PROJECT ALGEMENE VAKKEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROJECT ALGEMENE VAKKEN"

Transcriptie

1 1 PROJECT ALGEMENE VAKKEN Groeien van klassikaal naar gedifferentieerd lesgeven 1 Wat, waarom en hoe? Een gemeende hartenkreet die je bij veel leraren hoort, is Hoe moet je in godsnaam met al die verschillen tussen de leerlingen omgaan?! Het toverwoord dat vaak bovengehaald wordt ook in het M-decreet - is differentiëren. Maar ga er maar eens aan staan. Catherine Coubergs e.a. presenteren in Het BKD-Leerkracht model: binnenklasdifferentiatie realiseren in klas een kader om er praktisch vorm aan te geven. Op die manier kunnen leraren vertrekken vanuit de leernoden om zo het leren van alle leerlingen te faciliteren (Impuls, 45e jg., nr.3, blz , Acco Leuven). Binnenklasdifferentiatie staat inderdaad hoog op de agenda in veel secundaire scholen en in de lerarenopleiding. Volgens Els Castelein en collega s uit de geïntegreerde en specifieke lerarenopleiding UC Leuven-Limburg, VIVES en KU Leuven gaat het vooral over een beroepshouding. De visie op onderwijs van een leraar is allesbepalend voor het welslagen van binnenklasdifferentiatie. In welke mate is de leraar bereid om het eigen onderwijs aan te passen aan de noden van verschillende leerlingen? Ter ondersteuning werken de auteurs een systeem uit met tandwielen die in mekaar haken en draaien op twee vragen: Op basis waarvan kun je differentiëren? en Welke elementen kun je bespelen? (Impuls, 46e jg., nr.3, blz , Acco Leuven). Wouter Smets, onderzoeker van de Karel de Grote-Hogeschool, rapporteert over een onderzoekstraject met vormings- en coachingsaanbod om gedifferentieerd onderwijs te leren vormgeven. De onderzoeker vertrok vanuit de overtuiging dat alles begint vanuit de juiste grondhouding. Drempelvrees is een boosdoener om binnenklasdifferentiatie een kans te geven. Vooral voorstellen van kleine en betekenisvolle aanpassingen aan de huidige praktijk, kunnen leraren stimuleren om te differentiëren (Impuls, 46e jg., nr.3, blz , Acco Leuven). Binnenklasdifferentiatie is geen werkvorm. Het is een grondhouding. Je moet erin geloven! Als je er niet in gelooft, is het moeilijk en lastig beginnen. Als je niet gelooft dat leerlingen autonoom leervorderingen kunnen maken, dan is het moeilijk om te differentiëren. Het gaat over vertrouwen hebben in het leren van leerlingen. Jongeren willen leren en vooruitgang maken. Ze willen proberen en ondervinden of ze het kunnen. 2 Veel vormen van Er zijn veel vormen van differentiatie die je in je klas kunt overwegen. Je kunt ze niet allemaal tegelijk en elke keer weer inzetten. Het is maar een middel en zeker geen doel op zich!

2 2 2.1 Niveaudifferentiatie Elke leerling krijgt kans op succes omdat de les aansluit bij zijn/haar niveau. Wie de basisleerstof vat, begint aan de oefening. De kleine restgroep die nog niet onmiddellijk mee is, krijgt extra input door de leerkracht. Een ander voorbeeld is, werken met een verantwoordelijke van de week : deze leerling stuurt zijn/haar niveaugroep aan en leidt voor die groep de les. De verantwoordelijke van de week werkt buiten de les samen met de leerkracht (voorbereiden van de te verwerken, in te oefenen leerstof). Hierdoor spreken de leerlingen meer met elkaar en oefenen ze taal en sociale vaardigheden. Maar ze leren niet alleen samenwerken; ze leren ook creatief denken. Dit steunt op de zone van naaste ontwikkeling van L. Vygotski: een leerling heeft een bepaalde ontwikkeling bereikt en kan nu met de hulp van een leerkracht of medeleerling (ouder thuis?) de kloof naar de zone van naaste ontwikkeling dichten. 2.2 Tempodifferentiatie Leerlingen kiezen het tempo voor het doornemen van de leerstof. Het proces is hierbij belangrijker dan het product. Valkuil: het tempo van de leerling hangt niet altijd samen met het niveau van deze leerling. 2.3 Verdiepingsdifferentiatie Hier telt vooral het belang van de need-to-know (basisleerstof) tegenover de nice-to-know (uitbreidingsleerstof, wat niet verboden is als de basis bereikt is). Sterkere leerlingen gaan dieper in op de leerstof dan zwakkere. Let op: ook zwakkere leerlingen hebben nood aan uitdagingen en een zwakke leerling in het vak van de collega is nog geen zwakke leerling in jouw les. Hier kun je werken met het BHV-model: basisstof aanbieden, herhalingsstof en verrijkingsstof aanleveren. 2.4 Differentiatie naar belangstelling De leerkracht biedt de lesstof op verschillende manieren aan of belicht ze vanuit verschillende kanten. Dit uit zich vaak in de keuzes die jongeren krijgen. Voor meer informatie verwijs ik graag naar het lesvoorbeeld. 2.5 Differentiatie naar meervoudige intelligentie (MI, Gardner/Kagan) Leerlingen zijn op verschillende manieren knap: woordknap, rekenknap, beweegknap, mensknap, beeldknap, zelfknap, muziekknap en natuurknap. Als leerkracht speel je hier tijdens de lespraktijk op in. Het bestaan van Meervoudige Intelligentie is moeilijk empirisch aan te tonen maar het geeft prima uiting aan de verschillende kwaliteiten die jongeren ontwikkelen.

