Verkregen UvAnetID gegevens worden primair gebruikt voor het versturen van grote hoeveelheden SPAM vanuit de UvA. Dit kan tot geval hebben dat:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkregen UvAnetID gegevens worden primair gebruikt voor het versturen van grote hoeveelheden SPAM vanuit de UvA. Dit kan tot geval hebben dat:"

Transcriptie

1 Over Phishing Inleiding Regelmatig ontvangen UvA-medewerkers en studenten een waarin gevraagd wordt naar UvAnetID gegevens. De afzender doet het voorkomen alsof het verzoek van het afkomstig is. De ontvanger wordt misleid doordat gebruik wordt gemaakt van een herkenbaar afzender-mailadres, zoals bijvoorbeeld Vaak wordt uitbreiding van de box of updaten van inloggevens als reden opgegeven voor het opvragen van UvAnetID gegevens. Deze poging tot fraude staat bekend als phishing en is een vorm van identiteitsfraude. Phishing is voor de eindgebruiker hinderlijk en verwarrend, maar kan ook tot overlast en schade leiden. Kwaadwillenden gebruiken de UvAnetID inloggevens primair om toegang te verkrijgen tot de UvA mailvoorziening om vervolgens grootschalig SPAM de wereld in te sturen. Veel onderwijsinstellingen hebben last van phishing maar ook andere instellingen zoals banken en internetproviders. Bij onderwijsinstellingen speelt mee dat adressen van medewerkers eenvoudig te achterhalen zijn door adresboeken te raadplegen of m.b.v. het doorzoeken van websites. Statistiek In 2009 zijn er 63 phishing incidenten door CERT-UvA geregistreerd. Daarnaast zijn er 21 Identity theft incidenten geregistreerd, doordat UvA medewerkers hebben gereageerd op phishing . De laatste categorie incidenten neemt de laatste maanden wel af. Het aantal phishing s gericht op de UvA neemt niet af. Schade Verkregen UvAnetID gegevens worden primair gebruikt voor het versturen van grote hoeveelheden SPAM vanuit de UvA. Dit kan tot geval hebben dat: Er verstoring optreedt aan de UvAmaildienst doordat de UvA op een of meerdere blacklists komt te staan. Op basis van deze blacklists bepalen veel organisaties of mail wel of niet wordt geblokkeerd. Microsoft (Hotmail) hanteert bijvoorbeeld na een SPAM incident een periode van 72 uur waarin geen enkele aangepakt wordt, die afkomstig is van de SPAM versturende instelling.

2 In de praktijk blijkt dan ook dat na een succesvolle phishing aanval bij de UvA, vaak klachten binnenkomen van UvA gebruikers, omdat de door hen verstuurde mail niet aankomt bij bepaalde organisaties (zoals VU, Hotmail, etc.). Verhoogde belasting op de UvA mailvoorziening die kan leiden tot verslechtering van de performance UvAmail beheer veel tijd kwijt is aan analyse en aan het opschonen van de UvAmail voorziening (verwijderen van nog te versturen SPAM uit de outputqueues) de mailbox van het phishing slachtoffer volloopt met mail replies op de SPAM Maatregelen Gebruikers klagen er soms over waarom er niets aan phishing wordt gedaan of waarom de phishing niet worden geblokkeerd? Zondermeer blokkeren van waar trefwoorden zoals username/password in voorkomen is niet gewenst, omdat het risico op false-positives (zie opmerking hierna) levensgroot is. Een voorbeeld hiervan is een gebruiker die zich bij een dienst aanmeldt (denk aan een webwinkel of bv. de aanvraag van een gastaccount voor UvAdraadloos). De gebruiker ontvangt na aanmelding in veel gevallen een legitieme met daarin vermeld username/password. De UvA doet veel (preventief en reactief) om overlast van phishing te voorkomen of te beperken, maar is daarbij wel zeer terughoudend met het tegenhouden van op basis van inhoud. Preventieve maatregelen Voorlichting Periodiek wordt op de UvAwebsite of in nieuwsbrieven gewaarschuwd tegen phishing . Het onderwerp phishing komt ook onder de aandacht in de beveiligingscampagne Cybersave yourself. SPAM adres filtering De basis SPAM maatregelen (greylisting en blacklisting van notoire SPAM bronnen) die zijn genomen in de UvAmail infrastructuur houden meer dan 80% SPAM en phishing tegen.

3 Extra filterregels zijn toegevoegd die blokkeren op basis van een discutabel afzenderadres (zoals en vanaf adressen die in het verleden zijn gebruikt om phishing te versturen etc.) SPAM content filtering Zodra de UvAmail voorziening een aanpakt treedt het SPAM content filter in werking. Nu wordt ondermeer een statistische analyse gemaakt van de combinatie van een aantal kenmerken m.b.t. de inhoud van de mail en de mate van waarschijnlijkheid dat deze combinatie spam of phishing betreft. Deze methode is niet waterdicht maar vangt een groot deel van de ongewenste berichten af. Er zijn ook kenmerken opgenomen om phishing te herkennen, zoals username en password. Naast de basis set heeft de UvA extra regels toegevoegd die de kans op het detecteren van phishing verhogen. Opmerking: Het SPAM filter kan ten onrechte een mail aanmerken als SPAM (falsepositive). Daarom geldt het principe dat de UvAmail voorziening nooit autonoom SPAM berichten tegenhoudt op basis van inhoud. De binnenkomende wordt voorzien van een SPAM score. Op basis van de SPAM score (SPAM flag) kan de eindgebruiker m.b.v. de client (bv. Outlook) rules definieren. De SPAM rules bepalen wat de eindgebruiker wil met een . De eindgebruiker kan bijvooorbeeld besluiten met een bepaalde SPAM score te verwijderen of op te slaan in een speciale folder (junk ). SPAM filtering is niet waterdicht Toch komt het met regelmaat voor dat phishing door de SPAM filtering glipt. Hier zijn een aantal redenen voor aan te voeren: De spammers/phishers kennen onze verdediging en passen zich daaraan aan De filters zijn niet waterdicht. De SPAM/phishing filters vereisen telkens weer onderhoud (mede door punt 1) vanwege nieuwe berichten. Veel phishing bevat ook geen trefwoorden meer zoals username/password, maar verwijzen naar een webformulier, waar de gebruiker wordt uitgenodigd vertrouwelijke gegevens in te voeren. Eindgebruikers maken geen gebruik van SPAM rules en ontvangen phishing e- mails in de inbox, ondanks dat de SPAM flag actief is.

4 Reactieve maatregelen Eindgebruikers melden regelmatig ontvangst van een phishing bij de servicedesk. De servicedesk registreert de melding en houdt een lijst bij van reeds gesignaleerde phishing s. Nieuwe phishing s worden doorgestuurd aan CERT-UvA inclusief alle mailheaders. CERT-UvA analyseert de en probeert phishing zo snel mogelijk onschadelijk te maken door: het reply-to adres te blokkeren en bovendien de betrokken serviceprovider te informeren en te verzoeken om maatregelen te nemen; in het geval dat in de phishing verwezen wordt naar een webformulier waar het slachtoffer verzocht wordt identiteitsgegevens achter te laten, wordt de desbetreffende webbeheerder op de hoogte gesteld en dringend verzocht het formulier te verwijderen; phishing met een te lage SPAM score door te sturen naar UvAmail beheerders met het verzoek om het SPAM-filter (indien mogelijk) aan te passen. Correctieve maatregelen In het geval dat een eindgebruiker toch UvAnetID gegevens heeft verstrekt wordt z.s.m. diens account geblokkeerd om de schade zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast wordt direct actie ondernomen om UvAmail servers die t.g.v. SPAM-runs op blacklists staan z.s.m. weer van de blacklists te (laten) verwijderen. Aanvullende maatregelen Ondanks bovengenoemde maatregelen ondervindt de UvA nog steeds overlast van phisihing . De overlast kan verder worden teruggebracht door: Modernisering van de infrastructuur (Exchange2007/2010) waardoor misbruik van de voorziening eerder gedetecteerd wordt en beperkt wordt. De kwaliteit van het SPAM-filter kan nog worden verbeterd door actiever beheer. Aanpassen van rules op basis van phishing die geen of onvoldoende SPAM score heeft gekregen. Gebruik van de SPAM rules in de (Outlook) mail cliënt is onvoldoende bekend bij de eindgebruiker. Een default instelling van de SPAM rules in de mail cliënt kan mogelijk bijdrage aan het verkleinen van de kans dat een eindgebruiker een phishing tegenkomt.

5 Mogelijk is het zinvol gebruik te maken van op het internet beschikbare lijsten van ongewenste reply-to adressen. Alternatief is om binnen Surfnet-verband de lijst van ongewenste reply-to mailadressen centraal te registreren. Herhaaldelijk blijven voorlichten over phishing , maar ook voorlichting over het belang van het UvAnetID draagt bij aan het terugdringen van het aantal incidenten. Opmerking: Een Universitair Medisch Centrum heeft op initiatief van het lokale CERTteam phishing verstuurd aan haar eigen medewerkers. De bedoeling was om inzicht te verkrijgen in het aantal medewerkers dat zou reageren en om vervolgens de resultaten te gebruiken om de bewustwording te verhogen. Uiteindelijk hebben meer dan 400 medewerkers gereageerd en username/password gegevens achtergelaten. Sinds de actie is het aantal Identity theft incidenten drastisch teruggelopen. De resultaten zijn interessant, maar de actie heeft wel voor veel onrust gezorgd. Het geeft wel aan dat meer instellingen te maken hebben met het fenomeen phishing en hun heil ondermeer zoeken in bewustwording. Over de wijze waarop lopen de meningen uiteen.

PROXSYS Spamfilter. Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface. Pagina 1 van 1. Auteur: Marcel van Leur. Datum: 31 oktober 2012. Versie: 2.

PROXSYS Spamfilter. Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface. Pagina 1 van 1. Auteur: Marcel van Leur. Datum: 31 oktober 2012. Versie: 2. 1 PROXSYS Spamfilter Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface Auteur: Marcel van Leur Datum: 31 oktober 2012 Pagina 1 van 1 Versie: 2.0 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding. pagina 3 2 Spamfilter rapport......

Nadere informatie

Handleiding SPAMFILTER

Handleiding SPAMFILTER Handleiding SPAMFILTER Auteur: Johan Mos, Toon Hopkoper Datum: 27 mei 2008 Versie: 1.2 Pagina 1 INLEIDING De e-mail filter van PROXSYS houdt ongewenste mails vast op haar server zodat uw e- mailbox vrij

Nadere informatie

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina

Ongewenste e-mail. Spamfighter downloaden en installeren. U kunt Spamfighter downloaden vanaf de volgende sitepagina Ongewenste e-mail Spam is ongevraagde e-mail die naar veel mensen tegelijkertijd wordt verstuurd. De meeste spam is reclame voor een dienst of een product. Andere soorten ongewenste e- mail, zoals kettingbrieven

Nadere informatie

Hoe zorg je ervoor dat jouw NIET in de spambox belandt?

Hoe zorg je ervoor dat jouw  NIET in de spambox belandt? Hoe zorg je ervoor dat jouw e-mail NIET in de spambox belandt? Spamfilters. ze worden steeds defensiever, en dat kan ten koste gaan van jouw brave e-mailberichtje. Klanten vragen mij steeds vaker waarom

Nadere informatie

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig.

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Schoolmail Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Wil je meer uitleg of hulp bij het instellen van de juiste

Nadere informatie

ZN GERRIT@Mail Handleiding ISPconfig voor klanten

ZN GERRIT@Mail Handleiding ISPconfig voor klanten ZN GERRIT@Mail Handleiding ISPconfig voor klanten Informatiedomein: ZN GERRIT@Mail Handleiding ISPconfig voor klanten Status: Productie Versie: v01.00 Publicatie datum: 11-9-2014 Auteur: Paul Scheper Wijziging

Nadere informatie

Handleiding VU Webmail (Outlook Web App) december 2010

Handleiding VU Webmail (Outlook Web App) december 2010 Vrije Universiteit Amsterdam Universitair Centrum IT Handleiding VU Webmail (Outlook Web App) december 2010 Deze handleiding beschrijft hoe u toegang krijgt tot VU Webmail en hoe u deze kunt configureren.

Nadere informatie

FAQ email hoe stel ik een filter in voor spam met Outlook 2003

FAQ email hoe stel ik een filter in voor spam met Outlook 2003 FAQ email hoe stel ik een filter in voor spam met Outlook 2003 Q: Ik krijg veel ongevraagde reclame-email (spam). Kan die niet worden tegengehouden op de server? A: Spam is helaas niet met 100% betrouwbaarheid

Nadere informatie

Hoe maak ik een nieuwe mailbox aan? Hoe stel ik mijn programma in? Hoe kan ik via webmail bekijken?... 4

Hoe maak ik een nieuwe mailbox aan? Hoe stel ik mijn  programma in? Hoe kan ik  via webmail bekijken?... 4 Inhoudsopgave Hoe maak ik een nieuwe mailbox aan?... 2 Hoe stel ik mijn e-mail programma in?... 4 Hoe kan ik e-mail via webmail bekijken?... 4 Hoe kan ik een automatisch antwoord instellen op mijn e-mailadres?...

Nadere informatie

Gebruikersinstructie Spam- & Virusfilter QNS Quality Network Services

Gebruikersinstructie Spam- & Virusfilter QNS Quality Network Services Gebruikersinstructie Spam- & Virusfilter QNS Quality Network Services Door : QNS - Quality Network Services Datum: Donderdag 01 november 2018 Plaats: Breda Versie: 1.2 Inhoudsopgave Spamfilter Algemene

Nadere informatie

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station

Central Station. Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Central Station Handleiding e-mail configuratie Exchange / Central Station Versie 1.0, september 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doel van de handleiding... 3 1.2 Afkortingen... 3 1.3 Meer informatie...

Nadere informatie

In dit soort s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens.

In dit soort  s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens. Product omschrijving Veilig internetten Phishing Wat is phishing en wat doet het? Phishing is erop gericht gegevens te achterhalen door gebruik te maken van mails, websites of zelf een telefoontje, dat

Nadere informatie

Privacy Statement WeHelpen.nl

Privacy Statement WeHelpen.nl Privacy Statement WeHelpen.nl WeHelpen hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. In dit privacy statement vindt u belangrijke informatie over welke persoonsgegevens WeHelpen verwerkt, op welke

Nadere informatie

Gebruiksbeleid Minkbox e-mailplatform

Gebruiksbeleid Minkbox e-mailplatform Gebruiksbeleid Minkbox e-mailplatform Huidige versie is in voege getreden op 01 december 2010 en blijft onbeperkt geldig tot een versie met recentere datum ter beschikking wordt gesteld. Minkbox is een

Nadere informatie

SpamSecurity 2.0: Handleiding. Laatste update: 2 oktober 2009 11:30 AM www.shsxs.nl www.spamsecurity.nl

SpamSecurity 2.0: Handleiding. Laatste update: 2 oktober 2009 11:30 AM www.shsxs.nl www.spamsecurity.nl SpamSecurity 2.0: Handleiding Laatste update: 2 oktober 2009 11:30 AM www.shsxs.nl www.spamsecurity.nl Inhoudsopgave 1. Inloggen 3 2. De Sidebar 4 2.1 Pagina s 4 2.2 Mappen 4 2.3 Zoeken 4 2.4 Kalender

Nadere informatie

AllOnline E-mail. Allonline E-mail. Index

AllOnline E-mail. Allonline E-mail. Index Allonline E-mail Index Allonline E-mail...1 Index...1 Introductie....2 Het aanvragen van een E-mail adres...2 Postvakken, Aliassen en omleidingen...3 Gebruikersnaam en wachtwoord...4 1.Webmail....5 Inloggen...5

Nadere informatie

Anti Spam. Een handleiding die de vele opties van de anti spam dienst vertaald naar het Nederlands! Informatel. Ontzorgt.

Anti Spam. Een handleiding die de vele opties van de anti spam dienst vertaald naar het Nederlands! Informatel. Ontzorgt. Anti Spam Een handleiding die de vele opties van de anti spam dienst vertaald naar het Nederlands! Informatel. Ontzorgt. Inleiding Voor u ligt de handleiding over de beheerinterface (portal) van Informatel

Nadere informatie

E-mail authenticatie

E-mail authenticatie E-mail authenticatie ING Domestic Bank Nederland & XS4ALL Marc Cramer - ING Domestic Bank Nederland Bill Middelbosch - ING Domestic Bank Nederland Jan Pieter Cornet XS4ALL 1 De aanleiding 2 De aanleiding

Nadere informatie

wat te doen tegen ongewenste e-mail

wat te doen tegen ongewenste e-mail SP@M wat te doen tegen ongewenste e-mail Internet en mobiele telefonie bieden u steeds meer mogelijkheden. Toch zijn er naast de vele voordelen van deze diensten, ook nadelen waar u rekening mee moet houden.

Nadere informatie

Wat te doen tegen ongewenste e-mail?

Wat te doen tegen ongewenste e-mail? Wat te doen tegen ongewenste e-mail? 1 van 5 Internet biedt ons steeds meer mogelijkheden en levert ons vele faciliteiten die onze dagelijkse bezigheden enorm kunnen vereenvoudigen. Toch zijn er naast

Nadere informatie

Gebruikershandleiding VU Webmail (Outlook Web App) januari 10

Gebruikershandleiding VU Webmail (Outlook Web App) januari 10 Vrije Universiteit Amsterdam Universitair Centrum IT Gebruikershandleiding VU Webmail (Outlook Web App) januari 10 Dit document beschrijft de toegang tot en de configuratie van VU Webmail (Outlook Web

Nadere informatie

Aanmaken DTY e-mail account

Aanmaken DTY e-mail account Aanmaken DTY e-mail account Dit is een handleiding om er voor te zorgen dat je DTY e-mail automatisch binnenkomt in je inbox van Outlook Express. Hiervoor moet je twee dingen doen. Als eerste je nieuwe

Nadere informatie

Regels omtrent de inzet van MailPlus op het gebied van ongevraagde e-mails.

Regels omtrent de inzet van MailPlus op het gebied van ongevraagde e-mails. Regels omtrent de inzet van MailPlus op het gebied van ongevraagde e-mails. MailPlus mag op geen enkele wijze ingezet worden voor het verzenden van ongevraagde bulk e-mail (ook wel spam genoemd). Om duidelijkheid

Nadere informatie

Instellen e-mail voor ONSBRABANTNET

Instellen e-mail voor ONSBRABANTNET Instellen e-mail voor ONSBRABANTNET In het volgende document geef ik aan hoe je Outlook Express (of een ander e-mail systeem op soortgelijke wijze) instelt om te bereiken: 1. dat je binnenkomende mail

Nadere informatie

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail E-mail: soorten en gevaren SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail Hoe geraakt een spammer aan je e-mailadres - Webpagina s en nieuwsgroepen worden gescand - Kinderen worden gelokt naar webpagina s waar

Nadere informatie

Privacy beleid. Contactinformatie: MEER Vastgoed Stommeerweg 72h 1431 EX Aalsmeer Telefoon: +31(0) adres:

Privacy beleid. Contactinformatie: MEER Vastgoed Stommeerweg 72h 1431 EX Aalsmeer Telefoon: +31(0) adres: Privacy beleid MEER Vastgoed en al haar geregistreerde entiteiten, verder te noemen MEER Vastgoed, neemt de bescherming van uw privacy zeer serieus. Wij behandelen uw persoonsgegevens daarom vertrouwelijk

Nadere informatie

Aan de slag met Office2Go Met een Mac. Office2Go +31 (0)88 053 64 64 www.office2go.nl

Aan de slag met Office2Go Met een Mac. Office2Go +31 (0)88 053 64 64 www.office2go.nl Aan de slag met Office2Go Met een Mac Office2Go +31 (0)88 053 64 64 www.office2go.nl WELKOM U heeft voor Office2Go gekozen als uw ICT oplossing. Voordat wij de omgeving voor u gereed maken en u aan de

Nadere informatie

MijnOffice365 Beheerdershandleiding.

MijnOffice365 Beheerdershandleiding. MijnOffice365 Beheerdershandleiding. Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten. 1504046-2662 Inhoud. Wat is MijnOffice365? 2 Inloggen op MijnOffice365 3 Een nieuw domein toevoegen aan uw Microsoft

Nadere informatie

Handleiding voor het aanmaken en gebruik van een gebruikersaccount voor de website.

Handleiding voor het aanmaken en gebruik van een gebruikersaccount voor de website. Handleiding voor het aanmaken en gebruik van een gebruikersaccount voor de website. 1 Inhoud Handleiding voor het aanmaken en gebruik van een gebruikersaccount voor de website.... 1 Het registratieproces...

Nadere informatie

Wat doet u als uw s uit ProwareGolf Cloud niet aankomen?

Wat doet u als uw  s uit ProwareGolf Cloud niet aankomen? Wat doet u als uw e-mails uit ProwareGolf Cloud niet aankomen? Wij krijgen regelmatig vragen met betrekking tot het afleveren en/of niet aankomen van e-mail. Vaak blijkt na ons onderzoek, dat het probleem

Nadere informatie

HANDLEIDING SMTP DIENST BEDRIJVENWEB NEDERLAND B.V.

HANDLEIDING SMTP DIENST BEDRIJVENWEB NEDERLAND B.V. HANDLEIDING SMTP DIENST BEDRIJVENWEB NEDERLAND B.V. Uitgave : 1.0 KORTE OMSCHRIJVING In dit document wordt beschreven hoe u gebruik kunt maken van de SMTP dienst van Bedrijvenweb Nederland B.V. om e-mail

Nadere informatie

HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL

HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL HANDLEIDING HVZ FLUVIA MAIL RDS (Remote Desktop Services) Inloggen Surf naar https://mail.hvzfluvia.be/owa Druk op enter Dit scherm verschijnt: Vul in het vak domein\gebruiker je log-in gegevens in. Dit

Nadere informatie

Synchronisatie instellingen smartphone. IOS - Iphone 1. Ga naar instellingen 2. Ga naar e-mail, contacten, agenda s. 3. Ga naar nieuwe gegevens, push

Synchronisatie instellingen smartphone. IOS - Iphone 1. Ga naar instellingen 2. Ga naar e-mail, contacten, agenda s. 3. Ga naar nieuwe gegevens, push Instellingen e-mail Op onderstaande manieren kan de e-mail synchronisatie op uw smartphone worden ingesteld, zodat de e-mails tijdig op uw telefoon worden weergegeven. Hierbij wordt uitgegaan van de meest

Nadere informatie

Privacyverklaring ThePerfectWedding

Privacyverklaring ThePerfectWedding Privacyverklaring ThePerfectWedding Voor ons van ThePerfectWedding, onderdeel van WebLab.nl B.V., is een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens van groot belang. De persoonlijke gegevens waar wij de beschikking

Nadere informatie

Handleiding E-mailboxen aanmaken en beheren in Plesk 11

Handleiding E-mailboxen aanmaken en beheren in Plesk 11 Handleiding E-mailboxen aanmaken en beheren in Plesk 11 Deze handleiding beschrijft hoe je e-mailboxen kunt aanmaken en beheren binnen Plesk. Versie 1.0 Inhoud Aanmaken van e-mailboxen... 2 Instellen van

Nadere informatie

uw (bedrijfs)naam, e-mail adres, adres, (statutaire) vestigingsadres, telefoonnummer en geslacht.

uw (bedrijfs)naam, e-mail adres, adres, (statutaire) vestigingsadres, telefoonnummer en geslacht. Privacybeleid Zoek en Vind Algemeen Zoek en Vind maakt voor de exploitatie van haar website en diensten gebruik van persoonsgegevens. Ter bescherming van de persoonsgegevens van de gebruiker heeft Zoek

Nadere informatie

BIJLAGE. Nieuwsbrieven en spam

BIJLAGE. Nieuwsbrieven en spam BIJLAGE. Nieuwsbrieven en spam Per 1 oktober wijzigt de Telecommunicatiewet. Het is vanaf dan niet meer toegestaan om zonder voorafgaande toestemming elektronische berichten (sms, mms, e-mail) met een

Nadere informatie

Beschrijving webmail Enterprise Hosting

Beschrijving webmail Enterprise Hosting Beschrijving webmail Enterprise Hosting In dit document is beschreven hoe e-mail accounts te beheren zijn via Enterprise Hosting webmail. Webmail is een manier om gebruik te maken van e-mail functionaliteit

Nadere informatie

NLcom Security Awareness Training. Supported by Webroot

NLcom Security Awareness Training. Supported by Webroot NLcom Security Awareness Training Supported by Webroot De mens = de zwakste schakel in elke beveiliging Hoe goed is uw bedrijf beschermd tegen cyberaanvallen, phishing, spam en malware? Een betere vraag

Nadere informatie

Handleiding E-mail clients

Handleiding E-mail clients Handleiding E-mail clients Inhoudsopgave Handleiding E-mail clients... 1 1 POP of IMAP... 2 2 Outlook... 2 2.1 Instellen Mailaccount... 2 Stap 1... 2 Stap 2... 2 Stap 3... 3 Stap 4... 3 Stap 5... 3 Stap

Nadere informatie

Handleiding E-mails versturen met studentenaccount vanuit privé account (hotmail)

Handleiding E-mails versturen met studentenaccount vanuit privé account (hotmail) Handleiding E-mails versturen met studentenaccount vanuit privé account (hotmail) Inleiding Deze handleiding beschrijft hoe je jouw studenten e-mailadres als verzendadres kan toevoegen aan je persoonlijke

Nadere informatie

IC Mail Gateway Gebruikershandleiding

IC Mail Gateway Gebruikershandleiding IC Mail Gateway Gebruikershandleiding Versiebeheer Versie Datum Naam Wijziging 1.0 27 oktober 2008 ICA Initieel document 1.1 18 juni 2010 ICA Document geheel herzien 2.0 30 januari 2013 ICA Aanpassing

Nadere informatie

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen

uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Evert Bergervoet & Justine Pardoen uw kind op internet handboek voor ouders voorpublicatie Uw kind op internet Tieners lijken soms wel helemaal verslingerd aan internet: gamen met anderen over de hele wereld, uren ronddwalen in het Habbo

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding

OFFICE 365. Start Handleiding OFFICE 365 Start Handleiding Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook biedt Microsoft

Nadere informatie

HANDLEIDING. Premium Spam Filter Email Level 1 AUGUSTUS 2014 AD HOSTING B.V.

HANDLEIDING. Premium Spam Filter Email Level 1 AUGUSTUS 2014 AD HOSTING B.V. HANDLEIDING Premium Spam Filter Email Level 1 AUGUSTUS 2014 AD HOSTING B.V. Inhoudsopgave Inkomend... 3 Inkomende Spam Quarantaine... 4 Inkomende log zoekopdracht... 6 Opslagperiode... 7 Toegang... 7 Vertraging...

Nadere informatie

ANTI-SPAM REGLEMENT. Regels omtrent de inzet van MailPlus op het gebied van ongevraagde s.

ANTI-SPAM REGLEMENT. Regels omtrent de inzet van MailPlus op het gebied van ongevraagde  s. ANTI-SPAM REGLEMENT Regels omtrent de inzet van MailPlus op het gebied van ongevraagde e-mails. MailPlus mag op geen enkele wijze ingezet worden voor het verzenden van ongevraagde bulk e-mail (ook wel

Nadere informatie

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. www.safesurfen.be. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen www.safesurfen.be Safe surfen juf Lies 1 INLEIDING 1. WAAROVER GAAT DEZE BUNDEL? Deze bundel wil je op weg helpen om veilig op het internet te surfen. In de bundel staan gevaren van het internet

Nadere informatie

Handleiding YourBoost webmail

Handleiding YourBoost webmail Handleiding YourBoost webmail U kunt de webmail benaderen via http:///webmail (bijv. http://yourboost.nl/webmail). U krijgt nu als alles goed gaat het volgende scherm te zien: U dient altijd

Nadere informatie

Microsoft Outlook 2011 voor Mac instellen

Microsoft Outlook 2011 voor Mac instellen Microsoft Outlook 2011 voor Mac instellen Index Stap 1: Controleer of u de laatste versie heeft Stap 2: Voeg uw e-mailaccount toe Stap 3: Voer uw accountinformatie in Stap 4: Voer een naam en beschrijving

Nadere informatie

SPAMFILTER PARENTIX STARTERSKIT. Parentix Support. Versie: 1.0

SPAMFILTER PARENTIX STARTERSKIT. Parentix Support. Versie: 1.0 PARENTIX STARTERSKIT Parentix Support Versie: 1.0 INHOUDS OPGAVE 1 Inleiding... 2 2 Het spamfilter beheren... 3 2.1 Gefilterde berichten bezorgen... 3 2.2 Quarantaine overzicht... 3 2.3 Black- en whitelist

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. Handleiding KNVB E-mail

Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal. Handleiding KNVB E-mail Koninklijke Nederlandse Voetbalbond Amateurvoetbal Handleiding KNVB E-mail Versie 1.0 Augustus 2010 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Gebruik KNVB E-mail (sportlink club) 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Aanmaken /

Nadere informatie

INHOUD 1. Instructie instellen e-mailaccounts... 1. 2. Uitgangspunten... 1. 3. Beveiliging persoonlijke gegevens... 1

INHOUD 1. Instructie instellen e-mailaccounts... 1. 2. Uitgangspunten... 1. 3. Beveiliging persoonlijke gegevens... 1 INHOUD 1. Instructie instellen e-mailaccounts... 1 2. Uitgangspunten... 1 3. Beveiliging persoonlijke gegevens... 1 4. Stappenplan... 2 a. Open Microsoft Outlook... 2 b. Instellen POP mailbox... 5 c. Instellen

Nadere informatie

Dienstbeschrijving SURFmailfilter

Dienstbeschrijving SURFmailfilter Dienstbeschrijving SURFmailfilter Auteur(s): Maurice van den Akker, Paul Dekkers, Xander Jansen Versie: 4.01 Datum: November 2013 Radboudkwartier 273 3511 CK Utrecht Postbus 19035 3501 DA Utrecht 030-2

Nadere informatie

Handleiding VU-Mail Thunderbird (IMAP) februari 10

Handleiding VU-Mail Thunderbird (IMAP) februari 10 Vrije Universiteit Amsterdam Universitair Centrum IT Handleiding VU-Mail Thunderbird (IMAP) februari 10 Dit document beschrijft hoe de e-mailapplicatie Thunderbird in Windows XP ingesteld kan worden om

Nadere informatie

Argus Safe Mail. Wat doet het? Argus Safe Mail kan volgens uw specificaties en wensen de volgende functies leveren:

Argus Safe Mail. Wat doet het? Argus Safe Mail kan volgens uw specificaties en wensen de volgende functies leveren: Argus Safe Mail E-mail wordt steeds belangrijker. Ook voor u. Het medium is snel, goedkoop en is vrijwel overal beschikbaar. Maar helaas maken niet alleen bonafide personen en programma s gebruik van dit

Nadere informatie

1. EXECUTIVE SUMMARY 1.1 SCOPE EN WERKWIJZE

1. EXECUTIVE SUMMARY 1.1 SCOPE EN WERKWIJZE Phishing Test ACME GEHEIMHOUDING Belangrijk: de in dit document opgenomen informatie is vertrouwelijk en dient als dusdanig behandeld te worden. Alle informatie is bijzonder gevoelig te noemen. Het is

Nadere informatie

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1

Safe surfen. Safe surfen juf Lies 1 Safe surfen Safe surfen juf Lies 1 THEMA 1: VIRUSSEN WAT IS EEN VIRUS? Politie waarschuwt voor agressief computervirus dinsdag 20 maart 2012, 19u59 De politie waarschuwt voor een nieuw, bijzonder schadelijk

Nadere informatie

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST Naam Nr Klas Datum Met E-mail of elektronische post kan je berichten verzenden naar en ontvangen van andere computersystemen die aangesloten zijn op het Internet. De berichten

Nadere informatie

Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud

Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud 1. Registreren 2 1.1 Voordat u begint 2 1.2 Een account aanmaken 2 1.3 Geen account? Registreer nu! 2 1.4 Bevestig uw account 3 1.5 Gefeliciteerd, u heeft uw

Nadere informatie

Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten. MijnOffice365 Beheerdershandleiding

Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten. MijnOffice365 Beheerdershandleiding Altijd en overal toegang tot e-mail en documenten MijnOffice365 Beheerdershandleiding Inhoud Wat is MijnOffice365? 2 Inloggen op MijnOffice365 3 Een nieuw domein toevoegen aan uw Microsoft Office 365-account

Nadere informatie

Belgacom Forum TM 3000 Voicemail to Email Gebruikershandleiding

Belgacom Forum TM 3000 Voicemail to Email Gebruikershandleiding Belgacom Forum TM 3000 Voicemail to Email Gebruikershandleiding Inhoudstabel Forum 3000 Voicemail to Email... 3 Dienstbeschrijving... 3 1 Inloggen als systeembeheerder op de Forum 3000... 3 2 Een Email

Nadere informatie

Waarom komt mijn niet aan?

