Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen"

Transcriptie

1 #1 sep 2016 Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen Goed dat je deze whitepaper hebt gedownload! Je bent ondernemer, zzp er of je werkt in loondienst en je hebt geen pensioenregeling. Daarom wil je weten hoe je zelf iets aan je pensioen kunt doen. Het is belangrijk dat je een goed geïnformeerde beslissing neemt over hoe je je pensioen regelt. Het gaat tenslotte om je toekomst. Deze whitepaper geeft je een helder beeld over de verschillende mogelijkheden en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Na het lezen beschik je over de benodigde informatie om een goede keuze te maken.

2 Wat is pensioen? Allereerst maar eens de definitie van pensioen. Daar zijn er velen van, maar wij hanteren deze definitie: Inkomen voor wanneer je niet langer wilt of kunt werken De nadruk ligt hier op wilt of kunt. Hoe lang je wilt blijven werken bepaal je zelf. Maar hoe lang je kunt werken heb je niet zelf in de hand. En daarvoor is het verstandig iets te regelen. Er zijn drie situaties waarin je niet meer kunt werken: Je bent te oud Hiervoor bestaat het ouderdomspensioen Je bent arbeidsongeschikt Voor deze situatie is het arbeidsongeschiktheidspensioen Je bent overleden Voor deze situatie bestaat het nabestaandenpensioen Dit zijn de drie officiële vormen van pensioen. Maar wanneer wil je niet langer werken? Voor veel mensen is het doel van het ouderdomspensioen van het leven genieten. Verre reizen maken. Maar hoe (on)logisch is dat? Waarom zou je je dromen uitstellen tot later. Wist je dat één op de vijf mensen zijn pensioen niet eens haalt? Wij introduceren daarom een vierde type pensioen: het tussenpensioen. Voor wanneer je een poosje wilt stoppen met werken om andere dingen te gaan doen. Een reis maken, een opleiding volgen, een boek schrijven. Voor al deze vormen van pensioen is het noodzakelijk geld opzij te zetten.

3 Wat zijn jouw mogelijkheden? Er zijn zeven manieren om zelf iets aan je pensioen te doen. De eerste vier opties (roze) vallen onder de noemer pensioenopbouw. De laatste drie (blauw) zijn alternatieve mogelijkheden om voor dat inkomen voor later te zorgen. Hét grote verschil tussen pensioensparen en gewoon sparen is de fiscaliteit. De overheid wil graag dat je pensioen opbouwt en stimuleert dit met fiscale voordelen. Bij de eerste vier opties is dan ook sprake van fiscaal voordeel, bij de drie alternatieven niet. 1 Voortzetten pensioen bij ex-werkgever 2 Fiscale Oudedagsreserve (FOR) 3 Pensioenopbouw in de derde pijler (lijfrente) 4 Je bedrijf verkopen 5 Zelf sparen en/of beleggen 6 Hypotheek aflossen 7 Langer doorwerken

4 Voortzetten pensioen bij ex-werkgever Binnen negen maanden na beëindiging van je arbeidsovereenkomst kun je beslissen de pensioenregeling van je ex-werkgever voort te zetten. De premie die je aftrekt is maximaal 10 jaar aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Lang niet iedere pensioenregeling biedt deze mogelijkheid. En door de zogenoemde doorsneepremie is dit voor maar weinig mensen een aantrekkelijke optie. Vooral voor 55-plussers kan dit interessant zijn. Er verandert niets. Eventuele verzekeringen zoals een nabestaanden- of arbeidsongeschiktheidsverzekering blijven gelden. Kosten: Je betaalt zelf de gehele premie. Dit geldt ook voor het deel dat je werkgever voor jou betaalde toen je nog in dienst was. Flexibiliteit: Je kunt niet zelf bepalen hoeveel en hoe vaak je inlegt. Daarnaast moet je binnen negen maanden al besluiten of je dit wilt doen. Voor weinigen interessant: Het hangt van veel factoren af of het interessant is je werkgeverspensioenregeling voort te zetten. Onder andere je leeftijd maar ook de status van het pensioenfonds en de samenstelling van het deelnemersbestand speelt een rol. Slechts zeer weinig mensen maken dan ook gebruik van deze mogelijkheid.

5 Fiscale Oudedagsreserve (FOR) Je mag jaarlijks 9,8% van je winst uit onderneming fiscaal vriendelijk opzij zetten voor je pensioen. Dit bedrag is aan een maximum gebonden. In 2015 is dit 8.631,- Om gebruik te maken van de FOR, moet je voldoen aan het urencriterium dat de Belastingdienst hanteert om te bepalen of je fiscaal gezien ondernemer bent. Dit betekent dat je minimaal 1225 uur voor je bedrijf hebt gewerkt gedurende het betreffende jaar. Let wel: als je twee jaar niet aan het urencriterium voldoet of je staakt je activiteiten, dan moet je ook je actie ondernemen op deze FOR. Je kunt deze storten in een lijfrente of er een lijfrente-uitkering mee kopen. Doe je dit niet, dan klopt de belastingdienst bij je aan. Fiscaal: Deze optie is fiscaal gefaciliteerd. Dat betekent dat je vermogen opbouwt van je bruto winst. Flexibiliteit: Je kunt te allen tijde bij je geld omdat het op je eigen rekening staat. Vergt discipline: Je kunt te allen tijde bij je geld en niemand controleert of je daadwerkelijk geld opzij zet. Risico: Als je je onderneming staakt, je met pensioen gaat of als je niet aan het urencriterium voldoet, moet je afrekenen met de Belastingdienst. Of het geld er nu is of niet. Fiscaal: Het rendement dat gemaakt wordt met het FORvermogen wordt belast in box 1. Dat betekent dat je over dit deel van je vermogen inkomstenbelasting moet betalen. Advieswerk: Gezien de complexiteit en risico s is gedegen fiscaal advies zeer gewenst. Dit brengt extra kosten met zich mee. Lees hier meer over de FOR.

6 Pensioen opbouwen via de 3e pijler (lijfrente) De derde pijler in ons pensioenstelsel betreft individueel aanvullend pensioen. Dit is dé pijler voor mensen die zelf hun pensioen moeten regelen. De derde pijler valt onder het zogenoemde lijfrenteregime. Lijfrente is kapitaal dat wordt opgebouwd door periodiek of eenmalig een bedrag in te leggen. Met dit opgebouwde kapitaal koop je een uitkering aan na een bepaalde datum. Dit is normaal gesproken je pensioendatum. Er zijn drie verschillende typen lijfrente: verzekerde lijfrente, spaarlijfrente en beleggingslijfrente. Lees hier meer over de kenmerken van de verschillende typen lijfrente. Deze uitkering kan tijdelijk zijn (minimaal 5 jaar) of levenslang (tot minimaal 20 jaar na AOW) en moet uiterlijk 5 jaar na AOW-leeftijd ingaan. Fiscaal: Je inleg is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Flexibiliteit: je kunt op ieder moment bepalen hoeveel en hoe vaak je inlegt Veiligheid: Je geld staat veilig. Mocht je ooit een beroep moeten doen op de bijstand, dan hoef je niet eerst dit vermogen aan te spreken, in tegenstelling tot gewoon vermogen. Je geld staat vast: Lijfrente heeft als doel pensioen. Daarom kun je het niet zomaar opnemen voor een ander doel. Wil je het geld toch eerder opnemen dan dien je hierover 20% extra belasting te betalen, de zogeheten revisierente. De enige uitzondering hierop is langdurige arbeidsongeschiktheid. In dat geval kun je het vermogen wel voortijdig opnemen. Complexiteit/kosten: Met name de verzekerde lijfrentes en gegarandeerde lijfrentes, waarin een combinatie van verzekeringsof financiële producten wordt gemaakt met een opbouwproduct, zijn complex en duur.

7 Je bedrijf verkopen Als je jouw onderneming verkoopt heb je de mogelijkheid de winst van deze verkoop - de zogeheten stakingswinst - te gebruiken voor je oudedag. Je kunt deze winst omzetten in een uitkering. Deze kan direct ingaan of op een later moment. Je kunt deze opties ook combineren. Hoeveel je hiervoor maximaal mag inzetten is (onder andere) afhankelijk van je leeftijd. Lees hier meer over de stakingslijfrente. Deze mogelijkheid bestaat alleen voor zzp ers en mensen met een VOF of maatschap. Voor ondernemers met een BV is dit niet mogelijk. Raadpleeg altijd een financieel adviseur. Fiscaal: je stelt de belasting over je stakingswinst uit door deze om te zetten in een lijfrente. Flexibel: je kunt met een deel van de winst je inkomen laten aanvullen en een deel laten staan voor een later tijdstip. Op deze manier kun je je werkzaamheden geleidelijk afbouwen. Onzeker. Je weet van tevoren niet of je jouw onderneming kunt verkopen en hoeveel dit oplevert. Je bent je bedrijf. Voor veel zzp ers is de onderneming sterk aan de persoon gekoppeld. Zodra jij stopt met ondernemen wordt de onderneming een stuk minder waard.

8 Zelf sparen en/of beleggen Je zet eenmalig en/of periodiek geld opzij en je spaart of belegt dit voor later. Het doel van pensioen is koopkrachtbehoud in de (verre) toekomst. De hoogte van het vermogen dat je opbouwt is voor een belangrijk deel afhankelijk van het rendement dat je maakt op je inleg. Het streefrendement moet daarom ruim boven het inflatiepercentage liggen. Flexibiliteit: Deze manier van pensioenopbouw is uitermate flexibel. Doordat het op een eigen spaar- of beleggingsrekening staat, kun je altijd bij je gespaard vermogen. Flexibiliteit: Deze manier van pensioenopbouw is uitermate flexibel. Doordat het op een eigen spaar- of beleggingsrekening staat, kun je altijd bij je gespaard vermogen. Daardoor is dit dé manier om voor een tussenpensioen te sparen. Fiscaal 1: Deze vorm van pensioenopbouw is niet fiscaal gefaciliteerd. Je legt in van je netto inkomen, dus van geld waarover je al belasting hebt betaald. Fiscaal 2: Je vermogen op een spaar- of beleggingsrekening telt voor de belastingdienst mee in box 3. Hierover moet je jaarlijks 1,2% vermogensbelasting betalen over je vermogen boven de Deze twee fiscale nadelen ten opzichte van pensioensparen zijn groot. Over een periode van 30 jaar scheelt dit naar schatting 50% in de uitkering. Oftewel: je zult ongeveer netto tweemaal zoveel opzij moeten zetten voor hetzelfde pensioen. Discipline: Zelf sparen of beleggen vraagt om een hoge mate van discipline. Je kunt tenslotte op ieder moment bij je geld. Daarmee loop je het risico dat je het geld uiteindelijk niet voor je pensioen gebruikt. Rendement: Het rendement op sparen is laag. Je vermogen zal dus maar heel licht toenemen.

9 Kennis en tijd: Om zelf te beleggen moet je veel kennis en tijd investeren. En het is natuurlijk maar zeer de vraag of je dezelfde rendementen zult behalen als professionele vermogensbeheerders. Veiligheid 1: Spaargeld is tot slechts gedekt door het depositogarantiestelsel, mocht jouw bank ooit failliet gaan. En voor heb je nog niet veel aanvullend pensioen. Veiligheid 2: Dit vermogen staat niet veilig mocht je onverhoopt failliet gaan. Ook telt het mee voor de bijstandstoets. Dat betekent dat je eerst dit spaargeld moet opmaken voordat je aanspraak kunt maken op een bijstandsuitkering, mocht dit ooit nodig zijn. Hypotheek aflossen Je zorgt ervoor dat je op je pensioendatum je hypotheek voor een groot deel of helemaal hebt afgelost. Hierdoor heb je minder vaste lasten waardoor je minder pensioenvermogen nodig hebt. Je kunt je huis niet opeten; je vermogen zit in stenen. Als je extra geld nodig hebt kun je hier lastig aankomen. Flexibiliteit: Bij de meeste hypotheken kun je jaarlijks 10% boetevrij aflossen. Verdiep je in je hypotheekvoorwaarden. Vrijheid: Wanneer je je huis geheel of gedeeltelijk hebt afgelost, zijn je vaste lasten lager. Dit geeft je meer vrijheid. Je hoeft voor minder inkomen te zorgen en mocht je ooit zonder werk komen te zitten dan heb geen acuut probleem. Fiscaal: Als je meer aflost, ontvang je minder hypotheekrenteaftrek. Bovendien los je af van je netto inkomen. Risico: Je investeert in één specifiek vastgoedobject. Dit maakt je kwetsbaar omdat je geen risico spreidt. En helemaal als dit het enige is wat je aan je pensioen doet.

10 Veiligheid: Ook je huis staat niet veilig bij faillissement en telt mee voor de bijstandstoets. Voordat je bijstand krijgt moet je eerst je huis opeten. Dit betekent dat je de overwaarde van je huis te gelde moet maken, wat soms uitloopt op gedwongen verkoop. Langer doorwerken In plaats van op je pensioendatum te stoppen met werken, werk je door. Dat kan fulltime of parttime zijn. Als je in loondienst werkt kun je lang niet altijd doorwerken bij je werkgever. De meeste arbeidscontracten stoppen op AOW-datum. Ook kan het zijn dat een CAO dit langer werken niet toestaat. Zorg ervoor dat je weet hoe jouw persoonlijke situatie eruitziet. Financieel: Je hebt minder pensioenvermogen nodig. Je zorgt immers zelf voor een inkomen. Maatschappelijk: Je blijft actief in de maatschappij. Dit geeft veel mensen, naast de sociale contacten, ook een gevoel van voldoening. Haalbaarheid: Het is niet zeker of doorwerken straks voor jou haalbaar is. Er spelen veel onzekere factoren mee. Ben je er fysiek en mentaal toe in staat? Is er nog wel behoefte aan jouw capaciteiten?

11 NLPensioenbewust We vinden het belangrijk dat je de voldoende kennis hebt om de juiste keuze te maken voor je pensioenopbouw. Daarom zijn we het initiatief NLPensioenbewust gestart. We delen via verschillende kanalen pensioenkennis in begrijpelijke taal, en helpen je inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden om aan je pensioen te werken en de voor- en nadelen daarvan. Daarnaast geven we regelmatig workshops en webinars over dit onderwerp en hebben we enkele handige tools gemaakt. De pensioenindicator De pensioenindicator geeft een indicatie van jouw op te bouwen pensioen bij zelf te kiezen inleg, looptijd en rendement. Klik hier om de pensioen indicator te proberen. Jaarruimte tool Bereken hoeveel je fiscaal vriendelijk opzij mag zetten met onze handige jaar- en reserveringsruimte tool. Klik hier voor meer informatie en het downloaden van deze tool. Heb je vragen of is iets onduidelijk? Neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar! BrightPensioen

12 Over BrightPensioen BrightPensioen is er voor iedereen die zijn of haar pensioen zelf moet regelen, zoals ZZP ers, ondernemers en mensen in loondienst zonder pensioen. Maar ook werkgevers weten ons steeds vaker te vinden. De flexibiliteit van individueel aanvullend pensioen in de derde pijler spreekt hen meer aan dan collectieve werkgeverscontracten in de tweede pijler. BrightPensioen Entrada 501 (gebouw Barcelona) 1114 AA Amsterdam- Duivendrecht BrightPensioen is de eerste aanbieder die een vaste vergoeding rekent voor haar dienstverlening in plaats van een percentage van jouw vermogen. En daardoor blijft er meer pensioen over. BrightPensioen is geen eigendom van een bank of verzekeraar. BrightPensioen is onafhankelijk en wordt eigendom van de deelnemers. Die hebben daardoor écht zeggenschap en delen mee in eventuele winst. Over de schrijver Sjaak Zonneveld is schrijver van, Het Nieuwe Werken aan je pensioen. In zijn boek beschreef hij de ideale pensioeninstelling van de toekomst. Hij kwam bij toeval in aanraking met BrightPensioen en dat bleek veel overeenkomsten te vertonen met die ideale pensioeninstelling, en hij besloot zich aan te sluiten bij Karin en Annemieke.

Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen

Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen Goed dat je deze whitepaper hebt gedownload! Je bent ondernemer, zzp er of je werkt in loondienst en je hebt geen pensioenregeling. Daarom wil je weten hoe

Nadere informatie

Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen

Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen #1 okt 2015 Zeven manieren om zelf je pensioen te regelen Goed dat je deze whitepaper hebt gedownload! Je bent ondernemer, zzp er of je werkt in loondienst en je hebt geen pensioenregeling. Daarom wil

Nadere informatie

Het webinar Pensioen 2.0 begint om 20.03

Het webinar Pensioen 2.0 begint om 20.03 Nog even geduld Het webinar Pensioen 2.0 begint om 20.03 Twitter? @BrightPensioen #NLPensioenbewust Pensioen 2.0 Twitter? @BrightPensioen #NLPensioenbewust Enkele onderwerpen Hoe werkt pensioen in Nederland?

Nadere informatie

Fiscale Oudedagrekening voor de zzp er

Fiscale Oudedagrekening voor de zzp er Fiscale Oudedagrekening voor de zzp er Sjaak Zonneveld en Karin Jakobsen, BrightPensioen Veel zzp ers doen niet of nauwelijks iets aan pensioenopbouw. Daarom wordt door sommige partijen geopperd zzp ers

Nadere informatie

Belasting terugkrijgen met het ZZP Pensioen

Belasting terugkrijgen met het ZZP Pensioen Belasting terugkrijgen met het ZZP Pensioen U kunt via de Belastingdienst een groot deel van uw pensioeninleg terugkrijgen. In dit ebook leest u hoe dit werkt en welke voordelen het oplevert. Als zelfstandige

Nadere informatie

DOEN MET JE PENSIOEN!

DOEN MET JE PENSIOEN! 7 TIPS OM JE PENSIOENPLANNING IN EIGEN HAND TE NEMEN! DOEN MET JE PENSIOEN! Maak jij je zorgen over je pensioen? Je bent niet de enige! Ruim veertig procent van de Nederlanders doet dat!; Wil jij in alle

Nadere informatie

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09 Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09 Hoe is uw pensioen opgebouwd? AOW Inkomen uit werk naast uw AOW Eigen vermogen

Nadere informatie

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank.

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. Hoe is uw pensioen opgebouwd? AOW Inkomen uit werk naast uw AOW Eigen vermogen 2 Pensioen vanuit werkgever Aanvullend Pensioen Sparen

Nadere informatie

Pensioen voor ZZP ers. 12 juni 2015 - AMSTERDAM

Pensioen voor ZZP ers. 12 juni 2015 - AMSTERDAM Pensioen voor ZZP ers 12 juni 2015 - AMSTERDAM 1 Inhoud Een oudedagsvoorziening opbouwen Drie nieuwe initiatieven Fiscaliteiten Vermogensbeheer Uitkering bij Arbeidsongeschiktheid Wat gebeurt er bij Overlijden?

Nadere informatie

Wijzer over uw pensioen. In 12 antwoorden

Wijzer over uw pensioen. In 12 antwoorden Wijzer over uw pensioen In 12 antwoorden Pensioen. Geen gemakkelijk onderwerp als u er niet regelmatig mee bezig bent. En toch is het belangrijk. Want er komt een moment dat uw pensioen uw inkomen is.

Nadere informatie

Q&A Evi Pensioenbeleggen. www.evipensioen.nl. 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi?

Q&A Evi Pensioenbeleggen. www.evipensioen.nl. 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi? Q&A Evi Pensioenbeleggen www.evipensioen.nl Inhoudsopgave 1. Wat is Evi Pensioen? 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi? 3. Waarom gebruiken we de life-cycle

Nadere informatie

Zo krijg je de zzp er aan pensioen

Zo krijg je de zzp er aan pensioen Zo krijg je de zzp er aan pensioen Oktober 2018 Samenvatting Veel zzp ers doen niet of nauwelijks aan pensioenopbouw. Althans: niet via de fiscaal gefaciliteerde mogelijkheden die er zijn. Dit kan in de

Nadere informatie

Hulp bij het invullen van de Jaarruimtetool

Hulp bij het invullen van de Jaarruimtetool Hulp bij het invullen van de Jaarruimtetool Wat is jaarruimte? De jaarruimte is het maximale bedrag dat u met belastingaftrek elk jaar opzij mag zetten voor het aanvullen van uw pensioen. Voor het berekenen

Nadere informatie

DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN?

DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN? n Laten uitkeren via een DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN? n Laten uitkeren via een UW LIJFRENTE KOMT VRIJ Uw lijfrentekapitaal komt binnenkort vrij. Weet u al wat u met het geld

Nadere informatie

Pensioen voor The Future Group

Pensioen voor The Future Group Pensioen voor The Future Group Wat gaan we doen? Wat is pensioen? Wat is BrightPensioen? Hoe bereken je je pensioen? Pensioneren blijft niet leuk, en ook niet gezond Karin Jakobsen Wat is pensioen? wanneer

Nadere informatie

Banksparen? Wij zijn uw bank.

Banksparen? Wij zijn uw bank. Banksparen? Wij zijn uw bank. U wilt voldoende extra inkomen als u met pensioen gaat. Wij hebben hiervoor de producten! Op enig moment gaat u met pensioen. Een leven met veel vrije tijd gaat dan beginnen.

