Versie 3.0 maart e helft 2009 Carbon Footprint

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versie 3.0 maart e helft 2009 Carbon Footprint"

Transcriptie

1 Versie 3.0 maart e helft 2009 Carbon Footprint

2 Inhoud Directieverklaring 2 Organisatie 3 Carbon Footprint 7 Quickwins 13 Reductiedoelstellingen 14 Voortgang ten opzichte van referentiejaar 17 Berekeningsmodellen 19 Annex I CO2-Emissions 20 1.

3 Directieverklaring Gebr. De Koning realiseert duurzame bedrijfsvoering door een bewustwordingsproces rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het eerste Carbon Footprint rapport dat we hebben opgesteld, beschrijft de volledige CO2-inventarisatie over het jaar Dit is echter het begin van een bewustwordingsproces rondom de huidige CO2- uitstoot. Voor Gebr. De Koning liggen er veel mooie kansen in de bijdrage die we kunnen leveren voor onze opdrachtgevers in het kader van productontwikkeling en business development; hiermee kunnen we tevens een significante bijdrage leveren aan de CO2-reductie binnen onze sector. Als organisatie vinden wij het van belang een bijdrage te leveren aan deze maatschappelijke discussie. Dit doen we vanuit onze eigen organisatie Gebr. De Koning. Gebr. De Koning heeft in eigen beheer groot materieel draaien, waarmee zij al innoverende CO2-reductie programma s opstart. De grootste CO2-reductie creëren we door het aanpassen van ons inkoopbeleid en anders om te gaan met woon werk -en werk-werk verkeer, door bijvoorbeeld het carpoolen en het gebruik van schonere auto s. Daarnaast letten we op het energieverbruik in onze vestiging: bijvoorbeeld toepassen groene stroom en het efficiënt gebruik van papier en gas en alternatieve brandstoffen. Duurzaamheid is voor Gebr. De Koning geen nieuw fenomeen; we zijn al een aantal jaren bezig, enerzijds met de duurzaamheid van de eigen organisatie en anderzijds om duurzame producten in de markt aan te bieden. Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan de bewustwording om op een zorgvuldige wijze met het milieu om te gaan. ProRail heeft door het invoeren van de CO2-prestatieladder dit proces versneld. Voor ons is het een uitdaging om duurzaamheid en dus ook CO2-reductie meetbaar te maken. Wat levert het op en wat mag het kosten? Wat mag duurzaamheid uiteindelijk kosten en weegt het dan nog op wat het aan CO2-reductie oplevert? De eerste inzichten in ons huidige CO2-uitstoot zijn nu verkregen vanuit een inventarisatie, die vanuit de CO2- prestatieladder is gedaan. De resultaten zijn te vinden in dit rapport. Binnen de afwegingen die we in de organisatie maken zoals kosten, efficiëntie en veiligheid, is duurzaamheid een aspect dat erbij is gekomen. Het gaat uiteindelijk om een balans tussen deze onderwerpen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf en neem daarin je eigen verantwoordelijkheid. Als iedereen daar bewust mee bezig is, wordt het maatschappelijk draagvlak vergroot en zul je zien dat men bereid is te investeren in de industrie waar de grote rendementen zijn te behalen. De eerste stappen om duurzaamheid te kwantificeren zijn gezet: de Carbon Footprint van onze CO2-uitstoot en de middelen om deze meetbaar te reduceren. Daarnaast zijn we actief in het opstarten en deelnemen van CO2 reducerende projecten Directieverklaring Directie Gebr. De Koning B.V. 2.

4 Organisatie Onze organisatie zal haar broeikasgasemissies consolideren door één van de volgende benaderingen: de controle-aanpak of eigen aandeel-aanpak. In een controle-aanpak zullen alle GHG-emissies van installaties van de organisatie waarover het financiële of operationele controle draagt, worden verantwoord.

5 Rapporterende organisatie De rapporterende organisatie Gebr. De Koning B.V. is een zelfstandige GWW MKB aannemer op de Nederlandse markt. Voor deze rapportage is het volledige opererende deel van Gebr. De Koning B.V. in ogenschouw genomen. Gebr. De Koning B.V. is een bedrijf met een lange historie. In 1900 was de voorloper van van Gebr. De Koning opgericht. Het bedrijf maakt sinds die tijd een gestage groei door. Er is altijd veel geïnvesteerd in eigen materieel, wat geresulteerd heeft in een groot machinepark en een ruime hoeveelheid damwand. Gebr. De Koning is een betrouwbare, solide en pragmatische GWW aannemer die goede oplossingen biedt aan ambitieuze klanten binnen het bedrijfsleven en de non-profitsector. Gebr. De Koning voert zowel eenvoudige als gedurfde, toonaangevende projecten uit. Met de diensten draagt Gebr. De Koning bij aan het goed, duurzaam en kostenefficiënt uitvoeren van haar projecten. Van ontwerp tot beheer en onderhoud. Organisatie Verantwoordelijk persoon De statutair verantwoordelijk persoon voor de rapporterende organisatie is directeur de heer D. J. Teeuw. Organisatiegrenzen De organisatiegrenzen van Gebr. De Koning B.V. zijn in het kader van het CO2(kooldioxide)-bewustzijn daar neergelegd waar de invloed van de organisatie merkbaar aanwezig is. In de praktijk betekent dit dat waar activiteiten onder regie van Gebr. De Koning B.V. vallen, de verantwoording voor de CO2-productie wordt genomen: de sturing ligt duidelijk bij de eigen organisatie. De organisatiegrenzen voor deze inventarisatie bevat De Koning Beheer B.V. met de volgende groepsmaatschappijen: De Koning Materieel B.V. Papendrecht Nederland De Koning Constructies B.V. Papendrecht Nederland Gebr. De Koning B.V. Papendrecht Nederland De onder genoemde maatschappij valt niet onder de groepsconcern, maar is onlosmakelijk verbonden aan Gebr. De Koning B.V. Zij beheert al het grootmaterieel dat Gebr De Koning hanteert binnen haar projecten. B.V. voorheen Aannemingsbedrijf C. de Koning en Zonen Papendrecht Nederland B.V. voorheen Aannemingsbedrijf C. de Koning en Zonen De Koning Beheer B.V. De Koning Materieel B.V. Gebr. De Koning B.V. De Koning Constructies B.V. 4.

6 Organisatie Vestigingen & v.o.f. De betreffende activiteiten worden gevoerd vanuit de volgende vestigingen: Nanengat 1 Papendrecht Nanengat 3a Papendrecht Rietgorsweg 9a Papendrecht In de periode 2004 tot 2007 nam Gebr. De Koning B.V. deel aan enige vennootschappen onder firma. De activiteiten welke Gebr. De Koning B.V. ontplooide ten behoeve van deze vennootschappen vallen binnen de organisatiegrenzen welke zijn gesteld in het kader van het CO2-bewustzijn. De betreffende activiteiten zijn uitgevoerd middels de capaciteit en middelen die aanwezig waren binnen de vestigingen. Derhalve vallen emissies welke binnen de vennootschappen aan de activiteiten van Gebr. De Koning B.V. zijn toe te schrijven, binnen de emissiewaarden welke toe te schrijven zijn aan de vestigingsactiviteiten. Tot het begin van het kalenderjaar 2007 nam Gebr. De Koning B.V. deel aan de volgende vennootschappen: Combinatie Colijn- Gebr. De Koning v.o.f. Papendrecht Nederland; Combinatie Gebr. De Koning - Van Spijker Bouw v.o.f. Papendrecht Nederland 2005 ISO Verklaring Hierbij verklaart Gebr. De Koning B.V. dat deze rapportage voor het CO2-bewustzijns Certificaat is opgesteld in overeenstemming met de richtlijnen in NEN-ISO14064 versie maart

7 Carbon Footprint Het data-verzamelsysteem is benodigd om data van activiteiten te verkrijgen. Dit zijn de kwantitatieve metingen van de activiteiten die broeikasgas genereren. Het is belangrijk om de relevante bron te identificeren en te registeren. Niet alleen ten behoeve van accuraatheid en volledigheid, ook om een nieuwe rapportage te kunnen maken voor de opvolgende periodes. Onze data is verkregen uit onze eigen administratie of met behulp van onze leveranciers. Alle getoonde data is onafhankelijk onderbouwd.

8 Grondslag van de analyse Op basis van de vastgestelde operationele grenzen zijn de CO2-emissies en -absorpties door de activiteiten van de organisatie geïdentificeerd. Bij de identificatie van emissies wordt, conform het Greenhouse Gas (GHG) Protocol, onderscheid gemaakt tussen drie bronnen van emissie (bekend als scopes) in twee categorieën: directe emissies en indirecte emissies. Scope 1 omvat de directe emissies die onder het beheer vallen en worden gecontroleerd door de organisatie. Voorbeelden hiervan zijn de verbranding van brandstoffen in vaste machines, het zakelijk ver voer in voertuigen die eigendom zijn van de rapporterende organisatie en de emissies van koelapparatuur en klimaatinstallaties.; Scope 2 omvat de indirecte emissies door opwekking van gekochte elektriciteit, stoom of warmte; Carbon Footprint Scope 3 omvat de andere indirecte emissies van bronnen als woon/werk verkeer, productie van aangekochte materialen en uitbestede werkzaamheden zoals goederenvervoer Deze Carbon Footprint -analyse omvat de CO2-uitstoot (één van de zes broeikasgassen) van Gebr. De Koning B.V., betreffende scope 1, 2 en 3, in het eerste helft van De CO2-uitstoot is geanalyseerd overeenkomstig de CO2 prestatieladder. Gerapporteerde periode De gerapporteerde periode is gelijk aan het boekjaar. Het boekjaar voor Gebr. De Koning B.V. loopt van 1 januari tot en met 31 december. De gerapporteerde periode is van januari tot juni van het kalenderjaar

9 0 Scope I: Directe CO2-emissie De totale directe emissie van CO2 over scope I in de eerste helft van 2009 is gemeten en berekend als kg CO2. Brandstofgebruik van het eigen wagenpark Een deel van deze emissie, te weten kg CO2 (31%), is toe te wijzen aan het brandstofgebruik van het eigen wagenpark.! " # $ % & ' ( & ) & * +, -.. / Stationaire verbrandingsapparatuur De overige kg CO2 (69%) van de uitstoot wordt veroorzaakt door het gebruik van stationaire verbrandingsapparatuur. Hiervan is kg CO2 toe te schrijven aan verwarming van de bedrijfspanden van Gebr. De Koning De resterende kg CO2 is voor rekening van gebruikte aggregaten en groot materieel. Lekkage van koelgassen Er is geen lekkage van koelsystemen gerapporteerd bij onderhoud aan de systemen. Koel- en vriessystemen ten behoeve van opslag en transportabele airco-units worden als gesloten systeem beschouwd en hebben derhalve geen CO2-veroorzakende uitstoot " # $ % & ' & 5 6 & * Carbon Footprint CO2-emissie van verbranding biomassa De verbranding van biomassa heeft binnen Gebr. De Koning alleen bij afval plaatsgevonden. Deze is meegenomen in Scope III. Verklaring van weggelaten CO2-bronnen of putten Alle geïdentificeerde bronnen en putten van CO2 zijn verantwoord in de rapportage. Binding van CO2 vindt niet plaats, waardoor geen sprake is van putten. 8.

10 : Scope II: Indirecte CO2-emissie De totale indirecte emissie van CO2 over scope II in het eerste helft van 2009 is gemeten en berekend als kg CO2. Elektriciteitsgebruik Het grootste aandeel ( kg CO2, 99,5%) kan worden toegeschreven aan ingekochte elektriciteit. De significante bijdrage van elektriciteit aan de emissie in scope 2 wordt mede veroorzaakt door het grijze label dat de ingekochte elektriciteit draagt. Vliegreizen voor zakelijke doeleinden C < = < < < > < < B < = < < < > < < A < = < < < > < < = < < < > < <? < = < < < > < < ; < = < < < > < < Z [ \ ] ^ ` ^ a ^ b c d e f f g D E F G H I J H K L E M N J F H O E H F P H Q R S T U H V V? < < W? A X > Y < B? X A B > A < Carbon Footprint Uit grondige controle in de boekhouding van Gebr. De Koning zijn geen gedeclareerde of zakelijke vliegreizen in het eerste helft van 2009 geconstateerd. Er is dan ook geen CO2 toe te kennen aan dit onderdeel. Privéauto s voor zakelijk verkeer De overige 247,80 kg CO2 (0,5%) komt voor rekening van het gebruik van privé auto s voor zakelijk verkeer. CO2-emissie van verbranding biomassa Z [ \ ] ^ i j k l ^ m n ^ b o p q < < hh ; < < h D E F G H I J H K L E M N J F H O E H F P H Q De verbranding van biomassa heeft binnen Gebr. De Koning alleen bij afval plaatsgevonden. Deze is meegenomen in Scope III. Verklaring van weggelaten CO2-bronnen of putten Alle geïdentificeerde bronnen en putten van CO2 zijn verantwoord in de rapportage. Binding van CO2 vindt niet plaats, waardoor geen sprake is van putten. 9.

11 Invloed van meetonnauwkeurigheden Uit het voorgaande blijkt dat het overgrote deel van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door gebruik van het eigen wagenpark en stationaire verbranding ( kg CO2 58%) en elektriciteitsgebruik ( kg CO2 5%). Het is dan ook van belang om deze uitstoot nauwkeurig vast te leggen. Scope I De meetgegevens van het brandstofgebruik van het eigen wagenpark zijn berekend aan de hand van het verbruikte brandstof dat wordt bijgehouden in de administratie van Gebr. De Koning. Verder houdt Gebr. De Koning een gedetailleerde kilometerregistratie bij en heeft inzicht in de type voertuigen en brandstof gebruik. w x y z { w x y z { w x y z { u v t r s t r t De meetgegevens van het brandstofgebruik van stationaire verbrandingsapparatuur ten behoeve van verwarming komen van gasmeters van de leverancier. Bulk brandstoffen worden bij de leveranciers opgevraagd. Deze worden voldoende betrouwbaar geacht. Scope II De meetgegevens van het elektriciteitsverbruik zijn verzameld van facturen welke op basis van meterstanden van elektriciteitsmeters zijn samengesteld. Deze worden voldoende betrouwbaar geacht. Carbon Footprint De meetgegevens van het brandstofgebruik van privévoertuigen zijn verzameld op basis van door werknemers gedeclareerde kilometers. Er waren geen meetgegevens van het vliegverkeer. Algemeen In algemene zin moet worden opgemerkt dat, wegens het op projectbasis doorgeven van werkzaamheden aan onderaannemers, mogelijk sprake is van overheveling van CO2-emissie naar scope 3. CO2-compensatie Er vindt geen compensatie plaats van CO2-emissies. Beschikbare middelen worden aangewend om verbetering te bewerkstelligen binnen het eigen machinepark om hiermee de bedrijfsmiddelen optimaal te laten presteren in het kader van de CO2-emissie. CO2-initatieven In 2008 is Gebr. De Koning begonnen met de inventarisatie van energie besparingen en haar mogelijke rol in bestaande als het opstarten van eigen initiatieven ten behoeve van CO2 reductie en energie besparing. Deze iniatieven hebben het doel om Gebr. De Koning te positioneren als een duurzame GWW aannemer op de Nederlandse markt. Haar afwegingen in de deelname van deze initatieven staan in belans met de economische, sociale en ecologische verantwoordelijkheden die de onderneming bijdraagt aan de maatschappij. Gebr. De Koning is in 2008 gestart met een intern onderzoek voor een eigen initatief om CO2 te reduceren bij het gebruik van groot materieel en aggegraten. 10.

12 Scope III: Indirecte overige CO2-emissie Een volledige scope 3-emissieinventaris valt momenteel nog buiten de prestatieladder. Naar verwachting komt hier de komende tijd verandering in. Vooruitlopend hierop heeft Gebr. De Koning, op basis van de huidige inzichten, een scope 3-inventaris gemaakt. De betreffende gegevens zijn als bijlage bij het rapport opgenomen. De CO2-emissie welke is toe te wijzen aan scope 3-bronnen is voor het referentiejaar 2008 geanalyseerd op basis van ketenanalyses van de belangrijkste twee primaire ketens van activiteiten van Gebr. De Koning. Het betreft hier de ketens van activiteiten van projecten en van onderhoud. De analyses zijn meegeleverd bij de rapportage over kalenderjaar Ÿ ž œ ª «} } } } } ~ } } ƒ } } } } ~ } } ƒ } } } } } ~ } } } } } } ~ } } } } } } } ~ } } } } } } ~ } } } } } } } ~ } } } } } } ~ } } } ~ } } ˆ Š Œ Ž Š Ž Š } } ƒ } ~ } } ~ } ƒ š š š ~ } ± ² ³ µ Carbon Footprint In dit rapport zijn alleen de onderzochte CO2-emissies opgenomen die gelijk zijn aan de rapportage van het referentiejaar. De gemete periode is de eerste helft van CO2-emissie van Afval Na stationaire verbranding is afval de grootste CO2 deel van de carbon footprint kg vertegenwoordig 91,2% van scope III. CO2-emissie van Papier gebruik ˆ Š Œ Ž Š Ž kg CO2 (0,6%) komt voor rekening van het gebruik van papier. CO2-emissie van Woon-werk 32,069 kg CO2 (8,1%) komt voor rekening van het Woon-werk. Verklaring van weggelaten CO2-bronnen of putten Alle geïdentificeerde bronnen en putten van CO2 zijn verantwoord in de rapportage. Binding van CO2 vindt niet plaats, waardoor geen sprake is van putten. 11.

13 Quickwins Gebr. De Koning heeft niet eerder een Carbon Footprint Analyse laten uitvoeren. De CO2-uitstoot voor 2008 komt op een totaal van ,58 kg. Hiervan hebben de scope 1-emissies een aandeel van 65%. De aandelen van scope 2 en scope 3 emissies komen op respectievelijk 4 % en 31%. Het meten van de uitstoot is een eerste noodzakelijke stap richting verbetering. De Carbon Footprint van Gebr. De Koning wordt gedomineerd door het gebruik van brandstof voor transport. In scope 1 ( kg) is kg aan transport gerelateerd. De volgende stap is het identificeren van de quick wins. Dit zijn de bronnen waar Gebr. De Koning het vermogen heeft invloed uit te oefenen en waar snel resultaten kunnen worden bereikt. De quick wins komen voort uit de analyse van 2008, uit observaties en uit interviews. Het uitvoeren van deze quick wins leidt niet alleen tot een lagere uitstoot van CO2, het is tevens een signaal aan de werknemers dat Gebr. De Koning stappen wil nemen om de CO2-uitstoot te verlagen. Het zal bijdragen aan de veranderende mindset bij de medewerkers. 1. Betrokkenheid medewerkers De betrokkenheid van medewerkers bij duurzame ontwikkeling werkt twee kanten op: 3. Afstemming van planningen Op bouwlocaties wordt er gebruik gemaakt van een container. Na afloop van de werkzaamheden wordt deze teruggebracht naar een centrale opslag. Door planningen op elkaar af te stemmen, kan het nuttig blijken de container niet eerst naar de centrale opslag te laten transporteren, maar naar een andere bouwlocatie. Dit reduceert de transportkilometers. Gerelateerd hieraan kunnen vervoerskilometers van toeleveranciers en/of eigen medewerkers worden teruggebracht door toeleveranciers van materieel de levering direct af te laten leveren op de bouwlocatie en niet eerst bij een locatie van Gebr. De Koning. Een vergelijkbare stap wordt gemaakt indien de afvalverwerker bij grote hoeveelheden afval op een bouwlocatie wordt gevraagd dit direct van de bouwlocatie af te komen halen. In zo n geval zou tussentijdse opslag in Papendrecht tot meer transportkilometers leiden. 4. Brandstofadditieven Het is mogelijk met brandstofadditieven motoren efficiënter te laten lopen en de vervuiling te laten verminderen. Een goed voorbeeld hiervan is AdBlue. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot teruggedrongen. De effectiviteit van dergelijke additieven is bekend en deze worden in de markt gebruikt. 5. Groene stroom Carbon Footprint De betrokken medewerker is bepalend voor het draagvlak van duurzame ontwikkeling. De medewerker zal de eigen werkzaamheden bewust duurzaam inrichten en hiermee significante verbeteringen bereiken. Daarnaast zullen initiatieven zich van binnenuit moeten ontwikkelen. De medewerker is degene die de bedrijfsprocessen het beste kent en de verbeteringen kan aanwijzen Het overschakelen naar groene stroom is een eenvoudige actie die direct een significante reductie in CO2 betekent. Gebr. De Koning is op dit moment in onderhandeling voor een contract voor groene stroom. Ook de uitstraling en daarmee de slagingskans voor duurzame projecten is beter wanneer medewerkers zich betrokken voelen bij de duurzame ontwikkeling van de organisatie. 2. Betrokkenheid toeleveranciers Door in samenspraak met toeleveranciers, maar ook met de opdrachtgever, naar processen te kijken zijn procesverbeteringen bereikbaar. Gebr. De Koning wil de dialoog aangaan met alle ketenpartners om de verbeterpunten te identificeren en initiatieven op te zetten om deze verbeterpunten om te zetten in een positieve duurzame bijdrage. 12.

14 Reductie doelstellingen De Rijksoverheid ondersteunt bedrijven met subsidies bij hun CO2-vermindering. De regeling voor Energie Investeringsaftrek (EIA) is zo n subsidie: bedrijven kunnen voor investeringen in energiezuinige en/of duurzame energie fiscale vergoedingen krijgen. Daarnaast zijn er energiesubsidies voor ontwikkelingsprojecten, waaronder de Unieke Kansen Regeling (UKR).

