Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek"

Transcriptie

1 Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Bacheloropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

2 Flight to excellence Hoe zorg je dat een satelliet in de juiste baan om de aarde komt of hoe ontwerp je een micro-vliegtuigje dat mensenlevens redt? Bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek leer je dat en meer. Voor het ontwerpen, bouwen en exploiteren van vliegtuigen of satellieten heb je kennis nodig van verschillende disciplines en moet je weten hoe je die combineert. Dagelijks kom je in aanraking met technieken en materialen uit de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie. Het gebruik van GPS en het geven van weersverwachtingen zijn mogelijk door de aanwezigheid van satellieten in de ruimte. De spiegels van een vrachtwagen of auto zijn zo ontworpen dat er zo min mogelijk weerstand wordt gegenereerd. En probeer je eens in te beelden hoeveel levensmiddelen per luchttransport vervoerd worden. Aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek studeren ruim 2500 bachelor- en masterstudenten, waarvan een derde afkomstig is uit het buitenland. De opleiding is uniek in Europa en staat wereldwijd hoog in aanzien. We beschikken over high-tech faciliteiten zoals de geavanceerde vluchtsimulator, een eigen vliegtuig als vliegend klaslokaal, een clean room om onze eigen satelliet te ontwikkelen, subsone, supersone en hypersone windtunnels en een groot laboratorium voor het ontwikkelen, fabriceren en testen van materialen en constructies. Hoe ziet de opleiding eruit? Meteen vanaf de eerste dag dat je aan onze faculteit studeert ben je bezig met luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Het vliegtuig, de raket en de satelliet worden gebruikt als studieobject om je technische basiskennis bij te brengen. In de loop van de opleiding verschuift het accent steeds meer van theorie naar toepassing. Een academisch jaar is verdeeld in vier periodes van tien weken. Dit houdt in dat je vier keer per jaar tentamens hebt. De colleges worden afgewisseld met werkcolleges, practica en projecten, waarin je de opgedane kennis toepast in de praktijk. Tijdens het projectonderwijs ligt de nadruk op het leren ontwerpen in teamverband. Samen met je team ben je intensief bezig om een probleem op te lossen en tot een optimaal ontwerp te komen.

3 Instroom 1e jaars studenten (ref. 2013) 500 Gem. studiebelasting 1e jaar (u/week) 42 Colleges 16 Projecturen en practicum 8 Zelfstudie 18 Eerste jaar Kennismaking met het vakgebied In het eerste jaar worden je de basistechnieken van het ontwerpen bijgebracht. Daarnaast wordt relatief veel tijd besteed aan wiskundige en natuurkundige vakken. De benodigde theorie wordt je aangeboden in verschillende werkvormen onder begeleiding van docenten en ouderejaars studenten. Vanaf het eerste jaar is de opleiding volledig Engelstalig. Het accent verschuift steeds meer van theorie naar toepassing Tweede jaar De verdieping In het tweede en derde jaar verschuift het accent van het onderwijs van de basistheorie steeds meer naar vakken uit de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. De basiskennis van het eerste jaar wordt verder uitgebreid en toegepast. Ook worden in het tweede jaar de colleges meer aangevuld met projectonderwijs en practica. Je leert systemen ontwerpen en meetgegevens verwerken. Derde jaar Vrij in te vullen en afstuderen In het eerste semester van het derde jaar is het studieprogramma niet meer voor iedereen hetzelfde. Je kiest een minor binnen of buiten de TU Delft. Tijdens deze periode kun je ook op uitwisseling naar een buitenlandse universiteit. Het tweede semester staat in het teken van de laatste stap in een ontwerpproces: verificatie en validatie. Je stapt hiervoor met vijf andere studenten in onze business jet de Cessna Citation II, het vliegende klaslokaal van de faculteit, waarmee je in de lucht metingen verricht.

4 Curriculum studiejaar (indicatief) 1e jaar Thema: Exploration (1 e semester) Exploring Aerospace Engineering Engineering Drawing Study Skills and Guidance Introduction to Aerospace Engineering I Introduction to Aerospace Engineering II Aerospace Materials Statics Dynamics Calculus I-I Calculus I-II Thema: Design and Construction (2 e semester) Design and Construction Aerospace Design and Systems Engineering Elements I Technical Writing in English Aerospace Mechanics of Materials Physics I Physics II Calculus II Linear Algebra Programming and Scientific Computing in Python for Aerospace 2e jaar Thema: System Design (1 e semester) System Design Aerospace Design and Systems Engineering Elements II Oral presentation Aerodynamics I Low-speed Windtunnel Test Aerodynamics II Structural Anlysis and Design Vibrations Diffrential Equations Probability an Statistics 3e jaar Thema: Minor (1e semester) Minor Programme Thema: Test Analysis and Simulation (2e semester) Test, Analysis and Simulation Experimental Research and Data Analysis Scientific Reporting Aerospace Systems and Control Theory Instrumentation and Signals Flight and Orbital Mechanics Propulsion and Power Applied Numerical Analysis Computational Modelling Thema: Verification and Validation (2 e semester) Systems Engineering and Aerospace Design Production of Aerospace Systems Simulation, Verification and Validation Aerospace Flight Dynamics and Simulation, including Flight Test (CESSNA CITATION PH-lab) Project (10 weeks): Design Synthesis Exercise Voor meer informatie over alle vakken:

5 Het derde jaar wordt door iedereen afgesloten met de Design, Synthesis, Exercise (DSE). Gedurende een periode van 10 weken werk je met een team studenten aan een originele en actuele ontwerpopdracht die dikwijls door de industrie, instituten of wetenschappers wordt aangeleverd. Deze opdracht kan variëren van het ontwerpen van een vliegtuig tot het plannen van een missie naar Mars. Je sluit je DSE af met een presentatie voor een jury. Wat moet je als student Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek in huis hebben? Vind je het belangrijk om je grenzen te verleggen en doorbraken te realiseren? Zijn wis- en natuurkunde vakken die je interessant vindt en die je naar verwachting gaat afsluiten met een gemiddeld eindcijfer van 7 of hoger? Werk je graag samen met anderen? Heb je genoeg discipline om zelfstandig te werken en te plannen? Dan is Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek mogelijk iets voor jou. Wat kun je doen na je bacheloropleiding? Masteropleidingen Na je bachelor kun je doorstromen naar de tweejarige masteropleiding Aerospace Engineering of EWEM (European Wind Energy Master), maar ook de deuren van talloze andere masteropleidingen in het binnen- en buitenland staan voor je open. In de master verdiep je je in een expertisegebied van de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Tevens zul je in dat gebied zelfstandig onderzoek verrichten als afstudeeronderzoek. De masteropleiding Aerospace Engineering is opgesplitst in vijf varianten met in totaal twaalf profielen. Werken Jouw profiel op de arbeidsmarkt Maar liefst 98% van de master afgestudeerden vindt binnen 6 maanden een passende baan. Hiervan gaat ongeveer 40% van de afgestudeerden daadwerkelijk bij een bedrijf binnen de luchtvaart- of ruimtevaartindustrie werken. Voorbeelden

6 van dergelijke bedrijven zijn Airbus, NASA, KLM, Schiphol, Dutch Space of Boeing. De overige 60% gaat werken bij technologiebedrijven in andere sectoren, zoals; Shell, Siemens, BMW, Philips, TNO en Ferrari. Daarnaast gaan ook veel afgestudeerden werken bij consultancy bedrijven als McKinsey & Company en de Boston Consulting Group en bij banken zoals ING en Goldman Sachs. Al deze bedrijven zijn altijd op zoek naar mensen met een groot analytisch denkvermogen en hebben goede ervaringen met luchtvaart- en ruimtevaartingenieurs. Het vliegtuig, de raket en de satelliet worden gebruikt als studieobject om je technische basiskennis bij te brengen Mijn bachelor in vogelvlucht Lennart Verheij 4e jaars student De bachelor Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek bestaat uit een erg afwisselend programma, variërend van satellietbanen rond de aarde tot de aerodynamische kenmerken van een vleugelprofiel. Het uitgebreide programma heeft mij voor deze studie in Delft doen kiezen om te leren over alles wat vliegt. Na drie veel te snelle jaren kijk ik zonder spijt terug op mijn studiekeuze. Een reden hiervoor is het uitdagende niveau van de stof, dat redelijk wat discipline vereist. Dit is voor mij altijd een stimulans geweest om het beste in mij naar boven te halen. Ook maakte ik als bachelorstudent al snel kennis met de faciliteiten van de faculteit zoals de windtunnels, de objecten in de vliegtuighal en de vluchtsimulator, die voor de praktische kant van deze studie staan. De internationale oriëntatie van de faculteit waardeer ik nog het meest. In mijn derde jaar kon ik een halfjaar in Singapore studeren. Deze minor heeft mij veel inzicht gegeven in de Aziatische mentaliteit en werkwijze. Nu neem ik een tussenjaar om mij volledig in te zetten voor het DUT Racing Team. Dit is een Delfts studententeam dat in één jaar een elektrische racewagen maakt. Hier ga ik alles toepassen wat ik heb geleerd, waarna ik mijn studie vervolg met de mastertrack Flight Performance and Propulsion.

7 Kom eens langs Wil je meer weten over deze bacheloropleiding, kom dan eens langs in Delft. Bijvoorbeeld bij een van deze activiteiten: Open Dagen tijdens deze dagen presenteren alle opleidingen zich. Meeloopdag ervaar hoe het is om in Delft te studeren. Periode: oktober - mei Last Question Day - zit je in 6 vwo? Stel je laatste vragen tijdens de Last Question Day. Numerus Fixus Voor de bacheloropleiding Luchtvaarten Ruimtevaarttechniek geldt voor het studiejaar een numerus fixus. De beschikbare plaatsen worden verdeeld door middel van een decentrale selectie en een gewogen loting. De decentrale selectie is enkel voor scholieren met een niet- Nederlands vwo diploma en wordt gebruikt om de internationale samenstelling van de studentenpopulatie te waarborgen. Indien je wilt deelnemen aan de decentrale selectie moet je je aanmelden voor 15 januari 2015 bij de TU Delft. Voor de gewogen loting moet je je aanmelden voor 1 april 2015 bij de TU Delft en voor 15 mei 2015 bij Studielink. lr.tudelft.nl/studeren/toelating-en-aanmelding Toelatingseisen Met een vwo diploma met een N&T profiel word je rechtstreeks toegelaten tot de lotingsprocedure. Als je een N&G profiel hebt, moet je examen gedaan hebben in Wiskunde B en Natuurkunde. De vakken Wiskunde D en NL&T zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen. lr.tudelft.nl/studeren/toelating-en-aanmelding Bindend Studieadvies Als je in Delft komt studeren, krijg je te maken met het Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in je eerste jaar minimaal 45 van de 60 studiepunten moet behalen. Lukt dit je niet, dan moet je de opleiding verlaten en mag je je de komende 4 jaar niet meer inschrijven voor de opleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Honours Programme Delft Voor studenten die naast hun studie een extra uitdaging willen en meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Dit is onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies. Digitale brochures Bekijk deze en andere brochures online Virtuele campus Benieuwd naar onze campus? Neem een kijkje op: twitter.com/lr_tud facebook.com/tudelft.lr instagram.com/tudelft

8 Technische Universiteit Delft Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek Kluyverweg HS Delft +31 (0)

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van mensen genezen zonder te opereren Bachelor College Biomedische technologie // Ik droom van mensen genezen zonder te opereren // Elke Aarts, student

Nadere informatie

TB: daar kun je wat mee!

TB: daar kun je wat mee! Faculteit Techniek, Bestuur & Management TB Studeren TB: daar kun je wat mee! Nieuwsbrief over de bacheloropleiding Technische Bestuurskunde Nr. 22 - oktober 2013 in Santiago de Chile Turboverkeersplein

Nadere informatie

Weet jij al wat je wilt studeren?

Weet jij al wat je wilt studeren? Weet jij al wat je wilt studeren? 10 bèta-opleidingen in Amsterdam Weet jij al wat je wilt studeren? Al eens gedacht aan een bètastudie aan de Universiteit van Amsterdam of aan de Vrije Universiteit? In

Nadere informatie

Hoe stimuleer je excellentie in het hoger onderwijs?

Hoe stimuleer je excellentie in het hoger onderwijs? Hoe stimuleer je excellentie in het hoger onderwijs? > Een initiatief van AcademicTransfer en Battle of Concepts Inspiratiebundel Gebaseerd op 98 voorstellen van studenten en pas afgestudeerden met 79

Nadere informatie

Eerst de Klas bruist van het talent

Eerst de Klas bruist van het talent Het traineeprogramma voor excellente academici, in onderwijs én bedrijfsleven! 2014 - Editie 5 Eerst de Klas bruist van het talent In dit magazine onder meer: Drie trainees over de eerste zes maanden Eerst

Nadere informatie

Noorda, voorzitter van de VSNU, aankijkt tegen Eerst de Klas, en hoe scholen en bedrijven het programma ervaren.

Noorda, voorzitter van de VSNU, aankijkt tegen Eerst de Klas, en hoe scholen en bedrijven het programma ervaren. Width shield: 20 mm Overlap: 0,05 mm Dit is een uitgave van Eerst de Klas December 2010 EERST DE klas Verderop in deze krant: 2 3 Stimulans voor onderwijs. Terugblik op het eerste jaar met Els Pelzer.

Nadere informatie

Studiesucces en studieuitval bij eerstejaars in de hbo-onderwijsopleidingen

Studiesucces en studieuitval bij eerstejaars in de hbo-onderwijsopleidingen Studiesucces en studieuitval bij eerstejaars in de hbo-onderwijsopleidingen Rapportage op basis van de Startmonitor 2008-2009 Onderzoek in opdracht van het Sectorbestuur arbeidsmarkt (SBO) Jules Warps

Nadere informatie

Maken ze meer mogelijk?

Maken ze meer mogelijk? Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Beleidsgerichte studies 139 Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek Maken ze meer mogelijk? Studeren met een functiebeperking 2010 Vervolgmeting Hanneke

Nadere informatie

Talentontwikkeling op de havo

Talentontwikkeling op de havo Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk regionale talentnetwerken Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk Talentontwikkeling op de havo Inhoudsopgave 1. Over deze publicatie

Nadere informatie

Opleidingsstatuut. Bedrijfskunde MER Voltijd (Deel A) studiejaar 2014-2015

Opleidingsstatuut. Bedrijfskunde MER Voltijd (Deel A) studiejaar 2014-2015 Opleidingsstatuut Bedrijfskunde MER Voltijd (Deel A) studiejaar 2014-2015 1 Contents Deel 1A: Onderwijs aan de HAN... 6 Inleiding... 6 Algemene bepalingen... 6 Lesdagen en vakanties... 7 Uitgangspunten

Nadere informatie

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes

Van Bijsterveldt wenst deelnemers succes Dit is een uitgave van Eerst de Klas Maart 2010 EERST DE klas Verderop in deze krant: 2 3 De eerste week voor de klas. Maak kennis met de deelnemers! Wat is Eerst de Klas? 6 7 Lerarenopleiding. Leiderschapsprogramma.

Nadere informatie

Vraag het de VMBO er! Snuffelonderzoek naar VMBO vanuit leerling-perspectief. Januari 2011 P.S. Onderzoek Nijmegen

Vraag het de VMBO er! Snuffelonderzoek naar VMBO vanuit leerling-perspectief. Januari 2011 P.S. Onderzoek Nijmegen Vraag het de VMBO er! Snuffelonderzoek naar VMBO vanuit leerling-perspectief Januari 2011 P.S. Onderzoek Nijmegen Opdrachtgever LAKS Contactpersonen: Chanine Drijver en Anne Hertman Opdrachtnemer P.S.

Nadere informatie

Vervolgevaluatie Eerst de Klas

Vervolgevaluatie Eerst de Klas Vervolgevaluatie Eerst de Klas In opdracht van: Platform Bèta Techniek Project: 2011.062 Publicatienummer: 2011.062.1124 Datum: Utrecht, 28 november 2011 Auteurs: Drs. Rob Bilderbeek Jesse Bos MSc MBA

Nadere informatie

Welkom in Tilburg! Introductiegids zomer 2014. Academisch jaar 2014-2015. Mentorship System Tilburg School of Economics and Management

Welkom in Tilburg! Introductiegids zomer 2014. Academisch jaar 2014-2015. Mentorship System Tilburg School of Economics and Management Welkom in Tilburg! Introductiegids zomer 2014 Academisch jaar 2014-2015 School of Economics and Management Mentorship System Tilburg School of Economics and Management Inhoud Welkom op Tilburg University

Nadere informatie

De staat van het onderwijs

De staat van het onderwijs De staat van het onderwijs Hoofdlijnen uit het Onderwijsverslag 2013/2014 De staat van het onderwijs Hoofdlijnen uit het Onderwijsverslag 2013/2014 inspectie van het onderwijs april 2015 inspectie van

Nadere informatie

Home & Away Uitwisselingsstudenten begeleiden op afstand. Samenvatting en aanbevelingen

Home & Away Uitwisselingsstudenten begeleiden op afstand. Samenvatting en aanbevelingen Home & Away Uitwisselingsstudenten begeleiden op afstand Samenvatting en aanbevelingen 1. Inleiding Studentenmobiliteit en interuniversitaire uitwisselingsprogramma s krijgen een prominente plaats op

Nadere informatie

GOED VERKORT? OVER DE PROGRAMMERING EN VERANTWOORDING VAN (VER)KORTE OPLEIDINGEN IN HET HOGER BEROEPSONDERWIJS

GOED VERKORT? OVER DE PROGRAMMERING EN VERANTWOORDING VAN (VER)KORTE OPLEIDINGEN IN HET HOGER BEROEPSONDERWIJS GOED VERKORT? OVER DE PROGRAMMERING EN VERANTWOORDING VAN (VER)KORTE OPLEIDINGEN IN HET HOGER BEROEPSONDERWIJS Utrecht, 9 november 2012 VOORWOORD Wij hebben een onderzoek uitgevoerd naar (ver)korte opleidingen

Nadere informatie

Toelichting bij (her)inschrijven 2014/2015

Toelichting bij (her)inschrijven 2014/2015 Toelichting bij (her)inschrijven 2014/2015 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 2 INSCHRIJVEN... 2 Verificatie persoonsgegevens... 2 Verificatie vooropleidingsgegevens... 2 Wijziging aanmelding of gegevens...

Nadere informatie

Softwareontwikkeling en consultancy voor wetenschappers en ingenieurs

Softwareontwikkeling en consultancy voor wetenschappers en ingenieurs Softwareontwikkeling en consultancy voor wetenschappers en ingenieurs Carrières van topklasse voor mensen van topklasse Carrières van topklasse voor mensen van topklasse Van het ondersteunen van veiliger

Nadere informatie

Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning

Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning Verder studeren, het kan! Ook met extra ondersteuning Colofon Eindredactie: Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs Ontwerp: www.dotplus.be De gids is een uitgave van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs

Nadere informatie

De voordelen en mogelijkheden van een goede planning 1

De voordelen en mogelijkheden van een goede planning 1 Instituut voor Onderwijs en Opleiden De voordelen en mogelijkheden van een goede planning 1 Studieadviseurs geneeskunde VUmc In het algemeen geldt: hoe beter je conditie, des te beter je concentratie,

Nadere informatie

B Opleiding tot leraar Basisonderwijs Stenden Hogeschool. Verslag van de beperkte opleidingsbeoordeling 19 en 31 maart en 1 april 2014

B Opleiding tot leraar Basisonderwijs Stenden Hogeschool. Verslag van de beperkte opleidingsbeoordeling 19 en 31 maart en 1 april 2014 Vlindersingel 220 3544 VM Utrecht 0308782087 www.aequi.nl info@aequi.nl B Opleiding tot leraar Basisonderwijs Stenden Hogeschool Verslag van de beperkte opleidingsbeoordeling 19 en 31 maart en 1 april

Nadere informatie

BACHELOR BRUGGE/KORTRIJK SOCIAAL WERK

BACHELOR BRUGGE/KORTRIJK SOCIAAL WERK BACHELOR BRUGGE/KORTRIJK SOCIAAL WERK 2015 201 SOCIAAL WERKER MAAK HET VERSCHIL! Als sociaal werker kies je ervoor om met mensen te werken. Je helpt hen bij de uitdagingen in hun leven. Je informeert en

Nadere informatie

Studentenonderzoek 2015

Studentenonderzoek 2015 Anna van der Schors Studentenonderzoek 2015 Achtergrondstudie bij Handreiking Student & Financiën Nibud/Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud, juni 2015 Anna van der Schors Gea Schonewille

Nadere informatie

Lerarenagenda 2013-2020: de leraar maakt het verschil

Lerarenagenda 2013-2020: de leraar maakt het verschil Lerarenagenda 2013-2020: de leraar maakt het verschil Inhoud Wat zijn de uitdagingen voor leraren en lerarenopleidingen tot 2020? 4 De lerarenagenda 6 1. Hogere kennis- en geschiktheidseisen aan aankomende

Nadere informatie

De Nieuwste School De praktijk na ruim één schooljaar

De Nieuwste School De praktijk na ruim één schooljaar De Nieuwste School De praktijk na ruim één schooljaar Ontwikkeld door OMO en APS Januari 2007 APS-OMO Colofon Tekst: Sebo Ebbens Eindredactie: Elise Schouten Lay-out: APS, Publishing Service Centre Foto

Nadere informatie

Staren we ons blind op MOOC s?

Staren we ons blind op MOOC s? transfer vakblad over internationalisering in het hoger onderwijs Staren we ons blind op MOOC s? 4 jaargang 21 februari 2014 living labs zetten hogescholen internationaal op de kaart universiteitsraad

Nadere informatie

Advies van de Commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijs Stelsel

Advies van de Commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijs Stelsel Advies van de Commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijs Stelsel Differentiëren in drievoud Advies van de Commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijs Stelsel Advies van de Commissie Toekomstbestendig

Nadere informatie

Hans Adriaansens. nivoz-lezing

Hans Adriaansens. nivoz-lezing Hans Adriaansens 2008 nivoz-lezing 24 2008: een jaar in perspectief Toen Hans Adriaansens op 20 februari zijn lezing hield, leek de kredietcrisis nog ver weg. Hoewel het in de Verenigde Staten al een jaar

Nadere informatie

www.sellevanderwoude.nl

www.sellevanderwoude.nl PERSPECTIEF OP WERK PERSPECTIEF OP WERK Onderzoek naar het arbeidsperspectief in relatie tot de uitstroombestemming van leerlingen uit het praktijkonderwijs 12 juni 2015 Drs. Selle L. van der Woude www.sellevanderwoude.nl

Nadere informatie