Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen"

Transcriptie

1 1 Infobrochure de Zwier - Multi Functioneel Centrum Sporen De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan Heverlee 016/ / zwier@sporen.be Hallo, In dit boekje willen we je wat vertellen over de Zwier. Wat je van ons mag verwachten en wat wij van jou verwachten. Wat je rechten zijn en hoe je inspraak krijgt. Lees het eens en bespreek het misschien met je ouders of mensen die voor jou belangrijk zijn. De Zwier is een plek van waaruit we 20 gezinnen begeleiden bij de opvoeding van kinderen en jongeren. We doen dit steeds samen met de ouders, zij staan centraal want zij kennen hun gezin en de noden van hun gezin het best. Dat de Zwier een onderdeel is van het MultiFunctioneel Centrum Sporen zou voor ons allen alleen maar voordelen mogen opleveren. Maar wat is eigenlijk een MFC? Vroeger konden in de Zwier alleen kinderen en jongeren terecht die ook in de leefgroep bleven slapen. Nu is er ook plaats voor kinderen en jongeren die alleen na school langskomen om mee te eten, of voor studiebegeleiding, of voor activiteiten in de schoolvakanties. Daarnaast is er ook plaats voor een tiental gezinnen waarvan de kinderen niet in de Zwier komen, maar waar er alleen thuisbegeleiding is.

2 2 Het voordeel van deze drie werkvormen onder één dak te hebben is dat we ook makkelijker dan vroeger kunnen overstappen van de éne vorm van hulpverlening naar de andere, zo n overstap noemen we een schakeling. Enkele voorbeelden: Jan woont nog thuis bij zijn ouders, wekelijks komt er een hulpverlener langs om met het gezin in gesprek te gaan. Recent lopen de ruzies tussen Jan en zijn ouders hoog op en vraagt Jan of hij even buiten het gezin kan verblijven. Binnen het MFC is het dan mogelijk dat Jan voor 1 of 2 weken op time-out komt in de leefgroep. Ook tijdens de opname blijft de hulpverlener nog minstens één maal per week langs komen in het gezin. Leen verblijft al een jaar in de Zwier, tijdens de week slaapt ze in de leefgroep, in het weekend afwisselend bij papa en mama. Er is ook een hulpverlener die wekelijks contact heeft met mama en papa. Thuis is er al heel wat veranderd, mama leerde duidelijke boodschappen te geven aan haar dochter en Leen wordt veel minder snel boos dan vroeger. Misschien is het tijd om meer thuis te zijn dan alleen de weekends. Binnen het MFC kan dit, Leen kan enkel nog op dinsdag en donderdag in de leefgroep slapen. De andere dagen komt ze nog wel haar huiswerk maken in de Zwier maar gaat ze nadien thuis slapen. Enkele maanden later kan Leen terug volledig bij mama gaan wonen, er komt dan alleen nog iemand één keer per week langs. Soms is het nodig dat kinderen voor een langere periode ergens buiten het gezin kunnen verblijven. Dit kan om allerlei redenen zijn: conflicten tussen ouders of tussen ouders en kinderen, ouders die de zorg van de kinderen even niet meer aankunnen, kinderen die na een verblijf in een behandelingscentrum nog een tussenstap nodig hebben voor ze weer naar huis kunnen. Ook voor deze jongeren is er een plek in de Zwier. Een verblijf in de Zwier kan een rust- en een groeipunt zijn van waaruit je weer opnieuw kan vertrekken, naar huis of naar een andere leefgroep.

3 3 Wij gaan proberen om samen met jou aan de problemen te werken die je bij jezelf of in je omgeving ondervindt. In de vorige zin staat samen met jou. Dat wil zeggen dat we veel belang hechten aan wat jij zelf vindt van je eigen situatie en van hoe er met jou wordt omgegaan. We willen dit ook samen met je ouders doen, ook als je in de leefgroep zou verblijven blijven zij betrokken en nemen ze nog heel wat beslissingen over jou. Neem deze brochure eens rustig door en als er nog dingen onduidelijk zijn kan je steeds terecht in de leefgroep (016/ ). Ook als je het met iets niet eens bent horen we het graag. Het team van de Zwier Heb je vragen dan is er hier plaats om ze op te schrijven

4 4 1. Voor wie is de Zwier er? In de Zwier worden 20 gezinnen begeleid die ons doorverwezen zijn door het Comité Bijzondere Jeugdzorg of de Jeugdrechtbank. Er zijn drie werkvormen: de leefgroep, het dagcentrum en de thuisbegeleiding. We willen zoveel mogelijk thuis begeleiden. Het is echter niet altijd mogelijk dat iedereen de hele tijd thuis woont, daarom is er de mogelijkheid om jongeren tijdelijk residentieel of naschools op te vangen. De leefgroep van de Zwier is een verticale gemengde leefgroep d.w.z. dat er jongens en meisjes verblijven van verschillende leeftijden. In de Zwier kunnen jongens en meisjes tussen 6 en 18 jaar terecht. De meeste jongeren verlaten de leefgroep voor ze 16 zijn, voor ieder apart wordt er gekeken wat het beste is. Jongens mogen maximum 13 jaar zijn bij hun opname in de Zwier, meisjes zijn meestal niet ouder dan 14 bij opname. Soms zijn er ook broers en/of zussen die samen in de Zwier zitten. Er blijft steeds de mogelijkheid om in de weekends of meerdere nachten per week naar huis te gaan. Dit wordt samen afgesproken met de consulent. Overdag gaan de jongeren van de Zwier naar school. Wens je meer informatie dan kan je die vinden in de infobrochure van de leefgroep. Bij een dagcentrumbegeleiding kan een jongere na school terecht in het de Zwier tot 19u. Daar kan je huiswerk maken, avond eten en leren omgaan met leeftijdsgenoten in groep. Je hebt ook een vertrouwenspersoon, een individuele begeleider die gesprekken met je voert. Voor sommige gezinnen is een opname in de leefgroep niet nodig. Eén keer per week komt er een begeleider van de Zwier in je gezin langs om samen te zoeken naar hoe het beter kan lopen voor jou en je gezin.

5 5 2. Wie werkt er in en rond de Zwier? In de leefgroep van de Zwier werken zes opvoeders of begeleiders, waarvan één teamcoördinator. Daarnaast zijn er ook vier trajectbegeleiders, dit zijn de mensen die in de gezinnen langsgaan. Vaak zijn er ook stagiairs in de groep aan het werk. Er zijn elke weekdag twee of drie begeleiders in de leefgroep, één van hen blijft ook slapen. In het weekend en in de vakanties is er meestal maar één begeleider. Eén van die begeleiders is je persoonlijke begeleider of IB. Alle kinderen uit de leefgroep en het dagcentrum hebben een IB of individuele begeleider die speciaal aandacht heeft voor jou en die er samen met je ouders voor zorgt dat alle praktische dingen voor jou in orde zijn. Er is regelmatig een IB-gesprek, dan kan je samen met je IB je situatie bespreken, je vragen stellen of misschien door samen iets te maken werken aan je problemen. Je IB zorgt ook voor contacten met je school liefst samen met je ouders. Verder gaat hij of zij soms ook mee op gezinsgesprek en is er regelmatig contact tussen je IB en je ouders. De gezinsbegeleider, die we bij ons trajectbegeleider noemen, heeft minstens één keer per week een gesprek met je ouders of andere personen die voor jou belangrijk zijn. Soms ben je zelf ook bij zo n gezinsgesprek samen met je individuele begeleider. In deze gesprekken wordt er met je ouders gepraat om samen oplossingen te zoeken voor de moeilijkheden die jullie als gezin tegenkomen. De trajectbegeleider zorgt ook voor de contacten met de consulenten van het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg en de Jeugdrechtbank. Waar de jongere ook verblijft, in het dagcentrum, de leefgroep of thuis, de trajectbegeleider blijft de hele tijd dezelfde. Verder werken er in de leefgroep ook huishoudkrachten, zij zorgen voor lekker eten, propere kleren, nette lokalen. Er zijn ook nog klusjesmannen die dingen komen repareren en verfraaien. En in het grijze gebouw voor ons huis werken er nog een heleboel mensen die zorgen voor de administratie en de boekhouding. In dat gebouw zijn ook de kantoren van de directeurs en de teambegeleiders.

6 6 3. Je dossier en je rechten Voor alle kinderen van de Zwier maken we een apart dossier. Alles wat we opschrijven over jou en je gezin komt in dit dossier. Voor de jongeren die in de leefgroep aanwezig zijn, schrijven de opvoeders elke avond in een boek kort op hoe het met je ging die dag, of waar ze aan moeten denken voor de volgende dagen. (de individuele nota s) Daarnaast is er ongeveer om de twee maanden een vergadering waarop je IB, de trajectbegeleider en de teamcoördinator praten over hoe het met je gaat, hoe het met je gezin gaat en wat we plannen om je verder te helpen. Je IB zal met jou bespreken waarover deze vergadering (het driehoeksoverleg) gaat. Met alle opvoeders samen en de trajectbegeleider hebben we ook wekelijks een teamvergadering, ook daar kunnen dingen over jou en je gezin besproken worden. Wanneer je pas gestart bent in de Zwier, zullen de begeleiders de eerste maand met jou en je familie uitzoeken wat jullie belangrijk vinden om aan te werken, dit noemen we doelstellingen. Deze zullen we opschrijven in een individueel handelingsplan. De consulent van de jeugdrechtbank of het comité zegt wat er terug in orde moet zijn. Ook de verwachtingen van de consulent komen in het individueel handelingsplan. Om de zes maanden is er een evolutievergadering, dan zitten jij en je ouders of andere belangrijke figuren en je consulent, samen met je IB en de trajectbegeleider. Op deze vergadering doen we eigenlijk hetzelfde als op het driehoeksoverleg: hoe was het de voorbije periode, hoe is het nu, zijn de doelstellingen bereikt en wat willen we gaan doen in het komende halfjaar. We zetten al deze informatie in een evolutieverslag. We willen vooral van jou en je ouders weten wat jullie willen, we zetten dit ook in het verslag. Ben je het niet eens met iets wat wij schrijven dan zetten we jouw mening erbij. De nieuwe doelstellingen zetten we in een nieuw handelingsplan.

7 7 Dus al die dingen die besproken worden komen in jouw dossier. We zeggen steeds tegen jou wat er in de verslagen staat en waarom het er in staat. Enkel de begeleiders van de leefgroep en de trajectbegeleiders mogen in dit dossier kijken en lezen, ze mogen ook niet zomaar tegen een vreemde over jou vertellen, dat heet beroepsgeheim. Als we vinden dat het toch nodig is om iemand iets over je te vertellen, bv. je leerkracht of een dokter of therapeut, dan vragen we eerst toestemming aan jou en je ouders. Dit heet privacy. Jij en je ouders mogen steeds vragen om je dossier te lezen en we zullen jullie dan ook uitleg geven over alles wat er geschreven staat. Als je niet wil dat je papa of mama of iemand anders bepaalde dingen leest, dan zorgen we daarvoor. Ook je papa of mama mogen vragen om sommige zaken niet aan jou te laten lezen. Dit heet vertrouwelijk. Als je dus in je dossier wil lezen moet het soms nog wat op orde gebracht worden. Daarvoor hebben we maximaal 15 dagen nodig, en dan kan je jouw dossier inkijken. Wanneer je in je dossier iets leest wat je niet juist vindt, dan noteren we dat bij in je dossier. Je mag ook steeds vragen om zaken in je dossier te noteren of om documenten in je dossier te steken. Als jongere binnen de Bijzondere Jeugdzorg heb je rechten, deze staan in het Decreet Rechtspositie van de Minderjarige (dit is een moeilijke naam voor een wet die uitlegt wat de rechten van een kind zijn als hij of zij geholpen wordt in de Bijzondere jeugdzorg). Er is het recht om goed behandeld te worden, het recht op een eigen dossier, het recht op zakgeld voor de jongeren uit de leefgroep, het recht op inspraak en recht op je eigen mening. Je belangrijkste recht is dat iedereen moet doen wat voor jou het beste is. Met andere woorden, wanneer er beslissingen worden genomen staat wat het beste is voor jou altijd bovenaan. Meer uitgebreide uitleg vind je terug in de Brochure rond het Decreet Rechtspositie van de minderjarige dat je bij de opstart van je begeleiding krijgt. Er is ook een brochure voor de ouders.

8 8 4. Jouw mening telt Hulp nodig hebben is niet altijd even plezierig. Je kan de indruk hebben dat alles over jouw hoofd heen wordt beslist, en dat je zelf niet veel te vertellen hebt over je eigen leven. Zoals je al gelezen hebt wordt je mening wel gevraagd in de Zwier. We vinden het belangrijk dat er naar je geluisterd wordt en dat je sommige zaken over jezelf en over je begeleiding wel mee kan beslissen. Er zijn verschillende mensen bij wie je terecht kan, en speciale momenten waarop we extra aandacht schenken aan jouw mening. Je kan zeker terecht bij je trajectbegeleider. Of bij onze teamcoördinator, de eindverantwoordelijke van de Zwier Voor de jongeren van de leefgroep en het dagcentrum maakt de individueel begeleider tijd voor hen vrij. (Zie punt 2. Wie werkt er in en rond de Zwier?) Eveneens houden we voor hen elke maand een groepsgesprek. De bedoeling hiervan is om een aantal dingen te bespreken die niet meteen met hun persoonlijk te maken hebben, maar wel met heel de groep. Ze kunnen hierop puntjes ter sprake brengen die zijzelf belangrijk vindt, dingen bespreken waarmee zij het niet eens zijn, meningsverschillen uitpraten tussen opvoeders en jongeren... Eén maal per jaar organiseren we een groepsdag, dan vergaderen we een hele dag met alle bewoners van de Zwier, het moment voor nieuwe ideeën rond inrichting, regels, voeding en activiteiten. Als je klachten hebt, of bedenkingen bij de werking van de Zwier, kan je ook terecht bij je consulent van het Comité Bijzondere Jeugdbijstand of de Jeugdrechtbank. Je kan haar/hem een brief schrijven, bellen of vragen om een gesprek.

9 9 In Vlaanderen bestaat er de JO-LIJN. Dat is een gratis telefoonnummer van het ministerie waarop je (anoniem als je dat wilt) terecht kan met allerlei problemen en klachten over de Bijzondere Jeugdbijstand. Je kan daar met iemand de problemen bespreken die je ondervindt bij je plaatsing. Het nummer van de JO-LIJN is 0800/ Verder zijn er de kindertelefoon, tele-onthaal, politie, het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling,... waarbij je terecht kan bij ernstige problemen. 5. De mening van je ouders telt We willen vooral samen met de ouders werken. Via gezinsgesprekken, telefonische contacten en gezinsactiviteiten willen we je ouders maximaal blijven betrekken bij je opvoeding. Enkele keren per jaar nodigen we de ouders uit voor een activiteit, we maken dan ook een praatje over wat zij van de Zwier vinden en wat we zouden kunnen verbeteren.

10 10 Sporen VZW De Zwier is een onderdeel van de organisatie Sporen. Binnen Sporen zijn er 7 residentiële (d.w.z. dat jongeren er blijven slapen) leefgroepen, waarvan drie binnen het MFC Sporen. Daarnaast is er nog een dienst thuisbegeleiding en een dienst crisishulp aan huis. Een grote groep mensen dus, die allemaal werken met kinderen en gezinnen die het even moeilijk hebben. Ligging en bereikbaarheid Ligging: De Zwier Geldenaaksebaan Heverlee 016/ / Op hetzelfde adres is ook het administratief gebouw van Sporen, te bereiken op het telefoonnummer 016/ Bereikbaarheid: Met de auto of fiets vanuit Leuven: Op de Ring rond Leuven (de Vesten) neem je aan de Parkpoort de Geldenaaksebaan (verlengde van de Parkstraat). Dit is de straat aan Sportoase. Een hele tijd rechtdoor volgen tot op je rechterkant net voorbij een grote Peugeot-garage een modern grijs gebouw ziet, dit is het administratief gedeelte. Met de Zwier wonen wij in het grote rode huis daarachter.

11 11 Met het openbaar vervoer: De Zwier is met het openbaar vervoer vanuit Leuven te bereiken via bussen van de Lijn. Er is een bus om de 15 minuten. Bus 4 richting Haasrode Bus 5 richting Vaalbeek Bus 6 richting Meldert Telkens afstappen aan de halte Sterrekens, dit is de halte bij het verlaten van het industrieterrein. Met de auto via de autostrade: Afrit 23 is de afrit Bierbeek, Haasrode, Blanden (E 40, Brussel Luik, de afrit na de afrit Leuven - E 314). Er is een parking voorzien achter het OCMW gebouw, met als toegangsweg het straatje tussen het OCMW gebouw en de HILTI-winkel.

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE

Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Centrum voor integrale jeugdzorg Vzw Sporen ONTHAALBROCHURE Geldenaaksebaan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Inleiding... 3 De Zwier... 4 Mobiele begeleiding... 5 Residentiële

Nadere informatie

INFOBROCHURE MFC TRAJECT

INFOBROCHURE MFC TRAJECT INFOBROCHURE MFC TRAJECT NOVEMBER 2010 Infobrochure TRAJECT - Multi Functioneel Centrum Sporen Traject, afdeling van MFC Sporen Groot Park 7 3360 Lovenjoel 016/46.39.16 Gsm 0497/571663 traject@sporen.be

Nadere informatie

Het leven in de leefgroep van de Zwier

Het leven in de leefgroep van de Zwier 1 Het leven in de leefgroep van de Zwier De Zwier, een onderdeel van MFC Sporen Geldenaakse baan 428 3001 Heverlee 016/38.76.10 0492/58.07.73 zwier@sporen.be Hallo, In dit boekje willen we je wat vertellen

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Wie kom ik tegen? 6 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

vzw Sporen - onthaalbrochure De Zwier

vzw Sporen - onthaalbrochure De Zwier vzw Sporen - onthaalbrochure De Zwier Inhoud Vzw Sporen De werking van Sporen en De Zwier Wie werkt er in De Zwier? Decreet integrale jeugdhulp Decreet rechtspositie van de minderjarige Participatie van

Nadere informatie

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding. Onthaalbrochure voor ouders Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is IKT? 11 Goed

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Soms loopt het in gezinnen, ook als ouders en kinderen heel erg hun best doen, niet makkelijk.

Soms loopt het in gezinnen, ook als ouders en kinderen heel erg hun best doen, niet makkelijk. Dit is een verhaal voor iedereen (ouders, kinderen, jongeren, familie, ) die begeleid zal worden door vzw Sporen, gemaakt door de begeleiders van Sporen Soms loopt het in gezinnen, ook als ouders en kinderen

Nadere informatie

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes

Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be. Karin Maes REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw, Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be - www.kinderrechtswinkel.be EINDREDACTIE Karin Maes VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Marc Morris, secretaris-generaal.

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website: www.vzwdesteiger.be WEGWIJS IN MOBILE dienst

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Hallo en welkom in De Steiger

Hallo en welkom in De Steiger Hallo en welkom in De Steiger Hier komen kindjes voor kort of wat langer wonen. Sommige gaan in de weekends en vakanties naar huis, anderen blijven ook die dagen in De Steiger. Dit hangt van kind tot kind

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis.

Wat vinden wij belangrijk? Er zijn een aantal zaken die wij erg belangrijk vinden in Van Celsthuis. Onze opdracht Wij willen met behulp van verschillende vormen van hulpverlening voor kinderen, jongeren en hun gezinnen met ernstige opvoedingsproblemen de meest kwalitatieve hulpverlening op maat realiseren,

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP

KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP KAMERTRAININGSCENTRUM DE OVERSTAP Samen werken aan jouw toekomst Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Lijn5 biedt in de provincie Utrecht lichte tot intensieve vormen van hulpverlening

Nadere informatie

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR Sommige kinderen kunnen niet bij hun eigen vader en moeder wonen. Bijvoorbeeld als hun ouders problemen hebben of als de ouders en kinderen problemen hebben met elkaar. Deze kinderen gaan dan soms in een

Nadere informatie

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s

Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s MPC Terbank vzw Jongerenbrochure Wie? Hoe? Waar? Wat? Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk

Nadere informatie

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP.

JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP. JIJ EN DE CRISISJEUGDHULP www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wanneer naar het crisismeldpunt? 4 Wat is het crisismeldpunt? 5 Drie soorten hulp 6 Hulpverleners hebben beroepsgeheim 8 Wanneer wordt informatie

Nadere informatie

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63

Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Ons adres is: CKG Koningin Fabiola Glorieuxlaan 81 9600 Ronse Tel. 055/23 37 63 Welkom, Welkom in het CKG Koningin Fabiola, te Ronse Hallo, Ik ben Floddertje! 1. Wat is een CKG? CKG is de afkorting van

Nadere informatie

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren

Contextbegeleiding laagintensief. Onthaalbrochure voor jongeren Contextbegeleiding laagintensief Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veel kinderen in Vlaanderen hebben het erg goed. Het gaat goed met hen op school, hun ouders hebben geen problemen en ze kunnen veelal kopen wat ze echt nodig hebben. Toch zijn er ook kinderen met wie

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31.

Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Dagcentrum De Wip Deken Michielsstraat, 89 1500 Halle Tel: 02/360.24.31. Waarom naar dagcentrum De Wip? - Je ouders zijn aan het scheiden. Vaak is er ruzie thuis en niemand die oog heeft voor de vragen

Nadere informatie

Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers ONDERZOEK Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Voor wie is onderzoek? Onderzoek is bedoeld voor jou en andere kinderen of jongeren in de leeftijd van 6 tot 23 jaar. Soms ben jij zelf degene

Nadere informatie

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken

Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Dit is een verhaal in woord en beeld om uit te leggen hoe de Pas met jou en jouw gezin wil samenwerken Een jeugdrechter is iemand die, wanneer hij/zij zich zorgen maakt over een minderjarige, deze minderjarige

Nadere informatie

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure

Dagbegeleiding. Het Klavier. kennismakingsbrochure Dagbegeleiding Het Klavier kennismakingsbrochure April 2015 Voor wie? De dagbegeleiding is er voor kinderen/jongeren tussen 6 en 18 jaar en hun gezinnen. Wanneer het dagelijks leven in jullie gezin op

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie Mijn rechten in de jeugdhulp Mevrouwtje recht en haar familie Inhoud Inleiding... 3 1. Je moet hulp krijgen... 4 2. Ik beslis mee of ik hulp wil of niet... 5 3. Ik krijg uitleg... 6 4. Er is respect voor

Nadere informatie

Voorbereiding gesprek zorginspectie

Voorbereiding gesprek zorginspectie Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw, afdeling Vlaams-Brabant Parkstraat 185, 3000 Leuven www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Voorbereiding gesprek zorginspectie Bijeenkomst met ouders op 17/01,

Nadere informatie

INFOBROCHURE voor de ouders AMBULANT/MOBIELE BEGELEIDING

INFOBROCHURE voor de ouders AMBULANT/MOBIELE BEGELEIDING INFOBROCHURE voor de ouders AMBULANT/MOBIELE BEGELEIDING Welkom! Welkom in de Morgenster! Als je dit boekje krijgt, betekent dit dat jij en jouw kind worden begeleid door het team van De Morgenster. Om

Nadere informatie

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Leefgroep. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Leefgroep Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Waar vind je ons? 6 Wie is wie 7 Belangrijke nummers 10 Hoelang 11 Goed om te weten 12 Wat als je iets

Nadere informatie

INFOBROCHURE context

INFOBROCHURE context INFOBROCHURE context t Groot Hersberge GROENESTRAAT 2 8820 TORHOUT 050/21 12 92 Afdeling van De Patio vzw MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: ELF-JULISTRAAT 32 8000 BRUGGE INHOUD 1 Wat is t Groot Hersberge?... 2 Leefgroep

Nadere informatie

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren

CANO. Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning. Cano-centrum Neerhof. Jongeren CANO Centrum Actieve Netwerkontwikkeling en Omgevingsondersteuning Jongeren Cano-centrum Neerhof Worden ruzies thuis jou soms ook te veel? Loopt het samenleven vaak moeilijk? Lukt het minder goed om samen

Nadere informatie

Individueel Behandeltraject

Individueel Behandeltraject Individueel Behandeltraject SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl erom dat jij leert én zelfstandiger wordt. Natuurlijk gaat er ook veel goed

Nadere informatie

D/2006/3241/145. REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be www.kinderrechtswinkel.

D/2006/3241/145. REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be www.kinderrechtswinkel. REALISATIE Kinderrechtswinkels, vzw Hoogstraat 81, 9000 Gent krw.koepel@kinderrechtswinkel.be www.kinderrechtswinkel.be EINDREDACTIE Karin Maes VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Marc Morris, secretaris-generaal.

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG

WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG WELKOM BIJ DE CRISISOPVANG Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Deze folder gaat over De Crisisopvang van Lijn5. Je leest in deze folder alles over De Opvanggroep

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie 9 Belangrijke nummers 10 Wat? 11 Goed om

Nadere informatie

DAIDALOS vzw. Integrale thuisbegeleiding. ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS

DAIDALOS vzw. Integrale thuisbegeleiding. ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS DAIDALOS vzw Integrale thuisbegeleiding ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS Inhoudsopgave Situering... 4 Opdracht... 5 Ondersteunende vrijwilligerswerking... 6 Waar hebben

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders

Contextbegeleiding breedsporig. Onthaalbrochure voor ouders Contextbegeleiding breedsporig Onthaalbrochure voor ouders 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat is contextbegeleiding?

Nadere informatie

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/

Dagcentrum De Wip. Deken Michielstraat Halle. 02/ Dagcentrum De Wip Deken Michielstraat 89 1500 Halle 02/360 24 31 dagcentrum.dewip@pandora.be Openingsuren: Tijdens het schooljaar is dagcentrum De Wip geopend van 9u tot 19u. De opvang wordt voorzien van

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling INFORMATIEFOLDER Informatie voor kinderen en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Iedereen doet dat in zijn eigen tempo. Je komt naar de NDB voor een periode van negen

Nadere informatie

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers

De Flatjes. Kom verder! www.ln5.nl SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST. Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers De Flatjes SAMEN WERKEN AAN JOUW TOEKOMST Informatie voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl in bruikleen hebben, zoals een box, commode of ledikantje. Ook is er een basisinventaris

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Onthaalbrochure voor de ouders CONTEXTBEGELEIDING

Onthaalbrochure voor de ouders CONTEXTBEGELEIDING Onthaalbrochure voor de ouders CONTEXTBEGELEIDING Dagcentrum De Twijg E. De Deynestraat 4, 9000 Gent Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp in de bijzondere jeugdbijstand 09 220 42 75 09 220 67 82 www.twijg.be

Nadere informatie

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers THERAPIE Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Soms gebeurt er iets naars. Je wilt er wel over praten, maar je weet niet met wie. Of misschien kun je er niet

Nadere informatie

Leefgroep. Onthaalbrochure + 12 jarigen. Dit boekje is van:

Leefgroep. Onthaalbrochure + 12 jarigen. Dit boekje is van: Leefgroep Onthaalbrochure + 12 jarigen Dit boekje is van:...... Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Hoe kan je ons bereiken? 7 Wie is wie 8 Belangrijke nummers 10 Hoe werken we? 11 Goed om te weten

Nadere informatie

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis.

Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Soms kunnen kinderen niet bij hun papa en mama wonen, bijvoorbeeld als er teveel problemen zijn thuis. Dan gaan ze soms beter een tijdje in een ander gezin wonen: een pleeggezin. INFORMATIE Voor pleegkinderen

Nadere informatie

Brochure DRM - meisjes

Brochure DRM - meisjes Opgesteld op: 16-4-08 Geldig tot: 2015 Brochure DRM - meisjes Code: ALG Type: document Laatste wijziging: 09-12-10 Auteur: Nathalie De Smedt 1 Iedereen heeft wel eens kleine of grote problemen. Ook jij

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Inleiding. Heb je nog vragen, zijn er dingen onduidelijk kom dan gerust even langs.

Inleiding. Heb je nog vragen, zijn er dingen onduidelijk kom dan gerust even langs. Pagina 1 Inleiding Met dit boekje willen wij jullie informeren over De Waaiburg. Wij vinden het belangrijk om zowel aan de ouders als aan de kinderen/jongeren die op één of andere manier met De Waaiburg

Nadere informatie

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw

Jongerenbrochure. MPC TERBANK vzw Jongerenbrochure MPC TERBANK vzw 2 Dit boekje is van: Deze pagina kan je gebruiken voor jouw persoonlijke nota s 3 4 Hé jij! Welkom! Als je dit boekje krijgt, dan zul je waarschijnlijk een tijdje in één

Nadere informatie

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel...

enter MultiFunctioneel Centrum Meetjesland Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. Een initiatief van VZW Blij Leven tel... Mijn contactgegevens Mijn zorgentiteit: Mijn contextbegeleider:. MultiFunctioneel Centrum Meetjesland. tel.... Email :. tel leefgroep verblijf:.. Een initiatief van VZW Blij Leven Nieuwe Boekhoutestraat

Nadere informatie

Kamertraining. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van:

Kamertraining. Onthaalbrochure voor jongeren. Deze brochure is van: Kamertraining Onthaalbrochure voor jongeren Deze brochure is van: Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 KTC? 5 Wie werkt bij ons? 5 Belangrijke nummers 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wat is kamertraining?

Nadere informatie

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

UIT&THUIS. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers UIT&THUIS Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Waarom Uit&Thuis? Uit&Thuis is een hulpverleningsvorm van Lijn5 in Apeldoorn. De begeleiders van Uit&Thuis

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Toot Toot! Welkom bij De Balans! Kinderfolder (6 t.e.m. 12j) Kennismaking De Balans

Toot Toot! Welkom bij De Balans! Kinderfolder (6 t.e.m. 12j) Kennismaking De Balans Toot Toot! Welkom bij De Balans! Kinderfolder (6 t.e.m. 12j) Kennismaking De Balans Thuisbegeleidingsdienst De Balans Ronsaardbekestraat 62 8000 Brugge 050/34.94.35 Kinderfolder, versie 2017 Hanne Adriaens

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Cliënten aan het woord

Cliënten aan het woord Cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Versie Wonen Naam cliënt : Woning cliënt : Datum : Je ontvangt deze vragenlijst omdat we graag willen weten hoe je het wonen

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling BEHANDELING NA SCHOOLTIJD Informatie voor kinderen en jongeren en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Om deze doelen te bereiken leer je nieuwe vaardigheden. Iedereen

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart

Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Welkom in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart Dag.., Mogelijk kom je als kind of jongere in Het Klavier, locatie De Nieuwe Vaart terecht. Dat zal wellicht een hele gebeurtenis voor je zijn. Misschien

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal zijn dit je ouders. Zij zorgen voor een huis, voor

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek.

Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Regels Wantrouwen. Thuisbegeleiding. Praten. (veel) vragen. Gezellig?! Beroepsgeheim. Leuk?! Huisbezoek. Thuisbegeleiding: wa s dat nu weer? Beroepsgeheim Huisbezoek Regels Wantrouwen Steun mama/papa/ouders Uitstap spijt Leuk?! (veel) vragen Thuisbegeleiding (niet) nodig Praten Gezellig?! Met de fiets Vertrouwen

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders

laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders CONTEXTBEGELEIDING VIZIER laagintensieve ondersteuningsmodule laagintensieve directieve module breedsporige module Informatiebrochure Ouders Informatiebrochure Ouders Wegwijs in de brochure In deze infobrochure

Nadere informatie

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding

Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding Samen doen wij dat! info Ondersteuning bij SEIN: woonzorg en dagbesteding informatie voor cliënten Inhoud INHOUD 1. Verhogen van de kwaliteit van leven van mensen met epilepsie 4 2. Het kwaliteitskader

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Inleiding. Heb je nog vragen, zijn er dingen onduidelijk kom dan gerust even langs.

Inleiding. Heb je nog vragen, zijn er dingen onduidelijk kom dan gerust even langs. Pagina 1 Inleiding Met dit boekje willen wij jullie informeren over De Waaiburg. Wij vinden het belangrijk om zowel aan de ouders als aan de kinderen/jongeren die op één of andere manier met De Waaiburg

Nadere informatie

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering

Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Contextbegeleiding i.f.v. positieve heroriëntering Onthaalbrochure voor jongeren 2 Inhoudstafel Voorwoord 4 Wie zijn we? 5 Voor wie? 7 Hoe kan je ons bereiken? 8 Wie is wie? 9 Belangrijke nummers 10 Wat

Nadere informatie

Welkom in 't Vlierke. Dag..,

Welkom in 't Vlierke. Dag.., Januari 2018 Welkom in 't Vlierke Dag.., het is nu zover. Er is beslist dat jij in t Vlierke komt wonen, gelegen op de Kastelein 25 te 2300 Turnhout. Telefoonnummer 014 614995. Het emailadres is vlierke@terloke.be

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS WAT IS PLEEGZORG? HOE VINDEN WIJ Uw kind gaat in een pleeggezin

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE AFDELING TIENEN. CKG DE SCHOMMEL VZW Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning [Erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin]

INFORMATIEBROCHURE AFDELING TIENEN. CKG DE SCHOMMEL VZW Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning [Erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin] INFORMATIEBROCHURE AFDELING TIENEN CKG DE SCHOMMEL VZW Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning [Erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin] Afdeling Tienen: Mobiele begeleiding / (Intensieve) baby

Nadere informatie

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Vrouw Moeder Kindcentrum In deze folder kun je lezen hoe het zit met jouw rechten en plichten in het ziekenhuis. Wie geeft bijvoorbeeld toestemming

Nadere informatie

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over de gerechtelijke jeugdhulp. We leggen uit hoe de gerechtelijke jeugdhulp werkt, hoe je er terecht

Nadere informatie