Begeleidingstehuis De Kiezel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begeleidingstehuis De Kiezel"

Transcriptie

1 infobrochure Begeleidingstehuis De Kiezel vzw Jeugdzorg De Brug Puttene Maarkedal 055 /

2 Hier ben je welkom! In De Kiezel krijg je een eigen warm en veilig plekje. Je kan hier spelen, studeren, naar school gaan, familie en vrienden ontmoeten, plezier maken, lachen op jouw manier. Wij zorgen voor jou! Je ontmoet hier eerlijke en betrouwbare mensen die er voor jou zijn. Met al jouw kleine en grote vragen kan je altijd bij hen terecht. Jij bent de moeite waard! Vertel ons wat voor jou belangrijk is. Jij verdient kansen om te groeien, om te leren, om te onderzoeken wat haalbaar is voor jou, om te herbeginnen als het eens moeilijk liep. We geloven in jou en in wat je kan! Wij geloven in alle eenvoudige en goede dingen die in jou verborgen zitten. Je mag hier echt jezelf zijn zonder daarom stoer of vervelend te moeten doen. Je blijft verbonden! Je hoort bij mensen die voor jou belangrijk zijn. Ook met hen willen wij samenwerken. Jouw ouders betrekken we bij de zorg en de opvoeding die je hier krijgt. We helpen je om voldoende rekening te houden met anderen en met je omgeving. Samen op weg, eerlijk en krachtig! Samen zoeken we hoe jij en jouw omgeving op eigen krachten verder kunnen. Hindernissen en moeilijkheden gaan we niet uit de weg. Wij zeggen onze mening als het dreigt mis te lopen. Wij sturen bij, eerlijk en oprecht. Wij geloven dat je uit fouten kan leren. We zoeken naar oplossingen en bouwen aan jouw toekomst. We zoeken uit wat goed gaat, waar jij en anderen rond jou sterk in zijn. We geloven in jou, we geloven in jouw kracht. Zo willen we omgaan met jou en met elkaar!

3 3 Beste, In deze brochure geven we u informatie over de werking en dienstverlening van onze voorziening. Hiermee willen we de start geven tot een goede samenwerking om de zorg en begeleiding van uw kind samen te realiseren. Hebt u na het lezen van de brochure nog vragen, aarzel dan niet om een medewerker van De Kiezel aan te spreken. Wij helpen u graag verder.

4 Wie zijn wij? De Kiezel is een begeleidingstehuis binnen de Bijzondere Jeugdbijstand, erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De voorziening heeft 3 leefgroepen waarin meisjes en jongens van 0 tot 18 jaar residentieel verblijven. We kunnen 35 kinderen en jongeren opnemen en begeleiden. In elke leefgroep werkt een vast team van begeleiders en een coördinator die ook de gezinsbegeleiding opneemt. In leefgroep I en leefgroep II nemen we kinderen en jongeren tot 16 jaar op. Deze leefgroepen zijn gehuisvest in het hoofdgebouw. In de adolescentenleefgroep nemen we jongeren op vanaf ± 15 jaar. In De Regenboog kunnen jongeren vanaf 17 jaar kamertraining op studio volgen, op die manier kunnen zij verder te groeien naar zelfstandig wonen. De leefgroep en zes studio s zijn gelegen in het gebouw van De Regenboog, rechttegenover het hoofdgebouw van De Kiezel. Begeleid Zelfstandig Wonen richt zich op jongeren vanaf 17,5 jaar. Zij wonen zelfstandig, buiten onze voorziening, maar krijgen individuele begeleiding aan huis door de BZW-begeleider. Meer informatie over ons aanbod en werking vind je in de folders van de leefgroepen en op onze website.

5 5 Samenwerking met de verwijzer Een opname gebeurt steeds in samenwerking met een verwijzer: het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg (CBJ) of de Jeugdrechtbank (JRB) schakelt ons in met de vraag om na te gaan of wij u en uw kind gepaste hulp kunnen bieden. Tijdens het intakegesprek bekijken we samen met u wat uw hulpvraag precies is en welke begeleidingsmogelijkheden wij kunnen bieden. De consulent is meestal aanwezig bij dit gesprek. Eens de opname gebeurd is en de begeleiding is opgestart blijven we samenwerken met de consulent van de sociale dienst van het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg of van de Jeugdrechtbank. De consulent bezorgt ons een hulpverleningsprogramma waarin beschreven staat wat hij samen met u en uw kind wil bereiken, dit is het uitgangspunt voor de begeleiding. Wij bezorgen de consulent na anderhalve maand het handelingsplan waarin wij neerschrijven welke begeleidingsdoelen we concreet willen bereiken en hoe we dat gaan doen. Via tussentijdse (meestal telefonische) contacten geven we informatie door aan de consulent. Om de zes maanden moeten wij aan de verwijzer een evolutieverslag bezorgen zodat hij op de hoogte blijft van het verloop van de begeleiding. Wij organiseren dan ook een Ronde Tafel-gesprek met alle betrokkenen om te evalueren of de plaatsing gewijzigd, verlengd of beëindigd kan worden.

6 Samenwerking met u Wij willen met u een goede samenwerking uitbouwen. We vinden het vanzelfsprekend dat wij u op de hoogte houden van de evolutie van uw kind en u betrekken bij beslissingen i.v.m. de opvoeding en begeleiding van uw kind. U kan met vragen en bezorgdheden steeds terecht bij de leefgroepbegeleiders en gezinsbegeleider. De begeleiders kunnen u tijdens de bezoekmomenten of bij het afhalen en terugbrengen van uw kind u informeren en uw vragen beantwoorden. De gezinsbegeleider zal u uitnodigen voor gezinsgesprekken en besprekingen bij u thuis of in de voorziening. Bedoeling hiervan is met u te overleggen, afspraken te maken en u te ondersteunen bij opvoedingsproblemen. U kan steeds zelf contact nemen met de medewerkers of met de directie van de voorziening. Indien u graag een gesprek hebt, maakt u best op voorhand een afspraak zodat de medewerker die u wil spreken voldoende tijd kan vrijmaken. Contactgegevens vindt u op de laatste pagina van deze brochure.

7 7 Samenwerking met andere hulpverleners De voorziening werkt samen met andere hulpverleners en diensten om de begeleiding van de bij ons opgenomen kinderen en jongeren optimaal te laten verlopen. Dit zijn o.a. scholen, CLB s (Centra voor LeerlingenBegeleiding), revalidatiecentra, CGG (Centra Geestelijke Gezondheidszorg), therapeuten,... Ook voor uw kind zullen de gezinsbegeleider en leefgroepbegeleiders wellicht met een aantal daarvan regelmatig contact hebben. Wij houden u alleszins op de hoogte en betrekken u hier zoveel mogelijk bij. Informatie-uitwisseling met andere hulpverleners Wanneer we samenwerken met andere hulpverleners en scholen zijn wij gebonden door het beroepsgeheim. Wij vragen enkel informatie op die noodzakelijk is voor de onmiddellijke opvolging en begeleiding van uw kind. Het doorgeven en opvragen van schriftelijke informatie gebeurt niet zonder uw toestemming. U wordt gevraagd om een akkoordverklaring te ondertekenen voor het opvragen en doorgeven van schriftelijke informatie over uw kind. Indien u akkoord gaat met het uitwisselen van informatie zullen wij u op de hoogte brengen wanneer dit gebeurt. Indien u niet akkoord gaat en de verklaring dus niet ondertekent, zullen wij dit steeds respecteren.

8 Wij willen altijd grondig nadenken over wat voor jou het beste is! Als meerdere belangen in het spel zijn zal jouw belang voorop staan. Als je oud genoeg bent én als je ook op een verstandige en redelijke manier over jouw situatie kan denken en praten kan je zelf dingen doen en beslissen, bijvoorbeeld over de hulp die je krijgt, over wie jou daarin kan helpen (bijstandspersoon) Alle kinderen en jongeren zijn voor ons gelijk. Politieke of godsdienstige voorkeur, huidskleur spelen geen rol. Wij respecteren jouw persoon, jouw mening en jouw privacy. Je hebt recht op een eigen veilige plek. Als je hulp vraagt zullen we met jou kijken hoe dat het beste kan: samen, met ons, of elders. Als we doorverwijzen helpen we je tot je daarvoor klaar bent. Wij willen niets doen achter jouw rug. Wij vertellen jou alles wat voor jou, en voor jouw hulp, belangrijk is. Anderen, zelfs jouw ouders, vertellen we niets zonder dit vooraf met jou te bespreken. Soms zijn dingen erg moeilijk om te begrijpen of heel erg lastig om te dragen. Dan zullen we heel goed nadenken of we je dit (al) kunnen vertellen. Je mag mee-praten over de hulp die je krijgt en over de manier waarop wij dit samen doen. Wij geven jou graag inspraak over wat er in het home en in de leefgroep gebeurt. Tenzij de jeugdrechter dit verbiedt heb je recht op contacten met je ouders. Soms is dit (nog) niet (meteen) goed voor jou, of voor je ouders. Dan bespreken we dit met jou. We houden een dossier bij over jou: je mag vragen wat daarin staat (over jou) je mag vragen om dingen toe te voegen (over jou) je mag een kopie vragen van de dingen die over jou gaan als jij ons dingen vertelt en je wil niet dat anderen dit in je dossier lezen, dan mag je ons vragen om dit geheim te houden In contacten met hulpverleners mag je iemand meenemen die je vertrouwt. Jouw lief, je beste vriend, je ouders, beantwoorden niet aan de voorwaarden van de wet die dit regelt. Je hebt recht op zakgeld, tenzij je werkt. Wij behandelen jou op een menselijke manier. Dit wil zeggen dat we eerlijk en rechtvaardig met jou omgaan. Dit geldt zeker bij straffen.

9 9 Rechten van minderjarigen Wij dienen steeds rekening te houden met de rechten van degenen aan wie wij hulp verlenen. Er zijn verschillende wetten en decreten die deze rechten beschrijven. Het decreet Rechtspositie van Minderjarigen in de Integrale Jeugdhulp (2006) somt de rechten op van minderjarigen in de jeugdhulpverlening. Deze is gebaseerd op het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (1989). Daarnaast is er de Wet op de Jeugdbescherming (1965), de Wet op de Privacy (1998) en de Wet Patiëntenrechten (2002). Wij hebben in ons Charter van de hulpverlening (dat je op de vorige pagina kan lezen) concreet beschreven hoe we omgaan met de rechten van minderjarigen die wij begeleiden. Voor meer informatie verwijzen we u naar De rechten van kinderen in de jeugdhulp. Brochure voor ouders en volwassenen die instaan voor de opvoeding van minderjarigen. Op eenvoudige vraag kunnen wij u deze brochure bezorgen. Dossier Van iedereen die wij begeleiden houden wij een dossier bij. Het decreet Rechtspositie bepaalt dat elke minderjarige in de jeugdhulpverlening het recht heeft op een zorgvuldig bijgehouden en veilig bewaard dossier. De verwerking van de gegevens gebeurt onder verantwoordelijkheid van de directie van De Kiezel. Met vragen over het dossier van uw kind kan u bij hem terecht.

10 De gegevens worden tot vijf jaar na afsluiting van de begeleiding bewaard (of maximaal tot vijf jaar na de 18e verjaardag). Wie met de hulpverlening te maken heeft - de minderjarige, zijn ouders of pleegouders, hulpverleners, personen die bijstand verlenen mag altijd weten wat er met het dossier gebeurt. Zij hebben recht op duidelijkheid over: welke informatie in het dossier komt; wat ermee gedaan wordt; waar en hoelang het dossier bewaard wordt; wie toegang heeft tot het dossier; wie het gehele dossier of delen ervan mag inkijken; hoe de hulpverleners onderling informatie uitwisselen. (uit De rechten van kinderen in de jeugdhulp. Brochure voor ouders.) Huisregels Wanneer uw kind wordt opgenomen in één van de leefgroepen zal het er met andere kinderen en jongeren samenleven. Samenleven zonder goede afspraken lukt niet. Bovendien zal uw kind te maken krijgen met andere gewoontes en afspraken dan thuis. Uw kind krijgt de belangrijkste huis en leefregels mee bij de intake. Ook voor u kunnen deze regels informatie geven over het leven in de leefgroep waar uw kind terecht komt.

11 11 Contact en bezoek Bij de opname worden de eerste contact- en bezoekafspraken voor de toekomst gemaakt. De gezinsbegeleider bekijkt en bespreekt uw wensen en de mogelijkheden met u, uw kind en de consulent. We houden daarbij rekening met eventuele beslissingen van de (jeugd)rechter rond hoede en bezoekrecht. Wanneer u en uw kind na verloop van tijd deze bezoekafspraken wensen aan te passen kan u dit vragen en bespreken met de gezinsbegeleider. Belangrijk om weten is dat wijzigingen of uitbreidingen van de bestaande bezoekregeling aan het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg schriftelijk moeten worden gemeld. Bij de Jeugdrechtbank moet elke wijziging schriftelijk worden aangevraagd én goedgekeurd. Voor een vlot verloop is het dus nodig om tijdig (minstens één week op voorhand) je aanvraag te doen. Om de werking in de leefgroepen vlot te laten verlopen vragen we uw medewerking om alle bezoekafspraken correct na te komen. Bij een dagbezoek of weekend naar huis verwachten wij de kinderen van leefgroep I en II ten laatste terug om 20u. Voor kleine kinderen die vroeger naar bed gaan spreken we met u een vroegere terugkeer af. Jongeren die in De Regenboog verblijven worden ten laatste om 21u terug verwacht.

12 Het is mogelijk zelf op bezoek te komen in De Kiezel op woensdagnamiddag en/of zaterdag. In de Regenboog kan bezoek enkel in het weekend. Hierover worden steeds afspraken gemaakt op voorhand. U kan uw kind ook opbellen. Voor leefgroep I of II gebruikt u het centrale telefoonnummer van De Kiezel. De Regenboog heeft een eigen telefoonnummer (zie achteraan deze brochure). Ook uw kind kan u opbellen, deze telefoontjes zijn echter beperkt in aantal en tijd. Kampen Tijdens de zomervakantie gaan de verticale leefgroepen samen een weekje op kamp, meestal tijdens de laatste week van augustus. Het team van De Regenboog organiseert ook een kampweek voor de jongeren die in de leefgroep verblijven. Voor de jongeren die op studio verblijven is deelname aan het kamp niet verplicht, op voorwaarde dat zij tijdelijk ergens anders kunnen verblijven (vb. thuis, bij familie, ). Voor alle kinderen vanaf 6 à 7 jaar gaan we op zoek naar een geschikt zomerkamp waar zij alleen of met enkele groepsgenootjes kunnen aan deelnemen. Deze kampen worden niet door De Kiezel georganiseerd, maar door verenigingen zoals Kena vzw of Lejo vzw. Wanneer, waar en met welke organisatie uw kind op kamp gaat wordt u tijdig meegedeeld zodat de bezoek-, weekend- en vakantieregelingen eventueel kunnen aangepast worden.

13 13 Drugbeleidsplan Druggebruik is risicogedrag, schaadt de gezondheid en verstoort de werking van de voorziening. Het gebruiken van drugs, het aanzetten tot het gebruik, het bezit van, het verhandelden van, is verboden in De Kiezel. (uit het Drugbeleidsplan van De Kiezel) Het drugbeleidsplan dat u ontvangt bij het intakegesprek informeert u over onze zienswijze op en de aanpak van druggebruik bij jongeren. In een open dialoog gaan onze medewerkers in op de vragen en signalen die zij van de jongeren krijgen en helpen zij hen assertief en weerbaar te maken. Wanneer er sprake is van gebruik of het vermoeden ervan, doen wij steeds beroep op PISADvzw om een specifieke begeleiding i.v.m. drugs en/of alcohol op te starten. Bij opname wordt aan u en uw kind (vanaf 12 jaar) gevraagd om het Instemmingsformulier te ondertekenen, ook al is er geen vermoeden van gebruik. Wij willen immers niet alleen hulp bieden aan jongeren die (eventueel) gebruiken maar ook actief aan preventie werken gedurende de periode dat uw kind bij ons verblijft.

14 Nazorg Wanneer de plaatsing beëindigd wordt blijven de medewerkers van De Kiezel twee maand na het afsluiten van de begeleiding beschikbaar om u bij eventuele vragen en problemen te ondersteunen. Na ongeveer één maand zal de gezinsbegeleider contact met u opnemen om te informeren hoe het verder met u en uw gezin gaat en om de nog gemaakte afspraken op te volgen. Soms gebeurt het dat de opname wordt beëindigd maar dat de eventuele vervolghulp nog niet kan worden opgestart. Indien u dit wenst (of op vraag van de consulent) kan de gezinsbegeleider u gedurende twee maanden gezinsbegeleiding bieden.

15 15 Vragen, opmerkingen, klachten of problemen? Wij streven naar een zo goed mogelijke opvang en begeleiding van u en uw kind. Het kan gebeuren dat u, niettegenstaande onze inzet en inspanningen, vragen of bedenkingen heeft over bepaalde aspecten van de begeleiding of het verblijf van uw kind in onze voorziening. Indien dit zo is, aarzel dan niet om erover te praten met de begeleiders of de gezinsbegeleider. Zij proberen dan een oplossing te zoeken, u een antwoord of uitleg te geven. Indien nodig spreken zij er met andere betrokkenen of met het begeleidersteam over en krijgt u nadien zo vlug mogelijk een antwoord. Als u vindt dat het probleem niet opgelost geraakt en dreigt vast te lopen, kan u zich ook met uw klacht tot de directie wenden, eventueel per brief. Elke klacht zal worden genoteerd en onderzocht. Zowel uzelf als andere betrokkenen worden hierbij gehoord. Binnen de 30 dagen mag u een antwoord verwachten. Als uw klacht binnen de voorziening niet kan worden opgelost kan u terecht bij: de consulent van het Comité of de Jeugdrechtbank de bemiddelingscommissie (bij plaatsing van via het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg, wanneer u niet akkoord gaat met de plaatsing) De JO-lijn 0800/ (telefoon voor iedereen die vragen of klachten heeft over de Bijzondere Jeugdbijstand)

16 Interessant om weten... Roppov Ouderwerking Het Regionaal OverlegPlatform Participatie Oost-Vlaanderen is er voor ouders van kinderen of jongeren in de Bijzondere Jeugdbijstand. Zij zijn geïnteresseerd in de mening van ouders over de hulpverlening om deze hulpverlening beter te maken. of Roppov vzw 09 / Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp Op de website vind u alles over de rechten van minderjarigen in de jeugdhulpverlening. U vindt er duidelijke brochures voor 12 jarigen, +12jarigen en ouders (bij Publicaties).

17 17 Begeleidingstehuis De Kiezel Puttene Maarkedal tel: 055 / Directie: Pol Schouppe Eerste begeleider: Marleen Verbeurgt Leefgroep I Gezinsbegeleider: Annelies Meersschaut Leefgroep II Gezinsbegeleider: Lieve Gansemans De Regenboog Puttene 1a 9680 Maarkedal tel: 055 / Gezinsbegeleider: Kristaan Art BZW-begeleider: Joke Vanneste

18 2012

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Wie kom ik tegen? 6 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8

Nadere informatie

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren Contextbegeleiding laagintensief Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding breedsporig Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s MPC Terbank vzw Jongerenbrochure Wie? Hoe? Waar? Wat? Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is IKT? 11 Goed

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat? 11 Goed om

Nadere informatie

infobrochure Puttene 1A 9680 Maarkedal 055 /

infobrochure Puttene 1A 9680 Maarkedal 055 / infobrochure Puttene 1A 9680 Maarkedal 055 / 30 12 75 www.jeugdzorgdebrug.be Hier ben je welkom! In De Kiezel krijg je een eigen warm en veilig plekje. Je kan hier spelen, studeren, naar school gaan, familie

Nadere informatie

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be EINDREDACTIE Karin Maes VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Marc Morris, secretaris-generaal.

Nadere informatie

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen

Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen 1 Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Hallo, In dit boekje willen

Nadere informatie

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat

Nadere informatie

INFOBROCHURE MFC TRAJECT

INFOBROCHURE MFC TRAJECT INFOBROCHURE MFC TRAJECT NOVEMBER 2010 Infobrochure TRAJECT - Multi Functioneel Centrum Sporen Traject, afdeling van MFC Sporen Groot Park 7 3360 Lovenjoel 016/46.39.16 Gsm 0497/571663 traject@sporen.be

Nadere informatie

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel...

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel... Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. MultiFunctioneel Centrum Meetjesland. tel.... Email :. tel leefgroep verblijf:.. Een initiatief van VZW Blij Leven Nieuwe Boekhoutestraat

Nadere informatie

D/2006/3241/145. REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be www.kinderrechtswinkel.

D/2006/3241/145. REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be www.kinderrechtswinkel. REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be www.kinderrechtswinkel.be EINDREDACTIE Karin Maes VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Marc Morris, secretaris-generaal.

Nadere informatie

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veel kinderen in Vlaanderen hebben het erg goed. Het gaat goed met hen op school, hun ouders hebben geen problemen en ze kunnen veelal kopen wat ze echt nodig hebben. Toch zijn er ook kinderen met wie

Nadere informatie

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Geldenaaksebaan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Inleiding... 3 De Zwier... 4 Mobiele begeleiding... 5 Residentiële

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Een jeugdrechter is iemand die, wanneer hij/zij zich zorgen maakt over een minderjarige, deze minderjarige

Nadere informatie

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw Jongerenbrochure MPC TERBANK vzw 2 Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 4 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk een tijdje in één

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

uitgave december 2011 beroepsgeheim

uitgave december 2011 beroepsgeheim uitgave december 2011... met thet beroepsgeheim ... met het beroepsgeheim Sommige problemen, ziektes, kan je niet in je eentje oplossen. Om deze problemen aan te pakken, heb je hulp nodig van mensen die

Nadere informatie

CONTEXTBEGELEIDING DE KERSEBOOM A D. Naam bedrijf. Adres bedrijf 1 Adresregel 2 Adresregel 3 Adresregel 4

CONTEXTBEGELEIDING DE KERSEBOOM A D. Naam bedrijf. Adres bedrijf 1 Adresregel 2 Adresregel 3 Adresregel 4 Adres bedrijf 1 Adresregel 2 Adresregel 3 Adresregel 4 Telefoon: (055) 5555555 Fax: (055) 5555555 E-mail: xyz@microsoft.com CONTEXTBEGELEIDING Naam bedrijf DE KERSEBOOM A D Inleiding De begeleiding bij

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

INFOBROCHURE context

INFOBROCHURE context INFOBROCHURE context t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2 Leefgroep

Nadere informatie

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren CANO Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning Jongeren Cano-centrum Neerhof Worden ruzies thuis jou soms ook te veel? Loopt het samenleven vaak moeilijk? Lukt het minder goed om samen

Nadere informatie

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Leefgroep Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Waar vind je ons? 6 Wie is wie 7 Belangrijke nummers 10 Hoelang 11 Goed om te weten 12 Wat als je iets

Nadere informatie

Brochure DRM - meisjes

Brochure DRM - meisjes Opgesteld op: 16-4-08 Geldig tot: 2015 Brochure DRM - meisjes Code: ALG Type: document Laatste wijziging: 09-12-10 Auteur: Nathalie De Smedt 1 Iedereen heeft wel eens kleine of grote problemen. Ook jij

Nadere informatie

Gerechtelijke jeugdhulp, ervaringen en vragen van ouders. oudergroep Gent maart 2007

Gerechtelijke jeugdhulp, ervaringen en vragen van ouders. oudergroep Gent maart 2007 1 Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Gerechtelijke jeugdhulp, ervaringen en vragen van ouders. oudergroep Gent maart 2007

Nadere informatie

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp Een gids voor ouders Verantwoordelijk uitgever: Permanente Ondersteuningscel voor de CLB s GO! 2 CLB & Integrale Jeugdhulp? Centra voor

Nadere informatie

Voorwoord. Brochure DRM ouders. Beste ouders,

Voorwoord. Brochure DRM ouders. Beste ouders, Opgesteld op: 21-09-10 Geldig tot: 2015 Brochure DRM ouders Code: KWC Type: document Laatste wijziging: 21-09-10 Auteur: kwaliteit coördinator Beste ouders, Voorwoord Iedereen heeft wel eens een probleem,

Nadere informatie

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Eigenlijk hebben we het best wel goed in Vlaanderen. De meeste jongeren kunnen naar school gaan, zijn gezond en kunnen comfortabel leven. Toch zijn er ook heel wat jongeren die het lastig hebben. Sommigen

Nadere informatie

Individueel Behandeltraject

Individueel Behandeltraject Individueel Behandeltraject SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl erom dat jij leert én zelfstandiger wordt. Natuurlijk gaat er ook veel goed

Nadere informatie

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis.

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Dan gaan ze soms beter een tijdje in een ander gezin wonen: een pleeggezin. INFORMATIE Voor pleegkinderen

Nadere informatie

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR Sommige kinderen kunnen niet bij hun eigen vader en moeder wonen. Bijvoorbeeld als hun ouders problemen hebben of als de ouders en kinderen problemen hebben met elkaar. Deze kinderen gaan dan soms in een

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

Welkom in 't Vlierke. Dag..,

Welkom in 't Vlierke. Dag.., Januari 2018 Welkom in 't Vlierke Dag.., het is nu zover. Er is beslist dat jij in t Vlierke komt wonen, gelegen op de Kastelein 25 te 2300 Turnhout. Telefoonnummer 014 614995. Het emailadres is vlierke@terloke.be

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31.

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Waarom naar dagcentrum De Wip? - Je ouders zijn aan het scheiden. Vaak is er ruzie thuis en niemand die oog heeft voor de vragen

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis. Onze opdracht Wij willen met behulp van verschillende vormen van hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen de meest kwalitatieve hulpverlening op maat realiseren,

Nadere informatie

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS OPV10-ouders_100818.indd 1 10-09-2010 12:03:32 KIEZEN VOOR PLEEGZORG?

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

met het beroepsgeheim

met het beroepsgeheim met het beroepsgeheim 1 met het beroepsgeheim Sommige problemen, ziektes, kan je niet in je eentje oplossen. Om deze problemen aan te pakken, heb je hulp nodig van mensen die meer ervaring hebben, of die

Nadere informatie

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS WAT IS PLEEGZORG? HOE VINDEN WIJ Uw kind gaat in een pleeggezin

Nadere informatie

Onthaalbrochure Augustus 2016

Onthaalbrochure Augustus 2016 Onthaalbrochure Augustus 2016 Welkom in de Kering Hallo, Er is beslist dat jij en je gezin zullen starten in De Kering. Dat is een hele gebeurtenis. Misschien heb je wel heel wat vragen? We hebben dit

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Uithuisplaatsing (UHP)

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Uithuisplaatsing (UHP) Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg (UHP) Inleiding Bij een ondertoezichtstelling of een voorlopige ondertoezichtstelling kan het Bureau Jeugdzorg aan de kinderrechter vragen om een machtiging

Nadere informatie

Partners in zorg. Familiebeleid vzw Huize Jan De Wachter. Informatie voor familieleden, naasten en bewoners

Partners in zorg. Familiebeleid vzw Huize Jan De Wachter. Informatie voor familieleden, naasten en bewoners Partners in zorg Familiebeleid vzw Huize Jan De Wachter Informatie voor familieleden, naasten en bewoners Inhoud Contactgegevens voor familieleden 3 Contactgegevens van de familie 4 1. Inleiding 5 2. Betrokken?

Nadere informatie

JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK.

JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK. JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat vind je in deze brochure? De jeugdrechter, je advocaat en je consulent Waarom kom je in contact met de jeugdrechtbank? Bij de jeugdrechter. Wat

Nadere informatie

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over de gerechtelijke jeugdhulp. We leggen uit hoe de gerechtelijke jeugdhulp werkt, hoe je er terecht

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding

ONTHAALBROCHURE. Cluster Het Klavier contextbegeleiding ONTHAALBROCHURE Cluster Het Klavier contextbegeleiding januari 2018 WELKOM! Beste, Jullie gezin is gestart met een zuivere contextbegeleiding vanuit Cluster Het Klavier. Welkom dus! In Het Klavier begeleiden

Nadere informatie

Leefgroep. Onthaalbrochure + 12 jarigen. Dit boekje is van:

Leefgroep. Onthaalbrochure + 12 jarigen. Dit boekje is van: Leefgroep Onthaalbrochure + 12 jarigen Dit boekje is van:...... Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Hoe kan je ons bereiken? 7 Wie is wie 8 Belangrijke nummers 10 Hoe werken we? 11 Goed om te weten

Nadere informatie

Hoe kan ons team jou helpen om de gepaste niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp te vinden?

Hoe kan ons team jou helpen om de gepaste niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp te vinden? Hoe kan ons team jou helpen om de gepaste niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp te vinden? 1 Wij zijn een multidisciplinair team verbonden aan het Vrij centrum voor leerlingenbegeleiding van Izegem.

Nadere informatie

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders

Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Een gids voor ouders Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp Een gids voor ouders Verantwoordelijk uitgever: Permanente Ondersteuningscel voor de CLB s GO! 2 CLB & Integrale Jeugdhulp? Centra voor

Nadere informatie

Hoe kun je het PCLB bereiken? Hoe werkt het PCLB? PCLB. Voor uitgebreidere informatie surf je naar

Hoe kun je het PCLB bereiken? Hoe werkt het PCLB? PCLB. Voor uitgebreidere informatie surf je naar Hoe werkt het PCLB? Het PCLB werkt hoofdzakelijk op vraag. Enkel de tussenkomsten bij spijbelen, de medische onderzoeken en de aanpak bij besmettelijke ziektes zijn verplicht. Het PCLB werkt steeds gratis

Nadere informatie

Wat je moet weten: Jouw dossier

Wat je moet weten: Jouw dossier Wat je moet weten: Jouw dossier Wat is een dossier? Het CAW Brussel werkt met een elektronisch dossier. In je dossier houdt de hulpverlener informatie bij over: Wie je bent (de hulpvrager) Waar je hulp

Nadere informatie

Welkom in 't Vlierke. Dag..,

Welkom in 't Vlierke. Dag.., Juli 2019 Juli 2019 Welkom in 't Vlierke Dag.., het is nu zover. Er is beslist dat jij in tijdelijk in t Vlierke komt wonen, gelegen op de Kastelein 25 te 2300 Turnhout. Telefoonnummer 014/61 49 95. Emailadres

Nadere informatie

Voorbereiding gesprek zorginspectie

Voorbereiding gesprek zorginspectie Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw, afdeling Vlaams-Brabant Parkstraat 185, 3000 Leuven www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Voorbereiding gesprek zorginspectie Bijeenkomst met ouders op 17/01,

Nadere informatie

Kamertraining. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Kamertraining. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Kamertraining Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 KTC? 5 Wie werkt bij ons? 5 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wat is kamertraining?

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

INFOBROCHURE leefgroep

INFOBROCHURE leefgroep INFOBROCHURE leefgroep t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Concept Layout en grafische vormgeving Verantwoordelijk uitgever Datum van uitgifte:

Concept Layout en grafische vormgeving Verantwoordelijk uitgever Datum van uitgifte: 1 Concept: Sofie Van den Bussche en Thomas Schadron Layout en grafische vormgeving: Thomas Schadron Verantwoordelijk uitgever: Permanente ondersteuningscel voor de CLB s GO! Datum van uitgifte: december

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT - HET VEER - CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de drughulpverlening

Beroepsgeheim in de drughulpverlening Beroepsgeheim in de drughulpverlening KU Leuven Broeders van Liefde Studiedag De8 Antwerps Integratiecentrum Antwerpen, 15 januari 2013 Inleiding Specifieke invalshoek Vanuit West-Europese en Vlaamse cultuur

Nadere informatie

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t?

J e C L B h e l p t. W a a r v o o r k a n j e b i j o n s t e r e c h t? J e C L B h e l p t Onze hulpverlening is kosteloos voor leerlingen, ouders en school. We werken samen met de school, maar we behoren er niet toe. Je kan dus gerust los van de school bij ons terecht. Het

Nadere informatie

CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN VOOR RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE MOBIELE EN AMBULANTE BEGELEIDING VOOR MINDERJARIGEN

CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN VOOR RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE MOBIELE EN AMBULANTE BEGELEIDING VOOR MINDERJARIGEN CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN VOOR RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE MOBIELE EN AMBULANTE BEGELEIDING VOOR MINDERJARIGEN Van toepassing vanaf 01/04/2015 Van toepassing vanaf 01/04/2015 p. 1 1. IDENTIFICATIE

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Maak kennis met ons Multidisciplinair team

Maak kennis met ons Multidisciplinair team Maak kennis met ons Multidisciplinair team Het multidisciplinair team van ons ziekenfonds voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en Integrale Jeugdhulp Wie zijn wij? Ons team bestaat

Nadere informatie

DAIDALOS vzw. Integrale thuisbegeleiding. ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS

DAIDALOS vzw. Integrale thuisbegeleiding. ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS DAIDALOS vzw Integrale thuisbegeleiding ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS Inhoudsopgave Situering... 4 Opdracht... 5 Ondersteunende vrijwilligerswerking... 6 Waar hebben

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/ Dagcentrum De Wip Deken Michielstraat 89 1500 Halle 02/360 24 31 dagcentrum.dewip@pandora.be Openingsuren: Tijdens het schooljaar is dagcentrum De Wip geopend van 9u tot 19u. De opvang wordt voorzien van

Nadere informatie

EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT

EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT EN DE INTER SECTORALE TOEGANGSPOORT 2 TOEGANGSPOORT Inleiding Samen met een hulpverlener diende je bij de toegangspoort een aanvraag in voor hulpverlening. In deze brochure leggen we uit hoe de toegangspoort

Nadere informatie

De sociale plattegrond

De sociale plattegrond De sociale plattegrond Sector: Agentschap Jongerenwelzijn Spreker: Tom Elen (Agentschap Jongerenwelzijn) H1 - Opdracht Agentschap Jongerenwelzijn (beleidsdomein = WVG) Afdeling Preventie- en Verwijzersbeleid

Nadere informatie

jongerenreglement rechten en plichten van jongeren op de hoenderloo groep

jongerenreglement rechten en plichten van jongeren op de hoenderloo groep jongerenreglement rechten en plichten van jongeren op de hoenderloo groep Jongerenreglement versie juni 2011 De Hoenderloo Groep INHOUD Waarom een Jongerenreglement? 3 omgaan met mensen 9 RECHTEN VAN HET

Nadere informatie

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Dagcentrum 't Spant Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Wat is het dagcentrum? Dagcentrum t Spant is een voorziening van Huize St. Vincentius

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

Leefgroep. Onthaalbrochure voor ouders

Leefgroep. Onthaalbrochure voor ouders Leefgroep Onthaalbrochure voor ouders Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Hoe kan je ons bereiken? 6 Wie is wie 7 Hoelang? 9 Belangrijke nummers 10 Goed om te weten... 11 Regels en afspraken 21 Praktische

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Document opgesteld door: vzw de Keeting vzw Recht-Op Kroonstraat 64/66 Lange Lobroekstraat 34 2800 Mechelen 2060 Antwerpen email: info@dekeeting.be

Nadere informatie

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT.

JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT. JIJ EN DE INTERSECTORALE TOEGANGSPOORT www.jongerenwelzijn.be Moeilijk woord gezien? Zoek het op in de woordenlijst op pagina 18 INHOUD Wat is de intersectorale toegangspoort? Schema: van aanmelding tot

Nadere informatie

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar

MDT PC Caritas HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456 U kan helpen bij het indienen van een vraag naar PC Caritas Caritasstraat 76 9090 Melle Tel. 09 210 69 69 - Fax : 09 252 24 61 E-mail :info@pccaritas.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? MDT PC Caritas In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team 456

Nadere informatie

INHOUD. Woord vooraf 11. Inleiding 15. Hoofdstuk 1: Orthopedagogische werkvelden in beweging: nieuwe uitdagingen vragen aangepaste antwoorden

INHOUD. Woord vooraf 11. Inleiding 15. Hoofdstuk 1: Orthopedagogische werkvelden in beweging: nieuwe uitdagingen vragen aangepaste antwoorden Woord vooraf 11 Inleiding 15 Hoofdstuk 1: Orthopedagogische werkvelden in beweging: nieuwe uitdagingen vragen aangepaste antwoorden 19 1. Inleiding 19 2. De organisatie van de zorg onder vuur 21 3. Het

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

verslavings VRIJ LEVEN

verslavings VRIJ LEVEN IEDER MENS IS BESTEMD OM VRIJ TE ZIJN verslavings VRIJ LEVEN INFORMATIE VOOR CLIËNTEN GELOOF IN VRIJHEID WELKOM BIJ TERWILLE BEDANKT VOOR JE AANMELDING BIJ TERWILLE. GOED DAT JE DEZE STAP HEBT GEZET. OM

Nadere informatie

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek.

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek. Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Beroepsgeheim Huisbezoek Regels Wantrouwen Steun mama/papa/ouders Uitstap spijt Leuk?! (veel) vragen Thuisbegeleiding (niet) nodig Praten Gezellig?! Met de fiets Vertrouwen

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

vzw Steunpunt Jeugdhulp februari 2011 Het Decreet Rechtspositie minderjarigen in de VAPH-praktijk

vzw Steunpunt Jeugdhulp februari 2011 Het Decreet Rechtspositie minderjarigen in de VAPH-praktijk vzw Steunpunt Jeugdhulp februari 2011 Het Decreet Rechtspositie minderjarigen in de VAPH-praktijk Wat staat er op het menu? DRM in vogelvlucht Focus op bekwaamheid en participatie Focus op belang van het

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

Centra voor Integrale Gezinszorg

Centra voor Integrale Gezinszorg Centra voor Integrale Gezinszorg Regelgeving: 1. Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1997 tot regeling van de erkenning en subsidiëring van de centra voor integrale gezinszorg (B.S.27.XI.1997)

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy en klachten

Wat u moet weten over privacy en klachten Wat u moet weten over privacy en klachten Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn er als onze deskundigheid

Nadere informatie

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf RECHTEN & PLICHTEN Inspraak Stel: Je vindt het belangrijk dat cliënten eigen inbreng hebben. Je vindt dat er te weinig voor cliënten wordt georganiseerd. Je vindt dat er beter naar cliënten geluisterd

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE AFDELING TIENEN. CKG DE SCHOMMEL VZW Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning [Erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin]

INFORMATIEBROCHURE AFDELING TIENEN. CKG DE SCHOMMEL VZW Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning [Erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin] INFORMATIEBROCHURE AFDELING TIENEN CKG DE SCHOMMEL VZW Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning [Erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin] Afdeling Tienen: Mobiele begeleiding / (Intensieve) baby

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Ondertoezichtstelling (Gezinsvoogdij)

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Ondertoezichtstelling (Gezinsvoogdij) Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Ondertoezichtstelling (Gezinsvoogdij) Inleiding Ondertoezichtstelling Ondertoezichtstelling (OTS) is een kinderbeschermingsmaatregel, die alleen kan

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

ZORGOVEREENKOMST AANVANG EN BEËINDIGING VAN HET VERBLIJF, DE DAGOPVANG EN MOBIELE BEGELEIDING:

ZORGOVEREENKOMST AANVANG EN BEËINDIGING VAN HET VERBLIJF, DE DAGOPVANG EN MOBIELE BEGELEIDING: ZORGOVEREENKOMST IDENTITEIT: Tussen VZW Jeugdzorg Ter Elst, met maatschappelijke zetel: Zandstraat 10 te 2570 DUFFEL vertegenwoordigd door Mevrouw Vanessa Janssens, Directeur Zorg en Mevrouw en/of Mijnheer..................................................

Nadere informatie

Rechten voor ouders: verwachtingen van ouders, zoals geformuleerd in getuigenissen.

Rechten voor ouders: verwachtingen van ouders, zoals geformuleerd in getuigenissen. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be December 2010 Rechten van ouders in de Bijzondere Jeugdbijstand. Vanuit het perspectief

Nadere informatie