Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Trannoy Régis F Onze referentie Brussel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Trannoy Régis F Onze referentie Brussel"

Transcriptie

1 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Mevrouw de Voorzitster/ De heer Voorzitter van het Kantonhoofdbureau Mevrouw de Burgemeester / De heer Burgemeester, Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Trannoy Régis De Mul Stéphan F Onze referentie Brussel regis.trannoy@rrn.fgov.be III/21/730/2292/ stephan.demul@rrn.fgov.be Algemeen Kieswetboek - Omzendbrief betreffende de aanwijzing van de bijzitters voor de kiesbureaus Mevrouw de Voorzitster/ Mijnheer de Voorzitter van het Kantonhoofdbureau, Mevrouw, Mijnheer de Burgemeester, Uit het verslag van de federale wetgevende verkiezingen van 10 juni 2007 blijkt dat bepaalde moeilijkheden voorkwamen wat de aanwijzing van de leden van de kiesbureaus betreft. Het blijkt dus interessant te zijn om hierover bepaalde wijzigingen aan te brengen in het Algemeen Kieswetboek en dat bepaalde Best Practices over dit onderwerp aan u worden voorgesteld, opdat de functies van voorzitter en van bijzitter door zo veel mogelijk burgers worden opgenomen en om het gevoel bij de bevolking te vermijden dat het altijd dezelfden zijn die aangeduid worden. Dat is het onderwerp van onderhavige omzendbrief. 1 Bepalingen van het Algemeen Kieswetboek 1. Toekomstige wijzigingen van de wetgeving Een recent wetsontwerp (Doc 1799 Kamer) tot aanpassing van artikel 95, 4, van het Algemeen Kieswetboek voorziet in een wijziging van de categorieën van personen die kunnen aangewezen worden als voorzitter van een stem- of stemopnemingsbureau of als bijzitter van een stemopnemingsbureau. De programma s van het informatietype Kiesgegevens (IT Kiesgegevens) in het Rijksregister werden aangepast om heden reeds te kunnen voorzien in het opnemen van de nieuwe categorie van vrijwilliger, naast de bestaande categorieën die van toepassing blijven bij de verkiezingen op 7 juni 2009.

2 2/6 De structuren van het informatietype Kiesgegevens zullen volledig aangepast worden in de loop van de maand mei 2009, na de publicatie van deze nieuwe kieswetgeving, ten einde onder meer ook het gegeven te kunnen invoeren hoeveel maal een burger effectief gezeteld heeft als voorzitter of bijzitter van een kiesbureau. Zo zal de gewijzigde wettelijke lijst van artikel 95, 4, Kieswetboek, bepaalde praktijken officieel maken die al verschillende jaren gebruikt worden (oproeping van gerechtsdeurwaarders om te zetelen in deze hoedanigheid). Deze nieuwe lijst maakt het eveneens mogelijk voor de gemeenten om reserves aan te leggen van personen die vrijwillig een functie in een kiesbureau willen uitoefenen (zie punt 3 hierna). 2. Oproeping van bepaalde ambtenaren Hiermee worden bedoeld de bekleders van een ambt van niveau A of B die onder de Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten ressorteren en de bekleders van een gelijkwaardige graad die ressorteren onder provincies, gemeenten, openbare centra voor maatschappelijk welzijn, onder enige instelling van openbare nut al dan niet bedoeld in de wet van 16 maart 1954 betreffende de controle op sommige instellingen van openbaar nut of onder de autonome overheidsbedrijven bedoeld in de wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven. Het onderwijzend personeel wordt eveneens bedoeld. Het blijkt dat niet alle overheden die de titularissen van de hiervoor vernoemde functies tewerkstellen, systematisch en overeenkomstig art. 95, 4, 4 e lid van het Kieswetboek, de contactgegevens van deze personen meedelen aan de betrokken gemeentebesturen, waardoor deze verhinderd worden om op doeltreffende wijze de gegevens te beheren die in het Rijksregister werden ingegeven. Met dit doel zal de Algemene Directie Instellingen en Bevolking een brief sturen naar de voornaamste overheden die zulke personen tewerkstellen, om hen te herinneren aan de bepalingen in het Kieswetboek over dit onderwerp. De gemeentebesturen zullen het IT 130/6 (categorie 6 of 7) van de personen die zo meegedeeld werden dus doeltreffend kunnen invullen en zo het aantal kandidaten verhogen die aangewezen kunnen worden in de functies van voorzitter van de stem- of stemopnemingsbureaus en van bijzitter in de stemopnemingsbureaus. 3. Een systeem van vrijwilligers Tijdens elke kiesperiode maakt een zeker aantal kiezers spontaan hun wens kenbaar om deel te nemen aan de kiesverrichtingen van een kiesbureau. Het is dus belangrijk om een duidelijke lijst te kunnen maken van de personen die blijk geven van deze grote motivatie om zich in te zetten voor een goed verloop van het kiesproces, opdat de voorzitters van de kantonhoofdbureaus beroep op hen kunnen doen bij de vorming van de verschillende bureaus.

3 3/6 Het zal dus aan de gemeentebesturen zijn om deze vrijwilligers aan te duiden in het Rijksregister (Informatietype IT 130/6 categorie 10). Gezien het vrijwillige karakter van de deelname van deze personen, zullen zij veelvuldig kunnen worden aangewezen, tenzij zij natuurlijk vragen om niet meer als vrijwilliger voor te komen in het Rijksregister. Het wordt aangeraden om stem- en stemopnemingsbureaus te vormen die zowel samengesteld zijn uit vrijwilligers als uit aangewezen burgers. 2 Best Practices bij de aanwijzing van de leden van de kiesbureaus 1. De aanwijzing van de voorzitters en bijzitters van de stem- of stemopnemingsbureaus Enkele statistieken Overeenkomstig de bepalingen in het Algemeen Kieswetboek, wijst de Voorzitter van het kantonhoofdbureau achtereenvolgens aan: 1 de voorzitters van de stemopnemingsbureaus; 2 de voorzitters van de stembureaus; 3 de bijzitters en plaatsvervangende bijzitters van de stemopnemingsbureaus; 4 de bijzitters en plaatsvervangende bijzitters van de stembureaus. De personen die ingezet kunnen worden in de functies bedoeld onder 1 tot 3 worden aangewezen door de Voorzitter van het kantonhoofdbureau uit de lijsten die opgemaakt werden door de Colleges van Burgemeester en Schepenen van de gemeenten die deel uitmaken van het kanton. Deze lijsten worden opgemaakt overeenkomstig artikel 95, 4, derde lid van het Kieswetboek. De personen die ingezet kunnen worden in de onder 4 bedoelde functie (bijzitter van een stembureau), worden aangewezen door de Voorzitter van het kantonhoofdbureau tussen de kiezers van het stembureau.

4 4/6 Een studie die uitgevoerd werd door de diensten van de Algemene Directie Instellingen en Bevolking maakte het mogelijk om vast te stellen dat, gezien het potentieel van kiezers van 25 tot 65 jaar 1 die ingezet kunnen worden in voornoemde functies 1 tot 3, een dergelijke kiezer niet meer dan twee maal in zijn leven aangewezen zou moeten worden voor deze functies. Dat geldt eveneens voor de functies van bijzitters en plaatsvervangende bijzitters in de stembureaus. Het beheer van de lijsten van kiezers die mogelijk aangewezen kunnen worden, in het licht van deze statistieken Met het oog op de motivatie en vernieuwing van de kiesbureaus wordt, gezien bovenmelde statistieken, dus aangeraden om kiezers niet meer dan twee maal aan te wijzen voor dergelijke functies tijdens verschillende verkiezingen. Hiertoe is het aangeraden voor de gemeentebesturen om de kiezers die al twee maal aangewezen zijn, niet langer deel te laten uitmaken van de lijsten bedoeld in art. 95, 12, van het Kieswetboek, die doorgestuurd worden aan de Voorzitters van de kantonhoofdbureaus. De gemeentebesturen moeten de lijsten die doorgestuurd worden aan de Voorzitters van de kantonhoofdbureaus dus nauwgezet beheren en bijwerken, opdat de personen die al twee maal effectief gezeteld hebben in een kiesbureau, niet meer op deze lijsten zouden voorkomen. Teneinde de taak van de gemeentebesturen in dit werk voor de opmaak van de lijsten met de potentieel aanwijsbare personen te vergemakkelijken, hou ik eraan u te laten weten dat de informatiegegevens die opgenomen worden in het Rijksregister vanaf mei 2009 het voor de gemeenten mogelijk zullen maken om het aantal keren te vermelden dat een persoon reeds gezeteld heeft als lid van een kiesbureau. 2. Oproeping van twee personen die een koppel zijn of van een persoon die alleen woont, met één of meerdere jonge kinderen ten laste Er wordt aangeraden aan de kantonhoofdbureaus om, voor zover dit mogelijk is, te vermijden om beide personen samen uit eenzelfde koppel of een persoon die alleen woont, op te roepen voor een functie als lid van een kiesbureau, in het geval er één of meerdere jonge kinderen ten laste zijn. 1 Hoewel de kiezers wettelijk aanwijsbaar zijn vanaf 18 jaar, werd in de statistieken enkel rekening gehouden met de kiezers van 25 tot 65 jaar om zich te baseren op een potentieel beschikbaar deel van de personen (< 25 jaar = studenten) die zeker in staat zijn om zowel fysiek als mentaal hun plicht als burger in te vullen.

5 5/6 Deze maatregel wordt aangeraden om niet meer dan nodig het leven van een gezin te verstoren op de gewoonlijke zondagse rustdag. 3. Oproeping van de nieuwe beroepscategorieën Het wetsontwerp (vermeld onder punt 1.1) voorzag eveneens de mogelijkheid om, via de nieuwe nomenclatuur die gebruikt wordt in de klassering van de beroepen door de diensten van het Rijksregister, ook nieuwe beroepscategorieën op te roepen (vb. bibliothecaris, technicus ). De Raad van State heeft mij aangeraden om deze opsomming niet uitdrukkelijk in het Kieswetboek op te nemen gezien het gebrek aan wettelijke basis voor deze beroepenlijst. Ondanks deze juridische bemerking van de Raad van State, lijkt het mij echter aangewezen om ook aan deze categorieën voorrang te geven bij de oproeping van de voorzitters en bijzitters van de kiesbureaus en deze beroepen bij gevolg op te nemen in het informatietype Kiesgegevens van het Rijksregister (IT 130/6 code 9). Het gaat om de beroepen die overeenkomen met de nummers tot in de klassering van de beroepen in het Rijksregister van de natuurlijke personen. De volledige lijst is toegevoegd als bijlage bij deze omzendbrief. 4. Het bijzonder geval van studenten met betrekking tot de voorziene datum van de Europese en regionale verkiezingen De deelname van de jonge kiezers aan het democratische proces van de verkiezingen is een belangrijk element van onze maatschappij. Tegelijkertijd voor de samenleving zelf, maar ook voor de jongeren die zo op concrete wijze een van hun eerste handelingen als burger kunnen stellen. Het is dus van zeer groot belang dat deze laatsten, en inzonderheid de studenten, zowel gebruik kunnen maken van hun stemrecht als meewerken aan de democratische controle van de verkiezingen door deel te nemen aan de werkzaamheden van een stem- of stemopnemingsbureau. Niettemin zal de voorziene datum van onze komende regionale en Europese verkiezingen op 7 juni 2009 wellicht enkele problemen opleveren voor studenten met betrekking tot het gelijktijdig uitoefenen van dit democratisch recht en een behoorlijke voortzetting van hun studieprogramma (blok- en examenperiode). Wat de stemplicht betreft, voorziet het Algemeen Kieswetboek uitdrukkelijk het geval van de student die om studieredenen in de onmogelijkheid verkeert om te stemmen (Kieswetboek, artikel 147bis,, 1, 6 ). Deze kan een ander persoon machtigen om in zijn naam te stemmen, op voorwaarde dat hij/zij een attest voorlegt van de instelling waar hij/zij onderwijs geniet (Volmachtformulier beschikbaar op onze site onder Hoofdstuk Onderrichtingen en formulieren, evenals het typemodel van attest in bijlage 2).

6 6/6 De Voorzitter van het kantonhoofdbureau op basis van de lijsten van de gemeentebesturen - dient dus op het moment dat hij de bijzitters oproept, bijzonder te letten op het statuut van student dat sommige bijzitters kunnen hebben. Het is immers zeer waarschijnlijk dat een groot aantal studenten een geldige reden hebben daar ze in de examenperiode zitten. De gemeentebesturen kunnen dit probleem grotendeels vermijden door op hun lijsten slechts kiezers te selecteren vanaf de leeftijd van 25 jaar. Als studenten echter aangewezen zijn en indien de uitoefening van deze functie het slagen in hun examens in gevaar zou kunnen brengen, worden zij uitgenodigd om hun wettige redenen zo snel mogelijk te melden aan de voorzitter van het kantonhoofdbureau. Daartoe kunnen ze de typebrief gebruiken (zie bijlage 3a en eveneens beschikbaar op onze site onder hoofdstuk Onderrichtingen en formulieren), samen met een attest van de directie van de onderwijsinstelling waar zij onderwijs volgen waaruit blijkt dat zij onmogelijk kunnen gaan zetelen als bijzitter (zie bijlage 3b en eveneens beschikbaar op deze site). De voorzitters van de kantonhoofdbureaus worden verzocht om deze redenen van verhindering met het nodige begrip te beoordelen. Ik hoop derhalve dat de toepassing van deze verschillende maatregelen een serene organisatie van de verkiezingen van 7 juni aanstaande mogelijk zal maken en aan een zo groot mogelijk aantal personen de mogelijkheid zal bieden om zonder dwang en op een actieve wijze deel te nemen aan de toepassing van dit democratisch proces. Ik dank u bij voorbaat voor de gepaste uitvoering van deze omzendbrief. Hoogachtend, Guido DE PADT Minister van Binnenlandse Zaken

HOOFDSTUK 32 I.T. 130 DE KIESGEGEVENS

HOOFDSTUK 32 I.T. 130 DE KIESGEGEVENS HOOFDSTUK 32 I.T. 130 DE KIESGEGEVENS 410. Inleiding. Dit informatietype heeft tot doel de volgende gegevens te kunnen opnemen: De uitsluiting van het kiesrecht, of van het recht om aan een gemeentelijke

Nadere informatie

Organisatie van de verkiezingen van 7 juni 2009 : evaluaties, wetswijzigingen en aanbevelingen

Organisatie van de verkiezingen van 7 juni 2009 : evaluaties, wetswijzigingen en aanbevelingen Organisatie van de verkiezingen van 7 juni 2009 : evaluaties, wetswijzigingen en aanbevelingen Evaluaties De voorbereiding van de verkiezingen van het Europees Parlement en de Parlementen van de Gewesten

Nadere informatie

I.T. 130 DE KIESGEGEVENS

I.T. 130 DE KIESGEGEVENS I.T. 130 DE KIESGEGEVENS Inleiding Dit informatietype heeft tot doel de volgende gegevens te kunnen opnemen: De uitsluiting van het kiesrecht, of van het recht om aan een gemeentelijke volksraadpleging

Nadere informatie

CIRCULAIRE. Verkiezingen van 25 mei 2014 : stemplicht en gevolgen in het arbeidsrecht S.2014/015. Samenvatting. 19 mei 2014

CIRCULAIRE. Verkiezingen van 25 mei 2014 : stemplicht en gevolgen in het arbeidsrecht S.2014/015. Samenvatting. 19 mei 2014 Annick Hellebuyck Adviseur Competentiecentrum Werk & Sociale Zekerheid T +32 2 515 08 58 F +32 2 515 09 13 ah@vbo-feb.be CIRCULAIRE S.2014/015 Verkiezingen van 25 mei 2014 : stemplicht en gevolgen in het

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 1/12 Kieskring :... FORMULIER A/24 Kieskringhoofdbureau A VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal Algemene optelling van de stemmen Zetelverdeling Aanwijzing

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 13 JUNI 2010 VOLMACHT OM TE STEMMEN (*)

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 13 JUNI 2010 VOLMACHT OM TE STEMMEN (*) FORMULIER AB/19 VOLMACHT OM TE STEMMEN (*) Bijlage: - een attest. Ik, ondergetekende......(naam en voornamen), geboren op...., wonende te.. straat, nr.. busnummer..., als kiezer ingeschreven in de gemeente.....,

Nadere informatie

CIRCULAIRE. Op zondag 7 juni 2009 hebben de regionale en Europese verkiezingen plaats.

CIRCULAIRE. Op zondag 7 juni 2009 hebben de regionale en Europese verkiezingen plaats. Anneleen Bettens Attaché CIRCULAIRE S.2009/028 Verkiezingen van 7 juni 2009: Stemplicht en gevolgen in het arbeidsrecht 4 mei 2009 Samenvatting Op zondag 7 juni 2009 hebben de regionale en Europese verkiezingen

Nadere informatie

Secretaris : M.. Voor de lijst : M.

Secretaris : M.. Voor de lijst : M. FORMULIER A/23B-Mx Kieskring :... Kieskanton :Sint-Genesius-Rode Kantonhoofdbureau A FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van een kantonhoofdbureau A (met verzamelstaat van de

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 25 MEI 2014

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 25 MEI 2014 FORMULIER C/26B-Mx Nederlandse kiescollege Kieskanton : Sint-Genesius-Rode Kantonhoofdbureau C VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 25 MEI 2014 Proces-verbaal van een kantonhoofdbureau (met bijlage)

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 FORMULIER A/23-Mx Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau A FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van een kantonhoofdbureau A (met verzamelstaat van de uitslagen) waar

Nadere informatie

Provincie- en gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober BESTELLING VAN DE KIEZERSLIJSTEN.

Provincie- en gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober BESTELLING VAN DE KIEZERSLIJSTEN. Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Rijksregister Externe Relaties Aan het College van Burgemeester en Schepenen Ter informatie: - Aan de Dames en Heren

Nadere informatie

De federale wetgevende verkiezingen van 13 juni 2010 in cijfers

De federale wetgevende verkiezingen van 13 juni 2010 in cijfers De federale wetgevende verkiezingen van 13 juni 2010 in cijfers A. Kiezers 1. Aantal kiezers (die in België verblijven) op de kiezerslijsten op 7 mei 2010 Belgische kiezers die in België verblijven: 7.726.632

Nadere informatie

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, VAN DE KAMER EN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI Volmacht om te stemmen (*)

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, VAN DE KAMER EN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI Volmacht om te stemmen (*) FORMULIER ACD/12 Volmacht om te stemmen (*) Bijlage: een attest Ik, ondergetekende.......(naam en voornamen), geboren op..., wonende te... (straat en nummer), als kiezer ingeschreven in de gemeente......,

Nadere informatie

DE WIJZIGINGEN. WETGEVENDE WIJZIGINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER EN VAN DE SENAAT VAN 10 JUNI 2007

DE WIJZIGINGEN. WETGEVENDE WIJZIGINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER EN VAN DE SENAAT VAN 10 JUNI 2007 DE VERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007 DE WIJZIGINGEN DE AGENDA DE WIJZIGINGEN. WETGEVENDE WIJZIGINGEN VOOR DE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER EN VAN DE SENAAT VAN 10 JUNI 2007 1. De aanpassing van de verkiezingskalender

Nadere informatie

Aan de Dames en Heren Voorzitters van de kieskring- en

Aan de Dames en Heren Voorzitters van de kieskring- en AP Algemene Directie Instellingen en Bevolking Behandelende ambtenaren : Ingrid BENS Tel. : 02/210.21.85 Stéphan De Mul Tel. : 02/500.22.11 E-mail : stefan.demul@ibz.fgov.be Etienne Van Verdegem Tel. :

Nadere informatie

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij elektronische stemming met papieren bewijsstuk.

Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij elektronische stemming met papieren bewijsstuk. 1/27 Brussels Hoofdstedelijk Gewest Kieskanton: Kantonhoofdbureau FORMULIER ACF/15-bis VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, DE KAMER, VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT EN VAN DE BRUSSELSE LEDEN

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI Proces-verbaal van het kantonhoofdbureau A met verzamelstaat van de uitslagen van het kieskanton.

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI Proces-verbaal van het kantonhoofdbureau A met verzamelstaat van de uitslagen van het kieskanton. FORMULIER A/23 Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau A FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van het kantonhoofdbureau A met verzamelstaat van de uitslagen van het kieskanton.

Nadere informatie

U vindt hierna de onderrichtingen voor het opmaken van de kiezerslijsten door het Rijksregister voor de hierboven vermelde verkiezingen.

U vindt hierna de onderrichtingen voor het opmaken van de kiezerslijsten door het Rijksregister voor de hierboven vermelde verkiezingen. Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Rijksregister Externe Relaties Aan het College van Burgemeester en Schepenen Ter informatie: - Aan de Dames en Heren

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN...

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN... Kieskring :... FORMULIER A/19 Kieskringhoofdbureau VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN... Proces-verbaal ( * ) Algemene optelling van de stemmen Zetelverdeling Aanwijzing van de gekozenen.

Nadere informatie

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, VAN DE KAMER EN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 VOLMACHT OM TE STEMMEN (*)

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, VAN DE KAMER EN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 VOLMACHT OM TE STEMMEN (*) 1/5 FORMULIER ACD/12 VOLMACHT OM TE STEMMEN (*) Bijlage: - een attest. Ik, ondergetekende......(naam en voornamen), geboren op...., wonende te.. straat, nr.. busnummer..., als kiezer ingeschreven in de

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 26 MEI 2019 FORMULIER C/27B-Mx Nederlandse kiescollege Kieskanton : Sint-Genesius-Rode Kantonhoofdbureau C VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENTVAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van een kantonhoofdbureau (met bijlage

Nadere informatie

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, HET WAALS PARLEMENT EN HET PARLEMENT VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP VAN 7 JUNI 2009

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, HET WAALS PARLEMENT EN HET PARLEMENT VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP VAN 7 JUNI 2009 FORMULIER CEG/9bis Bijlage(n) : - een attest HET WAALS PARLEMENT EN HET PARLEMENT VAN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP VOLMACHT OM TE STEMMEN (*) Ik, ondergetekende... (naam en voornaam), geboren op..., wonende

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN... Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton.

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN... Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton. Nederlands Kiescollege FORMULIER AB/11 Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN... Nummer van de bureaus Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen

Nadere informatie

Nederlandse Kiescollege FORMULIER C/29 Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

Nederlandse Kiescollege FORMULIER C/29 Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/11 Nederlandse Kiescollege FORMULIER C/29 Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Algemene optelling van de stemmen - Proces-verbaal Heden, op..., om... uur, vergadert

Nadere informatie

Secretaris : M.. Voor de lijst : M.

Secretaris : M.. Voor de lijst : M. 1/12 Nederlands Kiescollege FORMULIER ACD/17-bis Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT, VAN DE KAMER EN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal

Nadere informatie

BESTUURSMEMORIAAL VU.Hilaire Ost, Provinciegriffier, Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200, Sint-Andries

BESTUURSMEMORIAAL VU.Hilaire Ost, Provinciegriffier, Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200, Sint-Andries Inhoud Bestuursmemoriaal nummer 16 van 25 augustus 2006 68. Omzendbrief BB 2006/10 - Verkiezingen van 8 oktober 2006 Ingave en doorsturen van de verkiezingsuitslagen. - Uitvoering van de artikelen 58bis

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE SENAAT VAN... Proces-verbaal. Algemene optelling van de stemmen - Zetelverdeling Aanwijzing van de gekozenen

VERKIEZING VAN DE SENAAT VAN... Proces-verbaal. Algemene optelling van de stemmen - Zetelverdeling Aanwijzing van de gekozenen Nederlands kiescollege FORMULIER B/17 Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN DE SENAAT VAN... Proces-verbaal Algemene optelling van de stemmen - Zetelverdeling Aanwijzing van de gekozenen Heden, op..., om...

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007. Proces verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton.

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007. Proces verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton. Nederlands Kiescollege FORMULIER AB/11 Kieskring :... Kieskanton :... Kantonhoofdbureau FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007 Proces verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton.

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen van het kieskanton. Nederlandse kiescollege FORMULIER C/26 Kieskanton :... Kantonhoofdbureau A VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI 2004. Proces-verbaal van ontvangst van de dubbels van de stemopnemingstabellen

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI Proces verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij geautomatiseerde stemming.

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI Proces verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij geautomatiseerde stemming. FORMULIER AB/25B bis Kieskring BRUSSEL HALLE VILVOORDE Kieskanton :... Kantonhoofdbureau FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 10 JUNI 2007 Proces verbaal van de stemopnemingsverrichtingen bij geautomatiseerde

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Ministerie van Justitie Waterloolaan 115 Kantoren : Regentschapsstraat 61 Tel. : 02 / 542.72.00 Fax : 02 / 542.72.12 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Vervanging van de niet-vervallen identiteitskaarten van het "oude model"door elektronische identiteitskaarten

Vervanging van de niet-vervallen identiteitskaarten van het oude modeldoor elektronische identiteitskaarten Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Bevolking en Identiteitskaarten Aan de dames en heren Burgemeesters Ter informatie aan: de dames en heren Provinciegouverneurs

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Rijksregister Externe Relaties

Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Rijksregister Externe Relaties Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Rijksregister Externe Relaties Aan het College van Burgemeester en Schepenen Ter informatie: - Aan de Dames en Heren

Nadere informatie

De Directie Verkiezingen

De Directie Verkiezingen G De Directie Verkiezingen G.1. Inleiding 54 2004 ACTIVITEITENRAPPORT De Directie Verkiezingen waakt over de uitvoering van de wetgeving en de reglementering betreffende de Europese, de nationale en de

Nadere informatie

Handleiding voor de voorzitters van de kantonhoofdbureaus met traditionele stemming

Handleiding voor de voorzitters van de kantonhoofdbureaus met traditionele stemming Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Handleiding voor de voorzitters van de kantonhoofdbureaus met traditionele stemming Verkiezing:

Nadere informatie

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS

Nadere informatie

KANTONS AALST, BRUGGE, HALLE, KORTRIJK, MEISE, OOSTENDE, ROESELARE EN SINT-GENESIUS-RODE.

KANTONS AALST, BRUGGE, HALLE, KORTRIJK, MEISE, OOSTENDE, ROESELARE EN SINT-GENESIUS-RODE. Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS PARLEMENT

Nadere informatie

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014

VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT, VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN HET VLAAMS

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 B E R I C H T

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 B E R I C H T 1/5 FORMULIER C/6 Nederlandse Kiescollege Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 B E R I C H T --------------- 2/5 De voorzitter van het Collegehoofdbureau C te Mechelen

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI B E R I C H T

VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI B E R I C H T FORMULIER C/6 Nederlandse Kiescollege Collegehoofdbureau VERKIEZING VAN HET EUROPESE PARLEMENT VAN 13 JUNI 2004. B E R I C H T --------------- De voorzitter van het collegehoofdbureau te Mechelen brengt

Nadere informatie

1) Uiterste datum waarop het hoofdbureau moet worden samengesteld (BGKWB, artikel 10, 1, tweede lid).

1) Uiterste datum waarop het hoofdbureau moet worden samengesteld (BGKWB, artikel 10, 1, tweede lid). HOOFDBUREAU Datum Trefwoorden Verkiezingskalender Dinsdag 11 (33ste dag vóór Vrijdag 14 (30 dagen vóór Voordracht kandidaat de bureaus Uiterste datum waarop de voorzitter van het hoofdstembureau bekend

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Algemene optelling van de stemmen - Proces-verbaal.

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Algemene optelling van de stemmen - Proces-verbaal. 1/10 FORMULIER D/26 Kieskring :... Kieskringhoofdbureau B VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Algemene optelling van de stemmen - Proces-verbaal. Heden, op (datum)..., om... uur, vergadert

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) 1/9 FORMULIER D/ Kieskring :......... VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 019. Voordracht van Kandidaten ( 1 ) Wij, ondergetekenden, aftredende Parlementsleden dragen voor als kandidaten voor de

Nadere informatie

FORMULIER D/24. I. Vorming en samenstelling van het bureau.

FORMULIER D/24. I. Vorming en samenstelling van het bureau. 1/11 Provincie : Kieskanton :... Stemopnemingsbureau B Nr.... Lokaal :... VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen FORMULIER D/24 I. Vorming

Nadere informatie

Brussel, 4 maart L. COPPENS (02/ ) kieskring- en provinciehoofdbureaus en de collegehoofdbureaus; - Aan de informaticafirma s.

Brussel, 4 maart L. COPPENS (02/ ) kieskring- en provinciehoofdbureaus en de collegehoofdbureaus; - Aan de informaticafirma s. Brussel, 4 maart 2003 FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN Directie-generaal Instellingen en Bevolking Aan het College van Burgemeester en Schepenen Rijksregister Ter informatie: - Aan de Dames

Nadere informatie

1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2

1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2 INFO 5 PROCEDURE van X+40 tot X+70: STEMBUREAUS INHOUDSTAFEL 1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2 3.X +54: AANWIJZING VAN

Nadere informatie

AGENDA VERKIEZINGEN OP ZONDAG 26 MEI 2019

AGENDA VERKIEZINGEN OP ZONDAG 26 MEI 2019 AGENDA VERIEZINGEN OP ZONDAG 26 MEI 2019 = geldig voor de verkiezing van het Europees Parlement = geldig voor de verkiezing van de amer = geldig voor de verkiezing van de Gewest- en Gemeenschapsparlementen

Nadere informatie

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS I.T. 132 - REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS Algemeenheden De wet van 7 maart 2002 (Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

STEMBUREAUS MET GEAUTOMATISEERDE STEMMING.

STEMBUREAUS MET GEAUTOMATISEERDE STEMMING. MODEL IIa VAN OPROEPINGSBRIEF VOOR HET EUROPESE PARLEMENT, DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE RAAD EN DE BRUSSELSE LEDEN VAN DE VLAAMSE RAAD (BELGISCHE KIEZERS) * A. STEMBUREAUS MET GEAUTOMATISEERDE STEMMING.

Nadere informatie

Bericht tot oproeping van de kiezers

Bericht tot oproeping van de kiezers Verkiezingen van 14 oktober 2018 Gemeenteraad en provincieraad - stemming op papier Bericht tot oproeping van de kiezers gemeente: SCHERPENHEUVEL-ZICHEM Het college van burgemeester en schepenen deelt

Nadere informatie

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N)

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N) Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Partij + adres Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N) 02 518 22

Nadere informatie

Stembureau met traditionele stemming STAPPENPLAN

Stembureau met traditionele stemming STAPPENPLAN Stembureau met traditionele stemming STAPPENPLAN I. Aan de stemdag voorafgaande verrichtingen 1. U wordt aangewezen door de voorzitter van het kantonhoofdbureau A Ga na of u de onderrichtingen en formulieren

Nadere informatie

Handleiding voor de voorzitters van de kantonhoofdbureaus met traditionele en elektronische stemming met papieren bewijsstuk

Handleiding voor de voorzitters van de kantonhoofdbureaus met traditionele en elektronische stemming met papieren bewijsstuk 1 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Handleiding voor de voorzitters van de kantonhoofdbureaus met traditionele en elektronische

Nadere informatie

Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers

Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers LEES AANDACHTIG DE INSTRUCTIES DIE IN BIJLAGE VAN DIT FORMULIER VOORKOMEN ALVORENS DIT IN TE

Nadere informatie

Mevrouw Mevrouw Mevrouw de Voorzitter, de Gouverneur, de Burgemeester, Mijnheer Mijnheer Mijnheer

Mevrouw Mevrouw Mevrouw de Voorzitter, de Gouverneur, de Burgemeester, Mijnheer Mijnheer Mijnheer 1/39 Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Brussel, 24 maart 2014 - Aan de Dames en Heren Voorzitters van de hoofdbureaus voor de verkiezing

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING Nr 02 / 2004 van 15 maart 2004

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER BERAADSLAGING Nr 02 / 2004 van 15 maart 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 Email : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI Voordracht van Kandidaten (1)

VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI Voordracht van Kandidaten (1) FORMULIER D/ Kieskring :......... VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN JUNI 00. Voordracht van Kandidaten () Wij, ondergetekenden, aftredende Raadsleden dragen voor als kandidaten voor de verkiezing van

Nadere informatie

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS I.T. 132 - REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS Algemeenheden De wet van 7 maart 2002 (Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Erwin Hertens Christiane Rouma Stephan De Mul Régis Trannoy

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Erwin Hertens Christiane Rouma Stephan De Mul Régis Trannoy Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Aan de dames en heren Voorzitters van de Kantonhoofdbureaus Aan de dames en heren Voorzitters

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) / FORMULIER D/ Kieskring :......... VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 0. Voordracht van Kandidaten ( ) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring..............dragen voor als kandidaten voor

Nadere informatie

33858 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE

33858 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE 33858 BELGISCH STAATSBLAD 05.07.2006 Ed. 2 MONITEUR BELGE VERTALING MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST N. 2006 2623 [2006/202120] 22 JUNI 2006. Besluit van de Waalse Regering tot bepaling van de modellen

Nadere informatie

I. Het stembureau : samenstelling en installaties

I. Het stembureau : samenstelling en installaties 1/10 Brussels Hoofdstedelijk Gewest Kieskanton... Gemeente :... Stembureau nr... VERKIEZINGEN VAN HET EUROPESE PARLEMENT, DE KAMER, HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT EN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS

Nadere informatie

Het stemopnemingsbureau A nr..., komt bijeen op. om 15 uur in een lokaal, gelegen te...

Het stemopnemingsbureau A nr..., komt bijeen op. om 15 uur in een lokaal, gelegen te... Kieskanton :... Stemopnemingsbureau A Nr.... FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen FORMULIER A/22 I. Vorming en samenstelling van het bureau.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen verkiezingen 14 oktober 2018

Veel gestelde vragen verkiezingen 14 oktober 2018 Veel gestelde vragen verkiezingen 14 oktober 2018 1) Hoe geef je een volmacht? Wat heeft u nodig? U heeft twee documenten nodig om een volmacht te geven: het volmachtformulier A95 waarmee u een volmacht

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Zetel : Ministerie van Justitie Poelaertplein 3 Tel. : 02/504.66.21 tot 23 Fax : 02/504.70.00 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER O. ref. : 10

Nadere informatie

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034)

Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) 1/6 Advies nr 05/2010 van 3 februari 2010 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de mededeling van informaties in het wachtregister. (A/2009/034) De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke

Nadere informatie

TEKST TE VERMELDEN OP DE KEERZIJDE VAN DE OPROEPINGSBRIEVEN VOOR DE KIEZERS IN DE STEMBUREAUS MET TRADITIONELE STEMMING

TEKST TE VERMELDEN OP DE KEERZIJDE VAN DE OPROEPINGSBRIEVEN VOOR DE KIEZERS IN DE STEMBUREAUS MET TRADITIONELE STEMMING TEKST TE VERMELDEN OP DE KEERZIJDE VAN DE OPROEPINGSBRIEVEN VOOR DE KIEZERS IN DE STEMBUREAUS MET TRADITIONELE STEMMING BIJ DE GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS EN DE

Nadere informatie

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N)

Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N) Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Partij + adres Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen Etienne Van Verdegem (N) 02 518 22

Nadere informatie

GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE GEMEENSCHAPS- EN GEWESTPARLEMENTEN

GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE GEMEENSCHAPS- EN GEWESTPARLEMENTEN BERICHTEN UGA TM Division of Continuga TM nv 8501 KORTRIJK-HEULE tel. 056 36 32 00 fax 056 35 60 96 e-mail: sales@uga.be Februari 2009 GELIJKTIJDIGE VERKIEZINGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE GEMEENSCHAPS-

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD In Dentergem wordt een gemeentelijke culturele raad opgericht in uitvoering van het dekreet van 24 juli 1991 houdende de organisatie van het overleg en de inspraak

Nadere informatie

Het stemopnemingsbureau C nr..., komt bijeen op. om 15 uur in een lokaal, gelegen te...

Het stemopnemingsbureau C nr..., komt bijeen op. om 15 uur in een lokaal, gelegen te... Nederlandse kiescollege Kieskanton :... Stemopnemingsbureau C Nr.... VERKIEZING VAN HET EUROPEES PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Proces-verbaal van de stemopnemingsverrichtingen FORMULIER C/26 I. Vorming en

Nadere informatie

VERKIEZINGEN OP ZONDAG 25 MEI 2014

VERKIEZINGEN OP ZONDAG 25 MEI 2014 VERIEZINGEN OP ZONDAG 25 MEI 2014 = geldig voor de verkiezing van het Europese Parlement = geldig voor de verkiezing van de amer = geldig voor de verkiezing van de Gewest- en Gemeenschapsparlementen D

Nadere informatie

FORMULIER A/3 KIESKRING :... VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS. Voordracht van Kandidaten (*)

FORMULIER A/3 KIESKRING :... VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS. Voordracht van Kandidaten (*) FORMULIER A/ KIESKRING :......... VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN. Voordracht van Kandidaten (*) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring....... dragen voor als kandidaten

Nadere informatie

De toegang tot de genoemde opties wordt geregeld overeenkomstig de bepalingen van de hiernavolgende punten 4, 5 en 6.

De toegang tot de genoemde opties wordt geregeld overeenkomstig de bepalingen van de hiernavolgende punten 4, 5 en 6. BIJLAGE 1 aan de ministeriële omzendbrief van 23 juni 2008 betreffende de toepassing van het koninklijk besluit van 19 maart 2008 tot regeling van de procedure voor het mededelen van de verschillen die

Nadere informatie

Titel II VASTSTELLING VAN HET AANTAL TE VERKIEZEN VERTEGENWOORDIGERS (art. 7) 5

Titel II VASTSTELLING VAN HET AANTAL TE VERKIEZEN VERTEGENWOORDIGERS (art. 7) 5 INHOUD Woord vooraf Lexicon Inhoud V VII XIII DEEL I LOKAAL KIESDECREET VAN 8 JULI 2011 1 Deel I INLEIDENDE BEPALINGEN (art. 1-5) 3 Deel II VOOR DE VERKIEZINGSDAG (art. 6-125) 4 VASTSTELLING VAN DE DATUM

Nadere informatie

GEMEENTE- EN PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012

GEMEENTE- EN PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 GEMEENTE- EN PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 Mei 2012 Binnen enkele maanden worden de gemeente- en provincieraden vernieuwd. In de zes Vlaamse randgemeenten (Drogenbos, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode,

Nadere informatie

Gemeente Brakel Marktplein Brakel Huishoudelijk reglement Culturele raad Gemeenteraad 4 februari 2013

Gemeente Brakel Marktplein Brakel Huishoudelijk reglement Culturele raad Gemeenteraad 4 februari 2013 HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTURELE RAAD Titel 1: Grondslag Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de gemeentelijke culturele raad Brakel door het organiseren van de

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 /7 VERKIEZING VAN DE BRUSSELSE LEDEN VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN MEI 09 FORMULIER F/7bis Voordracht van Kandidaten ( ) Brusselse leden van het Vlaams Parlement Nederlandse taalgroep Wij, ondergetekenden,

Nadere informatie

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord;

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord; Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Vlaamse overheid, het Waals Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap over de opstelling van een gemeenschappelijke lijst

Nadere informatie

Brussel, 27 APRIL 2007

Brussel, 27 APRIL 2007 Brussel, 27 APRIL 2007 Aan de Dames en Heren Voorzitters van de Kantonhoofdbureaus Aan het College van Burgemeester en Schepenen in de kantonhoofdplaats Kopie ter informatie en nuttig gevolg: Aan de Dames

Nadere informatie

INSCHRIJVING VAN DE BURGERS VAN DE EUROPESE UNIE DIE IN BELGIE VERBLIJVEN, ALS KIEZERS VOOR DE VERKIEZING VAN HET EUROPEES PARLEMENT

INSCHRIJVING VAN DE BURGERS VAN DE EUROPESE UNIE DIE IN BELGIE VERBLIJVEN, ALS KIEZERS VOOR DE VERKIEZING VAN HET EUROPEES PARLEMENT BERICHTEN UGA TM Division of Continuga TM nv 8501 KORTRIJK-HEULE tel. 056 36 32 00 fax 056 35 60 96 e-mail: sales@uga.be Januari 2009 Gelijktijdige verkiezingen van het Europees Parlement en de gemeenschapsen

Nadere informatie

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling inzake de wet van 20 december 2010 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders van genoteerde vennootschappen Toepassingsveld:

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Zetel : Ministerie van Justitie Poelaertplein 3 Tel. : 02/504.66.21 tot 23 Fax : 02/504.70.00 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER O. ref. : A /

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 1/6 FORMULIER F/4bis VERKIEZING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT VAN 26 MEI 2019 Voordracht van Kandidaten Brussels Hoofdstedelijk Parlement ( 1 ) Nederlandse taalgroep Wij, ondergetekenden, aftredende

Nadere informatie

Inschrijvingsaanvraag

Inschrijvingsaanvraag Consulaat-generaal van het Koninkrijk België Madrid Paseo de la Castellana 18-6 28046 Madrid Tel. 00.34.915.776.300 E-mail: madrid@diplobel.fed.be Website: http://spain.diplomatie.belgium.be Inschrijvingsaanvraag

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 39 / 2006 van 27 september 2006

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 39 / 2006 van 27 september 2006 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel.: +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacycommission.be Fax.: +32(0)2/213.85.65 http://www.privacycommission.be COMMISSIE VOOR

Nadere informatie

INFORMATIE OVER AANDEELHOUDERSRECHTEN 23 MAART 2012

INFORMATIE OVER AANDEELHOUDERSRECHTEN 23 MAART 2012 Delhaize Groep NV Osseghemstraat 53 1080 Brussel, België Rechtspersonenregister 0402.206.045 (Brussel) www.delhaizegroep.com INFORMATIE OVER AANDEELHOUDERSRECHTEN 23 MAART 2012 Deze nota tracht de belangrijkste

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI 2004 B E R I C H T

VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI 2004 B E R I C H T FORMULIER D/1 Kieskring... Kieskringhoofdbureau VERKIEZING VAN DE VLAAMSE RAAD VAN 13 JUNI 2004 B E R I C H T De voorzitter van het kieskringhoofdbureau........ brengt ter kennis van de kiezers voor de

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 25 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 )

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 25 MEI Voordracht van Kandidaten ( 1 ) /9 KIESKRING:......... FORMULIER A/3 VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 25 MEI 204 Voordracht van Kandidaten ( ) Wij, ondergetekenden, kiezers in de kieskring....... dragen voor als

Nadere informatie

Brussel, 5 JUNI 2007. Uw kenmerk: Ons kenmerk: Bijlage(n): 1 Contactpersoon: E-mail: Tel.: 02/518.22.71 02/518.22.12 Luc SMET Etienne VAN VERDEGEM

Brussel, 5 JUNI 2007. Uw kenmerk: Ons kenmerk: Bijlage(n): 1 Contactpersoon: E-mail: Tel.: 02/518.22.71 02/518.22.12 Luc SMET Etienne VAN VERDEGEM Brussel, 5 JUNI 2007 Aan de Dames en Heren Voorzitters van de Collegehoofdbureaus en de Provincie- en Kieskringhoofdbureaus Instellingen en Bevolking Rijksregister Uw kenmerk: Ons kenmerk: Bijlage(n):

Nadere informatie

De verkiezingen van 26 mei 2019 Over deze verkiezingen

De verkiezingen van 26 mei 2019 Over deze verkiezingen De verkiezingen van 26 mei 2019 Over deze verkiezingen Op 26 mei 2019 trekken alle kiesgerechtigde Belgen opnieuw naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. De Brusselaars stemmen

Nadere informatie

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN.. Proces-verbaal van de stemverrichtingen

FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN.. Proces-verbaal van de stemverrichtingen Kieskanton... Stembureau nr.... FEDERALE PARLEMENTSVERKIEZINGEN VAN.. FORMULIER AB/20 Proces-verbaal van de stemverrichtingen Dit proces-verbaal moet in twee exemplaren ingevuld worden: Het eerste is bestemd

Nadere informatie

STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM

STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM STATUTEN SAMENLEVINGSFORUM Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Gemeentelijk samenlevingsforum". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van

Nadere informatie

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014

VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 1/6 FORMULIER D/1 Kieskring... Kieskringhoofdbureau B VERKIEZING VAN HET VLAAMS PARLEMENT VAN 25 MEI 2014 B E R I C H T 2/6 De voorzitter van het kieskringhoofdbureau B........ brengt ter kennis van de

Nadere informatie

Handleiding - Ingave van contactgegevens voor de organisatie van de verkiezingen (beheer van de hoofdbureaus)

Handleiding - Ingave van contactgegevens voor de organisatie van de verkiezingen (beheer van de hoofdbureaus) De gelijktijdige verkiezingen van de Kamer, het Europees parlement en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen op 26 mei 2019 Handleiding - Ingave van contactgegevens voor de organisatie van de verkiezingen

Nadere informatie

HANDLEIDING GEMEENTEBESTUREN OPMAAK XLS TEMPLATE

HANDLEIDING GEMEENTEBESTUREN OPMAAK XLS TEMPLATE 1 van 13 HANDLEIDING GEMEENTEBESTUREN OPMAAK XLS TEMPLATE 1. Waarom deze toepassing? 2 van 13 Overeenkomstig de artikelen 46 en 49 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet (LPK) wijst de magistraat bedoeld

Nadere informatie

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019

VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 1/5 FORMULIER A/1 Kieskring... Kieskringhoofdbureau A VERKIEZING VAN DE KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS VAN 26 MEI 2019 B E R I C H T 2/5 De voorzitter van het kieskringhoofdbureau A........ brengt ter

Nadere informatie

Ik heb de eer U een aantal inlichtingen betreffende de bovenvermelde verkiezingen te verstrekken.

Ik heb de eer U een aantal inlichtingen betreffende de bovenvermelde verkiezingen te verstrekken. - Aan de Dames en Heren Voorzitters van de Hoofdbureaus voor de verkiezingen van het Europees Parlement en voor de Gewest- en Gemeenschapsparlementen - Aan de Dames en Heren Provinciegouverneurs - Aan

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie