Ondernemingsplan. Dana Jansen 4ma4o

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondernemingsplan. Dana Jansen 4ma4o"

Transcriptie

1 Ondernemingsplan Dana Jansen 4ma4o

2 Plan van aanpak Tijdsplanning Datum Activiteit Benodigdheden/bronnen/personen Behaald? 12/11/12 t/m Persoonlijke Persoonlijkheidstest 16/11/12 inleiding 19/11/12 t/m 23/11/12 26/11/12 t/m 30/11/12 03/12/12 t/m 07/12/12 10/12/12 t/m 14/12/12 17/12/12 t/m 21/12/12 24/12/12 t/m 28/12/12 31/12/12 t/m 04/01/13 07/01/13 t/m 11/01/13 14/01/13 t/m 18/01/13 Zakelijke inleiding Marktanalyse Marktanalyse Marketingplan Netwerken Organisatie Organisatie Financieel plan Financieel plan Internet, gemeente Enquête, plattegrond gemeente Enquête, plattegrond gemeente 6 P s Meubelspuiterij/houthandel/ Boekhouder Gemeente, verzekeringmaatschappij Gemeente, verzekeringmaatschappij Boeken SO Boeken SO

3 Inhoudsopgave 1. Persoonlijke inleiding Motivatie voor het ondernemerschap Persoonlijke eigenschappen CV 2. Zakelijke inleiding Korte omschrijving van je plan, branche en bedrijf Naam en vestigingsplaats Rechtsvorm van het bedrijf Vestigingseisen Verdere vergunningen 3. Marktanalyse Korte beschrijving van de externe hoofddoelstelling Omschrijving van jou marktgebied (geografisch) Wie zijn jou klanten (demografisch) Enquête Drie concurrenten Haalbare en break even omzet Marktontwikkeling Conclusie marktanalyse SWOT analyse 4. Marketingplan Plaats Presentatie Product Personeel Promotie Prijs Conclusie marketingplan Opstellen promotieplan Presentatie-activiteit uitvoeren 5. Netwerken 6. Organisatie Plattegrond Organogram of schema met stakeholders Taakverdeling & planning Administratief beheer en verzekeringen Onderhoudsplan Procedures 7. Financieel plan Investeringsbegroting Exploitatiebegroting Bedrijfsbegroting Liquiditeitsbegroting c.q kasbegroting Beginbalans Mutaties Eindbalans Kengetallen Conclusies op basis van de financiële bevindingen

4 1. Persoonlijke inleiding Motivatie voor het ondernemerschap Ik wil voor mijzelf beginnen omdat ik meer wil doen dan alleen het meubelmaken, Ik wil samen met klanten een meubel bedenken of idee uitwerken. En het idee dan zelf uitwerken in een werkplaats. Ik wil mijn eigen keuzes kunnen maken in tijden om te werken. En zelf dingen beslissen over hoe het product eruit komt te zien en welke constructies en materialen ik ga gebruiken. Ik wil iets creëren wat uit mijn eigen handen en koppie komt. Persoonlijke eigenschappen Ik kan goed zelfstandig werken maar ik vind het fijn om feedback of tips te krijgen van andere. Omdat ik toch wat onzeker ben vind ik het lastig om beslissingen te maken. Maar juist om die onzekerheid te maskeren moet ik gewoon besluiten nemen en er voor gaan. Want van mijn eigen fouten kan ik daarna weer leren. Als ik te lang op één plek werk of dezelfde dingen moet doen word ik vaak laks. Daarom is het goed voor mij om afwisselende taken te doen en veel variatie te vinden in mijn werk. Uitslag persoonlijkheidtest Je hebt een praktische leerstijl. Dat wil zeggen dat je het liefste leert door te doen. Door dingen (met je handen) uit te proberen, kom je erachter hoe iets in elkaar steekt en in zijn werk gaat. Je gaat daarbij vooral op je gevoel af, zonder meteen heel diep na te denken of te kijken hoe iets moet. Bovendien houd je van duidelijkheid: om iets te leren moet het probleem en/of de leerstof voor jou concreet en helder zijn. Met abstract of onduidelijke informatie kun je niet zo veel. Je leerstijl heeft grote voordelen. Je blijft niet hangen in gedachten of getwijfel, en bent niet bang om iets nieuws te proberen. Je bent actief bezig. Gaat het niet in één keer goed, dat probeer je het gewoon nog een keer. Jouw motto is: Niet zeuren, gewoon doen! Tip: Vertrouw je in alle situaties op de praktische leerstijl dan kun je tegen jezelf aanlopen. Bijvoorbeeld in situaties waarin het probleem of de leerstof niet zo duidelijk is. In dat geval kun je beter eerst even goed kijken en nadenken. Hoe zit het probleem in elkaar? Hoe lost de docent het probleem op? Wat staat er precies in het boek? Beroep of studie: Bij deze leerstijl past vooral een 'doe-studie' en/of 'doe-beroep': een beroep waarin je met je handen moet werken of waarin het aankomt op actie en het kordaat nemen van beslissingen. Je moet niet teveel of te diep na moeten denken, maar gewoon kunnen doen waar je goed in bent.

5 Curriculum Vitae Naam en voornamen: Jansen, Dana Désiré Roepnaam: Dana Adres: Distelweg 77 Postcode en woonplaats: 1314 LZ Almere Mobiele nummer: adres: Geboortedatum en plaats: Almere Burgelijke staat: Ongehuwd Geslacht: Vrouw Nationaliteit: Nederlandse Opleidingen O.S.G Echnaton te Almere Studierichting: VMBO-bouwtechniek Gevolgde vakken: Nederlands, Engels, Maatschappijleer, Wiskunde, Natuurkunde, Bouwtechniek. Diploma behaald in April/Mei Hout en meubileringcollege te Amsterdam Studierichting: MBO 4- Kaderfunctionaris Meubelindustrie en Interieurbouw. Vakken: Nederlands, Engels, Duits, Rekenen, Stijlleer, Technologie, Tekenen, Praktijk Heden Werkervaring Slagerij Omschrijving van de functie: Caissière bij Arie van de Raa Heden Slagerij 2010 Omschrijving van de functie: Caissière bij Hergo te Amsterdam. Pizzaria 2010 Omschrijving van de functie: Telefoniste/caissière bij Speedy Pizza te Almere. Albert Heijn 2009 Omschrijving van de functie: Vulploeg medewerkster. Callcenter 2009 Omschrijving van de functie: Call-agent.

6 Select mail 2007 Omschrijving van de functie: Postbode in Almere- Tussen de Vaarten. Taalvaardigheid Nederlands: Goed in woord, voldoende in geschrift. Engels: Redelijk in woord, Redelijk in geschrift. Stages Kastwerk 2010 Andy Warholstraat LA Almere Beoordeling: 7,5 De Luit Interieurbouw 2012 Klapbrugweg AK Almere Beoordeling: 8,0 Arjan Broers meubelmaker 2011 en 2013 De steiger AP Almere Beoordeling: 7,5

7 2. Zakelijke inleiding Korte omschrijving van je plan, branche en bedrijf Ik wil een meubelmakerij/interieurbouwbedrijf beginnen. Meubels en interieurs voor particulieren maar ook voor grotere bedrijven, winkels en showrooms. En dat varieert van verschillende meubelen als tafels, stoelen en kasten tot wanden en hele interieurs. Ik ga gebruik maken van alleen het beste hout en het meest duurzame hout. Ook zal ik alleen hout kopen met het FSC keurmerk. Naam Dreess meubel en interieurbouw Vestigingsplaats Almere Rechtsvorm van het bedrijf Eenmansbedrijf Vestigingseisen Er moet genoeg ruimte zijn om vracht te laden en te lossen Verdere vergunning Niet van toepassing 3. Marktanalyse Korte beschrijving van de externe hoofddoelstelling Het belangrijkste doel van mijn onderneming zal zijn het leveren van kwaliteitsmaatwerk. Ik richt mij op verschillende doelgroepen namelijk op bedrijven die hun interieur op maat willen laten maken, maar ook voor particulieren die in hun woning meubelen op maat willen. Ik bied hoge kwaliteit meubelen en duurzame meubelen. Klanten kunnen zelf aangeven hoe het eindresultaat eruit moet zien. Ik zal ze daarbij begeleiden en sturen met wat wel en wat niet mogelijk is.

8 Omschrijving van jou marktgebied (geografische markbenadering) Mijn marktgebied is Almere en de omliggende plaatsen. Hierboven zie je een plattegrond van Almere. Het groen gemarkeerde rondje daar ligt de markerkant. Dat is een soort industrieterrein van Almere. Daar zitten veel bedrijven gevestigd. Als ik mijn bedrijf daar zou vestigen zou ik veel klanten kunnen trekken omdat het een veel bezochte plaats is. Hierboven is een platte,grond van de omgeving van de Markerkant. De markerkant is makkelijk te bereiken met de auto en openbaar vervoer. Het ligt niet ver van het centrum af.

9 Wie zijn jouw klanten (demografische marktbenadering) Almere telt ruim inwoners. Waarvan er ongeveer 0,5% werkelijk tot kopen zal overgaan. Dat cijfer heb ik geschat door de volgende gegevens: 14% van de markt koopt hier zijn meubelen: Webwinkels/postorder, meubelmakers, markten, fabrieksshowrooms, groothandel, babyspeciaalzaken, buitenland en overig. 0,5% van inwoners = 966,51 In Almere zitten 5 concurrenten 966,51 : 5 concurrenten = 193,3 1% toevloeiing 4% afvloeiing Volgens mijn berekeningen zal ik per jaar circa 190 klanten hebben.

10 Enquête Beste bewoner, Binnenkort start ik een meubelmakerij, graag zou ik wat dingen van u en uw voorkeur willen weten, zodat ik een idee krijg van wat de consument nou eigenlijk wilt. Wilt u zo vriendelijk zijn deze enquête in te vullen? Met vriendelijke groeten, Dana Jansen Drees meubelen Wat is uw gezinssamenstelling? Hoe vaak of wanneer koopt u nieuwe meubelen? Koopt u uw meubelen bij een winkel of laat u die op maat maken? Wat zou u maximaal willen uitgeven aan een eetkamertafel? Als er een meubel kapot is gegaan (poot afgebroken of dergelijke) laat u dat dan maken of koopt u dan een nieuw meubel? Gaat uw voorkeur uit naar meubelen van plaatmateriaal of massieve meubelen? Wat voor stijl vind u mooi? (strak, grof, koloniaal, enz.)

11 Drie concurrenten Kastwerk Kastwerk ontwerpt en realiseert meubels op maat voor particulieren en bedrijven. Dat kan variëren van een tafel tot een complete keuken en alles wat daar tussen in zit. De ontwerpen zijn altijd een combinatie van de wensen van de klant en de karakteristieke stijl van Kastwerk. Modern en strak, zonder overbodigheden. 200m² x 800 = ,- De luit interieurbouw De luit is gespecialiseerd in interieurbouw. Zij maken interieuren voor winkels en bedrijven. Maar vooral houden zij zich bezig met het maken en boren van akoestische panelen. En gebruiken eigenlijk alleen plaatmateriaal. 450m² x 800= ,- Arjan Broers Arjan is een eenmanszaak en maakt exclusieve woning-, kantoor- en scheepsinterieuren op maat. Ook maakt hij allerlei meubelen van klassiek tot modern. Hij werkt met massief hout, fineer, kunststof en eventueel metaal. 100m² x 800 = ,- Haalbare en break even omzet Break even Bedrijfsminimum 100% Variabele kosten 70% Vaste kosten 30% ,- Vaste kosten: Huur pand 92 m² 7.200,- Gas licht water 2.123,- Verzekeringen -Product aansprakelijkheid 330,- -inventaris 450,- -arbeidsongeschiktheid 900,- -overlijdensrisico 200,- Reclame kosten (website, visitekaartjes) 1500,- Kosten telefonie 600,- Kosten internet 500,- Kantoorbenodigdheden 480,- Reiskosten 1200,- Totaal vaste kosten , is 30% : 30 = 1% = x 70 = ,- Variabele kosten ,- Totale Kosten ,-

12 Uit gegevens (2009) van HBD blijkt dat in een woningwinkel de uitgaven per hoofd per jaar 200 waren. Als ambachtelijk meubelmaker ga ik ervan uit dat de besteding 4x zo hoog ligt. En dus komt op 800,- per hoofd incl. BTW. 800,- x 190 potentiële kopers = ,- Omdat ik nog geen naamsbekendheid heb zal ik het eerste jaar niet 100% van de potentiele omzet halen. Ik reken op 75%. Potentiële omzet ,- Haalbare omzet ,- Break even afzet is : 638 = 80 klanten. Dat is 47% van het potentieel. Marktontwikkeling De laatste tijd zie je steeds meer strakke meubelen in interieuren. Ook nog wel massieve meubelen zoals steigerhout meubelen. Meubelen die duurzaam zijn die zijn erg populair bij de consumenten. En consumenten willen graag unieke design meubelen voor een goede prijs. Conclusie marktanalyse Ik voldoe aan de normen en vereisten. Ik lever goede producten voor een goede kwaliteit daarom heb ik bestaansrecht. SWOT analyse Strenghts Unieke producten Hoge duurzaamheid Kwaliteit Specifieke kennis/ambacht Weaknesses Veel concurrenten Opportunities Markt heeft potentie Threats Daling kopers Concurrentie meubelwinkels

13 4. Marketingplan Plaats Mijn vestigingsplaats is in Almere in de markerkant, het is daar heel rustig en een soort industrie terrein. Klanten hoeven niet naar mijn werkplaats te komen. Voor klantengesprekken kom ik bij hun thuis zodat ik ook gelijk dingen kan inmeten en een beeld krijgen van hoe het meubel eruit moet komen te zien. Presentatie Logo De huisstijl van Drees meubel en interieurbouw is modern, strak maar kan ook grof massief zijn. Ik zal elke wens van de klant maken. Met mijn eigen ideeën daarin verwerkt. Het logo heeft de volgende lettertypen: Dreess (Copperplate Gothic Light) Meubel en interieurbouw (Footlight MT Light) Visitekaartje Product Ik gebruik alleen de beste materialen met een FSC- keurmerk. Een diep assortiment dat varieert van meubelen tot keukens. Bij elke meubel krijgt de consument wat afwerkingmiddel mee als lak of wax zodat als er op het meubel een kras komt dan kunnen ze die aantippen en wegwerken. Klanten hebben op elke meubel 5 jaar garantie. Mocht er iets stuk gaan dan zal ik dat ten alle tijden repareren. Ook als klanten binnen een jaar toch nog iets willen veranderen zoals een lampje in een kast monteren valt dat ook binnen de garantie. Offertes maak ik gratis als onderdeel van de service.

14 Personeel Ik begin een eenmanszaak waarin ik voorlopig zeker nog geen personeel aan zal nemen. Eerst wil ik kijken hoe het bedrijf loopt en zodra ik kan uitbreiden zal ik dat wel doen. Promotie Ik benader klanten met flyers, visite kaartjes en advertenties in kranten en bladen. Dat lijkt mij handig omdat mensen dan de reclame in huis hebben en nog eventueel terug kunnen kijken (wat je niet hebt op de tv). Ik heb nog nooit een flyer in mijn brievenbus gehad van een meubelmakerij, en ik denk als je foto s en voorbeelden op de flyer neerzet dat je daar veel klanten mee kan werven. Per 1000 flyers betaal ik 61,-. Ook zal ik visite kaartjes laten maken de kosten daarvan zijn: 5,49 per 250 visitekaartjes. Prijs Prijzen komen allemaal per offerte. Alleen bepaalde periodes zal ik kortingen geven. Als er een heel interieur gemaakt moet worden voor een restaurant of winkel dan kan ik wel wat van de prijs afhalen. Kwaliteit staat bij mij bovenaan. En dat is heel belangrijk. Conclusie marketingplan Ik bied goede service. Alle P s sluiten aan naar mijn ideeën waarmee ik nieuwe klanten krijg en mijn klanten terug komen voor nieuwe meubelen. Opstellen Promotieplan Kostenanalyse promotionele activiteiten Visite kaartjes per 1000 stuk 21,96 Flyers per 1000 stuks 61,- Advertenties (bladen/kranten) 250,- Werkbus stickers vanaf 85,- Overzicht promotionele activiteiten 2013 April Flyers laten maken voor 10% kortingen op tuinmeubelen op maat. Mei Flyers versturen. Juni Advertenties in bladen/kranten. Juli Werkbus bestickeren. Augustus Flyers versturen.

