Kernbijeenkomst Panningen 11 maart 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kernbijeenkomst Panningen 11 maart 2013"

Transcriptie

1 Kernbijeenkomst Panningen 11 maart 2013 Introductiewoord door Ingrid van Enckevort, projectleider De gemeente Peel en Maas werkt aan een structuurvisie voor het bebouwde gebied van Peel en Maas: de elf dorpen en zeven bedrijventerreinen. Daarvoor gaan we bij alle kernen op bezoek, zoals vanavond in Panningen. Op deze avond willen we de bewoners en ondernemers aan het woord laten en hun ideeën en wensen inventariseren. Samen met u willen we bekijken wat de identiteit, kansen en knelpunten zijn in Panningen. Het gaat er uiteindelijk om, om een helder, toekomstgericht ruimtelijk kader op te stellen voor Panningen en alle andere kernen. Overige aanwezigen namens gemeente Peel en Maas: Roelof Goodijk (LOS Stad Om Land, ingehuurd bureau door gemeente), Wil Krause, Roy Thijssen, Thijs van Lier, Tjeu van der Linden en Selly Smeets (Peel en Maas) Presentatie door Roelof Goodijk (LOS Stad om Land) Voordat we de aanwezigen de gelegenheid geven om hun ideeën en wensen kenbaar te maken, schetsen we kort met welke gemeentelijke kaders we te maken hebben, zoals de kaderstelling Ruimtelijke Ontwikkeling, Structuurvisie Buitengebied, de Woonvisie etc. Hierin zijn drie belangrijke peilers terug te vinden die een belangrijke rol spelen voor Peel en Maas. Dit zijn de kernwaarden Duurzaamheid, Diversiteit en Zelfsturing. Op deze avond willen we samen met de ondernemers en bewoners ontdekken wat de identiteit van Panningen is binnen deze gemeente. Aan de hand van een presentatie is een analyse gepresenteerd van Panningen: Historie Enkele kaarten illustreren de historische ontwikkelingen in Panningen, aangevuld met oud fotomateriaal. De gehuchten en vlinderstructuren van de Beekstraat en de Ruijsstraat zijn hierbij zeer herkenbaar. Daarnaast is de grote planmatige uitbreiding richting Helden erg opvallend. Kwaliteiten en kansen Wat zijn de kwaliteiten en knelpunten in Panningen? Panningen heeft een eigen winkelcentrum met diverse eigen voorzieningen. Tevens liggen er twee bedrijventerreinen aan de rand van dit dorp, welke goed zijn voor de werkgelegenheid in de regio. Wat vindt het dorp hiervan? Ontwikkelingen In de afgelopen jaren hebben er diverse ontwikkelingen plaatsgevonden in Panningen, zoals de ontwikkeling van het Ringovenpark. Wordt er voor de juiste doelgroep gebouwd? Zijn er plekken die aandacht behoeven? Wat zouden de toekomstige ontwikkelingen moeten zijn? Bevolkingsontwikkeling Gemeente Peel en Maas krijgt tot ca te maken met een kleine bevolkingsgroei, daarna is er sprake van een bevolkingsdaling. We zullen rekening moeten houden met krimp. Wat betekent dit voor Panningen. Wonen Wat zijn voor Panningen de woonwensen in de toekomst? Zijn er ideeën voor vernieuwende woonconcepten? Verder krijgen we ook steeds meer te maken met vergrijzing. Kan de zorg in de toekomst beter georganiseerd worden?

2 Bereikbaarheid Wat vinden de inwoners en ondernemers van de bereikbaarheid van Panningen? Uit de eerste analyse blijkt dat Panningen een goed ontsloten dorp is. Maar hoe zit het met de fietsbereikbaarheid, en met het openbaar vervoer? Zijn er knelpunten bekend? Bedrijvigheid Wat vindt men van de bedrijvigheid in en rondom Panningen? Hoe zou deze zich in de toekomst moeten ontwikkelen? Wat vindt men van de uitstraling van de bedrijventerreinen? Zijn er knelpunten? Kansen voor duurzaamheid? Recreatie Wat is de positie van Panningen in het recreatieve palet? Zijn er verdere toeristische kansen, buiten het winkelcentrum? Liggen er mogelijkheden in het buitengebied? Hoe kan het toerisme in Panningen verder versterkt worden? Wat zijn de belangrijkste trekkers op het gebied van recreatie en toerisme? Randen Panningen grenst aan de zuidzijde bijna aan Egchel, maar wordt ruimtelijk gescheiden door een groot kassengebied. Aan de noord- en west zijde, wordt de rand gevormd door Hoe worden de randen van de kern, zoals de Panningenseweg en de Raadhuisstraat. Aan de oostzijde sluit de woonomgeving van Panningen aan bij Helden. Wat vindt men van de uitloopmogelijkheden richting het buitengebied? Hoe kijkt men tegen de randen aan? Na deze presentatie is aan de aanwezigen gevraagd om op memoblaadjes in enkele woorden de identiteit van Panningen aan te geven. Dit gaan we voor alle kernen doen, zodat straks alle kernen naast elkaar gezet kunnen worden.

3 Vervolgens zijn de aanwezigen verdeeld over enkele groepen. Binnen deze groepen is onder leiding van de gemeentelijke gespreksleiders over de onderwerpen uit de presentatie gediscussieerd. De verslagen van deze groepsgesprekken zijn aan het eind van dit verslag opgenomen. Panningse ballonnetjes Aan het einde van de groepsronde is aan de deelnemers gevraagd om de belangrijkste boodschap richting het bestuur van Peel en Maas te verwoorden via een proefballonnetje. Hiervan is volop gebruik gemaakt, en dit bracht diverse reacties naar voren. Een vertegenwoordiger van elke groep overhandigde op het eind van de avond de ideeën van de groep aan wethouder Paul Sanders. Op het eind was deze wethouder dan ook uitgerust met een grote tros Panningense ballonnen. Een greep uit deze ideeën/reacties: Kwaliteit van het centrum up to date / in stand houden (2x) Parkeerfaciliteiten / routing centrum (2x) Markt is ontmoetingsplaats Nieuwe randweg v.a. Gamma-Roggelseweg ten zuiden van Egchel Taak overheid, trek nieuwe inwoners aan! Concentratie voorzieningen in centrum Clustering sportvoorzieningen Veiligheid (verkeer) Woningbouw en groen Betere entrees centrum, industrieterrein en Raadhuisstraat Geen leegstand Upgrade oude woonwijken/industrieterrein 2 supermarkten uit centrum: Lidl + Aldi Vervolg Naar aanleiding van deze bijeenkomst, zullen er verdere stappen worden gezet naar de ruimtelijke visievorming voor Panningen. Inwoners zijn uitgenodigd om deel te nemen aan een verdiepingssessie en hebben op het eind van de avond een extra mogelijkheid om zich hiervoor aan te melden. Als het visiedocument als concept klaar ligt, wordt er een tweede bijeenkomst georganiseerd om dit te bespreken met de inwoners.

4 Verslag groep 1 kernbijeenkomst Panningen Algemeen De bewoners van Panningen zijn trots op het grote voorzieningenaanbod. Het is fijn om alle voorzieningen dichtbij het hebben. Panningen heeft weinig binding met omliggende kernen, Venlo wordt zo nu en dan als winkelcentrum bezocht, maar in toenemende mate wordt ook Roermond bezocht. Er is geen sterke rivaliteit meer tussen Helden en Panningen. Dit was vroeger, nu zijn de kernen samen één. Woonmilieus Het woningbouwaanbod is ruim voldoende. Er liggen nog genoeg woningbouwprojecten op de plank in Helden en Panningen, zoals Stox, Schrames, Dörper Toore, Ringovenpark etc. Er is geen behoefte om verder uit te breiden. Piushof is eigenlijk qua opzet een prima wijkje. Ruim opgezet, groen en met gemeenschappelijke ruimten. De woningen verdienen echter wel aandacht wat betreft uitstraling en architectuur. Deze moeten hoognodig verbouwd worden. Daarnaast is Piushof ook een prima plek voor ouderen of starters. Het grootschalige complex van de Wietel kan een groot kruis door gezet worden. Dit concept is totaal niet meer van deze tijd. In de toekomst focus op kleinschalige woonmilieus. De achterkantsituaties aan de John F. Kennedylaan wordt niet als storend ervaren. Geen knelpunt. Verder afblijven van het park. Is mooi zo! Een aantal panden verdienen geen schoonheidsprijs en hier moet snel iets mee gebeuren, zoals het pand van Bessems (Ruijsstraat), TopSystems (achter Ebisch, Wietelweg) en hoek Kerkstraat/John F. Kennedylaan. De Laatberghof wordt zeer positief beoordeeld. Mooie ontwikkeling, kleinschalig en diversiteit wat betreft de architectuur van de woningen. Daarnaast worden de wijken Houbenslag, Stogger en (na herinrichting) Dr. Poelsplein als mooie wijken aangeduid. De wijk Panningen-zuid (omgeving. Gouverneur Houbenstraat Oranjestraat Christinastraat) verdient een grote opknapbeurt. De wijk is vrij vol gebouwd, zodat er geen u itbreidingsmogelijkheden zijn voor het parkeren. Sloop van een enkele woning? Daarnaast ligt een taak bij het aanpakken van de openbare ruimte. Deze schraal en verouderd.

5 Herkenbare dorpen met eigen voorzieningen De supermarktendiscussie vraagt de nodige aandacht. Ondernemers willen de supermarkten dicht bij het centrum situeren. In het centrum of aan de rand. Bewoners geven aan dat combinatieaankopen met het centrum slechts in geringe mate voorkomen. Het belangrijkste is hiervoor de bereikbaarheid en parkeergelegenheid van de supermarkten. Veel supermarktbezoekers komen namelijk uit omliggende dorpen en komen allemaal met de auto. De meningen zijn verdeeld over de noodzaak van nieuwe parkeervoorziengen in het centrum van Panningen. Ondernemers geven aan dat het aanbod krap is. Wellicht een optie om een nieuwe doorsteek te maken achter de Raadhuisstraat (Julianastraat, Beatrixstraat) met parkeergelegenheid. Bewoners zetten vraagtekens het parkeerprobleem. Het zwembad moet behouden blijven. Het is vooral van belang dat het zwembad behouden blijft binnen de gemeentegrenzen, het liefst binnen Helden-Panningen. De Raadhuisstraat is een belangrijke toegangsweg en hier zullen waarschijnlijk in de toekomst diverse ontwikkelingen (gaan) plaatsvinden door diverse leegkomende panden (accommodatie Bouwens van der Boije, Accon AVM etc.). Vraag en aanbod zullen bepalen wat hier in de toekomst plaats zal vinden. Supermarkt zou hier een mogelijke optie kunnen zijn. Of een pand voor de startende ondernemer, net als in het Venturelab? De opties voor het verplaatsen van de voetbalvelden in Panningen-noord naar een aangrenzend gebied aan het Thyascomplex/Egchel zouden bekeken moeten worden.

6 Bereikbaarheid De hoge verkeersintensiteit op de John F. Kennedylaan / Van Hornestraat wordt als knelpunt ervaren. Veel doorgaand verkeer op deze weg. Wat zijn realistische alternatieven? Verkeersstromen ontvlechten? Optie om een nieuwe randweg te realiseren ten zuiden van Egchel/ om Egchel heen (tussen Egchel en LOG)? In hoeverre is deze realistisch? De Ruijsstraat is een belangrijke verbindingsweg tussen de centrumvoorzieningen in Panningen en de toeristische trekkers in Helden. Deze weg is voor de fietsers echter niet aantrekkelijk, de weg is te druk en wordt niet als een prettige fietsroute ervaren. Het openbaar vervoer in Panningen is prima. De nieuwe verbinding naar het station Horst- Sevenum wordt als een grote aanwinst gezien. De ondernemer in de groep geeft aan dat er geen parkeerterrein is voor evenementen. Zou er verder nagedacht kunnen worden waar een evenementenparkeerterrein een plek kan krijgen? De bereikbaarheid van het Ringovenpark voor de fietsers en voetgangers kan beter. Onlogische routing en te smalle paden zijn hierbij onder andere knelpunten. Daarnaast is de mentaliteit van de bewoners (van Panningen en omgeving) een belangrijk speerpunt. Steeds vaker worden kinderen met de auto naar school gebracht of voor een kleine boodschap in het centrum neemt men de auto, terwijl de afstand gering is. Mensen zouden gestimuleerd moeten worden om vaker de fiets te nemen. Bedrijvigheid Het is een kans om leegkomend vastgoed te gebruiken als locatie voor de startende ondernemer, voor concepten zoals het Venturelab in Meijel. Het bedrijventerrein, vooral het oude deel, verdient een opknapbeurt. Is geen visitekaartje. De randen van het bedrijventerrein dienen op een goede manier ingepast te worden. Op dit moment is er een schril contrast tussen het Industrieterrein en het achterliggend agrarisch gebied (Loo en omgeving). Bedrijven dienen bij ontwikkelingen net zo ingepast te worden als agrarische bedrijven in het buitengebied. Wellicht door de grote massa van de bedrijven, is er zelfs nog méer inpassing nodig.

7 Platteland/duurzaamheid Panningen ken eigenlijk geen eigen uitloopgebied richting het platteland. Van alle kanten wordt Panningen omringd door beperkende factoren, zoals twee maal een bedrijventerrein, een sportzone en aan de andere kant ligt Helden. Eigenlijk is het Pannings buitengebied het agrarische landschap in de omgeving van de Deinderik. Tenslotte is Helden erg belangrijk op het gebied van recreatie en toerisme. Belangrijke trekkers zijn hierbij t Bergske, Heldense Bossen en t Kerkeböske. De verbinding tussen het toeristische centrum van Panningen en het recreatiegebied in Helden moet niet vergeten worden!

8 Verslag groep 2 kernbijeenkomst Panningen Algemeen Panningen typeert zich als een groot dorp met relatief veel winkels en overige voorzieningen. Er is overigens geen gemeenschapshuis. De afgelopen decennia is er veel historische bebouwing verdwenen in Panningen. Wat er nog is behouden! Belangrijkste ruimtelijke wensen: o o o Verkeersveiligheid van toegangswegen zoals Ruijsstraat en Beekstraat verbeteren en ook de oversteekbaarheid van de Kennedylaan Parkeren en bereikbaarheid centrum verbeteren In bestaande wijken woningen slopen voor groen en voor nieuwe soorten woningen voor ouderen. Vrijkomende (gemeentelijke) gebouwen slopen en locaties voorlopig open houden en inrichten met groen. Woonmilieus Mix van jong en oud is belangrijk Bestaande woonbuurten deels slopen om nieuwe typen woningen voor ouderen te realiseren, bijv. in de vorm van woonhofjes. Voorbeelden hiervan zijn de Laatberghof en de Kapelaan Nausstraat. Ook meer groen in de wijken realiseren ter plaatse van gesloopte woningen. Herkenbare dorpen met eigen voorzieningen Mogelijk vrijkomende locaties zoals locatie basisschool Panningen Noord, VMBO-locatie en Vorkmeerlocaties Ruijsstraat en Kerkstraat zijn strategische locaties. Voorlopig slopen en inrichten met groen en op termijn herontwikkelen. Mooi voorbeeld van wijkgroen is Schout Saelbemgenplantsoen en groen tussen Rieterlaan en Schout van der Heidenstraat. Deze laatste wordt ook (deels) door bewoners onderhouden. Wijk tussen Egchelseweg en Raadhuisstraat (Heuvelhoek) heeft erg weinig groen.

9 Bereikbaarheid Toegangswegen naar centrum, met name Beekstraat, Wilhelminastraat en Ruijsstraat kennen obstakels en wegversmallingen die zorgen voor onveilige situaties en milieuvervuiling (voortdurend remmen). Niet alleen voor auto s maar ook voor fietsers zijn wegversmallingen vaak erg vervelend. Als de school Panningen-Zuid verdwijnt moet er aandacht zijn voor het veilig oversteken van de Kennedylaan. In ochtendspits zijn er enkele drukke wegen door menging fietsende scholieren en auto s Er zijn te weinig parkeerplaatsen in het centrum. Deels oplosbaar met een betere inrichting (2 auto s houden vak van 3 auto s bezet). De bereikbaarheid met openbaar vervoer is op zich oké. In het weekend s ochtends vroeg geen bussen. HEP ouderenvervoer (vrijwilligers) werkt goed. Verbonden bedrijvigheid/innovatief plattebedrijvigheid/platteland/duurzaamheid Panningen is best groen en je bent zo in het buitengebied. Er zijn voldoende mogelijkheden voor ommetjes. Waarom is het industrieterrein uitgebreid met een derde fase terwijl er nog zoveel kavels braak liggen in fase 2? Regelmatige zoekende vrachtwagens op industrieterrein, met name omdat alle straten Industrieterrein heten.

10 Verslag groep 3 kernbijeenkomst Panningen Algemeen Identiteit van Panningen wordt grotendeels bepaald door de voorzieningen, de compactheid van het dorp en de ondernemende mentaliteit. Belangrijkste veranderingen de afgelopen decennia zijn de uitbreiding van de centrumrol van Panningen met meer winkels, Doc 6 en de uitbreiding van het centrum. Een tweede verandering betreft de bevolking. Twintig jaar gekeden kwamen veel gezinnen wonen in Panningen, nu heeft Helden de meeste nieuwe starterswoningen. Gevolg daarvan is een terugloop van leerlingen op de basisscholen en een terugloop bij verenigingen zoals de voetbalvereniging. In Helden groeien deze groepen juist. Panningen heeft in principe alles wel in huis en heeft daarom minder binding met andere dorpen dan andersom. Meeste binding is er met Helden (historisch, nabijheid). Daarnaast zijn veel mensen georienteerd op Venlo en Weert als grotere centra voor voorzieningen en werken. Ook zijn voor een deel van de bewoners de woonwijken van Panningen en Helden uitwisselbaar geworden. Panningen in 2025: bevolkingssamenstelling zal verder veranderen richting meer ouderen. Naar verwachting zal de kerk sluiten. Ook zal gedeeltelijk een tegenbeweging ontstaan. Veel ouderen van nu zullen over 20 jaar overleden zijn en huizen worden weer ingenomen door starters / gezinnen. Woonmilieus Meest kenmerkend van het wonen in Panningen is dat alles onder handbereik is. Belangrijkste wens voor de toekomst zijn een goede mix van doelgroepen in de wijken en het faciliteren van voldoende woningen voor ouderen rondom het centrum. Bij voorkeur in een gezonde mix met jongere doelgroepen. Grootste opgave in de toekomst is om met het woningbouwprogramma een balans te maken tussen het creeren van meer ruimte voor gezinnen en tegelijk de regionale rol van de gemeente t.b.v. het huisvesten van ouderen nabij het centrum te faciliteren. Meerdere wijken vragen om aandacht. De omgeving Graafschap Kesselstraat vraagt om een kwaliteitsverbetering. Qua locatie is het een aantrekkelijke plek. De wijk Julianastraat / Beatrixstraat is een aantrekkelijke wijk vanwege de combinatie van betaalbaarheid, grote (diepe) tuinen en de nabijheid van het centrum. Geschikt voor een mix van doelgroepen. Verbetering is mogelijk, b.v. in de openbare ruimte of door het opknappen van delen van het wijkje. De wijk rondom de Emmastraat / Scharenweg is weliswaar aantrekkelijk, maar verliest wel iets met het vertrek van de basisschool. Een deel van de aanwezigen is het hier niet mee eens en denkt dat met een goede oversteekbaarheid van de Kennedylaan de minpunten beperkt zijn. Voor alle wijken geldt dan ook: Panningen is compact, voorzieningen zijn nooit ver weg, maar de bereikbaarheid en veiligheid richting voorzieningen blijft een aandachtspunt.

11 Herkenbare dorpen met eigen voorzieningen: De uitstraling van de entrees van het dorp is ondermaats. Op meerdere plekken in een impuls nodig, met name de entree via het industrieterrein en de Wilhelminastraat. Deze route vormt ook een wandelroute vanaf het bedrijventerrein richting centrum. De Kennedylaan vanaf Helden is fraai, zeker ter hoogte van het park. Daarnaast zijn meerdere stukken niet goed vormgegeven. Omdat het te kaal is, zoals rondom bedrijventerrein Kennedylaan of omdat woningen er met de rug naartoe staan. Een derde belangrijke en te verbeteren entree is de route Steenstraat Schoolstraat. De routes naar het centrum zijn niet duidelijk genoeg. Het voorstel vanuit de centrumvisie met de inprikkers vanaf Industrielaan / Kennedylaan is sterk, maar nu nog onvoldoende ingericht. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat deze routes ook aantrekkelijk en veilig moet zijn voor bewoners uit de wijken. Inrichting gericht op langzaam rijden of uitdrukkelijke rui mte voor fietsers en wandelaars is goed om naar te kijken. De oversteekbaarheid van drukkere routes is eveneens belangrijk. Het prettige aan het wonen in Panningen is dat er geen overdreven sociale controle is, maar dat je elkaar wel tegen kunt komen. Het gemis van een centrale ontmoetingsplek, zoals een multifunctionele accommodatie past een beetje in dat beeld: Panningen kent een toevallig sociaal leven. In principe wordt dat niet als knelpunt ervaren, omdat men elkaar wel kan opzoeken. Toch zien de aanwezigen wel iets in een laagdrempelige plek, waar bewoners iets kunnen ondernemen of organiseren. Het verdergaand clusteren van voorzieningen is een goede ontwikkeling, het zorgt voor betere voorzieningen en draagt bij aan de mogelijkheid elkaar spontaan te ontmoeten. En daar moet Panningen het ook van hebben. Een extra ruimte op zo n plek kan buurtinitiatieven bevorderen. Belangrijkste opgave is misschien wel dat doelgroepen elkaar meer kunnen tegenkomen. Het behouden van gebouwen in het centrum met een openbare functie is dan ook wel gewenst. Het centrum heeft een belangrijke functie in Panningen, omdat dit bij uitstek de plek is waar men elkaar spontaan en toevallig kan ontmoeten. Hierin mist men wel wat, het zou goed zijn als op termijn meer horeca / terrasjes bijkomen. Daarnaast mist het centrum een hotel. Niet alleen voor recreatieve doeleinden, maar ook voor zakelijke. Bedrijven die bezoek krijgen uit het buitenland of een uitwisseling hebben, kunnen hun gasten nu niet in Panningen onderbrengen. In de toekomst ziet men wel een mogelijkheid om het Raadhuisplein parkeervrij te maken. Dit zou kunnen als er een supermarkt zou verplaatsen. Supermarkten moeten echter dicht bij het centrum blijven, de vml. VMBO zou een goede locatie zijn, waar ook het parkeren georganiseerd kan worden. In de toekomst moeten verenigingen inspelen op minder (actieve) leden en zeker minder jeugd. Samenwerking of verbreding zou een sterke ontwikkeling zijn.

12 Bereikbaarheid De bereikbaarheid in Panningen is prima. De snelwegen zijn prima bereikbaar en van daaruit is het prima reizen. Het busvervoer is voor Panningen behoorlijk goed, al is het OV niet vanuit alle wijken evengoed bereikbaar. Ook de routing door het centrum is aangepast en dat is voor sommige mensen / doelgroepen wel eens lastig. Vanaf de snelweg A67 kan de aanduiding richting Panningen beter. De drukte op de Kennedylaan is voor veel bewoners een knelpunt. Het zou goed zijn als er voor m.n. vrachtverkeer alternatieven zouden komen. Een deel van de aanwezigen ziet ook niet echt een alternatief, het middel (b.v. een rondweg) mag niet erger zijn dan de kwaal). Een deel van de aanwezigen vindt het doortrekken van de Bergweg (wat al in 1974 een plan zou zijn) nog altijd een mogelijkheid. Panningen is belangrijk voor andere dorpen qua voorzieningen. Dit geldt niet in de laatste plaats voor de scholen. Veel leerlingen komen uit omliggende dorpen. De veilige fietsbereikbaarheid moet aandacht krijgen. Belangrijk is dat voorzieningen goed bereikbaar zijn. Gepleit wordt voor een goed langzaam verkeerverbinding van het centrum (markt) naar het Ringovenpark. Verbonden werkgelegenheid Mensen vinden werkgelegenheid belangrijk. Er zijn weinig aanvullingen gedaan ten opzichte van de huidige situatie. Kleine bedrijven zouden gefaciliteerd kunnen worden in een gebouw nabij het centrum, zoals de vml. VMBO-locatie.

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 1. Inleiding De visie heeft betrekking op het dorpscentrum van Rockanje. Met het dorpscentrum wordt in de eerste plaats bedoeld het Dorpsplein. Dit plein moet

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

Van, Voor en Door de wijk. Uitkomsten Enquête Snellerpoort 2016

Van, Voor en Door de wijk. Uitkomsten Enquête Snellerpoort 2016 Van, Voor en Door de wijk Uitkomsten Enquête Snellerpoort 2016 Uitkomsten enquête Snellerpoort Was erg lastig een simpele enquête te maken. Laatste bijeenkomst veel verschillende aandachtspunten. Veel

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV 28-08-2017 - Voorburg Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Aan de werksessie op 28 augustus 2017 deden ongeveer 20 inwoners mee. De bijeenkomst vond

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

op het grondgebied van Peel en Maas gelegen. Het plan mag niet concurreren met het bestaande woningbouwprogramma

op het grondgebied van Peel en Maas gelegen. Het plan mag niet concurreren met het bestaande woningbouwprogramma op het grondgebied van Peel en Maas gelegen. Het plan mag niet concurreren met het bestaande woningbouwprogramma in Baarlo. Het plan ligt nu stil in afwachting van besluitvorming hoogwaterbeveiliging van

Nadere informatie

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 Chaam 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Vanavond 1. Welkom Maikel Veroude / wethouder Corry Janssen-Janssen 2. Inleiding Maikel Veroude/Pieter Geerts

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Versie definitief Datum juli 9 () Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Auteur Tineke Brouwers Het elfde onderzoek Op mei 9 kregen alle panelleden van dat moment ( personen) een e-mail met de vraag of zij

Nadere informatie

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Leefbaar Grashoek Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Kerngesprekken, met wie? November 2013: verenigingen: sport en spel December 2013: verenigingen

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

1 Wat zou u graag als toeristische trekker extra willen zien in Peel en Maas?

1 Wat zou u graag als toeristische trekker extra willen zien in Peel en Maas? Toeristische trekker De gemeente Peel en Maas wil een toeristische trekker (à la Toverland) binnen de gemeentegrenzen. 1 Wat zou u graag als toeristische trekker extra willen zien in Peel en Maas? 40%

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

steenstraat Dorpse schaal Middelgrote schaal aan de randen PLAN B 15 MEI 2015

steenstraat Dorpse schaal Middelgrote schaal aan de randen PLAN B 15 MEI 2015 AH steenstraat Dorpse schaal Middelgrote schaal aan de randen PLAN B 15 MEI 2015 Een plan B De plannen van Albert Heijn om in Boxmeer een nieuwe supermarkt te bouwen inclusief sportvoorzieningen lijken

Nadere informatie

Dorpsstraat Scharendijke. 22 januari 2015

Dorpsstraat Scharendijke. 22 januari 2015 Dorpsstraat Scharendijke 22 januari 2015 Dorpsstraat Scharendijke 22 januari 2015 Aan de getoonde afbeeldingen kunnen geen rechten worden ontleend. 1. Inleiding In de Dorpsstraat in Scharendijke moet een

Nadere informatie

v i s i e k a a r t l i e n d e n

v i s i e k a a r t l i e n d e n v i s i e k a a r t l i e n d e n Voorzieningencluster in historische setting Evenementenveld Voorzieningencluster in moderne setting Tennispark Inbreidingslocatie woningbouw Sportterrein Herstructurering/uitbreiding

Nadere informatie

nieuwsbrief Waarom deze

nieuwsbrief Waarom deze N wonen en werken in stedelijk groen nieuwsbrief Meedenken? Kom naar de bijeenkomst op dinsdag 7 oktober Het Lucentterrein ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. Dit 3,5 hectare grote kantoorterrein

Nadere informatie

Verslag op hoofdlijnen bijeenkomst nieuwe bouwlocaties d.d. 19 juni 2019

Verslag op hoofdlijnen bijeenkomst nieuwe bouwlocaties d.d. 19 juni 2019 Verslag op hoofdlijnen bijeenkomst nieuwe bouwlocaties d.d. 19 juni 2019 Etten-Leur onderzoekt mogelijke locaties voor de bouw van nieuwe woningen en de aanleg van bedrijventerrein buiten bestaand stedelijk

Nadere informatie

Ontwikkeling centrum De Heeg. gemeente Maastricht 16 april 2018

Ontwikkeling centrum De Heeg. gemeente Maastricht 16 april 2018 Ontwikkeling centrum De Heeg gemeente Maastricht 16 april 2018 OPZET VAN DE AVOND 1. Welkom door Buurtnetwerk Like de Heeg 2. Presentatie door gemeente 3. Korte pauze 4. Vragen stellen en reactie geven

Nadere informatie

Structuurvisie kernen en bedrijventerreinen

Structuurvisie kernen en bedrijventerreinen Structuurvisie kernen en bedrijventerreinen Verslag verdiepingssessie kern Grashoek op 29 mei 2013, Ankerplaats Aanwezig: 11 mensen uit Grashoek (Annemarie Koch, Ger Spreeuwenberg, Louis Dambacher, Jan

Nadere informatie

nieuwsbrief Waarom deze nieuwsbrief

nieuwsbrief Waarom deze nieuwsbrief EN wonen en werken in stedelijk groen nieuwsbrief Waarom deze nieuwsbrief Meedenken? Kom naar de bijeenkomst op dinsdag 7 oktober Het Lucentterrein ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. Dit

Nadere informatie

www.houten2025.nl Verkenningsworkshop Atheneum 4 De Heemlanden 18 november 2013 Praat verder mee op @houten2025 www.facebook.

www.houten2025.nl Verkenningsworkshop Atheneum 4 De Heemlanden 18 november 2013 Praat verder mee op @houten2025 www.facebook. Verkenningsworkshop Atheneum 4 De Heemlanden 18 november 2013 Praat verder mee op www.houten2025.nl @houten2025 www.facebook.com/houten2025 Houten2025 op LinkedIn 1 2 De toekomst van Houten Houten heeft

Nadere informatie

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station 1 Fruittuinen en Wandelbos tot stadspark transformeren. Stadspark houdt in: Fruittuinen, Wandelbos (met volière en kinderboerderij) en tenniscomplex.

Nadere informatie

Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem. 27 oktober 2016

Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem. 27 oktober 2016 Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem 27 oktober 2016 Aanleiding opstellen VSP Lochem Samen toewerken naar een goed bereikbaar en aantrekkelijk centrumgebied in Lochem. Of je nu per fiets, te voet,

Nadere informatie

Stedenbouwkundige reactie

Stedenbouwkundige reactie Stedenbouwkundige reactie 1. Stedenbouwkundige visie Stationsgebied Buitenpost Naast het voornemen voor de bouw van een passerelle over het spoor, is er ook een plan gemaakt voor de totale invulling van

Nadere informatie

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten.

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. Doel van de avond Uitleg van het proces tot nu toe. Wie zijn Bezorgd Badhoevedorp? Wat zijn onze speerpunten: Toelichting + schets. Bespreken speerpunten

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

GESPREKSVERSLAG/AFSPRAKENLIJST. Datum : 7 december 2010 Gesprekspartners : Inwoners Esch Naam/adres klant : Onderwerp : Toekomstvisie Ons kenmerk :

GESPREKSVERSLAG/AFSPRAKENLIJST. Datum : 7 december 2010 Gesprekspartners : Inwoners Esch Naam/adres klant : Onderwerp : Toekomstvisie Ons kenmerk : GESPREKSVERSLAG/AFSPRAKENLIJST Datum : 7 december 2010 Gesprekspartners : Inwoners Esch Naam/adres klant : Onderwerp : Toekomstvisie Ons kenmerk : Korte, zakelijke weergave gesprekspunten Op 7 december

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland. Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ben Brink, wethouder Dennis Kramer, adviseur Ruimte Inleiding Doel vanavond: beeldvorming eerste reacties Reactiebrief Inleiding: ambitiedocument 3 speerpunten:

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011

Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011 Stedenbouwkundig Plan Stationsgebied 4 e bijeenkomst 6 september 2011 Bespreekpunten deze avond: stand van zaken (wat hebben we tot nu toe laten zien) proces: stedenbouwkundig plan bestemmingsplan bouwplannen

Nadere informatie

Den Helder Stadshart 47

Den Helder Stadshart 47 Den Helder Stadshart 47 N 3.2.STADSPARK / DE STAD WORDT VERRIJKT MET EEN GROENZONE DIE LUCHT EN RUIMTE GEEFT IN HET STEDELIJK WEEFSEL. DIT STADSPARK VORMT EEN LOMMERRIJKE ENTREE VAN DE STAD VOOR DE TREINREIZIGER

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

Centrumvisie Rockanje januari In opdracht van: Gemeente Westvoorne

Centrumvisie Rockanje januari In opdracht van: Gemeente Westvoorne Centrumvisie Rockanje januari 2016 In opdracht van: Gemeente Westvoorne Inhoudsopgave - Ontwikkeling door de eeuwen heen - Analyse kernwaardes van het centrum - Lastig of kwetsbaar in het centrum - Kansen

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg 5 juni 2019 Inleiding Op woensdag 5 juni 2019 organiseerde de gemeente Beemster in samenwerking met

Nadere informatie

Stad en landschap verbonden

Stad en landschap verbonden Afstudeerpresentatie - 19 april 2013 Stad en landschap verbonden Het inpassen van het bedrijventerrein van Haarlem in de omliggende structuren voor het recreatieve langzaam verkeer Jenny Nauta - 1303163

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Bedrijvigheid

Verslag themabijeenkomst Bedrijvigheid URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Bedrijvigheid 20 juni 2019 Inleiding Op donderdag 20 juni 2019 organiseerde de gemeente Beemster in samenwerking met

Nadere informatie

BEELDKWALITEITKADER GORREDIJK - CENTRUM-OOST. Definitief / 12 september 2013

BEELDKWALITEITKADER GORREDIJK - CENTRUM-OOST. Definitief / 12 september 2013 BEELDKWALITEITKADER GORREDIJK - CENTRUM-OOST Definitief / 12 september 2013 Code 135502 / 12-09-13 GEMEENTE OPSTERLAND 135502 / 12-09-13 BEELDKWALITEITKADER GORREDIJK - CENTRUM-OOST TOELICHTING INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

SCAPINO / DE NIEUWE BRINK VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN

SCAPINO / DE NIEUWE BRINK VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN PROJECT BINNEN HET Programma: 1. Presentatie gemeente Bussum Doel van de avond / Aanleiding / Kader / Acties / Hoe nu verder? 2. Presentatie ontwikkelaar Voorlopig ontwerp bouwplan

Nadere informatie

Schetsontwerp Starterswoningen Achterweg 90 Voormalig Cultureel Centrum, Nieuwe Wetering.

Schetsontwerp Starterswoningen Achterweg 90 Voormalig Cultureel Centrum, Nieuwe Wetering. Schetsontwerp Starterswoningen Achterweg 90 Voormalig Cultureel Centrum, Nieuwe Wetering. 1 September 2014 Schetsontwerp Starterswoningen Achterweg 90 Voormalig Cultureel Centrum, Nieuwe Wetering. Project:

Nadere informatie

datum: 23 juli 2018 Frenkel Beerens van: Jan-Hein Biemans Telefoon: Advies t.b.v. Van Bommelhof - Moergestel

datum: 23 juli 2018 Frenkel Beerens van: Jan-Hein Biemans Telefoon: Advies t.b.v. Van Bommelhof - Moergestel Memo datum: 23 juli 2018 aan: Frenkel Beerens van: Jan-Hein Biemans Telefoon: betreft: Advies t.b.v. Van Bommelhof - Moergestel Vraagstelling De locatie Sint Ermelindishof ligt al jaren verlaten en armoedig

Nadere informatie

Dorpsplein Waspik. Een groene huiskamer als aangename ontmoetingsplek

Dorpsplein Waspik. Een groene huiskamer als aangename ontmoetingsplek Dorpsplein Waspik Een groene huiskamer als aangename ontmoetingsplek 1800: De hoek aan de haven is het centrum 1960: katholieke kerk, park, verdichting lint Dorpsplein Een groene huiskamer als aangename

Nadere informatie

Bij dit verslag vindt u het raadsbesluit over de woningbouwopgave die aan de basis ligt van de ontwikkeling van het Entreegebied.

Bij dit verslag vindt u het raadsbesluit over de woningbouwopgave die aan de basis ligt van de ontwikkeling van het Entreegebied. Op 29 mei 2018 kwamen de deelnemers van de adviesgroep voor het Entreegebied voor de tweede keer bij elkaar. De bijeenkomst vond plaats in het Golden Tulip- hotel. Tijdens de avond werden vier thema s

Nadere informatie

HOGER BOUWEN IN PURMEREND (1 e aanzet)

HOGER BOUWEN IN PURMEREND (1 e aanzet) Analyse HOGER BOUWEN IN PURMEREND (1 e aanzet) Versie: 07022017 Kenmerk: 1342412 AANLEIDING LADDER VAN DE DUURZAME VERSTEDELIJKING DRIE STRATEGIEEN VOOR RUIMTEWINST INTENSIVEREN: O.A. HOOGBOUW TRANSFORMEREN

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst 2 Sport en ontmoeten. Voorzieningenkaart Noordwest. Voorzieningenkaart

Verslag bijeenkomst 2 Sport en ontmoeten. Voorzieningenkaart Noordwest. Voorzieningenkaart Verslag bijeenkomst 2 Sport en ontmoeten Voorzieningenkaart Noordwest 1 Voorzieningenkaart Agenda Terugblik op de vorige avond Doel van de avond + hoe vervolgen we? Uitleg van de opdracht: wat gaan we

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Concept gebiedsvisie Stadionpark. Resultaten participatie

Concept gebiedsvisie Stadionpark. Resultaten participatie Concept gebiedsvisie Stadionpark Resultaten participatie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Verloop participatie 4 Samenvatting algemene reacties 5 Samenvatting Waterfront 6 Samenvatting Stadionontwikkeling 8

Nadere informatie

B i j l a g e 1 : B e s l u i t B u r g e m e e s t e r e n W e t h o u d e r s

B i j l a g e 1 : B e s l u i t B u r g e m e e s t e r e n W e t h o u d e r s B i j l a g e n B i j l a g e 1 : B e s l u i t B u r g e m e e s t e r e n W e t h o u d e r s B i j l a g e 2 : B e s l u i t G e d e p u t e e r d e S t a t e n Gedeputeerde Staten Datum 1 5 JUN 2009

Nadere informatie

Intermezzo Centrumvisie Sassenheim. Thematiek en opgaven

Intermezzo Centrumvisie Sassenheim. Thematiek en opgaven Intermezzo Centrumvisie Sassenheim Thematiek en opgaven Inhoud Doel thematiek en opgaven Centrum en mogelijke ontwikkelingen Thematiek en opgaven Doel thematiek en opgaven Welke onderwerpen en thema s

Nadere informatie

Resultaten enquête burgerpanel Bruisend dorpshart Heeze & Verplaatsing AH

Resultaten enquête burgerpanel Bruisend dorpshart Heeze & Verplaatsing AH Resultaten enquête burgerpanel Bruisend dorpshart Heeze & Verplaatsing AH Van 9 tot en met 30 november 205 heeft er een onderzoek plaatsgevonden onder het Heeze- Leende Burgerpanel. Dit onderzoek had als

Nadere informatie

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Detailhandelsvisie A2-gemeenten Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Vraagstelling visie en uitvoering Regionale visie: Welke kansen zijn aanwezig om de detailhandelsstructuur in

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel

Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel Proces locatiekeuze Asielzoekerscentrum gemeente Meppel Inleiding Het proces om tot een locatiekeuze voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) te komen is precair. In dit document wordt verder

Nadere informatie

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl)

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Introductie De Friese gemeente Tytsjerksteradiel ligt pal ten oosten van de provinciehoofdstad Leeuwarden. De gemeente bestaat uit 17 kernen;

Nadere informatie

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018

Uitwerking verkeersonderzoek Olst. Informatieavond. 16 mei 2018 Uitwerking verkeersonderzoek Olst Informatieavond 16 mei 2018 2 Agenda vanavond Aanleiding Verbeteren Leefbaarheid en Veiligheid in Olst Eerder onderzoek rondweg Olst Jan Hooglandstraat Twee varianten

Nadere informatie

Tweede Dorpsavond 28 februari 2019 Golfpark Almkreek

Tweede Dorpsavond 28 februari 2019 Golfpark Almkreek Tweede Dorpsavond 28 februari 2019 Golfpark Almkreek Even voorstellen Jasper vlek Bureau LOS stadomland Planologie, landschap, stedenbouw Omgevingsvisie gemeente Altena Groene en gezonde leefomgeving Juiste

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek

Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek Dorpsraad, 7 april 2015 inhoudsopgave 1. Eisen en wensen halte 2. Locaties 1. Californische weg 2. Burgemeester van Kempenstraat 3. Sportpark 3. Vragen

Nadere informatie

STEDENBOUW VERKEER WONEN DETAILHANDEL SOCIALE STRUCTUUR/EVENEMENTEN NATUUR/RECREATIE HORECA OVERIGE VOORZIENINGEN. HEEZEnaar2025

STEDENBOUW VERKEER WONEN DETAILHANDEL SOCIALE STRUCTUUR/EVENEMENTEN NATUUR/RECREATIE HORECA OVERIGE VOORZIENINGEN. HEEZEnaar2025 4 juli 2015 ? Zes betrokken inwoners van Heeze te weten: Annemiek Ciska Lieke Kees Peter Ron Wat is WAAROM? mogelijke negatieve veranderingen in ons dorp positief uitgewerkt kunnen worden door onderling

Nadere informatie

Structuur ontwerp. Stadsparc Sittard

Structuur ontwerp. Stadsparc Sittard Structuur ontwerp Stadsparc Sittard 08-05-2017 Bernhardlaan Leyenbroekerweg Toegangsweg naar kavel C12 Kavel C12 Molenweg N Hoeferlaan Andreasommegang 0 10 20 30 40 50 m Stadsparc Sittard projectnr. bladnr.

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Woonmilieus/Versnelde woningbouw opgave

Woonmilieus/Versnelde woningbouw opgave Woonmilieus/Versnelde woningbouw opgave Bouw op de locatie van de camping en bouw niet op het landgoed (9x). Een mooie, landschappelijke, geïntegreerde, eigentijdse, gezonde woonomgeving. Denk hierbij

Nadere informatie

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Schetsontwerp Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Presentatie definitief schetsontwerp - 19 maart 2015 INHOUD 1. GEFORMULEERDE KNELPUNTEN EN OPGAVEN - doorstroming van het verkeer - organisatie

Nadere informatie

Kogerveldwijk in 2040: De hoofdpunten uit het perspectief Minder ongelijkheid in een wijk waar iedereen meedoet

Kogerveldwijk in 2040: De hoofdpunten uit het perspectief Minder ongelijkheid in een wijk waar iedereen meedoet Kogerveldwijk in 2040: De hoofdpunten uit het perspectief Minder ongelijkheid in een wijk waar iedereen meedoet De Kogerveldwijk gaat groeien. Er komen woningen en voorzieningen bij, de openbare ruimte

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Uitvoeringsstrategie Bunnik. Communicatie in vogelvlucht

Uitvoeringsstrategie Bunnik. Communicatie in vogelvlucht Uitvoeringsstrategie Bunnik Communicatie in vogelvlucht 8 maart 2018 Onze gemeente Bunnik met de drie verschillende dorpen Bunnik, Odijk en Werkhoven, is prachtig gelegen langs de Kromme Rijn in het groen

Nadere informatie

Lekker. Wonen. Losser. Losser op weg naar 2025

Lekker. Wonen. Losser. Losser op weg naar 2025 Lekker Wonen in Losser Losser op weg naar 2025 Als ik eens te laat ben, stuur ik de buurvrouw een berichtje en neemt zij mijn kinderen mee uit school. Dat is hier heel normaal. Losser: ingetogen dorp in

Nadere informatie

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM Uitgevoerd door ruim 75 betrokken buurtbewoners in samenwerking met CDA en VVD December 2017 INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM INPUT ALGEMEEN Knelpunten die van plein

Nadere informatie

PLENAIRE REACTIES & GESPREKSTAFELS DORPSOVERLEG TIENRAY d.d. 3 maart 2015

PLENAIRE REACTIES & GESPREKSTAFELS DORPSOVERLEG TIENRAY d.d. 3 maart 2015 PLENAIRE REACTIES & GESPREKSTAFELS DORPSOVERLEG TIENRAY d.d. 3 maart 2015 Na de presentatie door gemeente en initiatiefnemers over ontwikkelingen in Tienray waren de inwoners van Tienray aan zet om te

Nadere informatie

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

srondje kernen Stichtse VechtsS soud-zuilenss sop BuurenE stienhovenss soud-maarssenveene smolenpoldere

srondje kernen Stichtse VechtsS soud-zuilenss sop BuurenE stienhovenss soud-maarssenveene smolenpoldere srondje kernen Stichtse VechtsS Het D66-team staat dicht bij de mensen. We willen de eigenheid van de kernen tot haar recht laten komen. We koesteren het vrijwilligerswerk en willen beginspraak in plaats

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 20 november 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 20 november 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers Meers 20 november 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Meers 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

Voor wie bouwen we nieuwe woningen? Fijn dat er dankzij de geluidmetingen eindelijk duidelijkheid komt! Informeer zo breed mogelijk rondom dit proces.

Voor wie bouwen we nieuwe woningen? Fijn dat er dankzij de geluidmetingen eindelijk duidelijkheid komt! Informeer zo breed mogelijk rondom dit proces. 29 30 Maak het betaalbaar voor jongeren en ouderen. Voor wie bouwen we nieuwe woningen? Fijn dat er dankzij de geluidmetingen eindelijk duidelijkheid komt! Informeer zo breed mogelijk rondom dit proces.

Nadere informatie

Drie schoollocaties in Malden

Drie schoollocaties in Malden Stedenbouwkundige verkenning Stedenbouwkundige verkenning 1 Drie schoollocaties in Malden december 2017 Stedenbouwkundige Verkenning Drie schoollocaties Malden Opgesteld door: Buro Dwarsstraat Arjan van

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Begeleidingsgroep Uitwerken Verkeersonderzoek Olst. Eerste bijeenkomst. Floris Frederix 24 januari 2018

Begeleidingsgroep Uitwerken Verkeersonderzoek Olst. Eerste bijeenkomst. Floris Frederix 24 januari 2018 Begeleidingsgroep Uitwerken Verkeersonderzoek Olst Eerste bijeenkomst Floris Frederix 24 januari 2018 2 Inhoud Achtergrond verkeersonderzoek Olst Structuurvisie Aanpak Uitwerken verkeersonderzoek Olst

Nadere informatie

Vragen/suggesties 2016 en antwoorden. Woningen

Vragen/suggesties 2016 en antwoorden. Woningen Locatie De Star Vragen/antwoorden nieuwbouw locatie De Star naar aanleiding van Inloopavond 23 februari 2017. De ontvangen reacties zijn in het overzicht van vraag en antwoord vooral feitelijk beantwoord.

Nadere informatie

het plan in hoofdlijnen

het plan in hoofdlijnen an badhoevedorp het plan in hoofdlijnen vhet toekomstbeeld De A9 gaat om! Een langgekoesterde wens van de inwoners van Badhoevedorp en de gemeente Haarlemmermeer gaat in vervulling. Het nieuwe tracé van

Nadere informatie

Samenvatting Stedenbouwkundig plan

Samenvatting Stedenbouwkundig plan Samenvatting Stedenbouwkundig plan Stationsplein Stationsgebied Hilversum de groene loper naar de Mediastad Brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze kwaliteiten

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies inretail.nl vermeulensteenbergen.nl Juni 2016 1 AANBOD & DOELGROEPEN TOP 5 BENODIGD AANBOD TOEKOMST 1. Kinderspeelgelegenheid 2. Speelgoedwinkel 3. Restaurant

Nadere informatie

Thema's uit de dorpsbijeenkomsten 15 juni 2016 jonger dan 35 jaar

Thema's uit de dorpsbijeenkomsten 15 juni 2016 jonger dan 35 jaar Thema's uit de dorpsbijeenkomsten 15 juni 2016 jonger dan 35 jaar Thema: Onderwerp: Prioritering Toelichting: Doelgroep: 1. sociaal leven We dromen dat SJB in 2030 nog bestaat! 13 SJB is heel belangrijk

Nadere informatie

Ja, ook grootschaliger (meer dan 5) Aantal Ja, alleen kleinschalig (tot 5) Aantal Nee Aantal Ja, 5+ woningen

Ja, ook grootschaliger (meer dan 5) Aantal Ja, alleen kleinschalig (tot 5) Aantal Nee Aantal Ja, 5+ woningen Bewonersbijeenkomst gebiedsvisie Koekamperweg 17 september 2015 in Stroud Een samenvatting van de door de aanwezigen gegeven meningen over de diverse stellingen Thema Wonen Stelling 1: Het is acceptabel

Nadere informatie

Tevoren meegegeven uitgangspunten De gymzaal en buitensportfaciliteit zijn als randvoorwaarde meegegeven voor de ontwikkeling van

Tevoren meegegeven uitgangspunten De gymzaal en buitensportfaciliteit zijn als randvoorwaarde meegegeven voor de ontwikkeling van Bijlage 1 - Voorstel gebiedsontwikkeling Driehoek het Zand Inleiding Op 14 april 2016 is met uw raad afgesproken dat de verkennende notitie Naar een nieuw perspectief voor Driehoek het Zand basis zou zijn

Nadere informatie

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Adviesnota Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Datum: 7 april 2016 Versie: 3 Status: Definitief Revisie: Afdeling(en): Team(s): i.o.m.: Steller: Afdelingsmanager: Projectleider: Wethouder: Vastgoed en

Nadere informatie

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN!

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN! WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015 Wat is het doel van deze avond? Verzamelen van informatie, meningen en wensen vanuit het dorp; Peilen van reacties op voorgenomen plannen; De eerste

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017 Kust Almere haven Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst 7 juli 2017 1 1. Gemengd wonen & recreëren 2 Context 1. Veel belangstelling voor informatiedag Op vrijdag 7 juli vond, tussen

Nadere informatie

Gehouden op 1 november 2017

Gehouden op 1 november 2017 Gehouden op 1 november 2017 De gemeente Hoorn werkt aan de ontwikkelingen van de Poort van Hoorn. Het Pelmolenpad en de Prismalocatie maken daar een onderdeel van uit. Als er straks een parkeergarage staat

Nadere informatie

Uitzicht op een betere wijk

Uitzicht op een betere wijk Uitzicht op een betere wijk Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015

Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Stadskanaal Noord Projectenagenda 2014-2015 Programma / Projectenagenda Stadskanaal Noord 2014-2015 Dit stuk beschrijft het programma en de projectenagenda van Stadskanaal Noord. Het programma vloeit voort

Nadere informatie