Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A?"

Transcriptie

1 Grip op de griep Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen 1 Inleiding 2 Wat is de Nieuwe Influenza A? 3 Wat zijn uw risico s? 4 Voorbereiding 5 Preventieadvies werkgevers 6 Preventieadvies medewerkers 7 Wat te doen bij griep 8 Meer informatie

2 1 Inleiding Sinds april is er een nieuw griepvirus bekend, Nieuwe Influenza A (H1N1) (voorheen Mexicaanse griep). In het najaar wordt in Nederland een grote uitbraak van deze griep verwacht. Uw medewerkers vormen het hart van uw onderneming. U wilt natuurlijk voorkomen dat zij (of u zelf) geveld worden door de Nieuwe Influenza A. Interpolis helpt u hier graag bij. Op internet is veel informatie te vinden over de Nieuwe Influenza A. Wij hebben voor u de belangrijkste informatie gebundeld in deze brochure. Zo hebt u een compact overzicht van de maatregelen die u en uw medewerkers kunnen nemen om grip op de griep te houden. En de gevolgen voor uw onderneming zo veel mogelijk te beperken.

3 2 Wat is de Nieuwe Influenza A? De belangrijkste symptomen van deze griep zijn: Snel opkomende koorts (38º Celsius en hoger) Rillerigheid Spierpijn Droge hoest Hoofdpijn Neusverkoudheid Vermoeidheid Hoe verspreidt het virus zich? Het griepvirus verspreidt zich via de lucht door hoesten, niezen en praten. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, zoals in het openbaar vervoer of op het werk. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals deurknoppen of toetsenborden. Na besmetting duurt het gemiddeld twee tot vier dagen (maximaal zeven) voordat iemand ziek wordt. Griep is besmettelijk vanaf één dag vóór het begin van de ziekteverschijnselen tot zes dagen daarna. Niet iedereen die besmet is, wordt ook ziek. Toch kunnen ook zij anderen besmetten. Wat te doen bij griepsymptomen? Neem telefonisch contact op met de huisarts. Ga niet naar het spreekuur van de huisarts om besmetting van mensen in de wachtkamer te voorkomen. De huisarts zal de diagnose stellen, deze is naar verwachting binnen twaalf uur bekend. Het herstel van deze griep duurt gemiddeld een week.

4 3 Wat zijn uw risico s? De verwachting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is, dat op het hoogtepunt van de grieppandemie maximaal een derde van de bevolking ziek is. In een korte periode kan daardoor een groot aantal medewerkers uitvallen in uw bedrijf. Medewerkers vallen uit omdat ze zelf ziek zijn, of moeten zorgen voor zieke familieleden. Of omdat ze kinderen moeten opvangen vanwege uitval van lessen of opvang. Een hoog verzuimpercentage betekent een groot risico voor de continuïteit van uw onderneming. Belangrijke bedrijfsprocessen kunnen vertraging oplopen of zelfs stil komen te liggen. En niet alleen in uw bedrijf kunnen medewerkers de griep krijgen. Ook in bedrijven en organisaties waar u mee samenwerkt en waar u van afhankelijk bent: uw leveranciers en klanten. Ook dit verzuim kan een grote impact op uw onderneming hebben. Natuurlijk is nu nog niet bekend hoe de grieppandemie zich gaat ontwikkelen. En het verwachte percentage ziekmeldingen is een landelijk gemiddelde. In uw bedrijf kunnen dus meer, maar ook minder medewerkers ziek worden. U wilt dat uw bedrijf zo goed mogelijk draait, ook tijdens een grieppandemie. De grieppandemie zelf kunt u niet voorkomen. De gevolgen voor uw bedrijfscontinuïteit kunt u wél beperken, met goede preventiemaatregelen. En daar adviseert Interpolis u graag in.

5 4 Voorbereiding Wij adviseren u om een continuïteitsplan voor uw bedrijf op te stellen. Hiermee krijgt u inzicht in de risico s die uw onderneming loopt bij een grieppandemie. Zodat u vooraf maatregelen kunt nemen. Hiervoor heeft de overheid het volgende stappenplan opgesteld: Wijs een persoon in uw bedrijf aan die verantwoordelijk is voor de voorbereiding op de grieppandemie. Zoek informatie over de grieppandemie op Internet op, bijvoorbeeld op Breng in kaart welke medewerkers tijdens het werk een verhoogd risico lopen op besmetting. Zorg er voor dat uw medewerkers op het werk zo min mogelijk blootgesteld worden aan het griepvirus. Inventariseer door u geproduceerde producten en diensten die onmisbaar zijn voor uw klanten tijdens de grieppandemie. Inventariseer de activiteiten die essentieel zijn voor de levering van producten en diensten aan uw klanten en voor het blijven functioneren van uw organisatie tijdens de grieppandemie. Breng in kaart welke mensen en middelen u voor de beschreven activiteiten nodig hebt. Inventariseer of u bij een personeelsuitval van 10%, 30% en 50% tijdens de grieppandemie de benodigde activiteiten, producten en diensten kunt blijven leveren. Informeer bij uw leveranciers of zij de producten en diensten die u echt nodig hebt, kunnen blijven leveren tijdens de grieppandemie. Inventariseer uw financiële risico s in geval van de grieppandemie.

6 Om u te helpen bij het opstellen van een continuïteitsplan heeft de overheid ook een checklist ontwikkeld. Deze vindt u ook op onze website Daarnaast kunt u zich ook op andere manieren voorbereiden op de grieppandemie. Koop bijvoorbeeld op tijd voldoende hygiënische hulpmiddelen in. Zoals papieren handdoeken, tissues, handdesinfectiemiddelen en kantoorreinigingsmiddelen. Zorg ook voor goede voorlichting van uw medewerkers. Communiceer bijvoorbeeld op tijd uw richtlijnen voor ziekteverlof en bijzonder verlof tijdens de grieppandemie. Zo voorkomt u onduidelijkheid en onrust. Binnen uw bedrijf kunt u verder de volgende maatregelen nemen om de verspreiding van het griepvirus te beperken: Contact met mensen die griep hebben voorkomen. Verminderen van contact met anderen. Werkplekken reinigen. Persoonlijke hygiëne aanmoedigen. In de volgende hoofdstukken staan enkele praktische tips. Zowel voor u als werkgever als voor uw medewerkers. Communiceer deze de komende weken aan uw medewerkers. Zo is iedereen goed voorbereid op een eventuele uitbraak van de griep.

7 5 Preventieadvies werkgevers Grip op de griep: tips voor u als werkgever Geef uw medewerkers tips hoe zij zelf besmetting en verspreiding kunnen voorkomen. (zie hoofdstuk 6) Gebruik de bijgevoegde poster met preventietips en hang deze op in uw bedrijf. Laat dagelijks de werkplekken schoonmaken met een papieren doekje en desinfecterend middel. Laat regelmatig voorwerpen schoonmaken die vaak aangeraakt worden door verschillende personen. Zoals liften deurknoppen, kranen, bureaus, telefoons. Verwijder magazines, brochures, kranten en dergelijke uit wachtkamers en andere ruimtes. Gebruik de bijgevoegde thermometerkaarten wanneer medewerkers vermoeden dat ze koorts hebben. Reinig de kaarten na gebruik met water. Stuur medewerkers naar huis zodra ze griepverschijnselen zoals koorts vertonen. Laat zieke medewerkers thuisblijven totdat ze helemaal genezen zijn. Beperk het aantal vergaderingen en de vergadertijd. Ventileer werk- en vergaderruimten. Stimuleer thuiswerken. Voer flexibele lunchtijden in zodat het aantal mensen in de lunchgelegenheid kleiner is. Voer flexibele werktijden in. Zo kunnen uw medewerkers de spitsuren in het openbaar vervoer vermijden.

8 6 Preventieadvies medewerkers Besmetting met de griep is nooit helemaal te voorkomen. Mensen zijn immers al besmettelijk vóór ze ziek worden. Maar via deze maatregelen kunt u samen met uw medewerkers wel de kans op verspreiding van het nieuwe griepvirus verkleinen. Grip op de griep: tips voor uw medewerkers Was regelmatig de handen met water en zeep. Droog de handen met een papieren doekje. Gooi het doekje daarna direct in de vuilnisbak. Raak zo min mogelijk de mond, neus en ogen aan. Gebruik papieren zakdoeken bij hoesten en niezen. Gebruik deze eenmalig. Was direct de handen. Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen. Vermijd in elk geval de spitsuren. Beperk persoonlijk contact en maak zoveel mogelijk gebruik van de telefoon, fax, s en het internet. Vermijd handen schudden. Vermijd slecht geventileerde ruimten. Gooi eventueel gebruikte mondkapjes weg na hoesten of niezen. Dit geldt ook voor vochtige mondkapjes. Start s ochtends met het reinigen van de werkplek met behulp van een papieren doekje met desinfecterend middel. Meld griepklachten direct aan de leidinggevende en neem telefonisch contact op met de huisarts.

9 7 Wat te doen bij griep Ziek? Of toch niet? Heeft uw medewerker koorts? Hoofdpijn en keelpijn? Spierpijn of een verstopte neus? Deze symptomen kunnen erop wijzen dat hij of zij is besmet met het Nieuwe Influenza A virus. Zorg dat uw medewerker bij twijfel altijd telefonisch contact opneemt met de huisarts. Niet langsgaan, want hierdoor verspreidt het virus zich sneller. De huisarts stelt vast of uw medewerker is besmet met het griepvirus en schrijft in dat geval virusremmers voor. Laat zieke medewerkers altijd thuisblijven tot ze volledig hersteld zijn. Ziekmelding Heeft uw medewerker de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A)? Meld dan uw medewerker zoals gebruikelijk ziek via het meldloket Wilt u dat het verzuim-intakegesprek direct plaatsvindt? Kies dan voor de optie: Direct contact opnemen. Extra service Uw onderneming moet ook tijdens de griep doordraaien. Daarom bieden wij u nu een nieuwe dienst aan in samenwerking met een aantal uitzendorganisaties. Op uw verzoek regelen zij tijdelijke vervanging voor uw zieke medewerker(s). U betaalt het uurloon van de uitzendkracht, geen extra bemiddelingskosten. Kijk voor meer informatie op uw Interpolis meldloket

10 Wat kan onze Arbodienst voor u betekenen? Hebt u al uw zorgen rondom verzuim uit handen gegeven en het verzuimmanagement via Interpolis geregeld? Onze Arbodienst biedt u dan graag de volgende aanvullende diensten. Digitale helpdesk Voor medische ondersteuning en inhoudelijke vragen kunt u online terecht bij de digitale helpdesk via Ons team van deskundigen beantwoordt uw vragen (kosteloos) binnen 24 uur. Maatwerk Wilt u graag een advies op maat ontvangen? Tegen betaling biedt onze Arbodienst u diverse maatwerkoplossingen aan.van voorlichting aan uw medewerkers tot hulp bij het opstellen van uw bedrijfscontinuïteitsplan.

11 8 Meer informatie Hebt u vragen over de griep? Neem dan contact op met de Interpolis Servicedesk Werkgevers. Zij helpen u graag bij de voorbereidingen op de griep. Ook schakelen zij de Arboarts in wanneer dit noodzakelijk is. De Servicedesk is bereikbaar via telefoonnummer (013) Op uw Interpolis meldloket treft u meer relevante informatie aan over de griep en over maatregelen om de griep binnen uw onderneming te beperken. U vindt hier ook een bedrijfscontinuïteitsplan en bijbehorende checklist. Kijk op bij de optie Downloads. Werkt u samen met onze Arbodienst en wilt u meer weten over onze maatwerkoplossingen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via de digitale helpdesk Hebt u een eigen arbodienst of bedrijfsarts, maar wilt u weten wat Interpolis voor u kan betekenen in het verzuimmanagement? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur of kijk op De informatie over de griep in deze brochure is gebaseerd op informatie van diverse overheidsinstanties. Voor meer informatie over de griep, de grieppandemie, preventiemaatregelen en de laatste stand van zaken bezoekt u de volgende websites: of Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

12 xxxx xx2009

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? Als ondernemer wil ik graag geld verdienen, maar ik wil later geen werknemers tegen

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? ALS ONDERNEMER WIL IK GRAAG GELD VERDIENEN, MAAR IK WIL LATER GEEN WERKNEMERS TEGEN

Nadere informatie

Detacheren: werken bij een andere werkgever

Detacheren: werken bij een andere werkgever Detacheren: werken bij een andere werkgever Een oplossing voor de re-integratie van uw zieke werknemer Ik wil meer informatie Meer informatie vindt u op uwv.nl. U kunt ook contact opnemen met UWV Telefoon

Nadere informatie

Infectieziekten onder controle

Infectieziekten onder controle Infectieziekten onder controle Veilig en Gezond Werken Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening Ziek? Liever niet! Een woonbegeleider maatschappelijke opvang verbindt de hand van een dakloze die een

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Antivirale middelen tijdens een grieppandemie

Antivirale middelen tijdens een grieppandemie Antivirale middelen tijdens een grieppandemie Standpunt van de overheid over het gebruik ter voorkoming van ziekte 1. Samenvatting Bedrijven en organisaties die een vitale rol spelen bij het zo goed mogelijk

Nadere informatie

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie.

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. uwv.nl werk.nl Ik ben ziek. Wat nu? Wilt u meer weten? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. Kijk dan voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

Ik ben langdurig ziek. Wat nu?

Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk, dan zorgen wij voor

Nadere informatie

LOGBOEK ZIEKE WERKNEMERS

LOGBOEK ZIEKE WERKNEMERS LOGBOEK ZIEKE WERKNEMERS voor de werknemer die langdurig ziek is of arbeidsongeschikt dreigt te worden Deze brochure bevat praktische tips en een overzicht van rechten en plichten tijdens ziekte. Juni

Nadere informatie

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een WGA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten?

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten? werk.nl uwv.nl Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u

Nadere informatie

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Inhoud U gaat uit dienst. 3 Situatie 1: U heeft een nieuwe werkgever. 4 Situatie 2: U start uw

Nadere informatie

Werken via Flexpoint

Werken via Flexpoint Werken via Flexpoint De heldere keuzes van Flexpoint Van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan bij één van de opdrachtgevers van Flexpoint. Dagelijks ben jij met meer dan 3000 collega s aan de slag bij

Nadere informatie

Personeelsgids Tzorg Hulp bij het Huishouden

Personeelsgids Tzorg Hulp bij het Huishouden V5 01-2014/Argo Personeelsgids Tzorg Hulp bij het Huishouden 1 van Pagina 68 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Tzorg... 4 2. Wie is Tzorg?... 5 2.1 Aanvullende diensten... 5 3. In dienst bij Tzorg... 7 3.1 Arbeidsovereenkomst...

Nadere informatie

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt

Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Ik krijg een IVA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een IVA-uitkering krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en nu?

Arbeidsongeschikt en nu? AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering Arbeidsongeschikt en nu? Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft u veel te regelen. U bent niet alleen bezig met beter worden, maar u heeft daarnaast nog de zorg over

Nadere informatie

Verhaal van uw persoonlijke schade bij letsel

Verhaal van uw persoonlijke schade bij letsel Persoonlijke bijstand Verhaal van uw persoonlijke schade bij letsel 1 Juridische hulp met een warm hart Bent u buiten uw schuld slachtoffer van een ongeval? Zijn er bij een medische behandeling fouten

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan?

Arbeidsongeschikt. En dan? Arbeidsongeschikt. En dan? Inhoud Voor wie is deze folder bedoeld? 5 Ik heb een aanvraag tot uitkering ingediend. Wat gebeurt er nu? 5 Beroepsarbeidsongeschiktheid 5 Passende arbeid 5 Gangbare arbeid

Nadere informatie

Aan het werk met nieuwe collega s

Aan het werk met nieuwe collega s TIP: dit is een interactieve pdf, onderstreepte woorden in de tekst zijn aanklikbaar en verwijzen naar extra informatie. Aan het werk met nieuwe collega s Een handreiking Inhoud Inleiding Binnenkort komt

Nadere informatie

WELKOM TERUG! AAN HET WERK NA LANGDURIG VERZUIM HANDREIKING RISICOGROEPEN LANGDURIG VERZUIM EN WIA

WELKOM TERUG! AAN HET WERK NA LANGDURIG VERZUIM HANDREIKING RISICOGROEPEN LANGDURIG VERZUIM EN WIA WELKOM TERUG! AAN HET WERK NA LANGDURIG VERZUIM HANDREIKING RISICOGROEPEN LANGDURIG VERZUIM EN WIA Voorwoord Reïntegratie bij verzuim komt in de bestaande verzuimprocedures en protocollen wel aan de orde,

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt... en dan? Waar kan Generali u bij helpen?

Arbeidsongeschikt... en dan? Waar kan Generali u bij helpen? Arbeidsongeschikt... en dan? Waar kan Generali u bij helpen? I n h o u ds o p g av e Arbeidsongeschikt... en dan? 3 In tien stappen naar uw arbeidsongeschiktheidsuitkering 4 Wie helpen u daarbij? 8 Verschillende

Nadere informatie

Voorbeeld Reglement ziekteverzuim en re-integratie

Voorbeeld Reglement ziekteverzuim en re-integratie Voorbeeld Reglement ziekteverzuim en re-integratie Voorbeeld reglement Ziekteverzuim & Re-integratie Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 Arbo-en verzuimbeleid 4 Context 4 Toepassing 4 Vragen 4 2. Procedure ziek

Nadere informatie

huidig personeel PERSONEELSWIJZER

huidig personeel PERSONEELSWIJZER huidig personeel 6. Het houden van werkoverleg 7. Functioneringsgesprek 8. Beoordelingsgesprek 9. Loopbaanontwikkeling en opleiding 10. Arbeidsvoorwaarden 11. Ziekte, verzuim en reïntegratie 12. Werkomstandigheden

Nadere informatie

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Programma Veilige Publieke Taak 2 Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Voorwoord Personen met een publieke taak kunnen geconfronteerd

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Arbeidsongeschikt, wat nu? Arbeidsongeschikt, wat nu? Inhoud Een goede basis bij arbeidsongeschiktheid. 3 U heeft gevraagd om een uitkering. 4 U krijgt een uitkering. 7 U heeft een klacht over Centraal Beheer Achmea. 10 Goed om

Nadere informatie

Verzuimmanagement & Reïntegratie

Verzuimmanagement & Reïntegratie 8160 ArboVerzuim NT 03 9/26/03 13:32 Pagina 1 Verzuimmanagement & Reïntegratie voor een aanpak met effect 8160 ArboVerzuim NT 03 9/26/03 13:33 Pagina 2 Werken aan een gezond bedrijf Hoe hou ik mijn medewerkers

Nadere informatie

Welkom bij Jeugd ggz. Als uw kind in behandeling komt Informatie voor ouders

Welkom bij Jeugd ggz. Als uw kind in behandeling komt Informatie voor ouders Welkom bij Jeugd ggz Jeugd ggz ondersteunt kinderen en jongeren met psychiatrische problemen en hun omgeving. Als uw kind in behandeling komt Informatie voor ouders Welkom bij Jeugd ggz Uw kind is of komt

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie