Handleiding voor de student

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding voor de student"

Transcriptie

1 Handleiding voor de student Talen leren met Erasmus+ Engels Frans Duits Spaans Italiaans Nederlands Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

2 1. Eerste verbinding 2. Mijn instrumentenbord 3. Taalcursussen 3.1 Module «Woordenschat» 3.2 Module «Grammatica» 3.3 Module «Uitspraak» 3.4 Module «Standpunten» 3.5 Module «Business» 4. Module «Actualiteit» 5. Forum 1 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

3 Welkom bij Erasmus +, het internetplatform voor het leren van talen voor studenten, leerkrachten, stagiaires, medewerkers en vrijwilligers van Erasmus! Hier volgen een aantal aanwijzingen die u zullen helpen uw opleiding snel en efficiënt te beginnen. Voici les spécifications minimales requises pour faire fonctionner normalement la plateforme de cours de langues en ligne Erasmus +: Hieronder vindt u de minimale systeemvereisten om normaal online het platform van taalcursussen Erasmus+ te kunnen volgen : 1. Microsoft Windows 2000, of XP, of Vista, of Seven, of 8, of 2003 Server; Mac OS X 10.1 of hoger 2. Beeldschermresolutie: 1024x768 of hoger MB RAM of meer 4. Standaardgeluidskaart 5. Luidsprekers of hoofdtelefoon 6. Internet Explorer 7 of hoger ; Mozilla Firefox 3.6 of hoger ; Chrome 10 of hoger ; Safari 5 of hogerr. 7. Adobe Flash Player of hoger (Flash Player 10.1 voor het gebruik van spraakherkenning) 8. Breedbandinternetverbinding (DSL / kabel) 2 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

4 1. Eerste verbinding Ga naar Erasmus+ : Om verbinding met het platform te maken, klikt u op "Login" in de rechterbovenhoek van het tabblad. Voer vervolgens uw "Login" en uw "Wachtwoord" in. Als u uw wachtwoord bent vergeten, klikt u op "wachtwoord vergeten? ". Bij uw eerste verbinding biedt het systeem u een rondleiding op het platform aan. Wij raden u aan om er zorgvuldig naar te kijken om zo alle mogelijkheden van het platform te leren. U kan deze video op elk ogenblik vinden in de rechterbovenhoek bij het icoontje Vraagteken( ). Als u de website in een andere taal wenst weer te geven, kan u ervoor kiezen via uw profielpagina, beschikbaar in de rechterbovenhoek onder het pictogram. De beschikbare talen zijn Frans, Nederlands, Duits, Engels, Spaans en Italiaans. Zes te leren talen zijn beschikbaar op het platform: Nederlands - Engels - Frans - Duits - Spaans en Italiaans. Selecteer de taal die u wenst te studeren via het menu aan de bovenkant van de pagina. 3 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

5 2. Mijn instrumentenbord Eenmaal aangesloten op het platform, vindt u in de rechterbovenhoek uw schermafbeelding samen met uw login. U kan op uw schermafbeelding klikken uw persoonlijke menu te openen. De eerste link "Profiel" biedt u toegang tot uw persoonlijke gegevenspagina waar u uw contactgegevens kan veranderen en een certificaat van deelname kan aanmaken. De links "Geschiedenis" en "Statistieken" bieden u een gedetailleerd overzicht van uw verbindingen op het platform. De vierde link 'Scores' beschrijft de resultaten van uw afgelegde weg. Met de laatste schakel opent u uw persoonlijke waarmee u berichten kan uitwisselen en aan uw docent vragen kan stellen. De menubalk laat u toe op elk gewenst moment te navigeren door het platform en terug te gaan naar uw instrumentenbord "Thuispagina". Dit instrumentenbord toont de belangrijkste tools die tot uw beschikking staan om uw opleiding doeltreffend te kunnen volgen: U vindt er uw persoonlijke opleidingstraject gebaseerd op de door u eerder afgelegde taaltest. U hebt toegang tot de begeleiding, in verschillende vormen voorgesteld : Via uw mailbox kan u aan uw docent vragen stellen over de inhoud van de les of pedagogisch advies vragen. Sessies van begeleiding via videoconference. U kan kiezen om een kwartier met een leerkracht te werken of deel te nemen aan een groepssessie met 6 personen (beschikbaar bij het begin van de sessie) of om aan een conferentie deel te nemen en deel uit te maken van het publiek. 4 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

6 U kan uw opleiding afstemmen op uw profiel met persoonlijk advies. Hier kan u de opleiding die volgens het Europees referentieniveau werd opgesteld, aanpassen aan uw specifieke profiel. U vindt er ook bij Help onder het vraagteken ( ) alle hulpmiddelen die u ter beschikking heeft : De rondleiding met een video De handleiding van de student De beschrijving van niveaus van Europese talen (ERK) Frequently Asked Questions (FAQ) met de meest gestelde vragen. Gratis technische ondersteuning Erasmus+ : u kan contact opnemen per e- mail door het voorgestelde formulier in te vullen of telefonisch op 0800 /... De rubriek «Verderzetten opleiding» laat u toe om daar verder te gaan waar de vorige verbinding stopte. Een snelkoppeling leidt tot uw profiel en er is een overzicht van het internationale nieuws dat beschikbaar is als artikel en video. 5 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

7 3. Taalcursussen Vanaf hier begint uw opleidingsweg van de taal. In de menubalk leidt het tabblad Taalcursussen u naar het volledige scala van beschikbare cursussen voor het aanleren van talen. Volgens het Europese niveau dat u bij de begintest hebt behaald, wordt er een pad voorgesteld dat uit een verscheidenheid aan activiteiten bestaat zodat u voor alle vaardigheden kan vooruitgang boeken. Wij raden u een specifieke cursus aan maar u bent vrij om te leren op uw eigen tempo en volgens uw behoeften. 3.1 Module «Woordenschat» a) Presentatie Deze module is gewijd aan het leren van de woordenschat van het dagelijkse leven vanuit dynamische multimedia animaties. Kies in uw niveau in het menu Taalcursussen en dan Woordenschat. 6 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

8 De module woordenschat wordt voorgesteld in vijf niveaus voor leren in Engels en Nederlands (beginners A1 tot gevorderden C1) en drie niveaus voor het leren van Duits, Frans, Spaans en Italiaans (beginners A1 tot hoger intermediair B2). o Het beginnersniveau (A1) is voor mensen met geen of zeer weinig kennis van de taal. De woordenschat is afgeleid van de dagelijkse omgeving. Niveau A1 is verdeeld in drie niveaus, elk bestaande uit een reeks van aangepaste lessen: Initiatie (A1-), Beginner (A1) en Valse beginners (A1 +). o Het elementaire niveau (A2) wordt aangeboden aan deelnemers die zich in de 700 meest voorkomende woorden en zinnen willen verdiepen. De belangrijkste doelstelling is om aan de eisen van het praktische leven (het sociale, de familie, zich verplaatsen, telefoneren...) te voldoen. o Het intermediaire niveau (B1) omvat ongeveer 400 woorden die de woorden aanvullen in het A2-niveau. Het doel blijft hetzelfde als vorige niveau maar is veel uitgebreider (gezondheid, welzijn, eten, drinken, reizen, vervoer, winkels). * Het hoog intermediair niveau (B2) omvat 800 woorden en uitdrukkingen. Er wordt algemeen aangenomen dat de student zich goed kan uitdrukken in algemene situaties met 2000 actieve woorden of zinnen. Dit is het aantal woorden van niveau A2, B1 en B2. o Het gevorderde niveau (C1) is voor mensen die vlotter en nauwkeuriger in de taal willen worden. De taal wordt lexicaal en idiomatisch verrijkt (600 extra punten). Onderwerpen zijn gerelateerd aan het dagelijkse leven, het sociale, politiek, en actualiteit (milieu, media...) 7 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

9 b) Kies een les U kan nu een les kiezen door te klikken op de titel of de afbeelding van het voorgestelde thema. In de lijst vindt u elke lestitel met de doelstelling ervan. c) Een les studeren U bent nu in het hart van de methode Erasmus+. Na het kiezen van de les kan u alle onderdelen van elke les bekijken. In de rechterbovenhoek vindt u de "woordenlijst" en de link naar de "Herhalingstest". Voor elk "deel" kan u eerst naar de animatie kijken en klik daarvoor op "kijk en luister naar de animatie" en daarna kan u oefeningen op woordenschat, vertalingen, dictee en uitspraak maken 8 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

10 De animatie(s) Nadat u een les heb gekozen, ziet u een multimedia-animatie waarin woorden en zinnen worden aangeduid. We raden u aan hier te beginnen. Elke les heeft een of meer animaties die u kan openen door te klikken op "Deel 1" "Deel 2", enz.. Er is een pedagogische opeenvolging en daarom raden we u aan deze te volgen. Het deel van de animatie staat vermeld in de titel van de les. U kan deze animaties bekijken en dompel u onder in de taal door naar moedertaalsprekers te luisteren. Afhankelijk van uw niveau en leerstijl kan u beslissen of u de tekst en de vertaling wil weergeven. U kan een pauze tussen de sequenties met behulp van de "snelheid"- knop invoegen als u denkt dat de snelheid te hoog is. U kan ook klikken op de onderstreepte woorden om de woordenschat te bekijken. 9 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

11 De oefeningen Bij elke animatie hoort een aantal oefeningen die u toelaat om aan de betreffende woordenschat te werken en deze sneller te assimileren. 4 soorten oefeningen worden u per animatie aangeboden : o «Dictee en spelling» omvat oefeningen gericht op dictee en spelling van de sleutelwoorden van de animatie. o De «Lees- en luisteroefeningen» zijn gericht op het begrijpen en gebruiken van de woordenschat geleerd in de animatie. o Bij de "Uitspraakoefeningen" wordt een geavanceerd hulpmiddel - spraakherkenning - gebruikt, zodat u de woorden en de uitdrukkingen op de juiste manier kan leren uitspreken. Om deze oefeningen uit te voeren hebt u een hoofdtelefoon met een microfoon nodig. Zorg ervoor dat de instellingen voor de microfoon (inclusief geluid) goed aangepast zijn om een beter resultaat te behalen bij het uitvoeren van de oefening. Met dit hulpmiddel kan u niet alleen beoordelen of uw uitspraak vergelijkbaar is met die van een moedertaalspreker. U krijgt een resultaat met een percentage (een score tussen 0% en 100%) en het biedt ook de mogelijkheid om uw stem op te nemen en te herbeluisteren. Deze zelfevaluatie is belangrijk als stimulans (bijvoorbeeld 40%). Het is echter aan uzelf om uit te maken of uw uitspraak overeenkomt met die van een moedertaalspreker. Hoe doet u dit? De eerste keer dat u een uitspraakoefening wil doen, vraagt het systeem u om uw microfoon te ijken. U moet dan de woorden en zinnen kiezen die u in de algemene woordenschat wil testen. U kan ook op het eerste woord in de lijst klikken en geleidelijk alle woorden uitspreken door op de pijl te klikken.. Luister naar de uitspraak van het voorbeeld en probeer dan dezelfde uitspraak te krijgen. Neem op door te klikken op en stop met opnemen met de hulp van de knop. U kan opnieuw proberen om het woord of de zin uit te spreken om een beter resultaat te krijgen. Om dit te doen klikt u op resultaten van de uitspraak of «scores» verschijnen naast elk woord in de lijst..uw o Ten slotte vindt u in de «Vertaaloefeningen» de vertaling van de sleutelwoorden van de animatie. 10 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

12 De woordenschat In elke les kan u op elk gewenst moment de woordenschatlijst lezen door te klikken op het tabblad "woordenlijst". Dit is een lijst van woorden en zinnen die u geleidelijk zal onthouden door de vele oefeningen erop, de vertalingen ervan, dictee en uitspraak. 11 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

13 Door op een woord te klikken krijgt u meer toelichtingen over dat woord. Klik op de luidspreker om de juiste uitspraak van het woord te beluisteren. Of u de woordenschat beheerst of niet wordt aangeduid door : Het symbool ( ) duidt aan dat het woord gekend is ; o Het symbool ( ) duidt aan dat het woord nog niet gekend is ; o Het vakje blijft leeg als het woord u nog niet in de herhalingstest is voorgesteld ; o U kan uw resultaten terug op nul zetten door op het icoontje( zich in het rechtermenu van de woordenlijst ; ) te drukken. Dit bevindt Aarzel niet om lijsten van de woordenschat af te drukken om ze overal mee te nemen en te bestuderen, bijvoorbeeld in de bus of trein. Om dit te doen, klik op het icoon PDF ( )in de rechtermenu van de woordenlijst. Zo krijgt u een lijst van de woordenschat in PDFformaat die u gemakkelijk kan afdrukken. Door op het pictogram ( ) in de titel van een kolom te klikken kan u deze kolom verbergen of weergeven om het leren te vergemakkelijken. De herhalingstest De herhalingstest laat u toe om de volledige kennis van de woordenschat van de les te toetsen. Ons platform stelt u de woorden voor waarvoor u nog niet werd getest of waarvoor u een fout antwoord hebben gegeven bij een vorige test (zie "Status woord" hierboven beschreven). De test bestaat uit een invuloefening waarin een of meer woorden ontbreken. Als u hulp nodig hebt, klik dan op ( gevraagde uitdrukking te krijgen. Op het einde van de test krijgt u uw score. ) om de eerste letters van het gevraagde woord of de 12 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

14 3.2 Module «Grammatica» a) Presentatie De module Grammatica zal u helpen om de grammaticale regels te begrijpen en te beheersen door een zeer doeltreffende methode van lesgeven in spiraal. Elke regel wordt stap voor stap uitgelegd, meerdere malen beoordeeld en overgebracht naar het hele studiegebied. Door dit sjabloon kan de assimilatie en verdieping van de grammatica in contexten van de meest uiteenlopende communicatie worden geassimileerd. U krijgt toegang tot deze module met behulp van het tabblad Taalcursussen en dan kiest u Grammatica. De indeling in niveaus is afhankelijk van de gekozen taal. b) Een les kiezen Kies uw niveau en daarna de categorie die u wil nastreven. Afhankelijk van de taal zijn er verschillende categorieën beschikbaar: het werkwoord, de voornaamwoorden, de zinsbouw, enz.. Elke categorie bevat een aantal thema's. Kies een thema en daarna uw les door erop te klikken. 13 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

15 Een Pretest en een posttest staan in de lijst van voorgestelde "lessen" en worden in een iets donkere kleur aangeboden. Door de "pretest" vindt u uw zwakke punten in de gekozen categorie. Maak de oefeningen zonder de regels van de grammatica te herhalen. Zo ontdekt u waarop u zich moet richten om de grammatica te herhalen. Na het selecteren van een les ziet u alle onderdelen van elke les. In de rechterbovenhoek vindt u de knop "Testbeoordeling", waarmee u uw kennis van alle bestudeerde delen kan testen. 14 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

16 Ga naar een deel door te klikken op de titel en daar staan de regels van de grammatica en vindt u een lijst met oefeningen om te maken. De regels worden aangeduid met het pictogram. 15 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

17 3.3 Module «Uitspraak» a) Presentatie Deze module stelt u in staat om klinkers, medeklinkers en tweeklanken in het Engels goed uit te spreken. Bekijk de video's en probeer de juiste klanken te reproduceren. Attention à ne pas confondre ce module avec les exercices de prononciation disponibles dans les leçons de vocabulaire de chaque langue d apprentissage. Verwar deze module niet met de uitspraakoefeningen die beschikbaar zijn in de woordenschatlessen per taal. 16 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

18 3.4 Module «Standpunten» a) Presentatie «Standpunten» is een exclusieve videocursus om te leren hoe u uw ideeën kan uitdrukken en een overtuigend argument kan ontwikkelen. Alle leersituaties zijn gericht op het echte leven. U leert veel voorkomende uitdrukkingen die door moedertaalsprekers worden gebruikt en dit over specifieke onderwerpen, zoals werk, huwelijk, politiek, vrije tijd, enz.. Deze module richt zich vooral op de niveaus intermediar (B1) tot gevorderd (C1). Start de les Na het selecteren van een onderwerp in de lijst ziet u de video op het scherm. 17 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

19 Wij raden u aan als volgt te werk te gaan : Kijk naar de video Deze fase is de basis van uw leren. Luister naar de stemmen van moedertaalsprekers, laat u langzaam onderdompelen en volg uw eigen leerstijl: doorlopend luisteren of onderbroken, met of zonder ondertiteling / of vertaling. Raadpleeg de woordenschat Klik op «Woordenschatlijst». Een lijst met trefwoorden vergezeld van een vertaling, wordt u aangeboden. Kijk na of u alles hebt begrepen Klik op oefeningen» en maak de oefeningen voor begrijpend lezen en de woordenschatoefeningen die in dit document worden aangeboden. Druk u uit in het behandelende onderwerp. Klik op«follow-up» om manieren te vinden zich te verdiepen zodat deze woorden en zinnen in de praktijk kunnen worden gebracht. 3.5 Module «Business» Afhankelijk van uw behoeften is er een module met professionele woordenschat beschikbaar. Het is de module Business en bestaat uit vier delen waarvan de werking vergelijkbaar met de andere modules is. a) Vergaderingen Deze cursus is gericht op taalvaardigheid in een professionele context van vergaderingen en onderhandelingen. De nadruk ligt op de assimilatie van de woordenschat die nodig is om doeltreffend te kunnen communiceren in deze context, evenals het verbeteren van uw luistervaardigheid. U kan naar deze cursus gaan door te klikken op "Taalcursussen" en vervolgens klikt u in het tweede deel van het menu op "Vergaderingen". Kies vervolgens uw niveau uit de voorgestelde lessen. Het leerprogramma is identiek aan die van de module woordenschat zodat u snel uw weg vindt. 18 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

20 Niveaus : van intermediair (B1) tot hoog intermediair (B2). b) Handelscorrespondentie Onze module Handelscorrespondentie zal u helpen beter brieven en s te schrijven (antwoord op een verzoek om informatie, betalingsherinnering, hotelkamer boeken, sollicitatie, enz..) Uw beheersing van het geschreven woord wordt verbeterd. De inhoud is toegankelijk via de inhoudsopgave en de index met de trefwoorden. 19 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

21 c) Beroepen Deze cursussen voor beroepen, die in alle talen beschikbaar zijn, laten u toe de nodige woordenschat voor de uitoefening van een beroep, te studeren. Om toegang te krijgen klikt u op "Taalcursussen" en vervolgens in het tweede deel van het menu op "Beroepen". Elke categorie (25 in totaal) heeft 50 woorden en 20 zinnen in verband met het geselecteerde beroep. Uitdrukkingen worden weergegeven via een videoanimatie. Woorden worden op hun beurt gegroepeerd in een woordenschatlijst die u kan studeren en printen. Zinnen en trefwoorden worden vertaald naar de gewenste taal. d) Bankwezen Opgebouwd rond zes thematische lessen richt deze module zich op de banksector om u te wapenen tegen de meest voorkomende situaties. Deze cursus is beschikbaar voor het leren van Engels en zal binnenkort beschikbaar zijn voor andere talen. Deze lessen zullen u helpen snel woordenschat, trefwoorden en zinnen voor, bijvoorbeeld het openen van een bankrekening, vraag dan een creditcard, financieel advies, enz., te leren. 20 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

22 4. Module «Actualiteit» De laatste module tot uw beschikking in de menubalk is de module Actualiteit.Het confronteert u met video's en artikelen uit de internationale media. Wekelijks (of dagelijks voor Engels) kan u surfen op het nieuwsbericht door te klikken op de woorden die u onbekend zijn voor een definitie of vertaling ervan. U kan ook de video bekijken samen met de ondertiteling in te leren taal. Zowel voor het krantenartikel als voor de video is er een quiz beschikbaar zodat u kan kijken of u alles goed hebt begrepen. De nieuwsberichten van de Engelse lessen staan in een thematisch archief zodat u de taal op alle gebieden die u interesseren, kan leren. Deze module Actualiteit is vooral een heel leuke manier om een taal, teksten en video's, die dagelijks of wekelijks veranderen, te leren: leren wordt minder routine. 5. Forum Het tabblad "Forum" biedt u een forum om ideeën uit te wisselen met andere cursisten over specifieke en gevarieerde onderwerpen. Durf de sprong te wagen: de taal in de praktijk gebruiken is essentieel voor het leren van andere talen. Wij wensen u een fantastisch leerproces voor het leren van talen op Erasmus+! 21 Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Tous droits réservés.

Handleiding. Talen leren met Altissia Engels Frans Duits Spaans Italiaans Nederlands

Handleiding. Talen leren met Altissia Engels Frans Duits Spaans Italiaans Nederlands Handleiding Talen leren met Altissia Engels Frans Duits Spaans Italiaans Nederlands Copyright 2014 ALTISSIA International S.A. Alle rechten voorbehouden. Inhoudstabel 1. Inleiding... 3 2. Eerste verbinding...

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE CURSIST

HANDLEIDING VOOR DE CURSIST HANDLEIDING VOOR DE CURSIST Taalopleidingen met BRULINGUA Frans Engels Duits Nederlands 1. Inschrijfprocedure 2. Eerste keer inloggen 3. Uw niveau testen 4. Analyse van uw behoeften 5. Doelen per les 6.

Nadere informatie

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring!

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! Erasmus+ Online Linguïstische Steun Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! Erasmus+: verandert levens en verruimt het blikveld Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

Handleiding voor. taalcursussen voor mobiliteitsdeelnemers. Talen leren met Erasmus+ OLS Duits Engels Spaans Frans Italiaans Nederlands

Handleiding voor. taalcursussen voor mobiliteitsdeelnemers. Talen leren met Erasmus+ OLS Duits Engels Spaans Frans Italiaans Nederlands Handleiding voor taalcursussen voor mobiliteitsdeelnemers Talen leren met Erasmus+ OLS Duits Engels Spaans Frans Italiaans Nederlands Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Online herhalingscursus Security Awareness

Online herhalingscursus Security Awareness Handleiding Online herhalingscursus Security Awareness Inzage voor BAL/personeelszaken Inhoud 1. Inloggen... 1 2. Per medewerker gegevens bekijken en certificaten printen... 2 3. Rapportages... 4 4. Omschrijving

Nadere informatie

Adobe Flash Player inschakelen in Chrome

Adobe Flash Player inschakelen in Chrome Adobe Flash Player inschakelen Adobe Flash Player inschakelen in Chrome 1. Open Chrome op uw computer. 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Instellingen. 3. Klik onderaan het scherm op Geavanceerde instellingen

Nadere informatie

De niveautest Handleiding voor mobiliteitsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS

De niveautest Handleiding voor mobiliteitsdeelnemers. Leer talen met Erasmus+ OLS De niveautest Handleiding voor mobiliteitsdeelnemers Leer talen met Erasmus+ OLS Copyright 2016 ALTISSIA International S.A. All rights reserved. Latest update: 27/07/2017 Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Wat

Nadere informatie

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia

Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17. Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-1 van 17 Handleiding voor docenten bij Spraakmakers Multimedia Spraakmakers 1 Handleiding Multimedia voor docenten Pagina 1-2 van 17 INHOUD

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

Handleiding Cursisten

Handleiding Cursisten Handleiding Cursisten Versie 2, juli 2013 Inhoudsopgave 1 Starten met NIVEO... 3 2 Cursus doorlopen... 6 2.1 Kennis/theorie... 9 2.2 Meerkeuzevragen... 10 2.3 Afbeeldingen... 10 3 Getuigschrift... 11 4

Nadere informatie

Awingu versie Versie 14 januari 2019

Awingu versie Versie 14 januari 2019 Awingu Handleiding Inhoud 1 Algemeen... 2 1.1 Vereisten... 2 2 Awingu opstarten... 2 3 Indeling van het scherm... 3 3.1 Werkruimte... 3 3.2 De zijbalk... 3 4 Toepassingen... 5 4.1 Indeling van het scherm...

Nadere informatie

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERLING

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERLING TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERLING Inhoudstafel 1 Eerste gebruik... 2 1.1 Typ-Top online opstarten... 2 1.2 Een licentie activeren... 3 1.3 Je account aan een klasgroep koppelen... 4 2 Oefeningen

Nadere informatie

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Inhoudsopgave Pagina Inloggen 3 Navigatie 4 Navigatie profiel 5 Starten 6 Module toevoegen 7 Beginnen met de module 8 Met de module aan de slag! 9 Aan de slag! 10

Nadere informatie

Wanneer u in Belfius Direct Net kiest om een bestand te downloaden, zal er een pop-up worden geopend met daarin een link.

Wanneer u in Belfius Direct Net kiest om een bestand te downloaden, zal er een pop-up worden geopend met daarin een link. Belfius Direct Net Een pdf-bestand openen Windows & Mac Beste klant, Via Belfius Direct Net heeft u de mogelijkheid om allerlei documenten zoals rekeningafschriften, attesten enz naar uw computer te downloaden,

Nadere informatie

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Navigatie 3. Starten 4. Module toevoegen 5. Module toegevoegd 6. Navigatie module 7. Met de module aan de slag! 8. Aan de slag 9. De

Nadere informatie

Computervaardigheden training. Hoofdstuk 4 e-learning. CH4-v1.0. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved

Computervaardigheden training. Hoofdstuk 4 e-learning. CH4-v1.0. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Computervaardigheden training Hoofdstuk 4 e-learning CH4-v1.0 INBURGEREN daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Hoofdstuk 4 E-learning Inhoudsopgave Nederlands aan

Nadere informatie

ERASMUS+ ONLINE LINGUÏSTISCHE STEUN

ERASMUS+ ONLINE LINGUÏSTISCHE STEUN ERASMUS+ ONLINE LINGUÏSTISCHE STEUN Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! ERASMUS+: VERANDERT LEVENS EN VERRUIMT HET BLIKVELD Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring!

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring! Erasmus+ Online Linguïstische Steun Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring! Erasmus+: verandert levens en verruimt het blikveld Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

Handleiding SNS online voor de student Openen

Handleiding SNS online voor de student Openen Handleiding SNS online voor de student Openen Als je naar de website www.plantyn.com/sns gaat, krijg je volgend scherm: Kies meteen uit: SNS Plus behandelt alle spellingsregels tot in de details. Ruim

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE ICT SFEVERGEM 2014 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel...2 2 Werkwijze...3 3 Minimale vereisten...3 4 Inloggen op de site...4 4.1 Surf naar de link ouder.sfevergem.be...4 5 Wachtwoord

Nadere informatie

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 INHOUDSOPGAVE 1.0 GOOGLE CHROME 2 1.1 Computer 2 1.2 Android device 2 1.3 iphone of ipad 2 2.0

Nadere informatie

Wrts.nl. Woordenschat leer je zo!

Wrts.nl. Woordenschat leer je zo! Wrts.nl Woordenschat leer je zo! Vroeger toen ik studeerde aan het secundaire onderwijs gaf ons leerkracht van Frans overhoringen op vrijdagen. Ik vond het heel lastig om 500 Franse woordjes te blokken

Nadere informatie

Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht

Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht Handleiding Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht Maak uw keuze in onderstaand schema. U kun hierna op de pagina inhoud het betreffende hoofdstuk aanklikken. 1 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Inloggen

Nadere informatie

Kosten: Moet ik betalen om een online cursus te volgen bij de e-academie voor externe klanten?

Kosten: Moet ik betalen om een online cursus te volgen bij de e-academie voor externe klanten? Hieronder vind je antwoorden op de meeste veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, stuur dan een e-mail naar e.academie@parnassiagroep.nl. Je kunt binnen drie werkdagen een reactie verwachten.

Nadere informatie

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk)

Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Standaardrapportage (strikt vertrouwelijk) Naam: Mevrouw Bea Voorbeeld Adviseur: De heer Administrator de Beheerder Datum: 19 juni 2015 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op alle afgeronde onderdelen.

Nadere informatie

1 Starten... 2. 2 Cursus doorlopen... 3

1 Starten... 2. 2 Cursus doorlopen... 3 Handleiding Cursisten Inhoudsopgave 1 Starten... 2 2 Cursus doorlopen... 3 3 Module uitvoeren... 5 3.1 Kennis/theorie... 5 3.2 Meerkeuzevragen... 6 3.3 Afbeeldingen... 6 3.4 Video s... 7 4 Resultaten inzien...

Nadere informatie

Handleiding Elektronische leeromgeving

Handleiding Elektronische leeromgeving Handleiding Elektronische leeromgeving Inhoudsopgave Pagina Inloggen 3 Navigatie 4 Navigatie profiel 5 Starten 6 Module toevoegen 7 Beginnen met de module 8 Met de module aan de slag! 9 Aan de slag! 10

Nadere informatie

Online herhalingscursus Security Awareness

Online herhalingscursus Security Awareness Handleiding Online herhalingscursus Security Awareness Maak uw keuze in onderstaand schema. U kun hierna op de pagina inhoud het betreffende hoofdstuk aanklikken. Inhoud 1. Inloggen met registratiecode

Nadere informatie

Cursistenhandleiding CODE Multimedia - standalone-versie

Cursistenhandleiding CODE Multimedia - standalone-versie Cursistenhandleiding CODE Multimedia - standalone-versie Inleiding Met CODE werk je een groot deel van de tijd zelfstandig. De opdrachten die je zelfstandig maakt doe je vaak op de computer. Met het computerprogramma

Nadere informatie

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten Inhoudstafel 1 Inleiding... 3 1.1 Installatie en systeemvereisten... 3 1.2 Handleiding Ambrasoft voor leerlingen en ouders... 3 1.3 Hulp... 3 2 Aanmelden via de

Nadere informatie

DIGITALE CURSUSSEN HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN

DIGITALE CURSUSSEN HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN DIGITALE CURSUSSEN HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1 Systeemvereisten... 3 1.2 Je werk opslaan... 3 2 Hoe begin ik?... 4 2.1 Functionaliteiten... 5 2.1.1 Navigatie... 5

Nadere informatie

Gebruikshandleiding

Gebruikshandleiding http://www.esaotetraining.kpmg.it Gebruikshandleiding Inhoudstabel 1. Platform a) Toegang b) Wachtwoord personaliseren c) Sectie Mijn cursussen d) Reporting 2. Cursussen a) Inhoud van een standaardcursus

Nadere informatie

HANDLEIDING WEBSHOP

HANDLEIDING WEBSHOP HANDLEIDING WEBSHOP www.kingbelgium.be Intro Beste bezoeker, Welkom op de handleiding van de webshop van King Belgium. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit hoe u, als nieuwe of als bestaande

Nadere informatie

MULTICOM 112. Gebruiksinstructies CD

MULTICOM 112. Gebruiksinstructies CD MULTICOM 112 Gebruiksinstructies CD Doelstelling Deze MULTICOM 112 CD - ROM heeft tot doelstelling het personeel van de hulpcentrales de mogelijkheid te geven een vreemde taal te herkennen (en de oproep

Nadere informatie

Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 5.0

Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 5.0 Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 5.0 Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl Foundation House Koninginnegracht 15 2514 AB DEN HAAG 070 762 2 762 info@oefenen.nl www.oefenen.nl Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Speler Handleiding. Introductie. Knowingo + is de app die leren leuk maakt!

Speler Handleiding. Introductie. Knowingo + is de app die leren leuk maakt! Knowingo + Speler Handleiding Introductie Knowingo + is de app die leren leuk maakt! Met Knowingo + heb je precies de juiste informatie om geweldig te worden in jouw baan. Allemaal terwijl je een leuk

Nadere informatie

Handleiding SNS online docent (dus niet de beheerstool!) Let op: er is een verschil tussen: Openen

Handleiding SNS online docent (dus niet de beheerstool!) Let op: er is een verschil tussen: Openen Handleiding SNS online docent (dus niet de beheerstool!) Let op: er is een verschil tussen: Sns voor de docent (waar onder andere tests worden aangemaakt en gekoppeld aan studentengroepen). Dit vind je

Nadere informatie

Handleiding Moodle leerlingen

Handleiding Moodle leerlingen Handleiding Moodle leerlingen Welkom op ons nieuw leerplatform Moodle. In deze handleiding kan je nalezen hoe je de belangrijkste functies gebruikt. Een docent kan per cursus bepalen welke functies worden

Nadere informatie

> In plaats van losse filmpjes of niet-methodische materialen

> In plaats van losse filmpjes of niet-methodische materialen Inleiding Nieuwe zaken koppelt geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek aan actualiteit. Met aantrekkelijke en flexibel inzetbare lessen op basis van het laatste nieuws, brengt Nieuwe zaken wekelijks

Nadere informatie

Handleiding VKKOnline

Handleiding VKKOnline Handleiding VKKOnline Welkom bij de Online cursus van de Vrij-Katholieke Kerk. Deze handleiding neemt je bij de hand om de cursus te kunnen starten. 1 Donatie Het volgen van de cursus is kosteloos. Wel

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten

Handleiding AmbraSoft voor leerkrachten Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Installatie en systeemvereisten... 3 1.2 Handleiding AmbraSoft voor leerlingen en ouders... 3 1.3 Hulp... 3 2 Je aanmelden via de loginpagina van AmbraSoft... 3 3 Leraarskamer:

Nadere informatie

Yeshivath Sharashim. http://yeshivathsharashim.org. Hand- Users

Yeshivath Sharashim. http://yeshivathsharashim.org. Hand- Users Yeshivath Sharashim http://yeshivathsharashim.org Hand- Users leiding Guide Welkom bij http://yeshivathsharashim.org! We hopen dat deze handleiding u zal helpen kennis te maken met Yeshivath Sharashim

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

CURSISTENHANDLEIDING HOE REGISTREREN? INLOGGEN. Je krijgt nu een bevestiging:

CURSISTENHANDLEIDING HOE REGISTREREN? INLOGGEN. Je krijgt nu een bevestiging: CURSISTENHANDLEIDING HOE REGISTREREN? Surf naar de website cvorivierenland.be en in de startpagina klik je op het logo van Dokeos rechts onderaan. Je moet je de eerste maal en slechts eenmaal registreren:

Nadere informatie

Welkom bij de Gastouderacademie! (handleiding voor gastouders)

Welkom bij de Gastouderacademie! (handleiding voor gastouders) Welkom bij de Gastouderacademie! (handleiding voor gastouders) De persoonlijke inloggegevens die u via het gastouderbureau heeft ontvangen geven toegang tot alle leermodules van de Gastouderacademie. Het

Nadere informatie

Gids voor snelle start met e-learning

Gids voor snelle start met e-learning Gids voor snelle start met e-learning Inloggen op de site 1 Open uw webbrowser, Internet Explorer of Netscape 2 Typ http://rhi.skillport.com in de adresbalk 3 Druk op Enter De loginpagina is afgebeeld.

Nadere informatie

Handleiding: Gebruikersomgeving

Handleiding: Gebruikersomgeving Handleiding: Gebruikersomgeving Editie April 2012 Copyright Renson 2011 N.V. RENSON Ventilation S.A N.V. RENSON Sunprotection-Screens S.A N.V. RENSON Sunprotection-Projects S.A N.V. ARGENT ALU S.A www.renson-ereps.com

Nadere informatie

Cursistenhandleiding E-learning

Cursistenhandleiding E-learning Cursistenhandleiding E-learning Mei 2013 Inhoudsopgave 1 Starten met NIVEO... 3 1.1 Mijn cursussen... 4 1.2 Mijn opleidingen... 5 2 Een cursus doorlopen... 6 2.1 Kennis / theorie... 9 2.2 Meerkeuzevragen...

Nadere informatie

ACE-GROEP T TALEN07/08

ACE-GROEP T TALEN07/08 ACE-GROE T TALEN07/08 ANTICIATIVE CONTINUING EDUCATION taalcursussen WWW.GROET.BE ACE Groep t. spreek snel een taal! ACE-Groep T organiseert taalcursussen waarin mondelinge communicatie centraal staat.

Nadere informatie

HEA OPLEIDING. Assist acties 1

HEA OPLEIDING. Assist acties 1 HEA OPLEIDING Assist acties 1 E-learning platform Wat is e-learning? Is interactief leren via de computer Je volgt de lessen wanneer het je uitkomt Je kan het op je eigen tempo doen Je vindt er de cursus

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen 15.1. Inleiding 205 15.2. Hoorfouten opsporen met voorleessoftware 207 15.3. Gelijkende woorden controleren met de homofonenfunctie 209 Deel 4 - ICT als brug tussen

Nadere informatie

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2

Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen. support@flux.be flux.be. Flux webdesign. Versie 1.0.2 Swhite bvba Frankrijklei 104 bus 3.1 2000 Antwerpen support@flux.be flux.be Flux webdesign Versie 1.0.2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Starten... 3 3. Menu... 4 4. Pagina s... 5 4.1. Bewerk de pagina...5

Nadere informatie

Uw HorecaPro : handleiding

Uw HorecaPro : handleiding Uw HorecaPro : handleiding Als klant van Resto.be, hebt u de mogelijkheid om te reageren op de commentaren van uw klanten. Ook kunt u de informatie en gegevens wijzigen die verschijnen op uw Resto.be pagina

Nadere informatie

Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht. U kunt op de titel van het hoofdstuk klikken, dan gaat u direct naar het betreffende hoofdstuk.

Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht. U kunt op de titel van het hoofdstuk klikken, dan gaat u direct naar het betreffende hoofdstuk. Handleiding Online herhalingscursus Medewerker Luchtvracht Inzage voor BAL/personeelszaken U kunt op de titel van het hoofdstuk klikken, dan gaat u direct naar het betreffende hoofdstuk. Inhoud 1. Inloggen...

Nadere informatie

Welkom bij E-school Kinderopvang (handleiding voor pedagogisch medewerkers)

Welkom bij E-school Kinderopvang (handleiding voor pedagogisch medewerkers) Welkom bij E-school Kinderopvang (handleiding voor pedagogisch medewerkers) De persoonlijke inloggegevens die je, via de kinderopvangorganisatie waar je werkt, hebt ontvangen geven toegang tot alle leermodules

Nadere informatie

Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 3.0

Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 3.0 Handleiding Beheeromgeving Oefenen.nl versie 3.0 Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl Foundation House Koninginnegracht 15 2514 AB DEN HAAG 070 762 2 762 info@oefenen.nl www.oefenen.nl Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Cursisten

Handleiding Cursisten Handleiding Cursisten Inloggen op de cursus... 2 Inloggen:... 2 Wachtwoord vergeten:... 2 Profielpagina... 3 Profiel aanpassen:... 3 Profielfoto gebruiken:... 3 Berichten... 4 Berichten:... 4 Berichten

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk Docentenhandleiding Type-Basic Praktijk 2007 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

Handleiding AmbraSoft voor leerlingen en ouders

Handleiding AmbraSoft voor leerlingen en ouders Handleiding AmbraSoft voor leerlingen en ouders Inhoudstafel 1 Installatie en systeemvereisten... 3 2 Aanmelden via de AmbraSoft login pagina... 3 2.1 Onderdelen Taalbende... 4 2.1.1 Taalbende: Lezen...

Nadere informatie

Studenten handleiding

Studenten handleiding Studenten handleiding Project: Construction-related Language Learning for Low-skilled Migrant Workers: Bouwgerelateerd taalonderwijs voor geïmmigreerde werknemers Acronym: CoLa Internet-Address: www.construction-language-learning.eu

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Cornerstone OnDemand: Inloggen

Cornerstone OnDemand: Inloggen Cornerstone OnDemand: Inloggen U kunt het Learning Management System rechtstreeks openen vanaf de HR-website: MyTycoHR.com 1 Ga vanuit uw internetbrowser naar: MyTycoHR.com Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord

Nadere informatie

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 Voor wie? Voor hogeropgeleiden die hun taalvaardigheid in het Nederlands zullen moeten bewijzen op de werkvloer in Vlaanderen, Nederland of in een buitenlands bedrijf

Nadere informatie

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ 'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ '2.(26678'(17(1+$1'/(,',1*,QOHLGLQJ,QORJJHQ 'RNHRVPHQXEDON Mijn Profiel 4 Mijn Agenda 4 &XUVXVRYHU]LFKW &XUVXVVWDUWSDJLQD Agenda 8 Ad valvas 8 Documenten 8 Links 9 Forums 9 Oefeningen

Nadere informatie

Handleiding Volgsysteem Oefenen.nl versie 3.0

Handleiding Volgsysteem Oefenen.nl versie 3.0 Handleiding Volgsysteem Oefenen.nl versie 3.0 Stichting Expertisecentrum Oefenen.nl Foundation House Koninginnegracht 15 2514 AB DEN HAAG 070 762 2 762 info@oefenen.nl www.oefenen.nl Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Handleiding voor studenten

Handleiding voor studenten Handleiding voor studenten 1 Inhoudsopgave 1.1. Inloggen... 3 1.1.1. De startpagina... 3 1.1.2. Inloggen... 3 1.1.3. Registreren... 3 2.1. Persoonlijk menu... 5 2.1.1. Mijn pagina... 5 2.1.2. Resultaten...

Nadere informatie

NuvoPlayerVCL. Copyright 2016 by B-Logicx. All Rights Reserved.

NuvoPlayerVCL. Copyright 2016 by B-Logicx. All Rights Reserved. Copyright 2016 by B-Logicx. All Rights Reserved. Inhoudstabel Introductie... 3 Starten... 4 Systeemvereisten... 4 Software Installatie... 5 Bestandslocaties... 5 Opstarten... 5 Help... 6 Updates... 6 Bedienen...

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep Veel gestelde vragen over de website kerkomroep 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Installatie sikn speler...3 Problemen bij installatie sikn speler?...4 Installatie Audiospeler overige browsers...6 Vind

Nadere informatie

CURSISTENHANDLEIDING CHAMILO. Chamilo werkt best in Firefox! Interleuvenlaan 3-5. Karel Theunis 3001 Heverlee Shaun MacLennan

CURSISTENHANDLEIDING CHAMILO. Chamilo werkt best in Firefox! Interleuvenlaan 3-5. Karel Theunis 3001 Heverlee Shaun MacLennan CURSISTENHANDLEIDING CHAMILO Chamilo werkt best in Firefox! CVO VOLT Lea De Bie Interleuvenlaan 3-5 Karel Theunis 3001 Heverlee Shaun MacLennan www.cvovolt.be update: Annick Van den put INHOUD 1 Inleiding...

Nadere informatie

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE

HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE HANDLEIDING OUDER.SFEVERGEM.BE ICT SFEVERGEM 2012 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel... 2 2 Werkwijze... 3 3 Minimale vereisten... 3 4 Inloggen op de site... 4 4.1 Surf naar de link ouder.sfevergem.be... 4

Nadere informatie

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen.

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. 1 INHOUD: Inleiding blz 3 a) Installatie van het Zakelijk Veiligheidspakket voor de eerste keer.

Nadere informatie

MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015. Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia

MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015. Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015 Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia Inhoud 1. Vooraf...4 2. Mediaplus in de Cloud...4 2.1 Installatie Citrix Receiver...4 2.2 Mediaplus

Nadere informatie

Handleiding voor vertegenwoordigers van de Staat

Handleiding voor vertegenwoordigers van de Staat Uniek verslag Handleiding voor vertegenwoordigers van de Staat Version 1 1 Inhoudstafel Inhoudstafel...2 Inleiding...3 Webbrowsers...4 Verbinding maken met de toepassing...5 Formulier overeenkomst...12

Nadere informatie

Handleiding Magister 5.0 voor ouders en leerlingen

Handleiding Magister 5.0 voor ouders en leerlingen Handleiding Magister 5.0 voor ouders en leerlingen Versie 1.0 door dgw @ Parcival College Groningen Inleiding Het Parcival College Groningen gebruikt voor haar leerlingen- en cijferadministratie het software

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn Onderwijs 2.0 en gebruikersbeheer

Gebruikershandleiding Mijn Onderwijs 2.0 en gebruikersbeheer Gebruikershandleiding Mijn Onderwijs 2.0 en gebruikersbeheer Dit document is een handleiding voor alle gebruikers van de portaalsite Mijn Onderwijs versie 2.0 en bevat informatie over voorwaarden en benodigdheden,

Nadere informatie

Resusci Anne Skills Station

Resusci Anne Skills Station MicroSim Frequently Asked Questions 1 Resusci Anne Skills Station Resusci_anne_skills-station_installation-guide_sp7012_NL.indd 1 24/01/08 13:06:06 2 Resusci_anne_skills-station_installation-guide_sp7012_NL.indd

Nadere informatie

Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt.

Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt. Toelichting inloggen Persoonlijke pagina Kunt u niet inloggen? Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt. U kunt ook onderstaande informatie lezen

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Werken met OneNote: zelfstudie 1 MICROSOFT OFFICE ONENOTE 2003 ZORGT VOOR OPTIMALE PRODUCTIVITEIT DOOR EENVOUDIGE VASTLEGGING, EFFICIËNTE ORGANISATIE

Nadere informatie

E-LEARNING @ LINGUAPOLIS

E-LEARNING @ LINGUAPOLIS Handleiding voor Cursisten - 1 E-LEARNING @ LINGUAPOLIS Inhoud 1 Linguapolis = www.linguapolis.be... 2 2 Blackboard = bb.linguapolis.be... 2 2.1 Login... 2 2.2 LGP Cursussen/.../ Jouw cursus... 3 2.2.1

Nadere informatie

Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals beschreven in dit cookiebeleid.

Door onze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies zoals beschreven in dit cookiebeleid. 3V cookiebeleid. Een cookie is een klein tekstbestand dat naar uw internetbrowser wordt gestuurd. Voorbeelden van internetbrowsers zijn Internet Explorer, Safari, Google Chrome en Mozilla. De cookie wordt

Nadere informatie

Toelichting inloggen beheermodule IZM. Wachtwoord vergeten. Ik kan niet inloggen

Toelichting inloggen beheermodule IZM. Wachtwoord vergeten. Ik kan niet inloggen Toelichting inloggen beheermodule IZM Wanneer u problemen heeft met inloggen in de beheermodule van Zwemscore, kan dat meerdere oorzaken hebben. Twee vaak voorkomende oorzaken zijn Wachtwoord vergeten

Nadere informatie

MyBroker. Gebruikershandleiding

MyBroker. Gebruikershandleiding MyBroker Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. WAT MOET IK DOEN OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT MIJN KLANTENZONE?... 3 1.1. PER E-MAIL... 3 1.2. VIA ONZE WEBSITE... 4 2. DE TOEGANG TOT MYBROKER... 5 3. CONSULTATIE

Nadere informatie

Met deze minigids willen we u het onderstaande kort toelichten:

Met deze minigids willen we u het onderstaande kort toelichten: Wat is monkey.be? monkey.be is dé online databank voor Tax & Accountancy professionals met actuele en praktisch toepasbare commentaren, nieuwsberichten, praktische cijfers, adressen en telefoonnummers,

Nadere informatie

Sterk naar Staatsexamen

Sterk naar Staatsexamen Sterk naar Staatsexamen Proefexamens voor het Staatsexamen NT2 Programma I DOCENTENHANDLEIDING Supplement bij Inleiding en Handleiding Inhoud: Technische aanwijzingen algemeen Werken met groepen: verplaatsen

Nadere informatie

HANDLEIDING COURSE ORGANIZER VERSIE BUILDING BLOCK: 5.2

HANDLEIDING COURSE ORGANIZER VERSIE BUILDING BLOCK: 5.2 HANDLEIDING COURSE ORGANIZER VERSIE BUILDING BLOCK: 5.2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Activeren van de tool... 3 Aanmaken van een Course Organizer... 4 Invullen van de Course Organizer... 6 Titelcellen...

Nadere informatie

Handleiding voor. taalcursussen voor mobiliteitsdeelnemers. Talen leren met Erasmus+ OLS

Handleiding voor. taalcursussen voor mobiliteitsdeelnemers. Talen leren met Erasmus+ OLS Handleiding voor taalcursussen voor mobiliteitsdeelnemers Talen leren met Erasmus+ OLS Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Alle rechten voorbehouden. Laatste wijzigingen: 21/06/2016 1 Inleiding...

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling (sept. 2019)

Handleiding voor de leerling (sept. 2019) Handleiding voor de leerling (sept. 2019) Pagina 1 van 24 Inhoudsopgave 1 De homepagina...3 2 Mijn dashboard... 8 3 Overzichtspagina van het boek... 9 3.1 Lesmateriaal... 10 3.2 Digiboeken... 11 3.2.1

Nadere informatie

GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER

GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER Klaar om LIVE TRADER te gebruiken? Ontdek de belangrijkste functies van deze tool. Het hoofdscherm gebruiken De modules organiseren Effecten zoeken Het overzicht

Nadere informatie

Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré?

Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré? Hoe gebruik ik het teleleerplatform PointCarré? Jo Coulier (2007) 1. Inleiding Via het teleleerplatform PointCarré kan je o.a. cursussen downloaden. Vele professoren bieden hun cursusmateriaal enkel electronisch

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nedercom

Gebruikershandleiding Nedercom Gebruikershandleiding Nedercom oktober 2012 Inhoud Algemeen 1. Inloggen 2. Hoofdmenu en navigatie Oefeningen en toetsen 3. Structuur van Nedercom educatieve programma s 4. Diagnostische toetsen 5. Oefeningen

Nadere informatie

Centrum voor Taal en Migratie Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers

Centrum voor Taal en Migratie Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers REFERENTIEKADER ONTWIKKELINGSDOELEN TAALVAARDIGHEID ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS SECUNDAIR ONDERWIJS HANDLEIDING COMPUTERPROGRAMMA Centrum voor Taal en Migratie Werkgroep Anderstalige Nieuwkomers Deze website

Nadere informatie

Beginners Handleiding Eerste versie. Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen

Beginners Handleiding Eerste versie. Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen Beginners Handleiding Eerste versie Ronnie Schuurbiers Stijn Vermeulen Inhoudsopgave: Beginnen en inloggen... 3 Site instellingen wijzigen.... 5 Een thema kiezen.... 6 Tekstblokken toevoegen, wijzigen

Nadere informatie

Studiehandleiding. Russisch voor beginners

Studiehandleiding. Russisch voor beginners Studiehandleiding Russisch voor beginners Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, september 2012 001204557 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Pagina: 1/ 26 Inhoudsopgave Algemeen...3 Microsoft Windows...4 Instellen Internet Explorer...4 Certificaten installeren:...4 Weergave aanpassen:...6

Nadere informatie