Derde advent - ds. Christien Crouwel. Thema: Op de dorsvloer. Lezing: Ruth 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Derde advent - ds. Christien Crouwel. Thema: Op de dorsvloer. Lezing: Ruth 3"

Transcriptie

1 PREEK 19 DECEMBER 2012 Derde advent - ds. Christien Crouwel PGN NUENEN Thema: Op de dorsvloer Lezing: Ruth 3 Inleiding Het bijbelboek Ruth dat we deze weken lezen gaat over twee vrouwen die een enorm verlies hebben geleden en moeten leven met een groot gemis. Allebei hebben ze hun man verloren. Allebei zijn ze kinderloos. De één omdat haar kinderen zijn gestorven, de ander omdat ze nog geen kinderen heeft kunnen krijgen. Om beurten leven ze in een vreemdeling in een vreemd land. Beiden hebben ze geen middelen van bestaan meer en zijn in armoede vervallen. Hoe komen ze dit grote verlies en dit nijpende gebrek te boven? Elke week proberen we in te zoomen op een van de figuren aan de rand van het verhaal. De eerste keer op Orpa, vorige week op een van de maaiers op het veld. Maar deze week is er eigenlijk geen personage op de rand. Het gaat in dit hoofdstuk om de drie hoofdpersonen Ruth, Boas en Naomi. Ik wil vandaag met u kijken naar Naomi. Hoe komt zij haar verlies en verdriet te boven? Wat zijn haar hulpbronnen? Daar kunnen we ook lessen uit trekken voor ons persoonlijk leven.

2 Preek Hulpbronnen Hoe komt een mens in zijn of haar leven verlies, verdriet en nood te boven? Welke hulpbronnen hebben we daarvoor? Het woord hulpbronnen kennen we uit de aardrijkskundeboeken. Daar gaat het dan om de delfstoffen en rijkdommen in de bodem, waardoor een land de mogelijkheid heeft zich te ontwikkelen. Maar dit woord kan ook gebruikt worden om aan te geven welke mogelijkheden mensen in hun persoonlijke situatie hebben om zich te ontwikkelen. Geld is bijvoorbeeld een hele basale, materiële hulpbron. Vriendschap en geloof bijvoorbeeld zijn immateriële hulpbronnen. In het pastoraat en diaconaat is de vraag naar de hulpbronnen die iemand tot zijn of haar beschikking heeft een heel belangrijke. Je kijkt samen naar wat iemand wèl heeft aan mogelijkheden in plaats van je volledig te richten op het gemis en de pijn. We gaan kijken welke hulpbronnen Naomi tot haar beschikking had in haar benarde situatie. Misschien kunnen haar hulpbronnen ons als voorbeeld dienen en ons inspireren. Als we het zelf moeilijk hebben of als we anderen willen bijstaan. Eerste hulpbron: verbondenheid De belangrijkste hulpbron van Naomi is in de eerste plaats haar verbondenheid met Ruth. Zij en Ruth helpen elkaar. Ze willen het beste voor de ander. Ze delen wat er is. Het is een wederkerige relatie. Als je zo nauw met elkaar verbonden bent als Naomi en Ruth, dan ben je blij als de andere blij is. Dan ben je kwetsbaar vanwege de kwetsbaarheid van de ander. Dan geniet je als de ander geniet. Dan voel je je verantwoordelijk voor de verantwoordelijkheid die de ander draagt. We kunnen ons zelf afvragen: met wie voel ik me verbonden? Zijn er mènsen in mijn directe omgeving waar ik steun van ondervind? Betrouwbare anderen zijn de krachtigste hulpbronnen die we hebben.

3 Tweede hulpbron: Sociale wetgeving De tweede hulpbron waaruit Naomi kan putten, is de sociale wetgeving in Israël. De wetten die het volk van God ontving, op de berg Sinaï, met het oog op het samenleven in het beloofde land. Allereerst is er het voorschrift om bij de graanoogst wat aren te laten liggen en wat schoven te laten staan voor de weduwe, de wees en de vreemdeling. Daar ging het vorige week over in hoofdstuk 2 (Lev. 19, 9-10; Deut. 24, 19). In hoofdstuk 3 en 4 gaat het over de voorschriften omtrent het losserschap. Wanneer iemand uit armoede genoodzaakt is zijn land te verkopen, dan mag een familielid dit terugkopen. Zo blijft het land in de familie en kan het verarmde familielid het later misschien weer terugkopen (Lev. 25, 23-25). En dan is er nog het voorschrift over het zwagerhuwelijk (Deut. 25, 5-10). Wanneer iemand weduwe wordt en geen kinderen heeft, dan moet de broer van haar overleden man, haar zwager dus, met haar gemeenschap hebben. Het kind dat dan geboren wordt, geldt als het kind van de overledene en zijn vrouw. Zo kan de nalatenschap van de overledene niet verloren gaan. En zo werd het bestaan en ook de oude dag van de weduwe verzekerd. Op ons mag dat allemaal wat vreemd overkomen. Maar in de agrarische samenleving van toen, waar weinig geld in omloop was en waar familieverbanden zeer belangrijk waren en waar vrouwen en mannen geen gelijke rechten hadden - in een dergelijke samenleving waren het bruikbare voorschriften om de positie van weduwen, wezen en vreemdelingen, de allerarmsten in de samenleving, te beschermen. Zulke ongeschreven regels met betrekking tot de oogst bestonden er trouwens nog niet zo lang geleden ook in ons land. In Zeeland was het tot in de jaren dertig gewoonte om niet alle aardappels te rooien, maar wat te laten liggen voor heel arme mensen. Het na-rooien van aardappels door de armen werd opzomeren genoemd (opzeumeren op z n Zeeuws).

4 Al deze voorschriften, deze sociale wetgeving, over het aren lezen, het losserschap en het zwagerhuwelijk, vormen de tweede hulpbron voor Naomi en natuurlijk ook voor Ruth. Deze wetten zorgen ervoor dat de vrouwen niet van de honger om zullen komen en dat er ook in de toekomst bestaansmogelijkheden zullen zijn. Hoe zit dat hier? Waarop kunnen wij terugvallen als we bijvoorbeeld werkeloos worden? Of een chronische ziekte hebben? Of verzorging op onze oude dag? Kunnen en mogen we erop vertrouwen dat als ons iets overkomt, er sociale wetten en regels zijn die ons middelen van zorg en bestaan garanderen? En dan natuurlijk de vraag: zijn we bereid als samenleving ons daar gezamenlijk sterk voor te maken? En welke hulpbronnen hebben we als samenleving daarvoor? Ik ben geen politicus, maar ik denk dat de vraag naar de hulpbronnen niet alleen in het klein, maar ook in het groot gesteld moet worden. Wat geldt op het persoonlijke vlak: kijken naar wat iemand wèl kan, wat iemand aan kracht en bagage in huis heeft, of in de naaste omgeving, in plaats van je alleen te concentreren op wat moeizaam, zwak en gebrekkig is - dat dat ook voor de samenleving als geheel geldt: waar zit ons sociaal en maatschappelijk kapitaal? Waar zijn we sterk in? Kunnen we dat uitbouwen? Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de kerk. Maar dit terzijde. Derde hulpbron: Moed en creativiteit Een derde hulpbron is de vindingrijkheid van Naomi. In dit hoofdstuk horen we hoe ze een creatief, maar gewaagd plan bedenkt. Ze bedenkt: 'Boas kan een losser voor mij zijn. Hij is tenslotte verre familie. Hij kan dus de grond terugkopen, die mijn overleden man Elimelech had verkocht. Maar ja, dat helpt ons nog niet verder. Want Ruth en ik kunnen als vrouw die grond niet erven of terugkopen. Is het dan misschien te combineren met de regel van het zwagerhuwelijk? Boas is weliswaar mijn zwager niet en ik ben sowieso te oud voor hem, maar als Ruth nou eens...? Als de mogelijkheid van een zwagerhuwelijk nu eens heel ruim opgevat zou worden

5 en gecombineerd met het losserschap? Kortom, als Boas Ruth nu eens een kind zou schenken? Dan zou er weer toekomst zijn...' Losser worden, dat kan Boas rechtstreeks worden gevraagd. Maar eventjes om een kind aankloppen, even om dat zwagerhuwelijk vragen... dat is andere koek. Dat kan hem maar beter niet direct worden gevraagd. Het kan hem maar beter worden gesuggeréérd. Alsof het zijn eigen idee zou zijn. Zo gaat dat tenslotte vaak bij mannen: als je een plan hebt dat je graag uitgevoerd zou zien, moet je ze het idee geven dat ze er zelf op gekomen zijn.. En daarna rustig afwachten... ' Naomi bedenkt dus dat Ruth, als aantrekkelijke, jonge vrouw, 's nachts bij Boas moet gaan liggen, wanneer hij na het wannen van de gerst op de dorsvloer gaat slapen. Het moet Boas eigen idee worden, om met Ruth te trouwen en haar een kind te schenken. Dat plan vraagt ook om moed. Want zo'n actie is niet zonder risico. Boas zou misbruik kunnen maken van de situatie. Hij zou Ruth zwanger kunnen maken zonder vervolgens met haar te trouwen. Maar Naomi vertrouwt op de goedheid van Boas. En op de moed van Ruth. Creativiteit, gekoppeld aan moed en vertrouwen. Dat is de derde hulpbron. Wat hebben wij aan creativiteit in huis om de problemen in ons leven aan te gaan. Durven we 'out of the box' te denken, zoals dat heet? Buiten het doosje waarin we ons bevinden? Vierde hulpbron: geloof Het zijn al met al dus heel verschillende hulpbronnen die Naomi weet aan te boren. De verbondenheid met Ruth. De sociale wetten van Israël. Haar eigen vindingrijkheid. Bronnen om haar verdriet te boven komen, waardoor ze in leven kan blijven en zich een nieuwe toekomst ontsluit.

