Gerard Suijkerbuijk, Clustermanager Basiseducatie, NT2 en VAVO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gerard Suijkerbuijk, Clustermanager Basiseducatie, NT2 en VAVO"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief juli 2016 Beste lezer, Het schooljaar is alweer voorbij. In deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie een terugblik op veel activiteiten, zoals workshops, trainingen en cursussen, maar ook een bezoek aan de Tweede Kamer. Wat niet in de brief staat, maar wel het vermelden waard, is dat we samen met Atea en enkele andere partners nog drie extra groepen NT2 zijn gestart in Breda. We ontvangen hiervoor subsidie vanuit het AMIF vluchtelingenfonds. Met een aantal partijen in Breda en de Gemeente Breda zijn we in gesprek om te kijken hoe we de begeleiding van deze mensen beter vorm kunnen geven. Dit moet vorm krijgen in een zgn. Participatieverklaring. Eerder dit jaar heeft de audit van KIWA op het keurmerk Inburgeren Blik op Werk plaatsgevonden. Hieruit volgt een positief advies! Het kwaliteitskeurmerk Inburgeren van Blik op Werk is opnieuw behaald voor onze inburgeringscursussen. Traditiegetrouw is de Week van de Alfabetsering weer direct na de zomervakantie, van 5 tot 11 september. Ook het Kellebeek College schenkt hier veel aandacht aan, vaak in samenwerking met o.a. de bibliotheken. Rest mij u een fijne zomer toe te wensen. Gerard Suijkerbuijk, Clustermanager Basiseducatie, NT2 en VAVO

2 Wethouder Yvonne Kammeijer reikt certificaten uit aan taalvrijwilligers in Bergen op Zoom Op 5 februari reikte wethouder Yvonne Kammeijer certificaten uit aan de eerste groep taalvrijwilligers in de gemeente Bergen op Zoom. Zij zijn in het kader van het programma Taal voor het Leven door Sonja Van den Berge getraind om ondersteuning te bieden aan mensen die hun taalvaardigheid willen verbeteren. Een aantal taalvrijwilligers is al begonnen: Het is heel waardevol dat ik deze training heb gedaan, omdat ik er veel van heb geleerd. Een aantal dingen ga ik nu anders doen in mijn taallessen, aldus een vrijwilliger. Billboardtentoonstelling Op woensdag 9 maart opende wethouder Myriam Haagh in Breda de fototentoonstelling Laaggeletterdheid. Met deze tentoonstelling komt er meer aandacht voor de aanpak van laaggeletterdheid in Nederland. Persoonlijke verhalen van verschillende mensen waren, samen met een portretfoto, te zien op levensgrote billboards. Ook onze ambassadeurs Jan Kemps en Tessa Ripzaad waren te zien op deze tentoonstelling. Na vier weken verhuisde de tentoonstelling naar een andere plek in Nederland. Feest voor vrijwilligers en ambassadeurs Op onze nieuwe leslocatie in de Zomergemstraat werd op 22 maart een feest gehouden voor de taalambassadeurs en taalvrijwilligers van West-Brabant. Onze nieuw getrainde taalambassadeurs werden door wethouder Miriam Haagh in het zonnetje gezet en ontvingen officieel hun certificaat taalambassadeur. Ook de vrijwilligers kregen een groot compliment voor hun inzet.

3 Joost de Jongh, directeur van Kellebeek College, had deze avond ook vrij gehouden om aan dit feestje deel te nemen. Hij feliciteerde de ambassadeurs en gaf een mooie bos bloemen. De feestelijke avond werd opgeluisterd door een groep buikdanseressen. Onder het genot van een drankje en een hapje, verzorgd door docenten en NT2- cursisten, werden leuke gesprekken werden gevoerd. Ambassadeur Jan Kemps op radio 1 Op 24 maart waren onze ambassadeur Jan Kemps en netwerkdocent Sonja Van den Berge te gast bij radio 1 in het programma Nieuws BV. Jan van de Straat nam het interview af. U kunt hier het fragment terug luisteren. Workshops herkennen en doorverwijzen laaggeletterden In de gemeente Moerdijk en bij de woningbouwcorporatie Stadlander in Bergen op Zoom zijn diverse workshops Herkennen en doorverwijzen laaggeletterden verzorgd door Sonja Van den Berge en ambassadeur Jan Kemps.

4 In deze workshops werden de deelnemers wegwijs gemaakt in de wereld van de laaggeletterdheid. Het verhaal van Jan Kemps maakte veel indruk op de deelnemers. Deelnemersdag stichting ABC Op zaterdag 4 juni 2016 hield Stichting ABC samen met Stichting Lezen & Schrijven een dag met als thema: Leer mij het zelf doen: omgaan met de digitale wereld in werk, wonen en vrije tijd. Vanuit het Kellebeek College bezochten twaalf cursisten met twee docenten deze leerzame dag. De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen was die dag aanwezig om ideeën op te doen ter verbetering van de digitale dienstverlening van de overheid voor laaggeletterden. Verder waren allerlei workshops georganiseerd. Eén van onze cursisten, Ganime, schreef over de dag: Ik vond het heel leuk en gezellig om met z n allen naar Zeist te gaan. Wij hebben de workshop Creativiteit en Taal gevolgd en leuke spelletjes gedaan over taal. Het was erg interessant en leerzaam. Nieuwe cursus DigiTAALBeter In Roosendaal In Roosendaal is vanaf 16 februari t/m 12 mei deze cursus DigiTAALBeter gegeven. De cursus bestond uit twee lessen van 2,5 uur per week bij het Kellebeek College. Ook is er met behulp van een boek, ander lesmateriaal en USB-stick veel thuis geoefend. Er zijn twaalf cursisten, aangemeld door de gemeente Roosendaal, gestart en uiteindelijk hebben elf cursisten de cursus gevolgd en afgesloten met een Bewijs van Deelname. Het verschil in taalniveau, leerbaarheid en digitale vaardigheden was redelijk groot. Een enkele cursist had thuis geen computer, wat het oefenen buiten de lestijden wel erg moeilijk maakte. Veel cursisten hebben voor het eerst met een USB-stick leren werken, mappen leren maken op de computer, documenten en afbeeldingen leren printen en opslaan en deze weer leren terug te vinden!

5 Veiligheid op het internet kwam ook uitgebreid aan bod. Wat doe je wel en wat niet, wat geloof je wel en wat niet en wat kan je doen als er iets fout gaat. Andere onderwerpen waren formulieren lezen en invullen, informatie zoeken op de juiste sites en tips en trucs over virussen. Enkele cursisten hebben voor het eerst zelfstandig een eigen adres leren hanteren. Daarmee s ontvangen en verstuurd, met of zonder leuke en/of noodzakelijke bijlages. Alle cursisten waren gemotiveerd om zich te verdiepen in de digitale wereld, met de daarbij behorende schrijf- en leesoefeningen. De resultaten waren dan ook goed tot zeer goed. Cursus Nederlands voor cliënten van het SDW Afgelopen jaar heeft het Kellebeek College een kortdurende cursus Nederlands als pilot gedraaid voor zeven cliënten van het SDW. Wat is SDW? Het SDW is een stichting die zich inzet voor en zorg geeft aan een zeer uiteenlopende groep van mensen met een verstandelijke beperking, waaronder cliënten met een autisme spectrum stoornis, gehandicapten met een meervoudige beperking, ouder wordende cliënten met een toenemende zorgbehoefte en licht verstandelijk beperkten met een gedragsproblematiek. Visie SDW: Mensen met een verstandelijke beperking hebben het recht om hun eigen leven in te vullen en eigen keuzes te maken. Net als iedereen willen zij gewaardeerd worden om wie ze zijn, vrienden maken en een bijdrage leveren aan de samenleving. De lessen werden gegeven op de voor de cliënten al vertrouwde locatie van SDW, waar de meesten van hen ook hun dagelijkse dagbesteding hebben. De cursisten bleken van uiteenlopend niveau, de één vloog door de stof, de ander had wat meer begeleiding nodig. Gelukkig konden we ook gebruik maken van een klassenassistent. Deze hebben we voornamelijk ingezet voor de éénop-één begeleiding van een cursiste voor wie de gekozen methode toch te moeilijk bleek. Alle cursisten hebben de cursus helemaal afgerond. Op 7 juni hebben de cliënten eenmalig geparticipeerd in een bestaande groep in het schoolgebouw van het Kellebeek College om hen eens te laten ervaren hoe het is les te krijgen in een echte school te midden van andere cursisten. Dit ter voorbereiding van komend schooljaar wanneer een aantal van hen wellicht kan doorstromen naar een bestaande lesgroep.

6 Deelname internationaal project IDEAL Twee docenten van de Nt2/BE participeren in het internationale project IDEAL (Integrating Digital Education in Adult Literacy) met als doel het gebruik van digitale ICT-middelen in de dagelijks onderwijspraktijk te bevorderen. Zoals de naam al zegt (geletterdheid bij tweede kans onderwijs vergroten m.b.v. digitale mogelijkheden) wordt getracht om met een digitaal leerplatform, een toolkit met video instructie en een learning guide het lesprogramma voor zowel cursisten als docenten te optimaliseren. Het project wordt gefinancierd in het kader van het Erasmus+ programma. Op 15 en 16 december 2015 vond de kick-off bijeenkomst plaats in Antwerpen en zijn de eerste stappen gezet om dit project tot een succes te maken. Inmiddels is er digitaal een enquête afgenomen onder docenten en cursisten om hun gebruik van ICT-middelen in het onderwijs te peilen. Ook is een website in ontwikkeling, worden er instructiefilms gemaakt en handleidingen geschreven. IDEAL is een tweejarig project, dat wordt gecoördineerd door een organisatie voor volwassenenonderwijs in Finland. Voor de uitwerking, afstemming en uitwisseling hebben de participanten elkaar onlangs ontmoet in Noorwegen, in de Voksenopplæring van Arendal. Komend schooljaar staan er workshops en bijeenkomsten gepland in Finland, Ierland en Italië. Het uiteindelijke doel is om digitale instrumenten, denk daarbij aan ActivBoards, IPads, computer, maar ook smartphones en de mogelijkheden van social media een gewoongoed te laten zijn in het brengen van onderwijs aan volwassenen.

7 Om tussentijds contact met elkaar te hebben is er maandelijks een Skypemeeting tussen de zes landen. Lesbezoek Tweede Kamerlid Marcouch Op vrijdag 20 mei heeft de heer Ahmed Marcouch, lid van de Tweede Kamer (fractie PvdA) een bezoek gebracht aan het Kellebeek College in Breda. Hij heeft onze afdeling in de Zomergemstraat in Breda bezocht om zich nader te verdiepen in de cursussen inburgering. Er hebben gesprekken plaatsgevonden met cursisten en docenten inburgering en alfabetisering. Deze gesprekken vonden plaats in een ongedwongen, prettige sfeer. Ook de wethouder van Breda, mevrouw Miriam Haagh was hierbij aanwezig. In de regionale pers werd ook uitvoerig aandacht besteed aan dit bezoek. Het bezoek van meneer Marchouch heeft nog een interessant vervolg gekregen. Onze cursisten zijn namelijk door meneer Marcouch uitgenodigd voor een tegenbezoek aan de Tweede Kamer. Dat bezoek heeft inmiddels ook plaatsgevonden. Onder begeleiding van enkele docenten hebben de cursisten op woensdag 15 juni een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer. Een betere manier om in te burgeren kunnen wij niet bedenken!

8 Taalcafé georganiseerd door docenten Kellebeek College Het Taalcafé op 6 juni was weer een groot succes! Ongeveer 80 mensen waren aanwezig en in verschillende groepjes werden allerlei taalspellen gedaan. Er was een quiz, men kon kwartetten en er was een raadspel. Soms was het een beetje moeilijk, maar dat leidde ook tot hilariteit. Het weer speelde natuurlijk ook goed mee, want de deelnemers konden lekker buiten zitten. Er was als toetje nog een gitarist met een hele mooie stem, die Perzische liedjes zong. Een kandidaat voor Voice of Holland! Al met al een geslaagde middag! Week van de alfabetisering 2016 Van 5-11 september vindt de Week van de Alfabetisering plaats. In diverse gemeenten zal volop aandacht geschonken worden aan deze week met als thema TIJD VOOR TAAL, vaak in samenwerking met de bibliotheken en het Kellebeek College. Een greep uit de activiteiten: - Op 5 september wordt in de bibliotheek van Breda, Molenstraat 6, 4811 GS Breda, een taalcafé georganiseerd - Op 5 september van uur gaat het Taaljaar van start in Bibliotheek Zevenbergen, Kasteelweg 3, 4761 BN Zevenbergen. - Op 7 september wordt in Klundert tussen 9.00 en uur voorgelezen bij de basisschool Bastion - Taal voor het Leven WB houdt op 8 september een bijeenkomst: Lagerhuis: Slim samenwerken loont in de Nieuwe Nobelaer in Etten- Leur van uur. In het debat willen we op zoek gaan naar de formule om slim samen te werken; één doel, maar met een verschillende motivatie, belang of uitgangpunt. Wanneer is de samenwerking slim en daarmee effectief? - In de lesgroepen van het Kellebeek College wordt op diverse manieren aandacht geschonken aan de Week van de Alfabetisering, zoals taalwandelingen, themafilms kijken, kaarten en brieven sturen naar o.a. wethouders en een taalquiz. Voor meer informatie over de activiteiten, kun je kijken bij: Vragen, reacties, nieuwssuggesties, iemand aanmelden? Natuurlijk is Kellebeek College Via benieuwd naar uw mening over deze digitale nieuwsbrief. Laat het ons weten! Bel/mail met Sonja van den Berge, telefoon , s.vandenberge@rocwb.nl De volgende digitale nieuwsbrief verschijnt eind 2016.

Deelname Kellebeek College educatie aan project IDEAL van het Erasmus+ programma

Deelname Kellebeek College educatie aan project IDEAL van het Erasmus+ programma Nieuwsbrief maart 2017 Beste lezer, Zowel kalenderjaar 2017 als schooljaar 2016-2017 zijn inmiddels in volle gang. In de eerste helft van dit schooljaar hebben er onder de vlag van Basiseducatie en Nederlands

Nadere informatie

Gerard Suijkerbuijk, Afdelingsmanager Kellebeek College Educatie. Deelname educatie aan Erasmus+ project VIME

Gerard Suijkerbuijk, Afdelingsmanager Kellebeek College Educatie. Deelname educatie aan Erasmus+ project VIME Nieuwsbrief juli 2017 Beste lezer, Het is zomer. Een mooi moment van bezinning in de zin van terugkijken en vooruitkijken. Zo vlak voor de zomer bericht ik u graag over de ontwikkelingen in de afgelopen

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief treft u een overzicht aan van activiteiten die met medewerking van het Kellebeek College cluster Educatie zijn uitgevoerd.

In deze nieuwsbrief treft u een overzicht aan van activiteiten die met medewerking van het Kellebeek College cluster Educatie zijn uitgevoerd. Nieuwsbrief juli 2018 Beste lezer, In deze nieuwsbrief treft u een overzicht aan van activiteiten die met medewerking van het Kellebeek College cluster Educatie zijn uitgevoerd. Het betreft een scala aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2015

Nieuwsbrief juli 2015 Nieuwsbrief juli 2015 Beste lezer, Het is volop zomer en onze cursisten hebben de laatste lessen van dit schooljaar inmiddels afgerond. Het was wederom een schooljaar vol uitdagingen, met als belangrijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli Beste lezer,

Nieuwsbrief juli Beste lezer, Nieuwsbrief juli 2019 Beste lezer, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van het Kellebeek College Educatie. Voor het laatst met de naam Kellebeek omdat met ingang van het nieuwe schooljaar Educatie niet meer

