Faculteit Industrieel Ontwerpen. Bacheloropleiding. Industrieel Ontwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Faculteit Industrieel Ontwerpen. Bacheloropleiding. Industrieel Ontwerpen"

Transcriptie

1 Faculteit Industrieel Ontwerpen Bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen

2 Design for our future Een enkelband die atleten helpt om verzwikkingen te voorkomen, een paraplu die de sterkste wind weerstaat, gemeenschappelijke sanitaire centra voor sloppenwijken in India, spelletjes die mensen met dementie helpen; dit zijn slechts een paar van de producten die zijn ontworpen door de industrieel ontwerpers van de TU Delft. De maatschappij staat voor grote, nieuwe uitdagingen: de wereldbevolking neemt snel toe en de mensen leven langer, grondstoffen worden schaars en de druk op de gezondheidszorg breidt zich exponentieel uit. Industrieel ontwerpers werken in een dynamische en complexe wereld. In 2007 waren er bijvoorbeeld slechts een paar mobiele-internetgebruikers vandaag gebruikt bijna iedereen een smartphone om 24 uur per dag verbonden te blijven met de buitenwereld. Op de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO) leren studenten uitdagingen aan te gaan en met nieuwe oplossingen te komen. We moedigen hen aan om nieuwsgierig, tolerant, coöperatief, vastberaden, inspirerend en creatief te zijn. Ze kunnen complexe problemen doorzien en haalbare oplossingen identi ceren. Industrieel ontwerpers weten wat mensen nu willen en wat ze de komende jaren mogelijk nodig hebben en verlangen. Onze industrieel ontwerpers ontwerpen voor de toekomst onze gezamenlijke toekomst. Hoe ziet de opleiding eruit? In het onderwijs van de faculteit Industrieel Ontwerpen ligt het accent tijdens de opleiding op het ontwerpen van producten en systemen waarbij de gebruiker centraal staat. In het ontwerpen vindt de integratie plaats van techniek, materialen, vervaardigingswijzen, vormgeving, ergonomie, bedrijfskunde en milieu. De eerste twee jaar bestaat de opleiding uit een reeks multidisciplinaire vakken en productontwikkelingsvakken (PO). Deze PO-vakken vormen de rode draad van het onderwijsprogramma. Je krijgt ontwerpopdrachten aangereikt, en je integreert de kennis en vaardigheden uit de multidisciplinaire vakken. Ook leer je tijdens de PO-vakken om je ideeën te visualiseren, te presenteren en technisch te documenteren. Het laatste onderdeel van de opleiding is een tien weken durend, fulltime PO-project (het Bachelor Eindproject). Tijdens de vakken Product in Werking en Construeren leer je hoe producten technisch goed gemaakt kunnen worden. Bij het vak Design and Experience maken we je bewust

3 Instroom 1e jaars studenten (ref 2015) 303 Voertaal Nederlands Gem. studiebelasting 1e jaar (u/wk) 42 Colleges 6 Workshops 14 Groepswerk 22 van de culturele betekenis van producten en de rol die ze spelen in het leven van mensen. Bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën wordt veel onderzoek gedaan. Hoe je dat moet doen, leer je bij de vakken Research and Design en Modelleren. Ook bieden we je vakken over strategische productontwikkeling waarbij je leert om vanuit bedrijven naar productontwikkeling te kijken. Steeds houd je hierbij het uiteindelijke doel voor ogen van Als industrieel ontwerper vorm je een belangrijke link tussen bedrijven, technologie en mensen. de producten die je ontwerpt: dat ze gemaakt kunnen worden en dat mensen ze graag willen gebruiken. Praktisch Een studiejaar beslaat vier kwartalen van elk tien weken. In de eerste twee jaren volg je steeds twee even grote vakken parallel. Daarbinnen wisselen theorie, oefeningen en projecten elkaar af. Je sluit de vakken af met een tentamen, opdracht en/of werkstuk. In het derde studiejaar kies je een minor en twee keuzevakken. Een minor kun je bij een andere faculteit of universiteit volgen, óf invullen met stages of een studie in het buitenland. Met je keuzevakken ga je dieper in op één of meer verplichte IO-vakken die je eerder hebt gevolgd.

4 Wat moet je als student Industrieel Ontwerpen in huis hebben? IO-studenten zijn nieuwsgierig van aard. Je hebt gevoel voor vormgeving en je wilt ervoor zorgen dat mensen de voorwerpen die ze gebruiken ook gráág gebruiken. Je bent technisch, creatief en je bent niet bang voor abstractie. Natuurlijk durf je je kritisch af te vragen of je ontwerp haalbaar en maakbaar is. Je hoeft dit natuurlijk niet vooraf allemaal al te kunnen. Tijdens de opleiding zullen we je helpen dit verder te ontwikkelen. Wat kun je doen na je bacheloropleiding? Masteropleidingen Na je bachelor kun je doorstromen naar een van de drie tweejarige masteropleidingen bij Industrieel Ontwerpen. Tijdens de masteropleidingen verdiep je je ontwerpvaardigheden met aandacht voor de fysieke, culturele, technologische en maatschappelijke context waarin het product zal worden gebruikt. Integrated Product Design Je ontwerpt vanuit een integraal perspectief. Je leert hoe technologie, mens, materiaal, vormgeving, milieu en bedrijfsbelangen samenkomen in het ontwerp en de fabricage van een product. Strategic Product Design Je ontwerpt vanuit het perspectief van het bedrijf. Je leert beleid, consumentengedrag, marktonderzoek, nieuwe methoden, technieken en trends, en je leert de kenmerken en wensen van een bedrijf te gebruiken als basis voor je ontwerpen. Design for Interaction Je ontwerpt vanuit het perspectief van de gebruiker. Je leert methoden om behoeften van gebruikers in kaart te brengen, belevings- en welzijnsgericht te ontwerpen, en het maken van interactieve prototypes. Curriculum (indicatief) 1 e Kwartaal 2 e Kwartaal 3 e Kwartaal 4 e Kwartaal 1 e Jaar Mens en Product PO1 Introductie Industrieel Ontwerpen Design and Experience Product in werking Business, Cultuur en Technologie PO2 Concept Design Construeren Research and Design 2 e Jaar Product Dynamics Strategic Product Innovation Industrïele Productie PO3 Design Driven Innovation Technische Productoptimalisatie Interachtion and Electronics Modelling PO4 Materialiseren en Uitwerken Keuzevak 1 3 e Jaar Minor Keuzevak 2 Bachelor Eindopdracht PO Keuzevak Design en Productie Minor Bachelor Eindopdracht Voor meer informatie over alle vakken:

5 Binnen de drie masteropleidingen van Industrieel Ontwerpen is veel ruimte om een eigen draai aan je studie te geven. In elke master moet je 30 studiepunten aan keuzevakken besteden. Daarnaast mag je voor de ontwerpprojecten vaak een eigen klant zoeken of opdracht formuleren. Door deze vrijheid kun je je als ontwerper specialiseren. Dit helpt jou na je studie om makkelijker een baan te vinden in een richting die bij je past. Industrieel Ontwerpen biedt een breed pakket keuzevakken aan, denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen voor de medische wereld en automotive design. Je kunt er ook voor kiezen om vakken te volgen aan een andere universiteit. Wil je een andere master? Dat kan. Afhankelijk van je vakkenpakket kun je (meestal na het volgen van een schakelprogramma) doorstromen naar andere masters binnen of buiten de TU Delft. Werken ouw pro el op de arbeidsmarkt Omdat je een degelijke opleiding achter de rug hebt, je techniek en creativiteit samenbrengt, je hebt geleerd door te doen en daarop te re ecteren, je alle kanten van het ontwerpvak beheerst plus een dosis commercieel inzicht hebt, kun je als industrieel ontwerper vrij gemakkelijk een passende baan vinden. Niet vreemd als je ook bedenkt dat je tijdens de opleiding al hebt gewerkt in multidisciplinaire teams, zodat je snapt waar mensen uit andere vakgebieden het over hebben. Waar kun je aan de slag? Zo n twintig procent van de afgestudeerden wordt zelfstandig ondernemer. Andere afgestudeerden gaan aan de slag bij een ontwerpbureau, het midden- en kleinbedrijf, multinationals, ingenieursbureaus, consultancybureaus, non-pro torganisaties of bij de overheid. Het is ook mogelijk om onderzoek te doen of onderwijs te geven.

