Deelnemende organisaties/ afgevaardigden voor het debat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deelnemende organisaties/ afgevaardigden voor het debat"

Transcriptie

1 Deelnemende organisaties/ afgevaardigden voor het debat Domus Medica vzw Prof. dr. Paul Van Royen Domus Medica vzw behartigt de belangen van de huisartsen en de huisartsenkringen in Vlaanderen op wetenschappelijk, maatschappelijk en syndicaal vlak via democratische besluitvorming en wetenschappelijke onderbouw en bevordert de ontwikkeling en realisatie van een goede patiëntgerichte gezondheidszorg en zorgbeleid. Prof. dr. Van Royen is hoogleraar - disciplineverantwoordelijke en voorzitter van de vakgroep Huisartsgeneeskunde, hij is verantwoordelijke van de onderzoeksgroep huisartsgeneeskunde en voorzitter van de werkgroep Psynet Associatie Universiteit Hogescholen Antwerpen. Prof. dr. Van Royen is tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen en projectverantwoordelijke Aanbevelingen (Guidelines) Wetenschappelijke Vereniging Vlaamse Huisartsen en hij is president van de European General Practice Research Network. Prof. dr. Van Royen schreef mee aan de aanbevelingen Preconceptieadvies opgesteld door Domus Medica. KHK - Katholiek Hogeschool Kempen - Departement gezondheidszorg Turnhout Mevrouw Violet Vervloet Hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Vroedvrouwen Licentiaat Medisch Sociale Wetenschappen (optie Verplegingswetenschap) Binnen de opleiding is een graduaat opgericht om vroedvrouwen sterker te maken omtrent preconceptiezorg. Mevrouw Vervloet deed een PWO onderzoek omtrent de kennis over preconceptiezorg bij derde jaars student-vroedvrouwen. KHL/ PHL - Katholieke Hogeschool Limburg; Provinciale Hogeschool Limburg, Hasselt Mevrouw Annick Bogaerts Mevrouw Bogaerts is vroedvrouw, afgestudeerd aan de PHL Hasselt in 1989 en licentiate Medisch-Sociale Wetenschappen sinds 1996, afgestudeerd aan de KU Leuven. Ze is werkzaam als lector in de opleiding Vroedkunde Limburg en sinds 2007 als deeltijds onderzoeker in het PWO-project: Obesitas tijdens de zwangerschap.

2 Kind en Gezin Mevrouw Marie-Jeanne Schoofs Kind en Gezin wil, samen met zijn partners, voor elk kind, waar en hoe het ook geboren is of opgroeit, zo veel mogelijk kansen creëren. De organisatie wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Mevrouw Schoofs is werkzaam binnen de afdeling Preventieve Gezinsondersteuning van Kind en Gezin. KNOV - Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Mevrouw Inger Aalhuizen De KNOV is de beroepsorganisatie voor verloskundigen in Nederland. Binnen de organisatie wordt er steeds gewerkt aan kwaliteitsverbetering van de verloskundige zorg. De KNOV schreef in augustus 2005 een standpunt omtrent preconceptiezorg. Sinds oktober 2006 bieden eerstelijns verloskundigen op allerlei plaatsen in het land preconceptiezorg aan, onder de naam Kinderwensspreekuur. Mevrouw Aalhuizen is verloskundige en beleidsmedewerker bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Zij is betrokken bij het tot stand komen van de standpuntbepaling omtrent preconceptiezorg. NFP- Vlaanderen (Natural Family Planning) De heer Pierre Hernalsteen NFP-Vlaanderen is een pluralistische vereniging die, vanuit het gezin als basiscel van onze samenleving, actief is op het vlak van geboorteregeling, reproductieve gezondheidszorg en seksuele en relationele opvoeding. Zij willen ingaan op het fundamentele recht van mannen en vrouwen om hun eigen vruchtbaarheid te kennen en zelf te kiezen om al dan niet kinderen te verwekken. Hierbij gaan ze uit van het biologisch feit dat het mogelijk is om zonder ingrijpen van buitenaf met natuurlijke geboorteregeling je eigen vruchtbaarheid te beheersen. Als coördinator van NFP-Vlaanderen, geeft de heer Hernalsteen talrijke voordrachten en workshops rond vruchtbaarheidsbewustzijn en natuurlijke geboorteregeling in binnen- en buitenland. In 2008 organiseerde hij met de medewerking van de diensten gynaecologie van verschillende Vlaamse en buitenlandse universiteiten een internationaal congres rond vruchtbaarheidsbewustzijn in het Antwerpse provinciehuis. Dit was tevens de slotmanifestatie van het Fertility Management Program, dat met steun van de Europese Commissie binnen het Grundtvigprogramma werd uitgewerkt.

3 Verdwaalde Ooievaar vzw Mevrouw Geertrui De Cock en Mevrouw Sofie Van Damme De Verdwaalde Ooievaar Netwerk Fertiliteit is een vereniging zonder winstoogmerk met een breed maatschappelijk draagvlak, een netwerk dat mensen verbindt. Mensen die van ver of van dicht uit professionele of persoonlijke ervaring met fertiliteit te maken hebben. Het uitgangspunt van De Verdwaalde Ooievaar is de mens achter de kinderwens, vanuit hun belang worden alle actoren samengebracht. De organisatie zit tevens in een Europees netwerk: European Infertility Alliance. Het is de bedoeling dat De Verdwaalde Ooievaar mensen met een onvervulde kinderwens ondersteunt op emotioneel en rationeel vlak. Daarnaast wordt aan sensibiliseringswerk rond fertiliteit gedaan. VLOV vzw ( Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen) De Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen vzw wil vooral de rol en de positie van de vroedvrouw in de gezondheidszorg bevorderen. De vereniging onderneemt activiteiten om dit doel te verwezenlijken. De VLOV vzw is initiatiefnemer van dit debat. Mevrouw Ann Jamers Mevrouw Jamers is vroedvrouw met een postgraduaat Preconceptiezorg. Mevrouw Jamers heeft ervaring met het aanbieden van preconceptiezorg binnen de eerste lijn. Zij is afgevaardigde voor de VLOV vzw binnen het RIZIV. Mevrouw Elke Vanden Bergh Mevrouw Vanden Bergh is vroedvrouw met een postgraduaat Preconceptiezorg. Zij heeft ervaring met het aanbieden van preconceptiezorg binnen de eerste lijn. VVOG vzw ( Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) Prof. dr. Liesbeth Lewi De Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie is de beroepsorganisatie voor gynaecologen in Vlaanderen. Prof.dr. Lewi is voorzitter van de werkgroep Verloskunde. Gunaikeia, het tijdschrift van de VVOG wijdde in het nr de volledige aandacht aan preconceptiezorg. Professionele aandachtsgebieden van Prof. dr. Lewi zijn foetale geneeskunde, meerlingzwangerschappen en algemene verloskunde.

