Ondernemingsplan. Dana Jansen 4ma4o

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondernemingsplan. Dana Jansen 4ma4o"

Transcriptie

1 Ondernemingsplan Dana Jansen 4ma4o

2 Plan van aanpak Tijdsplanning Datum Activiteit Benodigdheden/bronnen/personen Behaald? 12/11/12 t/m Persoonlijke Persoonlijkheidstest 16/11/12 inleiding 19/11/12 t/m 23/11/12 26/11/12 t/m 30/11/12 03/12/12 t/m 07/12/12 10/12/12 t/m 14/12/12 17/12/12 t/m 21/12/12 24/12/12 t/m 28/12/12 31/12/12 t/m 04/01/13 07/01/13 t/m 11/01/13 14/01/13 t/m 18/01/13 Zakelijke inleiding Marktanalyse Marktanalyse Marketingplan Netwerken Organisatie Organisatie Financieel plan Financieel plan Internet, gemeente Enquête, plattegrond gemeente Enquête, plattegrond gemeente 6 P s Meubelspuiterij/houthandel/ Boekhouder Gemeente, verzekeringmaatschappij Gemeente, verzekeringmaatschappij Boeken SO Boeken SO

3 Inhoudsopgave 1. Persoonlijke inleiding Motivatie voor het ondernemerschap Persoonlijke eigenschappen CV 2. Zakelijke inleiding Korte omschrijving van je plan, branche en bedrijf Naam en vestigingsplaats Rechtsvorm van het bedrijf Vestigingseisen Verdere vergunningen 3. Marktanalyse Korte beschrijving van de externe hoofddoelstelling Omschrijving van jou marktgebied (geografisch) Wie zijn jou klanten (demografisch) Enquête Drie concurrenten Haalbare en break even omzet Marktontwikkeling Conclusie marktanalyse SWOT analyse 4. Marketingplan Plaats Presentatie Product Personeel Promotie Prijs Conclusie marketingplan Opstellen promotieplan Presentatie-activiteit uitvoeren 5. Netwerken 6. Organisatie Plattegrond Organogram of schema met stakeholders Taakverdeling & planning Administratief beheer en verzekeringen Onderhoudsplan Procedures 7. Financieel plan Investeringsbegroting Exploitatiebegroting Bedrijfsbegroting Liquiditeitsbegroting c.q kasbegroting Beginbalans Mutaties Eindbalans Kengetallen Conclusies op basis van de financiële bevindingen

4 1. Persoonlijke inleiding Motivatie voor het ondernemerschap Ik wil voor mijzelf beginnen omdat ik meer wil doen dan alleen het meubelmaken, Ik wil samen met klanten een meubel bedenken of idee uitwerken. En het idee dan zelf uitwerken in een werkplaats. Ik wil mijn eigen keuzes kunnen maken in tijden om te werken. En zelf dingen beslissen over hoe het product eruit komt te zien en welke constructies en materialen ik ga gebruiken. Ik wil iets creëren wat uit mijn eigen handen en koppie komt. Persoonlijke eigenschappen Ik kan goed zelfstandig werken maar ik vind het fijn om feedback of tips te krijgen van andere. Omdat ik toch wat onzeker ben vind ik het lastig om beslissingen te maken. Maar juist om die onzekerheid te maskeren moet ik gewoon besluiten nemen en er voor gaan. Want van mijn eigen fouten kan ik daarna weer leren. Als ik te lang op één plek werk of dezelfde dingen moet doen word ik vaak laks. Daarom is het goed voor mij om afwisselende taken te doen en veel variatie te vinden in mijn werk. Uitslag persoonlijkheidtest Je hebt een praktische leerstijl. Dat wil zeggen dat je het liefste leert door te doen. Door dingen (met je handen) uit te proberen, kom je erachter hoe iets in elkaar steekt en in zijn werk gaat. Je gaat daarbij vooral op je gevoel af, zonder meteen heel diep na te denken of te kijken hoe iets moet. Bovendien houd je van duidelijkheid: om iets te leren moet het probleem en/of de leerstof voor jou concreet en helder zijn. Met abstract of onduidelijke informatie kun je niet zo veel. Je leerstijl heeft grote voordelen. Je blijft niet hangen in gedachten of getwijfel, en bent niet bang om iets nieuws te proberen. Je bent actief bezig. Gaat het niet in één keer goed, dat probeer je het gewoon nog een keer. Jouw motto is: Niet zeuren, gewoon doen! Tip: Vertrouw je in alle situaties op de praktische leerstijl dan kun je tegen jezelf aanlopen. Bijvoorbeeld in situaties waarin het probleem of de leerstof niet zo duidelijk is. In dat geval kun je beter eerst even goed kijken en nadenken. Hoe zit het probleem in elkaar? Hoe lost de docent het probleem op? Wat staat er precies in het boek? Beroep of studie: Bij deze leerstijl past vooral een 'doe-studie' en/of 'doe-beroep': een beroep waarin je met je handen moet werken of waarin het aankomt op actie en het kordaat nemen van beslissingen. Je moet niet teveel of te diep na moeten denken, maar gewoon kunnen doen waar je goed in bent.

5 Curriculum Vitae Naam en voornamen: Jansen, Dana Désiré Roepnaam: Dana Adres: Distelweg 77 Postcode en woonplaats: 1314 LZ Almere Mobiele nummer: adres: Geboortedatum en plaats: Almere Burgelijke staat: Ongehuwd Geslacht: Vrouw Nationaliteit: Nederlandse Opleidingen O.S.G Echnaton te Almere Studierichting: VMBO-bouwtechniek Gevolgde vakken: Nederlands, Engels, Maatschappijleer, Wiskunde, Natuurkunde, Bouwtechniek. Diploma behaald in April/Mei Hout en meubileringcollege te Amsterdam Studierichting: MBO 4- Kaderfunctionaris Meubelindustrie en Interieurbouw. Vakken: Nederlands, Engels, Duits, Rekenen, Stijlleer, Technologie, Tekenen, Praktijk Heden Werkervaring Slagerij Omschrijving van de functie: Caissière bij Arie van de Raa Heden Slagerij 2010 Omschrijving van de functie: Caissière bij Hergo te Amsterdam. Pizzaria 2010 Omschrijving van de functie: Telefoniste/caissière bij Speedy Pizza te Almere. Albert Heijn 2009 Omschrijving van de functie: Vulploeg medewerkster. Callcenter 2009 Omschrijving van de functie: Call-agent.

6 Select mail 2007 Omschrijving van de functie: Postbode in Almere- Tussen de Vaarten. Taalvaardigheid Nederlands: Goed in woord, voldoende in geschrift. Engels: Redelijk in woord, Redelijk in geschrift. Stages Kastwerk 2010 Andy Warholstraat LA Almere Beoordeling: 7,5 De Luit Interieurbouw 2012 Klapbrugweg AK Almere Beoordeling: 8,0 Arjan Broers meubelmaker 2011 en 2013 De steiger AP Almere Beoordeling: 7,5

7 2. Zakelijke inleiding Korte omschrijving van je plan, branche en bedrijf Ik wil een meubelmakerij/interieurbouwbedrijf beginnen. Meubels en interieurs voor particulieren maar ook voor grotere bedrijven, winkels en showrooms. En dat varieert van verschillende meubelen als tafels, stoelen en kasten tot wanden en hele interieurs. Ik ga gebruik maken van alleen het beste hout en het meest duurzame hout. Ook zal ik alleen hout kopen met het FSC keurmerk. Naam Dreess meubel en interieurbouw Vestigingsplaats Almere Rechtsvorm van het bedrijf Eenmansbedrijf Vestigingseisen Er moet genoeg ruimte zijn om vracht te laden en te lossen Verdere vergunning Niet van toepassing 3. Marktanalyse Korte beschrijving van de externe hoofddoelstelling Het belangrijkste doel van mijn onderneming zal zijn het leveren van kwaliteitsmaatwerk. Ik richt mij op verschillende doelgroepen namelijk op bedrijven die hun interieur op maat willen laten maken, maar ook voor particulieren die in hun woning meubelen op maat willen. Ik bied hoge kwaliteit meubelen en duurzame meubelen. Klanten kunnen zelf aangeven hoe het eindresultaat eruit moet zien. Ik zal ze daarbij begeleiden en sturen met wat wel en wat niet mogelijk is.

8 Omschrijving van jou marktgebied (geografische markbenadering) Mijn marktgebied is Almere en de omliggende plaatsen. Hierboven zie je een plattegrond van Almere. Het groen gemarkeerde rondje daar ligt de markerkant. Dat is een soort industrieterrein van Almere. Daar zitten veel bedrijven gevestigd. Als ik mijn bedrijf daar zou vestigen zou ik veel klanten kunnen trekken omdat het een veel bezochte plaats is. Hierboven is een platte,grond van de omgeving van de Markerkant. De markerkant is makkelijk te bereiken met de auto en openbaar vervoer. Het ligt niet ver van het centrum af.

9 Wie zijn jouw klanten (demografische marktbenadering) Almere telt ruim inwoners. Waarvan er ongeveer 0,5% werkelijk tot kopen zal overgaan. Dat cijfer heb ik geschat door de volgende gegevens: 14% van de markt koopt hier zijn meubelen: Webwinkels/postorder, meubelmakers, markten, fabrieksshowrooms, groothandel, babyspeciaalzaken, buitenland en overig. 0,5% van inwoners = 966,51 In Almere zitten 5 concurrenten 966,51 : 5 concurrenten = 193,3 1% toevloeiing 4% afvloeiing Volgens mijn berekeningen zal ik per jaar circa 190 klanten hebben.

10 Enquête Beste bewoner, Binnenkort start ik een meubelmakerij, graag zou ik wat dingen van u en uw voorkeur willen weten, zodat ik een idee krijg van wat de consument nou eigenlijk wilt. Wilt u zo vriendelijk zijn deze enquête in te vullen? Met vriendelijke groeten, Dana Jansen Drees meubelen Wat is uw gezinssamenstelling? Hoe vaak of wanneer koopt u nieuwe meubelen? Koopt u uw meubelen bij een winkel of laat u die op maat maken? Wat zou u maximaal willen uitgeven aan een eetkamertafel? Als er een meubel kapot is gegaan (poot afgebroken of dergelijke) laat u dat dan maken of koopt u dan een nieuw meubel? Gaat uw voorkeur uit naar meubelen van plaatmateriaal of massieve meubelen? Wat voor stijl vind u mooi? (strak, grof, koloniaal, enz.)

11 Drie concurrenten Kastwerk Kastwerk ontwerpt en realiseert meubels op maat voor particulieren en bedrijven. Dat kan variëren van een tafel tot een complete keuken en alles wat daar tussen in zit. De ontwerpen zijn altijd een combinatie van de wensen van de klant en de karakteristieke stijl van Kastwerk. Modern en strak, zonder overbodigheden. 200m² x 800 = ,- De luit interieurbouw De luit is gespecialiseerd in interieurbouw. Zij maken interieuren voor winkels en bedrijven. Maar vooral houden zij zich bezig met het maken en boren van akoestische panelen. En gebruiken eigenlijk alleen plaatmateriaal. 450m² x 800= ,- Arjan Broers Arjan is een eenmanszaak en maakt exclusieve woning-, kantoor- en scheepsinterieuren op maat. Ook maakt hij allerlei meubelen van klassiek tot modern. Hij werkt met massief hout, fineer, kunststof en eventueel metaal. 100m² x 800 = ,- Haalbare en break even omzet Break even Bedrijfsminimum 100% Variabele kosten 70% Vaste kosten 30% ,- Vaste kosten: Huur pand 92 m² 7.200,- Gas licht water 2.123,- Verzekeringen -Product aansprakelijkheid 330,- -inventaris 450,- -arbeidsongeschiktheid 900,- -overlijdensrisico 200,- Reclame kosten (website, visitekaartjes) 1500,- Kosten telefonie 600,- Kosten internet 500,- Kantoorbenodigdheden 480,- Reiskosten 1200,- Totaal vaste kosten , is 30% : 30 = 1% = x 70 = ,- Variabele kosten ,- Totale Kosten ,-

12 Uit gegevens (2009) van HBD blijkt dat in een woningwinkel de uitgaven per hoofd per jaar 200 waren. Als ambachtelijk meubelmaker ga ik ervan uit dat de besteding 4x zo hoog ligt. En dus komt op 800,- per hoofd incl. BTW. 800,- x 190 potentiële kopers = ,- Omdat ik nog geen naamsbekendheid heb zal ik het eerste jaar niet 100% van de potentiele omzet halen. Ik reken op 75%. Potentiële omzet ,- Haalbare omzet ,- Break even afzet is : 638 = 80 klanten. Dat is 47% van het potentieel. Marktontwikkeling De laatste tijd zie je steeds meer strakke meubelen in interieuren. Ook nog wel massieve meubelen zoals steigerhout meubelen. Meubelen die duurzaam zijn die zijn erg populair bij de consumenten. En consumenten willen graag unieke design meubelen voor een goede prijs. Conclusie marktanalyse Ik voldoe aan de normen en vereisten. Ik lever goede producten voor een goede kwaliteit daarom heb ik bestaansrecht. SWOT analyse Strenghts Unieke producten Hoge duurzaamheid Kwaliteit Specifieke kennis/ambacht Weaknesses Veel concurrenten Opportunities Markt heeft potentie Threats Daling kopers Concurrentie meubelwinkels

13 4. Marketingplan Plaats Mijn vestigingsplaats is in Almere in de markerkant, het is daar heel rustig en een soort industrie terrein. Klanten hoeven niet naar mijn werkplaats te komen. Voor klantengesprekken kom ik bij hun thuis zodat ik ook gelijk dingen kan inmeten en een beeld krijgen van hoe het meubel eruit moet komen te zien. Presentatie Logo De huisstijl van Drees meubel en interieurbouw is modern, strak maar kan ook grof massief zijn. Ik zal elke wens van de klant maken. Met mijn eigen ideeën daarin verwerkt. Het logo heeft de volgende lettertypen: Dreess (Copperplate Gothic Light) Meubel en interieurbouw (Footlight MT Light) Visitekaartje Product Ik gebruik alleen de beste materialen met een FSC- keurmerk. Een diep assortiment dat varieert van meubelen tot keukens. Bij elke meubel krijgt de consument wat afwerkingmiddel mee als lak of wax zodat als er op het meubel een kras komt dan kunnen ze die aantippen en wegwerken. Klanten hebben op elke meubel 5 jaar garantie. Mocht er iets stuk gaan dan zal ik dat ten alle tijden repareren. Ook als klanten binnen een jaar toch nog iets willen veranderen zoals een lampje in een kast monteren valt dat ook binnen de garantie. Offertes maak ik gratis als onderdeel van de service.

14 Personeel Ik begin een eenmanszaak waarin ik voorlopig zeker nog geen personeel aan zal nemen. Eerst wil ik kijken hoe het bedrijf loopt en zodra ik kan uitbreiden zal ik dat wel doen. Promotie Ik benader klanten met flyers, visite kaartjes en advertenties in kranten en bladen. Dat lijkt mij handig omdat mensen dan de reclame in huis hebben en nog eventueel terug kunnen kijken (wat je niet hebt op de tv). Ik heb nog nooit een flyer in mijn brievenbus gehad van een meubelmakerij, en ik denk als je foto s en voorbeelden op de flyer neerzet dat je daar veel klanten mee kan werven. Per 1000 flyers betaal ik 61,-. Ook zal ik visite kaartjes laten maken de kosten daarvan zijn: 5,49 per 250 visitekaartjes. Prijs Prijzen komen allemaal per offerte. Alleen bepaalde periodes zal ik kortingen geven. Als er een heel interieur gemaakt moet worden voor een restaurant of winkel dan kan ik wel wat van de prijs afhalen. Kwaliteit staat bij mij bovenaan. En dat is heel belangrijk. Conclusie marketingplan Ik bied goede service. Alle P s sluiten aan naar mijn ideeën waarmee ik nieuwe klanten krijg en mijn klanten terug komen voor nieuwe meubelen. Opstellen Promotieplan Kostenanalyse promotionele activiteiten Visite kaartjes per 1000 stuk 21,96 Flyers per 1000 stuks 61,- Advertenties (bladen/kranten) 250,- Werkbus stickers vanaf 85,- Overzicht promotionele activiteiten 2013 April Flyers laten maken voor 10% kortingen op tuinmeubelen op maat. Mei Flyers versturen. Juni Advertenties in bladen/kranten. Juli Werkbus bestickeren. Augustus Flyers versturen.

15 Presentatie-activiteit uitvoeren Mijn website is nog in de maak maar de naam is gekocht. Folder: 5. Netwerken 1. Volledige naam Kastwerk Adres, telefoonnummer, Andy Warholstraat 9, 1328 LA Almere, Organisatie en structuur meubel/interieurbouw Doel van contact Eventueel uitbesteden van werk, hulp bij grote meubelen plaatsen. Contact gehad op Telefonisch en tijdens eerdere stage periode. Te ondernemen actie Wanneer nodig.

16 2. Volledige naam Arjan Broers Adres, telefoonnummer, De steiger 152, 1351 AP Almere, Organisatie en structuur Ambachtelijk meubelmaker Doel van contact Eventueel uitbesteden van werk, hulp bij grote meubelen plaatsen en andersom Contact gehad op Telefonisch en tijdens eerdere stage periode. Te ondernemen actie Met goede, precieze klussen.. 3. Volledige naam De Luit Interieurbouw Adres, telefoonnummer, Klapbrugweg 6, 1332 AK Almere, Organisatie en structuur Interieurbouw, akoestische panelen. Soort contact Inhuren als ik akoestische/gefreesde panelen nodig heb. Doel van contact uithuren van mijn dienst indien nodig. Contact gehad op Vaker contact gehad begonnen als stage. Te ondernemen actie Wanneer ik panelen nodig heb, of zij een helpende hand. Kort verslag Deze bedrijven heb ik niet perse opgezocht. Maar ik kende deze bedrijven al van eerdere stages. Ik kan hun altijd bellen voor als ik iets nodig heb, maar andersom natuurlijk ook als zij iets van mij nodig hebben. Deze bedrijven zijn al veel meer ervaren als ik en daarom heb ik veel aan deze contacten. En vooral Arjan Broers dat is het soort bedrijf wat ik ook ongeveer ga opstarten. Veel variatie in soorten meubelen. En ook nog veel massieve meubelen. 1: Vakinhoudelijk hebben zij veel nut voor mijn bedrijf. Juist omdat deze 3 bedrijven zoveel ervaren zijn. Kan ik met eigenlijk elke vraag bij hen terecht. Als ik werk heb wat ik moet uitbesteden weet ik dat het bij 1 van deze bedrijven sowieso goed komt. En ik mij geen zorgen hoef te maken of het fout gaat. 2: Samen werking zal niet heel veel gebeuren alleen als er grote meubelen of interieurs moeten geplaatst worden. Verder houden we ons allemaal bezig met ons eigen bedrijf en of het uitbesteed werk van een ander.

17 6. Organisatie Plattegrond Benodigdheden: - Formaatzaag - Vlak- en vandiktebank - Werkbank - Stationair frees - Afzuiging - Voorraad - Hand en elektrische gereedschappen - Kantenband machine Deze bedrijfsruimte past bij mij. Alles is in een logische volgorde zodat ik veilig en snel kan werken. Ik heb een voordeur maar ook een grote roldeur voor grote meubelen of plaatmateriaal wat geleverd word. De volgorde is voor massief hout: Formaatzaag Vlak/vandikte bank (eventueel) stationair frees werkbank. Voor plaatmateriaal: Formaatzaag Kantenbandmachine werkbank. Bij mijn werkbank heb ik alles bij de hand voor de afwerkingen zoals schroeven, handmachines en afwerking producten. Toelichting wettelijke richtlijnen Op alle machines zit een noodknop. En een afzuiging voor al het stof wat vrij komt. Je kan nergens over struikelen omdat alles netjes is opgeborgen in de daarvoor bedoelde opbergruimte. Procedure voor het op orde houden - De werkplaats word elke vrijdag middag volledig opgeruimd en aangeveegd. - Na sluitingstijd worden alle lichten uit gedaan en alle stekkers uit het stopcontact. - Afval wordt gescheiden (hout,papier/plastic/metaal)

18 Organogram of schema met stakeholders Dana Jansen (directeur) Werkplaats Kantoor Klanten Afspraken Administratie Materiaal bestellen Taakverdeling en planning Taken Werkplaats (meubels maken) Kantoor (schetsen uitwerken) Klanten afspraken (inmeten, bespreken) Administratie (Urencalculatie) Materiaal bestellen Tijdsduur per week (40 uur) 26 uur 4 uur 4 uur 5 uur 1 uur Openingstijden Maandag 08:00 16:00 Dinsdag 08:00 16:00 Woensdag 08:00 16:00 Donderdag 08:00 16:00 Vrijdag 08:00 16:00 Planning Verantwoordelijk- en beslissingsbevoegdheden Omdat ik een eenmanszaak ben is het vanzelf sprekend dat alle verantwoordelijkheden en beslissingen vanuit mijzelf komen.

19 Administratief beheer en verzekeringen Verzekeringen bedrijf Kosten per jaar - Product aansprakelijkheid 330,- - Inventaris 450,- - Arbeidsongeschiktheid 900,- - Overlijdensrisico 200,- Verzekeringen voor mijzelf - Autoverzekering 2.091,47 - Ziekte kosten verzekering 1.440,- - WA verzekering 44,16 Uitvoering administratie Om kosten te besparen zal ik zelf mijn administratie doen. Daar heb ik dan ook tijd voor vrij gemaakt in mijn tijdsplanning. Onderhoudsplan Wat moet er gebeuren Hoe vaak Kosten Machine schoonmaak 1x per week -- Zaagbladen laten slijpen 1x per 2/3 weken 75,- Formaatzaag controleren op haaksheid 1x per half jaar -- EHBO koffer controleren/aanvullen 1x per half jaar 20,- Brandblussers controleren 1x per jaar 20,- Procedures Procedure werkplaats op orde houden - Scheiden: Onderscheid maken tussen wat overbodig is en wat nodig. Kapotte machines, dingen die onveilig zijn kunnen weg. Het risico op struikelen zal een stuk minder worden hierdoor. - Schikken: Gereedschappen krijgen hun eigen plek. Zodat ik makkelijk dingen terug kan vinden en alles op de goede plek ligt en geordend is. - Schoonmaken: Regelmatig de werkplaats aanvegen en de machines schoonmaken. Procedure voor de goederenstroom - Inkoop: Er wordt nooit meer als nodig ingekocht. Omdat er dan onnodig veel ruimte in beslag wordt genomen. En onnodig kosten worden gemaakt. - Opslag: Zodra er iets ingekocht is en het nog niet klaar is om te gebruiken. Kan het opgeborgen worden in de daarvoor bedoelde opbergruimten. - Gebruik: Als het inkoop product klaar is voor gebruik kun je dat bij de opbergruimte pakken. En inpak producten worden gescheiden in de daarvoor bedoelde afvalbakken.

20 7. Financieel plan Investeringsbegroting Machines ,- Elektrische gereedschap 3.435,- Bedrijfsauto volkswagen caddy ,- Voorraad 5.000,- Inventaris ,- Bank ,- Kas 5.000,- Inventaris + auto + bank + Kas = Totaal investering ,- Vlak/vandikte bank 3.000,- Formaatzaag ,- Kantenband machine 3.000,- Stationaire frees 2.000,- + Kosten machines ,- Makita boormachine 450,- Lamellofrees 600,- De walt bovenfrees 500,- Schaafmachine 300,- Festool rotex 450,- Festool vlakschuurmachine 300,- Makita bandschuurmachine 335,- Makita gastacker 500,- + Kosten elektrisch gereedschap 3.435,- Machines ,- Elektrisch gereedschap 3.435,- Voorraad (schroeven, lijm enz) 1.000,- Werkbank 200,- Afzuiging ,- + Kosten Inventaris ,- Financieringsvorm - Eigen spaargeld ,- - Bank lening ,- - Familie lening ,- Offerte Ik heb gekozen om mijn Lamellofrees bij Toolnation te bestellen. Zij zijn voordelig en hebben een korte leveringstijd.

21 Exploitatiebegroting OMZET ,- Directe kosten (inkoopwaarde van de omzet) ,- BRUTOWINST ,- Bedrijfskosten ,- Bedrijfsresultaat ,- Rente vreemd vermogen ,- NETTOWINST ,- Bedrijfsbegroting (na een jaar) OMZET ,- Directe kosten (inkoopwaarde van de omzet) ,- BRUTOWINST ,- Bedrijfskosten ,- Bedrijfsresultaat ,- Rente vreemd vermogen ,- NETTOWINST ,- Liquiditeitsbegroting Januari Februari Maart BEGINSALDO bank (+kas) 2.000, , ,- ONTVANGSTEN Contante verkopen 500, ,- 700,- Debiteuren 5.000, , ,- Diverse ontvangsten TOTAAL ONTVANGSTEN 5.500, , ,- UITGAVEN Crediteuren 3.000, , ,- Belastingdienst (BTW) 1.155, , ,- Belastingdienst (loonh.) Diverse uitgaven Rente en aflossingen 600,- 600,- 600,- Investeringen 500,- 200,- 300,- Privé-opnamen 800, , ,- TOTAAL UITGAVEN 6.055, , ,- EINDSALDO bank(+kas) 1.445, , ,-

22 Beginbalans Debet Credit Bedrijfspand - Inventaris ,- Auto ,- Voorraden 5.000,- eigen vermogen Debiteuren 1.500,- crediteuren ,- Kas+ bank ,- bank ,- Totaal ,- Totaal ,- Mutaties De brutowinst na een jaar is ,- minder dan het eerste jaar. De bedrijfskosten zijn met ,- gedaald. Eindbalans Debet Credit Bedrijfspand - Inventaris ,- Auto 7.000,- Voorraden 5.000,- eigen vermogen ,- Debiteuren 2.110,- crediteuren ,- Kas+ bank ,- bank ,- Totaal ,- Totaal ,- Kengetallen - Solvabiliteit Eigen vermogen Totaal vermogen x 100% = Solvabiliteitskengetal x 100 % = Liquiditeit VASTE BEDRIJFSMIDDELEN LANG VERMOGEN Bedrijfspand 7.200,- Eigen vermogen ,- Inventaris ,- Particuliere lening ,- Auto ,- + Huurpand 7.200, , ,- VLOTTENDE BEDRIJFSMIDDELEN KORT VERMOGEN Voorraden 5.000,- Bankkrediet ,- Debiteuren 1.250,- Crediteuren 5.885,- Kas + bank ,- + Overige schulden , ,- Totaal Totaal

23 - REV nettowinst : gemiddeld eigen vermogen x 100% : x 100% = RTV Bedrijfsresultaat : gemiddelde totale vermogen x 100% : x 100% = 74 - RVV Nettowinst : vreemd vermogen x 100% : x 100% = Cashflow Nettowinst + afschrijvingen Conclusies op basis van de financiële bevindingen Dreess meubel en interieurbouw heeft een goed vooruitzicht als al mijn schattingen en gegevens kloppen zal ik een goed geld verdienend bedrijf worden die prachtige meubels en interieurs maakt. Bronnen Boeken: P, F, Pietersen, Financiering voor het MKB, 5 e druk. P, F, Pietersen, Marketing voor het MKB, 17 e druk. Sites:

Ondernemingsplan. U de wensen, Wij de zorgen. U de wensen, Wij de zorgen

Ondernemingsplan. U de wensen, Wij de zorgen. U de wensen, Wij de zorgen Ondernemingsplan Altijd al een uniek meubelstuk willen hebben? Dan bent u bij ARENS meubels op maat bij het juiste adres! Bij ARENS meubels op maat werken we samen aan een ontwerp en wordt uw product naar

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. { Voor de creatieve ondernemer ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN

ONDERNEMINGSPLAN. { Voor de creatieve ondernemer ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN { Voor de creatieve ondernemer Drs. Bernd W. Mintjes Maxwell Group Kunstenaars&CO December 2008 Inhoudsopgave Inleiding Opbouw businessplan I. Achtergrond & Idee 2. De Ondernemer 3. Product/dienst en de

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Roelfsema Events. Demi Roelfsema ROELFSEMA EVENTS

Ondernemingsplan. Roelfsema Events. Demi Roelfsema ROELFSEMA EVENTS Ondernemingsplan Roelfsema Events Demi Roelfsema ROELFSEMA EVENTS Voorwoord Mijn naam is Demi Roelfsema. Een tweedejaars Mediamanager student aan het Mediacollege Amsterdam. In de laatste periode zijn

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Bouwland Klussen

Ondernemingsplan. Bouwland Klussen Ondernemingsplan Bouwland Klussen Inhoud 1. De ondernemer... 4 1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.2. Persoonlijke motieven... 5 1.3. Persoonlijke kwaliteiten... 5 1.4. Doelstellingen... 6 2. De onderneming...

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Onderneming 3 Markt 4 Promotie 5 Organisatie 6 Financiën 7 Bijlage

Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Onderneming 3 Markt 4 Promotie 5 Organisatie 6 Financiën 7 Bijlage Ondernemingsplan Ramon Vermaak, Koen van Haasteren, Wafaâ Aarab, Lennart van Breugel, Daniël van Heusden, Mitch de Vries, Dominique Padmos, Dylan de Vries en Stephanie Wilsoe Jong ondernemen 2010 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan.

Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan. Handleiding voor het schrijven van een ondernemingsplan. Voorwoord U heeft een fantastisch idee en u kunt niet wachten om aan de slag te gaan als ondernemer. Geduld is echter een schone zaak. Om onverwachte

Nadere informatie

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai

Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Q. Jong A Tai Ondernemingsplan Q.Q.D B.V. Naam: Q. Jong A Tai Projectnaam: Q.Q.D (Quentin s Quality Design) Datum: 28 april 2015 Klas: MM2C INHOUDSOPGAVE 1. De ondernemer... 3 1.1 Persoonlijke gegevens:... 3 1.2 Persoonlijke

Nadere informatie

Dierenspeciaalzaak Bedrijf A

Dierenspeciaalzaak Bedrijf A Dierenspeciaalzaak Bedrijf A Foto invoegen Dhr. Ondernemer Ondernemingsplan van: Dierenspeciaalzaak Bedrijf A Dit plan is samengesteld door Dhr. Ondernemer in samenwerking met SAB Accountants & Adviseurs

Nadere informatie

Praktische opdracht Management & Organisatie. Onze snoepwinkel sweety. Sweety

Praktische opdracht Management & Organisatie. Onze snoepwinkel sweety. Sweety Praktische opdracht Management & Organisatie. Onze snoepwinkel sweety. Sweety Namen : Daphne Vrisekoop & Demi Dolderman. Vak : management & organisatie. School : Gemini College Ridderkerk Klas : 5 havo

Nadere informatie

Het ondernemingsplan voor startende ondernemers

Het ondernemingsplan voor startende ondernemers Het ondernemingsplan voor startende ondernemers Internetversie Het ondernemingsplan voor startende ondernemers Internetversie (c) 2004 NOvAA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Handleiding Ondernemingsplan

Handleiding Ondernemingsplan Handleiding Ondernemingsplan IMK Projecten IMK Projecten werkt aan ondernemerschap IMK Projecten adviseert, traint en coacht ondernemers op elk niveau. Wij helpen ambities waar te maken door ons in te

Nadere informatie

Voorwoord 11 Inleiding 15. Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19

Voorwoord 11 Inleiding 15. Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19 Inhoud Voorwoord 11 Inleiding 15 Deel 1 De opzet van de administratie en de financiële planning 19 1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen 21 1.1 Het ondernemingsplan 21 1.2 De investeringsbegroting

Nadere informatie

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren

Planmatig Ondernemen. Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven. Mei 2014. Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Planmatig Ondernemen Het ondernemingsplan voor BewonersBedrijven Mei 2014 Henk Cornelissen Pleuni Koopman Milja Kruijt Rutger van Weeren Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512

Nadere informatie

ONDERNEMERSPLAN VOOR DE START VAN HET BEDRIJF: Autorijschool Bakker

ONDERNEMERSPLAN VOOR DE START VAN HET BEDRIJF: Autorijschool Bakker ONDERNEMERSPLAN VAN: Jan Bakker VOOR DE START VAN HET BEDRIJF: Autorijschool Bakker Voorwoord Voor u ligt het ondernemingsplan van Jan Bakker. Het plan is geschreven met het doel een autorijschool te starten.

Nadere informatie

Je zit goed bij ANBOS!

Je zit goed bij ANBOS! Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging Je zit goed bij ANBOS! Jouw partner in business! Gids voor de (startende) ondernemer Herkend, bekend, zichtbaar Onderscheidend door kwaliteit Meer dienstverlening

Nadere informatie

Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal

Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal Startende Ondernemers in de Gemeente Stadskanaal Bureau BedrijfsLeven Inhoud 1. Algemeen 05 1.1. Een eigen bedrijf starten 05 1.1.1. Succesvol ondernemen 05 1.1.2. Wat wordt er van u verwacht 05 1.1.3.

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Modewinkel Roos

Ondernemingsplan. Modewinkel Roos Ondernemingsplan Modewinkel Roos Inhoud 1. De ondernemer... 3 1.1. Persoonlijke gegevens... 3 1.2. Persoonlijke motieven... 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten... 4 1.4. Doelstellingen... 5 2. De onderneming...

Nadere informatie

Interesse in het IMK-digitale ondernemingsplan tegen een aantrekkelijk tarief? Stuurt u dan een e-mail naar: begeleiding@imk.nl

Interesse in het IMK-digitale ondernemingsplan tegen een aantrekkelijk tarief? Stuurt u dan een e-mail naar: begeleiding@imk.nl Beste (aspirant)-ondernemer, De eerste stap is gezet.. U heeft aangegeven interesse te hebben in het opstarten van een eigen onderneming. Spannend en hoogstwaarschijnlijk nieuw voor u. Kortom, er breekt

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Inhoudsopgave!! 1. De Ondernemer! 2!

Inhoudsopgave!! 1. De Ondernemer! 2! Inhoudsopgave 1. De Ondernemer 2 1.1 Persoonlijke informatie 2 1.2 Educatie 2 1.3 Werkervaring 2 1.4 Motivatie & ambitie 2 1.5 Kwaliteiten 2 1.6 Leerpunten 3 2. Marketingplan 4 2.1 Het idee 4 2.2 Producten

Nadere informatie

Startershandleiding voor 'startende ondernemers'

Startershandleiding voor 'startende ondernemers' Startershandleiding voor 'startende ondernemers' 0497Administratie Turnhoutseweg 22G 5541 NX Reusel Telefoon: 0497-64 44 44 Email: Website: info@0497administratie.nl www.0497administratie.nl Startershandleiding

Nadere informatie

Ondernemerschap leerjaar 3 ISP kbl/bbl

Ondernemerschap leerjaar 3 ISP kbl/bbl Ondernemerschap leerjaar 3 ISP kbl/bbl Naam: Klas: Ondernemerschap Pagina 1 van 33 Inhoud Taak 1: Inleiding. 3 Taak 2: De pitch.. 9 Taak 3: Hoe ondernemend ben jij?... 13 Taak 4: Marktonderzoek... 17 Taak

Nadere informatie

Rabo StartProof Ondernemingsplan De SoftwareShop standaard de beste

Rabo StartProof Ondernemingsplan De SoftwareShop standaard de beste Rabo StartProof Ondernemingsplan De SoftwareShop standaard de beste Voorbeeld (Persoonlijke-, bedrijfs-, product- of opleidingsgegevens en namen zijn weggelaten of fictief gemaakt!) 1. De ondernemer 2

Nadere informatie

Ik wil een kapsalon!

Ik wil een kapsalon! Ik wil een kapsalon! Da Vinci International Ik wil een kapsalon! Praktisch verhaal voor het opzetten van een eigen kapsalon Uitgeverij Walburg, Zutphen 2005 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Een gewone werkdag..

Nadere informatie

''MEDIA COLLEGE AMSTERDAM'' - PLUS PROJECT -

''MEDIA COLLEGE AMSTERDAM'' - PLUS PROJECT - ''MEDIA COLLEGE AMSTERDAM'' - PLUS PROJECT - Plan van aanpak & ondernemingsplan MM2A - Lis Reen 1 INHOUD ''Een documentaire over de Salsa danswereld'' Pagina 3: Inleiding project Pagina 4: SWOT- analyse

Nadere informatie

Winnen met. Financieel Inzicht

Winnen met. Financieel Inzicht Winnen met Financieel Inzicht Winnen met Financieel Inzicht De Vrije Ondernemer zet zijn zicht op Financiën in om zijn doelen te bereiken. Marie Jose Maltha 2 Woord vooraf Mijn naam is Marie Jose Maltha,

Nadere informatie

Aan de slag met mijn talent! Je eigen bedrijf in de creatieve sector

Aan de slag met mijn talent! Je eigen bedrijf in de creatieve sector Aan de slag met mijn talent! Je eigen bedrijf in de creatieve sector Inhoud 1 Voorwoord Oriëntatie 2 3 4 Marktverkenning Netwerken Rechtsvormen 5 Huisvesting 6 7 8 Organisatie Administratie Financiën 9

Nadere informatie

Onderneem t. Producenten gedrag. Havo Economie 2010-2011 VERS

Onderneem t. Producenten gedrag. Havo Economie 2010-2011 VERS Onderneem t Producenten gedrag Havo Economie 2010-2011 VERS 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Producenten... pag. 3 1.1 Ondernemers... pag. 3 1.2 Rechtsvormen... pag. 6 1.3 Administratie... pag. 11 Hoofdstuk 2: Wanneer

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Projectgroep 5

Onderzoeksrapport Projectgroep 5 Hogeschool van Amsterdam (HES) - Locatie Leeuwenburg Onderzoeksrapport Projectgroep 5 Solio Power of the Universe Project Intern (PIN) Opleiding Communicatie Duaal In opdracht van Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512 GH Utrecht tel. 030-2317511 mail: info@lsabewoners.nl web: www.lsabewoners.nl www.bewonersbedrijven.nl

Nadere informatie