15 Presentatie-activiteit uitvoeren Mijn website is nog in de maak maar de naam is gekocht. Folder: 5. Netwerken 1. Volledige naam Kastwerk Adres, telefoonnummer, Andy Warholstraat 9, 1328 LA Almere, Organisatie en structuur meubel/interieurbouw Doel van contact Eventueel uitbesteden van werk, hulp bij grote meubelen plaatsen. Contact gehad op Telefonisch en tijdens eerdere stage periode. Te ondernemen actie Wanneer nodig.

16 2. Volledige naam Arjan Broers Adres, telefoonnummer, De steiger 152, 1351 AP Almere, Organisatie en structuur Ambachtelijk meubelmaker Doel van contact Eventueel uitbesteden van werk, hulp bij grote meubelen plaatsen en andersom Contact gehad op Telefonisch en tijdens eerdere stage periode. Te ondernemen actie Met goede, precieze klussen.. 3. Volledige naam De Luit Interieurbouw Adres, telefoonnummer, Klapbrugweg 6, 1332 AK Almere, Organisatie en structuur Interieurbouw, akoestische panelen. Soort contact Inhuren als ik akoestische/gefreesde panelen nodig heb. Doel van contact uithuren van mijn dienst indien nodig. Contact gehad op Vaker contact gehad begonnen als stage. Te ondernemen actie Wanneer ik panelen nodig heb, of zij een helpende hand. Kort verslag Deze bedrijven heb ik niet perse opgezocht. Maar ik kende deze bedrijven al van eerdere stages. Ik kan hun altijd bellen voor als ik iets nodig heb, maar andersom natuurlijk ook als zij iets van mij nodig hebben. Deze bedrijven zijn al veel meer ervaren als ik en daarom heb ik veel aan deze contacten. En vooral Arjan Broers dat is het soort bedrijf wat ik ook ongeveer ga opstarten. Veel variatie in soorten meubelen. En ook nog veel massieve meubelen. 1: Vakinhoudelijk hebben zij veel nut voor mijn bedrijf. Juist omdat deze 3 bedrijven zoveel ervaren zijn. Kan ik met eigenlijk elke vraag bij hen terecht. Als ik werk heb wat ik moet uitbesteden weet ik dat het bij 1 van deze bedrijven sowieso goed komt. En ik mij geen zorgen hoef te maken of het fout gaat. 2: Samen werking zal niet heel veel gebeuren alleen als er grote meubelen of interieurs moeten geplaatst worden. Verder houden we ons allemaal bezig met ons eigen bedrijf en of het uitbesteed werk van een ander.

17 6. Organisatie Plattegrond Benodigdheden: - Formaatzaag - Vlak- en vandiktebank - Werkbank - Stationair frees - Afzuiging - Voorraad - Hand en elektrische gereedschappen - Kantenband machine Deze bedrijfsruimte past bij mij. Alles is in een logische volgorde zodat ik veilig en snel kan werken. Ik heb een voordeur maar ook een grote roldeur voor grote meubelen of plaatmateriaal wat geleverd word. De volgorde is voor massief hout: Formaatzaag Vlak/vandikte bank (eventueel) stationair frees werkbank. Voor plaatmateriaal: Formaatzaag Kantenbandmachine werkbank. Bij mijn werkbank heb ik alles bij de hand voor de afwerkingen zoals schroeven, handmachines en afwerking producten. Toelichting wettelijke richtlijnen Op alle machines zit een noodknop. En een afzuiging voor al het stof wat vrij komt. Je kan nergens over struikelen omdat alles netjes is opgeborgen in de daarvoor bedoelde opbergruimte. Procedure voor het op orde houden - De werkplaats word elke vrijdag middag volledig opgeruimd en aangeveegd. - Na sluitingstijd worden alle lichten uit gedaan en alle stekkers uit het stopcontact. - Afval wordt gescheiden (hout,papier/plastic/metaal)

18 Organogram of schema met stakeholders Dana Jansen (directeur) Werkplaats Kantoor Klanten Afspraken Administratie Materiaal bestellen Taakverdeling en planning Taken Werkplaats (meubels maken) Kantoor (schetsen uitwerken) Klanten afspraken (inmeten, bespreken) Administratie (Urencalculatie) Materiaal bestellen Tijdsduur per week (40 uur) 26 uur 4 uur 4 uur 5 uur 1 uur Openingstijden Maandag 08:00 16:00 Dinsdag 08:00 16:00 Woensdag 08:00 16:00 Donderdag 08:00 16:00 Vrijdag 08:00 16:00 Planning Verantwoordelijk- en beslissingsbevoegdheden Omdat ik een eenmanszaak ben is het vanzelf sprekend dat alle verantwoordelijkheden en beslissingen vanuit mijzelf komen.

19 Administratief beheer en verzekeringen Verzekeringen bedrijf Kosten per jaar - Product aansprakelijkheid 330,- - Inventaris 450,- - Arbeidsongeschiktheid 900,- - Overlijdensrisico 200,- Verzekeringen voor mijzelf - Autoverzekering 2.091,47 - Ziekte kosten verzekering 1.440,- - WA verzekering 44,16 Uitvoering administratie Om kosten te besparen zal ik zelf mijn administratie doen. Daar heb ik dan ook tijd voor vrij gemaakt in mijn tijdsplanning. Onderhoudsplan Wat moet er gebeuren Hoe vaak Kosten Machine schoonmaak 1x per week -- Zaagbladen laten slijpen 1x per 2/3 weken 75,- Formaatzaag controleren op haaksheid 1x per half jaar -- EHBO koffer controleren/aanvullen 1x per half jaar 20,- Brandblussers controleren 1x per jaar 20,- Procedures Procedure werkplaats op orde houden - Scheiden: Onderscheid maken tussen wat overbodig is en wat nodig. Kapotte machines, dingen die onveilig zijn kunnen weg. Het risico op struikelen zal een stuk minder worden hierdoor. - Schikken: Gereedschappen krijgen hun eigen plek. Zodat ik makkelijk dingen terug kan vinden en alles op de goede plek ligt en geordend is. - Schoonmaken: Regelmatig de werkplaats aanvegen en de machines schoonmaken. Procedure voor de goederenstroom - Inkoop: Er wordt nooit meer als nodig ingekocht. Omdat er dan onnodig veel ruimte in beslag wordt genomen. En onnodig kosten worden gemaakt. - Opslag: Zodra er iets ingekocht is en het nog niet klaar is om te gebruiken. Kan het opgeborgen worden in de daarvoor bedoelde opbergruimten. - Gebruik: Als het inkoop product klaar is voor gebruik kun je dat bij de opbergruimte pakken. En inpak producten worden gescheiden in de daarvoor bedoelde afvalbakken.

20 7. Financieel plan Investeringsbegroting Machines ,- Elektrische gereedschap 3.435,- Bedrijfsauto volkswagen caddy ,- Voorraad 5.000,- Inventaris ,- Bank ,- Kas 5.000,- Inventaris + auto + bank + Kas = Totaal investering ,- Vlak/vandikte bank 3.000,- Formaatzaag ,- Kantenband machine 3.000,- Stationaire frees 2.000,- + Kosten machines ,- Makita boormachine 450,- Lamellofrees 600,- De walt bovenfrees 500,- Schaafmachine 300,- Festool rotex 450,- Festool vlakschuurmachine 300,- Makita bandschuurmachine 335,- Makita gastacker 500,- + Kosten elektrisch gereedschap 3.435,- Machines ,- Elektrisch gereedschap 3.435,- Voorraad (schroeven, lijm enz) 1.000,- Werkbank 200,- Afzuiging ,- + Kosten Inventaris ,- Financieringsvorm - Eigen spaargeld ,- - Bank lening ,- - Familie lening ,- Offerte Ik heb gekozen om mijn Lamellofrees bij Toolnation te bestellen. Zij zijn voordelig en hebben een korte leveringstijd.

21 Exploitatiebegroting OMZET ,- Directe kosten (inkoopwaarde van de omzet) ,- BRUTOWINST ,- Bedrijfskosten ,- Bedrijfsresultaat ,- Rente vreemd vermogen ,- NETTOWINST ,- Bedrijfsbegroting (na een jaar) OMZET ,- Directe kosten (inkoopwaarde van de omzet) ,- BRUTOWINST ,- Bedrijfskosten ,- Bedrijfsresultaat ,- Rente vreemd vermogen ,- NETTOWINST ,- Liquiditeitsbegroting Januari Februari Maart BEGINSALDO bank (+kas) 2.000, , ,- ONTVANGSTEN Contante verkopen 500, ,- 700,- Debiteuren 5.000, , ,- Diverse ontvangsten TOTAAL ONTVANGSTEN 5.500, , ,- UITGAVEN Crediteuren 3.000, , ,- Belastingdienst (BTW) 1.155, , ,- Belastingdienst (loonh.) Diverse uitgaven Rente en aflossingen 600,- 600,- 600,- Investeringen 500,- 200,- 300,- Privé-opnamen 800, , ,- TOTAAL UITGAVEN 6.055, , ,- EINDSALDO bank(+kas) 1.445, , ,-

22 Beginbalans Debet Credit Bedrijfspand - Inventaris ,- Auto ,- Voorraden 5.000,- eigen vermogen Debiteuren 1.500,- crediteuren ,- Kas+ bank ,- bank ,- Totaal ,- Totaal ,- Mutaties De brutowinst na een jaar is ,- minder dan het eerste jaar. De bedrijfskosten zijn met ,- gedaald. Eindbalans Debet Credit Bedrijfspand - Inventaris ,- Auto 7.000,- Voorraden 5.000,- eigen vermogen ,- Debiteuren 2.110,- crediteuren ,- Kas+ bank ,- bank ,- Totaal ,- Totaal ,- Kengetallen - Solvabiliteit Eigen vermogen Totaal vermogen x 100% = Solvabiliteitskengetal x 100 % = Liquiditeit VASTE BEDRIJFSMIDDELEN LANG VERMOGEN Bedrijfspand 7.200,- Eigen vermogen ,- Inventaris ,- Particuliere lening ,- Auto ,- + Huurpand 7.200, , ,- VLOTTENDE BEDRIJFSMIDDELEN KORT VERMOGEN Voorraden 5.000,- Bankkrediet ,- Debiteuren 1.250,- Crediteuren 5.885,- Kas + bank ,- + Overige schulden , ,- Totaal Totaal

23 - REV nettowinst : gemiddeld eigen vermogen x 100% : x 100% = RTV Bedrijfsresultaat : gemiddelde totale vermogen x 100% : x 100% = 74 - RVV Nettowinst : vreemd vermogen x 100% : x 100% = Cashflow Nettowinst + afschrijvingen Conclusies op basis van de financiële bevindingen Dreess meubel en interieurbouw heeft een goed vooruitzicht als al mijn schattingen en gegevens kloppen zal ik een goed geld verdienend bedrijf worden die prachtige meubels en interieurs maakt. Bronnen Boeken: P, F, Pietersen, Financiering voor het MKB, 5 e druk. P, F, Pietersen, Marketing voor het MKB, 17 e druk. Sites:

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum:

ONDERNEMINGSPLAN. Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: ONDERNEMINGSPLAN Naam bedrijf: Naam ondernemer: Adres ondernemer: Datum: 1 Inleiding 2 2. Inhoudsopgave 3 3. Samenvatting 4 4. De ondernemer 4.1 Persoonlijke gegevens Naam: Geboortedatum: Adres: Postcode:

Nadere informatie

Ondernemersplan. Barry Hooyschuur 4MB4O 2012-2013

Ondernemersplan. Barry Hooyschuur 4MB4O 2012-2013 Ondernemersplan Barry Hooyschuur 4MB4O 2012-2013 Voorwoord ondernemingsplan. Ik heb een ondernemingsplan geschreven in opdracht van Hout en Meubilerings College te Amsterdam. Ik ben met de BOL niveau 4

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20

Inhoudsopgave. Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20Mijnondernemingsplan.rtf Pagina 2 van 20 Ondernemingsplan Inhoudsopgave 1. Ondernemer... 4 1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.1. Persoonlijke gegevens... 4 1.1.2. Opleiding... 4 1.1.3. Arbeidssituatie... 4 1.2. Medeondernemer... 4 1.2.1. Medeondernemer(s)...

Nadere informatie

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf)

Qredits. Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) Qredits Microkrediet in Nederland Ondernemingsplan (in geval van startend bedrijf) 1/12 Inhoudsopgave 1. De ondernemer 3 1.1. Persoonlijke gegevens 3 1.2. Persoonlijke motieven 4 1.3. Persoonlijke kwaliteiten

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan

Hoofdstuk 31. Ondernemingsplan. Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan www.jooplengkeek.nl Ondernemingsplan Persoonlijk plan Marketingplan Financieel plan Organisatieplan Persoonlijk plan Persoonsgegevens Motivatie om ondernemer te worden Sterke punten & zwakke punten 1 Ondernemingsplan

Nadere informatie

School/cursus Wanneer? Diploma? ------------------- van -------- tot --------- ja/nee. School/cursus Wanneer? Diploma?

School/cursus Wanneer? Diploma? ------------------- van -------- tot --------- ja/nee. School/cursus Wanneer? Diploma? Het ondernemingsplan Hoofdstuk 1 Persoonlijke gegevens 1.1 Gegevens ondernemers Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Geboortedatum Nationaliteit Burgerlijke staat Huwelijkse voorwaarden/ samenlevingsovereenkomst

Nadere informatie

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam Ondernemersplan Bedrijfsnaam 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E-mailadres : Geboortedatum : Geboorteplaats : Nationaliteit : Burgerservicenummer

Nadere informatie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie

Je eigen bedrijf. Schooljaar klas 3 BBL/KBL. Handel & Administratie Je eigen bedrijf Schooljaar 2011-2012 klas 3 BBL/KBL Handel & Administratie Inleiding In dit project ga je een eigen bedrijf beginnen. Wat moet je hiervoor doen? Je gaat een ondernemingsplan maken. Onderdeel

Nadere informatie

Investeringsbegroting

Investeringsbegroting Investeringsbegroting Machines (3 machines formaatzaag, vandiktebank en vlakbank) : 13.000.- Klein Gereedschap : 2.000.- Kantoorinrichting : 2.000.- Voorraad hout : 4.000.- Voorraad klein materiaal : 3.000.-

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Financiën voor Starters

Financiën voor Starters Financiën voor Starters 22 mei 2013 René Overtoom, Teamleider YourBusiness Banking Marcel de Ruiter, Specialist YourBusiness Banking starters 2 Ondernemingsplan De Ondernemer (ervaring, branchekennis,

Nadere informatie

Ondernemingsplan. U de wensen, Wij de zorgen. U de wensen, Wij de zorgen

Ondernemingsplan. U de wensen, Wij de zorgen. U de wensen, Wij de zorgen Ondernemingsplan Altijd al een uniek meubelstuk willen hebben? Dan bent u bij ARENS meubels op maat bij het juiste adres! Bij ARENS meubels op maat werken we samen aan een ontwerp en wordt uw product naar

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD

ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop ONDERNEMINGSPLAN VOORBEELD MAAK WERK VAN JE ZAAK! Het ondernemingsplan Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Het opstellen

Nadere informatie

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong

Starten met een plan. Alles op een rij. Robert Loontjens & Anne de Jong Starten met een plan Alles op een rij Robert Loontjens & Anne de Jong Even voorstellen Robert Loontjens en Anne de Jong Accountmanager MKB Rabobank Parkstad Limburg (045) 533 44 44 bedrijven@parkstadlimburg.rabobank.nl

Nadere informatie

De resultatenrekening

De resultatenrekening De resultatenrekening format resultatenrekening kosten/uitgaven en opbrengsten/ontvangsten afschrijvingen rente eindbalans Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl www.jooplengkeek.nl 1 De

Nadere informatie

Ondernemingsplan van (naam)

Ondernemingsplan van (naam) Ondernemingsplan van (naam) 1. De ondernemer blz. 1.1 Persoonlijke gegevens 2 1.2 Persoonlijke motieven 2 1.3 Persoonlijke kwaliteiten 3 2. Het Marketingplan blz. 2.1 De onderneming 4 2.2 Idee 5 2.3 De

Nadere informatie

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2 EENMANSZAAK DEEL 1 Periode 3 Hoofdstuk 2 Opgaven 35 t/m 58 HOOFDSTUK 2 Maak opgaven 35 t/m 40 STARTEN VAN EEN ONDERNEMING Onderzoek welke vergunningen je nodig hebt & welke wetgeving op jouw onderneming

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Naam bedrijf

Ondernemingsplan. Naam bedrijf Ondernemingsplan Naam bedrijf LOGO door naam datum 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING pag HOOFSTUK 1 DE ONDERNEMING 1.1 Bedrijfsnaam 1.2 Bedrijfsidee 1.3 Persoonlijke gegevens HOOFSTUK 2 DRIJFVEREN, PERSOONLIJKE

Nadere informatie

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016

TOELATINGSTOETS M&O. Datum 14-1-2016 TOELATINGSTOETS M&O VUL IN: Datum 14-1-2016 Naam en voorletters. Adres. Postcode. Woonplaats. Geboortedatum / / Plaats Land. Telefoonnummer. E-mail. Gekozen opleiding. OPMERKINGEN: Tijdsduur: 90 minuten

Nadere informatie

Geschreven door: Jaïr Santman Hout en Meubileringscollege Amsterdam Klas: 3MJ4O / 4MJ4O

Geschreven door: Jaïr Santman Hout en Meubileringscollege Amsterdam Klas: 3MJ4O / 4MJ4O Geschreven door: Jaïr Santman Hout en Meubileringscollege Amsterdam Klas: 3MJ4O / 4MJ4O 1 Voorwoord Het beginnen van een eigen bedrijf in de watersport is voor mij al jaren een droom. Binnen Haarlem is

Nadere informatie

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten.

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten. De liquiditeits - en resultatenbegroting Een bedrijf wil graag weten of hij aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen. Daarom wordt een planning gemaakt in de ontvangsten en de uitgaven (vaak binnen een

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website

Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Logo WebCommuniqué met de achtergrondkleur van de website Inleiding Ik schrijf dit plan vanwege het feit dat ik een eenmansbedrijf op wil gaan starten in de webdesign branche en dit omdat ik de laatste

Nadere informatie

Antwoorden hoofdstuk 4

Antwoorden hoofdstuk 4 Antwoorden hoofdstuk 4 Opgave 4.1 Vaste activa Eigen Vermogen Pand 42.000 Aandelenvermogen 78.000 Inventaris 22.000 Reserves 37.000 Overige vaste activa 17.000 115.000 81.000 V.V. lang Vlottende activa

Nadere informatie

Aurington. Administratie en Advies

Aurington. Administratie en Advies Aurington Administratie en Advies Let op de houdbaarheidsdatum! Mei 5 Pincode 6 7 8 Boetes Dit jaar Deze maand De balans Tandorine B.V. Debet Activa Bezittingen Wat heb ik? Credit Passiva Vermogen Hoe

Nadere informatie

KREDIETAANVRAAG. Stappen:

KREDIETAANVRAAG. Stappen: KREDIETAANVRAAG Stappen: 1. De Ondernemer 2. De Onderneming en de kredietaanvraag 3. Het Business Model van de onderneming 4. Het Financiële Plan 5. Bijlage(n) Kredietaanvraag Stichting Impulsfonds Utrecht

Nadere informatie

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7.

> Een praktijkvoorbeeld van de openingsbalans staat in de CASE achterin het boek. Rechterkant, passiva, credit Vaste activa. 7. De openingsbalans stap voor stap uitgelegd In het onderstaande schema zie je een voorbeeld van een complete openingsbalans. In de volgende schema s wordt de openingsbalans per onderwerp uitgelegd. C >

Nadere informatie

Examen. Instructie Beoordelaar en leerling

Examen. Instructie Beoordelaar en leerling Niveau 3/4 BOL Pianotechnicus/Ondernemer Ondernemer Meubelindustrie / (scheeps)interieurbouwbedrijf Ondernemer meubelstoffeerbedrijf Creatief vakman KD 2012/2013/2014 Crebonummer: 92872 94592 94602 93683

Nadere informatie

Het Ondernemingsplan Handleiding voor de startende ondernemer

Het Ondernemingsplan Handleiding voor de startende ondernemer Het Ondernemingsplan Handleiding voor de startende ondernemer Onderstaand plan is een verkorte versie van Het Ondernemingsplan dat door de Vereniging van Kamers van Koophandel en Fabrieken wordt uitgegeven.

Nadere informatie

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland

Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Kamer van Koophandel Centraal Gelderland Programma: > Oriëntatie o.a. Ondernemersvaardigheden Wet- & Regelgeving > Marketing > > Overig Een eigen bedrijf beginnen? Eerst even langs je kamer van koophandel

Nadere informatie

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur)

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) MODULE 5: HET MARKETINGPLAN Inhoud: SWOT-analyse concurrentie-onderzoek conclusies marktonderzoeken

Nadere informatie

Financiële aspecten van de planning

Financiële aspecten van de planning 14 hoofdstuk Financiële aspecten van de planning 14.1 B 14.2 A 14.3 D 14.4 D 14.5 D 14.6 C 14.7 C 14.8 C 14.9 A 14.10 D 14.11 B 14.12 D 14.13 C 1 12 18.000 = 1.500 14.14 A 14.15 C Ontvangen wordt november,

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!! ONDERNEMINGSPLAN! PICITZ!STUDIO S!

!!!!!!!!!!!!!!!! ONDERNEMINGSPLAN! PICITZ!STUDIO S! ONDERNEMINGSPLANPICITZSTUDIO S ONDERNEMINGSPLAN PICITZSTUDIO S 8 1 ONDERNEMINGSPLANPICITZSTUDIO S 2 Inhoudsopgave 1.Deondernemer 1.1Persoonlijkegegevens 1.2Motivatie 1.3Kredietbehoefte 2.Deonderneming

Nadere informatie

Junior company 2. Ondernemingsplan

Junior company 2. Ondernemingsplan Voortgezet onderwijs Junior company 2. Ondernemingsplan Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

Liquiditeitsbegroting

Liquiditeitsbegroting 1 Liquiditeitsbegroting Voorspellen inkomsten en uitgaven Periode X, dag, week, maand, jaar Dynamische liquiditeit Staat van herkomst en bestedingen Kasstroomoverzicht Zie het als je eigen bankrekening

Nadere informatie

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen.

Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte. Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Hoofdstuk 3 Kengetallen met betrekking tot de vermogensbehoefte Extra opgaven Opgave 3.6a hoort bij paragraaf 3.3, De gemiddelde opslagduur van de voorraad goederen. Opgave 3.6a Vazzo bv koopt en verkoopt

Nadere informatie

Overzicht financieel plan

Overzicht financieel plan Overzicht financieel plan Privé ontrekking (maandelijks) 1.000 BTW tarief 0,21 % Inkoop kosten 0,18 % Bedrijfskosten (maandelijks) 120 Promotiekosten (maandelijks) 100 Transportkosten (maandelijks) 100

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Checklist. Startende Ondernemer

Checklist. Startende Ondernemer Checklist Startende Ondernemer De voorbereiding: 1. Bepaal de vijf W s: 1. Wat zijn de producten/diensten die worden aangeboden? 2. Waarom wordt dit bedrijf succesvol? 3. Wat wordt de doelgroep? 4. Welke

Nadere informatie

fun house fun house fun house Pink

fun house fun house fun house Pink fun house fun house fun house Pink financieringsbegroting bezit en vermogen vaste activa - vlottende activa eigen vermogen - vreemd vermogen voorbeelden Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl

Nadere informatie

Meerkeuzevragen: 5. Bereken voor dit jaar de totale constante kosten. A. 1.082.000,- B. 158.800,- C. 142.000,- D. 114.400,-

Meerkeuzevragen: 5. Bereken voor dit jaar de totale constante kosten. A. 1.082.000,- B. 158.800,- C. 142.000,- D. 114.400,- Meerkeuzevragen: 1. John maakt voetballen in Afrika. Hij verdient netto 45,- per week. Hij krijgt een loonsverhoging tijdens het WK voetbal van 1,5 %. Hoeveel verdient deze jongen dan netto per kwartaal?

Nadere informatie

Een lening met een onroerend goed als onderpand. 5. Waarom is het handig een boekhouding bij te houden (noem 2 redenen).

Een lening met een onroerend goed als onderpand. 5. Waarom is het handig een boekhouding bij te houden (noem 2 redenen). Sectie economie 2012-2013 1 Antwoorden opgave 1 1. Wat zijn crediteuren? Leveranciers op rekening 2. Wat zijn debiteuren? Afnemers op rekening 3. Wat is een hypotheek? Een lening met een onroerend goed

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Duidelijke vermelding van: Bedrijfsnaam Naam Ondernemer Datum en plaats

Ondernemingsplan. Duidelijke vermelding van: Bedrijfsnaam Naam Ondernemer Datum en plaats Ondernemingsplan Duidelijke vermelding van: Bedrijfsnaam Naam Ondernemer Datum en plaats INHOUDSOPGAVE Een duidelijke indeling in hoofdstukken en paragrafen, zoals hieronder beschreven. 1. Inleiding pag.

Nadere informatie

Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst

Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst DUURZAAMHEIDSPROJECT KLAS 11 Inleverdatum: VRIJDAG 17 februari 2017 Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst Jullie zijn een productteam die de opdracht krijgt een nieuw duurzaam product

Nadere informatie

Financiën. Exploitatiebegroting Omzet ,50 x 50 = 625,00. 0,67 x 350 = 234,50. Inkoopwaarde. Brutowinst 390,50. Promotie kosten 10,00

Financiën. Exploitatiebegroting Omzet ,50 x 50 = 625,00. 0,67 x 350 = 234,50. Inkoopwaarde. Brutowinst 390,50. Promotie kosten 10,00 Financiën Exploitatiebegroting Omzet 500+ 2,50 x 50 = 625,00 Inkoopwaarde 0,67 x 350 = 234,50 Brutowinst 390,50 Promotie kosten 10,00 Personeelskosten - Loonkosten 0,10 x 450 = 45,00 Nettowinst voor belasting

Nadere informatie

Hoe groot is het marktaandeel van onderneming B? Vul een geheel getal in (zonder decimalen).

Hoe groot is het marktaandeel van onderneming B? Vul een geheel getal in (zonder decimalen). Basiskennis Ondernemerschap Correctiemodel Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten: 1 In Alkmaar wordt elke vrijdag een kaasmarkt gehouden. De kazen worden aangeleverd door de producenten

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Prosoe

Ondernemingsplan. Prosoe Ondernemingsplan Prosoe 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens 2 1.2 Persoonlijke motieven 3 1.3 Persoonlijke kwaliteiten 3 2. Het Marketingplan 2.1 De onderneming 4 2.2 Idee 4 2.3 De markt 4 2.3.1

Nadere informatie

Uitwerkingen PDB Financiering met resultaat hoofdstuk 6. Opgave 6.1 a. Gemiddeld eigen vermogen = ( ) / 2 =

Uitwerkingen PDB Financiering met resultaat hoofdstuk 6. Opgave 6.1 a. Gemiddeld eigen vermogen = ( ) / 2 = Opgave 6.1 a. Gemiddeld eigen vermogen = ( 2.600.000 + 3.000.000) / 2 = 2.800.000 REV na belasting = 400.000 100% = 14,29% 2.800.000 b. Gemiddeld totaal vermogen = ( 7.150.000 + 7.200.000) / 2 = 7.175.000

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Basiskennis Ondernemerschap Voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Dit voorbeeldexamen bestaat

Nadere informatie

BOEKHOUDING EN FINANCIERING

BOEKHOUDING EN FINANCIERING graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop BOEKHOUDING EN FINANCIERING Inhoudsopgave Inleiding 1. Het financiële deel van het ondernemingsplan 2. Het beoordelen van uw financiële

Nadere informatie

PROJECTPLAN. Wat staat er in?

PROJECTPLAN. Wat staat er in? PROJECTPLAN Er zijn heel veel manieren hoe je een projectplan (of plan van aanpak) maakt. Een projectplan hoeft echt niet uit heel veel pagina s te bestaan, als je maar over een aantal dingen goed hebt

Nadere informatie

Debet Balans per 10 januari Credit Inventaris 55.000 Eigen vermogen 115.000. Bank 90.000 Totaal 195.000 Totaal 195.000

Debet Balans per 10 januari Credit Inventaris 55.000 Eigen vermogen 115.000. Bank 90.000 Totaal 195.000 Totaal 195.000 Basiskennis Boekhouden / Elementair Boekhouden Uitwerkingen Hoofdstuk 3 Opgave 3.1 a. Debet Balans per 5 januari Credit Inventaris 60.000 Eigen vermogen 120.000 Voorraad goederen 50.000 Lening oom 80.000

Nadere informatie

Tijdens het spelen van deze Business Game zet je samen met andere leerlingen een eigen onderneming op, en stippelen jullie een strategie uit.

Tijdens het spelen van deze Business Game zet je samen met andere leerlingen een eigen onderneming op, en stippelen jullie een strategie uit. VECON Business Game Leerlinghandleiding Spelregels De VECON BUSINESS GAME is een educatief spel, dat door docenten gebruikt wordt om jou in een realistische omgeving kennis te laten maken met het beheren

Nadere informatie

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44 9 Financieel In deze financiële paragraaf is gestart met het uitgangspunt dat de totale voorraad voor 90% wordt verkocht tegen vastgestelde prijzen. Overige kosten zoals vervoerskosten worden hierin buiten

Nadere informatie

9 Uitwerkingen proefwerktrainingen deel 2

9 Uitwerkingen proefwerktrainingen deel 2 Docentenhandleiding Hoofdstuk 25 9 Uitwerkingen proefwerktrainingen deel 2 a Per november 2008 wordt aan huur vooruitontvangen: 400 3 650 = 780.. b Per december wordt achteraf ontvangen: 25 3 720 = 270..

Nadere informatie

Hoofdstuk 25, 30 en 31

Hoofdstuk 25, 30 en 31 V5 M&O Samenvatting SE2 Hoofdstuk 25, 30 en 31 1 Hoofdstuk 25 Breakeven analyse Variabele kosten zijn afhankelijk van de productie/afzet. Proportioneel variabele kosten stijgen in dezelfde mate als de

Nadere informatie

Quickscan Gasterij de Plaetse

Quickscan Gasterij de Plaetse Quickscan Gasterij de Plaetse - Type onderneming: Horeca - Rechtsvorm: Eenmanszaak/V.O.F. - Btw-Tarief: 6% & 21% - Locatie: Breda - Gewenste startdatum: Augustus 2017 - Personeel: Ja (±10 werknemers) -

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv HET BOXEN SYSTEEM BOX 1 INKOMEN UIT WERK WINST ONDERNEMING BOX 2 INKOMEN UIT AANMERKELIJK BELANG BOX 3 INKOMEN UIT SPAREN & BELEGGEN DE NETTOWINST = ONDERNEMERSINKOMEN = 20.100,- - AFTREKPOSTEN = BELASTBARE

Nadere informatie

-> Bereken de brutowinst en de nettowinst van Jeroen.

-> Bereken de brutowinst en de nettowinst van Jeroen. BEHEERS JIJ DIT AL? Beheers jij dit al? Bewijs dit dan door op de knop hieronder te klikken en direct de lastigste opgaven te maken. Kun jij dit foutloos? Dan mag je dit onderdeel overslaan! UITLEG Het

Nadere informatie

Vlottende activa: Kas Totaal investering

Vlottende activa: Kas Totaal investering H1 Investering opgave 3 Investeringsbegroting Investeringsbegroting per 1 april Vaste activa: Kano s 20 x 1.000 20.000 Kajaks 6 x 1.500 9.000 Trailer 5.000 Mountainbikes 18.000 Klein materiaal 7.000 Klimmaterialen

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Liquide en Solvabel Voldoende werkkapitaal Voldoende eigen vermogen 2 1 Kasstromen Operationele cashflow Investeringscashflow Financieringscashflow 3 Liquiditeit Mate waarin schulden

Nadere informatie

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal.

Voorbeeld: Ik werk het liefst met een tweetal. & OHHUOLQJHQKDQGOHLGLQJ LQOHLGLQJ Het sectorwerkstuk staat voor de deur. Misschien heb je er al slapeloze nachten van, misschien lijkt het je de leukste opdracht van je hele opleiding. Eindelijk iets leren

Nadere informatie

Stage 2015 Lindeboom interieur

Stage 2015 Lindeboom interieur Naam: Ronald van Wijk Klas: 1MD4O Periode: periode 4 Stage 2015 Lindeboom interieur Inhoud 1. Inleiding... 1. 2. Geschiedenis... 2. 3. Werkzaamheden... 3. 4. Materialen... 4. 5. Machines... 5. 6. Personeel...

Nadere informatie

Klas:.. Datum:. Beginbalans B.V. xyz 1 jan. 20xx. rekeningafschrift B.V. xyz nr. 643.058.230.279 1 jan. 17.500 30 jun. 22.097

Klas:.. Datum:. Beginbalans B.V. xyz 1 jan. 20xx. rekeningafschrift B.V. xyz nr. 643.058.230.279 1 jan. 17.500 30 jun. 22.097 Beginbalans B.V. xyz 1 jan. 20xx activa debet passiva credit Grond 5 ha 156.000 Eigenvermogen 256.500 Gebouwen 425.000 Hypotheek 325.000 Machines 15.000 Lening 145.000 Inventaris 60.000 000 Crediteuren

Nadere informatie

(opstartfase) maand 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 totaal

(opstartfase) maand 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 totaal liquiditeitsbegroting (opstartfase) maand 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 totaal opening kas/bank -1.128,99 4.347,50 11.590,59 16.803,73 20.997,93 19.457,90 21.280,18 27.973,31 35.496,66 37.698,87 48.759,66

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2

PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 PROJECT ONDERNEMEN FRIESLAND COLLEGE 2012-2013 LOOPBAAN & BURGERSCHAP ECONOMISCHE DOMEIN 1.2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Opdracht... 4 Doelen... 4 Inhoud... 4 Werkwijze... 5 Productinhouden en beoordeling...

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - 19 mei 2015 ONDERNEMINGSPLAN - ANNIKA WOUD

Ondernemingsplan. Promotie, premiums en trendwatching. Annika Woud - 19 mei 2015 ONDERNEMINGSPLAN - ANNIKA WOUD Ondernemingsplan Promotie, premiums en trendwatching Annika Woud - 19 mei 2015 1 Inhoud Ken jezelf als ondernemer p. 3 t/m 5 Werk je idee uit p. 6 Zet je onderneming op p. 7 Onderzoek je markt p. 8 t/m

Nadere informatie

Inventaris Kassa 1.500 Keuken 55.000 Beelden om de inrichting gezelliger te maken 5.000 Tafels en stoelen 12.000 Totaal 81.500

Inventaris Kassa 1.500 Keuken 55.000 Beelden om de inrichting gezelliger te maken 5.000 Tafels en stoelen 12.000 Totaal 81.500 Opgave 1 a. Het winkelpand staat niet op de investeringsbegroting omdat Egbert dit winkelpand huurt. Alleen aankopen staan bij de vaste activa. b. De verbouwing moet in één keer door Egbert betaald worden.

Nadere informatie

SPEEDDATE. Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf

SPEEDDATE. Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf i n l i c h t i n g e n f o r m u l i e r SPEEDDATE Wij verzoeken u dit inlichtenformulier zorgvuldig in te vullen. Wij danken u alvast voor uw medewerking. 1 personalia gegevens aanvrager Achternaam Voornaam

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Beoordelen

Hoofdstuk 6: Beoordelen Hoofdstuk 6: Beoordelen M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H6: Beoordelen Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

Uitwerkingen vragen en opgaven. 1 De balans. BA. H 1 Vragen. Uitwerking vragen

Uitwerkingen vragen en opgaven. 1 De balans. BA. H 1 Vragen. Uitwerking vragen BA. H 1 Vragen Uitwerkingen vragen en opgaven 1 De balans Uitwerking vragen 1 Een begroting is een vooraf gemaakt overzicht van inkomsten en uitgaven. 2 Het is belangrijk voor een gezin om een begroting

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Mike Leeuw. Plan van Aanpak Webshop

Ondernemingsplan. Mike Leeuw. Plan van Aanpak Webshop Ondernemingsplan Mike Leeuw Plan van Aanpak Webshop F.F.A INHOUD PVA 1 De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens 1.2 Persoonlijke motieven 1.3 Persoonlijke kwaliteiten 2 Het marketingplan 2.1 De onderneming

Nadere informatie

Bedrijfseconomische aspecten Examennummer: 19639 Datum: 26 maart 2011 Tijd: 12:30 uur - 14:00 uur

Bedrijfseconomische aspecten Examennummer: 19639 Datum: 26 maart 2011 Tijd: 12:30 uur - 14:00 uur Bedrijfseconomische aspecten Examennummer: 19639 Datum: 26 maart 2011 Tijd: 12:30 uur - 14:00 uur Dit examen bestaat uit 5 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 15 open vragen (maximaal 50

Nadere informatie

Dit Pitch & Go aanmeldformulier is er in drie varianten, geef hieronder aan welke u invuld. Starter Bestaande klant (pag. 6) Nieuwe klant (pag.

Dit Pitch & Go aanmeldformulier is er in drie varianten, geef hieronder aan welke u invuld. Starter Bestaande klant (pag. 6) Nieuwe klant (pag. PITCH & GO aanmeldformulier Rabobank IJsseldelta Dit Pitch & Go aanmeldformulier is er in drie varianten, geef hieronder aan welke u invuld. Starter Bestaande klant (pag. 6) Nieuwe klant (pag. 10) Aanmeldformulier

Nadere informatie

ALA Ontwerpstudio Opdracht 1 H 2 0 Ontwerpstudio

ALA Ontwerpstudio Opdracht 1 H 2 0 Ontwerpstudio ALA Ontwerpstudio Opdracht 1 H 2 0 Ontwerpstudio Opdracht 1 moodboard verslag H 2 0 Ontwerpstudio Als u opzoek bent naar een conceptueel sterk ontwerp met gevoel voor detail dan kunt u bij h 2 0 ontwerpstudio

Nadere informatie

- Op gebouwen en machines die op 1 januari 2008 aanwezig zijn wordt in 2008 respectievelijk 30.000,- en 20.000,- afgeschreven.

- Op gebouwen en machines die op 1 januari 2008 aanwezig zijn wordt in 2008 respectievelijk 30.000,- en 20.000,- afgeschreven. Management en Organisatie VWO 6 Herhaling CE Begrotingen nummer 2 Opgave 1 Gegeven is de volgende balans van Fitna bv: Balans per 1/1 2008 --------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ondernemingsplan voor Patrick en Gerdi Ketelaars

Ondernemingsplan voor Patrick en Gerdi Ketelaars Ondernemingsplan voor Patrick en Gerdi Ketelaars (bedrijfsnaam nog niet definitief) Versie [2012001] Datum [08-07-2012] Auteur [Patrick en Gerdi Ketelaars] 1 1 De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam

Nadere informatie

Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting.

Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting. Hoofdstuk 4 Beoordeling van de liquiditeit Extra opgaven Opgaven 4.4a en 4.4b horen bij paragraaf 4.2, Liquiditeitsbegroting en resultatenbegroting. Opgave 4.4a De handelsonderneming Hartema vof heeft

Nadere informatie

1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen

1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen 1 Bepaal de financiële haalbaarheid van je plannen If you can dream it, you can do it is een bekende uitspraak van Walt Disney. Een droom ligt aan de basis van veel succesvolle ondernemingen. Durf dus

Nadere informatie

Belangrijke stappen in je voorbereiding

Belangrijke stappen in je voorbereiding Belangrijke stappen in je voorbereiding Een bedrijf starten kan op allerlei manieren: fulltime, parttime of als zzp'er. Wat je ook kiest, je moet goed voorbereid aan de slag. Onderstaande punten helpen

Nadere informatie

Management en Organisatie. Proefles

Management en Organisatie. Proefles Management en Organisatie Proefles I. Geld lenen. Stel: je wordt 18 jaar, je haalt je rijbewijs en je wilt dan direct een auto hebben. Die kost 25.000, maar jij hebt geen cent. Je kijkt naar de TV en je

Nadere informatie

Het ondernemingsplan. Plannen om een onderneming te starten? Zet het op papier! Uw plan in stappen Handige hulpmiddelen Links naar instanties

Het ondernemingsplan. Plannen om een onderneming te starten? Zet het op papier! Uw plan in stappen Handige hulpmiddelen Links naar instanties Informatie ABN AMRO 0900-00 24 (lokaal tarief) Het ondernemingsplan www.abnamro.nl Plannen om een onderneming te starten? Zet het op papier! Uw plan in stappen Handige hulpmiddelen Links naar instanties

Nadere informatie

Examen HAVO. Voorbeeldopgaven Knip & Go. Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid

Examen HAVO. Voorbeeldopgaven Knip & Go. Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid Examen HAVO 2017 Voorbeeldopgaven Knip & Go Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid Voorbeeldopgave nieuwe programma onderdelen bij Bedrijfseconomie, ondernemerschap en financiële

Nadere informatie

ONTVANGFN 1 6MRT2015

ONTVANGFN 1 6MRT2015 ONTVANGFN 1 6MRT2015 Gemeente Teylingen T.a.v.: Burgemeester en Wethouders Raadhuisplein 1 2215 MA Voorhout Rijnsburg, 15 maart 2015 Betreft: Snackbar Hooggeëerde Burgemeester en Wethouders, Ik schrijf

Nadere informatie

Lesbrief Kopen en Werken 2 e druk Hoofdstuk 6 Het koeriersbedrijf van Ewout 6.1 Het hele vermogen van 50.000.

Lesbrief Kopen en Werken 2 e druk Hoofdstuk 6 Het koeriersbedrijf van Ewout 6.1 Het hele vermogen van 50.000. Hoofdstuk 6 Het koeriersbedrijf van Ewout 6.1 Het hele vermogen van 50.000. 6.2 80% van de bezittingen de leningen = 0,8 (18.000 + 12.000 + 6.000 + 9.000) 20.000 15.000 = 1.000. 5.000 (kas) + 1.000 = 6.000.

Nadere informatie

Module 1 Maak een plan

Module 1 Maak een plan Geleerd in vorige presentatie Module 1 Maak een plan Les 2. Creëer rust en vertrouwen met een goed financieel plan Falen a.g.v. slechte financiële planning Business Plan op 1 A4 van visie naar actie O.G.S.M.

Nadere informatie

IMK Projecten Ondernemingsplan

IMK Projecten Ondernemingsplan IMK Projecten Ondernemingsplan INHOUDSOPGAVE Een duidelijke indeling in hoofdstukken en paragrafen, zoals hieronder beschreven. 1. Inleiding pag. 3 2. Samenvatting pag. 4 3. Persoonlijk pag. 6 3.1 Personalia

Nadere informatie

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009.

Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Verantwoordingsmatrix Portfolio Medisch Pedicure Ondernemen. Branche Examenbureau Bron: Branche kwalificatiedossier Medisch Pedicure, maart 2009. Ondernemen Competentie 14, 15, 16, 17, 18 en 19 Ondernemingsplan

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 Begrotingen en bedrijfsprognoses Begroting Wat is een begroting? Een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Zeker als starter maakt

Nadere informatie

FINANCIERING voor het mkb

FINANCIERING voor het mkb OPLEIDING ONDERNEMEN / AOV ONDERNEMER MKB FINANCIERING voor het mkb (leverbaar met studie-app of werkboek) Drs. P.F. Pietersen K.P. Pietersen 6 e druk, e oplage ISBN 978 90 655 8 8 NEDERLANDS ONDERWIJS

Nadere informatie

Maak je eigen jaarbegroting

Maak je eigen jaarbegroting Maak je eigen jaarbegroting Inleiding Een begroting maken. Het woord begroting wordt normaal gesproken alleen gebruikt bij bedrijven en de overheid. Maar het is tijd om ook jouw budget dezelfde aandacht

Nadere informatie

1 van 15 Businessplan

1 van 15 Businessplan 1 van 15 Businessplan 2 van 15 Inhoudsopgave! Ondernemer!! 1.1 Persoonlijke gegevens pag. 2 1.2 Persoonlijke motieven pag. 3 1.3 Persoonlijke kwaliteiten pag. 4 & 5 Onderneming!! 2.1 Zakelijke gegevens

Nadere informatie

Ondernemingsplan. No Name Promotions. Kim Lokhorst MM2A! Pagina 1

Ondernemingsplan. No Name Promotions. Kim Lokhorst MM2A! Pagina 1 No Name promotions Kim Lokhorst MM2A Pagina 1 Inhoud 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Pagina 3 1.2 Persoonlijke motieven Pagina 4 1.3 Persoonlijke kwaliteiten Pagina 4 t/m 5 2. Het marketing

Nadere informatie

activa debet Veestapel Handels voorraad goederen Debiteuren Bank Kas 1.000

activa debet Veestapel Handels voorraad goederen Debiteuren Bank Kas 1.000 Begin Balans 1-jan 2009 activa debet passiva-credit Grond 5 ha 145.000 Eigen vermogen 212.000 Gebouwen 350.000 Hypotheek 250.000 Machines 11.000 Lening 185.000 Inventaris 65.000 Crediteuren Vervoermiddelen

Nadere informatie

Pupate Mens en Ondernemen. Effectief financieel beleid

Pupate Mens en Ondernemen. Effectief financieel beleid Pupate Mens en Ondernemen Effectief financieel beleid Financiën Balans, W&V-rekening, samenhang Omzet- en exploitatieprognose en de gevolgen voor de onderneming Balans Overzicht van bezittingen, schulden

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Neem een goede start en zet uw idee om in een succesvolle zaak

Ondernemingsplan. Neem een goede start en zet uw idee om in een succesvolle zaak Ondernemingsplan Neem een goede start en zet uw idee om in een succesvolle zaak INHOUD 1 Stel jezelf voor 3 2 Missie - Visie 4 3 In een notendop 5 3.1 Financiering 6 3.2 Status 6 4 Omschrijving van de

Nadere informatie

jaarverslag 2013 Stichting Helderse Wereldwinkel Keizerstraat 13A 1781 GC Den Helder Telefoon 0223 870016 Rek ABN-AMRO NL62ABNA08474.64.

jaarverslag 2013 Stichting Helderse Wereldwinkel Keizerstraat 13A 1781 GC Den Helder Telefoon 0223 870016 Rek ABN-AMRO NL62ABNA08474.64. jaarverslag 2013 Stichting Helderse Wereldwinkel Keizerstraat 13A 1781 GC Den Helder Telefoon 0223 870016 Rek ABN-AMRO NL62ABNA08474.64.776 Het bevorderen van eerlijke handel en het steunen van producenten

Nadere informatie

FINANCIEEL PLAN OUD NIEUWS

FINANCIEEL PLAN OUD NIEUWS FINANCIEEL PLAN OUD NIEUWS Inhoudsopgave 1. FINANCIEEL 1.1 Toelichting 1.2 Financieringsbehoefte 1.3 Openingsbalans 1.4 Omzetdoelstelling 1.5 Inkoopprognose 1.6 Liquiditeitsbegroting 1.7 Afschrijvingen

Nadere informatie