15 Reductie doelstellingen Terugdringen van CO2-emissie is van wezenlijk belang voor de beheersing van klimaatveranderingen, zorg voor een leefbare omgeving en zorg voor de CO2 emissie van eigen en ingekochte activiteiten. Zij staat voor duurzaam bouwen, recycling van materialen en energiezuinig ontwerpen en bouwen. Gebr. De Koning is geruime tijd bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In 2008 is vooral gewerkt aan de bewustwoording van de uitstoot van CO2 door eigen bedrijfsactiviteiten. Gebr. De Koning is bij duurzaamheid en CO2 emissie gericht geweest op de markt. Gebr. De Koning zet zich in actief in voor een betere leefomgeving. Voor water, lucht en bodem. Op basis van de Carbon Footprint-analyse is een aantal Quick en Long wins geformuleerd die de voorgenoemde reductiedoelstellingen vormen. Deze worden hierna puntgewijs beschreven. Totale CO2 emissie Gebr. De Koning B.V. Jaar e helft 2009 Totaal kg scope I , ,44 Totaal kg scope II , ,94 Totaal kg scope III , ,64 Totaal in Kg , ,02 Aandachtspunten uit gemeten referentiejaar Scope I.I Eigen wagenpark CO2 in kg ,29 Percentage van de totale CF 17,07% Scope I.II Stationaire verbranding CO2 in kg ,22 Percentage van de totale CF 47,69% Scope II.II Elektra CO2 in kg ,83 Percentage van de totale CF 3,65% Reductie doelstellingen Scope III.I Afval CO2 in kg ,56 Percentage van de totale CF 29,25% 14.

16 Kwantitatieve beschreven doelstellingen Quick wins Abonnement op grijze stroom omzetten naar CO2 neutrale Groene stroom. Dit levert een CO2 reductie op van 4% tot 5% op de huidige CF. Wijziging van de inkoop van traditioneel gas naar biogas. Dit levert een CO2-reductie op van 1% tot 1,5% op de huidige CF. Metaal recycling. Dit levert een CO2 reductie op van 26% op de huidige CF. Hout recycling. Dit levert een CO2 reductie op van 3% op de huidige CF. Longs wins Eigen auto s bij vervanging naar elektrisch of LPG. Dit levert een CO2-reductie op van 10% tot 15% op de huidige CF. Gebruik van Adblue in de brandingproces binnen aggregaten voor brandstof en NOx besparing. Dit levert een CO2 -reductie op van 4% tot 5% op de huidige CF. Gebruik van Biogas (methaan) als brandstof voor aggregaten en groot materieel. Dit levert een CO2- reductie op van 30% tot 40% op de huidige CF. Binnen 5 jaar Reductie over scope onderdeel Scope I 8% Scope II 23% Scope III 15% Reductiedoelstellingen Binnen 10 jaar Reductie over scope onderdeel Scope I 16% Scope II 46% Scope III 29% Doelstelling welke zijn opgesteld in het referentie jaar 2008 CO2 reductie doelstelling binnen 5 jaar Scope 1 0,60 Kg Scope 2 0,10 Kg Scope 3 0,56 Kg Doelstelling 10,64 Kg CO2 per productie uur CO2 reductie doelstelling binnen 10 jaar Scope 1 Scope 2 Scope 3 Doelstelling 1,20 Kg 0,20 Kg 1,12 Kg 9,38 Kg CO2 per productie uur 15.

17 Voortgang ISO :2006 is een specificatie met richtlijnen voor kwantificering en verslag-legging van broeikasgas-emissies en -verwijdering op bedrijfsniveau. De betrokkenheid van medewerkers bij duurzame ontwikkeling is bepalend voor het draagvlak, daarbij ontwikkelen initiatieven zich van binnenuit.

18 Voortgang ten opzichte van het referentiejaar Historisch basisjaar Door Gebr. De Koning B.V. zijn de eerste metingen in het kader van de ISO norm uitgevoerd over het kalenderjaar Dit is tevens ook het referentiejaar. Dit rapport van het eerste helft van 2009 geldt derhalve niet als referentiejaar op basis waarvan de CO2-emissie toe- of afname wordt vastgesteld. Aanpassingen aan historisch jaar Er is geen sprake van aanpassingen aan het historisch jaar. Normalisering meetresultaten De omvang van CO2-emissie heeft een duidelijke correlatie met de omvang van de activiteiten welke door Gebr. De Koning B.V. zijn ontplooid. Ten behoeve van vergelijking van de emissie in het referentiejaar en de gerapporteerde periode, is derhalve een maatstaf bepaald op basis waarvan de meetresultaten kunnen worden genormaliseerd. Voor Gebr. De Koning is omvang van bedrijfsactiviteiten te meten aan de hand van de gerealiseerde productieuren. Op basis van de productie uren zijn de gerapporteerde meetresultaten genormaliseerd. In het eerste helft van 2009 zijn door Gebr. De Koning B.V productie uren gerealiseerd. Resultaat Gebr. De Koning heeft binnen haar bedrijfsproces en activiteiten een vertaling gemaakt van productieuren naar CO2- emissie. Een productie uur van Gebr. De Koning in het jaar 2008 creerde 11,90 kg CO2. Een productie uur van Gebr. De Koning in het eerste helft van 2009 creerde 14,84 kg CO2. CO2 verhoging van 19,81 % ten opzichte van het referentie jaar 2008 Voortgang 17.

19 Berekeningsmodellen Kwantificeringsmethodes De kwantificering van grondstoffen naar CO2-emissiewaarden is telkens gedaan door geregistreerde volume-eenheden van de gebruikte brandstoffen te benutten. De omrekening van volume naar emissiewaarden is eenduidig en geeft de meest betrouwbare vergelijking. In die situaties waar geen volume-eenheden van brandstof beschikbaar waren, is gebruikgemaakt van de meest betrouwbare informatie die beschikbaar was. In het geval van voertuigkilometers is gebruikgemaakt van kilometers of tonkilometers in de betreffende gewichtklasse van de voertuigen. Elektriciteitsgebruik is genomen aan de hand van geijkte meters en/of aan de hand van de facturen van het energiebedrijf. Door de geldende wetgeving is dit de meest betrouwbare informatiebron die beschikbaar is. Verklaring voor veranderingen in de kwantificeringsmethodes Ten opzichte van het historische jaar zijn er geen veranderingen in de kwantificeringsmethodes. Voortgang 18.

20 Gebr. De Koning B.V. Nanengat 1 Papendrecht

Groen-Punt Groep B.V.

Groen-Punt Groep B.V. CO2 Emissie-inventarisatie 2017 Project Zuidplas 09 april 2018 Groen-Punt Groep B.V. Groen-aannemingsbedrijf Punt B.V. Groen Punt Uitzendorganisatie B.V. Chroomstraat 1d 3067 GN Rotterdam INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Groen-Punt Groep B.V.

Groen-Punt Groep B.V. CO2 Emissie-inventarisatie 2018 Project Woerden 12 maart 2019 Groen-Punt Groep B.V. Groen-aannemingsbedrijf Punt B.V. Groen Punt Uitzendorganisatie B.V. Chroomstraat 1d 3067 GN Rotterdam INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2011

Carbon Footprint Analyse 2011 20 APRIL 2012 REF.NR.: 12.A0432 Carbon Footprint Analyse 2011 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO 14064 verklaring Verificatie

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT 2011 1. Directieverklaring

CARBON FOOTPRINT 2011 1. Directieverklaring 1. Directieverklaring De bescherming van het milieu geldt als een belangrijk aandachtspunt van onze organisatie. Wij beschouwen dit dan ook als een onlosmakelijk onderdeel van ons bedrijfsproces. Het doel

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2014

Carbon Footprint Analyse 2014 JAARGANG 3, NR.1 28 SEPTEMBER 2015 REF.NR.: 15.R.0917 Carbon Footprint Analyse 2014 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse S1-2015

Carbon Footprint Analyse S1-2015 Lekdijk Oost 21 2861 GA Bergambacht Postbus 4 2860 AA Bergambacht Telefoon (088) - 099 88 00 info@mdb.nl www.mdb.nl IBAN NL03ABNA0587773073 KvK Gouda 29022863 BTW NL005147244B01 ISO 9001 - BRL 6000 - VCA**

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2012 H2

Carbon Footprint Analyse 2012 H2 JAARGANG 4, NR. 2B 13 MEI 2013 Carbon Footprint Analyse 2012 H2 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO 14064 verklaring Carbon

Nadere informatie

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem CO-2 Rapportage 2013 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 2-5-2014 Versie 2.1 H.J.Slot Geaccordeerd J.Nannings Directeur Inhoudsopgave

Nadere informatie

VOF Van der Heijden & Zn

VOF Van der Heijden & Zn CO2 Emissie-inventarisatie 2013 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 April 2014 VOF Van der Heijden & Zn VOF Van der Heijden & Zn. Roodakker 4 4016 DB Kapel-Avezaath INHOUDSOPGAVE 1 VOORWOORD... 3 2 ORGANISATIE...

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2010 H1

Carbon Footprint Analyse 2010 H1 JAARGANG 2, NR. 1 16 AUGUSTUS 2011 REF.NR.: 11.A0321 Carbon Footprint Analyse 2010 H1 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen

Nadere informatie

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 CO-2 Rapportage 2014 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 28-04-2015 Versie 2.2 J.Nannings Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2014 H2

Carbon Footprint Analyse 2014 H2 10 APR 2015 Carbon Footprint Analyse 2014 H2 Inhoudsopgave Directieverklaring Binnen Alfen is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen altijd de basis geweest voor het beleid. Al vele jaren wordt getracht

Nadere informatie

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint.

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint. Derde voortgangsrapportage CO₂-emissie reductie Hierbij informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO₂ -emissie inventarisatie, betreffende de periode van juni 2014 tot en

Nadere informatie

CO 2 Emissie Rapportage. Samen energiek sterk voor onze toekomst. CO 2 Emissie rapportage 2014

CO 2 Emissie Rapportage. Samen energiek sterk voor onze toekomst. CO 2 Emissie rapportage 2014 Tijssens Electrotechniek B.V. De Boelakkers 25 5591 RA Heeze CO 2 Emissie Rapportage Samen energiek sterk voor onze toekomst 2014 Pagina 1 Inhoud 1. Directieverklaring 3-4 2. Rapporterende organisatie

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2010 H1

Carbon Footprint Analyse 2010 H1 7 MRT 2011 REF.NR.: 10.A0466 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijke persoon ISO 14064 verklaring Verificatie verklaring Organisatie grenzen Carbon Footprint-analyse

Nadere informatie

CO 2 emissie inventarisatie Carbon Footprint Rapportage Q1.Q2-2015

CO 2 emissie inventarisatie Carbon Footprint Rapportage Q1.Q2-2015 CO 2 emissie inventarisatie Carbon Footprint Rapportage Q1.Q2-2015 Referentie : CO 2 prestatieladder 2.2-3.A.1 Revisie : 2.0 (correcties op 1.0) Datum : 20150901 Status : Definitief Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2014 H2

Carbon Footprint Analyse 2014 H2 JAARGANG 3, NR. 1 11 JANUARI 2015 REF.NR.: 15.R.0101 Carbon Footprint Analyse 2014 H2 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

CO2 footprint H1 2018

CO2 footprint H1 2018 Correspondentieadres Hollandia BV Postbus 12 2920 AA Krimpen a/d IJssel T : +31 (0) 180 540 540 F : +31 (0) 180 519 956 Bezoekadres Hollandia BV Schaardijk 23 2921 LG Krimpen a/d IJssel E: info@hollandia.nl

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2015 H1

Carbon Footprint Analyse 2015 H1 JAARGANG 4, NR. 1 1 SEPTEMBER 2015 REF.NR.: 15.R.0901 Carbon Footprint Analyse 2015 H1 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen

Nadere informatie

Grouttech Carbon Footprint 2015H1

Grouttech Carbon Footprint 2015H1 Grouttech Carbon Footprint 2015H1 Voorwoord Grouttech is al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in bouwchemische producten en de professionele toepassing ervan. Met onze fabricaten en ondersteuning zijn wij

Nadere informatie

Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3. Maart 2014. BW Groep b.v. Waaronder de werkmaatschappijen;

Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3. Maart 2014. BW Groep b.v. Waaronder de werkmaatschappijen; CO2 Emissie-inventarisatie 2013 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 2013 Maart 2014 BW Groep b.v. Waaronder de werkmaatschappijen; de Waard Grondverzet b.v. de Waard Transport & Overslag b.v. Baardmeesweg

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2010

Carbon Footprint Analyse 2010 JAARGANG 1, NR. 1 3 OKTOBER 2011 REF.NR.: 11.A0411 Carbon Footprint Analyse 2010 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO 14064

Nadere informatie

CFA rapportage 2011 eerste helft

CFA rapportage 2011 eerste helft CFA rapportage 2011 eerste helft Directieverklaring Duurzaam ondernemen is één van de gemeenschappelijke kernwaarden van AkzoNobel. Als onderdeel van AkzoNobel zullen wij ook voortdurend streven naar betrokkenheid

Nadere informatie

Jansen Rioolreiniging

Jansen Rioolreiniging CO2 Emissie-inventarisatie 2016-1 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 08 augustus 2016 Jansen Rioolreiniging Jansen Rioolreiniging BV Kromme Gat 15 3372 DH Hardinxveld-Giessendam INHOUDSOPGAVE 1 VOORWOORD...

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Opgesteld door: Wouter van

Nadere informatie

CO 2 Emissie Rapportage. Samen energiek sterk voor onze toekomst. CO 2 Emissie rapportage 2016

CO 2 Emissie Rapportage. Samen energiek sterk voor onze toekomst. CO 2 Emissie rapportage 2016 Tijssens Electrotechniek BV De Boelakkers 25 5591 RA Heeze CO 2 Emissie Rapportage Samen energiek sterk voor onze toekomst 2016 Pagina 1 Inhoud 1. Directieverklaring 3-4 2. Rapporterende organisatie 5

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2014 H1

Carbon Footprint Analyse 2014 H1 19 DEC 2014 Carbon Footprint Analyse 2014 H1 Inhoudsopgave Directieverklaring Binnen Alfen is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen altijd de basis geweest voor het beleid. Al vele jaren wordt getracht

Nadere informatie

CO2 Footprint. 1e helft 2011 HVL B.V.

CO2 Footprint. 1e helft 2011 HVL B.V. HVL B.V. Bunsenstraat 125 3316 GC Dordrecht Postbus 125 3300 AC Dordrecht Telefoon 078-652 05 20 Fax 078-652 04 10 info@hvl.nl www.hvl.nl CO2 Footprint 1e helft 2011 Datum opgesteld Project I-90076 CO2

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse H2 2010

Carbon Footprint Analyse H2 2010 Pagina 1 van 9 Carbon Footprint Analyse H2 2010 Datum : 29 juni 2011, gewijzigd op 30 september 2011 Onderwerp : Carbon Footprint Analyse tweede helft 2010 (1 juli 2010 1 januari 2011) Organisatie Rapporterende

Nadere informatie

Voorwoord CARBON FOOTPRINT GROUTTECH 2013

Voorwoord CARBON FOOTPRINT GROUTTECH 2013 Grouttech Carbon Footprint 2013 Voorwoord Grouttech is al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in bouwchemische producten en de professionele toepassing ervan. Met onze fabricaten en ondersteuning zijn wij

Nadere informatie

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Steel Protectors Group staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

Kollen Holding B.V. CO2 Emissie-inventarisatie 2013. Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3. Deventerweg 9 Deventerweg 9 8167 NA Oene 8167 NA Oene

Kollen Holding B.V. CO2 Emissie-inventarisatie 2013. Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3. Deventerweg 9 Deventerweg 9 8167 NA Oene 8167 NA Oene CO2 Emissie-inventarisatie 2013 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 Maart 2014 Kollen Holding B.V. Waaronder de werkmaatschappijen; Kollen BV Bunte Grondwerken BV Deventerweg 9 Deventerweg 9 8167 NA

Nadere informatie

Jansen Rioolreiniging

Jansen Rioolreiniging CO2 Emissie-inventarisatie 2016 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 06 maart 2017 Jansen Rioolreiniging Jansen Rioolreiniging BV Kromme Gat 15 3372 DH Hardinxveld-Giessendam INHOUDSOPGAVE 1 VOORWOORD...

Nadere informatie

1. INLEIDING Rapportage

1. INLEIDING Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 1 e helft 2010

Carbon Footprint Analyse 1 e helft 2010 Concept CO2 inventarisatie Carbon Footprint Analyse 1 e helft 2010 Opdrachtgever HEVO B.V. Project CO2 prestatieladder Datum 13 september 2010 Referentie 1000110-0107.01 Auteur Corine Koolen Niets uit

Nadere informatie

Grouttech Carbon Footprint 2014H2. Handboek 3.0

Grouttech Carbon Footprint 2014H2. Handboek 3.0 Grouttech Carbon Footprint 2014H2 Handboek 3.0 Voorwoord Grouttech is al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in bouwchemische producten en de professionele toepassing ervan. Met onze fabricaten en ondersteuning

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie-inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage 1 e halfjaar 2010 (januari juli 2010) Opgesteld door: TL Gecontroleerd

Nadere informatie

Jansen Rioolreiniging

Jansen Rioolreiniging CO2 Emissie-inventarisatie 2017 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 30 maart 2018 Jansen Rioolreiniging Jansen Rioolreiniging BV Kromme Gat 15 3372 DH Hardinxveld-Giessendam INHOUDSOPGAVE 1 VOORWOORD...

Nadere informatie

CFA rapportage 2012 tweede helft

CFA rapportage 2012 tweede helft CFA rapportage 2012 tweede helft Directieverklaring Duurzaam ondernemen is één van de gemeenschappelijke kernwaarden van AkzoNobel. Als onderdeel van AkzoNobel zullen wij ook voortdurend streven naar betrokkenheid

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse H1 2010

Carbon Footprint Analyse H1 2010 Pagina 1 van 8 Carbon Footprint Analyse H1 2010 Onderwerp : Carbon Footprint Analyse eerste helft 2010 (1 januari 1 juli 2010) Organisatie Rapporterende organisatie Van Wijnen Holding N.V. is een van de

Nadere informatie

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie.

Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Derde voortgangsrapportage CO2-emissiereductie. Graag informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO 2 Emissie-inventarisatie, dit alles over 2014. Hierin zijn de hoeveelheden

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2011

Carbon Footprint Analyse 2011 JAARGANG 1, NR. 1 23 APRIL 2011 REF.NR.: 12.A0402 Carbon Footprint Analyse 2011 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO 14064

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2010 Q1

Carbon Footprint Analyse 2010 Q1 JAARGANG 2, NR. 1 07 JUL 2010 REF.NR.: 10.A0293A Carbon Footprint Analyse 2010 Q1 B.V. Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatie grenzen

Nadere informatie

CO2 Footprint. 2e helft 2011 HVL B.V.

CO2 Footprint. 2e helft 2011 HVL B.V. HVL B.V. Bunsenstraat 125 3316 GC Dordrecht Postbus 125 3300 AC Dordrecht Telefoon 078-652 05 20 Fax 078-652 04 10 info@hvl.nl www.hvl.nl CO2 Footprint 2e helft 2011 Datum opgesteld Project I-90076 CO2

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2012

Carbon Footprint Analyse 2012 JAARGANG 1, NR. 1 15 JANUARI 2014 REF.NR.: 14.R.0103 Carbon Footprint Analyse 2012 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO

Nadere informatie

VOF Van der Heijden & Zn

VOF Van der Heijden & Zn Energie Audit Verslag 2013 Conform 2.A.3 Mei 2014 VOF Van der Heijden & Zn VOF Van der Heijden & Zn Roodakker 4 4016 DB Kapel-Avezaath INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 BEDRIJFSBESCHRIJVING... 4 2.1 Activiteiten...

Nadere informatie

Kollen Holding B.V. CO2 Emissie-inventarisatie Conform 3.A.1 & ISO , par Deventerweg 9 Deventerweg NA Oene 8167 NA Oene

Kollen Holding B.V. CO2 Emissie-inventarisatie Conform 3.A.1 & ISO , par Deventerweg 9 Deventerweg NA Oene 8167 NA Oene CO2 Emissie-inventarisatie 2012 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 April 2013 Kollen Holding B.V. Waaronder de werkmaatschappijen; Kollen BV Bunte Grondwerken BV Deventerweg 9 Deventerweg 9 8167 NA

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2016 H2

Carbon Footprint Analyse 2016 H2 JAARGANG 5, NR. 2 21 JANUARI 2017 REF.NR.: 17.R.0107 Carbon Footprint Analyse 2016 H2 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen

Nadere informatie

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage

1. INLEIDING. 1.1. Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Grouttech Carbon Footprint 2015H2

Grouttech Carbon Footprint 2015H2 Grouttech Carbon Footprint 2015H2 Voorwoord Grouttech is al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in bouwchemische producten en de professionele toepassing ervan. Met onze fabricaten en ondersteuning zijn wij

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2010 2e helft

Carbon Footprint Analyse 2010 2e helft CO2 inventarisatie Carbon Footprint Analyse 2010 2e helft Opdrachtgever Project CO2 prestatieladder Datum 21 oktober 2011 Referentie 1000110-0227.2.0 Auteur(s) Richard Fikse (RiF) Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Periodieke rapportage januari - juni CO₂ prestaties. Rijssen, maart Auteur: L.J. Hoff. Geaccodeerd door: M.

Periodieke rapportage januari - juni CO₂ prestaties. Rijssen, maart Auteur: L.J. Hoff. Geaccodeerd door: M. Periodieke rapportage januari - juni 2013 CO₂ prestaties Rijssen, maart 2014 Auteur: L.J. Hoff Geaccodeerd door: M. Nijkamp Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding pagina 3 2. Organisatie pagina 4 2.1 Rapporterende

Nadere informatie

Grouttech Carbon Footprint 2016H1

Grouttech Carbon Footprint 2016H1 Grouttech Carbon Footprint 2016H1 Voorwoord Grouttech is al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in bouwchemische producten en de professionele toepassing ervan. Met onze fabricaten en ondersteuning zijn wij

Nadere informatie

Emissie inventaris van Macadam BV in 2013. volgens ISO 14064-1

Emissie inventaris van Macadam BV in 2013. volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris van Macadam BV in 2013 volgens ISO 14064-1 Het vermenigvuldigen van deze documentatie en / of het verstrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is ten aller tijde verboden,

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2015

Carbon Footprint Analyse 2015 JAARGANG 2, NR. 1 6 JANUARI 2017 REF.NR.: 17.R.0101 Carbon Footprint Analyse 2015 Klant logo Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 1e helft 2010

Carbon Footprint Analyse 1e helft 2010 CO2-inventarisatie Carbon Footprint Analyse 1e helft 2010 Opdrachtgever HEVO B.V. Project 1000110 Datum 8 november 2010 Referentie 1000110-0162.2.0 Auteur mevrouw ir. C.D. Koolen Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Flexibiliteit door stabiliteit

Flexibiliteit door stabiliteit JAARGANG 2, NR.1 30 MAART 2016 REF.NR.: 16.R.0303 Carbon Footprint Analyse 2015 Forehand Electronic Extensions B.V. handelend onder: Flexibiliteit door stabiliteit JAARGANG 2, NR.1 22 MAART 2016 REF.NR.:

Nadere informatie

Kollen Holding B.V. CO2 Emissie-inventarisatie Conform 3.A.1 & ISO , par Deventerweg 9 Deventerweg NA Oene 8167 NA Oene

Kollen Holding B.V. CO2 Emissie-inventarisatie Conform 3.A.1 & ISO , par Deventerweg 9 Deventerweg NA Oene 8167 NA Oene CO2 Emissie-inventarisatie 2015 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 14 maart 2016 Kollen Holding B.V. Waaronder de werkmaatschappijen; Kollen BV Bunte Grondwerken BV Deventerweg 9 Deventerweg 9 8167

Nadere informatie

Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar)

Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Dit document bevat: - De uitgewerkte actuele emissie inventaris 2009 o de analyse van de emissie inventaris

Nadere informatie

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen de Van der Ende Steel Protectors Group BV staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

CFA rapportage 2010 eerste helft

CFA rapportage 2010 eerste helft CFA rapportage 2010 eerste helft Directieverklaring Duurzaam ondernemen is één van de gemeenschappelijke kernwaarden van AkzoNobel. Als onderdeel van AkzoNobel zullen wij ook voortdurend streven naar betrokkenheid

Nadere informatie

CO2 Emissie-inventarisatie Conform 3.A.1 & ISO , par februari Wolterinck. Bultemansweg 2a 7156 NP Beltrum

CO2 Emissie-inventarisatie Conform 3.A.1 & ISO , par februari Wolterinck. Bultemansweg 2a 7156 NP Beltrum CO2 Emissie-inventarisatie 2017 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 27 februari 2018 Wolterinck Bultemansweg 2a 7156 NP Beltrum INHOUDSOPGAVE 1 VOORWOORD... 3 2 ORGANISATIE... 4 2.1 Rapporterende organisaties...

Nadere informatie

CO 2 -uitstoot/-reductie rapportage 2012 (referentiejaar 2009) NTP INFRA B.V.

CO 2 -uitstoot/-reductie rapportage 2012 (referentiejaar 2009) NTP INFRA B.V. CO 2 -uitstoot/-reductie rapportage 2012 (referentiejaar 2009) NTP INFRA B.V. Colofon Onderwerp CO 2 -uitstoot/-reductie 2012 Referentiejaar 2009 Auteur S. Rademaker Gecontroleerd door Directie NTP Datum

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2015

Carbon Footprint Analyse 2015 JAARGANG 4, NR. 1 17 MEI 2016 REF.NR.: 16.R.0402/1 Carbon Footprint Analyse 2015 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO 14064

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse H1 2011

Carbon Footprint Analyse H1 2011 Pagina 1 van 8 Carbon Footprint Analyse H1 2011 Datum : 12 december 2011 Onderwerp : Carbon Footprint Analyse eerste helft 2011 (1 januari 2011 1 juli 2011) Organisatie Rapporterende organisatie Van Wijnen

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2010 H1

Carbon Footprint Analyse 2010 H1 JAARGANG 2, NR. 1 18 NOV 2010 REF.NR.: 10.A0479 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatie grenzen ISO 14064 verklaring Verificatie verklaring

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2012

Carbon Footprint Analyse 2012 JAARGANG 1, NR. 1 20 DECEMBER 2013 REF.NR.: 13.R.1128A Carbon Footprint Analyse 2012 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2014 2e helft

Carbon Footprint Analyse 2014 2e helft CO 2 inventarisatie Carbon Footprint Analyse 2014 2e helft Opdrachtgever Project CO2 prestatieladder Datum 17 maart 2015 Referentie 1000110-0496.3.1 Auteur(s) Richard Fikse (RiF) Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Rapportage duurzaamheid Viaduct Munnikensteeg; Zwijndrecht

Rapportage duurzaamheid Viaduct Munnikensteeg; Zwijndrecht Rapportage duurzaamheid Viaduct Munnikensteeg; Zwijndrecht Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of enige andere

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2010 H1

Carbon Footprint Analyse 2010 H1 JAARGANG 2, NR. 1 26 SEP 2011 REF.NR.: 11.A0337 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO 14064 verklaring Carbon Footprint

Nadere informatie

Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3. April 2013. BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen;

Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3. April 2013. BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen; CO2 Emissie-inventarisatie 2012 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 April 2013 BR Holding BV Waaronder de werkmaatschappijen; BRControls Products BRControls Projects Telfordstraat 47 Bezoekadres: Paxtonstraat

Nadere informatie

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014 Carbon footprint Op basis van de diverse soorten CO 2 -emissies is de totale CO 2 -emissie van Den Ouden Groep berekend. 9,8 38,6 51,6 Diesel personenwagens Diesel combo's en busjes Hybride personen wagens

Nadere informatie

CFA rapportage 2009. Directieverklaring

CFA rapportage 2009. Directieverklaring CFA rapportage 2009 Directieverklaring Duurzaam ondernemen is één van de gemeenschappelijke kernwaarden van AkzoNobel. Als onderdeel van AkzoNobel zullen wij ook voortdurend streven naar betrokkenheid

Nadere informatie

P. DE BOORDER & ZOON B.V.

P. DE BOORDER & ZOON B.V. Footprint 2013 Wapeningscentrale P. DE BOORDER & ZOON B.V. Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 Datum Versie Opsteller Gezien 31 maart 2014 Definitief Dhr. S.G. Jonker Dhr. K. De Boorder 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Footprint. CO₂ prestaties

Footprint. CO₂ prestaties Footprint CO₂ prestaties Rijssen, Juli 2013 Auteur: L.J. Hoff Geaccodeerd door: M. Nijkamp Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding pagina 3 2. Organisatie pagina 4 2.1 Rapporterende organisatie pagina 4 2.2

Nadere informatie

Energiemanagement plan

Energiemanagement plan Energiemanagement plan Overzicht energiestromen / -verbruikers en CO2-emissie inventarisatie 2014 Aannemingsbedrijf B.V. 1 Inleiding Het inventariseren en analyseren van de energiestromen binnen het bedrijf,

Nadere informatie

Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3. 09 november 2015. BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen;

Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3. 09 november 2015. BR Holding BV. Waaronder de werkmaatschappijen; CO2 Emissie-inventarisatie 2015 Conform 3.A.1 & ISO 14064-1, par. 7.3 09 november 2015 BR Holding BV Waaronder de werkmaatschappijen; BRControls Products BRControls Projects Telfordstraat 47 Bezoekadres:

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2012 1e helft

Carbon Footprint Analyse 2012 1e helft Concept CO 2 inventarisatie Carbon Footprint Analyse 2012 1e helft Opdrachtgever Project CO2 prestatieladder Datum 15 oktober 2012 Referentie 1000110-0336.0.1 Auteur(s) HEVO B.V.-> de heer ir. R. Fikse

Nadere informatie

DEME: creating land for the future. 3.A.1 Emissie-inventaris 2013 H2

DEME: creating land for the future. 3.A.1 Emissie-inventaris 2013 H2 DEME: creating land for the future 3.A.1 Emissie-inventaris 2013 H2 3.A.1 Emissie-inventaris 2013 H2 Documentkenmerk: Datum: Status: RBE14-2016-RAP-102a 15-04-2014 Definitief Opgesteld door: Verificatie

Nadere informatie

CFA rapportage 2009 Directieverklaring

CFA rapportage 2009 Directieverklaring CFA rapportage 2009 Directieverklaring Duurzaam ondernemen is één van de gemeenschappelijke kernwaarden van AkzoNobel. Als onderdeel van AkzoNobel zullen wij ook voortdurend streven naar betrokkenheid

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse H2 2011

Carbon Footprint Analyse H2 2011 Pagina 1 van 9 Carbon Footprint Analyse H2 2011 Datum : 08 mei 2012, gecorrigeerd 20 juli 2012 Onderwerp : Carbon Footprint Analyse tweede helft 2011 (1 juli 2011 1 januari 2012) Organisatie Rapporterende

Nadere informatie

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Titel: CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 Auteurs: R. Hurkmans

Nadere informatie

20140813.v2 2014 Q1/Q2

20140813.v2 2014 Q1/Q2 2014 Voortgang CO2-prestatieladder 2014 OFN heeft, samen met OFS, in het begin van niveau 5 bereikt op de CO 2 -prestatieladder. Dit is de hoogst haalbare trede op de ladder. Zoals gebruikelijk blikken

Nadere informatie

CO 2 reductie: Nú doen, Baas groen!

CO 2 reductie: Nú doen, Baas groen! Baas B.V. Fascinatio Boulevard 522 2909 VA Capelle aan den IJssel Postbus 462 2900 AL Capelle aan den IJssel Telefoon 088-222 70 00 Fax 088-222 70 09 www.baasbv.nl ABN AMRO Bank 59.45.65.693 BTW nr. NL8509.99.303.B01

Nadere informatie

Referentiejaar 2009 NTP INFRA BV

Referentiejaar 2009 NTP INFRA BV CO 2 -uitstoot / reductie Rapportage 2011 Referentiejaar 2009 NTP INFRA BV Colofon Onderwerp CO 2 -uitstoot / reductie 2011 Referentiejaar 2009 Auteur S. Rademaker Gecontroleerd door Directie NTP Datum

Nadere informatie

CO 2 reductie: Nú doen, Baas groen! Baas B.V. Rapportage CFA 2012. Rapportage Carbon Footprint Analyse 2012

CO 2 reductie: Nú doen, Baas groen! Baas B.V. Rapportage CFA 2012. Rapportage Carbon Footprint Analyse 2012 Baas B.V. Essebaan 63A 2908 LJ Capelle aan den IJssel Postbus 462 2900 AL Capelle aan den IJssel Telefoon 088-222 70 00 Fax 088-222 70 09 www.baasbv.nl ABN AMRO Bank 59.45.65.693 IBAN NL73 ABNA 0594 5656

Nadere informatie

Eerste voortgangsrapportage CO 2 -emissiereductie. Carbon Footprint 2010

Eerste voortgangsrapportage CO 2 -emissiereductie. Carbon Footprint 2010 Eerste voortgangsrapportage CO 2 -emissiereductie. Graag informeren wij u over de uitkomsten van onze eerste Carbon Footprint over 2010 en 2011, en de eerste Carbon Footprint Analyse over 2011. Daarin

Nadere informatie

CO 2 reductie: Nú doen, Baas groen!

CO 2 reductie: Nú doen, Baas groen! Baas B.V. Fascinatio Boulevard 522 2909 VA Capelle aan den IJssel Postbus 462 2900 AL Capelle aan den IJssel Telefoon 088-222 70 00 Fax 088-222 70 09 www.baasbv.nl RBS N.V. 47 24 02 846 BTW nr. NL007621760B01

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 Emissie-inventaris met CO2-Footprint 2016 www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2010 Q2 MDB B.V.

Carbon Footprint Analyse 2010 Q2 MDB B.V. Carbon Footprint Analyse 2010 Q2 MDB B.V. Inhoudsopgave Voorwoord Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO 14064 verklaring Carbon Footprint-analyse Grondslag

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie-inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage 2011H1 en H2 (januari december 2011) Opgesteld door: TL Gecontroleerd

Nadere informatie

Carbon footprint 2013

Carbon footprint 2013 PAGINA i van 13 Carbon footprint 2013 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Carbon_footprint_2013_2.0 Versie: 2.0 Status: Def Uitgegeven

Nadere informatie

De emissie inventaris van: Aannemingsbedrijf Platenkamp Borne 2010

De emissie inventaris van: Aannemingsbedrijf Platenkamp Borne 2010 De emissie inventaris van: Aannemingsbedrijf Platenkamp Borne 2010 Dit document is opgesteld volgens ISO 14064-1 AMK Inventis Stef Jonker Oktober 2012 Definitief (aangepast op ) 1 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2013

Carbon Footprint Analyse 2013 JAARGANG 2, NR. 1 31 OKTOBER 2014 REF.NR.: 14.R.0603A Carbon Footprint Analyse 2013 Inhoudsopgave Directieverklaring Organisatie Rapporterende organisatie Verantwoordelijk persoon Organisatiegrenzen ISO

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2011 2e helft

Carbon Footprint Analyse 2011 2e helft Concept CO 2 inventarisatie Carbon Footprint Analyse 2011 2e helft Opdrachtgever Project CO2 prestatieladder Datum 21 maart 2012 Referentie 1000110-0313.0.1 Auteur(s) HEVO B.V.-> de heer ir. R. Fikse Niets

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse 2014 1e helft

Carbon Footprint Analyse 2014 1e helft CO-2 inventarisatie Carbon Footprint Analyse 2014 1e helft Opdrachtgever Project CO2 prestatieladder Datum 18 september 2014 Referentie 1000110-0453.1.0 Auteur(s) Richard Fikse (RiF) Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Emissie-inventaris Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2014 3.A. Emissie-inventaris 2014 (2015.001) Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave Inleiding en verantwoording... 3 1 Beschrijving van

Nadere informatie