Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden."

Transcriptie

1 INLEIDING Er zijn moeilijkheden, thuis of elders. Je ouders, familie en jij zien geen uitweg meer en weten niet goed hoe het verder moet. Daarom heeft de verwijzende instantie, al dan niet samen met jou en je ouders, beslist dat het het beste zou zijn dat jij hier een tijd verblijft, in "DE STEIGER". De begeleiding van de leefgroep "Onder ons" zal samen met jou, en in overleg met alle betrokken partijen (de verwijzende instantie, je school, je ouders,...) een oplossing (antwoord) trachten te vinden. Daar komt heel wat bij kijken. Er zijn de afspraken met de betrokken partijen. Er is de doelstelling van jouw plaatsing. Er zijn de leefgroepregels. Deze brochure geeft je een leidraad om op dit alles zicht te krijgen en om af en toe op terug te vallen als afspraken en regels onduidelijk worden. WAT IS "ONDER ONS"? De naam zegt het zelf: we proberen met een tiental jongeren samen te leven in een groep. De leeftijd van de jongeren in deze groep varieert van 12 tot 18 jaar. Sommigen onder jullie verblijven hier een kortere, anderen een langere periode. Wij heten iedere nieuwkomer welkom en hopen dat hij/zij zich hier snel thuisvoelt. Wij zijn blij telkens als een jongere naar huis kan of wanneer hij/zij naar familie gaat of op eigen benen leert staan. In deze leefgroep zijn er verschillende mensen belangrijk voor jou. De begeleiders, een huishoudelijke hulp, een maatschappelijk werkster en de cordinator. Elk van hen heeft zijn eigen taak die je in de loop van de tijd duidelijk zal worden. HOE WERKEN WIJ HIER? Wij vinden het belangrijk dat elke gast zich in de leefgroep veilig voelt en de ruimte krijgt om zijn problemen op te lossen. Daarom heeft deze leefgroep een strikte structuur met duidelijke afspraken en regels. A. Structuur van de werking 1. In een intake-gesprek zal gevraagd worden zelf je problemen en verwachtingen te verwoorden. Ook je ouders en de verwijzende instantie krijgen die kans. Daarnaast zal ook de leefgroep zijn verwachtingen naar jou toe formuleren. 2. Een individuele begeleider zal samen met jou een handelingsplan opstellen op basis van het intake-gesprek. Samen zullen jullie zoeken hoe je je eigen doelstellingen, die van je ouders en die van de verwijzende instantie, 't best kan verwoorden en waar maken binnen de mogelijkheden van onze leefgroep. Deze overeenkomst zal door jou, ondertekend, aan de verwijzende instantie bezorgd worden. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 1.

2 3. Op regelmatige basis zullen er gesprekken gebeuren met jou, je individuele begeleider en indien nodig met andere betrokken partijen in verband met je plaatsing. 4. Halfjaarlijks zal je i.b. met jou je evolutie bespreken. Nadien vindt een evolutiebespreking plaats met jouw consulent, de begeleiders, de cordinator en de maatschappelijk werkster. B. De leefregels Samenwonen met tien verschillende jongeren gaat niet zonder afspraken. In de leefgroep gelden dus, los van de afspraken in verband met je handelingsplan, regels die er voor zorgen dat samenleven op een ordelijke en veilige manier mogelijk is. Je kamer: Je kamer is een stukje privdomein. Alleen jij, je eventuele kamergenoot en de begeleider horen daar te komen. Het is ook de plaats waar je persoonlijke spullen thuishoren. Mits waarborg van 8 euro kan je een sleutel krijgen van je kamer. Wat betreft je persoonlijke spullen willen wij je er nog op wijzen dat ruilen, doorverkopen of uitwisselen niet wordt toegelaten. Je bent er zelf verantwoordelijk voor indien iemand anders jou spullen kwijt doet of beschadigd. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor de netheid en de orde op jouw kamer. D.w.z. nmaal per week grondig je kamer poetsen en ze dagelijks opruimen. Dagelijkse opruim: - kleding ophangen - pyjama opvouwen - bed opmaken - gordijnen openen - verwarming uitdraaien - venster openen Wekelijkse poets: - alles met een natte doek afvegen - wasbakje en spiegel poetsen - borstelen - dweilen De kasten en muren mogen niet beschilderd of betekend worden. Ook mag het meubilair niet verplaatst worden. De begeleiding kijkt je kamerorde dagelijks na en wanneer die een hele week elke dag in orde is krijg je hiervoor een beloning. School en dagbezigheid: Iedereen moet voldoen aan de wet op de leerplicht. Indien je 18 bent of deeltijds leert, dien je een dagbezigheid buiten de leefgroep te hebben. Indien je daar niet aan voldoet doe je vrijwilligerswerk buiten de leefgroep of volg je, in afwachting van je dagbesteding, een strikt programma binnen de leefgroep. De keuze van je school, leercontract of vrijwilligerswerk gebeurt in overleg met alle betrokken partijen waarbij de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de instelling ligt. Geld: Naast de algemene kosten is er voor jou zakgeld en kledinggeld voorzien. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 2.

3 Het bedrag hangt af van je leeftijd en is maandelijks. Je zakgeld krijg je in twee keer. Jij bent er verantwoordelijk voor dat je ermee toekomt want voorschieten doen wij niet. Kleding kan aangekocht worden met geld van de instelling, dit is steeds onder begeleiding. Je financile situatie moet steeds open bespreekbaar en controleerbaar zijn. Van het loon dat je verdiend wordt: 1/3 de verplicht voor jou gespaard via het kantoor. 1/3 de spaar je met je individuele begeleider 1/3 de is voor persoonlijk gebruik Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 3.

4 Vrije tijd: Tijdens de vakanties is er een verplicht kameruur van tot uur. Tijdens de schooldagen is er een verplicht kameruur van tot uur. Elke dinsdag en donderdag wordt er een groepsactiviteit aangeboden, deze is niet verplicht tijdens het schooljaar. Verder zijn er de verplichte activiteiten tijdens de schoolvrije dagen, iedereen die tijdens deze periode in de groep verblijft neemt hieraan deel. Buiten deze verplichte activiteiten verwachten wij van jou dat je in overleg met de begeleiding, een weekplanning opmaakt waarbij je je verblijf op "Onder ons" zo zinvol mogelijk invult. De eerste drie weken kan je beperkt een weekplanning maken. Dwz. De eerste week ga je niet alleen weg en doe je alles samen met de begeleidding. De 2 de week kan je 1 namiddag in het weekend invullen afhankelijk van je leeftijd. De 3 de week mag je de woensdagnamiddag iets plannen en 1 namiddag in het weekend, opnieuw afhankelijk van je leeftijd. Daarna kan je net als alle andere gasten iedere week je weekplanning invullen. Na verloop van tijd kan je ook een activiteit buiten de leefgroep zoeken. Als je ouder dan 16 bent, mag je vrijdag of zaterdag uitgaan tot uur. Ook dit dien je in je weekplanning te voorzien. Als je ouder dan 17 bent, mag je vrijdag en zaterdag uitgaan, 1 avond tot uur en 1 avond tot uur, zelf te bepalen. Als je 18 bent mag je 2 avonden in het weekend uitgaan tot uur. Vanaf 15 jaar mag je 1 avond in het weekend, vrijdag of zaterdag 2 avonduren opnemen van uur om iets te plannen. Vanaf 16 jaar is dit idem, doch deze kunnen deze 2 avonduren ook in de week opnemen. Roken: Op "Onder ons" mag je roken. Roken kan enkel in de voorziene ruimte en tijdens vaste uren. Rookmomenten: Tijdens schooldagen: - na het ontbijt - na de school - na het avondmaal - na het kameruur - na de activiteit (21.00) - voor het slapengaan Tijdens het weekend of vakantie: - na het ontbijt -voor het middagmaal -na het middagmaal -om om voor het avondmaal -na het avondmaal -na het kameruur -om uur -om uur -voor het slapengaan ALKOHOL- EN DRUGGEBRUIK KUNNEN NIET BINNEN DE INSTELLING. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 4.

5 Ook verwijzingen naar drugs zoals poster, hangertjes of kleding kunnen niet. Bij vermoedens van gebruik of aanwezigheid van drugs in de leefgroep word je kamer gecontroleerd met jouw medeweten en wordt er regelmatig, plascontroles onder begeleiding gedaan. Taken: Naast de verantwoordelijkheid voor je kamer draagt iedereen ook zijn steentje bij in de leefgroep. Concreet heeft iedereen een beurtrol voor een aantal taken. Gedurende de vakantieperiodes en tijdens de vrije dagen stelt de begeleider een aangepaste lijst op, afhankelijk van de aanwezige gasten en de te verrichten taken. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 5.

6 Hygiëne: Samen proberen wij de leefgroep netjes te houden. In huis doet elke gast steeds pantoffels aan. Schoenen doe je bij thuiskomst uit in de kelder en kom je met pantoffels naar boven! Minstens twee maal per week neem je een bad of een douche. Iedere gast op "Onder ons" heeft een vaste wasdag. Je zorgt er dan zelf voor dat je wasmand beneden staat en op die dag poets je ook je kamer en je doet je strijk. Er wordt alleen gegeten in de keuken en de eetruimte. Telefoon: Je mag telefoneren en telefoon ontvangen op schooldagen enkel na het kameruur (op dinsdag en donderdag voor en na de verplichte activiteit) tot uur en tijdens het weekend, ook tot uur (max. 15 min. per gesprek). Je betaalt onmiddellijk het gesprek per eenheid. In dringende situaties kun je steeds met de begeleiding overleggen. Slaapuur: Het slaapuur is afhankelijk van je leeftijd. Tijdens weekends en vaste vakantiedagen mag je een uur langer opblijven. Opstaan hangt af van je schoolsituatie. Zaterdag mag je tot uur blijven slapen, doch wie nog wil ontbijten moet dit voor uur doen. Gedurende de vakantie is het uur van opstaan 9.00 uur. Op zondag mag je in de voormiddag uitslapen tot uur. Bezoek: Je kan op "Onder ons" enkel bezoek ontvangen op woensdag, zaterdag en zondag, afhankelijk van je situatie en de afspraken die tijdens de intake gemaakt zijn. Bezoek plan je altijd in overleg met je begeleider. Rond een aantal regels kan je, in overleg met je individuele begeleider, meer ruimte krijgen i.v.m. kamer, vrije tijd en geldbeheer. G.S.M. gebruik: In de leefgroep mag je je gsm overdag bij houden, de afspraak hierrond is: we willen hem niet zien en niet horen Praktisch betekent dit dat je gsm op trillen staat en dat wanneer je een oproep ontvangt je deze op je kamer gaat beantwoorden. Als je zelf iemand wil bellen doe je dit ook vanop je kamer. Tijdens het avondeten en bij gesprekken met de begeleiding verwachten we dat je je gsm uit zet. Wanneer je slapen gaat zet je hem ook uit en geef je hem in bewaring aan de begeleiding tot de volgende morgen. Token: Telkens een dag goed verlopen is (je komt alle afspraken na) verdien je een handtekening op je tokenkaart. Wanneer je 7 handtekeningen bij elkaar hebt krijg je een token. Hievoor kan je een beloning kiezen in samenspraak met de begeleiding. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 6.

7 PRAKTISCHE INFORMATIE Leefgroep "Onder ons" is een afdeling van het begeleidingstehuis "de Steiger" te Zutendaal. De directeur is Michel Rosius. - adres leefgroep: Nijverheidslaan 105, 3620 Lanaken Tel adres Directie en administratie : Schansstraat 10, 3690 Zutendaal - Tel. 089/ of 089/ De gezinsbegeleidster en de cordinator die aan de leefgroep verbonden zijn, zijn tevens op de 2 bovenstaande nummers te bereiken. - de naam van je consulent is:... en is te bereiken op tel.:... - de naam van je jeugdrechter is:... hij is te bereiken:... Heb je na al deze informatie nog vragen? Je kan steeds terecht voor een gesprek bij je begeleiding, de maatschappelijk werk(st)er, cordinator of directeur. We vinden het namelijk erg belangrijk dat je met iemand kan praten over alles wat je bezighoudt. De informatie over de ouders van de opgenomen kinderen en jongeren die verblijven in de instelling wordt opgenomen in ons bestand clintenbegeleiding. De gegevens zijn bedoeld voor verslaggeving aan verwijzers en dit volgens wettelijke opgelegde verplichtingen. U heeft een recht van inzage en verbetering van uw persoonlijke gegevens zoals voorzien in de wet van 08/12/92 betreffende de bescherming van het priv-leven. Een eenvoudige vraag gericht aan de directie, volstaat. Folder leefgroep Onder Ons, vzw Huize Sint-Augustinus 7.

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Mijn naam is: 3-6 JAAR. Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Mijn naam is: 3-6 JAAR Deze brochure is voor kinderen van 3 tot 6 jaar Dit boekje zegt welke afspraken er zijn in Dageraad, zodat je weet wat er wel en niet mag in de leefgroep. Tijdens je verblijf in

Nadere informatie

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking.

Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. LEEFREGELS MFC Capelderij Welkom op MFC Capelderij! Aan de hand van deze brochure proberen we je een zicht te geven op onze concrete dagelijkse werking. Sinds de start van Capelderij als multifunctioneel

Nadere informatie

INFOBROCHURE leefgroep

INFOBROCHURE leefgroep INFOBROCHURE leefgroep t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2

Nadere informatie

Welkom in 't Vlierke. Dag..,

Welkom in 't Vlierke. Dag.., Januari 2018 Welkom in 't Vlierke Dag.., het is nu zover. Er is beslist dat jij in t Vlierke komt wonen, gelegen op de Kastelein 25 te 2300 Turnhout. Telefoonnummer 014 614995. Het emailadres is vlierke@terloke.be

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG Huishoudelijk Reglement Versie datum 24/01/2013 HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG 1. Voorwoord Er wordt gevraagd om deze richtlijnen zo goed mogelijk in acht te nemen om het samenleven zo aangenaam

Nadere informatie

Infobrochure. t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg

Infobrochure. t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg Infobrochure t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg t Spoor Afdeling van de Waaiburg vzw Voorzieningen voor Bijzondere Jeugdzorg Kameinestraat 39 2440 Geel Tel: 014/

Nadere informatie

Welkom op Wel. vzw Emmaüs Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pcbethanie@emmaus.be www.pcbethanie.

Welkom op Wel. vzw Emmaüs Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pcbethanie@emmaus.be www.pcbethanie. Welkom op Wel Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel

Nadere informatie

INFOBROCHURE context

INFOBROCHURE context INFOBROCHURE context t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2 Leefgroep

Nadere informatie

Wat vind je in dit boekje?

Wat vind je in dit boekje? Wat vind je in dit boekje? Bladzijde 3.welkom in De toekomst 4.Jij en je ouders Jij en je consulent(e) 5...Jij en je individuele begeleid(st)er 6.Leefgroep De Toekomst 7.Het verloop van de dag: School

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

Informatieboekje voor jongeren Tijdelijk Verblijf

Informatieboekje voor jongeren Tijdelijk Verblijf Informatieboekje voor jongeren Tijdelijk Verblijf Inhoud Inhoud... 2 Welkom in de Tijdelijk Verblijf groep... 4 Wie wonen en werken er?... 4 Huisregels... 5 Opstaan... 5 Naar bed gaan... 5 Brandveiligheid...

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Uitgebreide versie Mijn geld in vertrouwde handen Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Mijn geld in vertrouwde handen Iedereen heeft geld nodig om te leven. Om zelf kleren en eten te kopen, maar ook

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis. Onze opdracht Wij willen met behulp van verschillende vormen van hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen de meest kwalitatieve hulpverlening op maat realiseren,

Nadere informatie

Fonto Nova. Fonto Nova. Fonto Nova. Infobrochure. Infobrochure. De Oever vzw, Smetstraat 19, 3501 Hasselt. Tel. 011/85 9040, welkom@deoever.

Fonto Nova. Fonto Nova. Fonto Nova. Infobrochure. Infobrochure. De Oever vzw, Smetstraat 19, 3501 Hasselt. Tel. 011/85 9040, welkom@deoever. De Oever vzw, Smetstraat 19, 3501 Hasselt Tel. 011/85 9040, welkom@deoever.be www.deoever.be, Stalenstraat 22, 3600 Genk Tel. 089/20 62 10 fonto.nova@deoever.be Nog vragen? Vind je geen antwoord in deze

Nadere informatie

Individueel Behandeltraject

Individueel Behandeltraject Individueel Behandeltraject SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl erom dat jij leert én zelfstandiger wordt. Natuurlijk gaat er ook veel goed

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

AFDELINGSBROCHURE JOVO

AFDELINGSBROCHURE JOVO AFDELINGSBROCHURE JOVO Welkom Welkom op JOVO! In deze brochure krijg je uitleg over onze werking. Zo komen we tot een optimale samenwerking! Wie kunnen we helpen? Op afdeling JOVO begeleiden we jongvolwassenen

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

WELKOM OP DE OPEN OPNAME-EENHEID OEVER

WELKOM OP DE OPEN OPNAME-EENHEID OEVER WELKOM OP DE OPEN OPNAME-EENHEID OEVER psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pzbethanienhuis@emmaus.be www.pzbethanienhuis.be Binnen en buiten met

Nadere informatie

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers De Flatjes SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl in bruikleen hebben, zoals een box, commode of ledikantje. Ook is er een basisinventaris

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09. Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge

ONTHAALBROCHURE. De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09. Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge ONTHAALBROCHURE De Patio vzw KAMERTRAINING BRUGGE 050/33 23 09 Veldmaarschalk Fochstraat 8-10 8000 Brugge Inhoud Voorstelling... 2 Voor wie?... 2 Wat?... 3 Kennismaking... 4 Intake... 5 Eerste gesprek...

Nadere informatie

Welkom ONTHAALBOEKJE KIDS

Welkom ONTHAALBOEKJE KIDS ONTHAALBOEKJE KIDS Hallo, Binnen een paar weken verwachten we jou op onze leefeenheid. We willen je in dit boekje vertellen hoe het er bij ons aan toegaat en wie er bij ons werkt. Zo kan je ons al een

Nadere informatie

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,...

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,... De Goede Plek Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar Op weg naar een zelfstandig leven,... Leren koken, wassen, strijken en poetsen, Zelf je administratie

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP Samen werken aan jouw toekomst Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Lijn5 biedt in de provincie Utrecht lichte tot intensieve vormen van hulpverlening

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Het leven in de leefgroep van de Zwier

Het leven in de leefgroep van de Zwier 1 Het leven in de leefgroep van de Zwier De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Hallo, In dit boekje willen we je wat vertellen

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Welkom,in paviljoen 1

Welkom,in paviljoen 1 Welkom,in paviljoen 1 Hier wonen een 10-tal jongens vanaf 12 jaar tot ongeveer 18 jaar samen, die net zoals jij het moeilijk hebben en om één of andere reden voorlopig niet meer thuis kunnen wonen. Verder

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG Huishoudelijk Reglement Versie datum 23/05/2016 Eigenaar: Rico HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG 1. Voorwoord Er wordt gevraagd om deze richtlijnen zo goed mogelijk in acht te nemen om het samenleven

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd 1P 1ste lesuur Welkom 2de lesuur Zoekspel 10.10u Speeltijd 3de lesuur Zoekspel 4de lesuur Zoekspel 5de lesuur 12.05u Middagpauze 6de lesuur Bezinning kapel 7de lesuur Bundel / schoolagenda 14.35u Speeltijd

Nadere informatie

INFOBROCHURE MFC TRAJECT

INFOBROCHURE MFC TRAJECT INFOBROCHURE MFC TRAJECT NOVEMBER 2010 Infobrochure TRAJECT - Multi Functioneel Centrum Sporen Traject, afdeling van MFC Sporen Groot Park 7 3360 Lovenjoel 016/46.39.16 Gsm 0497/571663 traject@sporen.be

Nadere informatie

Welkom op Stroom. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c 2880 MECHELEN

Welkom op Stroom. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c 2880 MECHELEN Welkom op Stroom Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c 2880 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980

Nadere informatie

WELKOM IN LEEFGROEP TWEEKLEINEWEGEN

WELKOM IN LEEFGROEP TWEEKLEINEWEGEN WELKOM IN LEEFGROEP TWEEKLEINEWEGEN Hoi, In onze leefgroep Tweekleinewegen wonen we met een negental jongeren samen. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen hebben we een aantal afspraken gemaakt.

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep OPEN BEHANDELGROEP MET VERBLIJF Informatie voor jongeren Kom verder! www.ln5.nl We vragen ook hoe de groepsleiders je het beste kunnen helpen in de tijd dat je bij ons bent.

Nadere informatie

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren CANO Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning Jongeren Cano-centrum Neerhof Worden ruzies thuis jou soms ook te veel? Loopt het samenleven vaak moeilijk? Lukt het minder goed om samen

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

Afdeling De Wilg. Onthaalbrochure voor kinderen. Dit boekje is van

Afdeling De Wilg. Onthaalbrochure voor kinderen. Dit boekje is van Afdeling De Wilg Onthaalbrochure voor kinderen Dit boekje is van Versie 2017 2 Hé jij daar! Kom jij een tijdje in Carolus wonen? Waarschijnlijk vind je dit wel eng of net spannend We hebben dit boekje

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

SBB STICHTING BEHEER BEWONERSGELDEN ZORGINSTELLINGEN

SBB STICHTING BEHEER BEWONERSGELDEN ZORGINSTELLINGEN SBB STICHTING BEHEER BEWONERSGELDEN ZORGINSTELLINGEN Hulp bij omgaan met geld Mijn geld in vertrouwde handen Mijn geld in vertrouwde handen Hulp bij omgaan met geld SBB Zorginstellingen is een volledig

Nadere informatie

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen 1 Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Hallo, In dit boekje willen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OCMW Beersel Raad voor Maatschappelijk Welzijn 09.01.2014 Doel HUISHOUDELIJK REGLEMENT NOODOPVANGVOORZIENINGEN OCMW BEERSEL 1. De noodopvang wil een onmiddellijk onderkomen bieden aan Beerselaars die plotseling

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding ONTHAALBROCHURE Cluster Het Klavier contextbegeleiding januari 2018 WELKOM! Beste, Jullie gezin is gestart met een zuivere contextbegeleiding vanuit Cluster Het Klavier. Welkom dus! In Het Klavier begeleiden

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Reisinformatie werkweek klas 3

Reisinformatie werkweek klas 3 Reisinformatie werkweek klas 3 Schooljaar 2014-2015 Beste 3 e klassers, Aan het einde van het derde schooljaar is het gebruikelijk om op werkweek te gaan. Dit jaar gaan we naar de Ardennen. We vertrekken

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Welkom op K-dienst H Informatie voor patiënten

Welkom op K-dienst H Informatie voor patiënten Welkom op K-dienst H Informatie voor patiënten 2 Welkom op K-dienst H Inhoud Welkom 3 Hoe leven we het beste samen 4 Respect 5 Veiligheid 6 Vertrouwen 7 Zelfontplooiing 8 Hoe verloopt de dag? 9 Algemeen

Nadere informatie

Groenveld Groenveldstaat 3001 Heverlee 016/30.97.16

Groenveld Groenveldstaat 3001 Heverlee 016/30.97.16 Groenveld Groenveldstaat 3001 Heverlee 016/30.97.16 Leefgroep Groenveld 1 Wat leren we? Deze leefgroep noemen we de leefgroep. De naam zelf al zegt dat je hier een aantal vaardigheden kan leren. Vaardigheden

Nadere informatie

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm?

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm? 12. Olifant met gsm? Ontspannende tekst: kort verhaal Gisteren was het markt in de stad. Ik pakte m n fiets en reed naar de markt. Het was er erg druk. Opeens zag ik mijn neefje staan. Ik riep hem en zwaaide.

Nadere informatie

1. Voorstelling van het tehuis.

1. Voorstelling van het tehuis. Een opname van je kind in een voorziening is zonder twijfel een aangrijpende gebeurtenis. Misschien is het een eerste opname, misschien ook niet. Als ouder zal u automatisch met heel wat vragen zitten

Nadere informatie

WELKOM OP DE OPNAME-EENHEID KAAP

WELKOM OP DE OPNAME-EENHEID KAAP WELKOM OP DE OPNAME-EENHEID KAAP psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pzbethanienhuis@emmaus.be www.pzbethanienhuis.be Binnen en buiten met aandacht

Nadere informatie

APARISAPARISAPARISAPARISA

APARISAPARISAPARISAPARISA Excursieweek 10 t/m 13 juli 2018 groep A Beste ouders / verzorgers en leerlingen Dit boekje bevat informatie en het programma van de werkweek Parijs van 10 t/m 13 juli 2018. We overnachten de hele periode

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Amplia 1 Amplia Welkom op Amplia. In deze brochure kan je kennismaken met onze afdeling. Hij werd gemaakt samen met de bewoners van Amplia. We hopen dat hij een antwoord geeft

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

Leefregel internen

Leefregel internen Internaat Zusters Don Bosco Groot-Bijgaarden. Leefregel internen 2019-2020 Respect We werken aan een respectvolle houding. Het anders zijn van de ander is een kracht. Je roept of schreeuwt niet tegen anderen

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

WELKOM OP DE REHABILITATIE-EENHEID KOUTER

WELKOM OP DE REHABILITATIE-EENHEID KOUTER WELKOM OP DE REHABILITATIE-EENHEID KOUTER Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pzbethanienhuis@emmaus.be www.pzbethanienhuis.be Binnen en buiten

Nadere informatie

Lesbrief. Doe meer met de stagegids Werken in de zorg. U kunt de lesbrief downloaden als pdf-bestand op www.eenvoudigcommuniceren.nl.

Lesbrief. Doe meer met de stagegids Werken in de zorg. U kunt de lesbrief downloaden als pdf-bestand op www.eenvoudigcommuniceren.nl. Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in de zorg Bij elke Werken in-stagegids kunt u een gratis lesbrief downloaden. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas

Nadere informatie

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Dag.., Mogelijk kom je als kind of jongere in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart terecht. Dat zal wellicht een hele gebeurtenis voor je zijn. Misschien

Nadere informatie

Welkom op Loriën. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c MECHELEN

Welkom op Loriën. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c MECHELEN Welkom op Loriën Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis Andreas Vesaliuslaan

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer

Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Maatschappelijke Stages Hoogezand-Sappemeer Informatie voor leerlingen van dr. Aletta Jacobs College. Schooljaar 2012-2013 1 Welkom bij de Maatschappelijke Stage! Dit schooljaar ga jij mee doen aan de

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Wie betaalt wat? Financile regeling bij wonen

Uitgebreide versie. Wie betaalt wat? Financile regeling bij wonen Uitgebreide versie betaalt wat? Financile regeling bij wonen moet betalen? In de volgende voorbeelden staat in kleur aangegeven wie moet betalen: zorgt voor eten. Heb je zin om lekker uit eten te gaan?

Nadere informatie

Informatieboekje kinderafdeling

Informatieboekje kinderafdeling Ithaka Informatieboekje kinderafdeling In je handen heb je een boekje met informatie over de kinderafdeling van Ithaka. Je bent hier niet alleen, er zijn nog ongeveer 20 andere kinderen op de afdeling.

Nadere informatie

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Informatie voor ouders/verzorgers

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Informatie voor ouders/verzorgers Informatie voor ouders/verzorgers Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Voor wie is de Gedragstherapeutisch behandelgroep bedoeld? In de gedragstherapeutische behandelgroepen verblijven jongeren tussen

Nadere informatie

L E E F R E G E L S 2015-2016 VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM

L E E F R E G E L S 2015-2016 VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM 2015-2016 L E E F R E G E L S VTI KORTRIJK-HARELBEKE-GULLEGEM Inleiding Waar mensen samenkomen en willen samenleven, moeten er afspraken gemaakt worden. Hoe groter de groep, hoe duidelijker de afspraken

Nadere informatie

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB)

Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Gedragstherapeutische Behandelgroep (GTB) Informatie voor ouders/verzorgers Voor wie is de Gedragstherapeutisch behandelgroep bedoeld? In de gedragstherapeutische behandelgroepen verblijven jongeren tussen

Nadere informatie

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt.

Daardoor kan het toedienen van het groeihormoon keer op keer tot irritaties leiden. Irritaties waardoor iedereen er steeds minder zin in krijgt. CONTRACT Informatie voor jou en je ouders Je gebruikt misschien al best lang groeihormoon. Iedere avond weer. Iets waarvan jij misschien denkt: Hoe lang nog?, Ik ben het zat!, of: Ik kan het nou onderhand

Nadere informatie

Centrum voor Beschut Wonen De Sprong

Centrum voor Beschut Wonen De Sprong Centrum voor Beschut Wonen De Sprong Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN Centrum voor Beschut Wonen en Psychiatrische Zorg

Nadere informatie

Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft

Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft Checklist samenwonen voor partners waarvan alleen de man kinderen heeft Vul afzonderlijk van elkaar allebei de vragen in. Bij elke vraag moet je een antwoord kiezen. Als je niet kunt kiezen, kies dan het

Nadere informatie

Welkom op Kadans. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c 2800 MECHELEN. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs.

Welkom op Kadans. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c 2800 MECHELEN. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Welkom op Kadans Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c 2800 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

APARISAPARISAPARISAPARISAPARISAPARIS

APARISAPARISAPARISAPARISAPARISAPARIS Excursieweek 10 t/m 13 juli 2018 groep B Beste ouders / verzorgers en leerlingen Dit boekje bevat informatie en het programma van de werkweek Parijs van 10 t/m 13 juli 2018. We overnachten de hele periode

Nadere informatie

Schrijf hier volgende data neer: Je begeleiding start op: Je eindbespreking is op:

Schrijf hier volgende data neer: Je begeleiding start op: Je eindbespreking is op: Welkom in De Luwte! Vanaf nu verblijf je een tijdje bij ons. In dit boekje willen wij De Luwte en haar werking even voorstellen. Dit boekje wordt ook jouw begeleidingsboekje, waar je belangrijke zaken

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Welkom op Amarant 1. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c MECHELEN

Welkom op Amarant 1. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c MECHELEN Welkom op Amarant 1 Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis Andreas Vesaliuslaan

Nadere informatie

WELKOM. Om u meer vertrouwd te maken met uw nieuwe omgeving, hebben wij deze brochure gemaakt. U vindt hierin informatie over onze werking.

WELKOM. Om u meer vertrouwd te maken met uw nieuwe omgeving, hebben wij deze brochure gemaakt. U vindt hierin informatie over onze werking. Welkom op Psychiatrische spoedopname Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

www.keiinde maatschappij.nl

www.keiinde maatschappij.nl LOGBOEK MAATSCHAPPELIJKE STAGE www.keiinde maatschappij.nl Inleiding Wat is het verschil tussen stagelopen en maatschappelijke stage? Een gewone stage bereidt je voor op een beroep of beroepskeuze. Maatschappelijke

Nadere informatie

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

Hoe stel je prioriteiten?

Hoe stel je prioriteiten? Hoe stel je prioriteiten? Wat heb je eraan? In deze les leer je hoe je prioriteiten stelt, dus te kiezen welke dingen het belangrijkst zijn om te doen. Dat is handig als je meer moet doen dan waar je eigenlijk

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga Verbeter je Nederlands! Wil jij ook beter Nederlands leren? Ga dan naar de bibliotheek in De Cultuurfabriek.

Nadere informatie

Beslis zelf over je toekomst!

Beslis zelf over je toekomst! Beslis zelf over je toekomst! Is deze folder voor jou? Elk jaar komen vele jongeren van school met een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma. Behoor jij bij deze groep? Dan is deze folder niet voor jou bestemd.

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie