Lesmap. colofon. Abimo Uitgeverij 2de druk: februari 2007 ISBN Omslagillustratie Ann De Bode. Vormgeving Klaas Demeulemeester

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesmap. colofon. Abimo Uitgeverij 2de druk: februari 2007 ISBN Omslagillustratie Ann De Bode. Vormgeving Klaas Demeulemeester"

Transcriptie

1 Lesmap colofon Abimo Uitgeverij 2de druk: februari 2007 ISBN Omslagillustratie Ann De Bode Vormgeving Klaas Demeulemeester Doelgroep vanaf 13 jaar Abimo Uitgeverij Europark Zuid Sint-Niklaas België info@abimo.net Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

2 VERKEERD MOMENT, VERKEERDE PLAATS cursorisch lezen begeleidende tekst voor de leerkracht Verkeerd moment, verkeerde plaats is het waargebeurde relaas van de maandenlange revalidatie van een jong slachtoffer van een verkeersongeval met vluchtmisdrijf. De bijbehorende lestips kunnen gebruikt worden om het boek met de hele klas cursorisch te lezen. Bedoeling is dat jongeren beseffen hoe kwetsbaar ze zijn in het verkeer. Elke gedragsverandering hoe klein ook die ertoe kan bijdragen dat jongeren zich defensiever gaan opstellen in het verkeer, kan mogelijk een nieuw tragisch ongeval vermijden. Vanaf pagina 3 vind je een aantal uitgewerkte vragen die de leerlingen individueel kunnen beantwoorden na lectuur van het boek. Het boek werd opgedeeld in vijf delen, zodat er geopteerd kan worden om deel per deel te verwerken. Dit afhankelijk van het leesniveau van de leerlingen. Na elk deel wordt de leerling gevraagd wat hij/zij het meest aangrijpend moment vond in dat betreffende deel. In een kort zesde deel wordt de leerling gevraagd om even verder te denken. Hoe kan Eva met een dergelijke ervaring achter de rug én met een blijvende handicap haar leven op een positieve manier weer oppakken? Vanaf pagina 9 staan de antwoorden en de bladzijden waar deze kunnen gevonden worden. Pagina 14 bevat lestips voor de individuele en klassikale verdieping na lectuur. Hier wordt beroep gedaan op zowel de inleving als de creativiteit van de leerlingen.

3 VERKEERD MOMENT, VERKEERDE PLAATS I p.1 t/m p Eigenlijk begint het boek (in het eerste hoofdstukje na de proloog: Pulderbos, vandaag, 20 juli 2005) met het einde van het verhaal. Leg uit. 2. Waarom is Eva bang om naar huis te gaan? 3. Wat voor iemand was Eva voor haar ongeval? 4. Hoe is ze er lichamelijk aan toe als ze uit haar coma ontwaakt? 5. Welke emoties heeft Eva na haar ontwaken? Leg telkens uit waarom.

4 II p.24 t/m p Waarom is Eva boos bij het begin van dit deel? 2. In haar boosheid zegt ze kwetsende dingen. Op welke manier kwetst ze haar moeder en haar stiefvader? haar moeder: haar stiefvader: 3. Als Eva in het revalidatiecentrum aankomt, vergelijkt ze het met een gevangenis. Hoe komt het dat ze haar verblijf daar zo aanvoelt? 4. Verderop zegt ze dat het er nog erger is dan in een gevangenis. Waarom? 5. Wat is er volgens Eva zo moeilijk aan revalideren? 6. Wat vond je het aangrijpendste moment uit dit deel van het boek? Leg ook uit waarom.

5 III p.46 t/m p Waar heeft Eva het vooral moeilijk mee als ze voor het eerst terug thuis komt? 2. Elke bewoner van het revalidatiecentrum gaat anders met zijn handicap om. Hoe doen Kalinka en Mario dat? Kalinka: Mario: 3. Waarom is The Matrix eigenlijk een rare keuze als film voor de bewoners van het revalidatiecentrum? 4. Waarom besluit Eva om de helft van de opbrengst van de benefietavond die voor haar georganiseerd werd aan het revalidatiecentrum te schenken? 5. Op welke manier probeert Eva haar toestand zelf te relativeren? 6. Wat vond je het aangrijpendste moment uit dit deel van het boek? Leg uit waarom.

6 IVp. 68 t/m p Waarom is Eva tegelijkertijd wel en niet graag thuis? 2. Waarom is ze tegelijkertijd wel en niet graag in het revalidatiecentrum? 3. Waarom zegt Eva dat ze Boris, de ergotherapeut haat? 4. Voor Eva is Ozzy de moedigste van alle bewoners. Waarom? 5. Waarom wil Eva liever boos blijven als Erika haar uitlegt dat Boris haar alleen maar dingen probeert aan te leren die haar het leven makkelijker kunnen maken? 6. Wat vond je het aangrijpendste moment uit dit deel van het boek? Leg uit waarom.

7 V p. 88 t/m p Waarom is het belangrijk dat Eva haar examen voor bibliothecaris doet, ook al weet ze dat ze het niet zal halen? 2. Vlak voor ze voorgoed naar huis mag, krijgt Eva twee zware ontgoochelingen te verwerken. Welke? 3. Hoe voelt ze zich bij die laatste ontdekking? 4. Waarom denk je dat Eva huilt als ze naar huis gaat? 5. Waarom is Eva toch een beetje blij dat ze de revalidatie in het centrum van Pulderbos heeft meegemaakt? 6. Wat vond je het aangrijpendste moment uit dit deel van het boek? Leg uit waarom.

8 VI Na het boek 1. Eva heeft het revalidatiecentrum achter zich gelaten en begint aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Hoe pakt ze dit volgens jou het best aan? Welke positieve stappen kan ze zetten om ondanks haar handicap toch gelukkig te zijn? 2. We zijn al op de hoogte van twee positieve wendingen in haar leven. Welke?

9 I p.1 t/m p.23 VERKEERD MOMENT, VERKEERDE PLAATS ANTWOORDEN 1. Eigenlijk begint het boek (in het eerste hoofdstukje na de proloog: Pulderbos, vandaag, 20 juli 2005) met het einde van het verhaal. Leg uit. Eva kreeg haar ongeluk op 22 december 2003 en het boek begint als ze uit het revalidatiecentrum ontslagen wordt en naar huis mag. 2. Waarom is Eva bang om naar huis te gaan? Ze is bang om te mislukken: om het leven buiten het centrum niet aan te kunnen. 3. Wat voor iemand was Eva voor haar ongeval? Ze houdt van kunst, is verstandig, ligt wel eens dwars, is impulsief, vindt het leven boeiend, maakt zich weinig zorgen. 4. Hoe is ze er lichamelijk aan toe als ze uit haar coma ontwaakt? Ze voelt zich erg moe en kan niet goed denken. Haar linkerkant is verlamd. De rechterhelft van haar schedel is weggenomen. Ze moet opnieuw leren praten. 5. Welke emoties heeft Eva na haar ontwaken? Leg telkens uit waarom. Woede: ze is kwaad op de man die haar aangereden heeft. (p. 15 & 16) Ze is ook boos omdat ze haar linkerhand nooit meer zal kunnen gebruiken. (p. 19) Onmacht: ze voelt zich hulpeloos, want ze zou hem zelfs niet kunnen slaan als hij naast haar stond. (p. 17) Dankbaarheid: t.o.v. haar moeder die de hele tijd naast haar bed zit; t.o.v. Jelle die haar vaak bezocht heeft en een grote brok bergkristal onder haar bed plaatste. (p. 17 & 18) Verdriet: omdat ze haar linkerhand nooit meer zal kunnen gebruiken. (p.19)

10 II p.24 t/m p Waarom is Eva boos bij het begin van dit deel? Ze wil naar huis en niet naar een revalidatiecentrum. Ze voelt zich door haar moeder afgewezen en in de steek gelaten. 2. In haar boosheid zegt ze kwetsende dingen. Op welke manier kwetst ze haar moeder en haar stiefvader? haar moeder: Je houdt je liever bezig met Liesbeth omdat zij gezond is en alles alleen kan. Je wil gewoon geen gehandicapt kind! haar stiefvader: Ga jij me misschien vertellen wat pijn is? Ben jij misschien aangereden? En trouwens, jij hebt je er helemaal niet mee te bemoeien. Je bent niet eens mijn vader! 3. Als Eva in het revalidatiecentrum aankomt, vergelijkt ze het met een gevangenis. Hoe komt het dat ze haar verblijf daar zo aanvoelt? Vroeger was ze gelukkig en vrijgevochten. Nu kan ze niets zelf beslissen en kan ze zelfs niet meer thuis wonen. 4. Verderop zegt ze dat het er nog erger is dan in een gevangenis. Waarom? Ze is 18, maar wordt er behandeld als een kind of iemand die achterlijk is. 5. Wat is er volgens Eva zo moeilijk aan revalideren? Het is hard werken, maar vooral: je moet elke dag de moed opbrengen om iets te proberen waarvan je weet dat het je toch niet zal lukken. 6. Wat vond je het aangrijpendste moment uit dit deel van het boek? Leg ook uit waarom. 10

11 III p.46 t/m p Waar heeft Eva het vooral moeilijk mee als ze voor het eerst terug thuis komt? Ze voelt zich thuis meer gehandicapt dan in het revalidatiecentrum omdat iedereen zo hard zijn best doet, dat ze niet gewoon zichzelf kan zijn. 2. Elke bewoner van het revalidatiecentrum gaat anders met zijn handicap om. Hoe doen Kalinka en Mario dat? Kalinka: Ze ontkent dat er iets mis is met haar. Mario: Hij rijdt met zijn elektrische rolstoel alsof het een racewagen is. 3. Waarom is The Matrix eigenlijk een rare keuze als film voor de bewoners van het revalidatiecentrum? De meeste bewoners van het revalidatiecentrum zijn verkeersslachtoffers en in de film halen waaghalzen halsbrekende toeren uit die makkelijk een handicap zouden kunnen veroorzaken. 4. Waarom besluit Eva om de helft van de opbrengst van de benefietavond die voor haar georganiseerd werd aan het revalidatiecentrum te schenken? Omdat veel van de mensen die iets gegeven hebben zelf bijna niets hebben, vindt ze het een beetje vervelend om het geld aan te nemen. 5. Op welke manier probeert Eva haar toestand zelf te relativeren? Ze plaagt haar moeder door grappen te maken rond haar handicap. 6. Wat vond je het aangrijpendste moment uit dit deel van het boek? Leg uit waarom. 11

12 IV 68 t/m Waarom is Eva tegelijkertijd wel en niet graag thuis? Ze is blij dat ze terug in haar oude, vertrouwde omgeving is. Ze voelt er zich echter niet meer echt thuis, ook al doordat haar handicap er meer opvalt. 2. Waarom is ze tegelijkertijd wel en niet graag in het revalidatiecentrum? Ze voelt er zich veilig omdat iedereen er een zware handicap heeft. Ze heeft een hekel aan de infantiele regels die er gelden. 3. Waarom zegt Eva dat ze Boris, de ergotherapeut haat? Hij moet er haar dikwijls op wijzen dat ze iets niet goed doet, maar blijft altijd rustig, wat Eva ook doet of zegt. Bovendien gebruikt hij altijd wij als hij jij bedoelt, wat Eva heel irritant vindt. 4. Voor Eva is Ozzy de moedigste van alle bewoners. Waarom? Hoewel hij helemaal niets meer kan, blijft hij toch moedig, optimistisch en zelfs humoristisch. 5. Waarom wil Eva liever boos blijven als Erika haar uitlegt dat Boris haar alleen maar dingen probeert aan te leren die haar het leven makkelijker kunnen maken? Ze voelt zich machteloos omdat ze afhankelijk is van anderen, en als ze niet boos meer is, zal ze onvermijdelijk haar verdriet voelen en beginnen te wenen, wat ze absoluut probeert te vermijden. 6. Wat vond je het aangrijpendste moment uit dit deel van het boek? Leg uit waarom. 12

13 V 88 t/m Waarom is het belangrijk dat Eva haar examen voor bibliothecaris doet, ook al weet ze dat ze het niet zal halen? Zo zal ze zich later niet kunnen verwijten dat ze het niet geprobeerd heeft. 2. Vlak voor ze voorgoed naar huis mag, krijgt Eva twee zware ontgoochelingen te verwerken. Welke? Ze zakt voor haar examen en krijgt te horen dat ze zelfs niet opnieuw mag proberen omdat de opleiding te zwaar voor haar is. Ze komt te weten dat ze zonder het te weten al anderhalf jaar antidepressiva genomen heeft. 3. Hoe voelt ze zich bij die laatste ontdekking? Ze voelt zich verraden, vooral door haar moeder. Ze voelt zich bovendien vuil en vies, alsof ze een junkie is. 4. Waarom denk je dat Eva huilt als ze naar huis gaat? Ze laat een vertrouwde, veilige omgeving en nieuwe vrienden achter, en is bang voor wat haar te wachten staat in het echte leven. 5. Waarom is Eva toch een beetje blij dat ze de revalidatie in het centrum van Pulderbos heeft meegemaakt? Ze heeft er vrienden gemaakt die ondanks hun blijvende handicap allemaal geleerd hebben om gelukkig te zijn. 6. Wat vond je het aangrijpendste moment uit dit deel van het boek? Leg uit waarom. VI Na het boek 1. Eva heeft het revalidatiecentrum achter zich gelaten en begint aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Hoe pakt ze dit volgens jou het best aan? Welke positieve stappen kan ze zetten om ondanks haar handicap toch gelukkig te zijn? (Eigen mening leerling) 2. We zijn al op de hoogte van twee positieve wendingen in haar leven. Welke? Eva heeft een vaste vriend. Ze verwacht een kind. 13

14 Hieronder staan een aantal ideeën die de leerkracht kan gebruiken om het boek Verkeerd moment, verkeerde plaats verder te verwerken. De opdrachten zijn van die aard dat er heel gemakkelijk vakoverschrijdend kan gewerkt worden. Individuele opdrachten Stel een strafmaat op voor de dader. Stel een profiel op van de dader. Man of vrouw? Hou oud is hij/zij? Heeft hij/zij kinderen? Heeft hij/zij een baan, zo ja, welke? Waar woont hij/zij? (soort woning, buurt ) Beschrijf de reactie van de dader op het ongeval, zowel op het moment zelf als nadien. Wat doet deze persoon onmiddellijk na het vluchtmisdrijf. En de dagen nadien? Wat zou jij doen indien je verantwoordelijk was voor een dergelijke aanrijding? Individuele stelopdrachten Schrijf een brief aan Eva. Schrijf een open brief aan de dader Schrijf een vervolg op het verhaal. Wat gebeurt er na Eva s thuiskomst? Groepswerk / klassikaal debat Is vluchtmisdrijf begrijpelijk of in sommige gevallen zelfs te verdedigen? Hoe streng moet de straf zijn voor de dader? Zijn de opvang en verzorging in een revalidatiecentrum als Pulderbos voldoende hulp voor het slachtoffer? Wat zou er beter kunnen? Eventueel kan de klas worden opgesplitst in twee groepen, waarvan er één de dader verdedigt. Als simulatiespel kan een rechtszaak geënsceneerd worden. Groepswerk: preventie Wat doet de overheid ter preventie van dergelijke ongevallen. Is dit voldoende? Werk een sensibiliserende preventiecampagne uit naar automobilisten toe. Werk een sensibiliserende preventiecampagne uit naar fietsers en/of ander zwakke weggebruikers toe. Mogelijkheden: affiche, folder, website, videoclip voor u-tube, ludieke actie in de omgeving van de school in samenspraak met lokale politie ITC Bezoek de websites van de organisaties die achteraan het boek worden voorgesteld. Hier kan de leerkracht zelf een aantal vragen opstellen adhv de actuele informatie op deze websites. 14

Vanaf pagina 9 staan de antwoorden en de bladzijden waar deze kunnen gevonden worden.

Vanaf pagina 9 staan de antwoorden en de bladzijden waar deze kunnen gevonden worden. Abimo cursorisch lezen begeleidende tekst voor de leerkracht Verkeerd moment, verkeerde plaats is het waargebeurde relaas van de maandenlange revalidatie van een jong slachtoffer van een verkeersongeval

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 WAT IS ADHD?

HOOFDSTUK 1 WAT IS ADHD? HOOFDSTUK 1 WAT IS ADHD? Wat betekent ADHD? ADHD staat voor attention deficit hyperactivity disorder. Er wordt vermoed dat kinderen ADHD hebben wanneer het voor hen moeilijk is om stil te zitten, aandachtig

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

WERKBLAD 1. VRIENDSCHAP NA EEN VERKEERSONGEVAL

WERKBLAD 1. VRIENDSCHAP NA EEN VERKEERSONGEVAL WERKBLAD VRIENDSCHAP NA EEN VERKEERSONGEVAL Link met de film Brent verhuist met het gezin na het overlijden van zijn broer. Hij komt in een nieuwe buurt terecht waar hij niemand kent en nieuwe vrienden

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

inhoud! Samen lezen, praten en ontdekken. De bijbelteksten staan uitgeschreven, maar je kunt natuurlijk ook je eigen bijbeltje gebruiken.

inhoud! Samen lezen, praten en ontdekken. De bijbelteksten staan uitgeschreven, maar je kunt natuurlijk ook je eigen bijbeltje gebruiken. inhoud! 5 Een bang gevoel 6 Angst als helper 9 Gevaar 11 Watjes en waaghalzen 13 Schaamte 16 Schuldgevoel 18 God en angst 20 Jij en bang 23 Vermijden 25 De Angstthermometer 28 Een ontspannen lijf 30 Praten

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag door een scholier 2078 woorden 25 april 2003 6,1 17 keer beoordeeld Auteur Maggie Rob Eerste uitgave 1998 Vak Engels 1. Zakelijke gegevens a. Auteur:

Nadere informatie

Werkboek les helende emoties boosheid, angst, pijn en verdriet Verdriet Schuldgevoel

Werkboek les helende emoties boosheid, angst, pijn en verdriet Verdriet Schuldgevoel Er zijn 4 soorten helende emoties boosheid, angst, pijn en verdriet. Boosheid is de 1 e emotie die vooral mannen vaak eerst voelen. De 3 andere liggen eronder. Vrouwen wordt geleerd om niet boos te mogen

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Rijmdagboek, ik had dit niet verwacht!

Rijmdagboek, ik had dit niet verwacht! Rijmdagboek, ik had dit niet verwacht! Eerste druk, 2014 2014 Sunanda Santoshika Ganpat isbn: 9789048431991 nur: 321 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

H A P P I L Y E V E R A F T E R..

H A P P I L Y E V E R A F T E R.. H A P P I L Y E V E R A F T E R.. I N 5 S T A P P E N M E E R G E L U K I N J E R E L A T I E A A N D A C H T V E R T R O U W E N Y V O N N E T H U I J S W W W. B R E I N - P O W E R. C O M A C C E P T

Nadere informatie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Tip 1 Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Taalgroep Vlaamse Gebarentaal KU Leuven, in samenwerking met Fevlado en Het Reddend Gebaar In het kader van het JUSTISIGNS-project

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

...de draad weer oppakken

...de draad weer oppakken ...de draad weer oppakken Na de schok... Volwassenen Informatie voor volwassenen die betrokken zijn geweest bij een schokkende gebeurtenis Betrokken raken bij een schokkende gebeurtenis, dat laat niemand

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? 1 Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

p.12 Eerst zien dat hij bij de goede helft terechtkomt : waarop slaat deze zin? geslaagde helft van de studenten (verwijzend naar p.

p.12 Eerst zien dat hij bij de goede helft terechtkomt : waarop slaat deze zin? geslaagde helft van de studenten (verwijzend naar p. lesmap DE PIJN VOORBIJ LUC DESCAMPS Begrijpend lezen Deel I: Lucas Voor je begint met het beantwoorden van de vragen is het belangrijk dat je het boek volledig gelezen hebt. Je moet immers het hele verhaal

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden 00 Een dierbare verliezen Informatie voor nabestaanden Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren, en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

MAGNOLIA COACHING Dààr bloeit je gezin van op!

MAGNOLIA COACHING Dààr bloeit je gezin van op! MAGNOLIA COACHING Dààr bloeit je gezin van op! 7 tips voor een bloeiend gezinsleven Inleiding Loop jij als ouder regelmatig door de supermarkt met een jengelend, schreeuwend, kind aan je been, op de grond

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn.

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn. Terugkombijeenkomst Materialen: Iets te drinken cursusmateriaal 16 e bijeenkomst Agenda: 1. Welkom 05 min. 2. Invullen van vragenlijsten 15 min. 3. Bijpraten 20 min. 4. Rol van de cursus in het huidige

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (kindversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

OPGELUCHT STAAT NETJES

OPGELUCHT STAAT NETJES OPGELUCHT STAAT NETJES Krop de boel niet op, praat het van je af! Een dobbelspel voor wie durft... OPGELUCHT STAAT NETJES Je hart luchten is fijn: je voelt je minder alleen en samen kun je op een rijtje

Nadere informatie

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Elma Draaisma Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Wim Zuijdendorp Vormgeving: Edu

Nadere informatie

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren

Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Ben je slachtoffer? Folder voor jongeren Mijn leven veranderde zo n drie jaar geleden. Juist de dag voor mijn mama s verjaardag kreeg ze van mijn vader een kogel door het hoofd. Wonder boven wonder overleefde

Nadere informatie

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt

Nadere informatie

handleiding bij Jan Knops

handleiding bij Jan Knops handleiding bij Jan Knops Jan KNOPS is directeur van vzw Initia, bureau voor kunst- en cultuurinitiatieven in Brussel en initiator van verschillende artistieke en filosofische projecten. Hij is auteur

Nadere informatie

antwoordblad Niet voor softies!

antwoordblad Niet voor softies! antwoordblad Niet voor softies! Introductie Dit is het antwoordblad voor de lesbrief van Niet voor softies! van Tonja Elbers. Het boek is geschikt voor lezers vanaf 8 jaar en kan zelfstandig of klassikaal

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders

Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

Emoties, wat is het signaal?

Emoties, wat is het signaal? Emoties, wat is het signaal? Over interpretatie en actieplan dr Frits Winter Functie van Emoties Katalysator, motor achter gedrag Geen emoties, geen betrokkenheid, geen relaties Te veel emoties, te veel

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Junkie Mama door Lonneke van Asseldonk

Boekverslag Nederlands Junkie Mama door Lonneke van Asseldonk Boekverslag Nederlands Junkie Mama door Lonneke van Asseldonk Boekverslag door een scholier 1923 woorden 14 december 2006 7,6 91 keer beoordeeld Auteur Genre Lonneke van Asseldonk Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie

Aangeleerde hulpeloosheid

Aangeleerde hulpeloosheid Aangeleerde hulpeloosheid Lieven Coppens 21 januari 2008 Citaat deel 1 1 Geef me: de innerlijke rust om de dingen die ik niet kan veranderen te aanvaarden, Reinhold Niebuhr 1 Wat is aangeleerde hulpeloosheid?

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een honderd jaar oude vriend door Bianca Schepel

Boekverslag Nederlands Een honderd jaar oude vriend door Bianca Schepel Boekverslag Nederlands Een honderd jaar oude vriend door Bianca Schepel Boekverslag door een scholier 1384 woorden 14 jaar geleden 2 2 keer beoordeeld Auteur Genre Bianca Schepel Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Peutertijd. Op ontdekkingstocht met je kind. Jeugd en Gezin

Peutertijd. Op ontdekkingstocht met je kind. Jeugd en Gezin Peutertijd Op ontdekkingstocht met je kind Vanaf anderhalf jaar maken kinderen een snelle groei en ontwikkeling door. Het is een belangrijke fase in hun leven waarin ze de wereld willen gaan ontdekken

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Werkblad: Gedrag van honden

Werkblad: Gedrag van honden Werkblad: Gedrag van honden Wat ga je doen? Je gaat het gedrag van honden bekijken als ze buiten lopen, op straat of in een park. Wat is het doel? Deel I. Onderzoeken hoe honden zich gedragen. Vragen hierbij

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Zijn mooiste model. Auteur: Marian Hoefnagel Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Zijn mooiste model. Auteur: Marian Hoefnagel Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Zijn mooiste model Auteur: Marian Hoefnagel Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de

Nadere informatie

LESFICHE sensibiliseringsfilmpje

LESFICHE sensibiliseringsfilmpje Lesonderwerp De leerlingen maken een sensibiliseringsfilmpje. Dit toont de risico s in het verkeer en de impact van een ongeval op het slachtoffer en zijn omgeving. De leerlingen stellen het filmpje op

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord voor ouders en begeleiders 11 Voorwoord voor kinderen 15 DEEL I. DE OUDERS VAN THOMAS MAKEN STEEDS MEER RUZIE 17

Inhoud. Voorwoord voor ouders en begeleiders 11 Voorwoord voor kinderen 15 DEEL I. DE OUDERS VAN THOMAS MAKEN STEEDS MEER RUZIE 17 Voorwoord voor ouders en begeleiders 11 Voorwoord voor kinderen 15 DEEL I. DE OUDERS VAN THOMAS MAKEN STEEDS MEER RUZIE 17 I.1 RUZIES TUSSEN DE OUDERS 18 1. De ouders van Thomas maken ruzie 18 Dag 1, donderdag

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Ria Massy. De film van Abel

Ria Massy. De film van Abel DE FILM VAN ABEL Ria Massy De film van Abel De film van Abel 2018 Ria Massy & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Frederik de Merodestraat

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

INHOUD. Anti-pest Charter 2

INHOUD. Anti-pest Charter 2 Anti-pest Charter 1 INHOUD 1. Wat is pesten en verschil tussen plagen en pesten... 3 2. Signalen dat iemand gepest wordt... 4 3. Profiel van de pester... 4 4. Tips voor kinderen die gepest worden... 4

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud

Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Bijlage 3.1. Wat gebeurt er als iemand zich in de mindere positie voelt? Meer over het instinct voor zelfbehoud Het instinct voor zelfbehoud is heel gezond. Als we dat niet hadden, zou niemand van ons

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt.

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt. Waar wil je van weg? Belangrijk is dat je nu een doel gaat stellen. Maar voordat je een doel stelt is het nodig dat je specifiek in kaart brengt waar je nu bent ten aanzien van je doel. Je moet voelen

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan.

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan. Pagina1 Wat nooit verloren gaat, is de herinnering aan een school die tijd en ruimte maakt voor emoties en relaties. Waar kinderen, jongeren en volwassenen leren leven en leren werken aan kwaliteit van

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5-

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5- LESMATERIAAL BOVENBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 8 Groep 5- LESMATERIAAL CLINICLOWNS, GEEN KINDERACHTIG EFFECT _ GROEP 5-8 In deze handleiding staat de lesbeschrijving voor groep

Nadere informatie

Rob van Raalten. Het gemis van ons kind

Rob van Raalten. Het gemis van ons kind Rob van Raalten Het gemis van ons kind Rob van Raalten Het gemis van ons kind theologische uitgeverij Narratio CIP-gegevens Koninklijke Bibliotheek, Den Haag NUGI 636 trefwoord: zelfdoding; jongeren;

Nadere informatie

LIEGEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om meer te leren over liegen en hoe je het kan stoppen.

LIEGEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om meer te leren over liegen en hoe je het kan stoppen. LIEGEN Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om meer te leren over liegen en hoe je het kan stoppen. WAT IS LIEGEN? Liegen is als je er bewust voor kiest om niet de waarheid te zeggen of de

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het engelenhuis door Dirk Bracke

Boekverslag Nederlands Het engelenhuis door Dirk Bracke Boekverslag Nederlands Het engelenhuis door Dirk Bracke Boekverslag door M. 2499 woorden 9 maart 2013 7,6 101 keer beoordeeld Auteur Dirk Bracke Genre Jeugdboek, Psychologische roman Eerste uitgave 2003

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

VERLIES VAN EEN DIERBARE INFORMATIE OVER ROUWVERWERKING FRANCISCUS VLIETLAND

VERLIES VAN EEN DIERBARE INFORMATIE OVER ROUWVERWERKING FRANCISCUS VLIETLAND VERLIES VAN EEN DIERBARE INFORMATIE OVER ROUWVERWERKING FRANCISCUS VLIETLAND Verlies lijden en verdriet hebben Verlies lijden is iets dat de meeste van ons op een bepaald moment in hun leven meemaken en

Nadere informatie

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN De Vloer Op Jr. in de klas Captijn (2016) INHOUD INLEIDING... 3 OPDRACHTEN... 3 INTEGRATIE EN DISCRIMINATIE... 3 ROT OP NAAR JE EIGEN LAND... 3 VOOR MIJ BEN JIJ EEN NUMMER...

Nadere informatie

Hoeveel talen spreek jij?

Hoeveel talen spreek jij? Hoeveel talen spreek jij? Wat je altijd al wilde weten over meertaligheid Marinella Orioni Met illustraties van Sanne Miltenburg Hoeveel talen spreek jij? Wat je altijd al wilde weten over meertaligheid

Nadere informatie

DIABETES. Survivalgids. Luc Descamps. de Vlaamse Diabetes Vereniging. in samenwerking met

DIABETES. Survivalgids. Luc Descamps. de Vlaamse Diabetes Vereniging. in samenwerking met DE DIABETES Survivalgids Luc Descamps in samenwerking met de Vlaamse Diabetes Vereniging Doelgroep: 8- tot 14-jarigen Auteurs Luc Descamps in samenwerking met Vlaamse Diabetes Vereniging Coördinatoren

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Inspiratie & Meer. Oefeningen

Inspiratie & Meer. Oefeningen Inspiratie & Meer Oefeningen Inspiratie & Meer www.inspiratieenmeer.nl info@inspiratieenmeer.nl Oefeningen voor het het 2e chakra Oefening 1 Vraag hulp En vergeet niet dat je altijd de Engelen, het Universum

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Zeggen wat je precies bedoelt is vooral belangrijk als je niet goed kunt opschieten

Zeggen wat je precies bedoelt is vooral belangrijk als je niet goed kunt opschieten Inhoud Gebruiksaanwijzing van deze training 4 De Wereld als Laboratorium 5 Les over hoogbegaafdheid 6 Wat is intelligentie? 6 Wat is hoogbegaafdheid? 7 Hoe weet je zeker dat je hoogbegaafd bent? 8 Vaardigheden

Nadere informatie