Waarom komt mijn  niet aan? Waarom komt mijn e-mail niet aan? Whitepaper September 2018 www.flowmailer.com contact@flowmailer.com +31(0)10 307 4550 Waarom komt mijn e-mail niet aan? De tijd van software installeren en zomaar e-mail

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Voorbereiding overstap naar glasvezel: omzetten

Voorbereiding overstap naar glasvezel:  omzetten Voorbereiding overstap naar glasvezel: email omzetten Hieronder vindt u een stapsgewijze handleiding voor het omzetten van uw huidige emailadres naar een nieuw emailadres. Stap 1. Een nieuw emailadres

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

2. maken en versturen

2.  maken en versturen 55 2. E-mail maken en versturen In dit hoofdstuk leer je e-mail berichten versturen en ontvangen met Outlook. Hierbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de basishandelingen. Outlook biedt namelijk

Nadere informatie

Handleiding Speakap. Deze handleiding bestaat uit drie delen: 1. de quickguide 2. account registeren 3. Speakap gebruiken

Handleiding Speakap. Deze handleiding bestaat uit drie delen: 1. de quickguide 2. account registeren 3. Speakap gebruiken Handleiding Speakap De VVCZ maakt gebruik van een netwerk van Speakap om informatie en ervaringen te delen. Met Speakap kunt u: nieuwsberichten van de VVCZ ontvangen in groepen specifieke onderwerpen bespreken

Nadere informatie

1. Aanleverspecificaties PSD

1. Aanleverspecificaties PSD E-mailmarketing Inhoud Dit document beschrijft een aantal belangrijke richtlijnen en adviezen die helpen bij het ontwerpen en samenstellen van de e-mailcampagne. De volgende onderwerpen worden beschreven:

Nadere informatie

Via de knop Accountinstellingen, optie Accountinstellingen wordt het volgende venster geopend:

Via de knop Accountinstellingen, optie Accountinstellingen wordt het volgende venster geopend: SAMENVATTING HOOFDSTUK 4 E-mailinstellingen Om e-mail te kunnen ontvangen en versturen, heb je een e-mailaccount nodig. Via het tabblad Bestand, Info kun je een nieuwe account maken of een bestaande wijzigen:

Nadere informatie

Dienstbeschrijving service

Dienstbeschrijving  service Dienstbeschrijving E-mailservice RoutIT Datum: 28-11-2016 Versielog RoutIT Start document RoutIT Onbekend 1 e versie in gebruik bij CBG Connect Juli 2015 Algehele update RoutIT 28-11-2016 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Mail Service. Dienstbeschrijving. Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 9

Mail Service. Dienstbeschrijving. Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 9 Mail Service Dienstbeschrijving Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 9 Inhoud Hoofdstuk 1... 3 1.0 Introductie... 3 1.1 Inhoud van de dienst... 3 1.2 Bestaande accounts migreren... 3 1.3 Nieuw

Nadere informatie

EmailGarage 6.0 campaign manager. Acceptable Use Policy

EmailGarage 6.0 campaign manager. Acceptable Use Policy EmailGarage 6.0 campaign manager Acceptable Use Policy Inleiding Het uitwisselen van informatie met andere internetgebruikers is over het algemeen een kwestie van gezond verstand en hoffelijkheid jegens

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

SSRPM Self Service Reset Password Management

SSRPM Self Service Reset Password Management SSRPM Self Service Reset Password Management Versie 1.0 d.d. 21-09-2015 Inhoud Inleiding... 2 Soorten accounts... 2 Wachtwoord resetten via ICT Helpdesk... 3 Zelf wachtwoord resetten via SSRPM... 3 Toelichting

Nadere informatie

Personal Message Manager Handleiding

Personal Message Manager Handleiding Personal Message Manager Handleiding Faculteit der Sociale Wetenschappen - Universiteit Leiden Geschreven door: S. de Jong 3 januari 2005 Revisie 21 december 2007 1. Inleiding Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Welkom bij Stichting CIRAN gevestigd te Venlo en ingeschreven in het handelsregister onder nummer 14117844 (hierna: "CIRAN").

Welkom bij Stichting CIRAN gevestigd te Venlo en ingeschreven in het handelsregister onder nummer 14117844 (hierna: CIRAN). GEBRUIKSOVEREENKOMST Welkom bij Stichting CIRAN gevestigd te Venlo en ingeschreven in het handelsregister onder nummer 14117844 (hierna: "CIRAN"). Lees deze gebruiksvoorwaarden (hierna: "Voorwaarden")

Nadere informatie

Gebruikershandleiding wachtwoord instellen en account ontgrendelen

Gebruikershandleiding wachtwoord instellen en account ontgrendelen CONCEPT* Gebruikershandleiding wachtwoord instellen en account ontgrendelen Inhoudsopgave 1. Wat is SSRPM... 3 2. Aanmelden op computer/laptop of Citrix... 4 3. Aanmelden via de website... 9 4. Wachtwoord

Nadere informatie

Handleiding voor organisaties

Handleiding voor organisaties Handleiding voor organisaties Inleiding Handleiding voor organisaties Met deze handleiding kunt u als organisatie inzicht krijgen in wat er allemaal mogelijk is binnen soket. Enkele voorbeelden als vestigingen

Nadere informatie

Privacy beleid conform AVG Versie 1.1 Versiedatum: 28 Oktober Inhoud

Privacy beleid conform AVG Versie 1.1 Versiedatum: 28 Oktober Inhoud Privacy beleid conform AVG Versie 1.1 Versiedatum: 28 Oktober 2018 Via de diensten van Fire-MC worden persoonsgegevens verwerkt. Fire-MC zal zorgvuldig omgaan met deze gegevens. Persoonlijke gegevens worden

Nadere informatie

Whitepaper: Online merkbeveiliging. Stationsplein EX Hilversum +31 (0)

Whitepaper: Online merkbeveiliging. Stationsplein EX Hilversum +31 (0) Whitepaper: Online merkbeveiliging Stationsplein 12-1 1211 EX Hilversum +31 (0) 35 531 1115 Bescherm je merk- en klantgegevens online Merkbescherming online doe je door jouw merk, productnamen en daarnaast

Nadere informatie

Het Twitter woordenboek: woorden en termen die gebruikt worden voor Twitter

Het Twitter woordenboek: woorden en termen die gebruikt worden voor Twitter Het Twitter woordenboek: woorden en termen die gebruikt worden voor Twitter Retweet, privé tweet, hashtag, alert en favorieten?!? Voor wie de termen en het gebruik van twitter abracadabra is, heeft Marika

Nadere informatie

Managed E-mail security

Managed E-mail security Managed E-mail security CleanPort Managed E-mail security Omdat de hoeveelheid ongewenste E-mail alsmaar toeneemt, zijn standaard software en applicaties tegen SPAM en virussen niet toereikend meer. CleanPort

Nadere informatie

BESTAAT VEILIG INTERNETTEN?

BESTAAT VEILIG INTERNETTEN? Hyves Identiteit Facebook Leergierig Filter Alles te vinden De Toekomst Twitter Geweld Chatten Sex BESTAAT VEILIG INTERNETTEN? De Uitslag Donatushof en Internet; teambespreking Waarom zijn kinderen Online?

Nadere informatie

Privacybeleid Milieu Werkgroep Houten

Privacybeleid Milieu Werkgroep Houten Privacybeleid Milieu Werkgroep Houten 1. Inleiding De vereniging Milieu Werkgroep Houten hecht aan de bescherming van de persoonsgegevens van haar leden. Persoonlijke gegevens worden door de vereniging

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Dit is de privacy- en cookie policy van Sportaneous B.V. [i.o] ("Sportaneous"). Sportaneous is de

Dit is de privacy- en cookie policy van Sportaneous B.V. [i.o] (Sportaneous). Sportaneous is de Privacybeleid Sportaneous B.V. [i.o] Algemeen Dit is de privacy- en cookie policy van Sportaneous B.V. [i.o] ("Sportaneous"). Sportaneous is de verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens

Nadere informatie

Handleiding koppeling voor patiënten

Handleiding koppeling voor patiënten Handleiding koppeling voor patiënten Inhoud 1. Registreren... 2 1.1 Voordat u begint... 2 1.2 Een account aanmaken... 2 1.3 Geen account? Registreer nu!... 3 1.4 Bevestig uw account... 3 1.5 Gefeliciteerd,

Nadere informatie

Hunter-CRM. Documentatie Handleiding Spamfilter

Hunter-CRM. Documentatie Handleiding Spamfilter Documentatie Handleiding Spamfilter 1 Voorwoord Deze handleiding is een product van Hunter-CRM. Onze CRM software is gemaakt met het oog op gemak. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met onze helpdesk.

Nadere informatie

KNZB e-mailaccount @zwembond.nl

KNZB e-mailaccount @zwembond.nl KNZB e-mailaccount @zwembond.nl Het KNZB e-mailaccount is het mailaccount voor verenigingen/startgemeenschappen en regio functionarissen aangesloten bij de KNZB. Voor verenigingen en startgemeenschappen

Nadere informatie

E-mail beheren. Alles beheren vanuit één account.

E-mail beheren. Alles beheren vanuit één account. E-mail beheren. E-mail thuis ontvangen is normaal geen probleem. Op vakantie of onderweg wordt al een stuk lastiger. Ook de e-mail op meerdere apparaten beheren kan een probleem zijn. Het kan ook makkelijker.

Nadere informatie

HANDLEIDING SELFSERVICEDESK (Openclinica gebruikers)

HANDLEIDING SELFSERVICEDESK (Openclinica gebruikers) HANDLEIDING SELFSERVICEDESK (Openclinica gebruikers) HANDLEIDING SELFSERVICEDESK (Openclinica gebruikers)... 1 Hoe kom ik bij de SelfServicedesk?... 1 Inloggen in de SelfServicedesk... 2 Overzicht van

Nadere informatie

Je nieuwe e-mailadres gebruiken Om je mail te lezen ga je naar de site: https://login.microsoftonline.com Je ziet dan onderstaand inlogscherm:

Je nieuwe e-mailadres gebruiken Om je mail te lezen ga je naar de site: https://login.microsoftonline.com Je ziet dan onderstaand inlogscherm: Je nieuwe e-mailadres gebruiken Om je mail te lezen ga je naar de site: https://login.microsoftonline.com Je ziet dan onderstaand inlogscherm: Log in met je e-mailadres en het wachtwoord dat je hebt gekregen.

Nadere informatie

DC Mail: Configuratie en gebruik in Outlook Express *************************************************

DC Mail: Configuratie en gebruik in Outlook Express ************************************************* DC Mail: Configuratie en gebruik in Outlook Express ************************************************* Geen zorgen 1: Al uw andere instellingen blijven behouden! Geen zorgen 2: Al uw boodschappen en de

Nadere informatie

Veilig internetgebruik OBS De Leeuwerik.

Veilig internetgebruik OBS De Leeuwerik. Veilig internetgebruik OBS De Leeuwerik. Binnen de stichting OOG, waar OBS De Leeuwerik een onderdeel van is, wordt gebruik gemaakt van netwerken die via de eigen server op school verbonden zijn met het

Nadere informatie

ailexpert Tips & Tricks Email design

ailexpert Tips & Tricks Email design ailexpert Tips & Tricks Email design 1 Inleiding E-mail marketing is een vorm van direct marketing waarmee een bedrijf in contact kan komen te staan met haar klanten. De markt van E-mail marketing is de

Nadere informatie