Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn."

Transcriptie

1 Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Misschien ken je dit programma van televisie. Hoe gastvrij is Nederland? Eddy Zoëy van BNN gaat met zijn geluids- en cameraman de dorpen en steden langs en belt aan bij zomaar wat huizen. Ze vragen dan: hoe gastvrij bent u? mogen we bij u wat eten, drinken of slapen. Na afloop krijgen ze dan een sticker met gastvrij ja of nee natuurlijk. [dia 2 leeg scherm] Iedereen weet, dat geen vanzelfsprekende zaak is. Wat zou er gebeuren als Eddy Zoëy langs zou komen op een zondagmorgen of middag? Hier in de Kruiskerk. Zijn we als kerk gastvrij? In het blad CV-Koers is zo n rubriek waarin een buitenstaander gevraagd wordt een willekeurige kerkdiensten te bezoeken. Na afloop schrijft hij of zij dan een verslag van de ervaringen. Dat zijn vaak eyeopeners. Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn. Misschien denk je: dat was vroeger wel anders. Zeker in de tijd van het Oude Testament. Met die oosterse gastvrijheid. Denk bijvoorbeeld aan Abraham (Genesis 18), die zijn gasten water liet brengen om zich te wassen en eten. Toch moet ik je dan teleurstellen. Tenminste, als het gaat over de tijd van Elemelech, Naomi, en Ruth. Ruth 1 vers 1 begint ermee: in de tijd dat de Rechters het land leidden. De tijd van de Rechters. Dat was een periode van ongeveer 400 jaar. Het was een tijd, die volgens het laatste vers van het bijbelboek Rechters er zo uitzag: [dia 3] In die tijd was er geen koning in Israël; iedereen deed wat in zijn eigen ogen goed was.

2 [dia 4 leeg scherm] Een verschrikkelijk voorbeeld van een gebrek aan gastvrijheid is het verhaal van de schanddaad in Gibea. Daar hebben we van gelezen, Rechters hoofdstuk 19. Gastvrijheid is dus niet alleen nu een probleem. Ook in de tijd van de Rechters ontbrak het Israël aan gastvrijheid. Als gastvrijheid ontbreekt in een samenleving, dan gaat het niet goed. Het is een symptoom van verloedering. Toen en nu. vers 1-5 vertelt de verdrietige voorgeschiedenis van het verhaal van Ruth. Elimelech trok met zijn familie naar Moab. Vanwege een hongersnood. Wat denken jullie? Was dat een goed idee? een goede beslissing? Israël verlaten om een tijdlang in Moab te gaan wonen? In het boek Ruth staat niet, dat dit fout was. Daarom zeggen sommige uitleggers dat het ook echt niet uitmaakte wat Elimelech deed. Toch denk ik dat dit niet zo is. Die hongersnood, om mee te beginnen, was wel zeker een straf van God. Dat hoefde de schrijver van Ruth er niet bij te vertellen. De combinatie: in de dagen van de Rechters en hongersnood zal voldoende zijn geweest. Een hongersnood in Israël, maar in Moab geen vuiltje aan de lucht, dat kan geen toeval zijn. Lees maar eens mee in Leviticus 26 [dia 5]: Als jullie mijn bepalingen opvolgen, je aan mijn geboden houden en ze naleven, [4] zal ik jullie op gezette tijden regen schenken, zodat het land opbrengst geeft en de bomen vrucht dragen. [5] Dan zal de dorstijd duren tot de druivenpluk, en de druivenpluk tot de zaaitijd. Je zult volop te eten hebben en onbezorgd in je land kunnen wonen.

3 [dia 6]: Maar als jullie mij niet gehoorzamen en deze geboden niet naleven, als je mijn bepalingen naast je neerlegt en mijn regels minacht, als je door mijn geboden niet na te leven het verbond met mij verbreekt, [16] dan zal ik van mijn kant jullie het volgende aandoen: Je zult je land inzaaien, maar voor niets, want je vijanden zullen ervan eten. [dia 7 leeg scherm] Elimelech is een gelovige man: want we lezen later, dat zijn schoondochters via zijn familie God leren kennen. Gelovige mensen lijden hier dus onder de gevolgen van de ongehoorzaamheid van anderen. Gelovige mensen hebben ook vandaag nog, net als ongelovigen te maken met rampen, of met ziekte. Ze lijden onder de gevolgen van het kwaad. Een ramp treft meestal zowel gelovigen als ongelovigen. Of neem nu kanker. Daarover staat niet in de Bijbel dat het een straf van God is. Maar het is wel een stuk lijden dat in de wereld is gekomen na Genesis 3. Daarin delen ook wij. Elimelech ziet zijn kinderen vermageren. Hij ziet geen uitweg. Hoe ga je daarmee om, met hongersnood, met kanker. Gevolgen van de zonde in de wereld? Elimelech besluit het land te verlaten om tijdelijk te gaan wonen in Moab. Maar dit is spelen met vuur. Hij ziet niet in waarom hij met zijn gezin zou moeten lijden onder de gevolgen van de zonden van anderen. Maar Elimelech had kunnen weten dat de hongersnood een straf van God was. Hij had ook kunnen weten dat de enige uitweg is: bidden om bekering. Maar Elimelech maakt zich los van zijn volk. Hij vertrekt naar Moab, nota bene. Een volk geboren uit schande, nakomelingen van Lot, die dronken met zijn dochters had geslapen. Een volk met andere goden. Elimelech zet als het ware de stap buiten de kerk. Ok, het lag voor een groot deel aan de kerk. De grens tussen kerk en wereld was zo vaag geworden, dat de kerk nauwelijks nog herkenbaar was.

4 De stijl van de wereld was de stijl van de kerk geworden. Maar toch, Elimelech denkt dat hij wel zonder kan. Dat hij de kerk niet nodig heeft. Het antwoord op de vraag hoe je om moet gaan met lijden, met ziekte, is niet: weglopen. Jezelf opsluiten. Maar samen naar God toe gaan. Het samen bij Hem zoeken. Bidden om vergeving, verlossing. Elimelech ging naar Moab om te eten en te leven. Maar hij eet, en sterft. Het loopt met hem niet goed af. Dan trouwen zijn zonen ook nog Moabitsche vrouwen. Wat zou Elimelech er van hebben gevonden? Lees mee in Deut. 23: [dia 8] Hetzelfde geldt voor Ammonieten en Moabieten: nooit ofte nimmer zullen ze tot de dienst van de HEER worden toegelaten, omdat ze u op uw tocht uit Egypte niet van voedsel en water hebben voorzien, en omdat ze Bileam, de zoon van Beor, uit Petor in Aram-Naharaïm hebben ingehuurd om u te vervloeken. [dia 9 leeg scherm] Nu zijn zonen trouwen met Moabitische vrouwen wordt de kans groter dat ze helemaal niet terug zullen keren. Ze raken er al aardig ingeburgerd. Maar ook de jongens sterven. Drie vrouwen blijven alleen achter. Nu is daar alleen nog maar Naomi. Zo begint het bijbelboek Ruth. Let op Naomi: let erop hoe zij in een paar verzen wordt van vrouw tot weduwe en van moeder tot niet-moeder. Naomi wordt als het ware helemaal gestript van haar identiteit. Ze is, in de termen van die tijd, niets meer waard. Ze heeft in een paar verzen tijd geen man meer. Geen kinderen. Geen land. Ze is een vreemdeling. In Moab. In vers 5 staat het subtiel, maar confronterend: Naomi is de vrouw en: alleen. Maar in vers 6 lezen we dan eindelijk ook iets van God. In de eerste verzen werd zijn naam niet genoemd. Ja, we zien in de gebeurtenissen wel zijn hand.

5 Maar als in vers 6 zijn naam genoemd wordt, leren we Hem kennen van de kant, waarvan de schrijver van het Bijbelboekje Ruth wil, dat jij en ik het onthouden. Naomi hoort, dat de HEER zich het lot van zijn volk heeft aangetrokken. Zijn volk. Ja, die verloederde samenleving. Maar toch: zijn volk. Denk ook aan de kerk. Dat wij soms niet gastvrij zijn, is geen excuus. Maar God is God. Hij is trouw. Aan God zal het niet liggen. De schrijver van het boek Ruth wil dat we daar vooral aan denken. Dat is bemoedigend: God trekt zich het lot van mensen aan. Maar Naomi is bitter geworden. Bitter als Job. Wat ze zelf kwijt is geraakt, wenst ze haar schoondochters toe. Land, geborgenheid. Dat kan zij hen niet bieden. Ze kan zich zelfs niet herinneren dat ze nog familie heeft. Had ze zich Boaz herinnerd, dan was er nog hoop. Maar wat haar betreft, is er niets meer. En wat moeten we denken van de woorden van Naomi in vers 8?: Moge de HEER zo goed voor jullie zijn als jullie voor mij en mijn gestorven zonen zijn geweest. Ze zegt niet: moge de HEER zo goed voor jullie zijn als Hij voor mij is geweest Naomi praat in de verleden tijd. Het is afgelopen. Klaar. Over en uit. Toch is er een hechte band gegroeid tussen moeder en schoondochters. Laat ons toch meegaan. Zeggen Ruth en Orpha. Het zal Naomi goed gedaan hebben. Zou je denken. Maar nee. Ga toch terug, zegt Naomi bitter. Wat is er voor jullie. Als jullie denken te profiteren van de wet op het zwagerhuwelijk, dan heb je het mis.

6 Wanneer in Israël een man stierf zonder kinderen dan moest zijn broer, of een familielid trouwen met de weduwe. Als dan een kind geboren zou worden dan was deze zoon erfgenaam van de naam van de gestorvene en van zijn bezittingen. Zo sterft een geslacht niet uit. Maar zo iemand heb ik niet. Zegt Naomi. En ze voegt er cynisch aan toe: al zou er iemand te vinden zijn die nog zin heeft in een oude vrouw, al zou ik vandaag nog met iemand slapen en óók nog kinderen krijgen. Voor jullie zal dat te laat zijn. Veel te laat. Nee, mijn dochters, mijn lot is te bitter voor jullie; de HEER heeft zich tegen mij gekeerd. Naomi maakt geen reclame voor God. Eerder het tegenovergestelde. Ze verwacht van God niks meer. Naomi ziet alleen nog maar de down-side. Misschien wel begrijpelijk, Maar toch. Er zit wel een les verstopt in dit verhaal. Als wij verbitterd zijn geraakt als je veel hebt moeten meemaken. Je hebt een zwaar leven. en je snapt niet hoe het allemaal mogelijk is. Dan zijn we soms zó in de put, dat je God helemaal niet meer ziet. Naomi zag God niet meer. Ze herinnerde zich niets van een zekere Boaz. De hand van God in de nieuwe oogst. God, die twee trouwe schoondochters geeft. Ze ziet het niet. En dan gebeurt er iets moois, en iets verdrietigs tegelijk. Naomi stuurt de vrouwen terug. Terug naar de goden van Moab. En Orpa gaat. Het is, uiteindelijk haar eigen beslissing. Maar Naomi heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd. Als je God niet ziet, niets van Hem verwacht, dan maak je meestal ook geen reclame voor Hem. Je nodigt geen mensen uit naar de kerk omdat je eigenlijk

7 zelf ook niet ziet waar het om gaat. Begrijpelijk, maar wel erg! Hoe vinden mensen de weg naar God als zelfs de kerk geen reclame maakt? Maar Ruth blijft. Terwijl Naomi anti-reclame maakt voor God, voelt Ruth zich toch geroepen. Gastvrij bij de God van Israël. Een pijnlijke les voor Naomi. En ook voor ons. Laten we goed opletten hoe we, tegenover elkaar, maar ook tegenover mensen die niet geloven, praten over God. Wat stralen we daarin uit? Wat verwachten we van Hem? Eigenlijk is Ruth een van de meest radicale voorbeelden van geloof uit de Bijbel. Waar u gaat, zal ik gaan, waar u slaapt, zal ik slapen; uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. Waar u sterft, zal ook ik sterven, en daar zal ik begraven worden. De HEER is mijn getuige: alleen de dood zal mij van u scheiden! Een jonge vrouw die zich met huid en haar verbindt aan het leven van een oude, bittere vrouw. Ze breekt met haar verleden. Ze breekt met haar familie. Breek met haar land. Met haar goden. Voor zover zij weet heeft Naomi geen familie. Is er voor haar geen toekomst. Een radicalere geloofsdaad vinden we in de Bijbel eigenlijk niet. Ik moest denken aan Abraham, maar die werd tenminste door God nog geroepen. Ruth niet. Niemand belooft haar zegen. Maar ze gaat. Dat is toch ongelofelijk. God trekt mensen, ook al maken wij soms anti-reclame. Laat je maar inspireren door deze vrouw. Misschien heeft ze de verhalen gehoord van de machtige daden van God. Bij de Rietzee. Via de familie van Elimelech. Elimelech nam afscheid van het volk, afscheid van de kerk, maar God werkt door.

8 God is niet gebonden aan menselijke beslissingen. God is machtig genoeg om een slechte daad, een groot verdriet, om te buigen tot iets goeds. God zelf trekt Ruth. Door de Jordaan, beeld van de doop. Ingelijfd in Gods volk. Een andere verklaring kan ik niet bedenken. Maar Naomi blijft bitter. De reis vervolgt in stilte. Naomi reageert opvallend lauw. God geeft weer eten. God heeft Boaz al klaar staan. Ruth gaat mee. Naomi ziet het ziet. Het wordt tijd om een paar lessen te trekken uit dit eerste hoofdstuk. [dia 10 titel] 1. [dia 10.1] God is aan het werk in deze wereld. Dat kan zijn: straffend. Die mogelijkheid bestaat. Maar altijd ook: reddend. Waar onze mogelijkheden stoppen, gaat Hij door. Hoe gaan we om met de gevolgen van het kwaad, in deze wereld? De schrijver van het bijbelboek Ruth wil, dat jij en ik dat vooral onthouden: God is een God die zich het lot van mensen aantrekt. God is een God die aan je denkt. 2. [dia 10.2] let op de lichtpunten waaraan je kunt zien dat God er is. God denkt weer aan zijn volk. Naomi komt niet alleen terug in Bethlehem. Ze blijkt zelf nog familie te hebben. Over het verhaal straalt het licht van die goede afloop. Verhaal van hoop. Wat zou Naomi hebben gezegd als ze in Ruth de grootvader van de grootste koning van Israël zou hebben gezien, op zijn beurt de voorvader van Jezus Christus, koning van het heelal? Let op de Gersteoogst. Daarmee eindigt het hoofdstuk. Beeld van hoop. We zagen hoe Naomi in een paar verzen werd van vrouw van tot geen vrouw, en van moeder van tot geen-moeder. Misschien heb jij ook veel verloren. Kinderen. Je man. Zelfvertrouwen. Spontaniteit.

9 Maar er komt een tijd dat je God weer aan het werk zult zien. Dan zal ook jij de oogst zien. Als Jezus terug komt. De eerste vruchten rijpen al. Hier in de kerk. Nieuw volk. Als je gelooft zie je dat. 3. [dia 10.3] leer van Ruth: zij is het voorbeeld van redding door geloof. zij geloofde toen er totaal geen muziek in zat. En zo werd zij gered. En door haar geloofsdaad ook wij: want uit haar werd de redder geboren. En daarom hebben wij nog veel meer reden dan Ruth om te geloven. Tot slot [dia 11]. Hoe gastvrij zijn wij? we hebben gezien dat een gebrek aan gastvrijheid een van de tekenen is van een verloederende samenleving. En dat ook de kerk niet vrijuit gaat. Maar de kerk mag wel een plaats zijn waar al iets te zien is van Gods koninkrijk. een nieuwe samenleving. Waarin mensen aandacht voor elkaar en voor anderen hebben. Daarin moeten we ongetwijfeld nog veel leren. We moeten omhoog kijken. We moeten ons laten inspireren door God. Want Hij is aan het werk. Hij trekt mensen. Onverwacht. Uit een ongastvrije wereld. Gastvrij zijn is niet onmogelijk. Dankzij God. Hij kan ongeloof veranderen in geloof. Verdriet in Blijdschap. En dat zal Hij ook doen. Hij doet het al. Vertel daar maar over. Van een gastvrije God die mensen redt uit een verloren wereld. die verder gaat waar onze mogelijkheden ophouden. Die [ ] vertel je eigen verhaal zelf maar. Aan iedereen die het wil horen! [amen]

Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten,

Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten, Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten, Vorige week eindigden we het tekstgedeelte en de preek met Naömi, die tegen Ruth zei: Blijf hier maar rustig wachten

Nadere informatie

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel?

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Het woord kwam voor in de toespraak van president Obama,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1 Ruth Het verhaal hoe God met ons onderweg is naar zijn toekomst Kindernevendienst - Ruth 1 1. Uitleg bij opstelling van doos / playmobil waarmee, je het verhaal kunt uitbeelden (zie foto s) kanttekening:

Nadere informatie

De Bijbel open (16-11)

De Bijbel open (16-11) 1 De Bijbel open 2013 45 (16-11) Het boek Ruth vind ik een heel mooi bijbelboek. Dat schreef iemand mij. Hij zei ook: Ik ben blij dat het in de bijbel staat. En dat Boaz met Ruth trouwt vind ik iets wat

Nadere informatie

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig!

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig! God leidt, maar hoe? Preek over zondag 10 (Ik geloof Gods voorzienigheid) [dia 1] Als je ziek bent gebruik je een thermometer om te kijken of je koorts hebt. Lig je in het ziekenhuis, dan hoort het meestal

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Ochtenddienst 2 juli 2017

Ochtenddienst 2 juli 2017 Ochtenddienst 2 juli 2017 Hervormde Gemeente Numansdorp Voorganger : Ds. C.D. van Alphen Organist : Joël Terdu Muziekgroep Afscheid Kindernevendienst Annabelle Olislagers Mirthe van der Sluis Sasja Velthoven

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

DAG 1: Sterfbed Lees Genesis 49:1, 2, 28-33 Zie je Jakobs zonen staan rond het bed van hun vader? Jakob is oud. Hij voelt dat hij gaat sterven. Hij roept al zijn zonen. Hij gaat zijn laatste woorden tegen

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 2. Les 2 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden?

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 2. Les 2 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? Les 2 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Als je de volgende lessen maakt, neem dan de tijd om elk bijbelvers

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Online Bijbel voor kinderen presenteert RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken horen we meer over hen. Want in de advent periode

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

DAG 1: Veranderingen Lees Deuteronomium 1:1-8 Soms zijn er veranderingen in je leven. Grote veranderingen: als er iemand sterft. Of als je verhuist. Of als je naar een andere school gaat en afscheid neemt

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9

Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9 Inhoudsopgave Voorwoord 7 Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9 Bijbelpassages met toelichting 1 Een eigen graf in een vreemd land (Genesis 23) 29 2 Een buitenlandse overgrootmoeder (Ruth 1) 37 3

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen.

Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg. Lezen: Psalm 104:1-18. Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Dinsdag Subthema Gods trouwe zorg Lezen: Psalm 104:1-18 Psalm 104:17 Alwaar de vogeltjes nestelen; des ooievaars huis zijn de dennenbomen. Deze Psalm begint met een indringende oproep: Loof den HEERE,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afscheid nemen betekent loslaten. We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een aantal mensen. We zullen straks hun namen noemen, één

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 910 : 1 en 3 Nieuwe Liedboek

Wij zingen voor de dienst: Lied 910 : 1 en 3 Nieuwe Liedboek Wij zingen voor de dienst: Lied 910 : 1 en 3 Nieuwe Liedboek 1a 1b 3a 3b 1a 1b 3a 3b 1a 1b 3a 3b 1a 1b 3a 3b Mededelingen Wij zingen als intochtslied: Lied 84 : 1 en 3 Nieuwe Liedboek 1a 1b 3a 3b 1a

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30 Zondag 21 augustus Leven met het visioen Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. Ik moet

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Liturgie 27 augustus 2017 Morgendienst. Psalm 105

Liturgie 27 augustus 2017 Morgendienst. Psalm 105 Liturgie 27 augustus 2017 Morgendienst Psalm 105 1. Looft, looft, verheugd, de HEER der heren; aanbidt Zijn naam, en wilt Hem eren. Doet Zijne glorierijke daân alom de volkeren verstaan. En spreekt, met

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11

Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 Schoongewassen! 1 Kor. 6:10-11 10 Houd jezelf toch niet voor de gek! Mensen die met allerlei mannen of vrouwen naar bed gaan, of afgoden aanbidden, of niet trouw zijn aan hun eigen man of vrouw, of mannen

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

'Jouw pad is mijn pad', luidt het thema. Maar ik had er eigenlijk een vraagteken achter moeten zetten. Is jouw pad wel mijn pad?

