Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:"

Transcriptie

1 Werk graad 3 Lesvoorbereiding Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Zet het luisterverhaal klaar op het smartboard. Print de memory zoveel keer als je groepjes van 4 kan maken Zoek iemand die de inleiding kan verzorgen in je klas (zie Verwondering). Bekijk het voorbeeld voor de boom in voorbeeld boom Verwondering Zoek iemand uit je gemeente of uit je kennissenkring die bij jou in de klas de volgende onrustwekkende boodschap wil brengen: "De banken zijn failliet gegaan. Iedereen in de gemeente is zijn werk kwijt, want de werkgevers kunnen niemand meer uitbetalen." De boodschapper krijgt tijdens zijn bezoek aan de klas ook nog eens telefoon waarin het volgende wordt meegegeven: Tip: "Aan hen die oplossingen zoeken: Maak zelf geld, dan is het probleem opgelost." Deze telefoon kan fictief zijn of je kan echt iemand laten bellen. Hij kan ook bij het weggaan een briefje uit zijn zak laten vallen waar de tip op staat,... Bespreek wat dit allemaal betekent. Laat de associaties met failliete banken vooral van de leerlingen komen. Enkele losse ideeën: de banken failliet, dus mensen verliezen geld, bedrijven kunnen geen geld meer lenen, dus minder mensen kunnen er blijven werken, er is geen geld om leerkrachten te betalen, dus geen school, er is geen geld om dokters te betalen, dus niemand kan verzorgd worden, geen bus- of treinchauffeurs, dus geen bussen en treinen, geen vrachtwagenchauffeurs, dus geen eten, kleren, schoenen, huisraad, speelgoed,... in de winkels,... Bespreek met de leerlingen: Hoe belangrijk is het dat iedereen zijn beroep kan blijven uitoefenen?

2 Kennis STAP 1: Op onderzoek Hoe noemen we het als er veel mensen hun baan verliezen? Wat denken jullie van de tip? Kan je zomaar zelf geld uitvinden? Stel dat het kan, zou dit een oplossing zijn voor het probleem van werkloosheid? Er moet iets gedaan worden. Dit betekent een ramp voor onze gemeente. Wij gaan proberen om na te gaan of de tip een oplossing zou kunnen zijn. Verdeel de klas in groepjes van 4 leerlingen. Elk groepje speelt het spel memory waarin vier inzichten worden toegelicht en samengebracht: Wat is het probleem? Waarom is dit probleem belangrijk? Hoe kunnen we dit probleem oplossen? Hoe pakken we dit concreet aan? Kernboodschap van de les = werkloosheid is een gebrek aan geld, niet aan werk. Speluitleg: Iemand schudt de 30 memory-kaarten door elkaar en legt ze in rijen op de tafel. STAP 2: Bespreking Elke deelnemer mag om de beurt twee kaarten omdraaien. Hij vernoemt telkens de kernzin (rechts op de memory-kaarten, boven de prent) Wie twee kaarten met dezelfde kernzin en prent heeft gevonden, mag nog eens twee kaarten omdraaien. Na het spel leest elke leerling zijn koppels kaarten luidop voor. Elke groep tekent een grote boom op een flap papier. Doe hetzelfde op het bord. Zie voorbeeld boom. Schrijf ter hoogte van de stam onderaan het woord 'probleem'; iets hoger, ter hoogte van de overgang stam-kruin 'belang van het probleem'; ter hoogte van het bladerdek 'oplossing' en helemaal bovenaan 'hoe?'. De leerlingen kijken nu terug naar hun memory-kaarten. Op elke kaart staat telkens een stuk van een boom getekend: de stam, de overgang van de stam naar de

3 takken, het bladerdek en de vruchten. Elke achtergrond komt overeen met één van de woorden in de boom: de stam = probleem: wat is het probleem? de overgang van de stam naar de takken = belang van het probleem: waarom is het zo belangrijk dat we dit probleem aanpakken? het bladerdek = oplossing: wat zou een mogelijke oplossing voor het probleem kunnen zijn? de vruchten = 'hoe?' : hoe kunnen we die oplossing verwezenlijken? De leerlingen verzamelen de kaarten in hun groep per onderdeel van de boom. Vervolgens kleven ze de memory-kaarten op de juiste plaats van de boom. Ze lezen daarbij de volledige tekst op de memory-kaart. Deze methodiek is een aanzet voor systeemdenken om zicht te krijgen op verbanden. Smaakt dit naar meer? In de nascholing 'initiatie in systeemdenken' pas je tal van methodieken toe op prikkelende verhalen die leerlingen helpen verbanden te visualiseren. Of bekijk wat een coaching voor jou (en je team) kan betekenen. Interessante informatie over systeemdenken vind je bij de links. STAP 3: Vereende krachten Als de boom met alle memory-kaarten is volgeplakt, verwoorden de leerlingen klassikaal de nieuw verworven informatie: Wat was het probleem in het begin van de les? Waarom is het zo belangrijk dat we dit probleem aanpakken? Wat zou een mogelijke oplossing voor het probleem kunnen zijn? Wat zijn de tips/mogelijkheden om dit te doen? STAP 4: Conclusie Bespreek met alle groepen samen de probleemsituatie vermeld in het begin van de les. Laat de leerlingen hun eigen mening formuleren. Schrijf de reacties en voorstellen eventueel op het bord of op een groot papier om nadien een actie op het getouw te zetten. Wat moet er in onze gemeente gebeuren nu de banken failliet zijn en er geen geld meer is om mensen aan het werk te zetten? Was het een goede tip die we aan het begin van de les meekregen? Waarom wel/niet?

4 STAP 5: Luisterverhaal Hoe zou jij het oplossen mocht jij burgemeester zijn? De leerlingen luisteren naar het audio-fragment van een luisterverhaal van het naoorlogse Duitsland. In dit verhaal horen we hoe het stadje de oplossing van de werkloosheid zocht in het zelf uitgeven van geld. Opdracht: de leerlingen luisteren naar het verhaal en proberen het in eigen woorden na te vertellen. Opmerking: Het luisterverhaal is in Lesmateriaal tekstueel ook te vinden als tekst luisterverhaal. Filosoferen Maak van je leerlingen veerkrachtige en kritische wereldburgers door met hen te filosoferen. Zet je samen met de leerlingen in een kring. Zorg dat je elkaar in de ogen kan kijken. Vertel hen dat je gaat nadenken over één vraag (zie voorbeeld). Hoe meer vragen die ene vraag oproept, hoe beter. Het is helemaal niet erg als de leerlingen geen pasklare antwoorden vinden. Er zijn slechts drie regels: 1) Ze mogen allerlei opmerkingen maken als ze bereid zijn het uit te leggen. 2) Ze luisteren naar elkaar. 3) Alles wordt in vertrouwen gezegd. Voorbereiding: Je bereidt een filosofisch gesprek voor door een discussieplan op te stellen (zie hieronder). Je start met één thema uit de les als concept. Daaruit leid je opnieuw verschillende concepten af. Deze concepten helpen je om de hoofdvraag en bijvragen te formuleren. De bijvragen kunnen aan bod komen om een antwoord te vinden op de hoofdvraag. Let wel, het is niet de bedoeling om tijdens het filosofisch gesprek het discussieplan letterlijk te volgen. Laat ruimte voor de inbreng van de leerlingen. Het discussieplan is als een kompas dat je door het gesprek kan leiden. Gemeenschappelijke beleving: Speel de grote baas van een interim-kantoor en laat de leerlingen een brief schrijven naar je schrijven. In die brief leggen ze uit wat ze later willen worden en waarom. Voor het filosofisch gesprek laat je enkele leerlingen hun brief voorlezen.

5 werk volwassenen spullen leven overleven vrijheid zwaar kansen steuntrekken Hoofdvraag: Mogen mensen geld verdienen zonder te werken? Subvragen: Kan je werken zonder geld te verdienen? Kan de mens tegelijk vrij zijn en werken? Maakt werken de mens gelukkig? Is werk er altijd al geweest? Smaakt dit naar meer? In de nascholing 'initiatie in filosoferen met kinderen' reiken we een houvast aan om een filosofisch gesprek te begeleiden aan de hand van inspirerende vragen. Of bekijk wat een coaching voor jou (en je team) kan betekenen. Interessante informatie over filosoferen met kinderen vind je bij de links.

6 Actie Nodig de burgemeester of afgevaardigde (of iemand van de VDAB, RVA,...) uit in je klas om met de leerlingen over werkloosheid te praten. Een andere mogelijkheid is iemand uitnodigen die werkloos is en wil praten over werk zoeken en vinden. Wees hierbij voorzichtig met vooroordelen. Niet iedereen staat open om in publiek over zijn persoonlijke zoektocht te praten. Tip: De leerlingen kunnen ook een brief schrijven naar de burgemeester of minister met hun bedenkingen, verzuchtingen en oplossingen voor het probleem van werkloosheid. De leerlingen bereiden het bezoek voor aan de hand van de oplossingen voor werkloosheid die reeds geformuleerd en op bord geschreven werden. De leerlingen bespreken ook hoe zij hun gast gaan ontvangen: hoe gaan ze de klas opstellen (Wat praat het leukst: in een kring, of in rijen? Waar moet hij of zij zitten? Bieden we een drankje aan? Wie stelt welke vraag? Hoe bedanken we hem of haar voor het bezoek?...) Andere ideeën voor een leuke actie: Contacteer de lokale LETS-vereniging en nodig ze uit op vrijdag om te komen praten, nodig ook de ouders uit. Voor contactadressen zie Organiseer een LETS-systeem op school. Zie voor de praktische organisatie: les thema geld voor de 2de graad. Reflectie "Het eerste waar jij aan denkt bij...": Geef een trefwoord dat te maken heeft met de les. Duid een leerling aan. Die zegt het eerste woord wat in hem/haar opkomt wanneer die jouw woord hoort. De volgende leerling zegt het eerste woord dat bij hem/haar opkomt wanneer hij/zij het woord van de eerste leerling hoort. Ga zo door. Elke leerling maakt een nieuwe associatie op het gezegde voor hem/haar. Bespreek de associaties. Waarom maken we deze associaties? Wat is jouw mening over werkloosheid? Wat vond je van deze les?

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

Is jouw eurocent al gevallen

Is jouw eurocent al gevallen Crisis graad 3 Is jouw eurocent al gevallen Lesvoorbereiding Projecteer de krantenkoppen of verzamel zelf krantenkoppen over de economische crisis. Knip het verhaal van de crisis in 6 stukken (1 deel voor

Nadere informatie

Vind je eigen geld uit

Vind je eigen geld uit Geld graad 2 Vind je eigen geld uit Lesvoorbereiding Print verhaal Meneertje Yamada en de drukbezette zakenman uit en steek hem in een envelop. Print, schrijf zelf (of laat overschrijven) brief 1 van meter

Nadere informatie

Als één blok samen. Laat 's morgens bij het binnenkomen de clip van de Phillibustas zien: http://www.youtube.com/watch?

Als één blok samen. Laat 's morgens bij het binnenkomen de clip van de Phillibustas zien: http://www.youtube.com/watch? Lesvoorbereiding Als één blok samen Diversiteit 3 e graad Beluister het lied Iedereen is anders van de Phillibustas: http://www.youtube.com/watch?v=13md0gd6sec Voorzie een speelgoedauto, huis, of ander

Nadere informatie

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE Op www.derealisten.nu bij het kopje methodiekboek vindt u alle benodigde trainingsmaterialen. De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten

Nadere informatie

ONDER 1 HOED: HET SPEL!

ONDER 1 HOED: HET SPEL! ONDER 1 HOED: HET SPEL! EEN INTERACTIEF ZINGEVINGSSPEL BIJ DE WEBSITE WWW.ONDER1HOED.BE UP KULeuven Tiensestraat 124 3000 Leuven www.kuleuven.be/up Ontdek de associatie begin bij de mensen. achtergrond

Nadere informatie

10 tips voor een effectievere presentatie op congres of event

10 tips voor een effectievere presentatie op congres of event 10 tips voor een effectievere presentatie op congres of event Als je tijdens een congres of event een presentatie moet houden of een workshop moet geven, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Hieronder

Nadere informatie

Training. Communicatie & Presentatie

Training. Communicatie & Presentatie Training Communicatie & Presentatie FORUM 28-3-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel I Communicatie 4 Doelen 5 Deelnemers 5 Werkvormen 5 Programma 6 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Theorie 7 Opdracht

Nadere informatie

Good practice. KLETS! On Tour

Good practice. KLETS! On Tour Good practice KLETS! On Tour Inleiding Wie zijn wij? De Ambrassade versterkt de positie van kinderen en jongeren in de samenleving en heeft een positieve impact op hun levenskwaliteit. Ze strijdt voor

Nadere informatie

PLEZIER IN UITVOERING

PLEZIER IN UITVOERING oefeningen Samen Hoe kan een team werkplezier verbeteren? Wat oefeningen om samen te werken aan werkplezier Voor Team of groep medewerkers Hoe Print en doe Zie www.plezierinuitvoering.nl/ko voor de hele

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

Onderbouw, groep 1 & 2

Onderbouw, groep 1 & 2 Onderbouw, groep 1 & 2 Vooral kleutergroepen zijn gewend om spelenderwijs te leren. Veel werkvormen van coöperatief leren kunnen in spelvorm aangeboden worden. De kinderen leren daar veel van; ze zijn

Nadere informatie

Bedankt voor jullie inzet!

Bedankt voor jullie inzet! Uitnodiging Zet je in voor mensen die wel wat afleiding kunnen gebruiken! Doe wat goeds voor je medemens en word bijvoorbeeld buddy van een jongere met psychiatrische problemen. Je kunt dit doen door je

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

Leidingdeel bij Handreiking Actueel Grip op geld

Leidingdeel bij Handreiking Actueel Grip op geld Leidingdeel bij Handreiking Actueel Grip op geld Inleiding In een periode van financiële en economische crisis staat geld, of het gebrek eraan, volop in de belangstelling. Wellicht dat de gevolgen van

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

ALTIJD TIJD VOOR TAART 10+

ALTIJD TIJD VOOR TAART 10+ ALTIJD TIJD VOOR TAART 10+ LESMAP Informatie over de voorstelling Een jongen wint een veldslag, duikt van wel 60 meter hoog récht in een piepklein zwembad, overleeft het zebrapad, en vindt een pure diamant.

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE INFOBEURS. Beroepsopleiding, werk, werkervaring, stage. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE INFOBEURS Jongeren die nieuw aankomen op de school hebben wellicht veel vragen over hoe het eraan toegaat op de school, of ze kunnen gaan werken, welke stageplekken tof zijn, Daarnaast zijn jongeren

Nadere informatie

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN!

CLAEVERVELT, KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! CLAEVERVELT, HIER ZEGGEN WE NEEN TEGEN PESTEN! KRANT VOOR OUDERS EN LEERLINGEN Verschil tussen pesten en ruzie maken Er is een groot verschil tussen plagen, pesten en ruzie maken. RUZIE MAKEN gebeurt vaak

Nadere informatie

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief

Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Vlinder, een meisje zonder naam Lesbrief Theatercollectief T.H. de Wei Zaandam INHOUDSOPGAVE INLEIDING Blz. 1 De voorstelling T.H. de Wei MATERIAAL Blz. 2 Meeneemopdracht: kussentje Opdracht 1: thuis Opdracht

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af? Leerpakket Wmo Competenties Hoe word ik meer zichtbaar en ga ik op mensen af INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Netwerkanalyse 5 2. Pitch jouw organisatie naar de

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een Prayer Night? Inhoud Inleiding Pagina 1 Waar begin ik? Pagina 2 Met wie regel ik het? Pagina 2 Aanpakken doe je zo Pagina 3 Wanneer moet wat? Pagina 4 Bezoekers trekken Pagina 5 Invulling

Nadere informatie

Informatie verzamelen

Informatie verzamelen Informatie verzamelen. Lezen en studeren 2.2 Vragen stellen 4.3 Informatie halen uit boeken en tijdschriften, en van internet, dvd/video of tv 7.4 Interviewen 9.5 Enquête houden.6 Op excursie of werkbezoek

Nadere informatie

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 3 Overzicht lesinhouden 4 Les 1 Confrontatie

Nadere informatie