Nadere informatie

Eigen zaak en pensioen

Eigen zaak en pensioen Eigen zaak en pensioen Eigen zaak en eigen baas! Dat is natuurlijk een enorme uitdaging. Maar denk er wel aan dat je als eigen baas ook zelf alles moet regelen. Ook je pensioen. Neem daar dus rustig de

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij

Uw lijfrente komt vrij Uw lijfrente komt vrij Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente 8 5. Vrijkomende lijfrente in bijzondere

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Spaarrekening. In dit document leest u welke afspraken er gelden

Nadere informatie

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen 2 Aanvullend PensioenSparen op een bankspaarrekening Uw pensioen is iets voor later. Al lijkt het soms ver weg, toch is het goed

Nadere informatie

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Algemeen Wat leest u in deze productwijzer Wat is een beleggingsverzekering Risico s Maak een bewuste keuze Welk product heeft u U heeft een Lijfrenteverzekering

Nadere informatie

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen.

Nadeel Uiteindelijk wordt er geen vermogen opgebouwd om de hypotheek mee af te kunnen lossen. Welke hypotheekvorm past het beste bij uw specifieke situatie? Het is fijn om van tevoren al te weten welke basis hypotheekvormen er bestaan. Hieronder staan de hypotheekvormen een voor een kort beschreven

Nadere informatie

Zo krijg je de zzp er aan pensioen

Zo krijg je de zzp er aan pensioen Zo krijg je de zzp er aan pensioen Aanleiding Veel zzp ers doen niet of nauwelijks aan pensioenopbouw. Althans: niet via de fiscaal gefaciliteerde mogelijkheden die er zijn. Dit kan in de toekomst een

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen 8.4252.00 (19-01-2017) Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Dit zijn de Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening.

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen

Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen Versie 1-01-07-2014 Dit zijn de Voorwaarden SNS Lijfrente Sparen. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld dat je met deze

Nadere informatie

Hypotheekrecht en - vormen

Hypotheekrecht en - vormen Hypotheekrecht en - vormen Wat is een hypotheek? Een hypotheek is in theorie een zekerheidsrecht. Wanneer u een hypotheek afsluit, geeft u het recht van hypotheek aan de geldverstrekker. Dit recht van

Nadere informatie

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken,

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Goudse Opbouwplan Vermogen opbouwen met een gegarandeerd eindkapitaal U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Vermogensopbouw  gegarandeerde rente aanvullingen

Nadere informatie

Help, mijn pensioen Slim sparen voor de toekomst

Help, mijn pensioen Slim sparen voor de toekomst Begin tijdig met het optimaliseren van uw oudedagsvoorziening Help, mijn pensioen Slim sparen voor de toekomst De media staan er vol mee. Ons pensioen loopt gevaar. Door de economische crisis, tegenvallende

Nadere informatie

Uw lijfrente komt tot uitkering. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Uw lijfrente komt tot uitkering. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw lijfrente komt tot uitkering verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw lijfrenteverzekering of lijfrenterekening komt binnenkort tot uitkering. Een mooi en belangrijk moment. Jaren geleden heeft

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen Particulier Pensioen Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen Dit zijn de Voorwaarden Aanvullend Pensioen Sparen. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening van BLG Wonen. In dit document leest

Nadere informatie

Q&A Evi Pensioenbeleggen

Q&A Evi Pensioenbeleggen Q&A Evi Pensioenbeleggen 1. Wat is Evi Pensioen? 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi? 3. Waarom gebruiken we de lifecyclesystematiek? 4. Waar beleggen wij

Nadere informatie

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Uitkeringsovereenkomst: middelloon- of eindloonregeling

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Uitkeringsovereenkomst: middelloon- of eindloonregeling Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen Uitkeringsovereenkomst: middelloon- of eindloonregeling Hoe is uw pensioen opgebouwd? Pensioen: uw keuze telt Het

Nadere informatie

in 3 stappen meer inzicht in uw pensioen

in 3 stappen meer inzicht in uw pensioen in 3 stappen meer inzicht in uw pensioen In 3 stappen meer inzicht en controle over uw pensioen krijgen Voor wie is deze brochure? Deze brochure is interessant als u: Werknemer of zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

DE LIJFRENTEWIJZER. INHOUD Klik op het onderwerp voor meer informatie. UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het nieuw regime

DE LIJFRENTEWIJZER. INHOUD Klik op het onderwerp voor meer informatie. UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het nieuw regime volgens het oud regime DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het oud regime UW LIJFRENTE KOMT VRIJ Uw lijfrente komt binnenkort vrij. Het is waarschijnlijk een tijd

Nadere informatie

Pensioen plan. ZZP Pensioenplan. Je pensioen in eigen handen

Pensioen plan. ZZP Pensioenplan. Je pensioen in eigen handen ZZP Pensioen plan ZZP Pensioenplan Je pensioen in eigen handen Opbouw van vermogen is een gestage klim omhoog: Met het ZZP Pensioenplan bent u veilig aangelijnd. Inhoudsopgave ZZP Pensioen plan Pagina

Nadere informatie

Algemene informatie oudedagvoorzieningen

Algemene informatie oudedagvoorzieningen Algemene informatie oudedagvoorzieningen Wij zetten de belangrijkste begrippen voor u op een rijtje: De productvormen... 2 Direct ingaande bancaire lijfrente... 2 Direct ingaande verzekerde lijfrente...

Nadere informatie

Presentatie met uitleg per slide

Presentatie met uitleg per slide Presentatie met uitleg per slide 1 Terug- en vooruitblik In het principe cao-akkoord van december 2012 hebben we afspraken gemaakt over de noodzaak van een nieuwe en toekomstbestendige pensioenregeling

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en je ZZP Pensioen

Arbeidsongeschiktheid en je ZZP Pensioen Arbeidsongeschiktheid en je ZZP Pensioen Wat is arbeidsongeschiktheid eigenlijk en wat betekent dat voor jou als zelfstandige? Wat kan je zelf regelen? Mag je geld uit je ZZP Pensioen halen om gaten op

Nadere informatie

VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw lijfrente komt tot uitkering VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw lijfrenteverzekering of lijfrenterekening komt binnenkort tot uitkering. Een mooi en belangrijk moment. Jaren geleden heeft

Nadere informatie

Elke dag een uur voor uzelf

Elke dag een uur voor uzelf Elke dag een uur voor uzelf AEGON LevensloopRekening Elke dag een uur voor uzelf Eerder stoppen met werken? Een paar maanden er helemaal tussenuit? Of een tijdje minder werken? Dit is allemaal een stuk

Nadere informatie

Eerste baan... en pensioen?

Eerste baan... en pensioen? Eerste baan... en pensioen? Waaraan denk je bij je eerste baan? Pensioen is misschien het laatste waar je aan denkt bij je eerste baan. Toch is het erg belangrijk. Neem dus rustig de tijd om je er in te

Nadere informatie

Oudedagsvoorzieningen

Oudedagsvoorzieningen Algemene informatie Oudedagsvoorzieningen VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN De productvormen Direct ingaande bancaire lijfrente Bij de direct ingaande bancaire lijfrente ontvangt de rekeninghouder

Nadere informatie

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren.

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren. Levensloop. Wat is levensloop? De levensloopregeling (of: levensloop) is een fiscale regeling die vanaf 1 januari 2006 in Nederland bestaat om het sparen voor een vervangend inkomen tijdens een periode

Nadere informatie

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening Particulier Pensioen Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Dit zijn de Voorwaarden Aanvullend Pensioen van RegioBank. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Ook leest

Nadere informatie

Wat zie je? Slides Video Chat Onderwerpen. Hoe bouw jij pensioen op? Slimme tips Financieel overzicht Voordeel voor jou als ondernemer Enquête

Wat zie je? Slides Video Chat Onderwerpen. Hoe bouw jij pensioen op? Slimme tips Financieel overzicht Voordeel voor jou als ondernemer Enquête 2014 Wat zie je? Slides Video Chat Onderwerpen Hoe bouw jij pensioen op? Slimme tips Financieel overzicht Voordeel voor jou als ondernemer Enquête Poll 1 Wat zie jij als jouw pensioen? Hoe bouw jij pensioen

Nadere informatie

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering U gaat binnenkort met pensioen of u overweegt eerder te stoppen met werken. Eindelijk tijd om

Nadere informatie

De ingangsdatum ligt uiterlijk in het jaar waarin u de verhoogde AOW leeftijd bereikt vermeerderd met vijf jaar.

De ingangsdatum ligt uiterlijk in het jaar waarin u de verhoogde AOW leeftijd bereikt vermeerderd met vijf jaar. Een lijfrenteverzekering 1. Wat voor lijfrenteverzekering heb ik nu? U hebt nu een verzekering waarmee u lijfrentekapitaal opbouwt. U betaalt premie, of een koopsom, of eventueel een extra storting. De

Nadere informatie

Uw hypotheek nu en in de toekomst

Uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek nu en in de toekomst V.29-08-2018 In deze brochure vindt u belangrijke informatie over uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek vraagt om aandacht U heeft een hypotheek van DSB Bank

Nadere informatie

UW PENSIOEN- OF LIJFRENTEKAPITAAL KOMT BINNENKORT VRIJ? LEES DIT!

UW PENSIOEN- OF LIJFRENTEKAPITAAL KOMT BINNENKORT VRIJ? LEES DIT! Pagina 1 van 10 UW PENSIOEN- OF LIJFRENTEKAPITAAL KOMT BINNENKORT VRIJ? LEES DIT! Pensioen Het gaat hierbij om verzekeringen die een kapitaal uitkeren bij in leven zijn op de pensioendatum. De hoogte van

Nadere informatie

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen op een bankspaarrekening Uw pensioen is iets voor later. Al lijkt het soms ver weg, toch is het goed nu

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij. Pensioen

Uw lijfrente komt vrij. Pensioen Uw lijfrente komt vrij Pensioen Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. Uw lijfrente komt vrij 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 100.000 Pagina 1 van 7 Vragen en antwoorden Wat

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Lijfrentenieren

Voorwaarden SNS Lijfrentenieren Voorwaarden SNS Lijfrentenieren 8.4250.00 (19-01-2017) Voorwaarden SNS Lijfrentenieren Dit zijn de Voorwaarden SNS Lijfrentenieren. In dit document lees je welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening.