4 VRGT vzw (Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding) Mevrouw Ariane Lievens De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding wil de gezondheidswerkers informeren over de risico s van (mee) roken tijdens de zwangerschap. De organisatie geeft opleidingen over hoe zwangere vrouwen gemotiveerd kunnen worden tot rookstop. Met deze bedoeling zijn er een aantal projecten lopende en is er materiaal beschikbaar. Mevrouw Lievens is klinisch psycholoog, tabakologe en gedragstherapeute. Zij is binnen haar werkveld actief bezig met rookstopbegeleiding. Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen - VAD vzw Dr. Frieda Matthys Dr. Matthys is psychiater in de Free Clinic Antwerpen, Sint-Maartenziekenhuis/Campus Zwartzustersvest, Mechelen en voorzitter van de VAD vzw. VAD, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, overkoepelt het merendeel van de Vlaamse organisaties die werken rond de thematiek van alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie en gokken. VAD wil vanuit een gezondheids- en welzijnsperspectief de Vlaamse bevolking in het algemeen en intermediairs in het bijzonder deskundiger maken in het omgaan met alcohol en andere drugs. Kernfuncties de alcohol- en drugthematiek in de samenleving bespreekbaar maken; (inter)sectorale netwerken met potentiële partners uitbouwen; een kwaliteitsvolle en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van de alcohol- en drugthematiek ondersteunen. VAD is er voor iedereen: algemene bevolking, intermediairs in de maatschappelijke sectoren, overheid, de pers, VAD-leden en andere organisaties die professioneel met preventie en hulpverlening bezig zijn. De pijlers van de VAD-werking zijn: informatieverstrekking via onder andere de DrugLijn, studie en onderzoek, preventie, hulpverlening, vorming en beleidsvoorbereiding. VAD is de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van het preventiebeleid van alcohol- en andere drugproblemen.

5 UVV vzw ( Unie van Vlaamse Vroedvrouwen / departement van NVKVV) Mevrouw Lies Versavel De UVV vzw is een entiteit binnen het NVKVV en heeft een eigen bestuur. De vzw ijvert mee voor de belangen van de vroedvrouwen in Vlaanderen. Mevrouw Versavel is vroedvrouw en coördinator van het Expertisecentrum De Bakermat vzw. Zij is afgevaardigde voor UVV- vroedvrouwen binnen het RIZIV. Universiteit Gent Dr.Ilse Delbaere Dr. Delbaere is vroedvrouw en behaalde naast het masterdiploma in de Medische en Sociale wetenschappen een doctoraat in Zij is tevens lid van de redactie van het Tijdschrift voor Vroedvrouwen van de VLOV vzw. Dr. Delbaere werkt als assistent binnen de vakgroep Uro-Gynaecologie in de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen UGent. Haar interessegebieden zijn vooral de (medisch begeleide) voortplanting, single embryo transfer en de tweelingzwangerschap. Sinds begin 2010 biedt dr. Delbaere preconceptiezorg aan jonge koppels binnen de tweede lijn.

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ( )

Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ( ) Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (2012-2015) Consortium SWVG KU Leuven LUCAS, Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy Instituut voor Sociaal Recht Dienst Jeugdgezondheidszorg HIVA, Onderzoeksinstituut

Nadere informatie

8% MEER ÉN DIVERSERE VRAGEN VOOR DE DRUGLIJN IN 2016

8% MEER ÉN DIVERSERE VRAGEN VOOR DE DRUGLIJN IN 2016 8% MEER ÉN DIVERSERE VRAGEN VOOR DE DRUGLIJN IN 2016 Brussel, 14 juni 2017 2016 werd voor De DrugLijn het op twee na drukste jaar ooit. In totaal werden 6.544 bellers, skypers, mailers en chatters anoniem

Nadere informatie

Dagen van de tabakologie

Dagen van de tabakologie Het tabakspreventieteam van de VRGT nodigt u uit op de eerste editie Dagen van de tabakologie 26 en 27 november 2012 Antwerp Expo De voorbije twintig jaar bouwde het tabakspreventieteam van de VRGT aan

Nadere informatie

De Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen

De Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen De Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen Historiek 1919 Oprichting Nationale Beroepsvereniging Verpleegsters 1920 Eerste Vlaamse Katholieke Vereniging Antwerpen en Mechelen 1936

Nadere informatie

STUDIEDAG. Evidence-based werken in de verslavingszorg

STUDIEDAG. Evidence-based werken in de verslavingszorg STUDIEDAG Evidence-based werken in de verslavingszorg Brussel, dinsdag 27 maart 2007 Evidence-based werken in de verslavingszorg De laatste jaren wordt de term evidence-based steeds vaker in de mond genomen

Nadere informatie

NVKVV Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen

NVKVV Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen NVKVV Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen Vergote Square 43 1030 Brussel www.nvkvv.be Historiek 1919 Oprichting Nationale Beroepsvereniging Verpleegsters 1920 Eerste Vlaamse

Nadere informatie

H O G E R O N D E R W I J S in beeld

H O G E R O N D E R W I J S in beeld 2008-2009 H O G E R O N D E R W I J S in beeld S T U D E N T E N HOGESCHOLENONDERWIJS aantal inschrijvingen (bachelor- en masteropleidingen, en basisopleidingen en initiële lerarenopleidingen (afbouw))

Nadere informatie

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen.

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Associaties, bama-structuur en flexibilisering Frank Baert Jaarlijkse Algemene vergadering van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 25 juni 2004 Europese

Nadere informatie

Artsen moeten geen supermannen of supervrouwen zijn Prof. dr. Jan De Maeseneer

Artsen moeten geen supermannen of supervrouwen zijn Prof. dr. Jan De Maeseneer Artsen moeten geen supermannen of supervrouwen zijn Prof. dr. Jan De Maeseneer Gewoon Hoogleraar Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg Voorzitter Opleidingscommissie Geneeskunde Universiteit

Nadere informatie

De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen!

De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen! Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen Studiedag Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen De eerstelijnspsycholoog: naar een laagdrempelige psychologische hulpverlening voor Vlaanderen! Vrijdag

Nadere informatie

Preconceptie zorg. Body of knowledge. Violet Vervloet, KHK Turnhout. Plaats hierover uw logo

Preconceptie zorg. Body of knowledge. Violet Vervloet, KHK Turnhout. Plaats hierover uw logo Preconceptie zorg Body of knowledge Violet Vervloet, KHK Turnhout 1 Definitie Preconceptionele zorg (PCZ) richt zich op het tijdig informeren van vroen en mannen in de vruchtbare leeftijd met/zonder een

Nadere informatie

Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders

Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders Vakgroep Sociale Agogiek UGent ECEGO KU Leuven Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders Prof. dr. Ferre Laevers K.U. Leuven Meten en Monitoren van Kwaliteit in de

Nadere informatie

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS Het hoger onderwijs in Vlaanderen kent twee soorten onderwijs: het hoger professioneel onderwijs en het academisch onderwijs. Je kan een opleiding volgen aan een hogeschool of aan een universiteit. Bron:

Nadere informatie

TIJDSCHRIFT MET ZORG Thema: Divers jaargang 1 nummer 1 juli 1995

TIJDSCHRIFT MET ZORG Thema: Divers jaargang 1 nummer 1 juli 1995 TIJDSCHRIFT MET ZORG Thema: Divers jaargang 1 nummer 1 juli 1995 INHOUDSTAFEL Woord vooraf R. Stockman & M. Keuleneer Het leven is mij lief R. Stockman Waarheen met het onderwijs anno 2000? A. Peirsman

Nadere informatie

Alles over cryopreservatie in de voortplantingsgeneeskunde - waar staan we vandaag?

Alles over cryopreservatie in de voortplantingsgeneeskunde - waar staan we vandaag? Alles over cryopreservatie in de voortplantingsgeneeskunde - waar staan we vandaag? Nij Geertgen Spring Symposium Woensdag 31 mei 2017 Elsendorp - Nederland Onderwerp Biologische lichaamsmaterialen zoals

Nadere informatie

Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming, Frank VANDENBROUCKE,

Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming, Frank VANDENBROUCKE, Brussel, 22 maart 2007. PROTOCOL BETREFFENDE DE SAMENWERKING TUSSEN DE MEDISCHE SECTOR EN ONDERWIJS IN HET KADER VAN HET ACTIEPLAN EEN SLUITENDE AANPAK VAN SPIJBELEN EN SCHOOLVERZUIM Vlaams minister van

Nadere informatie

EERSTELIJN VERLOSKUNDIGE ZORG

EERSTELIJN VERLOSKUNDIGE ZORG POSTHOGESCHOOLVORMING VROEDKUNDE Academiejaar 2006-2007 EERSTELIJN VERLOSKUNDIGE ZORG Vrijdagen 24 november, 8 december 2006, 26 januari, 9 februari en 20 april 2007 Locatie: KATHO Kortrijk Vrijdagen 1

Nadere informatie

Preconceptie voorlichting

Preconceptie voorlichting Preconceptie voorlichting De voorgeschiedenis Dr. Anneke Meuwese-Jongejeugd, Projectleider RIVM-CvB 1 Workshop preconceptievoorlichting 1. Voorgeschiedenis Anneke Meuwese-Jongejeugd (RIVM-CvB) 2. Kernboodschappen

Nadere informatie

Preconceptionele zorg

Preconceptionele zorg Preconceptionele zorg Violet Vervloet Vroedvro, onderzoeksmedewerker Thomas More Turnhout 1 2 Definitie Preconceptionele zorg (PCZ) richt zich op het tijdig informeren van vroen en mannen in de vruchtbare

Nadere informatie

PRIORITEITEN Eisen geestelijke gezondheidszorg aan politieke partijen en volgende regeringen. donderdag 14 maart

PRIORITEITEN Eisen geestelijke gezondheidszorg aan politieke partijen en volgende regeringen. donderdag 14 maart Ingrid Lammerant PRIORITEITEN Eisen geestelijke gezondheidszorg aan politieke partijen en volgende regeringen donderdag 14 maart 2019 9.00 13.00 uur Radisson Blu Hotel Koningin Astridplein 7 2018 Antwerpen

Nadere informatie

Alcoholgebruik bij helft van de studenten niet zonder risico

Alcoholgebruik bij helft van de studenten niet zonder risico Derde grote bevraging brengt middelengebruik bij Vlaamse studenten in kaart Alcoholgebruik bij helft van de studenten niet zonder risico De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en onderzoekers

Nadere informatie

zorgen, behoefte aan hulp en zorggebruik bij kinderen en jongeren

zorgen, behoefte aan hulp en zorggebruik bij kinderen en jongeren zorgen, behoefte aan hulp en zorggebruik bij kinderen en jongeren Kwaliteitsvolle zorg voor kinderen en jongeren 14 december 2015 Mathieu Roelants, Karel Hoppenbrouwers Centrum Omgeving en Gezondheid Departement

Nadere informatie

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg?

Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? expertisecentrum d mentie Competent in zorg voor personen met dementie. Ook jouw zorg? DINSDAG 21 APRIL 2009 VLAAMS PARLEMENT/BRUSSEL Vlaanderen Competent in zorg voor personen met dementie De zorg voor

Nadere informatie

Waarom een Draaiboek Infectieziekten CLB (2010)? 14 september 2010 Karel Hoppenbrouwers

Waarom een Draaiboek Infectieziekten CLB (2010)? 14 september 2010 Karel Hoppenbrouwers Waarom een Draaiboek Infectieziekten CLB (2010)? 14 september 2010 Karel Hoppenbrouwers Van Wetgeving tot Good Practice Profylaxe van besmettelijke aandoeningen bij schoolgaande jongeren en in het schoolmilieu

Nadere informatie

VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen

VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen OPDRACHT, SAMENSTELLING EN WERKING VAN HET BUREAU BESTUREN EN OVERLEGFORUM BESTUREN Intern reglement OPDRACHT Art. 1, 1 Art. 1, 2 Het

Nadere informatie

SPONSORAVOND 9/9/19. Hotel Serwir, Sint-Niklaas

SPONSORAVOND 9/9/19. Hotel Serwir, Sint-Niklaas SPONSORAVOND 9/9/19 Hotel Serwir, Sint-Niklaas Centrale contactpersoon Sarah Collin M: +32 471 06 12 75 E: sarah.collin@vvog.be A: Azalealaan 10 bus 3, 9100 Sint-Niklaas Topics 1. VVOG: wie, wat? 2. Wetenschappelijke

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten HOGER ONDERWIJS Studenten A Hoger beroepsonderwijs 1 cursisten HBO5 verpleegkunde (1) 3 inschrijvingen in de specifieke lerarenopleiding (1) 1 inschrijvingen naar finaliteit (1)(2) go vgo ogo Totaal cursisten

Nadere informatie

ADRES: Rozenlaan 37, 9800 DEINZE GEB.DATUM: 03.02.1961 TEL/FAX: 09/ 380 17 98 BURG.STAND: Gehuwd GSM: 0477/38.78.21 e-mail: maja.koitsjeva@skynet.

ADRES: Rozenlaan 37, 9800 DEINZE GEB.DATUM: 03.02.1961 TEL/FAX: 09/ 380 17 98 BURG.STAND: Gehuwd GSM: 0477/38.78.21 e-mail: maja.koitsjeva@skynet. CURRICULUM VITAE NAAM: KOITSJEVA Maja Georgieva NATIONALITEIT: Belg. ADRES: Rozenlaan 37, 9800 DEINZE GEB.DATUM: 03.02.1961 TEL/FAX: 09/ 380 17 98 BURG.STAND: Gehuwd GSM: 0477/38.78.21 e-mail: maja.koitsjeva@skynet.be

Nadere informatie

Alles over cryopreservatie in de voortplantingsgeneeskunde - waar staan we vandaag?

Alles over cryopreservatie in de voortplantingsgeneeskunde - waar staan we vandaag? Alles over cryopreservatie in de voortplantingsgeneeskunde - waar staan we vandaag? Nij Geertgen Spring Symposium Woensdag 31 mei 2017 Elsendorp - Nederland Onderwerp Biologische lichaamsmaterialen zoals

Nadere informatie

Stichting Preconceptiezorg Nederland

Stichting Preconceptiezorg Nederland Stichting Preconceptiezorg Nederland Jaarverslag 2007 Inhoudsopgave pag. 1. Stichting Preconceptiezorg Nederland... 1 2. Website... 1 3. Conferentie(s)... 1 4. Bestuur... 1 5. Werkgroep... 2 6. Financiën...

Nadere informatie

VVOG. Vlaamse Vereniging Obstetrie Gynaecologie.

VVOG. Vlaamse Vereniging Obstetrie Gynaecologie. VVOG Vlaamse Vereniging Obstetrie Gynaecologie www.vvog.be VVOG Opgericht door enkele collega s ter ondersteuning van elkaar, als clubje vrienden, toen de dieren nog spraken Ondertussen uitgegroeid tot

Nadere informatie

Internationale positie van Nederlandse geboortezorg is verbeterd

Internationale positie van Nederlandse geboortezorg is verbeterd Voor dit bericht geldt een embargo tot maandag 26 november 2018, 09.05 uur Utrecht, 26-11-2018 EURO-PERISTAT 2018 over cijfers uit 2015 Internationale positie van Nederlandse geboortezorg is verbeterd

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG CNL vzw

ACTIVITEITENVERSLAG CNL vzw ACTIVITEITENVERSLAG 2009 CNL vzw Algemene informatie Gegevens Maatschappelijke zetel : Troisdorflaan 19 te 3600 Genk Ondernemingsnummer : 0812.690.546 Leden De vereniging bestaat uit volgende werkende

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Begeleiding jonge kinderen Spreker: Krista De Vos (Kind en Gezin) Kind en Gezin Kleine kinderen, wij maken er werk van! 1 Voorgeschiedenis 1919: Nationaal Werk voor het Kinderwelzijn

Nadere informatie

PLENAIRE SESSIE ZORG EN WELZIJN (MEER GEZONDHEID IN DE ZORG)

PLENAIRE SESSIE ZORG EN WELZIJN (MEER GEZONDHEID IN DE ZORG) PLENAIRE SESSIE ZORG EN WELZIJN (MEER GEZONDHEID IN DE ZORG) VLAAMSE GEZONDHEIDSDOELSTELLINGEN > Decreet van 21/11/2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid > Gezondheidsconferentie bespreekt

Nadere informatie

Doelgericht handelen bij partnergeweld op basis van risico inschatting: naar een werkmodel voor thuis- en gezondheidszorg

Doelgericht handelen bij partnergeweld op basis van risico inschatting: naar een werkmodel voor thuis- en gezondheidszorg Doelgericht handelen bij partnergeweld op basis van risico inschatting: naar een werkmodel voor thuis- en gezondheidszorg STUDIEDAG 14 EN 15 FEB 2014 In: PROVINCIEHUIS, LEUVEN, VLAAMS-BRABANT Doelpubliek:

Nadere informatie

JOBNAME: PAGE: 1 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49: /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek 2012/start

JOBNAME: PAGE: 1 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49: /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek 2012/start JOBNAME: 232877 PAGE: 1 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49:56 2013 /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek 2012/start JOBNAME: 232877 PAGE: 2 SESS: 2 OUTPUT: Mon Aug 5 10:49:56 2013 /first/boek/uitgeverij/verkiezingsboek

Nadere informatie

POP polikliniek. voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap. Wat moet u echt weten! We kijken samen hoe we u kunnen helpen.

POP polikliniek. voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap. Wat moet u echt weten! We kijken samen hoe we u kunnen helpen. POP polikliniek voor vrouwen vóór, tijdens en na de zwangerschap U heeft een afspraak op de POP-poli. Dit betekent Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde). In de POP polikliniek

Nadere informatie

Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik

Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik Centrum voor Arbitrage inzake Seksueel Misbruik Lijst van arbiters opgesteld overeenkomstig artikel 3, lid 4, van het Arbitragereglement (25 april 2012) Juristen Dirk De Meulemeester Geboren in 1970 Hij

Nadere informatie

nr. 680 van LIES JANS datum: 29 mei 2015 aan JO VANDEURZEN Borstvoeding - Promotiecampagnes SCHRIFTELIJKE VRAAG

nr. 680 van LIES JANS datum: 29 mei 2015 aan JO VANDEURZEN Borstvoeding - Promotiecampagnes SCHRIFTELIJKE VRAAG SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 680 van LIES JANS datum: 29 mei 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Borstvoeding - Promotiecampagnes Borstvoeding wordt vanuit de Vlaamse

Nadere informatie

Vroedvrouwen en prenatale counseling

Vroedvrouwen en prenatale counseling Vroedvrouwen en prenatale counseling Resultaten van de crz enquête mbt counseling voor de 1 ste trimesterscreening Sindy Helsen, stafmedewerkster crz Overzicht I. Inleiding II. crz en prenatale diagnose

Nadere informatie

Webinar Opvoedingsondersteuning

Webinar Opvoedingsondersteuning Webinar Opvoedingsondersteuning 26 mei 2016 Kristien Nys Lector Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) Praktijkonderzoekster Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek (KULeuven) Ben je 0

Nadere informatie

... Het voorschriftenrecht is nog geen feit. We wachten op publicatie in het Staatsblad en houden u verder op de hoogte.

... Het voorschriftenrecht is nog geen feit. We wachten op publicatie in het Staatsblad en houden u verder op de hoogte. Nieuwsbrief 25/2013 Beste VLOV-lid, Beste geïnteresseerde, Vele gezinnen leven in een examensfeer We wensen jullie een periode waar er ruimte kan gegeven worden aan onze studenten om zich in alle rust

Nadere informatie

Professionals van de eerste lijn: expertise versterken en elkaar aanvullen. Zaterdag 22 september Leuven

Professionals van de eerste lijn: expertise versterken en elkaar aanvullen. Zaterdag 22 september Leuven Professionals van de eerste lijn: expertise versterken en elkaar aanvullen Zaterdag 22 september 2007 - Leuven Folder ELS 2007.indd 1 09-07-2007 12:39:32 Professionals van de eerste lijn: expertise versterken

Nadere informatie

VRUCHTBAARHEID EN KANKER Leidraad voor hulpverleners:

VRUCHTBAARHEID EN KANKER Leidraad voor hulpverleners: VRUCHTBAARHEID EN KANKER Leidraad voor hulpverleners: f inzichten & aanbevelingen Universiteit Gent Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde Afdeling Verplegingswetenschap en Vroedkunde JolineGoossens,

Nadere informatie

VVOG. Vlaamse Vereniging Obstetrie Gynaecologie.

VVOG. Vlaamse Vereniging Obstetrie Gynaecologie. VVOG Vlaamse Vereniging Obstetrie Gynaecologie www.vvog.be VVOG Opgericht door enkele collega s ter ondersteuning van elkaar, als clubje vrienden, toen de dieren nog spraken Ondertussen uitgegroeid tot

Nadere informatie

Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen. Prof. Dr. Paul Van Royen

Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen. Prof. Dr. Paul Van Royen Reflecties over het aanbod van de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen Prof. Dr. Paul Van Royen Deze voordracht Enkele basiscijfers qua aanbod en gebruik van zorg Vijf uitdagingen voor de toekomst

Nadere informatie

Psychisch Welzijn in patiëntenzorg

Psychisch Welzijn in patiëntenzorg Expertisecentrum Patiëntenzorg Lanceringsevenement 03 december 2012 ALM KdG Expertisecentrum PSYCHISCH WELZIJN IN PATIËNTENZORG Erik Franck, PhD Hoofd Expertisecentrum Patiëntenzorg, KdG Vakgroep Verpleegkunde

Nadere informatie

Partnerorganisatie Algemene Ondersteuning Logo s

Partnerorganisatie Algemene Ondersteuning Logo s Partnerorganisatie Algemene Ondersteuning Logo s PO AOL: Beleidskader Algemeen: Oproep gelanceerd op 17 december 2014 voor het sluiten van een of meerdere beheersovereenkomst(en ) als partnerorganisatie

Nadere informatie

Geniet in alle rust van je baby.

Geniet in alle rust van je baby. Geniet in alle rust van je baby. Volle Maan. De dienst kraamzorg van Familiehulp. Kraamzorg Volle Maan. Extra thuiszorg voor jou en je baby. Ben je in blijde verwachting? Of ben je net de trotse ouder

Nadere informatie

Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven

Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven Marie-Claire Lambrechts Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs KU Leuven, Omgeving en Gezondheid Seminarie Gezondheid op de werkvloer, 22/2/18 Brussel

Nadere informatie

nr. 724 van LORIN PARYS datum: 16 september 2016 aan JO VANDEURZEN Uittekening nieuw jeugdsanctierecht - Werkgroepen

nr. 724 van LORIN PARYS datum: 16 september 2016 aan JO VANDEURZEN Uittekening nieuw jeugdsanctierecht - Werkgroepen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 724 van LORIN PARYS datum: 16 september 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Uittekening nieuw jeugdsanctierecht - Werkgroepen In 2016 organiseerde

Nadere informatie

Donderdag, 1 juni 2017

Donderdag, 1 juni 2017 DE VLAAMSE VERENIGING VOOR OBSTETRIE EN GYNAECOLOGIE NODIGT U UIT OP HAAR Postuniversitaire Studiedag Multiculturaliteit binnen onze Gynaecologische en Verloskundige praktijk Donderdag, 1 juni 2017 HUSA

Nadere informatie

Omvorming naar de masteropleidingen

Omvorming naar de masteropleidingen Omvorming naar de masteropleidingen Data van indiening van de ingevulde formulieren: Dit beperkt formulier op 4 oktober 2002 Uitgebreider formulier (met o.m. de doelstellingen en eindtermen) uiterlijk

Nadere informatie

SPONSORAVOND 15/9/16. Hotel Serwir, Sint-Niklaas

SPONSORAVOND 15/9/16. Hotel Serwir, Sint-Niklaas SPONSORAVOND 15/9/16 Hotel Serwir, Sint-Niklaas Centrale contactpersoon Sarah Collin M: +32 471 06 12 75 T: +32 3 776 03 64 E: sarah.collin@vvog.be A: Azalealaan 10 bus 3, 9100 Sint-Niklaas Topics 1. Wetenschappelijke

Nadere informatie

Dagen van de tabakologie

Dagen van de tabakologie Het tabakspreventieteam van de VRGT nodigt u uit Dagen van de tabakologie Maandag 29 september en dinsdag 30 september 2014 Antwerp Expo Snelle evolutie vraagt snelle update. Na de succesvolle dagen van

Nadere informatie

Stad Antwerpen. Perinatale regierol ECK De Kraamvogel vzw. Veerle Decorte Vroedvrouw Coördinator

Stad Antwerpen. Perinatale regierol ECK De Kraamvogel vzw. Veerle Decorte Vroedvrouw Coördinator H Stad Antwerpen Perinatale regierol ECK De Kraamvogel vzw Veerle Decorte Vroedvrouw Coördinator De Kraamvogel vzw o Ontstaan begin jaren 80 o Expertisecentrum Kraamzorg in elke Vlaamse provincie: 2003

Nadere informatie

Laatstejaarsgebruik (N=5367)

Laatstejaarsgebruik (N=5367) 9,3 7,9 7,4 2,8 5,5 19,9 83,1 90,7 92,1 92,6 97,2 94,5 ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ WERKNEMERS: EEN KWESTIE VAN ALCOHOL, MANNEN EN GEVOLGEN OP HET WERK. 21 december 2017 Voor het eerst werd bij Belgische

Nadere informatie

betreffende het Onderwijs XXIII

betreffende het Onderwijs XXIII stuk ingediend op 2066 (2012-2013) Nr. 5 19 juni 2013 (2012-2013) Ontwerp van decreet betreffende het Onderwijs XXIII Amendementen Stukken in het dossier: 2066 (2012-2013) Nr. 1: Ontwerp van decreet Nr.

Nadere informatie

EVALUATIERAPPORT LOKS ZIEKTEPREVENTIE EN GEZONDHEIDSPROMOTIE BIJ SOCIAAL KWETSBARE GROEPEN: INZICHTEN EN STRUIKELBLOKKEN 2015

EVALUATIERAPPORT LOKS ZIEKTEPREVENTIE EN GEZONDHEIDSPROMOTIE BIJ SOCIAAL KWETSBARE GROEPEN: INZICHTEN EN STRUIKELBLOKKEN 2015 EVALUATIERAPPORT LOKS ZIEKTEPREVENTIE EN GEZONDHEIDSPROMOTIE BIJ SOCIAAL KWETSBARE GROEPEN: INZICHTEN EN STRUIKELBLOKKEN 2015 dr. Kaatje Van Roy en prof. dr. Sara Willems Februari 2016 In opdracht van

Nadere informatie

Alcohol- en drugpreventie op school.

Alcohol- en drugpreventie op school. Alcohol- en drugpreventie op school. Aan de slag! Voor leerkrachten in het secundair onderwijs Alcohol, cannabis, psychoactieve medicatie, gokken en gamen zijn niet weg te denken uit de leefwereld van

Nadere informatie

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout)

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) in Vlaanderen 45 Netwerken 27 Waarom regiohuizen Zeer ruim aanbod aan paramedici Onduidelijk

Nadere informatie

Van chaos naar structuur: ontpopping van een POP-poli in een perifeer opleidingsziekenhuis

Van chaos naar structuur: ontpopping van een POP-poli in een perifeer opleidingsziekenhuis Van chaos naar structuur: ontpopping van een POP-poli in een perifeer opleidingsziekenhuis LKPZ symposium 9 september 2009 K.M. Paarlberg, Gelre Apeldoorn Ontpopping van een POP-poli KMP 2010 Verloskundige

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT GENEESKUNDE EN GEZONDHEIDSWETENSCHAPPEN Medisch-Sociale Wetenschappen Optie Beheer & Beleid Academiejaar 2003-2004

UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT GENEESKUNDE EN GEZONDHEIDSWETENSCHAPPEN Medisch-Sociale Wetenschappen Optie Beheer & Beleid Academiejaar 2003-2004 UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT GENEESKUNDE EN GEZONDHEIDSWETENSCHAPPEN Medisch-Sociale Wetenschappen Optie Beheer & Beleid Academiejaar 2003-2004 STUDIE NAAR DE RELEVANTIE VAN MISSION STATEMENTS IN VLAAMSE

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP [C 2004/35321] Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest. Toelatingen Toelating voor het gebruik van categorie 1-2-3-materiaal voor onderwijs (universiteiten)

Nadere informatie

Actuele informatie over de zorgvraag van (zwangere) vrouwen en hun partners en het werk en de positie van de eerstelijns verloskunde in Nederland

Actuele informatie over de zorgvraag van (zwangere) vrouwen en hun partners en het werk en de positie van de eerstelijns verloskunde in Nederland Actuele informatie over de zorgvraag van (zwangere) vrouwen en hun partners en het werk en de positie van de eerstelijns verloskunde in Nederland Informatie voor de cliënt Twintig verloskundige praktijken

Nadere informatie

You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen

You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen V.U. Paul Van Deun VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - januari 2016 D/2016/6030/3 De DrugLijn is een initiatief van VAD - VAD wordt gefinancierd

Nadere informatie

Workshops VNVA in het kader van het NVR project 154 Doorbreek huiselijk geweld; Praat erover

Workshops VNVA in het kader van het NVR project 154 Doorbreek huiselijk geweld; Praat erover Workshops VNVA in het kader van het NVR project 154 Doorbreek huiselijk geweld; Praat erover Doelgroep: huisartsen en overige belangstellenden Methode: interactieve workshops Ontwikkeling workshops: Radboud

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN Hoger onderwijs Werkstudenten Onder

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING Seksuologie Academiejaren

PERMANENTE VORMING Seksuologie Academiejaren FACULTEIT GENEESKUNDE EN GEZONDHEIDSWETENSCHAPPEN FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN PERMANENTE VORMING Seksuologie Academiejaren 2016-2018 A. INRICHTERS De Permanente vorming Seksuologie

Nadere informatie

ROOKSTOPPROGRAMMA VOOR MENSEN IN ARMOEDE HANDLEIDINGHUISARTSEN

ROOKSTOPPROGRAMMA VOOR MENSEN IN ARMOEDE HANDLEIDINGHUISARTSEN gerookt? ROOKSTOPPROGRAMMA VOOR MENSEN IN ARMOEDE HANDLEIDINGHUISARTSEN Colofon Met dank aan de leden van de stuurgroep: 1. APB: Isabelle De Wulf 2. Cgg VAGA: Sofie Leemans 3. Cgg VBO: Gwen Maries 4. Cgg

Nadere informatie

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014

Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014 Federaal Fonds ter bestrijding van de verslavingen OPROEP 2014 1 Mevrouw, Mijnheer, Het Fonds ter bestrijding van de verslavingen werd opgericht in 2006 met een jaarlijks budget van 5.000.000 (3.000.000

Nadere informatie

E I N D V E R S L A G

E I N D V E R S L A G Vroegtijdige opsporing van astma bij jonge kinderen via de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) een haalbaarheidsonderzoek E I N D V E R S L A G 2003-07-22 / 8.0 M. Daelemans, M. Roelants, K. Hoppenbrouwers

Nadere informatie

Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek. 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst)

Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek. 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst) Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst) Programma Timing 9u00-9u15 9u15-10u15 10u15-10u30 10u30-11u30 11u30 Inhoud Verwelkoming Workshop deel I Pauze Workshop deel II Broodjesmaaltijd

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Master in de verpleegkunde en de vroedkunde

Master in de verpleegkunde en de vroedkunde LEUVEN t Master in de verpleegkunde en de vroedkunde KU LEUVEN i.s.m. HOGESCHOLEN Faculteit Geneeskunde Als student verpleeg- en vroedkunde studeer je aan de Campus Gasthuisberg Master in de verpleegkunde

Nadere informatie

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk TRANSCARE-pijn www.transcare.nl Transcare-pijn en de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion organiseren een Symposium Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ WERKNEMERS IN BELGIE

ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ WERKNEMERS IN BELGIE ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ WERKNEMERS IN BELGIE PREVALENTIE EN GEVOLGEN OP HET WERK Marie-Claire Lambrechts 1,2 Dr. Lieve Vandersmissen 3 Prof. Dr. Lode Godderis 1,3 Brussel, FOD WASO 21/12/2017 1 KU

Nadere informatie

Katholieke Universiteit. Vrije Universiteit. Universiteit Gent. te Leuven. Brussel

Katholieke Universiteit. Vrije Universiteit. Universiteit Gent. te Leuven. Brussel Universiteiten en Hogescholen Begrotingsaanpassing 2018 (in duizend euro) Universiteiten en Hogescholen - Onverdeeld Katholieke Universiteit te Leuven 08.10 Opnemingen uit reservefondsen 30.281 8.548 08.21

Nadere informatie

Jaarverslag EXPOO 2014

Jaarverslag EXPOO 2014 Jaarverslag EXPOO 2014 EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid, bouwt mee aan een positieve leefomgeving waar het voor kinderen en jongeren goed is om op te groeien.

Nadere informatie

Misbruik, hulpverlening en therapie, met oog voor

Misbruik, hulpverlening en therapie, met oog voor ksgv-studiebijeenkomst Misbruik, hulpverlening en therapie, met oog voor zingeving en spiritualiteit Antwerpen-Wilrijk, donderdag 13 juni 2013, 9.00 13.00 uur Theologisch en Pastoraal Centrum (tpc), Groenenborgerlaan

Nadere informatie

Voor verwijzers. Ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking bij kinderwens, zwangerschap en ouderschap

Voor verwijzers. Ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking bij kinderwens, zwangerschap en ouderschap Voor verwijzers Ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking bij kinderwens, zwangerschap en ouderschap Mensen met een verstandelijke beperking kunnen, net als ieder ander, de wens hebben

Nadere informatie

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen?

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Welke percepties leven er bij werknemers en studenten omtrent de logistieke sector? Lynn De Bock en Valerie Smid trachten in hun gezamenlijke masterproef

Nadere informatie

Door ondersteuning mee opvoeden. Opvoedingsondersteuning bieden aan kwetsbare gezinnen met kleine kinderen

Door ondersteuning mee opvoeden. Opvoedingsondersteuning bieden aan kwetsbare gezinnen met kleine kinderen Door ondersteuning mee opvoeden Opvoedingsondersteuning bieden aan kwetsbare gezinnen met kleine kinderen Elke ouder heeft wel eens een moeilijk moment Domo vzw: Start in 1991 Autonome vrijwilligersorganisatie

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Drugsbeleid in de gevangenissen Who cares? We all care Opbouw Aanbod vandaag Analyse m.b.t. drugsbeleid in gevangenissen Lichtpunten Met focus op strategisch

Nadere informatie

Eerstelijnszone. Kemp en Duin. Zorgraad. Marleen Dethier. transitiecoach

Eerstelijnszone. Kemp en Duin. Zorgraad. Marleen Dethier. transitiecoach Eerstelijnszone Kemp en Duin Zorgraad Marleen Dethier transitiecoach Agenda Algemene toelichting: zorgraad Clusteroverleg Tijdslijn 5 vragen 2019 2018 Organisatie van de ELZ Charter Tweejarenbeleidsplan

Nadere informatie

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3

Inleiding... 2 Projecten en acties in Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Jaarverslag 2012 Inhoudstafel Inhoudsopgave Inleiding... 2 Projecten en acties in 2012... 3 Kennisuitwisseling over opvoedingsondersteuning... 3 Websitebezoek en elektronische nieuwsbrieven Beschrijving

Nadere informatie

Regionaal overleg: Alcohol en andere drugs. CGG Kempen Ellen Van Eynde 17 maart 2015

Regionaal overleg: Alcohol en andere drugs. CGG Kempen Ellen Van Eynde 17 maart 2015 Regionaal overleg: Alcohol en andere drugs CGG Kempen Ellen Van Eynde 17 maart 2015 Kennismaking Preventiewerker van het Alcohol- en drugteam De Meander De Meander is onderdeel van het Centrum voor Geestelijke

Nadere informatie

Eindstudiedag. Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 25/10/2017

Eindstudiedag. Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 25/10/2017 Eindstudiedag Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 25/10/2017 Programma 09:40-09:45 Welkom dr. Job De Meyere, UCLL Groep Lerarenopleiding 09:45-10:00 Waarom een Vlaams Lerend Netwerk STEM S.O.? Christel Op de

Nadere informatie

WILLEN MAAR NIET KUNNEN? DE VERSTERKTE GEMEENTERAAD ONTRAFELD 20 MEI 2011

WILLEN MAAR NIET KUNNEN? DE VERSTERKTE GEMEENTERAAD ONTRAFELD 20 MEI 2011 K.U.Leuven, Instituut voor de Overheid Universiteit Antwerpen, Onderzoeksgroep Management en Bestuur Universiteit Gent, Centrum voor Lokale Politiek Hogeschool Gent, Departement Handelswetenschappen en

Nadere informatie

Geïntegreerde zorg door genetwerkte zorgorganisaties Eerste bevindingen van het CORTEXS onderzoeksproject

Geïntegreerde zorg door genetwerkte zorgorganisaties Eerste bevindingen van het CORTEXS onderzoeksproject Geïntegreerde zorg door genetwerkte zorgorganisaties Eerste bevindingen van het CORTEXS onderzoeksproject Geert Van Hootegem G. Van Hootegem, E. Dessers, A. Mutsaerts, S. Pless, S. van den Oord, D. van

Nadere informatie

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie op blad 2. 2.

Nadere informatie

Personeel. Deel 4. Hoofdstuk 5 : Hoger onderwijs Hogescholenonderwijs

Personeel. Deel 4. Hoofdstuk 5 : Hoger onderwijs Hogescholenonderwijs Deel Personeel Hoofdstuk 5 : Hoger onderwijs 5.1. Hogescholenonderwijs Academiejaar 2009-2010 BESTUURS- EN ONDERWIJZEND PERSONEEL NAAR STATUUT EN GESLACHT Aantal budgettaire fulltime-equivalenten (inclusief

Nadere informatie

TOPSPORTERS EN EETSTOORNISSEN?

TOPSPORTERS EN EETSTOORNISSEN? TOPSPORTERS EN EETSTOORNISSEN? Partners Bloso Afdeling Topsport Sofie Debaere Sofie.Debaere@bloso.be Katholieke Universiteit Leuven Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Prof. Dr. Laurence

Nadere informatie

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel

Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel Rapport alumni-enquête 2016 Vrije Universiteit Brussel 1 Inleiding Naar aanleiding van het nieuwe kwaliteitszorgsysteem dat werd ingevoerd bij de opschorting van de opleidingsvisitaties, werd beslist om

Nadere informatie

SWVG zoekt wetenschappelijk medewerkers

SWVG zoekt wetenschappelijk medewerkers SWVG zoekt wetenschappelijk medewerkers Ben je geboeid door wetenschappelijk onderzoek? Voel je je uitgedaagd om wetenschappelijk onderzoek te verrichten en de minister hiermee te ondersteunen bij het

Nadere informatie

Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan

Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan Stichting Jong & Zwanger Beleidsplan Mei 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Algemeen 4 2.1 Achtergrond 2.2 Onderbouwing 3. Identiteit 6 3.1 Missie & visie 3.2 Doelstelling 3.3 Strategie 4. Organisatie

Nadere informatie

VUB en Universiteit Gent ondertekenen alliantie

VUB en Universiteit Gent ondertekenen alliantie 07-06-2007, p.10 bh VUB en Universiteit Gent ondertekenen alliantie hoger onderwijs (tijd) - De rectoren van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Gent (UGent) hebben gisteren een intentieverklaring

Nadere informatie

16 februari Uitnodiging. Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers

16 februari Uitnodiging. Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers 16 februari 2007 Uitnodiging Staten-generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers Vlaams Parlement Hertogstraat 1011 BRUSSEL De minister-president van de Vlaamse Regering De Vlaamse

Nadere informatie