6 Maar we missen nog één hulpbron. Welke? (vragen) Ja, God. Of het geloof. Is vertrouwen op God voor Naomi ook een hulpbron? Dat ligt tamelijk genuanceerd. Als er weer brood is in Bethlehem, het broodhuis (wijzen) gelooft ze weliswaar dat God zich het lot van zijn volk heeft aangetrokken. En dat er dáárom weer te eten is. Maar als ze berooid aankomt in Bethlehem overvalt haar de bitterheid. Dan noemt ze God met een moabitische term: El Sjaddai - De ontzagwekkende. Degene die je tegenstander is. Maar langzaam maar zeker verdwijnt haar gevoel van verbittering. Door de tijd. Doordat er voor haar gezorgd wordt. Doordat mensen goed voor haar zijn. Ruth, die bij haar blijft. En Boas, die zo menselijk en zo royaal is. Dat troost haar. En dat Ruth nu juist de akker van Boas uitkoos om aren te lezen, gaat Naomi zien als een teken van God. Het zijn deze positieve ontwikkelingen die bij Naomi die eigen creativiteit wakker roepen. Waardoor ze haar plan bedenkt. En dat plan ervaart ze ook weer als cadeautje van God. Zo wordt God voor Naomi weer een hulpbron. Ook dit kan ons als voorbeeld dienen. Als God afwezig lijkt, onzichtbaar is, als we ons bitter voelen, zoals Naomi (noem mij maar Mara, de bittere) dan kan er, door de betrouwbaarheid van anderen, door de zorg die we ervaren, door de tekenen in ons leven, toch iets zichtbaar worden van God. Want hier in dit aardse bestaan wordt Hij voor ons geloofwaardig. Als eeuwige hulpbron waaruit we altijd mogen putten. Voor deze preek en het thema van de hulpbronnen heb ik dankbaar gebruik gemaakt van een preek van ds. Heleen Weimar en het boek van Ellen van Wolde over het bijbelboek Ruth: Vreemdgangers

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth?

Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth en Boaz. Wat wist Naomi aan haar schoondochter te vertellen en welk advies gaf zij aan Ruth? Ruth 3:2-4 2 Welnu, is Boaz, bij wiens meisjes je geweest bent, geen bloedverwant van ons? Zie, hij gaat

Nadere informatie

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b

Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Bij : Ruth 4 en Mattheüs 1 : 1 t/m 5b Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken horen we meer over hen. Want in de advent periode

Nadere informatie

De Bijbel open (16-11)

De Bijbel open (16-11) 1 De Bijbel open 2013 45 (16-11) Het boek Ruth vind ik een heel mooi bijbelboek. Dat schreef iemand mij. Hij zei ook: Ik ben blij dat het in de bijbel staat. En dat Boaz met Ruth trouwt vind ik iets wat

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL

Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Bijbel voor Kinderen presenteert RUTH: EEN LIEFDES- VERHAAL Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

'Jouw pad is mijn pad', luidt het thema. Maar ik had er eigenlijk een vraagteken achter moeten zetten. Is jouw pad wel mijn pad?

'Jouw pad is mijn pad', luidt het thema. Maar ik had er eigenlijk een vraagteken achter moeten zetten. Is jouw pad wel mijn pad? PREEK 2 DECEMBER 2012 1e Advent - ds. Christien Crouwel PGN NUENEN Thema: Jouw pad is mijn pad Lezing: Ruth 1 Inleiding bij het thema We gaan deze weken tot aan kerst lezen uit het bijbelboek Ruth. Misschien

Nadere informatie

Preek over Ruth 3. Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167. Gemeente van Christus, gasten

Preek over Ruth 3. Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167. Gemeente van Christus, gasten Preek over Ruth 3 Aanwijzingen voor de liturgie: psalm 91; GK 167 Gemeente van Christus, gasten Bij het begin van hoofdstuk 3, maar ook dat van hoofdstuk 2, moest ik even denken aan al die televisieprogramma

Nadere informatie

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL

RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Online Bijbel voor kinderen presenteert RUTH: EEN LIEF- DESVERHAAL Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1

Ruth. Kindernevendienst - Ruth 1 Ruth Het verhaal hoe God met ons onderweg is naar zijn toekomst Kindernevendienst - Ruth 1 1. Uitleg bij opstelling van doos / playmobil waarmee, je het verhaal kunt uitbeelden (zie foto s) kanttekening:

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie

Ruth 2 Aan tafel bij Jezus smaakt naar meer avondmaalsdienst

Ruth 2 Aan tafel bij Jezus smaakt naar meer avondmaalsdienst Ruth 2 Aan tafel bij Jezus smaakt naar meer avondmaalsdienst Ruth 2 Aan tafel bij Jezus smaakt naar meer avondmaalsdienst Liturgie Zingen: Opwekking 595 Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: Psalm 146

Nadere informatie

Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth)

Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth) Preek Ruth 3 moeders van Jezus (Ruth) Liturgie 12 december 2010 Houten D. Vonck Votum/ vredegroet Psalm 67:1 Inleiding: Moeders van Jezus (Mattheüs 1:5) Psalm 61:2,3,4 Gebed Lezing Ruth 3 Kindermoment

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus Wat dacht u zopas: Wat een idiote vraag? Of je je dochter of schoondochter naar een tent met dronken mannen zou sturen? Dat zou toch echt niemand doen?

Nadere informatie

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land

Preek themadienst 23 juni: mijn land is jouw land Lieve gemeente en gasten, Mijn land is jouw land, dat is het thema voor deze dienst. Het is precies het omgekeerde van wat Ruth zegt tegen haar schoonmoeder Naömi: uw volk is mijn volk en uw God is mijn

Nadere informatie

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel?

Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon. Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Ruth 1 en Mat. 1,1-6 15 december 2013 3 e Adventszondag Wehl (ds. Arja Oude Kotte-de Boon Gemeente, Als ik zeg: 'Ubuntu' weet u dan wat ik bedoel? Het woord kwam voor in de toespraak van president Obama,

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers. Paul Abspoel

Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers. Paul Abspoel Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers Paul Abspoel 1 Ruth - een persoonlijk verhaal voor navolgers en spoorzoekers (1) Bij het thema Navolging denk je al gauw aan de mensen die

Nadere informatie

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven

Geven aan de Here: Dank- en voorbedegebed Aankondiging overige mededelingen en bestemming collecte Inzameling gaven Liturgie ochtenddienst over Ruth 3 -GKv te Westeremden, 05-06-2011, 09.00u, viering HA -GKv te Loppersum, 05-06-2011,10.45u Welkom, door ouderling Komen tot de Here: Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. De vreemdelinge... Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, vluchtelingen Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over Ruth. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen maken kennis met het verhaal

Nadere informatie

Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten,

Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten, Preek over Ruth 4 (Hoofddorp, 27 september, H. Doop) Gemeente van Christus, gasten, Vorige week eindigden we het tekstgedeelte en de preek met Naömi, die tegen Ruth zei: Blijf hier maar rustig wachten

Nadere informatie

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen.

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert de graanoogst,

Nadere informatie

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klampte.

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klampte. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest (Pinksterfeest) gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert

Nadere informatie

M.G. de Koning RUTH 1

M.G. de Koning RUTH 1 M.G. de Koning RUTH 1 INHOUD Naomi en Ruth...3 Ruth ontmoet Boaz...6 Ruth geeft zich aan Boaz...8 Boaz en de andere losser; Boaz trouwt met Ruth...10 2 NAOMI EN RUTH dat de HERE naar zijn volk had omgezien

Nadere informatie

Pas Gods wetten royaal toe, niet naar de letter, maar naar de geest- n.a.v. Ruth 3 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013

Pas Gods wetten royaal toe, niet naar de letter, maar naar de geest- n.a.v. Ruth 3 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013 Pas Gods wetten royaal toe, niet naar de letter, maar naar de geest- n.a.v. Ruth 3 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013 Deze preek is de derde in een serie van vier preken over het boek Ruth.

Nadere informatie

Thomaskerk Amsterdam zondag 2 juli 2017 Ruth, een novelle Alex van Heusden

Thomaskerk Amsterdam zondag 2 juli 2017 Ruth, een novelle Alex van Heusden Thomaskerk Amsterdam zondag 2 juli 2017 Ruth, een novelle Alex van Heusden Woord ten geleide Het boekje Ruth, waaruit we gaan lezen, treffen we in onze bijbel wat verloren aan tussen het boek Richteren

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

3 Na enige tijd stierf Elimelech, de man van Noömi, en zij bleef achter met haar twee zonen.

3 Na enige tijd stierf Elimelech, de man van Noömi, en zij bleef achter met haar twee zonen. Preek VEG Geldermalsen 2 juni 2019 - Het boek Ruth Titel: Bij toeval... Hoofdstuk 1 1. In de tijd dat de rechters het volk leidden, brak er een hongersnood uit in het land. Een man trok daarom met zijn

Nadere informatie

Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9

Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9 Inhoudsopgave Voorwoord 7 Vreemdelingen in de wereld van de Bijbel 9 Bijbelpassages met toelichting 1 Een eigen graf in een vreemd land (Genesis 23) 29 2 Een buitenlandse overgrootmoeder (Ruth 1) 37 3

Nadere informatie

Overweging zondag 10 juni 2012 Gereformeerde Kerk van Loosdrecht ds. Stefan Dijkhuizen (teksten: Deuteronomium 25: 5-10 & Ruth 3) Overweging:

Overweging zondag 10 juni 2012 Gereformeerde Kerk van Loosdrecht ds. Stefan Dijkhuizen (teksten: Deuteronomium 25: 5-10 & Ruth 3) Overweging: Overweging zondag 10 juni 2012 Gereformeerde Kerk van Loosdrecht ds. Stefan Dijkhuizen (teksten: Deuteronomium 25: 5-10 & Ruth 3) Overweging: Geliefden van onze Heer, tijdens de training die ik in mijn

Nadere informatie

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties

Ruth (en Naomi) Jolanda Kwakernaak-Breedijk. Voor de onderbouw. CTS Producties Ruth (en Naomi) Voor de onderbouw Jolanda Kwakernaak-Breedijk 2014 CTS Producties 1 Korte uitleg: Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth. Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi

Nadere informatie

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Zondag 8 mei 2016 Wezenzondag Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Deze zondag de zondag voor Pinksteren wordt wel Wezenzondag genoemd. Dat komt natuurlijk doordat Jezus tegen zijn leerlingen zei:

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Schets 2 Het zal mij een zorg zijn!

Schets 2 Het zal mij een zorg zijn! Schets 2 Het zal mij een zorg zijn! A. Doel 1. Betekenis benoemen. Gods voorzienigheid blijkt in Zijn Woord. Zijn zorg wordt zichtbaar in Zijn geboden. Zijn zorg wordt zichtbaar in het leven van mensen.

Nadere informatie

Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn.

Gastvrijheid, tegenover buitenstaanders, blijkt ook in kerkenland niet altijd even vanzelfsprekend te zijn. Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Misschien ken je dit programma van televisie. Hoe gastvrij is Nederland? Eddy Zoëy van BNN gaat met zijn geluids- en cameraman de dorpen en steden langs en belt aan

Nadere informatie

maandag januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1

maandag januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1 maandag 1 januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1 Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen, die nee zegt tegen hun verkeerde plannen. Als

Nadere informatie

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als een vrouwe wordt

Nadere informatie

RUTH. Naomi en haar schoondochters

RUTH. Naomi en haar schoondochters RUTH Naomi en haar schoondochters In de dagen dat de richters richting gaven aan het volk, gebeurde het dat er hongersnood was in het land. Daarom trok een man uit Bethlehem in Juda weg om als vreemdeling

Nadere informatie

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de rol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen.

Het boek Ruth. Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de rol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de rol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert de graanoogst,

Nadere informatie

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klemde.

- 1 - Het boek Ruth. Ruth 1:14 verhaalt dat Orpa haar schoonmoeder vaarwel kuste maar dat Ruth zich aan haar schoonmoeder Naomi vast klemde. - 1 - Het boek Ruth Het boek Ruth heet in het Hebreeuws: Megillat Ruth (de boekrol van Ruth) en wordt in de Joodse synagoge op het Wekenfeest (Pinksterfeest) gelezen. Dit feest, zeven weken na Pasen, viert

Nadere informatie

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria.

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u inmiddels meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken heeft u meer over

Nadere informatie

EROTIEK OP DE DORSVLOER

EROTIEK OP DE DORSVLOER Preek van 16 december 2018, 3 de advent Gehouden in De Morgenster in Papendrecht door ds. Piet van Die EROTIEK OP DE DORSVLOER Ik ben het, Ruth, zei ze. Wilt u bij mij u nemen, want u kunt voor ons als

Nadere informatie

Nee, nee, zeiden Orpa en Ruth, wij willen met u mee naar uw volk!

Nee, nee, zeiden Orpa en Ruth, wij willen met u mee naar uw volk! [Uitzending 315: Ruth 1:10 t/m 2:2] In de vorige uitzending hebben gelezen dat Noömi samen met haar beide schoondochters op weg is gegaan naar Israël, naar Bethlehem in Juda. Onderweg dringt Noömi er bij

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

Danken en delen onder de vleugels van Israëls God. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters,

Danken en delen onder de vleugels van Israëls God. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, Schriftlezing: Ruth 2; Handelingen 2:41-47 Tekst: Ruth 2 Ps. 65:1,5,6 Ps. 36:2 Lb. 350:1,2,3,4 Ps. 67:1,2,3 Ps. 145:1,4,5 Gehouden te: Baflo, 03-11-10 (19.30 u.) Thema: Danken en delen onder de vleugels

Nadere informatie

Liefde zonder grenzen?

Liefde zonder grenzen? Nieuwe Kerkviering 17 februari 2019 Liefde zonder grenzen? Met medewerking van Waisisi dirigent en muzikale begeleiding: Mar van der Veer spreker: dominee Freek Schipper en de leden van de werkgroep Nieuwe

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Overdenking Top2000-dienst Zondag 28 januari 2018 Maartenskerk bij Ruth 1 en Make you feel my love Teun Kruijswijk Jansen

Overdenking Top2000-dienst Zondag 28 januari 2018 Maartenskerk bij Ruth 1 en Make you feel my love Teun Kruijswijk Jansen Overdenking Top2000-dienst Zondag 28 januari 2018 Maartenskerk bij Ruth 1 en Make you feel my love Teun Kruijswijk Jansen I Make you feel my love, een tekst van Bob Dylan, extra geliefd geworden door Adele,

Nadere informatie

Heb. 11,1-7 preek NGKE

Heb. 11,1-7 preek NGKE Heb. 11,1-7 preek NGKE 2-12- 18 Geloof Dat kan ik tegenwoordig niet meer geloven! Die uitspraak heb ik de afgelopen jaren nogal eens gehoord. Van vrienden, van mensen met wie ik op catechisatie heb gezeten

Nadere informatie

Lezingen delen uit Genesis 38: 1-30 en Romeinen 13: 8-14

Lezingen delen uit Genesis 38: 1-30 en Romeinen 13: 8-14 Preek Eerste Advent 2013 Ds Neely Kok Deil en Enspijk Adventsproject: Vrouwen met toekomst In het geslachtsregister van Jezus staan in het Evangelie van Mattheüs vier vrouwen genoemd en natuurlijk Maria

Nadere informatie

Nieuwjaarsdag Een nieuw jaar een nieuw begin? Zou dat kunnen: op deze nieuwjaarsdag opnieuw beginnen?

Nieuwjaarsdag Een nieuw jaar een nieuw begin? Zou dat kunnen: op deze nieuwjaarsdag opnieuw beginnen? Nieuwjaarsdag 2017 - Een nieuw jaar een nieuw begin? Lezing: Numeri 6 : 22 27 Zou dat kunnen: op deze nieuwjaarsdag opnieuw beginnen? Soms wil ik wel even opnieuw beginnen. Bijvoorbeeld als ik een onhandige

Nadere informatie

Ruth 4 Zondag 29 november 2015, Heusden, Eerste Advent

Ruth 4 Zondag 29 november 2015, Heusden, Eerste Advent 1 Ruth 4 Zondag 29 november 2015, Heusden, Eerste Advent Gemeente van Christus, Als wij onszelf willen laten zien, dan zijn we geneigd om ons van onze beste kant te tonen. Kijk naar wat mensen op facebook

Nadere informatie

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk B I J L A G E B I J J A A R B Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in

Nadere informatie

Jouw land is mijn land

Jouw land is mijn land Jouw land is mijn land in de serie 'Zo voelt het, zijn met velen' 16 september 2012 Lied van Ruth (Stef Bos) Ek is 'n vreemde hier Ek het my land gelos Ek het jou pad gekruis Ek het jou spoor gevolg Jy

Nadere informatie

Naam Namen. Naam Namen

Naam Namen. Naam Namen Wij hebben mogen ervaren dat velen met ons meeleefden na het overlijden van De vele schriftelijke en persoonlijke reacties waren voor ons een grote steun en troost, onze hartelijke dank hiervoor. Uw medeleven

Nadere informatie

Zondag 7 juni - Van je familie moet je het hebben?

Zondag 7 juni - Van je familie moet je het hebben? Zondag 7 juni - Van je familie moet je het hebben? Bij Marcus3 : 20-35 Van je familie moet je het maar hebben. Zo kunnen we het evangelie van vandaag kort en bondig samenvatten. Jezus zorgt met zijn optreden

Nadere informatie

Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed : Ik heb de wereld overwonnen.

Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed : Ik heb de wereld overwonnen. Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed : Ik heb de wereld overwonnen. Johannes 16:33 een initiatief van OpenDoors Chaltu Chaltu Waga en haar man Tulu Mosisa uit Ethiopië

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

11 december e advent. Lezing: Jesaja 65 : 17-25

11 december e advent. Lezing: Jesaja 65 : 17-25 11 december 2016-3 e advent Lezing: Jesaja 65 : 17-25 Jesaja schildert een visioen van een nieuwe tijd. Het zijn prachtige en hoopgevende woorden. Maar de vrolijke beelden en gedachten hebben ook een schaduwzijde.

Nadere informatie

Liturgie 27 augustus 2017 Morgendienst. Psalm 105

Liturgie 27 augustus 2017 Morgendienst. Psalm 105 Liturgie 27 augustus 2017 Morgendienst Psalm 105 1. Looft, looft, verheugd, de HEER der heren; aanbidt Zijn naam, en wilt Hem eren. Doet Zijne glorierijke daân alom de volkeren verstaan. En spreekt, met

Nadere informatie

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar 29 oktober 2017 17.00 uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar Votum en groet GK gezang 163 (Ik bouw op U) Lezing: Joz. 1,1-11 GK psalm 105,20.21 Preek Opw. 687 (Heer,

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het echte geluk is voor mensen die verdriet hebben. Want God zal hen troosten.

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het echte geluk is voor mensen die verdriet hebben. Want God zal hen troosten. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het echte geluk is voor mensen die verdriet hebben. Wat is dat voor uitspraak op een dag als vandaag? We herdenken vandaag onze geliefde doden. Mensen

Nadere informatie

Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen

Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen Ruth 3 Jezus verwachten met de handen uit de mouwen Liturgie Zingen: Opwekking 640 Stil gebed Votum en vredegroet Zingen: Psalm 63 : 1 en 3 Lezen van

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Dankzondag gelijkenis van de werkers in de wijngaard. Lezingen: Deuteronomium 24 : 14 en 15 en Mattheüs 20 : 1-16

Dankzondag gelijkenis van de werkers in de wijngaard. Lezingen: Deuteronomium 24 : 14 en 15 en Mattheüs 20 : 1-16 Dankzondag gelijkenis van de werkers in de wijngaard Lezingen: Deuteronomium 24 : 14 en 15 en Mattheüs 20 : 1-16 Het verhaal van de werkers in de wijngaard. Eén van de vele gelijkenissen uit Matteus. Passend

Nadere informatie

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde.

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde. Jimmy s thuiskomst H et was kerstavond en het was bitter koud in het jaar 1953. De mensen deden nog snel hun laatste kerstinkopen en in de betere buurten waren de huizen gezellig verlicht. Er was echter

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

Voorbeden bij een uitvaart

Voorbeden bij een uitvaart Voorbeden bij een uitvaart Voorbeden bij een uitvaart R.K. Parochie Paus Johannes XXIII Loerikseweg 12 3991 AD Houten R.K. Parochie Heilige Suitbertus Ridderstraat 198 4101 BK Culemborg Geachte lezer,

Nadere informatie

C JAAR PREEK ADVENT. H. Maria Maior, Dordrecht. Rorate Coeli. Dauwt heemlen.

C JAAR PREEK ADVENT. H. Maria Maior, Dordrecht. Rorate Coeli. Dauwt heemlen. 1 C JAAR PREEK ADVENT Vierde zondag van de Advent Zondag - Rorate Coeli Dauwt heemlen, wijkt vaneen Zondag 20 december 2015 EERSTE LEZING Micha 5, 1 3 GRADUALE Psalm 80, 1-8 TWEEDE LEZING Hebreeen 10,

Nadere informatie

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer,

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28 Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, "Nu even niet", was ooit de reclameslogan van een landelijk bekend

Nadere informatie

Zondag werelddiaconaat. Dienst van woord en tafel op zondag 4 februari 2018 in de Remonstrantse Kerk te Den Haag. ontheemd

Zondag werelddiaconaat. Dienst van woord en tafel op zondag 4 februari 2018 in de Remonstrantse Kerk te Den Haag. ontheemd Zondag werelddiaconaat Dienst van woord en tafel op zondag 4 februari 2018 in de Remonstrantse Kerk te Den Haag ontheemd Aanvang 10.30 uur Voorganger: ds. Reinhold Philipp m.m.v. leden van de diaconale

Nadere informatie

Liturgie. zaterdag 31 december :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zaterdag 31 december :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zaterdag 31 december 2016 19:30 uur Ds H D Bondt 19:30 uur 31-dec Ds H D Bondt Ps 93 : 1, 2, 3 Gen 16 : NwPsB 95 : 1, 2, 3 NLB 730 : 2, 3 Gez 168 : Psalm 95 (denieuwepsalmberijming.nl) 1. Kom,

Nadere informatie

Groentezaden en pootaardappels

Groentezaden en pootaardappels Groentezaden en pootaardappels Actie Veld Vol Voedsel 2016 Een klein pakketje met rijke inhoud! Elk jaar opnieuw staan we er weer versteld van hoeveel mensen de actie Veld Vol Voedsel steunen. Het is hartverwarmend

Nadere informatie

Lezing Ruth 1 (vertaling voorganger)

Lezing Ruth 1 (vertaling voorganger) Lezing Ruth 1 (vertaling voorganger) En het gebeurde in de dagen dat de richters richten, dat er een hongersnood was in het land. En een man ging weg van Bethlehem in Juda om te verblijven in de velden

Nadere informatie

Waren we nog maar in Egypte... Numeri 11:4-10 (NBV) WAREN WE NOG MAAR IN EGYPTE... NUM. 11:4-10

Waren we nog maar in Egypte... Numeri 11:4-10 (NBV) WAREN WE NOG MAAR IN EGYPTE... NUM. 11:4-10 Waren we nog maar in Egypte... Numeri 11:4-10 (NBV) Egypte -het leven zonder God, waar je leeft als slaaf van de zonde Beloofde land het leven zoals God het heeft bedoeld en uiteindelijk de hemel Farao

Nadere informatie

mag een mens niet scheiden. trouw tot in eeuwigheid? Wat God heeft verbonden mag een mens niet scheiden, trouw tot in eeuwigheid?,

mag een mens niet scheiden. trouw tot in eeuwigheid? Wat God heeft verbonden mag een mens niet scheiden, trouw tot in eeuwigheid?, Dienstnummer: 1288 zondag: 3 e zondag van de herfst datum: 07-10-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Marcus 10: 1-16 liederen: ps 8a:1,2,3,6; Lb 782; Lb 792; ps 130;

Nadere informatie

Gods representant- n.a.v. Ruth 2 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013

Gods representant- n.a.v. Ruth 2 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013 Gods representant- n.a.v. Ruth 2 Ds. Maarten van Loon (Dalfsen-Oost), december 2013 Deze preek is de tweede in een serie van vier preken over het boek Ruth. Liturgie Zingen: Psalm 146: 4 (als votum) Zegengroet

Nadere informatie

Kiezen voor Christus Evangelielessen uit Ruth 1

Kiezen voor Christus Evangelielessen uit Ruth 1 Kiezen voor Christus Evangelielessen uit Ruth 1 In dit hoofdstuk vinden we drie mensen die elk in een verschillende toestand verkeerden. Naomi was in de droevige toestand van iemand die God kende, maar

Nadere informatie

Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw

Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw Ruth (en Naomi) Voor de bovenbouw Jolanda Kwakernaak-Breedijk 2014 CTS production 1 Korte uitleg: Verhaal gebaseerd op het Bijbelboek Ruth. Er is hongersnood in Juda en het gezin van Elimelech en Naomi

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst van Woord en Gebed voorafgaande aan de begrafenis van. Willem Esselink. 11 december maart 2019

Liturgie voor de dienst van Woord en Gebed voorafgaande aan de begrafenis van. Willem Esselink. 11 december maart 2019 Liturgie voor de dienst van Woord en Gebed voorafgaande aan de begrafenis van Willem Esselink 11 december 1945 13 maart 2019 Maandag 18 maart 2019 om 11.00 uur Gereformeerde kerk in Geesteren Protestantse

Nadere informatie

Gemeente van Onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van Onze Heer Jezus Christus, Gemeente van Onze Heer Jezus Christus, In het slot van Romeinen 8 vat Paulus samen waar het hem om te doen is. In zijn brief is hij de afgelopen drie hoofdstukken geprobeerd de gemeente te steunen. Hij

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Deuteronomium 24, Dankdag

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Deuteronomium 24, Dankdag Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Deuteronomium 24, 19-22 Dankdag Broeders en zusters, 1. Zingen : Psalm 128 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Schriftlezing : Ruth 2 4. Zingen : Gezang

Nadere informatie

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30 Zondag 21 augustus Leven met het visioen Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. Ik moet

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Een Joodse, Chassidische rabbi, ik weet niet meer welke, zit in zijn studeerkamer de Thora te bestuderen. Ineens wordt er hard op de deur geklopt, en

Nadere informatie

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Beloftevol land! Tijdens het openingslied en de intredeprocessie draagt de lector een hak mee en plaatst deze voor de lezenaar.

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Ruth 2, 8-17, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Ruth 2, 8-17, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Ruth 2, 8-17, Middagdienst Broeders en zusters, op deze dankdag willen we als gemeente onze God en Vader danken voor zijn trouwe zorg over ons. Die dank willen we

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 :

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : 14:15 uur 7-jun Ds H D Bondt Opw 708 : Efeze 2 : 4-10 Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : Opwekking 708 - Hoe groot is uw trouw Kom, zing voor de Heer, die eeuwig regeert, die nooit

Nadere informatie

Preek op Oudjaarsavond Alles heeft zijn tijd

Preek op Oudjaarsavond Alles heeft zijn tijd Preek op Oudjaarsavond 2018 - Alles heeft zijn tijd Lezing: Prediker 3 Dat we hier vanavond bij elkaar zijn wordt vooral bepaald door de wereldse kalender. En niet de kalender van de christelijke feesten.

Nadere informatie

Thema: Wees ons nabij VOORBEREIDING

Thema: Wees ons nabij VOORBEREIDING Orde voor de dienst bij de laatste zondag van het kerkelijk jaar Ontmoetingskerk Noordeloos 20 november 2016 Thema: Wees ons nabij Voorgangers: drs. Lizanne Bak en ds. Annette Driebergen Organist: Pim

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B

10 - verbindt jongeren. Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B 10 - Dit Kompas is van: OKTOBER 2017 NUMMER 3B verbindt jongeren Stefan Stefan zit op een christelijke school. Hij hoort elke dag vertellen uit de Bijbel. Zijn meester is een christen. Dat kan Stefan merken.

Nadere informatie