Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden."

Transcriptie

1 INLEIDING Er zijn moeilijkheden, thuis of elders. Je ouders, familie en jij zien geen uitweg meer en weten niet goed hoe het verder moet. Daarom heeft de verwijzende instantie, al dan niet samen met jou en je ouders, beslist dat het het beste zou zijn dat jij hier een tijd verblijft, in "DE STEIGER". De begeleiding van de leefgroep "Onder ons" zal samen met jou, en in overleg met alle betrokken partijen (de verwijzende instantie, je school, je ouders,...) een oplossing (antwoord) trachten te vinden. Daar komt heel wat bij kijken. Er zijn de afspraken met de betrokken partijen. Er is de doelstelling van jouw plaatsing. Er zijn de leefgroepregels. Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden. WAT IS "ONDER ONS"? De naam zegt het zelf: we proberen met een tiental jongeren samen te leven in een groep. De leeftijd van de jongeren in deze groep varieert van 12 tot 18 jaar. Sommigen onder jullie verblijven hier een kortere, anderen een langere periode. Wij heten iedere nieuwkomer welkom en hopen dat hij/zij zich hier snel thuisvoelt. Wij zijn blij telkens als een jongere naar huis kan of wanneer hij/zij naar familie gaat of op eigen benen leert staan. In deze leefgroep zijn er verschillende mensen belangrijk voor jou. De begeleiders, een huishoudelijke hulp, een maatschappelijk werkster en de cordinator. Elk van hen heeft zijn eigen taak die je in de loop van de tijd duidelijk zal worden. HOE WERKEN WIJ HIER? Wij vinden het belangrijk dat elke gast zich in de leefgroep veilig voelt en de ruimte krijgt om zijn problemen op te lossen. Daarom heeft deze leefgroep een strikte structuur met duidelijke afspraken en regels. A. Structuur van de werking 1. In een intake-gesprek zal gevraagd worden zelf je problemen en verwachtingen te verwoorden. Ook je ouders en de verwijzende instantie krijgen die kans. Daarnaast zal ook de leefgroep zijn verwachtingen naar jou toe formuleren. 2. Een individuele begeleider zal samen met jou een handelingsplan opstellen op basis van het intake-gesprek. Samen zullen jullie zoeken hoe je je eigen doelstellingen, die van je ouders en die van de verwijzende instantie, 't best kan verwoorden en waar maken binnen de mogelijkheden van onze leefgroep. Deze overeenkomst zal door jou, ondertekend, aan de verwijzende instantie bezorgd worden. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 1.

2 3. Op regelmatige basis zullen er gesprekken gebeuren met jou, je individuele begeleider en indien nodig met andere betrokken partijen in verband met je plaatsing. 4. Halfjaarlijks zal je i.b. met jou je evolutie bespreken. Nadien vindt een evolutiebespreking plaats met jouw consulent, de begeleiders, de cordinator en de maatschappelijk werkster. B. De leefregels Samenwonen met tien verschillende jongeren gaat niet zonder afspraken. In de leefgroep gelden dus, los van de afspraken in verband met je handelingsplan, regels die er voor zorgen dat samenleven op een ordelijke en veilige manier mogelijk is. Je kamer: Je kamer is een stukje privdomein. Alleen jij, je eventuele kamergenoot en de begeleider horen daar te komen. Het is ook de plaats waar je persoonlijke spullen thuishoren. Mits waarborg van 8 euro kan je een sleutel krijgen van je kamer. Wat betreft je persoonlijke spullen willen wij je er nog op wijzen dat ruilen, doorverkopen of uitwisselen niet wordt toegelaten. Je bent er zelf verantwoordelijk voor indien iemand anders jou spullen kwijt doet of beschadigd. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor de netheid en de orde op jouw kamer. D.w.z. nmaal per week grondig je kamer poetsen en ze dagelijks opruimen. Dagelijkse opruim: - kleding ophangen - pyjama opvouwen - bed opmaken - gordijnen openen - verwarming uitdraaien - venster openen Wekelijkse poets: - alles met een natte doek afvegen - wasbakje en spiegel poetsen - borstelen - dweilen De kasten en muren mogen niet beschilderd of betekend worden. Ook mag het meubilair niet verplaatst worden. De begeleiding kijkt je kamerorde dagelijks na en wanneer die een hele week elke dag in orde is krijg je hiervoor een beloning. School en dagbezigheid: Iedereen moet voldoen aan de wet op de leerplicht. Indien je 18 bent of deeltijds leert, dien je een dagbezigheid buiten de leefgroep te hebben. Indien je daar niet aan voldoet doe je vrijwilligerswerk buiten de leefgroep of volg je, in afwachting van je dagbesteding, een strikt programma binnen de leefgroep. De keuze van je school, leercontract of vrijwilligerswerk gebeurt in overleg met alle betrokken partijen waarbij de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de instelling ligt. Geld: Naast de algemene kosten is er voor jou zakgeld en kledinggeld voorzien. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 2.

3 Het bedrag hangt af van je leeftijd en is maandelijks. Je zakgeld krijg je in twee keer. Jij bent er verantwoordelijk voor dat je ermee toekomt want voorschieten doen wij niet. Kleding kan aangekocht worden met geld van de instelling, dit is steeds onder begeleiding. Je financile situatie moet steeds open bespreekbaar en controleerbaar zijn. Van het loon dat je verdiend wordt: 1/3 de verplicht voor jou gespaard via het kantoor. 1/3 de spaar je met je individuele begeleider 1/3 de is voor persoonlijk gebruik Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 3.

4 Vrije tijd: Tijdens de vakanties is er een verplicht kameruur van tot uur. Tijdens de schooldagen is er een verplicht kameruur van tot uur. Elke dinsdag en donderdag wordt er een groepsactiviteit aangeboden, deze is niet verplicht tijdens het schooljaar. Verder zijn er de verplichte activiteiten tijdens de schoolvrije dagen, iedereen die tijdens deze periode in de groep verblijft neemt hieraan deel. Buiten deze verplichte activiteiten verwachten wij van jou dat je in overleg met de begeleiding, een weekplanning opmaakt waarbij je je verblijf op "Onder ons" zo zinvol mogelijk invult. De eerste drie weken kan je beperkt een weekplanning maken. Dwz. De eerste week ga je niet alleen weg en doe je alles samen met de begeleidding. De 2 de week kan je 1 namiddag in het weekend invullen afhankelijk van je leeftijd. De 3 de week mag je de woensdagnamiddag iets plannen en 1 namiddag in het weekend, opnieuw afhankelijk van je leeftijd. Daarna kan je net als alle andere gasten iedere week je weekplanning invullen. Na verloop van tijd kan je ook een activiteit buiten de leefgroep zoeken. Als je ouder dan 16 bent, mag je vrijdag of zaterdag uitgaan tot uur. Ook dit dien je in je weekplanning te voorzien. Als je ouder dan 17 bent, mag je vrijdag en zaterdag uitgaan, 1 avond tot uur en 1 avond tot uur, zelf te bepalen. Als je 18 bent mag je 2 avonden in het weekend uitgaan tot uur. Vanaf 15 jaar mag je 1 avond in het weekend, vrijdag of zaterdag 2 avonduren opnemen van uur om iets te plannen. Vanaf 16 jaar is dit idem, doch deze kunnen deze 2 avonduren ook in de week opnemen. Roken: Op "Onder ons" mag je roken. Roken kan enkel in de voorziene ruimte en tijdens vaste uren. Rookmomenten: Tijdens schooldagen: - na het ontbijt - na de school - na het avondmaal - na het kameruur - na de activiteit (21.00) - voor het slapengaan Tijdens het weekend of vakantie: - na het ontbijt -voor het middagmaal -na het middagmaal -om om voor het avondmaal -na het avondmaal -na het kameruur -om uur -om uur -voor het slapengaan ALKOHOL- EN DRUGGEBRUIK KUNNEN NIET BINNEN DE INSTELLING. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 4.

5 Ook verwijzingen naar drugs zoals poster, hangertjes of kleding kunnen niet. Bij vermoedens van gebruik of aanwezigheid van drugs in de leefgroep word je kamer gecontroleerd met jouw medeweten en wordt er regelmatig, plascontroles onder begeleiding gedaan. Taken: Naast de verantwoordelijkheid voor je kamer draagt iedereen ook zijn steentje bij in de leefgroep. Concreet heeft iedereen een beurtrol voor een aantal taken. Gedurende de vakantieperiodes en tijdens de vrije dagen stelt de begeleider een aangepaste lijst op, afhankelijk van de aanwezige gasten en de te verrichten taken. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 5.

6 Hygiëne: Samen proberen wij de leefgroep netjes te houden. In huis doet elke gast steeds pantoffels aan. Schoenen doe je bij thuiskomst uit in de kelder en kom je met pantoffels naar boven! Minstens twee maal per week neem je een bad of een douche. Iedere gast op "Onder ons" heeft een vaste wasdag. Je zorgt er dan zelf voor dat je wasmand beneden staat en op die dag poets je ook je kamer en je doet je strijk. Er wordt alleen gegeten in de keuken en de eetruimte. Telefoon: Je mag telefoneren en telefoon ontvangen op schooldagen enkel na het kameruur (op dinsdag en donderdag voor en na de verplichte activiteit) tot uur en tijdens het weekend, ook tot uur (max. 15 min. per gesprek). Je betaalt onmiddellijk het gesprek per eenheid. In dringende situaties kun je steeds met de begeleiding overleggen. Slaapuur: Het slaapuur is afhankelijk van je leeftijd. Tijdens weekends en vaste vakantiedagen mag je een uur langer opblijven. Opstaan hangt af van je schoolsituatie. Zaterdag mag je tot uur blijven slapen, doch wie nog wil ontbijten moet dit voor uur doen. Gedurende de vakantie is het uur van opstaan 9.00 uur. Op zondag mag je in de voormiddag uitslapen tot uur. Bezoek: Je kan op "Onder ons" enkel bezoek ontvangen op woensdag, zaterdag en zondag, afhankelijk van je situatie en de afspraken die tijdens de intake gemaakt zijn. Bezoek plan je altijd in overleg met je begeleider. Rond een aantal regels kan je, in overleg met je individuele begeleider, meer ruimte krijgen i.v.m. kamer, vrije tijd en geldbeheer. G.S.M. gebruik: In de leefgroep mag je je gsm overdag bij houden, de afspraak hierrond is: we willen hem niet zien en niet horen Praktisch betekent dit dat je gsm op trillen staat en dat wanneer je een oproep ontvangt je deze op je kamer gaat beantwoorden. Als je zelf iemand wil bellen doe je dit ook vanop je kamer. Tijdens het avondeten en bij gesprekken met de begeleiding verwachten we dat je je gsm uit zet. Wanneer je slapen gaat zet je hem ook uit en geef je hem in bewaring aan de begeleiding tot de volgende morgen. Token: Telkens een dag goed verlopen is (je komt alle afspraken na) verdien je een handtekening op je tokenkaart. Wanneer je 7 handtekeningen bij elkaar hebt krijg je een token. Hievoor kan je een beloning kiezen in samenspraak met de begeleiding. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 6.

7 PRAKTISCHE INFORMATIE Leefgroep "Onder ons" is een afdeling van het begeleidingstehuis "de Steiger" te Zutendaal. De directeur is Michel Rosius. - adres leefgroep: Nijverheidslaan 105, 3620 Lanaken Tel adres Directie en administratie : Schansstraat 10, 3690 Zutendaal - Tel. 089/ of 089/ De gezinsbegeleidster en de cordinator die aan de leefgroep verbonden zijn, zijn tevens op de 2 bovenstaande nummers te bereiken. - de naam van je consulent is:... en is te bereiken op tel.:... - de naam van je jeugdrechter is:... hij is te bereiken:... Heb je na al deze informatie nog vragen? Je kan steeds terecht voor een gesprek bij je begeleiding, de maatschappelijk werk(st)er, cordinator of directeur. We vinden het namelijk erg belangrijk dat je met iemand kan praten over alles wat je bezighoudt. De informatie over de ouders van de opgenomen kinderen en jongeren die verblijven in de instelling wordt opgenomen in ons bestand clintenbegeleiding. De gegevens zijn bedoeld voor verslaggeving aan verwijzers en dit volgens wettelijke opgelegde verplichtingen. U heeft een recht van inzage en verbetering van uw persoonlijke gegevens zoals voorzien in de wet van 08/12/92 betreffende de bescherming van het priv-leven. Een eenvoudige vraag gericht aan de directie, volstaat. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 7.

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Voor de leesbaarheid van dit boekje gebruiken we alleen het woord "ouders" daar waar we ouders en/of verzorgers bedoelen. Hetzelfde geldt voor het gebruik

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Welkom op IBE. Wel en Stroom

Welkom op IBE. Wel en Stroom Welkom op IBE Wel en Stroom Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis Andreas

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Word jong en vader. Borms en M. De Wilde, 2005, 50 p. 1 Dit is Fara-uitgave van mei 2012: een herwerking van de crz-uitgave Jong en Vader, R.

Word jong en vader. Borms en M. De Wilde, 2005, 50 p. 1 Dit is Fara-uitgave van mei 2012: een herwerking van de crz-uitgave Jong en Vader, R. Word jong en vader Ben je jong en (bijna) vader? Dan is deze brochure iets voor jou. Je vindt in deze brochure informatie over wat vader worden kan betekenen voor jou, antwoord op je rechten en plichten

Nadere informatie

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal zijn dit je ouders. Zij zorgen voor een huis, voor

Nadere informatie

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten?

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten? werk.nl uwv.nl Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat.

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. 1) De kracht van mensen zien. Je kan alleen het negatieve en het falen zien van mensen in armoede. Je kan echter ook

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Detacheren: werken bij een andere werkgever

Detacheren: werken bij een andere werkgever Detacheren: werken bij een andere werkgever Een oplossing voor de re-integratie van uw zieke werknemer Ik wil meer informatie Meer informatie vindt u op uwv.nl. U kunt ook contact opnemen met UWV Telefoon

Nadere informatie

Lyceum Ypenburg. Zo gaan we met elkaar om

Lyceum Ypenburg. Zo gaan we met elkaar om Zo gaan we met elkaar om 2014-2015 1 Beste leerling, Dit boekje leert je om een goede Lyceum-Ypenburger te worden. De sfeer op school is heel plezierig. Op kan veel. Leerlingen mógen een heleboel, maar

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Afdeling 13 MCH Westeinde

Afdeling 13 MCH Westeinde Afdeling 13 MCH Westeinde De babyunit Informatie voor ouders / verzorgers F0027-3415 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening

GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening 2 Grenzen stellen bij pubers Kan dat? Mag ik dat toelaten? Ben ik te streng? Ben ik ouderwets? Met deze en soortgelijke vragen worden we regelmatig

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers DE OUDER CENTRAAL! Dagelijks staat uw zoon of dochter centraal binnen ons werk. Wij zetten ons in voor vorming, onderwijs en behandeling om daarmee

Nadere informatie

Waarom dit informatieboekje?

Waarom dit informatieboekje? Een pgb, en dan? Waarom dit informatieboekje? Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf regelen welke zorg u inkoopt. Ook bepaalt u wanneer uw zorgverlener bij u langskomt. Erg prettig dus! Bij

Nadere informatie

Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl

Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl Je Startbewijs Start People is er voor jou Van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan! We hopen dat je met Start People een prettige tijd tegemoet

Nadere informatie

Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl

Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl Werken bij Start People Hoe werkt dat? www.startpeople.nl Je Startbewijs Start People is er voor jou Van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan! We hopen dat je met Start People een prettige tijd tegemoet

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers.

Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Voor het eerst naar school in Gent. Infogids voor Anderstalige minderjarige nieuwkomers. Dit boekje werd oorspronkelijk gemaakt door de stad Antwerpen en het Onthaalbureau Inburgering Antwerpen. Kom-Pas

Nadere informatie

FNV Bondgenoten. Zo gepiept? Consignatie: noodzaak, organisatie, grenzen en arbeidsvoorwaarden

FNV Bondgenoten. Zo gepiept? Consignatie: noodzaak, organisatie, grenzen en arbeidsvoorwaarden FNV Bondgenoten Zo gepiept? Consignatie: noodzaak, organisatie, grenzen en arbeidsvoorwaarden Zo gepiept? Praktische tips voor ondernemingsraad en kaderleden Colofon Dit is een uitgave van Stichting FNV

Nadere informatie

Met spoed opgenomen hoe nu verder?

Met spoed opgenomen hoe nu verder? Met spoed opgenomen hoe nu verder? Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1169 Inleiding U bent met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor heeft u zich niet kunnen voorbereiden. Er komen ineens

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

DE ANDER EN IK: SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN

DE ANDER EN IK: SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN DE ANDER EN IK: SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN 1. Inleiding Overal waar we gaan en staan in de wereld, gaan we om met andere mensen. Het begint al heel vroeg in het kinderdagverblijf, daarna op de school,

Nadere informatie