KJV (GROEP 6) De koningin zonder land / Paul Verrept en Berlinde De Bruyckere (ill.) (door Vera De Smet)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KJV (GROEP 6) De koningin zonder land / Paul Verrept en Berlinde De Bruyckere (ill.) (door Vera De Smet)"

Transcriptie

1 KJV (GROEP 6) De koningin zonder land / Paul Verrept en Berlinde De Bruyckere (ill.) (door Vera De Smet) Auteursinfo Paul Verrept (Deurne, 1963) gaat een half jaar naar het RITS en volgt anderhalf jaar grafische vormgeving aan de kunstacademie. Hij heeft er veel steun aan illustrator Kristien Aertssen die er dan nog maar net lesgeeft. In het tweede jaar hij regisseert dan volop theater wordt hij gebuisd voor typografie. Hij maakt de opleiding niet af vanwege zijn theaterambitie, maar hij leert er dat hij ergens goed in is en dat het belangrijk is om een eigen plek te hebben waar hij kan werken en nadenken. Later beseft Paul Verrept dat theater niet echt zijn medium is, maar hij blijft wel theateraffiches ontwerpen. Naast grafisch vormgever is hij sinds zijn debuut in 1994 ook auteur en illustrator. Berlinde De Bruyckere (Gent, 1964) groeide op in de Gentse volksbuurt Muide. Ze volgde de opleiding monumentale kunsten aan Sint-Lucas te Gent, waar ze afstudeerde in Vanaf begin jaren 90 staat het menselijk lichaam centraal in haar kunst. Terugkerende thema's in haar werk zijn kwetsbaarheid, vergankelijkheid en eenzaamheid. De Bruyckeres werken zorgen vaak voor controverse. Drijvende sculpturen van vrouwen in de Gentse binnenwateren en in bomen opgehangen dode paarden zorgen voor opschudding en afkeer.

2 Kort samengevat Ik groeide blij op, al zat er diep in mij een onrust en gemis. Waren het mijn ouders die ik miste? Of was het mijn geschiedenis die mij bedrukte, het besef dat ik gedoemd was tot een tragisch leven als koningin van een land dat niet bestond? De koningin zonder land is een sprookje over een prinses die geboren wordt op de dag dat het koninkrijk van haar ouders ten onder gaat. De zee verwoest het hele koninkrijk, haar ouders kunnen slechts op het nippertje ontsnappen. Ze houdt niet van de grond. Daarom loopt ze altijd op stelten en woont in een hoge boomhut. Haar verleden is verdronken, maar ze kan door muren heen kijken en in de toekomst zien. Dat is een gave, maar geen gave die haar per se gelukkig maakt. Blijft ze zweven in het verleden? Of vindt ze toch een uitweg naar een leven hier en nu? Aan de slag Als start van de bespreking, kan je de illustraties uit het boek kopiëren en in willekeurige volgorde aan de lezers geven. Geef hen als opdracht de illustraties in de juiste volgorde te leggen, volgens de chronologie van het boek. Wellicht zullen ze hier wat moeite mee hebben omdat de illustraties geen letterlijke weergave van de tekst zijn. Een ideale start om dieper op de gebeurtenissen in het boek in te gaan en de illustraties daarbij te betrekken. Je kan eerst aan de lezers vragen om het verhaal mondeling te reconstrueren en ondertussen enkele vragen over de illustraties stellen. Illustraties De illustraties in het boek zijn kwetsbaar maar krachtig en sober. Ze vormen geen letterlijke weergave van de gebeurtenissen in het boek, dus kunnen ze ook los van de tekst bekeken worden. - Hoe zou je de illustraties omschrijven? Geef enkele adjectieven. - Vind je de illustraties mooi? Waarom (niet)? - Wat zie je op de illustraties? - Passen de illustraties goed bij het boek? - Waarom zou de auteur voor deze illustraties gekozen hebben? - Wat voor illustraties zou jij kiezen? - Heb je tijdens het lezen naar deze illustraties gekeken? Waarom (niet)? - Zou het boek even mooi/sterk/kwetsbaar/poëtisch/ zijn zonder de illustraties? Waarom (niet)? - Maken of kraken deze illustraties het boek? Waarom? Extra: breng eventueel enkele foto s mee van ander (beeldhouw)werk van Berlinde De Bruyckere. Zien de lezers gelijkenissen tussen de beelden en de illustraties in het boek? Wat is er gelijkend? Wat is er verschillend? Zouden zij naar een tentoonstelling van deze kunstenares gaan? Waarom (niet)?

3 Sprookje Het boek wordt beschreven als een sprookje : ook de titel ( de koningin ) doet ons dit vermoeden. Maar is dit wel werkelijk zo? Wat zijn de kenmerken van een sprookje en zijn deze ook aanwezig in dit boek? Enkele kenmerken van het sprookje op een rijtje: - thematisch gezien is er een strijd tussen goed en kwaad waarbij het goede steeds wint; - heel veel fantasie: personages/gebeurtenissen/karaktertrekken die in het echte leven niet kunnen voorkomen; - er zit een zedenles/moraal in verwerkt. Wat vinden de lezers: is dit boek echt een sprookje? Waarom (niet)? Extra: bedenk samen met de lezers alternatieve gebeurtenissen en feiten in het boek. Speel een soort Wat als : wat als het koninkrijk niet was ten onder gegaan; wat als de prinses geen gave had? Personages en vertelstandpunt Het boek wordt verteld door de ogen van de koningin zonder land, de overgebleven prinses van het verwoeste land. Het is dus een ik-verteller: we lezen alles hoe zij het vertelt. Het hoofdpersonage en eigenlijk ook het enige echte personage is de koningin zonder land. We komen haar naam niet te weten maar zien en voelen alle gebeurtenissen wel op haar manier. Zij wordt geboren tijdens een groot onweer en ontdekt al vrij snel dat ze over een gave beschikt: zij kan door dingen heen zien en op die manier in de toekomst van iedereen kijken. Daarnaast wil zij absoluut geen voet op aarde zetten: in plaats daarvan loopt ze steeds op stelten. Ze verliest al snel haar vader en krijgt door haar moeders grote verdriet de verantwoordelijkheid over het huispersoneel. Na enige tijd verliest ze ook haar moeder. De ouders van het ik-personage, de koning en de koningin van het verloren land, raken alles (hun huis, hun land ) kwijt in het hevige onweer. Ze bouwen hun nieuwe leven zo goed mogelijk op, maar de herinnering aan hun oude leven overwoekert alles en echt gelukkig worden ze nooit meer. Marja is de dienstmeid van de koningin zonder land en heeft een vrij grote betekenis voor haar. Zij staat ook grotendeels in voor de opvoeding, ondersteunt haar tijdens de consulten om de toekomst te voorspellen en slaapt s nachts bij haar als ze niet goed kan slapen. Tekst De twee eerste hoofdstukken komen enorm poëtisch over: het taalgebruik is beknopt, met korte zinnen en talrijke enjambementen. Deze hoofdstukken zijn een soort voorbode op het echte verhaal: de prinses vermeldt dat ze dit verhaal moet vertellen, dat ze niet mag zwijgen. Daarna vanaf hoofdstuk drie wordt alles meer in een doorlopende tekst verteld: hier start namelijk het echte verhaal, vanaf het verwoestende onweer tot het opgroeien van de prinses.

4 Bespreek kort het taalgebruik in het boek. Sommigen zullen dit waarschijnlijk prachtig vinden, terwijl het voor anderen niet toegankelijk genoeg of te moeilijk zal zijn. - Welke adjectieven zou jij gebruiken om het boek te omschrijven? Is dat adjectief positief? Of negatief? Waarom? - Is er volgens jou een verschil in het taalgebruik tussen de eerste hoofdstukken en de rest van het boek? Wat is dan het verschil? Waarom denk je dat dit verschil er is? - Stoort het taalgebruik jou? Vind je het mooi?waarom (niet?) - Begreep je alles in het boek? Zo neen: hoe komt dit? Recensies Geef de lezers enkele recensies (zie onder, maar er zijn er nog beschikbaar op het internet). Met welke recensie gaan zij akkoord? Met welke niet? Waarom (niet)? Wat zouden zij zeker vermelden, mochten ze een recensie van dit boek moeten schrijven? De koningin zonder land toont dat jeugdboeken veel te winnen hebben wanneer auteurs een alliantie aangaan met de hedendaagse kunst. [...] Het kan een mooi opstapje zijn voor jonge lezers naar de hedendaagse kunst, of voor kunstliefhebbers naar de betere jeugdliteratuur. (De Standaard Letteren, mei 2013) Een leeftijdloos sprookje, opgetrokken uit symboliek. [...] Met hun poëtische gewelddadigheid en ongemakkelijke gevoeligheid vullen de tekeningen de tekst aan. Ze verrijken het geheel en maken er een indringend kleinood van. (website Cobra, augustus 2013) Citaten Geef de lezers enkele van onderstaande citaten. Iedereen kiest één citaat dat hem/haar aanspreekt. Vraag hen om uit te leggen waarom het hen aanspreekt, wat de citaten volgens hen betekenen en waar het citaat zich in het verhaal situeert. Je kan de lezers ook op voorhand vragen om zelf citaten mee te brengen. Ik moet spreken. Wat voorbij is weer tot leven wekken, al is het maar in woorden. (pagina 5) Sommigen zoeken zelfs de gruwel die hen is aangedaan terug op, om dan een zekere vrede te vinden in de stilte op de plek waar ze leden, [ ]. (pagina 5) Ik ben de maker van mijn eigen herkomst. (pagina 9)

5 De stemmen uit de aarde vierden hun bevrijding met een hemeltergend gekrijs. (pagina 21) Ik wist niet waarom niets mij met grotere angst vervulde dan een voet op de aarde te zetten. (pagina 27) [ ] al wist ik niet welke beelden echt bestaan hadden en welke door mijn moeder gefantaseerd werden om te kunnen schuilen in een mooi verleden. (pagina 38) Onze welstand zorgde ervoor dat we welkom waren. (pagina 59) Ik verloor me in de beelden in mijn hoofd, in een doodse stilte. Ik voelde mij dicht bij mijn ouders, hoe langer ik niet bewoog of sprak, hoe meer ik hun aanwezigheid voelde. Soms zette ik de kroon op, en dan voelde ik hoe trots ze op me waren. (pagina 69) Ik regeerde over het verleden en de toekomst van mijn nietsvermoedende onderdanen. (pagina 70) Juryleden kunnen online op de KJV-boeken reageren. Ga naar klik op Welke boeken moet ik lezen en dan op de groep en het boek in kwestie.

KJV (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse)

KJV (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse) KJV 2014-2015 (GROEP 4) De spionnenclub / Rebecca Stead (door Delphine Cattrysse) Auteursinfo Rebecca Stead (1968) groeide op in New York en woont er nog steeds met haar gezin. Ze werkte enkele jaren als

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Lestip 'De koningin is verdwenen'

Lestip 'De koningin is verdwenen' Lestip 'De koningin is verdwenen' Over het boek Mag je grapjes maken over de ziekte van de koningin, vragen de narren zich af. De koningin zelf vindt van wel, ze wordt graag aan het lachen gemaakt. De

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De cocon door Guy Didelez

Boekverslag Nederlands De cocon door Guy Didelez Boekverslag Nederlands De cocon door Guy Didelez Boekverslag door een scholier 1641 woorden 27 november 2005 7,2 166 keer beoordeeld Auteur Genre Guy Didelez Jeugdboek Eerste uitgave 2001 Vak Nederlands

Nadere informatie

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt.

De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Het recensieboekje. De bedoeling van een recensie is om anderen een indruk te geven van het boek dat je gelezen hebt. Door het lezen van een recensie kan een ander kind besluiten het boek ook te gaan lezen.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei.

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. 2 Conversatieleidraad Beste leerkracht of docent Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. Je moet deze vragen dus niet op voorhand in de klas bekijken.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 6 Test: ben jij hooggevoelig? Tips van meisjes en jongens... 16

Inhoud. Inleiding... 6 Test: ben jij hooggevoelig? Tips van meisjes en jongens... 16 Inhoud Inhoud... 6 Test: ben jij hooggevoelig?.... 10 Tips van meisjes en jongens... 16 Positief beeld van een hooggevoelig iemand... 21 De negatieve kant van hooggevoeligheid... 25 Aanvaard je gevoeligheid...

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

KJV 2013-2014 (GROEP 3) Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) (door Frederic Vercaemst)

KJV 2013-2014 (GROEP 3) Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) (door Frederic Vercaemst) KJV 2013-2014 (GROEP 3) Springdag / Anne Provoost en An Candaele (ill.) (door Frederic Vercaemst) Auteursinfo Anne Provoost werd op 26 juli 1964 in Woesten, een deelgemeente van Poperingen, geboren. Ze

Nadere informatie

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie)

Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U. Waar gaan we straks voor bidden? (inventarisatie) Tekst: Lucas 18: 1-8 Biddag 5 10 15 20 25 30 Liturgie: Welkom Gezang 328: 1,2,3 Groet Als gebed zingen: Opw. 125: Heer ik kom tot U Lezen: Lucas 18: 1-8 Psalm 43: 1,3,5 Waar gaan we straks voor bidden?

Nadere informatie

KJV 2012-2013 (GROEP 3) Hotel Tussentijd / Lisa Boersen & Lars Deltrap (ill.) (door Maarten Dupont)

KJV 2012-2013 (GROEP 3) Hotel Tussentijd / Lisa Boersen & Lars Deltrap (ill.) (door Maarten Dupont) KJV 2012-2013 (GROEP 3) Hotel Tussentijd / Lisa Boersen & Lars Deltrap (ill.) (door Maarten Dupont) Auteursinfo Lisa Boersen werd geboren in 1975. Deze Nederlandse auteur schreef haar debuut in 2007 met

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

Lestip 'Bunkerdagboek'

Lestip 'Bunkerdagboek' Lestip 'Bunkerdagboek' Over het boek Als Linus een blinde man wil helpen, wordt hij bewusteloos geslagen en ontvoerd. Hij wordt wakker in een ruimte, ergens diep onder de grond. Op vaste tijden komt er

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Geschreven door Simon Vierstra Met illustraties van Patricia Heijmen

Geschreven door Simon Vierstra Met illustraties van Patricia Heijmen Geschreven door Simon Vierstra Met illustraties van Patricia Heijmen Vind je het een mooi sprookje? Tweet het! En deel deze pdf met je vrienden! Tweet en deel via: The Rainbow Museum tekst Mooie dingen

Nadere informatie

ONS GEVOEL. De sleutel. Wie de sleutel van het leven zoekt, moet bij zichzelf beginnen. Steek dan de sleutel in het slot, en ga dan ook naar binnen.

ONS GEVOEL. De sleutel. Wie de sleutel van het leven zoekt, moet bij zichzelf beginnen. Steek dan de sleutel in het slot, en ga dan ook naar binnen. ONS GEVOEL De persoonlijke noot Het vader- en moederschap geeft het leven door. Onze ziel is de stuwing. Ons gevoel geeft de juiste richting aan ons leven. Het overdenken van elke geschreven regel brengt

Nadere informatie

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind

1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1.1 Vragenlijst: Wat ik leuk Vind 1. Wat kijk je graag op tv? 2. Wat is je lievelingsfilm? 3. Wat doe je op internet? 4. Welke games speel je? 5. Waar praat je over op facebook, twitter, enzo? 6. Wat doe

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1671 woorden 14 januari 2002 6,9 81 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind.

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind. Praktische-opdracht door een scholier 1924 woorden 12 februari 2004 4,1 49 keer beoordeeld Vak Nederlands Opdracht A. 1. Het gedicht vind ik wel leuk. Zelf hou ik niet van gedichten. Maar het verhaal over

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter het kunstwerk Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase

Nadere informatie

Lesbrief Panter - pagina 1

Lesbrief Panter - pagina 1 Lesbrief Panter - pagina 1 VOOR HET LEZEN 1. Bekijk de omslag van deze graphic novel. - Wat verwacht je van het verhaal? - Welke thema s zullen aan bod komen? - Wie is de auteur? Weet je iets over hem?

Nadere informatie

BIJLAGE JURYHANDLEIDING DE INKTAAP

BIJLAGE JURYHANDLEIDING DE INKTAAP INLEIDING Na het lezen van de vier boeken kun je een juryrapport schrijven samen met andere juryleden van jouw school. Om hier een handje bij te helpen hebben we een aantal vragen op een rijtje gezet.

Nadere informatie

7,3. Boekverslag door een scholier 2136 woorden 30 november keer beoordeeld. Eerste uitgave 1995

7,3. Boekverslag door een scholier 2136 woorden 30 november keer beoordeeld. Eerste uitgave 1995 Boekverslag door een scholier 2136 woorden 30 november 2004 7,3 24 keer beoordeeld Auteur Genre R.L. Stine Jeugdboek Eerste uitgave 1995 Vak Engels samenvatting Op een zonnige dag waren Mark en zijn vrienden

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

De tocht door het land van rouw

De tocht door het land van rouw De tocht door het land van rouw Bron: Herbergen van Verlies, geschreven door Riet Fiddelaers- Jaspers en Sabine Noten Toegelicht door Sandra de Bruyne Integreren Opbouwen Funderen Ankeren Verduren Aanschouwen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen door Thea Beckman Boekverslag door een scholier 1406 woorden 6 oktober 2008 7,6 23 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek Eerste uitgave 1980

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Oorlogswinter. Denice Surink

Oorlogswinter. Denice Surink Oorlogswinter Inhoud 1. Zakelijke gegevens... 3 2. Samenvatting... 3 3. Over de auteur... 3 4. Over het boek... 4 5. Leeservaringen... 4 6. Recensie.... 5 1. Zakelijke gegevens A. Het boek heet oorlogswinter.

Nadere informatie

Het levende in het sterven

Het levende in het sterven Het levende in het sterven Het levende in het sterven Paulus Rijntjes Schrijver: Paulus Rijntjes Voor informatie over ons werk of over andere publicaties: www.hesychia.net ISBN: 4400006618 Paulus Rijntjes

Nadere informatie

Verwerking. Ollie en het Kronkeldier (Wilma Geldof en Marieke Nelissen (ill.)) Mammoet (Stefan Boonen en Melvin (ill.))

Verwerking. Ollie en het Kronkeldier (Wilma Geldof en Marieke Nelissen (ill.)) Mammoet (Stefan Boonen en Melvin (ill.)) Minuten Verwerking Ollie en het Kronkeldier (Wilma Geldof en Marieke Nelissen (ill.)) Mammoet (Stefan Boonen en Melvin (ill.)) Materiaal ± 15 min. Ollie en het Kronkeldier: Wie is Wie? Wat is het verhaal?

Nadere informatie

SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT

SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT NEXT MOVE SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT SAMENVATTING De kinderen en jongeren mogen vandaag leren beseffen dat God ontzettend veel van hen houdt. En dan niet als groep, maar van elk kind apart. Hij

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school.

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school. Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij Opdrachtenblad Naam film: Aanduidingen Kijkwijzer: Regie: Jaar: Duur: Eventueel website van de film: Leerdoelen 1. Je kunt op een kaart aanwijzen

Nadere informatie

Lestip 'De Reus van de Zomerflat'

Lestip 'De Reus van de Zomerflat' Lestip 'De Reus van de Zomerflat' Over het boek Kalinda is net verhuisd naar de Zomerflat en kan niet slapen. Wanneer ze uit het raam kijkt, gelooft ze haar ogen niet want ze ziet een reus. De volgende

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

De avonturen van Endora deel 1. Het wonderbaarlijke kruidenvrouwtje uit het wonderbaarlijke land Zankonia

De avonturen van Endora deel 1. Het wonderbaarlijke kruidenvrouwtje uit het wonderbaarlijke land Zankonia De avonturen van Endora deel 1 Het wonderbaarlijke kruidenvrouwtje uit het wonderbaarlijke land Zankonia Eerste druk, oktober 2012 2012 Rosemarie Donkersloot Illustraties verhaaltjes 1, 2, 3, 5: Ramona

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp!

Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! Boekverslag Nederlands Verliefd zijn is een ramp! door Caja Cazemier Boekverslag door een scholier 1869 woorden 28 januari 2006 7,2 133 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

1.1 Het eerste telefonische contact

1.1 Het eerste telefonische contact 11 1Methodiek van starten en kennismaken Elk hulpverlenerscontact begint met kennismaken en starten. Overigens is dat nooit het eerste gesprek. Vooraf heeft de hulpvrager al naar je geïnformeerd en een

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 3: Opbouw blog Les

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Lestip 'Meester Frank en de draak'

Lestip 'Meester Frank en de draak' Lestip 'Meester Frank en de draak' Over het boek Senne heeft een draak in z n hoofd. Die rommelt als hij sommen moet maken en zorgt ervoor dat het goede antwoord dat in Senne s hoofd zit, niet uit z n

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Terug naar de kust door Saskia Noort

Boekverslag Nederlands Terug naar de kust door Saskia Noort Boekverslag Nederlands Terug naar de kust door Saskia Noort Boekverslag door een scholier 2052 woorden 8 jaar geleden 5,4 23 keer beoordeeld Auteur Genre Saskia Noort Thriller & Detective Eerste uitgave

Nadere informatie

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118

Gebr. Naam: Ken Witbreuk. Klas: 3G3. Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout. Eerste jaar uitgave: Uitgever: Van Goor. Aantal pagina s: 118 Gebr. Naam: Ken Witbreuk Klas: 3G3 Titel: Gebr. Auteur: Ted van Lieshout Eerste jaar uitgave: 1996 Uitgever: Van Goor Aantal pagina s: 118 Druk: 1 ste druk Auteur: Ted van Lieshout Ted van Lieshout is

Nadere informatie

Vul kort dit leeskader in:

Vul kort dit leeskader in: Naam Ι Voornaam: Klas Ι Nummer: 15 5TSTWB Vak: Nederlands (onderdeel leesportfolio) Leerkracht: Joke Vergote Kluisnummer: 220 Datum: 24/04/2018 Toegestane media: Alles wat je lief is! Leeskader Leesbelevingsverslag

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3

Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting Nederlands Cursus 1,2 en 3 Samenvatting door J. 1308 woorden 6 december 2012 6,2 13 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Zakelijke teksten > eenduidige teksten met als doel informatie

Nadere informatie

Groeten uit Londen. Gemaakt door: Ben Klein Buursink Klas: 3t1 Lerares: mevrouw Owel

Groeten uit Londen. Gemaakt door: Ben Klein Buursink Klas: 3t1 Lerares: mevrouw Owel Groeten uit Londen Gemaakt door: Ben Klein Buursink Klas: 3t1 Lerares: mevrouw Owel 1 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A De titel van het boek is Groeten uit Londen. Het boek is geschreven door Yoyce Pool.

Nadere informatie

DE TOVERFLUIT. Mozart In beeld gebracht door groot en klein van De Toverfluit, Zonhoven

DE TOVERFLUIT. Mozart In beeld gebracht door groot en klein van De Toverfluit, Zonhoven DE TOVERFLUIT Mozart In beeld gebracht door groot en klein van De Toverfluit, Zonhoven 2017-2018 Papageno: eenzame vogelvanger, moet de hele tijd vogeltjes vangen voor de Koningin van de Nacht Tamino:

Nadere informatie

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk

Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Boekje voor: spreekbeurt, boekenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum boekenkring Inleverdatum werkstukken (groep 6 t/m 8) Werkstuk 1: woensdag 22 november Werkstuk 2: woensdag 18

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De gele scooter door Elle

Boekverslag Nederlands De gele scooter door Elle Boekverslag Nederlands De gele scooter door Elle van den Bogaart Boekverslag door een scholier 1439 woorden 24 mei 2005 7,1 592 keer beoordeeld Auteur Genre Elle van den Bogaart Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is.

Die week hoort hij van zijn moeder dat hij, zijn zus en zijn moeder terug gaan naar Berlijn, omdat het daar veiliger is. 6,7 Boekverslag door Bram 1067 woorden 19 keer beoordeeld 22 november 2014 Auteur John Boyne Genre Oorlogsroman Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Zakelijke gegevens Titel: De

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat Het onzichtbare koninkrijk Heeft iemand ooit iets tegen je gezegd waardoor je anders gaat nadenken dan je daarvoor deed? Hoe heeft dat je leven veranderd? Denk aan een een jongen van jouw leeftijd die

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober 2016 Vrijheid en verbinding Dames en heren, Twee weken geleden vond de jaarlijkse herdenking plaats in het Oranjehotel te Scheveningen, waar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1178 woorden 11 oktober 2016 3,9 9 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest. Ari Schol

Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest. Ari Schol Vol Liefde Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest Ari Schol Colofon www.arischol.nl 2016, Tweede druk Oorspronkelijke titel: Omslagontwerp en foto s: Foto auteur: Redactie: Opmaak: Vol Liefde Ari

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren'

Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren' Lestip 'De kronieken van Qrom: Vuurtoren' Over het boek Op het eiland Qrom waait zo n harde wind dat alles krom is. Dieren en mensen lopen gebogen, bomen en planten groeien scheef. Men heeft de vuurtoren

Nadere informatie

Lestip 'Eén mens is genoeg'

Lestip 'Eén mens is genoeg' Lestip 'Eén mens is genoeg' Over het boek Juliette groeit op in een muzikaal gezin, samen met haar oudere broer Louis en zusje Mia. Haar leven verandert voorgoed als haar vader tijdens een optreden overlijdt.

Nadere informatie

LESMODEL TAALBESCHOUWING (TAALGEBRUIK EN TAALSYSTEEM)

LESMODEL TAALBESCHOUWING (TAALGEBRUIK EN TAALSYSTEEM) LESMODEL TAALBESCHOUWING (TAALGEBRUIK EN TAALSYSTEEM) In 2002 werkten we een lesmodel uit met integratie van verschillende componenten uit het leerplan. Zo kwamen genietend lezen, leesvaardigheid, spreek-

Nadere informatie

Boekverslag Engels Genesis and catastrophe, a true story door Roald Dahl

Boekverslag Engels Genesis and catastrophe, a true story door Roald Dahl Boekverslag Engels Genesis and catastrophe, a true story door Roald Dahl Boekverslag door een scholier 1232 woorden 12 juni 2002 6,4 89 keer beoordeeld Auteur Genre Roald Dahl Kort verhaal Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan door Siska Goeminne Boekverslag door S. 1232 woorden 19 februari 2016 7,4 10 keer beoordeeld Auteur Siska Goeminne Eerste uitgave 2012 Vak Methode Nederlands

Nadere informatie

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven.

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. Beste Lezer Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. De flarden waren er al heel lang, maar ik kreeg het niet voor

Nadere informatie

Boekverslag door Sam 1172 woorden 6 juli keer beoordeeld. Eerste uitgave 2004 Nederlands. Boekverslag Geestesoog. Boekverslag door: Sam Otten

Boekverslag door Sam 1172 woorden 6 juli keer beoordeeld. Eerste uitgave 2004 Nederlands. Boekverslag Geestesoog. Boekverslag door: Sam Otten Boekverslag door Sam 1172 woorden 6 juli 2016 0 keer beoordeeld Auteur Klaas Bond Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak Nederlands Boekverslag Geestesoog Boekverslag door: Sam Otten 1-7-2016 https://www.scholieren.com/verslag/97214

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

KJV (GROEP 3) Finn, of hoe de zomer naar gras rook / Inge Misschaert & Greet Bosschaert (ill.) (door Maarten Dupont)

KJV (GROEP 3) Finn, of hoe de zomer naar gras rook / Inge Misschaert & Greet Bosschaert (ill.) (door Maarten Dupont) KJV 2012-2013 (GROEP 3) Finn, of hoe de zomer naar gras rook / Inge Misschaert & Greet Bosschaert (ill.) (door Maarten Dupont) Auteursinfo (zie ook www.villakakelbont.be) Inge Misschaert werd in 1974 in

Nadere informatie

In deze blog vertelt leesconsulent Ida van der Linden over hoe je moeilijke onderwerpen bespreekbaar kunt maken door boeken.

In deze blog vertelt leesconsulent Ida van der Linden over hoe je moeilijke onderwerpen bespreekbaar kunt maken door boeken. In deze blog vertelt leesconsulent Ida van der Linden over hoe je moeilijke onderwerpen bespreekbaar kunt maken door boeken. In mijn werk als leesconsulent maak ik soms heel bijzondere dingen mee. Zo kwam

Nadere informatie

In de hemel is de Heer en Zijn glans is als kristal Hij is de Heilige, Hij is God en Hij heerst over het Heelal

In de hemel is de Heer en Zijn glans is als kristal Hij is de Heilige, Hij is God en Hij heerst over het Heelal Hartelijk welkom In de hemel is de Heer In de hemel is de Heer en Zijn glans is als kristal Hij is de Heilige, Hij is God en Hij heerst over het Heelal Er is kracht in Zijn woord als de wateren bruist

Nadere informatie

Ik ben hier, nu! De wereld is mijn canvas en ik beschilder het met bloed!

Ik ben hier, nu! De wereld is mijn canvas en ik beschilder het met bloed! Ik ben hier, nu! De wereld is mijn canvas en ik beschilder het met bloed! Deze enkele zin, hoewel abstract, symboliseert voor mij het hele boek Cardan dat Marten Blom heeft geschreven. Er zijn meerdere

Nadere informatie

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden.

Wat het effect van een vraag is, hangt sterk af van het soort vraag. Hieronder volgen enkele soorten vragen, geïllustreerd met voorbeelden. Actief luisteren Om effectief te kunnen communiceren en de boodschap van een ander goed te begrijpen, is het belangrijk om de essentie te achterhalen. Je bent geneigd te denken dat je een ander wel begrijpt,

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag door een scholier 1705 woorden 29 juli 2006 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Aart van der Leeuw Liefdesroman Eerste uitgave

Nadere informatie

KJV (GROEP 3) Maar ik ben Frederik, zei Frederik / Joke van Leeuwen (door Lotte Oers)

KJV (GROEP 3) Maar ik ben Frederik, zei Frederik / Joke van Leeuwen (door Lotte Oers) KJV 2014-2015 (GROEP 3) Maar ik ben Frederik, zei Frederik / Joke van Leeuwen (door Lotte Oers) Auteursinfo Joke van Leeuwen is een Nederlandse Belg of een Belgische Nederlander. Ze is geboren in Den Haag,

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio. 1) Omslag

Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio. 1) Omslag Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio 1) Omslag Dit is de omslag van het boek. Je ziet een jongen met één oog. Ook zijn linkeroor is groter dan zijn rechteroor. Bij zijn wenkbrauw staat de tekst van de titel

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Carlo met zijn grote kop

Boekverslag Nederlands Carlo met zijn grote kop Boekverslag Nederlands Carlo met zijn grote kop door Peter-Jan Rens Boekverslag door een scholier 1540 woorden 23 april 2007 7,6 6 keer beoordeeld Auteur Genre Peter-Jan Rens Jeugdboek Eerste uitgave 1995

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

LitLab Leesclub. De consequenties van Niña Weijers. Leesclub 1: Privacy. Spelregels

LitLab Leesclub. De consequenties van Niña Weijers. Leesclub 1: Privacy. Spelregels LitLab Leesclub Leesclub 1: Privacy De consequenties van Niña Weijers Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over De consequenties van Niña Weijers. Je doet dat aan

Nadere informatie

sterven is verlost willen zijn van al het materiële waar we spijtig genoeg zo afhankelijk van zijn

sterven is verlost willen zijn van al het materiële waar we spijtig genoeg zo afhankelijk van zijn Inleiding: " Als je zeker bent van die ander.... dan moet sterven mooi zijn een verlangen om opnieuw geboren te worden dan moet sterven bevrijdend zijn de eindstreep halen van je levensrit sterven is om

Nadere informatie

Jonggezinnedienst 24 sept uur Thema : de Koninklijke trein Kind vermist/gemist opening winterwerk met ds Hoekman

Jonggezinnedienst 24 sept uur Thema : de Koninklijke trein Kind vermist/gemist opening winterwerk met ds Hoekman Jonggezinnedienst 24 sept 2017 10.00 uur Thema : de Koninklijke trein Kind vermist/gemist opening winterwerk met ds Hoekman Welkom en afkondigingen: Zingen: Heb je al een kaartje voor de koninklijk trein

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Voor altijd samen, amen

Boekverslag Nederlands Voor altijd samen, amen Boekverslag Nederlands Voor altijd samen, amen door Guus Kuijer Boekverslag door een scholier 1495 woorden 17 september 2003 6,9 163 keer beoordeeld Auteur Genre Guus Kuijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Liturgie jongerendienst 14 juli 2019

Liturgie jongerendienst 14 juli 2019 Liturgie jongerendienst 14 juli 2019 Muzikale invulling Welkom Zingen: Schrijvers van gerechtigheid: Met open armen Kom, als je honger hebt of dorst. Hier kun je eten, deel met ons. Kom met je tranen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Januari 2010

Nieuwsbrief Januari 2010 DE ROBIJN Nieuwsbrief Januari 2010 Een gelukkig nieuw jaar. Ik wens iedereen een heel creatief, daadkrachtig en energierijk 2010 toe. Deze kwaliteiten zullen je helpen om het nieuwe jaar dat voor je ligt

Nadere informatie