Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde"

Transcriptie

1 Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Wiskunde

2 Wiskunde, een vak met oneindig veel dimensies Wondgenezing versnellen, filedruk verminderen en het begrijpen van de financiële crisis. Wiskundige modellen spelen een grote rol in fysische, technische en maatschappelijke verschijnselen. Wiskunde is immers de taal van de techniek en haar toepassingen. Technische Wiskunde is de wiskunde die vooral wordt toegepast op alledaagse, soms technische, soms maatschappelijke, problemen. Technisch wiskundigen maken modellen die de werkelijkheid zo goed mogelijk beschrijven. Dit kan voor een beter begrip van de financiële of medische wereld zijn, maar ook om logistiekeof fabricageprocessen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Om dit te kunnen, moet eerst veel nieuwe wiskunde geleerd worden. Wiskunde is bij de TU Delft een heel ander vak dan je gewend bent op de middelbare school. Je leert vooral om niet zomaar iets aan te nemen, maar je probeert, door systematisch te onderzoeken, regels af te leiden waarvan je zeker weet dat ze in diverse omstandigheden altijd geldig zijn. Met wiskundige modellen leer je de werkelijkheid na te bootsen en ingewikkelde problemen te ontrafelen. Deze gebruik je vervolgens om oplossingen of een zo goed mogelijke benadering te bedenken. De oplossingen kunnen op meerdere manieren toegepast worden. Dat is de reden waarom wiskunde zo breed toepasbaar is. Kortom, wiskunde is een vak van abstracte theorieën én concrete toepassingen. Een vak waarin je aantoont dat er oneindig veel priemgetallen zijn en een vak waarmee je een optimale dienstregeling voor het treinverkeer in Nederland kunt opstellen. Hoe ziet de opleiding eruit? In de eerste twee jaar van de opleiding krijg je per studiejaar onderwijs in tien vakken van elk een kwartaal of een half jaar. De vakken variëren van fundamenteel tot toegepast en van programmeren tot natuurkunde. Je volgt vakken uit verschillende leerlijnen: Modelleren, Numerieke Methoden en Differentiaalvergelijkingen, Discrete Wiskunde, Analyse, Stochastiek en Optimalisering. Je past de theorie die je leert tijdens de vakken toe tijdens projecten. De opleiding Technische Wiskunde aan de TU Delft werkt samen met de opleiding Wiskunde van de Universiteit Leiden; deze twee opleidingen vullen elkaar goed aan. In Leiden is de opleiding sterk in fundamentele wiskunde en daarom volgen Delftse studenten Algebra 1 daar. De TU Delft is sterk in toegepaste wiskunde en daarom volgen Leidse studenten Modelleren in Delft. Je volgt in het eerste jaar één vak in Leiden. Eerste jaar Kennismaking met het vakgebied Het programma van het eerste jaar bestaat voor het grootste deel uit fundamentele wiskundevakken die de basis zijn voor de opleiding. Dat zijn vakken die verder gaan op

3 Instroom 1e-jaars studenten (ref. 2017) 170* Voertaal Nederlands ** Gem. studiebelasting 1e jaar (u/week) 40 Colleges 12 Instructies (zelf onder begeleiding aan de slag) 10 Projecturen 4 Zelfstudie 14 * waarvan 45 studenten de dubbele bachelor Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde volgen. ** Colleges en boeken zijn grotendeels in het Engels de wiskunde die je op het vwo geleerd hebt, maar ook nieuwe en fundamentelere vakken waarin redeneren centraal staat. Hierbij kun je denken aan: Lineaire Algebra: je leert rekenen met matrices en vectoren waarmee je meerdere vergelijkingen tegelijk kunt oplossen. Analyse: dit vak is het meest te vergelijken met Wiskunde B op de middelbare school. Je leert differentiëren en integreren, niet alleen in 2D, maar ook in hogere dimensies. Modelleren: je leert hier om wiskunde toe te passen op problemen uit de werkelijkheid. Je beschrijft de werkelijkheid in een wiskundig model en probeert de problemen op te lossen. Samen met een aantal studenten werk je aan een project voor Modelleren. Een voorbeeld is: er ligt een drenkeling in zee en de strandwachter moet hem zo snel mogelijk redden. Hoe kan hij dit het beste doen, rekening houdend met de stroming? Ook maak je kennis met programmeren en volg je een technisch keuzevak, zoals Algoritmen en Datastructuren, Elektriciteit en Magnetisme of Mechanica en Relativiteitstheorie. Omdat de wiskunde aan de universiteit zo anders is dan op de middelbare school, wordt er veel aandacht aan persoonlijke begeleiding besteed. Vanaf het eerstejaarsweekend heb je een studentmentorgroep van tien personen. Daarnaast word je door een docentmentor gedurende het eerste jaar begeleid op inhoud en studievaardigheden. Tweede jaar De verdieping Tijdens het tweede jaar volg je acht verplichte wiskundevakken, van fundamenteel tot toegepast, van verdiepend tot verbredend. Het negende vak is een wiskundig keuzevak, zoals Beslissingsanalyse of Systeemtheorie, dat je kunt kiezen uit een lijst van vijf vakken. Hierdoor kun je de opleiding inrichten naar je eigen smaak (in het derde jaar volgen nog meer keuzevakken). Daarnaast is er het tweedejaars project Modelleren. Een voorbeeld is een bouwtraject dusdanig optimaliseren dat het zo min mogelijk gaat kosten en niet te lang duurt.

4 Derde jaar Vrij in te vullen en afstuderen Het derde jaar bestaat voor de eerste helft uit vrije keuzeruimte, de zogenaamde minor. De minor dient om je kennis te verbreden, om je te verdiepen of om je voor te bereiden op een (andere) master. Met de minor kun je dus veel kanten op. Zo kun je ook bij het Nuon Solar Team aan de slag om de optimale snelheid van de Nuna te berekenen. De minor kun je ook buiten de TU Delft of in het buitenland volgen. De tweede helft van het jaar bestaat uit twee wiskundige keuzevakken, bijvoorbeeld Logica of Mathematische Fysische Modellen, waarmee je je in die richting kunt ontwikkelen die jou interesseert. Verder volg je een intensieve cursus presenteren: het bachelorcolloquium. De bacheloropleiding sluit je af met het bachelorafstudeerproject waarin je aan een wiskundig of een praktijkgericht probleem werkt, bijvoorbeeld het modelleren van celdeformatie en celmigratie als toepassing op het immuunsysteem. In zo n project laat je zien dat je het probleem zelfstandig kunt aanpakken en je je aanpak mondeling en schriftelijk kunt toelichten. Na het afronden van je bachelorafstudeerproject mag je Bachelor of Science (BSc) achter je naam zetten. Wat moet je als student Technische Wiskunde in huis hebben? De overstap van het vwo naar Technische Wiskunde is groot! Het is een intensieve studie, dus je moet bereid zijn om naast de ingeroosterde uren direct vanaf de start van de opleiding zelfstandig hard te werken aan huiswerkopdrachten en voorbereidingen voor regelmatige toetsing. Je moet hiervoor gemiddeld 40 uur per week aan de studie besteden. Je hebt voor Wiskunde B en eventueel Wiskunde D bij voorkeur minimaal een 8 gehaald voor je eindexamen. Deze vakken vind je erg Curriculum (indicatief) 1 e Kwartaal 2 e Kwartaal 3 e Kwartaal 4 e Kwartaal Wiskundige Structuren Modelleren A Modelleren B 1 e Jaar Caleidoscoop Inleiding Programmeren Algebra 1 Analyse 2 Lineaire Algebra 1 Analyse 1 Eerstejaars Keuzevak Inleiding Kansrekening Lineaire Algebra 2 Modelleren 2A Modelleren 2B 2 e Jaar Inleiding Statistiek Optimalisering Reële Analyse Gewone Differentiaalvergelijkingen Numerieke Methoden 1 Partiële Differentiaalvergelijkingen Tweedejaars Keuzevak Complexe Functietheorie Bachelorcolloquium 3 e Jaar Minor Derdejaars Keuzevak Bachelorafstudeerproject Derdejaars Keuzevak Modelleren Discrete Wiskunde Analyse Stochastiek Numerieke Methoden en Differentiaalvergelijkingen Optimalisering Keuzevakken Voor meer informatie over alle vakken:

5 leuk en je bent geïnteresseerd in toepassingen op andere vakgebieden, denk bijvoorbeeld aan economie, natuurkunde en/of medische wetenschap. Bij Technische Wiskunde gaat het immers om het toepassen van wiskunde in praktijksituaties. Daarnaast ben je sociaal en nauwkeurig en wil je graag je tanden zetten in wiskundige problemen. Echt willen doorvragen, echt willen doordenken en niets zomaar aan willen nemen, dát kenmerkt een student Technische Wiskunde. Wat kun je doen na je bacheloropleiding? Masteropleidingen Met je bachelordiploma kun je direct doorstromen naar de masteropleiding Applied Mathematics en naar de masteropleiding Science, Education and Communication. De masteropleiding duurt twee jaar en wordt in het Engels gegeven. Binnen de meeste masters heb je naast verplichte vakken veel keuzemogelijkheden. Dit vul je in met vakken van andere opleidingen, stages in binnen- of buitenland of didactiek. De opleiding wordt afgesloten met de afstudeerfase waarin je als beginnend wiskundige, bijvoorbeeld in een bedrijfssituatie, werkzaam bent. Met een geschikte schakelminor heb je ook toegang tot andere (technische) masteropleidingen. Werken Jouw profiel op de arbeidsmarkt Als technisch wiskundige vervul je een brugfunctie tussen wiskunde en problemen uit de samenleving. Afgestudeerden van de bachelor of master Technische Wiskunde zijn gewild op de arbeidsmarkt, want aan de TU Delft word je opgeleid om zelfstandig en kritisch na te denken en inzichten te delen met anderen. Waar kun je aan de slag? Veel afgestudeerden gaan werken bij de overheid, in het onderwijs of in het bedrijfsleven. Denk aan onderzoeksafdelingen en manage-

