KJV (GROEP 3) Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) (door Frederic Vercaemst)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KJV 2013-2014 (GROEP 3) Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) (door Frederic Vercaemst)"

Transcriptie

1 KJV (GROEP 3) Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) (door Frederic Vercaemst) Auteursinfo Anne Provoost werd op 26 juli 1964 in Woesten, een deelgemeente van Poperingen, geboren. Ze groeide op in een gezin van vier kinderen. Ze begon al heel vroeg met het schrijven van verhalen. Zelfs toen ze nog niet echt kon schrijven dicteerde ze verhalen aan haar moeder. Aan de universiteit van Kortrijk (en later in Leuven) studeerde ze Germaanse talen. In haar laatste jaar werd ze ziek en besloot ze een verhaal te schrijven en dat in te sturen voor een wedstrijd. Tot haar grote verbazing won ze de wedstrijd. Een jaar later nam ze deel aan een wedstrijd van Knack Weekend waarbij ze tweede eindigde. Anne studeerde nog een jaar pedagogische wetenschappen voor ze met haar man naar de VS trok. In de VS schreef ze Mijn tante is een grindewal. Terug in België schreef ze Vallen. Haar volledige bibliografie vind je op Sinds 1995 is ze fulltime schrijver. An Candaele, de illustrator van dit boek, werd geboren in Gent. Ze groeide op in Beveren-Waas. Ze heeft school gelopen in Antwerpen, waar ze grafische vormgeving studeerde aan het Sint-Lucas Instituut. An trok met haar man naar Boston (VS). Pas bij haar terugkeer naar België in 1995, startte haar carrière als illustrator. Kort samengevat Zsofi springt en valt van een ster naar de wereld, met haar koffertje in de hand. Het is haar Springdag. Uit de koffer van Zsofi klimt een vrouw, die het meisje oppakt en tegen zich aandrukt. Ze stelt zich voor als de vrouw van haar leven en geeft het kind melk. Ook zij heeft een koffer bij zich, waar ze van alles uit tevoorschijn tovert om een tent mee te bouwen. In haar koffer is een man meegereisd, die op zijn beurt ook een koffer bij zich heeft. Daarin zit een paard, met een lange vlassen staart. Naast het paard zit er in zijn koffer ook een vrouw: Kej, de moeder van de man. Kej is oud en ziek en vertelt Zsofi dat haar Springdag nadert. Kej is meegereisd om afscheid te nemen. Ze bereidt zich heel sereen voor op haar vertrek. Ze reist naar het einde van de wereld, zonder haar koffer. Zsofi warmt zich aan haar geur die is achtergebleven in haar lege koffer.

2 De auteur en illustrator zelf aan het woord In dit filmpje vertellen Anne Provoost en An Candaele over het boek: Dit vertelt Anne Provoost over het ontstaan van het boek: Ik wilde een boek maken waarin de gangbare kijk op het leven helemaal wordt omgekeerd. In plaats van ervan uit te gaan dat de wereld bij aanvang bestaat, en dat elk kind dat geboren wordt er een plaats in krijgt, wilde ik vertrekken van de ervaring die ik zelf als kind had: ik dacht dat de wereld zich pas ontvouwde als ik hem betrad. In de literatuur noemt men dat gevoel solipsisme. In gesprekken met jonge kinderen hoor ik regelmatig echo s van deze ervaring: ze denken dat de wereld bij hen begint, en zich pas ontwikkelt naarmate zij die wereld ontdekken. Ik vind dat een mooie gedachte, die gelukkig stemt. Ouder worden betekent voor mij het omgekeerde: beseffen dat de wereld al heel lang bestaat, en dat het leven ook zonder mij zal blijven doorgaan. En dat is opnieuw een troostende gedachte. Ik kreeg het verzoek van een Australische uitgever om een allegorisch verhaal te schrijven over leven en dood. Ik stelde aan An voor dat, als de Australische uitgever het verhaal goed vond, ik zou vragen of An de tekeningen mocht maken. De Australische uitgever reageerde enthousiast. An begon te tekenen en ik begon te schrijven. Ik had een verhaallijn maar nog geen tekst. An had nog nooit eerder geïllustreerd zonder tekst. We belden elkaar lang en veel op om over het boek te praten. An tekende met een rietpen en inkt. Ze maakte gebruik van haar verzameling wikkels en pakpapiertjes om de personages herkenbaar te maken. Het motief van de binnenkant van de koffer stemt telkens overeen met de kledij van ieder personage. Zo kan de lezer blijven volgen wie bij welk koffertje hoort. Ik vroeg An om in de leegte van de steppe een plaatsaanduiding te voorzien. An zorgde voor een keitje, een doodsimpel idee waardoor de lezer toch altijd weer ziet waar Zsofi zich bevindt. Ze experimenteerde met transparantie: omdat de tekeningen niet te vol mochten worden, maakte ze delen van de tekening doorzichtig. Ze verzon het warme deken waarin Zsofi zich wikkelt, en waarop de lezer de patronen en de voorwerpen kan terugvinden die Kej heeft achtergelaten. Ze zorgde dat de gedachte zichtbaar werd van een wereld die zich gaandeweg vult. Helemaal op het einde, als de lente komt en Kej springt, verschijnt er groen, nieuw leven. De onderhandelingen met de Australische uitgever sprongen af. Een tijdlang werkten we verder zonder uitgever. We konden alleen maar hopen dat we iemand zouden vinden, liefst in de Lage Landen, die het zou uitgeven. An sprak over het project met De Eenhoorn. Daar was men meteen tot publicatie bereid. ( Anne Provoost, 6 juli 2013)

3 Aan de slag Een koffer vol Geef de kinderen de opdracht om iets mee te brengen van toen ze een baby waren. Steek alle voorwerpen in een koffer en haal ze er één voor één uit. Laat de kinderen vertellen wat het voorwerp voor hen betekent. Een gesprek Deze vragen kunnen, op aangeven van Anne Provoost, gesteld worden over de inhoud van het boek: Wie is de man/vrouw van je leven? Hoe zijn de personages aan elkaar verwand? Waarom is de koffer van Kej zo vol? Waar komt Kej terecht? Laat Kej ook dingen achter? Wat zat er in jouw koffer toen je werd geboren? Zitten er dingen in je koffer die je nog niet hebt gevonden? Heeft mijn vriend(in) meer geluk met wat er in haar koffer zit? Als ik op een ander continent was geboren, had ik dan evenveel in mijn koffer zitten? Zijn er kinderen die met een lege koffer aankomen? Geluidseffecten WHOEPSSS! JAAAAH ZZZOEEEFF In de tekst wordt veel gebruikt gemaakt van onomatopeeën of klanknabootsingen. Anne Provoost denkt dat voor een boreling vooral de geluiden overweldigend zijn. Het licht kan een baby nog buitensluiten met zijn oogleden, maar tegen al het plotse lawaai om zich heen heeft hij geen verweer. Om de geluiden te benadrukken heeft Dries Desseyn (die de lay-out van het boek verzorgde) een afzonderlijk lettertype gebruikt in een andere kleur. Bekijk samen met de kinderen deze geluiden. Bedenk samen met hen andere onomatopeeën en noteer deze op een groot blad. Springdag Ze pakt haar pen en schrijft een datum op, die van vandaag, mijn Springdag. Zo weten we wanneer je jarig bent, zegt ze. Noteer van elk kind de datum van zijn of haar springdag. Kennen details van hun geboorte? Mijn Springdag nadert, Zsofi, als je begrijpt wat ik bedoel. En ze zet haar koffer bij de deur. Springdag is ook een verhaal over sterven. Anne en An vonden het mooi dat Kej zelf kon beslissen wanneer haar tijd is gekomen. Voor de grap noemden de auteur en de illustrator het boek wel eens ons boek over levensbeëindiging. Misschien kan je met de kinderen een gesprekje over sterven houden. Wat vinden ze van de wijze waarop de auteur het sterven van Kej beschreven heeft?

4 Illustraties De tekeningen spelen een belangrijke rol in het boek. Achteraan dit werkmodel vind je enkele foto s die Anne Provoost en An Candaele inspireerden. Herkennen de kinderen die inspiratie in het verhaal? De tekeningen en de tekst communiceren met elkaar. Dit kan je zien in de symboliek van het hemdje van Zsofi. Zsofi is naakt tot Kej verschijnt. Als Kej arriveert, hangt uit haar koffer een hemdje met een motief van eierdooiers, zoals An dat graag noemde. In de tekst wordt nergens melding van dat hemdje gemaakt, maar als wordt verteld dat Kej en Zsofi onafscheidelijk zijn, zie je op een kleine tekening hoe Kej Zsofi aankleedt. Op de laatste tekening zie je hoe Zsofi, nadat Kej is weggegaan, nog steeds het hemdje draagt, met daar bovenop het wikkeldeken met de materiële en immateriële inhoud van Kejsr koffer. Achteraan dit werkmodel vind je enkele schetsen van het werkproces van An Candaele. Met haar illustratietechniek kan je ook zelf aan de slag gaan: teken figuren met zwarte inkt en vul de motieven in met behangpapier, stof of gescheurde snippers uit tijdschriften. Meer Op Facebook vind je een pagina die volledig gewijd is aan Springdag. Je kan daar zeker eens een kijkje op nemen. Juryleden kunnen online op de KJV-boeken reageren. Ga naar klik op Welke boeken moet ik lezen en dan op de groep en het boek in kwestie. Op het prikbord op kan je foto s, prenten, filmpjes en andere reacties op de KJV en de boeken posten.

5 KJV Groep 3 Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) Deze beelden inspireerden Anne Provoost en An Candaele:

6 KJV Groep 3 Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) Zo ging An Candaele te werk bij het illustreren van Springdag:

KJV 2012-2013 (GROEP 3) Hotel Tussentijd / Lisa Boersen & Lars Deltrap (ill.) (door Maarten Dupont)

KJV 2012-2013 (GROEP 3) Hotel Tussentijd / Lisa Boersen & Lars Deltrap (ill.) (door Maarten Dupont) KJV 2012-2013 (GROEP 3) Hotel Tussentijd / Lisa Boersen & Lars Deltrap (ill.) (door Maarten Dupont) Auteursinfo Lisa Boersen werd geboren in 1975. Deze Nederlandse auteur schreef haar debuut in 2007 met

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

KJV (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse)

KJV (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse) KJV 2014-2015 (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse) Auteursinfo Rebecca Stead (1968) groeide op in New York en woont er nog steeds met haar gezin. Ze werkte enkele jaren als

Nadere informatie

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118 Gebr. Naam: Ken Witbreuk Klas: 3G3 Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout Eerste jaar uitgave: 1996 Uitgever: Van Goor Aantal pagina s: 118 Druk: 1 ste druk Auteur: Ted van Lieshout Ted van Lieshout is

Nadere informatie

KJV (GROEP 6) De koningin zonder land / Paul Verrept en Berlinde De Bruyckere (ill.) (door Vera De Smet)

KJV (GROEP 6) De koningin zonder land / Paul Verrept en Berlinde De Bruyckere (ill.) (door Vera De Smet) KJV 2014-2015 (GROEP 6) De koningin zonder land / Paul Verrept en Berlinde De Bruyckere (ill.) (door Vera De Smet) Auteursinfo Paul Verrept (Deurne, 1963) gaat een half jaar naar het RITS en volgt anderhalf

Nadere informatie

Het verhaal van Anna

Het verhaal van Anna Het verhaal van Anna Auteur: Conny Boendermaker Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag door een scholier 1960 woorden 2 februari 2007 7,8 9 keer beoordeeld Auteur Genre Yennik Meert Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

KJV (GROEP 3) Finn, of hoe de zomer naar gras rook / Inge Misschaert & Greet Bosschaert (ill.) (door Maarten Dupont)

KJV (GROEP 3) Finn, of hoe de zomer naar gras rook / Inge Misschaert & Greet Bosschaert (ill.) (door Maarten Dupont) KJV 2012-2013 (GROEP 3) Finn, of hoe de zomer naar gras rook / Inge Misschaert & Greet Bosschaert (ill.) (door Maarten Dupont) Auteursinfo (zie ook www.villakakelbont.be) Inge Misschaert werd in 1974 in

Nadere informatie

LEERKRING. GEERT 50 KGleest

LEERKRING. GEERT 50 KGleest LEERKRING GEERT 50 KGleest OPDRACHTEN 1. Houd een interview met de hoofdpersoon van het boek. Stel tenminste 10 vragen en bedenk wat de hoofdpersoon zou antwoorden. Je moet informatie uit het boek aan

Nadere informatie

Ik ben Pomme Kristien Dieltiens & Stefanie de Graef (ill.) (door Anneleen Hacke)

Ik ben Pomme Kristien Dieltiens & Stefanie de Graef (ill.) (door Anneleen Hacke) WERKMODEL GROEP 3 Ik ben Pomme Kristien Dieltiens & Stefanie de Graef (ill.) (door Anneleen Hacke) AUTEURSINFO (ZIE OOK WWW.VILLAKAKELBONT.BE) Kristien Dieltiens volgde een kunstzinnige en pedagogische

Nadere informatie

KJV (GROEP 1) Piraten in de straat / Jonny Duddle (door Frederic Vercaemst)

KJV (GROEP 1) Piraten in de straat / Jonny Duddle (door Frederic Vercaemst) KJV 2014-2015 (GROEP 1) Piraten in de straat / Jonny Duddle (door Frederic Vercaemst) Auteursinfo Jonny Duddle is een illustrator die woont in het noorden van Wales (V.K.). Hij noemt zichzelf een conceptartiest.

Nadere informatie

Die bus heeft hij van zijn vader gekregen, waar hij heel goed mee kan opschieten.

Die bus heeft hij van zijn vader gekregen, waar hij heel goed mee kan opschieten. Boekverslag door B. 1451 woorden 11 maart 2014 5,6 6 keer beoordeeld Auteur Carry Slee Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands Samenvatting De vader van Paco heeft een garage met allemaal oldtimers.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag door een scholier 1705 woorden 29 juli 2006 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Aart van der Leeuw Liefdesroman Eerste uitgave

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Wie inspireert jou? Leeftijd: 13-16 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Over inspirerende (Bijbelse) personen. En hoe kunnen wij een inspiratie zijn?

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Lestip 'Het is een boek!'

Lestip 'Het is een boek!' Lestip 'Het is een boek!' Over het boek Dit is een schitterend prentenboek over de confrontatie tussen multimedia en boeken. Aap en Ezel zitten tegenover elkaar in de zetel. Aap leest een boek, Ezel is

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Samenvatting Dautzenberg H8

Samenvatting Dautzenberg H8 Samenvatting Dautzenberg H8 Paragraaf 56 Elk boek kun je in drieën verdelen: voorwerk, eigenlijke tekst, nawerk. Onder voorwerk verstaan we alles wat voorafgaat aan het eerste hoofdstuk: omslag, titel,

Nadere informatie

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel:

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel: Het leesspel Dit spel is gebaseerd op vragen over boeken zoals weergegeven in het boekje Vertel eens van Aiden Chambers en op vragen over boeken uit het boek Open Boek van Jos Walta. Voorbereiding: Kopieer

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Januari 2015 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Naam: Tessa Mosselman Schrijver: Pieter Feller Uitgever: Van Holkema & Warendorf Bladzijdes: > 2e druk

Naam: Tessa Mosselman Schrijver: Pieter Feller Uitgever: Van Holkema & Warendorf Bladzijdes: > 2e druk Naam: Tessa Mosselman Schrijver: Pieter Feller Uitgever: Van Holkema & Warendorf Bladzijdes: 180 2007 > 2e druk Van internet: Madelon brengt veel tijd door achter de computer. Het liefst zit ze te chatten

Nadere informatie

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag.

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Appie de detective gaat op zoek naar het schrijfgeheim van Schoolschrijver Arend van Dam. Filmpje Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Arend van Dam: Kinderen denken vaak dat een schrijver

Nadere informatie

Het ontstaan en de geboorte van een baby

Het ontstaan en de geboorte van een baby Kriebels in je buik Het ontstaan en de geboorte van een baby 1 Het ontstaan en de geboorte van een baby Groep 5 50 min Begrippen Voortplanting, zwangerschap, geboorte, eicel, zaadcel, zaadballen, piemel,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Liever ziek dan verliefd

Boekverslag Nederlands Liever ziek dan verliefd Boekverslag Nederlands Liever ziek dan verliefd door Stasia Cramer Boekverslag door een scholier 1685 woorden 28 december 2015 0 keer beoordeeld Auteur Genre Stasia Cramer Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Proefexamen Schrijven 1 Deel 2

Proefexamen Schrijven 1 Deel 2 Proefexamen Schrijven 1 Deel 2 Opgavenboekje NODIG: Proefexamen Schrijven 1, Opgavenboekje Proefexamen Schrijven 1, opdrachten Deel 1: zie www.taalsterk.nl. Zwarte pen Woordenboek (niet verplicht) REGELS:

Nadere informatie

De Tocht van. Kijk en Doe-Tocht (6 t/m 12 jaar)

De Tocht van. Kijk en Doe-Tocht (6 t/m 12 jaar) De Tocht van Kijk en Doe-Tocht (6 t/m 12 jaar) 5 maart t/m 22 mei 2016 www.kunsthal.nl www.musevery.com Calvin en Ruby Black #1 Deze meiden heten de Possum Trot. Ze zijn gemaakt door Calvin en Ruby Black.

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Opdracht: De leerling maakt kennis met oude media en. Meer informatie: zie Bijlage 2

Opdracht: De leerling maakt kennis met oude media en. Meer informatie: zie Bijlage 2 Uit de oude doos M2.1 Opdracht: De leerling maakt kennis met oude media en nieuwe media Opdracht: door middel van pictogrammen en/of echte apparaten. De leerling maakt een tekening van hun huis waarin

Nadere informatie

KJV 2012-2013 (GROEP 2) Niemand en ik / Bart Mertens & Benjamin Leroy (ill.) (door Frederic Vercaemst)

KJV 2012-2013 (GROEP 2) Niemand en ik / Bart Mertens & Benjamin Leroy (ill.) (door Frederic Vercaemst) KJV 2012-2013 (GROEP 2) Niemand en ik / Bart Mertens & Benjamin Leroy (ill.) (door Frederic Vercaemst) Auteursinfo (www.villakakelbont.be) Bart Mertens werd geboren in Halle op 15 december 1980 en woont

Nadere informatie

Verhalend ontwerp. Anne Frank. Linda de Vries (2010/2011)

Verhalend ontwerp. Anne Frank. Linda de Vries (2010/2011) Verhalend ontwerp Anne Frank (2010/2011) Het draaiboek Episodes Sleutelvragen Leeractiviteiten Klassenorganisatie Middelen en materialen Aandachtspunten voor kwaliteit Episode 1 Oma op bezoek met een koffer

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabbé

Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabbé Boekverslag Nederlands Het gouden ei door Tim Krabbé Boekverslag door een scholier 1548 woorden 13 juni 2018 0 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Avonturenroman, Psychologische Eerste uitgave 1984

Nadere informatie

Vriendschap. Basisonderwijs

Vriendschap. Basisonderwijs Basisonderwijs Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar vriendschappen? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

kopieerblad leerling naar een verhaal d at u m :.. /.. /...

kopieerblad leerling naar een verhaal d at u m :.. /.. /... kopieerblad leerling Op zoek naar een verhaal N a a m : V o o r n a a m : d at u m :.. /.. /.... 2 Stap 1: Welk verhaal ga je schrijven? Heb je zelf een migratieverhaal? Ga je op zoek naar het verhaal

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

KJV 2012-2013 (GROEP 4) Soepletters / Mieke Versyp, Isabel Devos (ill) & Julie Tavernier (ill.) (door Annie Moenaert)

KJV 2012-2013 (GROEP 4) Soepletters / Mieke Versyp, Isabel Devos (ill) & Julie Tavernier (ill.) (door Annie Moenaert) KJV 2012-2013 (GROEP 4) Soepletters / Mieke Versyp, Isabel Devos (ill) & Julie Tavernier (ill.) (door Annie Moenaert) Auteursinfo (zie ook www.villakakelbont.be) De Vlaamse schrijfster Mieke Versyp was

Nadere informatie

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies

ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies ER IS ALTIJD EEN BRUG (Leren) leven met goesting na een verlies 7 inzichten die je kunnen helpen na een ingrijpend verlies. Karin Verheyen www.senkaflex.be WELKOM Februari 2010: ik moet afscheid nemen

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal LitLab Leesclub Leesclub 30: Helden II Allemaal willen we de hemel van Els Beerten Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal willen we de hemel van Els

Nadere informatie

Dag 4 Oost, west, thuis best!

Dag 4 Oost, west, thuis best! Dag 4 Oost, west, thuis best! Domeinen: lezen, spreken, luisteren Onderwerp: lees- en schrijfcarrousel Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Eenvoudige schriftelijke instructies zelfstandig

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden kleuters (4-jarigen en 5-jarigen) Werken met kunst in de kerstperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de commerciële uitingen van het kerstfeest: de versierde

Nadere informatie

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Wijs online Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In alle beroepen waarin met mensen wordt gewerkt, is communiceren

Nadere informatie

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik De Valkeniers Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren Versie 1.0 Door Iwan, Jarno, Iris en Erik DeValkeniers.nl Handleiding Redacteur DeValkeniers.nl 1 Inhoud DeValkeniers.nl

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit

Boekverslag Nederlands De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit Boekverslag Nederlands De ijzeren maagd door Bobje Goudsmit Boekverslag door een scholier 1345 woorden 2 juni 2006 5,8 8 keer beoordeeld Auteur Genre Bobje Goudsmit Oorlogsroman, Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten Maatschappelijk werkers en ouderconsulenten kunnen aan de hand van TOLK praten met je kind!: Ouders bewust maken van het belang van veel praten. Ouders

Nadere informatie

Hoeveel water verbruik ik?

Hoeveel water verbruik ik? Eventuele vervolgles: Zuinig met water! Doelen Kerndoel 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu Materialen Varieert naar aanleiding van de vragen van de kinderen. In ieder geval: Waterdagboeken

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Inhoud van deze lesbrief

Inhoud van deze lesbrief Lesbrief bij Krokodillen in het gras van Ingrid Bilardie de Boer Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema

Nadere informatie

Vriendschap. Voortgezet onderwijs

Vriendschap. Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs 2 Wereldwijd doen wetenschappers onderzoek naar vriendschappen. Dat gebeurt ook bij de Universiteit Leiden: daar onderzoeken wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

HANDLETTERING DOE JE ZO!

HANDLETTERING DOE JE ZO! HANDLETTERING DOE JE ZO! 1 2 Tekst en illustraties Karin Luttenberg, 2016 Moon, Amsterdam 2016 Omslagontwerp en opmaak binnenwerk: Karin Luttenberg HANDLETTERING DOE JE ZO! ISBN 978 90 488 3422 8 NUR 400

Nadere informatie

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen

Verhalen die je niet loslaten. Opdrachten bij de verhalen Verhalen die je niet loslaten Opdrachten bij de verhalen 2 3 Inhoudsopgave 1. Open plekken A. Vragend lezen (klassikaal) 5 B. Vragend lezen (in groepjes) 6 C. Vragend lezen (individueel) 7 2. Sleutelfragmenten

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

VAN WIE IS DE KIST? Van wie is de kist. Een schoolprojekt van Museum Het Palthehuis in Oldenzaal

VAN WIE IS DE KIST? Van wie is de kist. Een schoolprojekt van Museum Het Palthehuis in Oldenzaal VAN WIE IS DE KIST? Een schoolprojekt van Museum Het Palthehuis in Oldenzaal 1 Hallo Meester, Hallo Juf, Dit is de kist van Gulia Palthe. Zij is in 1863 geboren in Oldenzaal als dochter van rijke ouders.

Nadere informatie

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan In de vorige les heb je gezien dat er wereldwijd vraagstukken zijn rond water. Op sommige plekken is er te veel water. Op andere plekken is er geen druppeltje meer te vinden. Je zag ook dat de oorzaken

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 3 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 3 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

Doelstelling Testen of u onbewuste vooroordelen hebt ten aanzien van mannen en vrouwen in de wetenschap.

Doelstelling Testen of u onbewuste vooroordelen hebt ten aanzien van mannen en vrouwen in de wetenschap. Activiteit: Impliciete Associatietest Doelstelling Testen of u onbewuste vooroordelen hebt ten aanzien van mannen en vrouwen in de wetenschap. Materialen Computer met internettoegang Werkmethodes De IAT

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Waar gaat dit boek over? Verschillende beelddenkers. Dit boek gaat over kinderen die in beelden denken.

Waar gaat dit boek over? Verschillende beelddenkers. Dit boek gaat over kinderen die in beelden denken. Verschillende beelddenkers Twee vriendinnen: Fátima en Jolijn. Allebei denken ze in beelden, maar allebei op hun eigen manier. Fátima is een kei in dansen. Ze heeft een goed ritmegevoel en kan een dans

Nadere informatie

KJV 2013-2014 (GROEP 4) Ik kan nog steeds niet vliegen / Anna Woltz (door Annie Moenaert)

KJV 2013-2014 (GROEP 4) Ik kan nog steeds niet vliegen / Anna Woltz (door Annie Moenaert) KJV 2013-2014 (GROEP 4) Ik kan nog steeds niet vliegen / Anna Woltz (door Annie Moenaert) Auteursinfo Anna Woltz werd op 29 december 1981 geboren in Londen. Toen ze anderhalf was verhuisde ze samen met

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Waar ik (niet) van hou

Waar ik (niet) van hou Waar ik (niet) van hou Naar: Raad van Europa, Compasito: Manual on Human Rights Education for Children Leeftijd: 9-12 jaar Duur: 45 min. Doelen Kinderrechten Kinderen ontdekken de mogelijkheden en kennis

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Bookmine, een online schat vol boeken van je buren

Bookmine, een online schat vol boeken van je buren Page 1 of 5 Op Bookmine, een Antwerpse online platform boordevol boeken, kan je boeken lenen en ontlenen. Niet vanuit een grote bibliotheek of magazijn, maar gewoon vanuit de boekenkast van één van je

Nadere informatie

Dit boek is van:... Ben je er klaar voor? We gaan beginnen!

Dit boek is van:... Ben je er klaar voor? We gaan beginnen! Ha lieve schrijver, Heb je er de afgelopen dagen over nagedacht waar jouw boek over mag gaan? Dat is heel goed! Tijdens deze Achterflap 5 daagse ga jij aan de slag met deze vraag. Vanaf maandag 24 oktober

Nadere informatie

1 DISK, Boom Amsterdam

1 DISK, Boom Amsterdam aan dit woord gebruik je om uit te drukken dat iets met iets anders verbonden is al al dit woord gebruik je om uit te drukken dat iets eerder gebeurt dan je dacht alles, allemaal bij in de buurt van iets

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3

Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting Nederlands Module 1 t/m 3 Samenvatting door een scholier 1502 woorden 16 december 2010 6 8 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Module 1 Motivaties Verschillende motivaties waardoor

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 1ste, 2de en 3de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een

Nadere informatie

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult'

Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Lestip 'Job en de duif schrikken zich een bult' Over het boek Job gaat met zijn ouders op reis naar Parijs. Daar hebben ze belangrijk nieuws te vertellen: Job wordt grote broer! Job reageert koeltjes:

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Herlaarhof. het social media spel

Herlaarhof. het social media spel Herlaarhof het social media spel Herlaarhof concept document Welkom bij het social media spel van Herlaarhof. Dit is een educatieve game die verteld over het gebruik van verschillende social media. Door

Nadere informatie

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG.

kalender FILIPPENZEN DANKEN 7dagen met de   WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. WOENSDAG 7 NOVEMBER IS HET DANKDAG. betekenis van deze bijzondere dag. Op dankdag danken we God voor delen met mensen ver weg en dichtbij. DE DANKDAGKALENDER WORDT gebruiken. Naast bewustwording van dankdag

Nadere informatie

Hoe gebruikt de ruiter zijn eigen lichaam om paard te rijden en meer specifiek om aan de teugel te rijden?

Hoe gebruikt de ruiter zijn eigen lichaam om paard te rijden en meer specifiek om aan de teugel te rijden? 1. Over het boek Als ik op het internet sleutelwoorden ingeef zoals : dressuur, aan de teugel, aan het bit enz, kom ik steeds terecht op weliswaar interessante sites met veel informatie over het paard

Nadere informatie

Werkwoordoefeningen bij les 5

Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefening 1 1 Ik loop. Ik liep. 2 Ik loop naar huis. Ik liep naar huis. 3 Ik loop op straat. Ik liep op straat. 4 Ik ga naar school. Ik ging naar school. 5 Ik ga naar

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: interviewschema

Ouderbetrokkenheid: interviewschema Ouderbetrokkenheid: interviewschema Contactinformatie: Prof. dr. Johan van Braak, Lien Ghysens en Ruben Vanderlinde Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Inleiding Met dit interview willen we meer

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Topmodel. Bang voor de weegschaal

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Topmodel. Bang voor de weegschaal Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Topmodel Bang voor de weegschaal Lees blz. 6 Kiia lijkt wel een Griekse godin. Wat betekent dat? Lees blz. 8 Het lijkt wel of jij mijn moeder bent, zegt Kiia s moeder.

Nadere informatie

KJV (GROEP 1) Angèle de verschrikkelijke / Tine Mortier & Bert Dombrecht (ill.) (door Frederic Vercaemst)

KJV (GROEP 1) Angèle de verschrikkelijke / Tine Mortier & Bert Dombrecht (ill.) (door Frederic Vercaemst) KJV 2011-2012 (GROEP 1) Angèle de verschrikkelijke / Tine Mortier & Bert Dombrecht (ill.) (door Frederic Vercaemst) Auteursinfo (zie ook www.villakakelbont.be) Tine Mortier werd op 15 december geboren

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter het kunstwerk Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie