WILDEMANNEN WOESTEWIJVEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WILDEMANNEN WOESTEWIJVEN"

Transcriptie

1 INSPIRATIEMAP

2 Besteleerkracht, Op 1 en 2 oktober 2016 ben je uitgenodigd op het WILDEMANNEN WOESTEWIJVEN festival in Gent. Dit gaat door in het centrum van de stad en is gratis. Onder de stadshal werkt kunstenaar William Phlips aan een grote WILDEKOP. Deze is het symbool van het festival. Er zijn ook tal van beeldende workshops voor kinderen. Het tweede infopunt is het Baudelopark. Daartussen is een parcours uitgestippeld dat je met de kinderen kan bewandelen. Er is vanalles te zien, ruiken, horen en te beleven: theater, muziek, dans, foto s, workshops,... Genieten met alle zintuigen. Er zijn zo n 40 activiteiten verspreid over het parcours. Een plan van het parcours ontvang je op de infopunten. Het zou fantastisch zijn als je met een aantal leerkrachten van jouw school een groepsuitstap organiseert, of ouders aanzet naar het festival te komen met hun kinderen! Sommige kinderen zullen met hun ouders als vanzelf gaan, anderen krijgen die kans veel minder. De kracht van jou als leerkracht is niet te onderschatten om kinderen deze kans te bieden. Praat met de kinderen over het festival. Wie was er de vorige keer bij (2 jaar geleden, dus even graven in de herinneringen)? Wie kan nog iets vertellen? Toon het filmpje van de vorige editie. ( Herkennen ze iets of iemand? Bereid de kinderen voor, toon ze foto s van op de website, vertel over het optreden van de Piepkes, vertel dat er een groot gratis kinderfeest is in de stad! Moedig de kinderen aan, geef ze goesting om langs te komen en ze een onvergetelijke ervaring te bezorgen! De kinderen worden een heel weekend baas van de stad! De burgemeester Daniël Termont zal, samen met minister van Cultuur Sven Gatz en Schepen van Onderwijs Elke Decruyenaere, de sleutel van de stad overhandigen aan de kinderen op zaterdag 1 oktober om 11u onder de stadshal. De stad is het hele weekend van de kinderen. Welk kind wil daar niet bijzijn? Indien het niet lukt om zelf te komen naar het festival, zou het heel fijn zijn om met de kinderen in jouw klas een uitdaging te kiezen en iets te maken zodat de kinderen geprikkeld worden en nieuwsgierig naar dat Wild en Woest feest in de stad. In deze inspiratiemap vind je de uitdagingen die verschillende scholen deden tijdens het voorjaar van Kies er een uitdaging uit, werk hierrond op je eigen manier met jouw klas. Breng de kunstwerken, ideeën of eender wat mee naar het festival. In de inspiratiemap lees je tips hoe je met de kinderen kan werken of brainstormen. Na het festival kan je met deze uitdagingen ook aan de slag. Als extra ondersteuning voor muzisch werken. Als duurzaam vervolg op het festival. Als inspiratie. Als iets leuks voor de buurt (bv. opdracht rond straatnamen). Als een start van een nieuw project. Als een naverwerking. Als een voorbereiding op de nog kleurrijkere wereld van morgen. Als motor om kinderen te motiveren om zelf dingen in handen te nemen en de stad een beetje meer van hen te maken.

3 1. WILDEKOPPEN Het centraal thema van het festival zijn de WILDEKOPPEN. Deze Wildekoppen zijn ontstaan na een brainstorm met kinderen over goede en slechte gedachten, het uitgebreide coloriet van ons denken en zijn. Een WILDEKOP heeft niet één gezicht maar vele gezichten en vele gedachten en gevoelens. Zoals ieder mens. Ieder mens is uniek en bestaat uit vele kleuren, geuren, gedachten en gevoelens. Omdat onze maatschappij meer en meer kleuren en gedachten kent omdat er meer en meer mensen zullen zijn in de toekomst, is het belangrijk dat kinderen hiermee leren omgaan en over nadenken. Elke gedachte of gevoel is toegelaten. En elke gedachte of gevoel kan je omzetten in iets door er expressief mee om te gaan (een lied, een tekening, een dans, een stukje tekst, een krijttekening, een rap, een gesprek, een vlag,... enz). Het is fijn als kinderen leren een weg vinden om met hun gedachten en gevoelens om te gaan. Met hun twijfels en angsten. Het is fijn als kinderen leren dat wat zij voelen en denken uniek is en ieder kind/mens anders kan denken en voelen. Dat daar respect voor groeit. Tijdens het festival Zowel op zaterdag als op zondag kunnen kinderen overdag meewerken met kunstenaar William Phlips aan een reuzegrote WILDEKOP onder de stadshal. Om 17u vertrekt er een parade op het St. Baafsplein richting Baudelopark. In deze paradewordt de WILDEVLAM (zaterdag) en de WILDEKOP (zondag) in processie gebracht naar het Baudelopark. Daar wordt hij op zondag ritueel verbrand. De bedoeling is dat alle wensen, gedachten en dromen van alle Gentse kinderen op deze manier in de lucht terechtkomen en zo in de hoofden groeien van alle mensen van de stad... want de kinderen maken de wereld van morgen.

4 OPDRACHT MaakWILDEKOPPEN in de klas 1. Maak in groepjes een eigen WILDEKOP. NODIG: karton, plakband, takjes/natuurlijke materialen,, jute of stof, scharen, (hout)lijm, rood/zwart/wit kleuren, allerlei restmaterialen, papier, - HOE? Verdeel de groep in groepjes van drie kinderen. Elk groepje krijgt een groot karton als kop. Overloop met de hele groep wat er op een gezicht te zien is: mond, ogen, neus, oren, wangen, wenkbrauwen, lippen, tanden, rimpels, sproeten, haartjes, snor, baard, oorringen, wrat, vlekjes, wimpers, neusgaten... laat de kinderen aan het woord tot ze meer dan enkel ogen, neus en mond omschrijven. Laat ze goed naar elkaars gezicht kijken en evt naar foto s op het internet van allerlei soorten mensen. - Met allerlei materialen dat je klaar legt, verzinnen ze ogen, een neus, een mond en alle delen van een gezicht dat ze willen maken. Laat ze wat vrij werken en experimenteren. Zorg ervoor dat ze zowel op de voorzijde als op de achterzijde van het karton een gezicht maken. En dat het groot genoeg is. Ook kunnen ze stukken karton extra gebruiken om een neus, oren of een ander gezichtsdeel aan het karton te plakken met plakband. - Nadien zet je 2 kartons gekruist in elkaar. Zo krijg je een wildekop met allerlei gezichten. Elke Wildekop is anders! Elke Wildekop is uniek. 2. Schrijf/teken/schilder allerlei gedachten/dromen/wensen/angsten/twijfels op papier. Breng ze mee naar de Stadshal en geef ze aan kunstenaar William Phlips. Hij bouwt tijdens het festival aan de WILDEKOP onder de Stadshal. Als je deze opdracht na het festival doet, kan je deze schrijfsels in de eigen WILDEKOP verstoppen.

5 Vragen die je kan stellen aan de kinderen: - Wat denk je als je een goede gedachte denkt? - Wat vind jij een slechte gedachte? - Kan een goede gedachte tegelijk ook een slechte gedachte zijn? Hoezo? - Kan een goede gedachte voor jou ook een slechte gedachte zijn voor iemand anders? - Wat doe jij met slechte gedachten? - Denk je soms goede en slechte gedachten over jezelf of iemand anders? Blijkt dat dan achteraf te kloppen? - Schrijf een goede gedachte op en maak er een tekening bij - Schrijf een slechte gedachte op en maak er een tekening bij * bij deze opdrachten kan je de kinderen een groot blad geven en verschillende materialen aanbieden, stimuleer hen om groot te tekenen of net heel klein.

6 2. VERGETEN GROENTEN VERGETEN VERHALEN Voor de uitdaging Vergeten Groenten Vergeten Verhalen was er een samenwerking tussen het OCMW Gent (Woonzorgcentrum De Liberteyt, Het Antoniushof en WZC De Vijvers) en de scholen De Regenboog, Sint-Lievenscollege en Onze-Lieve-Vrouwecollege. De kinderen gingen op bezoek in het Woonzorgcentrum en gingen aan de slag met de bewoners. Er werd in de (moes)tuin gewerkt rond vergeten groenten en er werd gewerkt rond vergeten verhalen. Verhalen over de moestuin van vroeger, of groenten, eten en het leven in de stad vroeger. Dit intergenerationeel project legde de focus op de ontmoeting tussen jong en oud. Naast samen in de moestuin werken, speelden ze samen petanque of manillen, versierden ze bloempotjes of zaaiden ze o.a. boontjes, pastinaken en pompoenen. Samen koken stond ook op het programma.

7

8

9

10 OPDRACHT Vergeten groenten Zoek een woonzorgcentrum/ouderenhome in de buurt. Indien dat niet voorhanden is, vind je zeker een aantal oudere eenzame mensen die met jullie aan de slag willen. Misschien hebben jullie al een samenwerking, des te beter! Ze kan alleen maar diepgaander en duurzamer worden. Fijn zo! Op het festival zelf wordt er een poëtische installatie ingericht door kunstenares Maité Van Keirsbilck die met de verhalen van de kinderen aan de slag ging. Wil je extra verhalen brengen op het festival? Breng ze naar de installatie bij Maité. (Veermanplein). Ze krijgen er een plaatsje! RAAD DE VERGETEN GROENTEN - Knutselopdracht We beginnen met het raden van groenten die mogelijks vergeten zijn. Welke zijn die verwaarloosde groenten dan wel? Neem een aantal groenten en fruit mee zoals wortelen, warmoes, koolrabi, spruiten, spitskool, prei, pepers, gele tomaten, paarse wortel, rammenas, radijs, enz... Dingen die voorhanden zijn en die vergeten of ongekender zijn. Leg ze op tafel. Dit kan ook met prenten van groenten maar het is veel leuker als het echte groenten zijn, dan kan je ruiken en voelen. Doe een rondetafelgesprek. Iedereen noemt een groente op die hij/zij kent. Of raden indien ze de groenten niet kennen. Je kan hier ook (groot)ouders van de kinderen in betrekken: welke groenten/fruit kennen zij en hun kinderen niet meer?

11 Leg een groot vel papier op de grond. Een van de kinderen gaat op dit blad liggen en de andere kinderen en de ouderen indien mogelijk, gaan met wasco dit kind omtrekken. Iedereen neemt een groente/fruit en gaat dit op een A4 blad tekenen met wasco. Goed kijken naar de vorm, de kleur, de grootte enz. Teken niet wat je weet maar wat je ziet! Elke groente groeit op zijn eigen manier. Teken verschillende groenten. Als de tekening klaar is, knip je ze uit en kleef je ze op het grote vel waarop de omtrek van het kind getekend staat. Vul de tekening in. NODIG: groenten en fruit, wasco s, scharen, lijm, groot vel papier (1,5m op 1,5m) Voorbeeld:

12 GROENTENCHIPS - Kookactiviteit RECEPT: - Schil de groenten en snij of schaaf ze in heel dunne plakjes. - Leg ze op keukenpapier zodat ze vocht afgeven. - Verhit de olie in een frituurpan of wok tot 140 graden. - Stamp en wrijf intussen het zout, de komijn en cayennepoeder in een vijzel tot een kruidig strooisel. - Frituur de plakjes groente in kleine porties gaar en knapperig. (2 a 3 min). - Zorg er tijdens het bakken voor dat de schijfjes niet aan elkaar kleven. - Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met het komijn-cayennezout. Nodig: Rode bieten, zoete aardappelen en pastinaken. 1 eetlepel grof zeezout, 1 theelepel gemalen komijn, snufje cayennepoeder. Frituurpan of wok, vijzel, messen, groenteschaven.

13 LIEVELINGSGERECHT Iedereen in de groep vertelt over zijn/haar lievelingsgerecht. Per twee (liefst een kind en een oudere) schrijven ze dit recept op (opzoeken kan ook, kookboeken voorzien of internet toegang). Schrijf het recept op. Maak er een gepaste illustratie bij op een A4/A3 (dik) tekenpapier. Gebruik (acryl)verf en verfborstels en laat je gaan! Verplicht de kinderen om nieuwe kleuren te mengen. Geen enkele kleur mag rechstreeks uit de bus komen en we mogen geen twee keer dezelfde kleur zien. Meng met wat wit, een toefje geel, een druppeltje rood, Schilder ook de achtergrond in. NODIG: kookboeken/internet, A4 of A3 dik tekenpapier, (bij voorkeur acryl)verf (rood, geel, blauw, wit en zwart), penselen, water, potjes en schorten. Opgelet, bij acrylverf heb je weinig water nodig om te schilderen én deze gaat niet meer uit de kleren. Maar geeft wel hele mooie kleuren!

14 OP DE KOFFIEKLETS MET TANTE DAIKON Tante Daikon drinkt het liefst koffie met veel melk. Daarbij eet ze graag al eens een taartje. Tante Daikon is echter slechtziend. Zonder haar bril ziet ze voor geen meter! Maar proeven doet ze des te beter! Print de foto uit van Tante Daikon en vertel dit kort introtekstje. De activiteit is blind proeven. Doe de kinderen en ouderen om beurten een blinddoek aan. Geef hen kleine hapjes van een groente/fruit of iets anders en laat ze blind proeven. Raden ze wat het is? Durven ze proeven? NODIG: Print van foto van Daikon. Blinddoeken (grote zakdoeken, muts, haarband...), kleine hapjes van allerlei groenten/fruit/insecten/sauzen als mosterd, ketchup,...

15 GROENTENMIKADO Iedereen wast goed de handen. Snij wortelen of selder of... (vul zelf in, kies enkele groenten die goed in reepjes te snijden zijn) in lange repen. Ga met z n allen rond de tafel zitten en speel mikado met de groentenreepjes. Wat je kunt wegnemen, mag je opeten! Voorzie eventueel ook in een lekker gezond sausje voor bij de groentereepjes (yoghurtdip, guacemole, rodebietjespuree, worteldip, hummus,...). NODIG: groenten, messen, snijplankjes, sausje.

16 3. MOPPENTAPPERS Moppentappers zijn levensgrote figuren die langs het parcours op het festival de weg wijzen. In een deurtje in hun lijf zit een mopje verstopt. Kinderen van Sint-Laureninstituut en Sint-Bavo gingen samen aan de slag om deze figuren te schilderen vanuit een eigen ontwerptekening. Armen en benen groot, klein hoofd en reuzeromp... het kan allemaal als moppentapper. Bewonder de moppentappers op het festival, of wordt geinspireerd en maak zelf moppentappers als wegwijzers op de school! Wat is er heerlijker dan een moppentapper in de inkomhal op school met elke dag een ander mopje van een ander kind? Glimlach gegarandeerd en weg met het ochtenhumeur aan de schoolpoort! Nodig om een moppentapper te maken: groot karton, potlood, acrylverf (rood, wit en zwart), plakband, splitpennen, mopjes, breekmes, penselen, potjes water, schorten.

17

18 4. SHOW ME YOUR ISLAND Een klas in Bulgarije en een klas in Gent verzinnen elk een utopisch eiland. Ze leren elkaar kennen via het internet. In de Gentse school zit een Bulgaarse jongen die tolk speelt. Ze vertellen elkaar hoe het er aan toe gaat in hun eigen stad en hoe zij de stad, de plek van hun toekomst, zien. Ze verbeeldden dit met een maquette van een eigen eiland. Hoe ziet hun eiland er uit? Wat is er aanwezig? Wat zeker niet? Welke regels worden er gehanteerd? Is er een gevangenis? Bestaat er geld? Is er veel natuur of vooral huizen en straten? Worden auto s toegelaten? De kinderen werkten een aantal sessies rond het creëren van een utopische maatschappij. Tijdens het festival wordt hier een kort filmverslag van getoond. Na het festival kan je zelf aan de slag. Creëer jullie eigen utopisch eiland. Lees de verhalen, bekijk de foto s en filmpjes op Organiseer een aantal sessies in jouw klas rond het bedenken van een utopisch eiland. Verdeel de klas in groepjes van drie en brainstorm over de naam, de wetten en leefregels, het uitzicht van het eiland, Zitten er in jouw klas kinderen die regelmatig op reis gaan naar andere landen en steden? In het kader van een vakantie, op bezoek bij familie, of misschien zijn ze wel van ergens gevlucht en kunnen ze niet meer terug Kunnen/willen ze vertellen hoe het daar was/is? Zijn er veel verschillen/gelijkenissen? Indien mogelijk, probeer in contact te komen met een lokale school daar. Via internet of familie van de kinderen kan je contact leggen. Het kind kan dan later in het proces tolk spelen. Je kan mailen met elkaar, brieven schrijven of een Skype-gesprek organiseren. Wedden dat je veel van elkaar kan leren? Stel samen met de kinderen vooraf vragen op: wat wil je weten over de kinderen in een andere stad? Wat wil je hen vertellen over jouw stad en utopisch eiland? Misschien kan je hen overtuigen om ook een utopisch eiland te maken? Het eiland maak je op een groot stuk karton met papier maché, verf, klei, plasticine, Wees creatief en ga met restmateriaal aan de slag!

19

20 5. CASH CRASH BALDERDASH MEER (Museum voor Economische En Menselijke Relaties) Ewout D Hoore werkt verder aan zijn onderzoek rond kinderen en economie. In 2015 werkte hij gedurende drie sessies met een 5 de en 6 de leerjaar van basisschool De Oogappel. Op basis hiervan werkt D Hoore nu verder aan Het museum van het geld. Wat als geld niet meer bestond? Deze installatie/performance toont hij op het festival. Voor het festival werd een samenwerking opgezet met De Kleurdoos uit Ledeberg. Kunstenaar Ewout Dhoore en Cécile Hupin gingen met de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van De Kleurdoos aan de slag rond economie en het bestaande geldsysteem. Samen met de kinderen zocht hij naar vragen en antwoorden over wat is geld en hoe kunnen we economie bedrijven in de toekomst?. De kinderen maakten met Ewout nieuw geld en bedachten allerlei systemen om de wereld te redden. Vragen waarrond je kan werken/onderzoeken: Waarom is er crisis? Wie zorgt er voor de economie? Wanneer is alles op: water, ijzer, olie, etc? Waarom laten we de onnuttige dingen niet gewoon weg? Wat is de economie eigenlijk? Wat heeft dat met jullie te maken? Met de schoenen die jullie aan hebben, de stoelen waar jullie op zitten, de juf die betaald wordt om jullie les te geven?

21 OPDRACHT Cash Crash Balderdash (voor vijfde en zesde leerjaar) Laat de kinderen opschrijven wat ze bedenken bij het woord geld en economie. Ga nadien aan de slag met onderstaande vragen. Laat de kinderen een antwoord bedenken in groepjes. Als ze het antwoord niet kunnen verzinnnen, zoeken ze dit op op internet. Soms is er geen antwoord of is het te moeilijk. Misschien kan er een expert of een ouder hierover komen praten in de klas? - Een paar vragen die kinderen stelden: Waarom worden de rijken rijker en de armen armer? Wat als mensen geld lenen en het niet teruggeven? Gaan wij later ook arm worden? Waarom pakken we niet iedereen zijn geld af en verdelen het dan eerlijk? Waarom stonden de banken op instorten? Waarom krijgen sommige mensen meer geld voor hun werk dan anderen? Waar, in welk land, verdien je het meest? Hoe hebben de rijken hun geld verdiend? Waarom willen de mensen altijd meer? Waarom zijn er mensen arm? Gaat het allemaal goed komen of niet? Wat gaan ze doen als de wereld er zo slecht aan toe is en er geen oplossingen meer zijn? Gaan ze later alles herverdelen? Hoe komt het dat sommige mensen steeds rijker en rijker worden? Waarom geven we niet iedereen een zelfde inkomen? Wanneer komt er een crisis en door wie? Waarom drukken ze geen nieuw geld bij om aan de armen te geven? Wanneer gaan we de oplossingen vinden en is het dan al te laat?

22 OPDRACHT Cash Crash Balterdash (voor 1 e tot 4 e leerjaar) Ontwerp een nieuw bankbiljet voor de toekomst Zoek op internet voorbeelden van bankbiljetten. Of breng echte voorbeelden mee. Varieer in soorten en zorg zeker voor buitenlandse biljetten. (kleurkopies) Wat staat er allemaal op? Hoe zie je van welk land het is? Hoe groot is het geld? Welke kleuren hebben ze? Staat er een tekening op, een afbeelding? Als je hierop wil doorwerken, kan je de kinderen een nieuw geldsysteem laten bedenken. Kennen ze een alternatief systeem van betalen? (Bv Torekens, Lets, de Pluimpkes,..) Er bestaan reeds nieuwe soorten van betalen/ruilen. Bespreek dit met hen en laat ze de tijd om in groepjes zelf een geldsysteem/ruilsysteem uit te dokteren. Nadien stelt elk groepje zijn geldsysteem aan de anderen voor. Nodig: tekenpapier, kleurpotloden of stiften

23

24 6. NIEUWE STRAATNAMEN De WILDEMANNEN organiseerden een wedstrijd voor de beste nieuwe straatnaam. Meester Tim van basisschool Het Eiland (Malem)bedacht vorig jaar met zijn klas voor alle straten van de buurt nieuwe namen. De kinderen maakten bordjes en hingen die op. De buurt werd meteen een beetje vrolijker! Nu vroegen we alle scholen in Gent om nieuwe namen te bedenken voor bestaande straten. De wedstrijd liep af in juni en de winnaars zijn reeds bekend. Op het festival hangen de winnende straatnamen op echte straatnaambordjes in de stad. Kom ze zoeken en doe wat de straatnaam aangeeft. Benieuwd wat de kinderen bedachten? Na het festival: Bedenk in de klas/met de school een nieuwe straatnaam voor een straat in de buurt. Iets wat grappiger/mooier/vrolijker is dan hetgeen bestaat. Maak bordjes en hang ze uit. Wedden dat de buurt nog leuker wordt?

25

26 7. TAFELKLAP Tijdens het festival zullen er overal tafels staan. Dit zijn niet zomaar tafels maar muziekinstrumenten! Jawel! Op de website zie je het filmpje met instructies om de TAFEKLAP aan te leren. Leer de kinderen de Tafelklap aan. Stimuleer hen om die door te leren aan hun zussen/broers/neven/nichten/ouders... als een tafelklapmicrobe die doorgegeven wordt. Op het festival kunnen de kinderen overal in de stad deze Tafelklap doen. Indien ze die nog niet onder de knie hebben, kunnen ze hem ook op het festival aanleren. Alle tafels van Gent alle kinderen van Gent wrijf de handen in elkaar, maak ze warm en KLAP KLAP KLAP! A. hakk! KLETSSSS! A- Haaiiiiiii! Kom mee slaan, hakken, gillen en springen op de Tafelklap dans! Leer samen met je klas of vrienden de TAFELKLAP en kom deze heftige handendans met een vurig ritme tonen op één van de TAFELKLAP tafels op het festival! 8. HIER WOON IK Elk kind in Gent krijgt een Woeste Gazette. Hierin zit in het midden een A4-affiche met Hier woon ik op. Op de volgende pagina staat ook een exemplaar dat je kan kopiëren (doe gerust A3). Laat de kinderen zichzelf en de plek waar ze wonen tekenen. Ieder kind hangt zijn/haar affiche zichtbaar op aan de voorkant/raam van zijn/haar woonplek.

27

28

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Doe-boek aan de slag met: Groente

Doe-boek aan de slag met: Groente Doe-boek aan de slag met: Groente Stimuleer groente eten met deze gezonde groente-ideetjes! Groente zet je tanden erin is een initiatief van Organiseer jij... Een Teambijeenkomst of inloop uur voor ouders?

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

De directie en het gehele revalidatieteam wensen alle kinderen en hun familie VAN HARTE een VROLIJK PASEN.

De directie en het gehele revalidatieteam wensen alle kinderen en hun familie VAN HARTE een VROLIJK PASEN. Centrum voor Ambulante Revalidatie De directie en het gehele revalidatieteam wensen alle kinderen en hun familie VAN HARTE een VROLIJK PASEN. 57 www.tveld.be In de Paasvakantie volgen we niet het normale

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

HANDLEIDING GROSSES TÊTES. Een 8-stappenplan voor het maken van een reuzenhoofd

HANDLEIDING GROSSES TÊTES. Een 8-stappenplan voor het maken van een reuzenhoofd HANDLEIDING GROSSES TÊTES Een 8-stappenplan voor het maken van een reuzenhoofd Maak zelf een reuzenhoofd! Reuzen leven al vele jaren onder ons. In het Meetjesland zijn er zo n 40 actieve reuzen. Ze zijn

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

Afval, daar zit muziek in!

Afval, daar zit muziek in! Afval, daar zit muziek in! Wat heb je nodig? Engineering boek Schaar Lijmstift Viltstiften Balpen Materiaalbox Opdracht Ga naar https://bit.ly/2tvcwcy en bekijk het filmpje over de kunstenaar Harm Goslink

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10 voorstelling 2d Hoofdstuk 10 Ben ik dat? 1 Een pasfoto is zo gemaakt. Maar lijkt hij wel? De meeste mensen zijn nooit zo tevreden over hun pasfoto. Dat ligt niet aan de foto maar aan jezelf: je ziet jezelf

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd

Nadere informatie

Feest in de Boeskoolstad

Feest in de Boeskoolstad Opdracht 1 Nodig: vragenlijst voor jezelf Hoe beleef jij carnaval? In deze opdracht ga je jezelf interviewen over het carnaval. Van je juf of meester krijg je een vragenlijst. Vul deze lijst in. Bewaar

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart Lesbrief Robotje Wist je dat het woord robot ooit bedacht is door een toneelschrijver, voor een toneelstuk! Namelijk in 1921 door de Tsjechische toneelschrijver Karel Čapek voor zijn voorstelling R.U.R.

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst:

Vaardigheden. Denken. Wat heb ik nodig? landen in de wereld. Lees dit eerst: www.eduboek.nl copyright 2014 www.webje.yurls.net Vaardigheden dingen onderzoeken plannen maken aantekeningen maken iets er mooi laten uitzien samenwerken zelfstandig werken hulp durven vragen informatiebronnen

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Een belevingskaart? Om inzicht te krijgen hoe kinderen en jongeren hun buurt ervaren, bezochten de onderzoekers van het KIDS-project

Nadere informatie

Lesideeën bij het boek:

Lesideeën bij het boek: Lesideeën bij het boek: De lesideeën zijn bedoeld voor zes- tot tienjarigen (middenbouw) Het doel is het op gang brengen van de bewustwording dat ieder mens uniek is en daardoor anders dan zijn familie

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Kleur het bos van je dromen

Kleur het bos van je dromen Page 1 of 6 BOS+ - één van de projecten uit het projectenfonds van Stadslab2050 - zet zich in voor beter en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Voor hun project nodigen ze elk jaar 8 klassen uit om deel

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 4: Vergeten groenten

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 4: Vergeten groenten Beste lezer, Ze waren heel populair in de tijd van onze grootmoeders, maar nu worden de zogenaamde vergeten groenten niet vaak meer gebruikt. Zeker bij jongere mensen klinken de woorden pastinaak, koolrabi

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

Proef met melk en kleurstof

Proef met melk en kleurstof Proef met melk en kleurstof Welke soorten melk zijn er? In welke melk zit het meeste vet? Wat gebruik je om de afwas te doen? Waarom gebruik je dat? DE PROEF Wat gebeurt er? Je ziet de kleuren wegvloeien

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Werk graad 3 Lesvoorbereiding Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Zet het luisterverhaal klaar op het smartboard. Print de memory

Nadere informatie

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen?

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Je gaat een nieuw mobieltje kopen. A Je gaat 20 mobieltjes bekijken voor je een keuze maakt. B Je gaat naar de winkel en je koopt er een. C Je

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen Wat is jouw uitvinders naam? INTRODUCTIE Als je dit boekje in handen hebt, ben je waarschijnlijk iemand die al een uitvinding heeft bedacht en daarmee de wereld gaat veranderen voor jezelf en anderen,

Nadere informatie

De oude molen groep 7/8

De oude molen groep 7/8 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde De oude molen groep 7/8 Episode 1: Het uitzicht van Merlijn De leerkracht vertelt over Merlijn, een jongen van een jaar of 10. Merlijn

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Speklappen en rookworsten

Speklappen en rookworsten Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: A3-papier, zwarte stift. Om vlees te kunnen eten, worden er dieren geslacht. In jouw gemeente waren er vanaf 1850 veel slachterijen en vleesfabrieken

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Voedsel onder de loep

Voedsel onder de loep Voeding graad 2 Lesvoorbereiding Voedsel onder de loep Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les Print het krantenartikel 'Voeding kan de aarde redden' 1

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Mag ik zijn wie ik ben?

Mag ik zijn wie ik ben? Route 1: Mag ik zijn zoals ik ben? Kaart lezen Wat is eigen aan mij? Laten we een spel spelen! Wie zit er allemaal in jouw klas? Leer elkaar beter kennen en speel samen met je klasgenootjes een kennismakingsspel.

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

Dag 1 Kaders vol kunst!

Dag 1 Kaders vol kunst! Dag 1 Kaders vol kunst! Domeinen: lezen, spreken, luisteren, schrijven Onderwerp: kunstwerken maken met letters en woorden Lesduur: 50 minuten Lesdoelen Hoofddoel van de les > Met taal en woorden tot een

Nadere informatie

De paashaas schildert eieren

De paashaas schildert eieren april 2015 vanaf 4 jaar De paashaas schildert eieren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof De paashaas schildert eieren 1 In rood en groen en geel. Wat maakt hij er weer veel. Refrein: Paashaas, paashaas.

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek.

Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek. TITEL Leerjaar PO groep 1, 2 en 3 Magnifiek Grafiek (voorbereidende les) Type les Les van 45 minuten ter voorbereiding van de workshop Magnifiek Grafiek. Lesduur Omschrijving van de les 45 minuten Een

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 7: Zie ik mezelf wel?

Algemene lessen. Les 7: Zie ik mezelf wel? Algemene lessen Les 7: Zie ik mezelf wel? Lestitel: Zie ik mezelf wel? Leerdomein: Muzische opvoeding Lesduur: 75 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het VVKBaO Beschouwen

Nadere informatie

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile?

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile? TITEL: Kunst wip-wap voorbereidende les Leerjaar PO groep 5 / 6. Type les Een voorbereidende les in aansluiting op: Kunst wip-wap, workshop. Lesduur 45 minuten. Omschrijving van de les Een les waarin de

Nadere informatie

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht. Duur: gemiddeld zo n 2 uur per opdracht.

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht. Duur: gemiddeld zo n 2 uur per opdracht. Flevolandse Verhalen Lesbrief met twee verwerkingslessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling SITUATIES / Laboratorium Flevoland in Museum De Paviljoens in Almere. Basisonderwijs bovenbouw groep 5-8

Nadere informatie

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp...

Het dorp kleurt de wereld kleurt het dorp... Achter Glas is de naam van een groepje mensen dat elke twee jaar een straattentoonstelling organiseert in het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Ook dit jaar organiseert Achter glas een straattentoonstelling.

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu:

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu: In dit boekje wil ik je graag laten zien hoe je een makkelijk weekmenu maakt doormiddel van gerechten te hergebruiken. Dat betekent dat je een gerecht maakt en daar een portie van apart houd voor een andere

Nadere informatie

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET

Talenposters. Doel. Tijd. Hoe. Stap 1 MAAK JE SILHOUET Talenposters Leerlingen staan doorgaans niet zo bewust stil bij de talige bagage waarover ze beschikken of dat ze betekenissen geven aan diverse talen. Met deze activiteit zetten we hen aan het denken

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond

december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond december 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Lekker en gezond Lekker en gezond 1 Kom, dan gaan we in de kring. Pak je trommel op je schoot. Laat maar zien, wat zit erin? Appel,

Nadere informatie

Oorlog in Hoorn. Uitleg Opdrachten. Mind Map

Oorlog in Hoorn. Uitleg Opdrachten. Mind Map Uitleg Opdrachten Mind Map Wat is een Mind Map? Een Mind Map is een schetsje over het onderwerp, maar dan in woorden en met tekeningetjes. Je zet het centrale onderwerp in het midden. Zet eromheen wat

Nadere informatie

Lesleidraad. Beste docent

Lesleidraad. Beste docent 2 Lesleidraad Beste docent De zomer van Atlas komt eraan. Honderden anderstaligen kunnen zich de laatste week van juni inschrijven voor het zomeraanbod bij Atlas. We willen de cursisten de kans geven om

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WERELDORIËNTATIE P. 02-03 Thema 1 KLEUR SCHATTENEILAND De leerlingen ontwerpen een plattegrond van een eiland en maken daarbij een legende. P. 04-05 Thema 1 KLEUR

Nadere informatie

Wat eten we van vandaag? tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en klets!

Wat eten we van vandaag? tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en klets! Op je billen zitten! Wat eten we van vandaag? Wie heeft de tafel gedekt? Ik mis een vork. En ik heb twee messen! Zo werkt tafelklets! Kies een pagina. Lees, proef, kruis aan, vertel, kies, lach, eet en

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een foto. Bekijk je foto goed. 3. Zoek samen nog twee klasgenoten met een andere foto.

1. Je krijgt van je juf of meester een foto. Bekijk je foto goed. 3. Zoek samen nog twee klasgenoten met een andere foto. R K C N T LS 1 Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. 1. Je krijgt van je juf of meester een foto. Bekijk je foto goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een andere foto. 3. Zoek samen nog

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes

Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Proeven van een dagje zonder vlees: kikkererwtenballetjes Ingrediënten 170 g tomatenpuree 1 ui 1 bosje koriander olijfolie kurkuma 500 g gekookte kikkererwten uit blik kaneel 1 teentje look gember 1 bosje

Nadere informatie

Als één blok samen. Laat 's morgens bij het binnenkomen de clip van de Phillibustas zien: http://www.youtube.com/watch?

Als één blok samen. Laat 's morgens bij het binnenkomen de clip van de Phillibustas zien: http://www.youtube.com/watch? Lesvoorbereiding Als één blok samen Diversiteit 3 e graad Beluister het lied Iedereen is anders van de Phillibustas: http://www.youtube.com/watch?v=13md0gd6sec Voorzie een speelgoedauto, huis, of ander

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst

IKHEBHOOP.NL. In het kort Klassikaal en in kleine groepjes Ong. 60 minuten Muziek/kunst Voor de leerkracht Deze lesbrief is geschikt voor leerlingen uit de leerjaren 4 t/m 8. Hieronder is het leerlingmateriaal te zien met, in de grijze vlakken, tips en opmerkingen voor de leerkracht. In het

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE Naam student (klas): Laila Verryt Stageschool: Stageklas: 3 de leerjaar Aantal lln.: 16 Datum nazicht: Nagekeken door: aanpassen - herwerken goedgekeurd Bachelor Leraar

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Dag 4 Een kilootje poëzie, alstublieft.

Dag 4 Een kilootje poëzie, alstublieft. Dag 4 Een kilootje poëzie, alstublieft. 1 VOORBEREIDING > Print de pagina s van bronnenbladen 1 en hang ze op in de klas. Hang ze een beetje uit het zicht zodat de leerlingen er echt naar op zoek moeten.

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes*

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Weekmenu 3 Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Dinsdag Koolvispakketjes* Rijst Snijbonen Halfvolle biogardeyoghurt Woensdag Witlofschuitjes*

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Met de steun van: City

Met de steun van: City Design Your Met de steun van: City Hallo! Ik ben konijn Robin en zal jullie begeleiden doorheen deze lessen. Ik ben gek op Weet je wat dat is? Staat voor: Science Technology Engineering Maths DOEL VAN

Nadere informatie

Hutspot. Overheerlijke recepten

Hutspot. Overheerlijke recepten Hutspot Overheerlijke recepten Hutspot Hutspot en de geschiedenis Hutspot, ook wel wortelstamppot, is een typisch wintergerecht. Het wordt gemaakt door aardappelen, wortelen (meestal winterpeen) en uien

Nadere informatie

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer

Sorteer netjes! 1. Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer Sorteer netjes! 1 Knip de kaartjes van bijlage 1 uit. Sorteer a de rozen (*1) b de kleine bloemen (*2) c de bloemen zonder bladeren (*3) d de bloemen, niet tulpen (*4) Omcirkel de dieren. Omcirkel de dieren

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht Dit jaar hebben we met de Week van de Hoop de start gemaakt met een positieve beweging in onze maatschappij. Samen met zo n 4.000 klassen hebben we nagedacht

Nadere informatie