Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid"

Transcriptie

1 STAPPENPLAN fiche 4 Gericht gegevens verzamelen die je jeugdbeleid richting kunnen geven. Waarover gaat het? Het jeugdbeleid in jouw gemeente is geen blanco blad. Bij de opmaak van een nieuw jeugdbeleidsplan vertrek je bijgevolg niet vanaf nul. Enerzijds vertrek je van het huidige bestaande (jeugd)beleid en/of beleidsaccenten uit het verleden (eigen lokale prioriteiten, bevragingen, vaststellingen, besluiten ). Anderzijds is ook de veranderende samenleving en het effect daarvan op kinderen en jongeren, een gegevensbron om je jeugdbeleid vorm te geven. Het decreet verplicht niet om een maatschappelijk kader of omgevingsanalyse uit te werken. Het decreet vraagt wel om een grondige analyse te maken voor het jeugdwerkbeleid en het jeugdbeleid en enkel de besluiten daarvan op te nemen in je jeugdbeleidsplan. Die moeten immers richting geven aan de geformuleerde doelstellingen. Het blijft dus belangrijk om gegevens te verzamelen en te verwerken als onderbouw van je jeugdbeleid. Het opmaken van een jeugdbeleidsplan is het vormgeven van je lokaal jeugdbeleid. Goed lokaal jeugdbeleid is er voor zorgen dat kinderen en jongeren zich goed voelen binnen je gemeente of stad. Ondanks het feit dat de Vlaamse overheid geen of weinig verwachtingen uit op dit vlak, willen we iedereen aanraden om dit wel te doen. Een beleid is pas waardevol als het gestoeld is op gegevens, vaststellingen, onderzoek We willen je in deze fiche wat richting geven in het waarom, hoe, wanneer van gegevens verzamel. Waarom? Nog even inzoomen op het belang van deze stap in het planningsproces. De uitgangssituatie in kaart brengen doe je om een correct beeld te krijgen van de lokale situatie Dit om van daaruit de juiste keuzes te maken, doelgericht en efficiënt. Door de uitgangsituatie correct in beeld te brengen krijg je krediet bij andere beleidsactoren voor de keuzes die voorgesteld worden in het plan. Het helpt je om doelgericht te kunnen inspelen op kansen en rekening te houden met lokale beperkingen. We hebben het in deze fiche achtereenvolgens over: Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid Gericht gegevens verzamelen Gericht thematische gegevens verzamelen

2 Vertrek van je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid De samenleving staat niet stil. Dagelijks voltrekken zich allerhande demografische, economische sociale gebeurtenissen die een invloed kunnen hebben op het jeugdbeleid in Vlaanderen en dus ook op het jeugdbeleid in jouw specifieke gemeente of stad. Een brede kijk ontwikkelen is het verzamelen, bundelen van dergelijke gegevens om de huidige situatie (leefwereld, knelpunten, evoluties ) van kinderen en jongeren in kaart te brengen. Dit met de bedoeling om ze nadien rechtstreeks of onrechtstreeks mee te nemen in het vormgeven van je lokaal jeugdbeleid. Het gaat niet enkel om het verzamelen van cijfermatige gegevens. Even belangrijk zijn meningen, visie, trends, artikels, onderzoeken Het is moeilijk te omschrijven over welke gegevens of welke bagage je moet beschikken om een degelijke brede kijk te kunnen maken. Het komt erop aan om zicht te hebben op (of weet te hebben van) de meest relevante evoluties met betrekking tot kinderen en jongeren in Vlaanderen en in jou lokale situatie. Voor ervaren en doorwinterde jeugdconsulenten is het ontwikkelen van dergelijk bredere kijk een permanent proces. Het lezen van beleidsdocumenten van andere belendende beleidsdomeinen, relevante artikels en onderzoeken, tijdschriften, websites van organisaties Dit alles mentaal op slaan en mee nemen in het uittekenen van het lokaal jeugdbeleid. Ben je echter nieuw op de jeugddienst dan is het schrijven van je eerste beleidsplan de perfect aanleiding om je op korte termijn te verdiepen in deze materie. Daarmee is ook je persoonlijke rol als jeugdconsulent in dit planningsproces al een stuk ingevuld. Naast het vasthouden van de pen, draag je de grote verantwoordelijkheid om breder te kijken naar jeugdbeleid. Je bagage als professionele jeugdbeleidontwikkelaar te ontsluiten en gericht mee te geven aan andere betrokkenen in dit proces. Gericht gegevens verzamelen Naast je eigen brede kijk op jeugd en jeugdbeleid, is er ook nood aan doelgerichte gegevens en input die je analyse (en uiteindelijk de keuzes) in de goede richting sturen. Analyse is een dynamisch proces van verwerking en interpretatie van gegevens is een onderdeel van een dynamisch analyseproces. Tijdens het maken van een analyse (hoe zit het met het jeugdwerk en jeugdwerkbeleid, hoe zit het met jeugd en jeugdbeleid?) zal je ook te weten komen welke gegevens belangrijk zijn om de huidige situatie goed naar waarde te schatten. Je moet dus voortdurend op zoek naar aanvullende gegevens. Die maken onderwerp uit van verder onderzoek of bevragingen. Met de nieuwe input kan je dan weer aan de slag in je analyse. Uiteindelijk kom je tot goed onderbouwde besluiten, hetgeen het draagvlak voor je jeugdbeleid vergroot.

3 Inventariseren van stakeholders Wie zijn de rechtstreekse en onrechtstreeks belanghebbenden in dit verhaal? Het is goed om bij de aanvang van de gegevensverzameling even bij deze vraag stil te staan. Welke voorzieningen of actoren zijn er binnen de gemeentegrenzen (of eventueel bovenlokale initiatieven met lokale uitstraling) die rechtreeks betrokken partij zijn. Dergelijke inventaris opent nieuwe perspectieven en voorkomt dat je belangrijke partners of spelers over het hoofd ziet. Zie dit niet als een verplicht nummertje, maar eerder als achtergrondinformatie die van pas kan komen bij het maken van je analyse. Zo stel je misschien vast dat er een aantal potentiële spelers zijn die vandaag nauwelijks in beeld komen als het gaat om het jeugdbeleid van de gemeente. Of misschien blijkt dat heel veel aandacht wordt opgeslorpt door maar een beperkt aantal actoren. Het inventariseren van relevante spelers kan je doen via het opmaken van een stakeholderskaart (zie fiche instrumenten 1) of het maken van een jeugdgerichte sociale kaart. Uiteindelijk behoort een inventaris van voorzieningen ook tot de kwantitatieve gegevens. Kwantitatieve gegevens verzamelen Met kwantitatieve gegevens bedoelen we vooral cijfergegevens die iets kunnen zeggen over aantallen, spreiding of evoluties. Vaak laten ze toe om globale beschouwingen te maken en evoluties te detecteren. Enkele voorbeelden van kwantitatieve gegevens zijn: Aantal + evoluties van kinderen en jongeren per leeftijdscategorie: om hoeveel jeugd gaat het? Van welke categorie (kinderen, tieners, jongeren)? Is het een groeiende of krimpende groep? Spreiding van jeugd op wijkniveau: waar wonen bv. veel gezinnen met jonge kinderen? Aantal kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare positie. Onderwijsniveau van middelbare scholieren: ASO TSO BSO. Het onderwijsniveau blijkt immers een zeer belangrijke factor in de vrijetijdsbesteding van jeugd. Aantal jeugdwerkinitiatieven per soort en spreiding daarvan, jeugdwerkindex. Gegevens over aantal leden en leiding (en evoluties daarvan) van de lokale jeugdwerkinitiatieven. Hoe meer dergelijke gegevens beschikbaar zijn op niveau van de wijken of deelgemeenten, des te meer kun je ze gebruiken om het jeugdbeleid doelgericht af te stemmen. Zo zal de ene wijk misschien veel jonge gezinnen kennen terwijl de andere vergrijst.

4 Thematische inventaris en gegevens Voor een aantal thema s kan het zeer zinvol zijn om een gerichte thematische inventaris op te maken. Dat zal ongetwijfeld eerder gebeuren voor de nieuwe prioriteiten brandveiligheid en jeugdcultuur, maar kan rond andere thema s zeer relevant zijn. Voor heel wat thema s levert een gerichte inventaris echt waardevolle informatie op. Bvb: jeugdcultuur: Welke programmatie is er momenteel naar kinderen en jongeren? Hoeveel en welke kinderen en jongeren maken daar gebruik van? Welke informatiekanalen worden momenteel gebruikt om kinderen en jongeren te informeren? Welke organisaties zijn onrechtstreeks partner in dit verhaal? Kwalitatieve gegevens verzamelen Wat kwalitatieve gegevens betreft komen we op het terrein van inspraak en bevragingen (zie ook fiche 5 inspraak en participatie). Uit recent onderzoek blijkt dat jeugddiensten 80% van hetgeen ze bevragen eigenlijk bevestigt wat men al wist. Dat wijst erop dat we geneigd zijn om te veel te bevragen of dat we het te weinig gericht doen. Of anders gezegd: we brengen te veel in kaart wat we eigenlijk al weten. Uiteraard wil dit niet zeggen dat het bevestigd zien van bepaalde evidenties niet waardevol kan zijn voor de credibiliteit van je doelstellingen en acties. Belangrijk bij het verzamelen van kwalitatieve gegevens, is het afbakenen van je zoektocht: Wat wil je weten? Welke informatie zoeken we? Probeer zo concreet mogelijk te omschrijven wat je zoekt in een onderzoeksvraag of uitgangsvraag. Bij wie kunnen we deze informatie vinden? Welke actoren of groepen kunnen ons over deze vraag iets vertellen. Kinderen, jongeren, begeleiders, deskundigen, bevoorrechte getuigen Hoe verzamelen we deze informatie? Wat is de beste (meest efficiënte, meest doelgerichte) methode om een antwoord te krijgen op onze vraag? Rond het kiezen van de juiste methode vind je meer informatie onder instrumenten en modellen (instrumentenfiche 8: stroomdiagram gegevens verzamelen).

5 Gegevens als belangrijke input voor een SWOT-analyse Gegevens zijn ook een belangrijke bron voor een SWOT-analyse (zie fiche instrumenten 2). Stel dat je een SWOT-analyse wil maken van het jeugdinformatiebeleid, dan is het belangrijk om te weten welke mogelijke informatiekanalen de gemeente vandaag gebruikt. Het is ook belangrijk om te weten of kinderen en jongeren deze kanalen kennen en gebruiken, en welke de kanalen zijn die hen het meeste aanspreken. Zonder die gegevens kun je moeilijk een scherpe evaluatie maken van het huidige beleid en wenselijke toekomstscenario s.

DE VERKENNINGSFASE & DE FUNDAMENTEN VAN EEN JEUGDBELEIDSPLAN DE OPMAAK VAN EEN WERKPLANNING OF EERST EEN STUURGROEP

DE VERKENNINGSFASE & DE FUNDAMENTEN VAN EEN JEUGDBELEIDSPLAN DE OPMAAK VAN EEN WERKPLANNING OF EERST EEN STUURGROEP DE VERKENNINGSFASE & DE FUNDAMENTEN VAN EEN JEUGDBELEIDSPLAN Net zoals een nieuw huis goede fundamenten vereist, heeft een goed plan nood aan een stevige basis. Sterker nog, een goed plan staat of valt

Nadere informatie

Concreet: in kaart brengen van Sterkten, Zwakten, Kansen en Bedreigingen

Concreet: in kaart brengen van Sterkten, Zwakten, Kansen en Bedreigingen INSTRUMENTEN fiche 2 Een handig hulpmiddel voor het maken van een analyse als onderbouw van je jeugdbeleid To SWOT or not to SWOT? Deze fiche verkent kort de mogelijkheden van een SWOT-analyse als methode

Nadere informatie

Titel tekst. van je. je plan. Wat is. richting aan om. groep, enkele

Titel tekst. van je. je plan. Wat is. richting aan om. groep, enkele Titel tekst STAPPENPLAN fiche 1 Terreinverkenning, het fundament van je plan Lokale inkleuring van integrale jeugdbeleid? Vanuit welke visie werken we? De fundamenten van je plan Net zoals een nieuw huis

Nadere informatie

INSTRUMENTEN fiche 6 Model van financieel overzicht JBP

INSTRUMENTEN fiche 6 Model van financieel overzicht JBP INSTRUMENTEN fiche 6 Model van financieel overzicht JBP Een mogelijke manier om het financieel overzicht in je JBP op een overzichtelijke manier uit te werken Belangrijk Deze fiche geeft een voorbeeld

Nadere informatie

Opmaak jeugdbeleidsplan algemene richtlijnen

Opmaak jeugdbeleidsplan algemene richtlijnen Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Arenbergstraat 9 1000 Brussel T 02 553 42 45 F 02 553 42 39 www.sociaalcultureel.be sociaalcultureel@vlaanderen.be Nota aan het college van burgemeester

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN

STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN STRATEGIE EN JEUGD STAD ANTWERPEN De stad Antwerpen Antwerpen = stad + 9 districten Stad : bovenlokale bevoegdheden: ruimtelijk structuurplan, Districten: lokale bevoegdheden: cultuur, sport, jeugd, senioren,

Nadere informatie

Meten is weten, lokaal jeugdbeleid een stukje ontcijferd

Meten is weten, lokaal jeugdbeleid een stukje ontcijferd Meten is weten, lokaal jeugdbeleid een stukje ontcijferd Ilse Holvoet ABC van het lokale jeugdbeleid Opmars van de jeugdconsulent Meten is weten, lokaal jeugdbeleid een stukje ontcijferd cijferboek Tabel

Nadere informatie

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren Nu beslissen De motieven om te starten met leerlingenparticipatie kunnen zeer uiteenlopend zijn, alsook de wijze waarop je dit in de klas of de school invoert. Ondanks de bereidheid, de openheid en de

Nadere informatie

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 1 Waarom veranderen? Wellicht ken je het lokaal jeugdbeleidsplan wel, het is het plan van een gemeente over hoe ze werk willen maken van jeugdwerk- en

Nadere informatie

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE

EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE EENVRIJETIJDSBELEIDVOOR KINDERENIN ARMOEDE Vanuit jeugddienstperspectief VVJ Vereniging Vlaamse Jeugddiensten vzw Ossenmarkt 3 2000 Antwerpen T 03 821 06 06 F 03 821 06 09 E info@vvj.be W www.vvj.be Eenvrijetijdsbeleidvoorkinderen

Nadere informatie

Hoe kwaliteitsvol omgaan met outputresultaten? SOK - Omgaan met output in het onderwijs

Hoe kwaliteitsvol omgaan met outputresultaten? SOK - Omgaan met output in het onderwijs Hoe kwaliteitsvol omgaan met outputresultaten? SOK - Omgaan met output in het onderwijs 1 Een outputbeleid kunnen voeren met behulp van een stappenplan SOK - Omgaan met output in het onderwijs 2 Stappenplan

Nadere informatie

JEUGDWERK IN DE GEMEENTE

JEUGDWERK IN DE GEMEENTE JEUGDWERK IN DE GEMEENTE Je eenheid ontvangt van de stad of gemeente een hoop ondersteuning en subsidies. Het gemeentelijk beleid bepaalt welke ondersteuning er voorzien is en welke subsidies verdeeld

Nadere informatie

Woningmarkt in kaart brengen

Woningmarkt in kaart brengen Woningmarkt in kaart brengen Vlaamse beleidsprioriteit 1 De gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden 1 De woningmarkt in de gemeente in kaart brengen, zowel de

Nadere informatie

Dirk Meulemans Stafmedewerker Management en Organisatie. de positie van projectverantwoordelijke in een gemiddeld bestuur Hoe zou ik dat nu aanpakken?

Dirk Meulemans Stafmedewerker Management en Organisatie. de positie van projectverantwoordelijke in een gemiddeld bestuur Hoe zou ik dat nu aanpakken? Inspiratiedag Kinderopvang: Huizen van het Kind: in de praktijk Dirk Meulemans Stafmedewerker Management en Organisatie Inleiding Wie ben ik niet? Vertrekpunt: de positie van projectverantwoordelijke in

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING De minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en armoedebestrijding

Nadere informatie

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel?

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Beleidsplanning in Geel Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Geel sterk stijgend aantal inwoners - 2013: 38.238 (+ 13,5% t.o.v. 2000) grote oppervlakte: stedelijke kern landelijke deeldorpen

Nadere informatie

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016

Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad. Een overzicht 27 september 2016 Traject Diversiteit in/en het jeugdwerk in de stad Een overzicht 27 september 2016 Aanleiding Cf. Heterogeen samengestelde samenleving superdiversiteit Twee vaststellingen: Participatie MKKJ lager dan

Nadere informatie

Ontwikkel missie, visie, doelstellingen, waarden en normen

Ontwikkel missie, visie, doelstellingen, waarden en normen Stap 7 Ontwikkel missie, visie, doelstellingen, waarden en normen Doel Elke strategie moet vanuit sturende elementen worden opgebouwd. Deze elementen geven de richting aan waarin de onderneming wil evolueren;

Nadere informatie

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017 Wegwijzer: Algemeen overzicht WEGWIJZER - Strategische doelstelling 1: Professionaliseren en uitdragen van het project Wegwijzer naar de burgers en naar het beleid Operationele doelstelling 1.1 Professionaliseren

Nadere informatie

NT2-docent, man/vrouw met missie

NT2-docent, man/vrouw met missie NT2docent, man/vrouw met missie Resultaten van de bevraging bij NT2docenten Door Lies Houben, CTOmedewerker Brede evaluatie, differentiatie, behoeftegericht werken, De NT2docent wordt geconfronteerd met

Nadere informatie

Situering en aanleiding (1)

Situering en aanleiding (1) Evaluatie decreet grond- en pandenbeleid van 27 maart 2009 Kennisdeling regelgeving en beleidsevaluatie 25 januari 2016 Situering en aanleiding (1) Structuur decreet grond rond- en pandenbeleid - Boek

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016.

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 2016-0706 03-05- BIJLAGE Bijlage nr. 3 Verantwoordingsnota in het kader van het lokaal jeugdbeleid 2016 Het voortgangsrapport Cultuur, Jeugd en Sport 2016

Nadere informatie

Lokaal loket kinderopvang en registratie 1

Lokaal loket kinderopvang en registratie 1 Lokaal loket kinderopvang en registratie 1 24/01/2019 Lokale loketten kinderopvang zijn een belangrijke hefboom om de toegankelijkheid van kinderopvang te verbeteren. Het zijn neutrale informatie- en ondersteuningspunten

Nadere informatie

ERKENDE, NIET-GESUBSIDIEERDE SPORTFEDERATIES

ERKENDE, NIET-GESUBSIDIEERDE SPORTFEDERATIES RAPPORTERING 2015 ERKENDE, NIET-GESUBSIDIEERDE SPORTFEDERATIES DECREET VAN 13 JULI 2001 HOUDENDE DE REGELING VAN DE ERKENNING EN SUBSIDIËRING VAN DE VLAAMSE SPORTFEDERATIES, DE KOEPELORGANISATIE EN DE

Nadere informatie

DE KAARTEN OP TAFEL: EEN DISCUSSIE OP GANG BRENGEN

DE KAARTEN OP TAFEL: EEN DISCUSSIE OP GANG BRENGEN DE KAARTEN OP TAFEL: EEN DISCUSSIE OP GANG BRENGEN 1 2 INHOUDSTAFEL 1. Een open gesprek over de jeugddienst 1.1 Waarom het gesprek aangaan? 1.2 Mogelijkheden tot gesprek 2. De jeugdraad speelt mee! 2.1

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Opstellen van een beleidsplan

Opstellen van een beleidsplan Opstellen van een beleidsplan Leer- en deeldag eerstelijnszones Dinsdag 19 maart, Antwerpen Overzicht Waarom beleidsplanning Met wie Proces: wie initieert? Verhouden op maatschappelijke context + gegevens

Nadere informatie

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen stuk ingediend op 1834 (2012-2013) Nr. 1 7 december 2012 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de heer Bart Van Malderen, de dames Tinne Rombouts, Danielle Godderis-T Jonck, Elisabeth Meuleman en Ulla

Nadere informatie

Inhoud. 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan

Inhoud. 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan Verwachtingen? Inhoud 1. Het wat en hoe van een beleidsplan 2. De voorbereidingen voor het schrijven van een beleidsplan 3. Het opstellen van een beleidsplan Goed om weten Niet elke club kan / wil evenveel

Nadere informatie

ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet

ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet ADVIES op het voorstel van decreet houdende de wijziging van het DAC- decreet Het Vlaams parlement vraagt advies aan de Vlaamse Jeugdraad rond de voorgestelde wijzigingen in het DAC-decreet. De wijzigingen

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

MAAK HET MEE! Beleidsplan

MAAK HET MEE! Beleidsplan MAAK HET MEE! Beleidsplan 2018 2023 Met trots stellen wij aan u voor, het beleidsplan van KOCA voor 2018-2023! De start werd genomen op een algemene beleidsdag in januari 2017, waar meer dan 500 betrokkenen

Nadere informatie

ADVIES Het lokale jeugdbeleidsplan, een fundamenteel instrument voor de ontwikkeling van een participatief categoriaal lokaal jeugdbeleid

ADVIES Het lokale jeugdbeleidsplan, een fundamenteel instrument voor de ontwikkeling van een participatief categoriaal lokaal jeugdbeleid ADVIES Het lokale jeugdbeleidsplan, een fundamenteel instrument voor de ontwikkeling van een participatief categoriaal lokaal jeugdbeleid In dit advies formuleert de Vlaamse Jeugdraad aanbevelingen voor

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan jeugdconsulent (Vrije tijd - Jeugd)

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan jeugdconsulent (Vrije tijd - Jeugd) Functie Graadnaam: administratief medewerker Functienaam: administratief medewerker Functiefamilie: administratief uitvoerend Functionele loopbaan: C1-C3 Afdeling: Vrije tijd Dienst: Jeugd Subdienst: Code:

Nadere informatie

ADVIES PLANLASTENDECREET

ADVIES PLANLASTENDECREET ADVIES PLANLASTENDECREET Voorontwerp van decreet houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse gemeenschap en het Vlaamse Gewest aan lokale besturen subsidies worden toegekend In

Nadere informatie

j.e.u.g.d. en de clustering van diensten

j.e.u.g.d. en de clustering van diensten j.e.u.g.d. en de clustering van diensten VVJ Vlaams-Brabant 6 februari 2018 Wat wil je graag voorleggen aan je collega s? Situatieschets Hoe gaat het er elders aan toe? Voorbeelden van structuren? Voorbeelden

Nadere informatie

Prof. Dr. Danny Wildemeersch, Prof. Dr. Maria Bouverne-De Bie, Anja Claeys, Katrijn Vanduffel & Leen Schillemans.

Prof. Dr. Danny Wildemeersch, Prof. Dr. Maria Bouverne-De Bie, Anja Claeys, Katrijn Vanduffel & Leen Schillemans. 1. Referentie Referentie Bouverne-De Bie, M., Wildemeersch, D., Claeys, A., Schillemans, L. & Vanduffel, K. (2002). Onderzoeksrapport Lokaal jeugdbeleid in ontwikkeling. Onuitgegeven onderzoeksrapport,

Nadere informatie

Bijscholing Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip!

Bijscholing Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip! Bijscholing Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip! Maandag 15 december 2014 Oudergem Spreker: Frank Bulcaen Vlaamse Sportfederatie vzw Zuiderlaan 13 9000 Gent T+32 9 243 12 90

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen Opschrift Datum Gewijzigd bij Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid 6 juli 2012 Decreet van 19 december 2014 houdende

Nadere informatie

Jeugdopbouwwerk 2.0. Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit. Antwerpen, 14 mei 2013

Jeugdopbouwwerk 2.0. Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit. Antwerpen, 14 mei 2013 Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit Antwerpen, 14 mei 2013 Lokale jeugdbeleidsplanning 2011-2013 als opstap Advies bij de opmaak van lokale jeugdbeleidsplannen

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

LIGHT. plan. jeugd. beleids

LIGHT. plan. jeugd. beleids LIGHT J E U G D E N B R U S S E L jeugd beleids plan voorwoord voorwoord Je bent jong of werkt met kinderen en jongeren in Brussel? Dan wil je natuurlijk weten wat er voor jou allemaal te beleven of te

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen. Gent. Samen voor een lokaal gezinsbeleid

Ontbijtvergaderingen. Gent. Samen voor een lokaal gezinsbeleid Ontbijtvergaderingen Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Workshop Buurtgerichte netwerken en Huizen van het Kind VVSG - Samenhang Lokaal Geïntegreerd Gezinsbeleid 2 Instrumenten Buurtgerichte netwerken

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr juni 2012 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1589 (2011-2012) Nr. 7 27 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september 2016 Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Goedkeuring Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK, 1989).

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

OPVANG JEUGDWERK? WAT? 16/12/2011

OPVANG JEUGDWERK? WAT? 16/12/2011 OPVANG JEUGDWERK? WAT? Kan de gemeente zelf jeugdwerk opzetten? Wat is de functie van gemeentelijk jeugdwerk? Toenemende opvangvraag hoe profileren? 1 lokale overheden beschouwen het als hun taak om naast

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Onroerenderfgoedrichtplan Hoogstamboomgaarden in Haspengouw. Anse Kinnaer

Onroerenderfgoedrichtplan Hoogstamboomgaarden in Haspengouw. Anse Kinnaer Onroerenderfgoedrichtplan Hoogstamboomgaarden in Haspengouw Anse Kinnaer Wat is een onroerenderfgoedrichtplan? Onroerenderfgoeddecreet 12/07/2012 Nieuw instrument om het erfgoed te behouden en ontwikkelen

Nadere informatie

Handleiding Startwijzer

Handleiding Startwijzer Handleiding Startwijzer Aan de slag met de Startwijzer VO De Startwijzer VO is een digitale scan die in beeld brengt hoe startende leraren op school ingewerkt en begeleid worden en op welke onderdelen

Nadere informatie

BBC EN PLANNING IN GEEL

BBC EN PLANNING IN GEEL BBC EN PLANNING IN GEEL Geel? GEEL? Geel? 38.000 inwoners Antwerpse Kempen Gezinsverpleging - Barmhartige Stede Uitgestrekt grondgebied: ca 11.000 ha Stedelijke kern versus landelijk buitengebied Aanwezigheid

Nadere informatie

Visienota Antwerpse jeugdwerkpartners

Visienota Antwerpse jeugdwerkpartners Visienota Antwerpse jeugdwerkpartners Van: Aan: Betonne Jeugd Chirojeugd Vlaanderen FOS Open Scouting Formaat JES JC Kavka / JCC Zappa Kras Jeugdwerk Platform Allochtone Jeugdwerkingen Recht-Op Jongeren

Nadere informatie

Netwerk klachtenmanagement

Netwerk klachtenmanagement Netwerk klachtenmanagement 8 maart 2017 Leen Cassiers - Coördinator klachten en meldingen Agenda Korte voorstelling van het Agentschap Wegen en Verkeer - Wie zijn we en wat doen we? Wat is ons klachtenbeeld?

Nadere informatie

De Businesscase Light

De Businesscase Light De Businesscase Light Instrument om de kansen voor verbeteringen en innovatie in de dagelijkse zorg thuis in te schatten en in te voeren De Businesscase Light is een instrument om de kansen en de sterke

Nadere informatie

Aanloop naar de. gemeenteraadsverkiezingen 2018

Aanloop naar de. gemeenteraadsverkiezingen 2018 Aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Welkom Namens Vlaamse Ouderenraad Lokaal Inleiding Inhoud van vandaag 6 stappenplan memorandum: Timing Informatieverzameling Bepalen van prioriteiten Opmaak

Nadere informatie

Bestuurlijke context Nieuwe gemeentewet Gemeentedecreet: algemeen beleidsplan, adviesraden en beheer Grondwet: bevoegdheidsverdeling gemeenschap (pers

Bestuurlijke context Nieuwe gemeentewet Gemeentedecreet: algemeen beleidsplan, adviesraden en beheer Grondwet: bevoegdheidsverdeling gemeenschap (pers De schepen: regisseur van het lokaal jeugd- en cultuurbeleid VVSG-vorming De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder Februari-maart 2007 1 Bestuurlijke context Nieuwe gemeentewet Gemeentedecreet: algemeen

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Basistraject lokaal jeugdbeleid

Basistraject lokaal jeugdbeleid Basistraject lokaal jeugdbeleid Inhoud en competenties per basismodule Basismodule Ruimte op 23 september en 23 oktoberi 2014 (Brussel) Kinderen en jongeren mogen er zijn en ruimte innemen, letterlijk:

Nadere informatie

Interview met minister Joke Schauvliege

Interview met minister Joke Schauvliege Interview met minister Joke Schauvliege over de rol en de toekomst van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. Dertien etnisch-cultureel diverse federaties zijn erkend binnen het sociaalcultureel werk.

Nadere informatie

Stageboekje HOOFDanimator in het jeugdwerk

Stageboekje HOOFDanimator in het jeugdwerk Stageboekje HOOFDanimator in het jeugdwerk Jeugd Rode Kruis vzw Motstraat 40 2800 Mechelen www.jeugdrodekruis.be jeugdrodekruis@rodekruis.be 1 INHOUDSTAFEL Praktische gegevens 3 Stage info 4 Voor de start

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD OPWIJK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD OPWIJK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD OPWIJK In Opwijk wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende de organisatie van het overleg

Nadere informatie

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel

Afbeelding: TriamFloat Effectmetingsmodel Het meten van het effect van leren en ontwikkelen is een belangrijk thema bij onze klanten. Organisaties willen de toegevoegde waarde van leren weten en verwachten een professionele aanpak van de afdeling

Nadere informatie

Lokaal overleg kinderopvang Kortrijk

Lokaal overleg kinderopvang Kortrijk Lokaal overleg kinderopvang Kortrijk Inleiding: hoe kwam dit memorandum tot stand. Het Lokaal overleg Kinderopvang Kortrijk is een door het stadsbestuur erkende adviesraad. Deze is samengesteld op basis

Nadere informatie

Aan de slag met de lokale samenwerkingsovereenkomst GBO van start tot finish

Aan de slag met de lokale samenwerkingsovereenkomst GBO van start tot finish Aan de slag met de lokale samenwerkingsovereenkomst GBO van start tot finish Een lokale samenwerkingsovereenkomst is in wezen een eindpunt in een onderhandelingsproces om het samenwerkingsverband GBO vorm

Nadere informatie

Advies. Proefproject LZV s. Brussel, 24 juni Mobiliteitsraad

Advies. Proefproject LZV s. Brussel, 24 juni Mobiliteitsraad Advies Proefproject LZV s Brussel, 24 juni 2011 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36 1040 Brussel T +32 2 209 01 25 F +32 2 217 70 08 info@mobiliteitsraad.be www.mobiliteitsraad.be Adviesvraag: Proefproject

Nadere informatie

ADVIES Groenboek Interne Staatshervorming

ADVIES Groenboek Interne Staatshervorming ADVIES Groenboek Interne Staatshervorming In het Groenboek Interne Staatshervorming formuleert de Vlaamse Regering beleidsvoorstellen met betrekking tot lokale planlastvermindering en interne staatshervorming.

Nadere informatie

Nieuw beleidskader sociaal-cultureel volwassenenwerk. Sectormoment Kaaitheater - 25/02/2016

Nieuw beleidskader sociaal-cultureel volwassenenwerk. Sectormoment Kaaitheater - 25/02/2016 Nieuw beleidskader sociaal-cultureel volwassenenwerk Sectormoment Kaaitheater - 25/02/2016 Welkom en inleiding Luc Delrue Secretaris-generaal Departement CJSM In gesprek met Sven Gatz Vlaams minister van

Nadere informatie

Opmaak verantwoordingsnota Jeugd

Opmaak verantwoordingsnota Jeugd Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Arenbergstraat 9 1000 Brussel T 02 553 42 45 F 02 553 42 39 www.sociaalcultureel.be sociaalcultureel@vlaanderen.be Nota aan het college van Burgemeester

Nadere informatie

1. Respons. 2. Werd er in elke gemeente een lokale coördinator (LCO) aangesteld? beleidsplananalyse: vragenlijstmethode:

1. Respons. 2. Werd er in elke gemeente een lokale coördinator (LCO) aangesteld? beleidsplananalyse: vragenlijstmethode: Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Partner in de Hogeschool Universiteit Brussel Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel Bevraging van de gemeenten in verband met de implementatie van het decreet opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Kort Verslag Themaronde 19 april 2013

Kort Verslag Themaronde 19 april 2013 Kort Verslag Themaronde 19 april 2013 In dit verslag wordt kort ingegaan op de verschillende thema s die aan bod kwamen in de uitwisselingsronde. Deze thema s werden bepaald aan de hand van de noden van

Nadere informatie

Waar liggen je kansen online?

Waar liggen je kansen online? Waar liggen je kansen online? Onderzoek het, kijk naar je doelgroep De essentie van een goede online strategie is het aanbieden en creëren van relevante informatie en die informatie op het juiste moment

Nadere informatie

CHESS Het stappenplan

CHESS Het stappenplan CHESS Het stappenplan In 7 stappen naar betere jeugdsportplannen 1. Wat willen we verbeteren? De probleemanalyse 1.1 Welk probleem willen we aanpakken? 1.2. Voor wie is het een 1.3 Welke gevolgen heeft

Nadere informatie

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving STATUTEN Gemeenteraad 14 januari 2014 Statuten stedelijke jeugdraad Waregem Titel I Een inleidende omschrijving De stedelijke jeugdraad van Waregem is het parlement waar jongeren, met interesse voor het

Nadere informatie

ADVIES Beleidsnota s Cultuur, Leefmilieu en Natuur

ADVIES Beleidsnota s Cultuur, Leefmilieu en Natuur ADVIES Beleidsnota s Cultuur, Leefmilieu en Natuur Op 26 oktober 2009 diende minister Joke Schauvliege haar beleidsnota s Cultuur en Leefmilieu/Natuur in bij het Vlaams Parlement. In deze beleidsdocumenten

Nadere informatie

Vlaamse Regering ~~. =

Vlaamse Regering ~~. = VR 2012 0911 DOC.1119/2 Vlaamse Regering ~~. = >>J - n= Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende bepaling van de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het gemeentelijk jeugdbeleid DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Waarom was dit nodig? Structuur al 25 jaar ongewijzigd: wel steeds uitgebreid en aangebouwd, maar niet consequent, verkokerd Doelstellingen organisatie Modern

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk VANWEGE STAKEN VAN STEMMEN BIJ HET AMENDEMENT VAN ONAFHANKELIJK MOERDIJK OVER DIT ONDERWERP WORDT DIT OPNIEUW GEAGENDEERD IN DE RAADSVERGADERING VAN 25 FEBRUARI 2010. RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4 Raadsvergadering

Nadere informatie

Jeugdwerker Ninove (M/V)

Jeugdwerker Ninove (M/V) VACATURE vzw LEJO Jeugdwerker Ninove (M/V) Voltijdse betrekking Contract bepaalde duur tot en met 31/12/2015 met kans op verlenging Standplaats: Ninove De samenwerking vzw LEJO en stad Ninove Een onderzoeksrapport

Nadere informatie

Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van XXX houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuurverenigingen

Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van XXX houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuurverenigingen Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van XXX houdende de erkenning en subsidiëring van milieu- en natuuren Tabel met activiteiten KEUZEWIJZER Deze tabel geeft de invulling van de activiteiten

Nadere informatie

Hoe kan je breed en permanent evalueren?

Hoe kan je breed en permanent evalueren? Ronde 2 Martien Berben & Marleen Colpin Centrum voor Taal en Onderwijs - K.U.Leuven Contact: Martien.berben@arts.kuleuven.be Marleen.colpin@arts.kuleuven.be Hoe kan je breed en permanent evalueren? De

Nadere informatie

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE

ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE ZIJ AAN ZIJ TEGEN KINDERARMOEDE Ervaringen uit de pilootgemeenten Tinne Mertens CEBUD 1 EEN VEILIGE KINDERTIJD 2 Projectfinanciering Provincie Antwerpen CEBUD (Thomas More) en Welzijnszorg Kempen Verloop

Nadere informatie

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek

Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek Algemeen verslag denkdag 15 juni 2015 de Kriekelaar Schaarbeek 1 Inleiding 2 Op 15 juni 2015 verzamelden de leden van de advieswerkgroep Sociaal-Cultureel Werk en vertegenwoordigers van regionale koepelverenigingen

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; BESLUIT: Ontwerp van decreet houdende regeling tot erkenning en subsidiëring van een Vlaamse organisatie ter ondersteuning van welzijnsbevordering en samenlevingsopbouw DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse

Nadere informatie

Memorandum gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaamse Jeugdraad pleit voor

Memorandum gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaamse Jeugdraad pleit voor Memorandum gemeenteraadsverkiezingen De gemeenteraadsverkiezingen van 2012 staan voor de deur. Een boeiende periode voor politici. Maar zeker ook voor kinderen, jongeren en hun verenigingen. Partijen ontwikkelen

Nadere informatie

Kindvriendelijke publieke ruimte in Turnhout. Kind & Samenlevings vzw & Fris in het landschap

Kindvriendelijke publieke ruimte in Turnhout. Kind & Samenlevings vzw & Fris in het landschap Kindvriendelijke publieke ruimte in Turnhout Kind & Samenlevings vzw & Fris in het landschap Waar moet het naartoe met de publieke ruimte voor kinderen en jongeren? Kind & Samenlevings vzw & Fris in het

Nadere informatie

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren.

ACTIEFICHES. Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. ACTIEFICHES Stap 1: Analyseer je innovatiemogelijkheden Een goed begrip van je huidige (probleem)situatie laat toe om gerichter te innoveren. Voldoende steun en middelen zijn essentieel om via innovatie

Nadere informatie

Evaluatie. van het DREAM-project SAMENVATTING

Evaluatie. van het DREAM-project SAMENVATTING Evaluatie van het DREAM-project SAMENVATTING Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel 13 juni 2008 Samenvatting In de

Nadere informatie

Onderzoeksvraag Uitkomst

Onderzoeksvraag Uitkomst Hoe doe je onderzoek? Hoewel er veel leuke boeken zijn geschreven over het doen van onderzoek (zie voor een lijstje de pdf op deze site) leer je onderzoeken niet uit een boekje! Als je onderzoek wilt doen

Nadere informatie

Beleidsparticipatie. Hier komt de titel van de presentatie

Beleidsparticipatie.  Hier komt de titel van de presentatie Beleidsparticipatie hannes.jossart@bataljong.be ellen.degrauwe@bataljong.be zita.depauw@bataljong.be Hier komt de titel van de presentatie 1 Participatie is een fundamenteel recht van kinderen en jongeren

Nadere informatie

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 20 december 2018

Vlaamse Woonraad Werkprogramma VLAAMSE WOONRAAD. Vlaanderen is wonen. Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 20 december 2018 Vlaamse Woonraad 2019 Werkprogramma Goedgekeurd door de Vlaamse Woonraad op 20 december 2018 VLAAMSE WOONRAAD Vlaanderen is wonen Colofon Vlaamse Woonraad De Vlaamse Woonraad is de strategische adviesraad

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Jeugdconsulent(e) Niv. B1-B3 * (M/V)

Functiebeschrijving. Jeugdconsulent(e) Niv. B1-B3 * (M/V) Functiebeschrijving Jeugdconsulent(e) Niv. B1-B3 * (M/V) 1. Functietitel Jeugdconsulent(e). 2. Globaal doel van de functie De jeugddienst heeft tot doel het jeugdbeleid van de gemeente uit te werken, uit

Nadere informatie