6 mentafdelingen van multinationals, zoals KPN en Shell. Maar afgestudeerden kunnen ook gaan werken bij ingenieurs- en adviesbureaus, zoals McKinsey. Als je meer geïnteresseerd bent in de financiële sector, kun je aan de slag bij banken en verzekeringsmaatschappijen, bijvoorbeeld bij ING en Aegon. Het Nederlands Forensisch Instituut, de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek behoren ook tot de mogelijkheden. Vaak kom je in een team terecht met bijvoorbeeld natuurkundigen, informatici, juristen en economen. Ben je meer op zoek naar een wetenschappelijke carrière? Dan kun je denken aan onderzoek bij een (technische) universiteit of TNO. Aan welke functies kun je denken? Je kunt aan de slag als onderzoeker, manager of risicoanalist. In de wetenschappelijke hoek zijn wiskundigen ook gewild. Na je studie kun je als consultant bedrijven en instanties adviseren, bijvoorbeeld over hun financiële situatie. Daarnaast kun je het vak wiskunde onderwijzen aan scholieren en/of studenten als wiskundedocent. Kiezen tussen Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde? Dat hoeft niet meer! Aan de TU Delft kun je de opleidingen Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde combineren. Elk jaar van je opleiding volg je dan alle kernvakken bij TW en TN. De dubbele bachelor is een stuk zwaarder dan een reguliere bachelor. Daarom zijn er voorwaarden verbonden aan toelating tot de dubbele bachelor: je moet voor de vwo-vakken Natuurkunde en Wiskunde B tenminste een 8 hebben en het gemiddelde van beide vakken moet minstens een 8,5 zijn. Je krijgt op deze manier de kans om twee bachelordiploma s te behalen. Meer informatie vind je op: Wiskunde is juist heel afwisselend Annemieke Brouwer 2e jaars student Op zoek naar de juiste studie leek van alles me leuk en interessant. Ik vond wiskunde heel leuk en ik was er ook goed in, dus daar wilde ik wel iets mee doen. Er zijn genoeg studies waar je veel wiskundevakken krijgt. Eigenlijk vond ik van die studies vooral het wiskundedeel interessant, maar echt een studie wiskunde? Dat leek me erg eenzijdig: de hele dag alleen maar wiskunde... Na een meeloopdag bij Technische Wiskunde bleek gelukkig het tegendeel waar! Uit eigen ervaring kan ik nu vertellen dat de studie juist heel afwisselend is. In het eerste jaar krijg je echte wiskundevakken, leer je programmeren, ga je in groepjes aan de slag met een probleem uit de praktijk en volg je een keuzevak bij een andere studie, waar je wiskunde toepast. In het begin was het wel even wennen, want het tempo aan de TU Delft ligt een stuk hoger dan op de middelbare school. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Ik heb zelf heel veel aan mijn medestudenten gehad, bijvoorbeeld voor extra uitleg of door samen aan opdrachten te werken. Het leuke aan mijn studie vind ik dat je er nog alle kanten mee op kunt. Je leert wiskunde toepassen op verschillende vakgebieden, van de gezondheidszorg tot de financiële wereld. Waar ik later precies terecht kom weet ik nog niet, maar keuze genoeg!

7 Kom eens langs Wil je meer weten over deze bacheloropleiding, kom dan eens langs in Delft. Bijvoorbeeld bij een van deze activiteiten: Open Dagen - tijdens deze dagen presenteren alle opleidingen zich. Wiskunde Actief - masterclasses wiskunde voor 5 en 6 vwo. Junior TU Delft - excellentieprogramma voor 5 en 6 vwo. Online Proefstuderen - voor scholieren uit 6 vwo. Meeloopdag - ervaar hoe het is om in Delft te studeren. Periode: oktober - mei De opleiding Technische Wiskunde biedt een studiekeuzecheck-dag aan voor scholieren met een twijfeladvies. Van tevoren maak je thuis huiswerk. Vervolgens bestaat de dag op de TU Delft uit een college, een instructie, een toets en een adviesgesprek. Door deelname aan de studiekeuzecheck, en in het bijzonder aan de dag op de faculteit, leer je de opleiding beter kennen en ervaar je als 6 vwo-scholier of de opleiding iets voor jou is. Bindend Studieadvies Als je aan het eind van je eerste studiejaar minder dan 45 studiepunten hebt behaald (van de 60 studiepunten die je kunt halen), ontvang je een zogenaamd negatief bindend studieadvies. Dat betekent dat je je voor de volgende vier jaar niet meer kunt inschrijven voor deze opleiding aan de TU Delft. Toelatingseisen Met een vwo-diploma met een NT-profiel word je rechtstreeks toegelaten tot deze opleiding. Minimaal een 7 - of beter nog een 8 - voor Wiskunde B wordt zeker aangeraden. Als je een NG-profiel hebt, moet je examen gedaan hebben in Wiskunde B. Wiskunde D is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen. Heb je een andere vooropleiding? Kijk dan op: Studiekeuzecheck Als je je voor 1 mei inschrijft, krijg je een online studiekeuzecheck aangeboden. Deze check helpt je de opleiding nog beter te leren kennen en je zo beter voor te bereiden op de start van je studie. twitter.com/eemcs_tud facebook.com/tudelft.tw Honours Programme Delft Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het lesprogramma, is er het Honours Programme Delft. Dit is verdiepend, extra uitdagend en extra interessant onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en om je persoonlijk verder te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies. Digitale brochures Bekijk deze en andere brochures online: Virtuele campus Benieuwd naar onze campus? Neem een kijkje op: instagram.com/eemcs_tud + 31 (0)

8 Technische Universiteit Delft Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Mekelweg CD Delft +31 (0) voorlichting-ewi@tudelft.nl September 2017

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Wiskunde Wiskunde, een vak met oneindig veel dimensies Wondgenezing versnellen, filedruk verminderen en het begrijpen van

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Wiskunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Wiskunde Wiskunde, een vak met oneindig veel dimensies Wondgenezing versnellen, filedruk verminderen en het begrijpen van

Nadere informatie

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Faculteit Technische Natuurwetenschappen Dubbele bacheloropleiding Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Is één studie voor jou niet genoeg? Getalenteerde,

Nadere informatie

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Faculteit Technische Natuurwetenschappen Dubbele bacheloropleiding Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Is één studie voor jou niet genoeg? Getalenteerde,

Nadere informatie

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde

Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Faculteit Technische Natuurwetenschappen Bacheloropleiding Technische Wiskunde - Technische Natuurkunde Is één studie voor jou niet genoeg? Getalenteerde,

Nadere informatie

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde Faculteit Techniek, Bestuur en Management Bacheloropleiding Technische Bestuurskunde Technische Bestuurskunde: techniek met beleid Heb je belangstelling voor techniek? En voor hoe je die techniek succesvol

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Electrical Engineering Verder komen met nieuwe technologie Een zonnepaneel? Een marsrover? Een implantaat om weer te kunnen horen? Zonder

Nadere informatie

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde Faculteit Techniek, Bestuur en Management Bacheloropleiding Technische Bestuurskunde Technische Bestuurskunde: techniek met beleid Heb je belangstelling voor techniek? En voor hoe je die techniek succesvol

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Electrical Engineering Elektrische energie en informatie - van zonnecel tot smartphone Een zonnepaneel? Een marsrover? Een implantaat

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Informatica De slimme systemen van de toekomst Zelfrijdende auto s, navigatie op je mobiel, persoonlijke aanbiedingen op

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Electrical Engineering Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Electrical Engineering Elektrische energie en informatie - van zonnecel tot smartphone Een zonnepaneel? Een Marsrover? Een implantaat

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Werktuigbouwkunde Een wereld van uitersten (en alles wat er tussen zit) Werktuigen, gereedschappen,

Nadere informatie

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde Faculteit Technische Natuurwetenschappen Bacheloropleiding Technische Natuurkunde Als je echt wilt weten hoe het zit... Ingenieur worden en tegelijk leren hoe de wereld om je heen in elkaar zit. Dat is

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Werktuigbouwkunde Een wereld van uitersten (en alles wat er tussen zit) Werktuigen, gereedschappen,

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Computer Science and Engineering

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Computer Science and Engineering Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Computer Science and Engineering De slimme systemen van de toekomst Zelfrijdende auto s, real-time navigatie op je mobiel, persoonlijke

Nadere informatie

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde Faculteit Bouwkunde Bacheloropleiding Bouwkunde Ontwerp de wereld om je heen Je huis. Je school. De fietsroute daartussen. Dat is waar Bouwkunde over gaat. Over hoe de wereld verandert en hoe we gebouwen,

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Werktuigbouwkunde Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Werktuigbouwkunde Een wereld van uitersten (en alles wat er tussen zit) Werktuigen, gereedschappen,

Nadere informatie

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica

Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bacheloropleiding. Technische Informatica Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bacheloropleiding Technische Informatica De slimme systemen van de toekomst Zelfrijdende auto s, navigatie op je mobiel, persoonlijke aanbiedingen op

Nadere informatie

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde Faculteit Technische Natuurwetenschappen Bacheloropleiding Technische Als je echt wilt weten hoe het zit... Ingenieur worden en tegelijk leren hoe de wereld om je heen in elkaar zit. Dat is het leuke van

Nadere informatie

In Groningen wordt de opleiding in het Engels gegeven. Je kunt de opleiding in het Nederlands volgen in Eindhoven, Twente en Delft.

In Groningen wordt de opleiding in het Engels gegeven. Je kunt de opleiding in het Nederlands volgen in Eindhoven, Twente en Delft. Naam opleiding: Technische Wiskunde Toelating Is de studie moeilijk? De studie vraagt veel tijd van je. Het is van belang vanaf het begin hard te werken en gemiddeld circa 40 uur per week aan je studie

Nadere informatie

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde

Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Bacheloropleiding. Technische Natuurkunde Faculteit Technische Natuurwetenschappen Bacheloropleiding Technische Natuurkunde Als je echt wilt weten hoe het zit... Ingenieur worden en tegelijk leren hoe de wereld om je heen in elkaar zit. Dat is

Nadere informatie

Faculteit Industrieel Ontwerpen. Bacheloropleiding. Industrieel Ontwerpen

Faculteit Industrieel Ontwerpen. Bacheloropleiding. Industrieel Ontwerpen Faculteit Industrieel Ontwerpen Bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen Design for our future Een apparaat dat atleten helpt om verzwikkingen te voorkomen, een paraplu die de sterkste wind weerstaat, gemeenschappelijke

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Maritieme Techniek Veel meer dan schepen bouwen Binnenvaartschepen, mammoettankers en containerschepen

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Maritieme Techniek Veel meer schepen bouwen Binnenvaartschepen, mammoettankers en containerschepen

Nadere informatie

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde

Faculteit Bouwkunde. Bacheloropleiding. Bouwkunde Faculteit Bouwkunde Bacheloropleiding Bouwkunde Ontwerp de wereld om je heen Je huis. Je school. De fietsroute daartussen. Dat is waar Bouwkunde over gaat. Over hoe de wereld verandert en hoe we gebouwen,

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Maritieme Techniek Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen Bacheloropleiding Maritieme Techniek Veel meer dan schepen bouwen Mammoettankers en containerschepen vol goederen en

Nadere informatie

Faculteit Industrieel Ontwerpen. Bacheloropleiding. Industrieel Ontwerpen

Faculteit Industrieel Ontwerpen. Bacheloropleiding. Industrieel Ontwerpen Faculteit Industrieel Ontwerpen Bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen Design for our future Een enkelband die atleten helpt om verzwikkingen te voorkomen, een paraplu die de sterkste wind weerstaat,

Nadere informatie

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017

Bacheloropleiding Wiskunde. 4 november 2017 Bacheloropleiding Wiskunde 4 november 2017 Wiskunde is overal! Informatica, big data, cryptografie Natuurkunde, sterrenkunde, chemie Financiële wereld (banken, verzekeraars) Economie, econometrie Neurowetenschap.

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK BACHELORPROGRAMMA CIVIELE TECHNIEK WAT IS CIVIELE TECHNIEK? Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichting Econometrie & Operationele Research Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Vier bacheloropleidingen Bedrijfskunde Econometrie & Operationele Research Economie en Bedrijfseconomie

Nadere informatie

Eindhoven heeft in het eerste jaar een aantal gemeenschappelijke vakken voor alle eerstejaarsstudenten van de universiteit.

Eindhoven heeft in het eerste jaar een aantal gemeenschappelijke vakken voor alle eerstejaarsstudenten van de universiteit. Naam opleiding: Technische Informatica Toelating Is de studie moeilijk? De studie vraagt veel tijd van je. Het is van belang vanaf het begin hard te werken en gemiddeld circa 40 uur per week aan je studie

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE BACHELORPROGRAMMA TECHNISCHE NATUURKUNDE In de Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Natuurkunde draait het om het

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Klinische Technologie

Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Bacheloropleiding. Klinische Technologie Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek Technische Materiaalwetschapp Bacheloropleiding Klinische Technologie Het grsvlak van geeskunde techniek Geavanceerde MRI-scans 3D-geprinte kunstorgan: medische

Nadere informatie

Beschrijving onderwijseenheden

Beschrijving onderwijseenheden Bachelorgids Wiskunde 2006 23-06-2006 15:28 Pagina 166 Bijlage C Beschrijving onderwijseenheden Deze bijlage behoort bij artikel 1.2, eerste lid, van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Bacheloropleiding. Civiele Techniek

Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Bacheloropleiding. Civiele Techniek Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen Bacheloropleiding Civiele Techniek Creëer de leefomgeving van de toekomst Wereldwijd zijn civiel technici betrokken bij grootschalige (bouw)projecten: ze

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE BACHELORPROGRAMMA De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een veelzijdige universitaire opleiding, waarin je technische kennis leert omzetten naar

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Bedrijfswiskunde en Informatica Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden. In

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

Bij de TU Delft wordt de studie in het Nederlands aangeboden. In Eindhoven en Twente kan je de studie alleen in het Engels volgen.

Bij de TU Delft wordt de studie in het Nederlands aangeboden. In Eindhoven en Twente kan je de studie alleen in het Engels volgen. Naam opleiding: Electrical Engineering Toelating Is de studie moeilijk? De studie vraagt veel tijd van je. Het is van belang vanaf het begin hard te werken en gemiddeld circa 40 uur per week aan je studie

Nadere informatie

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017 Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience Leiden, 17 januari 2017 Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen

Nadere informatie

Informatiekunde algemene presentatie

Informatiekunde algemene presentatie Informatiekunde algemene presentatie Hoe ziet jouw toekomst eruit? Wat is informatiekunde? De studie van inzet van ICT in organisaties en maatschappij bij games en interacties in life sciences en gezondheid

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Bacheloropleiding Natuur- en Sterrenkunde

Bacheloropleiding Natuur- en Sterrenkunde Bacheloropleiding Natuur- en Sterrenkunde Voorlichting over Natuur- en Sterrenkunde Organisatie van de studie Prof.dr. Gijs Nelemans Docent en onderzoeker (Sterrenkunde) Ervaring van student Thomas Vissers

Nadere informatie

Welkom bij Accountancy

Welkom bij Accountancy Welkom bij Accountancy 8-12-2018 Per september 2017 Alle economische opleidingen op locatie Kralingse Zoom onder de noemer (nieuwe) Rotterdam Business School. Accountancy de financiele sitiuatie in kaart

Nadere informatie

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een Naam opleiding: Werktuigbouwkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan

Nadere informatie

Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie)

Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) Hogeschool Rotterdam Business School Welkom bij Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) - Informatie verzorgen aan het management over financiële gegevens

Nadere informatie

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten student: score: studentnummer: vraag 1: opleiding: Rechtsgeleerdheid vraag 8: email: vraag 12: 1 Met welke vooropleiding heb je toegang tot de opleiding

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

Programma s BSc opleidingen Natuurkunde:

Programma s BSc opleidingen Natuurkunde: Programma s BSc opleidingen Natuurkunde: Onderstaande tabellen geven de programma s weer van de monodisciplinaire opleiding zowel als van de major-minor combinaties. Tevens is het mogelijk om gelijktijdig

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden &

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

2.3 De Minor-programma s van de afdeling Kwantitatieve Economie

2.3 De Minor-programma s van de afdeling Kwantitatieve Economie 2.3 De -programma s van de afdeling Kwantitatieve Economie Vanwege de ingangseisen met betrekking tot de kennis van de wiskunde en statistiek kunnen de -programma s van de afdeling Kwantitatieve Economie

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleidingen Bio-exact Natuurkunde en Sterrenkunde, Scheikunde, Wiskunde

Nadere informatie

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE

FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE FINANCE & CONTROL - BEDRIJFSECONOMIE 2018-2019 PROGRAMMA Jouw profiel Na je opleiding: beroepen Opbouw studiejaren Studieprogramma Studievereniging BE Adam Verschil financiële opleidingen Wat biedt F&C?

Nadere informatie

Welkom bij Diergeneeskunde

Welkom bij Diergeneeskunde Welkom bij Diergeneeskunde 16 maart 2019 Wist je dat er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven er bijna 125 miljoen landbouwhuisdieren

Nadere informatie

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit 7 november 2015 Bètabreed - waarom zou ik bètabreed gaan? Multidisciplinair combineer vakgebieden: Behoefte bij bedrijfsleven en in onderzoek:

Nadere informatie

Handleiding Honours Programma Wiskunde

Handleiding Honours Programma Wiskunde Handleiding Honours Programma Wiskunde Deze handleiding beschrijft inhoud en organisatie van het honours programma (HP) van de bacheloropleiding Wiskunde en Wiskunde en Toepassingen aan de Universiteit

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft

Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling voor de bacheloropleiding Technische Natuurkunde behorend bij de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Technische Natuurkunde, zoals bedoeld in artikel 2 van de onderwijs-

Nadere informatie

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde Welkom bij: Open dag 4 maart 2017 Bacheloropleiding Diergeneeskunde Wist je dat.. er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ 3TU.ONDERWIJS ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING

BIJLAGE 1 BIJ 3TU.ONDERWIJS ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING BIJLAGE 1 BIJ 3TU.ONDERWIJS ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 3TU.Onderwijs (Masteropleiding) UITVOERINGSREGELING 2014-2015 Master of Science in Science Education and Communication (croho 68404) TECHNISCHE

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELING 2013-2014 BACHELOROPLEIDING CIVIELE TECHNIEK TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

UITVOERINGSREGELING 2013-2014 BACHELOROPLEIDING CIVIELE TECHNIEK TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT UITVOERINGSREGELING 2013-2014 BACHELOROPLEIDING CIVIELE TECHNIEK TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT 1 Inhoud Hoofdstuk 1 - Propedeuse... 2 Artikel 1 Samenstelling propedeuse... 2 Hoofdstuk 2 - Bachelorfase...

Nadere informatie

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek

Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Bacheloropleiding. Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Bacheloropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek Flight to excellence Hoe zorg je dat een satelliet in de juiste baan om de aarde komt of hoe ontwerp je

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA OER B Bacheloropleiding Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleiding Studiejaar 2009-2010 Preambule In de

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft

Technische Universiteit Delft Bijlage 2 Opleidingspecificieke informatie voor de bacheloropleiding Technische Natuurkunde Technische Universiteit Delft 2018-2019 INHOUDSOPGAVE Paragraaf 1 ALGEMEEN 3 Artikel 1. SEMESTERINDELING 3 Artikel

Nadere informatie

Ik droom van wiskundige modellen die de wereld verklaren én verbeteren

Ik droom van wiskundige modellen die de wereld verklaren én verbeteren TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van wiskundige modellen die de wereld verklaren én verbeteren Bachelor College Technische Wiskunde // Ik droom van wiskundige modellen die de wereld

Nadere informatie

Wiskunde achter een 3D model

Wiskunde achter een 3D model Wiskunde achter een 3D model Waar werk je? Je bent een wetenschapper aan de Faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Je krijgt opdrachten van verschillende soorten bedrijven

Nadere informatie

Examencommissie wiskunde voorzitter Prof. J. Van der Jeugt, secretaris Prof. H. Vernaeve opstellen examenroosters deliberaties, proclamaties

Examencommissie wiskunde voorzitter Prof. J. Van der Jeugt, secretaris Prof. H. Vernaeve opstellen examenroosters deliberaties, proclamaties Opleidingscommissie Wiskunde (OCW) voorzitter Prof. A. Weiermann samenstellen van het opleidingsprogramma opstellen lessenroosters aanstellen lesgevers Examencommissie wiskunde voorzitter Prof. J. Van

Nadere informatie

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen

Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen Aanvullende regels en richtlijnen voor de opleidingen geldig vanaf 01 september 2010 Hoofdstuk 1 Bachelor Wiskunde... 2 Hoofdstuk 2 Master Mathematics... 2

Nadere informatie

Pedagogische wetenschappen (BSc)

Pedagogische wetenschappen (BSc) Pedagogische wetenschappen (BSc) Bachelor Bij ons leer je de wereld kennen Type Bachelor Voertaal Nederlands Plaats Leiden Als je Pedagogische Wetenschappen in Leiden studeert, dan houd je je bezig met

Nadere informatie

Handleiding Honours Programma Wiskunde

Handleiding Honours Programma Wiskunde VERSIE - 13 maart 2017 Handleiding Honours Programma Wiskunde Deze handleiding beschrijft inhoud en organisatie van het honours programma (HP) van de bacheloropleiding Wiskunde en Wiskunde en Toepassingen

Nadere informatie

Op het vwo heb je wiskunde A, B, C en D. Wiskunde A, B en C horen bij een profiel, wiskunde D is een keuzevak.

Op het vwo heb je wiskunde A, B, C en D. Wiskunde A, B en C horen bij een profiel, wiskunde D is een keuzevak. Let op: In de wiskundefilm wordt gezegd dat je naast wiskunde B ook wiskunde A kunt kiezen als examenvak in het vrije deel. Dit is niet toegestaan. De enige combinatie die is toegestaan, is wiskunde B

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Voorlichting over de Masteropleiding Applied Mathematics

Voorlichting over de Masteropleiding Applied Mathematics Voorlichting over de Masteropleiding Applied Mathematics Rik Lopuhaä MSc Coordinator Applied Mathematics April 23, 2009, Delft Toelating tot de Masteropleiding AM Met een Bachelor (Technische) Wiskunde

Nadere informatie

// IK DROOM VAN WISKUNDIGE MODELLEN DIE DE WERELD VERKLAREN ÉN VERBETEREN // TECHNISCHE WISKUNDE. Bachelor College

// IK DROOM VAN WISKUNDIGE MODELLEN DIE DE WERELD VERKLAREN ÉN VERBETEREN // TECHNISCHE WISKUNDE. Bachelor College TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN WISKUNDIGE MODELLEN DIE DE WERELD VERKLAREN ÉN VERBETEREN // Bachelor College TECHNISCHE WISKUNDE // principes en modellen heel erg van pas komen.

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft

Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling voor de bacheloropleiding Technische Natuurkunde behorend bij de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Technische Natuurkunde, zoals bedoeld in artikel 2 van de onderwijs-

Nadere informatie

KEUZEVAKKENGIDS BACHELOR INFORMATICA. 2015/2016 Version 2015-09-01

KEUZEVAKKENGIDS BACHELOR INFORMATICA. 2015/2016 Version 2015-09-01 KEUZEVAKKENGIDS BACHELOR INFORMATICA 205/206 Version 205-09-0 INLEIDING Binnen de opleiding bachelor Informatica is 0EC keuzeruimte gereserveerd in het e semester van het e studiejaar. Er zijn allerlei

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

BEDRIJFSKUNDE MER 2015-2016

BEDRIJFSKUNDE MER 2015-2016 BEDRIJFSKUNDE MER 2015-2016 PROGRAMMA De opleiding Bedrijfskunde MER Wat kun je met Bedrijfskunde MER? Na je opleiding Je profiel Studieprogramma Onderwijsvisie Bedrijfskunde MER Toelatingseisen Studiekeuzeproces

Nadere informatie

Bijlagen bacheloropleidingen Wiskunde en Technische Wiskunde

Bijlagen bacheloropleidingen Wiskunde en Technische Wiskunde Bijlagen bacheloropleidingen Wiskunde en Technische Wiskunde 2010-2011 Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding (artikel 1.3) 1. Kennis De afgestudeerde bachelor 1.1 beheerst de basisbegrippen, theorieën,

Nadere informatie

Examencommissie wiskunde voorzitter Prof. J. Van der Jeugt, secretaris Prof. H. Vernaeve opstellen examenroosters deliberaties, proclamaties

Examencommissie wiskunde voorzitter Prof. J. Van der Jeugt, secretaris Prof. H. Vernaeve opstellen examenroosters deliberaties, proclamaties Opleidingscommissie Wiskunde (OCW) voorzitter Prof. M. Van Daele samenstellen van het opleidingsprogramma opstellen lessenroosters aanstellen lesgevers Examencommissie wiskunde voorzitter Prof. J. Van

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven. Naam opleiding: Nanobiology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology 2010-2011

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology 2010-2011 Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology

Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs- en Examenregeling van de Bacheloropleiding Molecular Science & Technology Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden & Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft Uitvoeringsregeling/Bijlage behorend bij de Onderwijs-

Nadere informatie

KEUZEVAKKENGIDS BACHELOR INFORMATICA. 2014/2015 Version 2014-07-01

KEUZEVAKKENGIDS BACHELOR INFORMATICA. 2014/2015 Version 2014-07-01 KEUZEVAKKENGIDS BACHELOR INFORMATICA 2014/2015 Version 2014-07-01 INLEIDING Binnen de opleiding bachelor Informatica is 30EC keuzeruimte gereserveerd in het 1 e semester van het 3 e studiejaar. Er zijn

Nadere informatie

FINANCE & CONTROL (VOORHEEN BEDRIJFSECONOMIE)

FINANCE & CONTROL (VOORHEEN BEDRIJFSECONOMIE) FINANCE & CONTROL (VOORHEEN BEDRIJFSECONOMIE) 2018-2019 1 PROGRAMMA Jouw profiel Studiejaren Beroepsprofiel Studieprogramma Studievereniging BE Adam Financiële opleidingen HvA Na je opleiding Wat biedt

Nadere informatie

Studeren aan de Universiteit Utrecht Welkom bij de opleiding Frans

Studeren aan de Universiteit Utrecht Welkom bij de opleiding Frans Studeren aan de Universiteit Utrecht Welkom bij de opleiding Frans Luuk Dijkstra (l.dijkstra@uu.nl) Bachelorvoorlichtingsdagen november 2015 Opbouw presentatie Inleiding Kenmerken van de opleiding De studie

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016 Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg huishoudelijke mededelingen - voorlichting duurt tot 12.00 uur - 12.15 13.00 in deze zaal: Plan your master

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Veel gestelde vragen over de U-Talent Academy Deze lijst met veel gestelde vragen gaat in op de meest gestelde vragen over de U-Talent Academy. Deze lijst is bedoeld voor vwo-leerlingen die interesse hebben

Nadere informatie

Hier komt de titel van de presentatie

Hier komt de titel van de presentatie Wiskunde in de bovenbouw van het vwo Hier komt de titel van de presentatie H. Bronkhorst docent wiskunde Welke wiskunde ga ik kiezen? Welke wiskunde past bij mij? Wiskunde A, B of C? En wanneer is het

Nadere informatie