Nieuwsbrief nr. 2: februari 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief nr. 2: februari 2014"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief nr. 2: februari 2014 Geachte relatie, Van 7 tot en met 23 februari 2014 worden in het Russische Sochi de 22ste Olympische Winterspelen gehouden. De elfde editie van de Paralympische Winterspelen vindt plaats van 7 tot en met 16 maart De sporters hebben voor deze evenementen heel hard getraind, en toch kan er af en toe nog wat mis gaan. Daarom is er in deze nieuwsbrief ook volop aandacht voor sport-/wandelletsels, wat je evt. als je EHBO-er kunt doen en hoe je je als sporter het beste zou kunnen voorbereiden op soortgelijke evenementen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere, actuele onderwerpen voor u uitgelicht. In deze nieuwsbrief, is informatie te vinden over: Griepgolf. Let op carnavalsbaby s en griep. Ouders te weinig bekend met EHBO. Eerste hulp bij sportongevallen. 1 e hulp tips bij sportletsel. Blessures bij ouderen Vooraankondiging: cursus sportletsels Vooraankondiging: cursus wandelletsels Heeft u suggesties voor de nieuwsbrief? Laat het me dan a.u.b. weten: info@ehboindepraktijk.nl Veel leesplezier! Met vriendelijke groeten, Yvonne Tuerlings N.b.: Kent u mensen in uw omgeving, die ook graag op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen binnen Yvonne Tuerlings EHBO in de praktijk? Attendeer ze dan op de website: onder het kopje: nieuws. Een mailtje naar: info@ehboindepraktijk.nl met desbetreffende naam en adres is voldoende om aan te melden voor een nieuwsbrief. Wenst u de nieuwsbrief niet meer te willen ontvangen? Stuur dan een bericht met als onderwerp: afmelden nieuwsbrief en vermeld daarbij uw naam. B.v.d.

2 Griepgolf Griep en verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen en zijn erg besmettelijk. Ze worden verspreid door praten, hoesten, niezen, via de handen en voorwerpen (bijv. een deurknop en trapleuning). Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting voorkomen * Geregeld handenwassen (ook na hoesten, niezen en snuiten) * Bij hoesten en niezen een hand of zakdoek voor de mond. * Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek en gooi die direct na gebruik weg. * Maak deurknoppen, trapleuningen, speelgoed regelmatig schoon, vergeet hierbij uw mobiele telefoon niet. * Ventileer regelmatig. Tips: * Neem rust als u zich ziek voelt. * Onderdruk uw hoest niet. * Wanneer er verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

3 Carnaval en EHBO Let op voor carnavalsbaby s en griep: Het mogen dan wat minder bekende fenomenen zijn tijdens het carnaval, de EHBO waarschuwt er toch nadrukkelijk voor: carnavalsbaby's en carnavalsgriep. Aan het einde van deze maand barst het carnaval weer in volle hevigheid los. Met het oog op het feest der zotten heeft de landelijke EHBO de afdelingen in de regio adviezen aan de hand gedaan die dienen als Eerste Hulp Bij Carnaval. Traditioneel worden jaarlijks immers honderden EHBO'ers ingezet om tijdens carnaval een oogje in het zeil te houden en bij calamiteiten de helpende hand te bieden. EHBO-arts drs. U.D. Schuurmans geeft nu namens de overkoepelende organisatie een aantal praktische tips. Het meest voorkomende en aloude probleem is dat van het overtollige drankgebruik. EHBO'ers kunnen echter door preventieve maatregelen een hoop narigheid voorkomen: ''Laat dronken mensen niet in hun auto of op hun brommer of scooter vertrekken. Zet ze in een dweilbus of bij een Bob in de wagen. Haal mensen die hun roes uitslapen van de openbare weg voordat iemand er overheen rijdt.'' Ook adviseert de medicus de EHBO'ers waakzaam te zijn voor allerhande andere gezondheidsproblemen, waaronder carnavalsgriep. De EHBO'ers kunnen een preventieve rol spelen door de carnavalsgangers erop te wijzen dat ze goed moeten eten: ''Slecht eten en tot in de late uurtjes feestvieren, verzwakt de weerstand. De carnavalsgriep slaat dan toe.'' Hij wijst bovendien op de gevaren van overgevende carnavalsgangers, die te diep in het glaasje hebben gekeken of verkeerd gegeten. Die lopen niet alleen het risico te stikken in hun eigen braaksel, maar ook is er de kans dat ze medicijnen weer uitbraken: ''Onveilige seks door het vergeten of uitbraken van de pil heeft al menig carnavalsbaby verwekt.'' Bron:

4 Ouders te weinig bekend met EHBO De bevolkingsteller staat op: inwoners van Nederland, tijdens het uitbrengen van deze nieuwsbrief. Er worden gemiddeld per dag ongeveer 480 kinderen geboren. Daar staat tegenover dat er op jaarbasis elke dag 380 mensen overlijden. Verder vestigen zich gemiddeld 425 immigranten per dag in Nederland, terwijl er 395 emigranten vertrekken. Op jaarbasis groeit de bevolking van Nederland met gemiddeld 130 personen p/dg. Dat zijn dus een heleboel mensen zou je zeggen. Maar slechts 3% van de Nederlanders kan eerste hulp bieden, als dat nodig is. Een schrikbarend laag aantal, want in Duitsland en Oostenrijk heeft maar liefst 80% van de volwassenen een EHBO-diploma. Vooral voor ouders is het belangrijk om te leren hoe ze eerste hulp kunnen bieden; met kinderen zit een ongeluk immers in een klein hoekje. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijk dat jaarlijks maar liefst kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar op de spoedeisende hulp terecht komen. Wacht daarom niet langer en informeer, geheel vrijblijvend naar een basis cursus EHBO / EHAK cursus (eerste hulp aan kinderen)

5 Eerste hulp bij sportongevallen Wekelijks bezoeken heel wat Nederlanders sportclubs. Lekker bewegen en sportief bezig zijn. Sporten leidt helaas nog wel eens tot letsels waarbij eerste hulp verleend moet worden. Met het verlenen van eerste hulp zorgt u ervoor dat de toestand van het slachtoffer niet verslechtert. Het is daarvoor nodig dat u kalm blijft en probeert snel inzicht te krijgen in de situatie. De volgende vijf punten helpen u daarbij: 1) Let op gevaar Er kan gevaar komen van medesporters, publiek of omgeving. Ook weersomstandigheden leveren mogelijk gevaar op. Denk hierbij aan onderkoeling door kou, vocht en wind, of oververhitting bij warm weer. 2) Ga na wat er is gebeurd en daarna wat iemand mankeert De sporter kan zich soms druk maken om het teambelang of wil graag de prestatie leveren, waarvoor hij zo lang getraind heeft. Daardoor kan hij zijn eigen gezondheid negeren, bijvoorbeeld door te ontkennen dat hij wat mankeert. Probeer toch te achterhalen wat hij heeft en verleen daarbij de benodigde Eerste Hulp. 3) Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting De sporter is gekleed op de inspanning. Wanneer hij ineens gedwongen rust moet nemen, kan hij snel afkoelen (zeker als hij nog aan het zweten is) Trek het slachtoffer een jas aan, of leg een deken over het slachtoffer heen.

6 4) Zorg voor professionele hulp Op en rondom het sportveld zijn vaak veel mensen aanwezig. Het kan gebeuren dat men ervan uitgaat dat iemand anders actie onderneemt. Neem initiatief. Wijs iemand aan wanneer u hulp nodig heeft (bijvoorbeeld voor het bellen van 112). Zorg dat de toegangswegen vrij zijn, dat de professionele hulpverleners worden opgevangen en naar het (de) slachtoffer(s) worden begeleid. Vooral bij sportparken duurt het anders onnodig lang voordat de ambulance bij het slachtoffer is. 5) Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit Volgens de spelregels moet een geblesseerde sporter langs de zijlijn worden behandeld. Een sporter met een ernstig letsel mag echter niet verplaatst worden. In afwachting van de professionele hulp moet de wedstrijd desnoods onderbroken worden, of op een ander veld doorgaan. Het belang van een wedstrijd mag niet ten koste van het slachtoffer gaan. Dit zijn allemaal de basisbeginselen van (sport-)ehbo (let op de 5 belangrijkste punten), mocht u nog meer hierover willen weten? Kijk dan vlug op de cursuskalender.

7 1 e hulp tips bij sportletsel: Jaarlijks lopen sporters in Nederland 3,7 miljoen sportblessures op onder andere aan hoofd, knie en pols. Voorbeelden van o.a. hoofdletsel tijdens sport: Opgelopen polsklachten, tijdens het sporten en de welbekende knieblessures Speciaal voor mensen die (nog) geen Eerste Hulp diploma hebben! U heeft zojuist, op de vorige bladzijde van deze nieuwsbrief de 5 belangrijkste basisregels kunnen lezen. Zou u nou nog meer tips willen krijgen of willen weten over bijvoorbeeld: de meest voorkomende (sport-) ongevallen, wonden, pijn, hersenletsel en gebitsletsel, dan raad ik u zeker aan om eens te kijken op de cursuskalender waar u kunt vinden wanneer evt. een nieuwe (basis- / sport-) cursus EHBO start / informeer vrijblijvend naar de verschillende mogelijkheden. Ik help u graag verder!

8 Blessures bij ouderen: In Nederland zijn er 2,3 miljoen sporters van 55 jaar of ouder. Deze sporters lopen samen jaarlijks sportblessures op. Gemiddeld hebben oudere sporters een kleinere kans op een blessure, maar als ze een blessure oplopen, dan zijn deze in het algemeen wel ernstiger dan bij een gemiddelde sporter. Fitness leidt tot de meeste blessures, namelijk per jaar. Hardlopen komt op de tweede plaats, met blessures. Ruim 1/3 e van de blessures bij sporters van 55 jaar en ouder ontstaat geleidelijk. Eén op de vier blessures is een knieblessure. Elk jaar vinden er gemiddeld Spoedeisende Hulp behandelingen plaats bij sporters van 55 jaar en ouder in verband met een sportblessure. De blessures die worden behandeld zijn vaak acuut en vrij ernstig.

9 Een vooraankondiging: van de cursus sportletsels Beoefent u ook een sport en zou u nu graag toch wel eens willen leren hoe u eerste hulp toepast? De cursus sportletsel wordt gegeven aan mensen met een geldig EHBO diploma (*). We gaan tijdens deze cursus dieper in op de ongevallen, die zich bij de verschillende sporten kunnen voordoen. Tevens zal ongevallen-preventie aan de orde komen. De cursus wordt gegeven door een EHBO instructeur, die daarnaast ook het diploma: instructeur sportletsel heeft behaald en tevens ook nog eens een gediplomeerd HBO-verpleegkundige is. (*) mensen die geen EHBO diploma hebben en deze cursus ook willen volgen, is uiteraard ook mogelijk. Dan zal er een programma op maat voor u samengesteld worden. (Vermeld a.u.b. bij het aanvragen van informatie er even bij ofdat u al daar niet in het bezit van een geldig EHBO diploma). U kunt echter geen erkend diploma ontvangen, uiteraard wel een bewijs van deelname. v.a. deze maand zullen er ook cursussen sportletsel (voor een aantekening) gegeven worden bij Yvonne Tuerlings EHBO in de praktijk. Schrijf u nu nog in! Of vraag geheel vrijblijvend informatie aan over deze cursus.

10 Tot slot: Een vooraankondiging: van de cursus wandelletsels Heeft u ook plannen om de Nijmeegse 4 dagen te gaan lopen? (die zijn weer van di 15 juli t/m vrijdag 18 juli 2014) Zorg dan dat u goed voorbereid op pad gaat! De cursus wandelletsel wordt gegeven voor mensen met een geldig EHBO diploma (*). Tijdens deze opleiding komen onderwerpen als blaren voorkomen, blaren prikken en verzorgen, de marsfractuur etc. aan de orde. Deze cursus wordt verzorgd door een gediplomeerde EHBO-instructeur, die daarnaast nog diploma s heeft als instructeur wandel- en / of sportletsels. (*) mensen die geen EHBO diploma hebben en deze cursus ook willen volgen, is uiteraard ook mogelijk. Dan zal er een programma op maat voor u samengesteld worden. (Vermeld a.u.b. bij het aanvragen van informatie er even bij of dat u al daar niet in het bezit van een geldig EHBO diploma). U kunt echter geen erkend diploma ontvangen, uiteraard wel een bewijs van deelname. De vierdaagse van Nijmegen wordt elk jaar gehouden in de 3e week van juli (dit jaar vindt het spektakel plaats op di 15 juli t/m vrijdag 18 juli 2014). Dus het is goed, om er nu al (ook al is het dan nog maar februari) alvast bij stil te staan, nietwaar?

11 Maximaal deelnemers mogen meedoen aan de Nijmeegse vierdaagse. Het is de grootste wandelmars ter wereld en het grootste sportevenement van Nederland. De wandelaars lopen elke dag een afstand van 30, 40 of 50 kilometer. Bij volbrenging van de tocht krijgt men als onderscheiding het felbegeerde Vierdaagse kruisje. v.a. deze maand zullen er cursussen wandelletsels (voor een aantekening) gegeven worden bij Yvonne Tuerlings EHBO in de praktijk! Schrijf u nu nog in! Of vraag geheel vrijblijvend informatie aan over deze cursus.

Nieuwsbrief nr. 4: april 2014

Nieuwsbrief nr. 4: april 2014 Nieuwsbrief nr. 4: april 2014 Geachte relatie, Deze maand, weer wat heerlijke extra vrije dagen: 2 e Paasdag en ook de meivakantie valt vroeg dit jaar, mogelijk gaat u er wel op uit? Zorg dan dat u goed

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 12: december 2013

Nieuwsbrief nr. 12: december 2013 Nieuwsbrief nr. 12: december 2013 Geachte relatie, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van december 2013. Ik heb een aantal onderwerpen er voor u uitgelicht die nu actueel zijn: Eerste hulp bij verslikken

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014. Zomerspecial

Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014. Zomerspecial Nieuwsbrief nr. 7: juli en augustus 2014 Zomerspecial Geachte relatie, Het is inmiddels al weer dagen, koud en vochtig weer. Het lijkt wel ofdat de herfstvakantie is begonnen in plaats van de zomervakantie

Nadere informatie

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts.

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts. Aan alle ouders en verzorgers, Bij een aantal niet-gevaccineerde kind(eren) in het Land van Heusden en Altena is mazelen geconstateerd. In deze brief willen wij u in overleg met de GGD West-Brabant informeren

Nadere informatie

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)?

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie 2 Wat leest u in deze folder? Deze folder gaat over een grieppandemie (wereldgriep). U leest de antwoorden op 10 belangrijke

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

Cursisten die een geldig EHBO-diploma of BHV-certificaat hebben kunnen worden vrijgesteld van de EHBSO.

Cursisten die een geldig EHBO-diploma of BHV-certificaat hebben kunnen worden vrijgesteld van de EHBSO. 3.3. EHBSO Intro Binnen de opleiding LSR niveau 3 wordt aandacht besteed aan EHBSO. Het betreft hier een basisgedeelte. Dit betekent dat niet verwacht kan worden dat tijdens de cursus een volledig EHBO-diploma

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 10: oktober 2013

Nieuwsbrief nr. 10: oktober 2013 Nieuwsbrief nr. 10: oktober 2013 Geachte relatie, Zoals u in de vorige nieuwsbrief wellicht hebt kunnen lezen, loopt het EHBOvoordeeltje (5% vroegboekkorting) nog tot het einde van de deze maand! Vorig

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen

Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Unispect - Toolbox 8 - Ongevallen Uit onderzoek (CBS) is gebleken dat in het jaar 2000 een kleine 150.000 personen ten minste één arbeidsongeval met letsel is overkomen. Een deel van deze groep overkomt

Nadere informatie

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006

Antwoorden 2014 EHBO-K. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 5. Theorievragen versie 006 Antwoorden 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 5 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4 : a) Let op gevaar (zn

Nadere informatie

Blessures 26.000 Spoedeisende Hulp behandelingen 3.800 Ziekenhuisopnamen na SEH-behandeling 910 Doden 8

Blessures 26.000 Spoedeisende Hulp behandelingen 3.800 Ziekenhuisopnamen na SEH-behandeling 910 Doden 8 Wielerblessures Ongevalscijfers Samenvatting Jaarlijks raken er naar schatting 26.000 wielrenners geblesseerd. Het risico een wielerblessure op te lopen is kleiner dan bij veel andere sporten, maar als

Nadere informatie

Geleidelijk ontstane sportblessures

Geleidelijk ontstane sportblessures Geleidelijk ontstane sportblessures in Nederland Blessurecijfers Samenvatting In 2013 liepen sporters 1,4 miljoen blessures op die geleidelijk ontstonden. Dat is bijna een derde (31%) van de 4,5 miljoen

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Bashir, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat

Nadere informatie

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

Eindtermen Certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen van. Het Oranje Kruis. 18 december 2012

Eindtermen Certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen van. Het Oranje Kruis. 18 december 2012 Eindtermen Certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen van Het Oranje Kruis 2013 18 december 2012 Eindtermen Certificaat Eerste Hulp bij Sportongevallen vastgesteld door het College van Deskundigen Doelgroep

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Nou en??? Richtlijnen van de vereniging, preventie, zie de website Eerste Hulp, onderkoeling en oververhitting, in deze presentatie. Presentatie door: Jeannette

Nadere informatie

DE VIJF BELANGRIJKE PUNTEN

DE VIJF BELANGRIJKE PUNTEN DE VIJF BELANGRIJKE PUNTEN De vijf belangrijke punten Let op gevaar; voor jezelf, omstanders, slachtoffer Ga na wat er is gebeurd en daarna wat iemand mankeert; Stel het slachtoffer gerust en zorg voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF De nieuwsbrief die hier voor je ligt is samengesteld door het bestuur van de EHBO vereniging afdeling Smilde.

NIEUWSBRIEF De nieuwsbrief die hier voor je ligt is samengesteld door het bestuur van de EHBO vereniging afdeling Smilde. NIEUWSBRIEF De nieuwsbrief die hier voor je ligt is samengesteld door het bestuur van de EHBO vereniging afdeling Smilde. De nieuwsbrieven worden in augustus en in maart van elk jaar per mail verstuurd.

Nadere informatie

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn Verkoudheid en griep Plotseling een rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, last van hoesten en koorts... Misschien is dit het begin van een forse griep ( influenza ). In dat geval kunt u ook last krijgen

Nadere informatie

Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A?

Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A? Grip op de griep Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen 1 Inleiding 2 Wat is de Nieuwe Influenza A? 3 Wat zijn uw risico s? 4 Voorbereiding 5 Preventieadvies

Nadere informatie

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK MEDE OP BASIS VAN NOTITIE NUOVO Teksten voor website PCOU en Willibrord Het H1N1-influenzavirus (de

Nadere informatie

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek

H o c k e y E H B O. Woensdag 30 november MHC Goirle. Door Paul van den Broek H o c k e y E H B O Woensdag 30 november MHC Goirle Door Paul van den Broek Inhoud Alarmeren Blaren Bloedneus Epilepsie Hersenschudding verstuikingen Schaafwond Suikerziekte Wond Bewusteloosheid Bloedhygiëne

Nadere informatie

1. Het registreren van ongevallen

1. Het registreren van ongevallen Inleiding Kinderen zijn nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen ontdekken. Op jonge leeftijd zijn de kinderen zich nog niet bewust van eventuele gevaarlijke situaties. Pedagogische medewerkers kunnen

Nadere informatie

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk Geachte heer, mevrouw, Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk BaLaDe 119 Waalwijk Telefoon: 0416 337651 e mail: Info@hevafysio.nl De dubbele vergrijzing zorgt ervoor dat het percentage ouderen in Nederland

Nadere informatie

In verband met. bedrijfshulpverlening

In verband met. bedrijfshulpverlening In verband met bedrijfshulpverlening Als de nood het hoogst is, is de redding dan wel nabij? Bij een noodsituatie of ongeval in uw bedrijf zijn twee zaken van essentieel belang: 1 Is er een hulpverlener

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Verkoudheid en griep

Verkoudheid en griep 400038 Verkoudheid en griep_400038 Verkoudheid en griep 17-08-11 15:19 Pagina Verkoudheid en griep WAT IS VERKOUDHEID EN WAT IS GRIEP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader

Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader Deze folder licht de bijscholingen van de Academie voor Sportkader toe die Badminton Nederland als licentiewaardig

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

Cursus Reanimatie en AED

Cursus Reanimatie en AED Cursus Reanimatie en AED Maar liefst 300 Nederlanders per week krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. En in de meeste gevallen (70 tot 80%) gebeurt dat thuis. Zorg dat je weet wat je moet doen!

Nadere informatie

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Ziekteleer Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam

Nadere informatie

Alles over de ambulance Lesboekje voor groep 5 & 6

Alles over de ambulance Lesboekje voor groep 5 & 6 Alles over de ambulance Lesboekje voor groep 5 & 6 1 1 Colofon Dit lesboekje is uitgegeven door: Ambulancezorg Nederland Veerallee 68 Postbus 489 8000 AL Zwolle T 038 422 57 72 F 038 422 26 47 info@ambulancezorg.nl

Nadere informatie

Informatie en routekaarten

Informatie en routekaarten Avond-4-daagse 2015 8 t/m 11 juni 2015 Informatie en routekaarten Informatie Avondvierdaagse De avondvierdaagse voor de Paulusschool wordt georganiseerd door de Ouderraad in samenwerking met de Nederlandse

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus!

Nieuwsbrief najaar 2013. Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Nieuwsbrief najaar 2013 Neeltje Jans - Zoutelande met de bus! Exclusief voor Loopgroep Zeeland leden kunnen wij op zaterdag 14 september met de bus van Zoutelande naar Neeltje Jans. Dat betekent dat je

Nadere informatie

Als u een evenement organiseert:

Als u een evenement organiseert: Als u een evenement organiseert: Een ongeluk zit in een klein hoekje: iemand verstuikt een enkel of komt in het gedrang en wordt onwel. Een Eerste Hulp post is dan ook vaak een verplichting of tenminste

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) Blessure preventie

Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) Blessure preventie Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) & Blessure preventie Wie zijn wij? Wij zijn Procare fysiotherapie met praktijkruimtes in Gorinchem, Vuren en Herwijnen. Onze praktijken bieden naast diverse specialisaties

Nadere informatie

Hoofdpijn bij kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl

Hoofdpijn bij kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Hoofdpijn bij kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl n Hoofdpijn Hoofdpijn bij kinderen komt regelmatig voor. Vaak is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld slaapgebrek, drukte of lawaai.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrije tijd & Sport Ik wil graag dat mijn kind leert zwemmen, maar hij past niet in zo n grote groep. Kan het ook anders? Er is vast wel een (gezelligheids)

Nadere informatie

Op het moment van schrijven zit ik vlak voor mijn vakantie en kan helaas de wedstrijden van Gemengd1 de laatste thuiswedstrijd niet meemaken.

Op het moment van schrijven zit ik vlak voor mijn vakantie en kan helaas de wedstrijden van Gemengd1 de laatste thuiswedstrijd niet meemaken. Van de voorzitter Op het moment van schrijven zit ik vlak voor mijn vakantie en kan helaas de wedstrijden van Gemengd1 de laatste thuiswedstrijd niet meemaken. Ik ga er vanuit dat heel veel leden hen zal

Nadere informatie

DAS rechtsbijstand verzekering voor verkeersdeelnemers

DAS rechtsbijstand verzekering voor verkeersdeelnemers DAS rechtsbijstand verzekering voor verkeersdeelnemers Wie zorgt voor uw recht? In Nederland lijkt het recht goed geregeld. Maar toch krijgt een grote groep mensen steeds vaker te maken met allerlei vormen

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Wong, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Behandeling van wonden en letsels

Behandeling van wonden en letsels Module 4 Behandeling van wonden en letsels Als u deze module gevolgd hebt, weet u: - Wat u moet doen bij mogelijk inwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij uitwendig bloedverlies - Wat u moet doen bij

Nadere informatie

INFO. Jaargang 24, Nummer 1, Maandag 04 september Eerste schooldag. Woensdag 06 september Donderdag 07 september Directie aanwezig

INFO. Jaargang 24, Nummer 1, Maandag 04 september Eerste schooldag. Woensdag 06 september Donderdag 07 september Directie aanwezig INFO Jaargang 24, Nummer 1, 5-9-2017 Maandag 04 september Eerste schooldag Dinsdag 05 september Woensdag 06 september Donderdag 07 september Directie aanwezig Vrijdag 08 september Maandag 11 september

Nadere informatie

Vragenlijst gezondheid tbv FysioFit Invuldatum: Compunummer:

Vragenlijst gezondheid tbv FysioFit Invuldatum: Compunummer: Vragenlijst gezondheid tbv FysioFit Invuldatum: Compunummer: Omdat u bij ons sport weten we graag wat meer over uw gezondheid. Alle gegevens zijn veilig bij ons. Zo nodig gaan we er dieper op in bij een

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 1: week 34 - schooljaar 2009-2010

Nieuwsbrief nummer 1: week 34 - schooljaar 2009-2010 Nieuwsbrief nummer 1: week 34 - schooljaar 2009-2010 De kop is eraf!!! Gisteren hebben we een gezellige feestdag gehad met prachtig weer. Samen met de feestcommissie hadden we allerlei activiteiten uitgewerkt

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs Inleiding Hieronder staan een aantal vragen. De vragen gaan allemaal over de middelbare school. Jij gaat de vragen beantwoorden.

Nadere informatie

BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken

BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken Nieuwsbrief nr. 34 26 mei 2016 INHOUD: Actieve ouders gezocht. Wie helpt mee boeken plastificeren? Sportdag Sponsor gezocht Wenmiddag / ochtend Typecursus

Nadere informatie

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties

Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties OPDRACHTFORMULIER Het toepassen van algemene regels voor het verlenen van eerste hulp in onvoorziene situaties Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011

Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Nieuwsbrief 4Cats najaar 2011 Dit is mijn nieuwbrief die ik twee keer per jaar uitbreng. Ik heb weer leuke tips en wetenswaardigheden verzameld over katten. Veel plezier met het lezen en ik wens u alvast

Nadere informatie

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp 00 Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar Afdeling Spoedeisende Hulp U of een van uw naasten heeft een hersenschudding opgelopen door een ongeluk of plotselinge beweging van het hoofd. Dit wordt

Nadere informatie

Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid

Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid Beleidsplan Veiligheid & Gezondheid Inhoudsopgave Voorwoord 3 Missie 4 Visie 4 Risico s met grote gevolgen voor de veiligheid van kinderen 5 Risico s met grote gevolgen voor de gezondheid van kinderen

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN 10 vragen over griepvaccinatie GRIEPVACCINATIE.BE AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID 1. Waarom vaccinatie tegen griep? Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en

Nadere informatie

Mondharmonica spelen in 7 lessen!

Mondharmonica spelen in 7 lessen! Mondharmonica spelen in 7 lessen! Hét handboek voor mensen die altijd al een instrument wilden bespelen, maar er nog nooit aan begonnen zijn! In zeven weken leer je de belangrijkste aspecten van de harmonica

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Delier. Informatie voor familie en betrokkenen

Delier. Informatie voor familie en betrokkenen Delier Informatie voor familie en betrokkenen Inleiding Op onze verpleegafdeling is een familielid, vriend(in) of kennis van u opgenomen. Tijdens uw bezoek aan de patiënt heeft u waarschijnlijk gemerkt

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik Infectiepreventie De jaarlijkse griepprik 1 De jaarlijkse griepprik Deze folder informeert u over de vaccinatie tegen de seizoensgriep. U krijgt deze folder omdat u, net als uw collega s, ook dit jaar

Nadere informatie

Hoofdletsels in de sport: een kopzorg? Janine Stubbe, Ariette van Hespen, Jasper Stege en Annemarie Schuller

Hoofdletsels in de sport: een kopzorg? Janine Stubbe, Ariette van Hespen, Jasper Stege en Annemarie Schuller : een kopzorg? Janine Stubbe, Ariette van Hespen, Jasper Stege en Annemarie Schuller Inhoud presentatie Onderzoekslijn Sport Blessure Informatie Systeem (BIS) Relevantie BIS Bespreking resultaten hoofdletsel

Nadere informatie

Trainingen & Opleidingen

Trainingen & Opleidingen Trainingen & Opleidingen Bedrijfshulpverlening Een bedrijfshulpverlener is verantwoordelijk voor het verlenen van Eerste Hulp, het bestrijden van een beginnende brand en het begeleiden van een ontruiming.

Nadere informatie

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne VRAAG EN ANTWOORD Hepatitis B aandachtscampagne: Zeg Nee!...Tegen hepatitis B 1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne Q. Wat is het doel van de campagne? A. We willen Chinezen woonachtig in Rotterdam

Nadere informatie

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden!

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden! NIEUWSFLITS Augustus 2015 Beste ouders/verzorgers en leden, Het is alweer augustus 2015, de zomervakantie vliegt voorbij. En wat is er een hoop gebeurd in de afgelopen weken. Wij hebben afscheid genomen

Nadere informatie

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan ggz voor doven & slechthorenden Verslaving Als iemand niet meer zonder... kan Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving Herkent u dit? Veel mensen gebruiken soms

Nadere informatie

10 GEBODEN VOOR UW VEILIGE ZORG

10 GEBODEN VOOR UW VEILIGE ZORG 10 GEBODEN VOOR UW VEILIGE ZORG INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. Introductie...4 2. Geef alle informatie over uw gezondheidstoestand...5 3. Laat u identificeren...6 4. Geef informatie over

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

BASISOPLEIDING / BIJSCHOLING BEDRIJFS-EHBO

BASISOPLEIDING / BIJSCHOLING BEDRIJFS-EHBO Succes Invest Movan Cash Flow Management BVBA PRODUCTFICHE 2018 CODE: NIJ / BIJ Faraday Safety Training VZW Faraday Safety VOF BASISOPLEIDING / BIJSCHOLING BEDRIJFS-EHBO 1 Opleiding Bedrijfseerstehulp

Nadere informatie

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7

2014 EHBO-K. Theorievragen versie 006. Ascendens Opleidingen Theorievragen EHBO-K 2014 versie 006 Pagina 1 van 7 2014 EHBO-K Theorievragen versie 006 Pagina 1 van 7 Vraag 1: Noem de vijf belangrijke punten bij het leveren van eerste hulp in juiste volgorde 1) 2) 3) 4) 5). Vraag 2: Wat is het kenmerk van een gesloten

Nadere informatie

Betreft: veiligheid woonbootbew/oners aan de Ringvaart-Nieuwemeerdijl< Badhoevedorp, voorheen het Zwarte pad Amsterdam

Betreft: veiligheid woonbootbew/oners aan de Ringvaart-Nieuwemeerdijl< Badhoevedorp, voorheen het Zwarte pad Amsterdam Postbus 195 1170 AD Badhoevedorp E-mail: woosbestuur@live.nl Rekeningnr: ING: 8039478 t.n.v.woos Vereniging Woonschepen Overleg Osdorp Slotervaart O Of(T 2012 AANTEKENEN Aan het Dagelijks Bestuur en de

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Koortsstuipen KINDEREN

KINDERGENEESKUNDE. Koortsstuipen KINDEREN KINDERGENEESKUNDE Koortsstuipen KINDEREN Koortsstuipen Uw kind heeft een koortsstuip gehad. Voor de meeste mensen is het meemaken van zo n aanval een angstige ervaring die veel vragen oproept. In deze

Nadere informatie

ben een beetje ziek! Naam:

ben een beetje ziek! Naam: Ik ben een beetje ziek! Naam: De kleine boosdoeners die je ziek maken Virussen en bacteriën zijn microben of micro-organismen. Dat zijn heel kleine levende wezens. Je kunt ze niet met het blote ook zien.

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Ons eerste thema van het jaar is: Ik ben ziek. Het thema slaat goed aan omdat er in deze periode héél veel peuters ziek zijn. We beginnen met een boekje voorlezen:

Nadere informatie

Troubadourtje CARNAVAL. Prins- en Prinsesverkiezing. Agenda:

Troubadourtje CARNAVAL. Prins- en Prinsesverkiezing. Agenda: Troubadourtje Informatiekrant Katholieke basisschool De Troubadour Jaargang: 2015-2016 Datum: 29-01-2016 Inhoud: Carnaval Prins en Prinsesverkiezing Ouderbijdrage St. Leergeld EU-fruit groep 3 groep 6

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis

OPDRACHT 1 Wat weet jij al van het Rode Kruis? Wat doet het Rode Kruis? Het Rode Kruis Werkblad Het Rode Kruis Het Rode Kruis helpt mensen die in nood zijn. Dat doet het Rode Kruis over de hele wereld. Zo helpen wij mensen die het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld een aardbeving

Nadere informatie

1. Kan ik als lid van KNBLO-NL (via vereniging of individueel) meedoen aan Via Vierdaagse?

1. Kan ik als lid van KNBLO-NL (via vereniging of individueel) meedoen aan Via Vierdaagse? Meest gestelde vragen: 1. Kan ik als lid van KNBLO-NL (via vereniging of individueel) meedoen aan Via 2. Ik ben onlangs lid geworden van KNBLO-NL (via vereniging of individueel). Is er een manier om toch

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar

Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar 2012 Protocol Zieke kinderen en Medicijnen Gastouderbureau Sjoepkar Metagegevens Auteur Zef Knooren, Houder Goedkeuring Dennis Gelissen, Manager kinderopvang Eline Köpp, Pedagogisch medewerker Henri Heeren,

Nadere informatie

Hoe sportief is uw organisatie?

Hoe sportief is uw organisatie? Nationaal HR onderzoek Hoe sportief is uw organisatie? door en Hilversum, mei 2006 SportiefLeven.nl P&Oactueel Marco Schreurs (Oprichter) Seb van der Kaaden (Uitgever) Calandstraat 14 Postbus 16500 1222

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Gratis open inloopspreekuur

Gratis open inloopspreekuur 1 augustus 2012 In dit nummer Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van Praktijk chiropractie Stegeman. Wij houden u met deze nieuwsbrief op de hoogte Sport Tips Inloopspreekuur Blessures voorkomen van belangrijke

Nadere informatie

Wandel mee met de wandelvierdaagse in Nijmegen

Wandel mee met de wandelvierdaagse in Nijmegen Wandel mee met de wandelvierdaagse in Nijmegen Dinsdag 17 juli tot en met vrijdag 20 juli 2012 Je kent de Nijmeegse Wandelvierdaagse vast wel. Het is een hele prestatie om 4 dagen achter elkaar 30, 40

Nadere informatie

Vragenlijst Sporttest Sport Medisch Centrum UMCG Locatie Zernicke 2015

Vragenlijst Sporttest Sport Medisch Centrum UMCG Locatie Zernicke 2015 Vragenlijst Sporttest Sportmedisch Centrum UMCG Locatie Zernicke Persoonsgegevens Achternaam: Geslacht: M / V Voornaam: Geboortedatum: / / Telefoonnummer: E-mail adres: Naam zorgverzekeraar: Polisnummer:

Nadere informatie

Les 33. Zwangerschap

Les 33. Zwangerschap http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 33. Zwangerschap Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over zwanger zijn. Zeggen dat u zwanger bent of dat u zich niet lekker voelt. Woorden die hetzelfde

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54

Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Afdeling Spoedeisende hulp (SEH) B54 Welkom op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Per jaar melden zich 28.000 mensen op de SEH voor een medische behandeling,

Nadere informatie