6 Aan welke functies kun je denken? Je kunt als industrieel ontwerper in een inke reeks functies aan het werk. Als ontwerper, productontwikkelaar of producttechnoloog. Denk ook aan technisch-commerciële functies in marketing, reclame, distributie of verkoop, onderwijs of onderzoek. Of in functies waarin je de kwaliteit van producten of bedrijfsprocessen kunt verbeteren, of waar je bedrijven adviseert over de trajecten voor hun productontwikkeling. Tijdens de opleiding heb je al gewerkt in multidisciplinaire teams, zodat je snapt waar mensen uit andere vakgebieden het over hebben. Achter alles wat je om je heen ziet, zit een idee. Laura Heikamp 3e jaars student Elk idee wat in je opkomt uitvoeren, dat is wat ik wil. Achter alles wat je om je heen ziet, zit een idee. Veel van deze ideeën komen van industrieel ontwerpers (IO ers). Een IO er zou ik omschrijven als een duizendpoot, iemand die om kan gaan met wiskunde, mechanica en daarnaast creatieve oplossingen kan bedenken voor hedendaagse problemen. In tegenstelling tot andere Delftse studenten, denken IO ers niet alleen in getallen en formules, maar ook in vormen en beelden. Zelf heb ik voor Industrieel Ontwerpen gekozen vanwege de combinatie van techniek en creativiteit. Voor mij is het een universitaire opleiding, maar daarnaast praktijkgericht en met beide benen op de grond. Ook krijg je bij deze studie veel te maken met mensen uit andere vakgebieden om samen een totaalbeeld te creëren tot in de kleinste details. De studie weerspiegelt wat wij als mens kunnen, maar het leert je ook omgaan met vragen waar niet altijd een pasklaar antwoord op is. Alle energie en creativiteit die ik dan nog over heb, kan ik stoppen in het Delftse studentenleven. Delft is een stad waar studenten hun eigen hottub bouwen, meisjes zelf hun etsketting weer op hun ets leggen en waar je samen met je medestudenten op de faculteit een ko ezetapparaat ontwerpt of een app ontwikkelt. Ondanks dat het voor jou misschien nog ve r weg lijkt, is je studie net als het ontwerpen een proces dat tijd, geduld en nieuwsgierigheid vergt om uiteindelijk tot een goed product te komen.

7 umerus us Voor Industrieel Ontwerpen geldt een numerus xus. Deze is ingesteld om alle studenten het kwalitatief hoogwaardig onderwijs te kunnen bieden waar de opleiding voor staat. Je wordt toegelaten via decentrale selectie. Kijk voor de meest actuele informatie op: Kom eens langs Wil je meer weten over deze bacheloropleiding, kom dan eens langs in Delft. Kijk voor de verschillende voorlichtingsactiviteiten op: Toelatingseisen Je kunt worden toegelaten tot deze opleiding als je een vwo-diploma hebt met een NT-pro el. Als je een NG-pro el hebt, moet je examen gedaan hebben in Wiskunde B en Natuurkunde. Kijk op de website voor informatie over toelating met een andere vooropleiding. Omdat voor Industrieel Ontwerpen een numerus xus is ingesteld, moet je je vóór 15 januari aanmelden en tijdig aan de toelatingseisen voldoen. Kijk voor de meest recente informatie op: Bindend studieadvies In je eerste studiejaar kun je in totaal 60 studiepunten behalen. Om door te kunnen gaan naar het tweede jaar heb je aan het eind van je eerste studiejaar 45 of meer studiepunten nodig. Heb je minder dan 45 studiepunten behaald, dan ontvang je een zogenaamd negatief bindend studieadvies. Dat betekent dat je je voor de volgende vier jaar niet meer kunt inschrijven voor deze opleiding aan de TU Delft. Honours Programme Delft Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en die meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Dit is onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies. Digitale brochures Bekijk deze en andere brochures online. Virtuele campus Benieuwd naar onze campus? Neem een kijkje op: twitter.com/idetudelft facebook.com/idetudelft instagram.com/tudelft + 31 (0)

8 Technische Universiteit Delft Faculteit Industrieel Ontwerpen Landbergstraat CE Delft T +31 (0) E io@tudelft.nl I September 2016

Faculteit Industrieel Ontwerpen. Bacheloropleiding. Industrieel Ontwerpen

Faculteit Industrieel Ontwerpen. Bacheloropleiding. Industrieel Ontwerpen Faculteit Industrieel Ontwerpen Bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen Design for our future Een apparaat dat atleten helpt om verzwikkingen te voorkomen, een paraplu die de sterkste wind weerstaat, gemeenschappelijke

Nadere informatie

Houdt de Fiets! School: Bedrijf: Titel project:

Houdt de Fiets! School: Bedrijf: Titel project: School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Jeroen Landa is een uitbater van een cafe waar veel racefietsers een rustpunt kunnen vinden tijdens hun tourtocht. Hij verzorgt de innerlijke

Nadere informatie

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde Faculteit Techniek, Bestuur en Management Bacheloropleiding Technische Bestuurskunde Technische Bestuurskunde: techniek met beleid Heb je belangstelling voor techniek? En voor hoe je die techniek succesvol

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Wiskunde Wiskunde, een vak met oneindig veel dimensies Wondgenezing versnellen, filedruk verminderen en het begrijpen van

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Wiskunde Wiskunde, een vak met oneindig veel dimensies Wondgenezing versnellen, filedruk verminderen en het begrijpen van

Nadere informatie

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde Faculteit Bouwkunde Bacheloropleiding Bouwkunde Ontwerp de wereld om je heen Je huis. Je school. De fietsroute daartussen. Dat is waar Bouwkunde over gaat. Over hoe de wereld verandert en hoe we gebouwen,

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Werktuigbouwkunde Een wereld van uitersten (en alles wat er tussen zit) Werktuigen, gereedschappen,

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Werktuigbouwkunde Een wereld van uitersten (en alles wat er tussen zit) Werktuigen, gereedschappen,

Nadere informatie

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Faculteit Technische Natuurwetenschappen Bacheloropleiding Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Is één studie voor jou niet genoeg? Getalenteerde,

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde Faculteit Techniek, Bestuur en Management Bacheloropleiding Technische Bestuurskunde Technische Bestuurskunde: techniek met beleid Heb je belangstelling voor techniek? En voor hoe je die techniek succesvol

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Wiskunde Wiskunde, een vak met oneindig veel dimensies Wondgenezing versnellen, filedruk verminderen en het begrijpen van

Nadere informatie

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde Faculteit Bouwkunde Bacheloropleiding Bouwkunde Ontwerp de wereld om je heen Je huis. Je school. De fietsroute daartussen. Dat is waar Bouwkunde over gaat. Over hoe de wereld verandert en hoe we gebouwen,

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Werktuigbouwkunde Een wereld van uitersten (en alles wat er tussen zit) Werktuigen, gereedschappen,

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Maritieme Techniek Veel meer schepen bouwen Binnenvaartschepen, mammoettankers en containerschepen

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Klinische Technologie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Klinische Technologie Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek Technische Materiaalwetschapp Bacheloropleiding Klinische Technologie Het grsvlak van geeskunde techniek Geavanceerde MRI-scans 3D-geprinte kunstorgan: medische

Nadere informatie

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Faculteit Technische Natuurwetenschappen Dubbele bacheloropleiding Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Is één studie voor jou niet genoeg? Getalenteerde,

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Electrical Engineering Verder komen met nieuwe technologie Een zonnepaneel? Een marsrover? Een implantaat om weer te kunnen horen? Zonder

Nadere informatie

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Faculteit Technische Natuurwetenschappen Dubbele bacheloropleiding Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Is één studie voor jou niet genoeg? Getalenteerde,

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Maritieme Techniek Veel meer dan schepen bouwen Binnenvaartschepen, mammoettankers en containerschepen

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Maritieme Techniek Veel meer dan schepen bouwen Mammoettankers en containerschepen vol goederen en

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

Nieuwe bruggen voor klimbos

Nieuwe bruggen voor klimbos School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Wouter de Kroes is locatiemanager van klimbos Veluwe in Apeldoorn. Hij is ook degene die het eindresultaat mee beoordeelt. Situatie Klimbos

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE BACHELORPROGRAMMA De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een veelzijdige universitaire opleiding, waarin je technische kennis leert omzetten naar

Nadere informatie

HANDLEIDING SELECTIE INDUSTRIEEL ONTWERPEN

HANDLEIDING SELECTIE INDUSTRIEEL ONTWERPEN HANDLEIDING SELECTIE INDUSTRIEEL ONTWERPEN 2018-2019 Deze handleiding geeft meer informatie over de procedure van de selectie voor de bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft met als startdatum

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK BACHELORPROGRAMMA CIVIELE TECHNIEK WAT IS CIVIELE TECHNIEK? Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote

Nadere informatie

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde Faculteit Technische Natuurwetenschappen Bacheloropleiding Technische Natuurkunde Als je echt wilt weten hoe het zit... Ingenieur worden en tegelijk leren hoe de wereld om je heen in elkaar zit. Dat is

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Electrical Engineering Elektrische energie en informatie - van zonnecel tot smartphone Een zonnepaneel? Een marsrover? Een implantaat

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Informatica De slimme systemen van de toekomst Zelfrijdende auto s, navigatie op je mobiel, persoonlijke aanbiedingen op

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten. Zoek

Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten. Zoek Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten Zoek Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten CMD Amsterdam Studie programma Ontwerpopleiding voor interactieve

Nadere informatie

Informatiekunde algemene presentatie

Informatiekunde algemene presentatie Informatiekunde algemene presentatie Hoe ziet jouw toekomst eruit? Wat is informatiekunde? De studie van inzet van ICT in organisaties en maatschappij bij games en interacties in life sciences en gezondheid

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Computer Science and Engineering

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Computer Science and Engineering Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Computer Science and Engineering De slimme systemen van de toekomst Zelfrijdende auto s, real-time navigatie op je mobiel, persoonlijke

Nadere informatie

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies Bachelor 2019-2020 Europese studies uva.nl/ba-europese-studies In de bachelor Europese studies bestudeer je uiteenlopende aspecten van Europa, zoals de politiek en cultuur van de Europese landen in het

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Informatica De slimme systemen van de toekomst Zelfrijdende auto s, navigatie op je mobiel, persoonlijke aanbiedingen op

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

HANDLEIDING DECENTRALE SELECTIE

HANDLEIDING DECENTRALE SELECTIE HANDLEIDING DECENTRALE SELECTIE 2017-2018 Deze handleiding geeft meer informatie over de selectieprocedure van de decentrale selectie voor de bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft met

Nadere informatie

engineering BacHeloroPleIdIng voltijd 2016-2017

engineering BacHeloroPleIdIng voltijd 2016-2017 engineering BacHeloroPleIdIng voltijd 2016-2017 leerroutes: elektrotechniek, engineering, design and InnovatIon, ProdUct design en technische BedrIjFsKUnde creating tomorrow Engineering In het eerste deel

Nadere informatie

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2014-2015

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2014-2015 10 FACULTAIRE OER: FACULTEIT COMMUNICATIE EN JOURNALISTIEK Vastgesteld door de faculteitsdirecteur op 27 januari 2014 Instemming van de facultaire medezeggenschapsraad op..2014 A. Nadere facultaire invulling

Nadere informatie

CREATINg ToMoRRoW. ENgINEERINg, DESIgN AND INNoVATIoN HVA TECHNIEK

CREATINg ToMoRRoW. ENgINEERINg, DESIgN AND INNoVATIoN HVA TECHNIEK CREATINg ToMoRRoW 2013 2014 ENgINEERINg, DESIgN AND INNoVATIoN HVA TECHNIEK HVA TECHNIEK ENgINEERINg, DESIgN AND INNoVATIoN 2013-2014 Engineering, Design and Innovation (ED&I) is een opleiding voor echte

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Electrical Engineering Elektrische energie en informatie - van zonnecel tot smartphone Een zonnepaneel? Een Marsrover? Een implantaat

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2017-2018 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Selectie

Nadere informatie

Selectie en plaatsing Klinische Technologie

Selectie en plaatsing Klinische Technologie Selectie en plaatsing 2018-2019 Klinische Technologie Selectie Klinische Technologie 2018-2019 Het aantal plaatsen voor de gezamenlijke bacheloropleiding Klinische Technologie van de TU Delft, Erasmus

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2018-2019 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Selectie

Nadere informatie

Welkom bij Accountancy

Welkom bij Accountancy Welkom bij Accountancy 8-12-2018 Per september 2017 Alle economische opleidingen op locatie Kralingse Zoom onder de noemer (nieuwe) Rotterdam Business School. Accountancy de financiele sitiuatie in kaart

Nadere informatie

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde Faculteit Technische Natuurwetenschappen Bacheloropleiding Technische Als je echt wilt weten hoe het zit... Ingenieur worden en tegelijk leren hoe de wereld om je heen in elkaar zit. Dat is het leuke van

Nadere informatie

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 CREATING TOMORROW

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 CREATING TOMORROW HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT Naast je werk leg je met een deeltijdstudie

Nadere informatie

Kinetisch Landmark bij de Bonkevaart

Kinetisch Landmark bij de Bonkevaart School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Opdrachtgever is dhr. Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden Situatie In 2018 is Leeuwarden/Fryslân

Nadere informatie

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2015-2016

A. Nadere facultaire invulling van onderstaande artikelen uit de HU-OER 2015-2016 10 FACULTAIRE OER: FACULTEIT COMMUNICATIE EN JOURNALISTIEK Vastgesteld door de faculteitsdirecteur op 2 maart 2015 Met nstemming van de facultaire medezeggenschapsraad A. Nadere facultaire invulling van

Nadere informatie

BEDRIJFSKUNDE MER 2015-2016

BEDRIJFSKUNDE MER 2015-2016 BEDRIJFSKUNDE MER 2015-2016 PROGRAMMA De opleiding Bedrijfskunde MER Wat kun je met Bedrijfskunde MER? Na je opleiding Je profiel Studieprogramma Onderwijsvisie Bedrijfskunde MER Toelatingseisen Studiekeuzeproces

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Bacheloropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Flight to excellence Hoe zorg je dat een satelliet in de juiste baan om de aarde komt of hoe ontwerp je

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK CREaTINg TOmORROw 2013 2014 TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hva TECHNIEK HVA TECHNIEK TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE 2013-2014 Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek Bij de opleiding Technische

Nadere informatie

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde Welkom bij: Open dag 4 maart 2017 Bacheloropleiding Diergeneeskunde Wist je dat.. er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven

Nadere informatie

Industrieel Ontwerpen

Industrieel Ontwerpen Industrieel Ontwerpen Industrieel ontwerpen, het vakgebied Industrieel Ontwerpen in Twente Industrieel Ont Industrieel ontwerpen, het vakgebied Industrieel Ontwerpen houdt zich bezig met het ontwikkelen

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen Bachelor College Bouwkunde // Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen

Nadere informatie

MMVP. 3 MMVP2SLB1 1 O V/O 15

MMVP. 3 MMVP2SLB1 1 O V/O 15 Studiejaar 1 Periode 1 Blok 1: Oriëntatie op markt * Kerncompetentie(s): 1, 2, 3, 5, 7, 9, 11 Integrale opdracht 1 - Project (MKT/Onderzoek) Integrale opdracht 1 - Project (CMV-proces) Integrale opdracht

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT //

// IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT // Bachelor College SUSTAINABLE INNOVATION* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Wat zijn de toelatingseisen voor Tandheelkunde? De volgende voortrajecten voldoen aan de toelatingseisen voor Tandheelkunde: VWO diploma met profiel (vanaf 2010)

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY GRONINGEN INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Where innovation starts. Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde

Where innovation starts. Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde Where innovation starts Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde TU/e Bachelor College De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bundelt haar bacheloronderwijs in het Bachelor College. Als student

Nadere informatie

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017 Bacheloropleiding Wiskunde 4 november 2017 Wiskunde is overal! Informatica, big data, cryptografie Natuurkunde, sterrenkunde, chemie Financiële wereld (banken, verzekeraars) Economie, econometrie Neurowetenschap.

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE BACHELORPROGRAMMA TECHNISCHE NATUURKUNDE In de Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Natuurkunde draait het om het

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING KLINISCHE TECHNOLOGIE. UITVOERINGSREGELING BEHORENDE BIJ DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING (OER) (ex artikel 7.

BACHELOROPLEIDING KLINISCHE TECHNOLOGIE. UITVOERINGSREGELING BEHORENDE BIJ DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING (OER) (ex artikel 7. BACHELOROPLEIDING KLINISCHE TECHNOLOGIE UITVOERINGSREGELING BEHORENDE BIJ DE ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING (OER) (ex artikel 7.13 WHW) FACULTEIT WERKTUIGBOUWKUNDE, MARITIEME TECHNIEK & TECHNISCHE MATERIAALWETENSCHAPPEN

Nadere informatie

NA HAVO-5. M. Wiegeraad

NA HAVO-5. M. Wiegeraad NA HAVO-5 M. Wiegeraad ONDERWERPEN HOGER ONDERWIJS: Hoger Beroeps Ondewijs (HBO) Wetenschappelijk Onderwijs (WO) Aanmelding Bacherlor / Master Buitenland? Doorstroming HAVO-5 VWO-5 HET HOGER ONDERWIJS

Nadere informatie

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde Faculteit Technische Natuurwetenschappen Bacheloropleiding Technische Natuurkunde Als je echt wilt weten hoe het zit... Ingenieur worden en tegelijk leren hoe de wereld om je heen in elkaar zit. Dat is

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichting Econometrie & Operationele Research Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Vier bacheloropleidingen Bedrijfskunde Econometrie & Operationele Research Economie en Bedrijfseconomie

Nadere informatie

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG //

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // Bachelor College PSYCHOLOGY & TECHNOLOGY* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen

Nadere informatie

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017 Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience Leiden, 17 januari 2017 Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen

Nadere informatie

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelor Programma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs

Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelor Programma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs Bijlage Onderwijs- en Examenregeling (OER) Bachelor Programma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen 2016-2017 Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology Where innovation starts Vakken eerste jaar Vakken eerste jaar In de major krijg je uiteenlopende vakken en projecten op het gebied van psychologie, techniek en onderzoeksmethoden. Daarnaast heb je binnen

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hanze.nl/opendag

Nadere informatie

Welkom bij Diergeneeskunde

Welkom bij Diergeneeskunde Welkom bij Diergeneeskunde 16 maart 2019 Wist je dat er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven er bijna 125 miljoen landbouwhuisdieren

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

De faculteit Communicatie en Journalistiek kent de volgende nadere regelgeving die een integraal onderdeel van de OER vormen:

De faculteit Communicatie en Journalistiek kent de volgende nadere regelgeving die een integraal onderdeel van de OER vormen: 10 SPECIFIEKE FACULTAIRE BEPALINGEN FCJ A. Nadere facultaire invulling van enige artikelen uit de HU-OER Artikel 33 Inschrijving voor tentamens 1. Door zich in te schrijven voor een cursus, is de student

Nadere informatie

MASTER ONDERWIJSKUNDE

MASTER ONDERWIJSKUNDE ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES AND RESEARCH (IGSR) MASTER ONDERWIJSKUNDE LEREN EN INNOVEREN Met de Master Onderwijskunde: Leren en Innoveren ontwikkelt u de competenties

Nadere informatie

De overgang van vwo naar wo

De overgang van vwo naar wo De overgang van vwo naar wo Voorlichting voor ouders Sigrid Bleize van den Berg MA Beleidsmedewerker Onderwijs 8 November 2018 Even voorstellen Inhoud Van vwo naar universiteit, wat betekent dat? Praktische

Nadere informatie

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO En Profil 5 VWO 2016-2017 Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO 2015-2016 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 DE KEUZEPROCEDURE...3 3 DE PRE-PROFIELEN...4 4 DE

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ 3TU.ONDERWIJS ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING

BIJLAGE 1 BIJ 3TU.ONDERWIJS ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING BIJLAGE 1 BIJ 3TU.ONDERWIJS ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 3TU.Onderwijs (Masteropleiding) UITVOERINGSREGELING 2014-2015 Master of Science in Science Education and Communication (croho 68404) TECHNISCHE

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Klinische Technologie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Klinische Technologie Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek Technische Materiaalwetschapp Bacheloropleiding Klinische Technologie Het grsvlak van geeskunde techniek Geavanceerde MRI-scans 3D-geprinte kunstorgan: medische

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET CRIMINOLOGIE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID PROF.DR.MR. WIM HUISMAN

MAAK KENNIS MET CRIMINOLOGIE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID PROF.DR.MR. WIM HUISMAN MAAK KENNIS MET CRIMINOLOGIE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID PROF.DR.MR. WIM HUISMAN LIQUIDATIE NIJMAN Waarom liquidaties? Vechtsport & georganiseerde misdaad Criminele inlichtingen Forenisische opsporing

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING WERKTUIGBOUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

BACHELOROPLEIDING WERKTUIGBOUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING 2016 2017 BACHELOROPLEIDING WERKTUIGBOUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING BACHELOR WERKTUIGBOUWKUNDE 2016 2017 1 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Samenstelling Bachelor

Nadere informatie