'Jouw pad is mijn pad', luidt het thema. Maar ik had er eigenlijk een vraagteken achter moeten zetten. Is jouw pad wel mijn pad? PREEK 2 DECEMBER 2012 1e Advent - ds. Christien Crouwel PGN NUENEN Thema: Jouw pad is mijn pad Lezing: Ruth 1 Inleiding bij het thema We gaan deze weken tot aan kerst lezen uit het bijbelboek Ruth. Misschien

Nadere informatie

DAG 1: Een tijd om te sterven Lees Prediker 3:1-8 Op een dag ben jij geboren. Als je nu 6 jaar bent, is dat zes jaar geleden. Als je nu 8 jaar bent, is dat acht jaar geleden. Toen begon jouw leven. Je

Nadere informatie

Biddag Brouwershaven

Biddag Brouwershaven Biddag 2018 03-12 Brouwershaven Votum en groet Zingen Ps 29: 1,4,5 Gebed Schriftlezing Lukas 10: 1,2; 38-42 Zingen Ps 127: 1,2 Prediking Lukas 10: 42 Zingen Opw 462 (of luisteren) Zingen GK 22 Belijden

Nadere informatie

maandag januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1

maandag januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1 maandag 1 januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1 Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen, die nee zegt tegen hun verkeerde plannen. Als

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land Lieve gemeente en gasten, Mijn land is jouw land, dat is het thema voor deze dienst. Het is precies het omgekeerde van wat Ruth zegt tegen haar schoonmoeder Naömi: uw volk is mijn volk en uw God is mijn

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie voor de ochtenddienst over Ruth 1,6-22 -GKv te Loppersum, 15-05-2011, 09.00u -GKv te Westeremden, 15-05-2011, 10.45u Oefenen met Votum en zegengroet, GK 175b-c Welkom en mededelingen door ouderling

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24

Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24 Leidingdeel Jozua - Schets 7 Het afscheid Jozua 23 en 24 A) Doel 1. Betekenis benoemen Jozua neemt afscheid van het volk. Dat doet hij ten eerste door te vertellen over de weldaden die de Heere aan het

Nadere informatie

Een boekje over God. voor jou!

Een boekje over God. voor jou! Een boekje over God voor jou! Dit boekje is voor jou. Het gaat over God. Weet jij Wie God is? Wat zie je buiten? Buiten zijn allemaal mooie dingen. Kijk maar omhoog. Je ziet kleine en grote wolken. Soms

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. De vreemdelinge... Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen maken kennis met het verhaal

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan

Zingen: Ps. 98:1,4: Zingt nu een nieuw lied voor de HERE. Zingen: Gez. 77:1-5: Een engel zegt Maria aan Aangepaste dienst Baflo - 23 december 2012, 14.30 uur Liturgie: Welkom en mededelingen Zingen: a. E&R 241: Here der heren (= Opw. 159) b. E&R 210: Zeg, wie heeft geschapen de bloemetjes c. E&R 226: Als

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet.

Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. GELOOF DE RADAR VAN HET GELOOF Hebreeën 11:1-7 Hebreeën 11:1 Het geloof is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Nadat de apostel in het laatste vers

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Preek over Ruth 3. Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167. Gemeente van Christus, gasten

Preek over Ruth 3. Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167. Gemeente van Christus, gasten Preek over Ruth 3 Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167 Gemeente van Christus, gasten Bij het begin van hoofdstuk 3, maar ook dat van hoofdstuk 2, moest ik even denken aan al die televisieprogramma

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die

22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24 Doe alle moeite om door

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie