Handicap door ongeval

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handicap door ongeval"

Transcriptie

1 Handicap door ongeval (beroepsziekte, medische fout...) DE ROL VAN HET VAPH INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

2 WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE? 01 Waarom is deze informatie belangrijk voor u? 01 Welke situaties komen in aanmerking? 02 EERSTE STAP? 03 Wat kan het VAPH voor u doen? 04 Wat betekent dit concreet? 05 Vragenlijst van het VAPH 06 Inschrijvingsprocedure vaph 08 BRENG het vaph op de hoogte 09 Wat na een definitieve schaderegeling? 10 Hulpmiddelen en aanpassingen 11 Persoonlijkeassistentiebudget (PAB) 12 zorg 14 Wijziging na definitieve schaderegeling? 15 In een notendop 16 NOG VRAGEN? 16 Waar kan u terecht voor meer informatie over het VAPH?

3 01 Waarom is deze informatie belangrijk voor u? Welke situaties komen in aanmerking? Een ongeval, beroepsziekte of een medische fout kan ernstige gevolgen hebben. In sommige situaties wordt men geconfronteerd met een blijvende handicap. Is uw handicap het gevolg van een ongeval, beroepsziekte, medische fout of een situatie waarbij een andere partij wettelijk gezien de schade moet vergoeden? Dan doet u in eerste instantie beroep op een verzekeringsmaatschappij of een specifiek fonds. De verzekeringsmaatschappij of het fonds onderzoekt uw vraag. Deze procedure kan soms lang aanslepen (vb. door rechtsprocedures) maar mogelijks heeft u inmiddels wel reeds nood aan hulpmiddelen en/of aanpassingen aan de woning of de wagen. Mogelijks kan u niet langer thuis blijven wonen en bent u aangewezen op ondersteuning of opvang door een gespecialiseerde voorziening of dienst. Of misschien ervaart u de nood aan persoonlijke assistentie in uw dagelijks leven. Wie kan u dit helpen financieren? In deze brochure informeren we u over de mogelijkheden, procedures en afspraken. Verkeersongeval; arbeidsongeval; beroepsziekte; medische fout; ongeval (vb. thuis, bij vrienden of familie);...

4 02 EERSTE STAP? Welke instantie schakelt u onmiddellijk in om uw schade te vergoeden? Verzekeringsmaatschappij (autoverzekering, familiale verzekering ) of Fonds voor Arbeidsongevallen of Fonds voor Beroepsziekten of Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds Voor de duidelijkheid spreken we vanaf nu enkel nog over verzekeringsmaatschappij of fonds of andere partij. De verzekeringsmaatschappij, het fonds of de andere partij onderzoekt of u recht heeft op een schadevergoeding.

5 03 Wat kan het VAPH voor u doen? Personen met een handicap worden vaak geconfronteerd met problemen die hun participatie aan het sociale leven belemmeren. In het dagelijkse leven heeft men vaak meer kosten dan anderen. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (afgekort tot VAPH) wil deze meerkost helpen dragen door een dienstverlening op maat aan te bieden. U kan bij het VAPH terecht voor: financiële tegemoetkomingen voor hulpmiddelen, auto- en woningaanpassingen; een persoonlijke-assistentiebudget (afgekort tot PAB): ondersteuning bij de activiteiten van het dagelijkse leven; begeleiding en opvang door ambulante en (semi-)residentiële voorzieningen. Voor meer informatie over deze verschillende zorgvormen verwijzen we u naar onze brochures of naar onze website Het is belangrijk te weten dat de dienstverlening van het VAPH ondergeschikt is aan deze van andere instanties zoals bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, het Fonds voor Arbeidsongevallen enz Het VAPH zal enkel een tegemoetkoming geven op voorwaarde dat deze andere instanties u nog geen afdoende vergoeding hebben betaald. Het VAPH kan ook aanvullend tussenbeide komen. Zolang de verzekeringsmaatschappij of het fonds u nog geen schadevergoeding heeft betaald, kan het VAPH u in ieder geval wel al tegemoetkomingen betalen.

6 04 Wat betekent dit concreet? De verzekeringsmaatschappij of het fonds betaalde u nog geen schadevergoeding U kan zich inschrijven bij het VAPH en een goedkeuring vragen voor hulpmiddelen, aanpassingen, begeleiding, opvang of PAB. Als het VAPH uw aanvraag goedkeurt, betaalt het VAPH uw kosten. Het bedrag van deze tegemoetkoming wordt bepaald op basis van de regelgeving van het VAPH. Het VAPH kan de door haar betaalde bedragen in uw plaats terugvorderen van de verzekeringsmaatschappij of het fonds. In juridische termen spreken we hier over wettelijke subrogatie. De verzekeringsmaatschappij of het fonds betaalde u reeds een schadevergoeding U kan zich inschrijven bij het VAPH en een goedkeuring vragen voor hulpmiddelen, aanpassingen, begeleiding, opvang of PAB. Als het VAPH uw aanvraag goedkeurt maar later vaststelt dat uw schadevergoeding gelijk is aan of hoger is dan het bedrag dat het VAPH hiervoor voorziet; zal het VAPH u niet betalen. Stelt het VAPH vast dat uw schadevergoeding minder bedraagt dan het bedrag dat het VAPH hiervoor voorziet; dan betaalt het VAPH het verschil.

7 05 Vragenlijst van het VAPH Het is zeer belangrijk dat u het VAPH op de hoogte brengt dat u mogelijks een schadevergoeding van een andere instantie kan krijgen. U informeert ons hierover zo snel mogelijk, liefst op het moment van uw aanvraag. Het VAPH bezorgt u dan een vragenlijst. Deze vragenlijst bundelt alle gegevens over het schadegeval, de contactgegevens van uw advocaat en de stand van zaken. Bij deze vragenlijst voegt u ook een kopie van alle belangrijke documenten (vb.rechterlijke uitspraak, medisch deskundigenverslag). Twijfelt u of sommige gegevens wel nuttig zijn of meent u dat uw handicap niet echt het gevolg is van uw opgelopen schadegeval, dan is het toch aangewezen om de vragenlijst in te vullen. Doet u dit niet, dan zal het VAPH u dit naderhand zeker vragen. Hierdoor kan de afhandeling van uw dossier vertraging oplopen.

8 06 Inschrijvingsprocedure vaph De vragenlijst moet ingevuld worden wanneer u een aanvraag voor inschrijving en/of bijstand indient bij het VAPH. We schetsen hier kort de inschrijvingprocedure: Stap 1 U kan zich inschrijven door het formulier Aanvraag tot inschrijving en bijstand in te vullen en op te sturen naar de provinciale afdeling van het VAPH. Is uw handicap het gevolg van een schadegeval waarvoor een andere partij u moet vergoeden of reeds vergoed heeft, dan vermeldt u dit ook op het aanvraagformulier. Stap 2 U contacteert een door het VAPH erkend multidisciplinair team (afgekort tot MDT). Dit team maakt het multidisciplinair verslag op en zal u zeker vragen of uw handicap het gevolg is van een schadegeval waarvoor een andere partij u moet vergoeden of reeds heeft vergoed. Het MDT zal u vervolgens begeleiden om de vragenlijst in te vullen. Op basis van uw aanvraagformulier én het multidisciplinair verslag beslist het VAPH of u voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden, en of de door u gevraagde bijstand verantwoord is. De vragenlijst over het schadegeval waarvoor een andere partij u moet vergoeden of vergoed heeft, laat het VAPH toe uw dossier goed op te volgen zodat uw rechten op een zo volledig mogelijke schadevergoeding gewaarborgd zijn. Bezorg het VAPH dan ook alle belangrijke documenten. Meer informatie over de inschrijvingsprocedure vindt u terug in onze brochure Hoe inschrijven bij het VAPH? of op onze website

9 07

10 08 Breng HET VAPH OP DE HOOGTE U houdt het VAPH op de hoogte over alle belangrijke gegevens en stappen die te maken hebben met uw schadegeval. Dit kan gebeuren via uw advocaat of elke andere persoon of instantie die u bijstaat tijdens uw schadeprocedure. Indien uw schadegeval definitief is geregeld of als deze definitieve regeling nabij is, dan dient u er in het bijzonder op te letten dat u zeker volgende stukken overmaakt aan het VAPH: een kopie van de minnelijke regelingsovereenkomst, meestal dading genoemd; voordat deze overeenkomst door de partijen is ondertekend; een kopie van de uiteindelijk afgesloten minnelijke regelingsovereenkomst of de rechterlijke uitspraak waarin uw schadegeval definitief is geregeld; alle documenten waaruit duidelijk blijkt voor welke schadeposten u werd vergoed en voor welk bedrag. Het is in uw belang om ons zo nauwkeurig mogelijke gegevens te bezorgen in verband met de berekening van uw schadevergoeding. U betrekt hierbij het best uw advocaat.

11 09 Wat na een definitieve schaderegeling? U kan éénmaal een vergoeding ontvangen voor eenzelfde vorm van bijstand. Dit betekent dat u de schadevergoeding van de verzekeringsmaatschappij of het fonds niet kan samenvoegen met de vergoeding die u ontvangt van het VAPH. In juridische termen spreken we hier over cumulverbod. Een voorbeeld Door uw ongeval kan u niet thuis blijven wonen en daarom verblijft u in een tehuis werkenden. De meeste kosten voor opvang en begeleiding in dat tehuis betaalt het VAPH in afwachting van een definitieve schaderegeling. Zodra deze gekend is worden de kosten voor opvang en begeleiding betaald door de verzekeringsmaatschappij of het fonds. De reeds gemaakte kosten worden door de verzekeringsmaatschappij of fonds terugbetaald aan het VAPH. Op deze manier draagt de verzekeringsmaatschappij of het fonds uiteindelijk de volledige kost. Dekt uw schadevergoeding niet alle kosten, dan past het VAPH het verschil bij tot het bedrag dat het hiervoor voorziet. Het VAPH kan opnieuw tegemoetkomingen toekennen na uitputting van uw schadevergoeding. Dit kan alleen onder de volgende voorwaarden: de schadevergoeding werd beheerd als een goede huisvader; de schadevergoeding voor hulpmiddelen of aanpassingen, voor hulp van derden of ondersteuning door een voorziening werd hiervoor aangewend. De toepassing van deze regel verschilt naargelang de bijstand die u vraagt. Let op: in sommige situaties is er toch nog een wijziging aan de definitieve schaderegeling mogelijk. U vindt meer informatie verderop in deze brochure.

12 10 Hulpmiddelen en aanpassingen Het VAPH kan enkel financieel tussenkomen voor hulpmiddelen, auto- en woningaanpassingen die niet gedekt zijn door de schadevergoeding. Is de schadevergoeding lager dan het bedrag dat het VAPH hiervoor voorziet; dan past het VAPH het verschil bij. Een voorbeeld: De verzekeringsmaatschappij betaalt 1400 euro schadevergoeding voor de aanpassing aan uw auto waarbij de remmen en gas op het stuur geplaatst worden. U dient een aanvraag in bij het VAPH voor een tegemoetkoming in deze kosten. Het VAPH voorziet hiervoor een bedrag van 1 595,85 euro. U merkt hier dat de schadevergoeding van de verzekeringsmaatschappij lager is dan de tussenkomst van het VAPH. Het VAPH legt het verschil van 195,85 euro (1 595,85 euro euro) bij. Wenst u meer informatie over hulpmiddelen, auto- en woningaanpassing dan verwijzen we u naar de brochure Hulpmiddelen en aanpassingen of naar onze website

13 11 Persoonlijkeassistentiebudget (PAB) Het PAB is een budget dat het VAPH aan personen met een handicap geeft. Met dat budget kan u assistentie thuis, op school of op het werk organiseren en financieren. Ontvangt u van de verzekeringsmaatschappij of het fonds een vergoeding voor hulp van derden dan wordt het bedrag van deze vergoeding in mindering gebracht van het persoonlijkeassistentiebudget. Deze vermindering gebeurt op het jaarlijks toegekende PAB. De vergoeding voor hulp van derden wordt doorgaans uitgekeerd in één van deze twee vormen: jaarlijkse rente: Het PAB-jaarbedrag wordt verminderd met het jaarlijkse bedrag dat u ontvangt van de verzekeringsmaatschappij of het fonds. Een voorbeeld: In 2009 bedraagt uw PAB ,96 euro. In 2009 ontvangt u van de verzekeringsmaatschappij euro jaarlijkse rente. Uw reële PAB voor 2009 bedraagt dus: , 96 euro euro = ,96 euro éénmalige schadevergoeding of kapitaal: Opdat het VAPH dit bedrag jaarlijks in mindering kan brengen van het u jaarlijks toegekende PAB zal het VAPH het éénmalige kapitaal herleiden tot een jaarlijkse vergoeding. Opdat het VAPH een correcte berekening kan maken is het noodzakelijk dat het VAPH op de hoogte is van de wijze waarop uw éénmalige schadevergoeding werd berekend. U bezorgt daarom ook alle nuttige documenten aan het VAPH. Het VAPH laat u dan weten op welk PAB u mogelijks nog recht heeft. Wenst u meer informatie over een persoonlijke-assistentiebudget, dan verwijzen we u naar onze gelijknamige brochure of naar onze website

14 12 Zorg Onder zorg verstaan we alle vormen van begeleiding en opvang die het VAPH mogelijk maakt. Het VAPH neemt het merendeel van de kosten voor deze zorg op zich door subsidies te geven aan de diensten en voorzieningen. Tijdens de onderhandelingen met de verzekeringsmaatschappij of het fonds is het belangrijk dat u aandringt op een aparte schadepost voor ondersteuning en opname door een voorziening enerzijds en hulp van derden anderzijds. Het is immers bijvoorbeeld mogelijk dat u nood heeft aan hulp van derden in de thuissituatie maar dat u overdag naar een dagcentrum gaat. De subsidies van het VAPH kunnen niet samengevoegd worden met de schadevergoeding die de verzekeringsmaatschappij of het fonds aan u uitkeert. Hoe regelen we dit in de praktijk? Overeenkomst tussen u en het VAPH U heeft de goedkeuring van het VAPH om beroep te doen op begeleiding of opvang, bijvoorbeeld in een tehuis werkenden. U sluit een overeenkomst af met het VAPH waarin het volgende wordt opgenomen: het VAPH subsidieert uw verblijf in het tehuis werkenden (de voorziening); u betaalt deze subsidies terug, door beroep te doen op uw schadevergoeding (van de andere partij); na uitputting van het schadebedrag subsidieert het VAPH verder uw verblijf in het tehuis werkenden. Op het moment dat uw schadevergoeding uitgeput is, wordt deze overeenkomst beëindigd. Het VAPH subsidieert verder zonder dat u moet terugbetalen.

15 Overeenkomst tussen u en de voorziening U besluit zelf naar een voorziening te stappen en samen met deze voorziening de kostprijs voor uw verblijf af te spreken. U sluit hierover een overeenkomst af met de voorziening. Het VAPH subsidieert de voorziening dan niet voor de ondersteuning die ze u biedt. U heeft ook geen goedkeuring van het VAPH nodig om in deze voorziening te verblijven. Kreeg u reeds deze VAPH-goedkeuring, dan wordt de beslissing opgeschort. Ontvangt u een jaarlijkse rente waarbij het bedrag van de rente echter kleiner is dan het subsidiebedrag van het VAPH, dan kan u het VAPH vragen het verschil bij te passen. Hierbij heeft u wél een goedkeuring van het VAPH nodig. Op het moment dat uw schadevergoeding uitgeput is, kan u aan het VAPH vragen uw verblijf te betalen. Op dat moment heeft u ook een goedkeuring nodig van het VAPH. De eventuele opschorting van de beslissing wordt ongedaan gemaakt. U zal moeten aantonen dat het schadebedrag werd aangewend: als een goede huisvader; voor hulp van derden of begeleiding en opvang door een voorziening. Wenst u meer informatie over de verschillende zorgvormen dan verwijzen we u naar de brochure Thuis wonen of in een voorziening? Wat is mogelijk? of naar onze website

16 14 WIJZIGING NA DEFINITIEVE SCHADEREGELING In principe kan u van de verzekeringsmaatschappij, het fonds of de andere partij geen schadevergoeding meer ontvangen zodra er een definitieve regeling afgesloten is. Op deze regel zijn er echter twee uitzonderingen: Voorbehoud in de definitieve regeling Een voorbehoud betekent dat uw schadedossier opnieuw geopend wordt in situaties die in het voorbehoud zijn opgenomen. Voorbeelden: voorbehoud voor een toekomstige opname in een voorziening; voorbehoud voor een toekomstige nood aan hulpmiddelen. Richt u zich in deze situatie tot het VAPH dan dient u op grond van dit voorbehoud eerst uw verzekeringsmaatschappij, fonds of andere partij aan te spreken. Ook hier kan het VAPH u een tegemoetkoming geven in afwachting van een schadevergoeding door de verzekeringsmaatschappij of het fonds. Later zal het VAPH deze bedragen terugvorderen van de verzekeringsmaatschappij of het fonds. Arbeidsongevallen Na de definitieve regeling bij arbeidsongevallen blijft de mogelijkheid bestaan om later een schadevergoeding voor materiële bijstand (hulpmiddelen of autoaanpassingen) aan te vragen. De verzekeringsmaatschappij of het fonds onderzoekt op dat moment het oorzakelijk verband met uw arbeidsongeval. Vraagt u ook aan het VAPH een ondersteuning voor hulpmiddelen of autoaanpassingen, dan dient

17 u deze vraag in de eerste plaats ook te stellen aan de verzekeringsmaatschappij of het fonds, bij voorkeur zelfs vóórdat u het VAPH inschakelt. Voordat het VAPH uw aanvraag goedkeurt, vragen wij u om het bewijs te leveren dat u deze aanvraag eveneens gericht heeft tot de arbeidsongevallenverzekering of het fonds. Ook hier kan het VAPH aan u tegemoetkomingen verlenen, in afwachting van de beslissing van de arbeidsongevallenverzekering of het fonds. Later zal het VAPH deze bedragen terugvorderen van de verzekeringsmaatschappij of het fonds. In een notendop U spreekt steeds eerst uw verzekeringsmaatschappij, fonds of andere partij aan om daar een zo volledig mogelijke schadevergoeding te bekomen. U schrijft zich daarna in bij het VAPH. Is uw schadevergoeding nog niet bepaald, dan zal het VAPH, via uw advocaat, erop toezien dat uw schadevergoeding correct en voldoende groot is. Dit voor zover deze betrekking heeft op ondersteuning waarvoor het VAPH bevoegd is. Het is de taak van het VAPH om u: te vergoeden in afwachting van een definitieve schaderegeling bij uw verzekeringsmaatschappij, fonds of andere partij; het verschil te betalen, indien het VAPH voor deze bijstand een hogere vergoeding voorziet; te helpen een zo volledig mogelijke schadevergoeding te bekomen van de verzekeringsmaatschappij, fonds of andere partij. TIP Bezorg het VAPH alle belangrijke informatie en stand van zaken over uw schadedossier. Een goede samenwerking tussen u, de verzekeringsmaatschappij, het fonds of andere partij en het VAPH waarborgt u een maximale schadevergoeding.

18 16 Nog vragen? In deze brochure tracht het VAPH u te informeren over de basisafspraken. Elk dossier, elke aanvraag is echter zo specifiek dat u mogelijks nog bijkomende vragen heeft waarop u in deze brochure geen antwoord vindt. De juridische dienst van het VAPH helpt u graag verder. VAPH Juridische dienst Sterrenkundelaan Brussel T of F wettelijkesubrogatie@vaph.be WAAR KAN U TERECHT VOOR MEER INFORMATIE OVER HET VAPH? Themabrochures Wil u meer weten over de dienstverlening van het VAPH, aarzel dan niet om een van onze brochures aan te vragen. Er zijn al brochures verschenen over volgende onderwerpen: U heeft een handicap. Waar kan u terecht? Hoe inschrijven bij het VAPH? hulpmiddelen EN AANPASSINGEN Thuis wonen of in een voorziening? wat is mogelijk? persoonlijke-assistentiebudget Een zelfstandiger leven voor personen met een handicap Voor algemene vragen kan u terecht bij de communicatiedienst: VAPH communicatiedienst Sterrenkundelaan Brussel T F informatie@vaph.be

19 Voor vragen over uw persoonlijk dossier kan u terecht bij de provinciale afdelingen: Provinciale afdeling Antwerpen Potvlietlaan Berchem T F antwerpen@vaph.be Provinciale afdeling Limburg Ilgatlaan Hasselt T F hasselt@vaph.be Provinciale afdeling Oost-Vlaanderen Kortrijksesteenweg Gent T F gent@vaph.be Provinciale afdeling West-Vlaanderen Magdalenastraat Brugge T F brugge@vaph.be Provinciale afdeling Vlaams-Brabant Brouwersstraat Leuven T F leuven@vaph.be Antennepunt Brussel Sterrenkundelaan 30 / lokaal Brussel T F brussel@vaph.be Openingsuren: maandag en woensdag van 9.15 tot uur en van 14 tot 16 uur (in juli en augustus enkel op woensdag). Ondervindt u problemen met de dienstverlening of met een dienst van het VAPH, dan kan u een klacht indienen bij de klachtendienst van het VAPH: VAPH KLACHTENdienst Sterrenkundelaan Brussel T F (algemeen nummer) klachten@vaph.be 17

20 mei D/2009/6274/6 VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

handicap door ongeval (beroepsziekte, medische fout...) de rol van het vaph

handicap door ongeval (beroepsziekte, medische fout...) de rol van het vaph handicap door ongeval (beroepsziekte, medische fout...) de rol van het vaph INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 Waarom is deze informatie belangrijk

Nadere informatie

Editie september Handicap door ongeval (beroepsziekte, medische fout...)

Editie september Handicap door ongeval (beroepsziekte, medische fout...) Editie september 2016 Handicap door ongeval (beroepsziekte, medische fout...) www.vaph.be 2 Handicap door ongeval (beroepsziekte, medische fout...) Een verkeersongeval, beroepsziekte, medische fout of

Nadere informatie

HOE EEN AANVRAAG INDIENEN BIJ HET VAPH? INFORMATIE VOOR VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

HOE EEN AANVRAAG INDIENEN BIJ HET VAPH? INFORMATIE VOOR VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP HOE EEN AANVRAAG INDIENEN BIJ HET VAPH? INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE? 01 WAT DOET HET VAPH? 03 ZIJN ER VOORWAARDEN?

Nadere informatie

Handicap door ongeval

Handicap door ongeval Handicap door ongeval (beroepsziekte, medische fout...) Editie juli 2018 vaph.be 2 INHOUD Handicap door ongeval 4 Welke ondersteuning biedt het VAPH? 5 Wat moet u doen tijdens de afhandeling van uw schadedossier?

Nadere informatie

Waar kan u terecht? INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR

Waar kan u terecht? INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR U heeft een handicap. Waar kan u terecht? INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 wat vindt u in deze BROCHURE? 01 Waar kan u als persoon met een handicap

Nadere informatie

Hulpmiddelen en aanpassingen

Hulpmiddelen en aanpassingen Hulpmiddelen en aanpassingen INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 wat vindt u in deze BROCHURE? 01 Wat verstaan we onder hulpmiddelen en aanpassingen?

Nadere informatie

PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET

PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET Een zelfstandiger leven voor personen met een handicap INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP wat vindt u in deze BROCHURE?

Nadere informatie

HOE EEN AANVRAAG INDIENEN BIJ HET VAPH? INFORMATIE VOOR VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

HOE EEN AANVRAAG INDIENEN BIJ HET VAPH? INFORMATIE VOOR VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP HOE EEN AANVRAAG INDIENEN BIJ HET VAPH? INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE? 01 WAT DOET HET VAPH? 03 ZIJN ER VOORWAARDEN?

Nadere informatie

Hoe inschrijven BIJ het VAPh? INFORMAtIe VOOR. VLAAMS AGeNtSChAP VOOR PeRSONeN Met een handicap

Hoe inschrijven BIJ het VAPh? INFORMAtIe VOOR. VLAAMS AGeNtSChAP VOOR PeRSONeN Met een handicap Hoe inschrijven BIJ het VAPh? INFORMAtIe VOOR PeRSONeN Met een handicap VLAAMS AGeNtSChAP VOOR PeRSONeN Met een handicap Wat VINDt u IN Deze BROChuRe? 01 Waarom u INSChRIJVeN BIJ het VAPh? 03 AAN welke

Nadere informatie

Hoe een aanvraag indienen BIJ het VAPH? INFORMATIE VOOR VLAAMS AGENTSCHAP VOOR

Hoe een aanvraag indienen BIJ het VAPH? INFORMATIE VOOR VLAAMS AGENTSCHAP VOOR Hoe een aanvraag indienen BIJ het VAPH? INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 wat vindt u in deze BROCHURE? 01 Waarom een aanvraag indienen bij het

Nadere informatie

Vragenlijst wettelijke subrogatie

Vragenlijst wettelijke subrogatie Vragenlijst wettelijke subrogatie 1 Duid de oorzaak van uw handicap aan. Kruis het juiste vakje aan en volg de instructies. Een verkeersongeval. Ga naar vraag 2. Een arbeidsongeval. Ga naar vraag 8. Een

Nadere informatie

PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET

PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET Een zelfstandiger leven voor personen met een handicap INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP wat vindt u in deze BROCHURE?

Nadere informatie

WETTELIJKE SUBROGATIE EN CUMULVERBOD VAPH

WETTELIJKE SUBROGATIE EN CUMULVERBOD VAPH WETTELIJKE SUBROGATIE EN CUMULVERBOD VAPH Geregeld door : - artikel 14 van het oprichtingsdecreet van het VAPH van 7 mei 2004; - Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 betreffende de indiening

Nadere informatie

Hulpmiddelen en aanpassingen

Hulpmiddelen en aanpassingen Hulpmiddelen en aanpassingen INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 wat vindt u in deze BROCHURE? 01 Wat verstaan we onder hulpmiddelen en aanpassingen?

Nadere informatie

Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven

Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven Informatie voor patiënten Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven 2 Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven 3 Inleiding

Nadere informatie

Gegevens van een schadegeval en van de betrokken partijen in het kader van wettelijke subrogatie

Gegevens van een schadegeval en van de betrokken partijen in het kader van wettelijke subrogatie Gegevens van een schadegeval en van de betrokken partijen in het kader van wettelijke subrogatie Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het VAPH alle gegevens in verband met uw schadegeval,

Nadere informatie

PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET

PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET PERSOONLIJKe- ASSISTENTIEBUDGET Een zelfstandiger leven voor personen met een handicap INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP wat vindt u in deze folder?

Nadere informatie

Hulpmiddelen en aanpassingen

Hulpmiddelen en aanpassingen Hulpmiddelen en aanpassingen INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP wat vindt u in deze folder? 01 Wat verstaan we onder hulpmiddelen en aanpassingen?

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB)

Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) Gebruik van de benaming persoon met een handicap In dit formulier wordt de benaming persoon met een handicap gebruikt om te verwijzen naar de persoon

Nadere informatie

Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie

Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie Waarom krijgt u dit formulier toegestuurd? In uw dossier is sprake van een schadegeval. Wij hebben meer informatie nodig over dat schadegeval

Nadere informatie

PERSOONLIJKE- ASSISTENTIEBUDGET EEN ZELFSTANDIGER LEVEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

PERSOONLIJKE- ASSISTENTIEBUDGET EEN ZELFSTANDIGER LEVEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP PERSOONLIJKE- ASSISTENTIEBUDGET EEN ZELFSTANDIGER LEVEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 WAT IS EEN PERSOONLIJKE-

Nadere informatie

FAQ Wettelijke subrogatie cumulverbod

FAQ Wettelijke subrogatie cumulverbod FAQ Wettelijke subrogatie cumulverbod 1 Algemene vragen Vraag 1: Mijn handicap komt (deels) door een ongeval of een medische fout. Een tegenpartij moet mijn kosten vergoeden. Kan ik nog een tussenkomst

Nadere informatie

Hulpmiddelen en aanpassingen. informatie VOOR. personen MeT een HanDiCap. VLaaMs agentschap VOOR

Hulpmiddelen en aanpassingen. informatie VOOR. personen MeT een HanDiCap. VLaaMs agentschap VOOR Hulpmiddelen en aanpassingen informatie VOOR personen MeT een HanDiCap VLaaMs agentschap VOOR personen MeT een HanDiCap Wat VinDT u in Deze BROCHuRe? 01 Wat VeRsTaan we OnDeR HuLpMiDDeLen en aanpassingen?

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: VAPH Spreker: Luc Dewilde (VAPH) VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP WWW.VAPH.BE 1 1. Belgisch zorgaanbod voor personen met een handicap 2. VAPH-algemeen Overzicht

Nadere informatie

Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie

Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie Gegevens van een schadegeval in het kader van wettelijke subrogatie Waarom krijgt u dit formulier toegestuurd? In uw dossier is sprake van een schadegeval. Wij hebben meer informatie nodig over dat schadegeval

Nadere informatie

Nummer: INF/MDT/1503. Brussel, 19/03/2015

Nummer: INF/MDT/1503. Brussel, 19/03/2015 Nummer: INF/MDT/1503 Brussel, 19/03/2015 Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Aan de voorzitter en de leden van de permanente werkgroep Inschrijvingen en Evaluaties

Nadere informatie

Aanvraag voor ondersteuning

Aanvraag voor ondersteuning Aanvraag voor ondersteuning Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag voor ondersteuning in. Voor de volgende soorten ondersteuning kunt u op het VAPH een beroep

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB)

Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) Aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) Gebruik van de benaming persoon met een handicap In dit formulier wordt de benaming persoon met een handicap gebruikt om te verwijzen naar de persoon

Nadere informatie

Met dit schrijven wensen wij u in kennis te stellen van de op stapel staande brievencampagne van het VAPH rond het cumulverbod.

Met dit schrijven wensen wij u in kennis te stellen van de op stapel staande brievencampagne van het VAPH rond het cumulverbod. Omzendbrief 2110/WS/brievencampagne 31 maart 2011 Aan de directies van de voorzieningen voor opvang, behandeling en begeleiding van personen met een handicap Vragen naar: Claudia Wouters, Joyce Verbeke,

Nadere informatie

1. Probleem- en doelstelling

1. Probleem- en doelstelling Zenithgebouw Koning Albert II-laan 37 1030 BRUSSEL www.vaph.be INFONOTA Gericht aan: alle vergunde zorgaanbieders 11 december 2017 2110/WS/2017 Contactpersoon Juridisch Team E-mail wettelijkesubrogatie@vaph.be

Nadere informatie

Aanvraagformulier hulpmiddelen en aanpassingen

Aanvraagformulier hulpmiddelen en aanpassingen Aanvraagformulier hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag in voor volgende soorten ondersteuning: individuele materiële bijstand (IMB):

Nadere informatie

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Als u in het verleden al een goedkeuring hebt gekregen voor een tegemoetkoming in de kosten van hulpmiddelen en aanpassingen,

Nadere informatie

PERSOONLIJKE- ASSISTENTIEBUDGET EEN ZELFSTANDIGER LEVEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP

PERSOONLIJKE- ASSISTENTIEBUDGET EEN ZELFSTANDIGER LEVEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP PERSOONLIJKE- ASSISTENTIEBUDGET EEN ZELFSTANDIGER LEVEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP WAT VINDT U IN DEZE FOLDER?

Nadere informatie

HULPMIDDELEN EN AANPASSINGEN INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR

HULPMIDDELEN EN AANPASSINGEN INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR HULPMIDDELEN EN AANPASSINGEN INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE? 01 WAT VERSTAAN WE ONDER HULPMIDDELEN EN AANPASSINGEN?

Nadere informatie

Van revalidatie tot consolidatie

Van revalidatie tot consolidatie Van revalidatie tot consolidatie Het belang van wettelijke subrogatie voor het slachtoffer Jens Vuylsteke Juridische Dienst VAPH Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 Inhoud Revalidatie Consolidatie

Nadere informatie

Hoe kan het multidisciplinair team van het COS u helpen?

Hoe kan het multidisciplinair team van het COS u helpen? Uw kind inschrijven bij het VAPH Hoe kan het multidisciplinair team van het COS u helpen? centrum voor ontwikkelingsstoornissen UZ Leuven campus Sint-Rafaël Kapucijnenvoer 33 3000 Leuven tel. 016 33 75

Nadere informatie

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen

Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Als u in het verleden al een goedkeuring hebt gekregen voor een tegemoetkoming in de kosten van hulpmiddelen en aanpassingen,

Nadere informatie

Aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers van Naam Straat Gemeente. Integrale jeugdhulp is gestart op 1 maart Wat betekent dit voor uw kind?

Aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers van Naam Straat Gemeente. Integrale jeugdhulp is gestart op 1 maart Wat betekent dit voor uw kind? Aan de ouders of wettelijk vertegenwoordigers van Naam Straat Gemeente UW KENMERK CONTACTPERSOON E-MAIL dossiernummer Zie achteraan bijlage ONS KENMERK TELEFOON BIJLAGEN Start integrale jeugdhulp 1 17

Nadere informatie

DE CENTRALE REGISTRATIE VAN ZORGVRAGEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR

DE CENTRALE REGISTRATIE VAN ZORGVRAGEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR DE CENTRALE REGISTRATIE VAN ZORGVRAGEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP WAT VINDT U IN DEZE FOLDER? 01 HET VERTREKPUNT:

Nadere informatie

Nieuw Ministerieel Besluit omtrent «Ondersteuningsvelden» (bijstandvelden)

Nieuw Ministerieel Besluit omtrent «Ondersteuningsvelden» (bijstandvelden) Omzendbrief 3652/jt/nf/1205 14 mei 2012 Aan de directies van voorzieningen en diensten voor personen met een handicap. Vragen naar: Nadine Frison Telefoon: 02/225.85.33 E-mail: nadine.frison@vaph.be Bijlage(n):

Nadere informatie

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen?

Wat betekent het CLB voor u? Hoe kan ons multidisciplinair team VAPH u helpen? Het multidisciplinair team VAPH van VCLB Leuven Infobrochure voor leerlingen en hun ouders Wat betekent het CLB voor u? Het centrum voor leerlingenbegeleiding biedt informatie, advies, diagnostiek en korte

Nadere informatie

Aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen

Aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dient u bij het VAPH een aanvraag in voor volgende soorten ondersteuning: tegemoetkoming voor hulpmiddelen en aanpassingen

Nadere informatie

Wat na de definitieve schaderegeling?

Wat na de definitieve schaderegeling? Wat na de definitieve schaderegeling? Het cumulverbod in al zijn facetten Sam Van Bastelaere Diensthoofd Juridische Dienst Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 Cumulverbod Wettelijke subrogatie

Nadere informatie

Hoe een aanvraag indienen bij het VAPH?

Hoe een aanvraag indienen bij het VAPH? Hoe een aanvraag indienen bij het VAPH? www.vaph.be 2 Hoe een aanvraag indienen bij het VAPH? 1. WAT DOET HET VAPH? p.2 2. ONDERSTEUNING VOOR MINDERJARIGEN p.4 3. ONDERSTEUNING VOOR MEERDERJARIGEN p.6

Nadere informatie

Wettelijke subrogatie en het cumulverbod in vogelvlucht Marie-Emilie Baekelandt Juridische dienst VAPH

Wettelijke subrogatie en het cumulverbod in vogelvlucht Marie-Emilie Baekelandt Juridische dienst VAPH Wettelijke subrogatie en het cumulverbod in vogelvlucht Marie-Emilie Baekelandt Juridische dienst VAPH Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 Inhoud Begrippen (rechtsgrond): wettelijke subrogatie;

Nadere informatie

Nota inzake begeleiding door de MDT's bij de invulling van de vragenlijst wettelijke subrogatie en cumul

Nota inzake begeleiding door de MDT's bij de invulling van de vragenlijst wettelijke subrogatie en cumul INF0906 16 april 2009 gericht aan alle instanties die gerechtigd zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Nota inzake begeleiding door de MDT's bij de invulling van de vragenlijst wettelijke

Nadere informatie

Vereenvoudigde aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen

Vereenvoudigde aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Vereenvoudigde aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Als u in het verleden al een goedkeuring hebt gekregen voor een tegemoetkoming voor hulpmiddelen en aanpassingen, dan

Nadere informatie

Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure

Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met

Nadere informatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Het agentschap gaat op basis van deze aanvraag na of uw situatie voldoet aan de definitie van een noodsituatie. Bij een positieve beslissing

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Het VAPH gaat op basis van deze aanvraag na of uw situatie voldoet aan de definitie van een noodsituatie. Bij een positieve beslissing

Nadere informatie

Vereenvoudigde aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen

Vereenvoudigde aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Vereenvoudigde aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen Waarvoor dient dit formulier? Als u in het verleden al een goedkeuring hebt gekregen voor een tegemoetkoming voor hulpmiddelen en aanpassingen, dan

Nadere informatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Waarvoor dient dit formulier? Het VAPH gaat op basis van deze aanvraag na of uw situatie voldoet aan de definitie van een noodsituatie.

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier vraagt u een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal aan. Opgelet!

Nadere informatie

FOCUSDAG NAH 11 JUNI 2013

FOCUSDAG NAH 11 JUNI 2013 FOCUSDAG NAH 11 JUNI 2013 Toelichting over ons project wettelijke subrogatie. De vzw Vlaamse Liga NAH is een gebruikersvereniging, een patiëntenorganisatie en groepeert gebruikers en professionelen rond

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

De toepassing van het cumulverbod inzake ondersteuning door een erkende voorziening

De toepassing van het cumulverbod inzake ondersteuning door een erkende voorziening Omzendbrief 2110/BS/2009 19 oktober 2009 aan alle voorzieningen Vragen naar: Juridische dienst: Jens Vuylsteke, Marie-Emilie Baekelandt, Joyce Verbeke, Claudia Wouters Telefoon: 02 225 84 83 of 02 225

Nadere informatie

Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure

Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure Aanvraag van een budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning via spoedprocedure Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met

Nadere informatie

Thuis wonen of in een voorziening? wat is mogelijk?

Thuis wonen of in een voorziening? wat is mogelijk? Thuis wonen of in een voorziening? wat is mogelijk? INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP wat vindt u in deze folder? 01 Welke begeleidings- en opvangmogelijkheden

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier vraagt u een tegemoetkoming in de kosten van absorberend en afschermend incontinentiemateriaal

Nadere informatie

AANVRAAG voor een Persoonlijke-AssistentieBudget (PAB)

AANVRAAG voor een Persoonlijke-AssistentieBudget (PAB) AANVRAAG voor een Persoonlijke-AssistentieBudget (PAB) Op 17 juli 2000 keurde het Vlaams Parlement het decreet goed over het invoeren van het Persoonlijke-AssistentieBudget (PAB). Ondertussen is het PAB

Nadere informatie

Thuis wonen of in een voorziening? wat is mogelijk?

Thuis wonen of in een voorziening? wat is mogelijk? Thuis wonen of in een voorziening? wat is mogelijk? INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE? 01 Welke mogelijkheden voor

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier vraagt u een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal aan. Opgelet!

Nadere informatie

Brussel, 8/3/2007. Geachte budgethouder,

Brussel, 8/3/2007. Geachte budgethouder, Brussel, 8/3/2007 Kenmerk: 50/wdp/mededeling18 Vragen naar: medewerker van de PAB-cel Telefoon: 0800/97.907 Fax: 02/225.84.05 t.a.v. de PAB-cel E-mail: pab@vlafobe Bijlagen: 4 BETREFT: - PAB en kortverblijf/logeerfunctie

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonsvolgend budget na noodsituatie

Aanvraag van een persoonsvolgend budget na noodsituatie Aanvraag van een persoonsvolgend budget na noodsituatie Met dit formulier vraagt u een persoonsvolgend budget aan. Het is belangrijk dat u deze aanvraag binnen tien weken weken na de aanvraagdatum van

Nadere informatie

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter

MDT TER KOUTER- CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Ter Kouter MDT TER KOUTER- CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Aaltersesteenweg 2 9800 Deinze Tel. 09/386.38.90 - Fax : 09/386.82.72 E-mail : info@terkouter.be HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair

Nadere informatie

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Het Veer

MDT - HET VEER - CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? In deze brochure leest u hoe multidisciplinair team Het Veer MDT - HET VEER - CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U

Nadere informatie

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? INHOUD Wil je je inschrijven bij het VAPH? In deze brochure lees je hoe het multidisciplinair team (MDT) je hiermee kan helpen. De VAPH-experten

Nadere informatie

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN?

OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? OZ SOCIALE DIENST, TEAM VAPH HOE KUNNEN WIJ JOU HELPEN? INHOUD Wil je je inschrijven bij het VAPH? In deze brochure lees je hoe het multidisciplinair team (MDT) je hiermee kan helpen. De VAPH-experten

Nadere informatie

THUIS WONEN OF IN EEN VOORZIENING? WAT IS MOGELIJK?

THUIS WONEN OF IN EEN VOORZIENING? WAT IS MOGELIJK? THUIS WONEN OF IN EEN VOORZIENING? WAT IS MOGELIJK? INFORMATIE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 01 WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE? 01 WELKE MOGELIJKHEDEN VOOR

Nadere informatie

Medische informatie bij de aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal

Medische informatie bij de aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Medische informatie bij de aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Waarvoor dient dit formulier? Dit formulier laat toe om een volledig en juist beeld te schetsen van de

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonsvolgend budget via spoedprocedure

Aanvraag van een persoonsvolgend budget via spoedprocedure Aanvraag van een persoonsvolgend budget via spoedprocedure Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de gegevens om een persoonsvolgend

Nadere informatie

Aanvraag van een persoonsvolgend budget volgens de uitzonderingsprocedure 7/7

Aanvraag van een persoonsvolgend budget volgens de uitzonderingsprocedure 7/7 Aanvraag van een persoonsvolgend budget volgens de uitzonderingsprocedure 7/7 Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u bij het VAPH een aanvraag indienen om gebruik te maken van continue

Nadere informatie

Een aanvraag bij de Intersectorale Toegangspoort

Een aanvraag bij de Intersectorale Toegangspoort Een aanvraag bij de Intersectorale Toegangspoort COS Antwerpen Erkend MDT voor opmaak aanvraagdocument integrale jeugdhulp Leuven Sociale dienst COS Doornstraat, 331 2610 Wilrijk 03 830 73 10 COS@provincieantwerpen.be

Nadere informatie

Maak kennis met ons Multidisciplinair team

Maak kennis met ons Multidisciplinair team Maak kennis met ons Multidisciplinair team Het multidisciplinair team van ons ziekenfonds voor het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en Integrale Jeugdhulp Wie zijn wij? Ons team bestaat

Nadere informatie

Terugbetaling hulpmiddelen Vlaanderen

Terugbetaling hulpmiddelen Vlaanderen Terugbetaling hulpmiddelen Vlaanderen HELPS YOU SEE Terugbetaling hulpmiddelen Vlaanderen Afhankelijk van het doel van de hulpmiddelen zijn er in Vlaanderen 3 systemen van terugbetaling. Hulpmiddelen voor

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier vraagt u een tegemoetkoming in de kosten van absorberend en afschermend incontinentiemateriaal

Nadere informatie

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap De VDAB ook voor personen met een arbeidshandicap Onze dienstverlening op een rijtje Je bent werkzoekend, werknemer of zelfstandige en je hebt een langdurige beperking van fysieke, verstandelijke, psychische,

Nadere informatie

Het multidisciplinair team helpt u of uw wettelijke vertegenwoordiger bij het indienen van uw aanvraag voor ondersteuning bij het VAPH.

Het multidisciplinair team helpt u of uw wettelijke vertegenwoordiger bij het indienen van uw aanvraag voor ondersteuning bij het VAPH. MDT ONTHAALBROCHURE WAT IS HET MDT? MDT staat voor MultiDisciplinair Team. Dit team is samengesteld uit personen die deskundig zijn op verschillende terreinen (psycholoog, arts, verpleegkundige). Het multidisciplinair

Nadere informatie

Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE

Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE Plotseling is het zover... U bent het slachtoffer van een arbeidsongeval of een arbeidswegongeval. Deze brochure wil u wegwijs

Nadere informatie

MDT meerderjarigen. Wij helpen u bij het vinden van de juiste hulp! Adres: Caritasstraat 76, 9090 Melle 09/

MDT meerderjarigen. Wij helpen u bij het vinden van de juiste hulp! Adres: Caritasstraat 76, 9090 Melle 09/ MDT meerderjarigen Wij helpen u bij het vinden van de juiste hulp! Adres: Caritasstraat 76, 9090 Melle 09/210 69 69 Multidisciplinaire Teams (MDT) erkend en gesubsidieerd door Inhoud Wat is het VAPH?...

Nadere informatie

100816AR - OBZ 7 maart 2011 Aan voorzieningen voor opvang, begeleiding en behandeling van personen met een handicap

100816AR - OBZ 7 maart 2011 Aan voorzieningen voor opvang, begeleiding en behandeling van personen met een handicap Admin.richtlijnen 100816AR - OBZ 7 maart 2011 Aan voorzieningen voor opvang, begeleiding en behandeling van personen met een handicap Vragen naar: Julie Brackx / Patrick De Kinder Telefoon: 02 225 85 67

Nadere informatie

Aanvraag van ondersteuning via de procedure voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel of tetraplegie

Aanvraag van ondersteuning via de procedure voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel of tetraplegie Aanvraag van ondersteuning via de procedure voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel of tetraplegie Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de toepassing van het cumulverbod en de verschilregel

Nadere informatie

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING Versie september 2013 Deze overeenkomst

Nadere informatie

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten voor vervoer en verblijf

Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten voor vervoer en verblijf Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten voor vervoer en verblijf Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kan een persoon met een handicap die les volgt in het gewoon onderwijs, de terugbetaling

Nadere informatie

Persoonsvolgende Financiering

Persoonsvolgende Financiering Editie april 2016 Persoonsvolgende Financiering www.vaph.be 2 Persoonsvolgende Financiering ONDERSTEUNING OP MAAT De zorg, ondersteuning en assistentie voor personen met een handicap worden met de komst

Nadere informatie

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING Dit exemplaar ondertekend terugbezorgen aan St.-Oda PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING I OVEREENKOMST MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) (-21 JAAR) 1 IDENTITEIT VAN DE PARTIJEN Gegevens, hierna

Nadere informatie

Inschaling van de zorgzwaarte: wat en hoe?

Inschaling van de zorgzwaarte: wat en hoe? Inschaling van de zorgzwaarte: wat en hoe? www.vaph.be 2 Inschaling van de zorgzwaarte: wat en hoe? WAT IS ZORGZWAARTE EN HOE WORDT HET GEMETEN? Zorgzwaarte is een term voor de hoeveelheid ondersteuning

Nadere informatie

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING

PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING Dit exemplaar ondertekend terugbezorgen aan St.-Oda PROTOCOL VAN VERBLIJF, BEHANDELING OF BEGELEIDING I OVEREENKOMST MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM (MFC) (-21 JAAR) - OBSERVATIE- EN BEHANDELINGSGROEP 1 IDENTITEIT

Nadere informatie

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Aanvraag PAB (persoonlijk assistentiebudget)

MDT HET VEER CAR HOE KAN ONS MDT U HELPEN? Minderjarigen. Aanvraag PAB (persoonlijk assistentiebudget) MDT HET VEER CAR Revalidatiecentrum, v.z.w. Kazernestraat 35 A 9100 Sint-Niklaas Tel. 03/776.63.19 - Fax : 03/760.48.71 E-mail : revalidatiecentrum@hetveer.be Riziv : 9.53.406.07 HOE KAN ONS MDT U HELPEN?

Nadere informatie

Medisch attest voor de aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) via de spoedprocedure voor kinderen en jongeren

Medisch attest voor de aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) via de spoedprocedure voor kinderen en jongeren Medisch attest voor de aanvraag van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) via de spoedprocedure voor kinderen en jongeren Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier verklaart u dat een kind of

Nadere informatie

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF)

Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Checklist noodsituatie in het kader van persoonsvolgende financiering (PVF) Waarvoor dient deze checklist? Met deze checklist bezorgt u aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de

Nadere informatie

Persoonsvolgende Financiering

Persoonsvolgende Financiering Editie januari 2016 Persoonsvolgende Financiering www.vaph.be 2 Persoonsvolgende Financiering ONDERSTEUNING OP MAAT De zorg, ondersteuning en assistentie voor personen met een handicap worden met de komst

Nadere informatie

Wegwijs in het persoonsvolgend budget

Wegwijs in het persoonsvolgend budget Editie september 2017 Wegwijs in het persoonsvolgend budget www.vaph.be 2 Wegwijs in het persoonsvolgend budget Wat is een persoonsvolgend budget? Wat kunt u doen met een persoonsvolgend budget? Komt u

Nadere informatie

handbladbelgië-belgique

handbladbelgië-belgique handbladbelgië-belgique Vl a a m s Agentschap vo o r personen met een handicap Afgiftekantoor Gent X P608419 Driemaandelijks servicetijdschrift Nr 38 juni 2009 www.vaph.be P.B./P.P. B/57 Red de stoep Trottoir

Nadere informatie

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP?

UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? UW KIND INSCHRIJVEN BIJ DE TOEGANGSPOORT VAN INTEGRALE JEUGDHULP? Erkend MDT voor opmaak aanvraagdocument Integrale Jeugdhulp Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen COS Leuven campus Sint-Rafaël Kapucijnenvoer

Nadere informatie

Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier brengt u het VAPH op de hoogte van een eventuele combinatie van het persoonlijkeassistentiebudget

Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier brengt u het VAPH op de hoogte van een eventuele combinatie van het persoonlijkeassistentiebudget Melding van de combinatie van het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) met andere zorgvormen Vak voor de administratie Naam van de dossierbeheerder: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier brengt

Nadere informatie

Nummer: INF/MDT/1106. Brussel, 27 april Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren

Nummer: INF/MDT/1106. Brussel, 27 april Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Nummer: INF/MDT/1106 Brussel, 27 april 2011 Aan de instanties die erkend zijn om multidisciplinaire verslagen af te leveren Aan de voorzitter en de leden van de permanente werkgroep Inschrijvingen en Evaluaties

Nadere informatie