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Pensioen van BLG Wonen. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze

Nadere informatie

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen

Aanvullend PensioenSparen. Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen Banksparen voor een aanvulling op uw pensioen Aanvullend PensioenSparen op een bankspaarrekening Uw pensioen is iets voor later. Al lijkt het soms ver weg, toch is het goed nu

Nadere informatie

Pensioen Aanvullingsplan. Uw pensioeninkomen aanvullen

Pensioen Aanvullingsplan. Uw pensioeninkomen aanvullen Pensioen Aanvullingsplan Uw pensioeninkomen aanvullen Uw pensioeninkomen aanvullen Is uw pensioen straks voldoende om te kunnen blijven leven zoals u dat gewend bent? Of is een aanvulling nodig? Het is

Nadere informatie

Uw inkomen voor nu of later. Lijfrente opbouwen en uitkeren

Uw inkomen voor nu of later. Lijfrente opbouwen en uitkeren Uw inkomen voor nu of later Lijfrente opbouwen en uitkeren Wat leest u in deze brochure? 01 Genieten van het leven 3 02 Uw pensioenopbouw 4 03 Lijfrente 5 04 Lijfrente opbouwen met Extra Pensioen Sparen

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij. Lijfrente

Uw lijfrente komt vrij. Lijfrente Uw lijfrente komt vrij Lijfrente Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. Uw lijfrente komt vrij 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente

Nadere informatie

VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN

VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN INHOUD Een woord vooraf 3 Wat als uw verzekering de einddatum nadert? 5 Welke belastingregels gelden voor mijn lijfrenteverzekering?

Nadere informatie

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen ij aangifte inkomstenbelasting 20 ls u bedragen hebt betaald voor inkomensvoorzieningen, heeft dit gevolgen voor uw belasting. n de toelichting bij uw aangifte inkomstenbelasting staat algemene informatie

Nadere informatie

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen ij aangifte inkomstenbelasting 20 271 1T92 (2248) Wordt deze aanvullende toelichting gebruikt voor het invullen van een biljet? an wordt met u, uw of uzelf de overleden belastingplichtige bedoeld. ls u

Nadere informatie

Wegwijzer GE Pensioen. Inzicht in uw pensioensituatie

Wegwijzer GE Pensioen. Inzicht in uw pensioensituatie Wegwijzer GE Pensioen Inzicht in uw pensioensituatie Inleiding Met de Wegwijzer GE Pensioen krijgt u informatie over uw pensioenregeling en kunt u inzicht krijgen in uw eigen pensioensituatie. De pensioenwijzer

Nadere informatie

2. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) en pijler 1

2. De directeur-grootaandeelhouder (DGA) en pijler 1 1. Wegwijs in pensioenland 1.1. Waarom eens stilstaan bij uw pensioen?...1 1.2. Oudedagsvoorziening is eigenlijk een beter woord............. 1 1.3. De drie pijlers van ons pensioensysteem.....................

Nadere informatie

Verstandig je pensioen regelen

Verstandig je pensioen regelen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Let op de risico s van je pensioen Verstandig je pensioen regelen Denk nu na over je pensioen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen

Nadere informatie

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig.

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. het klantprofiel Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. Waarom een klantprofiel? Het klantprofiel heeft als

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Excedentregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over jouw

Nadere informatie

Vragenlijst klantprofiel Bestemd voor Naam : Adres : Geboortedatum : Burgerlijke staat : Algemeen. Kennis en ervaring

Vragenlijst klantprofiel Bestemd voor Naam : Adres : Geboortedatum : Burgerlijke staat : Algemeen. Kennis en ervaring Vragenlijst klantprofiel Bestemd voor Naam : Adres : Geboortedatum : Burgerlijke staat : Algemeen Wat weet u van fiscale en sociale wetgeving? Wat weet u van uw inkomenssituatie als u met pensioen gaat

Nadere informatie

Pensioen aanvullende pensioenregelingen. Wat krijg je in onze aanvullende regelingen? Extra ouderdomspensioen. Laag 1.

Pensioen aanvullende pensioenregelingen. Wat krijg je in onze aanvullende regelingen? Extra ouderdomspensioen. Laag 1. Pensioen 1-2-3 aanvullende pensioenregelingen Werk je bij een werkgever die bij ons is aangesloten, dan bouw je automatisch ouderdomspensioen bij ons op in de basispensioenregeling. Daarnaast kan je werkgever

Nadere informatie

Additionele voorwaarden en informatie. Lijfrenterekening

Additionele voorwaarden en informatie. Lijfrenterekening Additionele voorwaarden en informatie Lijfrenterekening Additionele voorwaarden en informatie Lijfrenterekening 1. Inleiding In aanvulling op de Overeenkomst Beleggingsdiensten gebruikt DEGIRO dit document

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International

Foederer. Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Pension & Benefits Consultants Member Crowe Horwath International Advieswijzer Pensioen in eigen beheer! Wat nu? Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan het pensioen in eigen beheer per 1 januari 2017 af te schaffen.

Nadere informatie

AanvullendPensioenRekening

AanvullendPensioenRekening AanvullendPensioenRekening Na uw pensionering wilt u net zo comfortabel blijven leven als u nu doet. U heeft een pensioen opgebouwd, maar dat betekent doorgaans een verlaging van uw inkomen in de toekomst.

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime Ken je lijfrente Lijfrente nieuw regime Lijfrente nieuw regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren

Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Gouden Handdruk, drie verschillende manieren om een ontslagvergoeding te laten uitkeren Als u eenmaal recht heeft op een ontslagvergoeding, dan kunt u deze vergoeding in feite op 3 verschillende manieren

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein beetje, maar het is pensioen.

Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein beetje, maar het is pensioen. en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein beetje, maar het is pensioen. En wist je dat pensioen

Nadere informatie

SNS Online Pensioen Seminar Erik Beckers

SNS Online Pensioen Seminar Erik Beckers SNS Online Pensioen Seminar Erik Beckers SNS Bank - september 2012 uit onderzoek blijkt Wat doe je het liefst van de volgende vijf activiteiten? Naar de tandarts gaan Op vakantie gaan Examen doen Pensioenregeling

Nadere informatie

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Er verandert wat aan je pensioen 15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Over de pensioenleeftijd en de AOW 1. Moet ik nu blijven werken tot 67 jaar? Het pensioen dat je vanaf

Nadere informatie

Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld

Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld Mogelijkheden bij een ontslagvergoeding Via nn.nl 2 Uw ontslagvergoeding flexibel geregeld Ontslag. Het kan iedereen overkomen. Uw wereld verandert. Maar voor iedereen

Nadere informatie

AOW Aanvullingsplan. Extra inkomen, als uw partner nog géén 65 is

AOW Aanvullingsplan. Extra inkomen, als uw partner nog géén 65 is AOW Aanvullingsplan Extra inkomen, als uw partner nog géén 65 is Het duurt nog even maar wat gebeurt er als u 65 wordt? Hoe ziet uw financiële situatie er dan uit? Kunt u met uw partner verder leven op

Nadere informatie

Klantprofiel De Kredieter BV

Klantprofiel De Kredieter BV Klantprofiel De Kredieter BV Bestemd voor Naam : Adres : Geboortedatum : Burgerlijke staat : E-mailadres om nieuwsbrief te ontvangen Algemeen : Voor de financiële en persoonlijke gegevens wordt een apart

Nadere informatie

Pensioen Inzicht. Ferd Beukers. Webinar, 27 juni 2013

Pensioen Inzicht. Ferd Beukers. Webinar, 27 juni 2013 Pensioen Inzicht Ferd Beukers Webinar, 27 juni 2013 1 Introductie Na dit webinar: Heeft u inzicht in actuele pensioenontwikkelingen Weet u wat u krijgt als u met pensioen gaat Weet u wat u zelf aan uw

Nadere informatie

Uw hypotheek nu en in de toekomst

Uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek nu en in de toekomst In deze brochure vindt u belangrijke informatie over uw hypotheek nu en in de toekomst Uw hypotheek vraagt om aandacht U heeft een hypotheek van DSB Bank in faillissement

Nadere informatie

Vrijkomende Lijfrente

Vrijkomende Lijfrente Vrijkomende Lijfrente Wat doet u met uw vrijkomende lijfrentekapitaal? Inleiding Binnenkort bereikt uw lijfrenteverzekering de einddatum. Dit betekent dat een lijfrentekapitaal beschikbaar komt. Met dit

Nadere informatie

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen 14 U kunt een verzekering afsluiten of zelf sparen voor extra inkomen. ijvoorbeeld voor extra inkomen (lijfrente) vanaf het moment dat u met pensioen gaat. e premies voor een lijfrenteverzekering of de

Nadere informatie

Hoeveel pensioen krijg ik straks? Denk je daar wel eens over na?

Hoeveel pensioen krijg ik straks? Denk je daar wel eens over na? Hoeveel pensioen krijg ik straks? Denk je daar wel eens over na? Waar bestaat mijn pensioen uit? Je pensioen bestaat uit 3 belangrijke onderdelen: AOW Pensioen via je werkgever Eigen aanvulling AOW Hoeveel

Nadere informatie

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering U gaat binnenkort met pensioen of u overweegt eerder te stoppen met werken. Eindelijk tijd om

Nadere informatie

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu?

Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Advieswijzer Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu? Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en bouwt u pensioen op in uw bv? Het kabinet is van plan het pensioen in eigen beheer per 1 januari 2017

Nadere informatie

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Inhoud U gaat uit dienst. 3 Situatie 1: U heeft een nieuwe werkgever. 4 Situatie 2: U start uw

Nadere informatie

Hypotheekvormen samengevat

Hypotheekvormen samengevat Hypotheekvormen samengevat Er bestaan in Nederland enkele honderden hypotheekvarianten. Dat lijkt heel veel, maar de meeste varianten zijn afgeleid van een aantal hoofdvormen. Uw eigen wensen en persoonlijke

Nadere informatie

Oudedagsvoorziening, arbeidsongeschiktheid en overlijdensrisico; wat wil de zzp er zelf?

Oudedagsvoorziening, arbeidsongeschiktheid en overlijdensrisico; wat wil de zzp er zelf? Oudedagsvoorziening, arbeidsongeschiktheid en overlijdensrisico; wat wil de zzp er zelf? Eric-Jan Klöne Irene Zondervan 28-11-18 B3603 Inhoudsopgave Achtergrond Leeswijzer 3 4 Conclusies en aanbevelingen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 103.317 Stichting Pensioenfonds Hoogovens voert

Nadere informatie

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Premie- en kapitaalovereenkomst

Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen. Premie- en kapitaalovereenkomst Úw pensioen. Wat gaat ú ermee doen? Laat uw pensioen aansluiten op uw persoonlijke wensen Premie- en kapitaalovereenkomst Hoe is uw pensioen opgebouwd? Pensioen: uw keuze telt Het pensioen bestaat in Nederland

Nadere informatie

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen

Aanvullende PensioenUitkering. Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering Banksparen voor een uitkering naast uw pensioen Aanvullende PensioenUitkering U gaat binnenkort met pensioen of u overweegt eerder te stoppen met werken. Eindelijk tijd om

Nadere informatie

Verstandig je pensioen regelen

Verstandig je pensioen regelen 1 Verstandig je pensioen regelen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die zijn of haar pensioen goed wil regelen. Van de mensen die werken heeft bijna de helft nooit goed over het pensioen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie