infobrochure Puttene 1A 9680 Maarkedal 055 /

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "infobrochure Puttene 1A 9680 Maarkedal 055 /"

Transcriptie

1 infobrochure Puttene 1A 9680 Maarkedal 055 /

2 Hier ben je welkom! In De Kiezel krijg je een eigen warm en veilig plekje. Je kan hier spelen, studeren, naar school gaan, familie en vrienden ontmoeten, plezier maken, lachen op jouw manier. Wij zorgen voor jou! Je ontmoet hier eerlijke en betrouwbare mensen die er voor jou zijn. Met al jouw kleine en grote vragen kan je altijd bij hen terecht. Jij bent de moeite waard! Vertel ons wat voor jou belangrijk is. Jij verdient kansen om te groeien, om te leren, om te onderzoeken wat haalbaar is voor jou, om te herbeginnen als het eens moeilijk liep. We geloven in jou en in wat je kan! Wij geloven in alle eenvoudige en goede dingen die in jou verborgen zitten. Je mag hier echt jezelf zijn zonder daarom stoer of vervelend te moeten doen. Je blijft verbonden! Je hoort bij mensen die voor jou belangrijk zijn. Ook met hen willen wij samenwerken. Jouw ouders betrekken we bij de zorg en de opvoeding die je hier krijgt. We helpen je om voldoende rekening te houden met anderen en met je omgeving. Samen op weg, eerlijk en krachtig! Samen zoeken we hoe jij en jouw omgeving op eigen krachten verder kunnen. Hindernissen en moeilijkheden gaan we niet uit de weg. Wij zeggen onze mening als het dreigt mis te lopen. Wij sturen bij, eerlijk en oprecht. Wij geloven dat je uit fouten kan leren. We zoeken naar oplossingen en bouwen aan jouw toekomst. We zoeken uit wat goed gaat, waar jij en anderen rond jou sterk in zijn. We geloven in jou, we geloven in jouw kracht. Zo willen we omgaan met jou en met elkaar!

3 3 Wie zijn we? De Regenboog is een afdeling van begeleidingstehuis De Kiezel. Onze voorziening is gelegen in Etikhove, een deelgemeente van Maarkedal, in het hartje van de Vlaamse Ardennen. In De Kiezel is er plaats voor 35 jongens en meisjes van 0 tot 20 jaar. Zij zijn geplaatst door de Jeugdrechter of door het Comité Bijzondere Jeugdzorg omdat ze om de één of andere reden (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Er zijn drie leefgroepen: twee verticale leefgroepen voor kinderen van 0 tot 16 jaar en een adolescentenleefgroep (De Regenboog) voor jongens en meisjes van 15 tot maximum 20 jaar. Een verblijf in De Regenboog wordt in de eerste plaats gebruikt om terug wat rust en stabiliteit te brengen in het leven van de jongeren en te werken aan de problemen die er in het gezin zijn. Verder helpen wij de jongeren om te groeien in zelfstandigheid zodat ze goed voorbereid zijn voor later. De jongeren die in De Regenboog verblijven gaan naar school of gaan reeds werken.

4 Ons aanbod In De Regenboog leef je samen met andere jongeren. Het team van begeleiders maakt er samen met jou werk van om de tijd die je bij ons zal doorbrengen zo goed mogelijk te laten verlopen voor iedereen. Om dit samenleven in goede banen te leiden, gelden er bepaalde huisregels (zie midden van deze brochure). De Regenboog is meer dan gewoon een huis waar je blijft slapen en waar je eten krijgt. We proberen je vooruit te helpen met de dingen waar je het moeilijk mee hebt, er wordt daarbij steeds rekening gehouden met jouw situatie. Onze werking is ook gericht op groei naar zelfstandigheid. Dat wil zeggen dat je hier op eigen benen leert staan. Naarmate je vooruit gaat en toont dat je je verantwoordelijkheid kan opnemen, zal je meer vrijheden krijgen. Onze manier van werken kan je alleen helpen als jij bereid bent om er het beste van te maken. Wanneer je in De Regenboog intrekt, zullen wij samen met jou een contract opstellen om jouw motivatie en onze inzet gedurende onze samenwerking te onderstrepen. Achteraan in deze brochure vind je meer informatie over de verschillende werkvormen die we in De Regenboog aanbieden: de leefgroepwerking, kamertraining op studio en begeleid zelfstandig wonen.

5 5 Het team In De Regenboog word je begeleid door een team van zes begeleiders en een gezinsbegeleider (pedagogisch coördinator). Er zijn steeds één of meerdere begeleiders aanwezig in het huis. Kort na je aankomst zal je een individuele begeleider krijgen, ook wel IB ( iebee ) genoemd. Je IB is een begeleider van het team die zich specifiek over jou bekommert. Hij bespreekt met jou wat er van je verwacht wordt, maakt afspraken met jou... Je kan bij hem terecht met vragen over je begeleiding of als je met een probleem zit. Je IB blijft altijd samenwerken met de rest van het team zodanig dat alle begeleiders op de hoogte blijven van de dingen waar je mee bezig bent en jou ook kunnen verder helpen wanneer dit nodig is. De gezinsbegeleider onderhoudt contacten met je ouders, de consulent(e), school en andere instanties. Hij zal met jou en je familie dagbezoeken, weekends en vakanties plannen. Hij is steeds bereid tot een gesprek of om gewoon eens te luisteren naar de dingen waar jij zoal mee bezig bent.

6 De verwijzer Als je in De Regenboog verblijft, ben je geplaatst door een Jeugdrechter of door het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg. In beide gevallen heb je een consulent(e) die jouw begeleiding opvolgt. Wanneer je door de jeugdrechter geplaatst bent, is hij/z het die belangrijke beslissingen over je plaatsing neemt. Jouw mening is ook heel belangrijk. Je kan je steeds richten tot je consulent, die een tussenpersoon is tussen jou en je gezin en de jeugdrechter. De mensen van De Regenboog zullen je helpen om gehoord te worden. In het geval dat je gevolgd wordt door het Comité, worden belangrijke beslissingen genomen in overleg met jou, je ouders, je consulent en de voorziening. De gezinsbegeleider van De Regenboog houdt regelmatig contact met je consulent en om de zes maanden brengen de begeleiders schriftelijk verslag uit over het verloop van de begeleiding. Dit verslag wordt op voorhand met jou voorbereid en besproken. We organiseren dan ook een Ronde Tafel-gesprek met jou, jouw ouders, consulent, IB en gezinsbegeleider. De meeste consulenten komen af en toe eens langs om met de jongeren te praten en te horen hoe het gaat of om problemen te bespreken. Als je dat wil, kan je zelf ook een gesprek aanvragen met je consulent.

7 7 Gezinsbegeleiding contacten Een begeleidingstehuis (zoals De Kiezel) heeft niet de bedoeling je gezin of familie te vervangen. Tijdens je verblijf in De Regenboog is het de bedoeling om de contacten met thuis zoveel als mogelijk te herstellen of terug op te bouwen. De gezinsbegeleider onderhoudt de contacten met je ouders en gezin. Hij gaat op huisbezoek om naar je ouders te luisteren. Er zullen ook gemeenschappelijke gesprekken doorgaan met jou, je ouders en eventueel andere familieleden. De gezinsbegeleider zal ook naar jou luisteren en rekening houden met jouw ervaringen en met wat jouw wens is. De Kiezel werkt in opdracht van je verwijzer (Jeugdrechtbank of Comité Bijzondere Jeugdzorg), dus ook de mening van de consulent is erg belangrijk. Het is mogelijk om in het weekend en in de vakantie op (dag-)bezoek of weekend te gaan bij familie. De afspraken hier rond noemen we een contactregeling. Een contactregeling met familie wordt opgesteld in overleg met de betrokkenen en moet goedgekeurd worden door de consulent. Afspraken over dagbezoeken, weekends en vakanties thuis verlopen via de gezinsbegeleider en dienen op tijd (minstens een week op voorhand) aangevraagd te worden. De consulent of jeugdrechter kan (tijdelijke) contactbeperkingen opleggen, en bezoek of andere contacten met bepaalde mensen weigeren.

8 Het is mogelijk om tijdens je verblijf in De Regenboog bezoek te ontvangen in de leefgroep van familie en vrienden. Deze bezoeken moeten op voorhand gepland worden. Je kan in De Regenboog telefoon ontvangen via de vaste lijn of je kan ook je eigen gsm gebruiken. Diegenen die contact hebben met familie, kunnen één telefoongesprek per week doen met de telefoon van de voorziening. Jouw rechten in de hulpverlening Als minderjarige heb je rechten als je hulp krijgt. Wij willen jou daar graag over informeren. Er is een duidelijke brochure over de rechten van jongeren in de jeugdhulp: ZITEMZO... in de integrale jeugdhulp. Deze brochure kan je raadplegen in de leefgroep of wij kunnen jou een persoonlijk exemplaar bezorgen. Als je dat wil kan je dit met iemand van je begeleiders doornemen. Hiernaast kan je ons Charter van de hulpverlening lezen.

9 9 Wij willen altijd grondig nadenken over wat voor jou het beste is! Als meerdere belangen in het spel zijn zal jouw belang voorop staan. Als je oud genoeg bent én als je ook op een verstandige en redelijke manier over jouw situatie kan denken en praten kan je zelf dingen doen en beslissen, bijvoorbeeld over de hulp die je krijgt, over wie jou daarin kan helpen (bijstandspersoon) Alle kinderen en jongeren zijn voor ons gelijk. Politieke of godsdienstige voorkeur, huidskleur spelen geen rol. Wij respecteren jouw persoon, jouw mening en jouw privacy. Je hebt recht op een eigen veilige plek. Als je hulp vraagt zullen we met jou kijken hoe dat het beste kan: samen, met ons, of elders. Als we doorverwijzen helpen we je tot je daarvoor klaar bent. Wij willen niets doen achter jouw rug. Wij vertellen jou alles wat voor jou, en voor jouw hulp, belangrijk is. Anderen, zelfs jouw ouders, vertellen we niets zonder dit vooraf met jou te bespreken. Soms zijn dingen erg moeilijk om te begrijpen of heel erg lastig om te dragen. Dan zullen we heel goed nadenken of we je dit (al) kunnen vertellen. Je mag mee-praten over de hulp die je krijgt en over de manier waarop wij dit samen doen. Wij geven jou graag inspraak over wat er in het home en in de leefgroep gebeurt. Tenzij de jeugdrechter dit verbiedt heb je recht op contacten met je ouders. Soms is dit (nog) niet (meteen) goed voor jou, of voor je ouders. Dan bespreken we dit met jou. We houden een dossier bij over jou: - je mag vragen wat daarin staat (over jou) - je mag vragen om dingen toe te voegen (over jou) - je mag een kopie vragen van de dingen die over jou gaan - als jij ons dingen vertelt en je wil niet dat anderen dit in je dossier lezen, dan mag je ons vragen om dit geheim te houden In contacten met hulpverleners mag je iemand meenemen die je vertrouwt. Jouw lief, je beste vriend, je ouders, beantwoorden niet aan de voorwaarden van de wet die dit regelt. Je hebt recht op zakgeld, tenzij je werkt. Wij behandelen jou op een menselijke manier. Dit wil zeggen dat we eerlijk en rechtvaardig met jou omgaan. Dit geldt zeker bij straffen.

10 Deze huisregels zijn er om het samenleven in De Regenboog in goede banen te leiden. We willen dat alle bewoners en medewerkers het zo goed mogelijk hebben. Er kan over veel gesproken worden. Maar als je regels overtreedt of je houdt je niet aan de gemaakte afspraken, betekent dit ook dat je de gevolgen van je keuzes zal moeten aanvaarden. Samenleven Je verdient het om met respect behandeld te worden, net als de andere bewoners en de medewerkers. Behandel de andere zoals je zelf wilt dat er met jou omgegaan wordt. Tegen alle vormen van agressie zal streng opgetreden worden. Streng verboden zijn: wapens, drugs, dealen. Als je spullen beschadigt die niet jouw eigendom zijn, zal je deze moeten vergoeden. Je mag je gsm overdag bijhouden, maar je mag er niet mee bellen in aanwezigheid van andere bewoners. Je kan per week één telefoongesprek doen naar een familielid met de vaste telefoon of gsm van De Regenboog. Je kan op je kamer naar muziek luisteren. In de gemeenschappelijke delen kan er enkel naar de muziekinstallatie van de voorziening geluisterd worden. Iedereen draagt zijn steentje bij! De huishoudelijke taken worden verdeeld. Je kan in De Regenboog enkel bezoek ontvangen na toelating van het begeleidersteam. Het vaste bezoekmoment is zaterdagnamiddag van 14u tot 17u. We rekenen erop dat je je houdt aan gemaakte afspraken. Als je te laat terug bent na school of een andere uitstap, zal deze tijd dubbel afgetrokken worden van je vrije uren. Seksuele contacten zijn niet toegestaan in De Regenboog. Als je met deze huisregel in de knoei komt moet je dat bespreken met een van de begeleiders. J e eigen k amerje eigen kamer Je eigen kamer is de plaats waar je tijd doorbrengt, om te slapen, om te studeren of als je even alleen wilt zijn. Je kan je kamer een persoonlijke toets geven en gezellig maken. Om te vermijden dat de muren beschadigd worden, is er een kurkmuur voorzien waar je dingen op kan hangen. De meubels mag je niet verplaatsen.

11 11 Alhoewel dit tijdens je verblijf jouw kamer is, blijft de ruimte eigendom van de voorziening. De leefgroepbegeleiders zullen je kamer regelmatig bezoeken om de hygiëne, orde en netheid te controleren. Om veiligheidsredenen, of als dat nodig geacht wordt kunnen de begeleiders je kamer controleren op ongeoorloofd materiaal of verboden producten. Je kan je kamer met een draaiknop afsluiten als je je wast of omkleedt of om je privacy te garanderen. Het studie-uur is een verplicht kamermoment op alle schooldagen. Ook wie geen studiewerk heeft, brengt die tijd op zijn kamer door. Tijdens de schooldagen geldt 22u als slaapuur in de Regenboog, in de vakantie is dit 22u30. Op zaterdag is het slaapuur 23u. Andere bewoners kan je ontmoeten in de leefruimtes, bezoek bij elkaar op de kamer is niet toegestaan. Voorkomen In De Regenboog vinden we een verzorgd voorkomen belangrijk. Samen met de begeleiders sta jij in voor de aankoop van je kledij. Het dragen van kledij of een kapsel dat aanstootgevend is, of van weinig zelfrespect of respect voor anderen getuigt, is niet toegestaan in De Regenboog. Tijdens je verblijf in De Regenboog mag je geen tatoeage nemen. Als je een piercing wil moet je dat eerst met je ouders én je individuele begeleider bespreken. Gebruik maken van de badkamer en de douche kan niet voor 6u30 en niet na 21u30. Roken druggebr uik gezondheid druggebruik - gezondheid De begeleiders en de bewoners werken samen om de voorziening drugvrij te houden. Gebruik en bezit van drugs of alcohol is uiteraard uit den boze, maar ook afbeeldingen of andere tekenen die naar druggebruik verwijzen zijn niet welkom in De Regenboog. In het drugsbeleidsplan kan je uitgebreid lezen welke regels hier gelden. Alhoewel het niet aangemoedigd wordt, mag je op de afgesproken momenten roken in de tuin. Omwille van de brandveiligheid is roken op de kamers absoluut verboden. De overtreder van deze regel riskeert een geldboete. Zolang je in De Regenboog verblijft, zijn de begeleiders mede verantwoordelijk voor je medische opvolging. Als je je ziek voelt, of bij een dokter wilt gaan moet je dat met hen bespreken. Alle medicatie in De Regenboog dient door de begeleiders bijgehouden te worden.

12 Vrije tijd In het weekend heb je vrije tijd. De activiteiten buitenshuis die je zelf plant noemen we je vrije uren. Het aantal vrije uren is afhankelijk van de fase waarin je zit en hoe je verblijf in De Regenboog verloopt. Als je dat wil kan je aansluiten bij een vrijetijdsclub, een sportclub, een jeugdbeweging,... of een weekend- of vakantiejob zoeken. Je IB wil je hier zeker bij helpen. Tijdens de vakantieperiodes worden er groepsactiviteiten georganiseerd. In de zomervakantie gaan we ook samen op kamp. De activiteiten en het kamp zijn verplicht voor de leefgroepbewoners. Studies Werk De opvolging van je school- en werksituatie is een belangrijk onderdeel van de begeleiding in De Regenboog. Als dat mogelijk is kan je vanuit De Regenboog verder school lopen in de school waar je reeds ingeschreven was. Als dat niet lukt, of als je geen school hebt, dan wordt samen met jou en je ouders de meest geschikte opleiding en school gekozen. Tijdens het schooljaar is er elke weekdag een verplicht studie-uur. Je agenda wordt gecontroleerd en als dat nodig is word je geholpen met je huiswerk. We houden regelmatig contact met je school en ook je ouders worden op de hoogte gehouden. Als je reeds werkt of werkzoekende bent, word je hierin geholpen door de begeleiders. Ook een vakantie- of weekendjob is mogelijk tijdens je verblijf in De Regenboog. Dit kan je bespreken met je IB.

13 13 Geldbeheer Je zal tijdens je verblijf in De Regenboog zakgeld krijgen. Hoeveel zakgeld je krijgt, wordt door de wet bepaald en is afhankelijk van je leeftijd. Je individuele begeleider zal met jou afspraken maken over geldbesteding en sparen. Maandelijks krijg je een kledingsbudget toegekend. Dit is leergeld van de voorziening, bedoeld om op een welovergewogen en verantwoorde manier kledij te leren kopen. Samen met je individuele begeleider bespreek je hoe je dit geld wilt besteden en de aankopen doe je aanvankelijk samen met je begeleider. Volgens de wet zijn jongeren die een eigen inkomen hebben, verplicht om een bijdrage te leveren aan de kosten van de plaatsing. Binnen de voorziening zijn er vaste afspraken over het geld dat je verdient. Het grootste deel van je centen moet je sparen en de rest kan je als extra zakgeld gebruiken als je dat wilt.

14 De werkvormen Leefgroepwerking Kamertraining op studio Begeleid Zelfstandig Wonen Misschien is je verblijf in De Regenboog een tijdelijke oplossing en kan je snel terug bij je ouders of familie gaan wonen. Misschien droom je ervan op eigen benen te staan. Het kan ook zijn dat het helemaal niet zo duidelijk is. In De Regenboog wordt je voorbereid op een zelfstandig leven. Je leert koken, inkopen doen, geld beheren, wassen, strijken, enz De werkvorm wordt afgestemd op jouw hulpvraag, je leeftijd en de dingen die je al kan. De eerste maand na je opname wordt een kennismakingsmaand. Het is de bedoeling dat je tijdens deze periode grondig kennismaakt met onze werking en dat de begeleiders ook jou beter leren kennen. De eerste twee weken kunnen er geen weekends gepland worden en blijf je in de voorziening. Je kan na overleg met de gezinsbegeleider wel bezoek ontvangen van familie en vrienden. Vanaf de derde week kan er weekendregeling en contactregeling opgesteld worden, in overleg met je consulent. De eerste vier weken kan je in principe geen uitstapjes buiten de voorziening plannen. Dit kan pas na de kennismakingsmaand én met toestemming, onder de vorm van de vrije uren die je zal kunnen verdienen.

15 15 Tijdens deze eerste maand zal er ook een startactiviteit doorgaan met je individuele begeleider en later nog een Ronde Tafel-gesprek met de gezinsbegeleider, je IB, ouders en consulente om onze verdere manier van samenwerken en de doelstellingen van je verblijf te bespreken. Leefgroepwerking Je start als nieuwe Regenboogbewoner in de leefgroep. Er wordt samengeleefd in groep en samen met de begeleiders staan de jongeren in voor het huishouden van De Regenboog. De dagelijkse taken worden verdeeld en iedereen doet zijn deel. Per dag is er een jongere samen met een begeleider verantwoordelijk voor het bereiden van de warme maaltijd voor de hele groep. Wekelijks stelt één van de jongeren een menu op en gaat die boodschappen doen voor een hele week. Met hulp van de begeleiders leer je met geld omgaan, een kasboek bijhouden en op een goede manier inkopen doen. Ook je vuile was en de strijk zal je in De Regenboog zelfstandig leren doen. Je krijgt een vaste was- en strijkdag, en de begeleiders leren je de knepen van het vak. Iedere jongere staat in voor de orde en schoonmaak van zijn eigen kamer. Op woensdag is er een vast kuismoment. Tijdens de vakanties worden ook de gemeenschappelijke delen van het gebouw door de groep samen met de begeleiders onderhouden.

16 Deze taken lijken misschien heel wat. Natuurlijk word je niet aan je lot overgelaten. De begeleid(st)ers staan je bij en je taken worden geleidelijk opgebouwd. Naarmate je vorderingen maakt en zelfstandiger wordt, zal je ook meer vrijheid en vertrouwen krijgen. Om je te blijven stimuleren en je inspanningen te belonen, wordt de invulling van je vrije tijd gekoppeld aan de zelfstandigheidtraining. Je zal vrije uren kunnen verdienen die je kan gebruiken om uitstapjes of contacten met vrienden buiten de voorziening te plannen. Er wordt van jou verwacht dat je de begeleiding op de hoogte houdt van je plannen tijdens deze vrije uren. Dit geldt ook voor de uitgangsavonden op zaterdagavond (van 20u tot 02u) die je kan verdienen. Als je jonger bent dan 16 Ongeveer een maand na je start in De Regenboog zal je, samen met je individuele begeleider, een aantal werkpunten kiezen. Dit zijn leerpunten waar we extra aandacht aan zullen besteden. Er worden werkpunten gekozen waar je iedere dag je best voor kan doen. Op het einde van de week worden de resultaten van je werkpunten met je overlopen en je inspanningen beloond met een aantal vrije uren. Je kan als 16 jarige maximaal 4 vrije uren verdienen per weekend. Je kan zelf een voorstel doen over de werkpunten die gekozen worden. Deze punten kunnen gaan over huishoudelijke taken, schoolwerk, je houding in de groep, eerder gemaakte afspraken

17 17 Het fasensysteem Een maand na je opname, of wanneer je zestien geworden bent, vul je voor de eerste keer de zelfstandigheidschaal in. Dit is een vragenlijst die gebruikt wordt om na te gaan welke vaardigheden je reeds hebt, wat je kijk is op een zelfstandig leven en of je kijk op jezelf overeenkomt met de manier waarop je omgeving jou ervaart. Je individuele begeleider overloopt samen met jou de vragenlijst en je krijgt duidelijk te horen wat je sterke punten zijn volgens de begeleiders en waar er volgens hen nog werk aan de winkel is. Je individuele begeleider zal samen met jou een aantal aandachtspunten op papier zetten voor de volgende fase. Op basis van de resultaten van de zelfstandigheidschaal beslist het team van de begeleiders in welke fase je start. Deze zelfstandigheidschaal wordt om de vier maanden afgenomen en als je voldoende vorderingen maakt, kan je naar een volgende fase overgaan. Afhankelijk van de fase waarin je zit zal je meer verantwoordelijkheid krijgen, en wordt de hulp die je krijgt bij huishoudelijke taken afgebouwd. Ook het aantal vrije uren (in weekends en op feestdagen) en aantal de uitgangsavonden (van 20u tot 2u) per maand die je kan opnemen hangt samen met de fase waarin je je bevindt. Kamertraining op studio Als je voldoende vaardigheden aangeleerd hebt en je bewezen hebt dat je op een goede manier met de begeleiders kan samenwerken, kan je, na bespreking en goedkeuring tijdens de teamvergadering, overgaan naar een van de studio s.

18 Een studio is een klein appartementje met een keuken, in het gebouw van De Regenboog, maar afgescheiden van de leefgroep. Wanneer je in één van de studio s verblijft, moet je elke dag voor je eigen huishouden instaan. De begeleiders blijven je bijstaan en komen verschillende keren per dag bij je langs op studio. Net als in de leefgroep worden er samen met jou werkpunten opgesteld die maandelijks geëvalueerd worden. Naarmate je vorderingen maakt, kan je van maand tot maand meer vrijheden of privileges verkrijgen. Je kan zelf meebepalen voor welk privilege je werkt (meer vrije uren, extra bezoek ontvangen, een tv op je studio, ). Tijdens de kamertraining wordt er veel aandacht besteed aan budgetbegeleiding. Je krijgt een eigen budget waar je mee moet rond komen. Als dat goed lukt, wordt je budget uitgebreid zodat je leert met grotere bedragen om te gaan. Het is de bedoeling dat je van op je studio je sociale contacten (familie, vrienden) goed uitbouwt. De contacten met de leefgroepbewoners worden afgebouwd als voorbereiding op een zelfstandig leven buiten de voorziening. Begeleid Zelfstandig wonen Vanuit De Regenboog worden er ook jongeren begeleid die alleen wonen in een eigen appartementje of huisje buiten de voorziening. Deze begeleidingsvorm wordt enkel aangeboden aan jongeren die tenminste 17,5 jaar oud zijn, en reeds bewezen hebben dat ze voldoende vaardigheden hebben om deze grote stap te zetten. Als je hier meer rond wilt weten, bespreek je dit best met je individuele begeleider. Die kan dan een informatieve babbel aanvragen met de bzwbegeleidster.

19

Begeleidingstehuis De Kiezel

Begeleidingstehuis De Kiezel infobrochure Begeleidingstehuis De Kiezel vzw Jeugdzorg De Brug Puttene 1 9680 Maarkedal 055 / 30 12 75 www.jeugdzorgdebrug.be Hier ben je welkom! In De Kiezel krijg je een eigen warm en veilig plekje.

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis. Onze opdracht Wij willen met behulp van verschillende vormen van hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen de meest kwalitatieve hulpverlening op maat realiseren,

Nadere informatie

Welkom in 't Vlierke. Dag..,

Welkom in 't Vlierke. Dag.., Januari 2018 Welkom in 't Vlierke Dag.., het is nu zover. Er is beslist dat jij in t Vlierke komt wonen, gelegen op de Kastelein 25 te 2300 Turnhout. Telefoonnummer 014 614995. Het emailadres is vlierke@terloke.be

Nadere informatie

INFOBROCHURE leefgroep

INFOBROCHURE leefgroep INFOBROCHURE leefgroep t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2

Nadere informatie

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s MPC Terbank vzw Jongerenbrochure Wie? Hoe? Waar? Wat? Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk

Nadere informatie

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw Jongerenbrochure MPC TERBANK vzw 2 Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 4 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk een tijdje in één

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren CANO Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning Jongeren Cano-centrum Neerhof Worden ruzies thuis jou soms ook te veel? Loopt het samenleven vaak moeilijk? Lukt het minder goed om samen

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Wie kom ik tegen? 6 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8

Nadere informatie

INFOBROCHURE context

INFOBROCHURE context INFOBROCHURE context t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2 Leefgroep

Nadere informatie

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Mijn naam is: 3-6 JAAR Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Dit boekje zegt welke afspraken er zijn in Dageraad, zodat je weet wat er wel en niet mag in de leefgroep. Tijdens je verblijf in

Nadere informatie

Voorbereiding gesprek zorginspectie

Voorbereiding gesprek zorginspectie Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw, afdeling Vlaams-Brabant Parkstraat 185, 3000 Leuven www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Voorbereiding gesprek zorginspectie Bijeenkomst met ouders op 17/01,

Nadere informatie

Infobrochure. t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg

Infobrochure. t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg Infobrochure t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg Kameinestraat 39 2440 Geel Tel: 014/

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

INFOBROCHURE MFC TRAJECT

INFOBROCHURE MFC TRAJECT INFOBROCHURE MFC TRAJECT NOVEMBER 2010 Infobrochure TRAJECT - Multi Functioneel Centrum Sporen Traject, afdeling van MFC Sporen Groot Park 7 3360 Lovenjoel 016/46.39.16 Gsm 0497/571663 traject@sporen.be

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP Samen werken aan jouw toekomst Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Lijn5 biedt in de provincie Utrecht lichte tot intensieve vormen van hulpverlening

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen 1 Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Hallo, In dit boekje willen

Nadere informatie

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Leefgroep Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Waar vind je ons? 6 Wie is wie 7 Belangrijke nummers 10 Hoelang 11 Goed om te weten 12 Wat als je iets

Nadere informatie

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren Contextbegeleiding laagintensief Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen!

Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen! Zoek je een leuk woonhuis? Welkom bij De Zijlen! Ben je op zoek naar een leuke woonplek met begeleiding? Zoek je vooral een vertrouwde plek voor jouw zoon of dochter? Waar jouw kind zichzelf kan zijn en

Nadere informatie

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding breedsporig Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

Leefgroep. Onthaalbrochure + 12 jarigen. Dit boekje is van:

Leefgroep. Onthaalbrochure + 12 jarigen. Dit boekje is van: Leefgroep Onthaalbrochure + 12 jarigen Dit boekje is van:...... Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Hoe kan je ons bereiken? 7 Wie is wie 8 Belangrijke nummers 10 Hoe werken we? 11 Goed om te weten

Nadere informatie

Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden.

Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden. INLEIDING Er zijn moeilijkheden, thuis of elders. Je ouders, familie en jij zien geen uitweg meer en weten niet goed hoe het verder moet. Daarom heeft de verwijzende instantie, al dan niet samen met jou

Nadere informatie

KTC Hamakerlaan. Kom verder! SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers

KTC Hamakerlaan. Kom verder!  SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers KTC Hamakerlaan SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Voor wie? Meiden in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar, die door omstandigheden niet

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veel kinderen in Vlaanderen hebben het erg goed. Het gaat goed met hen op school, hun ouders hebben geen problemen en ze kunnen veelal kopen wat ze echt nodig hebben. Toch zijn er ook kinderen met wie

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking.

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. LEEFREGELS MFC Capelderij Welkom op MFC Capelderij! Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. Sinds de start van Capelderij als multifunctioneel

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09. Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge

ONTHAALBROCHURE. De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09. Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge ONTHAALBROCHURE De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09 Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge Inhoud Voorstelling... 2 Voor wie?... 2 Wat?... 3 Kennismaking... 4 Intake... 5 Eerste gesprek...

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/ Dagcentrum De Wip Deken Michielstraat 89 1500 Halle 02/360 24 31 dagcentrum.dewip@pandora.be Openingsuren: Tijdens het schooljaar is dagcentrum De Wip geopend van 9u tot 19u. De opvang wordt voorzien van

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl JEUGDZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzer

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl JEUGDZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzer Hulpverlening Lijn5 JEUGDZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzer Kom verder! www.ln5.nl Iedereen is anders. Daarom overleggen we met jou en je ouders aan welke

Nadere informatie

Individueel Behandeltraject

Individueel Behandeltraject Individueel Behandeltraject SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl erom dat jij leert én zelfstandiger wordt. Natuurlijk gaat er ook veel goed

Nadere informatie

INFOBROCHURE Kamertraining

INFOBROCHURE Kamertraining INFOBROCHURE Kamertraining t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van de patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?...

Nadere informatie

Nieuwsgierig naar op je eigen benen staan? Dan is deze folder misschien iets voor jou! We stellen je graag de kotwerking van Espero voor.

Nieuwsgierig naar op je eigen benen staan? Dan is deze folder misschien iets voor jou! We stellen je graag de kotwerking van Espero voor. Nieuwsgierig naar op je eigen benen staan? Dan is deze folder misschien iets voor jou! We stellen je graag de kotwerking van Espero voor. Het is een tussenvorm tussen thuis/in een leefgroep wonen en begeleid

Nadere informatie

Uit&Thuis. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Uit&Thuis. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Uit&Thuis SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Over Uit&Thuis Bij Uit&Thuis draait alles om samenwerking. De samenwerking met jullie

Nadere informatie

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis.

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Dan gaan ze soms beter een tijdje in een ander gezin wonen: een pleeggezin. INFORMATIE Voor pleegkinderen

Nadere informatie

Brochure DRM - meisjes

Brochure DRM - meisjes Opgesteld op: 16-4-08 Geldig tot: 2015 Brochure DRM - meisjes Code: ALG Type: document Laatste wijziging: 09-12-10 Auteur: Nathalie De Smedt 1 Iedereen heeft wel eens kleine of grote problemen. Ook jij

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

Afdeling De Wilg. Onthaalbrochure voor kinderen. Dit boekje is van

Afdeling De Wilg. Onthaalbrochure voor kinderen. Dit boekje is van Afdeling De Wilg Onthaalbrochure voor kinderen Dit boekje is van Versie 2017 2 Hé jij daar! Kom jij een tijdje in Carolus wonen? Waarschijnlijk vind je dit wel eng of net spannend We hebben dit boekje

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking. Frion Volledig Pakket Thuis. Zwolle

Ondersteuning bij zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking. Frion Volledig Pakket Thuis. Zwolle Ondersteuning bij zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking Frion Volledig Pakket Thuis Zwolle ge ve Volledig Pakket Thuis Frion Volledig Pakket Thuis noemen we ook wel VPT. Bij VPT

Nadere informatie

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Een jeugdrechter is iemand die, wanneer hij/zij zich zorgen maakt over een minderjarige, deze minderjarige

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

Cliënt Ik krijg hulp van een hulpverlener en/ of een naaste.. Professionele Hulpverleners Ik zorg voor de cliënt én steun de mantelzorgers.

Cliënt Ik krijg hulp van een hulpverlener en/ of een naaste.. Professionele Hulpverleners Ik zorg voor de cliënt én steun de mantelzorgers. Cliënt Ik krijg hulp van een hulpverlener en/ of een naaste.. Mantelzorgers OVERLEG Ik zorg voor een naaste (familie, buur, vriend). Professionele Hulpverleners Ik zorg voor de cliënt én steun de mantelzorgers.

Nadere informatie

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be EINDREDACTIE Karin Maes VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Marc Morris, secretaris-generaal.

Nadere informatie

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR Sommige kinderen kunnen niet bij hun eigen vader en moeder wonen. Bijvoorbeeld als hun ouders problemen hebben of als de ouders en kinderen problemen hebben met elkaar. Deze kinderen gaan dan soms in een

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie Mijn rechten in de jeugdhulp Mevrouwtje recht en haar familie Inhoud Inleiding... 3 1. Je moet hulp krijgen... 4 2. Ik beslis mee of ik hulp wil of niet... 5 3. Ik krijg uitleg... 6 4. Er is respect voor

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

INFOBROCHURE voor de ouders AMBULANT/MOBIELE BEGELEIDING

INFOBROCHURE voor de ouders AMBULANT/MOBIELE BEGELEIDING INFOBROCHURE voor de ouders AMBULANT/MOBIELE BEGELEIDING Welkom! Welkom in de Morgenster! Als je dit boekje krijgt, betekent dit dat jij en jouw kind worden begeleid door het team van De Morgenster. Om

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31.

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Waarom naar dagcentrum De Wip? - Je ouders zijn aan het scheiden. Vaak is er ruzie thuis en niemand die oog heeft voor de vragen

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep OPEN BEHANDELGROEP MET VERBLIJF Informatie voor jongeren Kom verder! www.ln5.nl We vragen ook hoe de groepsleiders je het beste kunnen helpen in de tijd dat je bij ons bent.

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is IKT? 11 Goed

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Hoofdstuk 10 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten op papier

Hoofdstuk 10 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten op papier Rechten van cliënten op papier Hoofdstuk 10 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten op papier RECHTEN OP PAPIER In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Waar vind je jouw

Nadere informatie

De Virus Groei-wijzer Klaar voor de start (7-11 jaar)

De Virus Groei-wijzer Klaar voor de start (7-11 jaar) De Virus Groei-wijzer Klaar voor de start (7 - jaar) Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt

Nadere informatie

Toermalijn. Behandelgroep voor jongeren van 12 tot 16 jaar

Toermalijn. Behandelgroep voor jongeren van 12 tot 16 jaar Toermalijn Behandelgroep voor jongeren van 12 tot 16 jaar Algemene informatie over Sterk Huis vindt u in de folder Welkom, met algemene informatie voor cliënten van de jeugdhulpverlening. Daarin worden

Nadere informatie

Hoe gaat het nu?

Hoe gaat het nu? Hoe gaat het nu? Stel jezelf de vraag hoe het op dit moment gaat op het gebied van wonen en beschrijf dat. Bij wonen kun je aan veel verschillende dingen denken, bijvoorbeeld: k Het huis waarin je woont;

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding ONTHAALBROCHURE Cluster Het Klavier contextbegeleiding januari 2018 WELKOM! Beste, Jullie gezin is gestart met een zuivere contextbegeleiding vanuit Cluster Het Klavier. Welkom dus! In Het Klavier begeleiden

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat? 11 Goed om

Nadere informatie

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Dag.., Mogelijk kom je als kind of jongere in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart terecht. Dat zal wellicht een hele gebeurtenis voor je zijn. Misschien

Nadere informatie

Welkom op K-dienst H Informatie voor patiënten

Welkom op K-dienst H Informatie voor patiënten Welkom op K-dienst H Informatie voor patiënten 2 Welkom op K-dienst H Inhoud Welkom 3 Hoe leven we het beste samen 4 Respect 5 Veiligheid 6 Vertrouwen 7 Zelfontplooiing 8 Hoe verloopt de dag? 9 Algemeen

Nadere informatie

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat

Nadere informatie

Welkom op Zonnewende,

Welkom op Zonnewende, 1 Welkom op Zonnewende, Bij ons op Zonnewende - kunnen 47 jongeren tussen 3 en 21 verblijven: jongeren die omwille van moeilijkheden thuis of met zichzelf tijdelijk of voor een iets langere tijd niet meer

Nadere informatie

Het Groene Boekje binnen kamertraining

Het Groene Boekje binnen kamertraining Het Groene Boekje binnen kamertraining 7 niet onderhandelbare regels 1. Iedereen is Uniek 2. Respect voor de Persoonlijke Grens 3. Respect voor materiaal 4. Een zinvolle en overlegde dag invulling hebben

Nadere informatie

Epilepsie Groei-wijzer jaar: Goed bezig

Epilepsie Groei-wijzer jaar: Goed bezig Epilepsie Groei-wijzer 12-16 jaar: Goed bezig Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap Recht op zeggenschap Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op zeggenschap? 2. Wat is het recht op

Nadere informatie

1. Voorstelling van het tehuis.

1. Voorstelling van het tehuis. Een opname van je kind in een voorziening is zonder twijfel een aangrijpende gebeurtenis. Misschien is het een eerste opname, misschien ook niet. Als ouder zal u automatisch met heel wat vragen zitten

Nadere informatie

Welkom in 't Vlierke. Dag..,

Welkom in 't Vlierke. Dag.., Juli 2019 Juli 2019 Welkom in 't Vlierke Dag.., het is nu zover. Er is beslist dat jij in tijdelijk in t Vlierke komt wonen, gelegen op de Kastelein 25 te 2300 Turnhout. Telefoonnummer 014/61 49 95. Emailadres

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

De Virus Groei-wijzer Goed bezig (12-16 jaar)

De Virus Groei-wijzer Goed bezig (12-16 jaar) De Virus Groei-wijzer Goed bezig (-6 jaar) Let op; disclosure! Kent het kind de diagnose al? Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger,

Nadere informatie

Goed bezig. Nier Groei-wijzer jaar: Enkele tips: Naam:

Goed bezig. Nier Groei-wijzer jaar: Enkele tips: Naam: Nier Groei-wijzer 12-16 jaar: Goed bezig Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen taken.

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Klaar voor de start. CF Groei-wijzer 7-11 jaar: Enkele tips: Naam:

Klaar voor de start. CF Groei-wijzer 7-11 jaar: Enkele tips: Naam: CF Groei-wijzer 7 - jaar: Klaar voor de start Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Informatie voor jongeren Fasehuizen

Informatie voor jongeren Fasehuizen Fasehuizen Informatie voor jongeren Een fasehuis? Voor wie? Voor jongeren van 16 tot en met 18 jaar die zelfstandig willen wonen, maar daar nog begeleiding bij nodig hebben. Jongeren zoals jij. In een

Nadere informatie

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers De Flatjes SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl in bruikleen hebben, zoals een box, commode of ledikantje. Ook is er een basisinventaris

Nadere informatie

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Geldenaaksebaan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Inleiding... 3 De Zwier... 4 Mobiele begeleiding... 5 Residentiële

Nadere informatie

WELKOM IN LEEFGROEP TWEEKLEINEWEGEN

WELKOM IN LEEFGROEP TWEEKLEINEWEGEN WELKOM IN LEEFGROEP TWEEKLEINEWEGEN Hoi, In onze leefgroep Tweekleinewegen wonen we met een negental jongeren samen. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen hebben we een aantal afspraken gemaakt.

Nadere informatie

CONTEXTBEGELEIDING DE KERSEBOOM A D. Naam bedrijf. Adres bedrijf 1 Adresregel 2 Adresregel 3 Adresregel 4

CONTEXTBEGELEIDING DE KERSEBOOM A D. Naam bedrijf. Adres bedrijf 1 Adresregel 2 Adresregel 3 Adresregel 4 Adres bedrijf 1 Adresregel 2 Adresregel 3 Adresregel 4 Telefoon: (055) 5555555 Fax: (055) 5555555 E-mail: xyz@microsoft.com CONTEXTBEGELEIDING Naam bedrijf DE KERSEBOOM A D Inleiding De begeleiding bij

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 :

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Verschillende instellingen in Utrecht worden gekeurd door jongeren die zelf in die instellingen hebben gewoond of nog steeds wonen. Middels deze vragenlijst willen de instellingen

Nadere informatie

CF Groei-wijzer jaar: Goed bezig

CF Groei-wijzer jaar: Goed bezig CF Groei-wijzer 12-16 jaar: Goed bezig Naam: Als je opgroeit verandert er veel voor jou en voor je ouders/verzorgers. Stap voor stap word je zelfstandiger, je regelt dingen zelf en krijgt eigen taken.

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk (21) woonde drie jaar op een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze maakte in haar

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf RECHTEN & PLICHTEN Inspraak Stel: Je vindt het belangrijk dat cliënten eigen inbreng hebben. Je vindt dat er te weinig voor cliënten wordt georganiseerd. Je vindt dat er beter naar cliënten geluisterd

Nadere informatie

Ambulante ondersteuning

Ambulante ondersteuning Leven zoals jij dat wilt Ludo s motto: Neervallen, opstaan, kroontje rechtzetten en verder gaan! Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? Heb jij bij lastige zaken wat hulp nodig

Nadere informatie

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,...

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,... De Goede Plek Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar Op weg naar een zelfstandig leven,... Leren koken, wassen, strijken en poetsen, Zelf je administratie

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Amplia 1 Amplia Welkom op Amplia. In deze brochure kan je kennismaken met onze afdeling. Hij werd gemaakt samen met de bewoners van Amplia. We hopen dat hij een antwoord geeft

Nadere informatie