De rol van individuele optimalisatie in sport training

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De rol van individuele optimalisatie in sport training"

Transcriptie

1 De rol van individuele optimalisatie in sport training Hoe belangrijk is het kunnen leveren van op de sporter gericht maatwerk in het trainen en coachen? Fysiologisch gezien is de topsport daarin ver. Door de belastbaarheid van de sporter op gewenste momenten te meten worden de omvang en de intensiteit van het programma gedoseerd. Jammer genoeg lopen andere individuele aspecten hierbij achter. Vaak wordt gewerkt vanuit een one size fits all -filosofie alsof sporters zich niet kenmerken door persoonlijke voorkeuren en behoeften. We nemen u mee naar het sportveld en slaan daar allerlei acties gade. Als u weet waarop u moet letten dan is te zien dat sporters vergelijkbare acties op een fundamenteel verschillende wijze uitvoeren. Waar met het blote oog de verschillen nog te subtiel zijn om direct op te merken geven video-opnamen afgespeeld in slow motion en het bevragen van de sporters steevast uitkomst. Een voorbeeld uit de wereld van de dressuursport. Twee topamazones, Anky van Grunsven (Nederland) en Isabell Werth (Duitsland), allebei grossierend in Olympische medailles, Europese- en Wereldtitels, maar met een geheel andere motorische stijl en cognitieve aanpak. Terwijl Anky met haar behendige handen haar paarden vooral vanuit de fijne motoriek aanstuurt, doet Isabell dat vooral vanuit de grove motoriek. Voor haar zijn niet de handen en de voeten de eerste ingang om dehulpen te geven maar de grote spiergroepen van het bovenlichaam, de bovenarmen en de bovenbenen. Een cruciaal onderscheid in rijstijl welke zich vertaalt in hoe de trainer-coach de ruiter op de persoon afgestemde training geeft. De verschillen blijven niet beperkt tot het motorische, ze spelen zich ook af op emotioneel en cognitief gebied. Waar Anky zich in de voorbereiding op haar kür consequent van haar omgeving afzondert en een en al gefocust volgens een logisch opgebouwd vast omlijnd stap-voor-stap protocol inrijdt, doet Isabell dat op een veel lossere en op het gevoel improviserende manier. Een onderdeel doornemen, ogenschijnlijk zonder structuur om vervolgens ontspannen rond te rijden en een ander onderdeel op te pakken.

2 Wat overeenkomt is dat de eigen stijl en aanpak hen op het lijf geschreven zijn. Hoe dit bij deze twee topamazones werkt, rechtvaardigt dat een verschil in aanpak voor training en coaching? Het is een vraag die wij vanuit de praktijk met een volmondig ja beantwoorden. 1. De be like me -aanpak Stelt u zich voor wat er zou gebeuren als Anky met haar eigen stijl, opvattingen en ervaringen training zou geven aan Isabell. In welke mate zullen de eigen ervaringen dan bijdragen aan een succesvolle samenwerking? Wordt er wel geleverd wat nodig is om op een hoger niveau te komen, want het gevaar van be like me -coaching ligt op de loer. Die vraag leggen we graag voor aan elfvoudig (in het enkelspel) Nederlands kampioen tafeltennis Danny Heister. Danny heeft als trainer-coach bij zijn club Borussia Düsseldorf een aantal mondiale toppers onder zijn hoede, waaronder de huidige nummer acht van de wereldranglijst Timo Boll. Heister: 'Dat ik zelf op het internationale podium heb gepresteerd is zonder meer een pre in het begrijpen en aanvoelen van wat er op dat niveau speelt en wat er op ons af kan komen, maar daarmee houdt het ook al snel op. Als ik onvoldoende begrijp hoe mijn sporters tot optimale prestatie komen en hoe ik in verschillende opzichten maatwerk lever om ze individueel te bedienen dan ben ik kansloos, zo is mijn ervaring inmiddels wel. Zelf moet ik het bijvoorbeeld hebben van dieper zitten en uit de benen spelen, maar bij Timo hoef ik daar niet mee aan te komen. Niet alleen zijn bewegingsdynamiek werkt totaal anders, ook de manier waarop hij mentaal en emotioneel met zaken omgaat.' In werkelijkheid zien we allerlei combinaties in de relatie tussen coach en sporter. Praten we meer vanuit het tegengestelde (zoals in het voorbeeld van Heister en Boll, waar de onderlinge verschillen tevens voor complementariteit zorgen) of meer vanuit van hetzelfde zoals dat grotendeels bij Van Grunsven en haar trainer-coach Sjef Jansen het geval is. In die relatie is het vooral de vraag of zij iets over het hoofd zien en hoe het aanvullende in de trainings- en wedstrijdprocessen wordt ingebracht. 2.De eenheid van het individueel emotionele, cognitieve en motorische Er zijn onderlinge verschillen tussen sporters op emotioneel, cognitief en motorisch gebied (Afbeelding 1). Als het gaat om prestatiegedrag dan vormen voor de sporter deze gebieden een drie-eenheid. Ze zijn in de natuurlijke drang om te overleven evolutionair zo sterk verankerd dat ze niet te scheiden zijn.

3 Afbeelding 1 De verbinding tussen het individueel emotionele, cognitieve en motorische Het bewegen maakt daar een onlosmakelijk onderdeel van uit. De persoon, de omgeving (de situatie) en het doel (de intentie) zijn niet statisch maar dynamisch, ze zijn voortdurend onderhevig aan verandering. Daarom gaat het erom dat de natuurlijke zelforganisatie van het lichaam via de waarnemingen zijn kans krijgt. Dit geldt zeker in de sport waar snelheid, aanpassing, dynamiek, situatiedruk, tijdnood en/of spanning normale verschijnselen zijn. 3.Wisselwerking tussen lichaam en geest Dat onze hersenen er voor zorgen dat we kunnen denken, waarnemen en bewegen is bekend. Een fundamentele vraag is of er in de wisselwerking tussen lichaam en geest sprake is van een- of tweerichtingsverkeer? Neurowetenschapper Rodolfo Llinȧs 1 heeft op dat gebied interessante ideeën. Hij komt tot de conclusie dat beweging een zintuig op zich is dat voor originele en unieke informatie zorgt. Het draagt bij aan de integratie van informatie van verschillende zintuigen en aan lichaamscoördinatie. In zijn boek I of the Vortex, From Neurons to Self komt Llinȧs tot de slotsom dat we bewegen om te kunnen denken (en niet andersom). Met andere woorden, er is niet alleen sprake van tweerichtingsverkeer, in de wisselwerking tussen lichaam en geest is de invloed van het bewegen op de hersenen dominant.

4 Llinȧs geeft een even logische als gemakkelijk voorstelbare verklaring voor de verbinding van het individueel emotionele, cognitieve en motorische. Wat zou er gebeuren als deze drie onderdelen niet door één maar door twee of drie synergiesystemen zouden worden aangestuurd? Hij legt uit dat onze hersenen als processor daarvoor veel te weinig (reken)capaciteit hebben. Bovendien, wat zou er zijn gebeurd als we in termen van survival in dit verband afhankelijk zouden zijn van de samenwerking en afstemming van meerdere synergiesystemen? We hadden het nooit overleefd! Als het om het prestatiegedrag van sporters gaat vormt dit een belangrijke les; kijk niet alleen naar het emotionele en cognitieve maar betrek de wisselwerking met de motoriek daarin. 4.Individuele karakter van bewegen Aan de hand van vooral biomechanische principes wordt al decennialang gezocht naar het ideale bewegingsverloop van acties. Principes die coaches vervolgens hanteren in de technische vorming en de fysieke training van hun sporters. Maar bestaat de ideale techniek wel? We hoeven eigenlijk alleen maar naar de wereldtop in allerlei takken van sport te kijken om die vraag ontkennend te beantwoorden. Wat we zien is een grote verscheidenheid aan motoriekstijlen waarvan we niet kunnen zeggen dat de ene stijl succesvoller of beter is dan de andere stijl. Aan de biomechanica ontlenen we bijvoorbeeld dat een wiel in dezelfde tijd aan de buitenkant een grotere afstand aflegt dan dichter bij de as. Dit betekent dat de snelheid aan de buitenkant hoger is. Naar analogie van dit principe zou een tafeltennisser de bal verder van zijn lichaam moeten raken om tot een hogere batsnelheid te komen. 'In onze sport is batsnelheid een belangrijk facet', licht Danny Heister toe. Om daar meteen aan toe te voegen. 'Maar wat heb je aan het algemene biomechanische principe als je er geen gevoel bij hebt? Patrick Baum en Christian Süss, twee van mijn spelers, zijn wat dat betreft elkaars tegenpolen. Patrick heeft met zijn voorkeur voor de fijne motoriek baat bij het verder van het lichaam raken van de bal. Christian daarentegen is meer grofmotorisch met de behoefte de bal dichter bij het lichaam te raken. Menig trainer heeft in zijn jeugd getracht hem conform het aangehaalde biomechanische principe de bal verder van het lichaam te laten spelen, Christian heeft echter ruimschoots ervaren dat het niet bij hem werkt.' Kortom twee spelers met een andere motoriekstijl en de behoefte aan daarop toegesneden individuele techniekvorming en bewegingsstrategieën.

5 Naast de dimensie dichter bij het lichaam versus verder van het lichaam, manifesteren individuele verschillen zich onder meer in de dimensies voor-achter, links-rechts en laaghoog. Een voorbeeld van dat laatste is de balpassing na een service in het volleybal. De ene speler start vanuit een lagere, de andere vanuit een hogere uitgangshouding om bij het raken van de bal op een vergelijkbaar punt uit te komen. De voorbeelden zijn in allerlei sporten legio en goed aan te tonen. Voor iedere dimensie zijn twee verschillende bewegingsdynamieken zichtbaar, waarbij slechts één van beide bij het voorkeurshandelen van de sporter past. De hamvraag bij natuurlijke lichaamscoördinatie, zoals het voorkeursgebruik van spierketens, is steeds: waar komt de sporter vandaan en waar beweegt hij naar toe? Het verklaart onder andere waarom tennisser Jo Wilfried Tsonga (Frankrijk) zijn aanvallende forehandslagen doorgaans met een open hand en racket voorbereidt en deze in de actie sluit, terwijl Roger Federer (Zwitserland) dat net andersom doet om zijn natuurlijke dynamiek te vinden. Binnen de sport wint de zelforganisatie van het lichaam onder de noemer differentieel leren geleidelijk aan terrein. Met name Wolfgang Schöllhorn 2 en Peter Beek 3 hebben met hun kennis en inzichten aan deze tendens een impuls weten te geven. Het biomechanische prototype is niet te vinden, er worden wereldrecords gevormd die op een verschillende manier tot stand komen. Bovendien zijn ook binnen dezelfde persoon bewegingen nooit hetzelfde. De bovenkamer interpoleert steeds tussen verschillende informatiedelen en is daarom op zoek naar variatie. In oefeningen moeten sporters niet proberen om de fluctuaties in hun bewegingen te reduceren totdat een soort optimum is bereikt. Herhalingsoefeningen en traditionele techniektraining hebben dat sterk in zich. Ons bewegingsapparaat leert juist door variaties en fluctuaties te vergroten om zo de eigenheid van de beweging te ontdekken en tot expressie te laten komen. Daarom moet u ook niet zo zeer kneden aan de stand van het lichaam en het bewegingsverloop, maar coacht u vooral op het doel, de intentie van de actie en op de bijbehorende waarnemingen, zodat zelfregulatie van het lichaam kan ontstaan. Vergeet het bewuste handelen zoveel mogelijk is het advies van de voorstanders van differentieel leren.

6 5.Maatwerk leveren Als trainers en coaches gevraagd wordt hoe ze de train- en coachbaarheid van hun sporters specifiek verhogen blijft het vaak stil. Hoe krijg je meer grip op individualiteit? Het is een vraagstuk waar Ralph Hippolyte (Frankrijk), Bertrand Théraulaz (Zwitserland) en Peter Murphy (Nederland) zich bijna dertig jaar geleden over bogen. Waar Murphy zich in de onderlinge samenwerking vooral richt op het vergroten van de coachbaarheid van sporters, doken Hippolyte en Théraulaz steeds dieper in de motorische en visuele voorkeuren van mensen. Zo ontdekten zij de voorkeurspatronen die wel degelijk in de individuele motoriek zijn te herkennen. Wat zij constateerden is een koppeling tussen het individueel emotionele, cognitieve en motorische. Verbazingwekkend of eigenlijk ook weer niet, want de motorische en visuele voorkeuren zijn gekoppeld aan de cognitieve voorkeuren (emotioneel, mentaal). Dit blijkt keer op keer uit een combinatie van motorische en visuele testen, observaties en vraaggesprekken. De inzichten van de ActionType Benadering (ATB), want zo noemen de drie pioniers hun bevindingen, zijn inmiddels duizenden malen in de praktijk getest. De benadering heeft als missie het helpen bewerkstelligen van efficiëntie, de economie van bewegen en expressie. Daarvoor is maatwerk nodig. De bevindingen vormen een krachtige ondersteuning van de opvatting dat lichaam en geest één zijn en dat conform de eerder genoemde inzichten in de onderlinge wisselwerking de invloed van de motoriek een grote rol speelt en leidend is. Het is een totaalbenadering, die niet alleen inzicht geeft in de individuele motoriek maar daarbij ook meteen de vraag beantwoordt hoe u de betreffende sporter coacht en traint. Daarbij kan het mentale proces niet los worden gezien van de beweging waarmee de sporter zijn kunnen uiteindelijk zal moeten tonen. Mentale vaardigheden dienen vooral ook met specifieke triggers in de oefenstof op het sportveld getraind te worden, waarbij de emotie en de cognitie zich in de beweging moeten kunnen vertalen! In dit geheel mag de bijzondere functie van het waarnemen, waaronder die van het visuele systeem, niet onopgemerkt blijven. Het zien is een actief fenomeen (we gaan waar we kijken en niet andersom) en vormt samen met de andere vormen van waarnemen de input voor het bewegen. Dit facet wordt belicht door Alain Berthoz 4. Hij toonde onder meer aan dat sommige mensen sterk op hun gezichtsvermogen vertrouwen terwijl anderen meer hun tastzintuigen en proprioceptie gebruiken.

