagd plan. Maar God overtreft zelfs die verwachtingen. Let maar op. Naömi zoekt een huwelijkskandidaat voor Ruth. Vrouw zoekt rijke boer. Ze weet, dat Boaz niet verplicht is Ruth te trouwen. Daarom gaat ze listig te werk. Ik weet dat sommige mensen misschien denken, wat is het probleem, waarom vraagt ze hem niet gewoon. Maar dat doen we vandaag de dag misschien. Hoewel, iemand vragen doe je nooit gewoon. Hoezo spannend!! [voorbeeld] Maar voor Naömi was dit extra moeilijk. Boaz was, om te beginnen verre familie en hij was bovendien rijk en voornaam. Er waren geen gelegenheden waarop zij zomaar op Boaz af kon stappen en vragen: hoor eens, waarom trouw je niet met Ruth. Dat was ongepast. Boaz was ook een stuk ouder. Een huwelijk met de veel jongere Ruth, eventuele kinderen die daaruit geboren zouden worden en de gevolgen die dat had voor de erfenis van deze rijke boer maakten het extra ingewikkeld. Boaz ging er zelf ook niet vanuit dat de veel jongere Ruth in hem geïnteresseerd zou zijn. Dat blijkt uit vers 10, waarin hij tegen Ruth zegt: je hebt niet omgekeken naar jongere mannen, rijk of arm. Naömi moet dus omzichtig te werk gaan. Haar plan heeft zelfs grote risico s voor Ruth. Voor haar reputatie en voor haar persoon. Sta daar ook eens bij stil. Ruth was nog steeds de weduwe van Machlon. In hoofdstuk 4 vers 10 blijkt uit wat Boaz zegt dat zij nog steeds geldt als de vrouw van Machlon. Dat betekent dat haar actie op de dorsvloer kan worden uitgelegd als poging tot overspel. Ruth riskeerde ook de beschuldiging van prostitutie. Bovendien was daar ook altijd nog de mogelijkheid dat Boaz misbruik zou maken van het donker van de nacht en zich aan Ruth zou vergrijpen.

5 En tot slot: De mogelijkheid bestond natuurlijk ook nog dat Boaz nee zou zeggen. Sorry hoor. Je bent een mooi meisje maar trouwen met mij? Een nee op de vraag of iemand met je wil trouwen. Iets pijnlijkers kan ik even niet bedenken. Met alle sociale gevolgen van dien. Schaamte bijvoorbeeld. Daarom bedenkt Naömi een gewaagd en spannend plan. Er zijn geen garanties, dat het zal lukken. Zie God aan het werk. Hij is bezig een bittere vrouw te veranderen in iemand die weer toekomst ziet. Ze vertelt Ruth wat ze moet doen en voegt daaraan toe (vers 4): Hij zal je verder wel vertellen wat je moet doen. Daarmee bedoelt ze Boaz. Of is hier God bedoeld? Het kan. Ruth gaat erin mee. Ze zegt alleen: ik zal doen wat u mij zegt. Zij vertrouwt Naömi helemaal. Ze is nog steeds die Ruth die zich, het geheel niet overziend, toevertrouwde aan haar schoonmoeder en daarmee ook aan haar God. een voorbeeld van geloofsvertrouwen. Dan neemt Ruth een bad, wrijft zich in met olie en trekt mooie kleren aan. Wat gebeurt hier? Is het om Boaz te verleiden? Natuurlijk maakt Ruth zich aantrekkelijk. Maar het is ook een ritueel. Ruth maakt een einde aan de periode van rouw om Machlon. Ze verwijdert de tekenen van haar weduwschap. David doet na de periode van rouw om de dood van het kind dat hij kreeg met Batseba hetzelfde: hij wast zich, smeert zichzelf in met olie en trekt nieuwe kleren aan (2 Sam. 12). Ruth maakt duidelijk: ik ben weer beschikbaar. Kijk en dat is: leven uit geloof. Vertrouwen op God. Dingen van Hem verwachten. Niet om Hem te dwingen. Want Hij is God. Maar Hij is de God die begint waar de mogelijkheden van mensen ophouden. Waar mensen Hem zien, denk aan Naömi, begint het te leven.

6 Daar zien mensen mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Zie je die lege plaatsen hier in de kerk? Of zie je de mogelijkheden? Boaz ligt tevreden te slapen tegen een hoop gerst. Hij en zijn mannen blijven op het veld om de oogst te bewaken tegen dieven. Dat was de reden van de hongersnood geweest in hoofdstuk één. Boaz heeft gegeten en gedronken, dat is echte door God gegeven voldoening na hard werken. God geeft overvloed aan wie hem dienen. Een perfect moment om iets te vragen aan een man. Dat is ook een tip voor vrouwen vandaag: heb je een vraag: wacht ermee tot na het eten en het biertje. Midden in de nacht schrikt Boaz wakker. Wie is daar? Het is aardedonker (niet zoals bij ons). Hij ziet het niet. Een dief? Een spookverschijning? Wie is daar? Ik ben het Ruth. En ze windt er verder geen doekjes om. Wilt u mij bij u nemen? Letterlijk staat er: spreid uw vleugel over mij uit. neem mij onder uw bescherming. In de taal van vandaag: wil je met mij trouwen? Boaz is net wakker maar, hij begrijpt meteen wat Ruth bedoelt. Het kwartje valt. Pas geleden had hij zelf gezegd: moge de HEER je belonen. De HEER, de God van Israël, onder wiens vleugels je een toevlucht hebt gezocht. Nu wordt hij zelf gevraagd, geroepen om daarin een rol van betekenis te spelen. Boaz snapt: wie z n toevlucht zoekt bij God is van harte welkom bij wie Hem dienen. Valt het kwartje ook hier? Boaz zegt ja. Maar, voegt hij daaraan toe: er is wel één mogelijk probleem. Er is namelijk nog een familielid dat dichter bij staat. En dus ook zijn rechten als losser kan laten gelden. Misschien is dat de reden dat Boaz zelf niet al actie had ondernomen om met Ruth te trouwen. We ontdekken dat Boaz het begrip losser hier dus ruim opvat. Dat past bij hoe we hem in hoofdstuk 2 hebben leren kennen. Gul. Geen man van half werk.

7 Voor hem is lossen niet alleen het land van Machlon terugkopen. Maar ook trouwen met Ruth. Blijf maar hier tot aan de ochtend. Zegt Boaz. Dan zal ik er werk van maken. Over de rest van de nacht geen mededelingen. Wat er precies gebeurt blijft onduidelijk. Net als Ruth en Naömi op weg naar Israël. We kunnen er wel naar raden. Het is gevaarlijk voor een jonge vrouw om midden in de nacht weg te gaan. Boaz beschermt haar reputatie. Hij wil niet dat zij ontdekt wordt. Bij het weggaan geeft hij haar een alibi: zes maten gerst om bij Naömi te brengen. Daarom denk ik ook niet dat we moeten denken aan seks. We hebben Boaz leren kennen als een man met een goede reputatie: hij ontfermt zich niet alleen over de familie bezittingen van Machlon, maar ook over zijn vrouw. De zorg van Boaz gaat nog verder. De gerst die hij Ruth meegaf is bedoeld voor haar oude schoonmoeder. Als ze daarmee aankomt bij Naömi weet ze het zeker: het is zoals ik al dacht. Deze man zal niet rusten voordat hij de zaak geregeld heeft. Ken je het programma help, mijn man is klusser? zo is Boaz dus niet. Boaz weet van aanpakken. En Ruth? Ruth blijft het voorbeeld van geloofsvertrouwen. Zij moet gelovig afwachten. Wat zijn we tegengekomen? Alle ingrediënten voor een spannend verhaal. Een mooie vrouw. Een rijke man. Een gewaagd plan. En hoop op een goede afloop. Daarover gaat het een volgende week. Het laatste hoofdstuk van het bijbelboek Ruth. Waar staan we nu? [dia 8 - titel] - [dia 8.1] Naömi is veranderd van een bittere vrouw in iemand die vooruit kan kijken. Die weer mogelijkheden ziet. Naömi verwacht meer dan eigenlijk mogelijk is. Dat Boaz Ruth zal trouwen. Maar God zal, ik licht

8 vast een tipje van sluier op van hoofdstuk 4, God zal, nog meer geven dan Naömi verwachtte. Zij verwachtte en hoopte alleen een man voor Ruth. Nageslacht daar horen we Naömi nog niet over. Zij zoekt alleen thuis waar het Ruth goed zal gaan (vers 1). Maar God gaat verder. Hij geeft uiteindelijk een thuis voor iedereen. Iedereen die gelooft in de Zoon van David, de Zoon van Ruth. De kleinzoon van Naömi. Naömi bedacht een gewaagd plan. Maar dit is meer dan zij in haar stoutste dromen kon hopen en bedenken. Wat God doet, is nog nooit in een mensenhart opgekomen. En Hij werkt verder. Ook vandaag. Geloof dat. En zie de mogelijkheden. - [dia 8.2] Ruth is nog steeds het voorbeeld van geloofsvertrouwen. Zij vertrouwde zich toe aan Naomi en aan haar God. Zij doet wat Naömi haar vertelt. Zij zoekt bescherming bij de God van Israël. - Dat laatste [dia 8.3] heeft ook Boaz gezien. Hij is de rechtvaardige man uit het volk Israël. Die daarvoor ook door God beloond wordt. En hij begrijpt: wie bescherming zoekt bij de allerhoogste die is welkom in Gods volk. [dia 9 leeg scherm] In vers 17 en 18 van hoofdstuk 3 staan meteen ook de laatste woorden die Naömi en Ruth gesproken hebben in het hele bijbelboek Ruth. Het verhaal van Naömi wordt het verhaal over Naömi. Ruth en Naömi zijn samen het beeld van Israël en de volken. En van de kerk en de mensen die nu nog buiten staan. Het heil voor Ruth komt via Naömi. Via Israël. Dat moet ook ons bescheiden maken, als gelovigen uit de heidenen. Maar het heil voor Naömi kwam via Ruth. Via haar nageslacht. Laten we dat goed begrijpen. God zoekt mensen. Daarvan zijn jij en ik zeker niet de laatste. Want God is aan het werk. En dat nieuws kan niet stoppen bij deze kerkmuren. Zie de mogelijkheden. [amen]

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth?

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth en Boaz. Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth 3:2-4 2 Welnu, is Boaz, bij wiens meisjes je geweest bent, geen bloedverwant van ons? Zie, hij gaat

Nadere informatie

De Bijbel open (16-11)

De Bijbel open (16-11) 1 De Bijbel open 2013 45 (16-11) Het boek Ruth vind ik een heel mooi bijbelboek. Dat schreef iemand mij. Hij zei ook: Ik ben blij dat het in de bijbel staat. En dat Boaz met Ruth trouwt vind ik iets wat

Nadere informatie

Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten,

Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten, Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten, Vorige week eindigden we het tekstgedeelte en de preek met Naömi, die tegen Ruth zei: Blijf hier maar rustig wachten

Nadere informatie

Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth)

Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth) Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth) Liturgie 12 december 2010 Houten D. Vonck Votum/ vredegroet Psalm 67:1 Inleiding: Moeders van Jezus (Mattheüs 1:5) Psalm 61:2,3,4 Gebed Lezing Ruth 3 Kindermoment

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken horen we meer over hen. Want in de advent periode

Nadere informatie

Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen

Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen Liturgie Zingen: Opwekking 640 Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: Psalm 63 : 1 en 3 Lezen van

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie ochtenddienst over Ruth 3 -GKv te Westeremden, 05-06-2011, 09.00u, viering HA -GKv te Loppersum, 05-06-2011,10.45u Welkom, door ouderling Komen tot de Here: Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Wat dacht u zopas: Wat een idiote vraag? Of je je dochter of schoondochter naar een tent met dronken mannen zou sturen? Dat zou toch echt niemand doen?

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1 Ruth Het verhaal hoe God met ons onderweg is naar zijn toekomst Kindernevendienst - Ruth 1 1. Uitleg bij opstelling van doos / playmobil waarmee, je het verhaal kunt uitbeelden (zie foto s) kanttekening:

Nadere informatie

Derde advent - ds. Christien Crouwel. Thema: Op de dorsvloer. Lezing: Ruth 3

Derde advent - ds. Christien Crouwel. Thema: Op de dorsvloer. Lezing: Ruth 3 PREEK 19 DECEMBER 2012 Derde advent - ds. Christien Crouwel PGN NUENEN Thema: Op de dorsvloer Lezing: Ruth 3 Inleiding Het bijbelboek Ruth dat we deze weken lezen gaat over twee vrouwen die een enorm verlies

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Een bekend verhaal deze zondag, Dat is natuurlijk het verhaal van Israels profeten en van Jezus. Dat verhaal kennen we wel.

Een bekend verhaal deze zondag, Dat is natuurlijk het verhaal van Israels profeten en van Jezus. Dat verhaal kennen we wel. Dienstnummer: 1307 zondag: 5 e zondag van de veertigdagentijd datum: 07-04-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jesaja 58:6-10; Lucas 20:9-19 liederen: ps 43:1,3;

Nadere informatie

Het verloren schaap. [een afscheidsrede]

Het verloren schaap. [een afscheidsrede] Het verloren schaap [een afscheidsrede] Dirk was een bijzonder mens. Dirk was ook mijn vriend. Daar ben ik trots op. Dirk en ik hadden respect voor elkaar. Al die jaren door, meer dan twintig jaar. Wij

Nadere informatie

M.G. de Koning RUTH 1

M.G. de Koning RUTH 1 M.G. de Koning RUTH 1 INHOUD Naomi en Ruth...3 Ruth ontmoet Boaz...6 Ruth geeft zich aan Boaz...8 Boaz en de andere losser; Boaz trouwt met Ruth...10 2 NAOMI EN RUTH dat de HERE naar zijn volk had omgezien

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Pas Gods wetten royaal toe, niet naar de letter, maar naar de geest- n.a.v. Ruth 3 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013

Pas Gods wetten royaal toe, niet naar de letter, maar naar de geest- n.a.v. Ruth 3 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013 Pas Gods wetten royaal toe, niet naar de letter, maar naar de geest- n.a.v. Ruth 3 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013 Deze preek is de derde in een serie van vier preken over het boek Ruth.

Nadere informatie

Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn.

Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn. Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Misschien ken je dit programma van televisie. Hoe gastvrij is Nederland? Eddy Zoëy van BNN gaat met zijn geluids- en cameraman de dorpen en steden langs en belt aan

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Herder zoekt schaap. Het evangelie naar Johannes 10:1-42. dinsdag 6 oktober

Herder zoekt schaap. Het evangelie naar Johannes 10:1-42. dinsdag 6 oktober Herder zoekt schaap Het evangelie naar Johannes 10:1-42 1 Inleiding Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam. Tekenen (tot

Nadere informatie

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel?

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Het woord kwam voor in de toespraak van president Obama,

Nadere informatie

Ochtenddienst 2 juli 2017

Ochtenddienst 2 juli 2017 Ochtenddienst 2 juli 2017 Hervormde Gemeente Numansdorp Voorganger : Ds. C.D. van Alphen Organist : Joël Terdu Muziekgroep Afscheid Kindernevendienst Annabelle Olislagers Mirthe van der Sluis Sasja Velthoven

Nadere informatie

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land Lieve gemeente en gasten, Mijn land is jouw land, dat is het thema voor deze dienst. Het is precies het omgekeerde van wat Ruth zegt tegen haar schoonmoeder Naömi: uw volk is mijn volk en uw God is mijn

Nadere informatie

1 zondag 16 oktober 2011 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam

1 zondag 16 oktober 2011 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam Rotterdam 16 oktober 2011 Naomi komt thuis Lezingen: Ruth 1, 2 en 3 Inleiding tot het boek Ruth Thuiskomen in het Oude testament. Na Noach en Jakob, is het nu de beurt aan twee geweldige vrouwen: Naomi

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. De vreemdelinge... Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen maken kennis met het verhaal

Nadere informatie

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is?

Hoe zou je willen omschrijven wanneer iemand een vreemdeling is? Lezen: Matteüs 8:18-20 Werken van Barmhartigheid (3): de vreemdelingen herbergen Kindermoment groep 1-6: foto s met de vraag: wie is hier de vreemdeling en waarom? Geel balletje tussen alle blauwe Donkere

Nadere informatie

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF

GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert GOD EERT JOZEF, DE SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Online Bijbel voor kinderen presenteert RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018

Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 Liturgie voor de biddag op woensdag 14 maart 2018 thema: Vertel het maar! Van harte welkom! We vinden het fijn dat jullie vanochtend in de kerk zijn: de kinderen van school, de meesters en juffen, de vaders

Nadere informatie

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30 Zondag 21 augustus Leven met het visioen Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. Ik moet

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

RUTH. Naomi en haar schoondochters

RUTH. Naomi en haar schoondochters RUTH Naomi en haar schoondochters In de dagen dat de richters richting gaven aan het volk, gebeurde het dat er hongersnood was in het land. Daarom trok een man uit Bethlehem in Juda weg om als vreemdeling

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

mag een mens niet scheiden. trouw tot in eeuwigheid? Wat God heeft verbonden mag een mens niet scheiden, trouw tot in eeuwigheid?,

mag een mens niet scheiden. trouw tot in eeuwigheid? Wat God heeft verbonden mag een mens niet scheiden, trouw tot in eeuwigheid?, Dienstnummer: 1288 zondag: 3 e zondag van de herfst datum: 07-10-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Marcus 10: 1-16 liederen: ps 8a:1,2,3,6; Lb 782; Lb 792; ps 130;

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig!

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig! God leidt, maar hoe? Preek over zondag 10 (Ik geloof Gods voorzienigheid) [dia 1] Als je ziek bent gebruik je een thermometer om te kijken of je koorts hebt. Lig je in het ziekenhuis, dan hoort het meestal

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF

EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF Bijbel voor Kinderen presenteert EEN FAVORIETE ZOON WORDT EEN SLAAF Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Prediker 9:7 - God danken door te genieten

Prediker 9:7 - God danken door te genieten Prediker 9:7 - God danken door te genieten Dankdag: een dag om stil te staan bij alles wat we van God krijgen en hem te bedanken. Maar danken, hoe doe je dat eigenlijk? Van Prediker mag je leren dat je

Nadere informatie

In de tijd dat de rechters het volk leidden, zo begon het boekje Ruth. Daarmee zaten we al meteen in het donker.

In de tijd dat de rechters het volk leidden, zo begon het boekje Ruth. Daarmee zaten we al meteen in het donker. RUTH 3 1 Op een dag zei Noömi, haar schoonmoeder: Mijn dochter, zal ik niet een thuis voor je zoeken waar het je goed zal gaan? 2 Boaz, bij wie je gewerkt hebt, is zoals je weet familie van ons. Vanavond

Nadere informatie

Dankdag, woensdag 1 november Ouderling van dienst: Piet Jansen Voorganger: ds. Pieter Dekker Organist: Harrie Samsen

Dankdag, woensdag 1 november Ouderling van dienst: Piet Jansen Voorganger: ds. Pieter Dekker Organist: Harrie Samsen Dankdag, woensdag 1 november 2017 Ouderling van dienst: Piet Jansen Voorganger: ds. Pieter Dekker Organist: Harrie Samsen Welkom door de kerkenraad Psalm 98 : 3 en 4 Stil gebed Bemoediging Groet Gebed

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw

Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw Jolanda Kwakernaak-Breedijk 2014 CTS production 1 Korte uitleg: Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth. Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, I Wees dan mimespelers van God als geliefde kinderen Een bijzonder verhaal is het. Dit verhaal over wat zich die nacht op de dorsvloer afspeelt tussen Ruth en Boaz.

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen.

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert de graanoogst,

Nadere informatie

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus

Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan

Nadere informatie

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klampte.

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klampte. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest (Pinksterfeest) gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Johannes 13: Dienen zoals Jezus

Johannes 13: Dienen zoals Jezus Johannes 13:12-17 - Dienen zoals Jezus Bij deze preek is een Samen-GROEI-en, een blad met preekverwerkingsvragen, beschikbaar. Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem

Nadere informatie

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21

z21.12 Rinze IJbema - Zondag 21 Rinze IJbema - Zondag 21 [1] Als je dominee wordt moet je een hele serie examens doen. Op één van die examens kreeg ik deze vraag: De vrijmaking uit 1944 (je weet wel, toen de vrijgemaakte kerk waar wij

Nadere informatie

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht Jozef maar God heeft dit ten goede gedacht Liturgie van de themazondagdienst kerk en school op zondag 31 januari 2016 in de Oude Kerk om 9.00 uur samen met de Willem van Oranjeschool. De voorganger is

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper?

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Palmpasen Doop Annemarije van Dijk Liturgie 5 april: Palmpasen Welkom + mededelingen Voorzang: - Hosanna in de hoge (Opw.298)- Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek zondag 13, v/a 34 Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wij hebben thuis een poes. Lief beestje, beetje speels, en als je bij ons op bezoek bent en je laat je arm wat nonchalant naast

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139 God kent mij Gemeente van onze opgestane Heer Jezus Christus, Een keer reed ik s avonds laat met de auto naar huis, over een lange, vrij donkere weg. En

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Het gaat vanochtend in de kerk over leiders en leiderschap. En ik kan eigenlijk nauwelijks een thema bedenken dat niet

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers. Paul Abspoel

Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers. Paul Abspoel Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers Paul Abspoel 1 Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers (1) Bij het thema Navolging denk je al gauw aan de mensen die

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties Ruth (en Naomi) Voor de onderbouw Jolanda Kwakernaak-Breedijk 2014 CTS Producties 1 Korte uitleg: Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth. Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Ruth 4 Zegen bij Gods verlosser: een naam en een plaats

Ruth 4 Zegen bij Gods verlosser: een naam en een plaats Ruth 4 Zegen bij Gods verlosser: een naam en een plaats Vierde adventszondag Doop Daniël Hendrik Veurink Liturgie Voorzang LB 120,1.2.3 Aansteken vierde adventskaars Stil gebed Votum Zegengroet Zingen:

Nadere informatie