SESSIENUMMER A ONDERWERP Q4Gym. OMSCHRIJVING nog aan te vullen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SESSIENUMMER A ONDERWERP Q4Gym. OMSCHRIJVING nog aan te vullen"

Transcriptie

1 1. A1 BESTUUR Time Management Line Declercq Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast!" Op een loopparcours of binnen de wedstrijdlijnen kan een dergelijke instelling nuttig of zelfs nodig zijn. Náást het sportterrein daarentegen, hollen we onszelf ook al wel eens een keer (of twee, of drie, of ) voorbij (van het werk naar huis, gauw eten, hop naar de training, douchen en snel nadien de bestuursvergadering, tussendoor nog enkele telefoontjes, iemand die je nodig heeft, dingen die je vergeten bent die plots dringend zijn, een groot event dat eraan komt en er moet nog zoveel gebeuren We schijnen hoe langer hoe minder tijd te hebben. Is dat werkelijk zo? Of liggen er andere oorzaken ten gronde? In deze interactieve bijscholing leer je verschillende technieken om efficiënter met de tijd om te springen. In een sportclub moeten veel taken verzet worden en clubmedewerkers weten vaak niet wat eerst gedaan. Je krijgt handige tips die je tijd zullen besparen en voorbeelden die je onmiddellijk in de praktijk kan implementeren om binnen je sportclub te werken aan de juiste dingen A2 BESTUUR The Winning Team Line Declercq Binnen je sportclub kunnen verplichtingen en regeltjes voor een grote werkdruk en planlast zorgen die de draagkracht van de medewerkers zwaar op de proef stellen. Een logische reactie is manieren zoeken om die belasting te verminderen of te spreiden over meer mensen. Niet evident. Maar er is nog een andere weg. Door doelbewust te werken aan het welbevinden en het enthousiasme van de medewerkers van je club, verhoog je fors hun draagkracht. Verrassend genoeg vraagt dit veel openheid en bereidheid tot zelfkritiek binnen de organisatie van je club. Want om je mensen te empoweren moet je tot meer bereid zijn dan een simpele jaarlijkse teambuildingsessie. Durf je de uitdaging aan?

2 2. A3 + A4 BESTUUR Ledenbinding Line Declercq Zijn de leden van je sportclub veeleisender geworden? Wordt het moeilijker om leden aan je club te binden? En zo ja, hoe zie jij dan de toekomst van je sportclub? Hier bewust mee bezig zijn en actie ondernemen, kan niet meer ontbreken op de agenda van een sportclub. Je activiteiten op zich, zoals je ze steeds hebt gedaan, zijn in vele gevallen niet meer genoeg om je leden te behouden. Er is een gerichte aanpak nodig. En niet zozeer in termen van beter of meer, maar vooral anders. Een slimme strategie die rekening houdt met de behoeften van je leden. Een praktijkaanpak die door succesvolle clubs wordt toegepast. 100% garantie heb je nooit, maar in deze sessie leer je de strategie voor ledenbinding die je de beste kansen geeft op succes! A5 + 6 BESTUUR Q4Gym Sonja Deneyer nog aan te vullen

3 A7 BESTUUR Vrijwilligerstraject Pieter Hoof Vlamingen doen wekelijks samen ruim uur aan vrijwilligerswerk. Dit zijn duizelingwekkende getallen. Meer nog, dit aantal is in Vlaanderen nog nooit zo hoog geweest. Vrijwilligerswerk is in. Massa s vrijwilligers, maar ook de keuze aan plaatsen waar mensen aan vrijwilligerswerk kunnen doen is de laatste 20 jaar spectaculair gestegen. Clubs die vrijwilligers willen aantrekken en behouden moeten meer dan ooit nadenken over de wijze waarop zij een vrijwilligersvriendelijke sportclub kunnen worden. Afgelopen jaren doorliepen tientallen Vlaamse sportclubs een traject Een vrijwilligersvriendelijke sportclub georganiseerd door het Dynamo Project. Hierbij werd gewerkt rond een cruciaal onderdeel van de sportclubs: de vrijwilliger. De clubs volgden een traject waarbij zij aan de hand van zes tools komen tot een bewuste aanpak van vrijwilligerswerk binnen hun sportclub, dit met als enig doel: meer mensen vinden en binden aan hun club. Elke club ging aan de slag met één of meerdere tools als opstap naar een club waar vrijwilligerswerk geen ontgoochelende factor, maar wel een stimulerende factor is. Velen merkten dat het aanpakken van dit thema leidt tot een breder draagvlak in de club. Een deelnemer getuigt: Vroeger bekeken we vrijwilligerswerk enkel van uit de bril van de organiseerbaarheid. Nu echter bekijken wij dit ok van uit de bril van de vrijwilligers, omdat we ondervinden dat dit de betrokkenheid van de vrijwilligers verhoogt. In deze bijscholing krijgen de deelnemers enkele basisinzichten mee en worden de tools binnen het traject Een vrijwilligersvriendelijke sportclub voorgesteld. A8 BESTUUR Verzekeringen Bart Hannes Van welke verzekeringen geniet je automatisch als je lid bent van een club van Gymfed? Welke verzekeringen kan je als club nog onderschrijven? Hoe kan je je materiaal verzekeren? Welke polissen sluit je best af als je een zaal huurt? Een overzichtje van de mogelijke polissen maakt het je gemakkelijker om wegwijs te kunnen in deze moeilijke materie.

4 B2 BESTUUR Toepassing van Gymfed- projecten in de club Lore Marguillier Nog aan te vullen B3 + 4 BESTUUR Trainersbeleid Kenneth Bastiaens Zijn trainers ook voor jouw clubwerking een bepalende factor? Is het vinden en binden van trainers moeilijk? En blijkt een goede samenwerking tussen bestuur en trainers een uitdaging te zijn? Deze sessie geeft je een inspirerende kijk op een hedendaags trainersbeleid. We staan samen stil bij je trainersaanpak: Wat mogen club en trainer van elkaar verwachten? Hoe zorg je voor een goede communicatie? Hoe verhoog je de betrokkenheid? Hoe kan je trainers gericht ondersteunen? Hoe ga je om met trainersvergoedingen? Wat verstaan we onder een goede trainer? En wat als het niet loopt zoals verhoopt? Een succesvol trainersbeleid vraagt een oplossingsgerichte aanpak. Deze sessie helpt je oplossingen te vinden met concrete stappen en tips die je onmiddellijk in je sportclub kan toepassen.

5 3. B5 + 6 BESTUUR Social Media voor je sportclub: op niveau van kenners Elien Vanhaesebroeck Zie apart document B7 + 8 BESTUUR Ledenbeheer Sarah Huylebroeck nog aan te vullen C1 MEDISCH Benadering van polsproblemen in de gymnastiek (praktisch) Frank Pauwels Frank Pauwels is sportarts. Na een korte anatomische uitleg over het polsgewricht worden preventieve oefeningen voorgesteld ter voorkoming van blessures C2 MEDISCH Rompstabilisatie in het kader van letselpreventie (praktisch) Ingrid Deweert Ingrid Deweert is sportarts en voorzitter van de Medische Commissie van GymFed Na een korte anatomische uitleg over de structuur van de wervelkolom, worden preventieve oefeningen voorgesteld ter voorkoming van blessures C3 COACHING Bezit jij de M- factor om jouw gymnasten maximaal te motiveren? M- coach Tijdens de initiatiesessie krijgen de deelnemers een stevige introductie in de M- factor en maken ze kennis met een aantal belangrijke motivationele principes. Met deze kennis wordt een gedeelde visie opgebouwd rond het motiveren van sporters. Tevens worden een aantal praktische "do's & don'ts" meegegeven, waarmee jeugdcoaches aan de slag kunnen gaan om hun sporters te motiveren.

6 4. C4 COACHING Opmaak van een jaarplan Ward Van den Bosch Iedere sportprestatie is het resultaat van een trainingsproces. Planning zorgt ervoor dat we meer grip te krijgen op dit trainingsproces. Alleen door een goede planning kan de gymnast snel progressie maken. Door constante evaluatie en bijsturing kunnen we de zwakheden weg krijgen. In deze sessie bespreken we de belangrijkste principes van planning en periodisering en vanuit die kennis maken we een jaarplan op. C5 MEDISCH Versterking en stabilisatie van de schouder (praktisch) Mariëlle Van Aken Mariëlle van Aken is sportkine en lid van medische commissie Gymfed. Na een kort anatomisch overzicht wordt de problematiek van het schoudergewricht doorgelicht. Oefeningen ter versterking/preventie van schouderletsels in de gymnastiek worden met behulp van de verschillende materialen en toestellen uitgelegd én geoefend. C6 MEDISCH Versterking en stabilisatie van de enkel (praktisch) Tom Matheve Tom Matheve is sportkine en lid van medische commissie Gymfed. Na een kort anatomisch overzicht wordt de problematiek van het enkelgewricht doorgelicht. Oefeningen ter versterking/preventie van enkelletsels in de gymnastiek worden met behulp van de verschillende materialen en toestellen uitgelegd én geoefend.

7 5. C7 COACHING Snelheidstraining (idem D8) Kenneth Bastiaens Turnen is een explosieve sport en als trainer wil je het beste uit je gymnast halen. Je kijkt naar de toppers om te zien waar je naartoe wil en je zet in op methoden die hun succes hebben bewezen. Tegelijk is het belangrijk met een open vizier nieuwe en aanvullende inzichten op te pikken. Zo blijf je groeien als trainer in het belang van je atleten. In deze sessie leer je belangrijke inzichten om je gymnasten binnen hun lange termijn ontwikkeling de juiste snelheidsprikkels aan te bieden. Op basis van de voorgestelde principes worden concrete snelheidsoefeningen gedemonstreerd die je zelf kan toepassen in je trainingen. Ontdek wat belangrijk is en welke trainingsprikkels je aanbiedt in elke ontwikkelingsfase om de explosiviteit bij je gymnasten ten volle ontwikkelen. C8 COACHING Motiveren/pushen: waar ligt de grens? Gert- Jan De Muynck Gert- Jan De Muynck studeerde klinische psychologie (UGent) en behaalde daaropvolgend een getuigschrift praktijkgerichte sportpsychologie (KULeuven). Aan de hand van een doctoraatstudie verdiepte hij zich in de motivatie van jeugdsporters en strategieën om deze te ondersteunen. Zelf afkomstig uit de tenniswereld, heeft Gert- Jan voornamelijk ervaring met individuele sportdisciplines, waaronder gymnastiek. Binnen de sessie zal hij vanuit zijn achtergrond ingaan op een gedifferentieerde kijk op motivatie, alsook op strategieën om de goesting voor gymnastiek aan te wakkeren. D1 COACHING Creativiteit in de opwarming Ruth Byl Elke training start met een opwarming, maar waarom vervallen in telkens dezelfde oefeningen? Met creatieve oefeningen, leuke spelvormen en verschillende materialen en organisatievormen kunnen de gymnasten op een leuke manier beginnen.

