Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica"

Transcriptie

1 Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Informatica

2 De slimme systemen van de toekomst Zelfrijdende auto s, navigatie op je mobiel, persoonlijke aanbiedingen op basis van je surfgedrag, zorgrobots en zoeken in films en plaatjes. Tijdens de opleiding Technische Informatica leer je hoe je software en dataverwerking ontwikkelt voor de intelligente systemen van nu en de toekomst. Computergames, smartphones en navigatiesystemen dat is duidelijk: daar zit software in. Maar denk ook eens aan auto s, beveiliging en medische diagnose. Ingenieurs Technische Informatica ontwerpen en ontwikkelen software hiervoor. Je leert daarom wiskundig analyseren en modelleren, logisch nadenken, concepten van programmeertalen en het programmeren van algoritmen. Elk half jaar werk je met enkele medestudenten aan een project, bijvoorbeeld: het ontwerpen van een intelligente bot in een computergame. Aan de TU Delft is Technische Informatica zowel fundamenteel als toegepast. Je leert de theorie en je krijgt handreikingen om dat toe te passen in de praktijk. Bijvoorbeeld: hoe kun je logische redenaties gebruiken om een team van virtuele robots aan te sturen in een game? Hoe kun je door middel van data analyse gebruikers persoonlijk advies geven over muziek? Daarnaast wordt er in Delft aandacht besteed aan de maatschappelijke kant van het vak: hoe verandert informatica onze samenleving en welke effecten heeft dat? De kern van onze opleiding is dat je hier de technieken en methodes aanleert, die je nodig hebt om later de software en dataverwerking voor de slimme systemen van de toekomst te bouwen, zoals: Navigatiesoftware. Hoe zorg je ervoor dat niet alleen de route uitgerekend wordt, maar er ook nog rekening gehouden wordt met files, ongelukken en hoeveel mensen die route denken te gaan nemen? Zorgrobots. Hoe maak je een robot die begrijpt hoe je een kind met diabetes het beste kunt helpen met insulinemanagement? Medische systemen. Hoe maak je een systeem dat een dokter precies laat zien waar aderverkalking optreedt en dan op een dusdanige manier dat de dokter de beelden ook meteen begrijpt? Beveiliging. Hoe kun je automatisch detecteren aan de netwerkactiviteit dat er een phishing poging gedaan wordt zonder het virus te kennen? YouTube. Hoe kun je in een filmpje zoeken op bepaalde onderwerpen, zoals een auto of een hond, zonder dat daarvoor tekst nodig is die het filmpje beschrijft? Hoe ziet de opleiding eruit? Elk kwartaal bestaat uit drie vakken: een fundamenteel vak, een meer toegepast vak en een praktisch vak (bijvoorbeeld een project). Samen beslaat dit 15 punten van de 60 studiepunten, die je per jaar kunt halen. Elk vak behoort tot een van de zeven leerlijnen: Software Development Fundamentals,

3 Instroom 1e-jaars studenten (ref. 2014) 245 Voertaal vanaf 2016 / 2017 Engels Gem. studiebelasting 1e jaar (u/week) 40 Colleges 10 Projecturen en practicum 12 Zelfstudie 18 Fundamentele Informatica, Computersystemen, Wiskunde en Modelleren, Informatiesystemen, Intelligente Systemen en Keuzevrijheid Inhoud. Je leert hoe computers, netwerken en embedded systems werken. Ook buig je je over algoritmiek: wat is rekenen, wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van computers en hoe beschrijf je machines op een wiskundige manier? Uiteraard leer je concepten van verschillende programmeertalen, verdiep je je in datastructuren, softwarekwaliteit en leer je complexe systemen - en de interactie van gebruikers met deze Je wordt opgeleid om oplossingen te bedenken voor concrete problemen systemen - te modelleren. Je probeert op een logische manier problemen op te lossen. Kunstmatige intelligentie, computer graphics en beeldverwerking staan ook op het programma. Omdat Technische Informaticaingenieurs die goed communiceren erg gewild zijn, word je getraind in persoonlijke vaardigheden en presenteren. Daarnaast werk je vaak samen met een aantal studenten aan een project. Voor deze opleiding is een laptop verplicht. Eerste jaar Kennismaking met het vakgebied Je krijgt een mix van hoorcolleges, werkgroepen en practica. Dit is verdeeld in ongeveer 40% fundamentele informatica, 30% wiskunde en 30% informaticavaardigheden. Elk half jaar werk je met enkele medestudenten aan een project, bijvoorbeeld: maak een eigen implementatie van Excel of ontwerp een intelligente bot in een computergame. In het eerste jaar volg je een verplicht vakkenpakket. Vanaf het eerstejaarsweekend heb je een mentorgroep van studenten. Je wordt door een docent- en studentmentor gedurende het eerste halfjaar begeleid op inhoud en studievaardigheden.

4 Tweede jaar De verdieping Het tweede jaar bestaat uit colleges en keuzeruimte. In het eerste semester kun je kiezen uit drie variantblokken, die ieder bestaan uit drie vakken. Zo kun je meer leren over het gebruik van multimedia data in bijvoorbeeld social media, over embedded programming of hoe je grote gegevensbestanden slim kunt analyseren. In het tweede semester doe je een contextproject in bijvoorbeeld search and rescue robotics, computer games, health informatics, cultural heritages of programming life synthetic biology. Hierbij gaat het juist om het oplossen van maatschappelijk relevante toepassingen, zoals medische informatiesystemen. Derde jaar Vrij in te vullen en afstuderen In het derde jaar kies je een minor om je kennis te verdiepen of je voor te bereiden op een master. Maar je kunt ook zelf een vakkenpakket samenstellen, stage lopen of een tijdje in het buitenland studeren. Met het bachelorafstudeerproject sluit je je opleiding af. Dit omvangrijke project doe je samen met twee of drie andere studenten bij een bedrijf of een andere onderzoeksinstelling. Hierbij kun je denken aan het maken van een planningsapplicatie voor ziekenhuizen of een app waarmee kinderen rekenen leuker gaan vinden. Daarna mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen. Curriculum studiejaar (indicatief) 1 e kwartaal 2 e kwartaal 3 e kwartaal 4 e kwartaal 1 e jaar 2 e jaar Redeneren en Logica Calculus Lineaire Algebra Computer Graphics Computerorganisatie Objectgeoriënteerd Programmeren Kansrekening en Statistiek Software Engineering Methods Web- en Database Technologie Objectgeoriënteerd Programmeren Project Algoritmiek Informatie en Datamodellering Logic Based Artificial lntelligence Algoritmen en Datastructuren Concepten van Programmeertalen Computernetwerken Variantvak 1 Variantvak 2 Variantvak 3 Project Multi Agent Systemen Softwarekwaliteit en Testen Automaten, Talen en Berekenbaarheid Contextproject 3 e jaar Minor Complexiteitstheorie Bachelorafstudeerproject Informatietechnologie en Waarden Bachelorseminarium Wiskunde en Modelleren Computersystemen Keuzevrijheid Inhoud Software Development Fundamentals Informatiesystemen Fundamentele Informatica Intelligente Systemen Voor de variantvakken is er keuze uit 3 variantblokken: Multimedia Computing (MC), Computersystemen (Cs) of Intelligent Data Analysis (IDA). Variantvak 1 Variantvak 2 Variantvak 2 MC Signaalverwerking Beeldverwerking Multimedia Analyse Cs Digitale systemen Embedded Software Operating Systems IDA Computer Intelligence Big Data Processing Datamining Voor meer informatie over alle vakken:

5 Wat moet je als student Technische Informatica in huis hebben? Door Joost Broekens, docent Technische Informatica Vind je het leuk om software te ontwikkelen en na te denken over hoe je complexe problemen oplost en deze oplossing omtovert in code? Dan is Technische Informatica wellicht iets voor jou. Mijn ideale student is niet bang voor wiskunde, is super gemotiveerd om zelf het programmeren onder de knie te krijgen en heeft interesse in het ontwikkelen van slimme systemen. Minimaal een 7 voor Wiskunde B raad ik dan ook sterk aan. Ik vind het belangrijk dat elke aankomende student zich realiseert dat je Technische Informatica aan de TU Delft alleen moet gaan studeren als je softwareontwikkeling en slimme systemen echt interessant vindt. Is dit niet het geval, dan wordt het een heel zware reis. Zeker het eerste jaar moet je echt vol aan de slag, 40 uur per week is geen uitzondering. Dit is heel anders dan op het vwo. Je moet je colleges bijhouden, je opdrachten maken en veel zelfstudie doen om het programmeren en het denken in code onder de knie te krijgen. Je vindt het niet alleen leuk om dit op theoretisch niveau te doen, maar ook om echt software te bouwen. Zo krijg je al in het eerste jaar de opdracht om webpagina s te ontwerpen waar jonge en oude mensen goed mee kunnen werken en moet je een team van gesimuleerde robots laten samenwerken. Met andere woorden: ik zoek studenten die in code willen dromen en hun dromen kunnen vertalen naar de slimme systemen van de toekomst. Wat kun je doen na je bacheloropleiding? Masteropleidingen Met je bachelordiploma kun je doorstromen naar verschillende tweejarige masteropleidingen. De masters Computer Science, Embedded Systems en Computer Engineering sluiten direct aan op de opleiding Technische Informatica. Binnen deze masters kun je je bijvoorbeeld specialiseren in softwaretechnologie, data science of een combinatie van hardware en software toepassingen. De masteropleidingen worden in het Engels gegeven. Wil je een andere master doen? Dat kan. Met een bachelordiploma Technische Informatica kun je kiezen uit veel vervolgopleidingen in binnen- en buitenland.

6 Werken Jouw profiel op de arbeidsmarkt Kom je van de TU Delft, dan kun je meer dan alleen programmeren. Je hebt immers geleerd je te verdiepen in de omgeving waar het systeem moet functioneren en in de gebruiker die met het programma gaat werken. Je bent een conceptueel denker en kunt goed samenwerken. Plus, je hebt een goed gevoel voor de kwaliteit van software. Als master Computer Science ben je zeer gewild op de arbeidsmarkt. Waar kun je aan de slag? Er is een enorme vraag naar informatici, zowel naar specialisten die systemen ontwikkelen en beheren als naar mensen in consultancy en IT-management. Natuurlijk kun je terechtkomen bij softwareontwikkelaars, zoals Google en Exact. Of anders bij een consultancybureau, zoals KPMG en Logica. Bedrijven die innovatieve producten maken of die hun processen sterk geautomatiseerd hebben, zoals Philips, ING en Ahold, hebben ook veel informatici in dienst. Daarnaast kun je ook onderzoek gaan doen bij bijvoorbeeld TNO of de TU Delft. Veel afgestudeerden zijn de afgelopen jaren hun eigen bedrijf begonnen, zoals aanmelder.nl en Clinical Graphics. Aan welke functies kun je denken? Als afgestudeerde kun je uit talloze banen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld software engineer, software developer of graphics specialist worden. Of je ontwerpt interactieve multimedia-applicaties, games of e-learning systemen. En je kunt aan de slag bij een grote bank als innovatiemanager. Maar ook als projectmanager en consultant in binnen- en buitenland. Natuurlijk kun je ook als zelfstandig ondernemer je eigen bedrijf starten. Kortom: je kunt eigenlijk overal terecht en je ziet informatica overal in terug. Geen enkel vak is hetzelfde, waardoor de studie uitdagend is Daphne van Tetering 2e jaars student Een paar jaar geleden had ik echt niet gedacht dat ik Technische Informatica zou gaan studeren. Het leek me altijd een studie die typisch iets voor jongens was. Uiteindelijk heb ik twee keer een meeloopdag gedaan en na de tweede keer was ik verkocht! In het eerste jaar start je helemaal aan het begin, vooral op het gebied van programmeren. Dit was voor mij een hele geruststelling, omdat ik nog nooit had geprogrammeerd. Alle kanten van de informatica worden bekeken, zoals het programmeren in verschillende talen, maar ook het logisch redeneren en het bouwen van websites. Daarnaast krijg je ook wiskundige vakken, zoals Calculus en Lineaire Algebra. Het leuke hieraan vind ik de variatie, geen enkel vak is hetzelfde. Hierdoor is de studie uitdagend. Later wil ik iets gaan doen met Artificial Intelligence (Kunstmatige Intelligentie). In het eerste jaar komt dit aan bod in de vakken Logic Based AI en Multi Agent System project. Deze vakken gaan over het zodanig programmeren van een robot, dat hij bijna alles zelf kan. Veel van deze technieken kunnen toegepast worden in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld bij een chirurgische ingreep. Op deze manier zie ik een kans om twee dingen die ik erg leuk vind samen te voegen! Ik ben blij dat ik voor deze studie heb gekozen.

7 Kom eens langs Wil je meer weten over deze bacheloropleiding, kom dan eens langs in Delft. Bijvoorbeeld bij een van deze activiteiten: Open Dagen tijdens deze dagen presenteren alle opleidingen zich. Meeloopdag ervaar hoe het is om in Delft te studeren. Periode: oktober - mei Be an Engineer - een dag speciaal voor 5 en 6 vwo met interesse in elektrotechniek en/of informatica. Model in 1 dag - een dag speciaal voor meiden uit 5 vwo. Last Question Day - zit je in 6 vwo? Stel je laatste vragen tijdens de Last Question Day. Online Proefstuderen - voor scholieren van 6 vwo. Toelatingseisen Met een vwo diploma met een NT-profiel word je rechtstreeks toegelaten tot deze opleiding. Minimaal een 7 voor Wiskunde B wordt zeker aangeraden. Als je een NG-profiel hebt, moet je examen gedaan hebben in Wiskunde B. Wiskunde D is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Heb je een andere vooropleiding? Kijk dan op: Bindend Studieadvies Als je aan het eind van je eerste studiejaar minder dan 45 studiepunten hebt behaald (van de 60 studiepunten die je kunt halen), ontvang je een zogenaamd negatief bindend studieadvies. Dat betekent dat je je voor de komende vier jaar niet meer kunt inschrijven voor deze opleiding aan de TU Delft. Studiekeuzecheck Als je je voor 1 mei inschrijft, krijg je een online studiekeuzecheck aangeboden. Deze check helpt je de opleiding nog beter te leren kennen en je zo beter voor te bereiden op de start van je studie. Honours Programme Delft Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Dit is verdiepend, extra uitdagend en extra interessant onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies. Digitale brochures Bekijk deze en andere brochures online Virtuele campus Benieuwd naar onze campus? Neem een kijkje op: twitter.com/eemcs_tud facebook.com/tudelft.ti instagram.com/tudelft

8 Technische Universiteit Delft Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Mekelweg CD Delft +31 (0) September 2015

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Electrical Engineering Verder komen met nieuwe technologie Een zonnepaneel? Een marsrover? Een implantaat om weer te kunnen horen? Zonder

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Maritieme Techniek Veel meer schepen bouwen Binnenvaartschepen, mammoettankers en containerschepen

Nadere informatie

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde Faculteit Bouwkunde Bacheloropleiding Bouwkunde Ontwerp de wereld om je heen Je huis. Je school. De fietsroute daartussen. Dat is waar Bouwkunde over gaat. Over hoe de wereld verandert en hoe we gebouwen,

Nadere informatie

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Bacheloropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Flight to excellence Hoe zorg je dat een satelliet in de juiste baan om de aarde komt of hoe ontwerp je

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van mensen genezen zonder te opereren Bachelor College Biomedische technologie // Ik droom van mensen genezen zonder te opereren // Elke Aarts, student

Nadere informatie

Ik droom van het nieuwe facebook bedenken

Ik droom van het nieuwe facebook bedenken TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van het nieuwe facebook bedenken Bachelor College Web Science* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Informatica //

Nadere informatie

IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN

IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN Bachelor College Scheikundige Technologie // Ik droom van een fabriek zonder CO 2 -uitstoot // Eveline Hermans,

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van duurzame energie die altijd en overal beschikbaar is. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van duurzame energie die altijd en overal beschikbaar is. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van duurzame energie die altijd en overal beschikbaar is Bachelor College Electrical Engineering // Ik droom van duurzame energie die altijd en overal

Nadere informatie

Live IT. Omdat ik het leuk vind om problemen op te lossen (met behulp van ICT) en zaken verder uit te zoeken past deze studie goed bij mij.

Live IT. Omdat ik het leuk vind om problemen op te lossen (met behulp van ICT) en zaken verder uit te zoeken past deze studie goed bij mij. Live IT Via een app op je mobiele telefoon krijg je een bericht dat binnenkort een leuk evenement in de buurt georganiseerd wordt. Je chat met je vrienden op Facebook en overlegt of jullie er naar toe

Nadere informatie

Ben jij de ingenieur van de toekomst?

Ben jij de ingenieur van de toekomst? Ben jij de ingenieur van de toekomst? Alles wat je wilt weten over studeren aan de Technische Universiteit Eindhoven Maak je dromen waar! Ontdek het Bachelor College Collegejaar 2015/2016 Smart mobility

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van. doelmatige fabrieksprocessen. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van. doelmatige fabrieksprocessen. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van efficiënte, doelmatige fabrieksprocessen Bachelor College // Ik droom van efficiënte, doelmatige fabrieksprocessen // Rianne Gommans, student Ik

Nadere informatie

Bekijk de video van Dion met Layar. Informatica. Bachelor of Information Technology / voltijd

Bekijk de video van Dion met Layar. Informatica. Bachelor of Information Technology / voltijd Bekijk de video van Dion met Layar 2015 2016 Informatica Bachelor of Information Technology / voltijd Deze brochure is verrijkt met Alumnus Ravi Chotkan bij Studio Projectie in Leiden. Interactive Print

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van het opwekken van schone energie. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van het opwekken van schone energie. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van het opwekken van schone energie Bachelor College Technische Natuurkunde // Ik droom van het opwekken van schone energie // Berit Wassenaar, student

Nadere informatie

Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA) Gids voor studie en opleiding na HAVO en VWO 2013-2014

Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA) Gids voor studie en opleiding na HAVO en VWO 2013-2014 Informatiegids Haarlem Studie Keuze Informatie Avonden (SKIA) Gids voor studie en opleiding na HAVO en VWO 2013-2014 Een uitgave van Aob Compaz in opdracht van de kringen van schoondecanen in Kennemerland

Nadere informatie

Applicatieontwikkelaar

Applicatieontwikkelaar niveau 4 Applicatieontwikkelaar LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar Harderwijk en Raalte* * Harderwijk: Westeinde 33 / Raalte: Zwolsestraat 63a Er is steeds meer vraag naar breed inzetbare mediaprofessionals

Nadere informatie

Informatica. bachelor- en masteropleiding

Informatica. bachelor- en masteropleiding Informatica bachelor- en masteropleiding 2011 Welkom 3 De opleiding Informatica 4 Waarom Informatica studeren? 4 Wat is Informatica? 5 Klaar om hoge toppen te scheren? 6 Toekomstperspectieven 8 Aan jou

Nadere informatie

Human Resource Management

Human Resource Management Bekijk de video van Anne met Layar 2015 2016 Human Resource Management Bachelor of Human Resource Management / voltijd Deze brochure is verrijkt met Alumnus Willeke van Egmond bij DZB bedrijven in Leiden

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS STIJN OERLEMANS eerstejaarsstudent CE Digital Business Concepts Ik heb tijdens mijn jaar bij Interpolis gezien dat dit werkveld echt de toekomst is 2 Waarom heb je

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft. Bachelorbrochure. Overzicht bacheloropleidingen

Technische Universiteit Delft. Bachelorbrochure. Overzicht bacheloropleidingen Technische Universiteit Delft Bachelorbrochure Overzicht bacheloropleidingen Wat biedt TU Delft? Bouwkunde Bij de TU Delft zoeken we naar slimme, grensverleggende oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Nadere informatie

STUDIEGIDS informatica en informatiekunde. bachelor - master 2014 2015. Beste bachelor Informatica in NSE 2014. Open Universiteit www.ou.

STUDIEGIDS informatica en informatiekunde. bachelor - master 2014 2015. Beste bachelor Informatica in NSE 2014. Open Universiteit www.ou. STUDIEGIDS informatica en informatiekunde bachelor - master 2014 2015 Beste bachelor Informatica in NSE 2014 Open Universiteit www.ou.nl Inhoud 03 Voorwoord 04 Overzicht wijzigingen cursusaanbod 05 Studeren

Nadere informatie

ICT- T opleidingen. voltijd. Studiegids 2013-20142014

ICT- T opleidingen. voltijd. Studiegids 2013-20142014 ICT- T opleidingen voltijd Studiegids 2013-20142014 DOMEIN DOMEIN MEDIA, MEDIA, CREATIE CREATIE EN EN INFORMATIE INFORMATIE Hogeschool van Amsterdam ICT - OPLEIDINGEN BUSINESS IT & MANAGEMENT INFORMATICA

Nadere informatie

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK CREaTINg TOmORROw 2013 2014 TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hva TECHNIEK HVA TECHNIEK TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE 2013-2014 Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek Bij de opleiding Technische

Nadere informatie

studiegids bachelor master informatica

studiegids bachelor master informatica studiegids bachelor master informatica 2012 2013 Inhoud 03 Voorwoord 04 Studeren aan de Open Universiteit 06 Studiemogelijkheden Losse cursussen Startpakket Propedeuse, postpropedeuse, bachelor en master

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

De alumni van Informatica vertellen. Leiden Institute of Advanced Computer Science

De alumni van Informatica vertellen. Leiden Institute of Advanced Computer Science De alumni van Informatica vertellen Leiden Institute of Advanced Computer Science Bekijk je mogelijkheden op onze website www.studereninleiden.nl en vind je studie Als je de opleiding Informatica in Leiden

Nadere informatie

Het vak informatica op de NSG

Het vak informatica op de NSG Het vak informatica op de NSG Algemeen Volgens Wikipedia (online encyclopedie) wordt informatica omschreven als de wetenschap die zich bezighoudt met de beheersing van complexiteit, o.a. op het vlak van

Nadere informatie

Informatica, Media en Communicatie

Informatica, Media en Communicatie Informatica, Media en Communicatie 2015-2016 BACHELOR OPLEIDINGEN DEELTIJD Communication & Multimedia Design HBO-ICT (POST-)HBO-CURSUSSEN EN -OPLEIDINGEN Inhoud Welkom bij de HAN! Welkom bij de HAN 2 Mogelijkheden

Nadere informatie

Dit doe ik. 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij?

Dit doe ik. 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij? Dit doe ik 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict...en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij? 3 Heb je er wel eens aan gedacht om een bèta/technische studie op de universiteit te gaan

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen Bachelor College Bouwkunde // Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen

Nadere informatie