7 Het is duidelijk dat deze mensen niet dezelfde (onbewuste) zintuiglijke informatiepaden kiezen wanneer ze bewegen en acties ondernemen. Er zijn onder meer verschillen in voorkeuren voor scherp en globaal zien en in het gebruik van het horizontaal en verticaal perifeer zicht, die zich op een onbewust niveau manifesteren. 6.Consequenties voor trainen en coachen De individuele aspecten uiten zich in voorkeuren die we al vanaf onze jongste jeugd met ons meedragen. Een hulpmiddel dat de emotionele, mentale en motorische voorkeurskant tegenover de ontwikkelkant plaatst is in elke sport een meerwaarde. Bijvoorbeeld gaat in de bewegingsvolgorde van de sporter de fijne voor de grove motoriek of andersom, waarop geeft de trainer-coach dan zijn aanwijzingen en hoe zorgt hij er voor dat de sporter het andere toch in de beweging insluit? Waar het primair om draait is dat sporters door middel van het benutten van de natuurlijke voorkeuren met een meer bij de persoon passende aanpak in hun element raken en zelfvertrouwen hebben. In cognitieve zin gaat het dan bijvoorbeeld om het activeren van het mentale proces, de ideale prestatietoestand, de leervoorkeuren en ook om stressbeleving. Voorbeelden van individuele motorische elementen zijn de voorkeursvolgorde tussen het inzetten van grove en fijne motoriek, de initiatie van het voortbewegen vanuit onderlichaam of bovenlichaam, het in de wisselwerking tussen de voorbereiding en actie van een beweging benutten van de polariteit tussen de voorste en achterste spierketens en het accelereren van de beweging vanuit heup- of schoudergordel. Allemaal zaken die van invloed zijn op zowel afgestemde techniekvorming, handelingsstrategieën, het geven van aanwijzingen als differentiatie in fysieke training. Daarnaast spelen zoals vermeld ook visuele verschillen een rol. De kenmerkende verschillen in het voorkeurshandelen zijn er altijd al geweest, we hebben echter nooit geleerd waar we in het observeren precies op moeten letten (Afbeelding 2).

8 Afbeelding 2 Twee topspelers (Percy Montgomery en Jonny Wilkinson) in het rugby in een soortgelijke actie maar met enkele karakteristieke verschillen (zie de indicaties in geel) 7.Wetenschappelijk onderzoek De ATB kent een eclectische achtergrond en steunt hoofdzakelijk op empirisch bewijs. Onder het motto en de ervaringen van wat werkt is waar is de evolutie van de benadering vooral in Frankrijk en Zwitserland nauwlettend door wetenschappers gevolgd. Het heeft er toe geleid dat wetenschappelijk onderzoek in gang is gezet. In 2013 kwamen onder de titel 'Profilage moteur et qualités physiques du footballeur' de resultaten van een eerste onderzoek beschikbaar. Het onderzoek, uitgevoerd door Guillaume Marie, kent als conclusie dat er significante verschillen in de resultaten van sprongen werden gemeten tussen wat in het ActionType-jargon Walking from the Bottom (WB) en Walking from the Top (WT) wordt genoemd. Een onderscheid dat zijn bron vindt in de observaties van de Belgische kinesitherapeut Raymond Sohier en in het onderzoek werd bepaald met behulp van de binnen de ATB hiervoor gevalideerde motorische testen. Wat gaat het betekenen als de wetenschap vanuit de individuele voorkeuren van sporters onderzoek gaat doen naar het optimaliseren van bewegingen en acties? Volgens de Franse onderzoeker en diens begeleiders geven de tot dusver behaalde resultaten aanleiding voor een nieuw tijdperk van studie naar de verbanden tussen individuele motoriekstijlen, de fysieke kwaliteiten daarvan en de betekenis van daarop afgestemde training.

9 8.Meerwaarde voor de sportpraktijk Een in de sport veel gehanteerd uitgangspunt is dat de ontwikkelingsprocessen programmagericht met de sporter centraal vorm worden gegeven. Voor dat laatste zijn inzichten in de voorkeuren waarin de sporter zijn natuurlijke efficiëntie en expressie vindt onontbeerlijk. Vervolgens gaat het om de vraag: Hoe werken de mentale, visuele en motorische voorkeuren in relatie tot de sporteigen bedoelingen? Iedere sport kent zijn eigen regels, essenties en sportspecifieke handelingen, de zogenoemde interne logica. Wat we in de (top)sport telkens zien is dat er ingegeven door de individuele voorkeuren verschillende handelingsstrategieën zijn om dezelfde intentie te bereiken en dat je bij one size fits all te veel laat liggen (Afbeelding 3). Afbeelding 3 Het universele, individuele en sportspecifieke Onze ervaringen in topsport en talentontwikkeling laten zien dat de betekenis van de motorische verschillen in natuurlijke bewegingsvoorkeuren groot is. Neem alleen al het genoemde onderscheid tussen Walking from the Bottom (WB) en Walking from the Top (WT), zoals dat in Tabel 1 in kenmerkende verschillen is weergegeven.

10 Tabel 1 Enkele kenmerkende motorische verschillen tussen Walking from the Bottom (WB) enwalking from the Top (WT) Walking from the Bottom (WB) heeft een lagere uitgangshouding nodig; loodlijn lichaamszwaartepunt meer richting de hakken; maakt met behulp van concentrische dynamiek snelheid van beneden naar boven; past zich ook van onder naar boven aan; beweegt gemakkelijk start-stop. Walking from the Top (WT) heeft een hogere uitgangshouding nodig; loodlijn lichaamszwaartepunt meer richting de voorvoeten; maakt met behulp van plyometrische dynamiek snelheid van boven naar beneden; past zich ook van boven naar onder aan; moet het hebben van doorbewegen. Bij navraag blijkt dat deze dimensie in de bewegingsvoorkeuren steevast gekoppeld is aan het antwoord op de vraag of we met een meer zintuiglijke dan wel meer intuïtieve sporter van doen hebben. De koppelingen duiden we met de volgende trefwoorden. Tabel 2 Enkele kenmerkende cognitieve verschillen tussen meer zintuiglijke en meer intuïtieve sporters zintuiglijke voorkeuren (gekoppeld aan WB) hier en nu georiënteerd; concreet (wat er is); details; praktische inslag (eenvoud). intuïtieve voorkeuren (gekoppeld aan WT) toekomst georiënteerd; abstract (wat er zou kunnen zijn); grote lijnen (verbanden); theoretische inslag (complexiteit).

11 Ook voor andere dimensies binnen de ATB blijken koppelingen tussen motorische en cognitieve voorkeuren te kloppen. Dankzij de inzichten in individuele motoriek krijgt de trainer-coach derhalve niet alleen de kans de eigenheid daarvan te respecteren en te benutten, hij vindt ook meteen handreikingen hoe het bij de betreffende sporter cognitief (mentaal en emotioneel) werkt. De ATB brengt de individuele voorkeuren in kaart en ondersteunt de trainer-coach in het herkennen, begrijpen en plaatsen daarvan. Het op deze manier werken is geen doel op zich is, maar een hulpmiddel bij zowel de ontwikkeling van de sporter als het verbinden van sporters in teams. 9.Conclusies Bewegen is gebaseerd op miljoenen jaren evolutie die ons in staat stellen onbewust te handelen. Zouden we dat niet kunnen dan waren we niet meer op aarde aanwezig. In deze link met survival ligt een belangrijke boodschap voor de trainer-coach, want ook op het sportveld moeten sporters in allerlei omstandigheden zien te overleven, dat wil zeggen adequaat handelen zonder er bij na te denken hoe ze dat werkelijk doen. En dat in vaak acute situaties waarin beperkingen en vrijheden tegen elkaar aan wrijven. Gelukkig is ons lichaam in staat ons de weg te wijzen aan de hand van wat we (individuele) spontane coördinatiepatronen noemen. Ze zijn een allesomvattend product van balans, ritme en timing en ontwikkeld om te slagen en te overleven! De zoektocht naar de ontwikkeling van menselijk potentieel werkt individueel, iets dat ook in teamsporten geldt. Dat is waar zowel wetenschappers als praktijkmensen tegenaan lopen. Om in een metafoor te spreken: de schaatser levert zijn beste prestaties in een (tailor made) op maat gemaakt pak (en niet in een confectiepak), hoe meer ervaring de kleermaker heeft hoe het lichaam en de bewegingen van de schaatser in elkaar zitten des te eerder en efficiënter komt hij door goed naar de schaatser te luisteren tot het beste eindresultaat. Zo werkt het ten aanzien van het pak, de schaatsen en hoort het ook te werken als het om de coach- en trainbaarheid van de sporter zelf gaat. Omdat de kennis in feite al in de sporter aanwezig is, brengt het de trainer-coach veel meer in de rol van de student die er - onder het motto ken eerst jezelf en dan de ander - achter dient te komen hoe het bij hemzelf en hoe het bij zijn sporter werkt. En wat wordt dan de meerwaarde van die interactie.

12 Het een en ander impliceert dat de trainer-coach van de toekomst niet alleen over voldoende kennis over en kunde in het doceren van de sporteigen bedoelingen beschikt, maar zeker ook de voorkeuren van zijn sporter daarin weet te plaatsen. Het is niet zo dat de trainer-coach het altijd fout heeft gedaan, er is gewoon sprake van voortschrijdend inzicht. Op het snijvlak van sportpraktijk en wetenschap is langs deze weg zeker winst te behalen. Noten: 1. Professor Rodolfo Llinȧs is the Thomas and Suzanne Murphy Professor of Neuroscience en Chairman of the department of Physiology & Neuroscience aan de New York University School of Medicine; 2. Professor dr. Wolfgang Schöllhorn is hoogleraar Trainings- und Bewegungswissenschaft aan de Johannes Gutenberg Universität in Mainz; 3. Professor dr. Peter Beek is hoogleraar Coördinatiedynamica aan de Vrije Universiteit Amsterdam; 4. Professor Alain Berthoz is verbonden aan het College de France en directeur van het Laboratory of Physiology of Perception and Action. Peter Murphy en Bennie Douwes zijn als performance consulent en docent verbonden aan de ActionType Academy. Peter Murphy is tevens medegrondlegger van de ATB. In de volgende sporten hebben de auteurs en hun collega s in Frankrijk en Zwitserland in de keuken kunnen kijken hoe het werkt als de individuele voorkeuren in relatie tot de sport eigen bedoelingen worden geplaatst: voetbal, volleybal, zwemmen, hockey, wielrennen, zeilen, paardensport, tafeltennis, tennis, turnen, dansen, golf, rugby, cricket, judo, kanoën en atletiek.

Met deze ActionType info is het heel simpel om de praktische toepassing naar het trainen en

Met deze ActionType info is het heel simpel om de praktische toepassing naar het trainen en ActionType blijft het herhalen: cognitie, emotie en bewegen zijn niet te scheiden (plaatje 1). De ActionType Benadering laat dit keer op keer zien. Met het accepteren van individuele verschillen van mensen

Nadere informatie

Cursusaanbod ActionType Academy 1

Cursusaanbod ActionType Academy 1 In samenwerking met NLCoach Cursusaanbod ActionType Academy 1 het verhogen van de train-en coachbaarheid van sporter en team Waarover gaat ActionType Het is jou vast wel eens opgevallen dat mensen op hun

Nadere informatie

action types Move to your next level!

action types Move to your next level! action types Move to your next level! CIOS docentendag: workshop ActionType Programma: - introductie in ActionType: afscheid van Be Like Me en One Size Fits All - observeren van motorische verschillen

Nadere informatie

Het omzetten van de interne logica van jouw sport naar de individuele voorkeuren van jouw sporters.

Het omzetten van de interne logica van jouw sport naar de individuele voorkeuren van jouw sporters. Het omzetten van de interne logica van jouw sport naar de individuele voorkeuren van jouw sporters. Als het over trainen en coachen gaat willen we graag een wijd verspreid misverstand uit de weg ruimen.

Nadere informatie

Differentieel motorisch leren, een beschouwing vanuit Action Type.

Differentieel motorisch leren, een beschouwing vanuit Action Type. Differentieel motorisch leren, een beschouwing vanuit Action Type. Aan de hand van vooral biomechanische principes zijn bewegingswetenschappers al decennialang op zoek naar het ideale bewegingsverloop

Nadere informatie

action types XL Verhogen van de coach-/trainbaarheid van sporter en team Move to your next level! 9 december 2016 Peter Murphy

action types XL Verhogen van de coach-/trainbaarheid van sporter en team Move to your next level! 9 december 2016 Peter Murphy action types XL Move to your next level! Verhogen van de coach-/trainbaarheid van sporter en team 9 december 2016 Peter Murphy het programma ziet er als volgt uit Inleiding BE LIKE ME? ONE SIZE FITS ALL?

Nadere informatie

action types Move to your next level!

action types Move to your next level! action types Move to your next level! workshop Action Type Trainercongres Schaatsen 2012 hoe vaak staat het letter F in onderstaande tekst (30 seconden de tijd) FINISHED FILES ARE THE RESULT OF YEARS OF

Nadere informatie

action types Move to your next level!

action types Move to your next level! action types Move to your next level! Diepe Motivationele Drijfveren (DMD s) Nationaal Coachcongres, 9 december 2016, Papendal programma 1. ActionType Benadering: (motoriek vormt de ingang) 2. motivatieleer

Nadere informatie

Inleiding Leergang Peak Performance Coaching

Inleiding Leergang Peak Performance Coaching Inleiding Leergang Peak Performance Coaching -individueel maatwerk leveren met de principes van Action Type In het coachvak kunnen we er niet omheen, mensen verschillen in hun voorkeuren. De individuele

Nadere informatie

action types Move to your next level!

action types Move to your next level! action types Move to your next level! op zoek naar Diepe Motivationele Drijfveren Nationaal Coachcongres, 1 december 2017, Papendal programma 1. ijsbergmodel van Mc McClelland 2. motivatieleer 3. ActionType

Nadere informatie

Action Type maakt duidelijk dat verticaal perifeer zicht samenhangt met de loopstijl

Action Type maakt duidelijk dat verticaal perifeer zicht samenhangt met de loopstijl Wk voetbal en ActionType Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika besteedde de Franse televisie LÉquipe TV aandacht aan Action Type. Onze collega s Bertrand Théraulaz en Ralph Hippolyte

Nadere informatie

Coachend Leiderschap change-principles

Coachend Leiderschap change-principles Coachend Leiderschap change-principles principles-choice choice 11/4/2013 De moderne coach/ Amsterdam Peter Murphy Opbouw workshop Inleiding Wat is coachend leiderschap/opdracht Teamontwikkling vgl.tuckman

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek naar individuele verschillen in hardlopen.

Wetenschappelijk onderzoek naar individuele verschillen in hardlopen. Wetenschappelijk onderzoek naar individuele verschillen in hardlopen. In veel trainersopleidingen wordt de techniek aan de hand van eenduidige uitgangspunten beschreven. Een voorbeeld hiervan vormen de

Nadere informatie

Action Type maakt duidelijk dat horizontaal perifeer zicht samenhangt met hersenhelftdominantie:

Action Type maakt duidelijk dat horizontaal perifeer zicht samenhangt met hersenhelftdominantie: Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika besteedde de Franse televisie LÉquipe TV aandacht aan Action Type. Onze collega s Bertrand Théraulaz en Ralph Hippolyte analyseerden spelers

Nadere informatie

Action Type maakt duidelijk dat horizontaal perifeer zicht samenhangt met hersenhelftdominantie:

Action Type maakt duidelijk dat horizontaal perifeer zicht samenhangt met hersenhelftdominantie: Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika besteedde de Franse televisie LÉquipe TV aandacht aan Action Type. Onze collega s Bertrand Théraulaz en Ralph Hippolyte analyseerden spelers

Nadere informatie

action types Move to your next level! Looptrainersdag KNAU, 7 november 2015, Papendal

action types Move to your next level! Looptrainersdag KNAU, 7 november 2015, Papendal action types Move to your next level! Looptrainersdag KNAU, 7 november 2015, Papendal ActionType Benadering Programma: - introductie in ActionType: afscheid van Be Like Me en One Size Fits All - verbinding

Nadere informatie

Peter Beek Hoogleraar coördinatiedynamica Vrije Universiteit Amsterdam

Peter Beek Hoogleraar coördinatiedynamica Vrije Universiteit Amsterdam Peter Beek Hoogleraar coördinatiedynamica Vrije Universiteit Amsterdam Zijn wetenschappelijke werk heeft in de afgelopen drie jaar plaats moeten maken voor de taken die verbonden zijn aan de functie van

Nadere informatie

De favoriete hoek van Edwin van der Sar.

De favoriete hoek van Edwin van der Sar. De favoriete hoek van Edwin van der Sar. Toen de Action Type grondleggers Ralph Hippolyte en Bertrand Théraulaz, tijdens de NOC*NSF Mastercoach in Sports leergang 7 voor bondscoaches, vertelden dat voetbalkeeper

Nadere informatie

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Bij talentontwikkeling gaat het om kwaliteiten en mogelijkheden van jonge sporters, zoals in het vorige hoofdstuk is beschreven. Maar

Nadere informatie

action types Move to your next level! Looptrainersdag, 7 november 2015, Papendal

action types Move to your next level! Looptrainersdag, 7 november 2015, Papendal action types Move to your next level! Looptrainersdag, 7 november 2015, Papendal programma 1. motivatieleer 2. ijsbergmodel van Mc McClelland 3. ActionType Benadering: Deep Motivational Drivers 4. statische

Nadere informatie

action types Move to your next level!

action types Move to your next level! action types Move to your next level! Dag van de wielersport,november 2013 Programma vanmiddag ziet er als volgt uit Wat is de ActionType Benadering Wat is jouw werkelijkheid en welke filters Jouw actiontype

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

DE ROL VAN TRAINER EN COACH BIJ MOTORISCH LEREN

DE ROL VAN TRAINER EN COACH BIJ MOTORISCH LEREN DE ROL VAN TRAINER EN COACH BIJ MOTORISCH LEREN Een relatief duurzame verandering in perceptueel-motorische vaardigheden als gevolg van oefening. (Beek, 2010) 3 FEBRUARI 2016 SJOERD HOEK 333203, SIMONE

Nadere informatie

Introductie van de ActionTypes Benadering 2018

Introductie van de ActionTypes Benadering 2018 Introductie van de ActionTypes Benadering 2018 Christian Spekreijse (1963) (christian@duosport.nl) - ALO - BW - Duosport - Duofit - Coach360 - Balsporter - Schaatstrainer/instructeur - Hockeytrainer/coach/opleider

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie Wetenschappers en innovatie Sport en Innovatie Deelnemers rondetafelgesprek: Nico Delleman Hidde Haisma Marnix ten Kortenaar Koen Lemmink Hanno van der Loo Nando Timmer Huub Toussaint Bij innovatie speelt

Nadere informatie

Aanvullende informatie onder

Aanvullende informatie onder Wat beweegt ons? Reiss Profile Europe B.V. is officieel partner en licentiehouder van de methode van Professor Dr. Steven Reiss Aanvullende informatie onder www.reissprofile.eu Zicht op de menselijke motivatie

Nadere informatie

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Inleiding: Bron: http://www.voltraweb.be/w%20d%20r%20-%20trainingsopbouw.doc TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Hoe bouw je een training op? Een training staat niet alleen. Er zijn veel bijkomende factoren die

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Preventie en jeugd (top)sport. SpartaNova

Preventie en jeugd (top)sport. SpartaNova Preventie en jeugd (top)sport en SpartaNova 31 mei 2014 Roy Schaaij Kinderfysiotherapeut Fysiek ktrainer DOELGERICHT INNOVATIEF BEVLOGEN MULTIDISCIPLINAIR PERSOONLIJKE AANDACHT Topjeugd academie wij begeleiden

Nadere informatie

Effectief motorisch leren een mix van impliciete en expliciete methoden

Effectief motorisch leren een mix van impliciete en expliciete methoden Effectief motorisch leren een mix van impliciete en expliciete methoden Peter Beek Afdeling Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit, Amsterdam 9 de Schaatstrainerscongres: Leren, ontwikkelen en opleiden

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Overwinnen: Fysiek en mentaal f it

Overwinnen: Fysiek en mentaal f it Overwinnen: Fysiek en mentaal f it Ondernemen is topsport. Het draait om teamwork, passie, plezier, scoren en winnen. Ondernemen is complex, dynamisch en onvoorspelbaar. Topsport als metafoor maakt uitdagingen

Nadere informatie

wat komt er kijken bij een warming up?

wat komt er kijken bij een warming up? wat komt er kijken bij een warming up? tekst: Mike Barrell 1 Waarom moet een les met een warming-up beginnen? De meeste trainers zullen zeggen dat de warming up nodig is om je op een training voor te bereiden,

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Wie is wie? Tips & tricks om mijn sport AUTISME-VRIENDELIJKER te maken. Vertaling van wetenschappelijke inzichten naar de praktijk.

Wie is wie? Tips & tricks om mijn sport AUTISME-VRIENDELIJKER te maken. Vertaling van wetenschappelijke inzichten naar de praktijk. Tips & tricks om mijn sport AUTISME-VRIENDELIJKER te maken Vertaling van wetenschappelijke inzichten naar de praktijk Debbie Van Biesen Wie is wie? 1 Opwarming Is mijn sport autismevriendelijk? Is mijn

Nadere informatie

Overwinnen: Fysiek en mentaal f it

Overwinnen: Fysiek en mentaal f it Flitsmodule Overwinnen: Fysiek en mentaal f it Ondernemen is topsport. Het draait om teamwork, passie, plezier, scoren en winnen. Ondernemen is complex, dynamisch en onvoorspelbaar. Topsport als metafoor

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

Progressie en plezier met impliciet leren

Progressie en plezier met impliciet leren Titel Subtitel Progressie en plezier met impliciet leren Door Brendan Troost Dag van de Atletiek Zaterdag 19 maart 2 Doel en inhoud van deze presentatie Verbeteren kennis van principes van motorisch leren;

Nadere informatie

Praktijk Loop ABC. Praktijk loop ABC 126

Praktijk Loop ABC. Praktijk loop ABC 126 Praktijk Loop ABC 17.1. Inleiding Bij veel sporten is de loopbeweging van grote betekenis voor het beoefenen van die sport. Vaak is de looparbeid mede bepalend voor de uiteindelijke prestatie (Een voetballer

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Sport en Innovatie De één scoort fluitend doelpunt na doelpunt, de ander krijgt slappe knieën bij het nemen van een strafschop. De één vliegt over de horden

Nadere informatie

Workshop revalidatietraining

Workshop revalidatietraining Opleidingszondagen Theorieles over revalidatietraining Deze les maakt je vertrouwd met de principes van de belastbaarheid en belasting die van toepassing zijn op elke blessure. We gebruiken ook enkel veel

Nadere informatie

Je trainingen en trainingsproces doelmatig vorm geven

Je trainingen en trainingsproces doelmatig vorm geven Titel Subtitel Je trainingen en trainingsproces doelmatig vorm geven Door Brendan Troost Dag van de Atletiek Zaterdag 18 maart 2 Doel en inhoud van deze presentatie Verbeteren kennis van het vormgeven

Nadere informatie

Evidence Based Blessurepreventie in de Sport

Evidence Based Blessurepreventie in de Sport Evidence Based Blessurepreventie in de Sport Maarten Barendrecht Sportfysiotherapeut, medische begeleiding Hellas docent MOS, MSPT bij Avans+ Nederlands Instituut voor Sportblessurepreventie Overzicht

Nadere informatie

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC Voor de creatieve speler kom je kijken! Met de eerste trainingen weer in zicht wil ik het seizoen graag aftrappen met een stukje over een niet te onderschatten vaardigheid

Nadere informatie

Slimme sportkeuzes: een beschouwing van het gelijknamige artikel.

Slimme sportkeuzes: een beschouwing van het gelijknamige artikel. Slimme sportkeuzes: een beschouwing van het gelijknamige artikel. Binnen het lectoraat Sporttalent van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wordt onderzoek gedaan naar tal van facetten rondom talentherkenning

Nadere informatie

Hart voor de Zorg Programma. Hartcoherentie training voor zorgverleners

Hart voor de Zorg Programma. Hartcoherentie training voor zorgverleners Hart voor de Zorg Programma Hartcoherentie training voor zorgverleners HeartMath Hart voor de Zorg Programma De hedendaagse hectische, steeds veranderende en veeleisende zorgomgeving vraagt veel energie

Nadere informatie

Chris Visscher Hoogleraar jeugdsport, met specifieke accenten op talentontwikkeling en op sport en school Rijksuniversiteit Groningen

Chris Visscher Hoogleraar jeugdsport, met specifieke accenten op talentontwikkeling en op sport en school Rijksuniversiteit Groningen Chris Visscher Hoogleraar jeugdsport, met specifieke accenten op talentontwikkeling en op sport en school Rijksuniversiteit Groningen Als hij bij Studio Sport FC Groningen en Heerenveen tegen elkaar ziet

Nadere informatie

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Motivatie Lerend vermogen Goede bewegers Gedrag Ruimtelijk georiënteerd Vrijspelen Dwingend verdedigen Sturen op ontwikkeling

Nadere informatie

1. Wat en waarom? We staan met z n allen voor steeds grotere uitdagingen. Dat vraagt méér skills dan alleen het gebruiken van je hoofd.

1. Wat en waarom? We staan met z n allen voor steeds grotere uitdagingen. Dat vraagt méér skills dan alleen het gebruiken van je hoofd. Embodied Learning In deze leergang train je de intelligentie van het lichaam. Op die manier versterk je je persoonlijk leiderschap. Je onderzoekt de rol van lichaamsbewustzijn, heelheid en gelijkwaardigheid

Nadere informatie

Inhoud. Sportieve opvoeding bij volleybal. Move to make a difference. Remo Mombarg en Bart Haddink

Inhoud. Sportieve opvoeding bij volleybal. Move to make a difference.   Remo Mombarg en Bart Haddink 1 Inhoud Move to make a difference Belang van bewegen Ieder kind heeft recht op een training waarin je wat leert en beleeft Consequenties voor trainer, lesinhoud en omgeving Zelf aan de slag met: Motorisch

Nadere informatie

Coach-scan: een feedback tool voor (beginnende) coaches. Tamara GoudenKansen.eu

Coach-scan: een feedback tool voor (beginnende) coaches. Tamara GoudenKansen.eu Coach-scan: een feedback tool voor (beginnende) coaches Tamara Kramer Tamara.Kramer@han.nl @Tamara_Kramer GoudenKansen.eu Voorstellen Tamara Onderzoeker/promovendus Talentidentificatie tennis Coaches Veel

Nadere informatie

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen

Wim van Gelder. Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en schoolpleinen Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Verdiepende workshop Hilversum 22 januari 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings- en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen LOOP ABC Opleiding LOOP ABC Praktijk VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen INLEIDING Bij veel sporten is de loopbeweging van grote betekenis voor het beoefenen van die sport. Vaak is de looparbeid mede

Nadere informatie

Doorbreek de impasse!

Doorbreek de impasse! Doorbreek de impasse! effectief en transformatief conflicten oplossen DE KUNST VAN TRANSFORMATIEVE CONFLICTOPLOSSING COMMUNICATIE OP ÉÉN LIJN 1 Introductie We staan in relatie met elkaar. Met collega s,

Nadere informatie

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Mijn verhaal In deze tijd wordt de persoon als geheel met zijn talenten en intrinsieke motivatie steeds belangrijker. Door hun verhaal te schrijven ontdekken mensen

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

action types Move to your next level!

action types Move to your next level! action types Move to your next level! programma 1. Welkom en inleiding 2. Interne motorische ritmes 3. Benutten van polariteit in de beweging 4. Het snelle rondje: - druk zetten in het voetbal - techniekvorming

Nadere informatie

Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs!

Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs! Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs! 1 2 3 Jij wilt het beste uit jezelf halen. Jij gaat voor winnen. Jouw doel is de top in jouw tak van sport. Maar aan de andere kant wil je

Nadere informatie

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58

DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL :58 DOCENTENSCAN TEST MARIEL 24 APRIL 2015 16:58 INHOUD VOORWOORD 3 JOUW CULTUURPROFIEL 4 ONDERZOEKEND VERMOGEN 6 PRESENTEREN 8 SAMENWERKEN 10 ZELFSTANDIG WERKEN 12 REFLECTEREND VERMOGEN 14 CREËREND VERMOGEN

Nadere informatie

CogniTrain. CogniTrain. nieuwe oefenvormen. MTF CONGRES FYSIOTHERAPIE Stabiliteit en Balans 13 oktober 2007 UTRECHT

CogniTrain. CogniTrain. nieuwe oefenvormen. MTF CONGRES FYSIOTHERAPIE Stabiliteit en Balans 13 oktober 2007 UTRECHT Jules Alberga MTF CONGRES FYSIOTERAPIE Stabiliteit en Balans 13 oktober 2007 UTRECT nieuwe trend in actieve fysiotherapie! Revalideren met cognitieve afleiding Progamma: filosofie mogelijkheden voorbeelden

Nadere informatie

EXECUTIVE PERFORMANCE

EXECUTIVE PERFORMANCE HEALTH & PERFORMANCE EXECUTIVE PERFORMANCE HIGH PERFORMANCE PROGRAM Effectief investeren in jezelf in de vitaliteit van je organisatie EXECUTIVE PERFORMANCE Energize High Performance dienstverlening van

Nadere informatie

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014)

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Inleiding De kern van (autisme)vriendelijke communicatie is echt contact, gebaseerd op

Nadere informatie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie

Mentale Kracht. De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Mentale Kracht De succestraining van Olympische sporters en de Nationale Politie Veel organisaties kiezen ervoor om, als

Nadere informatie

4-meting Topsportklimaat Factsheet Investeringen, prestaties & waardering

4-meting Topsportklimaat Factsheet Investeringen, prestaties & waardering 1/5 Topsportklimaat: 'De beïnvloedbare maatschappelijke en sportorganisatorische omgeving waarin sporters zich tot topsporters kunnen ontwikkelen en prestaties kunnen leveren op het hoogste niveau in hun

Nadere informatie

Selectiebeleid HV Myra Jeugd

Selectiebeleid HV Myra Jeugd Selectiebeleid HV Myra Jeugd 1. Inleiding Dit document is bedoeld om het selectiebeleid van Myra uit te leggen aan Myra leden en ouders van Myra leden. 2. Uitgangspunten teamindelingen Voor het opstellen

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Training met persolog profielen

Training met persolog profielen Training met persolog profielen Verkrijg de beste resultaten op het werk en in uw dagelijks leven Ontdek een praktische manier om uw persoonlijkheid te ontwikkelen: U leert verschillende gedragstendensen

Nadere informatie

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Sport werkt! Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Leer optimaal samenwerken, omgaan met stress en effectief communiceren Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij

Nadere informatie

HeartMath Benelux Opleidingen

HeartMath Benelux Opleidingen HeartMath Benelux Opleidingen HeartMath Benelux Opleidingen Wilt u uw cliënten leren beter met stress om te gaan én leren hoe ze meer veerkracht kunnen ontwikkelen? Dat kan met de evidence-based technieken

Nadere informatie

Inner Game. Tennis Workshop

Inner Game. Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop De Inner Game Tennis Workshop zal zowel sporters als niet sporters, leden en niet leden van My HealthClub een waarvolle ervaring meegeven. Een positieve

Nadere informatie

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring

Nieuwe theorieën over motorisch leren in de praktijk. Heemskerk 13 oktober Wim van Gelder. Opleiding. Werkervaring Nieuwe theorieën over motorisch in de praktijk Heemskerk 13 oktober 2013 Wim van Gelder Van Gelder in beweging Scholings-en adviesbureau op gebied van bewegingsonderwijs, Motorische Remedial Teaching en

Nadere informatie

Ontdek het geheim van optimaal presteren!

Ontdek het geheim van optimaal presteren! Ontdek het geheim van optimaal presteren! www.flowinsports.nl Ontdek het geheim van optimaal presteren Lionel Messi, Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberghe zijn goede voorbeelden van sporters die

Nadere informatie

Copyright GolfTON Juli 2016

Copyright GolfTON Juli 2016 1 Veel ouders en spelers hebben vragen over GolfTON. Hieronder een aantal vragen die aan ons gesteld zijn en die duidelijkheid kunnen verschaffen. Wanneer ben je klaar voor het professionele golf? In de

Nadere informatie

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel

Verantwoording 1.1 Keuze van de titel 1 13 Verantwoording 1.1 Keuze van de titel Voor je ligt het handboek Training sociale vaardigheden. Dit boek is geschreven voor iedereen die te maken heeft met kinderen tussen de tien en vijftien jaar

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

HOE LAAT IK MEDEWERKERS

HOE LAAT IK MEDEWERKERS MANAGEMENT Een zelfstandige medewerker is een tevreden medewerker HOE LAAT IK MEDEWERKERS ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN? De ene mens is de andere niet. Sommigen zijn blij met een chef die aan hen geducht leiding

Nadere informatie

Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld.

Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld. Teams zijn samengevoegd in verschillende categorieën. Per categorie worden een paar vragen behandeld. De visie van de trainer/coach over de speelwijze en de te behalen doelen is duidelijk 4 35 25 15 5

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Chris Visscher en Marije Elferink-Gemser Wie heeft er oog voor talenten in ontwikkeling?

Chris Visscher en Marije Elferink-Gemser Wie heeft er oog voor talenten in ontwikkeling? Chris Visscher en Marije Elferink-Gemser Wie heeft er oog voor talenten in ontwikkeling? Het onderwijs heeft altijd en terecht veel aandacht besteed aan kinderen die niet mee kunnen komen. Nu is het tijd

Nadere informatie

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen De VoetbalTrainer www.devoetbaltrainer.nl E-jeugd Leren samenspelen De Voetbaltrainer Onder 11. 1 Leren spelen vanuit de basistaken en de posities 2 2 Leeftijdskenmerken 4 3 Training/coaching 6 4 Wedstrijd

Nadere informatie

Motorisch leren. Workshop Freerunning& nieuwe theorieën over motorisch leren Wim van Gelder Schiedam 5 november Weegschaal (Winstein

Motorisch leren. Workshop Freerunning& nieuwe theorieën over motorisch leren Wim van Gelder Schiedam 5 november Weegschaal (Winstein Workshop Freerunning& nieuwe theorieën over motorisch Wim van Gelder Schiedam 5 november 2014 In deze workshop gaan we op zoek naar onderzoek en verklaringen voor 1 2 Foutloos Expliciet en impliciet Motorisch

Nadere informatie

Zeeuwse NOC*NSF Talentdagen 2017

Zeeuwse NOC*NSF Talentdagen 2017 Zeeuwse NOC*NSF Talentdagen 2017 1. Wat is zijn Zeeuwse Talentdagen? De Zeeuwse Talentdagen zijn een door SportZeeland, samen met NOC*NSF, CTO Brabant, Topsport Zuid, Sportbonden, georganiseerde dagen.

Nadere informatie

Stress Reductie Programma

Stress Reductie Programma Stress Reductie Programma HeartMath Stress Reductie Programma Het programma is gebaseerd op jarenlang onderzoek van het Heartmath Instituut (gevestigd in Californië, USA) in samenwerking met neurologen

Nadere informatie

Belasting en belastbaarheid. Gerold Hoeben

Belasting en belastbaarheid. Gerold Hoeben Belasting en belastbaarheid Gerold Hoeben Vijf belangrijke feiten op een rij 1) Onderzoek laat keer op keer zien dat basisschoolkinderen minder motorisch vaardig zijn dan pakweg dertig jaar geleden

Nadere informatie

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN

Wat is sportpsychologie? Voorstellen. Programma. Doelstelling. Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN Voorstellen drs. Rogier Hoorn, sportpsycholoog VSPN Sinds 2003 praktijk Hilversum en Papendal Sporters, teams, coaches, Cursus Mentale Training Rogier Hoorn sportpsycholoog VSPN bedrijfsleven, LVNL, Luchtmacht

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

DE TENNIS PROMOTOR W a t v o o r T e n n i s t o p p e r w o r d t m i j n k i n d?

DE TENNIS PROMOTOR W a t v o o r T e n n i s t o p p e r w o r d t m i j n k i n d? DE TENNIS PROMOTOR 053 2600112 info@tennispromotor.nl www.tennispromotor.nl W a t v o o r T e n n i s t o p p e r w o r d t m i j n k i n d? Wat voor tennistopper wordt mijn kind? Index Het behalen of

Nadere informatie

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan?

Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Aansluiten bij de behoefte van ieder kind. Makkelijker gezegd dan gedaan? Kinderen ontwikkelen hun motoriek en hun motorische vaardigheden op hun eigen manier, in hun eigen tempo. Dit lijkt vanzelf te

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

AFREMMEN: DE (VAAK) VERGETEN SCHAKEL IN WENDBAARHEIDSTRAINING #KADERDAGEN & 11 NOVEMBER

AFREMMEN: DE (VAAK) VERGETEN SCHAKEL IN WENDBAARHEIDSTRAINING #KADERDAGEN & 11 NOVEMBER AFREMMEN: DE (VAAK) VERGETEN SCHAKEL IN WENDBAARHEIDSTRAINING #KADERDAGEN2018 10 & 11 NOVEMBER Philippe Vergeylen Verloop van de sessie: Theoretisch gedeelte: Wat is wendbare speler? Afremmen Belang van

Nadere informatie

BESTUREN WORDT ANDERS?

BESTUREN WORDT ANDERS? VERANDERENDE SPORT BESTUREN WORDT ANDERS? Jan-Willem van der Roest 16 december 2017 Jan-Willem van der Roest Onderzoeker Voorzitter Inhoud Maatschappelijke ontwikkelingen Trends in vrijwilligerswerk Wat

Nadere informatie

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN FEMKE DEKKER Voormalig roeister, driemaal actief op de Olympische Spelen Trainer Mentale Kracht bij de Politie

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Training en Coaching. Nationaal Wielercongres 2011. Door: Merijn Zeeman 22 januari 2011

Training en Coaching. Nationaal Wielercongres 2011. Door: Merijn Zeeman 22 januari 2011 Training en Coaching Nationaal Wielercongres 2011 Door: Merijn Zeeman 22 januari 2011 Even voorstellen Merijn Zeeman 32 jaar Amsterdam Coach Skil-Shimano ALO Topcoach5 2 jaar bewegingswetenschappen Wat

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato & Max Wildschut organiseren. 3 masterclasses. in het najaar van 2019:

Expertisecentrum Plato & Max Wildschut organiseren. 3 masterclasses. in het najaar van 2019: Expertisecentrum Plato & Max Wildschut organiseren 3 masterclasses in het najaar van 2019: Mooie theorie versus weerbarstige praktijk In bovenstaande afbeelding zomaar enkele uitspraken die je dagelijks

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Algemene informatie voor het ontwikkelen van een HIGH PERFORMANCE speler.

Hoofdstuk 1: Algemene informatie voor het ontwikkelen van een HIGH PERFORMANCE speler. Hoofdstuk 1: Algemene informatie voor het ontwikkelen van een HIGH PERFORMANCE speler. Wat is een High PERFORMANCE speler nou precies? Ik mijn ogen is dat een top 200 speler van de wereld. Om hier te komen

Nadere informatie

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 Warming up! De warming/up heeft als doel de sporter voor te bereiden op de training of op de wedstrijd. De warming-up is daarom

Nadere informatie