8 6. D2 COACHING De rol van Deliberate Practice in talentontwikkeling Jolan Kegelaers Het is algemeen aangenomen in sport dat talent alleen niet voldoende is. Een vaak gehanteerde regel stelt dat er uren training nodig zijn om als atleet de top te bereiken. Het is echter niet enkel de kwantiteit van training die bepalend zal zijn, maar ook de kwaliteit van de training is van groot belang. Onderzoek heeft aangetoond dat Deliberate Practice één van de meest efficiënte trainingsvormen is om tot langdurige progressie te komen. Deze vorm van training wordt onder andere gekenmerkt door een sterke cognitieve inzet en zelfstandigheid van de atleet en een specifieke vorm van feedback tussen coach en atleet. Tijdens deze sessie zal een toelichting gegeven worden over de lessen die we kunnen trekken uit het gebruik van Deliberate Practice als trainingsmethode in (top)sport, zowel met het oog op het aanleren of verbeteren van technische vaardigheden, als op het ontwikkelen van mentale vaardigheden. Verder zullen we bekijken hoe coaches van alle niveaus dit in de praktijk kunnen brengen. D3 COACHING Help, mijn gymnast blokkeert! Viktor Van der Veken Blokkeren, choken, freezen, een fenomeen met veel namen, maar waar vindt het zijn oorsprong? Tijdens deze sessie leer je meer over de verschillende mogelijke oorzaken voor het blokkeren van een gymnast die plots niets meer lijkt te kunnen (durven). Verder bespreken we ook hoe je als coach een trainingsklimaat kan creëren om te helpen dit probleem te voorkomen. Tenslotte krijg je enkele tips mee over hoe je hiermee best kan omgaan en hoe je je gymnast kan helpen om over zijn blokkade te komen. D4 COACHING Slaap als recuperatie Jasmien Dumortier/Jan Bourgois Nog aan te vullen

9 7. D5 MEDISCH Lenigheid, waar trek je de grens? (theoretisch) Tom Matheve Tom Matheve is sportkine en lid van medische commissie Gymfed. Waarom moeten spieren en pezen gestretcht worden vooraleer je een inspanning doet? Tijdens deze sessie wordt het verschil aangeleerd tussen actief en passief stretchen, worden rugvriendelijke stretchoefeningen aangeleerd en krijg je te horen waarom je bij bepaalde spiergroepen verder kan uitrekken dan bij andere. Trouwens, waar ligt deze grens van het uitrekken? We geven eerst een beknopte theoretische uitleg hoe een spierbundel anatomisch in elkaar zit en hoe een spier werkt. Nadien worden je actieve stretchingsoefeningen aangeleerd en wordt je uitgelegd hoe je de juiste houdingen kan aannemen. En zijn er dan nog vragen? Je docent staat klaar om te antwoorden. D6 COACHING Action types Kimberly Gevaert Ondanks het feit dat ieder mens uniek is en dat elke gymnast best zo individueel mogelijk begeleid wordt, tonen wetenschappers aan dat er persoonlijkheidstypes bestaan, die een aantal typische gedragingen beschrijven en de manier van denken en handelen van mensen verklaren. Inzicht in de persoonlijkheidstypes van jouw gymnasten kan helpen bewuster te worden van hun voorkeuren, denkwijze, communicatiestijlen en gedrag tijdens training en/of wedstrijd. Het moedigt aan om jouw gymnasten nog beter te observeren en te begrijpen waarom ze bepaald gedrag stellen. Dit vergroot de kans om hen te ontwikkelen, om verschillen tussen gymnasten beter te begrijpen en hen efficiënter te coachen. In deze sessie ontdekken de trainers hun eigen action type en verkrijgen ze praktische tips en tools om met aan de slag te gaan. D7 COACHING Verhogen bewegingsintensiteit en bevorderen zelfstandigheid Sander Raeymaekers In een goede gymles staan geen wachtrijen en zijn gymnasten actief. De trainer kan natuurlijk niet met iedereen gelijktijdig bezig zijn en moet dus andere oplossingen zoeken. In deze sessie geven we tip & tricks hoe gymnasten tussendoor actief kunnnen zijn, welke toestellen, materiaal of schema's gebruik je daarvoor,...

10 8. D8 COACHING Snelheidstraining (idem C7) Kenneth Bastiaens Turnen is een explosieve sport en als trainer wil je het beste uit je gymnast halen. Je kijkt naar de toppers om te zien waar je naartoe wil en je zet in op methoden die hun succes hebben bewezen. Tegelijk is het belangrijk met een open vizier nieuwe en aanvullende inzichten op te pikken. Zo blijf je groeien als trainer in het belang van je atleten. In deze sessie leer je belangrijke inzichten om je gymnasten binnen hun lange termijn ontwikkeling de juiste snelheidsprikkels aan te bieden. Op basis van de voorgestelde principes worden concrete snelheidsoefeningen gedemonstreerd die je zelf kan toepassen in je trainingen. Ontdek wat belangrijk is en welke trainingsprikkels je aanbiedt in elke ontwikkelingsfase om de explosiviteit bij je gymnasten ten volle ontwikkelen. E1 Springen & Landen (idem F2) Sarah Vankerckhoven Springen en landen, één van de 5 bewegingsthema's uit Gymstars met héél veel toepassingen: in de trampoline, op de grond, op de airtrack, over de plint, op een mattenberg, E2 Een (inter)actieve turnles = TOP (idem F1) Kim De Raedt Een topturnles voor de trainer én de gymnasten, daar streven we naar. Gymnasten moeten plezier beleven, actief bezig zijn samen met hun turnvrienden én iets bijleren. Hoe kan je dit bereiken als trainer om van élke turnles een topturnles te maken?! We gaan samen actief aan de slag!

11 9. E = 3: De wisselwerking tussen hulptrainer en trainer (idem F4) Kathleen Van Bakel Vaak staan er meerdere trainers op 1 grote groep. Maar hoe organiseer je dit best? Welke afspraken kunnen er gemaakt worden? Hoe kunnen de taken verdeeld worden? Wie neemt welke rol op zich? In deze sessie kom je meer te weten over de optimale wisselwerking tussen hulptrainer en trainer voor maximaal rendement in je lessen. E4 Nieuwe ideeën in materialen voor gymnastiek (idem F3) Simon Vandenbroucke Indien je graag op de hoogte bent van alle nieuwe trends op vlak van gymnastiekmateriaal, dan is deze sessie iets voor jou. Onze partner, Janssen- Fritsen, verzorgt graag een sessie waar jullie nieuwe ideeën kunnen opdoen op vlak van turnmateriaal en materiaalopstellingen. E5 FREERUNNING Parkour in een nieuwe omgeving: voor gevorderden (idem E7) Thomas Amled & Nicolas Van Hole Nog aan te vullen

12 10. E6 FREERUNNING Variaties op basissprongen: voor beginners (idem E8) Nicolas Van Hole & Jasper Van Oost Nog aan te vullen E7 FREERUNNING Parkour in een nieuwe omgeving: voor gevorderden (idem E5) Thomas Amled & Nicolas Van Hole Nog aan te vullen E8 FREERUNNING Variaties op basissprongen: voor beginners (idem E6) Nicolas Van Hole & Jasper Van Oost Nog aan te vullen F1 Een (inter)actieve turnles = TOP (idem E2) Kim De Raedt Een topturnles voor de trainer én de gymnasten, daar streven we naar. Gymnasten moeten plezier beleven, actief bezig zijn samen met hun turnvrienden én iets bijleren. Hoe kan je dit bereiken als trainer om van élke turnles een topturnles te maken?! We gaan samen actief aan de slag!

13 11. F2 Springen & Landen (idem E1) Sarah Vankerckhoven Springen en landen, één van de 5 bewegingsthema's uit Gymstars met héél veel toepassingen: in de trampoline, op de grond, op de airtrack, over de plint, op een mattenberg, F3 Nieuwe ideeën in materialen voor gymnastiek (idem E4) Simon Vandenbroucke Indien je graag op de hoogte bent van alle nieuwe trends op vlak van gymnastiekmateriaal, dan is deze sessie iets voor jou. Onze partner, Janssen- Fritsen, verzorgt graag een sessie waar jullie nieuwe ideeën kunnen opdoen op vlak van turnmateriaal en materiaalopstellingen. F = 3: De wisselwerking tussen hulptrainer en trainer (idem E3) Kathleen Van Bakel Vaak staan er meerdere trainers op 1 grote groep. Maar hoe organiseer je dit best? Welke afspraken kunnen er gemaakt worden? Hoe kunnen de taken verdeeld worden? Wie neemt welke rol op zich? In deze sessie kom je meer te weten over de optimale wisselwerking tussen hulptrainer en trainer voor maximaal rendement in je lessen.

14 12. F5 Balk en herenbrug voor iedereen (idem G6) Sander Raeymaekers Balk en herenbrug, twee toestellen die aanzien worden als typisch voor meisjes en typisch voor jongens. Maar deze toestellen hebben véél meer mogelijke toepassingen, zowel voor meisjes als voor jongens. Een sessie die je enorm veel nieuwe ideeën zal geven! F6 Voor een vlotte en leuke turnles: Eerst denken, dan doen (idem G5) Stanny Verbeurgt Wil je een les die vlot verloopt? Natuurlijk! Wil je tevreden gymnasten? Natuurlijk! Wil je zelf plezier beleven tijdens het lesgeven? Natuurlijk! Dan is het noodzakelijk om op voorhand goed na te denken over bepaalde zaken en je les goed voor te bereiden. In deze sessie gaan we dieper in op deze voorbereiding en de voordelen die jij en je gymnasten er van ondervinden! F7 Lenigheid trainen met recreanten (idem G8) Steve De Decker Ervaren sommige gymnasten lenigheid trainen als een noodzakelijk kwaad? Dat zou niet mogen! Lenigheid is ook op recreatief niveau heel belangrijk zodat de gymnasten met voldoende amplitude turnbewegingen onder de knie kunnen krijgen. Dus hoe kan je lenigheid op gepast niveau, in functie van je leskern én met de nodige fun- factor aanbieden? Dat komt aan bod tijdens deze sessie!

15 13. F8 Voorwaartse reeksen op de airtrack (idem G7) Julie Huylebroeck Airtrack is een fantastisch toestel om recreatieve gymnasten reeksen aan te leren (al dan niet voor deelname aan een recreatoernooi). We bekijken samen hoe je verschillende voorwaartse reeksen kan opbouwen, aanleren en verbeteren. G1 Kennismaking met Multi SkillZ for Gym (idem H2) Kenneth Bastiaens Multi SkillZ for Gym, voor een unieke gymbeleving! Maak kennis met dit nieuw project van Gymfed vol uitdagende, gevarieerde en (inter)actieve oefen- en spelvormen. G2 Acro: The Basics (idem H1) Sarah Lammens Jonge gymnasten die starten met de discipline acro hebben heel wat begeleiding nodig. In deze sessie wordt de acrobatische gymnastiek uitgelegd van A tot Z en worden alle basisoefeningen + opbouw en variaties uiteengezet.

16 14. G3 Hoe maak je een themanummer? (idem H4) Frouke De Braekeleer De opbouw van een turnshownummer vraagt heel wat voorbereiding. Van het kiezen van een thema, ontwerpen van kledij, bepalen van de juiste muziek, originele dansen maken,... naar het samenbrengen tot een wervelend geheel. G4 Van lage legger naar hoge legger (idem H3) Barbara Vandorpe De overstap van de lage naar de hoge legger aan de damesbrug is voor veel gymnasten een brug ;) te ver. Het creëeren van een veilige omgeving is hier een heel belangrijk aspect. Zowel de overgang van de lage naar de hoge legger en de verschillende afsprongen van de hoge legger komen aan bod. G5 Voor een vlotte en leuke turnles: Eerst denken, dan doen (idem F6) Stanny Verbeurgt Gedurende deze sessie krijg je een aanbod van allerlei praktische tips en tricks om jouw turnshownummer succesvol te maken.

17 15. G6 Balk en herenbrug voor iedereen (idem F5) Sander Raeymaekers Balk en herenbrug, twee toestellen die aanzien worden als typisch voor meisjes en typisch voor jongens. Maar deze toestellen hebben véél meer mogelijke toepassingen, zowel voor meisjes als voor jongens. Een sessie die je enorm veel nieuwe ideeën zal geven! G7 Voorwaartse reeksen op de airtrack (idem F8) Julie Huylebroeck Airtrack is een fantastisch toestel om recreatieve gymnasten reeksen aan te leren (al dan niet voor deelname aan een recreatoernooi). We bekijken samen hoe je verschillende voorwaartse reeksen kan opbouwen, aanleren en verbeteren. G8 Lenigheid trainen met recreanten (idem F7) Steve De Decker Ervaren sommige gymnasten lenigheid trainen als een noodzakelijk kwaad? Dat zou niet mogen! Lenigheid is ook op recreatief niveau heel belangrijk zodat de gymnasten met voldoende amplitude turnbewegingen onder de knie kunnen krijgen. Dus hoe kan je lenigheid op gepast niveau, in functie van je leskern én met de nodige fun- factor aanbieden? Dat komt aan bod tijdens deze sessie! H1 Acro: The Basics (idem G2) Sarah Lammens Jonge gymnasten die starten met de discipline acro hebben heel wat begeleiding nodig. In deze sessie wordt de acrobatische gymnastiek uitgelegd van A tot Z en worden alle basisoefeningen + opbouw en variaties uiteengezet.

18 16. H2 Kennismaking met Multi SkillZ for Gym (idem G1) Kenneth Bastiaens Multi SkillZ for Gym, voor een unieke gymbeleving! Maak kennis met dit nieuw project van Gymfed vol uitdagende, gevarieerde en (inter)actieve oefen- en spelvormen. H3 Van lage legger naar hoge legger (idem G4) Barbara Vandorpe De overstap van de lage naar de hoge legger aan de damesbrug is voor veel gymnasten een brug ;) te ver. Het creëeren van een veilige omgeving is hier een heel belangrijk aspect. Zowel de overgang van de lage naar de hoge legger en de verschillende afsprongen van de hoge legger komen aan bod. H4 Hoe maak je een themanummer? (idem G3) Frouke De Braekeleer De opbouw van een turnshownummer vraagt heel wat voorbereiding. Van het kiezen van een thema, ontwerpen van kledij, bepalen van de juiste muziek, originele dansen maken,... naar het samenbrengen tot een wervelend geheel. H5 LIFETIME Start to Gym voor volwassenen Katarina Meuleman Ook volwassenen hebben de mogelijkheid om nog nieuwe basis turnelementen aan te leren. Hoe pak je zo een les volwassengym aan? Welke bewegingsvaardigheden zijn mogelijk? En hoe leer je ze aan in een veilige en aangename sfeer? We gaan zelf actief aan de slag om de kneepjes van het vak te leren kennen!

19 17. H6 G- GYM Deelname aan recreatoernooien als voorbereiding op de Special Olympics Jolien Vandeperre In deze sessie wordt het programma gymnastiek van de Special Olympics toegelicht. Nieuw dit jaar is dat je ook met deze oefeningen kan deelnemen aan de recreatoernooien. Op die manier kunnen de G- Gymnasten zich optimaal voorbereiden op hun sportief hoogtepunt van het jaar. H7+8 G- GYM SMOG: Spreken Met Ondersteuning van Gebaren Tine Vanhee & Marc Vercruysse SMOG Is een vorm van ondersteunende communicatie. Hiermee kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met een communicatiehandicap hun noden, wensen en behoeften duidelijk maken én hun omgeving beter begrijpen. Hierbij worden spraak en gebaren gecombineerd. We leren en oefenen samen verschillende gebaren zodat je na deze sessie onmiddellijk aan de slag kan met SMOG. I1 KLEUTERS Moeilijke kleuters op het strafbankje, of toch niet? Christine De Medts Iedereen komt hem/ haar wel eens tegen in het gymgroepje: de hele moeilijke kleuter of de kleuter met gedragsproblemen. We bekijken samen een mogelijke aanpak, geïnspireerd vanuit het STOP- project en toegepast binnen bewegingsopvoeding. Hoe kunnen we bepaalde gedragingen eventueel voorkomen? Hoe stimuleren we een positieve ontwikkeling? Hoe gaan we om met de kleuter die dan toch gedragsproblemen vertoont? Makkelijk? Allesbehalve! De moeite waard? Zeker en vast!

20 I4 KLEUTERS Kleutergym voor betere bewegers Lin Versonnen Reeds op jonge leeftijd merken trainers soms op dat bepaalde kinderen vaardiger zijn dan anderen. Omdat turnen een sport is waar competitie reeds op jonge leeftijd start, is het belangrijk om deze betere bewegers reeds op jonge leeftijd te ontdekken en te stimuleren in hun verdere ontwikkeling. Maar hoe pak je dit aan? Hoe maak je een turnles voldoende speels en passend aan de jonge leeftijd en bereid je hen tegelijkertijd al voor op een eventuele doorstroom naar competitie?

21 18. I3 KLEUTERS Kleuterdans (idem J2) Lieselotte Jeangout Ontdek de meerwaarde van muziek en dans in de lessne kleutergymnastiek. In deze praktijkgerichte sessie leer tal van dansjes en ritmische werkvormen op kleuterniveau. Let's dance! I2 KLEUTERS Op zoek naar de ideale trainers- attitude (idem J1) Walter Van Linden Een kleuterles staat of valt met de houding van de lesgever. De juist attitude is een combinatie van enthousiasme, originaliteit en verantwoordelijkheid. Onze ervaren lesgever Walter Van Linden leert je de tips and tricks. I5+6 KLEUTERS Bodymap: Het belang van fundamentele bewegingspatronen voor alle sportvaardigheden (idem J7+8) Liesbeth Verhoeven Kinderen moeten in de echte wereld heel wat bewegingservaringen opdoen om hun zenuwstelsel te kunnen ontwikkelen. Want dit gebeurt helaas niet vanzelf. Het is een noodzaak dat je een zeer stimulerende omgeving kan creëren waarin kinderen kunnen ontwikkelen. De kennis om de juiste prikkels op de juiste moment aan te bieden is belangrijk in het groei- en ontwikkelingsproces van een kind. De ontwikkeling van de zintuigen, een vlot lateralisatieproces, de middellijn kunnen overkruisen.. het gebeurt niet altijd vanzelf. De Navorming belang van beweging voor ontwikkeling van de hersenen helpt je om kennis en inzicht te verwerven in de ontwikkelingssituatie van elk kind en staat bol van de efficiënte tips om direct aan de slag te gaan en resultaat te zien.

22 19. I7 KLEUTERS De leerlijn van tikspelen An- Sofie Maes Tikspelen zijn erg populair bij kleuters. Waar welk tikspel past nu bij welke leeftijd? Welk tikspel dient gekend te zijn voor je het volgende type tikspel aanbied? In deze sessie maken we kennis met basistikspelen, overlooptikspelen, tikspelen met vrijplaatsen gebruiken. I8 KLEUTERS Omgaan met kleuters Delphine Van Burm Hoe kan je best omgaan met kleuters? Welke tips dien je zeker in je achterhoofd te houden voor een goede communicatie? In deze sessie kom je hierover alles te weten, en wordt er ook stilgestaan bij de omgang met kleuters die afwijkend gedrag vertonen door ADHD, autisme, tijdens de lessen kleuterturnen. J1 KLEUTERS Op zoek naar de ideale trainers- attitude (idem I2) Walter Van Linden Een kleuterles staat of valt met de houding van de lesgever. De juist attitude is een combinatie van enthousiasme, originaliteit en verantwoordelijkheid. Onze ervaren lesgever Walter Van Linden leert je de tips and tricks. J2 KLEUTERS Kleuterdans (idem I3) Lieselotte Jeangout Ontdek de meerwaarde van muziek en dans in de lessne kleutergymnastiek. In deze praktijkgerichte sessie leer tal van dansjes en ritmische werkvormen op kleuterniveau. Let's dance!

23 20. J3+4 KLEUTERS Introductie in de bewegingspedagogiek van Veronica Sherborne Wouter Carton Volgens Veronica Sherborne ( ) hebben kinderen in ontwikkeling twee basisbehoeften: enerzijds moeten de kinderen zich thuis leren voelen in hun eigen lichaam, anderzijds hebben zij nood aan het leren omgaan met anderen. In deze doe- workshop krijg je een introductie in het bewegingsprogramma dat Veronica Sherborne hiervoor heeft ontwikkeld. Het bestaat uit eenvoudige, natuurlijke, soms gedurfde, maar vooral leuke bewegingsactiviteiten aangeboden in een positief, veilig en stimulerend pedagogisch klimaat. J5 KLEUTERS Nood aan inspiratie? Maartje Jolijn Postma Verval je vaak in dezelfde gewoontes, spelletjes en materiaalopstellingen? Dan is deze sessie iets voor jou! Na deze sessie zit je weer boordevol nieuwe ideeën. J6 KLEUTERS Turnen met peuters An- Sofie Maes In deze sessie komen verschillende materialen aan bod. Van kosteloos materiaal tot ballonnen, kranten, linten en zakdoekjes. De vorming is zeer praktijkgericht en richt zich naar lesgevers van 2 en 3 jarigen.

24 J7+8 KLEUTERS Bodymap: Het belang van fundamentele bewegingspatronen voor alle sportvaardigheden (idem I5+6) Liesbeth Verhoeven Kinderen moeten in de echte wereld heel wat bewegingservaringen opdoen om hun zenuwstelsel te kunnen ontwikkelen. Want dit gebeurt helaas niet vanzelf. Het is een noodzaak dat je een zeer stimulerende omgeving kan creëren waarin kinderen kunnen ontwikkelen. De kennis om de juiste prikkels op de juiste moment aan te bieden is belangrijk in het groei- en ontwikkelingsproces van een kind. De ontwikkeling van de zintuigen, een vlot lateralisatieproces, de middellijn kunnen overkruisen.. het gebeurt niet altijd vanzelf. De Navorming belang van beweging voor ontwikkeling van de hersenen helpt je om kennis en inzicht te verwerven in de ontwikkelingssituatie van elk kind en staat bol van de efficiënte tips om direct aan de slag te gaan en resultaat te zien.

25 21. K1 TTM Grond: voorwaartse elementen - opbouw oefeningen technische leerlijn (idem L2) Lin Versonnen Deze sessie zal gegeven worden door Lin Versonnen, ex- topgymnast en trainster van de regioclub TTm Mechelen. Tijdens de sessie zal dieper ingegaan worden op de methodiek en de technische aandachtspunten van de voorwaartse elementen in de leerlijn voor Toestelturnen Meisjes: overslag, overslag salto, overslag hoeksalto _, overslag gestrekte salto. K2 TTM Sprong: Overslag - opbouw oefeningen technische leerlijn (idem L1) Jérémy Van der Veken Jérémy Van der Veken, trainer A en trainer van de regioclub TTm Mechelen zal de methodiek uitleggen voor de overslag en de overige elementen in de technische leerlijn sprong Toestelturnen Meisjes. Je leert hoe je met jonge gymnasten kan komen tot een goede aanloop, afzet en uiteindelijk een correcte en dynamische sprong. Welke fysieke voorbereiding heb je nodig en wat zijn de verschillende tussenstappen die je kan gebruiken om van een salto tot een dynamische overslag te komen? K3 TTM Brug: stalder en endo (idem L4) Dominique Verlent In de technische leerlijn TTm kom je op zeker ogenblik de cirkelelementen stalder en stalder voorwaarts of endo tegen. Hoe bereid je een gymnast fysiek voor om deze bewegingen straks vlot te kunnen turnen? Wil je meer weten over welke tussenstappen je dient in te plannen om deze bewegingen aan te leren? De meest voorkomende fouten bij de bewegingen en hoe je deze zou kunnen aanpakken komt eveneens aan bod in deze sessie. De sessie wordt gegeven door Dominique Verlent, trainer A en trainer Topsportschool Beloften Gent.

26 22. L1 TTM Sprong: Overslag - opbouw oefeningen technische leerlijn (idem K2) Jérémy Van der Veken Jérémy Van der Veken, trainer A en trainer van de regioclub TTm Mechelen zal de methodiek uitleggen voor de overslag en de overige elementen in de technische leerlijn sprong Toestelturnen Meisjes. Je leert hoe je met jonge gymnasten kan komen tot een goede aanloop, afzet en uiteindelijk een correcte en dynamische sprong. Welke fysieke voorbereiding heb je nodig en wat zijn de verschillende tussenstappen die je kan gebruiken om van een salto tot een dynamische overslag te komen? L2 TTM Grond: voorwaartse elementen - opbouw oefeningen technische leerlijn (idem K1) Lin Versonnen Deze sessie zal gegeven worden door Lin Versonnen, ex- topgymnast en trainster van de regioclub TTm Mechelen. Tijdens de sessie zal dieper ingegaan worden op de methodiek en de technische aandachtspunten van de voorwaartse elementen in de leerlijn voor Toestelturnen Meisjes: overslag, overslag salto, overslag hoeksalto _, overslag gestrekte salto. L4 TTM Brug: stalder en endo (idem K3) Dominique Verlent In de technische leerlijn TTm kom je op zeker ogenblik de cirkelelementen stalder en stalder voorwaarts of endo tegen. Hoe bereid je een gymnast fysiek voor om deze bewegingen straks vlot te kunnen turnen? Wil je meer weten over welke tussenstappen je dient in te plannen om deze bewegingen aan te leren? De meest voorkomende fouten bij de bewegingen en hoe je deze zou kunnen aanpakken komt eveneens aan bod in deze sessie. De sessie wordt gegeven door Dominique Verlent, trainer A en trainer Topsportschool Beloften Gent.

27 23. M1 TRAMPOLINE Basissprongen Joeri De Jonghe In deze sessie starten we bij het prille begin. Van een hurksprong over hoek- en spreidsprong naar de zit-, buik- en rugval om te komen tot de enkelvoudige gehurkte salto's. De ideale uitvoering wordt bekeken en nadien proberen we deze dan ook live op te bouwen om tot een goede uitvoering te komen. M2 TRAMPOLINE Krachttraining in trampoline Martine Thomis Nog aan te vullen M3 TRAMPOLINE Gebruik werpmaptje/helperstechnieken/beveiliging moeilijke sprongen Stijn Avau Een praktijkgerichte sessie met veel ruimte voor vraagstelling en live voorbeelden. Topics die aan bod zullen komen: veilig opbouwen van nieuwe sprongen, hoe een welbepaalde sprong beveiligen als trainer, waar en op welk moment de gymnast helpen bij het uitvoeren van een sprong, algemene aandachtspunten voor een veilig trainingsverloop, e.d.m.

28 24. M4 TRAMPOLINE Jack Kelly - Over & Above: book review Stijn Avau Trampoline springen is een zeer schaars gedocumenteerde sport. Jack Kelly bracht daar in 2014 verandering in met het boek "Over & Above - Trampoline Gymnastics, towards World Class Performance". In dit boek licht hij de belangrijkste inzichten uit zijn >30 jaar ervaring in de sport op het hoogste niveau toe. Tijdens de 'book review' sessie worden de belangrijkste inzichten hernomen en doorgesproken met de aanwezigen. N1 TUMBLING Voorwaartse bewegingen - opbouw + foutenremediëring Alan Lavelle (Paddy) Voorwaartse elementen lijken op het eeste zicht overbodig in een tumblingreeks die voornamelijk rugwaarts wordt gesprongen. Toch zijn deze elementen absoluut noodzakelijk voor de ontwikkeling van een tumbler en zullen ze bijdragen tot het sneller aanleren van meer complexe rugwaartse elementen N2 TUMBLING Afstoot voor eindsalto's: powerflik Alan Lavelle (Paddy) In de tumblingreeks wordt rugwaartse snelheid opgebouwd tijdens het uitvoeren van flikken en temps, maar die rugwaartse snelheid dient om het einde van de reeks omgezet te worden naar hoogte om een eindsalto te turnen. Het voorlaatste element dient dus verschillend te zijn van alle voorgaande. De zogenaamde 'powerflik' wordt in deze sessie haarfijn uitgelegd en opgebouwd. N3 TUMBLING Meervoudige eindsalto's Alan Lavelle (Paddy) Deze sessie richt zich naar trainers van A- gymnasten en behandelt de complexe elementen, zoals dubbele salto's. De opbouw van deze elementen komt stap voor stap aan bod, net als hoe je ingrijpt als het niet lukt zoals voorzien of als het dreigt mis te gaan.

29 25. N4 TUMBLING Algemene trainingsaspecten voor tumbling Alan Lavelle (Paddy) Tumbling is meer dan reeksen springen op een baan. Om de belasting en de belastbaarheid van een gymnast in evenwicht te houden is er veel meer nodig. Van krachttraining over snelheidstraining, pliometrie, coördinatie en zoveel meer... K5 TUMBLING Schroef: opbouw + schroeftechnieken Luk Goris De schroef is een complexe beweging, vermits er geroteerd wordt rond de drie lichaamsassen. Luk Goris pakt deze complexe beweging aan. De schroef wordt stap voor stap opgebouw en ook de verschillende mogelijkheden om een schroef technisch correct uit te voeren komen aan bod. K6 TUMBLING Starten met temp en opbouw van tempreeksen Luk Goris Eén van de belangrijkste tumblingelementen is de temp. Dit element is veel meer dan 'flik zonder handen' en essentieel om tempo en snelheid op te bouwen in een tumblingreeks. In deze sesie starten we van de basis om een temp aan te leren tot het opbouwen naar een reeks waar verschillende temps na elkaar worden uitgevoerd

30 26. K7 TUMBLING I- niveau TRA en lange mat: aandachtspunten Frank Crommelinck Het Instapniveau Tumbling heeft een eigen programma waarin niet alleen de tumblingreeksen aan bod komen, maar ook oefeningen voor de algemene en volledige ontwikkeling van een gymnast. Frank Crommelick zal in deze sessie de nadruk leggen op hoe de oefeningen Lange Mat en Trampoline dienen uitgevoerd te worden en waar de juryleden vooral op letten. O1 ACRO Streksalto (idem P2) Lourenco Franca Opbouw van een streksalto en de start vanuit verschillende beginposities O2 ACRO Nieuwe FIG- code en weerslag op samenstelling oefeningen (idem P1) Inge De Swaef De nieuwe code geeft aanleiding tot heel wat wijziging in de samenstelling van de oefeningen. In deze sessie wordt alle suit de doeken gedaan en kan je vragen stellen over jouw teams en oefeningen. O3 ACRO Salto tot plateau (idem P4) Sergey Tretyakov Hoe leer ik mijn onderpartners salto's vangen tot op de plateau/basket. Waar moet de bovenpartner op letten bij deze salto's.

31 27. O4 ACRO Hoeksteun trekken tot handstand (idem P3) Lourenco Franca Opbouw en tips bij het aanleren van trekken van hoeksteun naar handenstand. L5 ACRO Salto's uit handstand/steun (idem M6) Tom Boons Opbouw van tempodelen startend uit handenstand op de grond of in handenstand op de partner. L6 ACRO Handstand en variaties (idem M5) Lourenco Franca Opbouw van tempodelen startend uit handenstand op de grond of in handenstand op de partner. L7 ACRO Expressie en beleving in een choreografie (idem M8) Irina Shadrina Praktijksessie waar alle deelnemers actief deelnemen en leren hoe ze meer beleving en expressie in een oefening kunnen integreren.

32 28. L8 ACRO Invullen wedstrijdbladen voor trainers (idem M7) Inge De Swaef Een mini- opleiding voor trainers om op een correcte manier hun wedstrijdblad op te maken en om te leren werken met de Tables of Difficulty. P1 ACRO Nieuwe FIG- code en weerslag op samenstelling oefeningen (idem O2) Inge De Swaef De nieuwe code geeft aanleiding tot heel wat wijziging in de samenstelling van de oefeningen. In deze sessie wordt alle suit de doeken gedaan en kan je vragen stellen over jouw teams en oefeningen. P2 ACRO Streksalto (idem O1) Lourenco Franca Opbouw van een streksalto en de start vanuit verschillende beginposities P3 ACRO Hoeksteun trekken tot handstand (idem O4) Lourenco Franca Opbouw en tips bij het aanleren van trekken van hoeksteun naar handenstand.

33 29. P4 ACRO Salto tot plateau (idem O3) Sergey Tretyakov Hoe leer ik mijn onderpartners salto's vangen tot op de plateau/basket. Waar moet de bovenpartner op letten bij deze salto's. M5 ACRO Handstand en variaties (idem L6) Lourenco Franca Opbouw en voorbereidende oefeningen voor een correcte handstand en de verschillende variaties van handenstand. M6 ACRO Salto's uit handstand/steun (idem L5) Tom Boons Opbouw van tempodelen startend uit handenstand op de grond of in handenstand op de partner. M7 ACRO Invullen wedstrijdbladen voor trainers (idem L8) Inge De Swaef Een mini- opleiding voor trainers om op een correcte manier hun wedstrijdblad op te maken en om te leren werken met de Tables of Difficulty.

34 30. M8 ACRO Expressie en beleving in een choreografie (idem L7) Irina Shadrina Praktijksessie waar alle deelnemers actief deelnemen en leren hoe ze meer beleving en expressie in een oefening kunnen integreren. Q1 TTJ Het nieuwe pupillenprogramma: fysieke reeks/grond/paard/ringen Sander Delaere Tijdens deze sessie gaan we dieper in op het nieuwe programma voor de jongste gymnasten (I8 jaar en I9 jaar). We lichten kort de inhoud van de fysieke reeks, de oefeningen aan de grond, het paard en de ringen toe. Ook de methodiek en didactiek komen aan bod. Q2 TTJ Het nieuwe pupillenprogramma: sprong/brug/rek Sander Delaere Tijdens deze tweede sessie gaan we verder in op het nieuwe programma voor de jongste gymnasten (I8 jaar en I9 jaar). We lichten kort de inhoud van de oefeningen aan de sprong, de brug en de rekstok toe. Ook de methodiek en didactiek komen aan bod. Q3 TTJ Van recrea en opgelegd werk naar vrij werk - samenstellen eenvoudige oefeningen Sander Raeymaekers De overgang van recrea en/of opgelegd werk naar vrij werk is dikwijls een grote stap voor jonge gymnasten. Gedurende deze sessie komt het samenstellen van oefeningen in het vrij werk aan bod, met het gebruik van N- elementen. We gaan ook op zoek naar een link tussen de moeilijkste oefeningen in het opgelegd werk, de hoogste oefeningen in het recreaprogramma en de beginselen in het vrij werk.

35 31. Q4 TTJ De nieuwe FIG- code: interessante nieuwigheden en elementen uitgelicht Koen Van Damme Met het ingaan van de nieuwe olympische cyclus ( ) komt FIG met een nieuwe FIG- code. Tijdens deze sessie gaan we in op de belangrijkste wijzigingen en een paar interessante nieuwigheden. Ook lichten we enkele elementen uit. R1 Ritmiek Een gezond eetpatroon voor de ritmische gymnast Pieter Coorevits Ritmische gymnastiek is een veeleisende sportdiscipline. In deze sessie wordt uitgelegd hoe de nutritionele inname wordt afgestemd op de vele trainingsuren. Naast algemene tips en tricks wordt dieper ingegaan op het aanpassen van het voedingspatroon voor, tijdens en na wedstrijden. Bovendien worden een aantal aandachtspunten en bedenkingen weergegeven die de voeding en inname van supplementen in relatie brengen met de groei en skeletale ontwikkeling van deze vaak zeer jonge atleten. Deze boeiende sessie is voornamelijk praktijkgericht en wordt geïllustreerd met tal van tips en voorbeelden. R2 Ritmiek Ritmiek - Opmaak van een jaarplan Roumiana Bourova Gymnasten trainen een heel jaar lang, maar hoe zorg je er train(st)er nu voor dat ze op het juiste moment - op een wedstrijd - een goede prestatie neerzetten? Daar is heel wat planning en periodisering voor nodig. In deze sessie komt dit aan bod, specifiek toegepast op de Ritmische gymnastiek. R3-4 Ritmiek Tuigtechniek Miroslava Bancheva Tijdens deze sessie worden er heel wat voorbeelden gegeven van tuigtechnieken uit de fundamentele en de andere groepen en dit voor zowel touw, hoepel, bal, knotsen als lint.

SESSIE DOMEIN OMSCHRIJVING Lesgever Omschrijving Aantal plaatsen

SESSIE DOMEIN OMSCHRIJVING Lesgever Omschrijving Aantal plaatsen SESSIE DOMEIN OMSCHRIJVING Lesgever Omschrijving Aantal plaatsen O1 Multi SkillZ for Gym: Hoe integreer je doelgericht spelvormen in je les zonder dat het zomaar spelen wordt? (idem O2) Kim De Raedt Kinderen

Nadere informatie

Meer info sessies TRAMPOLINE-TUMBLING AA5 TU Handig tempen (idem AA6) Claudia Van Laer & Jamie Leach

Meer info sessies TRAMPOLINE-TUMBLING AA5 TU Handig tempen (idem AA6) Claudia Van Laer & Jamie Leach SESSIE DOMEIN OMSCHRIJVING Lesgever Omschrijving Aantal plaatsen Z5 TU Schroef in de reeks (idem AC3) Luk Goris Zowel voor trainer van A- als B-gymnasten is de schroef een belangrijk element. In deze bouwen

Nadere informatie

Innoverende en club ondersteunende projecten van Gymfed. Innoverende en clubondersteunende projecten bij Gymfed

Innoverende en club ondersteunende projecten van Gymfed. Innoverende en clubondersteunende projecten bij Gymfed Innoverende en club ondersteunende projecten van Gymfed Gymfed 2020 Strategisch plan in samenwerking met clubs Centrale doelstelling: Elke gymnast telt! Nieuwe beleidsperiode => nieuw beleidsplan Input

Nadere informatie

Welkom bij de tofste gymclub.

Welkom bij de tofste gymclub. Welkom bij de tofste gymclub. Wil je van turnen jouw sport maken? Bij Sterk en Lenig Drongen zit je zeker goed! We bieden onze leden een gezonde, zinvolle en sociale vrijetijdsbesteding aan in een gezellige

Nadere informatie

infoavond op donderdag 1 juni 2017 om 20u

infoavond op donderdag 1 juni 2017 om 20u 1 2 Beste gymnasten en ouders, Woensdag 31 mei 2017 is de laatste les voor de recreatieve groepen. Voor de wedstrijdgroepen eindigt het turnseizoen op vrijdag 23 juni 2017. ORIËNTATIEGROEP OPGELET!!!:

Nadere informatie

Meer info sessies G-GYM-KIDIES-SENIOREN-VOLWASSENEN

Meer info sessies G-GYM-KIDIES-SENIOREN-VOLWASSENEN SESSIE DOMEIN OMSCHRIJVING Lesgever Omschrijving Aantal plaatsen H5 KIDIES Inspiratie met alternatief materiaal (idem J1, H6) Barbara Vandorpe Alternatief materiaal kan je helpen om een vertrouwde situatie

Nadere informatie

ORGANISATIE RECREATIEVE GROEPEN. Groepen en leeftijden:

ORGANISATIE RECREATIEVE GROEPEN. Groepen en leeftijden: Betreft: ORGANISATIE RECREATIEVE GROEPEN Groepen en leeftijden: KLEUTERGYM: MEISJES A: KNAPEN: MEISJES B: JUFFERS: JONGELINGEN: TURNSTERS: TURNERS: DAMES: BODY-CONDITIEGYM: ONDERHOUDSGYM: BADMINTON: Jongens

Nadere informatie

1 Clubnieuws VHV BHB mededelingen Wedstrijdinformatie Scheidsrechters, waarnemers en tafelofficials... 9

1 Clubnieuws VHV BHB mededelingen Wedstrijdinformatie Scheidsrechters, waarnemers en tafelofficials... 9 NR. 1691 21/3/2016 NR. 1691 21/3/2016 1 Clubnieuws... 3 1.1 Wijzigingen... 3 1.1.1 Handbalclub Eeklo... 3 2 VHV BHB mededelingen... 4 2.1 Mededeling... 4 2.2 Bijscholing Time management en efficiënt werken

Nadere informatie

Doelstellingen Acrogym. Koninklijke Wommelgemse Turners

Doelstellingen Acrogym. Koninklijke Wommelgemse Turners Doelstellingen Acrogym Koninklijke Wommelgemse Turners INHOUDSOPGAVE Niveau: Recrea... 3 ALGEMEEN... 3 VEREISTEN... 3 DOELSTELLINGEN... 3 1. Samenwerking... 3 2. Vaardigheden... 3 a. Conditie... 3 b. Lenigheid...

Nadere informatie

Het Turnerke. Mei 2019

Het Turnerke. Mei 2019 1 Het Turnerke 2 Beste gymnasten en ouders, Zondag 2 juni 2019 is de laatste les voor de recreatieve groepen. Voor de wedstrijdgroepen eindigt het turnseizoen op zaterdag 22 juni 2019. ORIËNTATIEGROEP

Nadere informatie

Sportaanbod

Sportaanbod Sportaanbod 2019-2020 REMIND ME Graag een seintje bij de start van de inschrijvingen? meer info in deze brochure Voorwoord De VZW Wild Gym is een sportvereniging die meerdere sporten aanbiedt en dit voor

Nadere informatie

VANAF NU ENKEL ONLINE INSCHRIJVEN!

VANAF NU ENKEL ONLINE INSCHRIJVEN! Tervuren, 27 mei 2016 Beste turners en ouders, Zondag 29 mei 2016 is de laatste les voor de recreatieve groepen. Voor de wedstrijdgroepen AGD en tumbling eindigt het turnseizoen op donderdag 23 2016. Het

Nadere informatie

Informatie Brochure. We zijn aangesloten bij de overkoepelende organisatie GymnastiekFederatie Vlaanderen, kortweg "GymFed".

Informatie Brochure. We zijn aangesloten bij de overkoepelende organisatie GymnastiekFederatie Vlaanderen, kortweg GymFed. INFORMATIE BROCHURE VOORWOORD Turnkring Palfit Paal wil gezond, aangenaam en verantwoord sporten aanbieden voor alle leeftijden. Palfit streeft naar een evenwicht tussen recreatie- en wedstrijdturnen,

Nadere informatie

Welkom bij de tofste gymclub.

Welkom bij de tofste gymclub. Welkom bij de tofste gymclub. Wil je van turnen jouw sport maken? Bij Sterk en Lenig Drongen zit je zeker goed! We bieden onze leden een gezonde, zinvolle en sociale vrijetijdsbesteding in een gezellige

Nadere informatie

Opleidingskalender

Opleidingskalender 2016-2017 Opleidingskalender HOE GOED KOPEN ALS JE TIJD WIL MAKEN VOOR DE MENSEN VAN WIE JE HOUDT. je boodschappen online doen: waar, wanneer en hoe jij het wenst Beste, We zijn blij om jullie hierbij

Nadere informatie

De trainers en trainsters. Het bestuur. Adressen van de sporthallen

De trainers en trainsters. Het bestuur. Adressen van de sporthallen Onze werking Met een 35 tal trainers en 7 bestuursleden zetten wij ons jaarlijks in om op een evenwichtige en pedagogisch verantwoorde manier te zorgen voor de persoonlijke ontplooiing en de fysieke training,

Nadere informatie

Wedstrijdgroep ACRO INFOBROCHURE SEIZOEN

Wedstrijdgroep ACRO INFOBROCHURE SEIZOEN Wedstrijdgroep ACRO INFOBROCHURE SEIZOEN 2016-2017 Misschien turn je al jaren bij de wedstrijdgroep ACRO van Gym Westerlo, of misschien ben je net nieuw. We wensen je in ieder geval van harte welkom en

Nadere informatie

Daarom is ook iedereen in onze club welkom, ongeacht afkomst, geaardheid, mentale of geestelijke beperking of beperkte fysieke beperking.

Daarom is ook iedereen in onze club welkom, ongeacht afkomst, geaardheid, mentale of geestelijke beperking of beperkte fysieke beperking. Onze werking Onze club zet zich jaarlijks in om binnen de gymnastiek en dans verschillende disciplines aan te bieden. Dit gebeurt op recrea-, selectie- en wedstijdniveau. Een gymnast/danser die de vaardigheden

Nadere informatie

Daarom is ook iedereen in onze club welkom, ongeacht afkomst, geaardheid, mentale of geestelijke beperking of beperkte fysieke beperking.

Daarom is ook iedereen in onze club welkom, ongeacht afkomst, geaardheid, mentale of geestelijke beperking of beperkte fysieke beperking. Onze werking Onze club zet zich jaarlijks in om binnen de gymnastiek verschillende disciplines aan te bieden. Dit gebeurt op recrea-, selectie- en wedstijdniveau. Een gymnast die de vaardigheden en het

Nadere informatie

50 JAAR INFOBROCHURE SEIZOEN

50 JAAR INFOBROCHURE SEIZOEN Wedstrijdgroep ACRO 50 JAAR INFOBROCHURE SEIZOEN 2015-2016 Misschien turn je al jaren bij de wedstrijdgroep ACRO van Gym Westerlo, of misschien ben je net nieuw. We wensen je in ieder geval van harte welkom

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55 INHOUD Inleiding 11 Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17 1. Coachen van jeugd: een roeping, een gave of een taak zoals een ander? 18 2. Jouw persoonlijke coachfilosofie 19 3. Kies een coachstijl 22

Nadere informatie

5,7. Ritmische gymnastiek: Acrogym: Betoog door een scholier 1300 woorden 3 juni keer beoordeeld. Nederlands. Turnen.

5,7. Ritmische gymnastiek: Acrogym: Betoog door een scholier 1300 woorden 3 juni keer beoordeeld. Nederlands. Turnen. Betoog door een scholier 1300 woorden 3 juni 2004 5,7 119 keer beoordeeld Vak Nederlands Turnen. * Korte Geschiedenis: Gymnastiek bestaat al meer dan 2000 jaar. Maar is pas 100 jaar geleden ontwikkeld

Nadere informatie

Turnen. Inleiding. Toestellen. Vierkante mat. De brug

Turnen. Inleiding. Toestellen. Vierkante mat. De brug Turnen Inleiding De meeste van jullie weten dat ik turn en daarom ga ik jullie iets vertellen over de toestellen zoals: de vierkante mat, de brug, de evenwichtsbalk, het sprong, de lange mat en de trampoline.

Nadere informatie

11 de AKTIVA CUP. Zaterdag 27 JUNI 2015 DUBBEL MINI TRAMPOLINE TUMBLING

11 de AKTIVA CUP. Zaterdag 27 JUNI 2015 DUBBEL MINI TRAMPOLINE TUMBLING 11 de AKTIVA CUP Zaterdag 27 JUNI 2015 DUBBEL MINI TRAMPOLINE TUMBLING Beste turnvrienden, Wij hopen jullie te mogen verwelkomen op onze 11 de AKTIVA Cup. Ook dit jaar wedstrijden tumbling, dubbel mini

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

Sporten voor personen met een handicap

Sporten voor personen met een handicap sportvorm!ng Studiedag Sporten voor personen met een handicap donderdag 30 november 2017 Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos Bredabaan 31 2930 Brasschaat Stel zelf je programma samen. Kies twee activiteiten

Nadere informatie

/Ontwikkelingslijn Sportklimmen

/Ontwikkelingslijn Sportklimmen /Ontwikkelingslijn Sportklimmen 1 /Inhoud Het Waarom Ontstaansproces Basisprincipes LTAD Ontwikkelingslijn Sportklimmen Overzichtstabel Technieken Voorbeelden 2 /Het Waarom Verleden Lucky Shots Geen structuur

Nadere informatie

2006 I 10 jaar 2005 A 11 jaar B 11 JAAR C 11 JAAR 2004 A 12 jaar B 12 JAAR C 12 JAAR A jaar B JAAR C JAAR

2006 I 10 jaar 2005 A 11 jaar B 11 JAAR C 11 JAAR 2004 A 12 jaar B 12 JAAR C 12 JAAR A jaar B JAAR C JAAR Wedstrijdstructuur Trampoline individueel Overzicht 2007 I 9 jaar 2006 I 10 jaar 2005 A 11 jaar B 11 JAAR C 11 JAAR 2004 A 12 jaar B 12 JAAR C 12 JAAR 2003 2002 A 13 14 jaar B 13-14 JAAR C 13-14 JAAR 2001

Nadere informatie

Turnkring Palfit Paal

Turnkring Palfit Paal Turnkring Palfit Paal rope skipping dans turnen airtrack trampoline tumbling Voorwoord Turnkring Palfit Paal wil gezond, aangenaam en verantwoord sporten aanbieden voor alle leeftijden. Palfit streeft

Nadere informatie

Koninklijke Wommelgemse Turners Opleidingskalender

Koninklijke Wommelgemse Turners Opleidingskalender Koninklijke Wommelgemse Turners Opleidingskalender 2016-2017 C- NIVEAU : ACRO en toestelturnen meisjes (TTM) Theorie in zelfstudie op PC zowel voor acro als voor TTM examen ( 3 kansen) vrij te kiezen voor

Nadere informatie

Badminton. Sport & beweging

Badminton. Sport & beweging Badminton Doelstelling Praktisch Op dit uur kan er badminton worden gespeeld op elk niveau. Het goed kunnen spelen is absoluut geen vereiste, maar het graag doen is al meer dan voldoende. - actief en zinvol

Nadere informatie

De leerlijn kan daarnaast ook een uitstekend evaluatiemiddel of motivatie-instrument zijn, omdat er een duidelijke lange termijnlijn in zit.

De leerlijn kan daarnaast ook een uitstekend evaluatiemiddel of motivatie-instrument zijn, omdat er een duidelijke lange termijnlijn in zit. 1. Wat is een leerlijn? Een leerlijn is een schematische voorstelling van de ideale evolutie van een gymnast (per leeftijd) om het gewenste einddoel op een bepaalde leeftijd te bereiken. Het is een handleiding

Nadere informatie

Competitie AGD Tumbling (na selectie) ALLE RECREATIEVE LESSEN STARTEN VANAF MAANDAG 2 SEPTEMBER 2019

Competitie AGD Tumbling (na selectie) ALLE RECREATIEVE LESSEN STARTEN VANAF MAANDAG 2 SEPTEMBER 2019 2019-2020 KONINKLIJKE TURNVERENIGING VZW Peuter en Ouder Kleuters Toestelturnen 1 PROEFLES voor nieuwe leden!!! Jumpfun Volwassenen Total body work-out G-Gym Gymplus (na selectie) Competitie AGD Tumbling

Nadere informatie

De trainers en het bestuur van SPORTIVA heten jullie van harte welkom bij turnclub SPORTIVA in Sint-Gillis-Waas.

De trainers en het bestuur van SPORTIVA heten jullie van harte welkom bij turnclub SPORTIVA in Sint-Gillis-Waas. Welkom Beste ouders en leden van SPORTIVA. De trainers en het bestuur van SPORTIVA heten jullie van harte welkom bij turnclub SPORTIVA in Sint-Gillis-Waas. In deze brochure vinden jullie heel wat informatie

Nadere informatie

TURNKRING PALFIT PAAL

TURNKRING PALFIT PAAL TURNKRING PALFIT PAAL 2018-2019 SEIZOEN 2018-2019 Het seizoen start op maandag 3 september 2018 en eindigt op zondag 9 juni 2019. INSCHRIJVINGSDAGEN 1, 8 & 15 september: 10u00-12u00 - t Park Paal 2 & 9

Nadere informatie

6 e editie. Jump O lientje. Zaterdag 16 november Reglementen. Interclub Turnkring Ontvoogding

6 e editie. Jump O lientje. Zaterdag 16 november Reglementen. Interclub Turnkring Ontvoogding 6 e editie Jump O lientje Zaterdag 16 november 2013 Reglementen Interclub Turnkring Ontvoogding Minitramp Dubbele Minitramp Tumbling - Zweedse Tafel (o.v.) http://jumpolientje.ontvoogding.be 1 Inhoudstabel

Nadere informatie

13 de AKTIVA CUP. Zaterdag 24 JUNI 2017 DUBBEL MINI TRAMPOLINE TUMBLING

13 de AKTIVA CUP. Zaterdag 24 JUNI 2017 DUBBEL MINI TRAMPOLINE TUMBLING 13 de AKTIVA CUP Zaterdag 24 JUNI 2017 DUBBEL MINI TRAMPOLINE TUMBLING Beste turnvrienden, Wij hopen jullie te mogen verwelkomen op onze 13 de AKTIVA Cup. Ook dit jaar wedstrijden tumbling, dubbel mini

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Meer info sessies COACHING-MEDISCH

Meer info sessies COACHING-MEDISCH SESSIE DOMEIN OMSCHRIJVING Lesgever Omschrijving Aantal plaatsen D1 MEDISCH Hamstringsblessure bij gymnasten ontstaansmechanisme, preventie en revalidatieprogramma (idem D2) Freke Peeters Blessures van

Nadere informatie

IAG SPORTEVENT - Coach Congres

IAG SPORTEVENT - Coach Congres IAG SPORTEVENT - Coach Congres Meer dan 25 (bij-) scholingen Flik-Flak Hal Marathonloop nr. 7 in s Hertogenbosch Zaterdag 11 en zondag 12 mei 2013 Introductie Zaterdag 11 en Zondag 12 mei 2013 * Flik-Flak

Nadere informatie

1. Organisatorisch jeugdplan

1. Organisatorisch jeugdplan 1. Organisatorisch jeugdplan Reglement voor trainer: Als je met kinderen werkt, ben jij verantwoordelijk voor wat er gebeurt in de zaal of in de kleedkamers met de kinderen! Help elkaar en vraag gerust

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

KENNISMAKING WE ARE NEXT

KENNISMAKING WE ARE NEXT KENNISMAKING WE ARE NEXT AANGEBODEN DOOR GYMFED WWW.WEARENEXT.BE OPVOLGING VERZEKERD INTRO We are Next - We are What?! We are Next is een innovatief project van de Gymnastiekfederatie en de Vlaamse Overheid

Nadere informatie

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten 1 OP VRIJWILLIGE VOETEN In het huidige vrijwilligerslandschap is het niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers bij te houden als organisatie

Nadere informatie

INFOBROCHURE Turnkring Olympia Zonhoven

INFOBROCHURE Turnkring Olympia Zonhoven INFOBROCHURE 2018-2019 Turnkring Olympia Zonhoven Onze werking Onze club zet zich jaarlijks in om binnen de gymnastiek en dans verschillende disciplines aan te bieden. Dit gebeurt op recrea-, selectie-

Nadere informatie

15 de AKTIVA CUP. Zaterdag 22 JUNI 2019 DUBBEL MINI TRAMPOLINE TUMBLING

15 de AKTIVA CUP. Zaterdag 22 JUNI 2019 DUBBEL MINI TRAMPOLINE TUMBLING 15 de AKTIVA CUP Zaterdag 22 JUNI 2019 DUBBEL MINI TRAMPOLINE TUMBLING Beste turnvrienden, Wij hopen jullie te mogen verwelkomen op onze 15 de AKTIVA Cup. Ook dit jaar wedstrijden tumbling, dubbel mini

Nadere informatie

Technisch Reglement. Tumbling - wedstrijdsport GymFed

Technisch Reglement. Tumbling - wedstrijdsport GymFed Technisch Reglement Tumbling - wedstrijdsport 2013-2014 GymFed Dit programma is geldig voor alle GymFed-wedstrijden Tumbling (I-, A-, B- en C-niveau) tijdens het seizoen 2013-2014. INHOUD 1. Wedstrijdstructuur

Nadere informatie

Focus Workshop 2 daagse

Focus Workshop 2 daagse Focus Workshop 2 daagse Doelstelling Het is onze passie om bedrijven te ondersteunen in hun groei en andere ondernemers te helpen hun dromen te realiseren. HaRvest is ontstaan van uit onze overtuiging

Nadere informatie

GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure

GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure GYMGROEP HERENT VZW onthaalbrochure Pagina 11 WELKOM Beste gymnast, Beste ouder, Graag heten we jullie welkom bij de Gymgroep. Deze brochure bevat een bundeling van alles wat je moet weten om als nieuwkomer

Nadere informatie

20 Tips die elke turncoach moet weten. Door: Maarten Verkuijlen 13 oktober 2018

20 Tips die elke turncoach moet weten. Door: Maarten Verkuijlen 13 oktober 2018 20 Tips die elke turncoach moet weten Door: Maarten Verkuijlen Verkuijlen@kngu.nl 13 oktober 2018 Houdt het altijd veilig en leuk VSK Positief coaching Pedagogisch correct Je werkt met het goud van een

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

TUMBLING A & B 50 JAAR INFOBROCHURE

TUMBLING A & B 50 JAAR INFOBROCHURE TUMBLING A & B 50 JAAR INFOBROCHURE 2015-2016 Misschien turn je al jaren bij de wedstrijdgroep Tumbling van Gym Westerlo, of misschien ben je net nieuw. We wensen je in ieder geval van harte welkom en

Nadere informatie

TURNEN. in BRUGGE TURNEN IS TOF

TURNEN. in BRUGGE TURNEN IS TOF TURNEN in BRUGGE Lidgelden Voor een volledig turnjaar betaalt u slechts 160 (kleuterturnen & GymFit: 130). In het lidgeld is de verzekering en een Rust-Roest t-shirt inbegrepen. Met uw lidkaart ontvangt

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

TUMBLING A & B INFOBROCHURE

TUMBLING A & B INFOBROCHURE TUMBLING A & B INFOBROCHURE 2016-2017 Misschien turn je al jaren bij de wedstrijdgroep Tumbling van Gym Westerlo, of misschien ben je net nieuw. We wensen je in ieder geval van harte welkom en we hopen

Nadere informatie

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP KNSB Verenigingsdag Papendal, 3 oktober 2015 MJOP Voorstellen David den Hartog Master sportfysiotherapeut en manueeltherapeut Eigenaar Geeresteingroep (Woudenberg, Zeist, Amersfoort) Fysiotherapeut Jong

Nadere informatie

Reglement Trampoline en Luchttumbling

Reglement Trampoline en Luchttumbling Reglement Trampoline en Luchttumbling Voor de springwedstrijden op 25 maart 2006 te Enschede Auteur trampoline reglement: Floortje Euser Versie 2 februari 2006 Inhoudsopgave 1 Reglementen trampoline springen...

Nadere informatie

Kieswijzer Trampoline

Kieswijzer Trampoline Kieswijzer Trampoline Hoe kies ik de juiste trampoline groep? Eerst willen we weten wat je graag wil doen. Daarom stellen we je een paar vragen die je hieronder kan beantwoorden. Hoe oud ben je? jaar Wil

Nadere informatie

het belang van een turnhal in Duffel

het belang van een turnhal in Duffel l het belang van een turnhal in Duffel juni 2010 1 Inleiding De turnsport heeft de laatste jaren een enorme evolutie gekend, niet alleen op sporttechnisch gebied maar vooral ook op gebied van ondersteunend

Nadere informatie

INHOUD. VISIE en MISSIE AANBOD RECREATIEVE GYMNASTIEK AANBOD ACROGYM SAMENSTELLING LIDGELD TRAININGSLOKATIES KLEDIJ

INHOUD. VISIE en MISSIE AANBOD RECREATIEVE GYMNASTIEK AANBOD ACROGYM SAMENSTELLING LIDGELD TRAININGSLOKATIES KLEDIJ SPORTJAAR 2018-2019 INHOUD VISIE en MISSIE AANBOD RECREATIEVE GYMNASTIEK AANBOD ACROGYM SAMENSTELLING LIDGELD TRAININGSLOKATIES KLEDIJ VISIE en MISSIE Missie GymClub Tienen heeft tot doel de lichamelijke

Nadere informatie

WEDSTRIJDSTRUCTUUR...

WEDSTRIJDSTRUCTUUR... 2016 / 2017 INHOUD INHOUDSOPGAVE 1. WEDSTRIJDSTRUCTUUR... 2 1.1 OVERZICHT... 2 2 TUMBLING I-NIVEAU... 3 2.1 PROGRAMMA... 3 2.2 WEDSTRIJDAANBOD... 3 2.3 SELECTIEPROCEDURES... 3 3 TUMBLING A-NIVEAU... 4

Nadere informatie

Kandidatuur Recreatoernooien

Kandidatuur Recreatoernooien Wil jouw club zich graag kandidaat stellen voor de organisatie van één of meerdere recreatoernooien of het Ritmiekfeest? Vul dit formulier dan zo nauwkeurig mogelijk in en bezorg het vóór 15 februari 2017

Nadere informatie

TUMBLING A & B INFOBROCHURE

TUMBLING A & B INFOBROCHURE TUMBLING A & B INFOBROCHURE 2017-2018 BELANGRIJKE DATA SEIZOEN 2017-2018 Try-out turnen en rope skipping: zaterdag 2 september 2017 inschrijvingen selectiegroepen: zaterdag 2 september 2017 van 10u tot

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Tot in de les!!! infobrochure 2015-2016 Ook afdeling in Verrebroek! Vzw Kieldrecht

Tot in de les!!! infobrochure 2015-2016 Ook afdeling in Verrebroek! Vzw Kieldrecht Tot in de les!!! infobrochure 2015-2016 Ook afdeling in Verrebroek! Vzw Kieldrecht O NS AANBOD OUDER-PEUTERGYM KLEUTERGYM KLEUTERDANS DANCE KIDS RECREAGYM AIRTRACK GROEPSACRO FATBURNING STEP ACRO- recreawedstrijd

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Informatie. Met meer dan 240 leden is De Greves een van de grootste (turn)clubs in Hamme.

Informatie. Met meer dan 240 leden is De Greves een van de grootste (turn)clubs in Hamme. I Informatie De aparte aanpak De specifieke aanpak van Turngroep De Greves, namelijk originele, leuke en experimenterende bewegingsvormen aanbieden en tegelijkertijd een hoog technisch niveau halen, is

Nadere informatie

TURNKRING PALFIT PAAL

TURNKRING PALFIT PAAL TURNKRING PALFIT PAAL 2019-2020 SEIZOEN 2019-2020 Het seizoen start op maandag 2 september 2019 en eindigt op zondag 7 juni 2020. SAVE THE DATES: INSCHRIJVINGEN Inschrijvingen gebeuren vanaf sportseizoen

Nadere informatie

Kandidatuur Recreatoernooien

Kandidatuur Recreatoernooien Wil jouw club zich graag kandidaat stellen voor de organisatie van één of meerdere recreatoernooien of het Ritmiekfeest? Vul dit formulier dan zo nauwkeurig mogelijk in en bezorg het vóór 23 maart 2016

Nadere informatie

Diependal 19.00u: Klaarzetten van de zaal + repetitie voor tumbling, 12+, AGD. Voormiddag: Verhuis toestellen van Diependal naar GITO

Diependal 19.00u: Klaarzetten van de zaal + repetitie voor tumbling, 12+, AGD. Voormiddag: Verhuis toestellen van Diependal naar GITO Beste ouders, Beste turnster of turner, Het TURNFEEST komt eraan, het evenement waar de leden elk jaar naar uitkijken en wekenlang naartoe werken. Op zaterdag 20 februari om 18u brengen onze gymnasten

Nadere informatie

1. Inleiding. Kinderen volgens de eigen mogelijkheden en wensen laten schitteren

1. Inleiding. Kinderen volgens de eigen mogelijkheden en wensen laten schitteren INFOBROCHURE 1. Inleiding Gymnastiek is één van de sporten bij uitstek die bijdraagt tot een goede motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren. Bovendien biedt de sport heel wat uitdagingen, ontplooiingskansen,

Nadere informatie

STA PARAAT HEEFT HET OOK.

STA PARAAT HEEFT HET OOK. 2019-2020 STA PARAAT HEEFT HET OOK. Sta Paraat-P.H.H. Hasselt Sta Paraat-P.H.H Hasselt behoort, met ruim 650 leden, tot één van de grootste sportclubs van Vlaanderen. We zijn aangesloten bij de Gymnastiek

Nadere informatie

Organisatie GymClub Tienen

Organisatie GymClub Tienen SPORTJAAR 2015-2016 Organisatie GymClub Tienen Bestuur : Tom De Wit, voorzitter & penningmeester Ann Bouchet, secretaris Kurt Smets, gymcoördinator Philippe Walczynski, activiteiten feesten en PR Contactgegevens

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs!

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! 17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! Waarom het Beweegdiploma? In de leeftijd van 2 tot en met

Nadere informatie

Geniet nog even van de vakantie! Wij zien je graag terug in september voor een nieuw turn- en dansjaar. In deze Gymnofoon :

Geniet nog even van de vakantie! Wij zien je graag terug in september voor een nieuw turn- en dansjaar. In deze Gymnofoon : België Belgique P.B. P.P BC 6265 Activiteitenblad van Vzw Dans- en Turnkring De Gympies Hoeilaart P309981 Secretariaat en afzendadres Brusselsesteenweg 87A Verantw. Uitg. Patrick Demaerschalk Boomgaardlaan

Nadere informatie

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2)

LEERLIJN TUMBLING LEVEL 2 Vertaling leerlijn GBR (level 2) Overslag volt serie Vereisten: loopoverslag, handenstand overslag, volt Afstootafstand link Handen moeten achter de lijn door het rechte been staan heupen duwen steeds voorwaarts Armen blijven naast de

Nadere informatie

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep

Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Hoe je sportkamp aanpassen aan 5 tips per doelgroep Sportkamp vs. doelgroep Het aanbod binnen je sportkamp afstemmen op zoveel mogelijk deelnemers, inclusief werken, met oog voor iedereen. De keuze om

Nadere informatie

Motivatie. Motivatie verhogen

Motivatie. Motivatie verhogen Motivatie verhogen Inleiding: Spanning is een woord dat meestal negatief bekeken wordt. Het wordt dan gezien als stress of faalangst. Toch is dit niet correct. Er zijn heel wat voorbeelden te vinden waarbij

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Jaarplanning en topprestaties op wedstrijden. Honza Valenta en Tess Valenta

Jaarplanning en topprestaties op wedstrijden. Honza Valenta en Tess Valenta Jaarplanning en topprestaties op wedstrijden Honza Valenta en Tess Valenta Van optimaal trainen naar optimaal presteren Welkom allemaal op de workshop jaarplanning. Om snel van start te kunnen gaan vragen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Coach-scan: een feedback tool voor (beginnende) coaches. Tamara GoudenKansen.eu

Coach-scan: een feedback tool voor (beginnende) coaches. Tamara GoudenKansen.eu Coach-scan: een feedback tool voor (beginnende) coaches Tamara Kramer Tamara.Kramer@han.nl @Tamara_Kramer GoudenKansen.eu Voorstellen Tamara Onderzoeker/promovendus Talentidentificatie tennis Coaches Veel

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

PROGRAMMA BROCHURE Vzw Kieldrecht

PROGRAMMA BROCHURE Vzw Kieldrecht PROGRAMMA BROCHURE 2016-2017 Vzw Kieldrecht ONS AANBOD OUDER-PEUTERGYM KLEUTERGYM KLEUTERDANS DANCE KIDS RECREAGYM AIRTRACK GROEPSACRO FATBURNING STEP ACRO- recreawedstrijd ZUMBA ZUMBA KIDS TOTAL BODY

Nadere informatie

Wedstrijdgroep ACRO INFOBROCHURE SEIZOEN

Wedstrijdgroep ACRO INFOBROCHURE SEIZOEN Wedstrijdgroep ACRO INFOBROCHURE SEIZOEN 2017-2018 BELANGRIJKE DATA SEIZOEN 2017-2018 Try-out turnen en rope skipping: zaterdag 2 september 2017 inschrijvingen selectiegroepen: zaterdag 2 september 2017

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Sport werkt! Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Leer optimaal samenwerken, omgaan met stress en effectief communiceren Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij

Nadere informatie

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 4,5

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 4,5 Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU HERENBRUG jongens Oefeningen 4,5 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN HERENBRUG D-niveau: Algemeen: - Zie richtlijnen herenbrug niveau E! Keuze oefening, samenstelling en inhoud: -

Nadere informatie

Waarom doe je die oefening? Als je niet weet wat je er mee wilt bereiken niet doen

Waarom doe je die oefening? Als je niet weet wat je er mee wilt bereiken niet doen Waarom doe je die oefening? Als je niet weet wat je er mee wilt bereiken niet doen Waarom doe ik? Ik kijk naar een loper(ster) Wat zie ik aan afwijking van ideaal? Wat is de oorzaak van die afwijking?

Nadere informatie

MENUKAART VITALITEIT & GEZONDHEID. Inspiratie naar een vitale leefstijl voor jouw medewerkers

MENUKAART VITALITEIT & GEZONDHEID. Inspiratie naar een vitale leefstijl voor jouw medewerkers MENUKAART VITALITEIT & GEZONDHEID Inspiratie naar een vitale leefstijl voor jouw medewerkers INHOUD Wie is BeLife? Menukaart Prijslijst Extra informatie OVER BELIFE BeLife is een organisatie die zijn passie

Nadere informatie

Talenttraining 20 mei Vlaamse Zwemfederatie. Synchroonzwemmen. Leonie Cornielje. Leonie Cornielje Coaching & Advies

Talenttraining 20 mei Vlaamse Zwemfederatie. Synchroonzwemmen. Leonie Cornielje. Leonie Cornielje Coaching & Advies Talenttraining 2 mei 218 Vlaamse Zwemfederatie Synchroonzwemmen Leonie Cornielje Leonie Cornielje Coaching & Advies Woord vooraf De afgelopen jaren heb ik op uitnodiging van de Vlaamse Zwemfederatie een

Nadere informatie

Beleidsplan JONG & BLIJ Nieuwkerken-Waas

Beleidsplan JONG & BLIJ Nieuwkerken-Waas Beleidsplan JONG & BLIJ Nieuwkerken-Waas 2013-2018 Pagina 1 van 7 INHOUDSTAFEL 1 Inleiding 2 Missie 3 Visie 4 Swot Analyse 5 Organogram 6 Behoeften 7 Doelstellingen + Actieplan 8 Goedkeuring 1. INLEIDING

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

BEWEGINGSBESCHRIJVING AGD DOMINIQUE VERLENT, SOFIE NAERT

BEWEGINGSBESCHRIJVING AGD DOMINIQUE VERLENT, SOFIE NAERT AGD DOMINIQUE VERLENT, SOFIE NAERT Damesbrug: Zweefkip Zweefkip is voor onze jonge gymnasten een vaak voorkomend tussenelement aan brug. Trainers en gymnasten zullen zeker de ervaring hebben dat het aanleren

Nadere informatie

Sponsordossier WIN-WIN

Sponsordossier WIN-WIN Sponsordossier WIN-WIN 2016-2017 fondsenwerving@ogk-duffel.be 0496.62.72.17 Introductie 1600 Missie Turnkring Oefening Geeft Kracht Duffel (OGK) heeft als doel het inrichten van kwaliteitsvolle recreatieve

Nadere informatie

WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator

WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator Waarom deze workshop? Tijdens de introductie heb ik het over mijn eigen sport gehad genaamd calisthenics (meer info op youtube). Deze

Nadere informatie

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 Warming up! De warming/up heeft als doel de sporter voor te bereiden op de training of op de wedstrijd. De warming-up is daarom

Nadere informatie