'Jouw pad is mijn pad', luidt het thema. Maar ik had er eigenlijk een vraagteken achter moeten zetten. Is jouw pad wel mijn pad?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "'Jouw pad is mijn pad', luidt het thema. Maar ik had er eigenlijk een vraagteken achter moeten zetten. Is jouw pad wel mijn pad?"

Transcriptie

1 PREEK 2 DECEMBER e Advent - ds. Christien Crouwel PGN NUENEN Thema: Jouw pad is mijn pad Lezing: Ruth 1 Inleiding bij het thema We gaan deze weken tot aan kerst lezen uit het bijbelboek Ruth. Misschien lijkt die keuze wat vreemd op het eerste gezicht. Wat heeft Ruth met advent of kerst te maken? Dat hangt samen met de centrale plaats die Bethlehem inneemt in dit bijbelboek. Betlehem kennen we natuurlijk van de geboorte van Jezus. Maar het is niet toevallig dat Jezus juist daar geboren wordt. Het is alsof hij daar geboren mòest worden. Betlehem is namelijk ook de geboorteplaats van koning David, zo'n duizend jaar eerder. Jezus wordt zoon van David genoemd, en is zo verbonden met die koning die voor Israël zo belangrijke was. En David is weer een nakomeling van Ruth, de buitenlandse vrouw die vanuit Moab naar Betlehem kwam. Zo hopen we in de advent deze lijnen bij elkaar te krijgen. Om duidelijk te maken dat Jezus niet uit het niets kwam, maar zijn geboorte gevolg is van een geschiedenis die al veel eerder begon. Elke week willen we dat ook verbinden aan actuele vragen. Vandaag zal dat zijn: hoe ver kunnen en willen we gaan in onze zorg voor een ander? Wat zijn de grenzen aan onze solidariteit met anderen? 'Jouw pad is mijn pad', luidt het thema. Maar ik had er eigenlijk een vraagteken achter moeten zetten. Is jouw pad wel mijn pad? Inleiding bij de lezing Het boek Ruth, ook wel een bijbelse streekroman genoemd, volgt op het bijbelboek Rechters. Dat geeft ook direct het kader aan. Het is een commentaar op wantoestanden ten tijde van de Rechters waarin niet het recht, zoals je zou verwachten, maar juist het onrecht hoogtij viert. Een tijd van crisis en verval, waarin kwetsbare mensen hun leven niet zeker waren: Vrouwen, weduwen, wezen, vreemdelingen. Het refrein uit het boek Rechters was telkens: 'En ieder deed wat goed was in zijn ogen', in plaats van zich te houden aan de Tora. Het boek Ruth laat het begin van een ommekeer zien. Niet in het groot, het gaat hier niet om grote politieke omwentelingen, maar in het klein. Eigenlijk is het een klein wonder dat de novelle over Ruth in de bijbel gekomen is. Ten eerste omdat de meeste bijbelverhalen over mannen gaan. Natuurlijk: er zijn allerlei verhalen over vrouwen, maar die zijn toch duidelijk in de minderheid. En verder omdat het een behoorlijk seculier verhaal lijkt. Nergens gaat het over de synagoge, de tempel of de joodse rituelen. Zelfs het gebed speelt geen rol. Het gaat

2 niet over Gods leiding of over wonderen, maar over hele basaal en menselijke zaken: Over verdriet, afscheid, volharding, moed en creativiteit. En vooral ook om rechtvaardigheid. Maar zonder dat er op een of andere wijze gemoraliseerd wordt. Dat maakt dat het verhaal zo dichtbij komt. Ook in ons eigen dagelijks leven komt God niet vaak expliciet ter sprake. Misschien wel indirect. In hoe we spreken en hoe we handelen. Zo is het ook in Ruth, het verhaal over mensen zoals u en ik.

3 Preek 'Jouw pad is mijn pad'. Dat zal Stef Bos straks zingen in zijn lied over Ruth. Een lied in het Zuid-Afrikaans, omdat in dat land zijn hart ligt, met alle verscheurdheid van dien. 'Waar jij gaat, zal ik gaan. Waar jij slaapt, zal ik slapen.' Het zijn woorden die al vaak klonken in huwelijksdiensten en op andere momenten waarin trouw en solidariteit worden voorgenomen. Ruth is het toonbeeld van zorgzaamheid, over alle grenzen heen. En zo de menselijke vorm van de trouw van God, door alle nood en moeite heen. Zij is het rolmodel voor ieder die een ander niet in de steek wil laten. Maar de lat ligt wel hoog door haar. Is het niet realistischer ons met Orpa te identificeren? De schoondochter die terugkeerde en niet verder meeging? Hoe ver willen en kunnen we gaan in de zorg voor een ander? Eerst maar even terug naar het begin van het verhaal. Er is hongersnood in Israël. Toevallig of niet juist in de tijd van de Rechters. In de tijd dat ieder doet wat goed is in zijn ogen. Een actuele situatie: het is crisis en het land is politiek en sociaal gezien in woelig vaarwater gekomen. Om niet te zeggen: in materiële en morele nood. Daarom trekt een man, Elimelech, met zijn vrouw Naomi weg uit het Betlehem. Dat is een tamelijk ironisch begin. Want Elimelech betekent 'God is koning'. Maar daar is weinig van te zien in die chaotische tijden. Niet God is koning, maar hongersnood en willekeur. En in Betlehem, het Broodhuis, is dus alles, maar geen brood. De man trekt naar het buurland Moab in het huidige Jordanië om daar als vreemdeling te leven. Het land dat in de ogen van vrome Israëlieten vervloekt was. Met andere woorden: Hij wordt een economische vluchteling. In Moab krijgen zijn vrouw en hij twee zonen die het uitzichtloze van de situatie al in hun namen meedragen: Machlon en Chiljon, wat betekent Ziek en Zwak. Het duurt niet lang of Elimelech sterft en laat Naomi, de Lieflijke, achter met haar zoons. Nu is ze niet alleen vrouw en vreemdeling, maar ook nog eens weduwe. Wie zal er eigenlijk haar rechten en belangen behartigen? Wie zal er voor haar zorgen? Is er een sociaal vangnet dat haar opvangt? Hoe staat het gesteld met de rechten van mensen als zij? Of is ze overgeleverd aan willekeur? De jongens trouwen met twee Moabitische meisjes: Orpa en Ruth. De koppige en de Vriendin. Dan slaat het noodlot nog eens toe en sterven de zonen Ziek en Zwak. Hun naam bleek uiteindelijk hun bestemming. Voor hen is er geen toekomst in het land waar ze als kinderen van buitenlandse ouders geboren werden. Naomi doet het enige wat ze kan doen. Ze pakt haar boeltje op en gaat terug naar haar eigen land, naar Juda, begeleid door haar schoondochters. Want de hongersnood in Betlehem is voorbij en de gersteoogst staat voor de deur.

4 En dan vlak voor de grens met Juda komt die scène die zo bekend is: Naomi die aandringt op een afscheid: "Ga maar terug, meisjes, naar het huis van je moeder". We zijn aangeland bij het plaatje op de voorkant van deze orde van dienst. Orpa die afscheid neemt - je ziet haar weglopen in de verte - en Ruth die bij haar schoonmoeder blijft. Twee vrouwen, twee schoondochters - en ieder maakt een eigen keuze. We zijn al snel geneigd te denken: Ruth heeft het goede gekozen. Zij heeft alles over voor haar schoonmoeder en zo hoort het ook. Ook in de commentaren op dit bijbelboek en in de traditie is er vaak zo over Ruth en Orpa gesproken. Ruth die het beste deel kiest en Orpa het verkeerde. Ruth wordt de overgrootmoeder van koning David. Van Orpa wordt door in de rabbijnse traditie gezegd dat ze de voormoeder van de reus Goliath is. Ze komt er niet best van af. Gek is dat. Want feitelijk wordt er niets negatiefs over Orpa verteld. Ze loopt een eind op met haar schoonmoeder en dan keert zij om. Naomi zegt zelf: "Moge de Heer zo goed voor jullie zijn als jullie waren voor mij en mijn gestorven zonen." Niet alleen Ruth wordt door haar goed genoemd. Ook Orpa. Zo gaat dat. Keer op keer maken we bijbelverhalen moralistischer dan ze in feite zijn. We horen er bij voorbaat onze eigen normen en waarden al in. Wat we feitelijk lezen in dit verhaal, is dat zorg dragen voor een ander op verschillende manieren kan en dat de één daarin verder kan gaan dan de andere. Dat dat begrip en aandacht vereist, maar niet meteen afkeuring en afwijzing. Keuzes maken met betrekking tot solidariteit en zorg voor een ander is absoluut niet eenvoudig. Niet in het groot - dat zien we als het gaat om de wetgeving rond de zorgpremies. Welke schouders dragen welke lasten? - en niet in het klein, op persoonlijk niveau. Zorg dragen voor een ander gaat over grenzen. Hoe ver wil je en kun je gaan? Moet ik moeder iedere week een keer bezoeken, nu ze zo oud en hulpbehoevend is? Maar ze woont in een ander deel van het land... dat kost me dus iedere week bijna een hele dag. Mag het ook minder vaak? Of doe ik haar dan tekort? Mag ik ook nog tijd voor mezelf overhouden? Altijd spelen er die vragen en gevoelens, vaak ook schuldgevoelens: Wie doet het als ik het niet doe? Ik kan toch niet zo maar afhaken? Vader heeft altijd voor ons gezorgd, nu is het onze beurt voor hem te zorgen. Of: ik heb toch trouw beloofd aan mijn vrouw, in goede en in kwade dagen, dan stop ik haar nu toch niet in een verpleegtehuis? Nogmaals: Keuzes maken met betrekking tot solidariteit en zorg voor een ander is absoluut niet eenvoudig. Noch op politiek, noch op persoonlijk niveau. Want één ding is duidelijk: Deze zaken gaan veel verder dan nieuwe wetten opstellen of bezoekschema s maken.. Zowel aan Ruth als aan Orpa zien we dat zorg in de eerste plaats te maken heeft met betrokkenheid en bewogenheid. Allebei huilen ze wanneer Naomi van hen afscheid wil nemen. Er is geen sprake berekening.

5 Zowel aan Ruth als aan Orpa zien we dat zorg, trouw en solidariteit hoe dan ook een proces is. Het is een weg die je gaat en waarvan je niet weet hoelang je die samen bewandelt of kunt bewandelen. Een weg die zich ook weer kan scheiden. Naomi en Orpa nemen afscheid. Niet boos, niet rancuneus, niet schuldig. Maar met woorden van dank. Ruth blijft. Zij zal haar weg met Naomi vervolgen. En daarmee ook de weg van de God van Israël, die niet haar God was. Daar houdt ze geen vrome praatjes over. We hebben hier geen bekeringsverhaal, maar heel eenvoudig en helder: uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. Persoonlijke betrokkenheid bij een ander overstijgt de grenzen van etniciteit en religie. In het klein zien we hier wat in het groot mogelijk zou moeten zijn: dat we verder kijken dan de grenzen van ras en geloof. Dan weerspiegelen we iets van de grenzeloze solidariteit en barmhartigheid van God, die trouw houdt tot in eeuwigheid. Die ons niet loslaat maar met ons meegaat, ons hele levenspad. Amen

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel?

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Het woord kwam voor in de toespraak van president Obama,

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1 Ruth Het verhaal hoe God met ons onderweg is naar zijn toekomst Kindernevendienst - Ruth 1 1. Uitleg bij opstelling van doos / playmobil waarmee, je het verhaal kunt uitbeelden (zie foto s) kanttekening:

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Jouw land is mijn land

Jouw land is mijn land Jouw land is mijn land in de serie 'Zo voelt het, zijn met velen' 16 september 2012 Lied van Ruth (Stef Bos) Ek is 'n vreemde hier Ek het my land gelos Ek het jou pad gekruis Ek het jou spoor gevolg Jy

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties Ruth (en Naomi) Voor de onderbouw Jolanda Kwakernaak-Breedijk 2014 CTS Producties 1 Korte uitleg: Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth. Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

Overdenking Top2000-dienst Zondag 28 januari 2018 Maartenskerk bij Ruth 1 en Make you feel my love Teun Kruijswijk Jansen

Overdenking Top2000-dienst Zondag 28 januari 2018 Maartenskerk bij Ruth 1 en Make you feel my love Teun Kruijswijk Jansen Overdenking Top2000-dienst Zondag 28 januari 2018 Maartenskerk bij Ruth 1 en Make you feel my love Teun Kruijswijk Jansen I Make you feel my love, een tekst van Bob Dylan, extra geliefd geworden door Adele,

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Ochtenddienst 2 juli 2017

Ochtenddienst 2 juli 2017 Ochtenddienst 2 juli 2017 Hervormde Gemeente Numansdorp Voorganger : Ds. C.D. van Alphen Organist : Joël Terdu Muziekgroep Afscheid Kindernevendienst Annabelle Olislagers Mirthe van der Sluis Sasja Velthoven

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken horen we meer over hen. Want in de advent periode

Nadere informatie

1 zondag 16 oktober 2011 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam

1 zondag 16 oktober 2011 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam Rotterdam 16 oktober 2011 Naomi komt thuis Lezingen: Ruth 1, 2 en 3 Inleiding tot het boek Ruth Thuiskomen in het Oude testament. Na Noach en Jakob, is het nu de beurt aan twee geweldige vrouwen: Naomi

Nadere informatie

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land Lieve gemeente en gasten, Mijn land is jouw land, dat is het thema voor deze dienst. Het is precies het omgekeerde van wat Ruth zegt tegen haar schoonmoeder Naömi: uw volk is mijn volk en uw God is mijn

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Derde advent - ds. Christien Crouwel. Thema: Op de dorsvloer. Lezing: Ruth 3

Derde advent - ds. Christien Crouwel. Thema: Op de dorsvloer. Lezing: Ruth 3 PREEK 19 DECEMBER 2012 Derde advent - ds. Christien Crouwel PGN NUENEN Thema: Op de dorsvloer Lezing: Ruth 3 Inleiding Het bijbelboek Ruth dat we deze weken lezen gaat over twee vrouwen die een enorm verlies

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Online Bijbel voor kinderen presenteert RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9

Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9 Inhoudsopgave Voorwoord 7 Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9 Bijbelpassages met toelichting 1 Een eigen graf in een vreemd land (Genesis 23) 29 2 Een buitenlandse overgrootmoeder (Ruth 1) 37 3

Nadere informatie

Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw

Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw Jolanda Kwakernaak-Breedijk 2014 CTS production 1 Korte uitleg: Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth. Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

De Bijbel open (16-11)

De Bijbel open (16-11) 1 De Bijbel open 2013 45 (16-11) Het boek Ruth vind ik een heel mooi bijbelboek. Dat schreef iemand mij. Hij zei ook: Ik ben blij dat het in de bijbel staat. En dat Boaz met Ruth trouwt vind ik iets wat

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Ruth 4 Zondag 29 november 2015, Heusden, Eerste Advent

Ruth 4 Zondag 29 november 2015, Heusden, Eerste Advent 1 Ruth 4 Zondag 29 november 2015, Heusden, Eerste Advent Gemeente van Christus, Als wij onszelf willen laten zien, dan zijn we geneigd om ons van onze beste kant te tonen. Kijk naar wat mensen op facebook

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

RUTH. Naomi en haar schoondochters

RUTH. Naomi en haar schoondochters RUTH Naomi en haar schoondochters In de dagen dat de richters richting gaven aan het volk, gebeurde het dat er hongersnood was in het land. Daarom trok een man uit Bethlehem in Juda weg om als vreemdeling

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth)

Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth) Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth) Liturgie 12 december 2010 Houten D. Vonck Votum/ vredegroet Psalm 67:1 Inleiding: Moeders van Jezus (Mattheüs 1:5) Psalm 61:2,3,4 Gebed Lezing Ruth 3 Kindermoment

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN

E R E D I E N S T. 25 december 2014 Kerstmorgen. KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN E R E D I E N S T 25 december 2014 Kerstmorgen KERSTFEESTVIERING met de KINDEREN Protestantse gemeente Brielle Sint-Catharijnekerk voorganger ds. Anke Dekker ouderling Rienk Koopmans organist Marco t Hart

Nadere informatie

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten?

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten? Maand 11 week 1: Richters. Lees eerst het Bijbelverhaal in Richteren 2:6-16 en 6:7-14, 25-29 en 7:1-22 - Gideon De Israëlieten wonen al een tijdje in het land Kanaän. Jozua is gestorven. De Israëlieten

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

C JAAR PREEK ADVENT. H. Maria Maior, Dordrecht. Rorate Coeli. Dauwt heemlen.

C JAAR PREEK ADVENT. H. Maria Maior, Dordrecht. Rorate Coeli. Dauwt heemlen. 1 C JAAR PREEK ADVENT Vierde zondag van de Advent Zondag - Rorate Coeli Dauwt heemlen, wijkt vaneen Zondag 20 december 2015 EERSTE LEZING Micha 5, 1 3 GRADUALE Psalm 80, 1-8 TWEEDE LEZING Hebreeen 10,

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood.

Paasviering 2016 ds Jonkersschool. Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. Paasviering 2016 ds Jonkersschool Pasen, het verhaal van Jezus leven, sterven en opstaan. Het leven, sterker dan de dood. 1. Welkom door meester Joop Het dochtertje van Jaïrus. Zij is niet dood, zij slaapt.

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer,

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28 Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, "Nu even niet", was ooit de reclameslogan van een landelijk bekend

Nadere informatie

Live a life you will remember

Live a life you will remember Live a life you will remember Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Pim Oosterheert, diaken: Harry de Krijger; voorbede: Peter Popma. Orgel: Cor Graafland Medewerking verlenen: Musicalkoor en Simon

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 23 februari 2014, zevende zondag na Epifanie Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Ton Timmerman Voorganger: ds. C.Th. Benard = = = = = =

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 4 augustus 2019 in de Dorpskerk aanvang: uur. : Ds. Marjolijn de Waal. : Carolien Oosterhof

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 4 augustus 2019 in de Dorpskerk aanvang: uur. : Ds. Marjolijn de Waal. : Carolien Oosterhof ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 4 augustus 2019 in de Dorpskerk aanvang: 10.00 uur ~ 7 e Zondag van de Zomer ~ Ouderling van dienst Diaken Lector Organist Crèche : Ds. Marjolijn de Waal : Agneta

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

Lied 1: Dat moet iets wonderlijks zijn

Lied 1: Dat moet iets wonderlijks zijn Lied 1: Dat moet iets wonderlijks zijn Ik keek de hemel langs precies als elke nacht, de sterren op een rij, de maan die aldoor lacht. Toen, plotseling een licht van ongekende pracht, een ster van grote

Nadere informatie

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten?

Hoe versloeg Gideon de legerbende van de Midianieten? Maand 11 week 1: Richters. Lees eerst het Bijbelverhaal in Richteren 2:6-16 en 6:7-14, 25-29 en 7:1-22 - Gideon De Israëlieten wonen al een tijdje in het land Kanaän. Jozua is gestorven. De Israëlieten

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Gebedsmoment. Openingslied. Openingsgebed

Gebedsmoment. Openingslied. Openingsgebed Gebedsmoment Ondanks alles goed proberen zijn, goed proberen doen is een teken van Gods liefde. Doorheen het licht dat andere mensen voor ons betekenen en het licht dat wij voor andere mensen zijn, kunnen

Nadere informatie

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur

Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Philadelphiadienst Zondag 8 november 2015 Dorpskerk Bodegraven Aanvang: 17.00 uur Voorganger: Organiste: Koster: Ds. M.J. van Oordt Bep Veenstra Dirk Bouwman 2 Voorzang: Psalm 116 vers 1 en 11 God heb

Nadere informatie

Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je.

Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je. Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je. Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt. - Genesis 2:24 samen_bw_v3.indd

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. De vreemdelinge... Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen maken kennis met het verhaal

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 2 december 2012, viering Heilig Avondmaal

Liturgie voor de middagdienst van 2 december 2012, viering Heilig Avondmaal Liturgie voor de middagdienst van 2 december 2012, viering Heilig Avondmaal Votum en zegengroet Zingen: Liedboek 434: 1 en 2 Gebed Lezen: Zacharia 1: 1-6 Zingen: Psalm 79: 1, 3 en 5 Preek over Zacharia

Nadere informatie

Lam van God, hoogste Heer, heilig en rechtvaardig, stralend Licht, Morgenster, niemand is als U.

Lam van God, hoogste Heer, heilig en rechtvaardig, stralend Licht, Morgenster, niemand is als U. Liturgie zondag 4 augustus 2019 Morgendienst Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Organist Jan w. van den Brink Lector Desiree van Meerveld Koster Coen Robbertsen Techniek Jan Hijmissen ORDE

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

DAVID DE HERDERSJONGEN

DAVID DE HERDERSJONGEN Bijbel voor Kinderen presenteert DAVID DE HERDERSJONGEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding.

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Welkom Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Gebed (groep 6) Lieve God, we zijn hier bij elkaar gekomen om Pasen te vieren het feest van de opstanding

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk. Thema: Spoorzoekers: Bram: David Baak

LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk. Thema: Spoorzoekers: Bram: David Baak LITURGIE voor de kinderdienst op zondag 15 februari Oude Jeroenskerk Noordwijk Thema: Spoorzoeken Voorganger: Organist: Spoorzoekers: ds Ad van Houwelingen Jaco van Leeuwen Sara: Sanne Heemskerk Bram:

Nadere informatie

Thomaskerk Amsterdam zondag 2 juli 2017 Ruth, een novelle Alex van Heusden

Thomaskerk Amsterdam zondag 2 juli 2017 Ruth, een novelle Alex van Heusden Thomaskerk Amsterdam zondag 2 juli 2017 Ruth, een novelle Alex van Heusden Woord ten geleide Het boekje Ruth, waaruit we gaan lezen, treffen we in onze bijbel wat verloren aan tussen het boek Richteren

Nadere informatie

Lezing Ruth 1 (vertaling voorganger)

Lezing Ruth 1 (vertaling voorganger) Lezing Ruth 1 (vertaling voorganger) En het gebeurde in de dagen dat de richters richten, dat er een hongersnood was in het land. En een man ging weg van Bethlehem in Juda om te verblijven in de velden

Nadere informatie

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis

Het wonder van het kruis. De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis De omwisseling aan het kruis Het wonder van het kruis / De Omwisseling Vergeving Verlossing / Reiniging Genezing Bevrijding Verzoening Nieuw leven Getsemane Diezelfde avond ging

Nadere informatie

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Of: hadden de meisjes niet met z'n 10-en mee kunnen lopen bij het schijnsel van 5 lampen?

Of: hadden de meisjes niet met z'n 10-en mee kunnen lopen bij het schijnsel van 5 lampen? Zondag 21 november 2010-10e zondag van de herfst - kleur wit - Kogerkerk - preek Jesaja 65, 17-23 / Mattheüs 25, 1-13 Lieve mensen van God, 10 jonge vrouwen, 10 meisjes zijn op weg naar een bruiloft. 5

Nadere informatie

Ruth 1: God ziet om naar zijn volk

Ruth 1: God ziet om naar zijn volk Ruth 1: God ziet om naar zijn volk Liturgiesuggesties: Gezang 21: 1, 3, 5 en 7 Votum en groet Psalm 65: 1 en 5 NB Geboden Psalm 119: 1 NB e 1 lezing: Richteren 2: 6-23 Psalm 121: 1 en 2 OB e 2 lezing:

Nadere informatie

Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn.

Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn. Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Misschien ken je dit programma van televisie. Hoe gastvrij is Nederland? Eddy Zoëy van BNN gaat met zijn geluids- en cameraman de dorpen en steden langs en belt aan

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Thuis is meer dan een huis!

Thuis is meer dan een huis! Thuisboekje Kerk- School- Gezin Themaweek 19-25 januari 2015 Thuis is meer dan een huis! Beste ouders/ verzorgers, In de week van 19-25 januari is er op alle christelijke scholen in Putten aandacht voor

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie