De dromen van Boeba Agnès de Lestrade, Tom Schamp (ill.) & Silvia vanden Heede (vert.) (door Anneleen Hacke)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De dromen van Boeba Agnès de Lestrade, Tom Schamp (ill.) & Silvia vanden Heede (vert.) (door Anneleen Hacke)"

Transcriptie

1 WERKMODEL GROEP 2 De dromen van Boeba Agnès de Lestrade, Tom Schamp (ill.) & Silvia vanden Heede (vert.) (door Anneleen Hacke) AUTEURSINFO (ZIE OOK Agnès de Lestrade (1964) geeft lessen plastische kunsten en muziek (gitaar, folkaccordeon en zang) bij kinderen thuis. Door het contact met de kinderen kreeg ze zin om te schrijven, zegt ze zelf. Het begon met liedjes, maar de laatste jaren schrijft ze vooral verhalen. Naast lesgeven, organiseert ze ook schrijfateliers voor kinderen. Sinds drie jaar woont Agnès de Lestrade op het platteland aan de oever van de Garonne: Hier vind ik de stilte die ik nodig heb om te schrijven. Ik word er gedwongen oog in oog te staan met mezelf. Twee jaar geleden werd haar eerste kinderboek La petite fille qui ne voulait plus cracher gepubliceerd. De dromen van Boeba is tot nu toe haar enige boek dat in het Nederlands verschenen is. Tom Schamp (1970) volgde Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel. Daarna trok hij naar Polen om er illustratie en Grafische Technieken te studeren. Tom Schamp werkt vooral als illustrator. Je vindt zijn werk in Belgische, Nederlandse en Franse tijdschriften. Verder maakt hij affiches, brochures, platenhoezen, postzegels en natuurlijk ook boeken. Tom ontwikkelde een eigen stijl waardoor zijn illustraties heel herkenbaar zijn. Hij gebruikt graag volle kleuren en de sfeer in zijn prenten is vaak magisch of surrealistisch. In 1994 won hij de Gouden Ezel Award voor de boekomslag van De klokken luiden witte vlokken van Daniël Billiet. In 2008 kreeg hij de Boekenpauw voor De zesde dag. KORT SAMENGEVAT Boeba is dromenverkoper. In zijn winkel vind je allerlei soorten dromen. De mensen zijn dol op Boeba s dromen. Maar op een dag is Boeba verdwenen. Wie zal nu voor dromen zorgen? De mensen besluiten de handen in elkaar te slaan en zelf dromen te bakken, ieder op zijn of haar manier. En die dromen zijn lekkerder dan ooit

2 VÓÓR HET (VOOR)LEZEN * Wat betekent de titel De dromen van Boeba volgens de juryleden? Voer met de juryleden een kort gesprek over dromen. Wat zijn dromen en waar komen ze vandaan? Welke droom hadden de juryleden onlangs? Herinneren ze zich een vreselijk enge of fijne droom? Waar zouden ze eens van willen dromen? Hoe ziet hun engste en leukste droom eruit? Kunnen dromen werkelijkheid worden? Waarom wel? Waarom niet? * Toon de omslag van het boek aan de juryleden. Wat hebben de tekeningen te maken met de titel? Waarover zou het verhaal kunnen gaan? TIJDENS HET LEZEN * Tom Schamp gebruikt de letter B vaak als figuur in zijn illustraties. Kunnen de kinderen tijdens het voorlezen/lezen alle B s op de prenten ontdekken? * Op de prent bij Zaterdag is de berg te zien waarop Boeba woont. Laat de juryleden de huizen van de nevenfiguren Moessa, de vrouw van de melkboer, Marika en Achmed zoeken tussen de andere huizen. Zorg voor voldoende exemplaren van het boek zodat iedereen de prent tot in detail kan bekijken of kopieer de prent (liefst in kleur) op voorhand. * Vinden de juryleden de nevenfiguren terug op de prenten waar de mensen zelf dromen maken? Hoe zijn ze te herkennen? NA HET LEZEN Tijd om zelf aan de slag te gaan met dromen! * Laat de juryleden beschrijven hoe hun droomgebakje eruit ziet. Hoe smaakt het? Welke kleur heeft het, welke geur? Hoe zouden ze het versieren? * Boeba heeft niet alleen gebakjes in zijn winkeltje, maar ook koekjes, chocolade, snoepjes. Dat kan je zien op verschillende prenten in het boek. Maak met de juryleden een schoteltje droomzoetigheid. Laat de juryleden hun dromen op een papiertje schrijven of tekenen. Breng kleine snoepjes mee naar de bijeenkomst en wikkel die in de papiertjes van de juryleden. Leg alles op een schoteltje dat je versiert met een leuke servet of een papieren onderleggertje zoals in het boek. Daarna ken je het schoteltje uitstallen in de klas of in de bibliotheek. Nog leuker is natuurlijk om de juryleden een droomsnoepje te laten kiezen om op te eten. Ze hoeven zeker niet hun eigen droom eruit te pikken!

3 WERKMODEL GROEP 2 Dievenschool op vrije voeten Dirk Nielandt, Helen van Vliet (ill.) (door Frederic Vercaemst) AUTEURSINFO (ZIE OOK Dirk Nielandt woont op het dorpsplein van het schilderachtige Bazel, tussen Antwerpen en Sint-Niklaas. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen van 10 en 12. Dirk begon zijn loopbaan als journalist. Hij schreef voor Humo en was een poos hoofdredacteur van het Suske en Wiske Weekblad, maar de tv lonkte. De voorbije jaren schreef Dirk mee aan heel wat Vlaamse succesprogramma s, zoals Schuif Af (VTM), Smos (Ketnet) en Spring (Ketnet). Vandaag zit hij in het vaste schrijfteam van Witse (één). Ook voor de Nederlandse tv schrijft hij regelmatig. Zo zit hij momenteel in het schrijfteam van Het Klokhuis (NPS), Sesamstraat (NPS) en De Sprookjesboom (Tros). Verder schreef hij mee aan het scenario voor de animatiefilm van Suske en Wiske, De Texasrakkers, die in 2009 in alle Vlaamse en Nederlandse bioscopen draait. Aangemoedigd door zijn heldin Pipi Langkous schrijft Dirk in 1995 een eerste kinderboek. Traan krijgt unaniem lovende recensies. Er volgen nog veel boeken, sommige bekroond en vertaald in meer dan twintig talen. Dievenschool was in Nederland zo'n succes dat de uitgever een vervolg vroeg, waarin de dievenschool naar een pretpark trekt: Dievenschool op vrije voeten. Illustratrice Helen van Vliet is al sinds haar derde volop bezig met tekenen. Nadat ze afstudeerde aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg werkt ze sinds 1988 als illustrator in Rotterdam. Ze werkt zowel voor kinderen als volwassenen en krijgt opdrachten van tijdschriften, kranten, kinderboekenuitgevers en ontwerpbureau's. Over haar werk zegt ze: Met losse lijnen, ecoline en acrylverf ontstaan de tekeningen op mijn bureau. Dat is de basis, die soms zo blijft. De meeste tekeningen verhuizen daarna naar de computer, omdat ze zo worden verzonden of omdat er foto's of ingescande voorwerpen aan worden toegevoegd. Mijn kleurgebruik was jarenlang bijna monochroom, je zou haast kunnen spreken van een rode en daarna een blauwe periode. Vanwege de interactie tussen mijn werk voor volwassenen en kinderen is dat kleurgebruik diverser geworden.

4 KORT SAMENGEVAT Rolf heeft geen broers of zussen maar wel een opa en een papa met een bijzonder beroep: dief. Het stelen zit in de familie. In Dievenschool, het eerste verhaal over Rolf, werd hij naar de dievenschool gestuurd om een dief te worden maar kon daar ontsnappen. Rolf wil immers liever geheim agent worden. In Dievenschool op vrije voeten keert Rolf met een geheime missie terug naar de dievenschool. Wanneer de school op uitstap gaat, moeten de leerlingen een pretpark ongezien binnenkomen en de bezoekers bestelen. Wie de grootste buit heeft, wint. Rolf bedenkt een slimme list en brengt uiteindelijk de dievenschool ten val. BIJ HET LEZEN Het thema van Dievenschool op vrije voeten spreekt tot de verbeelding: dieven, geheim agenten, actie en avontuur. Aan de binnenkant van de omslag vind je een verkorte versie van het verhaal in stripvorm. Merken de juryleden op dat de taferelen van het stripverhaal ook in het boek voorkomen, maar dat ze niet helemaal identiek zijn? Hebben de juryleden dit boek kunnen lezen zonder het vorige verhaal over de dievenschool te kennen? Kan je dit verhaal losstaand van het eerste boek lezen? Denken de juryleden dat de dievenschool nu definitief opgedoekt is? Vertel dat er in september 2009 een derde boek over de dievenschool verschijnt: Terug naar dievenschool. AFSLUITER - Kopieer het stripverhaal en vergroot het een beetje. Bij een stripverhaal horen ook tekstballonnen. Maak samen met de juryleden de tekstballonnen en werk het stripverhaal helemaal af. - Verknip de taferelen van het stripverhaal en laat de juryleden ze in de juiste volgorde leggen. - Maak een dievenmasker. Kijk naar de tekeningen in het boek voor inspiratie. - Als je veel ruimte heb kan je 'Het Dievenschoolspel' spelen. Verdeel de groep met kaartjes in dieven en geheim agenten. De dieven moeten allerlei voorwerpen ongezien trachten te stelen. De geheim agenten proberen te achterhalen wie de dieven zijn en wat ze gestolen hebben. Je kan het spel zodanig organiseren dat de dieven niet weten wie de geheim agenten zijn. WIST JE DAT... Dievenschool vorig jaar op de tweede plaats in groep 2 van de KJV eindigde?...de kinderen van Dirk Joni en Mees heten en zijn vrouw Claudia?...Dirk alle verantwoordelijkheid voor gebeurlijke ongevallen na het lezen van zijn boeken afwijst?

5 WERKMODEL GROEP 2 Metromonsters Pieter van Oudheusden, Sebastiaan van Doninck (ill.) (door Bert Wastijn) AUTEURSINFO (ZIE OOK Pieter van Oudheusden werd in 1957 geboren in Puttershoek, een Zuid- Hollands eiland. Na de lager school ging hij naar het gymnasium en de kunstacademie. Pieter van Oudheusden is schrijver, journalist, redacteur, vertaler, scenarioschrijver en lesgever. Hij heeft meer dan 500 strips en boeken vertaald. Als scenarist werkt hij samen met diverse Nederlandse en Vlaamse striptekenaars. In 2002 debuteerde hij met twee prentenboeken, waaronder Ik verveel me nooit (De Eenhoorn), met illustraties van Goele Dewanckel. Dit boek werd één van de mooiste prentenboeken van het jaar genoemd. Intussen maakte hij heel wat prentenboeken, met verschillende illustratoren zoals Kristien Aertssen, Isabelle Vandenabeele en Sebastiaan van Doninck. Bij uitgeverij De Eenhoorn verscheen het leesboek Het wonderpaard, een verhaal over geluk en toeval, geïnspireerd op een oude Chinese wijsheid. Voor uitgeverij Deltas schreef van Oudheusden voorleesverhalen en een reeks boekjes op AVI-niveau. Sebastiaan Van Doninck is geboren in Herentals op 5 juli jaar later studeerde hij af aan de richting illustratieve vormgeving van Sint-Lucas Antwerpen. Een jaar later, in 2003, debuteerde hij met twee prentenboeken bij uitgeverij De Eenhoorn. Intussen heeft hij er al heel wat op zijn naam staan. Sebastiaan werkt regelmatig samen met Edward van de Vendel. Hun eerste samenwerking resulteerde in Het woei, waarvoor Sebastiaan een Vlag en Wimpel ontving van de Penseeljury. Lied voor een girafje werd bekroond met een Boekenpluim. Sebastiaan is een veelzijdig illustrator die zich niet graag beperkt tot één manier van werken. Zo maakt hij behalve prentenboeken ook illustraties voor non-fictieboeken en voor tijdschriften als Knack Weekend of BoekieBoekie, een kindertijdschrift over kunst en literatuur. KORT SAMENGEVAT Mama komt Mimi, eigenlijk veel te laat, oppikken bij oma. Op weg naar huis nemen mama en Mimi de metro, waar Mimi allerlei gekke dingen ziet, hoort en ruikt. Hoe beter ze kijkt, hoe meer vreemde dingen Mimi ziet. Mama zegt dat het gewoon de metro is, maar Mimi weet wel beter. Als ze een

6 monstertje onder haar stoel ontdekt, ziet ze dat het beestje even bang is van haar als zij van hem. Mama is de hele tijd druk in de weer en heeft geen tijd om naar Mimi te luisteren: ze leest, luistert naar muziek en telefoneert. Thuis aangekomen, krijgt Mimi snel te eten en is het gauw bedtijd. Mimi neemt het kleine monstertje, dat ze op de metro leerde kennen, mee in bed. Wanneer mama de deur uit zal gaan, is Mimi niet meer alleen en niet meer bang. INLEIDING (VÓÓR HET LEZEN) Mimi is af en toe een beetje bang. Praat met de juryleden over bang zijn. Vraag de juryleden of zij soms bang zijn: waarvoor zijn ze dan bang? Voor wat ze zien, horen, voelen, ruiken? Voor nog iets anders? Wanneer zijn ze het bangst? Wanneer ze alleen zijn? Als het donker is? Misschien zijn sommige stoere binken nog nooit bang geweest, maar kennen ze iemand anders die wel héél bang was. Hoe kwam dat? Vraag de juryleden wat ze doen wanneer ze bang zijn: gaan ze naar hun mama en/of papa? Nemen ze hun knuffel goed vast? Verzinnen ze een liedje? Weten ze wat andere mensen (mama, papa, broer, zus) doen wanneer ze bang zijn? Zouden ze hen raad kunnen geven? Is het gemakkelijk om nooit bang te zijn? BESPREKING In het boek volgen we Mimi die een reis maakt van bij oma naar huis. Tijdens de rit wordt ze een beetje bang. Bespreek met de juryleden waar ze bang van werd: katten, honden, geluiden, dingen, drukte, grote mensen, monsters? Mimi ziet en hoort heel veel vreemde dingen in de metro. Vraag de juryleden wat Mimi hoort. Kijk samen naar de tekeningen en zoek uit waar de geluiden vandaan komen. Welke monsters staan er op de tekeningen? Laat de juryleden vrij fantaseren en vertellen over wat de monsters allemaal doen. Dit is het moment om de illustraties van dichterbij te bekijken. Zagen de juryleden op de prenten wat in de tekst werd verteld? Hoe kijkt Mimi op de prenten? Is ze bang, boos, droevig? Is er meer tekst dan prent of is er meer prent dan tekst? Opmerking In de tekst wordt bijna niet gesproken over monsters. Pas op de laatste pagina krijgt Mimi s nieuwe vriendje de naam Monster. Het is telkens de illustrator die de monsters bij te tekst tekende. Met de tekst alleen zou dit een heel ander boek zijn! De tekst bevat weinig moeilijke woorden. Toch probeert de auteur zijn tekst speciaal te maken, onder meer door veel klanken te gebruiken: het geluid van de mp3, het belsignaal van mama s gsm, de remmen van de metro Vraag de juryleden of ze zich nog enkele geluiden herinneren. Kunnen ze die nadoen? Kunnen ze zelf woorden verzinnen voor dergelijke geluiden? Komen er in het verhaal geluiden voor die niet van de metro komen, maar van de metromonsters? Welke geluiden maken die monsters allemaal? Kunnen ze bij de geluiden uit de tekst een passend monster uit het boek kiezen? Van de metromonsters is het een kleine stap naar de vraag voor welke monsters de juryleden zelf soms bang zijn. Vraag hen wat Mimi doet om niet meer bang te zijn van de metromonsters. Was ze eigenlijk wel echt bang van hen? Wat zouden de kinderen doen wanneer er een monster onder hun stoel of bed

7 zit? Kennen de juryleden mensen die al ooit een monster gezien hebben? Doen die mensen hetzelfde als Mimi, namelijk met het monster spreken? Wat kan je allemaal doen voor/tegen zo n monster? Vertelde Mimi aan mama wat ze zag en hoorde? Waarom wel? Waarom niet? Wat deed mama? Mimi s mama heeft geen tijd om met Mimi te praten en laat haar vaak alleen. Vindt Mimi dat leuk? Hebben de juryleden zich al eens verlaten of alleen gevoeld? Vinden ze dat fijn? Wat doen ze als mama of papa er even niet is en als ze bang zijn? Wat doet Mimi om niet meer alleen en bang te zijn? Vraag de juryleden of ze geloven dat Monster echt bestaat. Praat met de juryleden over verbeelding, fantasie en doen alsof. Doen de juryleden soms alsof? Wat doen ze allemaal? Wat fantaseren ze het meest? Wat verbeelden ze zich? Is dit fijn, saai, griezelig? Opmerking Het kan best zijn dat Mimi een teddybeer vindt op de metro, die ze meeneemt naar huis. Dan verbeeldt ze zich alleen maar dat hij tegen haar spreekt wat kinderen vaak doen. VERWERKING Nadat je met de juryleden gesproken hebt over omgaan met angst en over verbeelding en fantasie, kan je samen met de juryleden gaan fantaseren. Dit kan de fantasie te prikkelen: - teken of knutsel zelf een monster, verzin er een naam en allerlei eigenschappen voor - speel het verhaal na - een monster visualiseren aan de hand van de kenmerken die de juryleden zelf aangeven Het is belangrijk dat de juryleden weten dat fantaseren niet erg of fout is, maar dat elke fantasie ook grenzen heeft. Ze moeten niet bang zijn van hun eigen verzonnen monsters: laat hen zelf superheld worden en komaf maken met de monsters! Je kan ook verder werken rond angsten en bang zijn: zoek andere boeken, prenten of fragmenten met angsten zoals spinnen, hoogtes, verlatingsangst... MEER LEZEN, MEER KIJKEN De Disneyfilm Monsters Inc. gaat over monsters en kinderen. Dit kan een leuke multimedia-link zijn: werk met afbeeldingen, voorbeelden en fragmenten uit de film, zodat de afstand tussen film en boek kleiner wordt. Het liedje Als je bang bent in het donker moet je fluiten van Samson & Gert gaat over bang zijn in het donker en alleen zijn. Vergelijk Metromonsters met andere boeken die genomineerd zijn in groep 2: vergelijk vriendschap in het ene boek met vriendschap in het andere of spreek over angsten uit een ander boek. Dit zorgt voor continuïteit en samenhang. Boeken over vriendschap: - Bettie Elias en Anne Westerduin (ill.), Jan en Jan (Bakermat, 1996) - Rindert Kromhout en Jan Jutte (ill.), Bil en Wil (Leopold, 2005)

8 - Erika Cotteleer, De step van Lex (Clavis, 2001) - Brigitte Minne en Carll Cneut (ill.), Roodgeelzwartwit (De Eenhoorn, 2001) - Edward van de Vendel en Carll Cneut (ill.), Zootje was hier (De Eenhoorn, 2007) Boeken over monsters: - Philip Waechter, Emma in het spookhuis (Querido, 2007) - Frank Adam en Kristien Aertssen (ill.), Mijn mond eet graag spinazie maar ik niet (Querido, 2002)

Praten met je staart Wally de Doncker & Veerle Derave (ill.) (door Frederic Vercaemst)

Praten met je staart Wally de Doncker & Veerle Derave (ill.) (door Frederic Vercaemst) WERKMODEL GROEP 2 Praten met je staart Wally de Doncker & Veerle Derave (ill.) (door Frederic Vercaemst) AUTEURSINFO (ZIE OOK WWW.VILLAKAKELBONT.BE) Wally De Doncker werd op 19 mei 1958 geboren in Tielt.

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

OVERZICHT BOEKENPAUW EN BOEKENPLUIMEN

OVERZICHT BOEKENPAUW EN BOEKENPLUIMEN Boekenpauw & Boekenpluimen 2013 Tom Schamp voor Het leukste ABC ter wereld (Lannoo) prentenboek Mattias De Leeuw voor De steltenloper (Lannoo) geïllustreerd boek Sabien Clement voor Mijn oma is van peperkoek,

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa'

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Over het boek Rosie en Moussa moeten oefenen voor het klastoneel. Rosies papa komt helpen om de decors te maken. Rosie hoopt dat haar mama daardoor toch weer met

Nadere informatie

Lestips bij. Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in

Lestips bij. Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in Lestips bij Moniek Vermeulen (opgegroeid in Sint-Niklaas, woont in Puivelde) stond 25 jaar voor de klas. Momenteel werkt ze als zelfstandig auteur. Ze schrijft vooral prentenboeken, boeken voor eerste

Nadere informatie

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief April 2015 Lesbrief Kik en Joep / Bibliotheek Hengelo / lesbrief 1 Kik en Joep Kik en Joep zijn al bekend uit de kindertijdschriften Maan Roos Vis en Roetsj!

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 3-4 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep 3-4 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

KJV (GROEP 1) Piraten in de straat / Jonny Duddle (door Frederic Vercaemst)

KJV (GROEP 1) Piraten in de straat / Jonny Duddle (door Frederic Vercaemst) KJV 2014-2015 (GROEP 1) Piraten in de straat / Jonny Duddle (door Frederic Vercaemst) Auteursinfo Jonny Duddle is een illustrator die woont in het noorden van Wales (V.K.). Hij noemt zichzelf een conceptartiest.

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

Gemene f iguren in kinderboeken

Gemene f iguren in kinderboeken HANDLEIDING Gemene f iguren in kinderboeken Een les vol tips en creatieve lessuggesties over griezelen en monsters. In deze handleiding staan alle werkbladen die je nodig hebt voor de lessen. Je kunt de

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart.

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. naam: oktober 2009 1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. 2 3 Ik zie overal de letters die we al kennen: op verpakkingen, op folders, in de straat, Ik werk graag met mijn tekstenboek: verhaal bedenken,

Nadere informatie

Lestip 'De gouden kooi'

Lestip 'De gouden kooi' Lestip 'De gouden kooi' Over het boek Valentina, prinses en verwend nest, verzamelt spullen en vogels. Ze stuurt dienaren op vogeljacht over de hele wereld naar bijzondere vogels en hakt hen de kop af

Nadere informatie

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult'

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Over het boek Job gaat met zijn ouders op reis naar Parijs. Daar hebben ze belangrijk nieuws te vertellen: Job wordt grote broer! Job reageert koeltjes:

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx prentenboeken +3 prentenboeken +4 isbn 978.90.5535.241.8 Bloemen van Jules isbn 978.90.5535.223.4 De eend van Jules isbn 978.90.5535.182.4 De

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rosa rotmeid door Wilma Geldof

Boekverslag Nederlands Rosa rotmeid door Wilma Geldof Boekverslag Nederlands Rosa rotmeid door Wilma Geldof Boekverslag door een scholier 1282 woorden 10 mei 2006 9 7 keer beoordeeld Auteur Genre Wilma Geldof Jeugdboek Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands a.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

De mooisten van het land

De mooisten van het land De mooisten van het land een portrettengalerij Een tentoonstelling van Villa Verbeelding op de Picturale in Ronse 9 maart 6 april 2019 Bio s van de mooisten Kristien Aertssen ( 1953, Antwerpen) Na haar

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - 6 T/M 12 JAAR

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - 6 T/M 12 JAAR FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - 6 T/M 12 JAAR Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

KJV 2013-2014 (GROEP 3) Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) (door Frederic Vercaemst)

KJV 2013-2014 (GROEP 3) Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) (door Frederic Vercaemst) KJV 2013-2014 (GROEP 3) Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) (door Frederic Vercaemst) Auteursinfo Anne Provoost werd op 26 juli 1964 in Woesten, een deelgemeente van Poperingen, geboren. Ze

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

akelige doosjes Dag 3 Monsters in Lesdoelen Materialen Voorbereiding Coöperatieve werkvormen in deze les

akelige doosjes Dag 3 Monsters in Lesdoelen Materialen Voorbereiding Coöperatieve werkvormen in deze les Dag 3 Monsters in akelige doosjes Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: monsternamen en raadseltjes verzinnen Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Monsternamen verzinnen

Nadere informatie

Heel heel heel vies boek

Heel heel heel vies boek Heel heel heel vies boek auteur: Edward van de Vendel illustrator: Floor de Goede uitgeverij: Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij, 2017 isbn: 978 90 451 2100 0 Over het boek Een boek vol ketchup, hondjes

Nadere informatie

Mirjams mama en moekie

Mirjams mama en moekie Seksuele diversiteit graad 1 Mirjams mama en moekie Lesvoorbereiding Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print 2 lege gedragspatroongrafieken af voor

Nadere informatie

KJV (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse)

KJV (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse) KJV 2014-2015 (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse) Auteursinfo Rebecca Stead (1968) groeide op in New York en woont er nog steeds met haar gezin. Ze werkte enkele jaren als

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 5

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 5 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep?! voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Agent 0-0-Papa. Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek

Agent 0-0-Papa. Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek Agent 0-0-Papa Copyright 2011 Kirstin Rozema - Engeman Auteur: Kirstin Rozema - Engeman Illustraties: Ulas Kaya & Sandy Wijsbeek Uitgeverij Boekenbent Omslagontwerp & vormgeving: Lint. grafisch ontwerp

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Gedichten Door de leerlingen van 6B Nationale gedichtendag 28-01-2010

Gedichten Door de leerlingen van 6B Nationale gedichtendag 28-01-2010 Gedichten Door de leerlingen van 6B Nationale gedichtendag 28-01-2010 Bang Ik ben bang Onder mijn bed ligt een slang. Boven mijn hooft hangt een spin. Dat vind ik niet leuk En uit mijn raam zie ik een

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

LES 12. Iedereen is anders OEFENBLAD 1/5. Naam Groep. 3.4 Een penvriend

LES 12. Iedereen is anders OEFENBLAD 1/5. Naam Groep. 3.4 Een penvriend OEFENBLAD 1/5 3.4 Een penvriend Een penvriend is een iemand met wie je schrijft of e-mailt. Je ontvangt deze e-mail van een nieuwe penvriend. Een jongen uit Nederland. Lees de e-mail en beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Lestip 'Jacques naar de stad'

Lestip 'Jacques naar de stad' Lestip 'Jacques naar de stad' Over het boek Jacques is een klein, mollig hondje met een trui aan. Samen met zijn vriend meneer Wiebelsok trekken ze de stad in. Ze drinken een kopje thee in een café en

Nadere informatie

KJV 2012-2013 (GROEP 4) Soepletters / Mieke Versyp, Isabel Devos (ill) & Julie Tavernier (ill.) (door Annie Moenaert)

KJV 2012-2013 (GROEP 4) Soepletters / Mieke Versyp, Isabel Devos (ill) & Julie Tavernier (ill.) (door Annie Moenaert) KJV 2012-2013 (GROEP 4) Soepletters / Mieke Versyp, Isabel Devos (ill) & Julie Tavernier (ill.) (door Annie Moenaert) Auteursinfo (zie ook www.villakakelbont.be) De Vlaamse schrijfster Mieke Versyp was

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

Kinderboekenlijst voor ouders

Kinderboekenlijst voor ouders Kinderboekenlijst voor ouders Voorlezen aan peuters Thema Kerst www.ellyvanderlinden.nl/kinderboeken 1 / 7 Kathleen Amant Anna en de kerstboom Clavis (2010) isbn 97890448131 Het is bijna Kerstmis. Samen

Nadere informatie

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom.

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom. Een verrassing voor Tim 1 2 Prent 1 : Klaslokaal De kinderen zingen rond de kerstboom. Eén stem klinkt er als een zilveren klokje boven uit. Waarom huil je? vraagt Lize aan de juf. Ik huil niet, lacht

Nadere informatie

Taaldomeinen in samenhang

Taaldomeinen in samenhang Taaldomeinen in samenhang 29 sept Netwerkdag taalspecialisten Petra de Lint (in)directe rede 1. Dit is de directe rede, zei meester Johan. 2. Meester Johan zei: Dit is de directe rede. 3. Meester Johan

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Lestip 'Het is een boek!'

Lestip 'Het is een boek!' Lestip 'Het is een boek!' Over het boek Dit is een schitterend prentenboek over de confrontatie tussen multimedia en boeken. Aap en Ezel zitten tegenover elkaar in de zetel. Aap leest een boek, Ezel is

Nadere informatie

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118 Gebr. Naam: Ken Witbreuk Klas: 3G3 Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout Eerste jaar uitgave: 1996 Uitgever: Van Goor Aantal pagina s: 118 Druk: 1 ste druk Auteur: Ted van Lieshout Ted van Lieshout is

Nadere informatie

Suske en Wiske: 65! De eerste Suske en Wiske. Rikki en Wiske in de krant. Stijn Dekelver. Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij

Suske en Wiske: 65! De eerste Suske en Wiske. Rikki en Wiske in de krant. Stijn Dekelver. Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij Suske en Wiske: 65! Stijn Dekelver Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij vervangen door Suske. Het verhaal Suske en Wiske worden 65 jaar. Niet echt natuurlijk, want dan zouden ze in de strips al opa en

Nadere informatie

Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger

Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger Boekverslag door een scholier 1983 woorden 20 maart 2006 7,3 289 keer beoordeeld Auteur Christine Nöstlinger Eerste uitgave 1976 Vak Duits Personages

Nadere informatie

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival Zombie! Tommy Donbavand Met tekeningen van Tom Percival Spannend Zombie! Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Zombie! Oorspronkelijke uitgever: Barrington Stoke Ltd Auteur: Tommy Donbavand

Nadere informatie

Eerste druk, april 2012 2012 Piety Alkema Illustraties: Studio Roede te Grootegast en Piety Alkema

Eerste druk, april 2012 2012 Piety Alkema Illustraties: Studio Roede te Grootegast en Piety Alkema Klein draakje Eerste druk, april 2012 2012 Piety Alkema Illustraties: Studio Roede te Grootegast en Piety Alkema isbn: 978-90-484-2341-5 nur: 277 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl

Nadere informatie

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids

KUNSTLES. 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids KUNSTLES 2014 Suzan Overmeer Jazz4kids ELLA, EEN SWINGEND SPROOKJE Binnenkort gaat jullie klas naar Ella, een swingend sprookje, van Jazz4kids. Het verhaal van Ella lijkt op het sprookje van het lelijke

Nadere informatie

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER THE GODFATHER 1. Bekijk het fragment Last scène from Godfather 2. Hierin zie je een boevenfamilie (Italiaanse maffia) gezellig feest vieren met elkaar. De mannen bespreken daarna zaken. In de beroemde

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 5

de Leespromotie L e e s p a r a Kinderboekenweek Groep 5 L e e s p a r a de Leespromotie Kinderboekenweek Groep voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek (indien

Nadere informatie

Verwerking. Ollie en het Kronkeldier (Wilma Geldof en Marieke Nelissen (ill.)) Mammoet (Stefan Boonen en Melvin (ill.))

Verwerking. Ollie en het Kronkeldier (Wilma Geldof en Marieke Nelissen (ill.)) Mammoet (Stefan Boonen en Melvin (ill.)) Minuten Verwerking Ollie en het Kronkeldier (Wilma Geldof en Marieke Nelissen (ill.)) Mammoet (Stefan Boonen en Melvin (ill.)) Materiaal ± 15 min. Ollie en het Kronkeldier: Wie is Wie? Wat is het verhaal?

Nadere informatie

joep is op jet Nicolle van den Hurk Zwijsen

joep is op jet Nicolle van den Hurk Zwijsen joep is op jet Nicolle van den Hurk Zwijsen 4 Zwijsen Nicolle van den Hurk joep is op jet Deze Leesleeuw is van: Leesleeuw 2010 2011 groep 3 leerjaar 1 Leesleeuwtitels schooljaar 2010 2011 1. in een boot

Nadere informatie

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 Les 1: Powerpoint en werkblad [30 40 minuten] Land van GRIJS [slide 1] INTRO Leerkracht vertelt: Stel je voor: dit is het Land van GRIJS, hier ver

Nadere informatie

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015 Taal eginnende geletterdheid eginnende geletterdheid-stap 1 OEKORIËNTATIE: Herkent een boek en weet dat er een verhaal in staat -20--20

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21

22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21 22 oktober 2018 Bodaan Zandvoort-Bentveld n.a.v. Mattheüs 14:13-21 Wat maakt je een Bijbels mens? Ik zeg niet beter of minder of anders, want niets menselijks is de Bijbel vreemd en niets goddelijks ook,

Nadere informatie

Monsterfilm. De illustratie en het lesidee bij dit verhaal staan ook op

Monsterfilm. De illustratie en het lesidee bij dit verhaal staan ook op Monsterfilm Voorpublicatie uit: Joep deel 2 van Isabelle de Ridder en Monique Dozy Clavis Uitgeverij (verschijnt september 2018) Al eerder verschenen: Pleuntje, Joep en Wiebeltand. De illustratie en het

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis Geld graad 1 Lesvoorbereiding Maak zelf geld Print 1 keer het verhaal Isaura s droom, Toon Isaura's foto op het smartboard Print de Braziliaanse munt, de real uit. Verwondering Lees het verhaal Isaura

Nadere informatie

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom

Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8. welkom Bijlage I Lesopzet voor leerlingen groep 7 en 8 welkom t r u u b s k in de voulgblik n oud nieuws en ee ter welkom in de volksbuurt oud nieuws en een terugblik Introductie Eerst bekijken jullie de animatiefilm

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

lydia rood boeken EA C0338F7B25AAF97882C60 Lydia Rood Boeken 1 / 6

lydia rood boeken EA C0338F7B25AAF97882C60 Lydia Rood Boeken 1 / 6 Lydia Rood Boeken 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Lydia Rood Boeken Lydia Rood (Velp, 23 mei 1957) is een Nederlandse schrijfster van boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen. Lydia Rood - Wikipedia Een overzicht

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Dick Bruna De vrouw van Dick Bruna.

Dick Bruna De vrouw van Dick Bruna. Dick Bruna Dick Bruna is geboren in het jaar 1927 en woont in Utrecht. Hij tekent al vanaf zijn kindertijd. Zijn vader wou dat hij uitgever zou worden net als hijzelf en dus ging Dick Bruna naar Londen

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan door Siska Goeminne Boekverslag door S. 1232 woorden 19 februari 2016 7,4 10 keer beoordeeld Auteur Siska Goeminne Eerste uitgave 2012 Vak Methode Nederlands

Nadere informatie

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1

De jongen in de. gestreepte pyjama. John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 De jongen in de 20-11-2017 gestreepte pyjama John Boyne Randy Brummelhuis HET ASSINK VAN BRAKELSTRAAT, 3G1 Zakelijke gegevens Titel: De jongen in de gestreepte pyjama Auteur: John Boyne (zie afbeelding)

Nadere informatie

Robin. en het geheim van Dee en Aa

Robin. en het geheim van Dee en Aa Robin en het geheim van Dee en Aa Het geheim van Dee en Aa In dit kinderboek volgen we Robin die op zoek gaat naar de dief die haar fiets heeft gestolen. Met behulp van een forensisch expert komt ze achter

Nadere informatie

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag door een scholier 1428 woorden 4 december 2003 8,4 8 keer beoordeeld Auteur Margaret Willey Eerste uitgave 1983 Vak Engels A)

Nadere informatie

Primair Onderwijs. 6 lessen

Primair Onderwijs. 6 lessen Maak je eigen land! Voor de docent Vak(gebied) Schooltype/afdeling Oriëntatie op jezelf en de wereld, Aardrijkskunde Primair Onderwijs Leerjaar Groep 3/4 Tijdsinvestering Vakinhoud Kerndoelen 6 lessen

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Het beroep schrijver

Werkstuk Nederlands Het beroep schrijver Werkstuk Nederlands Het beroep schrijver Werkstuk door een scholier 1685 woorden 4 oktober 2008 5,2 37 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoudsopgave Op bladzijde 1: Kaft Op bladzijde 2: Inhoudsopgave Op

Nadere informatie

LEESDAGBOEK groep 2a: 6 tot 8 jaar

LEESDAGBOEK groep 2a: 6 tot 8 jaar brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 2a: 6 tot 8 jaar Dit is het KJV-LEESDAGBOEK VAN: Voornaam: Naam: Adres: Schooljaar: 2018-2019 Mijn begeleiders: Hoe gebruik je dit leesdagboek?

Nadere informatie

LEESDAGBOEK groep 2b: 6 tot 8 jaar

LEESDAGBOEK groep 2b: 6 tot 8 jaar brugge.be/bibliotheek KINDER& JEUGDJURY LEESDAGBOEK groep 2b: 6 tot 8 jaar Dit is het KJV-LEESDAGBOEK VAN: Voornaam: Naam: Adres: Schooljaar: 2018-2019 Mijn begeleiders: Hoe gebruik je dit leesdagboek?

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag door een scholier 1455 woorden 10 december 2006 5,9 13 keer beoordeeld Auteur Genre Haye van der Heyden Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

Charlotte Dematons. Soort van

Charlotte Dematons. Soort van Charlotte Dematons Het gedicht zit vol tegenstellingen. Welke? Welke rijmwoorden zie je in het gedicht? In het gedicht lees je: ik denk nooit aan niets want als ik dat probeer denk ik stiekem toch aan

Nadere informatie

s i t i e ogen open, pyjama aan. illustraties voor kinderen. daniëlle schothorst marianne van voorn marloes de vries

s i t i e ogen open, pyjama aan. illustraties voor kinderen. daniëlle schothorst marianne van voorn marloes de vries c e n t r u m b e e l d e n d e k u n s t e m m e n e x p o s i t i e 22.01 2 0 1 1 t / m 27.03 2 0 1 1 ogen open, pyjama aan illustraties voor kinderen daniëlle schothorst marianne van voorn marloes de

Nadere informatie

Onder en boven. J1505_Onder_en_Boven_1E.indd :47

Onder en boven. J1505_Onder_en_Boven_1E.indd :47 Onder en boven J1505_Onder_en_Boven_1E.indd 1 27-03-15 14:47 Colofon 1 e druk - april 2015 ISBN 9-789081-042604 NUR 306 poëzie Onder en boven is uitgegeven door Lipari B.V., Vleuten Meer informatie: info@lipari.nl

Nadere informatie

Lestips bij. Thema s: mop, raadsel, gezin, school

Lestips bij. Thema s: mop, raadsel, gezin, school Lestips bij Riet Wille (opgegroeid in Lochristi, woont in Gent) werkte jarenlang als logopediste met kinderen die moeite hebben met lezen. Sinds 2015 is ze fulltime auteur. Ze schrijft graag boeken op

Nadere informatie

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek'

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Over het boek 'Mijn wraak zal zoet zijn!', dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken

Nadere informatie

Waarmee? BOODSCHAP. Wat? Waarover? Waar? Wanneer?

Waarmee? BOODSCHAP. Wat? Waarover? Waar? Wanneer? De klasboekenmarkt LES 2 WERKBOEK Dit kan ik al! Ik weet dat er verschillende soorten boeken bestaan. Het communicatieschema Waarmee? Bedoeling? Hoe? Bedoeling? Hoe? BOODSCHAP Wat? Waarover? Wie? Aan wie?

Nadere informatie

Lesbrief bij: Er zit een gat in De wereld van Spriet 2016 Coen Simon & Linda de Haan

Lesbrief bij: Er zit een gat in De wereld van Spriet 2016 Coen Simon & Linda de Haan Lesbrief bij: Er zit een gat in De wereld van Spriet 2016 Coen Simon & Linda de Haan Een boek voor kinderen die niet bang zijn om te vragen (voor alle kinderen dus) Er zit een gat in de wereld van Spriet

Nadere informatie

Lestip 'Mevrouw wit konijn'

Lestip 'Mevrouw wit konijn' Lestip 'Mevrouw wit konijn' Over het boek Ken jij het witte konijn uit Alice in Wonderland? Hij werd beroemd toen hij gehaast weg rende en Alice hem achterna huppelde. Misschien vraag je je af hoe het

Nadere informatie

Je kan dit ook als individuele schriftelijke opdracht geven voor de kinderen het verhaal lezen.

Je kan dit ook als individuele schriftelijke opdracht geven voor de kinderen het verhaal lezen. Lestip 'Help! Help!' Over het boek Gevaar zit niet altijd waar je het verwacht. En redders in nood zijn niet altijd mannelijke helden. En niet alle sprookjes eindigen met een ridder die de prinses trouwt.

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Lessuggesties Tijgerlezen

Lessuggesties Tijgerlezen Lessuggesties Tijgerlezen Onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Tijgerlezenboeken leggen daarom nadruk op humor en spanning. Ze bieden variatie

Nadere informatie