Nadere informatie

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018

PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 PROGRAMMA WEEK VAN DE ALFABETISERING 2018 MAANDAG 3 SEPTEMBER Taal is zeg maar écht ons ding Ster College organiseert deze middag allerlei taalactiviteiten. Het programma is als volgt: 13.00 uur Ontvangst

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld Twintigste editie Oktober 2017 Verslag van de studiedag Week van

Nadere informatie

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid

Deze afspraken zijn concreet uitgewerkt in het uitvoeringsplan aanpak laaggeletterdheid Tussenrapportage cofinanciering Projecten Taalhuizen 2017-2019 Inleiding Begin 2017 heeft het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland cofinanciering toegekend aan de vijf taalhuizen in de regio. In bijlage

Nadere informatie

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Doel Informele taalondersteuning bieden aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand om zo de Nederlandse taal te bevorderen. Doelgroep Alle inwoners van

Nadere informatie

Samen gaan we voor kwaliteit

Samen gaan we voor kwaliteit Samen gaan we voor kwaliteit Een geslaagde studiedag voor Taalambassadeurs. 24 juni 2017 in Utrecht. 1 ABC en de stichting L&S organiseerden op 24 juni 2017 samen de studiedag. Meer dan 80 taalambassadeurs

Nadere informatie

Hierbij bieden wij u wederom de nieuwsbrief aan van het team Basiseducatie/Nederlands als Tweede Taal van het Kellebeek College.

Hierbij bieden wij u wederom de nieuwsbrief aan van het team Basiseducatie/Nederlands als Tweede Taal van het Kellebeek College. Nieuwsbrief december 2018 Beste lezer, Hierbij bieden wij u wederom de nieuwsbrief aan van het team Basiseducatie/Nederlands als Tweede Taal van het Kellebeek College. We hebben de afgelopen periode weer

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

nieuwsbrief Redactioneel Even voorstellen

nieuwsbrief Redactioneel Even voorstellen Schooljaar 2015-2016 02-09-2015 Redactioneel Nieuwe start! Het nieuwe schooljaar is begonnen! Veel vrolijke gezichtjes op het speelplein. Allemaal vol verwachting van dat wat komen gaat. Een nieuwe groep,

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2014

Nieuwsbrief maart 2014 Nieuwsbrief maart 2014 Beste lezer, De lente is begonnen en dat betekent groei. Die groei maken onze deelnemers ook door. Het Kellebeek College Via biedt kansen aan laaggeletterden en anderstaligen. In

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Deelnemers aan het woord: Luz, Theresa, Meriam en Dana

In deze nieuwsbrief:  Deelnemers aan het woord: Luz, Theresa, Meriam en Dana In deze nieuwsbrief: Deelnemers aan het woord: Luz, Theresa, Meriam en Dana Partner in beeld: Sive Tussendoortje: Vlaamse vindingen Tip van de maand: Zing Nederlands Met Me Verslag vrijwilligersbijeenkomst

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Hallo,

In deze nieuwsbrief: Hallo, In deze nieuwsbrief: Hallo, Partner in beeld: Alifa Maatschappelijke begeleiding statushouders Even voorstellen: vrijwilliger Hella Tussendoortje: internationale honden Zeventiende editie Mei 2017 Tip

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen...

NIEUWSBRIEF. Belangrijke data: Talenten kleure n kinderen... NIEUWSBRIEF Talenten kleure n kinderen... Belangrijke data: Maandag 13 t/m donderdag 16 februari KANVAS afname Maandag 19 februari Oud papier. Donderdag 22 februari Klassenmail. Beste ouders, Het alweer

Nadere informatie

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018

Inhoud. VrijwilligersAcademie Amersfoort: Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Trainingen en cursussen voor vrijwilligers 2018 Inhoud Trainingen waarvoor een datum gepland wordt bij voldoende aanmeldingen... 2 Fit bij de Koffie... 2 Wekelijkse/maandelijkse ondersteuning... 3 Spreekuur

Nadere informatie

Werving tbv Educatieve Trajecten. 19 juni 2013. Drenthe College

Werving tbv Educatieve Trajecten. 19 juni 2013. Drenthe College Werving tbv Educatieve Trajecten 19 juni 2013 Drenthe College Drenthe College - Middelgroot ROC met werkgebied: provincie Drenthe - Ca 650 medewerkers en 8300 studenten - 3 sectoren voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll

lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom lllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk U17-017806 Beh. door

Nadere informatie

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016:

Nieuwe cursussen. Ons aanbod in dit voorjaar 2016: Eigen Herd is officieel erkend als leercentrum van Seniorweb voor het geven van computercursussen. Op www.seniorweb.nl/lessen/leercentra vindt u meer informatie over deze leercentra voor senioren. Onze

Nadere informatie

Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Van september 2013 tot september 2014

Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Van september 2013 tot september 2014 Bijlagen Overdrachtsdocument Samenwerkingsverband West-Brabant 1 Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Resultaten samenwerking Arbeidsmarktregio West-Brabant Van september 2013 tot september

Nadere informatie

TORENPRAAT

TORENPRAAT TORENPRAAT 2018-2019 06 Afscheid juf Wilma. Deze week vertelde juf Wilma dat ze per 1 januari 2019 een nieuwe functie heeft. Hartstikke fijn voor haar en uiteraard een felicitatie waard. In de bijlage,

Nadere informatie

tieve En Ect Educa traj

tieve En Ect Educa traj Educatieve trajecten Educatieve trajecten In opdracht van gemeentes verzorgt het ROC Kop van Noord- Holland opleidingen voor volwassenen om participatie in de samenleving of op het werk te vergroten: de

Nadere informatie

Maandbrief november Heiloo 2018

Maandbrief november Heiloo 2018 Maandbrief november Heiloo 2018 Beste ouders, Projectafsluiting: Wat hadden we een vrolijke, gezellige en bijzondere middag op donderdag 18 oktober! Er was een tentoonstelling, door de hele school, waarin

Nadere informatie

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Voorjaar 2019

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Voorjaar 2019 Programmaboekje Voorjaar 2019 Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles Vóór 50 + (en jonger) en dóór 50 + Leren in een rustig tempo SeniorWeb Veldhoven is een stichting met als doelstelling

Nadere informatie

Docentenhandleiding. PC-vaardig - plus

Docentenhandleiding. PC-vaardig - plus Docentenhandleiding PC-vaardig - plus Titel Docentenhandleiding PC-vaardig - plus Eerste druk December 2017 De docentenhandleiding PC-vaardig - plus is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl

Nadere informatie

Dit is informatie van DON BOSCO DECEMBER-JANUARI 2015/2016

Dit is informatie van DON BOSCO DECEMBER-JANUARI 2015/2016 NIEUWSFLITS DON BOSCO Dit is informatie van DON BOSCO DECEMBER-JANUARI 2015/2016 JUZT Don Boscohuis Kloosterstraat 1 4701 KH Roosendaal tel. 0165 535326 donboscoroosendaal@juzt.nl ALLE BELANGRIJKE INFO

Nadere informatie

NLtraining. Cliënten Audit Rapport 2013. Norm : Keurmerk Blik op Werk

NLtraining. Cliënten Audit Rapport 2013. Norm : Keurmerk Blik op Werk 2013 Norm : Scope: - Scholing, opleiding en training - Sociale activering of begeleiding - Inburgeren. Datum: 14 t/m 19 oktober 2013 DNV Team Leader Audit Team C.C.M. de Vries MBA C.C.M. de Vries MBA 1

Nadere informatie

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen.

Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Stichting Breder is een zorgaanbieder die hulp biedt aan kinderen, tieners, volwassenen en gezinnen. Wij bieden verschillende vormen van ondersteuning en zijn altijd bereid om mee te denken over wat bij

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 22 augustus 2018

Nieuwsbrief 1 22 augustus 2018 Nieuwsbrief 1 22 augustus 2018 Beste kinderen en ouders, De vakantie zit er weer op. Gelukkig is iedereen weer veilig teruggekeerd en hebben we allemaal kunnen genieten van het fantastische weer. Afgelopen

Nadere informatie

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF Klantenbinding Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Jij hebt als

Nadere informatie

SAMEN DIGITAAL : de opgave

SAMEN DIGITAAL : de opgave SAMEN DIGITAAL : de opgave -> Bibliotheek Utrecht, Mariken van Meer Internetvaardigheden Utrechtse situatie De Utrechtse aanpak / Leven en Leren -> Stichting Digisterker, Piet Boekhoudt CBS typen internetvaardigheden

Nadere informatie

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Najaar 2019

Programmaboekje. Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles. Leren in een rustig tempo. Najaar 2019 Programmaboekje Najaar 2019 Computercursussen Presentaties Workshops Vragenuurtjes Privéles Vóór 50 + (en jonger) en dóór 50 + Leren in een rustig tempo SeniorWeb Veldhoven is een stichting met als doelstelling

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 december 2015

Nieuwsbrief 18 december 2015 Nieuwsbrief 18 december 2015 De Waalse school ontmoet burgemeester Aboutaleb! Woensdagmiddag is door burgemeester Aboutaleb in de Centrale Bibliotheek de tentoonstelling 'Samen leven' geopend. In deze

Nadere informatie

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1 Algemeen In deze nieuwsbrief hebben we weer informatie voor u op een rij gezet en kunnen we u laten meegenieten van allerlei leuke activiteiten die onlangs bij ons op school hebben plaatsgevonden. Cito-vo

Nadere informatie

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een ?

Digitaal op weg in de bieb. Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een  ? Hoe werkt de digitale overheid? Hoe leen ik een e-book? Hoe gebruik ik Facebook? Hoe verstuur ik een e-mail? Digitaal op weg in de bieb Draai om voor Hulp bij taal Digitaal op weg Wat past bij jou? Ik

Nadere informatie

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Bibliotheek Rijn en Venen 9 vestigingen 5 gemeentes 150.000 inwoners 27.750 bibliotheekleden Collectie:

Nadere informatie

Lekker lezen, lekker schrijven!

Lekker lezen, lekker schrijven! Nieuwsbrief MAAK EEN NIEUWE START! Campagne laaggeletterdheid Kockie Neven k.neven@rocleiden.nl Regio Holland Rijnland Ineke Berkhout iberkhout@idcollege.nl Nummer 8 - december 2009 Cora Brussee c.brussee@rocleiden.nl

Nadere informatie

U kunt stemmen via deze link:

U kunt stemmen via deze link: Hoi ik ben Amy ik ben 9 jaar en ik zit in groep 6b. Ik schrijf dit omdat ik graag kinderburgemeester van Groningen wil worden. Als kinderburgemeester zou ik graag met de inzet van alle kinderen een nog

Nadere informatie

Hoe bereik je meer deelnemers voor Taalcafés en Klik & Tik cursussen? Landelijke Dag Basisvaardigheden - 8 nov 2018

Hoe bereik je meer deelnemers voor Taalcafés en Klik & Tik cursussen? Landelijke Dag Basisvaardigheden - 8 nov 2018 Hoe bereik je meer deelnemers voor Taalcafés en Klik & Tik cursussen? Landelijke Dag Basisvaardigheden - 8 nov 2018 Wie hebben we in de zaal? Ik ben bibliotheekmedewerker Wie hebben we in de zaal? Ik ben

Nadere informatie

Train de Trainers Samen Nederlands leren

Train de Trainers Samen Nederlands leren Tonny van Breukelen Train de Trainers Samen Nederlands leren Cursus voor docenten Nederlands als tweede taal ten behoeve van het project Samen Nederlands leren Stichting Beter Zien Anders Kijken Stichting

Nadere informatie

Johnny van Bochove. Kerstviering

Johnny van Bochove. Kerstviering ! Implacement Projecten heeft een mooi jaar achter de rug met vele vertrouwde gezichten die voor stabiliteit zorgden en nieuwe gezichten die een belangrijke bijdrage leverden aan verfrissende ideeën. Er

Nadere informatie

nieuwsbrief nummer 4 Studiedag Maandag 9 januari is er een studiedag. Alle kinderen hebben 1 dag langer kerstvakantie! Thema avond 22 december 2016

nieuwsbrief nummer 4 Studiedag Maandag 9 januari is er een studiedag. Alle kinderen hebben 1 dag langer kerstvakantie! Thema avond 22 december 2016 nieuwsbrief nummer 4 22 december 2016 Beste ouders en verzorgers, In dit nummer: Om twaalf uur na een vrolijke toneelvoorstelling van de leerkrachten en het opruimen van de kerstspullen was het jaar 2016

Nadere informatie

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college.

Voor informatie en aanmeldingen kan er contact worden opgenomen de Taalhuiscoördinator(en) van het Alfa-college. 1 november 2017 april 2018: - Opzet en voortgang van het project, aantal te betrekken en betrokken partners, aantal te bereiken en bereikte inwoners, bereikte doelen in het kader van participatie van inwoners

Nadere informatie

De derde editie van de nieuwsbrief

De derde editie van de nieuwsbrief Nieuwsbrief 3 Jaargang 2 13-10 - 2011 www.olivijn.almere-speciaal.nl De derde editie van de nieuwsbrief Belangrijke data voor de komende periode Nieuws vanuit de directie Nieuws vanuit de ouderraad Nieuws

Nadere informatie

Verslag Uitwisseling Taalambassadeurs ABC N-H en Flevoland Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar Vrijdag 9 oktober 2015

Verslag Uitwisseling Taalambassadeurs ABC N-H en Flevoland Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar Vrijdag 9 oktober 2015 Verslag Uitwisseling Taalambassadeurs ABC N-H en Flevoland Bibliotheek Kennemerwaard Alkmaar Vrijdag 9 oktober 2015 10:00-10:30 uur Inloop en welkom met koffie in café Con Libros' aangeboden door Maria

Nadere informatie

Cursus Preventieassistent

Cursus Preventieassistent In deze uitgave: In onze nieuwsbrief DentalFlash een korte terugblik op de eerste lesdag van onze nieuwe cursus Praktijkmanagement en op de afgeronde Basiscursus Tandartsassistent. Verder een viertal praktische

Nadere informatie

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Nieuwsbrief Personeelsinfomiddag, Op 25 mei was het zover. Een personeelsinfomiddag van Dynamiek in een geheel nieuw jasje. 15 scholen lieten in hun marktkraam zien waar zij zo ontzettend trots op zijn.

Nadere informatie

Schooljaar Kerst, 22 december 2017

Schooljaar Kerst, 22 december 2017 Schooljaar 2017-2018 Kerst, 22 december 2017 Kalender: 25 dec-7 jan Kerstvakantie 30 dec Scholenzeskamp In de eerste week na de Kerstvakantie hoofdluiscontrole 9 jan muziekles groep 4 en 5 door Muziekvereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De start van het nieuwe schooljaar... Abonnementen jeugdblad. In dit nummer:

Nieuwsbrief. De start van het nieuwe schooljaar... Abonnementen jeugdblad. In dit nummer: Nieuwsbrief Jaargang 21 - nummer 1 aug 2015 De start van het nieuwe schooljaar... Maandag 31 augustus starten we het nieuwe schooljaar, hopelijk met uitgeruste en opgewekte gezichten. Ik hoop dat iedereen

Nadere informatie

TANDEMBERICHTEN. De Tandem. www.sbodetandemuden.nl www.sbodetandem.yurls.net www.tandemkrant.yurls.net. Oktober 2014 Jrg 13.

TANDEMBERICHTEN. De Tandem. www.sbodetandemuden.nl www.sbodetandem.yurls.net www.tandemkrant.yurls.net. Oktober 2014 Jrg 13. Aan het einde van de maand komt de Tandemberichten uit. Dit zijn de nieuwsbrieven van de school. Deze worden naar uw mailadres verstuurd. Hierin kunt u de missie en visie lezen van onze school en wordt

Nadere informatie

vmbo tl en gl een Calvijn school

vmbo tl en gl een Calvijn school vmbo tl en gl Zuidermavo mavo e v e i t r o p s e d et m d i u Z p o o ute r o v a H een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind stapt binnenkort over naar het voortgezet onderwijs. Een mooi, maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015.

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015. NR 7 AUG 2015 Nieuwsbrief Augustus 2015 Start 1 e lesperiode najaar 2015 In dit nummer 1 Start 1 e lesperiode najaar 2015 1 Open dagen 12 september 1 LesOpMaat 2 Workshops 2 Facebookpagina 2 Lidmaatschap

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Partner in beeld: Alifa BikeWorks Even voorstellen: Margien & Halide van de ROC Pilot

In deze nieuwsbrief: Partner in beeld: Alifa BikeWorks Even voorstellen: Margien & Halide van de ROC Pilot In deze nieuwsbrief: Partner in beeld: Alifa BikeWorks Even voorstellen: Margien & Halide van de ROC Pilot Achttiende editie Juni 2017 Tussendoortje: Lastige taal Tip van de maand: de Liedjeskast Nieuwsbrief

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

Monitor Klik & Tik de Bibliotheek [voorbeeld] september 2014 augustus 2015

Monitor Klik & Tik de Bibliotheek [voorbeeld] september 2014 augustus 2015 Monitor Klik & Tik de Bibliotheek [voorbeeld] september 2014 augustus 2015 Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Dienstverlening en deelnemers in de Bibliotheek [voorbeeld]... 2 2.1 Dienstverlening... 2 2.2 Deelnemers...

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Deelprogramma voor wijkverpleegkundigen en ouderenadviseurs die opgeleid worden tot casemanager SamenOud R. Brans April 2013 Inhoud

Nadere informatie

Nederlands als basis. 2013-2014 www.rocrivor.nl. Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen

Nederlands als basis. 2013-2014 www.rocrivor.nl. Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen Nederlands als basis 2013-2014 www.rocrivor.nl Beter leren schrijven, lezen, computer, rekenen NEDERLANDS NIVEAUVERHOGING EN STAATSEXAMEN ZOMERCURSUS NEDERLANDS Welkom bij roc rivor ROC Rivor is hét opleidingscentrum

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrief december 2017 Nieuwsbrief december 2017 Beste lezer, Op de valreep voor de kerstvakantie informeer ik u graag over de hoogtepunten van de afgelopen periode. We zijn het cursusjaar goed gestart met een bijdrage aan diverse

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3

Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Nieuwsbrief Dinsdag 20 september 2016 Nr. 3 Belangrijke data Elke eerste schooldag na de vakantie is het luizencontrole. Woensdag 21 september Informatiemiddag 14.30 uur of -avond 18.00 uur groepen 4,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Start 2e lesperiode winter 2015-2016. Verslag van de eerste periode. Digitale vaardigheden. November 2015.

Nieuwsbrief. Start 2e lesperiode winter 2015-2016. Verslag van de eerste periode. Digitale vaardigheden. November 2015. NR 8, NOV EMBER 2015 Nieuwsbrief November 2015 Start 2e lesperiode winter 2015-2016 In dit nummer 1 Start 2 e lesperiode winter 2015-2016 1 Verslag van de eerste periode 1 Digitale vaardigheden 2 LesOpMaat

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

Donderdag, 1 september 2016

Donderdag, 1 september 2016 Akkersleep 1-3 6641 WR Beuningen T. 024 677 26 04 F. 024 677 89 59 info@dehoeven.nl www.dehoeven.nl Donderdag, 1 september 2016 Welkom (terug) op school De zomervakantie is voorbij en het nieuwe schooljaar

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Ik wens u nu alvast een hele fijne kerstvakantie en een goede start van het nieuwe jaar!

Nieuwsbrief. Ik wens u nu alvast een hele fijne kerstvakantie en een goede start van het nieuwe jaar! Nieuwsbrief December De laatste maand van het jaar is begonnen. Een periode die bol staat van de bijzondere gebeurtenissen op school. Afgelopen week bezocht Sinterklaas onze school en nu maken we ons op

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Taal&Werk. Vergroot uw kansen

Taal&Werk. Vergroot uw kansen Taal&Werk Vergroot uw kansen Taal&Werk biedt ondersteuning bij taallessen, persoonlijke ontwikkeling en loopbaanvragen Laat u verrassen! Taal&Werk Inleiding Taal verbindt. Het belang van het beheersen

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juli INFO

Jaargang 21, Maand: juli INFO Jaargang 21, Maand: juli Basisschool De Schare INFO De laatste maandinfo van schooljaar 2014-2015. De maand juli staat voor de deur en ook de start van de zomervakantie. Omdat de laatste schooldag op 17

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuws van de Vrijwilligerscentrale De maand juni staat voor de Vrijwilligerscentrale in het teken van waardering. Veel inwoners uit Zutphen en Warnsveld zetten zich vrijwillig

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe

VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe Let op: soms wijzigt er iets in dit programma. Kijk daarom voor de zekerheid altijd op de website van de kamercentrale of u de laatste versie van dit

Nadere informatie

(TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN. Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks.

(TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN. Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks. (TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks. INLEIDING Veel mensen in Nederland kunnen niet goed lezen

Nadere informatie

Volunteers in Migrant Education: roles and competences Utrecht, 18 april 2017

Volunteers in Migrant Education: roles and competences Utrecht, 18 april 2017 Volunteers in Migrant Education: roles and competences Utrecht, 18 april 2017 Introductie Werken met vrijwilligers bij tweede taalverwerving: rollen en competenties (VIME) Europese Commissie Erasmus +

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011

Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011 Support desk Nova College Taal in de buurt Nieuwsbrief Supportdesk Taal in de Buurt, nummer 2, februari 2011 Via uw e mail ontvangt u vanaf december 2010 iedere twee maanden een digitale nieuwsbrief. In

Nadere informatie

TAALCOACHING in/en de bibliotheek

TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING EN/IN DE BIBLIOTHEEK Eline Dragt - projectleider Het Begint met Taal 20 juni 2017 DOEL WORKSHOP Informeren en inspireren over verschillende vormen van taalcoaching.

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Ouders eindigen na bezoek in de museumwinkel. Tot slot krijgen de ouders op vertoon van hun entreekaartje een hapje en drankje.

Ouders eindigen na bezoek in de museumwinkel. Tot slot krijgen de ouders op vertoon van hun entreekaartje een hapje en drankje. Nieuwsbrief Nummer 11 jaargang 6 ALGEMEEN Agenda Activiteiten Wat hebben we komende tijd voor de kinderen in petto: 25 april - Duinendag/Koningsspelen voor de groepen 3 t/m 8 - Sport voor kleuters 13-23

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 6 september 2017

Nieuwsbrief 1 6 september 2017 Nieuwsbrief 1 6 september 2017 Beste kinderen en ouders, De vakantie zit er al weer op en we zijn vorige week gestart met weer een nieuw schooljaar. We zijn op een hele fijne, rustige manier begonnen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 - vrijdag 6 oktober 2017

Nieuwsbrief 2 - vrijdag 6 oktober 2017 Houdringe 2-1025 BA Amsterdam - tel. 020-63 65 954 Nieuwsbrief 2 - vrijdag 6 oktober 2017 Beste ouders en verzorgers, De eerste maand van het schooljaar zit er al weer op! Wat was het fijn om alle kinderen

Nadere informatie

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014

Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Door slim samenwerken bereik je meer Workshop 13-11-2014 Uw wensen en verwachtingen van de workshop Met welke partijen kan je samen werken, voorbeelden en tips Wie pakt welke rol in de aanpak van laaggeletterdheid?

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief augustus 2014 R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg 32 6281AE Mechelen Tel.: 043-4559059 E-mail: info@wienberg.nl Nieuwsbrief augustus 2014 Het nieuwe schooljaar is gestart. Na een heerlijke zomervakantie,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 (26 januari 2015)

Nieuwsbrief 6 (26 januari 2015) Dr. G.A. Wumkesskoalle Sluisdijk 25 8501 BZ Joure Postbus 68 8500 AB Joure tel/: 0513 414244 e-mail: wumkesskoalle@cbo-meilan.nl Nieuwsbrief 6 (26 januari 2015) Geachte ouders, Beetje later dan afgesproken,

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2016 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2016 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

Klein maar fijn. Belangrijke data. 27 september - nummer 2

Klein maar fijn. Belangrijke data. 27 september - nummer 2 27 september - nummer 2 Belangrijke data (oktober) 28 september Studiedag 3 t/m 14 oktober Kinderboekenweek 5 oktober Dag van de leerkracht 8 oktober MR Vergadering 12 oktober Open podium let op! Kinderen

Nadere informatie

NOVEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking

NOVEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking NOVEMBER 2018 Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Zo blijf je op de hoogte Over deze nieuwsbrief Dit is een nieuwsbrief voor cliënten van Syndion. Nieuwsbrief Cliënt Er staat

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst

In deze nieuwsbrief:  Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst Koninklijke belangstelling Tussendoortje: Klantenservice Tip van de maand: netinnederland.nl Negentiende editie Augustus 2017 Aankomende trainingen

Nadere informatie

Gezamenlijke Aanpak Laaggeletterdheid in West-Brabant

Gezamenlijke Aanpak Laaggeletterdheid in West-Brabant Gezamenlijke Aanpak Laaggeletterdheid in West-Brabant Voortgangsbericht De WVS-groep en de bibliotheken in de regio West-Brabant namen afgelopen jaar het initiatief om gezamenlijk educatie-trajecten te

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek GASTLESSEN 2016-2017 Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek Het afgelopen schooljaar is het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek met veel plezier en succes gestart met het geven van gastlessen

Nadere informatie

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 13 e nieuwsbrief, vrijdag 7 maart 2014 Beste ouders, In deze nieuwsbrief kunt u ons nieuwe voetbalelftal zien, leest

Nadere informatie

Onderwerpen voor de nieuwsbrief over hoogbegaafdheid juli 2015

Onderwerpen voor de nieuwsbrief over hoogbegaafdheid juli 2015 Onderwerpen voor de nieuwsbrief over hoogbegaafdheid juli 2015 Wist u dat: het Stella Maris College sinds 1 juni 2015 officieel begaafdheidsprofielschool is alle hoogbegaafde eindexamenkandidaten zijn

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie