Sport en beweegcongres Westelijke Mijnstreek. Maandag 14 november

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sport en beweegcongres Westelijke Mijnstreek. Maandag 14 november"

Transcriptie

1 Sport en beweegcongres Westelijke Mijnstreek Maandag 14 november

2 Uitnodiging: Sportstichting Sittard-Geleen en Stichting Ecsplore organiseert op 14 november het jaarlijkse Sporten beweegcongres Westelijke Mijnstreek. Voor dit congres worden alle sportverenigingen uit de gemeenten Sittard-Geleen, Schinnen, Stein en Beek uitgenodigd. Naast aanbod voor verenigingen hebben we net zoals vorig jaar een aanbod voor onderwijsprofessionals en fysiopraktijken. Via deze weg willen wij u informeren en van harte uitnodigen om aanwezig te zijn bij het Sport- en beweegcongres 2016 op maandag 14 november om uur. Locatie is het Rabobank Advies Centrum Westelijke Mijnstreek (Bergerweg 49 te Sittard). Planning: 18:45 uur Inloop 19:00 uur Opening door wethouder Ruud Guyt 19:15 uur Plenaire gastspreker Dennis Arts Thema Een gezonde blik op de toekomst. 20:00 uur Workshopronde 1 21:00 uur Workshopronde 2 22:00 uur Netwerkborrel Inschrijving: Wij vragen u vriendelijk om uzelf en mogelijk overige verenigingsbestuurders en/of technisch kader in te schrijven voor deze avond. Inschrijven kan heel eenvoudig via onderstaande link: Aanmeldformulier Locatie: Rabobank Advies Centrum WM Bergerweg KD Sittard (Navigatie: Straatnaam Mercator invoeren. Parkeerplaats ligt aan achterkant gebouw). Inloop: uur.

3 Inhoud workshops en sprekers Plenaire opening Een gezonde blik op de toekomst! Dennis Arts, onderwijsmanager Fontys Sporthogeschool Gedurende zijn C.I.O.S. opleiding in Sittard en de bacheloropleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding in Tilburg werkte Dennis Arts met mensen die meer actief wilde worden om verschillende redenen. Mensen met chronische aandoeningen, kinderen, ouderen en atleten die bezig waren met prestatieverbetering. Na een aantal jaar werd hij hogeschooldocent aan Fontys Sporthogeschool in Eindhoven bij de opleiding Sportkunde. Sinds 2009 is hij onderwijsmanager van deze opleiding en in 2013 behaalde hij zijn mastertitel in Sports & Health. Dennis ziet bewegen als de sleutel tot een gezonde actieve leefstijl waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Hierbij gebruik maken van de vormende waarde van sport en bewegen waardoor deze een verbindende factor in de maatschappij kan worden. Als onderwijsmanager levert hij hier graag zijn bijdrage aan door het opleiden van studenten tot startende professionals in de wereld van sport, bewegen, gezondheid en vrije tijd. Dit, door co-creatie aan te gaan met studenten, docenten en werkveld waarbij kennis, ondernemen en praktijkgericht onderzoek een prominente plaats innemen. Naast zijn taken als onderwijsmanager is hij werkzaam als onderzoeker voor het lectoraat van Sporthogeschool genaamd Move to Be. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de relatie tussen fysieke activiteit, sedentair gedrag en gezondheid. Hierbij wilt hij gedegen kennis koppelen aan nieuwe concepten en ontwikkelingen. Sociale omgeving, motivatie en (technologische) innovatie hebben hierbij zijn specifieke aandacht. Workshops voor verenigingsbestuurders: Workshop 1: Een open blik op de toekomst! De omgeving van uw club verandert; beweegt uw club mee? Er zijn veel trends en ontwikkelingen gaande rondom sportclubs. Maatschappelijke ontwikkelingen dwingen clubs na te denken over hun rol en de manier waarop zij sport aanbieden. Trends vragen bovendien een vermogen om in te spelen op de behoeften van de moderne sporter en die behoeften veranderen steeds sneller. Dat zijn grote uitdagingen, maar ze bieden ook grote kansen. Welke kansen zijn dit en hoe beïnvloeden ze het sportaanbod en -accommodatie en wat eisen ze van de mensen die de club draaiende houden, het zogenoemde kader? In de workshop wordt besproken op welke wijze clubs kunnen mee bewegen bij deze veranderingen: Waarop baseer je als club je keuzes? Kunnen we dit als bestuur ook handelen in de manier waarop we nu functioneren? Welke andere partijen hebben we daarvoor nodig?

4 Door middel van inspirerende voorbeelden; filmpjes en een interactieve werkvorm worden handvatten aangereikt om in actie te komen. Met minimaal 2 goede en toepasbare ideeën huiswaarts gaan is het doel van deze workshop. Jan Minkhorst, adviseur afdeling sportparticipatie NOC*NSF Jan Minkhorst (55) is werkzaam als adviseur en programmamanager clubkaderontwikkeling binnen de afdeling sportparticipatie van NOC*NSF. Hij is als programmamanager van de Academie voor Sportkader betrokken bij programma s en activiteiten die een bijdrage leveren aan de verhoging van de kwaliteit en kwantiteit van bestuurlijk, sporttechnisch en arbitrerend kader binnen verenigingen en de ontwikkeling van clubs in zijn algemeenheid. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van een grote voetbalvereniging lid de onderwijsadviesraad van enkele ROC s en HBO s en ambassadeur van het project Scholder an Scholder in de Achterhoek. Workshop 2: Samen voor een gezonde sportkantine! Voeding en sport zijn een winning team! Boost daarom jouw sportkantine met lekkere gezonde snacks en drankjes en zet daarmee samen met alle leden jouw vereniging op de kaart. Met Team:Fit!* krijgen sportverenigingen kosteloos advies van één van de Team:Fit adviseurs waarna ze samen met de rest van de vereniging actief aan de slag kunnen om te werken aan een gezonder aanbod in de sportkantine. In de Workshop Samen voor een gezonde sportkantine bekijken we met de verenigingsbestuurders hoe de vereniging aan de slag kan met een gezonde sportkantine. Deze workshop geeft meer inzicht in wat een gezondere sportkantine voor de sportvereniging kan betekenen. Daarbij geven we inspirerende en praktische voorbeelden van de aanpak bij andere sportverenigingen. *Team:Fit, voorheen bekend onder de naam De Gezonde Sportkantine, is een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht. Roland Rijshouwer, adviseur Team:Fit (Gezonde sportkantine) Roland Rijshouwer is eigenaar van SportWorks. Sinds 2005 richt hij zich met zijn team op de maatschappelijke waarde en de kracht van sport en bewegen. Voor NOC*NSF was hij vier jaar lang projectleider Sport en Bewegen in de Buurt en nog steeds stuurt hij als projectleider bij de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de kwaliteitsontwikkeling van buurtsportcoaches aan en is hij voor Zuid-Nederland adviseur van Team:Fit. Daarbij begeleidt hij als procesbegeleider samenwerkingen op lokaal en regionaal niveau om mensen en organisaties in hun kracht te zetten. SportWorks is ervan overtuigd dat sport werkt als je mensen en (sport)organisaties in hun kracht zet en op een effectieve manier laat samenwerken.

5 Workshops voor technisch kader Workshop 1: Voor elke sporter een competent trainer/coach Trainer en coach zijn is een zeer complex vak. Of je het nu leuk vindt om de jongere sporters plezier te laten maken, of om oudere en fanatiekere spelers tactische bagage mee te geven, er zijn veel sporters en teams die gebaat zijn bij een enthousiaste en competent trainer/coach. In deze workshop staan we stil bij thema s als didactiek, trainingsleer en pedagogiek. Topcoach Gino Smits bekijkt samen met de aanwezigen trainers hoe de eerdergenoemde thema s aan bod komen binnen de eigen trainingen of wedstrijden. De workshop geeft de deelnemers inzicht in hoe een juiste training en goede begeleiding eruit ziet. Gino zal vanuit zijn jarenlange ervaring vanuit verschillende functies binnen de handbalsport praktische voorbeelden geven die direct toepasbaar zijn in de eigen trainingen of wedstrijden. Gino Smits, docent CIOS Sittard/Venlo en handbalexpert Gino Smits (52) is in het dagelijks leven docent aan CIOS Sittard-Venlo waar hij MBO sportstudenten begeleidt in hun ontwikkeling tot beroepsmatig sportleider, -instructeur en/of -coördinator. Daarnaast is hij een prototype van: 'een leven lang sporten'. Als actief sporter, jeugdleider, sportouder, talentcoach, professioneel trainer, bondscoach jong Oranje, technisch manager en bestuurslid is hij al 48 jaar actief in de sportwereld. Zijn grootste passie is het opleiden van jeugdspelers en juist in dit kader zal hij zijn visie onderbouwen omtrent het thema: Voor elke sporter een competent trainer/coach. Workshop 2: Vier inzichten over trainersschap De vier inzichten voor het creëren van een sociaal veilig, plezierig en ontwikkelingsgericht sportklimaat duiken de laatste jaren overal op. Veel sportbonden hebben de inzichten een plek gegeven in hun trainer/coach-opleidingen. De Academie voor Sportkader biedt bijscholingen aan en inmiddels hebben ook veel Sport & beweeg-opleidingen van het MBO-onderwijs de inzichten geadopteerd. In deze workshop ga je er, na een korte introductie, snel mee aan de slag. Je wordt uitgenodigd een kijkje in de spiegel te nemen en zo zicht te krijgen op je sterke punten als trainer/coach, en o ja ook op een aantal ontwikkelpunten. Bart Schmeits, kerndocent Academie voor Sportkader NOC*NSF. Bart Schmeits, is opgeleid als gymdocent en bewegingswetenschapper. Hij is als kerndocent werkzaam voor de Academie voor Sportkader van NOC*NSF. Daarnaast is hij volleybaltrainer en verzorgt hij voor de Nevobo verschillende scholingen, onder andere over de pedagogische kwaliteiten van trainer/coaches. Bart is geïnteresseerd in sportpsychologie & ActionTypes en wordt gedreven door het volgende motto B e w e g e n d e mensen mijn werk, dat wat mensen beweegt mijn passie.

Sport en beweegcongres Westelijke Mijnstreek. Maandag 20 november 2017

Sport en beweegcongres Westelijke Mijnstreek. Maandag 20 november 2017 Sport en beweegcongres Westelijke Mijnstreek Maandag 20 november 2017 Uitnodiging: Stichting Ecsplore onderdeel van de PIW groep en leerbedrijf SPRINT onderdeel van Sportstichting Sittard-Geleen organiseren

Nadere informatie

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Jens van der Kerk (KNVB / VSK) Het programma Naar een veiliger sportklimaat Een programma

Nadere informatie

sportorganisaties

sportorganisaties SPORTAANBOD 40.000 sportorganisaties 27.000 sportverenigingen/ 4 miljoen leden/ 1miljoen vrijwilligers 2.000 fitness clubs/ 2 miljoen leden 800 zwembaden/ 80 90 miljoen bezoekers Speeltuinen, Cruijffcourts

Nadere informatie

Aandacht voor jouw trainers en coaches

Aandacht voor jouw trainers en coaches Aandacht voor jouw trainers en coaches In 3 stappen naar betere en tevreden trainers op jouw club online training opleiden begeleiden Het moet de normaalste zaak van de wereld zijn: het opleiden en begeleiden

Nadere informatie

Sport & Bewegen. 6 e Landelijk keuzedelenevent. Veilig Sportklimaat

Sport & Bewegen. 6 e Landelijk keuzedelenevent. Veilig Sportklimaat Sport & Bewegen 6 e Landelijk keuzedelenevent Veilig Sportklimaat Programma Voorbeeld Deltion College Zwolle Visie ASK/NOC*NSF Discussie Keuzedelen Visie op samenwerking NOC*NSF/ASK en onderwijs Remco

Nadere informatie

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3

PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 PROGRAMMA HANDBOOGCONGRES 3 Wanneer Wat Waar 9.00-9.30 Ontvangst & inschrijven Aula 9.30 9.45 Opening & welkom: Stan Stolwerk (NHB) Aula 9.45 10.00 Plenaire presentatie: Hein Veerman (NOC*NSF) Aula 10.00

Nadere informatie

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK)

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK) Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat Jens van der Kerk (VSK) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht van VWS 1. Bevorderen gewenst gedrag & terugdringen ongewenst gedrag 2. Verenigingen

Nadere informatie

De 9e editie heeft als thema Heel Holland Tafeltennist Kansen voor jouw vereniging!

De 9e editie heeft als thema Heel Holland Tafeltennist Kansen voor jouw vereniging! Nieuwegein, 18 januari 2019 Betreft: Nu inschrijven voor het 9e verenigingscongres Heel Holland Tafeltennist Kansen voor Jouw Vereniging! Locatie: Landstede Sportcentrum Zwolle Datum en tijd: zaterdag

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Inner Game. Tennis Workshop

Inner Game. Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop De Inner Game Tennis Workshop zal zowel sporters als niet sporters, leden en niet leden van My HealthClub een waarvolle ervaring meegeven. Een positieve

Nadere informatie

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN

SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN Workshop 2: Pedagogiek binnen de sportvereniging. Cyriel Gielen/Youri Tooren Fontys Hogeschool Pedagogiek Wie wij zijn? Kennisinstituut met meer dan 4.300 medewerkers

Nadere informatie

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF NOC*NSF Nederlandse Olympisch team Topsport en talentontwikkeling

Nadere informatie

Platform Verenigingsadvies 6 en 7 juli 2016

Platform Verenigingsadvies 6 en 7 juli 2016 Platform Verenigingsadvies 6 en 7 juli 2016 Reisschema tijd onderwerp 13.00 13.15 Welkom Wie is wie? 13.15 14.15 1 e helft: Verkennen Inleiding Welke aanpak zit er in jouw rugzak? Welke tip heb je voor

Nadere informatie

Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader

Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader Deze folder licht de bijscholingen van de Academie voor Sportkader toe die Badminton Nederland als licentiewaardig

Nadere informatie

TRAINERSCONGRES - FEEST VAN DE JEUGD 2018

TRAINERSCONGRES - FEEST VAN DE JEUGD 2018 TRAINERSCONGRES - FEEST VAN DE JEUGD 2018 08u00 09u00 Trainers Tennis Work Out Wake Up 12u10 12u55 Klassementshervorming (info) 14u30 15u15 09u30 10u45 Go for the next step be a great coach 13u00 14u15?

Nadere informatie

Promoot uw organisatie, producten en/of diensten onder 500 trainers & coaches

Promoot uw organisatie, producten en/of diensten onder 500 trainers & coaches Promoot uw organisatie, producten en/of diensten onder 500 trainers & coaches Op vrijdag 9 december organiseert NLcoach het Nationaal Coach Congres. Dit is hét evenement voor trainers en coaches om in

Nadere informatie

WAAROM EEN GEZONDERE SPORTKANTINE

WAAROM EEN GEZONDERE SPORTKANTINE WAAROM DOEN WE DIT? WAAROM EEN GEZONDERE SPORTKANTINE 1 op de 8 kinderen is te zwaar Obesitas en diabetes neemt enorm toe Ongezonde voeding heeft effect op de ontwikkeling en prestaties van kinderen en

Nadere informatie

Q&A Sportlijn Sportakkoord

Q&A Sportlijn Sportakkoord De Sportlijn is nog in ontwikkeling en de antwoorden zijn nog aan wijzigingen onderhevig. Er kunnen dus geen rechten aan worden ontleend. Q&A Sportlijn Sportakkoord Sport verenigt In de Q&A worden veel

Nadere informatie

Innovatie van kennis

Innovatie van kennis Innovatie van kennis Inhoud workshop Kennis maken Stand van zaken landelijk onderzoek Praktijkvoorbeeld SportSupport Omgevingswet en kansen voor de buurtsportcoach Kennis maken Anne de Schutter Onderzoeker

Nadere informatie

PROGRAMMA THEMAWEEK MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN EN TRENDS 2 TOT EN MET 5 APRIL 2012 ACADEMIE VOOR LICHAMELIJKE OPVOEDING AMSTERDAM

PROGRAMMA THEMAWEEK MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN EN TRENDS 2 TOT EN MET 5 APRIL 2012 ACADEMIE VOOR LICHAMELIJKE OPVOEDING AMSTERDAM PROGRAMMA THEMAWEEK MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN EN TRENDS 2 TOT EN MET 5 APRIL 2012 ACADEMIE VOOR LICHAMELIJKE OPVOEDING AMSTERDAM Maandag 2 april 08.15-08.45 Koffie, ontvangst van sprekers, studenten

Nadere informatie

Buurtsportcoaches in Stein Eindrapportage 2014 IN CIJFERS

Buurtsportcoaches in Stein Eindrapportage 2014 IN CIJFERS Buurtsportcoaches in Stein Eindrapportage 2014 IN CIJFERS Registratie Sport in gemeente Stein Periode: januari 2014 t/m december 2014 Totaal aantal activiteiten: 425 Totaal aantal deelnames: 11.691 Aandachtsgebied

Nadere informatie

Er is meer te winnen. 6 bijscholingen voor Trainers en Coaches 1 bijscholing voor Docenten en Opleiders

Er is meer te winnen. 6 bijscholingen voor Trainers en Coaches 1 bijscholing voor Docenten en Opleiders Er is meer te winnen 6 bijscholingen voor Trainers en Coaches 1 bijscholing voor Docenten en Opleiders Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt.

Nadere informatie

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPZET De opleiding VT3 leidt op tot een zelfstandige volleybaltrainer die werkzaam is binnen de breedtesport. Het werkterrein van de volleybaltrainer 3 is de volleybalvereniging

Nadere informatie

Pedagogisch sport klimaat Kind centraal

Pedagogisch sport klimaat Kind centraal Pedagogisch sport klimaat Kind centraal Nicolette Schipper van Veldhoven Lector Sportpedagogiek Amsterdam 13 oktober 2018 1 Opbouw presentatie Belang van sport en bewegen Belang van een pedagogisch klimaat

Nadere informatie

KNSB verenigingsdag 12 december KNSB verenigingsdag 12 december

KNSB verenigingsdag 12 december KNSB verenigingsdag 12 december KNSB verenigingsdag 12 december 2009 KNSB verenigingsdag 12 december 2009 1 spoorboekje 1. Opening en toelichting op workshop 2. Voorstelrondje 3. Wat is de Academie voor Sportkader 4. De sterke leervereniging

Nadere informatie

Vacature Docent Fitness zzp/freelance

Vacature Docent Fitness zzp/freelance Vacature Docent Fitness zzp/freelance september 2013 Docent Fitness (freelance) Fitness & Personal Training Bedrijfsomschrijving: Opleidingen 2000 is een particulier opleidingsinstituut en biedt een enorme

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Lectoraat praktijkgerichte sportwetenschap -lectoraat bewegingsonderwijs en jeugdsport

Lectoraat praktijkgerichte sportwetenschap -lectoraat bewegingsonderwijs en jeugdsport Lectoraat praktijkgerichte sportwetenschap -lectoraat bewegingsonderwijs en jeugdsport ben, alien, mark-jan, simon, arjan, sierd, berdien, wouter, ingrid, jacqueline, roos, bake, janco, dinant Inhoud Vier

Nadere informatie

Wk 34 vacatures voor PM-ers Sport

Wk 34 vacatures voor PM-ers Sport Wk 34 vacatures voor PM-ers Sport Wekelijks nieuwe sportbso vacatures online Vacatures bekijken? Bekijk hier alle online vacatures van SportUnie.nl en solliciteer direct zonder aanmelding s Vacature plaatsen?

Nadere informatie

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN VOORWOORD Beste lezer, Voor u ligt de jaarrapportage 2014 van de sport -, beweeg- en cultuuractiviteiten die door de buurtsportcoaches van Ecsplore in Stein zijn georganiseerd

Nadere informatie

MENUKAART VVERENIGINGEN. Do it Yourself Together

MENUKAART VVERENIGINGEN. Do it Yourself Together 1 MENUKAART MENUKAART VVERENIGINGEN Do it Yourself Together 2 INHOUDSOPGAVE Aanbod van Leef!... 4 Organiseren van diverse activiteiten... 5 Bemiddelen als stagemakelaar... 6 Promotie... 7 Verenigingsclinics

Nadere informatie

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER JE KUNT ME ALS SPREKER BOEKEN Zoek je een enthousiaste, motiverende, inspirerende spreker voor je bijeenkomst, evenement, congres, bedrijfsevenement of symposium? Zoek je een spreker met een heldere boodschap?

Nadere informatie

Wielersportbond NTFU. Licentiebeleid NTFU. Voor niveau 3 instructeurs. [Geef tekst op]

Wielersportbond NTFU. Licentiebeleid NTFU. Voor niveau 3 instructeurs. [Geef tekst op] Wielersportbond [Geef tekst op] NTFU Licentiebeleid NTFU Voor niveau 3 instructeurs *Licentiebeleid NTFU* Doel van het licentiebeleid 1. Vergroten van de kwaliteit van instructeurs 2. Vergroten van de

Nadere informatie

Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen

Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen 24 november 2018 Theo Hermsen Procesbegeleider Achtergrond verenigingsondersteuning Nederland telt ruim 50.000 verenigingen

Nadere informatie

50plussport en samenwerking

50plussport en samenwerking 50plussport en samenwerking 10 sep Cuijk en 4 okt Sittard: Janke van der Werf (NGF), (0)30 2426370, jankevanderwerf@ngf.nl 13 sep Nieuwerkerk aan den IJssel en 11 okt Wormer: Marit Martens-Scheers (NTTB),

Nadere informatie

Voor het optimaal combineren van onderwijs en topsport

Voor het optimaal combineren van onderwijs en topsport ROC de Leijgraaf Topsportregeling voor leerlingen met een topsport status Voor het optimaal combineren van onderwijs en topsport INLEIDING Topsportregeling van ROC de Leijgraaf Een aantal leerlingen van

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Jouw club klaar voor de

Jouw club klaar voor de Jouw club klaar voor de toekomst?! Watersportverbond, 6 maart 2019 www.academievoorsportkader.nl De omgeving van clubs verandert, beweegt jouw club mee? Sport in cijfers 74 sportbonden 23.000

Nadere informatie

Opleidingen: een duik in het diepe. Academie voor Sportkader Platform Kader Smal 20 juni 2013 ing. T.M. (Tom) Rikhof

Opleidingen: een duik in het diepe. Academie voor Sportkader Platform Kader Smal 20 juni 2013 ing. T.M. (Tom) Rikhof Opleidingen: een duik in het diepe Academie voor Sportkader Platform Kader Smal 20 juni 2013 ing. T.M. (Tom) Rikhof Introductie Tom Rikhof, 29 jaar, opleiding TopCoach5 Hoofdtrainer / coördinator talentcentrum

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY TILBURG INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de Fontys

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF COLLEGE AMSTERDAM Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

START 2 CHANGE 23 oktober Maarten van de Wiel

START 2 CHANGE 23 oktober Maarten van de Wiel START 2 CHANGE 23 oktober 2017 Maarten van de Wiel START 2 CHANGE 23 oktober 2017 START 2 CHANGE 2 oktober 2017 START 2 CHANGE 2 oktober 2017 verandering weerstand START 2 CHANGE 2 oktober 2017 Waarom

Nadere informatie

Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB)

Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB) Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar 2016-2017 Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht ministerie van VWS aan NOC*NSF,

Nadere informatie

Sporten en bewegen in een gezonde omgeving

Sporten en bewegen in een gezonde omgeving Sporten en bewegen in een gezonde omgeving EEN GEZONDE GENERATIE PROGRAMMA Introductie Programma s Team:Fit en Rookvrije Sport Als BSC aan de slag bij de sportvereniging Video HOE IS HET BIJ JOUW VERENIGINGEN?

Nadere informatie

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Inhoud workshop De Gezonde School aanpak De rol van buurtsportcoaches / combinatiefunctionarissen Aanvraag vignet Gezonde School Gezonde School Bij een

Nadere informatie

Beweegmanagement. Martijn Smits, docent HAN, ISBS

Beweegmanagement. Martijn Smits, docent HAN, ISBS Beweegmanagement Martijn Smits, docent HAN, ISBS Inhoud Beweegmanagement Beweegteams Verenigingsanalyse Combinatiefuncties Buurtsportcoaches Minor school en sport Veel interventies Moet je daar als Docent

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met PH, ON en MHC gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie

Tech c nie i k k A c A ad a e d m e i m e FOOTBALL CLUB

Tech c nie i k k A c A ad a e d m e i m e FOOTBALL CLUB Techniek Academie FOOTBALL CLUB 2010-2011 FOOTBALL CLUB ACADEMIE Football Club is een organisatie die staat voor een methode in opleiden waarin het proces zorg draagt voor plezier en voetbal naar ieder

Nadere informatie

Sportkundige Identiteit

Sportkundige Identiteit Sportkundige Identiteit Landelijke studiedag 29 mei 2019 move to make a difference. Introductie Marcel van den Berg docent SK Groningen Even checken: Collega s Sportkunde? ALO? beide? Leidinggevenden?

Nadere informatie

YoungWorks. weet wat jongeren beweegt. & leerconcepten

YoungWorks. weet wat jongeren beweegt. & leerconcepten YoungWorks Academy weet wat jongeren beweegt ONderwijs & leerconcepten InhoudsOpgave 5 YoungWorks Academy, onderwijs en leerconcepten 9 Thema s & Lezingen en presentaties 10 Workshops en trainingen 12

Nadere informatie

Sport. novacollege.nl/cios. Bewegen en. Gezondheid CIOS 2017/2018

Sport. novacollege.nl/cios. Bewegen en. Gezondheid CIOS 2017/2018 novacollege.nl/cios Sport Bewegen en Gezondheid CIOS 2017/2018 Op het Nova College geniet ik van de sfeer. De studenten en docenten zijn positief en vrolijk. Iedereen is gedreven. Het is fijn om te midden

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

1. Management samenvatting

1. Management samenvatting Voorwoord Het plan van aanpak dat hier zal worden weergegeven is een voorbereiding op de ontwikkelingen van het project voor ICT en Media Design van Semester 6. Hierin gaan wij in een groep van 5 studenten

Nadere informatie

Samenwerking Onderwijs & Sport. Programma workshop. Topsport- én breedtesportambities

Samenwerking Onderwijs & Sport. Programma workshop. Topsport- én breedtesportambities Samenwerking Onderwijs & Sport - leerervaringen opgedaan in de Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden - d.d. 11 februari 2011 Programma workshop Inleiding en achtergronden [Hein Veerman, NOC*NSF 10 min]

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

De buurtsportcoach als verbinder

De buurtsportcoach als verbinder De buurtsportcoach als verbinder Marlies Houben CIOS Rijn IJssel Marco Barten Kenniscentrum Sport Marloes Aalbers Kenniscentrum Sport 23 november 2016 Workshop programma Voorstellen Buurtsportcoach regeling

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Marijke Fleuren Bestuurderscongres KNSB, 27 oktober 2012 De ideale route: inspiratie

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Enschede 2017-2018 JOHAN CRUYFF COLLEGE ENSCHEDE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters een

Nadere informatie

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader Code Blauw Workshops Inleiding Binnen het programma 'Naar een veiliger sportklimaat' (VSK) werken we met elkaar aan een sportieve, positieve zwemcultuur. De essentie van het programma is dat iedereen binnen

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Van: Onderwerp: griffie Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Vooraankondiging VBG bijeenkomst Omgevingswet De Vereniging Brabantse Gemeenten en De Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2019-2020 JOHAN CRUYFF COLLEGE GRONINGEN Johan Cruijff Grondlegger Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

De workshop Creatief denken wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Creatief denken wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Creatief denken Creatief denken, vergroot je oplossend vermogen Hoe creatief ben jij? Hoe creatief is jouw organisatie? Creativiteit is het creëren van iets nieuws dat nuttig en verrassend is.

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

Antwoord: De minimale vooropleiding is vmbo met een voldoende allround sportvaardigheid en belangstelling voor les/leidinggeven.

Antwoord: De minimale vooropleiding is vmbo met een voldoende allround sportvaardigheid en belangstelling voor les/leidinggeven. Boekverslag door R. 733 woorden 1 juni 2004 5.8 316 keer beoordeeld Vak LOB Beroep: gymleraar 1. Welke vooropleiding heb je nodig voor gymleraar? Antwoord: De minimale vooropleiding is vmbo met een voldoende

Nadere informatie

Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden

Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden Meer uitvoeringskracht binnen de vereniging 30 oktober 2010 Voorstelrondje Inhoud workshop Rollen/functies en ambities Inleiding NOC*NSF Hein Veerman Proeftuinen Nieuwe

Nadere informatie

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet AANGEPAST BADMINTON ANGEPAST BADMINTON Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet Aangepast Badminton Inleiding Badminton is een sport voor iedereen. Het over de hele wereld gespeelde razendsnelle

Nadere informatie

WERKEN IN_SPORT_BEWEGEN

WERKEN IN_SPORT_BEWEGEN WERKEN IN_SPORT_BEWEGEN Iets voor jou? Sport en jij gaan goed samen, je bent sportief en je vindt het leuk om alleen of samen met anderen actief bezig te zijn. Je verlegt grenzen en je bent nieuwsgierig

Nadere informatie

MENUKAART VERENIGINGEN

MENUKAART VERENIGINGEN 1 MENUKAART VERENIGINGEN MENUKAART VVERENIGINGEN Do it Yourself Together 2 INHOUDSOPGAVE Aanbod van Leef!... 4 Organiseren van diverse activiteiten... 5 Bemiddelen als stagemakelaar... 6 Promotie... 7

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2018-2019 JOHAN CRUYFF ACADEMY GRONINGEN INSTITUTE COLLEGE ALGEMENE INFORMATIE Diploma: HBO-diploma van de

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

naar een positief sportklimaat

naar een positief sportklimaat naar een positief sportklimaat Herken je dat, als gemeente of andere organisatie die lokale sportclubs ondersteunt? Hebben de clubs bij jullie ook een tekort aan vrijwilligers? Haken daar veel pubers af?

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute Commerciële Economie / afstudeerrichting Sportmarketing Tilburg 2020-2021 JOHAN CRUYFF ACADEMY TILBURG Johan Cruijff Grondlegger Johan Cruijff wist als geen

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN 2017-2018 LEREN LOONT LEREN LOONT De wereld verandert snel. Als afdelingsbestuur is het belangrijk dat u op de juiste manier blijft aanhaken en u als bestuur blijft

Nadere informatie

CONGRES: Professionele Werkplaatsen. Physical Activity Centre (PAC) Partnerships

CONGRES: Professionele Werkplaatsen. Physical Activity Centre (PAC) Partnerships CONGRES: Professionele Werkplaatsen Physical Activity Centre (PAC) Partnerships Op weg naar partnerships Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder Congres Professionele werkplaatsen PAC-Partnerships

Nadere informatie

Waarom Running Therapie?

Waarom Running Therapie? Ben jij een vreugdevolle looptrainer of fysiotherapeut en zoek je naar verdieping om jouw lopers en patiënten meer te kunnen geven dan alleen een schema? Dan is deze unieke bijscholing absoluut iets voor

Nadere informatie

Sportleider SeniorenSport (SSS)

Sportleider SeniorenSport (SSS) Sportleider SeniorenSport (SSS) Een leven lang bewegen We worden steeds ouder en genieten gelukkig steeds langer van een goede gezondheid. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Steeds meer

Nadere informatie

lekker sporten gezond eten

lekker sporten gezond eten lekker sporten gezond eten Sporten is gezond! Daar hoort ook een gezonde omgeving bij. Team:Fit is een makkelijke methode om stapsgewijs jouw sportkantine gezonder te maken. Een kwestie van doen dus. Team:Fit,

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2014 2015 bowlingtrainers

NBF Opleidingsbrochure 2014 2015 bowlingtrainers NBF Opleidingsbrochure 2014 2015 bowlingtrainers Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, augustus 2014 Inhoudsopgave Pagina: Inleiding 3 Kwalificatiestructuur Sport (KSS) 4 Bowling Trainer 2 5 Bowling

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hanze.nl/opendag

Nadere informatie

Coachen vanuit een pedagogisch perspectief

Coachen vanuit een pedagogisch perspectief Coachen vanuit een pedagogisch perspectief Nicolette Schipper- van Veldhoven, 13 april 2018 Lector Sportpedagogiek, in het bijzonder naar een veilig sportklimaat Afgestudeerd KALO Tilburg gymjuf 7 jaar

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid Een veilig klimaat voor Flash Veendam.

Veiligheidsbeleid Een veilig klimaat voor Flash Veendam. Veiligheidsbeleid Een veilig klimaat voor Flash Veendam. Flash Veendam is een vereniging waar een veilige en prettige sfeer heerst. Dit is niet vanzelfsprekend gezien de vervelende incidenten die er bij

Nadere informatie

Concluderend is deze module gericht op trainers/coaches die in reguliere groepen werken met enkele sporters met een autistisch spectrum stoornis.

Concluderend is deze module gericht op trainers/coaches die in reguliere groepen werken met enkele sporters met een autistisch spectrum stoornis. Pilot Generiek leertraject Autisme in de Sport In opdracht van NOC*NSF en het Nationaal Kenniscentrum Gehandicaptensport (NKG) heeft de Academie voor Sportkader (ASK) in samenwerking met: de Nederlandse

Nadere informatie

Besturen met een visie

Besturen met een visie Besturen met een visie - de basis Trainingstraject specifiek ontwikkeld voor verenigingsbestuurders Besturen met een visie Versterking van amateursportverenigingen door bestuurders in hun kracht te zetten

Nadere informatie

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Sport werkt! Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Leer optimaal samenwerken, omgaan met stress en effectief communiceren Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

Infosessie Keuzedelen in het mbo

Infosessie Keuzedelen in het mbo Infosessie Keuzedelen in het mbo VOLG JE ONS? CIOSGOES.NL Introductie Chantal Fellinger Projectmedewerker beroepsopleidingen Arnold de Waart, adewaart@scalda.nl CIOS Goes Verantwoordelijk voor het profiel

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Tilburg 2017-2018 JOHAN CRUYFF ACADEMY TILBURG INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen

Nadere informatie

Impulsklas aan de slag met gedrag

Impulsklas aan de slag met gedrag Impulsklas aan de slag met gedrag workshop-aanbod 2014-2015 De Impulsklas workshops voor teams & Lezingencyclus voor ouders en onderwijsprofessionals Het workshop-aanbod van Impuls sluit aan bij het werken

Nadere informatie

v.v. Kloetinge cursusaanbod Seizoen

v.v. Kloetinge cursusaanbod Seizoen Jeugdkader cursus Zoals al verschillende keren is aangekondigd, worden er dit seizoen binnen v.v. Kloetinge cursussen voor het jeugdkader aangeboden. Er is voor gekozen om de stof in verschillende kleine

Nadere informatie

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together.

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE TEAM 4 AANBOD STICHTING SPORTSTUIF PROJECT

Nadere informatie

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together.

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. Menukaart Sportstuif Leef! Aanbod Stichting Sportstuif project Leef! A. Het aanbieden

Nadere informatie