3 3 2.6 Differentiatie naar leerstijlen (bv. Kolb) Jongeren kunnen over vier verschillende leerstijlen beschikken: de dromer leert door inleving, de doener leert door te doen, de denker leert door onderzoek en de beslisser leert via informatie. De aandacht voor de verschillende leerstijlen bepaalt het leerproces waarin de jongere liefst instapt. Deze theorie is aan kritiek onderhevig maar niemand twijfelt aan het gegeven dat leerlingen verschillende leervoorkeuren hebben. 2.7 Differentiatie naar voorkennis Via het inzetten van de onderwijsstrategie OVUR spelen we bij het begin van de les in op de voorkennis van de jongere. Sommige leerlingen hebben meer kennis dan anderen in één bepaald vak, bv. door context, interesse, te bereiken doelen Veronderstellingen spelen echter ook een rol. Welk idee hebben ze over de leerstof? Dit is vaak onvolledig en misleidend. 2.8 Differentiatie naar perceptie van leerlingen We spelen in op de wijze waarop de leerling zijn taaksituatie waarneemt: moeilijk, makkelijk, kan ik [niet]. Dit is vaak afhankelijk van de leerling. Gelooft de leerling in a fixed mindset ( Ik kan dit niet en zal dit nooit kunnen want ik ben hier nooit goed in geweest; mijn ouders waren daar trouwens ook niet goed in! ) of in a growth mindset ( Ik kan dit NU nog niet, misschien binnen een paar dagen, want oefening baart kunst )? Het is belangrijk dat een leerling deze theorie krijgt aangereikt door een leerkracht die gelooft in a growth mindset. Zie ook: Dirksen, G., Möller H. (2011). BreinLink voor ouders. Schiedam: Scriptum Books. 3 De rol van de leraar Veel collega s huiveren als ze de term differentiatie horen, maar het gebeurt wel in de les PAV, vaak zonder dat ze er zich van bewust zijn. Soms zie ik het tijdens klasbezoeken gebeuren en alludeer ik erop, maak ik het zichtbaar en bespreekbaar. Ik zie het in vormen van begeleid en zelfstandig leren, in vormen van contractwerk, in het gebruik van instructiefiches, correctiemodellen, sleutels, peer- en zelfevaluatie Maar ook directeurs, mentor-coaches of vakcollega s kunnen een rol spelen door van binnenklasdifferentiatie een prioriteit op school te maken of focus in een vakgroep. Als de leerkracht binnenklasdifferentiatie als middel ontdekt om met de verschillen in een klas om te gaan, wordt het nuttig en zinvol in de ogen van de gebruiker die er resultaat mee boekt om leerlingen te laten leren of excelleren. Evengoed zie ik ook klassikale lessen die met de beste bedoelingen en vanuit een diepgewortelde traditie en overtuiging nog de bovenhand halen. Nochtans zijn velen er ondertussen van overtuigd dat de gemiddelde leerling niet bestaat. Moeten we dan voor iedere leerling iets anders voorzien? Nee, natuurlijk niet, want het is wel de bedoeling dat we met de leerlingen aan dezelfde doelen werken.

4 4 Maar dat dit niet altijd en voor iedereen op dezelfde manier kan en moet gebeuren, lijkt me ook een overweging waard. Het is inderdaad niet altijd eenvoudig om je nieuwe rol als leraar op te nemen: de leraar als sherpa, als facilitator die zorgt voor de (rand)voorwaarden waarin de leerlingen moeten, kunnen en willen leren. Dat gebeurt meer en meer vanuit een gedifferentieerde, gevarieerde aanpak, door te differentiëren in instructie, in leertijd en in leerstof. Veel leraren zijn super gedreven, willen alles onder controle hebben en houden, willen alles in de hand houden. Als je echter wilt differentiëren moet je kunnen loslaten, moet je werk en inhoud uit handen willen en kunnen geven. De meeste leraren staan voor de veranderende opdracht om te variëren op het vlak van ondersteuning en hulp bieden: bv. door niet alles van de leerling over te nemen ( Kijk, zo moet je het doen! ), door algemene uitleg te geven, maar door ook opties te geven, hints, bronnen aan te bieden, taken en deeltaken te splitsen, alleen criteria te geven en bv. je als leraar te beperken tot feedback achteraf. Uiteraard blijf je sturen, steunen en stimuleren. De leraar blijft de spilfiguur in het leerproces van de leerling. Binnenklasdifferentiatie is antwoord geven op de noden en behoeften van de leerlingen. De vraag die constant door je hoofd spookt, is Wat werkt voor de leerlingen?. De mate waarin je slaagt om daar een antwoord op te geven, doet de leerling verder ontwikkelen. Natuurlijk moet je in een context kunnen werken waar je vertrouwen krijgt om te leren differentiëren, waar je niet afgerekend wordt op mislukken, waarin er geen angst voor chaos heerst, geen angst om het verkeerd te doen, geen angst om leerplandoelen niet te realiseren. Het is trouwens alleen al om praktische redenen niet mogelijk om alle leerplandoelen formeel te evalueren. Er zijn er te veel en wellicht zou het ook te tijdrovend zijn Leraren moeten de formatieve of summatieve evaluatie dan ook zo organiseren dat ze de leerplandoelen globaal zo goed mogelijk weerspiegelen. Dat betekent dat de resultaten van een valide evaluatie generaliseerbaar zijn naar het volledige leerplan. We hoeven en kunnen niet alle leerplandoelen formeel evalueren om tot valide uitspraken te komen met het oog op de deliberatie. De evaluatie moet representatief zijn voor wat de leerlingen aan leerplandoelen realiseerden. 4 Een praktijkvoorbeeld Laten we eens een aantal inzichten omtrent binnenklasdifferentiatie omzetten in een lesontwerp op basis van een bestaande lessituatie. Hoe kunnen we nu met eenvoudige aanpassingen van de bestaande lespraktijk evolueren naar meer gedifferentieerd lesgeven? We kiezen voor differentiatie naar belangstelling om een voorbeeld uit te werken. Als we bv. in het verleden nog niet overwogen om de leerlingen te laten kiezen, dan is dit alvast een optie om nu te differentiëren. Het verhoogt de motivatie, betrokkenheid en participatie en niet alle leerlingen hoeven hetzelfde te doen.

5 5 Een recept geven is niet opportuun. Iedere leerkracht heeft immers een andere lesstijl en andere leerlingen of een andere omgeving waarin hij lesgeeft. Hij geeft bovendien een ander vak of hij heeft andere prioriteiten en/of legt andere accenten. Binnenklasdifferentiatie dient daarom te worden vormgegeven voor een specifieke klascontext, een specifieke leerlingengroep en een specifieke leerkracht. Die leerkracht is bereid om het eigen onderwijs aan de noden van verschillende leerlingen aan te passen. Laten we dat even concreet maken met het voorbeeld dat volgt. Het is belangrijk bij binnenklasdifferentiatie dat je al van bij het lesontwerp de volgende vragen stelt. VRAGEN BIJ ONTWERP 1 Inhoud en doelen Welke inhoud wil ik behandelen? Welke leerplandoelen moeten de leerlingen realiseren? Hoe bied ik de doelen en de inhoud aan? 2 De groep Aan welke klas geef ik deze inhoud? Welke leerlingen wil ik deze doelen laten behalen? Wat heb ik als leerkracht nodig? 3 Klasprofiel Welke leerlingen zitten in deze klas? Wat hebben ze nodig? LESVERLOOP Lesinhoud De leerplandoelen door zo veel mogelijk leerlingen laten realiseren. Bevruchting, zwangerschap en bevalling De leraar stelt uit de 34 leerplandoelen van het leerplan PAV/2012/7841/026 derde graad bso de volgende doelen voorop: zelfstandig en in concrete situaties relevante en toegankelijke informatie vinden en selecteren (gesproken teksten, geschreven teksten, beeldmateriaal, ICT-bronnen); over de gevonden informatie reflecteren; de gevonden informatie evalueren;

6 6 relevante en toegankelijke informatie mondeling en schriftelijk gebruiken; bereid zijn om eigen teksten/materiaal na te kijken; zelfstandig opdrachten individueel realiseren OF in groep realiseren volgens volgende stappen: planning, organisatie, uitvoering, reflectie, evaluatie, (eventueel) bijsturing; mondeling argumenteren; bereidheid en durf tonen om te luisteren, te spreken en te schrijven, het taalgebruik te verzorgen. HOE DIFFERENTIËREN? Leerlingen mogen kiezen welk deel ze uitwerken: (1) bevruchting en ontstaan van nieuw leven, (2) zwangerschap of (3) bevalling. Ze moeten verschillende bronnen raadplegen: minimaal twee internetbronnen, twee geschreven teksten en twee YouTube-filmpjes. Ze moeten dat materiaal tot een presentatie verwerken en die dan voor de klas brengen. De leerlingen kiezen de presentatievorm. De medeleerlingen volgen de presentatie, stellen eventueel vragen en vatten individueel de toegeleverde informatie samen (met behulp van het aangeboden materiaal). Ze antwoorden op de vragen: Wat vinden we belangrijk en boeiend om te onthouden? Wat is nieuw? Wat wisten we nog niet? Er is een criterialijst voor elke leerling met een klassikale beoordeling en een luik Wat onthoud ik (wat ik zeker opnieuw moet doen en wat ik vooral niet meer moet doen) als ik nog eens een presentatie over een bepaald onderwerp moet houden (voor mij persoonlijk en voor mijn werk in de groep)? ORGANISATIE Er zitten 23 leerlingen in de klas. De groepjes mogen uit niet meer dan vier leden bestaan. Meerdere groepen kunnen dezelfde inhoud brengen. De leraar vraagt: Zijn er leerlingen die liever iets anders, iets aanverwant wensen uit te werken? Er moeten voldoende pc s aanwezig zijn. Eventueel moet de leerkracht tablets of laptops reserveren. Daarnaast moet je bijkomende informatiebronnen voorzien. In deze grote klas (bv. 5de jaar bso) moet de leerkracht zeker afspraken over rust en orde maken.

7 7 Er zijn vier ex-okan-leerlingen. Een ervan durft niet voor een groep spreken. Dus, kan de leraar extra doelen voorzien: zich bij het lezen en luisteren blijven concentreren, ondanks het feit dat je niet alles begrijpt; zelfstandig analoge of digitale hulpmiddelen gebruiken om de communicatie te optimaliseren (verklarend woordenboek, beeldwoordenboek, Google-afbeeldingen). Wat doen we met een leerling die niet voor de klas durft te spreken? Wat is er mogelijk? Dit moet zeker met de leerling zelf besproken worden. De leerling stelde voor om zelf een filmpje thuis in te spreken. Dat zal dan in de voorstelling verwerkt worden. SAMENVATTING VAN DE GEDIFFERENTIEERDE LES Eerste les: Leerlingen mogen vrij kiezen. 2 leerlingen zijn afwezig. 7 leerlingen kiezen voor de bevruchting en begin nieuw leven. 3 leerlingen kiezen voor de zwangerschap. 9 leerlingen kiezen voor de bevalling. 2 leerlingen willen iets anders doen: 1 leerling wil weten hoe het komt dat haar tante vorige maand bevallen is van een kind met het syndroom van Down; 1 zwangere leerling wil weten hoeveel het kost, een zwangerschap en een bevalling en de periode die daar op volgt. Dat betekent bijkomende doelen i.v.m. probleemoplossend denken en eigen budget beheren. De leerkracht doet deze twee voorstellen aan de groep. 3 leerlingen willen meewerken aan het project rond het syndroom van Down. Dat betekent een extra leerplandoel. Aan de hand van voorbeelden weergeven dat erfelijke kenmerken van generatie op generatie worden overgedragen. Gevolg: er zijn 6 groepen en 1 leerling werkt individueel.

8 8 ZELF- EN PEEREVALUATIE Naam: Klas: Datum: Groepsleden: Wat leerde ik uit vorige presentaties? Wat leerde ik uit eerder groepswerk? (indien van toepassing) Criteria Luik 1: werken in groep (indien van toepassing) Ik neem een actieve rol op in groepswerk. Ik laat de ander uitspreken voor ik mijn idee geef. Ik ga mee binnen de groep op zoek naar de hoofdzaken in het gevonden materiaal. Ik denk samen met de groep mee om tot een mooi eindresultaat te komen. Mijn inbreng maakt mee het verschil. Criteria Luik 2: mijn presentatie Ik maak oogcontact met het publiek. Ik spreek rustig in aanvaardbaar AN. Ik breng de inhoud vlot over, los van mijn spiekbriefje of los van het materiaal van de presentatie. Het deel dat ik breng is inhoudelijk voldoende duidelijk voor alle medeleerlingen. Ik houd mij aan de afspraken die gemaakt zijn in de groep qua timing en inhoud. Ik beantwoord vlot de vragen die aan mij gesteld worden. Beoordeling Beoordeling 1: totaal niet aanwezig. 2: probeert aandacht te besteden aan dit punt maar slaagt er niet in. 3: probeert er aandacht aan te besteden en af en toe lukt dit al. 4: besteedt aandacht aan dit punt en slaagt er in dit toe te passen. 5: lukt er uitstekend in dit punt toe te passen, verdient een pluim! Probeer telkens te verwoorden WAAROM je een bepaalde score toekent.

9 9 Positieve punten die ik verder wens toe te passen: Aandachtspunten voor een volgende presentatie: Werken in groep (indien van toepassing): Hoe schat ik mijn individuele presentatie in? Gun jezelf de tijd om het te proberen, de vaardigheid van differentiëren te verwerven en te beheersen. Begin klein, bescheiden, goed gestructureerd en georganiseerd. Neem tijd om te ontwerpen, te schetsen, uit te tekenen. Het hoeft ook niet direct perfect zijn! Leer het door het te doen: Building the bridge while you walk on it. Leer van je leerlingen over je organisatie, over je didactisch handelen, over je manier van uitleg geven, over hoe leerlingen uitleg geven aan anderen (want daar leren ze immers het meest van). 5 Hoe evalueren? De moeilijkste vraag is hoe we in de evaluatie met de verschillen tussen de leerlingen omgaan. Uit de praktijk weten we dat het antwoord heel complex is en voor heel veel leraren helemaal niet meer realiseerbaar. Breed evalueren is een logische stap in binnenklasdifferentiatie. Saskia Vandeputte en Koen Mattheeuws hopen met hun artikels over breed evalueren die moeilijk haalbare realiteit van evalueren van verschillen handelbaar en stuurbaar te maken. Lees daarover meer in Impuls, 45e jg., nr.2, blz , Acco Leuven. In een ander artikel over hetzelfde onderwerp willen dezelfde auteurs handvatten aanreiken voor de start van een gedragen aanpak. Ze baseerden hun bevindingen op een ondersteuningstraject in 23 secundaire scholen met als doel het verkennen en integreren van breed evalueren in de schoolwerking. Ze suggereren een stappenplan waar je als school wendbaar moet mee omgaan, inrijpoorten om een eigen weg te kiezen. Je moet wel bereid zijn als school of als vakgroep de voorgestelde vragen in dit artikel te willen onderzoeken (Impuls, 46e jg., nr.3, blz , Acco Leuven).

10 10 6 Een uitsmijter Ik wil deze bijdrage over binnenklasdifferentiatie binnen PAV afronden met een aantal interessante inzichten van Kris Van den Branden, hoofddocent faculteit Letteren en lerarenopleiding KU Leuven, die ik op zijn blog: Duurzaam Onderwijs las en waarin ik me helemaal kan vinden. In differentiatie herkennen we het woord different (verschillend). Differentiatie draait in essentie om wat leerkrachten anders doen in de interactie met leerlingen en wat leerlingen (individueel of samen) anders doen. Werken met homogene niveaugroepjes is geen differentiatie, het kan hooguit aanleiding geven tot goede differentiatie. Goede differentiatie bestaat erin dat leerkrachten leerlingen haalbare uitdagingen voorschotelen en opvolgen hoe de leerling met die uitdaging omgaat; dat de leerkracht de leerling ondersteunt als hij het moeilijk heeft om een opgave op te lossen, een stuk leerinhoud te begrijpen, kennis op te bouwen of een taak uit te voeren. Het zijn die laatste leerondersteunende acties die per definitie zullen verschillen tussen leerlingen als de leerkracht die acties probeert af te stemmen op de noden van de leerling. Want elke leerling vat de taak aan vanuit zijn voorkennis en motivatie en zal dus tegen andere successen en obstakels stoten. Binnenklasdifferentiatie draait dus finaal om de mate waarin de leerkracht verschillend reageert op de leervragen en activiteiten van verschillende leerlingen. Dat kan maar hoeft niet per se voorafgegaan zijn door acties en instructies van leerkrachten die verschillende acties van leerlingen uitlokken (bv. verschillende leerlingen krijgen verschillende taken of vragen), maar het is de feedback en aangepaste opvolging van de leerkracht die het ultieme verschil maakt. Er moet naast binnenklasdifferentiatie ook binnen-leerling-differentiatie zijn. Stel dat leerling x vastloopt bij een bepaalde opdracht. Stel dat de leerkracht leerling x probeert te helpen door een stukje kennis opnieuw uit te leggen, maar die uitleg helpt niet. In dat geval zijn leerlingen erg gebaat bij een leerkracht die een andere uitleg probeert of een ander voorbeeld kan geven. In onderzoeken waarbij aan leerlingen wordt gevraagd wat de kenmerken zijn van een goede leerkracht, is dat één van de kenmerken die systematisch naar boven komt. Goede leerkrachten kunnen moeilijke dingen op verschillende manieren uitleggen. Ze kunnen met iets anders uitpakken als hun eerste aanpak mislukt. Met een sprekend voorbeeld, met een andere manier van verwoorden, met een visueel schema, met een goede vergelijking of door zelf te demonstreren hoe zij een bepaalde opdracht oplossen. Goede leerkrachten zijn niet alleen experts in hun vak, ze zijn experts in leerlingen-dichter-bij-nieuwe-inzichten-en-vaardigheden brengen. Ze zijn expert-bemiddelaars, expert-verbinders. Ze kunnen hun ondersteuning plooien naar de noden van de leerling. Ze kunnen differente dingen doen voor differente leerlingen en zelfs differente dingen voor dezelfde leerling.

11 11 Dat maakt goede leerkrachten onvervangbaar, hoeveel werkvormen, computerprogramma s, groeperingsvormen en gadgets voor differentiatie onderwijsvernieuwers nog mogen uitvinden. Hopelijk zetten de inzichten en ideeën en het lesvoorbeeld je op het spoor om binnenklasdifferentiatie als middel te overwegen om in te spelen op de verschillen tussen de leerlingen. Geraadpleegde en gebruikte bronnen: Struyven, K., Coubergs, C., Gheyssens, E. & Engels, N. (2015). Ieders leer-kracht: Binnenklasdifferentiatie in de praktijk. Leuven: Acco. Coubergs, K., Struyven, K., Engels, N., Cools, W. & De Martelaer, K. (2013). Binnenklasdifferentiatie: Leerkansen voor alle leerlingen. Leuven: Acco. Dirksen, G., Möller H. (2011). BreinLink voor ouders. Schiedam: Scriptum Books. De Kaart, K. & Reyns, B. Matchen met M.I., Bazalt Educatieve Uitgaven. Tijdschriftartikelen: Couberghs, C., e.a. Het BKD-Leer-kracht model: binnenklasdifferentiatie realiseren in klas. Impuls, 45e jg., nr.3, blz , Acco Leuven. Castelein, E. e.a. Binnenklasdifferentiatie: een beroepshouding, geen recept. Impuls, 46e jg., nr.3, blz , Acco Leuven. Smets, W. Differentiëren in de klas: lessen uit een innovatietraject. Impuls, 46e jg., nr.3, blz , Acco Leuven. Van de Putte, S. Breed evalueren: omgaan met verschillen in zijn en in leren. Impuls, 45e jg., nr.2, blz.75-83, Acco Leuven. Mattheeuws, K. en Vandeputte, S. Handvatten om breed evalueren waar te maken. Impuls, 46e jg., nr.3, blz , Acco Leuven. Blog: Differentiatie: een kwestie van werkvormen of computerprogramma s? Blog: Duurzaam Onderwijs, Kris Van den Branden. De voorbeelden van leraren en collega-begeleider PAV Martine Van Overmeiren, regio Oost-Vlaanderen dienden als inspiratie. Jan Bonne

12 12 Spellenarchief - Spellen in de lessen aardrijkskunde en geschiedenis I donderdag 16 februari u. tot u. VIVES Spellenarchief Spellenarchief - Rekenspellen voor de eerste graad bso I donderdag 23 februari u. tot u. VIVES Spellenarchief DAG VAN MAVO EN PAV D Zaterdag 11 maart 2017 (voormiddag) KU Leuven Kulak Kortrijk

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning Visie Aanpassingen in de gedragingen van de leerkracht Het vertalen van een politiek besluit zoals het M- decreet in de dagelijkse praktijk is geen gemakkelijke opgave. Als leerlingen met een beperking

Nadere informatie

ECONOMIE EN HANDEL. Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken

ECONOMIE EN HANDEL. Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken 1 ECONOMIE EN HANDEL Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken In dit artikel wil ik je enkele mogelijkheden en praktische voorbeelden aanreiken van binnenklasdifferentiatie in de les

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

Checklist kwaliteitsvolle binnenklasdifferentiatie

Checklist kwaliteitsvolle binnenklasdifferentiatie Checklist kwaliteitsvolle binnenklasdifferentiatie Workshop Debbie De Neve Wouter Smets Zomerdriedaagse binnenklasdifferentiatie 5 juli 2017 Doelstelling Deelnemers zullen: inzicht krijgen in de complexiteit

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie in het SO: élke leerling doet ertoe! Inspiratiedag M-decreet Bolle Lien & Ouahab Amal

Binnenklasdifferentiatie in het SO: élke leerling doet ertoe! Inspiratiedag M-decreet Bolle Lien & Ouahab Amal Binnenklasdifferentiatie in het SO: élke leerling doet ertoe! Inspiratiedag M-decreet 25-11-2016 Bolle Lien & Ouahab Amal Bekend benieuwd bewaard Noteer op de post-its en hang die aan het bord Bekend:

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie en het M-decreet ieders leer-kracht aanspreken. Katrien Struyven Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Educatiewetenschappen

Binnenklasdifferentiatie en het M-decreet ieders leer-kracht aanspreken. Katrien Struyven Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Educatiewetenschappen Binnenklasdifferentiatie en het M-decreet ieders leer-kracht aanspreken Katrien Struyven Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Educatiewetenschappen Mythes over BKD 1. Differentiatie is enkel voor zwakke

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd.

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. VRAAG 7 Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. We beschouwen attitudes als voedingsbodem voor het leren leren. - Eerste graad: expliciteren : binnencirkel

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27 TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Iemand voorstellen (schriftelijk en mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.1 en 35.1.2 en 35.1.3 - grammatica:

Nadere informatie

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27)

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27) ~ 1 ~ Functionele taalvaardigheid/ tekstgeletterdheid Eindtermen (P)AV voor 2 de graad SO 3 de graad SO 3 de jaar 3 de graad SO DBSO niveau 2 de graad DBSO niveau 3 de graad DBSO niveau 3 de jaar 3 de

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS Inleiding Uitgeverijen brengen heel wat publicaties op de markt die nuttig kunnen zijn voor leraren PAV en hun leerlingen. Daarnaast verkiezen veel leraren om volledig of gedeeltelijk

Nadere informatie

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58 DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL 2015 16:58 INHOUD VOORWOORD 3 JOUW CULTUURPROFIEL 4 ONDERZOEKEND VERMOGEN 6 PRESENTEREN 8 SAMENWERKEN 10 ZELFSTANDIG WERKEN 12 REFLECTEREND VERMOGEN 14 CREËREND VERMOGEN

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

luisteren: dialoog beluisteren en

luisteren: dialoog beluisteren en TABASCO Leercoach Een afspraak maken ( mondeling) Een uitnodiging schrijven ( schriftelijk) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden:35.1.2 en 35.1.3 en 35.1.5 *dagen / maanden *afspraak

Nadere informatie

TABASCO. Oriëntatie + voorbereiden

TABASCO. Oriëntatie + voorbereiden TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Een bestelling doen in een restaurant (mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.3 en 35.1.4 - grammatica:

Nadere informatie

Blauwe stenen leer je zo

Blauwe stenen leer je zo Handleiding groep 3-8 Blauwe stenen leer je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een steen van Jeelo leert. Voor groep 3-4 wijzer 2009 Zo leer je blauwe stenen

Nadere informatie

Handleiding DISK: Lesgeven met DISK

Handleiding DISK: Lesgeven met DISK Handleiding DISK: Lesgeven met DISK Inhoudsopgave 1. Introductie 2 2. Niveau bepalen 3 3. Themakeuze 3 4. Leerroutes voor de leerling 5 5. Lesorganisatie 7 6. Tijdsplanning 9 7. Differentiëren 11 1 1.

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie Leerkansen voor alle leerlingen

Binnenklasdifferentiatie Leerkansen voor alle leerlingen Binnenklasdifferentiatie Leerkansen voor alle leerlingen Katrien Struyven Vrije Universiteit Brussel Vakgroep Educa;ewetenschappen In memoriam Georges Tibau 1 Getting started Geef voor elke vraag aan,

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Katrien Struyven Vakgroep Educatiewetenschappen, VUB

Katrien Struyven Vakgroep Educatiewetenschappen, VUB Binnenklasdifferentiatie in de praktijk realiseren Katrien Struyven Vakgroep Educatiewetenschappen, VUB Diversiteit in de klas Diversiteit is een gegeven, in élke klassituatie Vb. Interesses (breed-specifiek),

Nadere informatie

Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden

Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden Een kader voor binnenklasdifferentiatie Aan de hand van een heleboel voorbeelden Beroepshouding Definitie Op basis waarvan Hoe Doel Beroepshouding Effective differentiation is governed by a philosophy,

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Differentiatie in de klas. Wouter Smets

Differentiatie in de klas. Wouter Smets Differentiatie in de klas Wouter Smets Binnenklasdifferentiat ie: Waarom? 1. Binnenklasdifferentiatie: Waarom? Inspelen op verschillen in niveau interesse leerprofiel 1. Binnenklasdifferentiatie: Waarom?

Nadere informatie

Aan de slag met binnenklasdifferentiatie: leraars innoveren samen de eigen onderwijspraktijk

Aan de slag met binnenklasdifferentiatie: leraars innoveren samen de eigen onderwijspraktijk Aan de slag met binnenklasdifferentiatie: leraars innoveren samen de eigen onderwijspraktijk 1. Inleiding Diversiteit is overal. Op elke school in België worden leraars dagelijks geconfronteerd met de

Nadere informatie

Teamteaching Sem II - 2 BaLO

Teamteaching Sem II - 2 BaLO Teamteaching Sem II - 2 BaLO Semester II Teamteaching Semester II Teamteaching 1. Waarom? 2. Definitie 3. Voordelen 4. Verschillende mogelijkheden binnen teamteaching 5. Organisatie door de opleiding 1.

Nadere informatie

9-10-2013. voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs. Dolf Janson. www.jansonadvies.nl 1

9-10-2013. voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs. Dolf Janson. www.jansonadvies.nl 1 voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs Dolf Janson www.jansonadvies.nl 1 energie 9-10-2013 Teken eens het verloop van het energieniveau van je leerlingen tijdens een ochtend. tijd Hoe komen

Nadere informatie

Het motiverend effect van differentiëren met het BHV- model

Het motiverend effect van differentiëren met het BHV- model Het motiverend effect van differentiëren met het BHV- model Maarten Van de Broek Het woord differentiëren roept vaak heel wat reacties en associaties op. Voor de één sluit het aan bij een vanzelfsprekende

Nadere informatie

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013 Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 213 OPZET WORKSHOP 1. Wat is Flipping the classroom? 2. Wat kan dit betekenen voor slimme kinderen in het PO? 3. Voorbeeld voor kleuters bekijken en beoordelen

Nadere informatie

Differentiëren in een wiskundeles d.m.v. activerende directe instructie. Door Tania Mouton (HoGent) en Brian Baert (HoWest)

Differentiëren in een wiskundeles d.m.v. activerende directe instructie. Door Tania Mouton (HoGent) en Brian Baert (HoWest) Differentiëren in een wiskundeles d.m.v. activerende directe instructie Door Tania Mouton (HoGent) en Brian Baert (HoWest) Wat is differentiëren? Het positief en planmatig omgaan met verschillen tussen

Nadere informatie

Oranje stappers maak je zo

Oranje stappers maak je zo Handleiding groep 3-8 Oranje stappers maak je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een oranje stapper van Jeelo maakt. Voor groep 3-4 wijzer 2008 Zo maak je oranje

Nadere informatie

Met Talenten aan de slag. Van theoretische basis tot concrete lespraktijk

Met Talenten aan de slag. Van theoretische basis tot concrete lespraktijk Met Talenten aan de slag Van theoretische basis tot concrete lespraktijk AN JACOBS SUPER MEGA KNAP VZW info@supermegaknap.be www.supermegaknap.be 0497/53.30.23 INTELLIGENTIE MEERVOUDIGE INTELLIGENTIE

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

VOORTRAJECT TAALBELEID

VOORTRAJECT TAALBELEID VOORTRAJECT TAALBELEID Interactieve werkvormen Sophie Stroobants Wie is wie? Dienst onderwijsondersteuning Mechelen Opdrachtgever van het traject Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) Inhoudelijk vormgever

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Ontwerpprincipes. Figuur 1: 21 e -eeuwse vaardigheden

Ontwerpprincipes. Figuur 1: 21 e -eeuwse vaardigheden Ontwerpprincipes In dit onderzoek staat het probleemoplossend vermogen van basisschoolleerlingen bij natuur- en technieklessen centraal. Daarbij komen in dit onderzoek de volgende ontwerpprincipes aan

Nadere informatie

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind

Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Dag van de slimme school Slim organiseren is samen differentiëren voor elk kind Praktijkgetuigenis Mijn School op de Hei Even afspreken Om de andere workshop niet te storen, wees stil. Wil je graag iets

Nadere informatie

Maatwerk in onderwijs Binnenklasdifferentiatie

Maatwerk in onderwijs Binnenklasdifferentiatie Maatwerk in onderwijs Binnenklasdifferentiatie Katrien Struyven Vakgroep Educatiewetenschappen, VUB Twee doelstellingen 1. Een kader scheppen met name: BKD-leerkracht-model 2. Eigen praktijk inspireren

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

Zomerdriedaagse Binnenklasdifferentiatie Verschillen als troef

Zomerdriedaagse Binnenklasdifferentiatie Verschillen als troef Zomerdriedaagse Binnenklasdifferentiatie Verschillen als troef Leerverschillen zijn inherent aan de klaspraktijk. Deze verschillen als troef inzetten met als doel elke leerling maximale leerkansen te bieden,

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Didactisch bekwaam D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leerlingen krijgen ruimte voor eigen inbreng en creatieve invulling van de opdracht. De leraar zorgt ervoor dat leerlingen zich

Nadere informatie

Blij met je groepsplan? - NRCD en wat merken de leerlingen daarvan? E D C B A

Blij met je groepsplan? - NRCD en wat merken de leerlingen daarvan? E D C B A voor wie JA zegt tegen actief en inspirerend onderwijs drie groepen op basis van Cito vier groepen op basis van coachingbehoefte zes groepen op basis van analyse van de taak n groepen op basis van de match

Nadere informatie

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten HUMANE WETENSCHAPPEN 1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten Inleiding Vanuit de pedagogische begeleidingsdienst pleiten we om leerlingen mee te voeren in rijke en gevarieerde leeromgevingen.

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN - Situering - Lkr over binnenklasdifferentiatie - Binnenklasdifferentiatie? - Leerplannen - Binnenklasdifferentiatie in wiskunde Hilde De Maesschalck 8 oktober

Nadere informatie

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano.

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano. 1 TECHNIEK Binnenklasdifferentiatie binnen het vak techniek Iedere leraar weet dat niet alle leerlingen gelijk zijn. Ze verschillen van karakter, intelligentie, handigheid, interesses, sociale achtergrond

Nadere informatie

Prototypische profielen Creatief Vermogen

Prototypische profielen Creatief Vermogen Prototypische profielen Creatief Vermogen 1. Creatief vaardig I (15%) Figuur 1. Prototypisch profiel Creatief vaardig I Leerlingen met het prototypisch profiel Creatief vaardig I (figuur 1) scoren rond

Nadere informatie

Leuke moeder of tijgermoeder?

Leuke moeder of tijgermoeder? Leuke moeder of tijgermoeder? OUDERAVOND HUISWERK EN STUDIEVAARDIGHEDEN Welkom Hoe denkt uw kind over huiswerk? Het maken van huiswerk Mentorlessen Belemmerend/stimulerend Tips Leerstijlen Motivatie Bevorderingsnormen

Nadere informatie

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics

Differentieer in elke les. Omgaan met verschillen in Human Dynamics Differentieer in elke les Omgaan met verschillen in Human Dynamics Welkom Training: Differentieer in elke les Ortho Consult Mijn naam is Jac. Giesen Speelveld rol in proces meerwaarde leerling beloning

Nadere informatie

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A LVF2: 4C-ID model 0. Algemene gegevens Naam cursisten Tamara Lust, Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Naam hoofddocent Tamara Lust Namen begeleiders Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Datum

Nadere informatie

Inleiding Motivatie & Leerstijlen. Hoogste scores. Motivatie overzicht. Uw resultaten in een overzicht. Naam:

Inleiding Motivatie & Leerstijlen. Hoogste scores. Motivatie overzicht. Uw resultaten in een overzicht. Naam: Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-M) Status Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek 12 mei 2014 Emailadres Inleiding Motivatie & Leerstijlen

Nadere informatie

Kijkwijzer techniek. Kijkwijzer leerlingencompetenties, materiaal uit traject Talenten breed evalueren, dag 1 Pagina 1

Kijkwijzer techniek. Kijkwijzer leerlingencompetenties, materiaal uit traject Talenten breed evalueren, dag 1 Pagina 1 Kijkwijzer techniek Deze kijkwijzer is een instrument om na te gaan in welke mate leerlingen een aantal competenties bezitten. Door middel van deze kijkwijzer willen we verschillende doelen bereiken: Handvatten

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

COACHINGSVAARDIGHEDEN. Maarten Van de Broek

COACHINGSVAARDIGHEDEN. Maarten Van de Broek COACHINGSVAARDIGHEDEN Maarten Van de Broek Effect op gecoachte bevestiging groei Ondersteuning status quo Effect bedreiging uitdaging Ondersteuning door actief luisteren Met je lichaam Open houding, oogcontact,

Nadere informatie

Formatief evalueren in het talenonderwijs

Formatief evalueren in het talenonderwijs Formatief evalueren in het talenonderwijs Ontwikkeling van een toolbox aan de hand van een participatief actieonderzoek Debbie De Neve An Leroy Actieonderzoek Actieonderzoek Look: Wat zijn de noden/uitdagingen

Nadere informatie

Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep -

Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep - Dagelijks instructie - goede rekenresultaten voor de hele groep - S. Huitema Malmberg, s-hertogenbosch 1 inleiding In de afgelopen jaren zijn de verschillen tussen de kinderen in een klas duidelijk toegenomen.

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT?

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? 22 en 23 mei 2018 ` Veerle van Pinxteren Binnenkomst Zoek degene met het begrip dat/de definitie die bij jouw kaartje hoort. Stel jezelf voor

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Basisschool ATHENEUM DENDERMONDE

Huiswerkbeleid Basisschool ATHENEUM DENDERMONDE Huiswerkbeleid Basisschool ATHENEUM DENDERMONDE Inleiding Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid

Nadere informatie

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert

ACTIVERENDE WERKVORMEN. Pedagogische dag COLOMAplus Johan Fouquaert ACTIVERENDE WERKVORMEN Pedagogische dag COLOMAplus 2013-03-01 LEERPLANREALISATIE Het handboek. is de bijbel voor vele leraars ik krijg mijn handboek niet uit Nochtans. Activerend onderwijs Wat? Ll verwerkt

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4)

Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Training KleuterLab Onderzoekend Leren en Spelenderwijs Verrijken (groep 1-4) Spel, avontuur, contextleren we onderstrepen allemaal het belang hiervan. Onderzoekend leren is een prachtig middel om kinderen

Nadere informatie

Ronde 6. Wordt u ook pro bso-contractwerk? 1. Inleiding

Ronde 6. Wordt u ook pro bso-contractwerk? 1. Inleiding Waarom is het een probleem? (= wat zijn de negatieve gevolgen van het probleem? Wat zijn de gevolgen van de beperking?) Wat zijn de oorzaken van het probleem? Hoe kan het probleem opgelost/aangepakt worden?

Nadere informatie

7 stellingen ui Het geheim van de Flipperkast (Gerard Westhoff)

7 stellingen ui Het geheim van de Flipperkast (Gerard Westhoff) 7 stellingen ui Het geheim van de Flipperkast (Gerard Westhoff) Stelling 1: Kennis is geen ziekte. Sommige ziektes kunnen overgedragen worden. Kennis niet. Ik denk dat dit klopt, je moet zelf kennis opslaan

Nadere informatie

differentiëren in de les.

differentiëren in de les. differentiëren in de les. Eerste orde organisatievraagstuk Didactiek, lesorganisatie, inclusief pedagogisch vakmanschap Actis 11 juni 2013 Otto de Loor, o.deloor@aps.nl Pedagogisch vakmanschap Beelden

Nadere informatie

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN HULPZINNEN VOOR HET BENOEMEN VAN ONDERWIJSBEHOEFTEN VAN LEERLINGEN Deze leerling heeft een instructie

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Leerwerktaak Schatrijk aan woorden

Leerwerktaak Schatrijk aan woorden Leerwerktaak Schatrijk aan woorden Titel Schatrijk aan woorden Niveau Hoofdfase WPL2A Competenties 3 vakinhoudelijk/vakdidactisch 4 organisatorisch 7 reflectie en ontwikkeling Beroepstaak 1 lesgeven 2

Nadere informatie

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs Kris Van den Branden ENERGIE ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom ENERGIE leren Leren Ontwikkeling demotivatie

Nadere informatie

Evaluatiewijzer didactisch coachen Versie 1.1, juli 2016

Evaluatiewijzer didactisch coachen Versie 1.1, juli 2016 Evaluatiewijzer didactisch coachen Versie 1.1, juli 2016 Voor je ligt de evaluatiewijzer didactisch coachen in de lesgebonden situatie. Deze evaluatie is ontwikkeld in opdracht van het project Leerling

Nadere informatie

Differentiëren met een groepsplan

Differentiëren met een groepsplan Differentiëren met een groepsplan Dolf Janson 1 verschil maken recht doen aan verschillen afstemmen op verschillen adaptief onderwijs inspelen op onderwijsbehoeften onderwijs passend maken Recht doen aan

Nadere informatie

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen.

Bijvoorbeeld: ik wil dat mijn leerlingen in de derde klas de werkwoorden op de juiste manier kunnen vervoegen. Opdracht Formatief evalueren met leerdoelen Inleiding Het doel is om de eerste stappen te zetten in het werken met formatieve evaluatie. Hiervoor stel je leerdoelen en bijbehorende criteria op, vervolgens

Nadere informatie

In de lerarenopleiding secundair. onderwijs

In de lerarenopleiding secundair. onderwijs In de lerarenopleiding secundair onderwijs Inhoud Toelichting bij kader voor Binnenklasdifferentiatie (15 ) Aan de slag met praktijkvoorbeelden (15 ) In de lerarenopleiding: KU Leuven - SLO Economie (15

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les

Voorbeeld actiepunten Aandachtspunt = bevorderen van interactie tussen kinderen tijdens de evaluatie van de les 1 Lesschemaformulier (LSF) Handleiding versie 2009-2010 / Pedagogogische Hogeschool De Kempel Helmond Kop Op ieder lesschemaformulier noteer je jouw voor- en achternaam en de jaargroep op de Kempel. Je

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden.

Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. Het Kindgesprek. Behandel een kind zoals die is, en het zal zo blijven. Behandel het kind zoals het kan zijn, en het zal zo worden. 1 Inleiding. Door gesprekken met kinderen te voeren willen we de betrokkenheid

Nadere informatie

GWT: Gemeenschappelijke werktijd

GWT: Gemeenschappelijke werktijd GWT: Gemeenschappelijke werktijd Benaming (actie) Beginsituatie en/ of weergave van de problematiek Link met de basisprincipes Gemeenschappelijke werktijd 2 e graad. Op onze school is elke klas enorm divers:

Nadere informatie

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN

DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN ACTIEFICHE - SECUNDAIR DE ENERGIEKOFFER EN ONDERZOEKSVRAGEN VERZINNEN Soorten onderzoek: Bevestigend (vraag en methode door lkr, resultaat op voorhand gekend) Gestuurd (vraag en methode door lkr) Begeleid

Nadere informatie

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken?

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Vorm groepjes en verdeel de volgende rollen: groepsleider, verslaggever en tijdbewaker. 1. Eindtermen Nederlands: een verkenning

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren

1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren Stellingen visie 1. Ik zorg voor een inspirerende leeromgeving waarin de leerlingen zelfstandig leren 2. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn leerlingen om ze op afstand te coachen en begeleiden 3. Ik houd

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER (LVF)

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER (LVF) LESVOORBEREIDINGSFORMULIER (LVF) Stationsstraat 36 3590 Diepenbeek tel 011 350429 fax 011 350428 e-mail info@cvolimlo.be www.cvolimlo.be Naam en voornaam student Onderwijsvorm, afdeling, graad, leerjaar,

Nadere informatie

Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne

Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne Binnenklasdifferentiatie voor iedereen.. door Stéphanie De Bruyne Stephanie.De.Bruyne1@gmail.com Een korte kennismaking Waarom? Reproductie sociale ongelijkheid Hervorming secundair onderwijs PISA resultaten

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS

RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het SECUNDAIR ONDERWIJS CONFERENTIE STEUNPUNT GOK: De lat hoog voor iedereen!, Leuven 18 september STROOM KRACHTIGE LEEROMGEVINGEN RONDE 1: INBREKEN IN DE KLAS Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

2012-2016. Zelfstandig Leren

2012-2016. Zelfstandig Leren 2012-2016 Zelfstandig Leren 0 Inhoud Beschrijving doelgroep... 2 Visie op onderwijs... 2 Basisvisie... 2 Leerinhouden/ activiteiten... 2 Doelen voor het zelfstandig leren... 3 Definitie zelfstandig leren...

Nadere informatie

VERSLAGSESSIES GROEP 8

VERSLAGSESSIES GROEP 8 1 Meester en leerling (Jan Masschelein)... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Reflectie op het referaat... 2 1.3 Rol van de leerkracht?... 2 1.4 Talent of interesse?... 3 1.5 Evaluatie... 4 1.6 Conclusie... 4 2

Nadere informatie