Structuur bieden. Het zorgen voor een vast ritme in de dagelijkse bezigheden, de dag en in de week.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Structuur bieden. Het zorgen voor een vast ritme in de dagelijkse bezigheden, de dag en in de week."

Transcriptie

1 Structuur bieden. Het zorgen voor een vast ritme in de dagelijkse bezigheden, de dag en in de week. Wat is het bieden van structuur? Het zorgen voor een vast ritme in de dagelijkse bezigheden, de dag en in de week doe je door het bieden van structuur. Met het bieden van structuur wordt bedoeld: Een vaste indeling van de dag/week en het op dezelfde manier uitvoeren van de dagelijkse dingen. Waarbij het vooral belangrijk is om structuur te bieden rondom: o Het doen van huiswerk en/of leerzame activiteiten. o Het eten (gezond en op vaste tijden). o Het slapen (op tijd en voldoende uren). Zorgen voor een vaste en rustige omgeving in huis (vooral bij het doen van schoolwerk en/of leerzame activiteiten). Vertel aan uw kind wat er vandaag gaat gebeuren en wat u van hem/haar verwacht. Maak afspraken met uw kind die telkens hetzelfde zijn. Reageer altijd hetzelfde op het gedrag van uw kind. Beloon uw kind als hij/zij zich aan de afspraken heeft gehouden. Vertel op tijd aan uw kind dat er iets is veranderd in de dag of week. Vertel op tijd aan uw kind, dat het tijd is om iets anders te gaan doen. Waarom is het bieden van structuur belangrijk? Kinderen hebben structuur nodig, hierdoor weten zij wat er gaat gebeuren, wat er van hen verwacht wordt en hoe zij zich moeten gedragen. Het houdt voor kinderen de dag overzichtelijk. Het zorgt er voor dat kinderen zich beter kunnen concentreren. Wat uw kind helpt om het goed te doen op school. Door structuur te bieden wordt voorkomen dat kinderen spanningen voelen die niet nodig zijn. Het geeft kinderen rust, een gevoel van veiligheid en houvast wat belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zonder structuur kan de dag rommelig verlopen en kunnen kinderen lastig gedrag vertonen zoals: druk gedrag, huilen, angstig. Dit komt doordat zij niet weten waar zij aan toe zijn en hoe zij zich moeten gedragen. Meer weten over wat structuur bieden is? Kijk dan op de volgende websites:

2 Hoe gaat het bieden van structuur op school? Uw kind krijgt op school ook te maken met structuur: De kinderen doen elke dag ongeveer op dezelfde tijd dezelfde dingen zoals: in de kring zitten, naar gym gaan, de pauzes, taal, rekenen, schrijven en spelen. Vaak met behulp van een dag en/of weekplanning die hangt in de klas. Het bieden van structuur op school zorgt voor: Een veilig gevoel bij uw kind Uw kind krijgt meer houvast Uw kind krijgt meer rust De juf/meester geeft de kinderen vaak op dezelfde manier les. De juf/meester maakt met de kinderen vaste afspraken over wat wel en niet mag in de klas. De juf/meester reageert altijd op dezelfde manier op de kinderen als zij iets doen wat goed is (bijvoorbeeld een sticker geven), maar ook als zij iets doen wat niet goed is (bijvoorbeeld niet mogen buitenspelen). De juf/meester vertelt vaak meerdere keren op een dag wat de kinderen gaan doen, bijvoorbeeld: nu gaan we pauze houden en na de pauze gaan wij beginnen met rekenen. De juf/meester geeft duidelijk en op tijd aan wanneer de kinderen ergens mee moeten stoppen en wanneer het tijd is om iets anders te gaan doen. De kinderen hebben een eigen plek in de klas met: een eigen tafel en kapstok (vaak met naamkaartje). Er zijn vaste plekken in de klas om dingen te doen. In groep 1/2 zie je dit duidelijk terug door bijvoorbeeld: de poppenhoek, de bouwhoek, de kleitafel, de zand en watertafel, maar ook in de hogere groepen zijn er vaste plekken. Denk bijvoorbeeld aan: een plek om te computeren, een boekenkast met zitzak en een knutselkast. Dit maakt het voor uw kind makkelijker om zich te kunnen concentreren op wat zij aan het doen zijn. De kinderen weten bijvoorbeeld al: Wat er gaat gebeuren Waar zij mogen zitten Waar zij iets kunnen vinden als zij iets nodig hebben Hoe de meester/juf de lesstof uitlegt en hoe hij/zij reageert Meer weten over hoe de meester of juf zorgt voor structuur in de klas? Als u hier meer over wil weten kunt hierover met de juf/meester in gesprek gaan. De juf/meester kan uitleg geven over de manier waarop hij/zij structuur biedt en waarom hij/zij dit zo doet. Dit kunnen handige tips zijn voor thuis.

3 Hoe gaat het bieden van structuur bij jullie thuis? Bij iedereen thuis verloopt de dag net even anders. Dit heeft te maken met wat u zelf gewend bent en wat u van uw ouders heeft geleerd. Denk eens na over de volgende vragen: Hoe verloopt jullie dag en/of week? Verloopt iedere dag een beetje hetzelfde? Hoe gaat het eten en slapen bij jullie thuis? Hoe gaat het maken van schoolwerk en/of leerzame activiteiten bij jullie thuis? Denkt u dat het voor uw kind duidelijk is wat er iedere dag gaat gebeuren? Hoe reageert uw kind op het verloop van jullie dag? Hoe weet uw kind dat er iets gaat veranderen in de dag of week? Hoe gaat het maken van afspraken met uw kind? Hoe zou u willen dat uw dag verliep? Wat zou u nog willen verbeteren aan de structuur in jullie gezin? Hoe zou u dat willen verbeteren en wie of wat heeft u daar bij nodig? Het maken van een voor- en nadelenlijst. Schrijf op wat voor u en uw kinderen de voordelen en nadelen zouden zijn van structuur bieden. Een dagboek bijhouden Waarom een dagboek bijhouden? Het kan soms lastig zijn om na te denken over hoe iedere dag bij u verloopt omdat veel van wat u doet vanzelf gaat. Een dagboek bijhouden kan u helpen om meer te weten te komen over hoe een dag bij jullie thuis verloopt. U kunt dan zien wat er goed gaat maar ook wat er misschien veranderd kan worden. Hoe moet ik mijn dagboek bijhouden? Houd een week lang een dagboek bij. Dit kunt u doen door in een schriftje op te schrijven wat u en uw gezin gedaan hebben iedere dag. Dit kunt u doen met tijden, maar u kunt de dingen die u doet ook verdelen in ochtend, middag en avond. Wat u zelf prettiger vindt. Denk ook telkens bij het opschrijven na over hoe uw kinderen hierop reageerde. Een voorbeeld uit een dagboek: Maandag 25 mei :45 Ik sta op. 07:00 Ontbijt klaarmaken voor de kinderen en mijzelf en ik pak de schooltassen in. 07:15 Kinderen wakker maken. 07:30 Met elkaar ontbijten. 08:45 Kinderen en ik kleden ons aan, poetsen onze tanden en doen ons haar. 08:15 op naar school. 08:30 op school aangekomen. Bijzonderheden deze ochtend: De kinderen waren deze ochtend vrolijk en hadden zin om vandaag naar school te gaan. Alleen had Kirsten deze ochtend geen zin om op te schieten. Waar dit door kwam weet ik eigenlijk niet. Hierdoor werd ik boos op haar want ik wil niet weer te laat komen op school. Ik heb mijn dagboek bijgehouden en nu? Na een week een dagboek bijgehouden te hebben kunt u nadenken over de volgende vragen: Hoe verlopen jullie dagen? Verloopt iedere dag ongeveer hetzelfde? Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Waar komen deze door? Hoe hebben de kinderen gereageerd afgelopen week? Merkte u iets bijzonders aan hen? Wat gaat er goed als u terug kijkt op het dagboek? Wat zou u willen veranderen als u terug kijkt op het dagboek? Hoe zou u dat willen doen en wat of wie heeft u daar bij nodig?

4 Een vaste indeling van de dag & het plannen van de week. Een vaste indeling van de dag, wat is dat? U en uw kinderen doen op vaste tijden de belangrijkste dagelijkse dingen zoals: Opstaan Eten Douchen Naar school gaan Spelen Sporten Boodschappen doen Het huishouden Huiswerk Naar bed gaan Het plannen van onze week, wat is dat? Hiermee wordt bedoeld dat u vaste tijden kiest voor de dingen die u en uw gezin dagelijks en wekelijks moeten doen. Daarnaast gaat het om het plannen van activiteiten die minder vaak voorkomen zoals: een bezoek aan de tandarts, huisarts, een feestje. Waarom is een vaste indeling van de dag en het plannen van jullie week belangrijk? Het betekent dus dat u duidelijkheid biedt aan de kinderen door de manier waarop jullie als gezin omgaan met de dag en hoe jullie jullie leven willen indelen. Dit kunt u doen door het maken van een vaste weekplanning. Het samen maken van rituelen met uw kinderen: Het bieden van structuur heeft niet alleen maar te maken met een vaste indeling van de dag of het plannen van uw week. Het gaat ook om vaste handelingen die u en uw kinderen uitvoeren bij het doen van de dagelijkse dingen. Dit wordt ook wel eens een ritueel genoemd. Denk bijvoorbeeld aan het naar bed brengen van de kinderen: de kinderen moeten hun tandenpoetsen, pyjama aantrekken, u leest voor uit één van de favoriete boeken en dan is het tijd om te slapen. Dit wordt ook wel het slaapritueel genoemd. Meer weten over wat rituelen zijn en hoe u deze samen met uw kinderen kan maken, kijk dan op de volgende website: Het zorgt ervoor dat uw kinderen weten wat zij kunnen verwachten. Het zorgt ervoor dat uw kinderen weten hoe zij zich moeten gedragen. Het zorgt voor rust en een veilig gevoel bij uw kinderen. Uw kinderen kunnen dit nog niet alleen, omdat zij dit nog niet overzien, daar hebben zij hulp voor nodig van hun ouders, maar ook van de juf/meester en andere belangrijke personen in hun leven.

5 Zorgen voor vaste eetmomenten om uw kind te helpen bij zijn/haar concentratie. Het is belangrijk dat u iedere dag samen met uw kind rond dezelfde tijd (gezond en gevarieerd) eet. Dit is nodig voor de groei en ontwikkeling van uw kind, maar het helpt ook bij het verbeteren van de concentratie. Uw kind krijgt hiermee namelijk de energie en de juiste voedingstoffen binnen die hij/zij nodig heeft om het goed te doen op school. Een gezond eetpatroon, wat is dat? Drie gevarieerde maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten). Maximaal vier gezonde tussendoortjes. Het ontbijt als belangrijkste maaltijd om je schooldag te beginnen! Het ontbijt helpt het lichaam om weer op te starten en hierdoor krijgen de hersenen weer nieuwe brandstof. Door niet te ontbijten komt uw kind voedingsstoffen tekort en kan uw kind zich minder goed concentreren op school. Dit kan er voor zorgen dat uw kind het minder goed doet op school. Het ontbijt zorgt er ook voor dat uw kind minder zin heeft om te snoepen omdat hij/zij al vol zit. Meer weten over structuur rondom eten en/of gezond en gevarieerd eten? Kijk dan op de volgende websites: Zorgen voor voldoende slaap om uw kind te helpen bij zijn/haar concentratie Het is belangrijk dat uw kind voldoende slaapt. Hierdoor krijgt uw kind weer genoeg energie voor de volgende dag. Voldoende slaap helpt uw kind om zich beter te kunnen concentreren op wat hij/zij op school moet leren. Daarnaast groeien en ontwikkelen kinderen zich het meest in hun slaap. Om ervoor te zorgen dat uw kind voldoende slaapt is het belangrijk dat uw kind rond dezelfde tijden naar bed gaat en op staat. Voldoende slaapt zorgt ervoor: Dat uw kind alerter is. Dat uw kind beter dingen kan onthouden. Dat de zintuigen van uw kind scherper worden. Dat uw kind alle informatie die hij/zij op school geleerd krijgt beter kan verwerken. Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig? Kinderen tussen 4 t/m 9 jaar hebben ongeveer 11 uur slaap per nacht nodig. Kinderen tussen 9 t/m 12 jaar hebben ongeveer 10 uur slaap per nacht nodig. Het kan zijn dat uw kind wat meer of wat minder slaap nodig heeft, want de behoefte aan slaap kan per kind verschillen. Het is daarom goed om zelf bedtijden te bepalen

6 Hoe bepaal ik de bedtijden van mijn kind? Denk na over de volgende vragen: Komt mijn kind uitgerust uit bed? Kan mijn kind zich goed concentreren overdag? Als u beide vragen met ja kan beantwoorden, krijgt uw kind voldoende slaap. Meer weten over structuur rondom slapen en/of slaap tips? Kijk dan op de volgende websites: Zorgen voor vaste momenten om uw kind te helpen bij zijn/haar schoolwerk of andere leerzame activiteiten Het is belangrijk om op vaste momenten tijd in te plannen om samen met uw kind aan zijn/haar schoolwerk te zitten of andere leerzame activiteiten te doen zoals: Lezen Oefeningen op de computer Een leerzaam spelletje Dit geeft uw kind duidelijkheid, het zorgt voor overzicht en rust. Vooral op de dagen dat u en uw kinderen het misschien wat drukker hebben met andere activiteiten zoals: sport, muziek en/of andere vrijetijdsbesteding Hierdoor maakt u het uw kind makkelijker om op een goede manier met zijn schoolwerk bezig te zijn of met andere leerzame activiteiten. Meer weten over hoe u uw kind kunt helpen bij zijn/haar schoolontwikkeling? De hoofdstukken uw kind helpen bij de taalontwikkeling, uw kind helpen bij de rekenontwikkeling en leerhouding geven meer informatie over hoe u uw kind kan helpen bij zijn/haar schoolontwikkeling.

7 Het aangeven van veranderingen in de dag/week planning aan uw kind Het aangeven van veranderingen in de planning, wat is dat? Het kan voorkomen dat dingen veranderen in de planning. Dit betekent dat dingen die u en uw gezin dagelijks doen een keer veranderd. Dit is niet erg en kan gebeuren. Hiermee leer je kinderen ook dat niet alles zo kan lopen als je had gepland. U hoeft en kunt zich natuurlijk niet altijd aan een vaste structuur houden. Soms gebeurt er iets onverwachts en loopt het anders dan u had gepland. Waarom is het aangeven van verandering in jullie planning belangrijk? Het ene kind kan beter omgaan met verandering als het andere. Dit is ook vast voor u als volwassene herkenbaar? De één gaat sneller mee in een verandering dan de ander. Het is vooral belangrijk dat het bieden van structuur iets wordt wat vanzelf gaat, binnen de opvoeding van uw kinderen. Wel is het goed om hierbij rekening te houden met het type kind. Het ene kind kan beter omgaan met verandering dan de ander. Geef een verandering wanneer mogelijk wel op tijd aan uw kinderen door, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden. Het is voor kinderen soms nog moeilijk om te vertellen dat zij een verandering in de dag vervelend of jammer vinden. Dit heeft te maken met het kunnen uiten van gevoelens. Hierdoor kunnen kinderen in plaats van te zeggen jammer mama, dat ik nu moeten stoppen met spelen, bijvoorbeeld boos worden of verdrietig. Dit kan ook gebeuren wanneer u van de ene activiteit over gaat naar de andere, bijvoorbeeld van samen een boekje lezen naar het avondeten koken. Dit is voor kinderen ook een verandering. Waar het ene kind makkelijk mee omgaat als het andere. Ook hier is het goed om op tijd aan te geven dat uw kind straks iets anders moet gaan doen.

8 Wat heeft mijn kind nodig op dit gebied en wat kan hij/zij al? Ieder kind van elke leeftijd vindt het fijn om te weten waar hij/zij aan toe is. Ook al gaat de één hier wat makkelijker mee om dan de andere. Kinderen hebben hulp nodig bij het plannen, omdat zij nog niet alles kunnen overzien. Wat heeft u daarbij nodig? Meer weten over de ontwikkeling van uw kind op dit gebied? Kijk dan op de volgende websites: Wel is het natuurlijk belangrijk dat uw kinderen dit gaan leren. Hierdoor is het goed om vanaf groep 1 uw kinderen al te betrekken bij de planning. Door te benoemen wat uw kind of jullie samen gaan doen en waarom het op deze manier is ingepland. Vanaf groep 8 kunt u wel met uw kind het zelfstandig plannen oefenen. Plannen wordt dan ook steeds belangrijker in het leven van uw kind omdat hij/zij over een jaar naar de middelbare school toe gaat. Laat uw kind dan zelf zijn huiswerk inplannen en wanneer hij/zij tijd kan maken voor leuke dingen. Bespreek het vervolgens samen en vraag aan uw kind waarom hij/zij het zo heeft ingepland. Hoe plannen jullie thuis een dag/week? Het plannen van een week gaat bij iedereen anders. Iedereen heeft hier zijn eigen manier voor. De één gebruikt een agenda, de ander plakt briefjes op de koelkast en weer een ander heeft een groot bord met alle dagen erop geschreven en wat hij/zij moet doen. Denk eens na over de volgende vragen. Hierbij kunt u het dagboek gebruiken die u misschien eerder heeft bijgehouden. Hoe plannen jullie de dag en de gehele week in? o Zijn er vaste eetmomenten? o Is er tijd voor het ontbijt? o Gaan de kinderen op vaste tijden naar bed? En staan zij op vaste tijden op? o Hoe gaan jullie om met inplannen van schoolwerk in de week? o Is er tijd voor leerzame activiteiten? Wat gebruiken jullie hierbij? Waarom doen jullie dit op deze manier? Is deze manier van plannen ook duidelijk voor uw kinderen? Hoe zou u uw dag en week in willen plannen? Hoe gaat u zelf en uw kinderen om met verandering? Denk eens na over de volgende vragen: Hoe gaat u zelf om met verandering? Hoe gaat uw kind om met verandering? Hoe legt u aan uw kind uit dat iets anders loopt dan gepland? Hoe vertelt u aan uw kind dat het tijd is om iets anders om te doen? Hoe reageert uw kind hierop? Zou u hierin iets willen veranderen? Hoe zou u dit willen aanpakken? Meer weten over het plannen van jullie week of het aangeven van veranderingen? Kijk dan op de volgende websites:

9 Tips en oefeningen voor het plannen van jullie dag/week & het aangeven van veranderingen in de planning aan uw kind Hoe kan ik thuis aan de slag met het plannen van onze dag/week? Welke planning past het beste bij ons gezin? Een handig hulpmiddel om u en uw kinderen te helpen bij het plannen is het maken van een dagschema en een weekplanning. Er zijn veel verschillende manieren om de dag/week voor u en uw kinderen overzichtelijk maken. Waarbij het goed is om eerst na te denken over de volgende punten: Wilt u meer ideeën opdoen voor het maken van een dagschema of een weekplanning? Kijk dan op de volgende websites: Belangrijk is om te kiezen voor iets wat u en uw kinderen fijn vinden werken zoals: een agenda, een papieren schema of een groot whiteboard die u op kan hangen. Houd rekening met de leeftijd van uw kinderen. Kunnen uw kinderen al lezen, schrijven en klok kijken? o Zo, ja dan kunt u kiezen voor een planning met tijden en kunt u of uw kinderen opschrijven wat zij moeten doen. o Kunnen uw kinderen dit nog niet dan is het goed om plaatjes te gebruiken die u op de juiste volgorde hangt bijvoorbeeld: opstaan, ontbijten, tanden poetsen, aankleden en naar school. Deze plaatjes worden ook wel pictogrammen genoemd. Denk na over hoe u het dagschema en de weekplanning duidelijk en overzichtelijk kunt maken voor u zelf en voor uw kinderen, bijvoorbeeld: voor iedereen een apart schema of een groot schema voor het hele gezin. Tips: Snel een dagschema of weekplanner maken, gebruik dan een simpel A4-tje: o Vouw het A4-tje een aantal keer als u een weekplanner wil maken. o Schrijf als u een weekplanner wilt maken in ieder vakje de dag van de week. o Schrijf als u een dagschema en/of weekplanner wil maken de tijden aan de zijkant van de vakjes (hele uren of halve uren). o Plannen maar! Weekplanners die te koop zijn: Er zijn verschillende weekplanners te koop maar deze zijn meestal wel duur. U kunt wel kijken bij Action, Xenos, Hema of Blokker. In deze winkels zijn de weekplanners goedkoper. U kunt ook gebruik maken van het dagschema en de weekplanning die wij gemaakt hebben!

10 U weet wat voor schema en/of planning u het beste kunt gebruiken. En nu? Bij het invullen van een dagschema en/of weekplanning is het belangrijk dat u de dingen die u en uw kinderen doen in de juiste volgorde laat terug komen, bijvoorbeeld: opstaan ontbijten aankleden tandenpoetsen haren kamen naar school. Bij het invullen van een weekplanning is het handig om eerst de activiteiten die dagelijks terug komen een plek te geven zoals: o Opstaan o Ontbijten o Naar school o Naar werk o Middag eten o Huiswerk o Spelen o Boodschappen doen o Huishouden o Avondeten o In bad o Televisie kijken o Slapen deze momenten nog iets anders in kan plannen. Bespreek iedere dag met de kinderen wat er op de planning staat. Dit kunt u de avond van tevoren al doen voor de volgende dag en in de ochtend kunt u dit nog een keer herhalen. Bespreek met de kinderen wat u van hen verwacht zodat zij weten hoe zij zich moeten gedragen en wat zij moeten doen. Maak hier als het nodig is afspraken over en schrijf deze op. Hiervoor kunt u gebruik maken van de afsprakenkaart. Meer weten over het maken van afspraken met uw kind kijk dan naar het hoofdstuk grenzen stellen. Het is natuurlijk verder belangrijk dat jullie als gezin je ook houden aan de weekplanning. Een verandering is niet erg, vertel dat op tijd aan de kinderen maar probeer in de basis je wel te houden aan de planning. Tv of computertijd is handig op drukke momenten van u waarop u uw handen vrij wilt hebben, zoals tijdens het koken. Vervolgens kunt u kijken naar welke activiteiten er wekelijks terugkomen zoals: o Een sport o Spelen bij een vriendje/vriendinnetje Plan nieuwe afspraken of activiteiten op tijd in. Beloon uw kind als hij/zij zich aan de planning en afspraken heeft gehouden. Dit kunt u doen door te vertellen wat hij/zij goed heeft gedaan en door bijvoorbeeld een sticker, kus en knuffel te geven. Belangrijk is dat u de dagen voor uw kinderen zoveel mogelijk hetzelfde invult bijvoorbeeld als uw kind thuis komt na school: eten/drinken, huiswerk maken, buiten/binnen spelen en avondeten. Plan ook bewust tijd samen met uw kinderen in op het schema dan weten zij wanneer u er echt voor hen bent en wanneer zij zelf moeten spelen. Bovendien kunt u dan al het andere ook echt even loslaten als het jullie tijd is Probeer ook tijd vrij te houden, zodat een activiteit nog kunt uitlopen of zodat u op Meer weten over het belonen uw kind op dit gebied, kijk dan naar het hoofdstuk positieve aandacht.

11 Een dagschema en/of weekplanning maken Maak samen met uw kinderen een eigen dagschema en/of weekplanning. Hiervoor kunt u de tips en voorbeelden gebruiken die eerder zijn beschreven. U kunt hier voor ook gebruik maken van het dagschema en de weekplanning met pictogrammen die wij gemaakt hebben. Deze kunt u terug vinden bij de werkbladen op de website. Het is belangrijk jullie de weekplanning je eigen maken en dat u en uw kinderen het fijn vinden werken. Gebruik vooral uw eigen ideeën als u die heeft bij het uitvoeren van de opdracht. Oefenen met het dagschema en/of de weekplanning Oefen één week lang met het dagschema en/of de weekplanning en kijk hier vervolgens op terug met behulp van de volgende vragen: Wat ging goed? Hoe kwam het dat het goed ging? Wat ging minder goed? Hoe kwam het dat het minder goed ging? Is er iets wat ik nog zou willen veranderen aan de weekplanning? Aangeven van een verandering in de planning of het overgaan op een nieuwe activiteit Oefen één week lang met de onderstaande tips voor het aangeven van een verandering of het overgaan op een nieuwe activiteit: Tips: Geef op tijd bij uw kind aan dat er vandaag of straks iets verandert in de planning en herhaal dit ook een aantal keer. Zeg niet straks gaan wij boodschappen doen. Dit zorgt voor onduidelijkheid, maar zeg Als ik klaar ben met de afwas, dan gaan wij even boodschappen doen. Spreek met uw kind over wat er verandert. Leg uit waarom het is veranderd en vertel wat er gaat gebeuren. Wees duidelijk in wat u van uw kind verwacht, zodat hij/zij zich daarop kan voorbereiden. Denk na het oefenen eens na over de volgende vragen: Wat ging goed? Hoe kwam het dat het goed ging? Wat ging minder goed? Hoe kwam het dat het minder goed ging? Wat heb ik nodig om de weekplanning samen met mijn kinderen vol te houden? Is er iets wat ik nog zou willen veranderen in mijn aanpak? Wat heb ik nodig om mijn aanpak aan te passen?

12 Het dagschema en/of de weekplanning blijven gebruiken & het blijven aangeven van veranderingen in de planning aan uw kind Hoe houd ik het vol om het dagschema en/of de weekplanning te blijven gebruiken en veranderingen aan te geven? Het kan gebeuren dat een hele week niet volgens de planning verloopt en dat u dit vergeet te vertellen aan de kinderen. Het bijhouden van een planning is ook niet makkelijk. Zeker als u het niet bent gewend. Gelukkig kunt u elk moment weer opnieuw beginnen met een nieuwe planning. Het moet iets worden wat vanzelf gaat en dat vraagt oefening. Hiervoor is het belangrijk dat u een aantal weken oefent met wat u en/of uw kinderen moeilijk vinden. Oefenen, hoe doen wij dat? Vul de vragen per week in. Hiermee maakt u eigen opdrachten waarmee u een week lang kunt oefenen. Hierna kunt u terug kijken op de opdracht en nadenken over: Of er nog meer oefening nodig is. Of u en uw kinderen met iets anders kunnen gaan oefenen. Of dat u vanaf nu er zelf mee verder kan.

13 Stappenplan om de weekplanning te blijven gebruiken & de veranderingen aan te geven in de planning aan uw kind. Het is goed om na te denken over wat u en uw kinderen nodig hebben om de weekplanning te blijven gebruiken maar ook wat u nodig heeft om aan te blijven geven aan uw kinderen dat er iets is veranderd in de planning. U heeft door de eerdere activiteiten al veel geoefend en nagedacht over wat er goed gaat en minder goed gaat. Hoe gaat u nu zelf verder aan de slag? Een handig hulpmiddel hierbij is het maken van een stappenplan, dat u telkens erbij kunt pakken. Een voorbeeld van een stappenplan: Stap 1: Elke zondag plan ik samen met de kinderen de nieuwe week. Hierdoor praat ik ook met de kinderen over wat er allemaal gaat gebeuren zodat zij weten wat zij kunnen verwachten. Stap 2: Iedere avond bespreek ik met de kinderen de planning voor de volgende dag en wanneer het nodig is herhaal ik dit in de ochtend. Stap 3: Ik vertel de kinderen iedere dag wat ik van hen verwacht en maak hier afspraken over met de kinderen. Als dit goed is gegaan dan beloon ik hun. Stap 4: Zodra er iets gaat veranderen vertel ik dit aan de kinderen. Ik leg uit waarom dit is veranderd en wat zij nu kunnen verwachten. Bedenk uw eigen stappenplan. Wat maakt het voor u makkelijk om hiermee zelf verder aan de slag te gaan? Stappenplan: Stap 1:... Stap 2:... Stap 3:... Stap 4:... Stap 5:... Heeft u nog vragen of wilt u hierbij meer hulp? Ga naar het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) bij u in de buurt. Stap 5: Ik leg duidelijk aan de kinderen uit wat er gaat gebeuren door iedere keer te vertellen wat wij gaan doen na een bepaalde activiteit. Bijvoorbeeld als jij jouw speelgoed hebt opgeruimd dan gaan wij naar de speeltuin of als jij klaar bent met tandenpoetsen dan lees ik jou een boekje voor

14 Het maken van afspraken met uw kind & het belonen van uw kind Het maken van afspraken, wat is dat? Het maken van afspraken met uw kind zijn regels die u samen met uw kind bedenkt. Hierbij is het belangrijk dat: Uw kind de afspraken begrijpt en dat deze bij de leeftijd passen. Uw kind de afspraken ook belangrijk vindt en de voordelen ervan inziet. Er worden afspraken gemaakt met elkaar om zaken te regelen die u en uw kind belangrijk vinden. Samen met uw kind kunt u ook afspraken maken over wat er gebeurt als uw kind zich wel of niet aan de afspraken houdt. Het kan gebeuren dat uw kind zich niet houdt aan de afspraken die jullie samen gemaakt hebben. Zie dit soort momenten als belangrijke leermomenten. Het is dan ook goed om hier met uw kind over in gesprek te gaan. Bespreek: Waarom het uw kind niet gelukt is om zich aan de afspraak te houden. Dit kan soms een hele goede reden zijn. Herhaal waarom jullie de afspraak gemaakt hebben. Herhaal waarom deze afspraak belangrijk is voor jullie. Het kan ook zijn dat de afspraak verandert moet worden, bedenk dan samen een nieuwe afspraak. Waarom is het maken van afspraken belangrijk? Het maken van afspraken zorgt ook voor structuur in huis. Uw kinderen weten hierdoor wat zij moeten doen en hoe zij zich moeten gedragen. Het zorgt voor duidelijkheid. Wat vervolgens bijdraagt aan een gevoel van veiligheid, houvast en rust. Het zorgt ervoor dat u minder snel grenzen hoeft te stellen, omdat uw kind door de afspraken vanzelf gewenst gedrag laat zien. Het zorgt ervoor dat u telkens met hetzelfde gedrag reageert op uw kinderen. Dit maakt u voorspelbaar en is erg belangrijk voor kinderen. Meer weten over het maken van afspraken? Het hoofdstuk grenzen stellen geeft meer informatie over het maken van afspraken met uw kinderen

15 Belonen, wat is dat? Het op een positieve manier aandacht geven aan het gedrag van uw kind wordt belonen genoemd. Door uw kind te belonen laat u met uw gedrag merken dat wat het kind heeft gedaan goed is. Dit is voor kinderen erg belangrijk omdat zij heel gevoelig zijn voor aandacht van hun ouders. Het belonen van uw kind kan soms lastig zijn, omdat wij vaak alleen maar zien wat er fout gaat. Hierbij spelen voornamelijk vermoeidheid en stress een rol. Het belonen kan hierdoor extra energie kosten. Probeer toch iedere dag te kijken wat uw kind goed doet en benoem dit ook. U kunt uw kind belonen op verschillende manieren. Vaak wordt er bij een beloning gedacht aan een cadeautje, maar de beste beloning die u kunt geven aan uw kind is: Wat extra (positieve) aandacht zoals: vertellen aan uw kind hoe trots u op hem/haar bent, een knuffel, kus, aai over de bol. Samen wat tijd doorbrengen zoals: een boekje lezen, een leuke film kijken, met uw kinderen mee spelen. Probeer een goede balans te vinden in het belonen: Vaak belonen is goed en zorgt er voor dat uw kind het gewenste gedrag blijft tonen. Daarnaast wordt hiermee het zelfvertrouwen vergroot. Door overdreven veel (bij ieder klein dingetje) te belonen kunt uw kind juist onzeker worden of minder gaan presteren. Waarom is belonen belangrijk? Het zorgt er voor dat gewenst gedrag blijft of toeneemt. Negatief gedrag vermindert omdat uw kind voldoende aandacht krijgt. Belonen werkt beter dan straffen. Door te belonen leert uw kind hoe hij/zij zich moet gedragen. Dit is natuurlijk wat u wil bereiken. Door te straffen leert uw kind alleen hoe hij/zij niet moet gedragen. Het zorgt er voor dat uw kind zich fijn voelt. Het vergroot het zelfvertrouwen en zorgt er voor dat uw kind positief over zichzelf denkt. Het zorgt voor een fijne sfeer thuis. Het zorgt voor een goede relatie met uw kind. Meer weten over het belonen van uw kind? De hoofdstukken grenzen stellen en positieve aandacht geven meer informatie over het belonen van uw kind.

16 Wat heeft mijn kind nodig op dit gebied en wat kan hij/zij al? Voor kinderen is alles in het leven nog nieuw. Wat voor ons vanzelfsprekend is moeten zij nog ervaren. Door het ouder worden en verschillende ervaringen op te doen leert uw kind wat het wel/niet kan en wat het wel/niet mag. Meer weten over de ontwikkeling van uw kind op dit gebied? Het hoofdstuk grenzen stellen geeft meer informatie over het maken van afspraken met uw kinderen en het hoofdstuk positieve aandacht geeft meer informatie over het belonen van uw kind. Als ouder kunt u uw kind hierbij helpen door het maken van duidelijke afspraken (die horen bij de leeftijd) en uw kind te belonen. Kinderen jonger dan elf jaar leren ook het meest van een beloning en niet door hen te wijzen op fouten die zij gemaakt hebben. Hoe maakt u afspraken met uw kind? Denk eens na over de volgende vragen: Welke afspraken gelden er bij jullie thuis? Zijn deze afspraken duidelijk voor de kinderen? Hoe zijn deze afspraken gemaakt? Hoe zorgen jullie er voor dat iedereen zich aan de afspraken houdt? Op wat voor manier helpen de afspraken bij de structuur thuis? Bent u tevreden met de afspraken die jullie hebben? Wat zou u willen veranderen en hoe? Hoe beloont u uw kind? Denk eens na over de volgende vragen: Wanneer beloont u uw kind? Hoe vaak beloont u uw kind? Hoe beloont u uw kind? Hoe reageert uw kind op een beloning? Op wat voor manier helpt het belonen van uw kind bij de structuur thuis? Bent u tevreden met de manier waarop u uw kind beloont? Wat zou u willen veranderen en hoe? Meer weten over het maken van afspraken en het belonen van uw kind? Het hoofdstuk grenzen stellen geeft meer informatie over het maken van afspraken met uw kinderen en het hoofdstuk positieve aandacht geeft meer informatie over het belonen van uw kind.

17 Tips en oefeningen voor het maken van afspraken & het belonen van uw kind als hij/zij zich heeft gehouden aan de afspraken Hoe kan ik thuis aan de slag met het maken van afspraken en het belonen van mijn kind als hij/zij zich heeft gehouden aan de afspraken? Het maken van afspraken met uw kind kan helpen om jullie dag/week gestructureerd te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken die te maken hebben met: Aankleden Eetgewoontes Opruimen Schoolwerk maken Naar bed gaan Het maken van een afsprakenkaart kunt u en uw kind hierbij helpen. Vervolgens kunt u uw kind belonen als hij/zij zich aan de afspraken heeft gehouden. Een afsprakenkaart maken 1) Denk samen met uw kinderen na over welke afspraken jullie willen maken en/of welke afspraken bij jullie thuis al gelden. 2) Schrijf deze afspraken op de afsprakenkaart. 3) Bespreek met elkaar: o Waarom jullie deze afspraak maken met elkaar. o Wat de voordelen zijn van deze afspraak. o Wat eventuele uitzonderingen zijn op de afspraak. 4) Bedenk eventueel samen met uw kinderen wat er gebeurd als uw kinderen zich wel aan de afspraken hebben gehouden. Hiervoor kunt u eventueel gebruik maken van het stickersysteem. 5) Bedenk eventueel samen met uw kinderen wat er gebeurt als uw kinderen zich niet aan de afspraken houden. 6) Herinner de kinderen dagelijks een aantal keer aan de afspraken. Hierdoor kunnen zij deze niet vergeten en worden de afspraken op een gegeven moment een gewoonte. 7) Lopen de afspraken stroef of merkt u dat het voor uw kinderen lastige afspraken zijn? Bespreek dan samen met uw kinderen wat jullie hier aan kunnen doen. Meer weten over het maken van afspraken en het belonen van uw kind? Het hoofdstuk grenzen stellen geeft meer informatie over het maken van afspraken met uw kinderen en het hoofdstuk positieve aandacht geeft meer informatie over het belonen van uw kind.

18 Het vast blijven houden van de afspraken & het belonen van uw kind als hij/zij zich heeft gehouden aan de afspraken Vasthouden aan de afspraken en uw kind belonen als hij/zij zich heeft gehouden aan de afspraken, hoe houd ik het vol? Het kan lastig zijn voor uw kinderen om de afspraken die jullie hebben gemaakt vast te houden. Zeker als er ook nieuwe afspraken zijn gemaakt. Ook kan het voor uzelf wennen zijn. Dit geldt ook voor het belonen van uw kind. Als u dit minder gewend was om te doen, kan het voorkomen dat u het wel eens vergeet of dat u moeite hebt om te zien wat goed gaat. Het moet iets worden wat vanzelf gaat en dat vraagt veel herhaling en oefening. Hiervoor is het belangrijk dat u een aantal weken oefent met wat u en/of uw kinderen moeilijk vinden. Oefenen, hoe doen wij dat? Vul de vragen per week in. Hiermee maakt u eigen opdrachten waarmee u een week lang kunt oefenen. Hierna kunt u terugkijken op de opdracht en nadenken over: Of er nog meer oefening nodig is. Of u en uw kinderen met iets anders kunnen gaan oefenen. Of dat u vanaf nu er zelf mee verder kan.

19 Stappenplan om afspraken te blijven maken met uw kind, deze afspraken vast te houden & uw kind te belonen als hij/zij zich aan de afspraken houdt Het is goed om na te denken over wat u en uw kinderen nodig hebben om afspraken te blijven maken, de afspraken vast te houden en om uw kind te belonen en om uw kind te belonen als hij/zij zich aan de afspraken houdt. U heeft door de eerdere activiteiten al veel geoefend en nagedacht over wat er goed gaat en minder goed gaat. Hoe gaat u nu zelf verder aan de slag? Een handig hulpmiddel hierbij is het maken van een stappenplan, dat u telkens erbij kan pakken. Een voorbeeld van een stappenplan: Stap 1: De afspraken die ik samen met de kinderen heb gemaakt hang ik in de woonkamer zodat wij de afspraken altijd kunnen zien. Stap 2: Ik herhaal de afspraken die zijn gemaakt met de kinderen een aantal keer per dag. Stap 3: Ik beloon de kinderen iedere keer als zij zich aan de afspraken hebben gehouden. Stap 4: Als de kinderen zich niet houden aan de afspraken dan bespreek ik met mijn kinderen waarom dit niet is gelukt en herhaal waarom wij dit hebben afgesproken. Bedenk uw eigen stappenplan. Wat maakt het voor u makkelijk om hiermee zelf verder aan de slag te gaan? Stappenplan: Stap 1:... Stap 2:... Stap 3:... Stap 4:... Stap 5:... Heeft u nog vragen of wilt u hierbij meer hulp? Ga naar het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) bij u in de buurt.

20 Zorgen voor een rustige en vaste omgeving Zorgen voor een rustige en vaste omgeving, wat is dat? Het zorgen voor een rustige omgeving betekent dat iedereen in huis zijn eigen (opgeruimde en veilige) vaste plek heeft in huis zoals: Een eigen kamer. Een speelhoek. Een plek voor huiswerk. Plek om buiten te spelen. Daarnaast gaat het ook om vaste plekken in huis waar jullie samen dingen kunnen doen zoals: Een boekje lezen. Een spelletje spelen. Het huiswerk maken. Koken. Televisie kijken. Praten. Verder is het letterlijk zorgen voor een stukje rust belangrijk. Een kind kan zich bijvoorbeeld niet concentreren op zijn huiswerk als de televisie of de muziek hard aan staat. Waarom is het zorgen voor een rustige en vaste omgeving belangrijk? Het geeft kinderen duidelijkheid, een gevoel van veiligheid en houvast. Het zorgt voor rust bij uw kinderen, waardoor zij zich makkelijker kunnen concentreren op wat zij aan het doen zijn zoals schoolwerk maken of andere leerzame activiteiten. U zorgt hiermee voor duidelijkheid en voorkomt dat u telkens grenzen hoeft te stellen aan uw kinderen. Uw kinderen weten waar zij bepaalde dingen wel en niet mogen. Er wordt bijvoorbeeld niet gespeeld bij het gasfornuis in de keuken, maar wel aan de keukentafel in de woonkamer. Zorgen voor een vaste werkplek en een rustige leeromgeving: Het maken van een voor- en nadelenlijst Schrijf op wat voor u en uw kinderen de voordelen en nadelen zouden zijn van het zorgen voor een rustige en vaste omgeving. Kies samen met uw kind een vaste plek uit om schoolwerk te maken. Dit helpt uw kind om sneller in de stemming te komen voor het maken van schoolwerk en zorgt er voor dat uw kind zich beter kan concentreren. Vaak vinden kinderen een plek in de woonkamer fijn. Hierdoor laat u ook zien dat huiswerk maken erbij hoort en uw kind kan hierdoor ook zijn schoolspullen laten liggen. Dat werkt fijn. Zorg er voor dat uw kind niet gestoord kan worden. Zet bijvoorbeeld de televisie, computer en muziek uit. Dit helpt uw kind om zich te kunnen concentreren. Zorg voor een fijne werksfeer. Kijk met uw kind mee en help uw kind. Het is belangrijk om hier een fijne ervaring van te maken, want huiswerk maken hoort er gewoon bij.

21 Wat heeft mijn kind nodig op dit gebied en wat kan hij/zij al? Jonge kinderen (ongeveer 2,5 jaar tot en met 6 jaar) spelen graag bij u in de buurt. Dit geeft hen een veilig gevoel. Vaak is ook te zien dat zij al hun speelgoed meenemen naar een plek in huis waar u bent. Het is dan misschien een idee om een plek in huis in te maken waar de kinderen in uw buurt kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan een speeltafel. Meer weten over de ontwikkeling van uw kind op dit gebied? Kijk dan op de volgende websites: Als de kinderen wat ouder worden zullen zij steeds meer zelfstandig kunnen spelen en andere activiteiten kunnen doen zoals huiswerk maken op hun eigen kamer. Dit verschilt wel per kind en wat het kind zelf prettig vindt. Er zijn bijvoorbeeld ook kinderen die het fijn vinden om bij u aan de keukentafel hun rekensommen te maken. Hoe zorgen jullie thuis voor een rustige en vaste omgeving? Denk eens na over de volgende vragen: Wat zijn de vaste plekken om activiteiten te kunnen doen bij u thuis? Waar maken de kinderen op dit moment hun schoolwerk? Hoe denkt u dat deze vaste plekken zijn voor de kinderen? Bent u tevreden over de vaste plekken die u en uw gezin hebben? Wat zou u willen veranderen en hoe? Meer weten over het zorgen voor een rustige en vaste omgeving? Kijk dan op de volgende websites:

22 Tips en oefeningen voor het zorgen voor een rustige en vaste omgeving Hoe kan ik thuis aan de slag met het zorgen voor een rustige en vaste omgeving? Het zorgen voor een rustige en vaste omgeving heeft te maken met uw gewoonten en gezinsregels. Daarnaast speelt ook de grootte van uw gezin en huis mee in het maken van eigen plekken voor de kinderen en voor uzelf. Het is dan ook belangrijk om hier uw eigen invulling aan te geven en er kunnen op simpele en goedkope manieren al eigen plekken gemaakt worden. Zorgen voor vaste plekken in huis. Bij het maken van vaste plekken is het goed om na te denken over wat hebben mijn kinderen nodig. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Een goede speelplek. Een plek om huiswerk te maken. Een plek om te ontspannen. Wat hebben uw kinderen nodig? Een plek om. Een plek om. Een plek om. Een plek om. Een plek om. Vervolgens kunt u nadenken over de volgende vragen: Hoe komen al deze plekken terug in uw huis? Wat zou u nog willen verbeteren? Hoe zou u dit willen aanpakken? Wat of wie heeft u nodig? Het maken van de eigen plekken en het oefenen hiermee. Bespreek de vaste plekken die u heeft bedacht met de kinderen. Vinden zij dit ook een goed idee? Maak de eigen plekken zoals u had bedacht samen met de kinderen. Maak met de kinderen duidelijke afspraken over de vaste plekken. Vertel wat u van hen verwacht. Het is handig om deze afspraken op te schrijven zodat u en de kinderen hier weer naar kunnen kijken. Hiervoor kunt u ook gebruik maken van de afsprakenkaart. Oefen één week met de vaste plekken. Denk na over de volgende vragen: Werken de vaste plekken zoals uw had gedacht? Wat ging er goed en hoe kwam dat? Wat zou u nog willen veranderen?

23 De rustige en vaste omgeving zelf vast blijven houden Hoe houd ik het zorgen voor een rustige en vaste omgeving vol? Het kan lastig zijn om de vaste plekken vol te houden. Zeker voor de kinderen als de plekken nieuw zijn. Ook al zijn er afspraken gemaakt dit kan voor sommige kinderen als nog lastig zijn. Ook voor uzelf kan het wennen zijn. Het moet iets worden wat vanzelf gaat en dat vraagt oefening. Hiervoor is het belangrijk dat u een aantal weken oefent met wat u en/of uw kinderen moeilijk vinden. Oefenen, hoe doen wij dat? Vul de vragen per week in. Hiermee maakt u eigen opdrachten waarmee u een week lang kunt oefenen. Hierna kunt u terug kijken op de opdracht en nadenken over: Of er nog meer oefening nodig is. Of u en uw kinderen met iets anders kunnen gaan oefenen. Of dat u vanaf nu er zelf mee verder kan.

24 Stappenplan om de rustig en vaste omgeving vol te houden. Het is goed om na te denken over wat u en uw kinderen nodig hebben om de vaste plekken en regels die jullie gemaakt hebben te blijven gebruiken. U heeft door de eerdere activiteiten al geoefend en nagedacht over wat er goed gaat en minder goed gaat. Hoe gaat u nu zelf verder aan de slag? Een handig hulpmiddel hierbij is het maken van een stappenplan, dat u telkens erbij kunt pakken. Een voorbeeld van een stappenplan: Stap 1: Ik herhaal de afspraken die zijn gemaakt met de kinderen over de vaste plekken dagelijks. Stap 2: Ik pas de regels rondom de vaste plekken telkens toe, door deze te herhalen. Stap 3: Ik beloon de kinderen iedere keer als zij zich aan de afspraken hebben gehouden. Bedenk uw eigen stappenplan. Wat maakt het voor u makkelijk om hiermee zelf verder aan de slag te gaan? Stappenplan: Stap 1:... Stap 2:... Stap 3:... Stap 4:... Stap 5:... Heeft u nog vragen of wilt u hierbij meer hulp? Ga naar het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) bij u in de buurt.

Grenzen stellen. duidelijk zijn in wat uw kind wel en niet mag

Grenzen stellen. duidelijk zijn in wat uw kind wel en niet mag Grenzen stellen. duidelijk zijn in wat uw kind wel en niet mag Waarom is het stellen van grenzen belangrijk? Uw kind kan op een veilig manier dingen onderzoeken en ervaren Wat is het stellen van grenzen?

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn planning

Inhoud. Mijn leven. mijn planning Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Planning... 4 Hoofdstuk 2 Vooruitdenken... 6 Hoofdstuk 3 Waarom?... 8 Hoofdstuk 4 Voordelen... 10 Hoofdstuk 5 Agenda... 12 Hoofdstuk 6 Overzicht... 14 Hoofdstuk 7 Tips...

Nadere informatie

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt.

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt. CONTRACT Informatie voor jou en je ouders Je gebruikt misschien al best lang groeihormoon. Iedere avond weer. Iets waarvan jij misschien denkt: Hoe lang nog?, Ik ben het zat!, of: Ik kan het nou onderhand

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

U denkt: Dit kan niet langer zo!! Hoe kan ik deze negatieve spiraal doorbreken?

U denkt: Dit kan niet langer zo!! Hoe kan ik deze negatieve spiraal doorbreken? Zo-doen-we-het-kaart Informatie voor ouders Het kan gebeuren dat in de loop van de tijd het toedienen van het groeihormoon problemen oplevert. Uw kind wil niet meer. Iedere avond probeert uw kind tijd

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Zo-doen-we-het-kaart Bestemd voor ouder en kind tot ongeveer 12 jaar

Zo-doen-we-het-kaart Bestemd voor ouder en kind tot ongeveer 12 jaar Zo-doen-we-het-kaart Bestemd voor ouder en kind tot ongeveer 12 jaar Informatie voor ouders Het kan gebeuren dat in de loop van de tijd het toedienen van het groeihormoon problemen oplevert. Uw kind wil

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6

Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Wenbeleid Inhoud 2 Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: Eerste kennismaking 4 Hoofdstuk 3: Het afscheid 5 Hoofdstuk 4: De gehele periode van wennen 6 Bijlage 1: Wenschema 2 1. Inleiding Pedagogische medewerkers

Nadere informatie

Er zijn enkele dingen waar u als ouder al op kunt letten in de uitspraak van uw kind:

Er zijn enkele dingen waar u als ouder al op kunt letten in de uitspraak van uw kind: Er zijn enkele dingen waar u als ouder al op kunt letten in de uitspraak van uw kind: Luister naar wát uw kind zegt en niet naar hóe het gezegd wordt. Als u steeds verbetert wat uw kind zegt, zal het plezier

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Eten, slapen & zindelijk worden

Eten, slapen & zindelijk worden Eten, slapen & zindelijk worden Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien,

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

Peutertijd. Op ontdekkingstocht met je kind. Jeugd en Gezin

Peutertijd. Op ontdekkingstocht met je kind. Jeugd en Gezin Peutertijd Op ontdekkingstocht met je kind Vanaf anderhalf jaar maken kinderen een snelle groei en ontwikkeling door. Het is een belangrijke fase in hun leven waarin ze de wereld willen gaan ontdekken

Nadere informatie

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen Beste ouder, Stop met spelen en maak je huiswerk! Mama, hoe begin ik aan die taak? Jij kan toch nog niet klaar zijn met je huiswerk?! Papa, kan jij me helpen met het plannen van mijn lessen? Klinken deze

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Opzet van de lezing Welkom Inleiding Theorie, tips en adviezen over opvoeden

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Epilepsie Groei-wijzer LVB jaar: Hier ben ik

Epilepsie Groei-wijzer LVB jaar: Hier ben ik Epilepsie Groei-wijzer LVB 4 2 jaar: Hier ben ik Naam: Als je ouder wordt, verandert er veel voor jou en voor je ouders of verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger. Je regelt de dingen zelf en

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten Na deze les kun je: s ochtends tijd besparen; op een rijtje zetten wat je allemaal moet doen; bepalen wat echt belangrijk is; een goede planning maken. 4 Bespaar tijd! School, vrienden, sport, clubjes

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Peuters: lief maar ook wel eens lastig

Peuters: lief maar ook wel eens lastig Peuters: lief maar ook wel eens lastig Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

Hand-outs ouderavond jaar 2

Hand-outs ouderavond jaar 2 Hand-outs ouderavond jaar 2 Inhoudsopgave Werkblad: Uitdagingen in gedrag 2 Overzicht voorwaarden voor gedragsverwachtingen 3 Matrix voor Thuis (leeg) 4 Matrix voor Thuis (ingevuld) 5 Les in goed gedrag

Nadere informatie

Groei-wijzer LVB jaar: Hier ben ik

Groei-wijzer LVB jaar: Hier ben ik Groei-wijzer LVB 4 2 jaar: Hier ben ik Naam: Als je ouder wordt, verandert er veel voor jou en voor je ouders of verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger. Je regelt de dingen zelf en je krijgt

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12 Gefeliciteerd! 3 Waarom dit boek? 3 Hoe gaat dit boek jou helpen? 3 Is er nog iets dat je moet weten voordat je verder leest? 4 Laatste loodjes 6 De agenda 6 Nu jij 9 Tot zover 12 Gefeliciteerd! Als je

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

- 1 -

- 1 - - 1 - Hallo, ik ben Agnes Jaspers Als Coach help ik mensen door middel van Mindfulness rust en ruimte te creëren in hun leven. Dit ebook heb ik speciaal voor jou geschreven. Je vindt in dit ebook een aantal

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Slapen een probleem (4-12 jaar)

Slapen een probleem (4-12 jaar) Slapen een probleem (4-12 jaar) 1 2 Slapen een probleem (4-12 jaar) Voldoende slaap belangrijk! Iedereen heeft slaap nodig. Voldoende slaap geeft een uitgerust en fit gevoel. Onvoldoende slaap leidt tot

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR 20 challenges voor ouders en kids! Spelboekje Samenspel Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY Samenspel is ontwikkeld voor de Week van de Opvoeding 2018 Concept en tekst:

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan...

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan... Na deze les kun je: vertellen hoe jij nu huiswerk maakt; zorgen voor een goede huiswerkplek; stoorzenders uitzetten; een huiswerkplan maken; jezelf belonen na je huiswerk. 2 Huiswerk Huiswerk?! Leuk is

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten www.edusom.nl Thema Op het werk. Les14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Daarna

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BOOS oefenboekje om te leren omgaan met boosheid Steef Oskarsson Boos Boos is een emotie. Net als blij, bedroefd en bang. Iedereen is wel eens boos. Sommige mensen zijn vaak boos, sommigen niet.

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

mensen met hersenletsel

mensen met hersenletsel Tips van en voor mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van mensen met hersenletsel die deelnamen aan een onderzoek naar de zorg

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

Tips bij cognitieve stoornissen

Tips bij cognitieve stoornissen Tips bij cognitieve stoornissen Tips bij cognitieve stoornissen Problemen in het denken worden ook wel cognitieve stoornissen genoemd. De meest voorkomende klachten zijn: - Aandachts- en concentratieproblemen.

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Video-hometraining. Informatie voor ouders

Video-hometraining. Informatie voor ouders Video-hometraining Informatie voor ouders Video-hometraining In het omgaan met kinderen komen we dagelijks grote en kleine problemen tegen. Bijvoorbeeld omdat kinderen moeilijk gerdag laten zien of problemen

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

deel 2 slaap dag- en nachtboek jaar door Michal Janssen kletsen over vandaag, vooruitkijken naar morgen, ontspannen en lekker slapen

deel 2 slaap dag- en nachtboek jaar door Michal Janssen kletsen over vandaag, vooruitkijken naar morgen, ontspannen en lekker slapen deel 2 KLETS! slaap dag- en nachtboek 6-99 + jaar door Michal Janssen kletsen over vandaag, vooruitkijken naar morgen, ontspannen en lekker slapen slaapklets! is een dag- en nachtboek voor kleine en grote

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden NEEEE, koppig, dwars en zelluf doen ze zijn erom berucht PEUTERS. Soms tref je ze brullend op de vloer van de supermarkt,

Nadere informatie

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. .

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. . Het$ochtendritueel$ Gisteren hebben we kennisgemaakt met Daan en Sterre. Daan is een prikkelmijder, en Sterre is een prikkelzoeker. Als prikkelmijder probeert Daan zijn ochtend zo in te richten dat iedereen

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

Zelfstandigheid stimuleren

Zelfstandigheid stimuleren Zelfstandigheid stimuleren Zelfstandigheid stimuleren Wat kunt u van uw kind op verschillende leeftijden verwachten? Praat met uw kind over PKU Dagelijkse eiwit- of Phe-planner Zelfstandigheid stimuleren

Nadere informatie

Online Basistraining Eten naar Behoefte. ande schriftelijke toestemming van de auteur

Online Basistraining Eten naar Behoefte. ande schriftelijke toestemming van de auteur Online Basistraining Eten naar Behoefte ande schriftelijke toestemming van de auteur Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten. ( Einstein) Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voeding. Handleiding voor begeleiders

Voeding. Handleiding voor begeleiders Voeding Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij wordt uitgegaan

Nadere informatie