In deze training leer je in een kleine groep hoe je beter kunt leren in minder tijd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze training leer je in een kleine groep hoe je beter kunt leren in minder tijd."

Transcriptie

1 Leren Leren In deze training leer je in een kleine groep hoe je beter kunt leren in minder tijd. Een van de onderwerpen van onze training is snellezen. Je kunt met deze training je normale leessnelheid makkelijk verdubbelen en tegelijk evenveel of zelfs meer onthouden van wat je gelezen hebt. Deze techniek is een must voor iedereen! Ook besteden we aandacht aan de kracht van acroniemen en ezelsbruggetjes, aan mindmappen en geven we tips over effectief studeren. Naast het meegeven van de hierboven genoemde waardevolle leerstrategieën hebben wij als streven de leerlingen voor leren te motiveren, hen zelfvertrouwen mee te geven en hen zelfwerkzaamheid bij te brengen. Wekelijks op de dinsdagavond van uur. Start: 6 januari 2015.

2 Extra Hulp Basisschool Bij Leerperspectief kan bijles in alle vakken van de basisschool gevolgd worden. De bijles is er voor leerlingen die extra hulp en aandacht nodig hebben voor hun schoolwerk. Denk hierbij aan hulp bij het rekenen, taal, spelling, woordenschat en begrijpend lezen. Maar ook hoe je het beste kunt leren komt aan bod. De wekelijkse lessen worden gegeven in een ontspannen sfeer en zijn er op gericht de leerling succeservaringen op te laten doen. De lessen worden zoveel mogelijk afgestemd op de individuele leerling, zodat uw kind zijn of haar leerachterstanden of moeilijkheden weg kan werken. De training wordt gegeven door Peter Wissink, leerkracht basisonderwijs en tevens huiswerkbegeleider en docent bij Leerperspectief. Wekelijks op de vrijdagmiddag van uur. Start: 9 januari 2015.

3 Extra Hulp Groep 8 Bij Leerperspectief huiswerkbegeleiding kan door leerlingen van groep 8 van de basisschool extra training worden gevolgd. In dit belangrijke laatste jaar van het basisonderwijs worden de keuzes gemaakt voor het vervolgonderwijs. Dit is natuurlijk een grote stap voor u én uw kind. Onze ervaring is dat kinderen bij de eindtoets vaak onder hun eigen niveau presteren en daardoor niet de aansluiting krijgen in het middelbare onderwijs die bij hun niveau past. Dat komt vaak door spanning, faalangst en de manier waarop de vragen gesteld worden. De volgende aspecten komen in de training aan de orde: Het niveau van de leerling wordt verhoogd ; De grote spanning en stress van de Cito eindtoets wordt weggehaald bij de leerling ; Het kind wordt vertrouwd gemaakt met het niveau van de eindtoets en de manier waarop de vragen gesteld worden ; Onbegrepen leerstof wordt gesignaleerd en wordt uitgelegd ; Wij oefenen op specifieke onderdelen, die in de eindtoets aan de orde komen. In de training, die zoveel mogelijk per leerling wordt afgestemd, komen alle einddoelen van de basisschool aan bod. Hiernaast bieden we ook extra lessen en oefenmateriaal op het gebied van taal, rekenen, begrijpend lezen en woordenschat. De training wordt gegeven door Peter Wissink, zelf leerkracht groep 8 in het basisonderwijs en huiswerkbegeleider en docent bij Leerperspectief. Wekelijks op de maandagavond van uur. Start: 2 februari 2015.

4 Individuele lessen op koperblaasinstrumenten Vanaf september is het mogelijk om bij Leerperspectief lessen te volgen op de volgende instrumenten: Trompet Bugel Bariton Euphonium Trombone Tuba Sousafoon De lessen worden individueel gegeven. Maar eventueel is ook een zgn. combiles of groepsles mogelijk. De lessen worden gegeven door Peter Wissink. Peter is aan de Pabo en aan het Conservatorium afgestudeerd. Peter werkt in zijn eigen bedrijf MuziekLerenSpelen als docent en dirigent waarin al zijn muzikale én onderwijskundige vaardigheden zijn ondergebracht. Hiernaast werkt Peter als leerkracht in het basisonderwijs. Ook op het uitvoerende muzikale vlak is hij bezig. Naast spelend in zijn eigen band Plezant is hij ook verbonden als 1e trompettist aan de jazzband The Spirit of St.Louis en is hij dirigent van St.Caecilia in Bornerbroek. Wij leiden op voor de diploma's van de Koninklijke Nederlandse Federatie van muziekverenigingen. Muziek maken is leuk! Bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd. Het gezamenlijk musiceren, versterkt daarbij het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt dit tot een positiever zelfbeeld.

5 Hoe komt dit? Uit hersenonderzoeken is gebleken, dat bij musicerende kinderen de linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden raken dan bij niet-musicerende kinderen. Deze resultaten ontstaan, doordat muziek maken een positieve en stimulerende werking heeft op de neuronale verbindingen. De neuronen worden geactiveerd waardoor er minder afsterven en er betere verbindingen ontstaan. Dat bepaalt uiteindelijk het intelligentieniveau. Feiten : Kinderen met een gemiddeld IQ ontwikkelen zich de eerste jaren op de basisschool op een zelfde manier. Na vijf jaar op school en vier jaar uitgebreid muziekles vertonen de kinderen op de muziekactieve basisscholen een significant hoger IQ. Het IQ van kinderen van de op muziekgerichte scholen die reeds bij aanvang van het onderzoek een bovengemiddeld IQ hadden, neemt na vier jaar les in solo- en ensemblespel duidelijker toe dan dat van vergelijkbare kinderen uit de controlegroep zonder verder muzikale vorming. Sociaal zwakke en in hun cognitieve ontwikkeling achterlopende kinderen (met een lager IQ dan gemiddeld) profiteren ook van uitgebreid muziekonderwijs. Hun IQ neemt met de jaren toe, wat voor kinderen met een lager IQ dan gemiddeld zonder muziekonderwijs niet gezegd kan worden. Leerlingen van de basisschool die gedurende hun gehele schooltijd extra muzieklessen hebben gekregen, blijken over een twee maal hoger acceptatieniveau te beschikken, dan leerlingen die weinig tot geen muziekonderwijs kregen. Bij deze eerste groep blijkt men beter en makkelijker de medemens te kunnen respecteren dan bij de tweede groep. Kosten Lesgeld Blaasinstrumenten 38 lessen Tot 21 jaar: 30 min. 425,- incl. 21 % BTW Vanaf 21 jaar: 30 min. 500,- incl. 21 % BTW Het lesgeld kan over 10 maanden worden verdeeld. Ook is het mogelijk om in overleg niet elke week, maar elke 14 dagen te lessen.

6

7 Muziektheater In 10 lessen laat Peter Wissink, musicus en docent, uw kind kennismaken met muziek, drama en theater. Peter is afgestudeerd musicus aan het conservatorium. Hij heeft al vele jaren een bloeiende les- en dirigeerpraktijk. Hiernaast speelt hij in de band Plezant, is hij 1e trompettist van de jazzband The Spirit of St.Louis en is hij dirigent bij St. Caeclia in Bornerbroek. Omdat lesgeven en omgaan met kinderen echt zijn ding is, heeft hij enige jaren geleden ook nog een pabo opleiding gedaan. Sinds enkele jaren is hij dan ook werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs. Door zijn diverse opleidingen kan Peter al zijn vaardigheden kwijt bij Leerperspectief, waar hij werkzaam is als huiswerkbegeleider en docent. Peter staat voor contact,structuur, kennis, inspiratie en humor. Hij probeert altijd alles uit een kind en een leersituatie te halen, waarbij een goed contact en sfeer zeer bepalend is. Muziek maken is leuk! Bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd. Het gezamenlijk musiceren versterkt daarbij het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt dit tot een positiever zelfbeeld. Hoe komt dit? Uit hersenonderzoeken is gebleken, dat bij musicerende kinderen de linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden raken dan bij niet-musicerende kinderen. Deze resultaten ontstaan, doordat muziek maken een positieve en stimulerende werking heeft op de neuronale verbindingen. De neuronen worden geactiveerd waardoor er minder afsterven en er betere verbindingen ontstaan. Dat bepaalt uiteindelijk het intelligentieniveau.

8 Feiten : Kinderen met een gemiddeld IQ ontwikkelen zich de eerste jaren op de basisschool op een zelfde manier. Na vijf jaar op school en vier jaar uitgebreid muziekles vertonen de kinderen op de muziekactieve basisscholen een significant hoger IQ. Het IQ van kinderen van de op muziekgerichte scholen die reeds bij aanvang van het onderzoek een bovengemiddeld IQ hadden, neemt na vier jaar les in solo- en ensemblespel duidelijker toe dan dat van vergelijkbare kinderen uit de controlegroep zonder verder muzikale vorming. Sociaal zwakke en in hun cognitieve ontwikkeling achterlopende kinderen (met een lager IQ dan gemiddeld) profiteren ook van uitgebreid muziekonderwijs. Hun IQ neemt met de jaren toe, wat voor kinderen met een lager IQ dan gemiddeld zonder muziekonderwijs niet gezegd kan worden. Leerlingen van de basisschool die gedurende hun gehele schooltijd extra muzieklessen hebben gekregen, blijken over een twee maal hoger acceptatieniveau te beschikken, dan leerlingen die weinig tot geen muziekonderwijs kregen. Bij deze eerste groep blijkt men beter en makkelijker de medemens te kunnen respecteren dan bij de tweede groep. Wat doen we in 10 lessen : In elke les is er naast de muzieklessen ruimte voor drama en expressie. Denk hierbij aan het verwoorden en uitbeelden van emoties en gevoelens. Maar er komen ook mime en andere uitvoeringspraktijken aan de orde. Overzicht van de 10 lessen : 1) Workshop Jembé 2) Kennis muziekstijlen 3) Didgeridoo 4) Rapworkshop 5) Dirigent en orkesten 6) Muziekles over Tjaikovsky 7) Slapstick en mime 8) Maak je eigen lied of rap 9) Opnemen van eigen lied of rap 10) Presentatie eigen lied, afsluiting met een dramavoorstelling Wekelijks op de donderdagavond van uur. Start: 8 januari 2015.

9 BASISCURSUS PC GEBRUIK U heeft wel een computer, maar heeft moeite het apparaat te doorgronden? Geen nood. In deze cursus voor beginners leert u zowel de computer als de mogelijkheden van internet beter kennen. In een rustig tempo gaat u aan de slag met de volgende onderwerpen: stap voor stap de computer leren kennen (Windows 7/8) werken met muis, toetsenbord en touchpad; versturen en surfen op internet; tekstverwerken; foto's beheren en weer terugvinden; nieuwe programma's installeren. Wekelijks op de maandagavond van uur. Start: 5 januari 2015.

10 BASISCURSUS MS OFFICE Als u graag wilt leren werken met de programma's van MS Office dan is deze cursus onmisbaar. U leert werken met Word, Excel, Powerpoint en Outlook. U leert de belangrijkste vaardigheden en maakt kennis met de uitgebreide mogelijkheden van de programma's. We werken tijdens deze cursus met een instructieboek. Om aan deze cursus te kunnen deelnemen moet u al wel met een computer kunnen omgaan. Wekelijks op de maandagavond van uur. Start: 5 januari 2015.

11 Stuur Jezelf! Zelfsturing: een eigen koers kiezen en weten te realiseren in en buiten de organisatie, rekening houdend met de eigen sterke en zwakke kanten, interesses, waarden en ambities. Voor veel mensen is "gesystematiseerd uitstellen" aan de orde van de dag. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werk- of studietijd besteedt wordt aan "tussendoorklussen" als en, telefoneren, dringende kleine vragen, etc. Daarnaast moet er ook nog tijd worden vrijgemaakt voor talloze vergaderingen. Daardoor blijft er vaak maar een paar uur per dag over voor "het echte werk". Met heldere doelstellingen, effectief taken plannen en opvolgen, of, anders gezegd, met een goede zelfsturing kun je de efficiëntie van je werk verhogen. Op die manier valt er meer voldoening te halen uit studie of werk en ontstaat er een betere harmonie tussen werk en vrije tijd. Als hulpmiddel bij het organiseren en plannen wordt er bij deze cursus gebruik gemaakt van het voor velen reeds alledaagse gereedschap Outlook, het mailagenda-taak-etc. programma van Microsoft, onderdeel van MS Office. Er blijkt veel meer met dit programma te kunnen dan de doorsnee gebruiker weet! Wekelijks op de woensdagavond van uur. Start: 7 januari Kosten: 10 lessen voor 145 euro.

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Een school voor toppers!

Een school voor toppers! ZELFEVALUATIERAPPORT 2010 ZORG VOOR EN ONDERWIJS AAN KINDEREN DIE MEER OF HOOGBEGAAFD ZIJN. Een school voor toppers! Lage weide 2 1906XC Limmen Telefoonnummer: 072 5057570 Website: www.sintmaartenschool.nl

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN LOCATIE LASSUSLAAN. 2012/2013 Er valt wat te kiezen!

STUDIERICHTINGEN LOCATIE LASSUSLAAN. 2012/2013 Er valt wat te kiezen! STUDIERICHTINGEN LOCATIE LASSUSLAAN 2012/2013 Er valt wat te kiezen! 1 Algemeen locatie Lassuslaan 2 Tweetalig Atheneum en HAVO 3 Muziekstroom 4 ICT-stroom 5 Drama-stroom 6 Bèta-stroom 7 WERELDMAVO ALGEMEEN

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

Mondriaan* 18 vragen & antwoorden over onze eigentijdse vorm van leren 2015 / 2016

Mondriaan* 18 vragen & antwoorden over onze eigentijdse vorm van leren 2015 / 2016 1 Mondriaan* 18 vragen & antwoorden over onze eigentijdse vorm van leren 2015 / 2016 18 VRAGEN 2 Fijn dat je er bent! Voorwoord Beste jongens en meisjes, beste ouders, Het Mondriaan College is een school

Nadere informatie

Kwalitatief onderzoek Muziek in de Klas

Kwalitatief onderzoek Muziek in de Klas Kwalitatief onderzoek Muziek in de Klas Projectperiode 2010-2013 Den Haag, februari 2013 Nienke van Olphen, MA Allegro Arts 2013 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of worden openbaar gemaakt

Nadere informatie

leer je vleugels uitslaan op de Twee Wieken

leer je vleugels uitslaan op de Twee Wieken leer je vleugels uitslaan op de Twee Wieken Colofon Openbare basisschool De Twee Wieken Hoofdlocatie 2 e locatie Duivenvoorde 2-4 Roerdompstraat 3 3334 EH Zwijndrecht 3334 AG Zwijndrecht tel: 078-6123226

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Een woord vooraf 1. Onze school in het kort 2. Dalton 4. De organisatie van ons onderwijs 7. Brede vorming 10

Inhoudsopgave. Een woord vooraf 1. Onze school in het kort 2. Dalton 4. De organisatie van ons onderwijs 7. Brede vorming 10 Inhoudsopgave Een woord vooraf 1 Onze school in het kort 2 Dalton 4 De organisatie van ons onderwijs 7 Brede vorming 10 Onze zorg voor onze leerlingen 13 Het team van O.B.S. Groenehoek 18 De ouders 19

Nadere informatie

Differentiëren. zonder label

Differentiëren. zonder label Differentiëren Mensen worden niet met een label geboren. Het is voor ouders, om te beginnen, maar ook in de samenleving heel gewoon dat mensen verschillen. Als coach op het voetbalveld of als leraar in

Nadere informatie

DE SCHOLEN VAN HET. school voor Havo Atheneum Gymnasium. Informatiegids

DE SCHOLEN VAN HET. school voor Havo Atheneum Gymnasium. Informatiegids DE SCHOLEN VAN HET school voor Havo Atheneum Gymnasium Informatiegids 2015 De powerpointpresentatie van de informatieavonden treft u aan op www.bernardinuscollege.nl en www.ikwordbernardijn.nl Technasium

Nadere informatie

MOTIVATIE VAN JONGE KINDEREN IN HET MUZIEKONDERWIJS. Stefan van Rees

MOTIVATIE VAN JONGE KINDEREN IN HET MUZIEKONDERWIJS. Stefan van Rees MOTIVATIE VAN JONGE KINDEREN IN HET MUZIEKONDERWIJS Stefan van Rees Motivatie van jonge kinderen in het muziekonderwijs Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 E-mailadres: stefan@cmdrotterdam.nl

Nadere informatie

Nina Zwart Onderzoek bij ISK Dordrecht SOCIALE VAARDIGENHEDEN ISK

Nina Zwart Onderzoek bij ISK Dordrecht SOCIALE VAARDIGENHEDEN ISK Nina Zwart Onderzoek bij ISK Dordrecht SOCIALE VAARDIGENHEDEN ISK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding pagina 3 1.1 Situatieschets pagina 3 1.2 Onderzoeksvraag pagina 3 1.3 Doelstelling 2. Oriëntatie pagina 4 2.1

Nadere informatie

Elk kind een lezer (2)

Elk kind een lezer (2) leerlingen zijn betrokken lezers die voorspellingen doen, vragen bij de tekst stellen, bevestiging voor hun vragen zoeken en zichzelf tijdens het lezen corrigeren Het doel van lezen is begrijpen (Stahl2002).

Nadere informatie

GEBRUIK TALEN OM TE LEREN EN LEER OM TALEN TE GEBRUIKEN

GEBRUIK TALEN OM TE LEREN EN LEER OM TALEN TE GEBRUIKEN GEBRUIK TALEN OM TE LEREN EN LEER OM TALEN TE GEBRUIKEN Anne Maljers De toekomst, die maak je zelf! 2 Een introductie tot tweetalig onderwijs voor jongeren en hun ouders Deze folder gaat over het leren

Nadere informatie

Excellentie en de leeromgeving

Excellentie en de leeromgeving Excellentie en de leeromgeving Wat kan een school doen om het beste uit haar getalenteerde leerlingen te halen? Suzanne Vrancken, Msc. & drs. Sanne Tromp Met dank aan: de JCU leerlingen van Jaarklassen

Nadere informatie

Verschillen binnen het onderwijs

Verschillen binnen het onderwijs Verschillen binnen het onderwijs Annelot Hahn-Themen 10/23/2013 INHOUDSOPGAVE VERSCHILLEN BINNEN HET ONDERWIJS 3 Verschillen tussen leerkrachten 3 Verschil in klassengrootte en fysieke omstandigheden 3

Nadere informatie

Voor op- en/of aanmerkingen die de inhoud van deze schoolgids kunnen verbeteren, houden wij ons graag aanbevolen.

Voor op- en/of aanmerkingen die de inhoud van deze schoolgids kunnen verbeteren, houden wij ons graag aanbevolen. Basisschool de Regenboog Schoolgids 2011-2015 Inhoud Voorwoord 5 Algemene informatie 6 1.1 De school 6 1.2 Ligging van de school 6 1.3 Het bestuur 6 Waar de school voor staat 8 2.1 Identiteit 8 2.2 Missie

Nadere informatie

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

Productenwijzer Meer perspectief voor jouw carrière Durf jij het aan?

Productenwijzer Meer perspectief voor jouw carrière Durf jij het aan? werken in NOORDOOST BRABANT.NL Productenwijzer Meer perspectief voor jouw carrière Durf jij het aan? Inleiding Voor je ligt de productenwijzer van Werken in Noordoost Brabant, de gezamenlijke site voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. School en schoolleiding 4. Visie en identiteit 5. Inrichting van ons onderwijs 7. Lessentabellen 12. Lestijden 16.

Inhoudsopgave. School en schoolleiding 4. Visie en identiteit 5. Inrichting van ons onderwijs 7. Lessentabellen 12. Lestijden 16. Schoolgids 2014-2015 Inhoudsopgave School en schoolleiding 4 Visie en identiteit 5 Inrichting van ons onderwijs 7 Lessentabellen 12 Lestijden 16 Vakanties 17 Thomas a Kempis College en Sport 18 Begeleiding

Nadere informatie

APS voortgezet onderwijs. Aanbod APS-talen Schooljaar 2014-2015. www.aps.nl/talen

APS voortgezet onderwijs. Aanbod APS-talen Schooljaar 2014-2015. www.aps.nl/talen APS voortgezet onderwijs Aanbod APS-talen Schooljaar 2014-2015 www.aps.nl/talen Voorwoord APS-talen begeleidt ook in het schooljaar 2014-2015 schoolleiders en docenten bij de realisatie van goed, motiverend

Nadere informatie

basisschool Het Noorderlicht schoolgids februari 2012

basisschool Het Noorderlicht schoolgids februari 2012 basisschool Het Noorderlicht schoolgids februari 2012 Inhoudsopgave Een woord vooraf 3 1. De school 4 2. Onze visie op het onderwijs 5 3. De organisatie van het onderwijs 7 4. De zorg voor kinderen 11

Nadere informatie

Microsoft Office cursussen Word, Excel, PowerPoint, Access en Outlook. Adobe cursussen Photoshop, Illustrator en Indesign

Microsoft Office cursussen Word, Excel, PowerPoint, Access en Outlook. Adobe cursussen Photoshop, Illustrator en Indesign Microsoft Office cursussen Word, Excel, PowerPoint, Access en Outlook Adobe cursussen Photoshop, Illustrator en Indesign Secretariële ondersteuning Notuleren, typevaardigheid - Notuleren met of zonder

Nadere informatie

Voorlopig AANBOD 2013-2014

Voorlopig AANBOD 2013-2014 Een scholingsaanbod samengesteld in samenwerking tussen: Samenwerkingsverband Gorinchem en Omstreken VO-SVO 41-1 SWV 41-02 Rivierengebied Midden Nederland Federatief SWV WSNS Regio 41-07 SWV Alblasserwaard

Nadere informatie

Voltijd Lerarenopleiding basisonderwijs

Voltijd Lerarenopleiding basisonderwijs Voltijd Lerarenopleiding basisonderwijs De drijfveren van een eerstejaars Mijn moeder is lerares en ook mijn oom en tante geven les op een basisschool. Je kunt dus wel zeggen dat het vak van basisschoolleraar

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave

Voorwoord. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 0. Voorwoord 1. Algemene informatie over de school 2. Het onderwijs op basisschool t Mulderke 3. De zorg voor de kinderen 4. De leerkrachten en het ondersteunende personeel 5. Contacten met

Nadere informatie

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

El Boukhari Populierstraat 2 4142 EB Leerdam 0345-631316. Email : ebsadmin@xs4all.nl Website: www.elboukhari.nl. Schoolgids El Boukhari - Leerdam 1

El Boukhari Populierstraat 2 4142 EB Leerdam 0345-631316. Email : ebsadmin@xs4all.nl Website: www.elboukhari.nl. Schoolgids El Boukhari - Leerdam 1 El Boukhari Populierstraat 2 4142 EB Leerdam 0345-631316 Email : ebsadmin@xs4all.nl Website: www.elboukhari.nl Schoolgids El Boukhari - Leerdam 1 Basisschool op islamitische grondslag El Boukhari Populierstraat

Nadere informatie