Innovatie Centra Academisch Bètaonderwijs (ICAB) Jaarplan Discipline Biologie 1 september januari 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Innovatie Centra Academisch Bètaonderwijs (ICAB) Jaarplan Discipline Biologie 1 september januari 2013"

Transcriptie

1 Innovatie Centra Academisch Bètaonderwijs (ICAB) Jaarplan Discipline Biologie 1 september januari 2013 Algemeen voor Discipline Biologie Inleiding Het doel van de disciplinaire innovatiecentra is de kwaliteit van het academisch bètaonderwijs te verhogen door samenwerking van verschillende universiteiten en het ontsluiten van best practices. Voor de biologie wordt het doel verder uitgewerkt in een overall overzicht van de resultaten van de recent gehouden onderwijsvisitatie en de daarbij behorende aanbevelingen (J.W. Kijne & W.P.M. Hoekstra, 2011, Het levende systeem. Academisch biologieonderwijs in Nederland in de 21 ste eeuw). In het kader van ICAB is in het Overleg Hoger Onderwijs Biowetenschappen (OHOB) besloten dat dit overleg zal optreden als disciplinair netwerk. Aan het netwerk doen daardoor de volgende universiteiten met biowetenschappelijke opleidingen mee: Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Prioriteiten en argumentatie Het netwerk van de Discipline Biologie heeft voor de periode 1 september 2011 tot 1 januari 2013 de volgende prioriteiten: 1. Best practices voor de bachelorfase uitwisselen, met aandacht voor practica en basisvakken zoals evolutiebiologie en ontwikkelingsbiologie. 2. Verbeteren van communicatie over de arbeidsmarkt in het derde jaar. Door verder uitwerken arbeidsmarkt inventarisatie, loopbaanvoorbeelden en het raadplegen van werkgevers. Werken aan duidelijke loopbaanlijn van bacheloronderwijs via masterprogramma s naar arbeidsmarktdeelname. 3. Onderwijsoptimalisatie door kennis te nemen van didactisch onderzoek, inzet nieuwe media en didactiektraining van docenten. Ad 1) Door de enorme toestroom van studenten biologie en biomedische wetenschappen is het een uitdaging om goed en praktisch onderwijs te blijven verzorgen met een beperkte hoeveelheid beschikbare staf. Breed leeft de mening dat in de bachelorfase breed moet worden ingegaan op alle aspecten van de biologie. Daarnaast wordt ook het trainen van praktische onderzoeksvaardigheid als zeer van belang aangemerkt. Ad 2) Direct een juiste keuze maken wordt steeds belangrijker voor studenten. Dit geldt ook als ze een mastervariant moeten kiezen met uitzicht op arbeidsmarktdeelname na de master. Op veel opleidingen is er in het derde jaar een gerichte voorlichting van studenten aan de orde. Bij deze voorlichting wordt vaak een beroep gedaan op de gegevens van het Nederlands Instituut voor Biologie (in opdracht van de opleidingen verzameld). Ad 3) De didactiek van het biologieonderwijs wordt vooral voor het voortgezet onderwijs bestudeerd in het kader van het DUDOC-programma. Ook in effectief academisch onderwijs is didactiek van groot belang. Het is van belang om na te gaan welke informatie bekend is of te herformuleren is naar academisch biologieonderwijs, vooral met betrekking tot de bachelor fase.

2 Netwerkcoördinatie De coördinatie van het ICAB-Biologie inclusief de organisatie van conferenties en van alle andere interventies zal worden uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Biologie (). Het treedt hierbij op als initiatiefnemer namens het OHOB en in de persoon van de directeur ook als secretariaat van de Kamer Biologie van de VSNU. Netwerkcoördinator & procesbegeleiding Drs. Leen van den Oever Directeur Organisatie & procesbegeleiding Dr. Ingeborg Scheurwater Adviseur/projectleider onderwijs & arbeidsmarkt E. E. T T Nederlands Instituut voor Biologie Catharijnesingel GC Utrecht Postbus DE Utrecht W. Naast de coördinatie van de verschillende projecten zijn er ook nog algemene coördinatieactiviteiten waaronder het voorbereiden en verslaan van de vergaderingen van het netwerk, het vullen en onderhouden van het Biologie-deel van de ICAB-website en het aansturen van de verschillende projectleiders. Netwerkactiviteiten Najaar 2011 Onderzoek van Onderwijs; 0,5 dag symposium en sessie van 1 dag Optimale aansluiting opleidingen Biomedische Wetenschappen en Biologie en arbeidsmarkt; conferentiemiddag Voorjaar 2012 Brede Basis Biologie; sessie van 1,5 dag Vitaal practicum; sessie van 1 dag Doelgericht kiezen; 2 dagen sessie Effectief bacheloronderwijs; drie middagen training Najaar 2012 Vitaal practicum; sessie van halve dag Effectief bacheloronderwijs; drie middagen training

3 Projecten Project 1: Brede Basis Biologie Sluit aan bij Prioriteit 1: Best practices uitwisselen voor de bachelorfase, met aandacht voor practica en basisvakken zoals evolutiebiologie en ontwikkelingsbiologie. Organisatie/procesbegeleiding: Communicatie/oproepen: WUR, RU & UU-bio Bas Zwaan/universitair docent (WUR), universitair docent (RU), universitair docent (UU-bio) sessie van 1,5 dag (sessie van 1 hele dag en een halve dag terugkomsessie) voorjaar 2012 maximaal 14 praktiserende bachelor docenten bij voorkeur betrokken bij de opbouw van het curriculum (2 per opleiding) via Bionieuws en site Uitwisselen van best practices voor de bachelorfase. Focus in eerste instantie op het eerste jaar van de bachelor en de aansluiting met het voortgezet onderwijs. Uiteindelijk doel is om tools te inventariseren en te ontwikkelen waarmee het niveau van de instroom landelijk gestroomlijnd kan worden. Wat hoort thuis in het eerste jaar van de bachelorfase biologie / biomedische wetenschappen? Hoe kunnen universiteiten de aansluiting met het voortgezet onderwijs zo optimaal mogelijk laten verlopen? Hierbij wordt uitgewerkt aan met welke diepgang de diverse onderdelen van de biologie in het eerste jaar moeten worden aangeboden. Daarbij wordt gekeken naar de huidige en de nieuwe eindtermen voor vwo (instroom vanaf 2016). Voorbeeld materiaal wordt uitgewisseld. kunnen input zijn voor een vervolgproject waarin landelijke eindtermen BSc Biologie worden opgesteld. Eindresultaten van de sessie zijn een overzicht van best practices op het gebied van aansluiting voortgezet onderwijs op het eerste jaar van de bachelorfase. Door het verbeteren van de aansluiting en het voortbouwen op de programma s in het voortgezet onderwijs, zowel inhoudelijk als qua didactiek, wordt het studierendement verhoogd. Dit materiaaloverzicht komt beschikbaar via de ICAB website. Het project is geslaagd als de projectresultaten bereikt zijn en als in 2012 ten minste 10 praktiserende bachelordocenten hebben deelgenomen aan de sessie.

4 Project 2: Vitaal Practicum Sluit aan bij Prioriteit 1: Best practices uitwisselen voor de bachelorfase, met aandacht voor practica en basisvakken zoals evolutiebiologie en ontwikkelingsbiologie. RU & RUG universitair practicum docent (RU), universitair practicum docent (RUG) sessie van 1,5 dag waarvan 1 hele dag in voorjaar 2012 en halve dag in najaar 2012 maximaal 14 praktiserende practicum docenten (2 per opleiding) Organisatie / procesbegeleiding: Communicatie/oproepen: via Bionieuws en site Optimaliseren van practica in de bachelorfase. De organisatie van practica is een tijdrovende zaak. Met het uitwisselen van ervaringen en het van elkaar overnemen van goed werkende practica is een effectiever inzet van de staf mogelijk. Verder is aandacht voor het digitaal practicum en biobased learning. Naast uitwisseling van praktische zaken wordt gekeken naar de doelstellingen van practica. Wat is het leereffect, hoe is dat te optimaliseren en hoe vindt beoordeling plaats. Inzet van bijvoorbeeld het NCB-Leiden en andere instituten voor het ondersteunen van practica wordt onderzocht. Uitkomst van de sessie is een landelijk overzicht van doelstellingen en praktijkvoorbeelden voor efficiënte practica (beschikbaar via ICAB site). Daarnaast is een landelijk netwerk van faciliterende instellingen gerealiseerd. Het project is geslaagd als de projectresultaten bereikt zijn en als in 2012 ten minste 10 praktiserende bachelordocenten hebben deelgenomen aan de sessie.

5 Project 3: Doelgericht Kiezen Sluit aan bij Prioriteit 2: Verbeteren van communicatie over de arbeidsmarkt in het derde jaar. Door verder uitwerken arbeidsmarkt inventarisatie, loopbaanvoorbeelden en het raadplegen van werkgevers. Werken aan duidelijke loopbaanlijn van bacheloronderwijs via masterprogramma s naar arbeidsmarktdeelname. UvA, VU & RUG Ingeborg Scheurwater () Anja Zoomer (UvA), studieadviseur/universitair docent (VU), studieadviseur (RUG) tweemaal een sessie van 1 dag (maand tussenpauze), voorjaar 2012 maximaal 14 praktiserende studieadviseurs (2 per opleiding) Organisatie / procesbegeleiding: Communicatie/oproepen: via Bionieuws en site Verbeteren van de communicatie over de arbeidsmarkt in de bachelorfase. Ontwikkelen van een landelijke aanpak van voorlichting over de arbeidsmarkt. Het verder professionaliseren van de studiekeuze voorlichting en het mogelijk ontwikkelen van nieuwe wegen van informatievoorziening inclusief snuffelstages, is onderwerp van een tweedaagse conferentie voor studieadviseurs. Tot voor kort vond voorlichting over de arbeidsmarkt in de masterfase en soms aan het eind van de bachelorfase plaats. Tegenwoordig heeft op veel universiteiten het voorlichtingsmoment zich verplaatst naar het eerste jaar van de bachelor. Dit vraagt om een nieuwe aanpak, waarbij onder andere ook de kansen en mogelijkheden van de afgestudeerde bachelor op de arbeidsmarkt worden meegenomen. Verder is het van belang bij het kiezen van een master in het traject op weg naar een passende baan op de arbeidsmarkt. Eindresultaat van de conferentie is een volledige inventarisatie van de werkomgeving van net afgestudeerde biologen en het carrière perspectief. Een richtinggevend informatie protocol met best practices van alle opleidingen en beelden van carrières op de ICAB site. Deze resultaten zijn in eerste instantie bedoeld voor de bachelor die Het project is geslaagd als de projectresultaten bereikt zijn en als in 2012 ten minste 10 praktiserende studieadviseurs hebben deelgenomen aan de sessie.

6 Project 4: Optimale aansluiting opleidingen Biomedische Wetenschappen en Biologie en arbeidsmarkt Sluit aan bij Prioriteit 2: Verbeteren van communicatie over de arbeidsmarkt in het derde jaar. Door verder uitwerken arbeidsmarkt inventarisatie, loopbaanvoorbeelden en het raadplegen van werkgevers. Werken aan duidelijke loopbaanlijn van bacheloronderwijs via masterprogramma s naar arbeidsmarktdeelname. Landelijke Commissie BMW, UU-BMW & RU Ingeborg Scheurwater () Liesbeth van de Grint (VU), Kirsten Boersma/Kim Taverne (UU-BMW), universitair docent (RU) conferentiemiddag in november 2011 Organisatie: Procesbegeleiding: Communicatie/oproepen: Actief betrokken UD/UHD en Hoogleraren bij het master onderwijs en managers bij bedrijven en instellingen die leiding geven aan net afgestudeerde MSc medewerkers. Aantal deelnemers circa 100 uit de diverse mastertracks en de aansluitende velden in de arbeidsmarkt. Landelijke Commissie BMW, en de deelnemende universiteiten. via bladen en websites van deelnemers Aansluiting tussen de arbeidsmarkt en de opleidingen verbeteren. De aansluiting tussen de arbeidsmarkt en de MSc opleidingen is onderwerp van gesprek tijdens een middagsymposium met workshops. Workshops hebben de acht volgende thema s: celbiologie en medische biochemie, ecologisch advies, immunologie en infectieziekten, neurowetenschappen, oncologie, plantenveredeling, management, de educatieve en communicatieve minor en de afgestudeerde bachelor. Doel is het maken van concrete afspraken tussen opleidingen en bedrijven om de aansluiting te verbeteren. De afspraken kunnen diverse vormen krijgen variërend van stage afspreken tot aanbevelingen over (de vrije ruimte van) het BSc programma op de punten waar behoefte aan is. Opbrengst van de conferentie (concrete afspraken tussen opleidingen en bedrijven en aanbevelingen) wordt gecommuniceerd via bladen en websites van deelnemers. Het project is geslaagd als de projectresultaten bereikt zijn en als ten minste 35 deelnemers uit de diverse mastertracks en ten minste 35 deelnemers uit de aansluitende velden in de arbeidsmarkt hebben deelgenomen aan de conferentie.

7 Project 5: Onderzoek van Onderwijs Sluit aan bij Prioriteit 3: Onderwijsoptimalisatie door kennis te nemen van didactisch onderzoek, inzet nieuwe media en didactiektraining van docenten. Organisatie: Procesbegeleiding: Communicatie/oproepen: RUG, UU-bio & WUR Leen van den Oever () Miriam Ossevoort (RUG), universitair docent (UU-bio) & universitair docent (WUR) halve dag symposium en sessie van een hele dag in najaar 2011 (2 weken tussenpauze) maximaal 21 didactisch onderzoekers: didactici die zich richten op universitair onderwijs en didactici die onderzoek doen naar begripsontwikkeling in de biologie. Kerst Th. Boersma (emeritus hoogleraar didactiek van de biologie) via Bionieuws en site Nascholingsprogramma ontwikkelen voor universitair docenten. Het verbreden en verdiepen van het didactisch arsenaal en het versterken van vaardigheden mbt nieuwe media bij universitair docenten biologie kan de effectiviteit van het onderwijs in termen van studierendement verbeteren. Om de huidige situatie in kaart te brengen en inzicht te krijgen in beschikbaar didactisch onderzoek wordt een symposium georganiseerd. De eerste halve dag wordt gebruikt voor het uitwisselen van bestaande best practices op het gebied van bovenstaande. Daarna wordt een hele dag besteed aan een eerste uitwerking van een nascholingsprogramma voor universitair docenten. Opbrengst van de activiteiten is een eerste uitwerking van een nascholingsprogramma (op te nemen in het persoonlijk ontwikkelingsplan in het kader van de BKO) voor universitair docenten. Het project is geslaagd als de projectresultaten bereikt zijn en als in 2011 en 2012 ten minste 16 didactisch onderzoekers hebben deelgenomen aan de activiteiten.

8 Project 6: Effectief Bacheloronderwijs Sluit aan bij Prioriteit 3: Onderwijsoptimalisatie door kennis te nemen van didactisch onderzoek, inzet nieuwe media en didactiektraining van docenten. PROJECTGEGEVENS Locatie: Organisatie: Procesbegeleiding: Communicatie/oproepen: UU-BMW, UvA & UL Leen van den Oever () Astrid Freriksen (UU-BMW), universitair docent (UvA) & universitair docent (UL) bureau, Utrecht training van drie middagen in voorjaar 2012 (voor junior docenten) en drie middagen in najaar 2012 (voor senior docenten) maximaal 12 praktiserende bachelor docenten per keer (totaal 24 docenten in 2012; 12 junior en 12 senior docenten) Kerst Th. Boersma (emeritus hoogleraar didactiek van de biologie) en Leen van den Oever (directeur ) via Bionieuws en site Bachelordocenten handvatten geven om de effectiviteit van het onderwijs in de bachelor te verbeteren. Het verbreden en verdiepen van het didactisch arsenaal en het versterken van vaardigheden met betrekking tot nieuwe media bij universitair docenten biologie kan de effectiviteit van het onderwijs in termen van studierendement verbeteren. Het programma van de trainingsmiddagen is ontwikkeld door didactisch onderzoekers tijdens het symposium Onderzoek van Onderwijs (project 5) en wordt gedifferentieerd aangeboden aan junior en senior docenten. Opbrengst van de trainingsmiddagen is een door de deelnemers ontwikkeld template van een bachelorcursus, waarbij verschillende werkvormen aan de orde komen en waarbij gewerkt wordt met de concept-contextbenadering. Het project is geslaagd als de projectresultaten bereikt zijn en als in 2012 ten minste 20 praktiserende bachelordocenten hebben deelgenomen aan de training.

Arbeidsmarktonderzoek Nederlands Instituut voor Biologie. Matchmaking. Ingeborg Scheurwater

Arbeidsmarktonderzoek Nederlands Instituut voor Biologie. Matchmaking. Ingeborg Scheurwater Arbeidsmarktonderzoek Nederlands Instituut voor Biologie Matchmaking Ingeborg Scheurwater Discipline Biologie Discipline Informatica Discipline Wiskunde Discipline Scheikunde Discipline Natuurkunde Missie:

Nadere informatie

1. Doelstelling Vormgeven van structurele bachelorsamenwerking tussen de negen (Technische) Wiskunde opleidingen in Nederland.

1. Doelstelling Vormgeven van structurele bachelorsamenwerking tussen de negen (Technische) Wiskunde opleidingen in Nederland. WISKUNDE ICAB jaarplan 2011/12 Algemeen deel 1. Doelstelling Vormgeven van structurele bachelorsamenwerking tussen de negen (Technische) Wiskunde opleidingen in Nederland. Achtergrond De opleidingen wiskunde

Nadere informatie

UvA Avondvoorlichting

UvA Avondvoorlichting UvA Avondvoorlichting (BMW) aan de UvA Prof. Dr. Stanley Brul BSc directeur & Master track coördinator Hgl. Moleculaire Biologie & Microbiële Voedselveiligheid Wat laten we vandaag zien Informatie over

Nadere informatie

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Robert van Wijk & Esther Vleugel vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Workshop op de ICAB conferentie 2015 Programma Achtergrond van ons academisch vaardigheden onderwijs Onze ervaringen en lessen

Nadere informatie

Aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit

Aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit Aansluitingsonderwijs Radboud Universiteit Dr. Clarie Ramakers Coördinator aansluitingsonderwijs Universiteitsbrede visie aansluiting po-vo-wo Stimuleringsmiddelen OCW Regionale ambitieplannen Academische-

Nadere informatie

SURF ALLE H@NDS AAN DEK VERSLAG LIVE-EVENT

SURF ALLE H@NDS AAN DEK VERSLAG LIVE-EVENT SURF ALLE H@NDS AAN DEK VERSLAG LIVE-EVENT 25 februari 2010 Partners: Universiteit van Amsterdam, ILO (Instituut voor de Lerarenopleiding; penvoerder); Vrije Universiteit, Onderwijscentrum VU; Universiteit

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleiding Bio-exact Studiejaar 2009-2010 Preambule In de onderwijs- en

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen 17 maart 2018

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen 17 maart 2018 Plant, mens en innovatie BSc Plantenwetenschappen 17 maart 2018 Plant your future! Waarom Plantenwetenschappen studeren? Plant en Mens Toenemende vraag plantaardige productie Plant en Innovatie MEER MINDER

Nadere informatie

Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo

Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo Ontwikkeling van wetenschap en technologie in de pabo Plenaire terugkoppeling MASTERCLASSES WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE ALS GRONDHOUDING EN VAKOVERSTIJGENDE BENADERING Lou Slangen 12-11-2014 WETENSCHAP EN

Nadere informatie

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA

PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA EEN SAMENWERKING TUSSEN VAKGROEP ELAN EN PRE-UNIVERSITY VAN DE UNIVERSITEIT TWENTE PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS JAARPROGRAMMA 2018-2019 PRO-U: PROFESSIONALISERING IN HET ONDERWIJS Over Pro-U

Nadere informatie

Besluit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Radboud Universiteit Nijmegen

Besluit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Radboud Universiteit Nijmegen ,m)ao r nederlands -vlaamse accreditatieorganisatie Besluit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Radboud Universiteit Nijmegen datum 31 augustus

Nadere informatie

BSc Tourism. René van der Duim en Martijn van Santen

BSc Tourism. René van der Duim en Martijn van Santen BSc Tourism René van der Duim en Martijn van Santen waarom? academische studie van toerisme Toerisme in cijfers meer dan een miljard internationale toeristische aankomsten wereldwijd Toerisme in cijfers

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor wao n e d e rla n d s- vlaam se a ccre d ita tie o rg a n is a tie strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Universiteit Leiden datum 31 augustus 2016 onderwerp

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam nuao w nederlands -vlaam se accreditatieorganisatie Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam datum 29 juli 2016 Onderwerp

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Rijksuniversiteit Groningen

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Rijksuniversiteit Groningen nvao r n e d e ria n d s- ulaamse a c c re d ita tie o rg a n is a tie Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Rijksuniversiteit Groningen datum

Nadere informatie

Verslag Conferentie Matchmaking - verbeter de match tussen bio-bedrijven en universitaire opleidingen!

Verslag Conferentie Matchmaking - verbeter de match tussen bio-bedrijven en universitaire opleidingen! Verslag Conferentie Matchmaking - verbeter de match tussen bio-bedrijven en universitaire opleidingen! 11 november 2011 bij de Vrije Universiteit van Amsterdam Georganiseerd door Landelijke Commissie Biomedische

Nadere informatie

REGISTRATIE-EISEN VOOR WETENSCHAPPELIJK VOEDINGSKUNDIGE A en B

REGISTRATIE-EISEN VOOR WETENSCHAPPELIJK VOEDINGSKUNDIGE A en B Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen REGISTRATIE-EISEN VOOR WETENSCHAPPELIJK VOEDINGSKUNDIGE A en B Opgesteld door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen d.d.: 8 maart 2018 versie:

Nadere informatie

U-Talent. Verrijking en verdieping van onderwijs

U-Talent. Verrijking en verdieping van onderwijs U-Talent Verrijking en verdieping van onderwijs U-Talent Binnen U-Talent werken de Universiteit Utrecht (UU), de Hogeschool Utrecht (HU) en meer dan 40 partnerscholen uit de regio Utrecht samen aan het

Nadere informatie

Verslag Conferentie Matchmaking - verbeter de match tussen bio-bedrijven en universitaire opleidingen!

Verslag Conferentie Matchmaking - verbeter de match tussen bio-bedrijven en universitaire opleidingen! Verslag Conferentie Matchmaking - verbeter de match tussen bio-bedrijven en universitaire opleidingen! 11 november 2011 bij de Vrije Universiteit van Amsterdam Georganiseerd door Landelijke Commissie Biomedische

Nadere informatie

Basisaantekening Sportpsychologie Periode waarin deze eisen van toepassing zijn: 1-sep-2018/1-sep-2019

Basisaantekening Sportpsychologie Periode waarin deze eisen van toepassing zijn: 1-sep-2018/1-sep-2019 Basisaantekening Sportpsychologie 15-1 0-2018 1 Eisen voor het verkrijgen van de Basisaantekening Sportpsychologie (BASP) van de VSPN en hoe aan die eisen te voldoen Studenten die een master Psychologie

Nadere informatie

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT NAAR VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VERDIEPT, VERRIJKT EN VERBINDT De VU wil graag met u werken aan de versterking van de kwaliteit van het voortgezet

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam ,wao v nederlands- vlaamse accreditatieorganisatie Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam datum 30 november

Nadere informatie

beheerst de volgende vaardigheden, kan deze onderwijzen en vaardigheden

beheerst de volgende vaardigheden, kan deze onderwijzen en vaardigheden Checklist vakdidactisch Kennisbasis Biologie Voor het begin van de 3 e jaars stage vullen de studenten deze checklist in. De studenten formuleren leerdoelen die aansluiten op de uitkomst van deze list.

Nadere informatie

Ervaringsdossier Wethouders

Ervaringsdossier Wethouders Ervaringsdossier Wethouders Het is noodzakelijk dat (ex-)wethouders een beeld hebben van hun competenties en talenten. Voor hen is investeren in de eigen loopbaan steeds belangrijker. Als enige universiteit

Nadere informatie

INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT)

INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT) INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT) 1. Opzet van het onderzoek 2. Resultaten en conclusies 3. Discussie Vraagstelling 1. Welke omvang heeft intersectorale

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

Verslaglegging workshop VSNU Conferentie

Verslaglegging workshop VSNU Conferentie Verslaglegging workshop VSNU Conferentie 14-12-2017 Titel Workshop: Niet voor elkaar, maar met elkaar: leraren samen verder opleiden in één regionaal onderwijscentrum Workshop gevers: Klaas van Veen: voorzitter

Nadere informatie

Voor meer en beter gekwalificeerde academische leraren

Voor meer en beter gekwalificeerde academische leraren Voor meer en beter gekwalificeerde academische leraren Conferentie 14 november 2013 Olympisch Stadion Amsterdam Vereniging van Universiteiten VSNU i.s.m. de universitaire lerarenopleidingen PROGRAMMA 09:30

Nadere informatie

Oriëntatiejaar Life Sciences

Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Joan Wellink (studieadviseur) Voor wie is het oriëntatiejaar? Wat is het oriëntatiejaar? Wat heb je nodig? Hoe en wat studeer je? Wat kun je er

Nadere informatie

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017

Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience. Leiden, 17 januari 2017 Aanvraag beoordeling macrodoelmatigheid International Bachelor of Bioscience Leiden, 17 januari 2017 Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam wo-bachelor Biologie (180 EC) 23 maart 2016 Bachelor of Science voltijd Amsterdam

Universiteit van Amsterdam wo-bachelor Biologie (180 EC) 23 maart 2016 Bachelor of Science voltijd Amsterdam ,nvao w nederlands-vlaamse accreditatieorganisatie Besluit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Universiteit van Amsterdam datum 29 juli 2016

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-master Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-master Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam ,nvao ~ n e d e rla n d s- vlaam se a c c re d ita tie o rg a n is a tie Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-master Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Nadere informatie

Excellentietraject TUA

Excellentietraject TUA Excellentietraject TUA 1. Visie op excellentie De TUA ziet het als haar missie om naast het opleiden van predikanten en theologen ook haar kennis te verbreden en te delen. Zij doet dat door middel van

Nadere informatie

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar

Aantal ingeschreven studenten per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar Aantal per universiteit naar onderwijstaal, studiejaar 2015-2016 Bron: VSNU 1. Per instelling bachelor, studiejaar 2015-2016 +ENG Erasmus Universiteit Rotterdam 27,27% 3658 54,55% 7184 18,18% 3184 14026

Nadere informatie

Het traject Bèta and Life Science

Het traject Bèta and Life Science Informatiebijeenkomst Honours College Het traject Bèta and Life Science Eline Bergijk (W&N) Peter van den Broek (LUMC) Honours College Universiteit Leiden nieuw vanaf 2009/10 +30 EC (!) extracurriculair

Nadere informatie

Studeren met een Specifieke Hulpvraag. André Bartels Studentendecaan

Studeren met een Specifieke Hulpvraag. André Bartels Studentendecaan Studeren met een Specifieke Hulpvraag André Bartels Studentendecaan Kader / achtergrond 2007: start maatjesproject voor studenten met ASS (subsidie OC&W) 2009: presentatie projectresultaten + uitbreidingsplannen,

Nadere informatie

Algemene informatie. Beste aanstaande student,

Algemene informatie. Beste aanstaande student, Algemene informatie Beste aanstaande student, Ter voorbereiding op het gesprek vragen we je een korte enquête in te vullen. Met het invullen bevestig je tegelijk je komst naar het kennismakingsgesprek,

Nadere informatie

HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN. Voorlichtingsfolder Pré-master BW Instromen in Master Biomedical Sciences na de HBO bachelor Fysiotherapie

HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN. Voorlichtingsfolder Pré-master BW Instromen in Master Biomedical Sciences na de HBO bachelor Fysiotherapie HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN Voorlichtingsfolder Pré-master BW Instromen in Master Biomedical Sciences na de HBO bachelor Fysiotherapie Inhoud Inleiding... 3 Leerroute... 4 Toelatingseisen... 5 Inschrijving...

Nadere informatie

Verslag werkconferentie Lesson Study 26 oktober

Verslag werkconferentie Lesson Study 26 oktober Verslag werkconferentie Lesson Study 26 oktober Inleiding Op 26 oktober vond de eerste editie van de Lesson Study werkconferentie plaats. Deze conferentie werd georganiseerd door het project Een Sterk

Nadere informatie

Revisie Keuzegids Universiteiten 2015

Revisie Keuzegids Universiteiten 2015 Revisie Keuzegids Universiteiten 2015 Voor u ligt een nieuwe analyse Keuzegids 2015 d.d. 5-11-2014. Deze vernieuwde analyse is tot stand gekomen wegens een grote rectificatie op de Keuzegids 2015 d.d.

Nadere informatie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie

Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie Faculteit Technische Natuurwetenschappen Opleidingsspecifieke bijlage van de onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Scheikundige Technologie (art. 7.13 en 7.59 WHW) Inhoudsopgave Artikel

Nadere informatie

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

Internship & Communication Consultancy Masterprogramma Communicatie- en informatiewetenschappen

Internship & Communication Consultancy Masterprogramma Communicatie- en informatiewetenschappen Internship & Communication Consultancy Masterprogramma Communicatie- en informatiewetenschappen Heeft u binnen uw organisatie een communicatievraagstuk liggen waarvan u denkt dat een student dit goed zou

Nadere informatie

Verslag van het Symposium 'Nut en Nadeel van Geschiedenisonderwijs: aanzetten voor een nieuw curriculum' 8 juni 2018 in Amsterdam

Verslag van het Symposium 'Nut en Nadeel van Geschiedenisonderwijs: aanzetten voor een nieuw curriculum' 8 juni 2018 in Amsterdam Verslag van het Symposium 'Nut en Nadeel van Geschiedenisonderwijs: aanzetten voor een nieuw curriculum' 8 juni 2018 in Amsterdam Aanleiding voor het symposium Onder de vlag van Curriculum.nu buigen in

Nadere informatie

Mondelinge presentatie of poster

Mondelinge presentatie of poster Mondelinge presentatie of poster 1 Mondelinge presentatie of posterpresentatie Heeft u een voorkeur voor een mondelinge of een posterpresentatie? Algemene informatie met betrekking tot mondelinge presentaties:

Nadere informatie

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA HERKEN JE DIT? Weet je nog hoe opwindend het is om aan het begin van een carrière te staan? Daarom wil je ook jouw young professionals helpen bij hun ontwikkeling.

Nadere informatie

Jaarverslag AOS-PO Noord-Nederland

Jaarverslag AOS-PO Noord-Nederland Jaarverslag AOS-PO Noord-Nederland 2012-2013 1. Organisatie De AOLB is formeel toegetreden tot het samenwerkingverband. Simone Doolaard vertegenwoordigt de AOLB in de stuurgroep en in het coördinatorenoverleg.

Nadere informatie

Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken.

Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken. ONDERWIJSVISIE OP HO OFDLIJNEN Geachte collega s, 1 Deze brochure schetst de onderwijsvisie van onze universiteit op hoofdlijnen. De doelen die horen bij die visie kunnen we alleen samen bereiken. We

Nadere informatie

Hbo-minor bedrijfswetenschappen

Hbo-minor bedrijfswetenschappen Hbo-minor bedrijfswetenschappen tijdens het hbo kwalificeren voor de universitaire master bedrijfswetenschappen! 2007-2008 Te bespreken onderwerpen: welke doelen dient de hbo-minor BW? voor wie is de hbo-minor

Nadere informatie

Bijlagen bacheloropleidingen Farmacie en Farmaceutische Wetenschappen

Bijlagen bacheloropleidingen Farmacie en Farmaceutische Wetenschappen Bijlagen bacheloropleidingen Farmacie en Farmaceutische Wetenschappen 2010-2011 Bijlage I Eindtermen van de bacheloropleiding (artikel 1.3) Voor de bacheloropleiding Farmacie gelden de volgende eindtermen:

Nadere informatie

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus

Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Loopbaan na Leiden Profiel van een Leids academicus Even voorstellen Drs. Loes Nordlohne Loopbaanadviseur Studenten Loopbaan Service Geesteswetenschappen De WO-Monitor - Landelijk onderzoek onder alle

Nadere informatie

waarom? academische studie van toerisme

waarom? academische studie van toerisme BSc Tourism waarom? academische studie van toerisme Toerisme in cijfers Toerisme in cijfers Toerisme in cijfers Nederland 35 miljard bestedingen 3% Bruto Nationaal Product 400 duizend banen (4%) > landbouw

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur word je opgeleid

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam }nvao r n e d e rlcw d s- vlaam se a ccre d ita tie o rg a n is a tie les Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Psychobiologie van de Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen. VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs.

TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen. VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs. TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs. Jim Bergmans Inhoud presentatie Grote veranderingen in het TU/e bacheloronderwijs

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Bruggen bouwen, een programma van sambo-ict en Kennisnet. Met de focus op i-coaching, digidocs, e-coaches, blended coaches, tlc s, learning labs,..

Bruggen bouwen, een programma van sambo-ict en Kennisnet. Met de focus op i-coaching, digidocs, e-coaches, blended coaches, tlc s, learning labs,.. Bruggen bouwen, een programma van sambo-ict en Kennisnet Tussen onderwijs en ict Met de focus op i-coaching, digidocs, e-coaches, blended coaches, tlc s, learning labs,.. Bruggen Bouwen 2 Aanleiding -

Nadere informatie

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen! Veranderingen, verschuivingen u wordt herplaatst!

Nadere informatie

Voorlichtingsavond ILO

Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 Didactief Special december 2016 3 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk eerstegraads

Nadere informatie

BSc Tourism. De volgende presentatie start hier om 9:30 uur

BSc Tourism. De volgende presentatie start hier om 9:30 uur BSc Tourism De volgende presentatie start hier om 9:30 uur waarom? academische studie van toerisme Toerisme in cijfers Toerisme in cijfers Toerisme in cijfers Nederland 35 miljard bestedingen 3% Bruto

Nadere informatie

Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE. Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen

Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE. Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen Opdracht TDO (mei 2015) Maak een voorstel voor een gezamenlijke UvA-VU bachelor biologie opleiding

Nadere informatie

Dossier sjabloon. BKO registratie

Dossier sjabloon. BKO registratie Dossier sjabloon BKO registratie Faculteit GMW, november 2014 Dit sjabloon geeft een structuur voor het samenstellen van uw dossier voor de BKO-registratie. Voor stafleden met een 1 ste -graagds lesbevoegdheid

Nadere informatie

BSc Milieuwetenschappen Our Common Future

BSc Milieuwetenschappen Our Common Future BSc Milieuwetenschappen Our Common Future 14 november 2015 Astrid Hendriksen en Marjo Lexmond Oplossingen voor een duurzame toekomst Milieuwetenschappen als vakgebied Wat heb je er voor nodig? Onderzoek

Nadere informatie

8.4 Inrichting mastertrack Training & Development

8.4 Inrichting mastertrack Training & Development Master Psychologie 8 Track Training & Development 8.1 Doelgroep, toelaatbaarheid, selectie De track Training & Development is in principe toegankelijk voor studenten die een bachelor Psychologie hebben

Nadere informatie

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen John van t Klooster, Anja Kuipers, Ruben Dümmer 12 maart 2016

Plant, mens en innovatie. BSc Plantenwetenschappen John van t Klooster, Anja Kuipers, Ruben Dümmer 12 maart 2016 Plant, mens en innovatie BSc Plantenwetenschappen John van t Klooster, Anja Kuipers, Ruben Dümmer 12 maart 2016 Plant your future! Waarom Plantenwetenschappen studeren? Plant en Mens Toenemende vraag plantaardige

Nadere informatie

Welkom bij Biologie in Wageningen

Welkom bij Biologie in Wageningen Welkom bij Biologie in Wageningen Opbouw opleidingspresentatie Wat is biologie in Wageningen? Opbouw van de bachelor biologie Toelatingseisen & inschrijving Waarom biologie in Wageningen? Na je studie

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA

Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA Universiteit van Amsterdam FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Voor de Bacheloropleidingen Bio-exact Natuurkunde en Sterrenkunde, Scheikunde, Wiskunde

Nadere informatie

Centraal en decentraal: always the twain shall meet.

Centraal en decentraal: always the twain shall meet. Centraal en decentraal: always the twain shall meet. Presentatie: drs. Leneke Visser, adviseur facultair alumnibeleid Universiteit Utrecht Chair: mr. Han van Manen, oud-bestuurslid Utrechts Universiteitsfonds

Nadere informatie

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde

Welkom bij: Open dag 4 maart Bacheloropleiding Diergeneeskunde Welkom bij: Open dag 4 maart 2017 Bacheloropleiding Diergeneeskunde Wist je dat.. er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven

Nadere informatie

Deel II. 1. Doelstelling en eindtermen van de opleiding 2. De Masteropleiding in hoofdlijnen

Deel II. 1. Doelstelling en eindtermen van de opleiding 2. De Masteropleiding in hoofdlijnen Deel II De opbouw van de Masteropleiding 1. Doelstelling en eindtermen van de opleiding 2. De Masteropleiding in hoofdlijnen 13 Doelstelling en eindtermen van de opleiding 1 DOELSTELLING EN EINDTERMEN

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

Raakvlakken wi-, sk-, na-, biodidactiek

Raakvlakken wi-, sk-, na-, biodidactiek 19-05-16 1 Raakvlakken wi-, sk-, na-, biodidactiek in de ULO 19-05-16 2 Een oud probleem Bij natuurkunde weten de leerlingen weinig meer van de kennis opgedaan bij wiskunde en omgekeerd we moeten ervoor

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

Welkom bij Diergeneeskunde

Welkom bij Diergeneeskunde Welkom bij Diergeneeskunde 16 maart 2019 Wist je dat er in Nederland 33,4 miljoen gezelschapsdieren zijn? Denk daarbij aan honden, katten, maar ook reptielen en postduiven er bijna 125 miljoen landbouwhuisdieren

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL OIKOS

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL OIKOS De Colleges van Bestuur van: GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL OIKOS 2017-2021 de Radboud Universiteit Nijmegen; de Rijksuniversiteit Groningen; de Universiteit Leiden; de Universiteit Utrecht;

Nadere informatie

Studiekeuze & studeren Waar begint mijn kind aan?

Studiekeuze & studeren Waar begint mijn kind aan? 1 Studiekeuze & studeren Waar begint mijn kind aan? Hidde de Haas - Studieadviseur Faculteit der Letteren Geschiedenis & IRIO Naomi Schuitema & Vivien van Dongen 2 Rijksuniversiteit Groningen sinds 1614

Nadere informatie

Public Administration Arbeidsmarkt

Public Administration Arbeidsmarkt Public Administration Maar liefst 33 masters staan voor je klaar als je je bachelor politicologie, bestuurskunde of internationale betrekkingen hebt gehaald. Maak daar maar eens een keuze uit. Ga je voor

Nadere informatie

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks alle Bachelor en Master studenten in het hoger onderwijs gevraagd

Nadere informatie

Inventarisatie regulier en cursorisch onderwijs m.b.t.veredeling en teeltmateriaal Regulier en cursorisch onderwijs Grote vraag naar personeel op het vakgebied van veredeling en plantaardig teeltmateriaal.

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

BSC ECONOMIE EN BEDRIJFSECONOMIE

BSC ECONOMIE EN BEDRIJFSECONOMIE BSC ECONOMIE EN BEDRIJFSECONOMIE PROGRAMMA DAGJE PROEFSTUDEREN DAGJE PROEFSTUDEREN 12.30 12.45 uur: welkom door Prof. dr. Henri L.F. de Groot 12.45 13.45 uur: hoorcollege door Prof. dr. P.W.J Verlegh 14.00

Nadere informatie

JONG TALENT OP DE UNIVERSITEIT WAT DOET DE VU?

JONG TALENT OP DE UNIVERSITEIT WAT DOET DE VU? JONG TALENT OP DE UNIVERSITEIT WAT DOET DE VU? 1 JONG TALENT AAN DE UNIVERSITEIT Professionaliserings Traject Onderwijs VU: Van Werkpaard tot Paradepaard Portefeuillehouder onderwijs, FSW. 2 Vrije Universiteit

Nadere informatie

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente Het succes van samenwerking Het project VAKwerk Doel van het project: het optimaliseren van kansen op werk door te investeren in de kansen door

Nadere informatie

Pedagogische Wetenschappen

Pedagogische Wetenschappen Pedagogische Wetenschappen Bachelordag Universiteit van Amsterdam dr. Machteld Hoeve Sabine Nijbroek Geke Meessen, MSc. Zaterdag 18 maart 2017 Programma Welkomstwoord Minicollege door dr. Machteld Hoeve

Nadere informatie

Cijfermatige achtergrondinformatie ten behoeve van Slotconferentie HO-tour

Cijfermatige achtergrondinformatie ten behoeve van Slotconferentie HO-tour Cijfermatige achtergrondinformatie ten behoeve van Slotconferentie HO-tour In deze bijlage zijn feiten en cijfers opgenomen over het hoger onderwijs die illustratief kunnen zijn voor de discussies in de

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor nvao w n e d e rla n d s- vlaam se a c c re d ita tie o rg a n is a tie ; fluit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Aarde en Economie van de Vrije Universiteit

Nadere informatie

SCALA: Efficiënt tussentijds feedback geven op schriftelijke werkstukken

SCALA: Efficiënt tussentijds feedback geven op schriftelijke werkstukken SIG Digitaal Toetsen 5 juni 2012 SCALA: Efficiënt tussentijds feedback geven op schriftelijke werkstukken Patris van Boxel (p.van.boxel@vu.nl) Sanne Gratama van Andel (r.gratamavanandel@uu.nl) Patris van

Nadere informatie

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student 30-5-2016 1 Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student Geartsje Zondervan Anneke Schrik Bart Borghols Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen 30-5-2016 2 30-5-2016 3 Even voorstellen Geartsje

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO OKTOBER 2016

OPEN DAGEN WO OKTOBER 2016 OPEN DAGEN WO OKTOBER 2016 Kijk voor meer informatie over voorlichtingsevenementen op de site van de betreffende universiteit. Meld je afwezigheid op school een week vóór de Open dag bij de decanen (kamer

Nadere informatie

Onderzoek naar Honors programma s op Saxion

Onderzoek naar Honors programma s op Saxion Onderzoek naar Honors programma s op Saxion Studiekeuzeconferentie Toegankelijk, Talent en Living Technology Simone van der Donk MSc Onderzoeksgroep Dr. Mark Gellevij Coördinatie en eindredactie Simone

Nadere informatie

Van Kennisbrug naar KennisDC

Van Kennisbrug naar KennisDC Van Kennisbrug naar KennisDC Laat kennis stromen Dick van Damme Lector Logistiek Hogeschool van Amsterdam HAN, Arnhem, 31 januari 2013 Kennis DC Breda Kennis DC Nijmegen Kennis DC Rotterdam Kennis DC Venlo

Nadere informatie

master leraar voortgezet onderwijs

master leraar voortgezet onderwijs DEEL JE KENNIS! master leraar voortgezet onderwijs JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Leraar voortgezet onderwijs van de VU is een eenjarige master (voltijd*) waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding vrije Universiteit amsterdam Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding Computer Science Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden.

Nadere informatie