Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus Zomerspecial

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014. Zomerspecial"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014 Zomerspecial Geachte relatie, Het is inmiddels al weer dagen, koud en vochtig weer. Het lijkt wel ofdat de herfstvakantie is begonnen in plaats van de zomervakantie Maar ik weet zeker dat het binnenkort weer stalend weer wordt en iedereen volop van de zon kan gaan genieten. Mogelijk dat het kwik nog wel boven de 30 o C uit gaan komen? Wanneer daarbij evt. ook nog een hoge luchtvochtigheid en weinig wind parten gaan spelen, zijn dat toch omstandigheden waar we in Nederland niet aan gewend zijn. Daarom kunt u maar beter goed voorbereid zijn. Dat brengt naast een heleboel (speel-) plezier ook direct allerlei (EHBO-) gevolgen met zich mee. In deze zomerspecial wordt u op de gevolgen geattendeerd. En wat u mogelijk, als lezer aan het denken zet? Waarna u mogelijk nà de zomervakantie toch eindelijk maar eens die EHBO - cursus gaat volgen? Enkele praktijkvoorbeelden van zomer-ellende, tijdens de (zomer-)vakantie, voor u op een rijtje gezet: Verstandig zonnen Hitteletsels Tilburgse Kermis De eikenprocessie rups Heeft u suggesties voor de nieuwsbrief? Laat het me dan a.u.b. weten: Veel leesplezier! Met vriendelijke groeten, Yvonne Tuerlings N.b.: Kent u mensen in uw omgeving, die ook graag op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen binnen Yvonne Tuerlings EHBO in de praktijk? Attendeer ze dan op de website: onder het kopje: nieuwsbrief. Een mailtje naar: met desbetreffende naam en adres is voldoende om aan te melden voor een nieuwsbrief. Wenst u de nieuwsbrief niet meer te willen ontvangen? Stuur dan een bericht met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief en vermeld daarbij uw naam.

2 Verstandig zonnen Veel ouders en kinderen vertrekken naar een zonnige vakantiebestemming / genieten in Nederland van de zon. De zonkracht, die in Nederland varieert van 0 tot 8, geeft aan hoe lang iemand gemiddeld zonder zonbescherming de zon in kan. Bij zonkracht 7 kun je met een lichte huid in maar liefst 15 minuten al flink verbranden!. In landen dichterbij de evenaar is de zonkracht meestal nog hoger en de kans op verbranden groter. Hoe vaker iemand verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker. Reden genoeg voor Yvonne Tuerlings EHBO in de praktijk om u te waarschuwen voor zonverbranding. Wat niet wegneemt dat u niet zou mogen genieten van de zon, maar dan wel zonder te verbranden nietwaar?

3 Tot slot nog enkele tips, voor de kids: Voorkom dat u er zo uit komt te zien:

4 Hitteletsels Hitteletsels ontstaan doordat het lichaam door warmte veel vocht en zout verliest. Door het zout- en vochtverlies kan het slachtoffer minder warmte kwijt en raakt oververhit. Hierdoor treden klachten op als spierkramp, hoofdpijn, misselijkheid tot zelfs shock en stilstand van de bloedsomloop. Levensgevaarlijk dus! Het lichaam probeert de temperatuur in de romp en het hoofd op 37 o C te houden. Bij deze temperatuur werken de cellen namelijk het beste. Hiervoor zit in de hersenen een soort thermostaat. Deze zorgt ervoor dat deze temperatuur constant blijft. Zodra de temperatuur te hoog wordt zal deze thermostaat de doorbloeding van de huid verhogen. Hierdoor wordt de huid rood en warm. Ook komt de zweetproductie op gang. Door het verdampen van zweet kan het lichaam ook warmte kwijt. Wanneer lucht langs het lichaam stroomt koelt het lichaam nog sneller. Zweten koelt de huid. Voor verdampen is veel warmte nodig en dus kan het lichaam veel warmte kwijt. Bij normale temperaturen zweet je ongeveer een ½ lt /dg. Bij opwarming van het lichaam kan dit wel 3x zo veel zijn. Om uitdroging te voorkomen moet je veel water drinken (niet meer dan max. 3½ lt p/dg) en zout aanvullen. Te veel water drinken bij hitteletsels is ook niet goed. 4 lt water p/dg is voor de doorsnee mens al te veel. Bij te veel water drinken kunnen de nieren het vocht niet meer afvoeren. Hierdoor wordt het opgenomen door lichaamscellen. Deze zetten op en hierdoor kunnen bloedvaten of zenuwen in de verdrukking raken. Ook kan vocht naar de hersenen getransporteerd worden waardoor deze opzetten. Door de verhoogde druk in de schedel kan hoofdpijn en misselijkheid ontstaan. Wordt er niet op gereageerd dan kan iemand hierdoor overlijden. Dit wordt watervergiftiging genoemd. Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water. Bij 2% verlies hiervan ontstaat een merkbaar tekort door prestatieverlies. Bij 15% komt het lichaam zo erg in de problemen dat het dodelijk kan zijn. Er zijn een aantal verschillende stadia van hitteletsels, te weten: hitteflauwte, hittekrampen, hittestuwing / hitte uitputting, hitteberoerte. Tijdens een EHBO - cursus kunt u hier uitgebreidere informatie over verkrijgen.

5 Tot slot nog een paar laatste tips: Kinderen en mensen met kalende hoofden: zet een petje of hoedje op. Zoek vlug genoeg afkoeling. Kleed baby's niet te warm. Drink vóór je dorst krijgt (en daar bedoel ik natuurlijk geen alcohol mee!) Laat ook bij warm weer nooit een kind achter in een afgesloten auto! Ook dieren zijn daar zeer gevoelig voor. Dat geld overigens ook voor tenten / caravans en andere plaatsen, die snel opwarmen!

6 Tilburgse kermis nieuws Net als ieder jaar, zijn er nu ook weer 2 EHBO-posten op de kermis opgesteld. (Op de Spoorlaan en op het Koningsplein). Waar de EHBO-ers het meeste werk mee hebben is blaren afplakken, met warm weer en dan met transpirerende voeten in slecht luchtende schoenen blijkt niet zo n goede combinatie te zijn evenmin als het lopen op slippers. Overdag behandelen we nog wel eens kinderen die met hun vingers ergens tussen hebben gezeten, of een schaafwondje, maar over het algemeen weinig EHBO leed en veel kermisvertier. Enkele leden van het EHBO-team lopen routes over het kermisterrein om alles nauwlettend in de gaten te houden. Traditiegetrouw zal de Roze Maandag weer een drukke dag worden, ook voor de hulpverleners. Er valt dan voornamelijk te denken aan onwel wordingen. Maar ook alcohol en drugs kunnen de nodige problemen met zich meebrengen.

7 Vermijd de eikenprocessie rups en voorkom klachten De eikenprocessie rups is weer gesignaleerd! De eikenprocessie rups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit. Na een aantal vervellingen komen de rupsen in groepjes samen en vormen grote nesten op de stam. Ze gaan s nachts in processie op zoek naar voedsel. Na de 3 e vervelling krijgen ze brandharen. Van mei t/m aug. kunnen deze brandharen gezondheidsklachten opleveren. Het venijn van de eikenprocessie rups zit in de brandharen. Deze zijn met het blote oog niet te zien. Bij aanraking dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dit veroorzaakt binnen een paar uur klachten zoals (hevig) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontstekingen. De ogen worden rood, dik en raken ontstoken. Soms lijken de klachten op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken, kortademigheid. Reden genoeg voor Yvonne Tuerlings EHBO in de praktijk om hier aandacht aan te besteden en om u te informeren over wat u kunt doen om deze klachten te voorkomen.

8 Hoe hevig de reactie is verschil per persoon. Komt u vaker met brandharen in contact? Dan zal de reactie waarschijnlijk sterker zijn. Ook dieren, vooral honden en paarden, kunnen klachten krijgen van contact met brandharen. Eikenbomen met eikenprocessie rupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen en takken: dikke spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Raak deze niet aan!

9 Echter, ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, waarbij de brandharen voornamelijk jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en / of luchtwegen veroorzaken. Ook dieren kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen. Gaat u naar een gebied waar eikenprocessie rupsen voorkomen? Of bent u in contact geweest met de eikenprocessie rups en heeft u vragen over uw gezondheid? Adviseer ik u contact op te nemen met uw huisarts / GGD.

Vraag en antwoord Eikenprocessierups met betrekking tot:

Vraag en antwoord Eikenprocessierups met betrekking tot: Vraag en antwoord Eikenprocessierups met betrekking tot: 1. Biologie, ecologie 2. Verspreiding 3. Gezondheidsaspecten 4. Behandeling van klachten 5. Hoe klachten te voorkomen 6. Gedragsadviezen 7. Risico

Nadere informatie

Samengesteld door KDV De Speelhoeve

Samengesteld door KDV De Speelhoeve Samengesteld door KDV De Speelhoeve Februari 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Algemene richtlijnen 4 - Waarom is het belangrijk dat een kind snel wordt opgehaald? - Medicijngebruik 3 Infectieziekten

Nadere informatie

Novo Nordisk B.V. Postbus 443 2400 AK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 44 96 00 informatie@novonordisk.com www.novonordisk.nl www.changingdiabetes.

Novo Nordisk B.V. Postbus 443 2400 AK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 44 96 00 informatie@novonordisk.com www.novonordisk.nl www.changingdiabetes. 05092-919335 Novo Nordisk B.V. Postbus 443 2400 AK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 44 96 00 informatie@novonordisk.com www.novonordisk.nl www.changingdiabetes.nl TOT SLOT HERHALEN WE NOG DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Docetaxel (Taxotère ) - cyclofosfamide bij borstkanker

Docetaxel (Taxotère ) - cyclofosfamide bij borstkanker Docetaxel (Taxotère ) - cyclofosfamide bij borstkanker Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom

Nadere informatie

HITTEGOLVEN EN OZONPIEKEN

HITTEGOLVEN EN OZONPIEKEN / informatiebrochure HITTEGOLVEN EN OZONPIEKEN Informatie bestemd voor gezondheids en welzijnswerkers werkzaam met bejaarden 17.04.2014 Hittegolven en ozonpieken Informatie bestemd voor gezondheids en

Nadere informatie

informatiebrochure HITTE EN OZON 17.04.2014

informatiebrochure HITTE EN OZON 17.04.2014 informatiebrochure HITTE EN OZON 17.04.2014 INHOUDSTAFEL 1 Achtergrond 4 1.1 waarom een hitte en ozonplan? 4 1.2 ontstaan van het plan 4 2 Definities 4 2.1 hitte 4 2.2 ozonpiek 5 2.3 normen en metingen

Nadere informatie

Diabetes Mellitus. Er zijn verschillende soorten diabetes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen diabetes type 1 diabetes type 2 zwangerschapsdiabetes.

Diabetes Mellitus. Er zijn verschillende soorten diabetes. Er wordt onderscheid gemaakt tussen diabetes type 1 diabetes type 2 zwangerschapsdiabetes. Diabetes Mellitus Diabetes Mellitus (in de volksmond suikerziekte genoemd) is een stofwisselingsziekte. Het lichaam is niet meer goed in staat om glucose (= bloedsuiker) uit het bloed te verwerken en op

Nadere informatie

Omgaan met de gevolgen van een CVA (beroerte). 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging

Omgaan met de gevolgen van een CVA (beroerte). 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging Leven met vermoeidheid. Leven met vermoeidheid. Omgaan met de gevolgen van een CVA (beroerte). 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging Leven met vermoeidheid CVA (Cerebro Vasculair Accident)

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Roken alcohol en drugs Roken, alcohol en drugs zijn schrikbeelden voor veel ouders. Dit geldt voor allochtone ouders én Nederlandse ouders. Sommige kinderen

Nadere informatie

Tips voor de Thuisdokter

Tips voor de Thuisdokter Tips voor de Thuisdokter Gezondheid! Een goede gezondheid helpt mensen om sterker in het leven te staan. Gezonde mensen hebben meer energie. Zij voelen zich beter. Dat geeft zelfvertrouwen. En de vrijheid

Nadere informatie

de nieren Tessa van de Weijer April 2015

de nieren Tessa van de Weijer April 2015 de nieren Tessa van de Weijer April 2015 0 Inhoudsopgave hoofdstuk: bladzijde: Inleiding 2 1. Wat zijn je nieren en hoe werken ze? 3 2. Nierziekte of nierfalen 5 3. Niertransplantatie 7 4. Nierdialyse

Nadere informatie

Zonder zorgen in de zon

Zonder zorgen in de zon Zonder zorgen in de zon Zonder zorgen in de zon Voel jij je ook veel energieker en vrolijker als de zon schijnt? De warmte en het licht van de zon bezorgen de meeste mensen een aangenaam gevoel. Zonnestralen

Nadere informatie

Verstandig zonnen. minder kans op huidkanker

Verstandig zonnen. minder kans op huidkanker Verstandig zonnen minder kans op huidkanker Inhoud Voor wie is deze brochure? Voor wie is deze brochure? 3 Dat beetje zon in Nederland 4 Tien adviezen om verstandig te zonnen 9 De effecten van UV-straling

Nadere informatie

Gelukkig is er in onze samenleving altijd water voorhanden, we hebben het voorrecht dat we het gewoon uit de kraan kunnen halen.

Gelukkig is er in onze samenleving altijd water voorhanden, we hebben het voorrecht dat we het gewoon uit de kraan kunnen halen. Water, het goedkoopste medicijn voor je gezondheid. De belangrijkste bron van het leven is pure noodzaak.. Gelukkig is er in onze samenleving altijd water voorhanden, we hebben het voorrecht dat we het

Nadere informatie

Verantwoord sporten. Teksten gebaseerd op eerdere cursusboeken

Verantwoord sporten. Teksten gebaseerd op eerdere cursusboeken Verantwoord sporten Teksten gebaseerd op eerdere cursusboeken Inhoudsopgave Inleiding... 3 Sportmedisch onderzoek... 4 1 Model belasting-belastbaarheid... 6 1.1 Belastende factoren... 6 1.2 Regelmogelijkheden...

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren voor uw gezondheid Is het vaak drukkend in uw woning? Zijn uw ramen vaak beslagen? Dit zijn de eerste tekenen dat er teveel vocht

Nadere informatie

De schaduwzijde van de berg

De schaduwzijde van de berg Oktober 2006 1 Half augustus wilden drie inwoners van Berlijn, twee mannen en een vrouw over een graat klimmen naar de top van de berg. Het weer zag er eigenlijk bij het begin van de tocht al slecht uit,

Nadere informatie

Jaargang 8 21 september 2011, nummer 2

Jaargang 8 21 september 2011, nummer 2 OBS Kloosterveen, Dalton-onderwijs De Boomgaard 5, 9408 JA Assen Telefoon: 0592 39 87 56 Email: post@obs-kloosterveen-assen.nl Website: www.obs-kloosterveen-assen.nl Jaargang 8 21 september 2011, nummer

Nadere informatie

Anesthesie en pijnbehandeling. Rondom een operatie

Anesthesie en pijnbehandeling. Rondom een operatie Anesthesie en pijnbehandeling Rondom een operatie Inhoud Inleiding 3 Vormen van anesthesie 3 Wat doet de anesthesioloog 4 Algehele anesthesie 5 Voordelen van algehele anesthesie 5 Nadelen van algehele

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM buitenschoolse opvang, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM buitenschoolse opvang, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM buitenschoolse opvang, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen Ventileren Antwoorden op de meest gestelde vragen Ventileren Antwoorden op de meest gestelde vragen Inhoudsopgave 1 Waarom deze brochure? 05 2 Ventileren van uw woning, een gezonde zaak 06 3 Feiten over

Nadere informatie

Geachte ouder(s), Betreft: luizencontrôle.

Geachte ouder(s), Betreft: luizencontrôle. Geachte ouder(s), Betreft: luizencontrôle. Vandaag zijn er bij uw zoon/dochter (dode) neten/hoofdluis geconstateerd door de luizenbrigade. Dit is geen reden geweest om hem/haar op te laten halen, maar

Nadere informatie

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam?

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam? de kater komt later ziek door te veel alcohol Je hebt te veel alcohol gedronken. Dit heeft je zo ziek gemaakt dat we je met spoed moesten opnemen in ons ziekenhuis. Waarschijnlijk ben je - net als je ouders/verzorgers

Nadere informatie

6 Kinderziekten. 1 Inleiding

6 Kinderziekten. 1 Inleiding DC 6 Kinderziekten 1 Inleiding Kinderen zijn vatbaar voor allerlei ziekten. Een kind heeft nog niet veel weerstand opgebouwd en wordt daardoor eerder ziek dan een volwassene. Van veel kinderziekten kunnen

Nadere informatie

HITTEGOLF-EN OZONPIEKEN PLAN

HITTEGOLF-EN OZONPIEKEN PLAN HITTEGOLFEN OZONPIEKEN PLAN 2008 HITTEGOLFEN OZONPIEKEN PLAN 2008 Inhoudstafel 1. Enkele definities 1.1. een hittegolf 1.2. hondsdagen 1.3. een ozonpiek 1.4. definitie van een hittegolf in andere landen

Nadere informatie

Hyperventilatie. Afdeling Logopedie

Hyperventilatie. Afdeling Logopedie Hyperventilatie Afdeling Logopedie 1 Inleiding Geachte patiënt, bezoeker, Onlangs bent u doorverwezen naar de afdeling Logopedie van het Gemini Ziekenhuis in verband met hyperventilatie. Tijdens het intakegesprek

Nadere informatie